Si Publika, si Lucinschi – de-o teapa!

Am privit simbata la Publika TV emisiunea “Krupnim planom”, la care a fost invitat Petru Lucinschi. Am ramas profund dezamagita. De fapt, nu asteptam mare treaba. Dupa ce se spune ca Publika TV a “incaput” pe miinile lui Filat sau/si Lucinschi, fiind vorba, probabil, de Kiril, iata ca, la prima emisiune, din seria celor dedicate a 20 de ani zbuciumati si scursi in van pentru romanii din Basarabia, nu a fost invitat primul Presedinte al R.Moldova, Mircea Snegur, cu suficiente pacate si el, ci al doilea, intrat in istoria noastra ca unul care chiar nu a facut nimic decit s-a zbatut pentru imputerniciri si a dizolvat Parlamentul, aducindu-i pe comunisti la putere, dupa ce, tot el, i-a restabilit la rang de partid politic “onorabil”, impreuna cu niste democrati, in 1993.

Tare multe pacate are Lucinschi. Restabilirea Partidului Comunist, semnarea Memorandumului cu Tiraspolul, care a oferit regimului separatist drept de activitate economica externa independenta, ce ne erodeaza economia, intregul stat, fiind o gaura neagra (aceasta semnare a Memorandumul a fost conditia comunistilor, ca sa fie sprijinit Lucinschi de ei in scrutinul doi prezidential in 1996), apoi ruperea deputatilor de la Diacov, azi spunind, in mod fariseic – sa vezi si sa nu crezi! – , ca parlamentarii sint traseisti!

Personal, nu inteleg de ce nu a fost invitat la Publika TV Mircea Snegur, primul Presedinte al RM, prezent la congresul de constituire a PLDM (lumea spune pt ca Filat i-a sponsorizat Memoriile). Daca era Snegur, trebuia intrebat daca nu a venit cumva timpul sa facem Unirea cu Romania, ca el a promis sa ne spuna cind se va coace evenimentul…

Iar in privinta lui Lucinschi, alte matrapazlicuri sint readucerea a doua oara a comunistilor la putere in 2001, cind a distrus ADR-ul, impreuna cu Rosca si Voronin, apoi a creat PLDM-ul, pe care il ghideaza cu succes, asa a si recunoscut in emisiune, pentru cine intelege. Nu s-a dat cu spatele la perete sa se spele pe miini pentru ca este sau se pretinde eminenta cenusie a partidelor fals liberale si democratice, de fapt – prorusesti. De aia si avem, in continuare, probleme – ca nu e doar problema in cei doi Vlazi, ci in cei doi vectori. Si, cel mai curios, e ca Filat, despre care s-ar crede ca, de minuta cu Leanca, ne vor in Europa, ei, de fapt, cu Luciscnhi si amicii acestuia in spate, ne vor aici, intr-o Moldova controlata de Rusia. Gurile rele sau bune spun ca Filat l-a rugat pe Basescu sa mai incetineasca acordarea cetateniei romane, ceea ce se si constata, ca Filatelul cel cu mare Ficatel sau cu mare Rinzulica, sa aiba pe cine conduce, spre bucuria Familiei si a Moscovei.

Lucinschi trebuia luat la bani marunti si scuturat foarte bine, numai ca nu avem presa libera. Ea este a Lor. Iar Ei sint contra Noastra. Povestile lui Lucinschi au fost extrem de plictisitoare, umflate ca proprie imagine, mincinoase si chiar sfidatoare. Mi-i lehamite sa le analizez, dar le-as face cu ou si cu otet. Ca sa vezi, dupa ce Braghis, cind a plecat Luscinchi din functie, i-a dat jumate din centrul Chisinaului, un cartier lux, el ne spune noua, celor insaraciti cu buna stiinta de hotii de dupa Independenta, cum a “mai vindut cite ceva, ca baietii lui sa aiba cu ce trai” cind el nu va mai fi. Apoi si-a laudat nevasta, care are pe constiinta sa niste tare grave in atitudinea fata de romanii din Basarabia, pe care – e doar ce putem spune! – ii privea de foarte sus, mai considerindu-i … Stiti si voi cum. Numai de iubit nu-i iubea, iar el ne-o face azi „sfinta”.

Lucinschi a fost o catastrofa comunista pentru al doilea stat romanesc. Si ramine in continuare asa. Desi fiul sau Kiril e simpatic, el nu e roman. Petru Lucisnchi este exemplul clasic de mankurt de la Floresti, care a crescut, creste si va educa doar mankurti, adica antiromani. Si asta este esenta regimului filato-liberal-democrat, ca si Guvern, in special, pe care P.L. il consiliaza din plin. 

Si un Post Scriptum: Ma mira tare si nu ma mira cum „Moldova-Gaz”, care e, de fapt, „Gazprom”, sponsorizeaza actiunea „Eu sint Moldova”, care e, de fapt, nu o actiune patriotica romaneasca, ci una „moldovenista”. Regret…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

22 Comments

Add a Comment
 1. Asa, Stimata Vitalia, bravo, pentru articol!!! Am spus-o de mai multe ori, problemele nu vin de la Filat, care se crede mare… , ci de la blestematul Petru Lucinschi care nici nu poate altfel sa actioneze decit, sa incerce si mai departe (macar prin replici prostesti) sa indobitociasca acest popor necajit si sleit de foame. Filat stie destul de bine ce insemnatate are el inaintea batrinului Lucifer. Dar si Lucinschi stie ca ca la veceu hirtia de tualeta oricum are insemnatate, ca de altfel ar fi prea multa putoare in jur. Va deveni erou cel ce va scri o carte despre acest „MONSTRU BLESTEMAT CU NUMELE PETRU LUCINSCHI” …

 2. SI LUCINSKI SI FILAT SUNT AGENTII KGB-ULUI DE LA MOSCOVA.
  AGENTI RUSOFILI SUB ACOPERIRE PT. A IMPIEDICA RE-UNIREA CU ROMANIA MARE.

 3. Doamna, cu aceste articole dumneata aduci mai mult rau tarii decat Lucinsvchi si Voronin luati la un loc.

 4. http://www.scritube.com/litera tura-romana/asasinare-la-rang- de-regi20251684.php

  ” Pot sa va spun ca sculptorul Mihai Prepelita a declarat odata ca are dovezi sigure ca a existat o comanda de lichidare a Doinei si a lui Ion“ / Ion Ungureanu /. În 1997, fratele lui Ion, Petre Teodorovici, i-a povestit scriitorului Traianus, ca unchiul sau din Bucuresti, Chiril, pusese mâna pe niste documente ale Securitatii române, care argumentau cu lux de amanunte ca moartea celor doi a fost un accident intentionat, provocat de structurile Securitatii de la Chisinau, la comanda unor forte politice de atunci.

  SI, ATENTIE – iarasi “concidente”: / ION moare in acelasi an – 1997- când face dezvaluirile despre asasinatul fratelui sau si al Doinei / ION s-a stins “SUBIT “din viata la 6 iulie 1997, la numai 47 de ani, fiind bolnav de diabet zaharat /ciroza /.

 5. Guvernul Andrei Sangheli este un cabinet de miniștri care a guvernat Republica Moldova în perioada 1 iulie 1992 – 5 aprilie 1994.

  Ministrul securității naționale:
  General Vasile CALMOI (1 iulie 1992 – 5 aprilie 1994)

 6. Névmutató: Calmoi, Vasile
  1993. március 23.
  Romániában ismertették három moldovai állampolgár nyilatkozatát, akikről két moldovai lap azt állította, hogy Romániában, a hírszerző szolgálat különleges kiképző táborában terrorista kiképzést kaptak, hogy részt vegyenek a Románia és a Moldovai Köztársaság azonnali egyesülését ellentő Mircea Snegur elnök elleni államcsínyben. Az állítás ellen annak idején tiltakozott a hírszerző szerv, az SRI, sőt, az SRI főnöke, Virgil Magureanu személyesen ment Chisinauba, hogy tisztázza szervezetét Snegur elnök előtt a vádak alól.

  A három érintett moldovai állampolgár közölte, nem terrorista, ellenkezőleg, antiterrorista kiképzében részesülnek. Vasile Calmoi moldovai állambiztonságügyi miniszter közölte: az ügyben vizsgálatot indítottak. /Bogdán Tibor, Bukarest: Nem terrorista – antiterrorista. = Magyar Hírlap, márc. 23./

  http://udvardy.adatbank.transindex.ro/index.php?action=nevmutato&nevmutato=Vasile%20Calmoi

 7. imi amintesc prin 96 cind au fost alegeri prezidentiale, m-au obligat sa fiu observator intr-un sat foarte mare din Hincesti, daca nu ma insel in Carpineni. am fost de a dreptul mirat ca in acest sat foarte mare, Lucinschi a fost votat cu 90% si cu o participare tota asa de 99% cred ca (aproximativ din memorie)
  era toamna si frig, un noroi ingrozitor dar ce-i de la comisia electorala din sat umblau la fiecare acasa si stingeau voturi. imblam si eu din urma lor in calitate de observator. toti votau rindunica, dar habar nu aveau macar cum il cheama. Eu intrebasem pe locuitorii satului de ce votati voi rindunica daca voi habar nu aveti pentru cine, si multi dintre ei mi-au raspuns.
  presedintele din sat leo promis la fiecare care voteaza rindunica primeste cite o torba de griu.

  in concluzie avem ce suntem, adica suntem prodajnie apoi avem conducatori prodajnie.

  problema e in noi ca suntem o tara de agramati, iar politicienii se folosesc de noi ca de niste oi.

 8. BASARABENII catre MATEEVICI

  Un veac de cand ne-ai indemnat
  Sa nastem un proroc
  Dar mana noastra a secat
  Si sinul nostru sa uscat
  Si capul noi l-am prea plecat
  Cersind acest noroc
  Din mina-n mina am trecut
  Prin foame si razboi
  Mereu batuti , mereu vinduti
  Ca vita injugati la plug
  Ocnasi si robi. Si dor nespus
  Ascuns in ochii nesupusi
  Cu care cautam pierduti
  Prorocul printre noi…
  Rog Doamne milostiv si sfint
  Mai rog putin noroc
  Ne-ai dat si voe si pamint
  Si imn si graiul nostru sfint
  La-i imbracat in vechi vestmint..
  Dar nu ne-ai spus veni-va cind
  Acel proroc…
  Acel proroc ce-ar indrazni
  Sa spuna ca sintem un gind
  Sintem o apa si-un pamint
  Sintem romani !!!
  Cu-n pod de flori ce-ar uni
  Bujeacul si Carpatul sfint
  Si steagul Marii Romanii
  L-ar arbora in vint
  Am trece Prutul ce-ar si morti
  De-ar ordona acel proroc…

  Iurie Osoianu 25 iulie 2011 Basarabia

 9. OFF TARA ROMANEASCa……

 10. In Ucraina nimeni nu sustine ideea vehiculata de Kremlin despre asa numita „TRINITATE” a popoarelor de provenienta rusa – Rusia, Ucraina si Bielorusia…

  …..

  КИЕВ. Идея существования трех русских народностей потерпела полный крах
  Время публикации: 24 июля 2011 г., 21:22

  Об этом пишет киевский еженедельник «Комментарии», считающийся лояльным к Блоку Юлии Тимошенко.

  На Украине никто не поддерживает «Русский мир», утверждает издание. 20 лет с распада Советского Союза доказывают полный крах идеи триединого русского народа, состоящего из жителей нынешних России, Украины и Беларуси.

  «На наших глазах теория панрусизма была проверена в эксперименте исторического масштаба. Наука может только мечтать о таких больших и безукоризненных экспериментах.

  Всесторонней проверке подверглось задушевное русское убеждение, что существуют три русских народности и что они составляют вечное единство под названием «Русский мир».

  Если бы это было так, то за истекшие 20 лет мы бы увидели если не расцвет, то хотя бы наличие украинской части «Русского мира», сознающей себя таковой. Но в ответ на все зазывные усилия Москвы в украинской части Украины не зазвучала ни одна струна!

  Ни одного серьезного украинского произведения, проникнутого общерусским духом, ни в прозе, ни в поэзии, ни даже в попсе и публицистике… Не появилось ни одного украинского журнала, ни одной украинской газеты, ни одной украинской теле- и радиопрограммы, исповедующей панрусизм.

  Кремль только тем и занимается, что фабрикует подделки, будь то партии или целые государства вроде Южной Осетии, а вот создать мнимоукраинский журнал, преданный «Русскому миру», ему не удалось», – говорится в публикации.

  «Более того, выраженного общерусского направления не придерживается ни одно из заметных русскоязычных СМИ в Украине. Ни одно! Это показательно даже в том случае, если причиной является упущение Кремля. Хотя здесь, конечно, не упущение, а вынужденное самообуздание.

  В мире поднялся бы крик об открытой подготовке аншлюса. Русскоязычные СМИ в Украине или вовсе безразличны к общерусскости, или сочувствуют украинству», – безапелляционно ставит вердикт еженедельник.

 11. Arta rusa in decadere??? La o expozitie recenta ORGANIZATA in Moscova „Eu sunt rus” nu a participat nici un rus… ci doar unii de alte etnii care au cetatenie rusa…

  Unde-s RUSII adevarati???????????

  РУССКОЕ ИСКУССТВО. В Москве открылась художественная выставка «Я Русский!», на которую не пропустили старых русских
  Время публикации: 23 июля 2011 г., 17:05

  По сообщениям СМИ, в Масквабаде открылась художественная выставка «Я Русский!», на которых представлены полотна новых русских художников, которые не являются русскими с точки зрения классического русского национализма поткиных, милитаревых и демушкиных. На ней представлены работы исключительно «новых русских»: дагестанцев, калмыков, абхазов и т.д.

  Дагестанец Магомед Кажлаев, калмык Николай Шиняев, абхаз Константин Инал-Ипа и другие участники проекта, записавшиеся в Русские, чувствуют себя хорошо. Выставка, организатором которой является русский человек Алексей Кнедляковский, а куратором другой русский человек, Алексей Иорш, проходит при большом наплыве жителей Москвы, новых русских.

  Большим успехом у московских зрителей пользуются полотно Камы, представляющее собой надпись «Россия» из подсолнечной шелухи на фоне триколора, творческая работа Азиза Азизова под названием «Мантра среднерусской полосы», где многократно повторены фразы «я Pусский» и «халва», а также «программное» полотне известной русской художницы Лусинэ Джанян, на котором крупными буквами начертан текст: «Народу Российской Федерации от художника Джанян Л. Заявление. На основании статей 3 (часть 1), 6, 19 (часть 2), 26 Конституции РФ прошу считать меня Русской».

  Напомним, что «русские» — мифический сказочный народ, выдуманная немецкими масонами в в конце 18 века вместе с т.н. «русским языком» по заданию русских царей имперцев. Название «русские» для объединенного в одну кучу конгломерата омонголенных финно-угорских народов было украдено имперцами у средневековых украинцев (руськie). Поэтому выступать с лозунгом «Я Русский!» и считать себя представителем несуществующего в реале (по крови) «русского народа» может любой желающий.

 12. АТАКА БРЕЙВИКА. НС Европы осудили «сионистский теракт» и ложь СМИ

  Время публикации: Сегодня в 11:40

  … Шведские НС уверены, что это «сионистский теракт», который не имеет никакого отношения к национализму.

  В заявлении говорится:

  Норвегия подверглась сионистскому теракту. Шведские СМИ упорно называют его националистическим.

  Террорист Anders Behring Breivik масон, активный сионист и антинационалист, имевший связи с сионисткой лигой Defence League (EDL), отрицающей расовую теорию и положительно относящуюся к гомосексуализму.

  Был активным участником различных интернет-форумов, где агрессивно аргументировал против национал-социализма, национализма вообще, а также против ислама, как основную опасность для мирового еврейства.

  CRIMINALUL in costum de mason:

  http://www.nordiskanationalsocialister.com/artiklar/2011-07-24.htm

 13. REFORMELE IN RM

  Stam cu sfletul la gura
  De la ce sa- ncepem oare
  Primul pas, de anvergura
  In reforma Tarisoarei

  Si lasam sa fie dura
  Cum a spus-o Gimpu- Iute,
  Scoatem deci omul lui P..
  Si numim omul lui F…

  Parca nimeni nu se plange
  De valori si de principii
  Vom numi omul lui L..
  Ca-ci oricum e omul P…

  Iurie Osoianu 26 07 2011

 14. DE CE RUSII IL SIMPATIZEAZA PE TERORISTUL BREIVIC??

  http://kp.ru/daily/25724/2716340/

 15. АТАКА БРЕЙВИКА.

  Чекисты «русские» националисты и «государственники» одобрили «сионистский теракт»

  По сообщениям СМИ русских террористов, привыкших убивать людей, «националисты» и «государственники» (патриоты) поддержали нападение Брейвика на летний лагерь в Норвегии.

  — Он нашел слова, которые затрагивают всех. Он сказал, что он это сделал, чтобы спасти людей от этнической экспансии, указал чекист Делягин, директор московского «института проблем глобализации…

  ..http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2011/07/26/83808.shtml.

 16. NU E DE MIRARE, CA CECHISTII NU CONDAMNA MASACRUL…

 17. Poezii scrise de Păstorel Teodoreanu (1894-1964), fratele lui Ionel Teodoreanu; cititi, ca veti intelege de ce le-am postat:

  1. Boi-miniştri…(din guvernul Petre Groza instaurat după 6 martie 1945, n.n.)

  Caligula Imperator
  A făcut din cal, senator,
  Comuniştii, mai siniştri,
  Au făcut din boi, miniştri…

  2. Din Craiova pân’ la Iaşi

  Din Craiova pân’ la Iaşi
  Se resimte lipsa sării,
  Fi’ndcă cei mai mulţi ocnaşi
  Au ajuns la cârma ţării.

  3. În cinstea ta

  În cinstea ta, Staline,
  M-am aşezat pe vine
  Şi ce-am făcut, sub mine,
  Să ştii că-i pentru tine…

  4. Statuii ostaşului sovietic

  Soldate rus, soldate rus,
  Te-ai înălţat acolo sus
  Că liberaşi popoarele
  Sau fiindcă-ţi put picioarele?

  5. La Pelişor, palat regal transformat în “casă de creaţie” (de catre comunisti)

  Voi, creatori ai artei pure,
  Ce staţi acuma la pădure
  Să fiţi atenţi când vă plimbaţi
  Să nu călcaţi în ce creaţi!

  6. La restaurantul Uniunii Scriitorilor

  Beau băieţii harnici
  De cu seară-n zori:
  Unii sunt paharnici,
  Alţii turnători.

  7. La venirea ruşilor:

  Pe drumeagul din cătun
  Venea ieri un rus şi-un tun;
  Tunul rus
  Şi rusul tun!

  Armistiţiul ne-a impus
  Să dăm boii pentru rus!
  Ca să completam noi doza,
  L-am trimis pe Petru Groza!

  8. Comuniştii îşi măresc rândurile cu o parte din legionari

  Căpitane,
  Nu fi trist!
  Garda merge înainte
  Prin partidul comunist!

  9. Sadoveanu era dator cu nişte bani la Păstorel. Sadoveanu era zgârcit ca un scoţian. Au trecut câteva luni fără nicio mişcare din partea lui. Aşa că Păstorel compune:

  De-ar fi să mori (cam ar fi cazul)
  Să nu-mi laşi bani,
  Să-mi laşi obrazul
  Să-mi fac din el bocanci..

  10. Naşul lui Păstorel, Sadoveanu, ţine o conferinţă la Ateneu: “Lumina vine de la Răsărit” în care îi elogia pe ruşi şi declară că din acel moment se întoarce cu faţa spre Răsărit..

  Naşu` sfătuit de-un rus
  Întoarse curu` la Apus
  Şi arătă Apusului
  Care-i faţa rusului…

 18. Bravo, Liviu,
  ne lipsea ceva umoristic LA TEMA ZILEI!

 19. Ucrainenii invinuesc Moscovitii ca le-au furat LIMBA, istoria, denumirea tarii si cer sa le intoarca.

  Nu este o gluma:
  I) Tarul rus, banditul Petru I a luat denumirea de RUSI care era atribuit teritoriului Ucrainei si a numit asa tot teritoriul ocupat de ei, scriind cu litere LATINE : RUSSIA.

  II) FUNDAMENTUL ETNIC AL UCRAINEI ESTE RUSO-UCRAINEAN, iar al Federatiei Ruse – un stat artificial cu denumire, limba si etnie furate – este de alta origine – fino-ugor…

  ………………….

  Украинцы обвинили русских в воровстве языка, истории и названия страны и требуют все вернуть

  Время публикации: Сегодня в 18:25

  «Московиты украли у украинского народа язык, православную веру, название страны, а сейчас пришло время это все нам вернуть», — заявил в ходе недавней онлайн-конференции на портале ForUm украинский политолог, президент Института трансформации общества Олег Соскин.

  «Не надо путать московско-кремлевскую оккупацию Украины с русским вопросом. Московия сегодня существует в форме государства-химеры под названием Российская Федерация.

  Как известно, московский царь, бандит Петр I украл у Украины ее генетическое название «Русь», назвав свою империю латинскими буквами RUSSIA, которая стала называться в романо-германском мире «Раша». А финно-угорцы трансформировали ее в «Россия».

  Московиты украли у нашего народа язык, православную веру, название страны. Поэтому пришло время это все нам вернуть. А они должны возвратиться к своему финно-угорскому, тюркскому фундаменту», — заявил, в частности, Соскин.

  Далее политолог заявил следующее: «Современная Украина нуждается в реальной административно-территориальной реформе. Необходимо перейти к краевой структуре. Ясно, что надо больше финансово-экономических прав краям, но значительно больше прав и властных полномочий следует предоставить территориальным общинам (городам, села).

  Что же касается этноса ее (Украины) населяющего, то как я уже говорил выше, это единый, русско-украинский, этнос.

  Украинцы — это современная форма русского славянского этноса, автохтонного для данной территории.

  А Российская Федерация — то искусственное образование, которое должно распасться на природные финно-угорские, тюркские национальные государства.

  В результате распада РФ к современной Украине должны отойти присущие нам, органические территории, такие как Брянская, Воронежская, Курская, Белгородская области и, конечно, Краснодарский край. Чем быстрее это произойдет, тем легче русско-украинскому этносу будет создать мощнейшее государство Русь-Украина «.

  В целом ситуацию на Украине Соскин обрисовал следующим образом: «На Украине идет жесточайшая война между кланово-олигархическими семьями. Енакиевская семья Януковича воюет не на жизнь, а на смерть с семьей Тимошенко.

  Для того, чтобы победить, она нейтрализовала семью Кучмы-Пинчука и договорилась с семьей братьев Ющенко. Для всех простых украинцев эта их война и победа кого-либо из них так или иначе закончится усилением эксплуатации со стороны победившей семьи.

  Мы фактически являемся свидетелями схватки скорпионов. Я считаю, что для простых украинцев жизненно-важными являются устранение и уничтожение кланово-олигархических, финансово-корпоративных групп. Экспроприация в пользу народу их богатства, возврат металлургических комбинатов, облэнерго, химических заводов, гоков и других ликвидных предприятий и развитие малого и среднего национального бизнеса в семейной форме».

 20. Pt. Vasile

  Cine te-a obligat si in ce fel te-a obligat sa fii observator la alegeri,domnu Vasile? A fost posibil asa ceva dupa 1990 ?

 21. „Разруха не в клозетах, разруха в наших головах”.
  Михаил Булгаков. Собачье сердце.

  Un articol de: Constantin Tănase

  Ah, toamnele R. Moldova, toamnele…
  În Moldova, în timpul verii, toate toamnele sunt anunţate a fi „fierbinţi”, „cruciale”, „istorice” şi „epocale”. Când toamna se duce, ne convingem că nu s-a întâmplat nimic „epocal”, că totul a fost un sfârâiac, că nu s-a schimbat nimic. Nu va face excepţie nici toamna din acest an. Există toate premisele ca şi această toamnă, a douăzecea, anunţată a fi cu mult mai „fierbinte” şi mai „epocală” decât toate cele nouăsprezece toamne de după declararea Independenţei să nu se termine cu nimic „crucial”. Şi asta – în situaţia în care în aceşti ani în R. Moldova s-au adunat atâtea lucruri făcute strâmb sau nefăcute, încât cu adevărat dacă nu se va face o „revoluţie” de către cei de sus riscăm să asistăm la o „revoluţie” făcută de cei de jos.
  Am convingerea că şi noi, cei din presă, şi guvernarea gafăm serios la diagnosticarea problemelor cu care se confruntă R. Moldova. Dacă privim atent la ceea ce se întâmplă în această ţară, nu putem să nu constatăm că societatea e polarizată nu politic (comunişti şi democraţi), ci social (bogaţi şi săraci). În R. Moldova, lupta politică nu se dă pentru Democraţie sau Comunism, ci pentru Bani şi Putere. Şi comuniştii, şi democraţii au acelaşi idol – Puterea. De douăzeci de ani, societatea moldoveană este obiectul unor manipulări politice masive făcute sub diferite drapele („renaşterea naţională”, „unirea cu Rusia-Belarus”, „unirea cu România”, „edificarea statalităţii”, „Moldova fără comunişti”, „Moldova – o poveste de succes”), în realitate însă avem de-a face cu o luptă acerbă pentru Putere şi Bani între diferite clanuri politice, iar această luptă se dă în condiţiile edificării unui capitalism sălbatic şi sângeros. Astfel, o biată populaţie mutilată decenii la rând de comunism este pusă să construiască o nouă societate, una capitalistă, profund ostilă ei prin valori şi stil de viaţă. Iar noi ne mai mirăm de ce „lucrurile nu merg” şi căutăm cauzele în altă parte. Trebuie să realizăm că noua orânduire capitalistă în care s-au pomenit moldovenii („răsfăţaţi” de regimul sovietic cu un stat paternal şi cu un sistem acceptabil de garanţii sociale) nu a fost o opţiune conştientă a moldovenilor, „calea capitalistă” fiindu-le impusă de circumstanţele istorice de acum douăzeci de ani. Acum două decenii, cetăţenii RSS Moldoveneşti voiau (poate) „limbă şi alfabet” şi (poate) un pic de libertate, dar nicidecum capitalism şi „exploatarea omului de către om” – ei voiau „limbă şi alfabet”, dar în condiţiile socialismului multilateral dezvoltat sovietic. Aici trebuie căutate rădăcinile nostalgiilor după vechiul regim şi cauzele faptului că, de douăzeci de ani, la putere nu vine un partid care se declară şi recunoaşte deschis că e capitalist.

  De douăzeci de ani, asistăm la un spectacol, la rang naţional, jucat de o trupă de clovni politici (foarte talentaţi, de altfel!) care se (auto)declară „de stânga”, „de dreapta”, „de centru” – „comunişti”, „creştini-democraţi”, „social-democraţi”, „liberal-democraţi” ş.a.m.d. – toţi fiind însă realmente de aceeaşi „culoare” şi având acelaşi obiectiv: Puterea şi Banii. Actualul sistem politic moldovean este unul fals, nu reflectă interesele politice şi sociale ale societăţii şi de aceea acest Sistem nu este productiv, nu este funcţional şi nu poate dura mult. Societatea moldoveană are nevoie de foarte mult adevăr şi de foarte multe schimbări. În R. Moldova încă nu a apărut un partid capabil să spună adevărul şi să facă schimbări, şi nu cred că va apărea în curând. Deocamdată, în R. Moldova totul şi toate se derulează sub zodia minciunii şi a semiadevărului, elitele politice (capitaliste) mimează „iubirea de popor”, iar poporul (sărac) mimează „dragostea faţă de stat”… Permanenta şi totala duplicitate se manifestă peste tot – în parlament, guvern, biserică, şcoală, familie. Toţi ştiu aceasta, toţi se „revoltă” împotriva mizeriei, dar toţi o acceptă şi o perpetuează. Astfel, preoţii luptă împotriva homosexualilor din stradă, dar nu-i prea observă pe cei din biserici şi chilii, părinţii care luptă cu mita în învăţământ în perioada examenelor de BAC caută cu febrilitate profesorii care să ia mită, „credincioşii” merg la biserică, iar când vin acasă se îmbată şi îşi înjunghie fără milă, ca nişte măcelari, nevestele, fraţii, mamele, taţii ş.a.m.d. În vorbă, toţi sunt revoltaţi şi indignaţi de lipsa de moralitate din societate, în realitate – toţi acceptă minciuna, mârlănia şi promiscuitatea morală. Toţi ştiu, de exemplu, că politicienii fac acte de caritate cu cei săraci pe bani furaţi de la cei săraci, dar câţi se revoltă? Toţi văd, de exemplu, că partidele care se declară „de dreapta” promovează valori şi politici de stânga. De ce le votează? Ş.a.m.d., ş.a.m.d. Asta-i şmecheria şi coţcăria la moldoveni!

  Unii ar putea crede că toate acestea sunt „chestii mărunte”, că „asta-i publicistică”… Nu-i adevărat. Nicio reformă economică sau administrativă nu are sorţi de izbândă fără reformarea morală a societăţii. Iar reforma morală a societăţii o pot face doar politicienii morali. Nişte politicieni morali însă pot fi aduşi la putere doar de o societate morală. Cercul s-a închis. Cum îl spargem? Vom afla răspunsul la această întrebare la toamnă? A douăzecea toamnă a iluziilor noastre istorice, troienite între două maluri ale căror ape curg în sensuri diferite…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *