Acestia sint „democratii”…

Iata ce ii scrie Mihai Morteanu, presedintele OT PNL Falesti, unui vizitator de pe blogul meu:

„Pînă în prezent, un singur consilier national-liberal în consiliul orăşenesc – eu – m-am luptat contra comuniştilor majoritari din Consiliu.

Acum am pierdut alegerile, unul din motive fiind mesajul PNL de UNIRE cu ROMÂNIA.

Într-un sat de ruşi am avut (PNL) un primar, care a pierdut alegerile, comuniştii făcînd propagandă că, „dacă îi votaţi pe reprezentanţii PNL, ne vom uni cu România”.

Primăriţa a fost menţionată anul acesta cu menţiunea celui mai performant primar din raion, care – în trei sate din comună, în 4 ani – a făcut mai mult decît ceilalţi primari în 20 de ani, cîştigînd 7 proiecte de milioane de lei, proiecte scrise personal de primar.

Chiar şi oponenţilor politici din conducerea raionului le pare rău că Valentina nu a trecut în turul doi, neajungîndu-i 39 voturi.

S-a votat nu persoana, ci apartenenţa politică.

Toţi au tras la turta lor, deşi, din start, toţi erau convinşi, că Valentina biruie din primul tur.

Comuniştii au votat secera şi ciocanul, verzii – stejarul, dar cel mai mult a încurcat PL-ul, care nici el nu a trecut, dar nici noi.

Acum să dau vina pe PL – că, din aroganţă, i-a readus pe comunişti la conducerea comunei, care, cocoţîndu-se la conducere nimeni nu i-a putut birui, în afară de PNL în 2007?

Problema nu e că PNL nu a trecut în turul doi, ci în faptul că comuna a pierdut un primar, care deja a început lucrările de aprovizionare cu apă în toate trei sate ale comunei, în s. Burghelea s-a construit, cu ajutorul PNL si Clubului Rotary, un pod aşteptat de 20 de ani, la apă deja se montează contoarele. În s.Doltu s-a cîştigat proiectul cu apa , s-a adunat contribuţia. Şcoala a fost reparată, în s.Işcălău au început lucrările de aprovizionare cu apă, proiect cîştigat personal de primar, au început lucrările de reparare a Casei de cultură care deja se ruina după conducerea comunistă, proiect de 1.5 mln lei, cîştigat tot de primăriţă.

Toţi se întreabă ce va fi mai departe cu aceste proiecte.

Toţi au vrut-o pe Valentina primar, însă au votat aşa cum le-au cerut partidele, pentru a rupe voturi si a crea imagine partidului.

Şi de ce?

Fiindcă după ce Valentina a venit la Primărie pe lista PNL, avînd şi rezultate, toate formaţiunile politice au încercat, şi nu numai, da chiar o intimidau să părăsească PNL-ul şi să treacă la ei, că ei sînt la guvernare şi ea va fi ajutată.

Şi PL-ul, şi PLDM-ul, şi PD-ul şi AMN-ul cînd era , toţi o ameninţau că, dacă nu treci la noi, nu vei avea succes. Şi iată rezultatul.

Toate formaţiunile de dreapta au luptat împotriva ei – fiindcă e de la PNL.

Şi, în consecinta, au cîştigat comuniştii.

Aşa e în toată republica, dle sibereacu,

Şi vă rog să nu-i faceţi pe PL-şti „nevinaia ovecika”.

Ţara asta nu-i numai Chişinăul.

Da revenirea comuniştilor în multe raioane se datorează anume partidelor de la guvernare, care au mers cu sloganul.

Cine nu-i cu noi , e împotriva noastră. „Sam ne ham i drugomu ne dam” – asta a fost politica partidelor de la guvernare.

Insa eu nu trîmbiţez de dimineaţă pînă seara că Valentina a pierdut din cauza PL-ui, fiindcă nu ea şi nici PNL nu a pierdut – AU PIERDUT CETĂŢENII COMUNEI IŞCĂLĂU, CARE DE FRICĂ SĂ SE UNEASCĂ CU ROMÂNIA AU PIERDUT UN PRIMAR CARE NU A MAI AVUT COMUNA IŞCĂLĂU.

Aşa că staţi liniştit, Chişinăul va avea un primar demn, numai ca, sincer să spun, vă compătimesc că nu poate Chisinaul găsi cu adevărat un gospodar, un adevărat administrator al Chişinăului şi e nevoit să participe la circul politic, din ultimele săptămâni…”

Loading Facebook Comments ...

33 Comments

Add a Comment
 1. La Stefan-Voda anume cele 2% ale PNL-ului au incurcat Pl-ului sa mai ia un mandat de consilier care avea sa asigure AIE-ului majoritate in consiliu. Dar asa ne-am trezit cu o majoritate comunista. Cum voua PNL-istilor? Se deosebeste un oras fata de un sat nu?

 2. Stimata doamna,

  La nivel PRACTIC, mesajul acesta este foarte clar, imboldurile unioniste in situatia actuala sunt contra-productive, asta evident din pacate!

  Trebuie sa existe strategie de genul : ‘toate la timpul lor’ altfel, dupa un proverb minunat auzit in Ardeal, ‘ne batem singuri cuie in bocanci!’.

  Cred ca pentru o societate cu atatea tare identitare, ca si RM, peste care au trecut tavalugurile imperiale si sovietice, rusificata in parte pana in adancul maduvei, va trece mult timp, pana cand mesajul ‘unionist’ va avea priza.

  Tot in plan pragmatic, va rog nu va amagiti, nici in Romania propriu-zisa nu exista un ‘apetit’ pentru unirea cu RM, sunt foarte putini care ar face ca si germanii din fosta RFG sa contribuie la Solidaritaetszuschlag (taxa de ‘solidaritate’ sau de ‘unire’) de 5.5% din venituri ! Asta reiese din toate sondajele recente, mai ales in conditiile crizei generalizate.

  Va rog sa nu ma re-interpretati!, UNIREA este si ramane un DEZIDERAT istoric, o REPARATIE care se va infaptui intr-un fel sau altul, dar din pacate nu in viitorul previzibil!

  Deci, vorba americanului: ‘wake up and smell the coffee!’ democratia este anevoioasa si toti vor trebui sa contribuie IN MOD DIRECT!

  Cu stima,

  Dr Rod London, Regatul Unit

 3. Pt Dr Rod London

  La nivel PRACTIC, mesajul unionist nu a fost promovat de PNL in alegerile locale. L-au folosit impotriva noastra cele patru partide parlamentare-surori-gemene la acest capitol.

  „Toate la timpul lor” – nimeni nu stie care e acest timp. Se pare ca Eminescu spunea: Ca viitorul sa se implineasca, prezentul trebuie sa vorbeasca. parca s-a laudat Snegur ca ne spune cind trebuie facuta Unirea. Vad ca tace si asteapta sa ii devina fiica „prezident”.

  Nu va trece prea mult timp si mesajul ‘unionist’ va avea priza.

  Nu va pierdeti timpul cu argumentul pozitiei Romaniei. Nu ne convingeti. Ca sint si acolo mincai si profitori multi la putere – da, dar demascarea in fata faptului ii va schimba imediat. daca basarabenii vor,m si Romania va dori.

  UNIREA este si ramane un DEZIDERAT istoric, o REPARATIE. care se va infaptui intr-un viitor previzibil – cu sau fara unii, cu sau fara piedicile lor.

 4. Pt Andrei SV

  Nu PNL impiedica PL, ci PL nu stie sa faca blocuri, ierarhii, sa coaguleze fortele democratice. De aceea si plateste. Noi am facut aliante la viata noastra. Lui Ghimpu i s-a propus. Nu a vrut, ca e „din Liga superioara”. Hai-hai…. Prostului nu ii e destul daca nu e si fudul… Iar fudulia si aroganta sint cele mai mari pacate scrise in Biblie.

 5. Încă un proiect cîştigat de Işcălău.

  Preşedinta PNG ” Işcăleni” – Margareta Rotaru, consilier local şi preşedinta organizaţiei locale a PNL, care a mers în alegri pe locul doi în listă şi nu a trecut în consiliu neajungîndu-i 16 voturi.

  Mai pe scurt primăriţa PNL şi preşedinta ONG, tot, PNL,care împreună au adus mln. de lei pentru comună timp de 4 ani nu au fost realese din motiv că partidele parlamentare au pus tot efortul prin deputatul Cimbriciuc PLDM fost PNL-ist,original R-ul Făleşti,Chiar din comuna Işcălău, Buliga originală din R-ul Făleşti PD, pentru a bloca trecerea PNL-ilor şi numai din motiv, că nici primăriţa nici preşedinta ONG au refuzat să treacă la partidele lor.

  Iată politiva moldovenilor. Să birue şi un ” prost” la figurat spus, numai să fie a nostru., chiar dacă e în defavoarea cetăţenilor.

  Vai de capul nostru.

 6. Pai daca sunteti asa de buna, inclusiv si PNL-ul, de ce nu va voteaza? De ce nu aveti priza la alegatori, ca mesajul e super tare si mie imi place, dar nu voi vota PNL pina cind nu se schimba „ceva” acolo.

  Numai nu incepeti ca nu ne dau voie astia de la guvernare, ca TV-nea nu e corecta si tot asa, PL-ul a avut aceleasi probleme pe timpul comunistilor, chiar mai mari…

 7. Pt Andrei.î SV

  Iar la Făleşti, 4 ani consiliul şi primăria a fostcondusă de democraţi. Comuniştii au avut numai 9 mandate.

  În 2007 au trecut în consiliu şi PNL, şi PPCD, şi PSD, şi independenţi.

  Însă înaintea alegerilor locale PLDM.-ul a vrut să ia totul , i-au cooptat pe PSD-işti împreună cu conducerea primăriei şi a raionului, pe AMN cu vicepreşedinte al raionuliîui, pe o parte de comunişti împreună cu conducerea spitalului, cîţiva PNL-şti, care au fost nevoiţi să treacă la PLDM numai pentru aşi păstra locul de mncă.

  Şi care e rezultatul.

  Nu au trecut nici PNL nici PPCD, nici PSD , nici independenţii şi nu au cîştigat primăria nici PLDM-ul.

  În rezultat comuniştii iau 14 mandate contra la 9 în 2007 şi primăria din primul tur.

  Iată strategia PLD-ui.

  La Chişinău cam tot acest scenariu se urmăreşte NU?

 8. Pt.Dr.Rod London.

  Dr Rod London spune:
  16 iunie 2011, la 20:08

  Trebuie sa existe strategie de genul : ‘toate la timpul lor

  Domnule DRL, căi cam greu de discifrat pseudonimul.

  STÎND ÎN GENUNCHI CU CAPUL PLECAT PENTRU A NU-L SUPĂRA PE GHEGHEA VANEA ŞI BOLMOGÎND SUB NAS , CĂ „CAPUL PLECAT SABIA NU TAE,” NU MAI ELABORĂM NOI STRATEGII NICI PESTE 20 ŞI NICI PESTE 40 DE ANI, TOT AŞA CUM NU LE-AM ELABORAT ACEŞTI 20 DE ANI.

  Acum nu-i timpul de elaborat strategii dar de luat exemplu de la Georgia şi ţările baltice şi de acţionat, şi nu fără de practica ţărilor Germane.

 9. În ce priveşte proiectul cu drumul la Işcălău.

  Între candidatul V.Mereniuc Işcălău, care nu se punea în discuţie că va reveni la primărie şi candidatul de la Catranîc, care tot are cele mai mare şanse deja au fost făcute înţelegeri, ca pe viitor să fie elaborat proiectul de reparare a drumui care uneşte 2 primării. 4 sate catranîc, Işcălău, Doltu, Burghelea.
  Drum care pe timpul comuniştilor afost cpomplect distrus.

  Nu sînt la curent dacă anume acel proiect cîştigat în martie de ONG Işcăleni cu drumul merge vorba, însă sînt la curent, că încă 4 ani aceste 2 primării nu mai văd drum reparat.

  Apropo , pentru a continua proiectele începute, ambii candidaţi care au întrat în turul doi deja iau propus lui Valentina Mereniuc, actualul primar, să rămînă în primărie, vice primar, altul propune specialist în donmeniu nu se ştie care, numai să continuă proiectele, din motiv că din start se simt mai slabi şi nu s-au aşteptat nimeni că actualul primar nu va cîştiga primăria.

  Iată acesta este cel mai mare succes, cînd eşti apreciat chiar de oponenţii politici,

 10. D-na Pavlicenco, suntem in ce priveste romanism si unire pe aceiasi pagina, dar felul in care neavoastra turnati zoaie pe democrati deja e de neiertat. Oare nu vedeti ca vectorul PNL la momentul dat incurca? Sunt momente cind politicienii mai trebuie sa mai taca. O sa vina timpul si temei pe care Dumneavoastra o sustineti, numai nu mai dati in PL si restul sau cumva aveti un „repertuar scris de Moscova de cantat”?

 11. Pt Alex Mursa

  Nu meriti nici un raspuns. „Liberalii” tai sint niste farisei, dar nimeni nu te impiedica sa te dezamagesti in cine vrei. A apara propriul partid, PNL, care e din oameni de bun-simt si cinstiti, nu inseamna a fi cu Moscova. Asta este inventia voastra din motive de slabiciune. Si nici nu sinteti voi „profetii” sa stiti cind e cazul sa optezi pt o optiune sau un vector sau nu. E libertate de expresie si pluralism politic. Ati ascuns 20 de ani adevarul si ati ajuns sa ii aduceti pe comunisti inapoi la putere.

 12. Doamna Pavlicenco,

  In politica conteaza mai mult nu declaratiile frumoase patriotice, ci faptele concrete. Ce folos ca va declarati mare unionista in declaratii, daca atacati dur toate partidele democratice si liberale. In politica moldoveneasca a mai existat un mare patriot, care a fost si unionist, si un mare crestin-democrat, dar in momentele cruciale a rasturnat coalitiile democratice si a facut coalitie cu comunistii.
  La aceste alegeri locale ati obtinut un rezultat foarte prost si trebuie sa vi-l asumati personal. Totusi, si cu aceste rezultate proaste, iati ajutat pe comunisti sa obtina majoritatea in cateva consilii locale importante. Va duc si argumente statistice:
  1. In Consiliul Municipal Chisinau, partidelor din AIE nu le-au ajuns cateva sute de voturi, pentru a obtine al 26 mandat si a avea majoritatea in CMC. In acelas timp, candidatul independent Mihai Severovan, care initial a fost membru in PNL, a obtinut 2.446 de voturi sau 0,71%, iar PNL a obtinut 1.411 voturi sau 0,41%.
  2. In orasul Stefan Voda, comunistii au obtinut 45,41% pentru consiliul orasenesc, dar vor detine 9 mandate, din totalul de 17. In acelasi timp, PL a obtinut 12,45%, dar va avea doar 2 consilieri, iar PNL a obtinut 2,26%, dar nu va avea nici un consilier. Cui au incurcat si cui au ajutat voturile pentru PNL?
  3. In orasul Drochia, comunistii au obtinut numai 41,68%, dar vor detine 12 mandate de consilieri, din totalul de 23. PL a obtinut 5,94%, dar va avea doar un consilier. PNL a obtinut 1,85%. Si aici voturile acordate pentru PNL i-au ajutat pe comunisti sa obtina un mandat in plus. Datele sunt preluate de pe situl CEC
  http://www.cec.md.
  Cum comentati doamna Pavlicenco aceste rezultate in consiliile orasenesti respective? Recunoasteti, ca in Consiliul Municipal Chisinau si in orasele Drochia si Stefan Voda, comunistii vor avea majoritate din cauza voturilor irosite pentru PNL?

 13. Ptr stimatul domn Mihai Morteanu: daca nu ati ‘discifrat’ va spun eu ca nu este un PSEUDONIM va trimit daca doriti exrtactul din pasaportul britanic, i-am propus mai demult si doamnei Pavlicenco!
  Ati inteles TOTAL GRESIT!!! si ma re-interpretati! Nu am sugerat nici o clipa sa tineti capul plecat, va invit deasmenea sa cititi inca odata definitia STRATEGIEI, si veti vedea ca este necesara unor partide serioase la orice moment.
  Da, trebuie actiune, CLAR, dar nu vedeti ca in momentul de fatza este CONTRA-PRODUCTIV sa insistati cu mesajul unionist? SUnt lucruri imediate legate de consolidarea democratiei, inainte de orice UNIRE, care subliniez din nou, inainte de a fi acuzat de cine stie ce, este o REPARATIE ISTORICA NECESARA!!!!!

  Dnei Pavlicenco: VA rog sa nu va imbatati cu apa rece! Eu nu vorbeam de lipsa de apetit a Unirii la politicienii romani, la fel sau choar si mai corupti decat cei din RM, vorbesc de orice lipsa de cvorum, de majoritate a dorintei de unire la romanii din Romania!!
  Si am putea sta sa analizam pana maine, motivele multiple !

  Stimata doamna: atitudinea stalinista cine nu este cu noi este impotriva noastra, nu va cadreaza, va rog sa ascultati si de critici rationale, si de sugestii care poate ca nu va plac pe moment, asa se invata in viata cand monologul il transformi in dialog, cand cei din jurul tau incep sa te respecte PENTRU ca la randul tau ii respecti!
  TOTI putem invata in orice moment de la cei din jur,

  cu stima deosebita,

  Dr Rod London, Regatul Unit

  PS pt conformitate daca dl Morteanu sau cum il cheama imi trimite o adresa de email pot sa ii trimit o copie dupa pasaportul britanic.

 14. Totusi chiar si in eventualitatea exprimarii unei proportii de 90% din cetatenii RM a dorintei pentru Unire, nu stim care vor fi procentele simplilor cetateni ai Romaniei, cu atat mai putin vorbind de politicieni.

  In acelasi context, va trebui sa tinem cont de contextul situatiei internationale. Romania nu mai poate decide singura, trebuie sa aiba acordul UE (si indirect… al Rusiei, caci la cum sta Europa in patru labe in fata Rusiei, nu stiu daca e in stare sa hotarasca ceva deranjant la adresa ei).

  Mesajul unirii trebuie promovat continuu, de acord, caci asta fac si eu in orice discutie despre politica cu orice interlocutor, dar campaniile electorale el este distorsionat, minoritatile etnice fiind „inspaimantate” cu acesta. Iata in acest context, care ar fi mesajul Dvs. pentru aceste minoritati atunci cand le vorbiti de Unirea cu Romania (caci pana la urma, voturile lor constituie bune procente din populatie)?

 15. Stai linistita, Cotrutza. Rusia avea pretentia sa-i cerem voie sa intram in UE in 2007, daca iti poti imagina asemenea TUPEU, dar n-a bagat-o nimeni in seama. Uneori face scandal numai ca sa nu uite lumea de ea.

 16. Pt Constantin

  Nu avem ce recunoaste. Pentru ca noi am vrut sa colaboram, insa Ghimpu nu a vrut. Din pacate, PL nu poate coagula fortele democratice, liberale, este un partid egoist, care se mafiotizeaza, care nu are nevoie de coalizari, ci doar de cooperare in AIE, cu ai caror membri fura.

  Nu mai spun ca voturile noastre, ale PNL, au fost furate si nu vrem, in general, sa mai colaboram cu hotii de alegeri si de voturi. Sa colaboreze cu cine vor. Oamenii sint foarte indignati. Si nu stati pe blogul meu, ci mergeti repejor la munca – lucrati din casa in casa sa va treaca Dorinel, sa nu vina Dodonel.

 17. Nu mai dati vina pe comunisti,ei sunt mai democrati ca democratii care se cred ca:Filat,Ghimpu,Lupu si toti ceilalti.Ce au facut democratii prin sate?Exact asa ca si in comuna Iscalau.Pacat ca oamenii din comuna ceea n-au stiut sa pretuiasca omul.De cine le-a fost frica? De nimeni.Pur si simplu sunt o tuma de oi pe care unde o mana ciobanul acolo merg.Doar oamenii sunt de vina,indiferent cine iar fi amagit trebuiau sa judece cu capul si nu cu picioarele.Era cazul sa-si apere interesele lor ,dar nu ale acelor care se scalda in banii poporului si care arunca si in cini cu banii.Acum satele vor geme,dar cine ii va auzi.Eu zic asa :”Daca oamenii din Iscalau nu au fost multumiti ,acum sa stea la fundul prapastiei,daca sunt prosti,ca mai prost ca taranul de la sapa nu exista,daca nu stiu sa aleaga graul de neghina. Asa le trebuie.Acum sa se sature.Intelectualitatea de la sate se vinde pe 2 parale.Lasati taranii sa hotarasca singuri ,ca invatatorii si toti ceilalti intelectuali „analfabeti din punct de vedere politic nu vad nimic in afara de banii pe care iau platit hotii de la Gugernare” Blestemati sa fie in vecii vecilor,AMIN! In acest caz mai bine sa vina Comunistii democrati decat DEMOCRATII tradatori,HOTI si mincinosi aflati la putere. Ce are poporul de la astea neghiobilor ???????
  Dna Vitalia lasatii sa-si roada coatele si sa-si linga ranile,daca nu au creier dar gunoaie in capul lor de moldovan prost….!Le-a cantat Imnul desteapta-te romane ,dar ei tot moldoveni prosti au ramas.

 18. Marusea spune:
  17 iunie 2011, la 13:01

  …”Daca oamenii din Iscalau nu au fost multumiti ,acum sa stea la fundul prapastiei…

  Bine Ziceţi, numai că oamenii din Işcălău sînt foarte mulţumiţi de primar şi au dorit-o primar, dar nu înţeleg ce au făcut.

  Chiar şi contracandidatul comunist, fost primar pînă în 2007, recunoştea înainte de alegeri, că V.Mereniuc, actualul primar în urma la aşa performanţe va birui.

  Dar s-a întîmplat ce s-a întîmplat.

  Măcar că e sat de ruşi, ei în 2007 au votat persoana.

  Şi acum majoritatea au dorit-o primar, însă explicaţia este că, şi comuniştii, şi liberal democraţi au îmblat din casă în casă cu ameninţări, că dacă votaţi PNL o să vă uniţi cu România.

  Satul Burghelea au votat PNL, fiind mulţumiţi, că banii pentru pod au venit din România şi satul este aprovizionat deja apă.

  Işcălău şi Doltu de frică să nu ne unim cu România li se vor întoarce contribuţia pentru apă şi vor mai sta vre-o 20 de ani fără apă şi fără drum , dacă s-au dat manipulaţi, după cum corect aţi accentuat Dstră mai sus.

 19. Pt. DR.Rod London.

  Vă cred Dle, am avut în vedere că e greu de reţinut, cer scuze dacă nu am fost corect.

  Cînd noi am ieşit cu ecest mesaj de Unire, noi tot poate undeva aveam rezerve, mai ales după rezultatul de la parlamentare.

  Însă pe parcurs m-am convins, că PNL a procedat corect şi curajos.

  20 de ani nimeni nu a vorbit despre Unire.

  Şi dacă PNL nu-i trezea pe românii din Basarbia din somn, vă asigur că nici peste 50 de ani nu se mai discuta subiectul.

  Uataţivă cine-s la conducere.

  50 procente comunişti proruşi.

  PD , care a declarat că este antiNATO, proCSI, antiRomânia.

  PLDM, care a votat la 4 aprilie 2005 PCRM, merge la Moscova la 9 mai, la care au aderat o parte de comunişti şi foşti comunişti;

  PL, care nu şi-a apărat decretul, ese cu unele declaraţii ba că-i pentru NATO, ba pentru CSI, ba că-i român, care au renunţat la cetăţenia română numai să rămână în fotoliu de deputat .

  Aşa că , pentru a atinge un scop este nevoie de scos mâţa din sac pentru a-i da libertate.

  Dacă o ţinem în sac ea are şansa să peară.

  Aşa şi ideia. După ce PNL a lansat propunerea UNIRII cu ROMÂNIA, s-au început discuţii, dezbateri, confruntări, şi chiar lovituri pe care PNL le-a luat asupra sa, fiind taxaţi în alegeri.

  Însă aşa se fac revoluţiile.

  Cineva trebue să ia iniţiativa .Deşi ştim că vor profita de asta alţii.

  Însă deja nu mai contează.

  I important să iasă adevărul la suprafaţă, că nu de alta nu numai la 9 mai vom merge la Moscova dar şi la 7 noiembrie.

 20. Doamnă, v-aţi exprimat că (citez): „Noi am vrut să colaborăm. Ghimpu n-a vrut”. vă ntreb, cine-s aceştia „noi”. Şi dacă aţi vrut să colaboraţi a câta v-aţi văzut în liste. Sunt departe să-l idealizez pe M. Ghimpu. Dar dacă l-aşi compara cu dumneata, însemnă că l-aşi jigni. În satuol natal a lui M. Ghimpu pentru PL au votat aproape 70% din locuitorii satuoui. În satul natalal dumitale pentru PNL n-a votat nimeni. Şi însatul Pelinia. Drochia, unde aţi absolvit şcoala medie şi multă lume vă mai cunoaşte, pentru PNL n-a votat nimeni. Dacă undeva oamenii au votat pentru PNL, au făcut-o nu de dragul PNL şi a V. Pavlicenco. Un om care insistă în prostie este mai periculos decât un prost. Dar dacă acesta mai e şi om politic, de trei ori e mai prost şi prin acesta e periculos. Să nu încercaţi să-mi atribuiţi această opinie, aparţine unui mare diplomat român, apreciat de o Europă întreagă. Paremi-se că a spus şi despre dumneata, deşi de mult nu masi este printre cei vii.

 21. M. Severovan, care este o peroană onorabilă, nu a candidat pe listele PNL, oare de ce? Alexandara Can, care este o persoană onorabilă a abandonat căruţa PNL şi nu se mai vede. Oare de ce? Pe V. Pavlicenco nu vor s-o accepte alte partide naţionale. Ore de ce? Credem că ş ă iniţiezi o discuţie cu V. Pavlicenco ar fi cum i-ai cânta un cântec de leagăn mortului de pe laiţă, sau o doină surdului. Persoana s-a încurcat în tufarii democraţiei şi trebuie lăsată să dispară de pe scena politică. Jalea n-o să fie mare.

 22. Stimate domn Morteanu,

  Aveti perfecta dreptate! Nu am sugerat nici un moment ca trebuie sa abandonati lupta pt unire, dupa cum am mai spus este un DEZIDERAT istoric si trebuie sa se faca DREPTATE. Ideea este insa la ce intensitate si cand trebuie sa accelerati procesul ? Englezul are o vorba: ‘in your face declarations do not work!’, adica ceea ce se spune in mod repetat si agresiv poate (si subliniez POATE) deveni contra-productiv. Plus, va rog din nou sa nu va amagiti cu reactia asteptata ca fiind foarte pozitiva in Romania, din nou nu vorbesc de clasa politica de acolo ci de cetatenii asa zisi ‘de rând’. Toate sondajele independente au aratat si acolo, un procent mic (nu atat de mic ca si in RM de altfel) in favoarea unei uniri in viitorul imediat sau apropiat. Plus, va reamintesc sunt probleme de procedura de drept international, RO apartine atat EU cat si NATO deci este mai greu sa se obtina acorduri internationale. Plus, nu uitati ca Rusia va lupta pe toate fronturile impotriva ca de obicei! Inca ceva, RM cu Transnistria (deja cvasi-pierduta) nu se va uni in veci cu RO, UE nu va accepta conflicte nerezolvate in interiorul ei! Deci pentru asta va trebui un divort dureros, si o solutie definitiva acolo. Iata cum este privita problema ‘din exterior’ evident de o parte a observatorilor independenti. Din nou o rog pe dna Pavlicenco sa nu arunce neaparat cu pietre, exista pareri si pareri, democratia face ca sa respectam spectrul opiniilor divergente, nu ma refer aici la cele extremiste evident!
  Deci, continuati va rog cu mesajul UNIRII, e f important, dar si CUM o faceti si mai ales CAND o faceti, altfel veti marca autogoluri.
  O parere personala, dar cinstita, cred!
  Cu stima,
  Dr Rod London,
  Regatul Unit

 23. draga doamna pavlicenco, va urmaresc activitatea dstra, avem si unele pareri comune, in ceia ce priveste cetatenia romana, unirea cu romania. dar iata ca si la noi in teritoriul administrat pnl a fost reprezentat de un cetatean, ce nu merita sa fie inclus in scrutinul electoral chiar din start. cine oare va gasit asa candidatura neportivita.e vorba de certan veaceslav. are niste afise electorale ca om onest, curajos, pragmatic. cobori doamne pe pamint si vezi cum se lauda unii. daca toti candidatii pnl sunt asa de onesti, halal de cel ce va ales candidatii. la alte scrutine, mai consultati opinia populatiei din sat. vati facut de ris cu asa contingent.

 24. Pt.Dr.Rod. London.

  În aceste alegeri PNL nu a mers cu mesajul UNIRII.

  În alegerile parlamentare PNL a mers cu mesajul: PNL PROPUNE UNIREA CU ROMÂNIA.

  Fiţi atenţi ,PNL PROPUNE ……

  Acest mesaj a atîrnat în centrul or. Făleşti de la alegerile parlamentare pînă înainte de alegerile locale pe un bilbord de 2 pe 3 m.

  Nu am trecut în consiliu şi nu regret.

  În schimb tot Făleştiul, care este situat la 17 Km de România cunoaşte că în afară de Rusia mai există şi aşa ţară ca România.

  Cu părere de rău pînă la 1990 cuvîntul România era interzis de pronunţat.

  În 1990 şi respectiv în 1991 la podul de flori au participat circa 1.3 MLN de români, care s-au îmbulzit la frontieră trecînd podul pentru a se îmbrpţişa cu fraţii de peste Prut.

  Încercaţi acum să repetaţi acelaşi pod de flori.

  Credeţi că o să vină lumea?

  NU.

  Şi ştiţi d ce?

  Iarăşi de frică.

  De frica care au avut-o pînă la 1990.

  De frica guvernanţilor cică democraţi,care vorbesc de integrare Europeană, însă merg la 9 mai la Moscova pentru a defila alături de Armata ocupantă, care şi astăzi mai staţionează pe teritoriul ocupat.

  Aţi spus de unionistul Ghimpu.

  Ce a făcut el pentru românii din Baasarbia Ghimpu?

  A elaborat un decret pe care aşa de uşor l-a cedat.

  Şi apoi cînd s-a mers la Moscova Domnia sa deţinea 2 funcţii în stat.

  Şi s-a dat bătut.

  De cîte funcţii are nevoie Ghimpu pentru a reîntoarce istoria ?

  E slab. Nu e Saacaşvili.

  Şi nu este problema că PNL vine prea devreme cu acest mesaj.

  Problema este că deja e prea tîrziu.

  Forţele unioniste şi naţionale au slăbit cu totul şi sînt şantajabile.

  Deaceia şi lovesc cu toţii în PNL.

  Chiar pe timpul comuniştilor PNL s-a simţit mai liber decît în aceşti 2 ani de guvernare cică democrată, dacă nu ai voie nici măcar să propui ceva:

  Citiţi atent mesajul:

  PNL PROPUNE, PROPUNE UNIREA CU ROMÂNIA.

  Noi nu am strigat şi nu am luat furcile , ci am propus la decizia cetăţenilor.

  Dacă poporul Basarbean nu doreşte, e voia lui, tot aşa cum e voia noastră să PROPUNEM.

  Dar acum faceţi concluzie, ce fel de stat democratic vrem noi să construim, dacă nici să faci propuneri nu ai voie?????

 25. Stimate domn, va rog insistent recititi mesajul meu!!!! Imi atribuiti cuvinte sau luari de cuvant ce nu imi apartin! Eu NU am pomenit deloc in postarile mele de Ghimpu! Recititi! Nu am spus sa nu propuneti! Recititi! Dimpotriva, am spus ca aveti datoria sa continuati sa militati, propuneti, etc pentru Unire, dar sa aveti o strategie CLARA, cat o faceti?, cand o faceti? si mai ales CUM o faceti!
  Prea usor va ambalati degeaba, din nou va indemn sa recititi ce am scris, cu o minte limpede, odihnita, si sa nu dati cu pietre acolo unde nu este cazul!
  Va faceti singur o defavoare!
  cu stima,
  acelasi, Dr Rod London, Regatul Unit

 26. Pt. Dr. Rod London.

  În privinţa lui Ghimpu aşa am repostat cuiva de pe acest blog, care zice să nu mai lovim în cel mai democrat şi unionist Basarabean Ghimpu.

  În privinţa strategiei.

  Despre ce fel de strategie vorbiţi, dacă pînă în prezent numai un singur partid, nici măcar parlamentar, cu o susţinere de …( vedeţi rezultatul alegerilor) propagă deschis şi curajos mesajul UNIRII.

  Cum a spus V.Pavlicenco. Poate asta se va înfăptui nu în ochii noştri.
  Poate copiii noştri. Însă este un lucru inevitabil.

  Dar timpul se poate scurtat, dacă şi alte partide, mai ales cele parlamentare, societatea civilă va conştientiza, că unica cale de integrare în UE este Unirea cu România, şi împreună cu toţii vor începe elaborarea acelei strategii de care Dstră vorbiţi.

  Nu poate un singur partid extraparlamentar să hotărască soarta ţării.

  Dar nici la demonstraţie la Moscova noi nu dorim.

  Aşa că PNL a tras alarma.

  Da poporul trebue să decidă şi să alaboreze strategii, că în ultimul timp numai de principii şi valori vorbesc.

 27. Pt Victor s.a.

  Mihai Severovan este membru al PNL in continuare. A fost decizia comuna a echipei ca el sa candideze independent. El a crezut ca asa va fi mai bine si noi am acceptat. Alexandra Can a candidat a patra pe lista pentru CMC. Am invitat-o pt conferinta de presa, a fost plecata cu problemele fabricii de mai multe ori. O regasiti in pozele din sedinta de cinci ore de saptamina trecuta. Nu avem nici o problema cu „acceptarea V.Pavlicenco de catre partide nationale”. Acele partide sint a-nenationale, sint mafiotizate. Noi nu avem treaba cu partide corupte. Voi o sa disparetide pe arena politica – noi – nu.

 28. Pt Alex

  Asta sa ma comparati pe mine cu Ghimpu ma jigniti. El este un agramat si a terminat scoala cu „spravka”, pentru ca a avut note de doi la unele discipline. Eu am fost medaliata cu aur si sint doctor in stiinte. La Riscani nu am avut liste si satul e sub controlul satrapului comunist – acum nu stiu la ce partid a trecut – Petru Plamadeala. Satul geme, dar se teme.

 29. Alex Mursa spune:

  …Oare nu vedeti ca vectorul PNL la momentul dat incurca?….

  Cer scuze Dle Mursa, dar PNL încurcă cui şi la ce?

  Să mergem la demonstraţie la Moscova,

  Sau să comemorăm ostaşii armatei ocupante,

  Sau să bolmojim de dimineaţă pînă seara despre principii şi valori,

  Sau să stăm aşa crpcpnaţi, cum zice Urschii, cu-n picior în CSI şi cu unul în UE,

  Su de dimineaţă să ne declarăm români , iar după masă maldaveni.

  La concret vă rog, ce au făcut forţele cică democrate de la guvernare , că aşa un partid de mic ca PNL le încurcă.

  Şi dacă noi putem încurca cuiva, reese că nu sîntem atît de mici.

  Se vede că aţi preluat expresia de la Publica TV: Vorbeşte ce gîndeşti.

  Românii au replică la această temă. Ei zic : ” Gîndeşte ce spui”

 30. Pt Mihai Morteanu si Pavlicenco Vitalia:
  1: Nu va „privatizati” dorinta de unire si lupta pt romanusm in tara. Nu sunteti nici primii, nici ultimii si nici singurii ce au aceste aspiratii.
  2. Citeste mesajul N1 din aceasta pagina postat de Andrei:”La Stefan-Voda anume cele 2% ale PNL-ului au incurcat Pl-ului sa mai ia un mandat de consilier care avea sa asigure AIE-ului majoritate in consiliu. Dar asa ne-am trezit cu o majoritate comunista. Cum voua PNL-istilor? Se deosebeste un oras fata de un sat nu?” E clar ce-am avut in vedere cu critica la adresa „neavoastra”?
  3. Ca PLDM si PL vor raspunde in fata alegatorului pt principiile si valorile lor e la sigur. Nu PNL, nu voi veti fi judecatrii!
  4. reese se scrie ca reiese fiindca vine de la iesire.
  5. In psihiatrie cel care zice ca e tare – e slab, care zice „Gindeste ce spui” – vorbeste fara sa judece.
  5. Dnei Pavlicenco: „Daca eu zic ca sunt pe aceiasi pagina cu idealul principal pe care PNL il propaga – adica unirea si D-voastra imi raspundeti ca nu merit nici un raspuns – atunci D-voastra o sa acumulati tot atitea voturi” Asta si pune la indoiala ca PNL e alcatuit din oameni de bun simt. Ce fel de bun simt daca cei putini care si gindesc romaneste din „gura” neavoastra sunt tratati de „sus”. Aveti atitea diplomatie (si asta fiind politician de profesie) cit eu cunoastere de limba chineza.

  Concluzie: sau pe bune am dreptate ca jucati partida kremlinului sau n-aveti minimum diplomatie sa va aparati parerea dar nici sa nu respinge pe cei care gindesc romaneste.

  In rest sanatate si succes. Voi ride de pozitia si diplomatia neavoastra daca partidului ce-l conduceti o sa „cinte” SMUGKEANCA MOLDOVANCA, in cazul cind vor veni la putere pedofilii comunisti (Tofan din CMC) si restul bandei comuniste.

 31. Pt Alex Mursa

  Noi vom ride de voi daca veti pierde in fata comunistilor. Pentru ca infumurarea este un mare pacat si de pedeapsa pentru ea nu a scapat inca nimeni. Va spun azi, cind inca nu se stiu rezultatele de duminica – daca sinteti siguri ca veti cistiga, la ce bun atita pierdere de timp cu noi si atita nervozitate? Ca noi nu va invadam blogurile si site-urile – stam in casuta noastra si spunem se gindim, asa cum ne invata Publika.

 32. Pt Alex Mursa.

  PNL la 9 mai 2008 În prlin regim comunist a dansat Hora Unirii în faţa scuarului de operă şi balet, sărbătorind Ziua Europei.

  Iar guvernarea AIE, pe care tare o simpatizaţi la 9 mai 2010 a mers la Moscova să defileze alături de armata ocupantă .

  Ce cîntece au cîntat la Moscova întrebaţii pe ei.

  Sînt sigur că nu DEŞTEAPTĂTE ROMÂNE.

  Poate şi Dstră aţi fost la Moscova de aşa simpatizaţi AIE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *