4. Noi demitizari despre activitatea unui primar „liberal”

Imi cer scuze ca am promis in fiece zi cite un articol despre ispravile si viziunile invechite ale unui Primar european… Am fost plecata si nu a fost bun Internetul. Articolul de azi e pentru ziua de ieri, diseara mai postam unul.

Dupa ce ne-am edificat in privinta “realizarilor” lui Chirtoaca, a dica a realizarilor false sau care nu-i apartin, trecem la diferite opinii ale noastre si ale internautilor, acumulate de noi despre Primarie si CMC. Cele preluate de pe Internet sint doar corectate. Consider ca, daca statului, municipalitatii, ii sint in cot opiniile oamenilor, noi, un partid extraparlamentar, ne putem asuma sistematizarea lor si pastrarea pe blogul meu. Asa ca cititi si completati. Poate vor apare si oameni simtiti, cu bun-simt, ca sa tina cont de sugestii si observatii, obiectii si propuneri. Noi, PNL, asta va promitem, iar daca mafia municipala se va opune, vom informa populatia prin conferinte de presa si prin anuntati de adunari de informare. Vitalia Pavlicenco

 1. Nimeni, nici Primarul General, nici altii nu doresc sa adopte Legea privind Statutul Municipiului Chisinau, pentru ca aceasta lege ar aseza lucrurile foarte concret si ar reduce posibilitatea utilziarii, conform propriului cherem, a banilor publici. Reformarea Municipiului ar insemna ingustarea posibilitatilor de folosire arbitrara, in scop populist si electoral, a banilor publici. Or, tocmai asta nu se doreste. Daca un sef de institutie vrea s afie primar, de exemplu, la Codru, trecind de la 15 mii de lei pe luna la 4 mii, cum credeti – el de ce si-ar dori o functie mai putin platita? Corect – sa faca acolo trafic de influenta, sa imparta loturi si autorizatii de comert, de medicina preventiva si sa se inchioaste cu bani murdari, care vor fi, pe luna, mai multi decit 15 mii lei. Neadoptarea Legii privind Statutul Municipiului Chisinau este cel mai mare indiciu ca cei de la conducere sint pusi pe furat, nu pe administrat.
 2. Primaria a ramas un sistem hiperbirocratizat si centralizat, iar nivelul coruptiei a atins cote ingrijoratoare. Pentru nimeni nu este un secret faptul ca fara taxe oficiale si neoficiale sau interventii de sus nu poti obtine nimic de la Primarie. Astfel, pentru o buna functionare a administratiei municipale este absolut obligatorie reforma institutionala, prin descentralizarea administratiei, si anume trecerea la primariile si consiliile de sector. Lipsa productivitatii muncii la functionari – o sumedenie de angajati la primarie primesc salarii pentru 4 ore de munca pe saptamina. (Sa mearga la McDonalds sa vada cum se munceste acolo.)
 3. Angajatii structurilor Primariei au asteptat de la Dorin Chirtoaca reforme, actiuni concrete, avind si cadru legal, cum ar fi Legea Parteneriatului public privat, intrata in vigoare la 2 decembrie 2008. Este oare liberal acest Chirtoaca? Daca da, de ce nu a urmat – sau macar sa fi declansat – reforme asmanatoare celor facute de premierul britanic Margaret Thatchar, care a eliminat drastic statul din prestarea serviciilor publice, dindu-le in maini private?
 4. Birocratia si coruptia domnesc la Primarie. Lipsa totala de servire a societatii din partea functionarilor publici, platiti de aceasta. Stind la lucru, continuu se gindesc cum sa mai estoarce mijloace banesti din societate, in loc sa lucreze. Sintagma “Cum platiti, asa lucram”, in replica li se spune: “Nu-ti place, nu te angaja, ca gasim pe un altul”. Angajatii nu lucreaza cu entuziasm, ci in sila si de frica apucaturilor copilaresti si a manifestarilor de populism ieftin public ale unui “edil” arogant, care isi mascheaza astfel incompetenta, isi permite sa vina la serviciu cind vrea si sa se incuie in birou ziua in amiaza mare ca sa se mai ”intremeze”. O stie Primaria, o stiu consilierii, dar isi rezolva cu el problemele si de aceea spun doar pe soptite aceste lucruri si rid.
 5. Utilizarea banului public la Primarie. Toata Europa aproba Bugete pe baza studiilor de fezabilitate ale unor proiecte, programe. Municipiul imparte banii in functie de cine conduce institutia. Ca un exemplu, Directia constructiilor capitale il duce de nas pe Chirtoaca, obtinind aprobarea unui Buget fara proiecte, programe, studii de fezabilitate si devizuri de cheltuieli verificate. De pilda – lipsa unei strategii pentru transport.
 6. Toate regulamentele consiliului municipal sau majoritatea acestora, cind le citesti, lasa impresia ca nu sunt scrise de oameni pentru oameni.
 7. Problema principala a Chisinaului este coruptia mostenita de la comunisti si Moscova. Moscova ii convine sa avem un stat slab, pentru a fi mai usor de controlat. Dar nici altii, veniti dupa comunisti, nu au dorinta, interes, fermitate sau capacitate sa o lichideze sau macar s aincerce sa o reduca. Ei preiau controlul doar de la comunisti asupra domeniilor aducatoare de profit.
 8. Mostenirea” lasata de Chirtoaca: 1. Drumurile impracticabile, 2. Gunoiul de pe strazi, 3. Maidanezii, 4. Lipsa parcarilor subterane si etajate, 5. Problema transportului public urban, 6. Pretul calatoriei in microbuz. 7. Tarifele Termocom exorbitante, 8. Colonii de sobolani. 9. Defrisarea spatiilor verzi, 10. Constructii neautorizate. 11.Semafoare cu lumini tulburi. 12. Boschetari. 13. Coruptie in stabilirea preturilor. 14. Locuintele inaccesibile pentru tinerele familii.
 9. In UE nu exista autorizatii de comert, precum cele emise de Primaria Chisinau. O directie intreaga platita intr-aiurea! In UE e destul sa ai contract de arenda ca sa activezi.
 10. Chirtoaca spune ca primarul trebuie sa fie cinstit si sa nu cedeze in fata intereselor. Dar interesele citor firme si societati a promovat el? Sa ne referim doar la reparatia de la Primarie, unde au fost schimbate calorifere bune – probabil, pentru a face cineva bani, buni de impartit si prietenilor, si in alegeri. Sa nu uitam si de reparatia drumurilor, mai ales a Bulevardului Alba Iulia, unde Țarna si-a batut joc de toti, dar a fost scos abia pe ultima suta de metri inainte de alegeri. Sa nu uitam povestea cu neamurile, firmele si responsabilii de publicitate.
 11. Chirtoaca “a inceput lupta” contra proprietatilor si a barelor lui Voronin. De ce nu s-a apucat sa faca asta in primii ani, dar numai cind a devenit ”prezident” mosu’? Ce am mai auzit nou dupa ce mosu’ nu mai e ”prezident”? Pavlicenco a luptat contra comunistilor cind Chirtoaca era mut si nu se auzea pe nicaieri. Devenit Primar, a avut interpelare de la Pavlicenco despre barele ilegale, “slagbaumurile” din fata hotelului Jolly Allon, dar a primit un raspuns bilbiit. Infumurarea nu tine loc nici competentei, nici profesionalismului. A umbla jumatate de mandat cu bradutul, iar o alta cu bara nu e nici macar o performanta medie, nu ca europeana. Lumea spune ca unele documente prin care s-au dat terenuri ilegale lui Voronin, pe unde a pus bare, sint semnate chiar de Chirtoaca, nu doar de Urechean si de primarii comunisti interimari. Sa ne spuna asta exact Chirtoaca, cel care lupta “selectiv” contra coruptiei.
 12. Nu mai spunem de ciini, aici e totul spus – un om cu morga asa de grava nu are suflet pentru fiintele privite de el, de Manev si Gangal – ca pe niste gunoaie. Si pe noi – oare cum ne priveste?
 13. Chirtoaca nu a avut curajul sa reanalizeze spatiile scolilor, pentru a le lua pe cele nevalorificate de la scolile rusesti si a le da scolilor cu predarea in limba romana, care se asfixiaza, in lipsa de spatiu, si care invata in cateva ture.
 14. Tarifele la transport. Cum a fost aprobata decizia de a se acorda 70 de lei pensionarilor pentru a circula cu transportul public? S-a facut contind pe economisirea cheltuielilor pentru Regia de transport electric. Pensionarii, insa, iau banii, ii pun in buzunar, isi cumpara sarmanii „piluli” si „tablete”, nu merg cu troleibuzul, merg cu microbuzele, care sint mai rapide si mai scumpe cu doar 1 leu. Astfel, banii nu se intorc la Regia de transport electric, la Parcul urban de autobuze. Trebuia un studiu de fezabilitate si reforma in transport, sa se revada rutele, sa nu circule microbuze de rutele pe care exista deja transport public, sa nu fie rute fara fisa de ruta.
 15. Ce sa mai zicem de cimitire, unde gunoiul nu e luat inainte de Pastele Blajinilor, ci stam si ii deplingem pe cei dragi pe fundalul si acompaniati de mormane de gunoaie. Vine Chirtoaca – in mod obraznic si populist – si pune mina pe lopata sa ridice gunoiul si spune “La treaba!” candidatilor la primar. Atita ai invatat, copil naiv si neispravit in problemele mjore ale primariei – sa lucrezi in locul gunoierilor, pentru ca serviciul respectiv nu poate organiza munca? Patru ani nu ai invatat nimic ce inseamna a fi Primar macar moldovean adevarat, daca nu roman=european…

 

 

Loading Facebook Comments ...

65 Comments

Add a Comment
 1. stefan.romania.

  o logica de bun simt spune ca madam Pavlicenco e porta vocea PNL din Romania, Chistoaca fiind criticat pentru sprijinul aratat lui Basescu in alegerile preziidentiale.

 2. Amintesc ca Dumanschi a fost inscaunat nu doar cu votul unor bolsevici, ci si cu cel al lui CERNEI si, se pare, chiar al lui Severovan!
  E adevarat insa ca daca, Doamne fereste, bidon invinge principalul „vinovat” va fi chiar actualul primar, care nu a avut echipa si ar fi trebuit sa faca mai multe, evident fara sa uit nici de ceilalalti lideri ai AIE!!!

 3. D-na,important nu e partidul PNL ca atare,
  ci persoana d-stra,care la un loc cu toti
  dusmanii democratiei a-ti incalecat liniile
  de internet si dati cu ciomagul in tot ce azi
  este cel mai necesar si important pentru
  viitorul tarii noastre.Prin asta d-stra cu toti
  rauvoitorii tarii impreuna munciti din rasputeri pentru reorienta opinia celor indecisi si slabi in directia favorabila doar
  dusmanilor acestui plai.D-ta spui ca farise-
  ismul e mai marte la liberali,dar nu la comunisti,care sunt o opozitie ,,amarata” ,
  ,,saraca,care nu are de gand sa fure”.Asta
  seamana a fariseism adevarat si a grando-
  manie! Opozitia d-stra e un fleac fata de
  opozitia comunista,de la care vine cel mai
  mare pericol.D-stra inlocuiti intentionat pericolele si asta e mai mult decat fariseism
  Spuneti ca nu stiti ce inseamna mason,dar stiti cine sunt masoni? Interesant! Cred ca
  PNL nu este important nici pentru d-stra,
  pentru ca prin asemenea comportament
  ia-ti inchis orice viitor,adica PNL pentru
  d-stra este doar un instrument in realiza-
  rea unor scopuri daunatoare noua.

 4. p/u luca
  1. faci echitări cum o fac şi comuniştii. De ce?
  2. repet, nu sunt membru la nici un partid. PL a declarat şi a arătat prin fapte că este anticomunist, proromân şi proeuropean. PNL are declarate aceleaş scopuri. Din cauza aceasta îmi este aproape şi PNL. În PL şi PNL nu sunt milionari şi miliardari în Euro ca în PCRM,PLDM,PD cu „prihvatizările” bunurilor statului. În viziunea mea, pentru binele cetăţenilor RM, aceste 2 partide, dacă nu se pot unifica , atunci lasă să lupte fiecare aparte – pentru a mări numărul cetăţenilor susţinători a anticomunismului, proromânismului şi proeuropeanismului
  3. Este în defavoarea realizării scopurilor declarate lupta aprigă între aceste 2 partide – spre bucuria Rusiei şi a comuniştilor
  4. Dacă şi la succesile vizibile a Primarului D.Chirtoacă se spune „de o săptămînă încoace” că sint „minciuni”, atunci de ce obiectivitate se mai poate vorbi
  5. Cu prvire la scuipat – eu (nu sunt membru de partid) nu am scuipat pe nime şi mă bucur că PL nu atacă PNL
  6. În urma acestor atacuri a PNL nu ştiu dacă se v-a mări numărul votanţilor PNL, dar cred că se v-a micşora într-o măsură orecare votanţii PL, Chirtoacă şi se v-a mări numărul votanţilor lui Dodon şi a comuniştilor. Aceasta este scopul PNL?
  7. Principiul ocupantului „Dezbină şi conduce”
  8. Frustrarea mea este că în urma acestei încercări de a-l ponegri pe D. Chirtoacă, care totuş a realizat foarte mult pentru oraş, v-a cîştiga comunistul cu „secera şi ciocanul” Dodon şi peurmă v-a reveni la guvernare Voronin.
  9. De mai multe ori tot zic că nu voi mai scri pe acest forum, pentru că am înţeles că nu are sens, dar tot încerc să lămuresc, eu un simplu cetăţean doresC să contribui cît de puţin la îmbunătăţirea sitaţiei din RM – cel mai sărac stat din Europa
  10. Vă doresc SĂNĂTATE!!!

 5. Cei cu carnete de partid isi fac mendrele.
  Rod din osul pe care le arunca cei mai barosani care stau in jurul treucii.
  Vezi cazul Selaru.
  Voi, talibanii, sunteti doar niste idioti utili. Care ii votati pe acesti gratagii.
  In plus, analfabeti. Cuvantul Echitari nu exista in l. romana
  Cuvantul etichetari este foarte sofisticat pentru fanii lui mişa Ghimpu.

 6. Siberiacul spune:
  29 mai 2011, la 19:07

  în urma acestei încercări de a-l ponegri pe D. Chirtoacă, care totuş a realizat foarte mult pentru oraş, v-a cîştiga comunistul cu “secera şi ciocanul” Dodon şi peurmă v-a reveni la guvernare Voronin…..

  Dle Sibereacul. Cîtă ponegrire faci Dumeata aici pe blog Pavlicenco nici a zecea partea nu a făcut-o.

  Şi apoi ce ponegrire, ? Aţi spune părerea este o opinie.

  Şi dacă Dstră afirmaţi mai sus, că Chirtoacă a făcut mult în Chişinău de ce aşa retrăiţi că o să birue Dodon.

  Dacă a făcut multe , înseamnă că Chişinăuenii î-l vor realege primar. Dacă nu-l vor alege, înseamnă că nu a meritat-o.

  Pentru a deveni primar trebue de meritat, şi atunci nimic nu-ţi poate sta în cale.

  Nu iutaţi, că elegerile se petrec în toată ţara, nu numai în Chişinău.

  Şi noi avem nevoie să cîştigăm în unele primării, iar PL-ştii împreună cu PLDM-ştii îi atacă pe PNL-şti.

  Păi eu nu mă plîng, fiindcă sînt convins, că primarul PNL din 7 angajamente a îndeplinit 6, şi cetăţenii nu se uită la atacurile altor partide inclusiv a PL-ui, şi vor vota după merite.

  Aşa că fiţi liniştit, nu retrăiţi aşa de tare, cum a spus un candidat de pe lista mea, totul deja e hotărît. Dumnezeu le vede pe toate şi le aşază aşa după merite.

  Aşa că rugaţi-vă la Dumnezeu şi „TOTU VA ŞI GHINI”

 7. Pentru luca pot spune ca pe saiturile si pe blogurile comunistilor am incercat nu o data sa plasez comentarii si-mi erau respinse imediat,ori sterse.In saiturile PCRM,omg,ava nu se permite nici un adevar
  inafara de murdarii,minciuni si ura.

 8. Temir-han, totusi Dodon nu cenzureaza de regula comentariile pe propriul blog. Exceptia o face perioada electorala in care ne aflam. Inainte sa inceapa aceasta, nu mi-a cenzurat nimic niciodata si am vazut pe altii ca il fac in toate felurile si le accepta comentariile.

 9. Unii tineri basarabeni vin in Romania si studiaza pe banii nostri (ai romanilor) si ne multumesc facand propaganda moldovenista:

  http://karadeniz-press.ro/kara/mancurtii-de-pe-axa-moldovenista-chisinau-bacau-cluj-ameninta-romania/

 10. Temir-han,
  Nu ma mira ca esti sters si la comunisti.
  Ceea ce ai scris aici nici tu nu mai intelegi.
  Doar niste acuzatii in adresa gazdei acestui blog.
  Asta va caracterizeaza pe voi, talibanilor: O confuzie totala, care vine de la disperare si prostie.
  Viata voastra este rea nu din cauza PNL-ului. Din cauza ca votati niste mincinosi.
  Si faptul acesta nu vreti sa recunoasteti.
  Pe acest blog Doamna Vitalia vi le spune direct.
  Si pe voi asta va deranjeaza. Dar voi va ascundeti sub lozincile false ale unitatii, luptei anticomuniste etc.
  In loc sa intelegeti ca ati fost prostiti si sa mergeti inainte, v-ai agatat de idolii falsi cu speranta ca ei vor rezolva problemele voastre cotidiene.
  Este un comportament al oamenilor foarte slabi si nesiguri pe ei.

 11. Patriciu(A.Marin)

  Aşi dori să facem unele concluzii:
  Dat fiind faptul situaţiei în care a activat ,problemele pe carea avut de înfruntat/rezolvat,experienţei pe care a acumulat-o, dovezilor că nu este hoţ, pericolului de a nu fi conduşi de gaşca comică dodonistă,Chirtoacă merită să-i mai acordăm un mandat.
  Alta e situaţia la consiliul municipal.Dacă acolo nu vor fi şi nişte consilieri PNL-şti este riscul că conducerea PL-stă a primăriei să se mafiotizeze total.
  Asta e concluzia mea.Dar a D-ră,stimaţi participanţi la discuţie?

 12. Doamne fereste daca ceia ce scrie aici nu e adevarat si se face un lucru rau la adresa fortelor democratice. Eu va zic, pe mine ma doare sufletul cind citesc aceste „informatii” si sper ca ele nu sint nici decum adevarate. Dar daca doamne fereste aceste informatii sint adevarate atunci halal de toti. Nu ne ramine decit sa punem mina pe furci si sa

 13. As vrea sa cred ca sinteti pentru unificarea partidelor cu orientare pro-romaneasca! Dar, unii pasi ai D-Voastra nu ma lasa sa cred asta. Oricum, sper ca va invinge in aceasta cursa electorala cel mai bun, in afara de PCRM si PSD! Curaj la toata lumea!

 14. Pt Vlad

  Severovan nu l-a votat pe Dumanschi. Categoric. Cernei – da. Dar cine e PL, daca l-a luat din drum pe Cernei si l-a transformat in buldog antiPNL? Un nimic.

 15. Liviu, niste gunoaie nu am cuvinte. Sa stii, ca am accesat site-ul basarabenilor promotori de MOLDOVENISM RUSESC din Bacau, si ce crezi ca am gasit la galeria foto? surpriza! Dorin Chirtoaca prezent si el printre aceste gunoaie! iti imaginezi? Acum il mai crede cineva pe Chirtoaca? cum crezi? Am impresia ca Basescu le-a intors spatele acestor falsi liberali ce promoveaza Moldovenismul Rusesc in Basarabia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *