Ion Sturza despre capii AIE: „…ei nu sunt capabili să înveţe”

Europa Liberă: „Neînţelegerile dintr-o formaţiune, care a creat o coaliţie de guvernare, poate duce la clătinarea Alianţei?

Ion Sturza: „Bineînţeles că aceste tensiuni din Partidul Liberal-Democrat şi plecarea unor membri marcanţi ai partidului poate să ducă la anumite reconfigurări în cadrul Alianţei. Este important ca ele să nu ducă la scindarea de mai departe, adică trecerea de fapt a membrilor plecaţi în alte partide în afara Alianţei. Ceea ce practic astăzi este imposibil. Deci, Alianţa, aşa cu anumite probleme, poate să continue să funcţioneze până la următoarele alegeri, care vor avea loc, cred, că în toamnă.” Europa Liberă: Pentru că aveţi experienţa Alianţei pentru Democraţie şi Reforme – nu e uşor să menţii o coaliţie de guvernare, dar ce grav ar fi dacă se duce de râpă această coaliţie de guvernare?

Ion Sturza: „Este o diferenţă. Totuşi atunci o parte din acei, care făceau parte din formaţiunea noastră politică, au mers spre o coaliţie cu oponenţii noştri, cu Partidul Comuniştilor şi cu Iurie Roşca, o coaliţie absolut nefirească şi nenaturală. Eu nu cred că acum cei, care pleacă din Partidul Liberal-Democrat vor adera la partidele de opoziţie.”

Europa Liberă: Domnul Godea zice, că a plecat din PLDM pentru că aceştea se apropie de PCRM.

Ion Sturza: „Este o exagerare, nu este nici o apropiere. Da, bineînţeles, că confortul aparent sau al unei coaliţii cu partidul de stânga, PCRM, ar fi mai mare pentru domnul Filat, decât cu cei de dreapta. Deci, s-a trecut o linie, din păcate, de ură reciprocă şi de lipsă de comunicare, care practic este iremediabilă şi doar dorinţa de a păstra status quo până la următoarele alegeri şi de a beneficia de guvernare le mai ţin împreună. Un lucru foarte trist, de fapt.”

Europa Liberă: Dar cum să se înţeleagă în cadrul Alianţei cei trei lideri, dacă în cadrul unei formaţiuni lipseşte această înţelegere?

Ion Sturza: „Cea mai mare problemă a Alianţei este lipsa de democraţie şi de comunicare în interiorul partidelor, care se datorează în mare măsură a trăsăturilor personale a liderilor. Unii sunt prea tari, alţii sunt prea moi. Nu poţi să spui că guvernezi o ţară în mod democratic sau o alianţă în mod democratic, dacă în sine nu eşti un democrat. Este greu, bineînţeles, să accepţi pluralismul, discuţii, opinii ş.a.m.d. atunci când toată viaţa ta ţi-ai dedicat-o luptei şi formulei de a-ţi impune punctul de vedere. Dar fără asta nu poate să existe, mai ales o coaliţie. Atunci când este un partid la guvernare, atunci da, poţi să te impui dur, prin carismă, prin leadership-ul tău, poţi să-ţi impui punctul de vedere, sau ceea ce vrei să faci. Dar alianţele sunt inevitabile în Republica Moldova, eu nu cred, că vreun partid va mai câştiga vreo dată cu un scor zdrobitor, ca să poată de unul singur să guverneze. Poate că cei de stânga. Pentru că pentru ţările sărace aşa şi se întâmplă, cei de stânga de obicei încă mult timp au o majoritate în parlament. Cei de centru-dreapta niciodată. Şi dacă nu ai capacitatea asta să lucrezi în echipă, în alianţă, atunci e mai bine să nu chinui oamenii.”

Europa Liberă: În urma acestor neînţelegeri, are de câştigat PCRM-ul, partidul de opoziţie?

Ion Sturza: „Bineînţeles, ei nu trebuie să facă nimic, pentru că o fac cu prisosinţă şi cu lux oponenţii lor de la guvernare.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, care e lecţia, pe care trebuie să şi-o însuşească actualmente Vlad Filat şi poate Alianţa pentru Integrare Europeană?

Ion Sturza: „Este evident, că ei nu sunt capabili să înveţe. Asta e cea mai tristă concluzie. Pentru că au avut timp. Au avut posibilitate. Societatea, opinia publică, membrii partidului au tolerat multe lucruri, dar se pare că lucrurile merg spre un final trist. Nu au învăţat nimic din această guvernare în comun.”

Europa Liberă: Domnul Godea dacă merge independent, el se duce şi mai ia voturi tot de la liberal-democraţi.

Ion Sturza: „Eu am avut o discuţie un an în urmă cu domnul Godea, unde i-am simţit frustrările şi supărările. Se vede că lucrurile au degenerat foarte mult în relaţia lui personală cu domnul Filat şi mai ales decizia de a-l înainta pe domnul Bodiu la Chişinău. O variantă din start perdantă pentru Partidul Liberal-Democrat, dar nu perdantă pentru domnul Bodiu, care are o posibilitate de a se lansa pe scena politică, de a apărea ca notorietate. Bineînţeles, dacă tehnic, vorbind se va înregistra, va lua voturile de la cei de dreapta.”

Europa Liberă: Cum credeţi, are şanse domnul Godea să facă un alt partid, cu domnul Tănase, cu domnul Nagacevschi?

Ion Sturza: „Bineînţeles, că nici domnul Tănase, nici domnul Godea nu vor sta pe tuşă şi se vor uita în teren cum alţii joacă. Vor încerca să iasă şi ei în teren, mai ales că au prins gustul, chiar dacă nu au putere. Nci unul, nici altul mare putere nu au avut, dar au expunerile acestea publice şi ei vor încerca să lanseze proiecte proprii sau în comun, politice, care bineînţeles vor fi axaţi în primul rând pe filiera Partidului Liberal-Democrat.”

Europa Liberă: Plecarea fruntaşilor din PLDM e un semnal pentru Vlad Filat, că trebuie să-şi schimbe comportamentul?

Ion Sturza: „Ştiţi cum spun englezii? Who cares? Cine mai vrea să ia ceva în cont? Nu cred, că domnul Filat îşi va schimba comportamentul. Atunci când îţi pare, că toţi în jurul tău îţi vrea răul şi îţi fac răul, fii atent, poate că răul este în tine. Aşa să se gândească şi domnul Filat la acest lucru.”

Europa Liberă: Ar fi o reglare de conturi între unii fondatori ai PLDM-ului şi premierul, liderul PLDM-ului?

Ion Sturza: „Chiar au viziuni diferite asupra cum ar trebui să funcţioneze Executivul, cum ar fi trebuit să meargă reformele, care ar fi relaţiile în partid ş.a.m.d. Chiar este o discuţie, ceea ce este un lucru bun. Nu este că uite, nu i-a dat un post, că nu i-a dat un flux de bani ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Credeţi, că finanţarea PLDM-ului este o zonă tabu în partid?

Ion Sturza: „Da, această formulă de a avea cât mai mulţi soldaţi şi un singur general ea este bună, atunci când vorbim despre lupte decisive. Dar totuşi atunci, când mergi la discuţii tactice, ai nevoie şi de suport, oameni care au credibilitate, pentru că trebuie să împarţi nu numai gloria, dar şi problemele trebuie să le împarţi cu cineva. Când n-ai cu cine împărţi problemele, atunci este mai greu.”

Europa Liberă: Credeţi că totuşi nu există un real pericol de apropiere a PCRM-ului cu PLDM-ul?

Ion Sturza: „Nu, pentru că nu-i va aparţine decizia în exclusivitate domnului Filat. Este posibil nişte alianţe tactice, dar nu alianţe de guvernare. Din păcate, aceste alianţe tactice, coaliţii largi nu mai sunt deloc astăzi reale, când vorbim de vechea problemă de alegere a şefului statului sau altceva. Acum toţi o să încerce să se repoziţioneze în noile alegeri, care, vă spun încă o dată, sunt din păcate inevitabile în toamna acestui an.”

Europa Liberă: Şi atunci competiţia în cadrul AIE pentru funcţia de şef de stat se menţine?

Ion Sturza: „Se menţine. Dacă cineva încearcă să spună că el are soluţii, cred că un pic exagerează. Astăzi nimeni nu-şi dă bine seama ce ar trebui de făcut şi cum ar fi trebuit de făcut. Un lucru care este evident – orice mişcare în domeniul alegerii şefului statului ea trebuie să fie făcută prin consens, în cadrul Constituţiei.”

Europa Liberă: De partea cui sunt şansele pentru câştig la alegerile locale?

Ion Sturza: „Per ansamblu, nu cred că se va schima foarte mult raportul de forţă, aşa cum şi-l doresc mulţi, ca să aibă o victorie zdrobitoare matematică, pentru că toată matematica din afara Chişinăului poate să fie dată peste cap cu matematica din Chişinău.”

Europa Liberă: Şi atunci Alianţa rămâne beton?

Ion Sturza: „Alianţa, v-am spus, că rămâne beton până în toamnă, până la alegeri. Ea nu mai este beton şi n-a fost niciodată beton, dar mă rog, niciodată alianţele politice nu sunt făcute din dragoste, sunt alianţe pe interese. Şi atunci când interesele comune sunt şi majoritare, atunci alianţa funcţionează, dar când interesele nu mai sunt, atunci oamenii îşi caută de treabă.”

Europa Liberă: Domnule Sturza, dar toţi liderii din cadrul alianţei spun că vor face dezvăluiri şocante după scrutinul local. Ce dezvăluiri pot apărea?

Ion Sturza: „Hai să fim serioşi. Toate dezvăluirile sunt deja făcute şi cunoscute şi nu va mai fi nici o dezvăluire. Care dezvăluiri? Atunci, dacă sunt ei atât de curajoşi, să o facă astăzi. De ce să o facă după alegeri? Nu că e o exagerare, dar este o lipsă de bun simţ. Că nu se primesc multe lucruri în mare măsură a depins de toţi membrii Alianţei. Că nu este mai breaz unul decât celălalt. Nu trebuie să considerăm, că toate relele vin de la Vlad Filat, aşa cum se încearcă acuma să se vehiculeze în presă. Şi Vlad Filat a avut nevoie de nişte parteneri mai înţelegători, mai cooperanţi. Şi el a retrăit foarte mult eşecurile de comunicare. Eu asta ştiu nu din presă. Şi el şi-a dorit ca să aibă o conlucrare mai bună cu colegii. Colegii au considerat că el îşi face PR şi de aici toate supărările. Colegii poate că n-au fost la înălţimea profesională a echipei lui Filat, mai ales, cea guvernamentală şi n-au înţeles unele lucruri, au mers pe formule populiste. Colegii au antrenat tot felul de oameni, de altfel foarte controversaţi şi pe plan intern şi extern, care au încercat împreună să facă coaliţie anti, nu pentru. Deci, nu trebuie numai pe Filat să-l considerăm vinovat în ceea ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Mai nou se zice, că şi Vlad Plahotniuc ar fi cel care încurcă iţele şi toate relele se trag de la el.

Ion Sturza: „Ştiindu-i metodele lui de a face afaceri, care el i-a extrapolat un pic exagerat în domeniul politic, fără mari retuşuri, cred că are şi dumnealui o influenţă din umbră asupra lucrurilor. Dar unii exagerează atunci când vorbesc de Vlad Plahotniuc, considerându-l un demon, care face rele, ş.a.m.d. Deci, el are anumite viziuni şi anumită experienţă de a mişca lucrurile, deseori nu în mod ortodox. Dar nu e el cel, care decide în final. Decid toţi membrii Alianţei şi dacă lucrurile se făceau transparent şi în spaţiul public, dar nu acolo unde dumnealui este perfect în underground. Şi atunci lucrurile puteau să fie echilibrate şi nu se mai discuta astăzi că Plahotniuc este cel care vrea relele din altă parte. Totuşi, lipsa de transparenţă, lipsa de comunicare în spaţiul public joacă festa Alianţei. Dar cred că au ceva de ascuns, dacă nu vor să facă lucrurile acestea cel puţin în spaţiul Alianţei.”

Sursa: Europa libera de Valentina Ursu

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
  1. Bineinteles ca nimeni nu va face declaratii compromitatoare si dezvaluiri acum, caci doar „e de dragul Aliantei”, cum se justifica cu ceva timp in urma si C. Tanase.

  2. O ALTA ATENTIE:
    NOUL PROASPAT MINISTRU AL JUSTITIEI DE RM – OLEG EFRIM
    – C-E-N-Z-U-R-E-A-Z-A –
    PE BLOGUL SAU INTERNET
    TOATE MESAJELE NECONVENABILE – / ASASINATE KGB /-
    SI ORICE REFERIRE LA RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA MARE / –
    – RUSINE ! DE TREI ORI RUSINE !–
    http://blog.punkt.md/oleg-ef ri m/

  3. Celebrul Edward Aloysius Murphy ( ala cu legile… ) a spus despre politica: „Oamenii, ca si natiunile, vor actiona rational numai dupa ce toate celelalte posibilitati au fost epuizate.”
    Probabil, in Republica Moldova, celelalte posibilitati inca nu au fost epuizate.

  4. NICIODATA CEI DIN RINDUNICA NU AU FOST DE DREAPTA, EI SINGURI NU STIU DE CE PARTE SUNT. FILAT ESTE EXPONENTUL CRESCUT POLITIC SI IDEOLOGIC IN RINDUNICA LUI LUCINSCHI, ASA CA NU ARE CUM SA FIE DE DREAPTA. SI ATUNCI BAIETII ACESTIA TOTI – CALIN VIERU, ALEX. TANASE, VITALIE NAGACEVSCHI, MIHAI GODEA SUNT CU O ORIENTARE DE O DREAPTA SANATOASA, PROROMANEASCA. NU NUMAI PROEUROPEANA !!!

    NU STIU CIR DUPA TRUP SI SUFLET ESTE FILAT, EU UNUL NU-L SIMT , ASA IMI SPUNE MIE INTUITIA MEA …

  5. SI AR TREBUI SA INVETE CU ADEVARAT, SI DE LA CEI MAI MARI, SI DE LA CEI MAI TARI , SI de la cei mici, si chiar de la adversarii sai politici … s-o lase mai moale nitel, ca electoratul ii va taxa … Rosca cu PPCD – ul ce popularitate avea, si acum unde este …????? Nu asi crede ca se va mai ridica, a gesit odata tare, si asta este, nu este iertat si votat, chiar daca ar avea dreptate …

  6. Murphy, care, in „legile” sale, a facut apologia implicarii absurdului, a pesimismului si a predestinarii implacabile in viata cotidiana, a fost. vreme d aproape 45 de ani, un incercat pilot de avion sopersonic in aviatia militara americana care, la 17 iulie 1990, a murit intr-un stupid accident, facut cu o rabla de masina, care abia mergea, pe un drum de tara. Sfarsitul sau a fost o ultima „lege a lui Murphy”.

  7. Sturza este un om de afaceri prosper care ştie să facă bani,să fie ascultat şi să asculte opiniile altora;orgoliul în afaceri este calea sigură spre faliment.Tot banii l-au învăţat pe Sturza şi l-au modelat să ia decizii conforme cu realitatea.Nu şiu dacă viziunile domniei sale se pliază la realitatea basarabeană,cred că în a judeca guvernul RM ca un consiliul de administraţie a unei mari companii este o greşeală.

  8. toma proeuropeanu

    ingerul Varonen rules 🙁 intangibilul Dondon rinjeste de pe bilborduri 🙁

  9. Guvernul RM va serba cu fast 9 mai Ziua Victoriei asupra fascismului.

    04 May 2011.

    Dacă de Ziua Drapelului, autoritățile nu s-au prea îngrijit să organizeze acțiuni festive, Ziua Victoriei asupra fascismului va fi marcată cu mare fast la Chișinău.

    Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, acțiunile prilejuite celei de-a 66 –a aniversare a victoriei asupra fascismului şi comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei, vor începe încă de pe 6 mai, când elevii din toate instituţiile de învăţământ din republică vor participa la „Lecţia Păcii”.

    În aceeași zi, la ora 15:00, la Filarmonica Naţională va avea loc concertul final al Festivalului „Vera, Nadejda, Liubovi”.

    La 7 mai, începînd cu ora 12:30, prim-ministrul Vlad Filat va avea o întâlnire, la Palatul Republicii, cu veteranii celui de al doilea război mondial. La eveniment vor participa militarii care au luptat în Armatele Sovietică şi cea Română.

    De Ziua Victoriei, pe 9 mai, la ora 09:00, vor fi depuse flori la Complexul Memorial „Cap de pod Şerpeni”, iar la ora 10:00 va începe mitingul de comemorare şi depunerea de flori la Complexul Memorial „Eternitate”.

    Tot în această zi, începând cu ora 11:00, Capela academică corală „Doina” va susţine un recital la Complexul Memorial „Eternitate”, iar începînd cu ora 13:00 în scuarul Teatrului de Operă şi Balet va avea loc acţiunea „Tineretul felicită veteranii”, în cadrul căreia Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Moldova vor susţine un concert, dar şi vor organiza o masă în stil militar.

    Deși țările europene sărbătoresc pe 9 mai Ziua Europei, la Chișinău evenimentele prilejuite acestei sărbători vor fi organizate pe 7 mai.

    Precizăm că înainte de ajunge la Guvernare PLDM și PL au criticat fastul cu care comuniștii sărbătoreau ziua de 9 mai. Cu toate acestea, anul trecut, Ziua Victoriei a provocat un mare scandal în AIE. După ce premierul a insistat ca ostașii moldoveni să participe la parada militară de la Moscova. Ghimpu s-a împotrivit acestei decizii.

    http://www.jurnal.md/ro/news/guvernul-va-serba-cu-fast-9-mai-204758/

  10. toma proeuropeanu

    lenta imperiala Jora , semn al distrofiei moldofnesti 🙁

  11. pina la urma ,ce se mai aude cu contractul la piata de flori de 11000?

  12. ȘOC! Filat îl retrage pe Bodiu din campania pentru Primăria Chișinău

    Declarație șoc a liderul PLDM Vlad Filat. În urmă cu câteva minute acesta a anunțat în cadrul unui briefing de presă că Victor Bodiu, candidatul PLDM la funcția de primar al Capitalei, se retrage din cursa electorală.

  13. Vai Doamne,cita aiureala in capul unora!Cit Doamne ii vei mai face pe astea sa aiureasca?Ba candideaza,ba nu candideaza!De ce prostesc lumea?????Oameni buni,duceti-va la Consulatele din Cahul si Balti,stati si observati doar 30 minute si vedeti, cita lume isi redobindeste cetatena romana.!?Eu mi-am redobindit-o si pe cuvint de cinste,nu mai am nici o pofta sa particip la nici o alegere din asa zisa rep Moldova.Voi vota doar in alegerile din Romania.Mi-ar parea foarte bine, daca se vor mai gasi asa incapatinati ca mine, inca macar vre-o 3 milioane de cetateni din rep Moldova sa voteze doar pentru alegerile din Romania,sa-i vad eu atunci pe marii nostri poiticieni ,cine o sa-i mai voteze.!!!

  14. Furnica,nu e bine să boicotezi votarea; dacă la fel ca tine gândesc mai mulţi o să voteze doar rusofonii şi românofobii şi nu ştiu dacă o să-ţi placă ce o să se întâmple după.

  15. Auzi Mircea,primii rusofonii si-au cerut cetatenie romana.Si in prezent depun acte,cind ajung la juramint, nu pot pronunta bine cuvintele romanesti,dupa care sunt trimisi sa mai invete pronuntarea limbii romane,pentru a se prezinta din nou la Consulat.Ba chiar o sa-mi placa ce o sa se intimple dupa,abea asteptam.Nu-i vezi cum aiuresc astea?Noi ne-am saturat de ei.

  16. tudor_petrosani

    Chiar daca este off-topic,am sa spun ceva si eu ,poate interesant : acum doi ani,pe site-ul Wikipedia,se spunea asa :”Artur Reşetnicov (n. 11 noiembrie 1975, oraşul Ocniţa) este un jurist din Republica Moldova, care a îndeplinit în anii 2007-2009 funcţia de Director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Impreuna cu sotia sa sunt cetateni romani.”….Deci se specifica ca sunt cetateni romani ! Seful SIS, din RM, era cetatean Roman ! Acum,pe acest site :http://cetatenie.just.ro/LinkClick.aspx?fileticket=8kv1d2C8o-Y%3d&tabid=57&mid=411….aflu ca acest personaj,a luat cetatenia Romana,incepand cu data de 03.05.2011, fara insa a depune inca juramantul de credinta ! Nu fac speculatii,dar atunci,sub ce „lumina”, se vor vedea anumite actiuni si miscari populare,petrecute in RM, chiar si in Aprilie 9 ? Sau alte lucruri petrecute,sub „domnia”, lui Voronin???…..Ceva…puteeeeeee !

  17. tudor_petrosani

    297. REŞETNICOV ARTUR ( 46719/2010)
    296. REŞETNICOV ALINA ( 46724/2010 ). Numele,si numarul dosarelor.

  18. tudor_petrosani

    Era sa uit ceva:”Artur Reşetnicov, nepotul liderului comunist Vladimir Voronin, ex-director al Serviciului de Informaţii şi Securitate şi deputat din partea PCRM în Parlamentul de la Chişinău, este, începând de marţi, 3 mai 2011, oficial cetăţean român.””….A innebunit lupul….Ha,ha,ha.

  19. Pt vaseaivanov

    1. Filat stie numai el ce trecut are si ce mai tine in capul sau. Nu e de dreapta.
    2. Sandu Tanase a candidat, in 2007, din partea PD la Consiliul municipal Chisinau. Este el de dreapta sau nu?

  20. Pt sergiu

    Nu se aude nimic, pentru ca pe nimeni nu deranjeaza. Dar de plins, se tot pling toti in fata oamenilor ca Bugetul „e sarac”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *