Frumos cintec al lui Dragos Galbur…
Am spus, mai inainte, ca il iert pe Constantin Tanase pentru ca m-a atacat urit si fara motiv in anii precedenti. Chiar daca am scris si ca nu astept scuze de la el, desigur ca era bine ca sa le prezinte. Cind m-a atacat, era in fierbinteala “proiectului Filat”, despre care eu, de la bun inceput, am spus ca e un balon de sapun si am taxat PLDM-ul ca partid imoral de cind s-a lansat – si pentru cum s-a format, si pentru cum a procedat cu alte partide, si pentru oamenii pe care si i-a adus sa taca in formatiune.
Acum nu radiez de bucurie ca am avut mereu dreptate – si cind nu am fost o clipa alaturi de Iurie Rosca, si cind nu am lesinat la aparitia mediocritatii perfecte, dar foarte ambitioase (si misterioase) Vlad Filat, priceputel insa la facut bani, spre deosebire de noi, astilalti, mai prosti – la acest „capitol”, desigur…
De multe ori preiau articolele lui Constantin Tanase pe blogul meu. Nu spun ca devin mai vizibile, dar ma bucur cind si altii gindesc la fel ca mine. Inainte ramineam in urma lui Tanase cu atitudinile, ideile, opiniile, pozitiile, dar iata ca, de o haba de vreme, pe blogu-mi – o spun si unii colegi “comuni” – articolele persoanei mele umile anticipeaza editorialele liderului de opinie si numeroase idei se regasesc apoi in editorialele sale.
Dar nici asta nu e o problema. Ideile nu pot fi privatizate, ele circula, pot aparea concomitent in capetele sanatoase a doi (sau a mai multi) oameni. Ma bucura si acest lucru.
Insa ma deranjeaza cind – intentionat sau din neatentie – vad ceva scris incorect. M-am intristat dupa ce am citit ultimele articole ale lui Tanase despre “consultarile” si “Mesajul” candidatului la demisia din functia de premier Vlad Filat, in care directorul “Timpului”, practic, imi preia toate argumentele, DAR SI “NOTIFICA”, incorect: “Nu doresc să supăr pe nimeni, dar „societatea civilă” invitată la „consultări” nici pe departe nu a fost una reprezentativă. Nu o spun numai eu, au spus-o şi alţii, mai în temă decât mine. Cam la fel stau lucrurile şi în privinţa „partidelor extraparlamentare”. Apropo, nu am auzit ca măcar unul dintre reprezentanţii „societăţii civile” să-l întrebe pe Filat de ce aşa-numitele „consultaţii” se fac cu uşile închise? Pot domnii onegişti să aducă vreun exemplu când în ţările europene un prim-ministru „consultă” societatea civilă „cu uşile închise”?
ASTA DEJA NE DERANJEAZA. Opinii pot fi multe, adevarul scris e unul.
In primul rind, si partidele extraparlamentare fac parte din societatea civila. In al doilea rind, am aceeasi atitudine fata de „societatea civila” moldoveneasca, formata din aplaudaci fara verticalitate, pe care ii dispretuiesc puternic pentru ca mereu cauta locsoare unde sa mai pupe … puterea. Dar nu e cazul PNL.
De aceea, fara multa vorba, vreau sa spun doar atit:
Domnilor “intelectuali” – cei de prin Forul Democrat al Romanilor si altii, l-am intrebat pe Filat despre toate, inclusiv despre faptul daca a primit Apelul vostru adresat Guvernelor de la Bucuresti si Chisinau despre reintregirea neamului romanesc pina in 2012. L-a primit, insa, numai ca Igor Volnitchi, se pare, s-a temut sa il informeze pe premier.
Dar in privinta faptului “de ce consultarile se fac cu usile inchise”, ii spun lui Tanase ca Filat, cind a venit la intilnirea cu partidele extraparlamentare, a si inceput sa imi raspunda (bilbiiala, adevarat, dar la ce sa te astepti, ca aici e totul clar!) la aceasta intrebare, precum si la intrebarea “de ce nu stau trei atlanti (vorba lui C.T.) ai integrarii europene in fata noastra, in „consultari?”. Asta pentru ca, in ajun, eu postasem deciziile si rezultatul discutiilor de trei ore in Biroul Permanent Central al PNL in problema “face sau nu face sa mergem la „consultari” si „care sint riscurile sa fim folositi de Filat in scopurile lui neclare”? Intre altele, toata viata am suferit din cauza ca am pledat puternic pentru libertatea de exprimare si transparenta, care plac unui numar foarte mic de factori politici. Doar celor puternici.
Noi, PNL, am avut o atitudine foarte serioasa fata de aceasta “invitatie”, chiar daca, poate, nu a fost cazul. De aceea, ori C.T. nu a citit ce am postat si difuzat presei, ori baga intentionat PNL in oala aplaudacilor. Si asta ne supara foarte tare.
Iar pentru claritate, repostam aici toate materialele – articolul vizat al lui Tanase, materialele PNL pentru “consultarile“ cu Filat, Declaratia PNL remisa la “consultari” lui Anatol Onceanu, concluziile de dupa „consultari” si Pozitia PNL fata de “Mesajul” rasuflat al premierului.
Domnule Tanase! Oare chiar a fost atit de greu sa fiti obiectiv si sa spuneti ca “PNL a avut un comportament demn in toata aceasta tevatura a lui Filat?” Eu cred ca se putea si inca se mai poate. Fiti barbat, chiar daca, poate, deranjeaza ca o femeie „nu se potoleste cu partidu’ ista al ei”… Nu e al meu, e al nostru, si are viitor, spre deosebire de „Proiectul Filat”.
Vitalia Pavlicenco
Constantin Tanase: “Moldova nu-i nici a lui Filat, nici a lui Voronin, nici a lui…
Lui V. Filat nu putem să-i contestăm o calitate – ştie să provoace evenimente care să-i pună pe ceilalţi politicieni în situaţia de a le comenta. Aşa s-a întâmplat şi în cazul evenimentului de marţi la care ieri m-am referit în comentariul „Cine nu-i cu Filat e cu Mafia?”. Filat a reuşit să producă un eveniment din adresarea din 12 iulie în care se aştepta anunţarea rezultatului consultărilor cu „societatea civila” şi „partidele extraparlamentare”. Precum remarcam în comentariul citat, discursul său a născut mai multe întrebări decât răspunsuri şi soluţii. Nu am înţeles mai multe nici după ce miercuri l-am urmărit la „Fabrika” de la Publika TV. Toate încercările (foarte timide) ale participanţilor la emisiune de a clarifica nişte teze din discurs s-au izbit de nedorinţa (sau incapacitatea?) lui Filat de a răspunde tranşant la întrebările puse. Cât a durat emisiunea era greu să scapi de senzaţia că, de fapt, regele e gol şi asistăm (a câta oară!?) la o ordinară acţiune de PR şi manipulare. Păcat că în cadrul emisiunii amintite V. Filat n-a avut oponenţi care să nu-l menajeze cu duioşie, ci să-i pună şi întrebări incomode. Iată de ce mă văd obligat să revin la unele teze din comentariul meu de joi.
1. Consultăm poporul, dar cu uşile închise!
Aşadar, cu o săptămână în urmă, premierul Filat a început „consultările cu poporul”, întâlnindu-se la palat, fără presă, cu reprezentanţii societăţii civile, partidelor extraparlamentare şi ai opoziţiei parlamentare. Nu doresc să supăr pe nimeni, dar „societatea civilă” invitată la „consultări” nici pe departe nu a fost una reprezentativă. Nu o spun numai eu, au spus-o şi alţii, mai în temă decât mine. Cam la fel stau lucrurile şi în privinţa „partidelor extraparlamentare”. Apropo, nu am auzit ca măcar unul dintre reprezentanţii „societăţii civile” să-l întrebe pe Filat de ce aşa-numitele „consultaţii” se fac cu uşile închise? Pot domnii onegişti să aducă vreun exemplu când în ţările europene un prim-ministru „consultă” societatea civilă „cu uşile închise”?
Prin urmare, unicul eveniment cu adevărat important care s-a produs în cadrul „sfatului cu poporul” şi care va avea un impact asupra viitorului politic al ţării a fost întâlnirea lui V. Filat cu Vladimir Voronin, iar onegiştii şi liderii partidelor extraparlamentare au fost folosiţi ca „ambalaj” şi justificare. Opinia publică aşa şi nu ştie ce a discutat Voronin cu Filat după uşile închise, un lucru e clar – că opiniile celor doi au coincis, faptul fiind recunoscut miercuri de Voronin: „[…] în adresarea de ieri a premierului V. Filat au fost date aceleaşi aprecieri pe care le-am dat eu acum”. La fel de generos în aprecieri a fost şi un alt fruntaş comunist, Igor Dodon, care a declarat: „Filat a demonstrat că are o viziune mai largă şi mai limpede asupra lucrurilor din ţară, comparativ cu colegii săi din AIE”. Cum se zice, nu mai am ce adăuga…
În cadrul discursului de marţi, V. Filat a vorbit, ca de obicei, la persoana întâia singular şi nu în numele partidului sau al întregului guvern, iar mesajele sale, lucru remarcat şi de alţi observatori, au vizat mai mult propriile frustrări şi nemulţumiri care, tot ca de obicei, au fost multe şi diverse. Filat a apărut mai mult pe post de comentator politic, dar nu de prim-ministru sau lider de partid care are soluţii pentru problemele evocate. Deşi anume V. Filat este persoana care deţine puterea reală în ţară după căderea lui V. Voronin, el a preferat să pună note tuturor actorilor politici, dar nu şi propriei activităţi.
2. Ce mesaj a dorit Filat să ne transmită?
Filat a lăsat să se înţeleagă că vor fi anumite remanieri guvernamentale, deoarece „unii miniştri” (e clar că cei din partea PL şi PD) nu lucrează în interesul cetăţenilor şi blochează activitatea Guvernului. Fidel stilului său, Filat a evitat să spună despre care miniştri e vorba. Nu am auzit de la Filat nici în discursul de marţi, nici la emisiunea tv – cum pot avea loc aceste remanieri, din moment ce guvernarea este una de coaliţie? Opinia publică a dorit totuşi să afle cine sunt acei „unii colegi” care-l blochează şi în ce mod îl blochează.
Filat a declarat că mafiotizarea e mai periculoasă decât „comunizarea” ţării. E o concluzie (acuzaţie) foarte gravă, premierul însă nu a explicat în ce constă această mafiotizare, cine sunt cei care mafiotizează ţara şi prin ce metode o fac. Asta a vrut să audă societatea, dar nu parabole în stilul bancului sovietic despre aceea că „printre noi există unii tovarăşi care nu-s chiar tovarăşi”. Este clar pentru oricine că eticheta de „mafiot” i-a fost atribuită de către Filat rivalului său, prim-vicepreşedintelui Parlamentului şi PD, V. Plahotniuc. Opinia publică a aşteptat ca Filat, în sfârşit, să vină cu dezvăluiri şi probe în această chestiune, el însă nu a făcut nimic altceva decât să preia mesajul lansat cu un an în urmă de către ex-consilierul lui Voronin Sergiu Mocanu. Între cei doi, Filat şi Mocanu, există totuşi o diferenţă: dacă Mocanu a avut curajul să enunţe anumite nume şi fapte, Filat s-a limitat la lansarea unor fraze generale (care, probabil, urmează a fi „umplute cu conţinut” de presa pe care o are în subordine). În mod surprinzător, şi aici mesajul lui V. Filat s-a sincronizat perfect cu cel al liderului comunist V. Voronin, care a declarat: „[…] puterea trebuie să aparţină poporului, nu oligarhilor şi nu corupţionerilor ”. În sfârşit, noi nu am auzit cum vede personal premierul acest proces – stoparea mafiotizării ţării?
Anunţând că sunt necesare discuţii cu PCRM pentru identificarea unei candidaturi de compromis pentru funcţia de şef la statului, Filat a recunoscut că nu va vota candidatura lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte al R. Moldova, angajament asumat la constituirea Alianţei. Astfel, a început pregătirea opiniei publice pentru alegerea preşedintelui de către comunişti şi liberal-democraţi fără consultarea AIE-2. Sigur că, pentru a ajunge în funcţia de preşedinte, parteneriatul cu Voronin este o soluţie pentru Filat… Dar cum rămâne cu noi, cei care am votat pentru o Moldovă fără Voronin şi fără comunişti?
3. Premierul Filat nu are nicio soluţie
Precum scriam şi joi, Filat nu a dat nicio soluţie pentru problemele anunţate. Faptul că el nu are soluţii pentru problemele anunţate l-au reţinut şi alţi analişti politici. Igor Boţan a declarat deschis: „El (Filat n.r.) nu are soluţii, noi încercăm acum să anticipăm lucrurile. Probabil asta a şi aşteptat după ce şi-a lansat discursul, ca noi să fim cei care să încercăm să găsim soluţiile pentru ei”. Directorul Politicon, Anatol Ţăranu, este de aceeaşi părere: „Filat fixează problema, o descrie, dar deocamdată nu găseşte mecanismele de aplicare”. Pe lângă lipsa de soluţii, discursul premierului Filat a generat şi alte întrebări fără răspunsuri, pe care nu avem cui să le adresăm:
1. Cum trebuie să înţelegem teza despre aceea că „mafiotizarea bate comunizarea”? Este acesta oare un semnal clar că, sub pretextul luptei cu „mafia”, se intenţionează crearea unei alianţe Filat – Voronin? Cu cine are de gând Filat să stârpească mafia – cu Vladimir Voronin, Oleg Voronin, Gheorghe Papuc, Valeriu Gurbulea şi Artur Reşetnicov?
2. Filat nu a explicat în ce au constat „consultările” cu Vladimir Voronin. Care este formula agreată de Filat şi Voronin pentru „identificarea unei candidaturi de compromis”? Filat – preşedintele RM, Voronin – preşedintele Parlamentului, Dodon – prim-ministru? Daca acesta este compromisul la care s-a ajuns, Filat trebuie să aibă curajul s-o spună direct.
3. Cum vede Filat realizarea scenariului său de „identificare a unei candidaturi de compromis”, dacă este clar că PD şi PL nu vor renunţa la înţelegerile de constituire a AIE-2?
4. Filat a anunţat că în interiorul AIE există de facto o alianţă PL-PD împotriva PLDM, dar n-a suflat nici o vorbă despre faptul că cele două partide cu mesaje politice diferite au fost forţate să se alieze pentru a nu fi strivite de maşina administrativă şi propagandistică controlată de Filat.
5. Filat a sugerat că ar putea să demisioneze dacă reformele nu vor fi duse până la capăt, dar n-a explicat la ce reforme se referă şi de către cine concret au fost blocate? Filat n-a explicat, de asemenea, cine l-a împiedicat să reformeze MAI, vamă, fisc, achiziţii publice, rezerve de stat, cancelaria de stat, administrarea finanţelor publice şi multe, multe altele pe care le controlează personal în ultimii doi ani de zile.
În final vreau să mă opresc asupra unei situaţii care de fapt explică ceea ce se întâmplă în jungla noastră politică după 2009. Prin mesajul din 12 iulie s-a demonstrat încă o datăincapacitatea cronică a lui Filat de a lucra în echipă şi de a guverna în coaliţie. Eu am înţeles încă o dată că Filat nu doreşte să împartă puterea cu nimeni. Filat vrea un cabinet de miniştri dirijat de el personal în regim on-line. El vrea să decidă personal, cine să fie ministru, şef de agenţie, director de fabrică, comisar de poliţie, pompier şi sef la grădiniţă. Filat uită că PLDM nu are majoritatea în Legislativ şi că fără voturile PL şi PD el nu mai umbla acum înconjurat de bodyguarzi şi plimbat în maşini blindate cu zeci de girofaruri. Filat pretinde a fi „stegarul” integrării europene, dar nu înţelege că una din valorile europene fundamentale este toleranţa, capacitatea de a guverna în coaliţie. Există o fabulă despre o broască care dorea să ajungă mare, ca elefantul. Ştiţi cum s-a terminat povestea. E clară şi morala. E adevărat, nu ştim dacă o ştie şi Grivei, vorba lui Topârceanu…
În aceeaşi ordine de idei, deşi Filat se declară politicianul numărul 1, în realitate, partidul său a pierdut la ultimele alegeri locale în jur de 200 de mii de votanţi. Dacă în alegerile din noiembrie pentru PLDM au votat 506.253 persoane, în localele din iunie au votat doar281.342 pentru consiliile orăşeneşti şi săteşti şi 311.988 pentru consiliile municipale şi raionale. Pentru comparaţie, PL şi PD au acumulat 435.809 voturi pentru consiliile orăşeneşti şi săteşti şi 340.089 pentru consiliile municipale şi raionale. Comentariile sunt de prisos.
P.S. În cadrul conferinţei de presă de miercuri, Vladimir Voronin a fost întrebat de ziarişti: Cine are dreptate în bătălia dintre Plahotniuc şi Filat?Voronin a răspuns fără nicio ezitare – NOI! Şi aici comentariile sunt de prisos, dar dacă cineva atins de delirul setei pentru putere nu ţine minte anul 2001, trebuie să-şi împrospăteze memoria. Noi, cei care am votat pentru PLDM în două scrutine electorale, avem dreptul şi suntem obligaţi să-i cerem lui V. Filat să facă acest efort. Fiindcă guvernul şi PLDM-ul poate sunt ale lui, dar nu şi Moldova… Moldova nu e nici a lui Filat, nici a lui Ghimpu, nici a lui Lupu, nici a lui Plahotniuc, nici a lui Voronin…, dar a noastră, a celor mulţi şi… proşti, care avem încredere în politicieni, îi aducem la putere, iar ei apoi îşi şterg fundul cu voturile noastre.
Vitalia Pavlicenco:
Filat își cheamă la “consultări” aplaudacii… Dar și PNL!?
Pentru miine sint invitate la discutia cu Filat, in cadrul ciudatelor “consultari”, partidele extraparlamentare care au participat si au oarecare rezultate in alegerile locale. Deci – si PNL.
Zilele astea, dupa ce am participat la o emisiune de sinteza politica la Accent TV (pacat ca nu am reusit sa o punem acum pe blog), ma gindeam sa scriu un articol intitulat “Filat si-a chemat aplaudacii”. Iata, insa, ca au fost invitate si partidele extraparlamentare si scriu acest articol.
Noi, PNL, am convocat astazi Biroul Permanent Central, in care, pe linga alte chestiuni, am discutat si despre posibila onorare a invitatiei cancelariei Guvernului. Desi la inceput problema a parut simpla, odata cu extinderea discutiilor, s-a constatat ca lucrurile sint ceva mai complicate.
Iata de aceea, vreau sa expun aici opiniile formulate si decizia noastra.
Ce intrebari apar aici? Membrii nostri din BPC – mai cu experienta politica, parlamentara si ministeriala – se intreaba ce fel de “consultari” sint acestea:
- Sint oare ele legale si morale?
- De ce trebuie facute fara presa?
- E corect ca doar premierul, votat de o coalitie din trei fractiuni, sa aiba intilniri cu cine vrea muschii sai, si nu toti trei lideri ai partidelor din arcul guvernamental? De ce incearca premierul sa se separe de celelalte componente, vazind bine ca partenerii de coalitie nu accepta acest lucru?
- Participarea noastra la “consultari” nu va insemna oare ca sintem complici la o scindare in alianta? Nu compromit oare PNL-ul aceste “consultari”?
Onorind invitatia de a merge la “consultari”, ne intrebam transant:
1.Nu ne facem oare complici la planul, despre care se spune ca e ca si facut, aprobat si pus in actiune – cu anuntarea demisiei cabinetului AIE-2 sau formarea, fara demisie, a altui cabinet (prin excluderea PD si PL) si coalizarea PLDM cu PCRM? Sau prin fortarea plecarii ministrilor PL, care, s-ar putea, sa nu ramina in Guvern alaturi de PCRM, si prin atragerea reprezentantilor altor partide intr-un Guvern de conciliere/respiratie/“ventilatie nationala”?
2.Daca nu va fi demisia Guvernului Filat – va fi cumva demis Marian Lupu din functia de speaker, ca sa ramina Filat number one in stat – cum se viseaza zi si noapte?
3.Dupa debarcarea lui Lupu, de catre PLDM si PCRM, – va fi condus Parlamentul de cei doi vicespeakeri, seful statului nu va fi ales sau va fi ales Filat, care vrea, impreuna cu gruparea din spatele sau, sa isi lichideze concurentii economici si politici?
4.Nu sint oare o farsa aceste “consultari” si care e riscul sa fie invocate de presedintele PLDM ca mandat primit pentru a proceda intr-un fel sau altul?
5. In general, ce fel de “consultari” poate avea politicianul number one cu niste “partidutze” extraparlamentare – doar poate ca pentru a reitera ca ele (si nu comunistii!) sint “piedica principala” in activitatea Guvernului (ca asa a spus acum citiva ani.)? Mai e nevoie si de asta pentru suficienta de a fi “Primul?”
6. La 7 aprilie 2009, Voronin i-a adunat, de asemenea, 2009 pe Filat, Urecheanu, Chirtoaca si i-a inviniut de tentativa de lovitura de stat. Nu va fi o repetare a cazului – sa ajungem noi a fi invinuiti de insuccesele Guvernului si de deciziile ce vor fi luate, adica sa fie trasnferata o parte din raspunderea pentru evolutiile ulterioare pe umerii “neimportantilor”?
Avem si alte intrebari, dar sa facem niste comentarii:
Sint putin credibile aceste “consultari” incepute atit de tirziu si fara caracter sistemic si sistematic. In acest caz, par, mai curind, o umbrela pentru a acoperi niste declaratii si decizii. Faptul ca presa nu participa si nu se discuta transparent si deschis, ne sugereaza ca e ceva de ascuns, de a nu se spune, dar de a se invoca dupa “consultari”, denaturindu-se continutul dialogului, care, pe de asupra, nu e de nici o utilitate. Lipsa presei poate fi si un inceput de alunecare spre dictatura si exista pericolul deturnarii ideilor formulate de invitatii la “consultari”. INTRE ALTELE, IDOLUL LUI FILAT – Vladimir Putin – FACE SI EL “CONSULTARI” CU POPORUL, INTILNIRI CU PRESA INTERNA SI EXTERNA, FARA A SE ASCUNDE DE CINEVA…
Pe noi, PNL, ca partid extraparlamentar, ne intereseaza legea si democratia, tocmai ceea ce nu exista si ceea ce nu ne poate asigura nici un premier. Noi nu dorim decit alegeri cinstite si nepersecutarea penelistilor intre alegeri, dorim reforme si libertate de exprimare.
Am auzit ca premierul, in aceste “consultari”, se plinge ca nu poate face nimic impreuna cu Guvernul si intreaba “Ce e de facut cu statul?” Bine, noi, PNL, spunem clar – trebuie unit acest stat cu Romania.
Dar daca Filat nu stie ce sa faca – intr-adevar, sa demisioneze si sa formeze un Guvern cine stie ce are de facut. Sau sa facem alegeri anticipate – deja ne-am obisnuit cu ele… Colegii nostri din BPC s-au intrebat de ce, daca situatia economica si sociala e foarte grea, nu se procedeaza la o mai buna administrare fiscala (e responsabil Ministerul Finantelor – nu?), dominate de o coruptie generalizata groaznica si mituire, de evaziune fiscala? De ce, in loc sa se faca asta, vin ginduri de coalizare cu un PCRM eurofob, antireformator, antiromanesc – si toate astea numai pentru a fi votat de PCRM Filat ca Presedinte al RM? Si ce ne va da asta? Noi nu avem nevoie, in general, de un Don Corleone, de un cap d emafie, de un sef de stat.
Colegii au mai spus ca aceste “consultari” sint un fel de show regizat de oamenii lui Lucisnchi, care a excelat, impreuna cu PPCD si PCRM, cind au rasturnat Guvernul ADR. Din cite stim, europenii nu vor revenirea comunistilor, tocmai de aceea Filat, daca nu poate argumenta de ce nu rezolva problemele in AIE, acum cere opinia si sprijinul informal si neinvocabil din punct de vedere legal al unor segmente de aplaudaci si persoane care tac, pentru ca am inteles ca lumea nu se avinta sa manifeste curaj in discutia cu Filat.
Dar – nu am auzit despre prea multe sedinte ale Consiliului AIE. O intrebare ar fi si de ce cei trei lideri nu se regasesc si nu se intilnesc intr-o emisiune comuna la televiziuni, ci doar cite un “superViP”, descurajind presa sa nu fie transanta si sa nu puna intrebari incomode.
Am mai inteles ca pe premier il deranjeaza “insuccesele” ministerului drumurilor si al celui al constructiilor, al economiei si – mai ce pe acolo. Adica ministerele conduse de PL si PD. Ma rog – el spera ca va reusi sa manipuleze oamenii ca sa creada ca justitia merge bine, ca si reforma la MAI – cine stie?
Intre altele, ni s-a spus ca si pe timpul PCRM erau invitate la “consultari” si ONG-uri care criticau guvernarea, ceea ce nu s-a intimplat de data acesta, cu un premier “vrode bi”european… Chiar il compatimesc “pe alocuri” pe Filat ce si-a asumat timp de o saptamina – sa joace un rol care ta-a-a-re nu ii este propriu.
Sa il auzi pe Filat ca nu poate face nimic – e parca il auzi pe Snegur si pe Lucinschi ca nu le ajungeau competente! Pai rezulta ca democratii nostri nu pot dirija si organiza treburile publice decit in conditii de dictatura, de conducere unica, fara concurenti, parteneri si opozitie. E si periculos, si foarte trist. dar care e deosebirea, in acest caz, de comunisti?
Toate persoanele in functie au fost votate de AIE, exista un Program de guvernare, care trebuie respectat, aplicat si raportat sub aspectul realizarii, nu cautat tap ispasitor, pentru ca, in caz contrar, “lamentarile” de crocodil (verde) seamana mai curind cu faptul ca Filat vrea isi confirme – urmare a marelui sau complex de inferioritate – statutul de politician nr.1, vrea sa acopere gaura de imagine cu plecarea lui Tanase si Godea, doreste sa faca ce vrea el, cochetind si incercind sa creada ca ii foloseste el pe comunisti, si nu invers.
E cam periculos, ma tem ca PCRM stie sa debarce, nu mai spun de autodebarcarea PLDM de pe scena politica prin cooperarea cu PCRM… Adica, Filat vrea, prin “consultari”, un pseudomandat fals al unui segment civil si al partidelor extraparlamentare pentru a coopera cu PCRM?
Petrenco a si declarat ca se poate alege seful statului de catre coalitia PLDM-PCRM. Acestia au 73 de mandate, daca nu se va rupe “degraba” un grup de comunisti, pentru a nu avea noua si monstruoasa coalitie de 67 voturi pentru demiterea lui Marian Lupu.
Cum spun unii ong-isti – avem impresia ca suntem dusi la abator, iar noi tacem.
Miine voi participa la “consultari” si voi scrie dupa aceasta ce impresie mi-au lasat.
BPC al PNL a adoptat azi si o Declaratie. Iat-o:
Partidul National Liberal indeamna AIE la coeziune
si la dezbateri publice despre viitorul Republicii Moldova
Pozitia PNL fata de Putere a fost mereu critica, inclusiv in ultimii ani. Noua guvernare a fost aleasa pentru a reda oamenilor increderea in stat, dar ne-am ales cu lupte subterane, coruptie generalizata si declaratii ce nu favorizeaza reformele. Nu asta a asteptat societatea dupa 14 ani de guvernari retrograde, antidemocratice si antieuropene. Chiar si in alegerile recente s-a votat pentru administratii locale democratice, desi votul pentru trecut inca persista.
Dupa alegeri Alianta pentru Integrarea Europeana urma sa se incadreze urgent intr-un proces de formare a structurilor de conducere a unitatilor administrativ-teritoriale, ca sa asigure sprijinul pentru reformele inca neincepute.
Avem, insa, doar reglari de conturi intre gruparile de presiune, pentru impartirea postcomunista a averii publice si promovarea continua a traficului de influenta, grupari care se pregatesc, evident, de o noua etapa de privatizare frauduloasa a intreprinderilor de stat.
Prin asemenea abordari Republica Moldova nu va deveni eligibila pentru integrarea europeana si va ramine in zona gri, pe care o vor parasi tot mai multi cetateni. Practic, este o lupta acerba pentru detinerea primatului in treburile publice, compromitindu-se si functia de sef al statului, vazuta drept cap de mafie, exact ca in regimul comunist.
PNL propune modificarea Constitutiei pentru anularea functiei de sef de stat in Republica Moldova. Intr-o republica parlamentara e nevoie de un premier puternic si hotarit sa faca reforme, nu sa “concureze” pentru controlul sistemului oligarhic actual.
Nu avem cooperare si transparenta in arcul Puterii, nu avem reforma justitiei si respectarea legii, nu avem institutii viabile ale statului. Lupta din coalitia de guvernamint e pentru preluarea controlului asupra sistemului total corupt, mostenit de la comunisti. Acest sistem, insa, trebuie distrus prin metode economice, prin legi moderne si bine cintarite. In caz contrar, ramine convingerea ca lupta, prezentata ca anticoruptie, e, de fapt, pentru propriile interese, de colectare permanenta a unor mijloace in scopuri electorale.
PNL considera necesar ca radioteleviziunea publica sa initieze dezbateri publice serioase despre situatia din societate, despre comportamentul responsabililor de dezastrul ce se adinceste, la care sa participe inclusiv partidele extraparlamentare, carora Puterea pretins democratica le permite accesul in spatiul public televizat al dezbaterilor doar in campanile electorale.
Numai prin discutii, confruntari de idei poate fi gasita o solutie viabila pentru salvarea a ce a mai ramas din populatia insaracita a Republicii Moldova, una din cai fiind reintregirea neamului românesc, printr-o decize politica a doua state, urmare a unui referendum, in care liderii politici sa le explice oamenilor ca nu-si pot asuma raspunderea pentru conducerea unui stat jefuit sistematic, deoarece toti au certitudinea ca nu poate avea un viitor separat de România.
Chisinau, 6 iulie 2011
Vitalia PAVLICENCO, presedintele PNL:
“Voi adresa 13 intrebari premierului Filat, daca voi avea aceasta posibilitate”:
- De ce “consultarile” au loc fara presa? Unde e principiul democratic al transparentei?
- Sint oare aceste “consultari” legale, sub aspectul reprezentativitatii, si morale?
- De ce asemenea “consultari” au intirziat cu doi ani?
- De ce nu s-a convenit in AIE ca aceste “consultari” sa aiba loc impreuna cu toti cei trei lideri ai partidelor din arcul guvernamental?
- Care e garantia si certitudinea ca participarea PNL la “consultari” nu va insemna complicitate la o scindare in AIE?
- Dupa ce criterii au fost invitate ONG-urile, pentru ca lasa impresia ca unele, mai “incomode”, nu au fost invitate la “consultari”?
- Exista oare un plan incluzind demisia cabinetului AIE-2 sau formarea, fara demisie, a altui cabinet (prin excluderea PD si PL) si coalizarea PLDM cu PCRM? Este adevarat ca se pregateste un Guvern de zisa conciliere nationala intre PLDM-PCRM si alte partide, care sa participe la guvernare sub umbrela noii coalitii?
- Este adevarat ca se pregateste demiterea din functia de speaker a lui Marian Lupu?
- Care este pozitia UE fata de o coalitie PLDM-PCRM?
- Cunoasteti Apelul Forului Democrat al Romanilor din R.Moldova, prin care cere ca pina in 2012 sa se faca unificarea acestor doua state romanesti?
- In ce masura lamentarile lui Vlad Filat ca “nu poate face nimic in AIE” nu repeta lamentarile lui Snegur si Lucinschi ca “nu le ajungeau competente?” Ce facem cu Programul de guvernare? Mai e bun sau e deja realizat?
- De ce PLDM nu asigura, prin implicarea Ministerului Finantelor, o mai buna administrare fiscala, si nu face reforme la MAI si in domeniul justitei?
- Exista sau nu intelegerea votarii lui Vlad Filat de catre deputatii PLDM-PCRM, urmare a unui pseudomandat fals, rezultat din “consultari” cu un segment civil si cu partide extraparlamentare?
Vitalia Pavlicenco
Chisinau, 7 iulie 2011
Vitalia Pavlicenco:
Nu dorim ca Filat sa deturneze rostul participarii PNL la “consultari”
Am fost la intilnirea cu premierul Filat. Tin sa mentionez, din capul locului, ca pozitia PNL a fost una extrem de justa – de a discuta in Biroul Permanent Central oferta de a participa la “consultari”, de a face un comentariu inainte de asta si de a pregati niste intrebari in scris, care sa fie remise presei, sa fie postate pe site-ul partidului si pe blogul meu. Pozitia PNL a fost una colectiva, formulate prin dezbateri de trei ore.
Cea mai mare temere a colegilor din PNL a fost sa nu fim folositi de Filat ca “baza” sau suport pentru nu stiu ce declaratie a sa de marti (initial era “de vineri”). SPUNEM SI ACUM – NU SINTEM SIGURI CA NU SE VA SPECULA CA A FOST SI PNL LA “CONSULTARI” SI AR FI SPUS CEVA SAU ALTCEVA…
Totusi, in spiritul penelist de a fi transparenti, imi spun opinia despre intilnire.
In impresia mea, la intilnire, exceptind partial PPCD, au fost aplaudacii lui Filat. Eu nu am stat pina la capat si as putea sa gresesc, dar ce am auzit, exceptindu-l pe Victor Ciobanu, presedintele PPCD, nu am vazut ceva principial. Am inteles ca unii presedinti de partide nu au fost la intilnire, din principiu, cerind, prin comunicate de presa, sa fie prezenti la intilniri toti cei trei lideri ai AIE. Eu cred ca si ei au avut dreptate.
Din intrebarile noastre, pe care le-am citit, remis si publicat, repostindu-le aici, am si spus ce credem despre consultari si despre situatia legata de AIE, Putere si eventualele surprize politice sau “coalitioniste”.
Dar sa le luam punctual.
Chiar de la bun inceput, Filat ne-a raspuns la intrebarile formulate pe site si pe blog, inainte de a le fi pus eu la intilnire. Ceea ce denota ca i s-au transmis, ceea ce nu e rau. Insa noi nu sintem de acord cu raspunsurile primite. Nu acceptam, in continuare ,“consultari” in lipsa presei, nu credem ca Filat e doar premierul R.Moldova, el este si exponentul AIE-2, nu acceptam demagogia legata de “nu constructiilor politice, da – institutiilor de stat”, pentru ca doar primele asigura functionalitatea celorlalte.
De asemenea, cit am fost eu prezenta, nu am auzit de o eventuala coalizare PLDM cu PCRM, adica, mai exact spus, Filat a respins supozitia, punind-o pe seama “birfelor”, desi noi stim ca a fost testate o atare versiune de conducere in fata “politologilor de serviciu”. Poate dupa ce am plecat eu, pentru ca eram o cioara alba acolo, desi colegii-presedinti de partide au cam acceptat in fond justetea pozitiilor PNL, s-a vorbit ceva de reformatarea AIE-2. Eu nu am auzit decit lamentari ca nu exista functionalitate, ca nu merg proiectele legate de constructia drumurilor.
Ce ni s-a spus, astfel:
- Ca presa nu e prezenta sa nu facem PR…???
- Ca Filat e primul-ministru nu al AIE-2, ci al RM…???
- Ca nu sint reforme la MAI, desi noi, PNL, am invocat si reprodus repetat modelul georgian.
- Ca cei prezenti la “consultari” nu au fost invitati selectiv.
- Ca UE asteapta actiuni concrete, nu declaratii.
- Ca RM este apreciata in avans de factorii europeni.
- Ca Guvernul a primit Declaratia Forului Democrat al Romanilor legat de unirea celor doua state romanesti pina in anul 2012.
- Ca nu se reformeaza Procuratura.
- Ca sint probleme cunoscute cu justitia.
- Ca Guvernul nu e “club de discutii’.
- Ca ar fi, poate, binevenita adoptarea unei noi Constitutii.
- Ca nu ar fi de acord cu o lege organica modificindu-se numarul de votanti pentru seful statului in Parlament.
- Ca blocajele in Guvern sint, totusi, temporare.
- Si multe altele.
Iata si replicile-gindurile, pe care nu le-am dat acolo, sa nu monopolizam discutia, si o facem doar pentru informarea cetatenilor asupra pozitiei noastre.
- Stim ca exista consultanti georgieni la MAI – insa nu se vad inca nici un fel de rezultate.
- Nu sintem siguri ca prezentii la “consultari” nu au fost invitati selectiv.
- Stim ca UE asteapta actiuni concrete, nu declaratii, dar tocmai de asta se ocupa AIE si Guvernul – de declaratii.
- Degeaba apreciaza in avans UE R.Moldova – dezamagirea va fi mai mare.
- Ce folos ca Guvernul a primit Declaratia Forului Democrat al Romanilor legat de Unirea celor doua state romanesti pina in anul 2012, daca nu am auzit nici o pozitie si nici nu a fost pusa in dezbaterea Guvernului, desi e semnata de nume grele de intelectuali moldoveni/romani (eu pe unii nu-i respect, dar asta nu conteaza aici).
- De ce nu reformati Procuratura – am intreba noi si aici am fi de acord cu presedintele PPCD ca cine vrea, inainteaza proiecte de lege, initiative legislative si ii demasca pe cei ce nu voteaza. Daca sintem sinceri in declaratii si demersuri.
- Da, legat de justitie si PNL a facut propuneri – insa neglijate, ca orice propuneri “din afara”.
- Aici Filat, despre “clubul de discutii”, s-a bilbiit. I-am amintit ca numai Lucinschi folosea argumentul prostesc precum ca nu e Guvernul “club de discutii’. Ba trebuie sa fie discutii, adevarat – pina la adoptarea deciziilor, care, dupa, trebuie implementate, aplicate si respectate.
- PNL a spus de mai demult ca sprijina idea unei noi Constitutii.
Alte opinii, rugaminti si propuneri formulate de PNL.
- Am spus ca PNL se ocupa de inactiunile CEC, cea care nu a organizat alegeri in Tighina. Ne judecam si premierul ar fi bine sa stie.
- Nu intelegem de ce sint probleme cu realizarea Programului de guvernare. Despre aceasta trebuie discutat in public, in prezenta celor trei ldieri AIE, nu doar cite unul sa vobeasca despre asta.
- Am cerut ca Radioteleviziunea publica sa fie deschisa partidelor extraparlamentare nu doar in alegeri, cu impartirea pe “Ligi”. Filat a spus – poate de prevazut asta in legislatie, idee sprijinita si de socialistul Krilov.
- Am subliniat ca, la capitolul faradelegii, coruptiei, lipsei democratiei, pe alocuri e mai rau ca pe vremea comunistilor.
- Am mentionat nemultumirea profunda legata de abuzuri si pomeni electorale.
- Am reprosat puternic PL si PLDM anularea minutului gratis de clip electoral la televiziuni, in special publica: cei 11 mii de cetateni proPNL-isti platesc si ei contributii la stat si au dreptul egal la spatiu public gratis, de macar un minut pe zi in campanie electorala.
- I-am remis lui Anatol Onceanu, adjunctul lui Victor Bodiu, declaratia PNL despre indemn la coeziunea AIE si despre deschiderea spatiului pentru dezbateri la Radioteleviziunea publica pentru tema “Ce facem mai departe cu R.Moldova?”
- I-am mai spus lui Filat ca nu e normala aceasta atitudine de dusmanie fata de partidele extraparlamentare, lucru acceptat de el, care a confirmat ca unele partide sint extraparlamentare, dar pot deveni parlamentare, precum si invers. Am mai spus ca Dumnezeu tot pedepseste cele patru partide si nu le da majoritati, pentru ca nu stiu sa faca o coeziune in societate, fiind dominate de un egoism condamnabil.
- Am reprodus exemplul Mexicului, unde partidele extraparlamentare au invins in alegeri numai cind in Institutul Electoral au fost reprezentate aproape toate partidele, care au facut conditii egale de participare la scrutine, ceea ce acum lipseste in R.Moldova.
- Am spus ca PNL a organziat mai multe conferinte de presa despre evaziunea fiscala, despre actele de stare civila, unde e inca debandada cu numele, despre reformele in justitie. Am primit propunerea sa le redepunem la Cancelarie. O vom face, dar nu credem in succes.
- Am vorbit si despre alte probleme, am auzit despre alte aspecte, nu stiu, insa, daca ceea ce va spune premierul – nu cumva intr-un document deja pregatit, pentru care doar se trage o baza prin “consultari” – nu va fi total altceva. In acest caz, ii vom dezavua pe autorii acestui fals. VP
Vitalia PAVLICENCO, presedintele PNL:
“Voi adresa 13 intrebari premierului Filat, daca voi avea aceasta posibilitate”:
- De ce “consultarile” au loc fara presa? Unde e principiul democratic al transparentei?
- Sint oare aceste “consultari” legale, sub aspectul reprezentativitatii, si morale?
- De ce asemenea “consultari” au intirziat cu doi ani?
- De ce nu s-a convenit in AIE ca aceste “consultari” sa aiba loc impreuna cu toti cei trei lideri ai partidelor din arcul guvernamental?
- Care e garantia si certitudinea ca participarea PNL la “consultari” nu va insemna complicitate la o scindare in AIE?
- Dupa ce criterii au fost invitate ONG-urile, pentru ca lasa impresia ca unele, mai “incomode”, nu au fost invitate la “consultari”?
- Exista oare un plan incluzind demisia cabinetului AIE-2 sau formarea, fara demisie, a altui cabinet (prin excluderea PD si PL) si coalizarea PLDM cu PCRM? Este adevarat ca se pregateste un Guvern de zisa conciliere nationala intre PLDM-PCRM si alte partide, care sa participe la guvernare sub umbrela noii coalitii?
- Este adevarat ca se pregateste demiterea din functia de speaker a lui Marian Lupu?
- Care este pozitia UE fata de o coalitie PLDM-PCRM?
- Cunoasteti Apelul Forului Democrat al Romanilor din R.Moldova, prin care cere ca pina in 2012 sa se faca unificarea acestor doua state romanesti?
- In ce masura lamentarile lui Vlad Filat ca “nu poate face nimic in AIE” nu repeta lamentarile lui Snegur si Lucinschi ca “nu le ajungeau competente?” Ce facem cu Programul de guvernare? Mai e bun sau e deja realizat?
- De ce PLDM nu asigura, prin implicarea Ministerului Finantelor, o mai buna administrare fiscala, si nu face reforme la MAI si in domeniul justitei?
- Exista sau nu intelegerea votarii lui Vlad Filat de catre deputatii PLDM-PCRM, urmare a unui pseudomandat fals, rezultat din “consultari” cu un segment civil si cu partide extraparlamentare?
Vitalia Pavlicenco
Chisinau, 7 iulie 2011
Filat, “Casa noastra RM” si… cit mai multa putere
Ascultind Mesajul (si nu, incorect, “Adresarea”!) lui Filat, mi-am amintit de “Casa noastra Republica Moldova” a lui Mircea Snegur. Cam asa se intimpla pe la noi – se porneste cineva cu o poveste pentru copii naivi, apoi intra in Putere, este coplesit de ispita acesteia, care ii da profituri, poftele cresc, dupa care intinde miinile sa spuna ca e totul doar al sau si incepe sa lupte pentru … imputerniciri, pirghii, posturi multe si puternice. Daca nu – isi ia, suparat, jucariiile si se duce in Opozitie… Pentru ca e slab. E simplu.
I-am urmarit pe “analistii politici” la Publika dupa “pis”-ul lui Filat. Mi se pare ca locurile trebuiau inversate, pentru ca Natalia punea intrebari care ii mai trezea pe “expertii” ce se bilbiiau si se pliau dupa cum batea vintul de la Mo(a)ra-ri, dar si de la cel “filat”…
Sa raspund, insa, mai intii, intrebarii daca ne-a folosit sau nu Filat cu pretinsele consultari. Partial – da. Atunci cind nu a raspuns in “Mesajul in fata “natiunii moldovenesti” de ce problemele nu se discuta in Consiliul AIE-2 inainte de a fi spalate in public si, cind a afirmat ca societatea mai ca il incurajeaza sa poarte dialog si cu PCRM, folosind pentru bolsevici nu cuvintul-blestem “comunisti”, ci frumosul cuvintel – “Opozitia”. Smecher – nu? Imi amintesc, o fosta prietena din primul Parlament democratic, imi tot sugera in Parlamentul 2005-2009, sa spunem “fractiunea comunista”, si nu “fractiunea majoritara” sau, in ruseste “partia vlasti” (”partidul puterii”), cum isi spuneau, mindri, satrapii rosii.
Acum, lui Filat nu-i mai repugna comunistii, cei care ne-au distrus douazeci de ani, dupa alti 50 de ani cu sovieticii antiromani, pentru ca ar fi mai “periculoasa mafiotizarea”, care i-a fost “sugerata”, ca sa vezi, de cineva in “consultari”. Fals. Nu este adevarat – mie un consilier de-al lui mi-a spus acest lucru inca acum vreo sase luni…
Este “consecvent” Filat si avanseaza spre scopul de a scapa de “povara AIE-2” ori de a obtine votarea sa ”fortata” – si de catre PCRM – ca sef de stat, ori de a se organiza alegeri anticipate. El ne-a spus in consultari – lucru important! – ca nu accepta votarea unei legi organice care ar cobori numarul votului pentru Presedinte pina la 51-52.
Si aici am fost manipulati. Eu sint sigura ca aproape toti care am fost la “consultari” au optat pentru pastrarea si coeziunea AIE-2 – ca arma impotriva re-comunizarii societatii, inca nedecomunizate.
PD e “mafiotizat si oligarhizat”, PL chiar se mafiotizeaza rapid, ca sa fie si el “in pas cu moda” (a avut o buna emisiune marti “Tara lui Dogaru” cu acesti consilieri PCRM-isti si PL-isti, avind afaceri cu statul, interese personale si fiind, astfel, in conflicte de interese!), iar PLDM-ul, ca sa vezi, ticsit de comunisti sau de ex-servilii lor, gen sotul vicespeakeritei Palihovici, sint “ingerasi cu aripi verzi” care plutesc in transparenta democratiei.
Desigur, cum sa nu vrei sa controlezi CCCEC-ul atunci cind unii de acolo mai scapa in societate datele ca un mahar are lunar 5 milioane de euro din contrabanda de tigari spre Romania si UE, cunoscut de acestea?
Dar oare in iarna nu s-a stiut ca PL si PD sint oligarhizate, ca nu au ministri-patrioti, incit sa “te patezi” si sa devii premier cu ajutorul celor “murdari”? Unde sint principiile elementare? De fapt, principalul mesaj din textul citit de Filat e ca, a spus oficial, ca LUPU nu mai este candidatul pentru functia de sef de stat. Cine asta nu o stia?
Eu cred ca Filat are o intelegere cu PCRM si vad ca am dreptate cind spun, de doi ani, ca PLDM si liderul sau sint imorali. Nu reformele ii intereseaza, ci sa detina un control total, Filat fiind cel care a adus, de fapt, raketul in politica si in guvernare. Dar vorbeste de altii. Numai datorita PD-ului, care nu a mers cu PCRM, a devenit de doua ori premier – cel care arata azi cu degetul la “nasul” functiei sale. Iar PD-ului asa ii trebuie, daca l-a votat de doua ori pe Filat premier. De ce Lupu nu a acceptat sa fie el, fost ministru al economiei, premier?
Si, suparind “nasii”, deja pentru Filat sint buni “comunistii”, adica PCRM, pe unde “nu e nici un oligarh” – nu?
Se pare ca Filat i-a amenintat pe parteneri pentru ca are, probabil, angajamentul lui Voronin ca nu va fi votata demisia sa. Dar intrebarea e ce le-o fi promis el, in schimb, comunistilor?
Pare sa aiba dreptate un lider de opinie, spunind de vectorul strategic, cel care pare sa fie moneda de schimb si in trocul Filat-Voronin, ca premierul sa faca ce vrea cu partenerii de AIE-2, iar comunistii sa nu-l demita si sa nu se alieze PCRM cu PL si PD.
Asta se cheama vinzare a interesului national. Dar care trebuie sa fie interesul national al R.Moldova? Cel de apropiere de Romania, de NATO, de iesire din CSI, de avansare spre UE si de retragere a trupelor rusesti. Asta pune sub semnul intrebarii adevarata esenta si orientare a PLDM si a gruparii care conduce acest partid-trufanda, care ar putea accepta, cu PCRM, inclusiv federalizarea. Si iata aici este o paralela ‘ninunata intre Mesajul lui Filat in fata “natiunii moldovenesti” si “capodopera” antiromaneasca a lui Snegur cu acea “Casa (am spus “casa”, nu “coza”!) noastra Republica Moldova”.
Exact aceste pozitii ferme, enumerate in alineatul precedent, trebuia sa le spuna un adevarat prim-ministru al R.Moldova, necorupt, cu scopuri curate, chiar daca trecutul sau (poate si prezentul, nu?) e mai putin curat. Filat a invelit interesul si ideologia moldovenista in lupta contra coruptiei, urmarind si interesul sa placa PCRM si Moscovei, dar sa si incerce sa preia controlul asupra unei societati furate constant, care, in opinia unora, ar trebui sa aibe un Don Corleone in frunte. Sa vedem daca ii va reusi. Eu nu cred ca ii va reusi. Trebuie multa tarie, caracter, fermitate, verticalitate si convingere pentru public precum ca TU esti curat si drept, ca sa discuti toate problemele sensibile si majore in alianta. Pentru ca un alt viitor decit Guverne de coalitie noi nu avem. Daca Filat nu va aduce PCRM la putere, desigur.
R.Moldova inca nu are un patriot roman. Are la putere niste tradatori si surogaturi/surogati. Si viata noastra e un surogat prorusesc…
Vitalia Pavlicenco
Daca nu poate conduce, Filat trebuie sa plece
Astazi, la ora 11.00, la Info-Prim Neo, PNL a oferit o conferinta de presa, in care si-a prezentat atitudinea fata de ultimele evenimente.
Pozitia PNL fata de Mesajul lui Vlad Filat din 12 iulie 2011
Actualul premier este incapabil sa conduca un Guvern de coalitie
Partidul National Liberal a avut mereu o pozitie activa fata de evolutiile societatii. Ne-am expus curajos si principial viziunile asupra deciziilor importante ale guvernantilor – si in perioada comunista – 2006-2009, si in perioada postcomunista, dupa anul 2009.
Biroul Permanent Central al PNL a hotarit sa onoram invitatia la consultarile premierului moldovean. Ne-am expus consideratiile si inainte, si dupa consultari. Iar acum ne spunem parerea despre Mesajul lui Vlad Filat, rezultat, dupa cum sustine, din consultari.
Declaram, din capul locului, ca aceste consultari trebuiau sa aiba loc intre liderii AIE si ceilalti membri reprezentativi ai societatii, in fata presei libere, pentru ca democratia se deosebeste de comunism prin dialog si transparenta. Daca se adopta un asemenea format, Mesajul lui Filat avea sa fie un angajament al AIE-2 in fata societatii privind aliantele postelectorale din teritoriu si agenda reformelor prevazute in Programul AIE-2.
Dar am auzit cu totul altceva. Vlad Filat ne-a prezentat un Mesaj ce demonstreaza ca nu e capabil sa conduca un Guvern de coalitie, care inseamna toleranta, rabdare, dialog, transparenta, fermitate si principialitate. Orice dislocari, in actuala situatie, coroborate cu pozitia PCRM si a unui Voronin tot mai obraznic, pot insemna coalitii monstruoase, pe care le-am mai vazut in Republica Moldova, cu readucerea comunistilor la putere, ceea ce ar inchide pentru cetateni orice perspectiva de europenizare.
Iata cum apreciem Mesajul lui Vlad Filat:
1. Noi am vazut un Vlad Filat mai curind in ipostaza unui analist politic incepator, dar informat, tocmai bun de talk-show-uri, dind note activitatii altora, nu si propriei activitati.
2. Filat a venit cu sfaturi generale (necesitatea reformelor, a Alianţei, competenţa, modernizare etc.), rasvehiculate de analistii politici, dar, ca prim-ministru, nu s-a referit la prioritatile pentru o perspectiva europeana clara, ce nu poate exista alaturi de comunisti.
3. Toata Alianta, inclusiv Vlad Filat, au stiut ce situatie deplorabila mostenesc – acum nu e timp de lamentat, ci de asumat raspunderi – cum ii place sa spuna premierului, ”preocupat” de cetateni.
4. De ce, insa, Filat se eschiveaza de la discutii in interiorul AIE, dupa care se da in spectacol?
5. Eschivarea lui Filat de dialog in Alianta poate fi interpretata ca lipsa de voinţa politica, ca incapacitate de a formula viziuni solide si a organiza realizarea lor, ceea ce implica munca in echipa guvernamentala, prin afirmarea dificila, dar necesara, ca lider al acesteia, ceea ce astazi nu constatam. Se pare ca Filat vrea sa conduca in stil autoritar comunist.
6. Filat a criticat, fara a nominaliza, niste ministri, unii meritind sa fie criticati. PNL chiar i-a sugerat lui Filat sa faca reforme la MAI, la Ministerul Justitiei si sa asigure o buna administrare fiscala de catre Ministerul Finantelor. Acesti ministri, in primul rind, ar trebui sa isi dea demisia.
7. Acelasi lucru il spunem despre echipa parlamentara a PLDM, unde, dupa plecarea lui Sandu Tanase si a lui Mihai Godea, au aparut in prim-plan persoane pe care e penibil uneori sa le asculti.
8. Amenintarea proferata de Vlad Filat la adresa partenerilor de Alianta ca ”se va gindi ce va mai face!” lasa loc pentru presupunerea ca are o intelegere cu PCRM ca sa nu fie demis. In general, si scenariul cu aceste consultari pare unul coordonat cu ideologii comunisti gen Mark Tkaciuk, ceea ce ar fi reprobabil pentru o societate care a votat un viitor european. In timp ce societatea asteapta de la premier o viziune, nu un evantai de opinii, comentarii, declaraţii de interese, critici si ameninţari la adresa partenerilor din AIE, dar laude pentru comunisti.
9. PNL apreciaza cu regret ca Mesajul lui Vlad Filat nu a ramas in sfera responsabilitatilor guvernamentale, ci a trecut in una politica si personala. Desi Filat a parut putin speriat, neajutorat si neputincios, nu ne suparam, dar ii recomandam sa identifice viziuni si soluţii coerente, mecanisme clare, puternice si productive, ce trebuie discutate in AIE, iar apoi sa devina iniţiative reale in actul de guvernare si in procesul politic. La fel trebuie sa procedeze partenerii de coalitie, si noi, cei din partidele extraparlamentare, care venim cu initiative, la care ramin, insa, surzi guvernantii. Iar discuţiile trebuie sa fie publice si cit mai transparente.
10. Este adevarat ca societatea e dezamagita de actuala guvernare. Insa nu credem ca isi va recapata increderea daca la putere vor fi readusi comunistii. Orizontul de asteptari al cetatenilor nemultumiti trebuie reformatat printr-o pozitie comuna a fortelor necomuniste impotriva PCRM, ce ne-a distrus 20 de ani postIndependenta si peste 50 de ani sovietici. A declara ca alegi intre forte mafiote si forte comuniste in favoarea ultimelor – ne intrebam – si PCRM ce perspective poate oferi, dupa ce a oligarhizat societatea?
11. A defini mafia, partidele extraparlamentare, alti subiecti ca dusmani ai guvernarii si ai reformelor, cum a mai spus Vlad Filat, poate fi calificat ca o cautare de tap ispasitor, ca o declansare a „vinatorii de vrajitoare” impotriva persoanelor incomode, a concurenţilor politici, pentru a-i distruge si a conduce ca Voronin si ca Putin, care sint doar modele de dictatura.
12. Cunoastem referintele liderilor de opinie la cadrele formate in „republica IPTEH”, promovate in funcţii-cheie de stat, in fruntea unor institutii importante, care, prin rezultatele gestionarii acestora, nu permit nicidecum ca Filat sa isi atribuie rolul „cavalerului alb”, luptatorul contra dusmanilor reformelor. Pentru ca zone controlate de Filat ca vama, fiscul, achizitiile publice sint cufundate in probleme ce prejudiciaza imaginea statului. Oare, prin lipsa dialogului, nu tocmai Filat creeaza blocaje in Guvern si AIE, dupa care face spectacol de PR, incercind sa formeze un fundal, necredibil, pentru a incalca Acordul AIE-2? Adevaratul blocaj din Guvern rezida in lipsa comunicarii, a discutarii si coordonarii acţiunilor, substituit de un sistem autoritar de guvernare, cauzat de incapacitatea de a conduce o echipa de coaliţie. Si ne intrebam: ce a facut Filat ca premier si lider politic pentru a accelera reformele?
13. Scopul Mesajului lui Vlad Filat pare sa fie interesul de a-si subordona total Guvernul si a bloca alegerea sefului statului, conform Acordului AIE-2, adica slabirea sau anihilarea politica a partenerilor de coalitie, cu preţul distrugerii acesteia. Va fi o greseala grava daca Filat va imbratisa propunerea comunistilor de alegere a presedintelui statului fara a aborda problema in Alianţa.
14. PNL se declara ingrijorat de toleranţa afisata de Filat faţa de PCRM. Nu vrem sa credem ca Filat pregateste terenul pentru un parteneriat cu Voronin si un vot comun PLDM-PCRM, prin a compromite partenerii din AIE, pozitie resimtita inca inainte de Mesajul de la 12 iulie. Remanierile din Guvern pot fi doar rezultatul dialogului in AIE-2 si al eliminarii oricaror banuieli de abordare tendentioasa. De accea, taxam acţiunile lui Filat, daca urmaresc distrugerea AIE si un joc direct sau indirect cu PCRM.
15. PNL critica declaratia deputatului peledemist Streleţ, care a spus ca nu mai e nevoie de acord AIE la nivel local, pentru a se putea vota cu PCRM conducerile unor raioane.
16. Optind public pentru a se renunţa la inţelegerile de la baza AIE, Filat pune in pericol Acordul Aliantei si incalca angajamentele asumate in fata partenerilor. Exista probleme reale privind reformele si in AIE, si in activitatea Guvernului, a Parlamentului, insa ele trebuie rezolvate prin dialog si solutii reciproc acceptate, nu prin presiuni contra partenerilor.
17. Lasa impresia ca Filat, ca principal deţinator al Puterii in doi ani, se teme de degradarea imaginii sale si cauta vinovaţii pentru esec, gasindu-i in rindul concurentilor politici, nu in rindul comunistilor sau in propria incompetenta. ”Verigile slabe” sint chiar servilii lui Filat, oamenii corupţi, care ii cinta ditirambi si il stimuleaza sa rastoarne AIE-2, uitind ce s-a intimplat cu ADR, in 1999, din care a facut si el parte. Dupa care am avut 10 ani la guvernare un partid bolsevic, cel care iata vrea sa se catare din nou la Putere cu ajutorul unor pretinsi liberali si democrati.
Ce propune PNL:
1. Evaluarile activitaţii instituţiilor guvernamentale si a celor din organele publice centrale sa fie facute public, in vazul lumii, cu participarea presei, conform procedurilor prevazute de legislaţie, in Guvern si in Parlament, dar si conform uzanţelor politice – in cadrul AIE si al partidelor membre ale coaliţiei de guvernare. Solicitam sa participam si noi, partidele extraparlamentare, cu rezultate in alegerile locale, asa cum am fost invitate la consultari.
2. Evaluarile trebuie sa demareze prin evaluarea activitatii primului-ministru, mai ales sub aspectul eforturilor de consolidare si organizare a echipei guvernamentale. Ministrii sa se pregateasca serios pentru o evaluare a activitaţii si sa o faca in mod public (poate in cadrul unor audieri parlamentare).
3. Fiecare dintre liderii componentelor AIE-2, in numele partidelor lor, sa se reangajeze public in fata societatii, ca nu vor vota impreuna cu PCRM – asa cum a promis deja public o data Filat – adica nu vor permite revenirea PCRM – intr-o forma sau alta – la luarea deciziilor importante pentru asigurarea ireversibilitatii reformelor pe calea integrarii euratlantice. Nimeni nu va vota impreuna cu PCRM, chiar daca PLDM, PD si PL vor avea pozitii diferite fata de unele chestiuni principiale. In acest caz se va negocia o pozitie comuna in AIE-2. Asemenea probleme, vehiculate de analistii politici, ar fi modificari la Legea Guvernului, pentru a exclude Prezidiul Guvernului, anihilat de Filat, demisia Procurorului General, care nu i-a tras la raspundere pe comunisti pentru distrugerea vietii noastre in ultimii zece ani, adoptarea Legii privind responsabilitatea ministeriala si alegerea sefului statutului, pe care unii il doresc loial lui Filat si convenabil lui Voronin. PNL insista sa fie adoptata o Lege a lustratiei.
4. Consiliul AIE sa ia in dezbatere problemele importante intr-un proces deschis, public, in prezenţa presei. Abia atunci cetaţenii vor aprecia argumentele si intenţiile componentelor Aliantei, cine e competent si cine nu, cine are vointa politica pentru reforme si cine – nu. Cine va refuza transparenta si dialogul public, va trada interese ascunse.
5. Intr-o declaratie, in care cerem coeziune in AIE si discutii despre soarta Republicii Moldova la Radioteleviziunea publica, declaratie remisa premierului Filat in timpul consultarilor, PNL a cerut dezbateri publice despre viitorul statului la Radioteleviziunea publica, inchisa de patronii politici pentru discutii serioase pe banii contribuabililor.
6. Trebuie precizate urgent agendele politice: ale AIE, partidelor, Guvernului. In scopul promovarii reale a reformelor, Consiliul Naţional pentru reforma in Justiţie sa nu fie stopat, sa fie anunţate propunerile de politica bugetar-fiscala si politicile de reformare a Ministerului Afacerilor Interne.
7. Sa aiba loc dezbateri publice cu avansarea de soluţii pe subiectul alegerii sefului statutului.
8. Sa aiba loc dezbateri publice privind personalizarea celor trei funcţii in stat pornind de la beneficiul statului si al cetaţenilor. Daca Vlad Filat nu poate asigura activitatea echipei guvernamentale, sa se retraga din funcţie pentru binele societatii. Daca Filat se pregateste sa acţioneze in comun cu PCRM – sa o spuna deschis si sa-si asume raspunderea pentru trimiterea PD si PL in Opoziţie si pentru distrugerea AIE-2.
9. O alta solutie este un nou Guvern AIE-3 cu un tehnocrat in frunte, propus de PLDM – apoi, dupa care sa urmeze alte persoane propuse, respectiv, de celelalte doua componente pentru funcţiile de speaker si sef de stat. Sa vedem – amenintarea ca poate demisiona e un bluf din partea lui Filat sau nu?
10. Soluţia principala in aceasta etapa ramine sa se acţioneze in spiritul Acordului Alianţei si al statului de drept, al mecanismelor instituţionale legale. AIE si noi, ca partid extraparlamentar, am investit efort si incredere in acest Guvern, caruia cetatenii cu viziuni democratice i-a acordat sprijinul ca sa implementeze angajamentele asumate in fata cetaţenilor. Componentele AIE-2 sint obligate sa se pozitioneze constructiv, proactiv, sa formuleze iniţiative ce tintesc chiar mai departe decit a facut-o Filat.
Chisinau, 14 iulie 2011
Filat catre popor
Viaţa asta-i bun pierdut
Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
Şi-acum ar vrea un papusar- călău
S-arunce jug în gâtul tău:
E rău destul că ne-am născut,
Mai vrem şi-al doilea rău?
Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moş îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănţuit
Cei ce se luptă murmurând,
De s-ar lupta şi-n primul rând,
Ei tot atât de buni ne par
Ca orişicare laş fugar!
Murmurul, azi şi orişicând,
E plânset în zadar!
Iar a tăcea şi laşii ştiu!
Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
Să râdă! Bunii râd şi cad!
Să râdem, dar, viteaz răsad,
Să fie-un hohotit şi-un chiu
Din ceruri până-n iad!
De-ar curge sângele pârău,
Nebiruit e braţul tău
Când nu te temi de papusar
Tu tie însuţi zeu îţi pari
Când râzi de ce se tem mai rău
Duşmanii tăi cei tari.
Sunt mafioti?! Şi ce mai sunt?
Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
Zamolxe, c-un întreg popor
De zei, i-am întreba: ce vor?
Şi nu le-am da nici lor pământ
Căci ei au cerul lor!
Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
E rău destul că ne-am născut:
Dar cui i-e frică de război
E liber de-a pleca napoi,
Iar cine-i vânzător vândut
Să iasă dintre noi!
Eu nu mai am nimic de spus!
Voi braţele jurând le-aţi pus
Pe scut! Puterea este-n voi
Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
Că zeii sunt departe, sus,
Iar MAFIA „ntre noi!
George Coşbuc
Vis-a-vis de coalitia PLDM-PCRM – ati avut dreptate, se pare ca PLDM nu mai tine minte ca nasterea partidului s-a facut sub semnul luptei cu comunismul din RM …. Nu mai tine minte ca a promis ca hotii ce-au furat tara vor sta in puscarie. D-na Pavlicenco, nu ne ramane decit sa votam cu inima si nu cu „rationamentul zilei de azi”. Ghimpu a pierdut in buzunare idea unirii in folosul rationamentelor actuale, de filat nu mai spun, s-a folosit de tineri si se crede „numarul1”, PD – fuge din stinga in dreapta, de la situatia ce se anunta de a fi lovitura de stat la internationalisti, fiind insa alcatuiti de hoti si KGB-ti sau fii de KGB-ti. Godea asa si nu a explicat cum de un om de afaceri contraversat ca Turcanu i-a fost seful stafului electoral. Tot beau mond-ul RM e o echipa de hoti si curve de genul masculin. La alegerile viitoare tre de votat PNL, cu o conditie ca mesajul unionist va suna si mai tare, si nu cu UE, ci cu Romania. Terminati oameni buni cu jocurile, e timpul sa zidim o tara sau pierdem ultima ce ne-a ramas – demnitatea.
Eurodeputaţii cer Republicii Moldova reforme
în sistemul de drept, Poliţie şi Procuratură !
http://www.adevarul.ro/m oldova/politica/Eurodeputatii_ cer_Republicii_Moldova_reforme _in_sistemul_de_drept-Politie_ si_Procuratura_0_516549254.htm l
Doamna Pavlicenco, nu puteti fi acuzata in nimic. Ati fost la intrevedere si v-ati convins de impotenta politica, a lui Filat, care n-a fost, nu este, nu va fi politician.Un adevarat politician are cultura, inteligenta, bun simt, vorbeste gandind si meditand. Filat este un om care o viata a vandut si a cumparat, rusii spun”horosii targas”.
Intrevederea Dumneavosatra a contribuit la informatia pe care nu am fi avut-o, noi alegatorii, cand conducatorul a transformat o intalnire in intimitate de parca facea sex si nu politica. Va admir curajul. Poporul incepe sa va inteleaga. Banii nu aduc fericirea si ne convingem, din zi in zi, tot mai mult.
Dna Pavlicenco – mare tupeu mai aveti – si tre sa va debarasati de el. Electoratul dumneavoastra se numara la cateva sute de oameni – si dumneata – ai tupeul sa te consideri opozitie si sa-l critici pe Filat si sa mai pretinzi ca el sa vrea sa te invite la consultari? Da cine te crezi? PNL a demonstrat ce poate face – adica a demonstrat ca sunteti un zero – so deci – mai bine v-ati calma si nu ati fi un blogger atat de activ. Unica ce faceti – hamaitzi – ca un caine care a flaminzit bine si stie ca nu are nici o shansa de a gasi vreun os. Aruncati cu gunoi in dreapta si-n stanga – si majoritatea sunt scorneli de-ale matale, pe care le visezi noaptea si dac tot nu potzi dormi de foame – intri si le scrii pe blog.
draga vitamina,
sunt oameni care au pe facebook mai multi prieteni decat votanti ai tu.
concluzia pentru tine este simpla: DU-TE SI TE CULCA, ESTI EXPIRATA, NU TE MAI BAGA NIMENI IN SEAMA
„Domnilor “intelectuali” – cei de prin Forul Democrat al Romanilor si altii, l-am intrebat pe Filat despre toate, inclusiv despre faptul daca a primit Apelul vostru adresat Guvernelor de la Bucuresti si Chisinau despre reintregirea neamului romanesc pina in 2012. L-a primit, insa se pare ca Igor Volnitchi s-a temut sa il informeze.”-
Doamna Pavlicenco,dar de ce Dumneavoastra trebuia sa intrebati daca Filat a primit Apelul adresat Guvernelor de la Bucuresti si Chisinau trimis de cei din FDR?Ce Filat nu i-a invitat pe toti rerezentantii partidelor extraparlamentare?Dn cite stiu ONG n-au fost toate invitate,au fost doar cele care fac parte din PLDM.
Cea mai tare este faza cu ideea ca : „L-a primit, insa se pare ca Igor Volnitchi s-a temut sa il informeze.”-e de risul gainilor.Cum poti sa te temi de un sef liberal si inca si democrat????
„Domnule Tanase! Oare chiar a fost atit de greu sa fiti obiectiv si sa spuneti ca “PNL a avut un comportament demn in toata aceasta tevatura a lui Filat?”-da Tanase de cine se teme de nu vorbeste adevarul?A cui proiect este Tanase de interpreteaza rolul fricii in aceasta piesa?
Vameşii ucrainieni au blocat 100 de români ca să nu ajungă la sfinţirea primei biserici româneşti ridicată în Ucraina în ultimii 60 de ani
16 Iulie 2011
Trei autocare care transportă mai mult de 100 de cetăţeni români sunt blocate de vameşii ucraineni la punctul de trecere dintre Republica Moldova şi Ucraina, Reni. La ora 10, după aproape patru ore de aşteptare, cetăţenii români încă nu primiseră nicio explicaţie pertinentă cu privire la motivul întârzierilor, dar, presupun aceştia, autorităţile ucrainene ar dori să le zădărnicească participarea la sfinţirea unei biserici româneşti din localitatea Hagi Curda.
”Două ore ne-au spus că nu le merge curentul, apoi au derulat foarte greu controlul la paşapoarte, după care au anunţat că trebuie să vină reprezentanţi ai serviciilor secrete să ne controleze şi ei. Mai nou, cer nu ştiu ce taxă specială”, a explicat, pentru romanialibera.ro, liderul grupului de iniţiativă ”Noii Golani”, George Simion.
În autocarul în care călătoresc reprezentanţii grupului şi susţinătorii acestora – în total, 50 de persoane – se află şi doi jurnalişti. Aceştia au fost declaraţi de vameşii ucraineni ”persoane indezirabile” şi nu vor putea să treacă graniţa.
Alte două autocare transportă reprezentanţi ai statului român, din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Nici ei nu au mai mare succes în a convinge vameşii să-i lase să treacă.
”Sfinţirea bisericii începea la ora 10. Suntem deja întârziere. Vor să ne facă să pierdem evenimentul”, a conchis George Simion.
Biserica din localitatea Hagi Curda, raionul Ismail, este ”prima biserică românească ridicată în Ucraina în ultimii 60 de ani”, după cum precizează participanţii la acest eveniment. Vechea biserică din localitate a fost demolată de comuniştii ucraineni în anul 1979. În ultimii ani, comunitatea românească din zonă a primit bani din partea statului român şi a românilor din diaspora pentru a construi un alt lăcaş de cult.
Evenimentul fusese anunţat de mai multe săptămâni în mediile româneşti, grupul de iniţiativă ”Noii Golani” incluzându-l în Acţiunea 2012, o platformă socială cu scopul declarat de a susţine unirea României cu Republica Moldova.
Ziarişti români, întorşi de la graniţa cu Ucraina. Peste o sută de oameni blocaţi în vamă
Doi ziarişti români nu au fost lăsaţi să intre în Ucraina şi au fost întorşi de la graniţă, la punctul de frontieră Giurgiuleşti-Reni. În aceeaşi situaţie s-au aflat alţi o sută de români şi moldoveni, care au fost împiedicaţi de autorităţile ucrainiene, timp de patru ore, să intre pe teritoriul ţării. Românii călătoreau în autocare. Destinaţia era localitatea Hagi-Curda, unde astăzi are loc ceremonia de sfinţire a primei biserici româneşti din Ucraina.
UPDATE 11.15 Caz incredibil la frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina. Timp de aproape patru ore, peste o sută de oameni au aşteaptat să li se permită acesul pe teritoriul ucrainian pentru a ajunge la ceremonia de sfinţire a bisericii Sfinţii Petru şi Pavel din localitatea Hagi-Curda (Ceamascova).
Unii ziarişti români n-au fost lăsaţi să treacă graniţa iar istoricul moldovean Andrei Varta a fost întors din drum din cauză că a protestat împotriva tratamentului la care au fost supuşi românii şi moldovenii.
Unii dintre cei aflaţi la faţa locului, au povestit pentru „Evenimentul zilei” că autorităţile ucrainiene au invocat diferite motive pentru a nu le permite românilor şi moldovenilor care doreau să participe la sfinţirea bisericii, intrarea pe teritoriul ucrainiean.
”Au spus, prima oară, că nu au curent, deşi vameşii ucrainieni se află în aceeaşi clădire cu cei moldoveni. Nimeni nu îşi explică de ce vameşii moldoveni aveau curent şi ceilalţi nu. Suntem trei autocare şi numai în cel care mă aflu eu se află 45 de persoane. Sunt peste o sută de oameni care au beneficiat de acelaşi tratament”, a spus unul dintre românii aflaţi acolo.
Cele trei autocare în care se află studenţi şi personalităţi culturale din România şi Republica Moldova au ajuns la punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti-Reni azi dimineaţă, în jurul orei 7.00. De atunci, vameşii şi militarii ucrainieni au tot tărăgănat permiterea accesului pe teritoriul lor a delegaţiei care urma să participe la sfinţirea bisericii.
„Slujba de sfinţire a început la ora 10.00 iar nouă ni s-a permis să trecem abia la 10.50”, a mai precizat unul dintre cei blocaţi în vamă. Pentru a-i ţine în loc, ucrainienii le-au transmis că este aşteptată o echipă a serviciilor secrete ucrainiene pentru a fi verificaţi.
Biserică renăscută după 32 de ani
La această oră are loc ceremonia de sfinţire a bisericii cu Hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din Parohia Hagi-Curda, situată în sudul Basarabiei. Este singurul lăcaş de cult care aparţine Mitropoliei Basarabiei, aflată sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române.
Sfinţirea este oficiată de IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei. La ceremonie şi-au anunţat prezenţa preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, senatorul Viorel Badea şi secretarul de stat Eugen Tomac, şeful departamentului pentru românii de pretutindeni.
Biserica a fost construită cu sprijinul lui Nicolae Popa, secretar general al Consiliului Mondial Român din SUA, care a donat 50.000 de dolari în acest scop. Tot Nicolae Popa i-a invitat la ceremonie pe studenţii români şi ucrainieni blocaţi de ucrainieni la vama Giurgiuleşti-Rieni.Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni a pus la dispoziţie un autocar care a plecat din Bucureşti special pentru evenimentul din sudul Basarabiei.
Românii din Hagi-Curda
În Hagi-Curda trăiesc aproape 4000 de oameni, 99% dintre ei fiind români. Şcoala are aproape 400 de elevi împărţiţi în 11 clase, dintre care 3 sunt în limba ucraineană, restul în română. Şcoala medie generală din satul Hagi-Curda este o şcoală mixtă cu predare în limbile română şi ucraineană.
Biserica ortodoxă “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Hagi-Curda a fost sfinţită în anul 1875 de către episcopul Melchisedec Ştefănescu al Dunării de Jos, în perioada când sudul Basarabiei era în stăpânirea României. Lăcaşul de cult şi-a îndeplinit misiunea şi în perioada ocupaţiei ruseşti, apoi după revenirea administraţiei româneşti.
După instalarea puterii sovietice, popa Gheorghe (parohul din sat) şi protopopul Nicolae din Ismail au fost arestaţi, fiind condamnaţi ulterior la 18 ani de detenţie. La Hagi-Curda au fost trimişi apoi numai preoţi de alte naţionalităţi. În anul 1979, sub pretextul că biserica este în ruină, biserica ortodoxă românească din Hagi-Curda a fost distrusă până la temelie de către autorităţile sovietice , pe locul său fiind înălţat Monumentul eroilor sovietici din Marele Război pentru Apărarea Patriei.
Abia în 1995, după mari eforturi, s-a reuşit reînfiinţarea parohiei din localitate sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei, afiliată Patriarhiei Române. Epitrop era Vasile Iordăchescu, iar preot a fost numit pr. Anatol Cristea. Autorităţile ucrainene n-au recunoscut parohia pe motiv că Mitropolia Basarabiei nu era autorizată de guvernul Republicii Moldova.
La 26 martie 2003, Administraţia regională de Stat din Odesa a recunoscut singura parohie românească din Ucraina. În urma ameninţărilor la adresa familiei sale, pr. Cristea a plecat din sat în 2005, în locul său fiind numit pr. Nicolae Asargiu, preot şi la Anadol.
La sfârşitul anului 2005, pr. Asargiu a plecat şi el din Hagi-Curda, în locul lui sosind tânărul Anatolie Curtev. În această biserică se slujeşte în limba română. De-a lungul timpului, biserica a fost vandalizată de mai multe ori, iar enoriaşii maltrataţi.
Jurnaliştii cărora li s-a interzis acesul pe teritoriul Ucrainei fac parte din redacţiile Radio România, respectiv şi Jurnalul Naţional. Cei doi urmau să participe la sfinţirea bisericii româneşti în satul Hagi Curda. Ei făceau parte dintr-o delegaţie de şase ziarişti români. Celorlalţi patru jurnalişti li s-a permis să-şi continue drumul, anunţă Agerpres.
Jurnaliştilor Valentin Ţigău de la Radio România şi Simona Lazăr de la Jurnalul Naţional au precizat că autorităţile din Ucraina le-au comunicat faptul că au interdicţie de a intra pe teritoriul Ucrainei din 2009, pe o perioadă de cinci ani.
CEVA FOARTE URGENT :
Doi ziarişti români nu au fost lăsaţi să intre în Ucraina şi au fost întorşi de la graniţă, la punctul de frontieră Giurgiuleşti-Reni. În aceeaşi situaţie s-au aflat alţi o sută de români şi moldoveni, care au fost împiedicaţi de autorităţile ucrainiene, timp de patru ore, să intre pe teritoriul ţării. Românii călătoreau în autocare. Destinaţia era localitatea Hagi-Curda, unde astăzi are loc ceremonia de sfinţire a primei biserici româneşti din Ucraina.
Pt mg
1. Eu am pe Facebook peste 4300 de prieteni. In PNL sinr vreo 10 mii membri. Pt noi, in parlamentarele din 28 noiembrie 2011, au votat circa 11 mii persoane. In locale – circa 9 mii, pt ca nu au votat cei de peste hotare. Cit au unii pe Faceboook – ma bucur pentru ei, numai ca nu stiu ce le spune.
2. Am dormit, nu sint exprirata si ma intristeaza tinerii sau cei mai in virsta care au mentalitate adormita.
3. Vad ca ma bagati in seama – ati intrat, ati citit si … ati scuipat… pai asa v-au educat parintii.
Pt Alex
1. Eu am pe Facebook peste 4300 de prieteni. In PNL sinr vreo 10 mii membri. Pt noi, in parlamentarele din 28 noiembrie 2011, au votat circa 11 mii persoane. In locale – circa 9 mii, pt ca nu au votat cei de peste hotare. Cit au unii pe Faceboook – ma bucur pentru ei, numai ca nu stiu ce le spune.
2. Nu am nici un tupeu. Reactionez corect. Daca ar face toti asa, ar fi foarte bine. Mai multa lume mi-a spus in aceste zile – ca sint foarte curajoasa si ma pretuiesc oamenii pt asta. Desigur, nu pot spune asta aplaudacii lui Filat. Deci, am un plus, nu un „tupeu”. Vad ca ma bagati in seama – ati intrat, ati citit si … ati scuipat… pai asa v-au educat parintii.
3. Sinteti o persoana inapoiata in vederi – considerati ca a critica cineva nu are dreptul sa critice pe cineva. Toti au dreptul saii critice pe toti. Si sint bucuroasa ca va pot invata sa priviti corect lucrurile. Vedeti ca am rabdare, desi ma costa timp, nervi, sentimente.
4. Nu l-am rugat sa ne invite Filat la consultari? Nu ne-am autoinvitat. Ma cred o persoana curajoasa, corecta, Si nu e vorba de Pavlicenco, ci de presedintele unui partid, mare-mic, dar partid cu pozitie, spre deosebire de altele, necurajoase.
5. PNL nu este zero cu 11 mii de votanti in situatia cind raketul a fost adus in guvernare si politica de Filat. Dar ce fac ei acum, democratii – bucurati-va, care e problema, cu ce va impiedica cineva neimportant? De ce o luati atit de personal?
6. Desigur, nu voi asculta sfaturilor de a nu fi bloger activ, astea dati-le mamei, tatalui, prietenei. Eu nici de la prieteni nu primesc asemenea sfaturi, dar mite de la anonimi rautaciosi… Ca asa se simte din postare.
7. Cuvintul „hamaitzi” adresati-l mamei, ea va va intelege mai bine. Cit priveste „ciinii flaminziti”, va spun parerea mea – noi, la Chisinau si in toata RM-eaua vedem ciinii ca niste schelete patrupede innebunite de foame. Asta ma nefericeste. Personal am ce minca, iar cei care imi spun cuvinte urite acum sint ei ca niste nimicuri, care, ramasi fara umbrele” devin si mai nimicuri flaminde.
8.Nu caut os si nici sansa. Luptam pentru ce credem deschis si curat. Asta nu le place oamenilor murdari, care sint si autosuficienti.
9. A critica nu inseamna a arunca gunoi.
ASASINATE:
Adrian Dohotaru –
consilierului prezidenţial al lui Iliescu,
/ 2 Aprilie 1939 – 1 Sept. 1995 /
/cunoscut ziarist, poet din Maramures, dramaturg, ministru secretar de stat în Ministerul de Externe şi Locotenent Mare Maestru al Marii Lojii Naţionale din România/.
“…care mergea pe şoseaua Ismail–Odesa, pentru a participa la dezvelirea bustului lui Eminescu… A fost acroşat, pe un traseu absolut liber, de un vehicul la volanul căruia se afla nu altcineva decât un… cascador, deci, un profesionist… A murit şi consilierul, a murit în acel aşa-zis accident şi şoferul…”/ V. Besleaga /
N.B.
Unele surse de pe Internet mentioneaza ca el o fi murit la Munchen / ? / dezinformare intentionata ?
ULTIMA ORA :
Peste 100 de persoane, dintre care jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor afiliate la Acţiunea 2012, dar şi studenţi, au fost sâmbătă la graniţa Reni, în dreptul localităţii moldoveneşti Giurgiuleşti, de către vameşii ucraineni, fără ca aceştia să le dea prea multe explicaţii. Oficiali, jurnalişti, reprezentanţi ai unor ONG-uri, dar şi studenţi, toţi români şi moldoveni, se îndreptau spre Hagi Curda, unde s-a sfinţit prima biserică românească din Bugeac, astăzi regiunea Odesa (Ucraina), în locul celei demolate în perioada sovietică.
UPDATE 12.20 Senatorul PDL Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat, care a organizat acest eveniment, a declarat că pentru rezolvarea problemelor a intervenit consulul general al României în Ucraina.
Nouă studenţi şi un jurnalist din Galaţi sunt blocaţi de două ore în Vama Reni, la intrare în Ucraina
„Trebuia să fie mai mulţi (participanţi la evenimentul de sfinţire a bisericii -n.r.), dar au fost autocare cu studenţi oprite . Au fost şi colegi ziarişti printre ei. Consulul nostru general este şi în acest moment la frontieră. Doamna consul general de la Odessa a fost permanent alături aici, a ţinut permanent legătura cu MAE pentru ca situaţia să se deblocheze. Evenimentul la care asistăm astăzi la Hagi-Curda sau Kamâşovka, cum se numeşte în ucraineană, în sudul Basarabiei, este unul de importanţă covârşitoare pentru comunitatea românească din Ucraina, pentru că aici se rectitoreşte o biserică pe locul unde în anii ’70 a fost culcată la pământ fosta biserică de către buldozerele sovieticei”, a declarat Badea, citat de Mediafax.
UPDATE 12.00 Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, jurnalista Simona Lazăr Tigău a afirmat că ea şi soţul ei nu au avut voie să intre în Ucraina în urma unor articole despre Basarabia de Sud, pe care le-a publicat în 2009.
„Am înţeles că avem o interdicţie din 2009 în urma unei alte treceri în Ucraina. Nu ne-au lăsat să intrăm în baza articolului 8 din regulamentul care reglementează trecerea frontierei în Ucraina. Nu ştim ce conţine acest articol, dar credem că undeva în deplasarea noastră din 2009 am supărat pe cineva. Ni s-a spus că până în 2014 nu avem voie să ajungem în Ucraina”, a afirmat Simona Lazăr Tigău.
Sigur are ce cauta Ucraina in Uniunea Europeana cu asemenea comportament si asemenea mentalitati? Totusi nici s-o lasam sa fie inghitita de Rusia nu ar fi in interesul nostru. Mare dilema…
Vladimir Putin nu va mai primi premiul Quadriga, dupa ce Vaclav Havel a avertizat ca renunta la trofeul primit in 2009
Organizatorii premiului Quadriga din Germania au anuntat sambata ca renunta sa mai acorde premiul in acest an, in urma unei avalanse de proteste declansate de anuntarea numelui celui care ar fi urmat sa fie laureatul din 2011: premierul rus Vladimir Putin, relateaza AFP.
Organizatorii au invocat „criticile masive din presa si din lumea politica”, exprimandu-si totodata „regretul profund la vestea ca Vaclav Havel doreste sa inapoieze premiul sau primit in 2009”, in semn de protest fata de distinctia promisa lui Putin.
Vom reveni cu amanunte
Mariane,
Ma intalnesc si aici cu tine !!! Si de data asta pe baricadele adevarului!! Uite ce poate face un om cum e Vaclav Havel!! Cu o mana opreste tancurile din EST , cu ceealalta pe cele din VEST!! Neues Panzer Division)
…unde sint „PATRIOTII” moldoveni de la chisinau in aceasta problema a fratilor nostri ocupati de ucrainieni in basarabia de sud si bucovina de nord ? si democrati si comunisti care se bat cu pumnii in piept ca apara „moldovenismul” de romanism ? chisinaul tace milc in aceasta privinta . filat se intilneste cu smirnov dar nu cu moldovenii nostri oropsiti din ucraina … pl misca aproape de nimica … pd nici nu exista in aceasta problema macar . voronin,dodon si comunistii ne flutura pe la nas un steag cu bourul moldovinesc dar pentru ei moldovenii din ucraina nu conteaza deloc … mare fereala insa la romani , de parca acolo nu traiesc tot moldoveni in numar mare . toata greutatea apararii fratilor nostri de acolo a fost lasata pe romania … in concluzie cind ve-ti mai auzi politicieni ce isi incordeaza „muschii” ca-s mari patrioti , intrebati si fratii din ucraina . vor lasa imediat ochii in pamint si gura mica pentru ca stiu ca n-au facut nimic niciodata !
Marian, „patriotii” „apara” (Republica) Moldova numai de „romini”, nu si de „fratii” slavi 😛
Сдается мне, что Филат с его партией ЛДПМ есть не что иное, как очередной проект Воронина , Ткачука и иже с ними. Когда страна уже устала от беспредела коммунистической хунты, прихватизировавшей все материальные ценности, созданные коллективным трудом, и когда власть Воронинского клана как бы пошатнулась, неожиданно появляется молодой партнер по бизнесу Петра Лучинского, господин Филат. Человек далеко не бедный и знающий толк в «прихватизации», ведь он ею руководил. Как гриб после атомного взрыва, на глазах у всех неожиданно вырастает новая партия. И с какими подкупающими лозунгами! «Молдова без бедности!», « Молдова без Воронина!», «Молдова без коммунистов!». Страна задыхалась от восторга: наконец-то!
Смущало только одно:
кто так обильно финансирует эту новорожденную? Кто так сильно полюбил молдавский народ, что так раскошелился ?
Еще более смутило и (возмутило!) холуйское поведение «революционера» Филата,
когда он трусливо лебезил перед «Хозяином», оправдываясь, что нет никакой его (Филата) вины в том, что произошло на площади 7 апреля.
(Кстати, кишиневцы рассказывают, что когда горел Белый дом, и люди, возмущаясь тем, что пожар никто не тушит, звонили в пожарную охрану, им отвечали: «Нам не разрешают тушить» и бросали трубку).
Наконец Мессия у руля! СМИ, как по команде, взахлеб восторгаются и прослеживают каждый его шаг: вот Филат поехал за рубеж для наращивания волос, вот Филат в Брюсселе, вот Филат…, Филат…, Филат.
Когда восторги поутихли, естественно, возник вопрос: а что поменялось? И поменялось ли? Увы! Ничего не поменялось, а если, что и поменялось, то только в худшую сторону.
Мессия Филат, политик №1, сделал все возможное (или наоборот ничего не сделал из того, что было обещано,и что должно было быть сделано), чтобы люди поверили в прогнозы Воронина: никто, кроме коммунистов, не способен управлять страной.
Это и озвучил господин Филат после «консультаций» с народом.
Кто он после этого?
Поэтому ЛДПМ должна поменять свои лозунги, а именно: «Moldova în sărăcie.! Moldova cu Voronin.! Moldova cu comuniştii!»
P.S. Человек, вступая в ту или иную партию, разделяет идеи и программу этой партии. А также несет ответственность за действия своей партии. Я думаю, рядовые члены ЛДПМ были так же бессовестно обмануты их лидером, как и граждане страны. Те, кто обнаружил обман (Нагачевский, Годя и другие) покинули эту партию, не желая запачкать свою репутацию. Я думаю, все члены ЛДПМ, кто искренне хочет сделать что-то доброе для своего народа, должны немедленно, в массовом порядке выйти из этого формирования, которое ведет Молдову в НИКУДА.
Mereu cantati acelasi refren: „Vai sarmana turturica, zboara, zboara, pan”cand pica…”. Alta viziune nu aveti???
Все задержанные в Грузии фотографы признались в шпионаже в пользу России
…
Dar la noi cand se va face ordine?
Cand vor fi arestati „partizanii” care boicoteaza reformele si, de fapt, lucreaza in interesul altor state care au o politica ostila fata de noi, romanii basarabeni?
Русский сайт КМ рассказал о неустойчивом положении чекистского режима в путинской России и о неизбежности победы Перестройки-2.
http://www.km.ru/v-rossii/2011/07/15/mezhnatsionalnye-otnosheniya-v-rossii/borba-s-ekstremizmom-traditsiya-stran-tret
Срок годности режима, главными целями которого являются антиразвитие и антидемократизация, истекает. Он еще не протух, но скоро протухнет. А значит, Россия вырвется из навязанного ей сценария по превращению в нищее государство третьего мира. Это хорошо для русского народа, это хорошо для Запада, это хорошо для всего мира».
…………
РУССКИЙ ПУТЬ. Все больше русских отказывается от русской национальности
Время публикации: Сегодня в 13:15
По сообщениям литовских СМИ со ссылкой на данные департамента статистики Литвы, на начало 2011 года в Литве проживало 151 800 жителей русской национальности, что на 0,1% меньше, чем в прошлом году.
Данная тенденция сохраняется на протяжении всех последних лет.
Иметь русскую национальность повсеместно считается заграницей очень позорным и поэтому русские записываются в другие национальности или стараются не позориться и поэтому вообще не указывают национальность.
Am ascultat canrtecul propus chiar la inceput
Frumos cintec al lui Dragos Galbur… Blestem.
Dar am plecat pe Youtube facand click jos in dreapta si acolo am gasit intr-adevar un cantec foarte frumos: Dragoș Galbur – Garda merge înainte .
Astfel am descoperit nu doar un cantec-imn ci si interpretul lui Dragos Galbur, care cred ca e de talia lui Ion Teodorovici.
Rusoaica spune:
16 iulie 2011, la 19:07
Я думаю………..
Петух тоже думал, да вот думалка пострадала, однако.
Never Be Alone si Deepside Deejays din Romania , No.1 in Rusia …
Vineri, 15 07 2011 … Deepside Deejays [ Romania ] se afla pe primul loc in Rusia cu single-ul Never Be Alone, urmand ca la sfarsitul lunii sa participe la cel mai mare eveniment muzical din tara – Europa Plus.
I’ll never be alone, be alone, be alone,/ Cause you are in my soul, in my soul, in my soul/ I’ll never make you cry, make you cry, make you cry/ You give me sunrise with your smile – sunt versurile cantate deja si de tinerii din Rusia, single-ul Never Be Alone al baietilor din trupa Deepside Deejays ajungand pe primul loc al topurilor muzicale realizate la Moscova, informeaza MediaPro Music.
Multumita acestui succes imens, Deepside Deejays au fost invitati sa participe, la sfarsitul lunii iulie, la cel mai mare eveniment muzical din Rusia – Europa Plus, alaturi de alti muzicieni romani care domina topurile din lume precum Alexandra Stan si Dan Balan, si de artisti de talie mondiala precum Sophie Ellis-Bextor si Arash.
Never Be Alone, videoclipul care rasuna in cluburi in toate colturile lumii, a fost realizat de Iulian Moga si filmat pe parcursul unei calatorii de 3000 de kilometri. Este cel de-al saselea videoclip Deepside Deejays si al cincilea in colaborare cu Iulian.
Piesa de rezistenta a Deepside Deejays poate fi ascultata la radiourile din Romania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Israel, Italia, iar saptamana viitoare artistii MediaPro Music vor concerta la Monaco.
Videoclipul oficial al piesei Never Be Alone a facut deja peste doua milioane de vizualizari pe YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=S8s5fs6jjTY
natalia, Вы занимаетесь выращиванием кур? И как идет бизнес?
Pt Manole
Citeste ce scrie Rusoaica, bine mai spune… Rusii trebuie sa va deschida ochii…
Rusoaica spune:
17 iulie 2011, la 21:09
Усиленным кудахтаньем некоторых курочек бизнес может на сей момент процветать только у одного великого бизнесмена, маленького и рогатенького……несуна несусветного.