In sfirsit, s-a trezit cu „unirea” si FDRM – dar patronii politici ce va spun?

Noi, PNL, de la fondare, din 2006, si pina nu demult, am fost mereu prezenti la actiunile Forumului Democrat al Romanilor din Moldova. In Parlamentul 2005-2009 am dat citire, de la tribuna principala, unui important Apel al FDRM, unde se arata citi romani au fost supusi genocidului sovietic. Am fost alesi, impreuna cu Nicolae Dabija, Constantin Tanase, si in conducerea Consiliului Mondial Roman, cu sediul la Atlanta, SUA.

NICIODATA, insa, acest Forum nu a facut, in Apelurile sale electorale, vreun cit de mic indemn sa fie sprijinit PNL-ul din R.Moldova, alaturi de alte partide nominalizate de el. E prea mare, probabil, rinza „romanilor” de acolo, ca sa se poata depasi si sa sprijine, macar putin, PNL din RM, condus („la naiba!”) de o femeie, partidul fiind cu adevarat romanesc, partidul lansind, sincer, mesajul proUnire cu Romania, mesajul reintregirii neamului romanesc.

Totodata, cind Nicolae Dabija a candidat din partea PNL la Parlamentul Romaniei, propus de FDRM – o stie si el, o stie si Ion Ungureanu, care a fost si la sedinta DPN a PNL, o stiu si altii -, am raspuns imediat invitatiei de a fi alaturi de el si numai PNL a fost linga Dabija pina in ultima clipa, cu un sprijin concret, aducind cu masinile oameni la votare, identificindu-i, stind prin cabinetele reci de la sediul PNL, pe cetatenii romani cu drept de vot, astfel, PNL contribuind chiar mai mult decit putea un partid extraparlamentar la votarea lui Dabija. Ca au fost manipulari, ca sa nu spunem falsificari, deja nu e treaba noastra.

Nu mai spun ca reprezentanti ai PL-ului si PPCD-ului, care l-au sprijinit atunci pe Eugen Tomac, l-au murdarit pe Dabija din cap si pina in picioare, ca si pe mine (fratilor Roncea le-a curs mucul pe la si pe linga consulate si Ambasada, ca si noua, pina la incheierea votarii, cu alti fosti propecedisti, acum – pelisti) , dupa care FDRM si Dabija au sprijinit PL-ul in alegerile ulterioare.

Iar lucratori ai Ambasadei Romane au iesit de doua ori linga poarta sa ma „admonesteze” pe mine, pusi de cateii proPL-isti, pentru ca eu, de cind sint presedinte al PNL, am si ofer carti de vizita cu sigla partidului, ei „turnindu-ma” la membrii Comisiei”, unde trona Durnea, ca „fac agitatie electorala pentru PNL/Dabija”… In timp ce acesti catei umblau cu telefoanele la urechi si nevorbind cu nimeni, se faceau ca le spun ca „deja l-au votat pe Tomac”, sa influenteze votul…

Dabija a devenit, astfel, brusc, pentru necesitatea alegerilor, membru al PNL din Romania si din R.Moldova. Ne-a cerut sprijinul si i l-am acordat sincer – intreg partidul, iar dna Alexandra Can si cu mine am fost persoane de incredere. El, noua, PNL, nu ne-a acordat, insa, sprijin efectiv niciodata. Chiar si pentru un Apel al nostru, in sprijinul candidatilor PNL din Romania, a fost sunat de Crin Antonescu. A doua zi dupa alegerile pentru Parlament Dabija a plecat din PNL, „sfatuit” de colegii din FDRM, care, atunci cind candida, erau prin tufari si se balabaneau intre Tomac-PL si alti candidati. Dupa aceasta, colaborarea PNL cu FDRM s-a incheiat.

Cind eram in Parlament, Dabija mi-a spus ca sint unicul lor reprezentant – nimeni nu sufla acolo o vorba de Romania si romanism. Rosca de minune concubina cu Voronin, era „Alianta Vorosca”.

Nici cind am lansat mesajul unionist „bravii unionisti” din FDRM nu ne-au sprijinit. Lor nu le-a placut de ce au facut-o PNL si Pavlicenco. Pacat de mentalitatea lor sovietica. Lor, mai curind, le era ciuda „de ce au avut acest curaj al mesajului unionist Pavlicenco si PNL, si nu idolii lor Ghimpulet, Chirtocel si Vladut” – „unionisti” in functie de conjunctura sau deloc.  Noi stim de ce – pentru ca PL si PLDM se mafiotizeaza cu viteza cosmica si unionismul le este nu mai sus de… corect – cot.

Acum, iata ca Forumul „s-a trezit”. Deja cere reunificarea celor doua state romanesti. Ii intrebam, sincer sa intotdeauna: si patronii vostri politici, pe care atita i-ati adulat si care „v-au fost atit de recunoscatori” – PL, PLDM, AMN, MAE, poate si PD – ce va spun acum?

Noi, PNL, in referendumul din 5 septembrie 2010, si in alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, nu am spus oare mai mult decit clar ca nu exista alta cale decit Unirea cu Romania pentru a ne salva ca parte de neam romanesc? Bine ca macar dupa o perioada – chiar si indirect – monstrii nostri sacri – „marii nostri intelectuali unionisti in suflet” ne dau dreptate. Sa va lumineze Dumnezeu!

Cu mult desgust – Vitalia Pavlicenco

Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova cere guvernelor de la Bucuresti si Chisinau sa reuneasca pana in 2012, Basarabia cu Romania

În 2012 se vor împlini 200 de ani de la încheierea Tratatului de pace dintre Rusia şi Turcia, care a prevăzut, între altele, ca teritoriul dintre Prut şi Nistru, ce a aparţinut de secole Ţării Moldovei, să fie anexat Rusiei ţariste. La 16 mai 1812, prin două semnături ale unor furi, a fost să înceapă una dintre cele mai mari tragedii de care a avut parte vreodată un popor care a aparţinut dintotdeauna Europei: cea a Basarabiei, se arata intr-un apel public al FDRM”, preluat de Romanian Global News.

Într-o anaforă adresată domnitorului Scarlat Calimah, membrii Sfatului Domnesc, îndureraţi de faptul că Moldovei i-a fost furat jumătate din teritoriul ei, aveau să protesteze în acele zile, subliniind că “s-au deosebit din trupul Moldovei partea cea mai bună şi însufleţirea hranei… poate mai mult de jumătate de ţară, într-un cuvânt, tot câmpul şi inima ţării”. Moldova pierdea atunci Marea Neagră, Gurile Dunării, Insula Şerpilor, întregul teritoriu dintre Nistru şi Prut, cu vechile fortăreţe voievodale Hotin, Soroca, Tighina, Cetatea Albă…

Ocupând Basarabia, Rusia lăţită pe două continente, se vedea mai aproape de Constantinopol, după cucerirea căruia urmând să devină, cum zice Testamentul lui Petru I, “adevăratul stăpânitor al lumii”. Din punctul de vedere al dreptului internaţional, Rusia ţaristă nu avea nici un drept asupra acestui teritoriu, ea a săvârşit o crimă rupând în două Ţara Moldovei, unitatea, istoria, poporul, pământurile ei. Au trecut de atunci aproape două secole. După dezmembrarea URSS, Basarabia a devenit stat independent cu denumirea Republica Moldova.

Dar calvarul ei – economic, politic, lingvistic – continuă. Acestea, credem, nu pot continua la nesfârşit. Ne gândim la copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri, care nu mai au nici un drept să sufere în continuare consecinţele unui tratat criminal, încheiat între două imperii care au dispărut demult de pe hărţile istoriei: Imperiul Ţarist şi Imperiul Otoman.

Facem apel către guvernele celor două state româneşti: să dea dovadă de înţelepciune şi până la împlinirea a două secole de calvar şi străinie a Basarabiei (a Moldovei de Est) să facă totul ca să înlăture o nedreptate istorică.

Credem că acestea urmează să depună eforturi dublate de explicaţii la nivel diplomatic partenerilor europeni, ca, împreună cu Societatea Civilă, cu instituţiile academice şi cu asociaţiile neguvernamentale din ambele state, să elaboreze un plan concret de acţiuni care, realizat, ar face ca în anul 2012 Prutul să nu mai fie râu de graniţă, iar cele două Moldove (care azi una se numeşte Republica Moldova, iar cealaltă – România) să revină la ce-au fost de sute de ani: un singur stat european, prosper economiceşte şi cu viitor demn de trecutul glorios al strămoşilor noştri. Voinţa noastră este să fim împreună cu fraţii de sânge, de istorie, de ideal, de unitate europeană. Anul 2012 să fie Anul reunirii noastre!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Consiliul Director al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova:

Nicolae DABIJA, scriitor, membru de Onoare al Academiei Române (preşedinte); Constantin TĂNASE, director al publicaţiei „Timpul” (vicepreşedinte); Valeriu DULGHERU, şef de catedră, Universitatea Tehnică, doctor în ştiinţe tehnice (vicepreşedinte); Ion BUGA, doctor în istorie, profesor universitar (secretar general); Acad. Mihai CIMPOI, preşedinte al Uniunilor de Creaţie din R. Moldova; Ion COSTAŞ, ex-ministru MAI si al Apărării; Ion UNGUREANU, ex-ministru al Culturii; Acad. Alexandru MOŞANU; Valeriu SAHARNEANU, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova; Valerian DOROGAN, prorector al Universităţii Tehnice din R. Moldova; Nina JOSU, preşedintă a Asociaţiei pentru Literatura şi Cultura Română „Astra” – “O.Ghibu”; Alecu RENIŢĂ, preşedinte al Mişcării Ecologiste din R. Moldova; protoiereu Ioan CIUNTU; Mihai PATRAŞ, doctor în ştiinţe economice; Mihai MORĂRAŞ, preşedinte al Filialei FDRM de la USM; Acad. Sergiu CHIRCĂ; Ion DICUSARĂ, doctor în ştiinţe tehnice, preşedintele Aripii Tinere a FDRM; Ion MELNICIUC, doctor în filologie, şef de catedră, USM; Acad. Petru SOLTAN; Aurelian SILVESTRU, doctor în pedagogie, directorul Liceului „Prometeu”; Acad. Ion MAHU, preşedinte al Aso¬ciaţiei Veteranilor Armatei Române; Timotei MELNIC, preşedinte al Ligii Pedagogilor; Valeriu MATEI, scriitor; Boris MOVILĂ, publicist; Acad. Gheorghe GHIDIRIM; Acad. Anatol CIOBANU; Acad. Diomid GHERMAN; protoiereu Petru BUBURUZ; Boris DRUŢĂ, avocat; Anatol VIDRAŞCU, editor, preşedinte al Asociaţiei „Litera”; Petru MUNTEANU, avocat; Gheorghe MAXIAN, profesor, preşedinte al Filialei Orhei a FDRM; Alexei MARULEA, om de afaceri; Gheorghe PALADE, doctor în isto¬rie; Anton MORARU, doctor habilitat în istorie; Tudor NEGRU, doctor în drept; Ninela CARANFIL, actriţă; Vasile TĂRÂŢEANU, preşedinte al Comunităţilor Româneşti din Ucraina; Petru GROZAVU, preşedinte al Asociaţiei „Dunărea şi Marea”; Ilie ILAŞCU, fost deţinut politic; Andrei IVANŢOC, fost deţinut politic; Tudor PETROV-POPA, fost deţinut politic; Alexandru LEŞCO, fost deţinut politic.

Chişinău, 16 mai 2011

http://www.rgnpress.ro/categorii/eveniment/1979-forul-democrat-al-romanilor-din-republica-moldova-cere-guvernelor-de-la-bucuresti-si-chisinau-sa-reuneasca-pana-in-2012-basarabia-cu-romania.html

Si, datele unui proaspat sondaj…

„Un nou sondaj de opinie a fost lansat de catre asociatia FAPTE din Bucuresti asupra perceptiei pe care romanii din statul roman o au asupra Transnistriei si Unirii cu Republica Moldova.

Astfel, la intrebarea daca se doreste Unirea RO-RM si daca se doreste o eventuala Unire cu Transnistria sau fara Transnistria, din 828 de intervievati au raspuns:

Doresc unirea RO+RM – 84%
Nu doresc – 12%
Nu stiu – 4%

Pentru intrarea Transnistriei in statul roman aceeasi au raspuns:

Doresc Transnistria in noul stat RO+RM – 78%
Nu doresc Transnistria – 9%
Nu stiu/nu raspund – 13%

Din acest sondaj se observa ca problema Transnistriei este mult mai cunoscuta decat acum un an, cand, la aceeasi intrebare, doar 62% raspundeau pozitiv, iar ceilalti 38% nu doreau sau nu stiau/nu raspundeau!”

 

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. Doamnă Pavlicenco,nu aveţi de-a face cu sfinţi,sunt oameni cu bune şi cu mai puţin bune.Tăierea firului în patru şi pierderea în amănunte neesenţiale denaturează ideea de unitate.Contează rezultatul,de aici,după părerea mea umilă,trebuie să porniţi şi d-voastră în analizele făcute.Succes la alegeri!

 2. Prim-ministrul Vlad Filat a paricipat astăzi, 25 mai, la şedinţa Sinodului Mitropoliei Moldovei şi a promis că Guvernul va revedea decizia de înregistrare a Ligii Islamice în Republica Moldova. La rândul său, ÎPS Vladimir a asigurat că în continuare clericii se vor ruga pentru conducerea ţării… INCREDIBIL , SOCANT , DE NEMAINTILNIT IN TARILE CU O DEMOCRATIE SOLIDA SI AUTENTICA … ACEST FILAT DORESTE SA DUCA MOLDOVA IN UNIUNEA RUSIA-BELARUS SAU IN UNIUNEA EUROPEANA ? CE SA REVADA ? IN MOMENTUL SCHIMBARII PRIMEI DECIZII – CORECTE – , MOLDOVA SE PUNE CLAR SI DEFINITIV IN AFARA EUROPEI DEMOCRATICE SI CIVILIZATE . PROBABIL O „REVEDERE” A DECIZIEI DATE AR CREA UN VAL URIAS DE NEMULTUMIRE DIN PARTEA ATIT A LUMII LIBERE CIT SI A TARILOR CU RELIGIE MAJORITAR ISLAMICA . PUR SI SIMPLU MOLDOVA AR FI IZOLATA PE PLAN INTERNATIONAL MAI RAU CA PE VREMEA COMUNISTILOR LUI VORONIN . ASTA SE DORESTE ? ATUNCI SA IASA IN FATA FILAT SI SA ANUNTE RENUNTAREA LA VECTORUL EUROPEAN SI INTOARCEREA CU TOATE FORTELE SPRE ESTUL CSI – FALIMENTAR SI TOTALITAR . O SCHIMBARE A DECIZIEI AR INSEMNA TRECEREA MOLDOVEI LA UN REGIM CA IN IRAN … FUNDAMENTALIST RELIGIOS . CE PARERE AVETI DOAMNA PAVLICENCO ?

 3. Pt Marian

  Abia acum v-ati trezit incotro vrea sa ne duca Filat?

  SA IASA! NUMAI CA NU VA IESI. PACAT CA ATI INTELES ABIA ACUM cine este Filat.

 4. Eu sunt contra Islamului, Stefan cel Mare cu sabia ii alunga iar Filat acuma cu pixul ii aduce, prea multe conditii pune Europa, mane poimane ne vor obliga sa inregistram si pidarasii, eu personal vreau ca copii mei sa creasca intr-o societate normala, fara gay si alte porcarii.

 5. cum o să împace domnul Filat orientarea europeană cu fundamentalismul ortodox de natură panslavistă?Cred că afirmaţiile sale la întrunirea clerului aparţinând Mitropoliei Moldovei au fost mai mult pentru uz intern şi de a i se lăsa timpul necesar să vină cu explicaţii suplimentare.Interzicerea cultului islamic este imposibilă pentru că nu are nici o bază legală şi nu poţi să faci excluderi de capul tău.Prin urmare,domnul Filat a arătat încă odată pragmatismul de care a dat dovadă,ieşind ci zâmbete dintr-o situaţie tensionată.Doleanţele clerului vor fi aşteptate mult şi bine pentru că cât timp va mai fi la conducere Filat vor exista alte priorităţi.

 6. În România,cultul islamic este legalizat de foarte mult timp şi nu s-a întâmplat nimic pe parcurs.Mare majoritate a moscheielor sunt în Dobrogea unde trăiesc turci şi tătari;între populaţia majoritară ortodoxă şi ei sunt relaţii foarte bune,chiar aş putea spune un exemplu de colaborare interetnică.Cultul islamist nu face prozeletism ca sectele apărute ca ciupercile după ploaie după 1990.

 7. Exista moschei si in Rusia si in Ucraina, apropo de spatiul CSI (nu mai zic de Romania si de restul lumii). Nu inteleg ce aveti cu legalizarea islamului. Legat de Stefan cel Mare, valorile secolului al XV-lea nu se potrivesc intrutotul cu cele ale secolului al XXI-lea. Aveti 2000 de musulmani doar. Vi se par asa de multi? Romania are 60.000 de turci musulmani si multi studenti din tari musulmane veniti la studii in marile centre universitare. Ca urmare a acestui obicei, numai in Irak exista cel putin 25.000 de vorbitori de limba romana (irakieni care au studiat in Romania) 😀

 8. DACA E CARE PE CARE SA INTERZICA ATUNCI CEREM SCOATEREA IN AFARA LEGII A MITROPOLIEI AGENTULUI KGB-FSB VLADIMIR SUPUSA CANONIC BISERICII ORTODOXE RUSE SI FOLOSITA ABUZIV DE RUSIA IN MOLDOVA PE POST DE …ARMATA A XV A . ORI MITROPOLIA MOLDOVEI SE RUPE DEFINITIV DE MOSCOVA , ORI PLECAREA . SA CEARA AZIL POLITIC VLADIMIR DE LA IUBITUL SAU SMIRNOV … [ MAI ] ESTE MOLDOVA ASTAZI STAT DEMOCRATIC SI LAIC ? ALE CUI JOCURI LE FACE ACEST MITROPOLIT KGB ? … CA ALE MOLDOVEI NU LE FACE … S-A AJUNS CA 0,3 % SA REPREZINTE UN PERICOL ASA DE MARE PENTRU RESTUL DE 99,7 % CRESTINI ? AICI MIROASE A JOCURI GEOPOLITICE , IAR FIRELE DUC LA MOSCOVA !

 9. Cred ca Declaratia privind actiunea conjugata a guvernelor de la
  Chisinau si Bucuresti pentru Reintregire ar trebui sa constituie
  manifestul FDRM pentru a se lansa ca organizatie politica a societatii
  civile din Basarabia cu scopul de a apara interesele romanilor basrabeni
  de pe bancile Parlamentului.
  Cu alte cuvinte, FDRM sa devina ceeace UDMR este in Romania pentru unguri si sa participe la alegeri.
  De asemeni, Alianta 2012 poate juca rol de catalizator pentru asemenea organizatii si in Basarabia si in Romania.

  Sunt din ce in ce mai convins ca nu partidele sunt cheia pentru rezolvarea problemelor nationale ci societatea civila printr-o organizatie a ei cu reprezentare parlamentara, asa cum incerc sa subliniez pe blogul: http://mipopescu.wordpress.com

  Partidele si-au dovedit incapacitatea sau lipsa de vointa de a actiona in aceasta directie. Folosesc momeala nationala doar in campaniile electorale, uitand de promisiuni odata ce ajung la mierea puterii (vezi PPCD, PLDM, PL, MAE).

  Mircea Popescu

 10. s-a uitat oare ca p.umanist care cere aderarea urgenta la uniunea rusia-belarus si abandonarea vectorului european a fost sprijinit de mitropolia lui vladimir ? ce frumos stateau alaturi pasat si vladimir pe giganticele afise raspindite peste tot … situatia aceasta cu musulmanii nu e noua …”Datorită refuzului autorităţilor de la Chişinău de accepta înregistrarea comunităţii musulmane la data de 11 iulie 2005, ambasadorul OSCE, William Hill i-a scris ministrului moldovean, Andrei Stratan, la data de 28 iunie 2006, în aceeaşi zi în care Organizaţia Spirituală a Musulmanilor din Moldova, condusă de Talgat Masaev a depus o nouă cerere în acest sens. Purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE, Claus Neukirch a declarat că misiunea nu a primit niciun răspuns. „Misiunea a monitorizat încercările comunităţii musulmane de a obţine recunoaşterea oficială a credinţei Islamice şi înregistrarea comunităţilor din anul 2002, dar toate aceste încercări au eşuat”. –– „Moldova ar trebui să înregistreze comunităţile musulmane aşa cum celelalte comunităţi religioase sunt înregistrate”, a spus Neukirch ––… CE SPUNE EUROPA TOVARASE FILAT ? EUROPA IN CARE SE PLIMBA SI CERE SPRIJIN ? REPET : „„Moldova ar trebui să înregistreze comunităţile musulmane aşa cum celelalte comunităţi religioase sunt înregistrate”, a spus Neukirch … PROBABIL FILAT SI PREA-INALTATUL IN COSMOS VLADIMIR VOR SA INSTAUREZE IN MOLDOVA UN REGIM DE TIP KU-KLUX-KLAN , CLERICALO-FASCIST FILO-RUS , IZOLAT IN LUME MAI CEVA CA BELARUS SAU COREEA DE NORD …

 11. Ionica Brânza:

  Noi, locuitorii din satul Galesti, raionul Straseni,
  din Moldova de Est, vechi razesi din mosi-stramosi
  pe aceste meleaguri, ne alaturam acestei
  «Declaratii de Re-Unire cu Patria-mama România»
  si subscriem cu bucurie si speranta la acest deziderat vital
  pt. fiinta si existenta noastra, cât si a generatiilor viitoare !

  Fie ca Anul 2012 sa fie Anul Re-Intregirii noastre
  in vechile hotare istorice de la Nistru la Tisa !

  http://actiunea2012.ro/o-noua-declaratie-publica-in-sprijinul-unirii.html#comments

 12. citat DIN TEXT:
  „Acum, iata ca Forumul “s-a trezit”. Deja cere reunificarea celor doua state romanesti. Ii intrebam, sincer ca intotdeauna: si patronii vostri politici, pe care atita i-ati adulat si care “v-au fost atit de recunoscatori” – PL, PLDM, AMN, MAE, poate si PD – ce va spun acum? ”
  –––––––––––––––––––––––––
  PAI, daca urmarim logica mintii de mai sus, intrebarea e retorica. CACI, bineinteles, patronii si-au dat consimtamântul la realizarea marii Re-Uniri cu România din 2012 DIN PROCLAMATIA FDRM.
  Deci, cui ii prisoseste atâta vorbaraie goala CU DEZGUST ?
  Daca nu dusmanilor nostri ?

  AL CUI JOC FACETI, STIMATA DOAMNA VITALIA, alias ROSKA – 2 ?

 13. Pt GALESTENII

  Bravo, aceasta miscare trebuies a devina nationala, sa ia amploare si sa ii forteze pe Ghimpu/Chirtoaca, Filat si Lupu sa se conformeze si sa scapam odata de comunistii prorusi. daca nu sint si cei numiti aici la fel…

 14. Pt SALTIMBANC

  Nu am fost, nu sint si nu voi fi Rosca. Voi – la sigur ati fost. Nici nu ma compar cu Rosca. Si nici nu am facut parte vreodata din PPCD.

 15. Acum este foarte IMPORTANT
  ca ideea Re-Unirii cu Romania – Patria-mama, sa fie discutata public,
  ZILNIC – la Radio si TV –
  ca toata populatia, pâna la cele mai indepartate sate, sa fie informata corect despre o asemenea optiune a viitorului nostru si avantajele ei pt. generatiile care vor veni.

  Aceste 3 initiative:
  -Platforma tinerilor „ACTIUNEA-2012”,
  -grupul istoricilor de la CHISINAU „ANUL-1812”
  -si Declaratia Pro-Re-UNIRE a Forumului
  democrat a românilor din R. Moldova,

  TREBUIE sa fie propagate oriunde si oricând.
  NUMAI INFORMATIA CORECTA A POPULATIEI
  NE VA SALVA de Imperialismul rusesc !

 16. Pt ARTEMIS

  Cum sa discutam despre Unire in situatia cind televiziunile sint controlate de unele partide parlamentare care nu accepta aceasta? Spuneti cum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *