În Europa, fără România – doctrina guvernului Filat?

De cita vreme spun ca PLDM este un partid prorusesc mascat? De multa. Iata acest articol o demonstreaza, daca mai era de demonstrat. Si in spatele PD, si al PLDM – mai ales de la formare – si al PL sta Petru Lucinschi, cel caruia ii arde in cot de Europa, dar, mai ales, de Romania. Urzeala a fost aratata in presa. Astfel, si moda democratilor e ca si a comunistilor – vorbim de UE, desi stim ca nu vom ajunge acolo, dar ne gindim la Rusia si linistim Moscova si pe naivii din Europa, care vor sa ne tina aici, unde sintem, goi, flaminzi si fara perspectiva, fara a prea roade cuiva urechile cu Romania. Deci, cum am spus, si Iurie Leanca si cei pe care el ii manipuleaza prin relatiile sale cu factorii sai europeni, care numai liberi de rusi nu ne doresc, se pretind pragmatici, dar, de fapt, sint mankurti, cosmopoliti, chiar ne/anti/romani.  Sint antiromani si proprusi, cu masca de proeuropeni.
Un articol de C.Tanase: „Pe actualul ministru de Externe, Iurie Leancă, îl cunosc mai demult, de până la aderarea Domniei sale la PLDM şi aveam numai impresii bune şi foarte bune. E adevărat, oamenii se mai schimbă, îndeosebi când ajung la guvernare. Poate s-a schimbat şi dl Leancă… Dar haideţi să vedem despre ce e vorba.

…Într-un editorial recent, întitulat „R. Moldova, Ianus cu două feţe”, atrăgeam atenţia asupra faptului că actualul guvern încearcă să se distanţeze de România şi să intre în Europa „sub pavilionul” altor state. „În Europa, fără România”, pare să spună tot mai insistent guvernul Filat de o bună bucată de vreme, de parcă aşa ceva ar fi posibil. Nimic nou. Să ne amintim că la fel credea şi comunistul şi antiromânul Voronin, care nu obosea să repete că RM „nu are nevoie de România ca avocat”. Măcar Voronin era sincer, spunea ce gândea, pe când actuala guvernare una spune şi alta fumează, nevrând să supere prea tare nici vaca de muls, care – de ce să n-o recunoaştem? – şi pentru guvernul Filat este România.

Marţi, la Luxemburg, a avut loc a patra reuniune a „Grupului de prieteni ai R. Moldova”, care oficial se numeşte „Grupul pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova”. Acesta este un grup de miniştri de Externe ai statelor membre UE care şi-au propus să sprijine ceea ce se cheamă „parcursul european al R. Moldova”. Din comunicatul MAEIE, aflăm că miniştrii de Externe ai „Poloniei, Suediei, Lituaniei, Ungariei, Sloveniei au apreciat succesele guvernului de la Chişinău”. Dar ministrul de Externe al României, m-am întrebat, n-o fi apreciat şi el succesele reformatorilor de pe Bâc? Sau te pomeneşti că România nici n-a fost reprezentată la şedinţa de la Luxemburg? Am cercetat, aşadar, şi ce a anunţat partea română despre acest eveniment. Astfel, de pe pagina de internet aflăm că şi România a fost acolo, şedinţa fiind prezidată de chiar Teodor Baconschi, şeful diplomaţiei de peste Prut. Cum explicăm faptul că R. Moldova nu menţionează acest lucru? De fapt, Grupul a fost înfiinţat de chiar ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi. România a convins şi Franţa să se asocieze acestei iniţiative, iar mai apoi i s-au alăturat şi alte state. Ca urmare, la Chişinău, în septembrie anul trecut, la reuniunea Grupului „Prietenii Moldovei” s-au adunat reprezentanţii a 24 de state membre UE, aceasta fiind cea mai importantă manifestare internaţională găzduită vreodată de Chişinău. Cu toate acestea, guvernul de la Chişinău a informat atunci că grupul ar fi fost constituit „la iniţiativa a patru state”, fără însă a le numi. Guvernul Filat a încercat, aşadar, şi aici să scoată România din peisaj. E un fapt grav, mi se pare.

La fel de grav mi se pare şi faptul că Iurie Leancă anunţă decizii importante pentru viitorul R. Moldova fără să dea socoteală nimănui. Şi PCRM le făcea pe toate de capul lui, dar măcar anunţa public „concepţia de politică externă” ori „concepţia politicii naţionale”. Iurie Leancă a declarat unui post de radio că „R. Moldova a renunţat la ideea aderării la UE prin includerea în Pachetul Balcanii de Vest şi trebuie să beneficieze de oportunităţile Parteneriatului Estic”. Dar celelalte state din Parteneriatul Estic, în afară de R. Moldova, nu prea au nici voinţa şi nici posibilitatea de a adera la UE. Acestea sunt fostele republici sovietice. În Balcanii de Vest, însă, se află Croaţia, membră a NATO şi următoarea ţară ce va adera la UE, precum şi ţări ca Macedonia sau Serbia, care – spre deosebire de R. Moldova – au primit oficial perspectiva de aderare şi ai căror cetăţeni circulă fără vize în UE. Noul prim-vicepreşedinte al PLDM nu s-a sfiit, cu acea ocazie, să-i dea cu tifla şi lui Băsescu, principalul susţinător al ideii de includere a R. Moldova în pachetul Balcanilor de Vest. În acelaşi interviu Leancă declara: „Celelalte voci (Băsescu, adică) nu au decât să realizeze acest obiectiv. Eu, din păcate, nu-mi dau seama cum am putea noi să-l realizăm”. Oare de ce-o da Leancă cu piciorul unei oportunităţi pentru R. Moldova? Pe cei 60% din moldoveni, care au votat integrarea în UE, nu i-a întrebat atunci când a luat o asemenea hotărâre.

Am impresia că există o doctrină nouă a politicii externe a R. Moldova – nici nu ştiu cum să o numesc: „doctrina Filat” sau „doctrina Leancă” – conform căreia mitul salvator al „integrării europene” nu înseamnă altceva decât „fără România”, aşa cum mitul „neutralităţii republicii” înseamnă, de fapt, „nu vrem în NATO”, dar vrem cu ruşii.

…Să se schimbe oare oamenii ajunşi la putere atât de mult?

Loading Facebook Comments ...

51 Comments

Add a Comment
 1. Dosar. Rusia încearcă să invoce modelul Kosovo pentru a şantaja Republica Moldova
  Cinci motive pentru care Transnistria nu va deveni stat
  15 Aprilie 2011

  Comunitatea internaţională refuză să recunoască regimul de la Tiraspol, în ciuda presiunilor ruseşti.

  O serie de geopoliticieni şi de politicieni ruşi încearcă diferite căi pentru a legitima regimul din Transnistria, după modelul Kosovo. Din punct de vedere al dreptului internaţional, regiunea este o zonă a Republicii Moldova, aflată sub ocupaţia Rusiei. Kremlinul şi-a asumat angajamente internaţionale referitoare la retragerea trupelor ruseşti din regiune, pe care nu le-a respectat. Rusia încearcă să îi prezinte pe cei circa 4.000 de militari ai Armatei a 14-a drept „trupe de menţinere a păcii”, în timp ce supun autorităţile de la Chişinău unor presiuni variate pentru a transforma Republica Moldova într-o confederaţie în care Chişinăul şi Tiraspolul să aibă drepturi egale. Autorităţile din Basarabia au acceptat să acorde o largă autonomie Transnistriei, însă refuză planurile Kremlinului. Geopoliticianul basarabean Octavian Sergentu a publicat o carte, intitulată „De la Kosovo spre Est”, în care explică cele cinci motive pentru care Transnistria nu va deveni niciodată stat.

  Un regim nelegitim

  Unul dintre motivele pentru care comunitatea interna¬ţională refuză să recunoască în fostul ofiţer KGB Igor Smirnov, preşedintele autoproclamat al Transnistriei un interlocutor este lipsa de legitimitate a regimului său. „În Transnistria nu au avut loc niciodată alegeri libere. Nimeni nu poate să spună care este, în realitate, voinţa locuitorilor din acest teritoriu”, spune Octavian Sergentu. Igor Smirnov a dat, în realitate, o lovitură de stat în anul 1990, când a proclamat independenţa Transnistriei. Reprezentanţii Chişinăului spun că regimul lui Smirnov nu este susţinut de populaţie, ci doar de clanuri mafiote şi de armata rusă.

  Discriminare etnică

  În Transnistria, cel mai numeros grup etnic este reprezentat de români, care formează 39,9 la sută din populaţie. Ei sunt urmaţi de ucraineni, care reprezintă 28,3 la sută din populaţie, şi de ruşi, care reprezintă 25,5 la sută din totalul locuitorilor. În regiune trăiesc circa 400.000 de persoane. Cu ajutorul mafiei şi al armatei ruse, minoritatea rusească domină politic teritoriul secesionist. În schimb, românii sunt supuşi unor discriminări de neacceptat.

  Printre acestea se numără arestări abuzive, dar şi închiderea şcolilor cu predare în limba română, cu grafie latină, de pe teritoriul controlat de Igor Smirnov.

  Lipsa unei tradiţii statale

  Transnistria nu a avut niciodată o tradiţie statală în adevăratul sens al cuvântului. Teritoriul a fost controlat în Antichitate de daci (prin tribul tyrageţilor), apoi de popoare migratoare de tipul cumanilor şi de cnezate slave. A urmat stăpânirea mongolo-tătară, apoi teritoriul a fost controlat de Principatul Moldovei. A urmat o perioadă în care Transnistria a fost controlată de Uniunea Polono-Lituaniană, apoi de cazacii ucrainieni răsculaţi. În cele din urmă, teritoriul a fost ocupat de Rusia. După primul război mondial, bolşevicii au creat în zonă o republică autonomă „moldovenească” în cadrul Ucrainei, apoi teritoriul a fost alipit Basarabiei până în anul 1990, când el a fost ocupat de trupele paramilitare ale lui Igor Smirnov.

  Nu există instituţii reale de stat

  În prezent, nici una dintre instituţiile din Transnistria nu sunt recunoscute. Teritoriul este controlat de clanuri, iar cetăţenii nu sunt protejaţi deloc. Nici nu poate fi vorba de un stat de drept. Transnistria este, de fapt, un fief de tip medieval, în care un şef militar, Igor Smirnov, îşi impune voinţa discreţionar. Şefii de la Tiraspol circulă la nivel internaţional cu paşapoarte ruseşti. Toţi şi-au păstrat cetăţenia rusă şi pensiile oferite de Federaţia Rusă.

  Nu există o identitate proprie a populaţiei şi regiunii

  Spre deosebire de Kosovo, Transnistria nu are o identitate proprie. Nu există un popor transnistrian, ci doar o populaţie dominată prin forţă militară. Locuitorii din Transnistria nu se deosebesc nici prin cultură, nici prin limbă, nici prin religie, nici prin tradiţie de cei din Ucraina ori Basarabia. Drept urmare, chiar dacă ar fi acceptată, prin absurd, de comunitatea internaţională drept stat, Transnistria nu ar avea o naţiune. Potrivit dreptului internaţional, un stat trebuie să aibă un teritoriu, o naţiune şi suveranitate. Transnistria nu are decât teritoriu.

 2. SUFERINŢĂ. Mulţi dintre cei luaţi cu japca de sovietici au plătit cu viaţa
  Odiseea românilor deportaţi în Donbas …

  Mii de ardeleni din zona Sătmarului au fost aruncaţi în minele de cărbune din URSS.

  De la început ţin să precizez că nu este vorba nici de prizonieri, nici de condamnaţi în zona sovietică de ocupaţie, ci de români civili, paşnici, ridicaţi de la casele lor, fără multe explicaţii, şi duşi în deportare, la muncă obligatorie, o dată cu etnicii germani, în ianuarie 1945, tocmai în minele şi întreprinderile din podişul Donbas din URSS (Ucraina). O dramă umană pe care o aflăm dintr-o investigaţie de istorie orală publicată cu 16 ani în urmă, la Ravensburg, în Germania, cu sprijinul Forumului Democrat German, filiala Satu Mare, sub semnătura prof.univ. dr. Doru Radosav, pe atunci directorul muzeului din judeţul repectiv, azi directorul Bibliotecii Centrale Universitare şi al Institutului de Istorie Orală Cluj. Volumul redă, ca într-un mic roman tragic, soarta deportaţilor şvabi din satele sătmărene, unde politica sovieticilor, care ţineau strâns la „Numerus compulsus” (ceea ce arăta statistica – n.n.), a dus la erori şi abuzuri „strigătoare la cer”, cum zic românii.

  În primul rând că au deportat şi fete de etnie germană în vârstă de numai 15 ani, fete care la destinaţie au fost coborâte în mină să exploateze cărbune. Fără milă! Fără scrupule! Apoi, alături de etnicii germani, au ridicat şi trimis în Donbas şi numeroşi români, dar şi maghiari.

  Problemă prea „măruntă”

  Astfel, în arhivele deportării, autorul a identificat numeroase nume româneşti, precum: Silvăstru, Gherman, Dan, Codrea, Simion etc. Între altele, el relevă cazul Mariei Cornelia Bulbuc (născută Sălăjean), fiica primarului din Sanislău, fată ce timp de patru ani a fost la muncă forţată în Donbas, „graţie” notarului Pal Janos, care, desigur, a ţinut să-i plătescă nişte poliţe celui ales de comună în fruntea localităţii (O supoziţie a semnatarului acestui text).

  De altfel, din Sanislău au fost deportate 418 persoane, între care se aflau şi 94 de români şi 26 maghiari de confesiune reformată. Prefectul de atunci al judeţului, dr Ştefan Anderco, după ce a aflat de aceste abuzuri, a protestat energic la Ministerul de Interne. El a semnalat că, pe lângă cei 94 de români din Sanislău, au mai fost trimişi în deportare alţi 35 de români din Ciumeşti, la care s-au adăugat Mihai Şipoş din Hurezul Mare, Iuliu Şinca din Pişcolţ, Maria Suciu şi Marta Ceteraş din Poiana Condrului etc. Dar prefectul a zis-o şi tot el şi-a auzit-o, deoarace cu sovieticii nu putea sta de vorbă despre astfel de probleme „mărute”. Ce contează, cum zicea cinicul premier al Angliei de atunci că circa 80.000-100.000 de etnici germani sunt duşi la muncă în URSS ?! Pentru el era o… bagatelă.

  În acest context „fără de lege”, nu e de mirare că au fost şi situaţii de …curat ghinion. Autorul redă cazul Rozaliei Dudler, de 19 ani, din Ardud, născută în Sao Paolo, Brazilia, care s-a trezit, în ianuarie 1945, în Donbas. Şi tot aşa a păţit-o Elena Vitez, născută în SUA.

  De altfel, despre acest fenomen, al deportărilor ilegale, abuzive, ale unor cetăţeni români, oameni care nu aveau nimic comun cu nota nr. 031 a Comisiei Aliate de Control pentru România, autorul precizează: „Erorile deportărilor nu fac altceva decât să confirme, pe de o parte, că evenimentele tragice ale istoriei escaladează orice distincţii etnice, confesionale, iar pe de altă parte, comunitatea umană asupra căreia s-a repercutat o istorie potrivnică devine solidară în evoluţia ei”.

  Partea doua a cărţii descrie drumul, în realitate un început de infern, cu victimele de rigoare şi, apoi, redă, cu lux de amănunte, viaţa pe muchie de cuţit din lagăre. Erau -40 de grade Celsius când deportaţii din Satu Mare au ajuns la destinaţie. Adică în lagărele de la Gorlovka, Nikitovca, Cistekova, situate în podişul Donbas, tarversat de fluviul Doneţ, podiş cu multe mine de cărbune, dar şi metalifere. Apoi, foametea făcea ravagii: mâncau frecvent porumb crud sau prăjit, furat din lanurile colhozului, coji de cartofi aruncate din bucătării, alte resturi…

  Cum i-au ajutat ucrainenii pe deportaţi

  Autorul redă şi unele aspecte care reliefează un anumit umanism ale localnicilor colhoznici, săraci şi ei, dar care, din milă, le dădeau, uneori, deportaţilor, alimente din ceea ce avea prin casă. Între aceste gesturi omeneşti, scrie şi de faptul emoţionant că un paznic de câmp al colhozului a venit în lagăr, discret, ca să-i anunţe pe deportaţi că „de mâine se recoltează porumbul, „aşa că la noapte mai puteţi lua ştiuleţi din lanuri”. La foamete se adăuga munca extrem de istovitoare, încât mulţi nu s-au mai întors, fapt relevat şi de listele decedaţilor publicate din unele localităţi. Din Foieni, de pildă, au murit 84 de oameni, iar din toate satele inventariate peste 200… Un sacrificiu de sânge pentru „înflorirea” URSS dat şi de românii din Sătmar.

 3. Am observat demult … simptomele acestei boli endemice, dupa cate se pare , in politica de la Chisnau.Am scris si pe acest blog idei identice cu acestea. Pe situl Unimeda nu mai sunt gazduit cu postari, nici daca as sta in cap. Ultimele mele incercari insistente se izbesc de aceleasi procedee … subtile(crede adminul sau cine o fi!) Nici la Timpul nu mai era loc ,intr-o vreme,de anumte postari venite din Romania.
  Dar, de fapt, nu despre aceste vadite distorsiuni „fratesti” vreau sa vorbesc. Se pare ca faza… primitiva a fobiilor romanesti a luat un alt curs, mai sofisticat, mai alambicat si „subtil”, potrivit cu noile viziuni „stataliste” in curs de edificare. Acum se practica cu privire la tot ce vine din Romania, ce tine de tara asta „straina „, plitica strutului. Stirile se dau cu intarziere, seci, fara comentarii de rigoare de cele mai multe ori, se expediaza undeva intr-o zona mai nevizibila , nu se reveleaza din substanta lor reala decat cu mare zgarcenie cate un element , de altfel neesential. Problemele identitare, , de limba , de cultura comuna, de interese comune in cele mai diverse aspecte sunt plasate la fel in toata penumbrele si ukmbrele „statalismului” devorator launtric al multor constiinte.Societatea civila reactioneaza inadecvat cu totul la orice sensibilizari autenti proromanesti… Si asa mai departe !! Nu sunt , pentru mine cel putin, deloc simptomele incurajatoare ale unui succes n(nu proromanesc, pt ca pt asa ceva mai e cale lunga ) al unui drum spre UE.

 4. Cu părere de rău aceasta-i situaţia.
  Rusia în afară de aşa numiţii „komunişti”, toată vremea plasează pe eşicherul politic „patrioţi proromâni”. La prima etapă aceştea o fac pe cel mai patriotul proromân, proeuropean, anticomunistul. O bună parte a cetăţenilor RM cred „patrioţilor proromâni”. Peurmă aceşti „patrioţi prormâni” prin ponegrirea altor forţe proromâne şi pe liderii lor distrug mişcarea naţională proromână.
  Aşa a făcut Iu. Roşca ponegrind, începînd cu L.Lari şi prelungind cu Gr.Vieru, acum cu Ghimpu şi Chirtoacă
  Aşa a făcut (şi face) V. Filat venind de la Lucinschii şi Diacov, Dl Filat s-a făcut cel mai puternic partid proromân şi anticomunist (!?)
  Acuma alt partid „cel mai român” cu Unirea prelungeşte operaţiunea „Dezbină şi conduce”.
  Dar pentru mine nu sunt înţelese faptele Dlui C. Tanase. La susţinut cu articolile sale pe Iu. Roşca, peurmă pe V.Filat, acuma a trecut la al treilea partid – care deasemenea dur critică pe Ghimpu şi Chirtoacă. Dl C.Tanase, care are darul de a scri convingător, tot îndeplineşte indicaţiile celor cu „Dezbină şi conduce”?

 5. Все больше жителей России выступают за роспуск этой страны

  По сообщению СМИ России, растут требования уничтожения этой страны путем ее раздела на части. Рассказывает президент центра стратегических разработок Михаил Эгонович Дмитриев, который выступил на Радио России:

  «Возникла массовая прослойка людей, исчисляемая десятками миллионов человек, которая живёт по стандартам, близким к стандартам среднего класса западноевропейских стран. У них соответствующее отношение к политике. Им многое не нравится в этой системе, которая не рассчитана на такое население.

  Буквально за последние три недели в Интернете мы стали наблюдать резкий поворот в дискуссии этих людей. Если ещё месяца два или три назад, разговоры о распаде России, дезинтеграции, отделении Кавказа или даже отделения Сибири или Урала от Москвы казались безумием, на них было наложено своего рода социальное табу, то сейчас эти табу сняты.

  В Интернете десятки блогов, где подробно обсуждается процесс распада России и какие преимущества это может создать».

  Отметим, что мы тоже наблюдаем за Интернетом и заметили, что за сохранение «единой и неделимой» России выступает только откровенное быдло. Каждый более-менее порядочный и образованный человек руководствуется сейчас лозунгом «За распад!».

  Напомним, что недавно с прогнозом о скором распаде России выступил Джордж Фридман, директор формально частной разведывательно-аналитической организации Stratfor, которую финансирует Пентагон и несколько крупнейших корпораций США.

  Эксперт прогнозирует, что Россия полностью прекратит свое существование к 2020 году.

  По прогнозам Stratfor Средняя Азия на некоторое время вернется в сферу российского влияния – прежде всего потому, что в этом регионе «США не могут закрепиться, если на них оказывает давление Россия», но уже к 2020 году Россия распадется.

  В середине десятилетия Фридман предполагает новую холодную войну, которая не потребует от США каких-то значительных усилий.

  Быстрое сокращение населения, отодвинувшиеся почти к Москве и Петербургу границы и проблемы на Кавказе приведут к тому, что «Россия развалится и без войны» (как уже разваливалась в 1917 г. и снова в 1991 г.).

  Вслед за этим в Евразии последует хаос, распад не только России, но и других стран, возникших на территории бывшего СССР, а также регионализация Китая.

  «С точки зрения США хаос в Евразии представляется отличным результатом. Евразия превратится в «рай для браконьеров». Перед странами, расположенными на периферии Евразии, откроются исключительные возможности для вторжения в чужие владения».

  Stratfor считает, что Япония, Турция и Польша – союзники США, сумеют получить преимущества от распада России.

  Правда, примерно через 20–30 лет интересы Турции и Польши столкнутся, и автор предсказывает даже войну между ними – на территории России и Украины.

  Следующий развал России, по мнению Фридмана, «откроет дверь в золотой век для США», но в первое время Соединенные Штаты испытают внутренний экономический кризис, связанный с нехваткой рабочей силы.

  Американцам придется снять барьеры перед иммигрантами, что ближе к концу XXI века вызовет изменение баланса сил на континенте. Мексика, войдя в число 6–7 ведущих экономических держав, сможет, возможно, в союзе с Бразилией, бросить серьезный вызов США.

  Но России на карте мира в тот момент уже давно не будет.

 6. Mie mi-a fost clar de la bun inceput, ca un om crescut in sinul Rindunicii nu poate fi nici proromani, nici proeuropean, el poate fi doar pro-Filat, uitativa la fata lui, Tam vse na-pi-sa-no !!!

 7. Игорь Шнуренко, журналист : В 2020 год без России
  28.02.2011 | 16:18

  Кажется, Джордж Фридман промахнулся.
  Автор книги «Следующие сто лет. Прогноз событий XXI века» не предсказал нынешнюю арабскую революцию – а ее масштабы мы только начинаем понимать.

  Ее уже называют революцией постколониального мира против неолиберализма, догмы которого привели в Египте, Алжире, Ливии, Пакистане и так далее к полному отрыву элиты от народа.
  Но я думаю, «третьим миром» дело не ограничится. На подходе бывший «второй мир» – то есть бывшие соцстраны, начиная, само собой, с авторитарных республик Средней Азии. Да и в «первом мире», от Италии и Франции до Великобритании и Бельгии, неизбежно некое продолжение «зимы несогласия».

  Итак, Фридман предвидел не все – и это радует.

  Кто такой Фридман и почему он важен?
  Джордж Фридман – не фантаст, не публицист, который гоняется за хлестким словцом, а очень серьезный американский политолог, директор глобальной разведывательно-аналитической организации Stratfor. Stratfor – частная структура, созданная при поддержке крупнейших корпораций, которые получают многомиллиардные заказы правительства США, прежде всего его оборонного ведомства. Некоторые считают Stratfor креатурой ЦРУ, но вряд ли дело обстоит так примитивно-прямолинейно: мне представляется, Stratfor – скорее, ответ за запрос американского ВПК, которому нужна непредвзятая аналитика, желательно, не обремененная политическими интригами во властных кабинетах.

  Много пишут об утечках Wikileaks, но раскрытая в результате информация вряд ли была сенсационной.
  Не то «Стратфор», где действительно можно узнать много любопытного по существу.

  Что же предсказал Фридман Америке, миру и России на ближайшие десятилетия?

  Во-первых – продолжение эпохи американского господства как минимум до конца века.
  «США лишь набирают силу, – пишет Фридман. – XXI столетие станет веком Америки…Есть много ответов на вопрос, почему экономика США столь сильна, но самый простой из них – военная мощь этой страны».

  Флот США контролирует все океаны мира, всю международную торговлю, пишет Фридман, а это значит, что о каком бы судне не шла речь – о джонке в Южно-Китайском море или о танкере в Персидском заливе – каждый из них перемещается под наблюдением американских космических спутников, «и флот США по своему усмотрению решает, пропустить такое судно или нет».

  У России, считает Фридман, перспективы незавидные.
  Хотя в начале 2010-х годов Средняя Азия и вернется в сферу российского влияния – прежде всего потому, что в этом регионе «США не могут закрепиться, если на них оказывает давление Россия» – к 2020 году наша страна распадется. В середине десятилетия Фридман предсказывает новую холодную войну, – правда, достижение результата (по Фридману – «решение русского вопроса») – уже не потребует от США значительных усилий. Быстрое сокращение населения, отодвинувшиеся почти к Москве и Петербургу границы и проблемы на Кавказе приведут к тому, что «страна развалится и без войны» (как уже разваливалась в 1917 г. и снова в 1991 г.).

  Вслед за этим в Евразии последует хаос, распад не только России, но и других стран, возникших на территории бывшего СССР, а также регионализация Китая.
  «С точки зрения США хаос в Евразии представляется отличным результатом…Евразия превратится в «рай для браконьеров». Перед странами, расположенными на периферии Евразии, откроются исключительные возможности для вторжения в чужие владения».

  Фридман говорит прежде всего о Японии, Турции и Польше – союзниках США, которые сумеют получить преимущества от распада России.
  Правда, примерно на середину века интересы Турции и Польши столкнутся, и автор предсказывает даже войну между ними – на территории России и Украины.

  Следующий развал России, по мнению Фридмана, «откроет дверь в золотой век для США», но в первое время Соединенные Штаты испытают внутренний экономический кризис, связанный с нехваткой рабочей силы.
  Американцам придется снять барьеры перед иммигрантами, что ближе к концу XXI века вызовет изменение баланса сил на континенте. Мексика, войдя в число 6-7 ведущих экономических держав, сможет, возможно, в союзе с Бразилией, бросить серьезный вызов США.

  Но России на карте мира в тот момент уже давно не будет.
  Стоит вспомнить римского государственного деятеля Катона Старшего, который заканчивал все свои речи в сенате, даже если они были посвящены сельскому хозяйству, фразой: «Кроме того, я думаю, что Карфаген должен быть разрушен». Видимо, геополитически Россия стала для США тем, чем Карфаген был для Римской империи.

  Книга Фридмана – полезное напоминание о том, как на деле мыслят те в США, кто принимает решения.
  Напоминание всем тем, кто увлечен американо-российской «перезагрузкой».

  А думаю, Япония и в самом деле рассчитывает после 2020 года получить Курилы, что бы там не говорил Лавров.

  Ведь, как явно считает западный экспертный мэйнстрим, решение по этому вопросу будет принимать не Лавров, а какой-нибудь правитель омский.

 8. Pt Siberiacul

  Logica de paie. Cine sustine politica filatilor si lencilor cu Europa fara Romania sint prorusi, iar cine spune de unirea cu Romania – „dezbina”. Adica nu e acelasi lucru? Adica sa spunem toti ca Leanca sau cum? Ceva evident nu se leaga. Va faceti rau misiunea si nu o sa va mai plateasca…

 9. Pt toti

  Rusii toata vremea s-au ocupat/preocupat de altii, in loc sa aiba grija de „mahina” artificiala a lor.

 10. P/u Dna Pavlicenco
  1. Filat cu Leancă au făcut (i-au îndrumat cei cu „dezbină şi conduce” să facă!?) partid LIBERAL „proromân şi anticomunist”, avînd în vedere că Iu. Roşca nu mai putea juca rolul dat
  2. Rolul lui Iu.Roşca pentru cei cu „dezbină şiconduce” deacuma era, este jucat. Filat cu Leancă , mai proşti actori, şi-au arătat rolul lor pentru cei cu „dezbină şi conduce”, împotrivindu-se Decretelor Preşedintelui Interimar, (ocupaţie, retragerea Armatei Rusiei, parada de la 9 mai…) liderul P LIBERAL Dl Ghimpu
  3. P LIBERAL cu Ghimpu şi Chirtoacă prin fapte concrete au dovedit prin lupta politică că sunt români şi anticomunişti.
  PN LIBERAL încercînd să dovedească că ei sunt mai „români şi anticomunişti” atacă dur pe Ghimpu şi Chirtoacă spre bucuria (sau la indicaţia celor cu „dezbină şi conduce!?”). De ce sunteţi pe aceiaş parte a baricadei lupte politice cu antiromânii (adica proruşii), comuniştii luptînd cu PL??? PN LIBERAL dovediţi prin fapte că sunteţi partid mai român şi anticomunist, fără a dezbină acest eşicher politic. Citiţi ce a scris Vasile Alexandri despre comparaţia cu talentul lui Mihai Eminescu.
  PN LIBERAL făceţi mai bine ca P LIBERAL pentru ideia românismului şi anticomunismului dacă puteţi! Ce numai de cît trebuie ponegriţi Dnii Ghimpu şi Chirtoacă? Ei vă sunt duşmanii? (!?). Cum credeţi se bucură acei cu „dezbină şi conduce”?
  4. Doamne ajută forţilor politice din RM române şi anticomuniste!!!

  PS:
  1. Mulţumesc Dnei V.Pavlicenco cu nu sunt blocat pe blogul dat, cum a făcut C.Tanase, Dodon
  2. Eu îmi fac datoria, fără a fi plătit de cineva, faţă de părinţi care au pătimit din cauza „eliberatorilor” şi a comuniştilor cu biletul lui Lenin

 11. Avertisment lui Filat, pe care l-am primit pe e-mail de la Ovidiu Bagiu

  Daca nu esti aliat cu Romania,
  Dosarul iti va arata si Puscaria !
  Acum ca in sondaje te-ai umflat ,
  Scoate-l pe Voronin la mezat !

  Mai bine comunistii la gunoi,
  Decat „Stejarul Filat” in papusoi !
  Cat timp Romania e in Europa,
  Moldova peste ea nu poate face hopa-hopa !

  Noi recunoastem si „limba moldoveneasca”,
  Ca-i denumire bolsevica pentru limba romaneasca,
  Asa ca daca aveti un handicap
  Nu noi , ci rusii v-au tras-o mereu in cap !

  Asa ca hai in Europa,
  Nu ca la rusi cu matriosca hopa-hopa,
  Grupul Americano-european
  Iti sta de ghid si paza de peste un an !

  Fapte -Bucuresti
  iti transmite „SA TRAIESTI!”

 12. http://www.timpul.md/articol/voi-imi-sunteti-procurorii–22535.html

  Constantin Tanase:
  „DACă A VENIT VORBA…

  Voi îmi sunteţi procurorii ?

  Ultimele mele articole despre Filat, Bodiu, PLDM au pus în mişcare batalionul obscur de cârcotaşi şi detractori plătiţi, specializaţi în arta naţională de turnare a zoilor în capul celor care, potrivit lor, au oi mai multe, multe şi cornute… Pe la colţuri de stradă, la telefon, la calculator, protejaţi de întunericul infinit al spaţiului virtual în care râmă, ipocriţi prin naştere, educaţie şi vocaţie, aceştia se postează pe o platformă morală bazată pe conceptul popular despre imoralitatea celor care scuipă în fântâna din care au băut apă! Boaite făţarnice! cum zicea Mântuitorul… Până mai ieri urlau la mine că m-am vândut lui Filat, astăzi urlă la mine pentru că, chipurile, îl atac pe Filat! Prima „calitate” pe care şi-o revendică aceştia e acea de a se fi orientat corect în anumite situaţii politice, spre deosebire de umila mea persoană care fie că băteam câmpii, fie îl „periam” pe Filat. A doua „calitate”, care derivă din prima, constă în aceea că ei, chipurile, ar fi avut „coloană vertebrală”… A treia „calitate”, care derivă din primele două, constă în aceea că ei – să vezi mare minune! – spre deosebire de mine, „n-au trădat”.

  1.De ce l-am „periat” pe Filat

  Da, „l-am periat pe Filat”, conştient de scopurile urmărite şi riscurile ce mă pândesc! Dacă nu-l „periam”, dacă nu susţineam lansarea şi afirmarea PLDM, cine ştie! – poate şi astăzi Voronin era la putere. Nu mă mândresc, dar nu pot să nu le amintesc unora că, prin poziţia pe care am avut-o eu personal şi prin poziţia pe care a avut-o echipa de jurnalişti de la TIMPUL, noi am contribuit în bună măsură la venirea în scenă a unei noi generaţii de politicieni. Timp de opt ani, din 2001 până la debarcarea PCRM în 2009, eu am fost în văzul lumii, pe baricade, cu toate riscurile ce decurgeau din asta. Unde eraţi voi în această dramatică perioadă, actualii mei critici şi detractori?! Prin care tufari vă ascundeaţi borhaiele bătute cu şaşlîk şi inimioarele îndurerate de dispariţia URSS şi PCUS? Pe mulţi dintre voi vă cunosc la faţă şi la suflet. Pe timpul lui Voronin, când mergeam pe stradă, ca să nu daţi nas în nas cu mine, mă ocoleaţi de la o poştă, să nu vă vadă cumva cei de sus, Doamne fereşte, că discutaţi cu Tănase, duşmanul lui Voronin! După plecarea comuniştilor, tot voi, boaite făţarnice, pe aceeaşi stradă, când mă vedeaţi, de la o sută de metri înaintaţi spre mine cu mâna întinsă, demonstrativ, vă lipeaţi de mine să nimeriţi în poze, pe la mitinguri, mă băteaţi pe umăr ca să vadă… Filat! După instalarea acestuia în funcţia de premier, tot voi, „verticalilor” – boaite făţarnice ce sunteţi! -, făceaţi coadă la mine la birou, vă încovoiaţi greţoşi în faţa mea, mă lăudaţi mieroşi, pe mine şi pe fiul meu, apoi mă rugaţi să „pun o vorbă” pe lângă Filat, Tănase, Catană, Zubco… Sunt mândru că nu am „pus nicio vorbă” pentru nimeni – o pot confirma şi Filat, şi Catană, şi Zubco. Când vă dădeam în obraz că am luptat să-l dăm jos pe Voronin, nu pentru a înlocui o protecţie cu alta, o mafie cu altă mafie, vă uitaţi buimăciţi la mine, ca la un lunatic, şi plecaţi încruntaţi – adică, lasă că te aranjez eu… Şi cu adevărat, mă aranjează, simt în fiecare zi acest lucru…

  2.Cine şi pe cine a trădat

  Acum vizavi de acuzaţiile de trădare, chipurile, cândva l-am „trădat” pe Roşca, acum îl „trădez” pe Filat. Fariseilor, ştiţi foarte bine că nu am trădat niciodată pe nimeni! Anume asta vă şi deranjează – că eu n-am trădat, spre deosebire de voi. Nu eu l-am trădat pe Roşca, ci Roşca a trădat idealurile în care am crezut. Nu eu am pactizat cu Diavolul, ci Roşca, iar eu am rămas acolo unde am fost şi sunt. Atunci cine pe cine a trădat? La fel stau lucrurile şi în cazul cu Filat. Am fost prea îngăduitor, l-am „periat” ş.a.m.d.? Da! Am făcut-o însă conştient, dezinteresat, în numele unui obiectiv politic onorabil – înlăturarea comuniştilor de la putere! Nu mi-e ruşine şi nici nu regret. Regret altceva – evoluţia lui Filat, renunţarea lui la idealurile şi obiectivele declarate iniţial. Ruptura morală dintre mine şi Filat s-a produs în timpul sărbătorilor de iarnă din 2009-2010, când Filat, venind la putere, nu s-a mai dus la Uniunea Scriitorilor, precum o făcuse cu mult tam-tam un an în urmă, cu un braţ de flori şi plicuri. Nimic nou sub soare, vorba clasicului: cu iaurt şi gogoşele te-ai făcut vornic, mişele! A fost un adevărat şoc, o cumplită decepţie morală m-a copleşit, ardeam de ruşine şi umilinţă. Bieţii noştri scriitori, flămânzii noştri intelectuali de creaţie…

  Am greşit undeva? Bineînţeles. Un om care scrie în fiecare zi nu poate să nu mai şi greşească. Dar nu am trecut cu steagul alb de pe o baricadă pe alta. Am fost omul Cetăţii, al Cetăţii româneşti şi europene. Că nu au mers toate cum am vrut eu, nu e numai vina mea. Dar ce aţi făcut voi, cei care, când eu în zori îmi încheiam scrisul cu fruntea sfâşiată de durere, vă întorceaţi spre cuiburile voastre râgâind a coniac scump şi a frigăruie cu mult piper negru? Prin ce sunteţi voi mai morali şi mai drepţi decât mine, mişeilor!? Sunt eu oare vinovat pentru că am crezut şi am luptat pentru ceva frumos care întârzie să vină? Şi care e meritul vostru, al celor care aţi colaborat cu comuniştii sau aţi tăcut ca dumnealui în iarbă, iar acum îmi faceţi procese de conştiinţă? Voi îmi sunteţi procurorii? Leoarba, boaite făţarnice! Nu eu, dar voi deja faceţi coadă în anticamera lui Voronin, văzând că Filat se clatină…

 13. Cite greseli a comis Filat?

  Analistul politic Bogdan Ţârdea constată într-un recent comentariu (în limba rusă) că în lupta pentru primăria capitalei, V. Filat a comis trei greşeli serioase.
  Prima greşeală – decizia de a “scăpa” de A. Tănase până la alegerile locale. A. Tănase, afirmă Ţârdea, este o figură serioasă care se bucură de o anumită autoritate în societate, place asta cuiva sau nu.
  A doua greşeală – a înaintat în cursa electorală pentru primăria Chişinăului un candidat slab, dar apropiat “familiei”.
  A treia greşeală – contactele şi consultările cu PCRM care în final nu au dat mimic, dar după care au urmat acuzaţii reciproce.

 14. BUNUL SIBERIAC !
  Si daca are dreptatea ? El urmeaza cursul unei logici simple !

 15. pt. Titirez:
  Exact acum nu pot deschide pagina Unimedia cu ultimul articol a lui Al. Tanase. Cenzura continua. Dar cine sta in spatele spatelui ei ? asta e intrebarea.

 16. Doamna Pavlicenco, luati-l de mana pe Alex Tanase si intrati in PL.Filat e cu PCRM iar partidele de dreapta sunt scindate.Lasati orgoliul de-o parte toti cei de dreapta si uniti-va.Alex Tanase a plecat din PLDM caci l-a simtit pe Filat ce hram poarta.Filat nu-si da arama pe fata si joaca la doua capete(Moscova si Bruxelles) ca sa nu repete alt 7 aprilie.Scopul lui e scopul Moscovei:tinerea RM in zona tampon.

 17. Pt bogdan.ro

  Acceptam fuzionarea PL-PNL cu trei conditii: 1. Viitorul partid va fi condus de Sandu Tanase sau altcineva, nu Ghimpu si nu Pavlicenco, poate nici Chirtoaca, pentru ca nu e om decis si sta sub fusta lui mosu’. 2. Sa accepte Tanase acest lucru. 3. Ramine PNL si Sageata. Incercati sa obtineti acest lucru. Noi am anuntat si asta acceptam, de rugat nu ne rugam de nimeni. Orgolii nu avem. Avem aspiratii directe, pe care PL le foloseste cind ii trebuie sa mai acceada la putere cu Lucinschi in spate si sa se mafiotizeze ca si PLDM, nascut mafiotizat, cu o gasca de peledemisti „koncenniie”.

 18. Filat se ghidează după sondajele de opinie în politica promovată de partidul său.Adevărul este că nu promovează o politică internă de lămurire a unor aspecte contradictorii,dar o face tot din considerente electorale.Riscul,din perspectiva lui,să se poziţioneze clar este destul de mare.Complacerea în incertitudinea actuală,îi aduce numai beneficii.Imboldul trebuie să pornească de jos pentru că nu-l văd eu pe Filat să se sacrifice în numele conştiinţei naţionale autentice.

 19. După părerea mea,propunerea lui Bogdan de unificare a mişcării liberale proromâneşti basarabene este cea mai bună soluţie.Uitaţi-vă cum s-au organizat forţele imperiale proruseşti,şi acolo există interese divergente care ţin de personalitatea unor lideri,dar au lăsat la o parte discordiile pentru ţelul lor comun.Poţi să fi unionist fiind liberal,creştin-democrat,social-democrat etc,prin urmare nu doctrinele trebuie să prevaleze acum sau personalitatea unor lideri doar coalizarea forţelor pentru realizarea interesului comun;unitatea dă putere şi perspectivă de succes.

 20. da….devine din ce in ce mai interesanta politica de pe bic!!!! si apar asa niste miscari sa le numim”geopolitice” 🙂 de ti se ridica parul maciuca….eu vreau sa spun altceva oammeni buni:
  in republica Moldova nu exista forte/partide/oameni la urma urmei,care sa doreasca din inima si cu adevarat Reunirea cu Romania!!!!!nu exista!!!!!absolut toti acei care striga in gura mare vrem unire, de fapt au alde ginduri,cauta foloase,cauta bani nustiu ce dracu mai cauta,electorat sau altceva,..dar sa le luam pe rind,incepind cu inflacaratul Rosca…..cum numai banisorii au incetat sa nu mai vina de dincolo de Prut,acesta sa transformat peste noapte in statalist moldovan sadea…..te crucesti nu alta….. hai sa vb de Ghimpu cel cu asii in mineca- inainte de alegeri cel mai roman dintre romani-dupa alegeri(fiind sus in fotoliu) dadea din el niste aberatii despre unire de nu-mi venea a crede(interviuri mai ales pentru publicatii din rusia)stiti voi care…..Filat la fel, zicea la inceput mai ales prima vizita oficiala in RO ca prim ministru ca a venit ca acasa……iar acuma…..vai de curul nostru fratilor basarabeni cu asa politicieni…si lista poate continua….deseori stau si ma gindesc nu cumva „cineva” are grija ca majoritatea politicienilor care au eventual posibilitatea de a lua unele decizii pe malul bicului sa aiba materiale compromitatoare la adresa lor astfel santajindui cumva….va imaginati ghimpu poate e gay,sau filat poate a fost imortalat in vreun video cu Diacov si Lupu la 90° in fata lui plohotniuk?????? multe prostologii se intimpla in lumea asta….altele nustiu care ar fi cauzele acestor „schimbari” radicale…desigur in afara de cele enumarate prima…

 21. Mai, Sandel !!!
  Nu pot sa nu iti dau dreptate !!Asta-i moda la romani!! La toti romanii din ceasul de fata!!…. Iara, noi, noi epigonii?… Simtiri reci, harfe zdrobite/Mici de zile, mari de patimi,inimi batrane,urate,/… Dumnezeul nostru:umbra,patria noastra:o fraza;/in noi totul e spoiala, totu-i lustru fara baza”…

 22. titirez!! parca nu am pascut bobocii inpreuna inca!!

 23. “În Europa, fără România … ” … asa ceva nu exista . moldova se invecineaza cu doi vecini mari si lati . romania in vest – adica ue – si ucraina … ue se consulta si se va consulta cu bucurestiul din simplul motiv ca romania este membru al sau si tara vecina cu moldova . cit ar vrea unii sau altii si ue nu va putea trece peste bucuresti in aceasta problema in veacul vecilor …amin . cred ca vorbim de o fantasmagorie , o himera , o fata morgana la care viseaza niste minti inguste de politicieni sovietoizi . adica bruxelles-ul isi strica relatia cu bucurestiul european deja pentru chisinaul inca csi-ist … buna gluma .

 24. „În Europa, fără România” … 🙂 It makes me smile.
  RM in UE nu poate intra si nici nu se doreste asta (nici la Bruxelles, nici la Chisinau si nici la Moscova). Si chiar daca ar ajunge sa adere tot ar avea nevoie de votul Bucurestiului (deci fara Romania oricum nu se poate). Apoi, europarlamentarii romani sunt singurii interesati sa ajute RM. Cei din alte state nu ar face-o cu atata patima cum o fac romanii.
  Dar ceea ce e mai important este ca la Chisinau nu se doreste aderarea la UE. Pentru cei care nu cunosc: Pana in 2020, UE o sa aiba o armata, o politie, o justitie si o politica financiara unica pentru toata Uniunea. Totul o sa fie conrolat de la Bruxelles. Statele componente vor mai controla suveran (partial suveran) doar chestii legate de cultura, sanatate, sport si alte chestii sociale. Pai cine la Chisinau si-ar dori sa piarda controlul politiei, al justitiei sau al visteriei? Voronin? Filat?
  Exista o singura cale pt. RM de ajungere in UE. Stiti care e aia!

 25. … eu cred ca toata aceasta propaganda pro-ue emisa de politicienii finuti si parfumati aflati astazi la putere este lipsita de orice continut . si comunistii ne vorbeau de aderari si integrari europene , dar seara de seara cind tot poporul era in pat la culcare , urzeau planuri de integrare mai serioasa in csi … acesti indivizi joaca un teatru mediocru . planul lor sau al stapinilor lor de la moscova este de a se folosi de banii occidentului dati pentru ridicarea nivelului de trai al populatiei nevoiase din moldova in interes propriu si pentru intarirea „statalitatii” si „neutralitatii” pro-ruse a moldovei . adica mai pe intelesul tuturor dolarii si euroii vestului vor fi folositi pentru intarirea influentei ruse in moldova si imbogatirea unei clici politice mediocre si corupte de la chisinau … in schimb poporul – in special cei 60 % favorabili ue – vor primi slogane pro-europene si anunturi repetate plictisitor si zilnic cu mare tam-tam de noi realizari exceptionale … pina cind lumea se va plictisi si „partida rusa” va anunta cu lacrimi de crocodil esuarea luptei pentru ue si intoarcerea cu toate fortele si in genunchi spre iubita moscova si iubitul csi …

 26. …de fapt clica politica mediocra si pusa pe capatuiala de la chisinau se comporta ca un bandit santajist fata de uniunea europeana si romania . trimiteti-ne munti de bani … cit mai multi cu putinta daca se poate… sa ne inzecim averile facute numai si numai „cinstit” . ca de nu, va fi haos si neliniste la granitele voastre . noi ne facem ca muncim pentru aderarea la organizatia voastra , voi ne virati banii … daca nu e cu suparare ii puteti vira si in conturile noastre personale , ca sa nu ne mai obosim noi sa facem respectiva operatiune … doar in curind se apropie 9 mai si soldatii moldoveni vor defila din nou pe sub nasurile lui putin si medvedev ca ienicerii pe sub nasul lui baiazid …

 27. Serafim Urechean este candidatul oficial al PLDM la funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, instituţie care a revenit liberal-democraţilor în urma partajărilor. Informaţia a fost confirmată oficial astăzi, 15 aprilie, chiar de către liderul formaţiunii Vlad Filat… UN PAS MARE SPRE UE … NU-I ASA ?

 28. Camera Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat o propunere legislativă privind instituirea datei de 1 aprilie drept Zi Naţională în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor şi ale foametei organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie…

 29. http://noutati24.com/2011/04/15/romania-are-o-zi-nationala-in-memoria-victimelor-genocidului-sovietic/

  Text:

  „Parlamentul României a adoptat Legea privind instituirea Zilei Nationale în memoria victimelor genocidului sovietic impotriva românilor din Ținutul Herța, Bucovina de Nord și din Basarabia, care a avut loc ca urmare a ocupării acestor teritorii.

  Si acum…pe cand si proeuropenii guvernanti ai Basarabiei vor institui si ei o zi ca aceasta?
  Sau nu vor sa supere tzeava cu gaza de la est?

 30. P-tru torna_fratre:

  De ce sa mai inventam zile de comemorare si sa asteptam pomene de la democratii bâceni. Ei au programul lor foarte incarcat(no coment).
  NOI, vom comemora aceasta zi impreuna. De la Nistru pana la Tisa si orunde ne vom afla.

 31. Pt mircea.ro

  E parca asa si nu e asa. in R.Moldova nu doctrinele dicteaza optiunea, ci orientarea strategica – Est – Vest, ca si votul etnic. Socialistii, social-democratii, comunistii, klimencii sint votati pentru orientarea proCSI, proRusia, ceilalti, de dreapta, pt Europa. Insa nimeni pt NATO si iesirea din CSI, pt Unirea cu Romania. Acestia sint national-liberalii si vor fi votati, treptat, in defavoarea PL.

 32. Pt COSTIN

  Nu un pas mare, ci unul cracanat intre Est si Vest, care dezbina si sfisie Moldova de 20 de ani…

 33. @vitalia:
  „Daca nu esti aliat cu Romania,
  Dosarul iti va arata si Puscaria !
  Acum ca in sondaje te-ai umflat ,
  Scoate-l pe Voronin la mezat !

  Mai bine comunistii la gunoi,
  Decat “Stejarul Filat” in papusoi !
  Cat timp Romania e in Europa,
  Moldova peste ea nu poate face hopa-hopa !

  Noi recunoastem si “limba moldoveneasca”,
  Ca-i denumire bolsevica pentru limba romaneasca,
  Asa ca daca aveti un handicap
  Nu noi , ci rusii v-au tras-o mereu in cap !

  Asa ca hai in Europa,
  Nu ca la rusi cu matriosca hopa-hopa,
  Grupul Americano-european
  Iti sta de ghid si paza de peste un an !”

  mi s-a facut rau cand am citit mizeria asta…e serios? Deci cu alte cuvinte, voi vreti ca Moldova sa fie apendicele Romaniei, nu?

 34. Pentru „andy”,
  Stati linistit! Moldova nu va fi „apendicele Romanie” cel putin cinci ani deaici in colo. In Romania exista actualmente un conflict foarte acut si contondent intre actuala putere condusa de presedintele Basescu si opozitia formata din social democrati, nationali liberali si conservatori. Va convine sau nu, din sondaje rezulta ca opozitia va castiga detasat viitoarele alegeri, desi in Romania nimic nu este sigur. In eventualitatea castigarii viitorului scrutin de catre actuala opozitie, atat AIE care l-a sprijinit pe fata pe presedintele Basescu la fostele alegeri si uneori nu tocmai loaial, cat si comunistii lui Voronin cu care sunt in conflict deschis cu partide din actuala opozitie romaneasca, vor avea o serioasa problema. Putem observa ca actuala opozitie din Romania are serioase disensiuni cu intregul spectru politic din RM. Daca acesta opozitie va accede la putere in Romania, in 2012, se cheama ca relatiile RM cu Romania vor suferi un racire semnificativa. Deci „in Europa, fara Romania” s-ar putea sa devine o necesitate obiectiva. Si asta numai daca posibilei viitore puteri de la Bucuresti nu-i va trece prin cap sa utilizeze veto-ul in ceea ce priveste accesul euroaltlantic al RM. De alt fel nici actuala putere nu face mare lucru pentru a sprijini RM. Promisiunile desarte facute RM si ramase fara acoperire, au fost facute numai pentru a se folosi de electoratul disperat moldovean care avea si catatenie romana in accederea la putere. In plus,actuala putere este atat de prost vazuta in Occident ( vezi si recenta tensionare la maximum a reletiilor romanao-franceze ), chiar daca si-ar propune, nu ar putea fi un sustinator al intereselor RM. in acest context, propaganda fortelor pro ruse din RM este penibila si fara acoperire. Este ca si cum cineve s-ar ascunde desi nu-l cauta nimeni. Deci… mai cititi o data titlul…

 35. Pentru „andy”,
  Recenta tensionare la maximum a reletiilor romanao-franceze, relatii care niciodata in istorie nu au fost tensionate, refuzul repetat al lui Obama de al invita pe presedintele Romaniei in vizita la Washington, precum si amanarea „sine die” a admiterii Romaniei in zona Schengen, sunt tot atatea argumente in a demonstra ca, daca chiar si-ar propune, Romania nu prea poate fi un ambasador convingator al intereselor pro occidentale ale RM. recenta tensionare la maximum a reletiilor romanao-franceze. Deci… mai cititi o data titlul…

 36. Penultima fraza s-a copiat gresit. Deci nu mai cititi inca o data „recenta tensionare la maximum a reletiilor romanao-franceze” care este rupta din context. Scuze!

 37. @xyz. copiatzi mult pe internet? mai era unu pe-aici care gresise mesajul si cerea sa fie sters….probabil lucreaza din greu, si din graba, mai greseste.
  mesajul meu s-a referit la caricatura aia de poezie care pe dna pavlicenco se pare ca o amuza. Pe mine nu ma amuza o astfel de mostra de supushenie fatza de stapanul roman si ma intreb serios daca dna pavlicenco e platita de contribuabilul moldovean sau de cel roman? sau de ambii, daca ma intelegeti…

 38. Pentru „andy”,
  Eu nu impartasesc neaparat punctul dumneavoastra de vedere. Faptul ca PNL Moldova are un corespondent in Romania ( PNL Romania ) nu are nici o relevanta. Daca partidul doamnei Pavlicenco este un partid unionist declarat, partidul din Romania ( membru al actualei opozitii, la care m-am referit mai sus ), condus de catre domnul Crin Antonescu, este in schimb foarte putin interesat de relatiile cu RM, ba as putea spune chiar dimpotriva. Singura asemanare cu partidul din Romania este faptul ca si partidul doamnei Pvlicenco are o parere proasta despre partidul de guvernamant din Romania. Asa stand lucrurile, iti pui involuntar intrebarea cum vede PNL Moldova materializarea programului sau unionist. De fapt exact la asta ma refer, de fapt, in prima postare. Mai ales ca PNL Moldova nu este singurul partid din RM care militeaza pentru unirea sau macar apropierea de Romania. Din pacate, Romania nu poate duce aceeasi politica de apropiere deschisa fata RM pentru simplul fapt ca in trecut a mai mers pe mana Basarabiei si s-a fript cumplit. De atunci Romania s-a invatat sa sufle si in iaurt iar mai nou problemele cu Occidentul ca si cele din interior au facut ca grija pentru vecinul de peste Prut sa sa treaca pe locul „n”. Sa nu uitam ca in trecut Romania a fost dispusa chiar sa adere mai tarziu la Consiliul Europei pentru a intra odata cu Rm si a transmite catre Europa, cu acesta ocazie, un semnal ca ambele state folosesc aceeasi limba. Ce a urmat a fost un sut in fund urat din partea statului moldovean care a lecuit definitiv statul roman de asemenea efuziuni. Si din pacate nu este singurul exemplu, lucrurile stand la fel si in cazulrelatiilor interpersonale. Asa ca astazi numarul celor care mai doresc neconditionat o apropiere de RM este destul de redus, romanii avand mai degraba o parere proasta despre vecinii de peste Prut , vorbitori ai aceleiasi limbi. Se pare ca s-a ajuns la acelasi tip de relatie ca intre SUA si Marea Britanie, doua state despartite de aceeasi limba. Si ca sa termin definitiv cu acest subiect, tin sa precizez ca stapanul roman nu exista. Stapanul trebuie cautat in alta parte. Si inca ceva: in problema Transnistriei, Romania, care nu crede in himere, are o parere absolut contrarie conducerii de la Chisinau, motiv pentru care s-a si retras definitiv de la tratative si refuza sa colaboreze cu statul moldovean in legatura cu acest subiect. Chiar si in legatura cu subiecte ca Maramuresul Istoric, Bucovina sau Bugeacul, Romania nu impartaseste punctul de vedere al RM. Sa mai precizez ca nici denumirea tarii sau a limbii oficiale a RM nu sunt considerate ca accepatbile pantru Romania, care le considera ca fiind patrimoniu patronimic al statului roman. Sa va amintesc situatia similara a Macedoniei in relatia ei cu Grecia si consecintele serioase care au decurs din asta? Daca statul roman ar proceda la fel?

 39. hmm, nu sunt asa de convins ca romania ar trata cu indiferentza chisinaul. ba dimpotriva, actiunile guvernantilor romaniei, nerecunoasterea frontierelor de stat, condamnarea acordului rib-mol, diversiunile, manipularile si provocarile care au dus pana la lovitura de stat de la 7 aprilie demonstreaza ca romania e puternic implicata in republica moldova.

 40. Pactul Ribbentrop Molotov nu trebuia condamnat? Rusii au facut-o deja. Interesant! M-am lamurit cu cine am de a face. Am sa va spun o chestiune: sunt un om de buna credinta si nu suport sa fiu facut mincinos. Si am sa va spun ceva care s-ar putea sa va supere: nu Romania e puternic implicata in Republica Moldova ci invers. O buna parte din locuitorii RM care se considera romani, mai ales cei tineri, sunt de-a dreptul disperati de faptul ca fiind cetateni ai RM nu vor ajunge niciodata sau foarte tarziu cetateni ai Europei, pe 7 aprilie,au pus mana pe par. Nu o sa-mi spuneti mie ca miscarea „Noua Dreapta” din Romania, miscare care exiesta de alt fel si in RM si care, in Romania nu reprezinta mai mult 30 000 de membri activi si care ar putea fi implicati in evenimentele din Chisinau, reprezinta Romania. Temeti-va de ziua cand Romaniei i-ar putea trece prin cap sa va puna la punct. In tot ce priveste istoria acestei gubernii rusesti exista atata mizerie si impostura incat eu cred ca statului prutonistrean iar fi foarte stanjenitor sa inceapa sa dea explicatii. Cred ca am pierdut deja destul de mult timp cu un statalist comunist. Sa stiti ca eu sunt un anticomunist viscearl si daca as fi stiut cu cine am de a face, sistam de mult comunicarea. Si sa stiti ca n-am uitat chestiunea cu stapanul roman. Merita tinuta minte! Chiar atata antiromanism si lipsa de bun simt exista la comunistii basarabeni. Abia acum am inceput sa inteleg care este cauza angoaselor domniei voastre: Intr-o eventuala unire cu Romania, pe dumneavoastra v-ar cam astepta puscaria, ceea ce nu este foarte promitator pentru viitorul dumneavoastra. Stati insa linistit! Romanii n-au uitat miile de atentate organizate de rusii, evreii rusi si bolsevicii mancurti basarabeni in perioada cand teritoriul dintre Prut si Nistru a apartinut Romaniei si nu se vor incurca cu un teritoriu care este generator continuu de instabilitate. Insa adevarul istoric trebuie spus clar rusilor, care trebuie sa inceteze sa mai mistifice istoria lumii dupa bunul plac si lumea civilizata, unica ce conteaza, a inceput sa afle adevarul. Cititi definitia data limbii romanae, limba oficiala a UE, de catre Comisia Europeana care nu prea va mai da drept de replica. Iar despre nesemnarea tratatului de frontiera intrebati-l pe Traian Basescu. Despre un personaj care mai are cifra de incredere sub 9% nu cred ca mai poate reprezinta parerea romanilor si clasei politice de la Bucuresti. Insa am sa va spun un lucru care ar trebui sa constuie un semnal de alarma: Statlistii si comunistii sunt in continuare votati de catre fostii veterani. Biologic viata insa nu este perpetua, si incet incet proportia acestora in cadrul electoratului se diminuiaza continuu, iar rusii, care sunt dezamagiti de faptul ca nu mai pot calari populatia majoritara, ( care populatie autohtona, mai nou, a ajuns la acaelasi procent ca in Romania ) au inceput sa plece masiv in Federatia Rusa, mai acut decat au facut-o in tarile baltice ( au ajuns la sub 200 000 de suflete ), tineri care au facur studii serioase in Romania, Franta, Republicile Baltice si chiar in Federatia Rusa au inceput sa se impuna, situatie in care semidoctii si pseudo intelectualii, prizonieri ai unor mentaltati care dispar incet incet, din PCRM si puzderia de partide care graviteaza in jurul lui, vor incepe sa aiba probleme grave si ei stiu asta ( si dumneavoastra stiti asta ) motiv pentru care au cam inceput sa dea semne de disperare. Tot ce afirmati dumneavoastra nu este decat urmarea acestui fapt. Sa ne intelegem: eu triesc intr-o tara europeana, membra NATO si UE, cu tot cortegiul de fapte care decurg din asta si n-as prea mai vrea sa mai am de aface cu o lume pe care ma strdui din rasputeri s-o uit. Pentru romanii din Basarbia, pentru cei care se considera romani, pentru membrii minoritatilor nationale care au drept la cetatenia romana, eu le transmit urmatorul indemn: Scapati de marasmul bolsevic, eliberati-va, plecati in lumea libera si nu va mai intoarceti. Speranta ca tara voastra va pasi foarte repede pe calea creeri unei societati de tip european, este inca departe! Clasa politica de la Chisinau ne este inca in stare sa emita deciziile mult asteptate. Nu va irositi viata! Romania poate fi una din destinatii. Romanii va asteapta!

 41. Cel mai amuzant este faptul ca „moldovenii” militanti nici nu stiu sa se exprime in limba autohtona. Asta da nesimtire…

 42. Te-ai lamurit cu cine ai de-a face? Nu mai spune…
  Am sa va spun si eu o chestie. NU EXISTA PE LUMEA ASTA REVOLUTII SPONTANE!!! Sau vreti sa ma convingeti ca la un semn si-au facut toti tricouri cu bpr, steaguri si bannere si au iesit in strada, au invatzat pe drumul spre centru tehnici de lupta de strada. Haide domnule, astea sunt copilarii…stiti la fel de bine ca mine ca asa ceva trebuie organizat, pregatit, si mai ales PLATIT! Sau vreti sa spunetzi ca niste huligani de genul suporterilor sportivi au reusit sa devasteze institutiile statului. Nu ne luati de prosti.
  Cat despre pactul rib-mol. Una e cand il condamni pt ca imparte europa de est in zone de influenta si asta e imoral, alta e cand il condamna romania cu aluzia evidenta a nerecunoasterii statalitatii si independentei republicii moldova. La fel si cu nerecunoasterea frontierelor de stat.
  Iar cu exercitiul dvs de imaginatie, in ceea ce priveste intrarea „noastra” la puscarie (va referiti probabil la cei 50% din populatia moldovei care i-a votat pe comunisti) sa stiti ca nu „ne” facem griji…
  Mesajul dvs din final e gresit, sa fi patriot moldovean si un un sclav filoroman nu e sinonim cu bolshevismul. Comunistii rusofili sunt unii, sclavii liberali romanofilli sunt altii iar PATRIOTII ADEVARATI MOLDOVENI SE DEZIC DE AMBELE CATEGORII

 43. 1) Nu-mi aduc aminte sa va fi permis sa folositi persoana a doua singular in relatia cu persoana mea. Nu de alta dar probabil ca exista o diferenta de varsta de cel putin 40 de ani care imi impune o anume distanta.
  2) In problema puciului din 7 aprilie ce-ar fi sa va spalati rufele in familie si sa nu mai cautati aiurea vinovatii. De alt fel, teoria amestecului romanesc vine de la Moscova. Rusii insa au renuntat repede la acesta teorie fiindca probabil le-au sugerat altii sa o lase mai moale. Nu de alta dar istoria Basarabiei seamana al dracului de mult cu cea a cizmarului care striga in gura mare ca el nu da fata desi ea, fata, era urata, proasta ( mai ales proasta ), balcaza, lalaie, sasie si cu parul mai des pe picioare decat pe cap si n-o lua nici dracul. Cine dracu’ are nevoie de un teritoriu ca un butoi cu pulbere, teritoriu cel mai sarac din Europa care nu are nici un fel de bogatii naturale, teritoriu care nu ocupa o pozitie strartegica si care nu are nici munti nici iesire la mare si care mai este si un ciot dintr-un teritoriu mai vast, hacuit in stilul cel mai barbar de prietenii care nu va sunt stapani, cu o populatie prost istruita si prost calificata, populatie care nici macar limba materna nu si-o vobeste ca lumea… Uniunea Europeana, de exemplu, este oarecum interesata in scoaterea ucrainenilor de pe Dunare, deoarece prezenta Ucrainei impiedica transformarea acestui fluviu in cale de comunicatie intracomunitara. Prin alipirea acestui ciot la Romania se rezolva cumva aceasta problema? Nici pe departe. Nu mai vorbim de Transnistria si Gagauzia… Cui ii trebuie asa ceva. Sa va intre bine in cap: Romania nu are nevoie de Basarabia sau ce a mai ramas din ea, pentru ca acest teritoriu, greu de administrat si cu o infrastructura foarte slab dezvoltata, ar trage-o mult inapoi. Basarabia insa crede ca are nevoie de Romania pentru a intra mai usor in UE. Daca nu este asa de ce in toate domeniile ii imita pe romani chiar si cand nu este cazul. Ne-ati furat tot. V-ati insusit cultura romaneasca, v-ati insusit personalitatile. Ce are Eminescu, Enescu, Creanga, oameni care n-au calcat in viata lor in Basarbia si care au afirmat in scris ca sunt romani? In afara de Puskin, care a trait vremelnic la Chisinau, dati-mi macar un singur nume valabil care sa reprezinte o mare personalitate cat de cat importanta. Pana si bourul de pe site-ul „www. moldovenii. md” este copiat cu nesimt de pe stema Romaniei. RM, cu tot ce se intampla in ea, ne place sau nu, este o tinichea agatata de coada Romaniei. Macar si pentru faptul ca vorbiti aceeasi limba, chiar daca va scremeti din rasputeri sa ascundeti asta…

 44. 1. imi cer scuze. Totusi sa nu exageram cu cei 40 de ani diferentza. Daca ar fi adevarat ma indoiesc ca ati sti sa deschideti calculatorul, nu mai vorbesc de utilizarea internetului.
  2. Prin argumentele pe care le aduceti, Dvs incercati sa convingeti ca nu exista pretentii ale romanilor in republica moldova. Asta e o atitudine tipica de hotz, care desi iti intra in casa pe fereastra, merge tiptil, ca sa nu-si dea seama lumea ca a intrat. Pai daca toti ne vedem de treaba noastra si nici voi nici noi nu vrem unirea, ce-i cu toata agitatia asta? De ce exista partid politic care sustine public unirea desi poporul moldovenesc doar in proportie de 5% doreste asta? Priviti sondajele de opinie recente, 5% se considera romani si vor unirea. In rest, in spatiul virtual suntem inundati de bloguri in care ni se rescrie istoria, ne sunt schimbate numele ni se sppune cine suntem. Iar toate agentiile de stiri care sunt unelltele puterii actuale ce sa mai zic? Puciul nu a fost o treaba „in familie” asa cum sugerati dvs…

 45. Dece ma intrebati pe mine chestiunile astea? Ce treaba am eu cu ele, mai ales ca unele chestiuni se refera la forte politice din RM. Daca doar 5% se declara romani de ce deja peste 40% din cetatenii RM au deja cetatenia romana, multi dintre ei fiind de etnie rusa? Duneavoastra v-ati pus problema ce se va intampla in momentul in care 5o%+1 dintre cetatenii RM vor fi si cetateni romani. Zilnic, intre 400 si 1200 de cereri sunt rezolvate. Si asa, datorita numarului mare de solicitari, intarzierile sunt foarte mari, uneori si peste 7 ani. Cam prin mai 2012 acest prag de 50%+1 va fi depasit. Si nu m-am referit la cererile de cetatenie bulgara, lituaniana, letona sau estoniana. Observati ca este vorba de tari membre UE, care ofera odata cu cetatenia statului respectiv si cetatenia europeana. Tentatia este mare. Nu aveti cum o opri. De alt fel legislatia romana ca si cea bulgara sau cea a republicilor baltice este identica cu cea germana si este acceptata de Comisia de la Bruxeles, oricat scandal ar face rusii. Mai ales ca multi dintre solicitanti, repet, sunt de etnie rusa. Tare ma tem ca RM nu prea are ce oferi in schimb…

 46. Problema acordarii cetateniei e una foarte „spinoasa” si reflecta doar dorintza cetateanului moldovan la o viatza mai buna. Pe acelasi sistem au ajuns multi etnici romani din ardeal in ungaria, pt ca si ungurii sunt neam nationalist cu vise de extindere teritoriala si fantezii de marire si, la fl ca romania, „rezolvau” f repede cererile de acordare a cetateniei. Pt un mic avantaj financiar bucurestenii si jumatate din orasele mari din sud isi inmatriculeaza masinile in bulgaria iar daca elvetia ar acorda cetatenie romana garantez ca jumate din romani si-ar inventa strabunici elvetieni. Deci asta nu e un argument, mai ales ca multi dintre noi nici nu raman in romania, isi gasesc de munca in spania, italia, germania…iar daca admitem ca motivatia pt cetatenia romana e doar una financiara, cred ca sunteti de-acord ca nu o sa se schimbe multe lucruri in configuratia procentelor pe care vi le-am enumerat in postul meu.
  Cat despre ce ziceeati in postul dvs anterior, ca nu prea e lumea interesata de unire, ce ziceti de asta: http://actiunea2012.ro/
  Va reproduc un pasaj dintr-o alta publicatie online: „Pe parcursul anilor 2011 și 2012, Platforma Civică Acțiunea 2012 va desfășura campanii și manifestări publice de informare și sensibilizare a întregii populații din cele doua state românești cu obiectivul de a conștientiza necesitatea realizării unității naționale” Repet, asa ceva nu se intampla fara sustinerea institutiilor statului…

 47. „Actiunea 2012” este o organizatie civica ce contabilizeaza zilnic, printre altele, numarul de cetateni ai Rm care primesc cetaenia romana, iar data de 2012 se refera exact la ceea ce m-am referit in postarea anterioara. Contrabalansarea acestei actiuni prin incercarea penibila a actualului guvern basarabean de vorbi despre o posibila accedere in spatiul comunitar fara vize este un fas. A fi cetatean european inseamna a avea acces liber in tarile UE si Zona Liberului schimb ( Islanda, Norvegia si Elvetia ) precum si accesul fara viza in multe alte state, printre care SUA si Canada, inseamna a avea aceleasi drepturi ca si cetatenii tarii pe teritoriul careia va aflati inclusiv drept de vot si mai inseamna asistenta consulara totala pe teritoriul unei terte tari, indiferent carui consulat va adresati. Se conpara asta cu scutirea de vize care acorda statutul de emigrant cu drept de sedere temporara si controlata?
  Ati vorbit despre pericolul romanesc pentru RM…
  Cand este cerul senin priviti, va rog, spre Prut si veti vedea tot timpul o dara de fum. Este o patrula aeriana NATO care apara Romania de pericolul CSI. Daca era invers, acolo sus, deasupra Prutului ar fi trebuit sa se geseasca un avion rusesc sau CSI. Dar nu e…
  Stiti ce cred eu despre dumneavoastra? Eu cred ca sunteti evreu rus, pentruca numai evreii, un popor foarte inteligent de alt fel, sunt atat de alunecosi in asi pleda cauza. Si in plus, cred ca inaintasii dumneavoastra sunt veniti de curand in Basarabia si deci nu aveti drept la cetatenia romana. Povestea cu arestarea unor basarabeni daca Basarabia ar redeveni teritoriu romanesc se refera la membrii PCRM si nu la cei care au votat cu ei ( cifra imposibil de aflat pentru ca votul este secret ), pentru ca in, Romania, Partdul Comunist este interzis prin lege. Cam aveti ganduri prapastioase… Convingerea mea intima este ca luptati pentru o cauza de mult pierduta. Pana la urma este alegerea dumneavoastra…
  Si acum sa dam date concrete:
  -Populatia RM fara Transnistria este astazi de 3 600 000 de locuitori.
  -Din acestia 2 800 000 sunt vorbitori de limba romana ( singura limba recunoscuta de catre UE ).
  -Populatia de etnie rusa este de 180 000 de locuitori iar cea de etnie ucraineana este de 280 000 de locuitori adica impreuna sub 10%.
  -1 450 000 dintre cetatenii RM sunt deja cetaeni romani si europeni ( numai in Italia sunt peste 500 000 de basarabeni ).
  -50%+1 inseamna 1 800 000+1 adica mai sunt necesare 350 000+1 de cetatenii, ori numarul cererilor depuse si care mai sunt de rezolvat este de peste 800 000 ( eu am acces direct la aceste cifre oficiale ) si numarul lor creste.
  -Despre care 5% vorbiti? De unde luati aceste cifre ridicole? Daca va place sa va linistiti mintindu-va singur este problema dumneavoastra. Cifrele pe care eu v-i le-am dat sunt datele oficiale ale statului roman predate Comisiei de la Bruxeles.

 48. Daca vreti sa va lamuriti cum stati la capitolul cetatenii romane intreti pe site-ul oficial al al Autoritatii Romane pentru Cetatenie si aflati situatia zilnica a acordarii ( de fapt corect este reacordare ) acestor cetatenii si persoanele concrete care au primit aceasta cetatenie.Pe multi probabil ii cunoasteti personal. Si inca ceva foarte important: Acordarea cetateniei este afacerea interna exclusiva a statului roman, pentru care, in virtutea suveranitatii sale, nu are a da nimanui socoteala, nici macar statului de unde provin cetatenii. Au fost si voci rauvoitoare din Franta si Germania, impinse de la spate de Federatia Rusa ( gazul metan… ), care au protestat. Si? Parlamentul European este cel care decide asupra corectitudinii demersului si poate cere procedura de „infriegement”. A cerut Parlamentul European asa ceva?

 49. dle xyz, nu stiu cine da mai multa dovada de jidanism, argumentele mele sau felul pervers cum ocoliti problema arzatoare. Nu am discutat niciodata de accederea moldovei la ue, chestie cu care sunt de-acord, ci de ANEXAREA patriei mele la romania. Acum cateva posturi dvs faceati pe niznaiu si afirmati ca romania si romanii nu sunt chiar asa de interesati de o eventuala unire cu RM. Argumentele mele demonstreaza contrariul iar actiunea 2012 e ceva mai mult decat o simpla actiune civica care monitorizeaza bla bla bla…(cacofonia e intentionata)
  Mica si penibila dvs metafora cu dara de fum de pe cerul romaniei si avioanele nato m-a amuzat teribil. (Romania nu mai are de mult aviatie) In legatura cu rolul romaniei in nato si ue va rog doar sa va ganditi la „pozitia capra”. Intr-o eventuala confruntare cu una din tarile csi romania ar putea juca un singur rol, acela de victima…
  Si acum sa trecem putin la „datele concrete” ale dvs.
  In Moldova sunt conform ultimelor statistici ca 70% MOLDOVENI, iar restul rusi, ucrainieni, bulgari, gagauzi si chiar si 2% romani.
  Acest procentaj de romani corespunde cu nr celor care vor unirea:
  http://www.adevarul.ro/international/europa/Sondaj-moldoveni-unirea-Romania_0_366564001.html
  http://www.b1.ro/stiri/externe/sondaj-40-dintre-moldoveni-vor-unire-cu-rusia-5-vor-cu-romania-832.html
  Despre cati oameni obtin cetatenia romana, aflam de pe site-ul recomandat de dvs ca o data la 2 sapt vreo 450 de oameni devin romani. Daca TOTI acesti sunt ex-moldoveni putem spune ca cca 1000 rotunjit pe luna deci 12000 pe an devin romani…cati ani mai aveti nevoie pt ceilalti 800000? Vreo 66.
  Aici sursa: http://cetatenie.just.ro/Home/Centrudepres%C4%83/Comunicatedepres%C4%83.aspx
  Tradus in limba romana ce discutam noi aici suna asa: „Noi romanii nu prea vrem sa anexam moldova, nu ne intereseaza pt ca e saraca urata si nasoala, in schimb dam lunar 1000 de cetatenii si numaram secundele pana dam cetatenie intregului popor moldovenesc.” Nu credeti ca dati dovada asa de putina ipocrizie? Sunt de-acord ca, Dvs fiind roman, acest gen de nesimtzire tziganeasca sa vi sa para naturala, dar totusi spuneati ca traiti in spatiul vest european, n-ar fi fost rau sa se lipeasca de dvs cateva din caracteristicile vesticilor.
  Acum ca v-ati dat arama pe fatza si ca tot v-am aratat ca mancati dulceatza aia turceasca o sa fi eu cel care o sa „sisteze comunicarea”
  O zi buna.

 50. Stimate domn v-ati uitat unde nu trebuie si nici n-ati inteles nimic. Ceremonia de depunere a juramantuluieste irelevanta desi si acolo se spune cati au depus juramantul laosingura sesiune. Rezulta clar din text ca sunt mai multe sesiuni pe saptamana. Dar majoritatea celor care deja au obtinut cetatenia depun juramintul la cele trei consulate din RM. Listele la care ma refer sunt cele in care paersoanele sunt anuntate ca li s-au aprobat cetatenia romana si sunt liste nominale si ele se publica in fiecare zi. Ura viscerala impotiva romanilor insa imi provoaca voma. Sunteti incurabil. Aveti grija sa nu va muscati limba. S-ar pute sa va otraviti. Faptul ca ati inceput sa recurgeti la violenta de limbaj si „v-ati retras ambasadorii” este o dovada certa ca deja ati pierdut batalia. Mie nu-mi mai dati tot felul de stistici facute de serviciile de informatii secrete rusesti si de catre tradatorii de neam mancurtizati. Am sa v-o spun de la obraz: Natiunea moldoveana nu mai exista din momentul in care Principatul Moldova ( Moldova cea adevarata nu un crac de tara , fosta gubernie ruseasca, care prin rapt si-a insusit un nume care nu-i apartine pentru ca este patrimoniu patronimic romanesc ) s-a unit cu Muntenia si s-a format Romania. Limba moldoveneasca nu exista. Cititi declaratia Comisiei de la Bruxelles privitoare la limba romana, una din cele 23 de limbi oficiale ale UE, cu referire directa la RM. Asa ca aceste teorii cretine la care tineti atat de mult bagatile undeva. Nimeni din Europa nu este de acord cu ele. S-a vazut clar cand porcul comunist Petrenco a dat statul roman in judecata si a pierdut lamentabil. Iar de intrat in UE veti intra cand va zbura porcul din floare in floare. Fara votul Romaniei nu veti intra niciodata. Sunteti la mana Romaniei. Privitor la NATO cititi punctul 5 al tratatului, cel privitor la apararea colectiva. Faptul ca platformele de lansare a rachetelor si bazele de supraveghere a activitatilor militare ale Rusiei se afla pe teritoriul Romaniei va da doar dreptul sa urlati la luna. Vorbiti despre forta CSI in relatia cu Romania. Stiti foarte bine ca asa ceva nu exista. Romania este membra activa NATO si conduce in cadrul acestui angrenaj actiunile de cercetare in teritoriu, domeniu in care detine suprematia. Forta de lovire a tarilor europene din NATO este de patru ori mai mare decat a Federatiei Ruse iar a SUA de cinci ori. Deci forta de lovire a NATO este de noua ori mai mare. Deci nu va ramane decat sa mai faceti o tura si in interiorul constiintei personale stiti foarte bine si asta va face sa fiti foarte nefericit, lucru care ma bucura teribil. De fapt in numele cui vorbiti? In numele unui capitol al istoriei care este pe cale sa incheie definitiv? Auzi tampenie! Moldovenii sunt 70% si romanii sumt 5%. Boul de Petrenco vorbeste chiar despre modificari fortate ale componentei etnice. Puteti sa va imaginati tampenie mai mare? Si toata aceasta continua turmentatie ajunsa in stadiul de delirium tremens vi se trage de la consumul de votca ce va situiaza ca fiind cel mai betiv popor din lume. Ati pierdut pariul cu istoria domnilor. sunt ultimele zbateri. Acolo in interiorul acelui ciot de gubernie mai puteti fi inca in chior in tara orbilor. Iesiti afara si va perorati-va elucubratiile si veti vedea ilaritatea totala pe care o provocati cu asemenea debitari paranoice! Cine credeti ca mai are timp sa asculte isteriile unui disperat in spume dintr-un teritoriu despre care nimeni n-a auzit si nici nu stie unde se afla pe harta. Sunteti un nimeni din tara fara rost, precum Oblio din padurea fara rost. De data aceasta chiar am incheiat. Eu nu va doresc o zi buna pentru ca nu pot dori asa ceva unui dusman al poporului roman, care mai are si tupeul sa-i folseasca limba. Sper, din tot sufletul, justitia imanenta sa-si faca simtita prezenta. Nu mi-as fi putut inchipui ca exista atata ura visceral intr-un cap de roman ratacit ( pentru ca sunteti roman de-ar fi sa crapati urland pentru a demonstra contrariul ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *