VP: “Avem nevoie de primari şi consilieri de bun-simţ”

Interviu pentru 24h

În ce măsură PNL este pregătit pentru alegerile locale?

PNL există de patru ani. A participat la patru campanii electorale până acum şi la un referendum. Avem un site, unde doritorii pot găsi totul ce îi interesează – www.pnl.md. O componentă a activităţii unui partid este cea financiară. Noi avem oameni de convingeri, dar cu mai puţini bani pentru asigurarea activităţii partidului. Povestea frumoasă cu zisele cotizaţii rămâne ca atare. În Republica Moldova se găsesc uşor bani pentru partide proruseşti – vădite sau mascate -, nu şi pentru partide româneşti. Iar mentalitatea omului e să vină la partid să îi dai ceva, pentru că te ”onorează” prin calitatea sa de membru al formaţiunii. Aceste lucruri le agravează actualii zişi democraţi şi liberali, mai ales PLDM, care a introdus masiv banul murdar în politică. Ca şi comuniştii, pretinşii liberali şi democraţi au introdus şi racketul în politică, intimidându-i pe cei care nu sunt cu ei. Acest context şi sărăcia lucie, care domnesc în Republica Moldova, fac mai complicată viaţa partidelor extraparlamentare. Totuşi, în 27 de raioane am depus liste pentru aleşi locali: avem 21 de candidaţi la primari de oraşe, 87 de candidaţi la primari de sate, 369 candidaţi la consilieri de oraşe, 504 candidaţi la consilieri raionali şi 1225 candidaţi pentru consilieri locali.

O altă problemă pentru oamenii care doresc să candideze pe lista PNL şi să intre în partid este discriminarea promovată apriori de către ”activiştii şmecheri” din partidele parlamentare care i-au ameninţat şi intimidat pe oameni să nu candideze pe lista PNL, pentru că ”nu vor avea acces la fondurile publice şi europene pentru proiectele comunitare”. Este o discriminare criminală anunţată. PNL are o poziţie activă şi va lupta prin metode publice împotriva acestei discriminări la adresa colectivităţilor ”pedepsite” pentru că nu-i votează pe guvernanţi.

De ce reforme are nevoie Municipiul Chişinău?

De foarte multe. Practic, actualul primar general, de la care s-au aşteptat multe, a fost preocupat doar de a-şi menţine partidul la suprafaţă. În rest – populism şi minciuni. Arogare de merite străine. Eu voi publica un serial prin care voi demitiza pretinsele sale 67 de realizări. Municipiul are nevoie de consilieri municipali necorupţi sau care să nu fie puşi pe căpătuire, ceea ce se întâmplă constant. În programul candidaţilor PNL pentru Consiliul municipal este descris amănunţit de ce are nevoie capitala, care nu e românească, nu e europeană, ci e cufundată în corupţie şi în evaziune fiscală.
Eu cunosc trei limbi străine. Se poate discuta cu factorii europeni, ca să se rezolve orice probleme. Nu să cumperi troleibuze belaruse, care se strică a doua zi. La ce i-a folosit actualului primar că mai cunoaşte vreo două limbi, dacă nu a europenizat câtuşi de puţin Chişinăul?

Cum intenţionaţi să soluţionaţi problema drumurilor proaste şi alte probleme majore cu care se confruntă Chişinăul, dacă veţi câştiga alegerile locale?

Dacă actualul primar nu plătea ilegal cele 800 de milioane de lei Termocom-ului, fiind un om slab şi fricos, existau bani pentru drumuri. El ar trebui să răspundă pentru asta, însă s-a ascuns în spatele AIE. Acum trebuie folosiţi banii de manageri cu bun-simţ, nu de firmele cu afaceri şi venituri controlate de Primărie, care ştiu prea bine să împartă banul, nu să şi pună asfaltul. Se cunoaşte – două firme româneşti, cu oferte bune, care s-au angajat să facă drumurile din Chişinău în rate, au fost refuzate în favoarea mafioţilor veniţi, în final, cu preţuri mai mari decât cele din oferta pentru licitaţie, în domeniul construcţiei drumurilor (cazul străzii Alba Iulia). Acum societăţile româneşti se judecă de un an cu Primăria, care nu vine la procesele de judecată, aplicându-se amenzi. Primăria va pierde, probabil cauza. Despre asta nu se spune, pentru că televiziunile sunt controlate de AIE. Păi dacă necomuniştii, cum se consideră, fac la fel ca şi satrapii bolşevici, atunci cine sunt aceşti democraţi? Deci, e nevoie de transparenţă, de obiectivitate, de mai puţin interes personal de înavuţire din banul public, ceea ce la noi e dezastruos. Pentru a face drumurile şi a rezolva alte probleme trebuie lichidate corupţia, protecţionismul, cârdăşia în interes corporativ din Consiliul municipal şi din echipele ce conduc astăzi Chişinăul. Mai trebuie să îşi facă treaba Procuratura, CCCEC, alte structuri. Mai trebuie expertiza anticorupţie la toate deciziile şi rezultatele licitaţiilor. Bani sunt, însă actualul primar nu a fost un om decis, ci unul manipulat, spunându-ne nouă că e ”curăţel”, chişinăuienii cunoscând prea bine afacerile care se fac după ”faţada inocenţei”. Bani nu ajung în Chişinău nici pentru drumuri, nici pentru altceva, pentru că sânt furaţi pe diferite căi.

Care sunt obiectivele pe care şi le propune PNL să le promoveze în campania electorală?

Noi am difuzat membrilor noştri un ghid de mesaje. Spunem ce înseamnă administraţia publică locală. Este nevoie de schimbat viziunea societăţii asupra a ceea ce înseamnă descentralizare administrativă, autonomie financiară, subsidiaritate, delegare de atribuţii. Primarii nu trebuie să cureţe cu lopata gunoiul, spunând, în chip comunist, ”la muncă!” celorlalţi candidaţi la primar, ci să organizeze activitatea instituţiilor responsabile astfel încât totul să fie cum trebuie. Este nevoie de descentralizarea administrativă, însă nici AIE nu modifică legislaţia, lucru cerut de UE, pentru a da autonomie financiară şi a delega împuterniciri în baza principiului subsidiarităţii. Despre ce concepte noi să vorbim dacă actualul primar al Chişinăului nu ştie lucruri elementare şi introduce confuzii când spune de bugetul actual linear, de cel pe care îl sare – buget pe programe -, ajungând nejustificat la bugetul de performanţă, despre care idee nu are? Şi aşa e peste tot – vechile abordări, cine are umbrelă, poate avea bani, care se dau prin protecţionism şi relaţii, după principiul – eu ţie, tu mie. Plus că partidele au nevoie de bani, nu?

În Chişinău, capitala nu e românească – nu se respectă limba de stat în toate instituţiile, în publicitate, în documentaţie, de către serviciile de taximetrie. Nu ajung şcoli româneşti, iar cele ruseşti nu au ce face cu spaţiile în plus. Primăria nu vrea să rezolve problema, pentru că e preocupată de populism şi se teme să nu piardă voturi. Trebuie redus contactul funcţionarilor cu cetăţeanul, prin electronizarea serviciilor, deoarece majoritatea funcţionarilor fac bani din atribuţiile de serviciu. Dacă se ia comision de 10 la sută din restituirea TVA – ce să mai spunem despre capitală? Întreg conceptul este reflectat în Platforma electorală a PNL pentru Municipiul Chişinău.

– Ce prognoze are PNL pentru alegerile locale, ce procentaj de alegători credeţi că veţi acumula?

Nu avem mari prognoze, pentru că, în ultimele alegeri, oamenii au dorit să ne voteze, dar şi-au concentrat voturile la cei ”cu şanse”. Acum îi vedem ce fac, mai exact ce nu fac… De aceea acum aşteptăm ce va fi, dar faţă de 2007, când PNL a participat la alegerile locale, ne-am reconfirmat electoratul şi acum trebuie să îl amplificăm şi fidelizăm. Am dori să ieşim din criza procentuală, acumulând un minimum de prag electoral. Un obiectiv al nostru e să devenim eligibili pentru relaţii instituţionalizate cu PNL din România.

– Cum vă veţi continua activitatea profesională în cazul în care nu câştigaţi alegerile?

La fel cum muncim de patru ani. Adică ne vom pregăti de alegerile parlamentare anticipate, care, cum spun şi alţii, vor avea loc în toamnă. Tot mai multă lume ne cunoaşte, ne respectă, ne sprijină şi vine la noi. Vom veni cu statistici câţi oameni au devenit membri ai PNL în ultimele luni. Noi urmează să avem un congres, al treilea, al PNL, unde ne vom modifica puţin Programul, Statutul, vom reforma echipele de conducere şi vom avansa. Atâta timp cât avem această echipă, PNL nu va muri. Dar vom rămâne atenţi ce se va întâmpla în continuare. În privinţa persoanei mele, am ieşit la pensie, dar muncesc pentru partid, deoarece am cunoscut foarte multe greutăţi în aceşti patru ani, dar am perseverat şi sânt bucuroasă că astăzi mulţi dintre cei care ne-au părăsit, îndreptându-se spre partidele cu acces la treucă, acum revin acasă… La gazdă nu s-au simţit prea confortabil.

De ce alegătorii ar trebui să vă acorde votul?

Pentru că suntem un partid de oameni curaţi, curajoşi, cu echipe tot mai amplificate, cu obiective sincere de reîntregire a neamului românesc – ca act de dreptate istorică şi ca unică şansă de a salva acest pământ de sărăciei şi de influenţa rusească, cea care ne distruge ca fiinţe şi ca parte de naţiune română. Numai în echipa de bază a PNL avem trei persoane cu înalte distincţii ale Statului Român, ceea ce constituie pentru noi o mândrie – Alexandra Can, Anatol Vidraşcu, Vitalia Pavlicenco, şi ne vom continua drumul, în pofida vânzătorilor, cumpărătorilor şi trădătorilor de principii, de orice speţă.

http://www.24h.md/ro/news/vitalia-pavlicenco–avem-nevoie-de-

primarii-si-consilieri-de-bun-simt–15212/


Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
 1. 5 IUNIE 2011 LA CHISINAU SE VA DECIDE SOARTA TARII daca D.CHIRTOACA SI PL IN CONSILIU SUNT ALESI ATUNCI RM MERGE SPRE EUROPA
  DACA dodon cu gloata lui (pcrm+pd+pldm+satelitii lor) ATUNCI MERGEM SPRE ruSSia – GUBERNIE RUSEASCA
  (TERITORIU TAMPON P-U A PROTEJA POPULATIA PUR-RUSA, in caz de razboi , luptele sa mearga pe
  teritoriile TAMPON (rep Moldova) ,ca sa nu aiba loc DESTRUGERI DE INFRASTRUCTURA SI
  POPULATIE PUR-RUSA pe teritoriul FEDERATIEI ruSSe)VIITORUL MD SE VA PUNE
  LA CHISINAU, CUM VOM DECIDE NOI(VOI), INTRACOLO REPUBLICA MOLDOVA VA MERGE
  –––––––––––––––––––––––––––TRIMITE LA
  TOTI!!!!!

 2. ATENTIE – ATENTIE – ATENTIE TIMPUL. MD BLOCHEAZA IP-ADRESELE CELORA CARE NU LE CONVINE, EU SUNT UNUL DIN ACEI CARE AM FOST BLOCAT SI NUMAI POT LASA MESAJE PE TIMPUL.MD–EU AP POSTAT MESAJUL URMATOR:P-u 12. De SISTEMUL KGB la 11.05.2011, ora 09:13 MULTUMESC MULT P-U MESAJ , IL VOI TRIMITE MAI DEPARTE APROPO, STIAI CA ROSCA ESTE FINANTATOR LA PLDM SI A LUI FILAT,ADICA UNUL DIN FINANTATORIhttp://www.timpul.md/articol/patru-politicieni-care-vor-salva-r–moldova–23205.html

  IAR EI CA REZULTAT M-AU BLOCAT COMPLET SI NU MAI POT LASA MESAJE PE ACEST PORTAL––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-ATENTIE-ATENTIE-ATENTIE

 3. CUM VA PLACE? –
  ATRAGETI ATENTIA LA DECLARATIA DIN ULTIMUL ALINIAT:

  http://ummanews.ru/news/umma/1247-2011-05-11-11-34-00.html

  МОЛДАВИЯ.
  Предводители молдавских мушриков будут протестовать против развития Ислама в Молдавии

  11.05.2011 14:32
  СМИ со ссылкой на молдавский телеканал «Publika TV» сообщают, что глав-поп Маркелл выступил против легализации Ислама в Молдавии. Он призвал христиан выйти на акции протеста против «мусульманизации страны».

  Глав-поп попросил своих последователей «не оставаться равнодушными к этому», потому что «завтра-послезавтра будет уже опасно».

  Напомним, что весной этого года сообщество «Исламская лига» стала первой мусульманской организацией, которая получила в Молдавии официальный статус.

  Ранее относительно этого решения негодовал предводитель мушриков всея Молдавии Владимир:

  «В православной стране это — унижение христиан. Я думаю, что неразумно регистрировать такой религиозный культ в чисто православной стране», — заявил мушрик.

  Регистрацию «Исламской лиги» в штыки встретили и кафиры-коммунисты:

  «За 300 лет османского ига на этой территории не было построено ни одной мечети, а теперь, после регистрации, они имеют право на её открытие, хотя социальных мотивов для этого нет», — сказал главарь партии коммунистов, экс-президент страны Владимир Воронин.

  Напомним, что до развала Османского Халифата Молдавия входила в его состав, а потому передача правления в этой стране в руки мусульман — такая же обязанность, как и восстановление главенства Шариата, к примеру, на Кавказе.

  UmmaNews

 4. IN NOAPTE DIN 9 SPRE 10 MAI
  Moldovenii au facut pipi pe monumentul comsomolistilor din Chisinau
  si au scris : MOARTE COTROPITORILOR!
  CA RASPUNS la inchinarea idoleasca a comicilor si a tuturor curvelor politice, inclusiv Vladaca, de la 9 mai la ”focul vesnic” care, apropo, este de origine masona, diavoleasca, ce cuprinde ritualuri sataniste…—-
  adica la Memorialul CRIMINALOLOR DE RAZBOI (din cadrul armatei sovietice cotropitoare);
  a VIOLATORILOR DREPTURILOR OMULUI si ale POPOARELOR LA O VIATA PASNICA…

  “B ночь с 9 на 10 мая, на шабаш русских победастов, который это отребье — внуки убийц, насильников, захватчиков и мародеров — каждый год справляет 9 мая, был посрамлен истукан по имени «Герои-комсомольцы». Молдаване написали на идолище поганом ««Moarte cotropitorilor» …

  АНТИШАБАШ 5/9.
  Молдаване в Кишинау посрамили истукан русских победастов
  Время публикации: 11 мая 2011 г., 11:11

  По сообщениям СМИ, в столице Молдовы, городе Кишинау (Chişinău) в ночь с 9 нна 10 мая, на шабаш русских победастов, который это отребье — внуки убийц, насильников, захватчиков и мародеров — каждый год справляет 9 мая, был посрамлен истукан по имени «Герои-комсомольцы». Молдаване написали на идолище поганом ««Moarte cotropitorilor» («Смерть захватчикам»). См. фото.

  Бессарабия (Молдова) провозгласила независимость от России 6 февраля 1918 года, а в 1920 году, согласно решению Парижской конферецииЮ воссоединилась с Румынией. Она была оккупирована русскими захватчиками и июне 1940 года в ходе развязанной Россией Второй мировой войны.

  В 1941 году Молдова была освобождена от кровавой русской оккупацией победоносной румынской армией, однако русские снова захватили эту румынскую провинцию в 1944 году, и она оставалась под лютым русским игом, пока не провозгласила независимость в 1991 году. 72% населения Молдовы — этнические румыны, которые хотя воссоединения со своей страной.

  Проживающие там немногочисленые русские колонисты также поддерживают воссоединение с Румынией, которая входит в Евросоюз. В настоящее время Румыния де-факто остается разделенной на 2 части, население которых говорит на одном и том же румынском языке: Румынию и Молдову.

 5. FSB, FORMAT in baza e x p e r i e n t e i NKVD-ului si KGB,……
  acum ESTE o STRUCTURA CRIMINALA care organizeaza ACTE TERORISTE in spatiul ex-sovietic.

  Unul din acesti teroristi – Mihailov a fost judecat recent pentru ca impreuna cu inca doi criminali din structura OMON au impuscat un grup de graniceri din Pribaltica… Ceilalti doi teroristi au fugit in Rusia, care acum nu vrea sa-i extradeze…

  deci, iataa devarata fata celor din OMON si FSB…

  ЛИТВА.
  Кровавый русский оккупант, мент-террорист Михайлов будет сидеть на нарах пожизненно
  Время публикации: 11 мая 2011 г., 17:41

  По сообщениям литовских СМИ, бывший мент из русской тербанды «рижский отряд милиции особого назначения министерства внутренних дел СССР» Константин Михайлов (он же Никулин) участвовал в убийстве работавших на посту Медининкай литовских пограничников. Об этом после двухлетнего судебного процесса в среду 11 мая объявил Вильнюсский окружной суд… рассмотревшие дело, приговорили русского террориста Михайлова к строжайшей мера наказания – пожизненному заключению.

  Такое наказание суд назначил, принимая во внимание тяжесть совершенного преступления и личность обвиняемого.

  Суд установил, что русский террорист Константин Михайлов, работая милиционером рижского ОМОНа, действуя в русской банде, организованной командиром этого отряда Чеславом Млыником, вместе с милиционерами этого отряда Андреем Лактионовым и Алекспндром Рыжовым, совершил убийство литовских пограничников.

  Выстрелами были убиты работавшие на посту Медининкай инспекторы Вильнюсской таможни Антанас Мустейкис, Станисловас Орлавичюс, Ричардас Рабавичюс, полицейские Дорожной полиции Альгирдас Казлаускас, Юозас Янонис, полицейские отряда быстрого ревгирования «Арас» Миндаугас Балавакас и Альгимантас Юозакас.

  Во время нападения выжил только инспектор Вильнюсской таможни Томас Шярнас.

  По данным дела, Ч.Млыник 30 июля 1991 года, примерно в 21–23 ч., выбрал для совершения особо тяжкого преступления исполнителей – А.Лактионова, А.Рыжова и К.Михайлова, которым приказал убить работавших на посту Медининкай пограничников.

  Пограничников расстреляли в вагончике

  Мера пресечения Михайлову была назначена 10-го октября 2007 г., а 30-го октября суд выдал европейский ордер на арест. 28-го ноября Михайлов был задержан в Латвии, а 28-го января 2008 г. передан Литовской Республике.

  Михайлов ранее дважды был судим в Латвии, до задержания он работал водителем автобуса.

  «Дело Медининкай не закончено, пока на свободе подозреваемые. Благодаря работникам правоохранительных органов приговора суда ждет другой русский бандюга, бывший омоновец Константин Михайлов. Другие подозреваемые пока недосягаемы. Мы должны сделать все, чтобы справедливость восторжествовала», – говорила тогда Грибаускайте.

  Так как других подозреваемых, участвовавших в убийстве в Медининкай, Россия не выдает, Генеральная прокуратура обещает стремиться к тому, чтобы они были осуждены заочно.

 6. Respect viziunile exprimate de Dvs in acest interviu, dar nu am incredere ca le promovati sincer si independent. Daca vreti cu adevarat sa ne demonstrati ca va doare capul si inima pentru Basarabia si pentru viitorul ei, nu vad de ce nu v-ati retrage frumos si l-ati sustine pe Dorin. Va asigur, de la aceasta veti avea numai de castigat. Si vom avea de castigat noi toti impreuna. Nu zic sa va retrageti lista de consilieri, unde poate ca si aveti sanse de izbanda si votul PNL in CM ar putea conta, dar partiiparea dvs la primarie este o sabotare si o provocare. Ca si a lui Godea, pe care il detest pentru ce face acum. Nu mai are nici un fel de motiv sa se ratoiasca impotriva lui Filat dupa gestul foarte generos si curajos pe care l-a facut dl Bodiu.

 7. Iaca asha!
  UCRAINENII I-AU DAT UN PICIOR IN FUND CONSULULUI RUSIEI DIN LIVOV, PENTRU CA ACESTA A FOST OBRAZNIC SI A DEPASIT bunacuviinta, desconsiderand Legea … eL A INCALCAT ART. 55 DIN CONVENTIA DELA VIENA care interzice amestecul in treburile interne ale tarii in care se afla… FIIND LA 9 MAI ACOLO UNDE NU TREBUIA SA FIE!!! – printre cei cu panglica vargata (ca hainele detinutilor), vrand sa depuna flori la monumentul criminalilor de razboi si sa se inchine la „focul vesnic”… – ritual masonic satanic.

  http://censor.net.ua/ru/news/view/167888/svoboda_deyistviya_genkonsula_rf_vo_lvove_9_maya_byli_nezakonnymi

  „Свобода”:
  Действия генконсула РФ во Львове 9 мая были незаконными

  Генеральный консул Российской Федерации во Львове Олег Астахов 9 мая во время событий на львовском Холме славы грубо нарушил требования статьи 55 Венской конвенции о консульских сношениях, которая запрещает должностным лицам консульств вмешиваться во внутренние дела страны пребывания.

  Об этом заявила 11 мая 2011 председатель фракции ВО „Свобода” во Львовском областном совете Ирина Сех на заседании президиума Львовского областного совета о созыве внеочередной сессии, передает Цензор.НЕТ.

  Депутат предложила обратиться по этой ситуации к Президенту Украины Виктора Януковича и министра иностранных дел Константина Грищенко.

  „Есть основания полагать, что действия генерального консула РФ во Львове 9 мая были незаконными, – отметила Ирина Сех, – Во-первых, в официальной программе торжеств” по случаю 66-й годовщины Победы во Второй мировой войне в Европе „, которые организовывала Львовская облгосадминистрация, не было предусмотрено участие представителей генконсульства РФ. Кроме того, на Холме славы он находился не там, где все официальные лица, представители власти, а рядом с молодыми с георгиевскими лентами и, думаю, не случайно одновременно появился священник Московского патриархата… Генеральный консул грубо нарушил требования статьи 55 Венской конвенции о консульских сношениях, которая запрещает должностным лицам консульств вмешиваться во внутренние дела страны пребывания”.

 8. Ce folos ca aveti atatia candidat? Sint niste oportunisti multi din ei. Vor face tot asa ca primarul ales de PNL la Soroca si Durlesti in 2007. Care vor trece si vor vrea post vor trece repede la PL ori PLD. Ce va faceti iluzii, dna Pavlicenco? Sa pariem. Si dl Servovan pe care il criticati si care era un bolsevicioc sadea si stiati asta bine tot asa a facut. Oamenii se folosesc de partidul Dvs pentru ca nu au nimerit in liste la partide mai puternice si vor sa aiba cum candida ca le e lene sa caute semnaturi etc. Dar dupa ce vor trece… Revin acolo unde stiu eu ca e puterea reala. Nici nu vreau sa ii critic pentru asta. E bine ca stiu sa isi apere interesele daca clasa politica nu stie intotdeauna sa o faca cum trebuie. Si mai bine e daca acesti oameni, in caz ca vor trece, sa vina in ajutorul unor forte liberale si democratice reale.

 9. Filat e gata să plece dacă nu-l susține Parlamentul

  Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

  Declarații surprinzătoare ale liderului PLDM, Vlad Filat. Acesta a spus pentru Radio Europa Liberă că în următoarea perioadă va fi foarte ferm în acțiuni și este gata să se dea la o parte dacă nu va avea susținerea Parlamentului.

  Întrebat de ce reformele în justiție se mișcă atât de încet, Filat spune că e hotărât să acționeze. „Sunt hotărât să nu pierd timp, mă refer la timpul pe care îl pierd cetăţenii Republicii Moldova. Prea mult am ezitat. Această ezitare permanentă ne-a dus să fim în situaţia în care suntem. Şi de aceea voi fi foarte direct în această abordare: ori/ori. Va fi o situaţie, care va constata: există suport politic pentru Guvern sau nu.

  Un guvern, fără să aibă suport politic în implementarea programului de activitate, nu-şi are rostul”, a declarat premierul, lăsând să se înțeleagă că ar putea demisiona. În același timp, Vlad Filat declară că nu e pesimist și speră că Parlamentul este în stare şi va aproba acea solicitare a Guvernului, de adoptare a legilor.

  În cadrul intervenției sale, Vlad Filat s-a arătat deranjat de faptul că Marian Lupu și Mihai Ghimpu au reacționat negativ la discuțiile acestuia cu Vladimir Voronin de la începutul anului. „În primul rând, nu am ajuns să discut, fiindcă am avut întâlniri, care au vizat lucruri absolut generale. Cred că acea reacţie, inclusiv din Alianţă, inclusiv din afară, a fost absolut pentru mine de neînţeles. Şi care nu a permis ca acest dialog să continue. Nu este exclus ca în urma unui dialog, care ar fi putut fi şi de durată, să identificăm o soluţie. Eu aş fi fost foarte fericit, dacă discuţiile respective ar fi putut să le poarte domnul Lupu cu domnul Voronin, sau domnul Ghimpu. Uitaţi-vă, domnul Voronin a dorit să discute doar cu mine. Bun, a fost acea reacţie – nu discut. Urmărim cum în continuare trec zilele, cum trec săptămânile, lunile şi tot avem aceeaşi întrebare: da cum rezolvăm problema?”, se întreabă Filat în interviul pentru Radio Europa Liberă.

  În cadrul intervenției sale, liderul PLDM a declarat încă o dată, că, dacă își dorea, deja era președinte al R. Moldova. „Nu acesta a fost scopul meu”, a menționat Filat, spunând că termenul rezonabil de alegere a șefului statului trebuie să fie nu mai mare de 6 luni.

  Sursa: UNIMEDIA

  Taguri in text: Filat Vlad

 10. Pt Dumitru G.

  Legat de plecarea eventuala a pnl-istilor dupa alegeri, problema e ca partidele, „unde e putere reala”, sint mafiotizate si vor disparea. Asa cum au disparut AMN, MAE. Asa va disparea PLDM si PL. Stati linistiti. Numai ca la PNL nu sint toti ca si Sau si Crudu. Da faptul ca Pogorevici candideaz ape lista noastra nu stiati? Am vazut cumva ce a spus si „tinarul”, invechit in rele, Ion Munteanu, de la PL, a carui casa a crescut odata cu reparatia scolii de alaturi. Avem si foto, stati linistit.

 11. 64% dintre români consideră că unirea ar fi benefică pentru Republica Moldova, iar 47% că ar fi benefică pentru România.57 % dintre români cred că URSS este vinovată de pierderea Basarabiei de către România.

  Pe scala sentimentului de apropiere dintre români și alți cetățeni, apare că ne
  simțim cel mai aproape de locuitorii Republicii Moldova – răspunsurile indică
  faptul că apropierea față de ei este mai mare decât faţă de orice altă minoritate.
  64% dintre cei chestionați consideră că unirea ar fi benefică pentru Republica
  Moldova, iar 47% că ar fi benefică pentru România.
  http://www.soros.ro/ro/fisier_acord_comunicate.php?document=1257

  Radio France International:
  AUDIO

  http://m.rfi.ro/sites/default/files/audio/2011/05/12/modul-studiu-moldova.mp3

  Data: Joi, 12 Mai 2011

  Studiul Fundaţiei Soros „Republica Moldova în conştiinţa publică românească” relevă o serie de lucruri contradictorii când vine vorba despre percepţia românilor privind Republica Moldova şi cetăţenii moldoveni.
  Unul dintre lucrurile care se contrazic ar fi percepţia despre unirea României cu Republica Moldova după cum explică conferenţiarul universitar în cadrul SNSPA, Liliana Popescu.

  Totodată, 57 la sută dintre români cred că URSS este vinovată de pierderea Basarabiei de către România. În privinţa Transnistriei aproximativ 74% se pare că nu ştiu despre ce e vorba.

  Pe de altă parte, 66 la sută dintre români susţin sprijinul din partea României pentru aderearea Republicii Moldova la Uniunea Europenă dar sunt dezinteresaţi de subiectele privind Republica Moldova.
  România oferă posibilitatea redobândirii cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni şi mai oferă în prezent un total de 5 mii de burse pentru tinerii moldoveni. Publicist, comentator la platforma Critic Atac, Victoria Stoiciu, spune că românii sunt dezinteresaţi de politicile României faţă de Republica Moldova.

  Studiul Soros mai arată că românii îi văd pe moldovenii de peste Prut ca fiind muncitori şi harnici, uniţi şi paşnici. 49 la sută dintre repondenţi afirmă ce “le place mult” felul în care vorbesc locuitorii din Republica Moldova.
  Studiul Fundaţiei Soros „Republica Moldova în conştiinţa publică românească” a fost realizat pe un esantion de peste 1547 de persoane, în perioada noiembrie-decembrie 2010.

  http://m.rfi.ro/articol/stiri/social/82-romani-neinformati-republica-moldova

  aceasta informatie n-a aparut in mass media din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *