C.T.: Cine(va) din Alianţa lupta pentru victoria lui Dodon?!

Un articol de Constantin Tanase

http://www.timpul.md/articol/cine%28va%29-din-alianta-lupta-pentru-victoria-lui-dodon-24318.html

„Aş dori nespus de mult sa greşesc, dar am nişte banuieli, şi anume, ca unii lideri ai Alianţei nu-s sinceri şi nu-i doresc victoria lui Dorin Chirtoaca. Da, îl susţin formal prin declaraţii bine ticluite din punct de vedere politic, în realitate însa nu fac nimic mai mult, ba chiar îmi pare ca s-a dat comanda ca sa-l obstrucţioneze discret. Spun asta acum, fiindca luni, dupa turul doi de scrutin, ar putea sa fie prea tarziu…

În contextul discutat m-a pus pe ganduri o declaraţie recenta a fostului premier Ion Sturza (neobservata de presa!) potrivit caruia victoria lui Dorin Chirtoaca în turul doi de scrutin ar putea salva AIE-2, acest fapt însa e dificil, întrucat „chiar şi în interiorul Alianţei exista persoane care mizeaza pe victoria lui Igor Dodon”. Cine sunt aceste persoane? Dar ele exista, fiindca Surza ştie ce ştie…

Banuielile mele nu sunt singurele şi mi-au fost confirmate de mai multa lume. Iata, bunaoara, ce ne scrie o cititoare din Cauşeni pe forumul de la TIMPUL.MD: „Buna şi frumoasa aceasta unanimitate de idei declarata de Alianţa, gen „oricum şi orice, numai nu comuniştii”. Dar… e una ce vedem şi auzim la TV şi în declaraţii, si alta e ce se petrece şi se face în teritorii. Bunaoara, la Cauşeni, în turul doi s-a creat o situaţie foarte interesanta. Aici candideaza un comunist şi un independent de orientare democratica, ultimul înregistrand un caştig zdrobitor faţa de candidaţii AIE. În mod normal, în turul doi, reprezentanţii Alianţei ar trebui sa-l susţina pe candidatul independent – sau, cel puţin, sa nu-l încurce. Însa lucrurile nu stau chiar aşa. Poate ca oficial nu se declara, dar neoficial – citeşte: pe furiş, curveşte, hoţeşte – se pactizeaza angro cu PCRM. Or, se vede ca atunci cand e vorba de posturi, profit şi alte beneficii dintr-acelea aproape de borhau, punga şi ceea ce numeşte foarte precis maestrul Tanase „ranza moldoveanului”, palesc şi devin nesemnificative orice fel de idei şi calificative, servite foarte apetisant cu calificative de spirit naţional, mandrie de neam, lozinci „jos ciuma roşie” etc. Cat de merituoase numai (în ghilimele, desigur) se arata acţiunile unor partide din Alianţa care au luat din primul tur voturi minime fata de apetiturile eeeeeeeeextrem de mari şi pofticioase, şi acum procedeaza ca adevaraţi şobolani şi fac agitaţie pentru cartiţele din PCRM? Cum sa cred atunci ceea ce mi se arata şi mi se spune la TV, de la tribune înalte, daca vad realitatea pe loc? Aşa ca, cu toata consideraţia pentru cele citite mai sus, permiteţi-mi sa spun ca Stanislavski: NU CRED ca PCRM merge spre prapastie, dimpotriva, merge el bine mersi înainte şi spre pisc, ajutat cu succes de cei care ne promit integrare europeana şi ne dau asigurari ca ne vor salva de teroarea roşie. Am povestit doar un caz de la Cauşeni, dar sunt sigura ca situaţii similare mai exista în republica…”

Nu comentez scrisoarea. Îmi alung banuielile, sunt optimist şi vreau sa cred în responsabilitatea, corectitudinea şi sinceritatea oamenilor politici moldoveni în momente de grea cumpana. Luni, dupa turul doi de scrutin, voi vedea daca nu cumva cineva îşi bate joc de credinţa mea. Şi a noastra, a tuturor alegatorilor…”

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. Eu aş spune altfel… Poate nu victoria lui Dodon îşi doresc unii, cît înfrîngerea PL-ui. Aţi privit filmul „Italienii în Rusia”? Mafia pentru aşi atinge scopul lichidează concurenţii. Pe unul l-a oprit în avion şi zice: „Odin gotov” adică unul e gata, şi tot aşa..
  Aşa şi la noi. AMN-ul l-au lichidat: „Unu-i gata”. Acum a venit rîndul PL-ui, ca să nu mai încurce şi el în atingerea scopului. Însă PL se mai ţine în Parlament atît timp cît primăria Chişinăului e a PL. Cum Chirtoacă pierede va fi şi: ” Vtoroi gotov” adică al doilea va fi gata. Cui îi este convinabil – tragetii concluzie.

 2. Nu va grabiti cu declaratii, gen: „Ca daca Dorin pierde primaria, Pl-ul pierde parlamentul”. In caz de alegeri parlamentare, PL-ul va fi avantajat, deoarece PLDM-ul pierde oameni importanti, PD-ul il are pe Plahtniuc, iar Dorin, chiar daca pierde primaria, va fi canditatul cel mai bun la prim-ministru, si asta o stiu toti, asa ca graba strica treaba, fiti siguri de asta.

 3. Pt Andrei SV.

  Dacă ar fi aşa de simplu.

  Cu părerede rău noi deja avem experienţă.

  În 2003 la crearea AMN , Untilă , preşedintele PL, acelui PL care s-a format prin fuziunea lui Snegur, Rusu, Muravschii ş.a. a cedat conducerea viitoruli partid lui Urecheanu numai din motiv, că era primarul Chişinăului şi avea pondere mare.

  Apoi AMN a devenit cel mai mare partid de opoziţie.

  Şi unde a ajuns acum AMN?

  Gata , nu mai e. Tot cineva s-a stăruit.

  La început au demis-o din funcţie de vicepreşedinte al AMN pe Pavlicenco şi Ţaranu, apoi s-au sfădit între ei cu Untilă, şi în rezultat nu trec pragul şi se autodisfiinţează fiind înghiţit de PLDM.

  Aşa că Gheaghea Vanea n-o să ne întrebe pe noi cine să conducă cu ţara.

  Orişice partid cu orientare antirusia este lichidat prin diferite mijloace.

  Încercaţi şi reexaminaţi istoria partidelor din RM cu orientare proromână, sau antirusă.

  Dacă vrei să fii la guvernare şi să te menţii în parlamentul RM trebue să mergi la 9 mai la Moscova, să mergi la memorial şi să depui flori pe 22iunie şi 24 august, şi să nu dea Domnul să te apropii de piatra comemorativă din PMAN.

  Da să mai ridici glasul şi să propui Unirea cu România…….

  Asta înseamnă din start să-şi sacrifici rezultatul.
  Cu părere de rău asta-i realitatea.

  Dar mai bine să-ţi sacrifici rezultatul şi să rămîi cu capul sus, decît la conducere cu capul plecat, lingînd papucii lui Gheghea Vanea.

 4. PROFETII – ROMANIA – 2012:
  http://dianasinger.ro/2010/06/23/radu-cinamar-sau-marian-dracu/

  FORUM – AELEDEN:
  “Românii s-au trezit deja, dar e nevoie şi de un impuls de la Cer sau din Matrice ca să se activeze potenţialul divin ascuns în om, care acum e doar frustrare, provenind din constatarea că societatea umană nu este în rezonanţă cu legile divine. Încă o catastrofă precum cea din Japonia şi mulţi oameni vor realiza că paradigmele capitaliste sunt greşite şi trebuie depăşite. Dar conspiratorii planetari nu văd decât atingerea scopului lor final: dominarea întregii omeniri prin puterea banilor. Ei în locul unei lumi creştine plină de temple şi biserici vor să clădească o lume plină de clădiri bancare. Acestea sunt lăcaşurile la care ei se închină.

  Dar planul lor va fi dat peste cap în ultimul moment şi România chiar va ieşi câştigată din aceste confruntări ascunse, unindu-se cu Moldova într-un mod care va uimi lumea. Aşa este scris în Matrice! Adrian Păunescu ne îndreptăţeşte să fim optimişti pentru că Dacia este nemuritoare.”

 5. PENTRU TOTI

  Admirati comentariile la articolul lui Constantin Tanase pe site-ul Timpul-ui: este o mostra de fariseism si egoism, de interese ascunse ale componentelor AIE. Este ceea ce spuneam si noi mai sus despre Falesti. Si urmeaza intrebarea: acestia, care vind si cumpara totul, merita oare sprijinul oamenilor de bun-simt?

  1. De ionel la 16.06.2011, ora 06:55
  dar voi credeti ca la Ungheni e mai altfel? Candideaza acum comunistul li liberal-democratul/ Si sa vedeti ce vorbe trec prin oras: chipurile fostul primar de Ungheni care acum e mare functionar in partidul lui Plahotniuc le-ar fi spus la ai sai sa faca alianta cu cine vor si vor cu comunistii, se vede asta macar si prin faptul ca nu-l sprijina pe liberal-democratul Ambros ba chiar si yvonesc ca acesta e rau de primar ca ar fi bine sa vina comunistyl care le-a propus deja functia de viceprimar etc. si popii de la episcopia noua tot pentru comunisti sunt ca in trecut chiar si slujbe fac la catedrala cu candidatul comunist. si mai zicem ca vrem schimbare vrem democratie nu dictatutura comunista. multora le-a fost f.bine cu comnunistii si acum vor inapoi ce li-i lor de popor care saraceste,mai bine isi fac case cu doua etaje in parcul central cum a facut-o candidatul comunist Ciocanu cind il inlocuia pe fostul primar Vrabie.

  2. De vadim la 16.06.2011, ora 07:34
  asta cu mare certitudine nu se poate spune. Politica ii politica, oriunde…discutii si intelegeri pe sub masa vor mai afla ziaristii si noi….numa ca pacalirea alegatorilor nu se poate la nesfirsit. Dar, la Chisinau? Ce va face primarul Aliantei cu 26 de comunisti in Consiliu? Tot la vreo intelegere se va ajunge…macar de ar fi intelegerea pentru alegerea presedintelui tarii in parlament…

  3. De E si firsesc… la 16.06.2011, ora 07:57
  sa fie asa, deoarece aluatul partidelor e compus din aceleasi ingrediente, doar ca unele au nimerit intr-o oala, atele in alta. Au acelasi iz, acelasi miros, face rau la stomac de ti se inroseste in fata ochilor.

  4. De CS la 16.06.2011, ora 07:57
  Amre pacat fac dac mai sunt trepadusi din astia care coalizeaza cu comuistii. Oricum populatia trebuie sa inteleaga sa mai voteze ciuma rosie , sa nu se lase pacalita de nimeni si nimic. Sa ia tot ce lise ofera, de la oricien sa fie bine primit, dar sa voteze AIE!!

  5. De Buhu la 16.06.2011, ora 09:32
  Pentru ionel. La Ungheni sitiuatia e foarte specifica. Actualul primar a cam preacurvit pe la toate partidele. A ajuns primar cica independent, pe urma a fost la AMN, in 2010 la PD ca la nici o saptamina inaintea scrutinului local, la insistenta cuiva, sa adere la PLDM. In plus meritele, acestuia, fata de angajamentele asumate in 2007 sunt foarte dubioase. NU voi vota pentru comunistul Ciocan, voi fi nevoit sa votez pentru Ambros, dar o voi face cu un mare scirt, doar de dragul democratiei. Daca ciocan avea in spate oricare alt partd azi era deja primar.

  6. De Haus la 16.06.2011, ora 09:40
  Nu stiu care e situatia in tara, inclusiv la Causeni sau Ungheni, dar intrebati staful PL cine nu vine la intilnirile electorale organizate de Alianta in cartiere? Am fost la doua din astea. Vin doar membrii stafurilor Pl si PD. PLDM-stii de fiecare data cauta cite o scuza, iar comunistii numai asta si asteapta, sa speculeze asa zisa apropiere dintre astia doi. Daca alianta se va prabusi, nu dea Domnul, stiu sigur cine va avea „Marele merit”.

  7. De lee la 16.06.2011, ora 09:41
  e cam corect,de ex,Lupu chemind in spoturile sale nu spune nimic de votarea in capitala,ar putea sa cheme rudele de la tara,de fapt Dorin e lasat de unul singur,ar putea fi sustinut si in scandalurile cu coruptia

  8. De v la 16.06.2011, ora 09:45
  La Hincesti ii aceeasi situatie, in turul doi au iesit canditatii din partea PDM si PLDM, PDM sau unit cu PCRM si lupta cu front comun impotriva canditatului PLDM. Mizerie domnilor.

  9. De MARIAN la 16.06.2011, ora 09:59
  sa fim seriosi … aici totul depinde de om , de votant … nu de chemarile liderilor . asta-i pentru tv-uri si ziare . poate unii au votat cu dodon in primul tur dintr-un gest de fronda crezind ca oricum cistiga chirtoaca . acum poate vor mai reflecta putin … pentru ca o victorie a lui dodon va agrava problemele chisinaului prin lipsirea de fondurile occidentale.

  10. De stefan la 16.06.2011, ora 13:05
  D-l Tanase i-l are in vedere pe Diacov si PD-ul.Zvonurile despre papusar si papusa rozova se adeveresc. Iata pentru ce Lupu a reanimat pd-ul,sa sustina linia pcrm-ului.Analizati actiunile pd- ului in AIE-1 si AIE-2 si o sa vedeti ca in momente cruciale pozitia lor brusc devenea diferita de cea a partenerilor(condamnarea comunismului,instantele economice, neretragerea lui Buliga, Moldtelecom,plafonarea salariilor functionarilor,etc. si etc.)Asa ca lupul(nomenclaturistul) naravul nu-si mai schimba.Asta e.

  11. De MARIAN la 16.06.2011, ora 13:21
  unificarea pl cu mae reprezinta un pas pozitiv fara indoiala … am asistat la doua evenimente care trebuie discutate . 1] unificarea pl+mae … devenise vizibila la un moment dat o anumita solidaritate a pcrm,pd si pld de a impinge pl in afara “ringului” politic din moldova . curgeau atacurile din toate partile … haituit in cel mai salbatic mod cu putinta pl inregistrase si un trend descrescator …10% la alegerile parlamentare . in acele momente grele ideea unificarii intre pl si mae a prins contur … si iata ca noul proiect a dat roade in alegerile locale . pl a trecut pe un trend crescator inregistrind la nivel de tara rezultate spectaculoase … la chisinau trasi si de locomotiva chirtoaca au luat la consiliu 32% !!! cred ca putem discuta de un mare succes fara teama de a gresi , a acestei fuziuni pl+mae . mae a adus in pl ceva mai important decit 1,5-2% procente de voturi … a adus speranta si un suflu nou intr-un partid care se clatina pe nedrept . mae a fost oxigenul care a dat o noua forta p.liberal . multumim astazi conducerii mae ca a putut trece peste orgolii si a facut miscarea cea buna … 2] sint unii care incearca sa se implice in proiecte fantasmagorice … vorbesc de godea . iesit din pld din cauze poate adevarate , godea sa si aruncat intr-o lupta pentru care nu era pregatit – alegerea ca primar la chisinau – unde un rezultat rusinos ii poate inchide cariera politica promitatoare … cred ca a sosit vremea sa incetam cu aparitia de noi si noi proiecte politice si sa se poarte lupta in cadrul celor deja existente . pentru ca altfel proiecte utopice pot aparea mereu , slabind pe cele deja existente , si sfirsind lamentabil in scurt timp . eu indemn la a purta lupta reformatoare si anti-coruptie in cadrul partidelor din aie si nu alergind dupa fata-morgana prin sahara politica a moldovei .

  12. De Junal la 16.06.2011, ora 13:36
  si noua ni se pare acest lucru – daca doreste Flat, este posibil, mai ales ca zvonurile ca dupa alegeri va ataca partenerii decoalitie prin guvern sau va coaliza din interes cu comunistii. Insa nu cred ca e asa pentru ca Chirtoaca e o prada mai usoara pentru Filat decat Dodon. Daca doreste Lupu – posibil, dar daca castiga Dodon, cred ca ii manaca pe PD tinand cont cum au negociat pentru o alianta, deci, daca dl Tanase vrea sa puna intrebarea neintemeiata, atunci ramane caGhimpu doreste asta, sau intrebarea il tradeaza pe maestru.

  13. De 1roman la 16.06.2011, ora 13:46
  si noua ni se pare acest lucru – daca doreste Flat, este posibil, mai ales ca zvonurile ca dupa alegeri va ataca partenerii decoalitie prin guvern sau va coaliza din interes cu comunistii. Insa nu cred ca e asa pentru ca Chirtoaca e o prada mai usoara pentru Filat decat Dodon. Daca doreste Lupu – posibil, dar daca castiga Dodon, cred ca ii manaca pe PD tinand cont cum au negociat pentru o alianta, deci, daca dl Tanase vrea sa puna intrebarea neintemeiata, atunci ramane caGhimpu doreste asta, sau intrebarea il tradeaza pe maestru.

  14. De ion ciobanu la 16.06.2011, ora 14:02
  Nu ştiu de unde sa luat informaţia,dar la căuşeni nu este chiar aşa.Actualul candidat independent la primar nu a fost nici pe aproape democrat dar foarte aproape de comunişti.Fiica lui în perioada guvernării comuniste făcea conferinţe de presă de genul patrioţii din căuşeni sprijină comuniştii,iar soţia d-lui repeşciuc împrăştia de trosnea calendare cu seceri şi ciocane.

  15. De unul la 16.06.2011, ora 15:48
  cum sa-l sustina lupu,si cu el pd,pe chirtoaca cand 8 ani lupu cot la cot cu dodon,voronin si toti hotii de comunisti au pradat tara? daca lupu nu l-ar sustine pe dodon,acesta ar pune in piata toate hotiile si nenorocirile facute de lupu in guvernarea comunista.apoi a dat foc la parlament si acum ii in guvernarea democratica.astfel de imbecilitati se pot intampla numai in maldafia.un comunist doc conducea comunistii,acum conduce democraticii.

  16. De garcea la 16.06.2011, ora 15:55
  lupu special a pus candidatul pd la primarie in turul 1 ca sa faca confuzie in defavoarea lui chirtoaca.daca nu era buliga,chirtoaca lua primaria in primul tur.s-au aruncat la gunoi niste voturi,ce puteau fi pt chirtoaca,insa lupu a vrut intentionat sa aiba chirtoaca cat mai putine.nu vedem soarele cu lupu la putere,nu mai zic de raketul de plaha adus de lupu si pus al doilea om in stat.de aia cccec nu s-a mai agatat de alejka,doar is prieteni la catarama cu plaha.

  17. De a la 16.06.2011, ora 15:58
  nu departe de Causeni in s.Ermoclia in turul doi au acces PLDM-ul si PCRM, iar candidatul di partea PD a declarat deschis votantilor sai sa-l sustina pe candidatul PCRM-ului…

  18. De EVA la 16.06.2011, ora 17:03
  Sunt de acord cu presupunerile dlui C.Tănase, deoarece şi eu am aceiaşi presimţire şi observ ce se petrece în teritorii. Mai mult ca atât, dezbaterile electorale,de luni la PRO-tv m-au pus pe gânduri.Este suspectă starea de încredere a Dodon-ului vizavi de relaţiile sale pe viitor cu Guvernul Alianţei-2, în cazul câştigului.Intuiţia mă face să suspectez „bunavoinţa” unora din Alianţă faţă de Dorin Chirtoacă–„victoria” lui Dodon unora le deschide calea spre noi alianţe…Să fim vigilenţi!

  19. De marian la 16.06.2011, ora 19:34
  Experții confirmă: Dodon a falsificat! 16.06.2011 Igor Dodon, candidatul comuniştilor la Primăria capitalei a falsificat o parte din paginile Monitorului Oficial al României, în care a fost publicată informaţia despre achiziţionarea troleibuzelor pentru Chişinău. Acesta este răspunsul Procuraturii Generale a R.Moldova, făcut public astăzi, în baza expertizei efectuate, după ce Dorin Chirtoacă a sesizat luni instanţa pe marginea acestui caz, transmite MOLDPRES. Candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă a afirmat astăzi la un briefing, că acest caz urmează să fie anchetat şi transmis în judecată. „În plus vom cere de la Dodon ca despăgubire pentru declaraţii false 100 de troleibuze noi pentru Chişinău”, a spus Chirtoacă. El crede că şi autorităţile române vor lua act de acest caz. Anterior, în cadrul unor dezbateri, Igor Dodon a venit cu o mostră a Monitorului Oficial al României şi l-a acuzat pe Chirtoacă că a cumpărat troleibuze din Belarus printr-o firmă intermediară, astfel prejudiciind bugetul municipal cu peste 2 milioane de euro.

  20. De mihaita la 16.06.2011, ora 21:32
  Domnule Tanase, de ce puneti intrebari despre lucruri evidente? Nu trebuie sa ma onorati cu raspunsul pentru ca il stiu. Si pentru ca il stiu, va felicit!

  21. De mihaita la 16.06.2011, ora 21:54
  Era sa uit: nu vreti sa comentati declaratiile oficialilor de la Budapesta? Stiu ca sunteti preocupat cu porcariile din RM dar am impresia ca romanii sunt atacati in ultimul timp din toate partile. Ceva se leaga dar nu-mi dau seama ce. Faceti un efort domnule Tanase si lamuriti-ma! Daca reusiti va invit la tuica la mine in Baragan.

  22. De mihaita la 16.06.2011, ora 21:56
  PS: Si daca nu, sunteti bine venit.

  23. De anonim la 16.06.2011, ora 22:36
  Nu inteleg de ce se pune asa accent mare pe apartenenta politica a fiecarui candidat? Se stie foarte bine ca situatia in suburbii e diferita fata de cea din capitala. Se spune atit ca in turul 2 au iesit candidatii PD-ului si PCRM sau PL si PCRM etc., dar sia pus cineva intrebarea dar candidatii astia in trecut din cite partide au facut parte? Sunt sigur ca Candidatul PCRM-ului( nu conteaza din ce localitate)pe timpul lui snegur a facut parte din partidul lui Snegur, pe timpul lui Lucinski a facut parte din partidul lui Lucinski si la momentul actual face parte din partidul comunistilor ca asa e convenabil. Fix in aceeasi situatie se afla si candidatii partidelor asa numite „democrate”. Personal cred, ca nu contiaza de ce parte esti, verzilor, rosilor, galbenilor etc. daca ai fost la putere si ai fost un hot, hot ramii. Dragi va rugam frumos incetati sa aruncati cu praf in ochii unui altuia,incetati sa va plingeti si aratati ca sunteti demni de cirma unei localitati. Daca tot pretindeti ca optati pentru occident ar trebui cel putin sa luati exemplu cum se efectuiaza alegerile la ei, fara insultari, exemple de genul ca acel e hot, celalalt e criminal si altul comunist etc. dar eu spre deosebire de ei sunt cel mai bun, de risul ciinilor!!!!!!!!!!!! dar ce sai faci, asa e la noi. sau cum se mai zice ca la noi la nimeni!!

  24. De anonim la 16.06.2011, ora 22:36
  Nu inteleg de ce se pune asa accent mare pe apartenenta politica a fiecarui candidat? Se stie foarte bine ca situatia in suburbii e diferita fata de cea din capitala. Se spune atit ca in turul 2 au iesit candidatii PD-ului si PCRM sau PL si PCRM etc., dar sia pus cineva intrebarea dar candidatii astia in trecut din cite partide au facut parte? Sunt sigur ca Candidatul PCRM-ului( nu conteaza din ce localitate)pe timpul lui snegur a facut parte din partidul lui Snegur, pe timpul lui Lucinski a facut parte din partidul lui Lucinski si la momentul actual face parte din partidul comunistilor ca asa e convenabil. Fix in aceeasi situatie se afla si candidatii partidelor asa numite „democrate”. Personal cred, ca nu contiaza de ce parte esti, verzilor, rosilor, galbenilor etc. daca ai fost la putere si ai fost un hot, hot ramii. Dragi va rugam frumos incetati sa aruncati cu praf in ochii unui altuia,incetati sa va plingeti si aratati ca sunteti demni de cirma unei localitati. Daca tot pretindeti ca optati pentru occident ar trebui cel putin sa luati exemplu cum se efectuiaza alegerile la ei, fara insultari, exemple de genul ca acel e hot, celalalt e criminal si altul comunist etc. dar eu spre deosebire de ei sunt cel mai bun, de risul ciinilor!!!!!!!!!!!! dar ce sai faci, asa e la noi. sau cum se mai zice ca la noi la nimeni!!

  25. De mihaita la 17.06.2011, ora 01:14
  „anonim” ar trebui sa se numeasca jumatate din populatia RM. Anonimule, ori ai facut multi copii(~50%), ori esti copilul lor.

 6. Priuma care voteaza pentru Dodon este Pavlicenco. Iar Tanase sa-si scrie articolele dupa alegeri, ca sa nu deruteze electoratul. Nu vede ca si el (poate inconstient), face servicii lui Dodon?

 7. Valeria Novodvorscaia despre criza morala din Rusia, intr-un interviu la Eho Moscvi.

  http://echo.msk.ru/programs/personalno/783351-echo/

  Н.АСАДОВА: …Cегодня с нами поделится своим особым мнением политический комментатор журнала «The New Times» Валерия Новодворская. Здравствуйте.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Здравствуйте, Наргиз. У нас сегодня сплошные похоронные темы, прямо по Блоку: «Тащитесь траурные клячи», да?

  Н.АСАДОВА: Поговорим об убийстве Юрия Буданова. Интернет полон разными версиями и разными оценками этого события – от того, что там собаке собачья смерть до того, что убили героя России. Ваш была реакция первая какая на это убийство? И вообще, вот, хочу, чтобы вы прокомментировали это событие.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Я сразу Пушкина вспомнила. Недавно, кстати, ему юбилей отмечали очередной. У него стихотворение есть, «Кинжал» называется, где Зевса гром молчит, где дремлет меч закона, свершитель ты проклятий и надежд.

  Вот, если дремлет меч закона, если преступления против человечества, если военные преступления, если вопиющие нарушения женевских конвенций, если все, которое должно прямо идти как по паркету в Нюрнберг, не находит себе в стране ни судей, ни присяжных, ни общественной оценки надлежащей, то совершается тогда месть, вендетта, вот, на уровне того, что произошло с Юрием Будановым.

  Я никак не могу сказать, что я горько заплакала. Между прочим, если бы Юрий Буданов получил то, что ему полагалось получить за это чудовищное преступление, хотя не он один в этом виноват, но, тем не менее, есть личная ответственность. Если бы он получил пожизненное заключение, то жил бы и поныне.

  Вот, с Ратко Младичем, военным преступником Ратко Младичем, которого Сербия связала в узелочек и отправила в Гаагу, вот, с ним этого не случится. Он получит то, что ему полагается за Сребреницу, я думаю, не меньше пожизненного заключения. Будет жить в уютненькой чистенькой камере Гаагской тюрьмы, гулять, зарабатывать деньги себе на карманные расходы. Я вижу, что вообще у нас творится, и вы, Наргиз, это видите, начиная с цветов, которые какие-то, ну, просто клинические идиоты побежали возлагать на место убийство Буданова. Ну и кончая нашим таким фольклорным фашистом веселым Жириновским, который предложил, кажется, даже чуть ли не очередное воинское звание присвоить Буданову посмертно и вернуть ему все ордена.

  Меня волнует реакция интеллигенции и меня волнует, до каких еще глупостей и до какого безумия дойдет наш официоз. Воинские почести, воздаваемые человеку, который был лишен воинского звания…

  Н.АСАДОВА: Да, я напомню, что Юрий Буданов был похоронен с воинскими почестями, для тех, кто, может быть, не знает.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Да. И лишенного всех наград, контуженный он или не контуженный – это не важно (у нас вся страна контуженная). Ну, как-то пора выходить из этой контузии. Это не только нонсенс, это…

  Армия покрыла преступления Юрия Буданова и уж, конечно, не без воли верховного главнокомандующего, нашего либерала из Сколково Дмитрия Медведева, и никак не без наущения христианнейшего премьер-министра. То есть в этой армии и раньше нельзя было служить.

  А теперь что делать в этой армии? Что должны, кстати, делать настоящие ветераны войны, не нквдшники? Вот, они что должны думать по этому поводу? Что с воинскими почестями хоронят человека, прославившегося подвигами против мирного населения, участвовавшего в геноциде и даже нашим жалким судом лишенного и званий, и наград. Конечно, 10 лет за такие преступления не дают.

  И Ульману надо было дать больше, и вообще это глобальный вопрос, как мы будем жить дальше. Как мы будем жить с такой виной, потому что никто ядерную державу не потащит в Гаагу силой как дотащили, все-таки, туда маленькую Сербию (и слава богу – она на правильном пути). Нас никто не потащит. Если мы не пойдем туда сами, мы пойдем тогда вот туда, куда сейчас уже идем, в тартарары.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Это в стране должна определять Конституция, которая дает приоритет международных пактов перед всеми своими параграфами. Это Пакт о гражданских и политических правах, это Декларация прав человека. Еще есть такая вещь как Женевские конвенции.

  В этот треугольник очень хорошо укладывается определение, что мы – преступное государство, что мы продолжаем быть империей зла, что не будет срока давности нашим преступлениям в Чечне и что Юрий Буданов такой же герой России как повешенные в Нюрнберге члены гитлеровского руководства были героями Германии.

  А, вот, все остальные определения – они как раз и указывают, что до Нюрнберга мы не дошли и что или у нас в будущем будет Нюрнберг, который мы сами себе устроим, или у нас вообще не будет никакого будущего. Я даже не стану призывать чеченцев подставить другую щеку, потому что христиане, на самом деле, тоже к этому не призывают, и простить этих преступников. Может, хватит? 200 лет кавказской войны, потом Ленин, потом сталинская депортация, потом еще мы.

  Чеченцы не умеют прощать и, наверное, правильно делают.

  Нас прощать нельзя. И, вот, мне кажется, в свете того, что случилось с нами (а это, ведь, страшно, что мы не смогли осуществить правосудие над самим собой, и какие-то народные мстители чеченские вынуждены это делать сами).

  Н.АСАДОВА: Но мы не знаем пока, чеченцы это или не чеченцы.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Ну, я думаю, что чеченцы, к бабке не ходи. И я даже их в этом не обвиняю. Вот, дело Аракчеева. Посмотрите, как интересно. Еще нашлась невинная жертва, с одной стороны, чеченцев, а с другой стороны, правозащитников, я так понимаю. Человек осужден в 2007 году. И проходит 4 года…

  Н.АСАДОВА: Да, это Сергей Аракчеев. Я просто напомню – может быть, кто-то из наших слушателей не следил за новостями сегодня. Вот, в 2-х словах просто.

  Бывший офицер МВД Сергей Аракчеев выступил с видеообращением к премьер-министру страны Владимиру Путину, где он просит пересмотреть его дело. Действительно, в 2007 году был вынесен приговор, его приговорили к 15 годам лишения свободы и обвинили его в убийстве 3-х мирных жителей во время чеченской кампании 2-й, насколько я понимаю.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Его адвокаты поступают вполне логично: надо ковать железо, пока оно горячо. Глядишь, под эти барабаны и трубы по поводу Юрия Буданова удастся вытащить своего клиента. Но этот клиент достаточно странно аргументирует свою невиновность.

  Ссылки на то, что его принесли в качестве ритуальной жертвы так, на успокоение чеченского народа – мы его да, успокоили.

  Если вспомнить, как выглядел Грозный, если вспомнить, сколько чеченцев погибло. Один чеченских детей 40 тысяч убито и покалечено.

  Н.АСАДОВА: Валерия Ильинична, подождите. То есть вы считаете, что все солдаты, которые участвовали в чеченской кампании, все поголовно виноваты, их всех поголовно можно судить? Может быть, действительно, человек не виноват.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: А почему этот человек, который не виноват, вспомнил об этом только сейчас и обратился к Путину? Он не ко мне обратился – пусть Путин и рассматривает.

  Н.АСАДОВА: Он говорит о том, что это был политический заказ, о том, что суд боится реакции того же Кадырова, чтобы его не убили так же, как Буданова.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Вот эти аргументы меня как раз и не убеждают в том, что он – невиновный человек. Ну, представьте себе, честного офицера осудили, он ничего не делал, он никогда не покушался на мирных жителей, он любил искренне чеченский народ, вот, как все те, кто наводил там огнем и мечом конституционный порядок, и 4 года он об этой ужасной истине молчит. И сейчас вдруг пошли видеообращения.

  Меня это не убеждает. Но, впрочем, я не сомневаюсь, что Путин будет это проверять. Вот, пусть он и проверяет.

  Я думаю, что ко мне Аракчеев, Ульман, там, родственники Буданова и все подобные не обратятся.

  А я могу сказать, что проблема здесь совершенно ужасающая, и что ее будут решать наши внуки и правнуки, и начинать когда-нибудь придется с отмены наград за чеченскую войну и с того, как Аденауэр перед стеной плача в Иерусалиме, нам придется встать на колени на главной площади Грозного и просить прощение у чеченского народа.

  Мало геноцида, так мы им еще и Рамзана Кадырова подарили, бандита и убийцу, и пусть они на здоровье пользуются. Он там установил шариат. Мы сражались за наведение конституционного порядка – и навели: мы обеспечили личное благосостояние Рамзану Кадырову, мы обеспечили ему право гоняться за своими врагами по Москве и убивать их прямо в Москве, мы обеспечили ему возможность установить в так называемом субъекте Федерации (они же называют Чечню «субъектом Федерации») шариат и обещать выиграть выборы для «Единой России» на 120%.

  Вот за это полегли сотни и тысячи чеченцев, и немалое количество русских солдат. А, вот, стоила ли овчинка выделки? Может быть, и надо было, пока в Чечне был этот чеченский ататюрк Джохар Дудаев, который хотел создать маленькое, союзное с Россией западное государство, может быть, надо было отпустить, когда было с кем отпускать? Потом Масхадов был – с ним тоже можно было отпустить.

  Н.АСАДОВА: В общем, это уже вопрос риторический. Прошлого не вернешь…

  В.НОВОДВОРСКАЯ: А сейчас будем Ахмеда Закаева выписывать из Лондона?

  Н.АСАДОВА: Есть другой аспект в этом деле. Чеченская кампания была ужасной, несправедливой, очень много людей, мирных жителей погибли и так далее.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Преступной.

  Н.АСАДОВА: Но сейчас в центре Москвы в 12 часов дня, ну, не в центре, на Комсомольском проспекте 6 выстрелов в голову, народный мститель. И вы считаете, что это чеченцы. Допустим…

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Ну, я у изголовья не стояла.

  Н.АСАДОВА: То есть одно преступление Буданова, за которое, вы считаете, он получил недостаточное наказание, за ним следует другое преступление. Вот, как быть с этим?

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Я повторяю: Пушкина читать. И представить себе, что было бы в Германии, если бы там не состоялся Нюрнбергский процесс. Вот, задолго до этого Нюрнберга чехи отловили назначенного им гауляйтера и, вот, тоже взяли, его пристрелили.

  А Николай Кузнецов, советский разведчик стрелял в гауляйтера Украины Коха. Ну и что? Они были очень виноваты.

  А во Франции существовали макизары, которые вообще бедных немцев ни в чем не повинных, которые просто хотели тур устроить во Францию (правда, французские евреи все были отправлены в Освенцим), они их тоже ловили и убивали.

  Ну, давайте тогда будем проводить не Нюрнбергский процесс над нашими имперскими комплексами, а Нюрнбергский процесс над, скажем, белорусскими партизанами, которые убивали гитлеровцев.

  Мы должны понять, что в этой ситуации гитлеровцы – мы. И апеллировать к праву страна, которая не имеет правосудия ни для себя, ни для других… Для себя – это у нас дело Ходорковского под рукой (и Лебедева), ни для других народов не имеем правосудия.

  И нам на эту тему лучше помолчать, пока мы не очистились от этой вины. Пока Россия остается империей, нам дороги в будущее нет. Ну, конечно, мы не перестанем быть империей с помощью совершенно идиотских мер, которые стали предлагать даже очень умные люди, взять и выгнать Кавказ.

  Н.АСАДОВА: Да, звучат такие предложения об отделении Кавказа. Ну, то есть как бы, раз там так много проблем и это такая болевая точка, то, может быть, действительно?.. И 200 лет они хотят отсоединиться, 200 лет идут войны.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: 200 лет хотели отсоединиться чеченцы. Я лично обсуждала этот вопрос с Рамзаном Абдулатиповым еще в блаженные ранние ельцинские времена, хочет ли уйти Дагестан.

  Вы знаете, не было прецедентов в мировой истории, в истории империй, чтобы империя выгоняла свою колонию вопреки воли этой колонии. То есть ни Дагестан, ни Кабардино-Балкарию, ни Ингушетию, ни Осетию вот так отсоединить не удастся.

  К тому же я не вполне понимаю, что предлагают по отсоединению вот этих граждан, выходцев с Кавказа те, кто, вот, кричит «Давайте Кавказ прогоним»? Что делать с теми, кто имеет российские паспорта (кстати, они все имеют российские паспорта) и живут в России? Будем селекцию проводить и депортации на Кавказ? А что мы будем делать со смешанными семьями? Как юридически решается этот вопрос?

  И потом, извините, даже с Чечней теперь будет сложно. Потому что там уже завелись ваххабиты, шариат, Рамзан Кадыров. Говорю, придется просить ООН, чтобы Чечня стала подмандатной территорией, чтобы этот мандат выдали Великобритании и США. Потом уже можно будет отпускать, когда там не будет ни Рамзана Кадырова, ни ваххабитов. А то такой будет подарок несчастным уцелевшим жителям…

  Что делать с другими проблемами? Вот у нас проблемы на Дальнем Востоке возникнут – тоже будем отделять? То есть отделение России от ее проблем с помощью установления всюду стенок. Ну, давайте почитаем Сорокина – там одна стенка уже стоит. Так ничего решить нельзя. И сделать это будет невозможно.

  Надо платить цену за грехи своих отцов и прадедов. Зачем мы завоевывали Северный Кавказ? Нам нужна была дорога в Грузию.

  Н.АСАДОВА: Вам на это скажут, что огромные отчисления из российского бюджета на ту же Чечню, например. Мы платим, разве нет?

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Да, правильно. Это совершенно… Чечне мы должны. Я не знаю, какие репарации нам полагаются за то, что мы с ней сделали.

  Но, конечно, это не для кармана Рамзана Кадырова и его тонтон-макутов, и не для того, чтобы он девочек снимал в парижских казино. Это так не делается.

  Эти вопросы решаются дотационными субъектами. Просто американская система: каждый регион получает свои доходы, выплачивает небольшую сумму в федеральный бюджет, остальное тратит на себя.

  Нет, никакого центра не должно быть, который все стаскивает к себе, а потом перераспределяет. Но простите, для этого надо вернуться к федерализму, для этого надо выбирать губернаторов, для этого надо перестать делать из России унитарное государство, для этого надо прекратить гонку вооружений, подкормку тиранических режимов типа Лукашенко.

  То есть в этой новой системе координат, где Кавказ не будут кормить и вообще никого не будут кормить зря, а каждый будет кормиться сам, нет места ни чекистской хунте, ни Путину, ни Медведеву, ни той армии, которая хоронит Буданова с воинскими почестями, ни той молодежи, которая поднимает руку в нацистском приветствии на Манежной, ни тем, кто считает героем Буданова.

  Н.АСАДОВА: Это особое мнение Валерии Новодворской. Мы сейчас прервемся на новости и рекламу, а затем вернемся в эту студию. Никуда не уходите.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Ну да: то ли инфаркт, то ли инсульт.


  В.НОВОДВОРСКАЯ: …дам в интернете объявление, что сдаю ЕГЭ по литературе и по истории. И начну зарабатывать на этом большие деньги – чем я не одиннадцатикласница? Может, я с учителями в долю войду, может быть, меня и не узнают.

  Понимаете, начинать надо не с перемены форм экзамена, а с совести и нравственности учителей, и с хороших учебников. Потому что с такими учебниками по литературе и по истории как наши, где Сталин – эффективный менеджер, где до сих пор не сказана правда о советской действительности, мы – страна фальсификаций, мы запутались в собственной лжи. И если у нас учителя в провинции, проводя выборы, занимаются сами фальсификацией этих выборов по просьбе «Единой России», то чего вы ждете от этих учителей? Даже если к ним медведь придет из «Единой России» и начнет сдавать ЕГЭ, они его тоже зарегистрируют.

  Нечестность, ложь, ложь премьер-министра, ложь президента, ложь телевизионных экранов, та ложь, которая изливается просто водопадами, она поглощает и школу. Поэтому здесь не будет никаких честных результатов, и ЕГЭ тоже ничего не даст. Нужен высокий уровень преподавания, нужна западная система но не сдачи экзаменов, а западная система подачи знаний – человек должен что-то знать. Я про математику не берусь говорить (я дальше таблицы умножения не пошла), а, вот, история и литература, ну, существуют, благодаря отдельным энтузиастам.

  Н.АСАДОВА: Смотрите. Ведь, ЕГЭ, поскольку они уже введены и мы существуем вот в этой ситуации, это тест. Вот, если по математике, по физике, по химии, в принципе, тест я понимаю каким образом может проверить знания, то как вы считаете, тест по литературе и тест по истории – он вообще оправдан, вот в таком виде экзамен?

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Люди должны учиться мыслить и излагать. Ну да, мыслить и страдать. Они должны писать сочинения, изложения, здесь тестирование только губит все дело. Более того, я могу предвидеть времена и способы, когда с помощью этого тестирования будут выкидываться из Высшей школы студенты нонконформисты.

  Можно, ведь, составить эти тесты так, чтобы правильный ответ нельзя было давать, чтобы подавлялась способность к критическому мышлению, чтобы вводился конформизм. Вот, можно так составить вопрос, чтобы нельзя было высказаться против Ивана Грозного, чтобы Иван Грозный оказался прав и оказались правы те коллаборационисты, Юрий и Иван Данилович, которые предали Русь Орде.

  И чтобы оказался прав Александр Невский, который поддался Орде, но сражался с немцами. Я вам могу сколько угодно таких вопросов составить.

  Н.АСАДОВА: Ну, в общем, мысль понятна, да.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Я очень боюсь ЕГЭ, приложенного к гуманитарным дисциплинам.

  Н.АСАДОВА: Это особое мнение Валерии Новодворской. Еще одна тема. которую хочу с вами обсудить, это партия «Правое дело» и тот факт, что ее возглавил господин Прохоров. Сейчас идут новости о том, что некоторые видные общественные деятели и, там, деятели искусств отказываются вступать в эту партию.

  Но, вот, например, народный артист Олег Басилашвили публично отказался вступать. Вопрос следующий. Как вы себе представляете, что это за партия? Почему ее возглавил Прохоров и каковы у нее шансы на выборах в декабре?

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Это такая мышеловка для бизнеса и для интеллигенции, чтобы они не заметили отсутствия на выборах партии народной свободы. Вы же понимаете, что если бы Прохоров, действительно, захотел спасать отечество и потратить часть своих миллиардов, он бы пришел к Боре Немцову и к Касьянову Михаилу, и сказал бы:

  «Вот, ребята, есть товар и есть купец. У вас есть люди, у вас есть идеи, программа, у меня есть деньги. Давайте сложимся, будем бороться за лучшее будущее, освобождать…»

  Н.АСАДОВА: Почему? Может быть, он хотел быть сам лидером, а не хотел идти к другим лидерам и давать им деньги.

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Да, в этом все дело. Поэтому ему выдали это б/у-шное изделие, эту свору предателей, которые похоронили «Правое дело» под названием СПС и поплыли к Кремлю. И вот это потраченное молью изделие они сейчас пытаются издать в новой суперобложке.

  Понимаете, сначала вранье про Фронт. Ну, там уже кучу пораженцев приняли туда, дезертиров из гражданского общества, в белых одеждах, в зеленых одеждах, в клетчатых, все записываются. Садоводы, пчеловоды… Холопы. Не важно, с каким уклоном. Вот, Лебедева там увидеть…

  Ну, я боюсь. Что теперь будет с «Новой газетой», я не знаю, если его туда можно затащить. А, пожалуйста, если вы хотите что-нибудь поправее, для социал-демократов – вот вам эта траченная молью выхухоль Мироновская, а хотите поправее – вот вам, пожалуйста, имеется у нас Прохоров и у нас имеется партия, кто там хромает правой.

  Это очень стыдно. Лучше было бы не иметь Прохорову вообще ни одного цента, чем дойти до такого позора. Уже не важно, что он выпускает. Он войдет в историю как фальсификатор, как кремлевский прислужник. То есть я не знаю.

  Неужели он не мог сбежать в Лондон как Чичваркин? Ну, положим, Путин его прижал где-то в уголке, приставил ему нож и сказал: «Партия или жизнь». Но можно же было убежать.

  Н.АСАДОВА: Каковы шансы на выборах, как вы думаете? Ваш прогноз?

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Ну, поскольку…

  Н.АСАДОВА: Сколько процентов, 7, 8?

  В.НОВОДВОРСКАЯ: …у нас шансы определяются в Центризбиркоме, сколько им Путин выделит, столько им и поставят.

  Н.АСАДОВА: А как вы думаете, Парнас зарегистрируют или не зарегистрируют?

  В.НОВОДВОРСКАЯ: Боюсь, что сам факт создания этой мухоловки под названием «Правое дело», этой фальшивки… Ну, зря они бросают эту приманку. Значит, они не собираются регистрировать вот эту самую несчастную честную партию правую, партию народной свободы. Вот вам вместо, пожалуйста. Нате и выкусите.

 8. На Украине запретили Красное знамя Победы без права обжалования

  Конституционный суд Украины 17 июня признал незаконным использование красного знамени Победы, объявив не соответствующим конституции закон „Об увековечении Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.”

  В решении КС говорится о том, что конституцией Украины определен исчерпывающий перечень государственных символов Украины, к которым относятся государственный флаг, герб, гимн. В то время как Знамя Победы является символом победы советского народа в Великой Отечественной войне, армии и флота, сообщается в решении КС.

 9. Si totusi AIE sprijina candidatura lui Chirtoaca ,si este unita la Chisinau . Filat s-a grabit pana acum sa dicteze singur .Cred ca nu este prea bun la matematica si nu stie ca pana ce comunistii nu scad sub 25% ,el este obligat de situatie sa ramana langa PD si PL. Pana atunci desi doreste el nu poate sa dicteze . Mai are o sansa , daca PCRM se transforma in Partidul Socialist din Moldova (si are sef un tanar etnic moldovean ,nu un rus sau ucrainean), se poate alia cu acesta ,cu toate ca si asa acel partid trebuie sa aiba tot 25-30% din totalul voturilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *