6. Noi demitizari despre activitatea unui primar “liberal”

Acum doi ani, cind doar eu il criticam pe Filat, mi-ati sarit in cap si v-am suportat iata indelung. Acum – faceti la fel. Am in vedere cu aparentul inocent Chirtoaca. Peste o perioada o sa faceti ca si cu Filat. Deja Chirtoaca s-a deconspirat, numai ca romanul nostru este iertator pina la prostie. Foarte bine…

1.Implicarea excesiva a autoritatii locale in viata oamenilor, exemplu: De ce culoare sa-si vopseasca tencuiala blocului, dupa ce si-a termoizolat din bani proprii peretii exteriori. Se spune ca e in functie de viziunea architecturala – dar cit e de impartiala directia de arhihectura. Nimeni nu doreste un curcubeu, dar lucrurile trebuie sa fie rezolvate inainte de a cheltui oamenii banul.

2.Centrul de sanatate publica nu face nimic decit sa mulga mijloace banesti din micul business… Noi ne-am expus clar ca sintem contra autorizatiilor de medicina preventiva, ele trebuie eliminate, fiind o sursa de coruptie.

3.Politia, care se ocupa si de atributiile Sanepidul-ui. Se recurge la hartuiala pentru mulgere de bani. Sanepidul si politia aduna cadouri de Craciun de pe la magazine, adica aduna impozite neoficiale. Ies cu pungi pline, fiind vorba de coruptie, ca sa nu apara pretentii fata de unitatile comerciale. Acest lucru – de impunere a tributului din partea hartuitorului, se intimpla peste tot, la fel ca si in cazul magazinelor cu materiale de constructie. In general, in privinta ordinii si a politiei, discutia este aparte. Politia municipala trebuie sa fie in subordinea Primariei. Ca totuna o plateste Primaria. Desi metodologic, politia trebuie sa tina de MAI, care nu se mai reformeaza. Exista un proiect de lege privind politia centrala si politia comunitara. Este nevoie de debirocratizarea serviciilor municipale, cu aplicarea mecanismului transparent si cu reactia functionarilor responsabili. De aplicarea imperativului de interziucere a constructiilor neautorizate, a noilor chioscuri comerciale, cu reducerea treptata a numarului lor. Nu mai spunem de tras la raspundere pe vandalii ce distrug ascensoarele, usile de la intrare in blocuri, terenurile de joaca, bancile, inventarul sportiv. Nu se schimba nimic in privinta monumentelor vehi, de arhitectura, de mostenirea istorica a capitalei, despre care acum se tace. Toate afacerile din Chisinau sint patronate de politisti. Nu mai spunem de strazile intunecoase, dar Primarul viseaza lumini in partea istorica… Pune lumina ca oamenii san u-si fringe picioarele, sa nu le fure masinile, san u le dea in cap, san u isi strice masinile.

4.Ati auzit de vreu set de propuneri de modificare a legislatiei, inaintate de PL, care are Primar, ca sa faca “Schimbarea pina la capat?” Sau nu este interesat de asta Salaru, Bodrug, ori Cirlig, Boaghe, ori chiar Chirtoaca? Ce s-a schimbat in privinta eliminarii coruptiei si a instituirii ordinii in capitala? Sau privind constructiile neautorizate? Nu am auzit nimic de chioscuri comerciale de cind a trecut in PL o umbrela marcanta a circa 100 de gherete de tigari… Cu “Veteran” problema nu se mai pune, bani care merg direct nu la asociati obsteasca, ci in vistieria PCRM. Nu se stie ca toate afacerile din Chisinau sint patronate de politisti, care ofera “krisa”, in caz contrar, “apar probleme?” Politistii lupta contra babutelor care vor sa vinda lapte si smintina sa faca un ban de lumina si sapun, iar politia nu se apuca de gheretele si punctele comerciale cu umbrele la partidele din conducerea Chisinaului si a RM, ca sa le ceara socoteala si sa le faca process-verbal de ce vind fara aparat de casa si fara bon fiscal? Desi se stie ca si aparatele de casa sint o afacere inca a comunistilor, care le rotesc si derotesc, bobineaza si rebobineaza cum vor ei, toti fiind nevoiti sa le cumpere doar de la un agent economic. Aparatul de casa – se spune – e businessul lui Banicov, firma “Tina” a comunistilor. Ei le vind, le inregistreaza si le pot roti inapoi, pentru a face business. A oprit asta Chirtoaca? Nu se stie ca politia hartuieste agentii economici, estorcheaza bani, la fel ca si functiionarii publici, daca nu au informatia ca “de asta nu trebuie sa te atingi, e al cutarui…”? Pe strazi mai neluminate e greu sa mergi sigur. Iar toata coruptia in politie se trage inca de la Papuc. Eu am publicat de doua ori materialul despre ce se facea in Politia lui papuc sic red ca si acum, cu unele exceptii, sistemul e pastrat. Doar krisa s-a “invinetit” din rosu.

5.Impiedicarea mediului de business in dezvoltarea serviciilor de agrement (disco, saune, bar, casino, pub, terase, cafenele, cabareturi, bordeluri, crame, si alte mai stiu eu ce).

6. Este complicat sa anulezi dreptul de autorizare a constructiilor din partea Inspectia de stat in constructii, pare sa fie nevoie nevoie de un organ abilitat care trebuie sa o emita. Primaria emite certificate de urbanism. Insa Inspectia trebuie sa supravegheze legea. Ce se intimpla, insa, de fapt? Totul e construit pe cine e bogat are mai multe posibilitati. Chiar daca ai reusit, ca prin mionune, sa obtii toate actele, totuna iti gasesc baietii destepti clenciuri. Dar, in general, intr-o societate stricata nimeni nu este sfint. Si aici e chita controlorilor de toate spetele. Special ii lasa acestia pe oameni s agreseasca, la fel ca politia rutiera, dupa care sa te prinda si sa te puna la punct. Cum te-au prins ca ai incalacat, vine mulsul de la politie si Inspectia de stat in constructii. Politia special nu opreste inceperea ilegalitatii. Special sint lasati sa incalce, ca sa intervina umilinta si unsul. Am avut o gramada de cazuri, ca deputat, cu niste constructii neautorizate in curtea omului, cistigate dosare, cunosc si eu un caz personal cu nepoata, unde am fost reprezentan intre doua mandate de deputat, cu constructie neautorizata nedemolata cu anii, cu decizia de judecata in mina. Trebuie sa umbli din urma celor de la Pretura, de la Politie, sa gasesti sa angajaezi oamenisi totuna dispozitia de demolare in baza deciziei d ejudecata nu se da. Pretura la fel e corupta si impletita cu politia si cu agentii economici care cumpara totul. Ca in jungla. Prevederi sophisticate in lege, care permit echivocul interpretarii si aplicarii legii, pentru cine emite dispozitiei de demolare in baza deciziei judecatii, nu se da echipaj pentru demolare, asistat de politie. Supravegherea este selectiva, dar pedepasa lucratorilor din Inspectie nu exista, trebuie inasprita legislatia si in privinta politiei, si in privinta Inspectiei de stat in constructie.

7. O parte din candidatii pe lista PL pentru municipiu sint din structurile Primariei, directori de intreprinderi municipale, miroase aici de la o posta a coruptie si protectionism. Seful cimitirelor a fost anterior la comunisti, acum e la PL. Ce sa mai spunem de seful de piata centrala si de directii financiare, cu acestia urmind primarul sa se impace bine, ca fac impreuna o treaba, chiar daca unii dintre ei au avut unchi pe la Centrul de combatere a coruptiei si crimelor economice, fiind dati afara si lipsindu-le pe unele persoane de acolo de “krisa”, dar poposind … corect: la Primarie. Toate astea arata ca PL nu a avut partid, nici oameni in 2007. Bine, se mai intimpla cu Opozitia persecutata, dar in trei luni dupa venirea la Primarie trebuia analizata situatia si anuntat concurs, angajati fiind toti dupa capacitate, nu dupa loialitate si principiul “pastrarii secretului familiei”. Sint atitia tineri cu studii facute peste hotare. Nu ai oameni, fa concurs, asa a promis Chirtoaca. El, insa, nu a luat nici macar oameni din echipa de partid, ci oameni de gasca. De ce? Vorba cu “nepotul e bun si mosu’ e rau” nu e serioasa. Am mai spus – ori ambii sint buni, ori ambii sint rai. Pur si simplu unul se face ca nu stie ce se intimpla pe la spatele lui. Ca – spun altii – l-a stricat mosu’, ca el e slab, dar mosu’ l-a promovat. Recunoscator, l-a lasat pe mosu’ sa aranjeze treburile cu cei mai barbosi. Au impartit beneficiile, au semnat acord cu Diacov si cu altii fosti nomenclaturisti comunisti si sovietici, cu care au spus ca nu coopereaza. Au intrat in CMC unii liberali saraci de tot, dar, hulpavi fiind, s-au incurcat cu mafiotii si au condus Primaria in locul lui Chirtoaca, reusind sa pastreze fata curata a lui Dorin. Dorin este o papusa ce incearca sa asigure fatada europeana a PL-ului, in curs de mafiotizare rapida.

8. Intreprinderile municipale sint monopoluri, iar primaria numeste conducatorii pe principii de loialitate si ei se rearondeaza partidelor, ramin in functii, in loc sa se procedeze la reforme, la concesionare, la transmitere in miini private sau la parteneriatul public privat, demonstrind aceasta necesitate dupa cum se vede acum cit de gresit a fost gestionat orasul. Fiind vorba de Termocom, cu tarife inalte, care devine, astfel, si intreprindere eficienta, patronatea din partea primariei de consilieri banuiti de protectionism si coruptie. A fi “baiat bun” nu e profesie, e timpul schimbarilor – macar sa fie incepute, daca nu si duse pina la capat. Pentru ca lipsa fermitatii de a face reforme, deoarece nimeni nu vrea sa isi taie craca de sub el, de fapt compromite perioada democratica si ii poate readuce la conducere pe comunisti. Trebuie reformatat modul de administrare a municipiului, trebuie purces neintirziat la repararea si reconstructia drumurilor, la renegocierea tarifelor, la rezolvarea problemei parcarilor, la sprijinirea categoriilor defavorizate ale populatiei, la acceptarea investitiilor, a transmiterii intreprinderilor municipale in miini private sau in arenda prin PPP, sa apara si locuri de munca, dar nu de pe spinarea bugetului Primariei. Abia dupa intrarea banilor in Buget urmare a acestor decizii vor apare locuri de munca, suport logistic spitalelor si scolilor, oportunitatea amenajarii blocurilor de locuit si a transmiterii lor catre Asociatiile de locatari, a amenajarii curtilor, a mentinerii curateniei pe strazi si in parcuri. Asta ar fi sa modernizam orasul la modul real, nu declarativ.

9.Directia funciara nu include unele chestiuni pe ordinea de zi pina clientul nu o “cointereseaza”. Un Craciun, adus inca de Ursu. Un doctor sa faca o clinica particulara se chinuie si nu poate. Aliona Burbila, sefa departamentului economie si relatii patrimoniale cu studii de arte plastice. Mihai Ciobanu, acum pe lista PL, fost consilier municipal, ex-membru al AMN, avind, se pare, in proprietate 100 de gherete care vind tigari si ii aduc, se pare, un venit in jur de peste 100 mii de euro pe luna. Un om simplu, oare, isi poate pune o ghereta ca sa isi hraneasca familia? Nu poate. Pentru ca e impinzita de gheretele lui Ciobanu, de gheretele Asociatiei veteranilor – organizatie “obsteasca” varsindu-si venitul in caznaua comunistilor, de gheretele altor consilieri-krisa. Lumea spune ca si Cirlig, pretorul de la Riscanu, si-a pus o gramada de gherete. Pe el nimeni nu-l impiedica sa si le puna. El este cel care ii poate impiedica sa si le puna altii. Adica oamenii sarmani nu-si pot hrani familia punindu-si macar o ghereta, iar altii se lafaie in gherete si bani electorali.

8. Direcţia locativ-comunala a fost condusa de prietenul lui Ghimpu, Dionisie Boaghe, sef al oganizaţiei teritoriale PL Criuleni si membru al Biroului Politic PL. Nu stim cum e sa reactionezi la comunicatul de presa al candidatului Marcel Darie, dupa cum spune el – fost membru al PL si camarad de-al lui Chirtoaca, dar el a dat unul despre Dionisie Boaghe, cel despre care spune ca avea rolul de casier si de persoana de incredere a lui Mihai Ghimpu, numit imediat dupa crearea noului executiv local, in vara anului 2007, la Direcţia generala locativ-comunala, cu un buget anual de peste 50 mln lei, gestionind un spatiu locativ neaflat intr-o stricta evidenta”. Boaghe acţionind pe doua filiere principale pentru “schimbarea pina la capat”: „otkat-ul”, adica procentul din banii transferaţi oficial pentru reparaţia acoperisurilor si reţelelor ingineresti firmelor private, ce urmau sa efectueze aceste lucrari, a fost fixat la cota de 20%, ceea ce nu a existat in istoria municipalitaţii, procentul maxim, care si-l permiteau sa-l ceara funcţionarii corupţi fiind (de la 2%) la 10%. Cele 20% cash fiind incasate de persoana de incredere pe diferite cai – intermediari, membri de partid, personal. Se spune ca suma totala de care au fost prejudiciaţi locatarii blocurilor din Chisinau, in perioada respectiva a administrarii Direcţiei, a fost de circa 6 mln de lei. A doua filiera de estorcare a banilor din bugetul municipal– contracte de investiţii pentru reconstrucţia acoperisurilor sub forma de mansarda locativa, incheindu-se, contrar legislaţiei, direct, fara licitaţie, peste 80 de contracte de investiţii la diferite blocuri locative pentru construcţia acestora, dintre care s-au dat in folosinta doar 5 blocuri. Se spune ca s-au estorcat, de la diferiţi investitori, peste 100 mii de euro.

Numarul mic de dare in folosinţa a mansardelor se explica prin minciuna cauzata de nesemnarea cu investitorii a unor contracte cu acorduri notariale, fara expertiza tehnica a blocului si coordonarea cu celelalte direcţii ale primariei. Astfel, majoritatea investitorilor au fost inselaţi, fiind indusi in eroare de garanţia data de Direcţia locativ-comunala, lucru care e greu de presupus ca nu il stia Primarul.

Iata doar cateva exemple si cazuri iesite din comun. De exemplu, trei firme aveau contracte de construcţie a mansardei pe aceeasi adresa, la acelasi bloc. Acestea au aflat ca vand apartamente la aceeasi adresa din Makler. Totodata, in prezent un sir de companii sunt in proces de judecata cu primaria Chisinau pe cazuri de neonorare a contractului de investiţii pentru reconstrucţia acoperisurilor sub forma de mansarda locativa. Una – Compania Efes Internationale – a primit de la Direcţia locativ-comunala contract investiţional la strada Pietrarilor 14/4, bloc ce aparţine persoanelor cu disabilitaţi de vedere. Acest contract, insa, avea acorduri falsificate, iar mai apoi si autorizaţie de construcţie cu semnatura viceprimarului Nistor Grozavu, pentru care – spune Marcel Darie – a incasat de la intermediari 2000 de EURO. Spre deosebire de celelalte autorizaţii, emise pe numele Direcţiei locativ-comunale, aceasta a fost o excepţie de la norma si a fost eliberat pe numele SRL Efes Internationale. Cind a dorit sa inceapa lucrarile propriu–zise, Compania Efes Internationale a aflat cu stupoare ca locatarii sunt impotriva construcţiei mansardelor, iar caţiva dintre ei chiar au ameninţat ca se arunce de pe acoperisul blocului. Astfel, din cauza contractului fals, construcţia mansardelor nu a avut loc, iar Compania Efes Internationale a atacat in judecata primaria Chisinau, cerand despagubiri de 500 mii EURO, bani pe care primaria ii va achita din buzunarul chisinauenilor in cazul pierderii dosarului. In afara de aceasta, Boaghe si-a atribuit si procente in folosul propriu: locuind in Ratus, Criuleni, si mergand cu o masina veche, timp de citeva luni de mandat si-a procurat o casa luxoasa (amenajata cu mobila de la Baza de odihna de la Vadul lui Voda a Direcţiei locativ-comunale, procurata pentru mobilarea acesteia in urma inundaţiilor din iulie 2008) in satul Magdacesti de 60 mii de euro si o masina Volvo. Probabil ca si colegul sau de partid, Nistor Grozavu, nu traieste doar din salariu. Fratele a fost numit in perioada de sef la Direcţia locativ-comunala conducator la mina Purcel, incasandu-se zilnic mii de lei fara aparat de casa. In funcţia de sefi de secţii Boaghe si-a adus oamenii sai, fosti colegi si prieteni, a depasit orice limita a bunului-simţ, nu mai vorbim de profesionalism, cind a cerut un „otkat” 4000 de lei de la o firma de birotica, ce urma sa ii aprovizioneze cu rechizite de birou pe angajaţii Direcţiei. Iar cind – spune candidatul Darie – i-a deconspirat schemele lui Chirtoaca si Ghimpu, la sediul PL, primul, ca sa camufleze fraudele, l-a protejat si l-a facut pe Boaghe director al Ocolului Silvic Chisinau. Asta e “Schimbarea” lui Chirtoaca, “primar onest si incoruptibil”, precum se pretinde? Nu e si el capul schemelor mafiote? Oare banii care se delapideaza de la bugetul municipal Chisinau prin schemele prezentate, nu au folosiţi pentru scopuri mai personale si campaniile electorale?”

Si imi scriu vizitatorii pe blog: „Vitalia, ai dreptate. Este greu sa lucram sub conducerea lui Chirtoaca. Daca nu faci cum spune surprize-surprize, ramai fara serviciu. Ce tararam a fost cu doamna care a luat apartament, cica ilegal, din PL. Stiati ca a fost un scenariu? Doamna are apartament. Ei rad, noi credem in Chirtoaca-surpriza. In directia constructii, am mai scris, lucreaza Sofron Roman, amicul lui Chirtoaca, care idee nu are de constructii.Se plimba in masina de lux de bani grei. Pe ce a cumparat-o? Nu numai lumina nu este in oras, murdaria ne ineaca, primarul fuge la Vadul lui Voda, fuge de responsabilitate. Tineretul este platit si vor vota agramatii. Ce se face in invatamant? Carne de cal, paine cu mucegai, produse alterate. Presa a spus, televiziunea a demonstrat, Surprize nici nu aude, nici nu vede. Invatamantul e mai corupt decit a fost. De medicina nu vorbim. Domnilor, treziti-va si nu votati mizeria, dezmatul, coruptia – nu votati minciuna!”.

Vitalia Pavlicenco

(Vom urma cu analiza celor cinci prioritati ale Programului populist al lui Chirtoaca)

Loading Facebook Comments ...

44 Comments

Add a Comment
  1. Vitalia, ai dreptate. este greu sa lucram sub conducerea lui Chirtoaca. Daca nu faci cum spune surprize-surprize, ramai fara serviciu. Ce tararam a fost cu doamna care a luat apartament, cica ilegal, din PL. Stiti ca a fost un scenariu? Doamna are apartament. Ei rad, noi credem in Chirtoaca-surpriza. In directia constructii, am mai scris, lucreaza Sofron Roman, amicul lui Chirtoaca, care idee nu are de constructii.Se plimba in masina de lux de bani grei. Pe ce a cumparat-o? Nu numai lumina nu este in oras, murdaria ne ineaca, primarul fuge la Vadul lui Voda, fuge de responsabilitate.Tineretul este platit si vor vota agramatii. Ce se face in invatamant? Carne de cal, paine cu mucigai, produse alterate. Presa a spus, televiziunea a demonstrat, Surprize nici nu aude, nici nu vede. Invatamantu e mai corupt decat a fost. De medicina nu vorbim. Domnilor, treziti-va si nu votati mizeria, dezmatul, coruptia-nu votati mincviuna.

  2. Dna Pavlicenco mai multe articole de genul acesta si mai putine articole de genul unirii.

  3. Votati PNL! Jos Comunistii

  4. Bravo

  5. Uneori credeam ca sunteti sincera, acum inteleg ca luati multi bani pentru aceste articole, si culmea luati bani se la comunisti, rusinica

  6. pun doar o întrebare nevinovată,dacă nu era Chirtoacă care a devenit pentru d-voastră o obsesie,pe cine mai cădea măgăreaţa?Noroc de Chirtoacă că nu vă pierdeţi obiectul muncii,doamnă.Am aflat ce nu a făcut primarul în funcţie şi vom afla promisiunile lui populiste.Pornind de aici,mai am o întrebare,candidata Pavlicenco nu are program propriu,face campanie electorală bazându-se critic pe ce spune alt partid?

  7. Asa tone industriale de texte nu se scriu doar din intentii nobile.

    Dna Pavlicenco, D-ta esti asijderi preotilor din bisericile noatre ortodoxe: critica islamul in loc de a fi preocupati de propagarea crestinismului si intarirea lui in societate.

    Propulsati propria platforma!
    De mancat la kkt toti suntem buni. Asta e sport national la moldoveni (romani)…

  8. Roman Sofronii este fratele amantei lui Mihai Moldovan-Mihaela Iacob.Iată exemplu de comportare la Liberali.

  9. Observ ca sunte-ti obsedata cu distrugerea AIE pentru a ajuta pe comunisti sa revina la putere. PNL este pe ascuns pro-comunist, pro-rusia.

  10. femeie, opreste-te!
    o sa cer unimedia sa te baneze ca spamer.

  11. Pavlicenco scrie mult, caci o face pentru onorariu…

  12. Totuna Chirtoaca va fi primar. Totuna el este cel mai bun.
    Noi avem incredere in el. Daca ceva nu a putut rezolva apoi numai din cauza mafiei comuniste care a boicotat.

  13. 22 iunie.
    Komunistoizii din Sud-Estul Ucrainei si delegatii de la Duma Ruseasca nu se astampara, ci vor sa vina si sa defileze la 22 iunie prin Livov
    PATRIOTII UCRAINENI AU DE GAND sa le dea o lectie comunistilor nkvd-isti nostalgici dupa urss, propunanadu-le sa vizioneze un film documentar despre crimele comise in Livov de sovietici.

    УКРАИНА. Чекистскому отребью из «госдумы России» покажут во Львове фильм о зверствах русских оккупантов в этом городе

    По сообщениям СМИ, сын легендарного командира Украинской повстанческой армии Юрий Шухевич собирается показать русским чекистам из тербанды «думаки РФ» и гостям с Востока Украины, которые собираются приехать во Львов 22 июня, фильм, как в июне в 1941 году выносили тела украинских националистов, замученных русскими оккупантами из тюрьмы на Лонцкого (тюрьмы НКВД).

    От себя укажем, что немецкую документальную хронику Deutsche Wochenschau Nr. 566 от 9 июля 1941 года

    В кинохронике говорится: «Украинское население приветствует наших солдат как освободителей от кровавого террора большевизма.

    Еврейские агенты ГПУ незадолго перед тем, как освободить город, убили многочисленных безоружных украинских националистов.

    Тысячи невиновных мужчин и женщин стали жертвами кровавой бойни большевиков. Кадры перед тюрьмой ГПУ.

    Здесь эти бестии в человеческом обличии сотворили свои ужасающие убийства. Для того, чтобы скрыть свои преступление, перед взятием города немецкими войсками они подожгли тюрьму.

    Однако пожар удалось погасить. Поэтому это ужасающее преступление удалось полностью раскрыть.

    Жертвы этого зверского преступления выносятся для опознания. Мужчины и женщины, дети и старики со старухами — никому не удалось уйти от этих зверей в человеческом обличии. Посредством топоров, ручных гранат и автоматов эти невинные жертвы большивистских убийц были зверски зарублены и забиты

    Еврейские помощники убийц, которые работали на агентов ГПУ, выдаются возмущенным населением для наказания немецким войскам. ужасающая подборка кадров типажей советских людей: грабители, мародеры, в основном евреи.

    Долой хлам. Освобожденное население восторженно аплодирует (разбитию кувалдой статуи Сталина и срывание его огромного портрета)».

    Украинские СМИ продолжают:

    «Есть заявления, что во Львов приедут депутаты областных советов разных областей, с востока Украины, а также, возможно, депутаты госдумы РФ.

    Я считаю, что если так будет, приедут депутаты, то Львовскому областному совету стоило бы подумать о следующем: не пригласить ли их сюда, в областной совет и продемонстрировать им здесь тот фильм, который демонстрируется в тюрьме на Лонцкого. Как после 22 июня, а именно, 29–30 июня 1941 года выносили тела замученных из тюрьмы на Лонцкого, из Бригидок, из других», – сказал Шухевич.

    «Чтобы они знали, что ассоциируется у нас 22 июня с началом, собственно, русско-германской войны 41 года. И второе, стоит, я думаю, перед Оперным театром поставить большой экран, и также демонстрировать этот фильм для народа», – добавил он.

    Шухевич выразил уверенность, что «среди депутатов областных советов Восточной Украины будут и такие, для которых события июньских дней 1941 года являются новыми, являются неизвестными, и кто знает, с каким настроением они после этого поедут домой».

    Прогнозируя события 22 июня, Юрий Шухевич отметил: «На СБУ, господа, теперь не надеемся, СБУ получит такие указания, чтобы не только помочь нам выяснить, а напротив, чтобы все засекретить, прикрыть, и даже те порядочные люди, которые есть в СБУ, не посмеют нарушить приказ, который будет дан им».

    «Относительно милиции, то также, господа, прошу не надеяться, потому что милиция уже продемонстрировала, как она себя вела и как она себя будет вести теперь 22 июня. Она будет только прикрывать и охранять тех провокаторов, которые приедут к нам «в гости». Я всех вас призываю к сплоченности и бдительности, … и организовать отпор тем их демонстрациям и их провокациям, которые они задумали», – резюмировал сын легендарного командира УПА.

  14. Intrebare:
    oare Ministerul Culturii s.a. nu pot gasi filme documentare despre crimele comise de sovietici in Basaravia? – Ca sa le difuzeze prin Cinematografe, TV..?

    Or, partidele liberale, oare nu pot organiza conferinte tematice despre crimele comise incepand de la 28 iunie 1940… apoi dupa 1944…

  15. Acolo sus a scris cineva de Sofroni- Moldovanu-Iacub. astia doi chiar sunt amanti, dar treaba lor… cu cine vor, atita timp cit femei-sa rabda- why not? ))) ideea este ca intr-adevar creaza scheme de tip mafiot mai ceva ca comunistii. Moldovanu rupe bani din tot ce poate, nu trece nici o licitatie la directia sanatatii, cu toate ca „oficial” nu e acolo. Cheama firmele pe rind, ca la ‘auktion”- cine da mai mult otkat- pe acela il favorizeaza. Si zice in fata – ca banii sunt pentru partid, cu toate ca nu prea cred ca ajung ei acolo, ori ajung dar nu toti. Tot el a „krishuit” deschiderea ilegala de farmacii private in policlinici si spitale… la ce bun? daca era o farmacie de stat in fiecare? va spun- pentru taxa de 5000 euro per faarmaciuta deschisa- acum numarati, inmultiti si vedeti, cit a „zarabotit’omu prin munca grea… ori cum shi-a tras omu’ jeep nou dupa licitatia pentru utilaje radiologice stiati? oooooooof, liberalii unde erau )))

  16. Dna Pavlicenco,
    nu stiu daca aveti dreptate. Dumnezeu si viitorul sa va judece pentru ce spuneti sau pe cei care le fac sau nu aceste lucruri. Rugamintea mea e sa retrageti aceste acuzari pina la 5 iunie, sa avem cistig de cauza. Vorba aceia, din doua rele alegem raul mai mic. Ce sa facem daca asa si nu ne e dat sa avem de ales intre bun si rau. Eu si azi regret echipa social-liberala cea de pina la evenimentele triste din 4 aprilie 2005. Ce partid era!!! Era formatiunea de vis a noastra, a tinerilor, a intelectualilor. Un pas negindit si totul s-a ruinat. Dar zicea corect cineva aici, ca nu e vreme de disperare. Trebuie sa mergem inainte. Despre cine e drept si nu, vom vorbi dupa ce vom scapa de comunisti si de ocupatie straina. Acum dna Pavlicenco si ceilalti, daca vreti sa demonstrati ca vrem democratie, UE si apropierea de idealuri romanesti, trebuie sa incetam sa ne vorbim doar de rau, sa prezentam si minciuni sau sa inflorim lucrurile. Eu as crede ca tinind cont de situatia creata dupa alegeri ar fi bine sa fie o Mare Adunare Nationala. Sa vina in vacanta si sute de mii de moldoveni de calitate plecati din tara, care tin economia tarii si care au adus aceasta guvernare democratica la putere si sa intrebe pe toti – Lupu, Filat, Chirtoaca, Urecheanu, Snegur, Pavlicenco – despre ce au facut si de ce au facut sau nu asa. Si lasa poporul sa judece. SI acolo cinstit sa fie aduse in fata critici si pe loc sa isi dea demisia cei care se fac vinovati. Anul acesta se fac 20 de ani de independenta si la ambasada, dl Serebrian ne tot vorbeste de program festiv la diaspora. Si eu am zis – cu tot respectul, dar program festiv sa facem acasa, sa facem o adunare mare nationala cu aceasta ocazie si sa facem curat in casa noastra odata si pentru totdeauna!!!

  17. http://www.tvr.ro/live_tvri.php

    Dan Dugaciu si Eugen Tomac live la TVR International despre alegerile locale din R. Moldova (acus vine si Chirtoaca).

  18. Pacat doamna Pavlicenco. Chiar credeam unele din cele spuse de d-ta. Dar vad ca au dreptate cei care sustin ca faci jocul comunistilor. Un singur fapt cunoscut de mine personal: Roman Sofroni! Bunelul lui, fost ofiter roman. Prizonier militar 1944 – 1950, in lagarul sovietic de linga Erevan cu nemtii mai mult de 5 ani a sapat tunelul Erevan – lacul Sevan.
    Liceul Negrizzi din Iasi, Universitatea din Iasi, mai multi ani manager la o firma mare din Romania. Cu salariu de mii de euro. A venit (la cativa lei) doar pentru ca sa ajute democratia in RM! Fara casa, cu masina cumparata pina sa vina la primarie. Cetatean roman.
    Imi pare rau ca ma-ti deceptionat dna. Chiar ca faceti jocul comunistilor.

  19. Vin si eu cu o precizare: tatal dlui Sofroni – dr.h., profesor univeristar. A fost prima victima a comunistilor fiind dat afara din postul sef Hidrometeo dupa peste zece ani de lucru (anii 90).

  20. Pt mircea.ro

    Platforma noastra, apreciata si de Tanase Constantin, si de Botan Igor, a fost publicata in varianta scurta. Daca v-a scapat, iat-o:

    „Votaţi Săgeata! Votaţi PNL!

    PNL doreşte o capitală românească, europeană,
    fără corupţie şi fără evaziune fiscală!
    Reformele au întîrziat dramatic în Chişinău, ca şi în întreaga republică.
    Chişinăuenii au nevoie de un Primar General şi de consilierii municipali cu bun-simţ din partea PNL, care vor asigura respectarea legii şi le vor apăra interesele, care vor scoate la iveală cazurile de corupţie, în primul rînd – protejate de consilieri -, şi lipsa schimbărilor promise. Pentru a vedea cum vrea să se menţină conducerea Chişinăului, învechită în rele, analizaţi listele de candidaţi ale partidelor ce conduc Municipiul.
    PNL are proiecte concrete pentru Chişinău şi suburbii. PNL va gestiona transparent resursele financiare!
    PNL consideră că administraţia publică locală trebuie să elaboreze strategii de dezvoltare a Chişinăului şi a suburbiilor, contribuindu-se la bunăstarea şi confortul cetăţenilor, prin prestarea unor servicii de calitate după principiul subsidiarităţii – delegarea lor către structuri situate cît mai aproape de aceştia.
    Un important principiu în gestionare este autonomia locală, încă neimplementat în Chişinău.
    O capitală fără corupţie şi fără evaziune fiscală înseamnă:
    1. Anularea, prin lege, – după model european – a autorizărilor pentru unităţile de comerţ şi de prestări servicii. Aşa ceva nu există niciunde în Europa, nici în Georgia, unde au loc reforme radicale. Pentru o activitate economică e suficient contractul de arendă. Pînă la modificarea legii, trebuie simplificat la maximum modul lor de obţinere.
    2. Sensibilizarea permanentă a societăţii despre actele de coruptie şi protecţionismul practicat de consilierii municipali, majoritatea fiind în cîrdăşie, pentru a-şi promova interesele meschine.
    3. Electronizarea serviciilor prestate de structurile Primăriei, pentru reducerea contactului cetăţeanului cu factorii decizionali, precum şi a cheltuielilor aparatului administrativ.
    4. Expertiza anticorupţie a proiectelor de hotărîre ale CMC, pentru că cele propuse suplimentar pe ordinea de zi ascund acte de coruptie.
    5. Şedintele operative ale Primariei şi ale CMC să fie publice, iar pe site-urile acestora să fie publicate deciziile descifrat, nu doar cu denumiri, neînţelese publicului larg.
    6. Implementarea Legii achiziţiilor publice şi în cazul întreprinderilor municipale, cu transparenţa şi eficienţa utilizării mijloacelor băneşti.
    7. Transport gratuit pentru studenţi şi pensionari, pînă cetăţenii vor avea un nivel de trai decent.
    8. Instituirea unui dispecerat unic, tip 112, ca în Europa, pentru orice fel de cazuri, care să preia solicitările, să le repartizeze şi să le soluţioneze rapid.
    O capitală românească şi europeană înseamnă:
    1. Respectarea limbii române, de stat, în denumirile, activitatea şi documentaţia instituţiilor şi întreprinderilor, în unităţile comerciale, în publicitate, transportul public şi privat, de către staţiile de taximetrie, precum şi promovarea tradiţiilor naţionale în cultură şi învăţămînt.
    2. Relaţii speciale instituţionalizate între administraţiile publice locale din Republica Moldova şi România, pentru a se trece ireversibil la practici naţionale, europene, abandonîndu-se, practicile sovietice.
    Ce mai propune PNL:
    1. În planul administraţiei şi al transparenţei:
    – Adoptarea unei liste de priorităţi investiţionale.
    – Trecerea treptată de la actualul buget linear la un buget pe programe, apoi – la un buget de performanţă.
    – Impozitarea bunurilor imobiliare în funcţie de plasarea în oraş, conform principiului echităţii sociale.
    – Reforma fiscală în Municipiu, cu excluderea hărţuirii de către funcţionarii diferitelor servicii a punctelor comerciale, pentru care să fie stabilită o taxă unică (depinde de spaţiu, amplasare, gen de activitate). Stoparea îmbogăţirii, din neplăţile la Buget, a consilierilor municipali, care sînt umbrela unităţilor comerciale.
    – Depolitizarea structurilor executive locale prin suspendarea calităţii de membru de partid a persoanelor în exerciţiul funcţiei, ce vor fi angajate prin concurs, după principiile ”în funcţii publice – cei mai buni şi oneşti”, ”funcţionarul este în serviciul cetăţenilor” . Funcţiile din Primărie vor fi ocupate în urma unui examen adevăratde competenţă, şi nu prin relaţii.
    – Majorarea salariilor funcţionarilor cu 30%, prin optimizarea cheltuielilor administrative în Primărie.
    – Desemnarea şefilor celor 51 de întreprinderi municipale după principiul competenţei, al studiilor adecvate, nu al apartenenţei politice şi al interesului meschin al celor ce îi promovează. Privatizarea lor parţiala (cu menţinerea unui procent al Primariei), în bază de concurs, ca sursă pentru sporirea veniturilor la Bugetul Primăriei şi pentru o mai bună gestionare.
    – Concesionarea producătorilor (SA CET-1 şi SA CET-2) şi a distribuitorului (SA ”Termocom”), după exemplul ţărilor baltice.
    – Transformarea sectoarelor de exploatare a locuinţelor (SEL) în Asociaţii de locatari. Sistarea finanţării acestora de la Buget.
    – Trecerea poliţiei municipale în subordinea Primăriei şi reformarea ei radicală, transformînd-o în una europeană necoruptă, cu respect faţă de oameni.
    2. În economie:
    – Sprijinirea, prin practici europene, a businessului mic şi mediu, ca factor principal al formării Bugetului public.
    – Introducerea de condiţii stimulatorii (reducere ori anularea totală a impozitelor) pentru investitorii care îşi plaseaza capitalul din Vest.
    – Implementarea Legii parteneriatului public privat, pentru cooperarea cu donatori străini şi obţinerea programelor de dezvoltare, precum şi pentru servicii de colectare a deşeurilor, în salubrizare, alimentarea cu apă, soluţionarea problemei cîinilor vagabonzi, înverzirea orasului ş.a
    – Transparenţă, imparţialitate şi eficienţă în desfăşurarea licitaţiilor publice pentru achiziţionarea lucrărilor de infrastructură, a serviciilor şi a bunurilor din banii publici.
    – Atragerea, în proporţie de, cel puţin, 20 la sută, în serrviciile prestate de Primărie, a firmelor cu rulaj mediu.
    – Sprijinirea – după model occidental – a femeilor de afaceri, care să fie admise în sfera de prestări servicii în proporţie de, cel puţin, 10 la sută.
    – Eliminarea maximă a firmelor intermediare din toate domeniile, reducîndu-se, astfel, substanţial preţurile la mărfurile şi serviciile de primă necesitate.
    3. Servicii comunale la preţuri adecvate şi de calitate:
    – Tarifele pentru apă, transport şi agentul termic nu vor include rambursarea creditelor contractate şi dobînda de către asociaţiile comerciale. Practica europeană admite o majorare maximă de doar 15 %.
    – Eliminarea populismului şi instituirea competenţei legale în acordarea ajutoarelor financiare categoriilor defavorizate ale populaţiei. Ajutoare şi a indemnizaţii canalizate direct prestatorilor de servicii.
    4. Urbanism, construcţii şi autorizaţii:
    – Instituirea disciplinei şi lichidarea corupţiei în domeniul autorizării construcţiilor. Eliminarea Inspecţiei de stat în domeniul construcţiilor în emiterea autorizaţiilor de urbanism.
    – Eliminarea abuzurilor în emiterea autorizărilor de urbanism, prin introducerea datelor pe pagina web şi publicarea tuturor documentelor (în cadrul legii).
    – Sistarea construcţiilor neautorizate şi a defrişărilor de spaţii verzi.
    – Extinderea construcţiei de locuinţe prin metoda ipotecară, asigurarea cu locuinţe sociale a categoriilor defavorizate ale populaţiei şi a familiilor tinere.
    – Delegarea către directorii de instituţii a competenţei de reparare capitală a instituţiilor de învăţămînt şi de dotare cu mobilier, precum şi a competenţei de, respectiv, amenajare a stadioanelor.
    – Păstrarea centrului istoric al oraşului şi publicarea pe pagina web a Primăriei a listei obiectivelor de importanţă istorică şi cu valoare patrimonială.
    5. Salubrizare:
    – Adoptarea unui program de acumulare şi procesare a deşeurilor după metoda – modernă şi nedăunătoare – a poligoanelor.

    Revizuirea contractului cu firma italiană de construire a Staţiei de prelucrare a deşeurilor, pentru a nu transforma R.Moldova în gunoiştea Europei.
    – Respectarea contractului privind gestionarea gunoistii de la Ţînţăreni.
    – Deratizarea oraşului, lichidarea coloniilor de şobolani.
    6. Transport, drumuri şi parcări:
    – Efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru eficientizarea transportului public si respectarea legislatiei privind impozitarea tuturor mijloacelor de transport, cu folosirea taximetrelor, a compostoarelor electronice, cu remiterea bonurilor de casa. Tarife adecvate în transportul public.
    – Reorganizarea circulaţiei rutiere, prin exluderea restricţiilor/barelor instalate abuziv de potentaţii zilei şi revizuirea plasării semafoarelor în intersecţii.
    – Autorizarea, construirea parcărilor subterane, multietajate în cartiere şi la periferii, prin recurgerea la Parteneriatul public privat.
    7. Educaţie, tineret şi sport:
    – Spor la salariul pedagogilor de la 10% la 40%, pe măsura intrării veniturilor la Buget urmare a eliminării evaziunii fiscale.
    – Asigurarea cu materiale didactice a fiecărei instituţii de învăţămînt şi conectarea, prin Internet, a sălilor de clasă la bibliotecii, laboratoare.
    – Reechilibrarea spaţiului şcolilor cu predare în limba rusă şi al şcolilor cu predare în limba română după necesităţile zonelor – în şcolile româneşti nu ajung spaţii şi părinţii nu-şi pot înscrie copiii la şcolile situate. în apropierea domiciliului.
    8. Infrastructura oraşului:
    – Valorificarea celor 1000 ha de terenuri în intravilan şi a 2 milioane de metri pătraţi de spaţii municipale, care trebuie expuse ca obiect Parteneriatului public privat.
    – Amenajarea complexă şi iluminarea cartierelor locative conform standardelor europene.
    – Faţade curate şi iluminate ale obiectivelor, străzi cu trotuare amenajate. Fiece punct comercial va instala urne de gunoi.
    – Atragerea investiţiilor străine pentru rezolvarea problemei cîinilor vagabonzi.
    – Revizuirea sistemului de canalizare şi ape pluviale în zona gării feroviare.

    Votaţi Săgeata! Votaţi PNL!”

  21. Pt Mary

    Rusinica e pentru cei ce spun minciuni. Eu nu am nimic in comun cu PCRM, poate aveti voi. daca aveam bani noi, PNL< puneam macar un clip la televiziuni, dar inca nu avem, desi au ramas trei zile pina la sfirsitul campaniei, asa ca voi spune si eu ca femeile d ela tara "mincati la …" pentru ca sinteti slab si nu puteti/nu vreti sa discutati la obiect.

  22. Pt Vitalie

    Vine si timpul Unirii, oricum trebuie sa fie clar – Unirea nu o doresc cei care s etem ca li se va ingusta canalul pentru coruptie. Asta e mai clar ca buna ziua.

  23. Pt Sefu’

    Da, de mincat la kkk toti sint buni, mai ales idolii vostri liberali. Sau nu-i vedeti ca v-a intunecat kkk manipulabil?

  24. Pt lotus

    Hopa. Inseamna ca ajuta postarile noastre sa aflam si niste lucruri mai dosite. Moldovanu are si sotie sau nu?

  25. Pt Steaua

    Chiar credeti ca sintem atit de influenti? Sa stiti ca ne bucuram sa fim influenti. Ne vom gindi si cum sa ne folosim si mai bine influenta. Poate aveti sugestii…

  26. Pt Trubadur

    Eh…………………………..

  27. Ce oftezi, doamna?
    Am sa-ti spun, ca pana nu zdrobim definitiv capul balaurului rosu, nu putem sa ne jucam de-a demonocratia. TREBUIE toti sa facem front comun, CA LA RAZBOI!
    da, caci vedeti inca cum mai ies leprele comunoizilor in piata sa defileze MINCIUNILE lor, ridicate de-asupra capetelor de bostani fara MINTE.

    Pe de o parte noi va intelegem, DAR ACUM ESTE O LUPTA DECISIVA, iar dvs. sunteti de partea cealalta de baricada. Cum sa va intelegem?

    imi amintesc, ca dvs. nu ati iesit la DEFILARI cu ocazia serbarilor poporului roman… ci va duceati sa va ocupati la vila dvs., si scriati pe blog, ca iata, ce fapta eroica ati facut, ingrijind de un catel parasit de toTi,

    si, astfel, dandu-ne un exemplu????

    deci, nu mai avem incredere. Iata acum CAT DE MILITANTA esti, cand lovesti in ai nostri! Dar atunci?

    nu stiu daca mai vreau sa citesc vreo explicatie, caci vad ca esti mare mestera la scris nazdravanii… sorry.

  28. Vitalia, ia o pauza. Oricum nu ai nici o sansa. Demonstreaza ca ai macar un pic de rationament. Altfel esti pe calea sa transformi PNL intr-un rateu total.

  29. … Oare de ce nu cască ochii opincarul basaraben ce “comoră” de inteligenţă avem în matale? Instruită şi plătită de adepţii lui Tăricianu şi Năstase, din carmanul necăjiţilor de peste Prut. Şi oare dece, cei mai naţionali “liberali” fărâmă străchini în faţa lui Chirtoacă? Pentru că liberalii şi democraţii consolidează RM ca stat, nu ca judeţ, cum vă este’n gând. Poate aveţi zadanie extremală de zânzanie, ca Roşca? Cam lehamite de când o face-ţi pe “cucoana D’Arc” de pe Bâc, cu “foc şi sabie” . În RM n-avem aşa catâri ca să vă ducă şaua. Nu tulburaţi agheazma…

  30. Stimati participanti la forum,
    nici mie nu imi place ce se scrie aici de autoarea blogului. Dar e bine sa discutam civilizat si fara injuraturi si atac la persoana cu totii. Care nu ar fi pozitiile dnei Pavlicenco sintem pe blogul ei, ne da voie sa ne spunem parerile si nu e bine sa trecem la tu si la formule nepoliticoase. Dincolo de cele ce le face si spune e femee si are si o virsta mai mare decit cei care vin si scriu aici si inca cu nume inventate. Nu cred ca cineva ar spune si vorbi toate lucrurile acestea si in felul dat si de fata cu autoarea.

  31. Pt Trubadur

    Foarte curioasa „pozitie” – „cit sint comunistii, nu ne jucam de-a democratia”… dar fara democratie ce construim? Nu tot un regim totalitar, numai ca deja verde-vinat-roz?

    PNL nu e pe baricada cu hotii – nici rosii, nici orange, nici color. Voi judecati dupa principiul – „svoloci, no nasa”, insa pentru noi „esli svoloci, znacit ne nasa”.

    Nu am nevoie de increderea celor care sint contra transparentei. Cu intunericul am stat decenii. V-ati prea obisnuit cu el.

    Dar nimeni nu raspunde la contradictia – daca PNL e zero, de ce va deranjeaza pozitia noastra, care „influenteza pe „zero” persoane”? Astept raspuns.

  32. Pt valery

    La per tu. Ia si tu o pauza si asteapta in tufis vremuri mai bune. Nu intra pe blogurile oamenilor fara rationament. PNL merge inainte si voi va desfaceti de ciuda ca nu murim. De sfaturi despre pasivitate nu avem nevoie. E o tactica net comunista. Taci, ca e mai bine sa taci.

  33. Totusi,
    trebuie sa recunosc, ca apreciez VERVA PUBLICISTICA, energia si pozitia ferma a dvs., chiar si daca NU ESTE dreapta. Si am sa va spun de ce.

    In primul rand eu nu am scris „democratie”, ci DEMONO-CRATIE. caci ceea ce se practica de fapt este demono-cratie adevarata.

    Democratia IN SINE este un subterfugiu. Iar eu pledez pentru triumful ADEVARULUI, AL DREPTATII, AL BINELUI SUPREM SI UNIVERSAL al tarii si al poporului si asa foarte mult hartuit…
    DEMOCRATIA NU ESTE UN dumnezeu, ca sa fie pentru cineva o tinta.

    Democratia nu poate fi un scop in sine, ci doar un mijloc, adica unul din cele mai putin rele mijloace de a instaura un stat de drept, prosper si UNIT.

    Cu aceasta demonocratie, NU VEDETI? – jongleaza si comunoizii, si pukinistii etc.

    Chiar si oligarhii care ne-au furat cu miliardele – tot democratie numesc ceea ce de fapt este DEMONO-cratie, caci se joaca voalat cu minciuna … pentru a induce in eroare masele.

    cred ca sunt inteles, in special daca va voi aminti ca si Isus a fost JUDECAT PE CALE DEMONO-CRATICA – Pilat a iesit in fata poporului si a intrebat, pe cine sa elibereze de pasti, dupa obiceiul iudeilor, iar BOBORUL (inconstient) a strigat unanim : elibereaza pe Barnaba, care era un ucigas… si Rastigneste pe Isus! – iata un exemplu de actiune NEDREAPTa REALIZATA pe cale demonocratica…

    VA SPUN: adevarul nu se poate de pus la vot, BINELE SUPREM AL TARII nu se poate de realizat fara unire tuturor fortelor patriotice , in deosebi, in momente cruciale… cand este vorba de razboi, uitam de interesele micilor partide.

    Nu cred ca nu m-ati inteles.

  34. APROPO,
    Stefan cel Mare nu a fost deloc democrat, dar a fost un adevarat P A T R I O T, care a eliberat tara, care a intarit hotarele…
    STEFAN a fost un JUDECATOR DREPT, desi adesea omora fara judecata, in special pe BOIERII TRADATORI

    Trebuie sa fie clar ca TARA, ADEVARUL istoric este mai presus de democratie… Pentru PATRIE au murit, fara ase gandi la democratie, mii de ostasi ROMANI…

    In situatia in care suntem, desigur, ca jonglam si noi cu democratia, apeciind-o atata timp, cat inca mai speram ca va fi in favoarea noastra…

    DAR VOM TOLERA PE CEI CARE LOVESC IN LIDERI NOSTRI. sA FIE CLARR!!!

    DO YOU UNDERSTAND, DNA PAVLICENCO???

  35. si inca,
    aduceti-va amint ca Stalin era ALES DE POPOR, circa 95%…
    vedeti cum este de CURVA acesta DEMONO-CRATIA?

  36. CORECTEZ:
    Dar NU vom tolera pe cei cre lovesc in liderii nostri…

  37. Pt Trubadur

    Aceasta, ultima, e o postare mai asezata. Numai ca nu verva ma caracterizeaza. Ci varul si curajul. Porniti, insa, de la niste lucruri prestabilite ca atare, noi nu facem asta. I.Nu Pavlicenco i-a adus pe comunisti la putere. 2. Nu Pavlicenco nu a vrut sa uneasca fortele democratice, am rasparticipat la fuziuonari anticomuniste, spre deosebire de PL si PPPCD. 3. Nu pavlicenco nu a vrut sa nu admitem sa subtiem falia nationala in Parlament. 4. Nu pavlicenco face populism ieftin.

    De multe ori binele si raul s-au impletit si asta e din cauza democratilor si a oamenilor manipulati si de ei. De ce comunistii s-au revopsit si s-au inghesuit conjunctural la democrati si astia i-au primit cu bratele deschise, dar cu PNL nu au vrut niciodata sa coopereze de dragul celor invocate in ultimul alineat?

    Va spun eu de ce – din rautate, invidie, slabiciune, egoism, interese meschine, care nu sint la noi, la PNL.

    Nu avem, obligatii si nu confundam interesul national, romanesc, unionist, cu PL. Sint doua lucruri diferite.

  38. MULTA INCARTURARIE SI INSULTE in cele citite mai sus.Dar… neghiobia si prostia nu are leac.Fiecare se manifesta la nivelul propriilor aptitudini.
    Cateva cuvinte pentru D-na Pavlicenco.
    Sunt convins,ca ve-ti regreta profund candva pozitia,pe care o aveti astazi.Oare nu e clar impotriva cui trebuie de luptat astazi?Chirtoaca le sta in gat la toti-si „democratilor”si comunistilor,fiindca acest om nu face si nici odata nu va face joc comun cu hotii si licheliile,ce persista in clasa politica moldoveneasca.De ce nu ne plac asemenea oameni?Fiindca au pozitia lor proprie si nu se tem sa spuna lucrurilor pe fata.Dar cum sa te comporti asa in tarisoara noastra mica,unde toti sunt frati,cumnati,verisori si toti doresc poisturi de conducere.Desigur unor asemenea indivizi nu le va conveni Chirtoaca.
    Si totusi, cat de incanati nu ar fi o buna parte a „patriotilor moldavi” Chirtoaca va castiga batalia pentru capitala,chiar din primul tur.Dumnezeeste asa trebuie sa fie.Nu a mai ramas mult si ne vom linisti cu totii.Una nu trebuie sa uitam-suntem cu totii exponentii unuia si aceluiasi neam.Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze mintile.

  39. Bravo SAAKASHVILI!

    Sa urmam exemplul Georgiei,
    unde Parlamentul a votat in unanimitate Carta Libertatii care cuprinde si legea lustratie si totodata sunt interzise simbolurile sovietice, comuniste.
    …………………

    ГРУЗИЯ. Парламент принял «Хартию свободы». Теперь в стране запрещена советская символика

    Парламент Грузии в третьем чтении, единогласным решением принял законопроект «Хартия свободы», который объединяет закон о люстрации и так называемый «Акт патриота».

    Между тем, в голосании не участвовали представители оппозиционных фракций покинули зал заседаний в связи с тем, что их оценки событий 26 мая разошлись с оценками парламентского большинства.

    Закон о люстрации предусматривает регистрацию и введение ограничений для бывших секретных работников спецслужб бывшего СССР, лиц, занимавших высокие посты в компартии и комсомоле, а также запрет на использование фашистской и советской символик. Также согласно закону должны быть переименованы населенные пункты, у которых все еще сохранились советские названия.

    Кроме того, это предусмотрено ужесточение контроля границ Грузии и стратегических объектов, мониторинг грузов, крупных финансовых операций, банковских перечислений, которые могут быть направлены на финансирование террористических организаций или политических партий в Грузии из зарубежа

  40. Dna Pavlicenco,
    nu ma intereseaza verva publicistica si nici argumentele matale, la fel cum nu ma intereseaza rea-vointa comunistilor.

    Va spun, ca eu nici nu citesc articolele matale, decat doar in diagonala. Culmea mi-a parut sa postati fotografia lui Chirtoaca cu capul in jos. Pentru asta, Vlad Tepes v-ar fi decapitat sau v-ar fi tras in teapa. Si ar fi fost in drept sa o faca. De ce?

    Pentru ca Dl Dorin Chirtoaca este PRIMARUL orasului Chisinau, ales de popor. Cum indraznesti sa insulti in asa mod grosolan pe alesul poporului? Nici dusmanii directi asta nu fac. Rusine!

  41. Daca ar fi sa aleg dintre un DEMONOCRAT si un PATRIOT, sa stiti ca as alege INTOTDEAUNA Patriotul, pentru ca Patria este un scop, iar democratia un mijloc de a impaca lumea…

    Apropo, in Imparatia lui Dumnezeu NU EXISTA democratie.

    Dumnezeu este Suveran Absolut. Si asta nu incurca ca acolo sa fie PARADIS, unde este indestulare generala si totala, unde domina ADEVARUL ABSOLUT, IUBIREA DIVINA, viata vesnicA SI FERICIRA NESFARSITA.

    SU ACUM SA VA INTREB:
    oare a existat vreodata in istorie vreun stat democratic in care sa domine prosperarea, dreptatea si adevarul etc…???

    democratia a inventat-o demonii – cand au „votat” Adam si Eva sa sculte de Diavol – 3:1….
    Dumnezeu i-a lasat sa vada ce societatea POT ei sa faca cu mintea lor limitata si lipsita de intelepciune divina… si iata la ce degradare a ajuns omenirea….

    noi acceptam democratia, caci ASTA ESTE ARMA contemporana de a combate comunismul etc… dar nu pentru ca ar fi BUNA in general.

    Adevarul si Binele suprem, Justitia si logica, iubirea si patriotismul nu se pot pune la VOT!

  42. Scopul politicienilor nu trebuie sa fie edificarea unui stat democratic,

    Ci edificarea, INTARIREA unei PATRII, in care noi toti sa traim FERICITI, in siguranta, protejati de orice rau,;

    un STAT de drept in care sa existe JUSTITIE si bunastarea generala sa infloreasca…

  43. pentru Olia si Lotus ar fi bine sa va vedeti de viata voastra personala! si sa nu va doara in cot de viata privata a altor oameni! amanti sunt cei casatoriti dar in cazul dat cei doi de care va doare tare sufletul sunt in divort de mult timp daca nu stiati va spun . puteti sai transmiteti si lui Pavlicenco ca sa doarma linistit la batrinete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *