2. Demitizarea sau Cum isi atribuie “liberalul” Chirtoaca merite. Si despre Dodon

Continuam analiza „realizarilor” lui Chirtoaca si comentariile noastre. La sfirsit – al doilea articol reprodus din presa despre Dodon.
16. Plantarea a 200.000 arbori si arbusti, instalarea a 4000 banci, 5000 de cosuri de gunoi.

Acest lucru a insemnat costuri exagerate si s-a facut fara respectarea legii cu privire la achizitii, fara transparenta in cheltuirea banilor. Nu a existat nici un concurs, ba chiar se spune ca au participat doar persoane din apropiatii conducerii Primariei. Dar intrebarea ramine – care e costul, ce fel de concurs a fost?

17.Asigurarea alimentatiei gratuite pentru elevi in scoli pentru circa 30000 elevi anual.

Acest lucru s-a facut mereu, e din bani publici, este un caz de asumare a unor merite straine, caci proiectul nu e inceput de primarul liberal. Rezulta ca meritul ar fi ca nu a oprit actiunea?

18.Reluarea proiectelor de mansardare a blocurilor locative; 21 proiecte autorizate, 6 finalizate, 5 – in lucru, 9 contracte incheiate in anul 2010, din totalul de 64 de contracte semnate.

Acest program provine din perioada primarilor interimari comunisti, fiind aprobat atunci. Iarasi – meritul ar fi doar ca nu l-a sistat…

19. Extinderea accesului liber la internet prin sistem Wi – Fi – in 6 parcuri, toate liceele din capitala si in campusurile universitare (in curs de implementare).

Este scris clar – e “in curs de implementare”. Din cite stim, insa, nu s-a facut prin licitatie si concurs, ci “s-a decis” cui sa i se ofere sa faca acest lucru. Se stie cui i s-a permis… Ramine sa vedem “de ce” si ce ii iese cuiva din aceasta.

20. Transmiterea on-line şi off-line a şedintelor Primariei şi ale Consiliului Municipal Chişinau pe pagina web:www.chisinau.md (proiect realizat cu asistenta PNUD – Moldova).

Oamenii simpli nu se considera informati prin acest lucru, pentru ca deciziile adoptate nu sint reproduse detaliat si integral, ci doar denumirea lor, incifrata, care nu spune nimic. Pentru a incepe lichidarea coruptiei, trebuie sa fie publicate stenogramele sau sa fie plasate sedintele in format video, cu anexarea actelor, pentru a fi cit mai multa claritate si a se vedea umbrelele dintre consilierii municipali si functionarii Primariei, care ofera servicii de protectionism.

21.Alocarea a 850 burse municipale pe parcursul a 4 ani in valoare de 1000 de lei pentru copii laureati la concursuri, olimpiade etc, deschiderea a 3 centre comunitare pentru copii şi tineret.

Acest lucru a ramas inca de la primarul Serafim Urechean, nu e nimic nou, nu e meritul lui Chirtoaca, doar ca nu a oprit desfasurarea actiunii.

22.Consultarea ONLINE a cererilor adresate Primariei Municipiului Chişinau. (in premiera)

Era si timpul!

23.Achitarea diferentei de tarif la agentul termic in proportie de 65% din tarif, in suma totala de circa 500 milioane lei, şi neadmiterea creşterii nejustificate a tarifului, in conditii de presiune şi şantaj.

Acest fapt nu este o realizare, ci constituie o incalcare enorma a mai multor legi pentru ca a platit si celui sarac, si celui bogat. Si nu sint 500, ci 800 de milioane. Iata cum e situatia: inainte de alegerile locale majoritatea comunista din Consiliul municipal a adoptat o hotarire de ajutorare, fara acoperire financiara, a intregii populatii in ceea ce priveste compensatiile pentru caldura. Aceasta contravenea Legii administratiei publice locale si Legii finantelor, dar s-a facut pentru scopuri populiste in februarie 2007. Dupa alegeri, Primaria a inceput sa plateasca aceste compensatii oamenilor cu salarii mai mici de 1400 lei, in suma de 340 lei. Insa achitarea compensatiilor este prerogativa administratiei publice centrale, care trebuie sa plateasca diferenta de 344 lei, intre 574 lei si 230 lei. S-a incalcat, astfel, Legea asistentei sociale si Legea finantelor. Nu si-a asumat Guvernul comunist aceasta plata, pentru ca nu vroiau comunistii sa coopereze cu liberalii. In 2009, a fost adoptat un Regulament de achitare a ajutorului numai pentru nevoiasi, dar, de fapt, a continuat incalcarea legii, in sensul ca nu Primaria trebuie sa plateasca aceasta asistenta. Ideea asistentei trebuie sprijinita, dar in baza legii. Chirtoaca a platit un an si jumatate tuturor, indiferent de venituri, si a pus pe butuci Bugetul Primariei. Guvernul are o decizie cu privire la sustinerea categoriilor defavorizate. Cele 800 de milioane de lei, platite Termocomului ilegal, puteau fi folosite pentru construirea si repararea drumurilor. Iata de ce avem drumuri proaste si nu s-a facut nimic mai bun nici dupa comunisti, in patru ani, cu un primar pretins european, care are un rezultat in patru ani de patru kilometri de drumuri si doar unul bun – cel de pe str.Asachi, conceput si acela de primarul Urechean.

24.Creşterea cu 20% a salariilor in sfera sociala (educatori, invatatori, profesori, angajatii din sfera asistentei sociale şi a culturii) şi a ratiei alimentare a copiilor in şcoli cu 30%; (majorarea era aşteptata inca incepand cu anii 2001-2002), in suma totala de 100 milioane lei pe doi ani.

Acesta nu e deloc meritul lui Chirtoaca.

25.Inlocuirea apeductului magistral catre comuna Bubuieci, dupa 40 de ani; Reconstructia apeductelor din str. Putna -1 km, str. Florilor – 1,6 km, Togatin.

Pentru orice cheltuieli de intretinere trebuie sa existe normative, programe. Daca e vorba sa se construiasca un apeduct, un sistem de canalizare, cu bani dati de la Primarie, nu inseamna ca e meritul acesteia, pentru ca banii sint publici, nu apartin Primarului sau sefei Directiei financiare. Daca ar fi sa se transfere bani in baza de programe, poate ca respectiva suburbie ar merita mai mult, cine stie… Insa asa cum e acum si cum e interesul sa ramina, e in scopul continuarii manipularii, dupa principiul – daca ne votati, vom da bani pentru dezvoltarea comunitatii, daca nu – nu. Acest lucru se repeta la nivelul intregii republici. Reforma trebuie facuta astfel, incit nivelul I sa nu depinda de nivelul II, nu se aplica Legea privind descentralizarea administrativa, adoptata in anul 2006, criticata de Opozitie la adresa comunistilor. In timpul “lansarii” electorale, Chirtoaca a si spus – „pentru suburbia cutare, care ne-a sprijinit, am alocat atitia bani”, de parca a facut-o din mostenirea lasata de mamuca…

26.Introducerea compensatiilor individuale pentru achitarea agentului termic pentru paturile social – vulnerabile ale populatiei (pentru prima data de la 1991), mecani sm ce n-a existat niciodata la nivel de stat.

Reprecizam: avem, in aceste cazuri, depasirea competentelor, pentru ca tine de organiul central al statului – asa prevede Legea privind asistenta sociala. Daca, de dragul populismului, vom incalca legea si ne vom substitui altor structuri doar pentru ca e nevoie sa ne facem o buna imagine, secatuind bugetul, nu demonstram nici o diferenta fata de fortele social-democrate, socialiste, comuniste, care stiu doar sa imparta, nu sa si produca si sa respecte legea, promovind decizii si actiuni impopulare, dar necesare, asa cum trebuie sa faca liberalii adevarati.

27.Acordarea de compensatii pentru plata incalzirii incepand cu anul 2008 de la 250 lei /luna – pana la 600 lei / luna pentru persoane cu venituri mai mici de 1450 lei, pentru peste 30000 familii din oras si suburbii (in premiera).

Este, iarasi, o incalcare de lege, pentru ca e competenta organului central. Am explicat la punctul 26, precedent.

28.Acordarea de compensatii in transport – 70 lei/ luna pentru circa 50000 persoane (in premiera).

Faptul, numit, in mod impropriu, “reforma” si “realizare”, nu a dat nici un efect economic. A declarat-o chiar seful Regiei electrice de transport electric, Morgoci, protejatul familiei Ghimpu-Chirtoaca. Cititi pe Internet, in revista “Timpul” despre el. E la mijloc populism, ca sa fie atras electoratul. Presa ne informa ca Întreprinderea “Regia Transport Electric“, în pofida “reformei in transport“, operata de Chirtoaca, se confrunta cu un colaps financiar total. Dublarea taxei pentru calatoria in transportul public urban si compensdatia de 70 de lei lunar pentru pensionari, daca venitul e mai mic de 1450 de lei, nu a salvat situatia. Conducerea directiei municipale “Regie Transport Electric“ a recunoscut ca reformele anuntate de primarul capitalei nu au avut efectul scontat. Recent, la o emisiune de la Vocea Basarabiei, niste pensionare sustineau ca e bun ajutorul de 70 d elei, pentru ca ele nu circula, dar isi procura niste pastille, in schimb. Acesta sa fi fost scopul? Noi, de exemplu, avem in program alocarea banilor direct prestatorilor de servicii, dar, de fapt, si acest obiectiv, aceasta intreprindere municipala trebuie data in miini private, pentru ca este o gaura de tocat bani sub protectia conducerii primariei.

29.Alimentatie zilnica gratuita prin cantinele sociale pt 550 persoane (124234 pranzuri, din care 6160 transportate la domiciliu), ingrijirea sociala la domiciliu pentru 2923 persoane, in valoare de 8 milioane lei.

Era cu mult mai clar daca acest lucru era indicat in dinamica, daca exista. Dar nu exista, probabil, de aceea se invoca asa, sec si sumar.

30.Reluarea licitatii funciare si valorificarea rezervei funciare conform legii.

Exact – e o “reluare”, dupa patru ani de mandate al actualului primar, pentru ca abia nu demult a fost licitatie, in patru ani au fost, in general, doar doua licitatii s-au facut.

31.Redresarea situatiei economice a municipalitatii, asigurarea echilibrului financiar, acoperirea cheltuielilor din surse proprii, fara necesitatea contractarii unor imprumuturi pentru activitatea curenta, evitarea falimentarii regiilor si a intreprinderilor municipale.

Este un POPULISM CRAS – nu a fost evitata nici o falimentare, unele regii/intreprinderi sint in colaps, transportul public e in colaps, la fel ca si parcul de troleibuze, iar Chirtoaca, Morgoci, Grozavu refuza publicitatea pe troleibuze, pentru ca nu au nevoie nici de bani, doar ca, nu cumva, publicitatea unionista a PNL sa fie pe ele. Acum, iata, il vedem pe deputatul liberal Valeriu Saharneanu ca semneaza, si el, documentul Forumului Democrat al Romanilor din Moldova pentru Unire… Este PL unionist sau nu?

Nu de “redresarea situatiei economice a municipalitatii, asigurarea echilibrului financiar, acoperirea cheltuielilor din surse proprii, fara necesitatea contractarii unor imprumuturi pentru activitatea curenta, evitarea falimentarii regiilor si a intreprinderilor municipale” e vorba, ci de reforme institutionale importante. Daca se modifica Legea privind descentralizarea administrativa, intervenea responsabilitatea fiecarui nivel pentru partea de venituri, care inseamna adunarea banilor la Buget, dupa care vin cheltuielile in baza de programe si, apoi, o directie obligatorie privind managementul investitional, care sa cuprinda, intr-un tot intreg, noua viziune a autonomiei financiare. O noua structura a Primariei, pe partea financiara, divizarea de competente, cu stimularea pentru acumularea de venituri, ar insemna partea de venituri, apoi cea de cheltuieli, care este Bugetul, apoi sectia de management investitional.

In general, daca ar fi un parteneriat public privat aplicat pe scara larga,  investitori autohtoni, care ar avea conditii egale de acces la prestarea serviciilor, ar investi mult in oras si suburbii. Dar asa ramine totul cum a fost, “laudindu-ne” ca nu am esuat chiar de tot. Trebuie sa recunoastem, cu mare regret, ca s-a dezvoltat Chisinaul numai sub conducerea lui Urechean. Insa nici el nu a avut curajul sa concesioneze obiectivele strategice mari – monstrii Termocom, CET-urile etc.

Revenind la intreprinderile municipale. In Programul PNL este scris: “Desemnarea șefilor celor 51 de întreprinderi municipale după principiul competenței, al studiilor adecvate, nu al apartenenței politice și al interesului meschin al celor ce îi promovează. Privatizarea parțiala (cu menținerea unui procent al Primariei) și în bază de concurs a tuturor întreprinderilor municipale nerentabile, ca o sursă dentru sporirea veniturilor la Bugetul Primăriei și pentru o mai bună gestionare. Ele trebuie reformate, nu “doar tinute pe linia de plutire, pentru a se evita colapsul”.  Este absoluta necesitate de a se implementa Parteneriatul public privat.

(Va urma)

Vitalia Pavlicenco

Valentina Baciu, Timpul, 13.08.2009:

Ministrul Dodon vrea sa-şi lichideze „fabrica de bani”

Voronin: „ Repet, lichidati Institutul de Economie, Finante şi Statistica ” Ministrul inca in execitiu al Economiei s-a suparat foc dupa aparitia investigatiei „Fabrica de milioane a lui Igor Dodon” şi a blocat toate conturile Institutului de Economie, Finante si Statistica al ASM, fapt care a dus Ia deconectarea institutiei de la energia electrica, apa, gaze si telefon. Cei peste 200 de cercetatori de aici nu şi-au primit salariile de doua luni. Atat ministrul, cat şi preşedintele in exercitiu Vladimir Voronin incearca acum sa ştearga toate urmele legate de acest institut.

Inainte de a pleca in concediu in Turcia, Voronin i-a trimis o scrisoare secreta premierului Greceanai. „Repet, folositi-va de ordonanta şi lichidati Institutul de Economie, Finante şi Statistica”, se spune in scrisoare. Totodata, potrivit surselor noastre care au solicitat anonimatul, prim-secretarul comuniştilor a intervenit şi a stopat transmiterea unui dosar in instantele de judecata. „Nicaieri nu trebuie sa figureze PCRM”, a fost indicatia lui. Este vorba de dosarul cu datorii pentru inchirierea de spatii de catre PCRM in cadrul institutiei de pe str.Ion Creanga 45. Mai multi ani la rand, partidul de guvernamant nu a platit niciun leu pentru chirie, datorii ce se ridica la 200 mii lei. De celelalte dosare pornite pe cazul delapidarilor de la Institut nu se cunoaşte nimic. Responsabili de la Procuratura Generala spun ca dosarul se afla la CCCEC şi ca la ei a ajuns doar o plangere, pe care au remis-o. Ofiterii anticoruptie ne-au spus ca cei care instrumenteaza cazul sunt in concediu.

Intre timp, angajatii IEFS sunt revoltati de faptul ca nu au primit salarii şi nu au niciun fel de conditii pentru a face ştiinta. Multi dintre ei se gandesc sa-şi caute alt loc de munca. Totuşi, deocamdata, ei pregatesc intens o conferinta internationala.

O alta urma pe care incearca sa o ştearga Dodon in aceste zile se afla la Molovata Noua, Dubasari. Aici IEFS a avut, timp de 40 de ani, o baza de odihna, „Ceaika”, privatizata ilegal de ministrul Economiei, in ajunul alegerilor anticipate. Sursele noastre afirma ca n-a existat niciun concurs public, iar privatizarea s-a facut fara ştiinta şi acceptul IEFS. in plus, pretul de achizitie a fost mai mic decat valoarea estimata de contabilitate a locatiei. Cel care a ei imparat baza de odihna este un cumatru de-al lui Dodon, Valeriu Verdeş, iar drept dovada ca se şterg urmele, sustin sursele noastre, serveşte faptul ca tabara deja a fost vanduta de doua ori catre alte doua firme. Precizam ca şi directorul Agentiei proprietati publice de pe langa MEC, Igor Grigorev, care a facut privatizarea, este cumatru cu Dodon. Conform actului de predare-primire a intreprinderii, Verdeş a preluat tabara cu SRL „Avicomaro”, care işi are sediul intr-un camin pe str. Mesagerului 5/2 din capitala.

Amintim ca, intre 17 martie – 8 aprilie, Directia generala control şi revizie a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Coruptiei (CCCEC) a efectuat „revizia tematica” la IEFS şi a descoperit ca ministrul Dodon, alaturi de alti functionari ai MEC şi consiliera preşedintelui Oxana Domenti, timp de trei ani, au primit salarii şi prime consistente fara a presta vreo zi de activitate ştiintifica. CCCEC a stabilit şi o „retea stufoasa” de rude ce au contribuit la delapidari şi prin intermediul achizitiilor publice fictive. Conform estimarilor noastre, din 2006, ministrul comunist Igor Dodon a secatuit bugetul statului de cel putin 3,5 mln. lei.

Loading Facebook Comments ...

31 Comments

Add a Comment
 1. Despre ceilalti contracandidati (cei cu sanse mai mici) ce parere aveti, doamna Pavlicenco?

 2. Eu una vin seara tirziu de la lucru si ma grabesc sa vad ce se intimpla in patrie. Ma bag peste tot – jurnal, unele bloguri de politicieni, unimedia. Si ma ingrozesc si intristez de ce vad, aud si se intimpla. HALAL DE ASA POLITICIENI, ASA MURDARIE !!! RUSINE!!! Ma simt terminata de rusine, de dezgust profund!!! Imi vine sa strig, sa url!!! Am obosit si eu, si totii, in general, alegatori, sa mai facem apel la acesti politicieni care se injura, se batjocoresc. Mai ales dreapta democratica, asa numita opozitie!!!

 3. APROPO,
  Ministerul de Interne in Georgia a dat publicitatii o dscutie telefonica intre Nino Burjanadze si fiul ei in care se intelegeau cum sa provoace un rzboi civil in care estimau cavor fi omorati de la 100 pana la 500 de oameni si, stfel, sa se mearga dupa modelul egiptean.
  Ministerul comunica ca Burjanadze, intr-adevar,rgea la Kremlin petru instructiuni s consultari…

  Компромат на Бурджанадзе. Она согласилась на убийство 100- 500 грузин?

  МВД Грузии обнародовало запись разговора, который якобы состоялся между оппозиционеркой Нино Бурджанадзе и ее сыном Анзором Бицадзе. Они обсуждали возможность разжигания в Грузии гражданской войны и согласились друг с другом в том, что для достижения их целей допустимы «египетский сценарий» и гибель 100–500 человек, резюмирует их разговор МВД Грузии.

 4. Pt Liviu

  Am parere proasta despre toti, dar timp pentru toti nu am. Am timp pentru mincinosii mascati. Cel mai mult ce ma socheaza, ca am participat si la dezbateri in sate, raioane – nimeni nu spune dintre parlamentari un cuvint despre coruptia despre care ne spune si UE. Ce parere aveti despre asta?

 5. Daca as spune ca aveti politicieni corupti ar fi o platitudine.

 6. Dorin Chitroaca si PL a devenit cel mai mare dusman a PNL si a d-ei Pavlicenco in parte. Aceasta se vede nu doar la nivel central dar si local. Oare comunistii, PLDM sau PDM sunt mai buni? Sau pe voi nu va intereseaza ce guvernare are RM, principalu PNL sa aiba 4% si sa nu poata forma o majoritate cu nimeni in parlament deoarece comunistiii rup totul la momentrul de fata, repet TOTUL sunt mobilizati si agresivi ca niciodata. Sunt sigur ca presedintele nu se va alege si la toamana vom ava alegeri, v a ajunge sa criticati fortele democratice si in genere uitati-va la nasul vostru.

 7. Daca doriti sa deveniti un partid serios, incercati sa va formati propria programa bine definita, fiindca voturile nu se culeg prin critica aiurea.

 8. p/u berenice
  Cîtă dreptate ai!!! Şi aceasta-i starea persoanelor ca şi a ta, care caută şi primeşte informaţie din diferite mijloace de informaţie.
  Dar care este starea persoanelor din satele RM care primesc informaţie de la mass-media, posturile de televiziune a lui Voronin, Lucinschii, Roşca, Plohotniuc şi a celor care deschis a-l susţin pe Filat – de unde se ponegresc adversarii politici? Este şi mai îngrozitoare starea psihologică a viitorilor alegători.
  Roşca anticomunistul cu „mîinele curate” a destrus persoanele politice V.Matei, N.Dabija, Gr.Vieru … pînă la urmă colaborează deschis cu Voronin.
  Acuma alţi anticomunişti, de pildă şi cei care „luptă cu evaziunea fiscală” bat nemilos în Chirtoacă – conştient sau inconştient ajutînd ca la conducerea primăriei Chişinău să vină comunistul-burghezu Dodon.
  Neocomuniştii, comuniştii şi cei „anticomunişti” ce şi-au făcut milioane şi miliarde de Euro nu sunt ponegriţi şi sunt votaţi masiv. Dar se socoate că lupţi pentru binele poporului dacă a-l ponegreşti pe Ghimpu şi Chirtoacă.
  Principiul ocupantului „Dezbină şi conduce”, de care se foloseşte politicul Rusiei are mulţi susţinători conştienţi sau inconştienţi în RM. Din această cauza şi acesta murdărie acuma îndreptată împotriva lui Chirtoacă.
  Suntem cei mai săraci din Europa! V-om fi mai săraci şi ca cei din Africa?

 9. Doamna Vitalia,

  va rog mult sa publicati pe aceasta pagina poza tovarasului Kirtoka cu fundita bicolora a ocupantilor legata la inima.
  Este o imagine care demonstreaza toata esenta acestui exebitionist pervers.
  Aceasta imagine ar trebui sa apara peste tot unde calca Primarul Fariseu.
  Poate si talibanii pelisti vor amuti cand vor vedea pe idolul lor cu simbolul nkvdistilor lui putin in piept.
  Apropo de talibani adevarati.
  Imaginati-va daca leaderul lor purta in piept drapelul american si o cruce la gat?

 10. Pentru Sibereac:
  Ma adresez cu speranta ca nu esti chiar un caz grav si irecuperabil.
  Gresesti in substanta cand vorbesti despre „dezbinare”.
  Nu ai ce dezbina. Sunt toti acolo, gramada, in jurul treucii puterei: Voronin, Filat, Ghimpu, Lupu, Plahotniuc, Chirtoaca si altii.
  Se dau la moaca, merg peste cadavre(cit. populatia)
  Pe nimeni din ei nu-i intereseaza soarta ta, a mea, a copiilor si batranilor acestui pamant.
  Nu va faceti iluzii. Nu impartiti pe acesti treucari in ai Nostri si ai Vostri.
  Este o optiune falsa.

 11. Dna Pavlicenco doar rautati si pierdere de timp, nu ati facut echipa cu nimeni si doar la critica sunteti buna, vorbiti-ne un pic de realizarile dvoastra, sa vedem daca avem ce critica…Sper sa declarati saptamana aceasta ca-l sustine-ti pe Chirtoaca, caci aceasta este solutia logica, va place sau nu…

 12. Pt Andrei SV

  1. Sintem partid serios. Numai ca pentru noi asta inseamna oameni si poitie. Pentru PL, PLDM si PD – o fi insemnind bani furati si partide care se mafiotizeaza.

  2. Program avem – cel mai bun. V-a fost lene sa il cititi? Criticind lauda idioata a lui Chirtoaca, ii aratam ca stim situatia si mai spunem si cum vedem noi lucrurile/ Deranjeaza? Desigur, pentru ca nu sintem prosti, asa cum ne cred restantierii si la invatatura, si la actiuni.

  3. Nu avem ce ne uita la nasul nostru – nu sintem la guvernare si, cind vom fi, daca vom fi, vom fi altii.

  4. Pentru noi dusmani sint hotii, mincinosii, fariseii, cei cu Grigorievskaia lenta in kiept. Pentru ca ei ne dispretuiesc. Pe voi nu? Sinteti frati cumva de crucea Sf.Gheorghe?

 13. Pt VoruPloho

  Eu am de trei ani blog si am scris si rascris de realizarile mele. Dar nu mai am nici chef, nici timp. Acum scriu despre minciunile lui Chirtoaca. Pe urma ma voi mai gindi.

  In favoarea lui Chirtoaca trebuie sa se retraga Klimenko, pentru ca ieri, la N4, a spus deschis ca il sprijina pe Chirtoaca. Mai nu an lesinat si nu m-am inecat in lacrimi de bucurie. Eu, printre ei, cei cu panglica ruseasca, nu incap si nici nu-mi fac loc. Dar stiati de ce Klimenko e pt Kirtoaka? va spun – pentru ca isi fac toti bine-mersi de minune trebusoarele in Consiliul municipal Chisinau.

 14. p/u luca
  RM este „un caz grav” – cel mai sărac şi unicul stat european unde se votează masiv comuniştii, Rusia, „Aliat strategic a RM”, a ocupat o parte din teritoriul RM şi Smirnov cu cazacii ruşi bagă în puşcărie în Tiraspol persoane învinuite că sunt „şpionii RM”
  Ţările europene ocupate de ussr dupa 1945 (inclusiv şi cele slavone – Polonia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria …) şi republicile pribaltice cu jertve omeneşti au luptat cu regimurile comuniste şi ocupaţia de către Rusia.
  Dar o bună parte din cetăţenii RM votează comuniştii, neocomuniştii şi „comsomoliştii” care au lucrat împreună cu Lucinschii şi Voronin – toţi împreună şi-au făcut milioane şi miliarde de Euro, dar un milion de cetăţeni sunt plecaţi peste hotare din cauza sărăciei. Deportaţii umblă ani întregi prin puşcării şi nu-şi pot întoarce averea.
  Decretele Dlui Ghimpu „Condamnarea comunismului”, „Retragerea Armate Ruse de pe teritoriul RM”, „Ziua ocupaţiei”, „Parada de la 9 mai din Moscova” n-au fost susţinute de partidele politice a RM, dar Dl Ghimpu a fost ponegrit aici în RM şi de politicul Rusiei.
  Chirtoacă a rezistat batjocurei guvernării comuniste cu dosare penale fabricate, cu conturile blocate, nelivrarea căldurii de la Termocom oraşului, necesitatea întoarcerii datoriilor foştilor Primari comunişti de 700 mln. lei, curăţirea murdăriei de la canalizaţie adunată timp de 42 ani…Şi dupa aceasta a activat în timpul crizei financiare mondiale.
  Chirtoacă a făcut faţă problemelor care au stat în faţa lui. Bravo lui! Luca, dar la tine în gospodărie este totul perfect?
  Despre dezbinare! Ce a făcut PPCD spunînd că este anticomunist, acuma face PNL – împreună cu comuniştii şi propaganda Rusiei sunt din aceiaş parte a baricadei lupte politice şi bat în Ghimpu şi Chirtoacă
  Scopul dezbinării – ca cetăţenii să piardă încredere în politicienii oneşti şi necorupţi, pentru ca Rusia să instaleze politicienii lor. Acuma ponegrind pe Dorin Chirtoacă a-l aduceţi la putere pe Dodon – comunistul-burghez şi omul Moscovei.
  PS. – 1. Siberiacul nu este membru de partid, analizez faptele politicienilor şi nu promesiunile şi criticile lor
  2. Dă Doamne minte la forţile cu adevărat anticomuniste să nu să se ponegrească
  3. Doamne ajută lui Dorin Chirtoacă să căştige în lupta politică cu comuniştii şi alte sluge a Moscovei
  4. Să ne ajută Domnul pe noi toţi

 15. Privesc la Chirtoaca si nu inteleg nimic?! cum dracu sa porti laolaltă tricolorul, si simbolul ocupatiei rusesti, simbolul deportarilor, si crimelor sovietice?! curva cu doua fete?! trebuie sa fii distrofic mintal sa faci asa gest! Jos Imbecilul de Chirtoaca! PNL merita pe deplin votul romanilor! Singurul partid care nu a tradat!

 16. OARE DE CE TOATA MEDIA TACE DESPRE ACEASTA VIZITA ?
  ————————————————————————–––––––
  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, efectuează o vizită oficială în R. Moldova, în perioada 26 – 27 mai 2011, la invitaţia omologului său, Iurie Leancă. În prima zi a vizitei, ministrul de Externe va participa la ceremonia oficială de inaugurare a Biroului Consular al României de la Ungheni. La eveniment va fi prezent ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, Iurie Leancă, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

  Programul vizitei lui Teodor Baconschi include convorbiri oficiale cu şeful diplomaţiei de la Chişinău, domnul Iurie Leancă, şi cu viceprim-ministrul pentru reintegrare, domnul Eugen Carpov. De asemenea, ministrul român al Afacerilor Externe va avea întrevederi cu domnii Vlad Filat, Prim-ministru, preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al Partidului Democrat (PD), şi Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal (PL).

  Convorbirile vor urmări în principal analizarea priorităţilor de cooperare bilaterală şi a posibilităţilor de dezvoltare a acesteia, în contextul obiectivului strategic comun de aderare a R. Moldova la UE. Totodată, ministrul Afacerilor Externe va realiza un schimb de vederi asupra unor teme de interes reciproc de pe agenda europeană şi regională.

  De asemenea, Baconschi va deschide, împreună cu omologul său, lucrările celei de-a doua ediţii a Forumului Societăţii Civile România – Republica Moldova, organizat la Chişinău, în perioada 27 – 28 mai 2011.

  http://www.zdg.md/stiri/ministrul-de-externe-al-romaniei-vine-astazi-la-chisinau

 17. Pt Dortmund

  Ceea ce spuneti prin cuvintele „distrofic mintal” eu redau prin „neispravit”.

 18. nu vă mai certaţi,comuniştii doriţi,vă vor face pe plac,vor câştiga alegerile.În această perspectivă din toamnă veţi avea alte lupte politice care vor confirma rezultatele din vară,după care puteţi sta liniştiţi în banthustanul Maldavskaia Rassia.Succes,că de fapt asta vreţi!

 19. vitalia,
  cunosc cine este biznesmanu care va plateste sa scrieti ce scrieti. alte cuvinte decat> RUSINE nu va pot scrie.
  imi pare rau, credeam la un moment ca sunteti sincera in ce spuneti

 20. Pt ao

  Inca multe am de scris. Si nu am nevoie de aprecierea corectitudinii mele de la anonimi platiti. Eu nu sint platita de nimeni absolut, sint om liber si fac ce consider eu ca e bine. Stiu ca, intr-o societate total vinduta, e greu sa se creada asta. Prin acest fapt, insa, sint puternica. Si voi scrie pina nu voi vedea ca lucrurile se schimba. Iar voi ati fost si ati ramas sclavi. De aceea sintem unde sintem.

 21. Pt Pablo

  Nu am vazut nimic interesant la acest link indicat.

 22. Pt sarmana Berenice.
  D-ră, actualii politicieni sunt niste carieristi lipsici de orisice morala. Povestile lor despre prosperarea poporului şi a tarii sunt pentru cei naivi. Pentru ei interesul personal este mai presuus de toate. Daca ai fi in patrie ai intelege usor lucrul acesta. Opozitia incearcă sa faca putina lumina pentru cei rataciti prostitul popor.

 23. Mircea, stai linistit. Cel putin in Chisinau comunistii Voronin & Co nu au nici o sansa. Insa avem neo comunisti Lupu, Filat, Chirtoaca, ce facem cu ei? ii lasam sa ne conduca in continuare, asa, fara nici o perspectiva?

 24. Tovarăşă Pavlicenco, 1. E uşor a scrie versuri când nimic nu ai a spune. 2. Poate eşti dumneata cea mai cinstită, cea mai deşteapră, cea mai modestă, cea mai frumoasă…dar apare o întrebare, de ce nu le trebuieşti la nimeni şi de fiecare dată faci zarvă mare, iar folos o beşină de copil. 3. Pe timpuri cel ami mare democrat şi „patriot” era Iuduşca Roşca, veaţa l-a pus la loc numai că multă putoare a ami emanat. Mă întreb, oare dumneata nu eşti plămădită din de aceiaşi instituţie, care bănuiesc că nu este în Moldova. 4. Dacă eşti femeie democrată şi creştină, de unde atâta ură? 5. Chirtoacă de departe nu e ideal, dar el a moldovenizat (românizat) Chişinăul. Poate el nu este cel mai gospodar, dar de putoarea de la staţia de epurare şi parţial de putoarea comunistă totuşi ne-a eliberat. Nu e căsătorit şi nu are copii, dar 100 de orăşele pentru copii cu el au apărut şi chiar sunt foarte întrebate. Şi ultima, sugestie; poate Chirtoacă nu este cel mai veritabil democrat, dar în timpurilenu atât de depărtate el se pricopsise cu tocmai 3 dosare penale, ci nu dumneata. Cam aşa e domnă „dermocrată”, tare bine ai face dacă ai tăcea. Cel puţin linişte ar fi mai multă.

 25. Toate aceste puncte din aticol sunt fuflo, d-tra nu aveti de ce va apuca si criticati asa numai sa nu taceti. Daca observati dragi cititori, pai d-na Pavlicenco la fiecare punct spune ca nu sa facut parteneriat pubi-privat. Principalu ca sa rezolvat problema pe baza legala, da cum sa rezolvat si cu cita sudoare stie numai Chirtoaca si echipa PL.

 26. Participarea V. Pavlicenco la alegerile din 5.06.11 e ceva asemănător cu participarea acelui Pavel din Ungheni (i-am uitat numele) la Eurovission. Numai că acela ne descreţea feţele, iar V. Pvlicenco chiar că ne întristează. Poate în altă situaţie ea ar avea şi o doză de dreptate. Dar astăzi ea pare mai ult o clonă. Oare a cui e?

 27. Vasile spune:
  27 mai 2011, la 14:02

  …Pe timpuri cel ami mare democrat şi “patriot” era Iuduşca Roşca,…

  Nu vă supăraţi Dle Vasile, dar de ce î-l numiţi pe Roşca” iuduşca”, pentru că l-a votat pe Voronin la 4 aprilie 2005?

  Păi el a făcut-o împreună cu Filat, cu Duacov, cu Serebrean ş.a.

  Şi atunci , sau î-i numim pe toţi salvatori ai naţiunii, sau…. cum v-aţi exprimat Dstră.

  De fapt Pavlicenco şi Urecheanu atunci nu l-au votat pe Voronin.
  Pavlicenco în genere plecase în România.

  Şi cum iese, că cei ce nu l-au votat pe Voronin Dstră î-i numiţi trădători, iar pe cei ce ne-au trădat la 4 aprilie 2005,î pe unui î-i numiţi iuda iar pe alţii î-i ridicaţi în slăvi.

  Trebue de mai avut şi puţină demnitate , şi de spus lucrurile pe nume, da nu cum ne convine.

  Laptele nu poate fi sau alb sau negru.

 28. Chirtoaca mai are un „merit” de care probabil a uitat sa aminteasca. A construit apeductul la Tintareni, o pomana pentru ca localnicii sa mai tolereze citiva ani gunoistea Chisinaului. A organizat omul si tender la care a chistigat firma unui „om de treaba”. Numai ca sa vezi Chisinaul a perdut cam o jumate de milion. „Cistigatorul ” a cerut la concurs de la primaria lui Chrtoaca o suma care depasea cam cu 500.mii lei oferta altui candidat. Deci acel care in mod normal trebuia sa fie pe locul 3 (reiesind din citi bani cerea), in mod miraculos a primit dreptul de a construi apeduct.

 29. Scriitura dnei Pavlicenco e folosita din plin de Dodon, bolsevici si acolitiii lor in lupta cu Chirtoaca! Daca va invinge, Doamne fereste, bidon, dna Pavlicenco sa inteleaga ca a pus si ea umarul! Asa se promoveaza Unionismul romanesc oare? Chiar nu vede PNL cum Matusca Rusie lupta pt a distruge AIE si a-i readuce pe bolsevici la putere?

 30. Pt Vlad

  Noi, PNL, „NU SINTEM IMPORTANTI, NU CONTAM, SINTEM NISTE GIZE SI OMIZI NEINSEMNATE. NU PREJUDICIEM SI NU ADUCEM NIMANUI FOLOS. NU NE CUMPARATI CU ASEMENEA „REMARCI”.

  Astfel, nu ne intereseaza ce fac partidele cu materialele de pe Internet. Noi nu traim de frica gresita in fata cuiva. Noi spunem mereu ce credem, nu crutam pe nimeni. Credem si sintem convinsi ca pericolul comunistilor e din cauza ca mereu ne-am uitat la ei, ca am votat nu cu cine ne place, ci cu „cine trebuie” si „au sansa”. Votind sansa falsa, noi ne cream continuu nesansa noastra. Noi, PNL, stim foarte bine ca unde sintem prezenti, se termina fariseismul, indecizia, cirdasia dintre democrati si comunisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *