Sa stopam ofensiva maldavanilor in randul Basarabenilor !

Autorul acestui material, primit prin e-mail, fiind rugata sa il public, s-a inscris in PNL, desi se afla in Canada. Of-ul, pus aici. mi-l comunicase si mai inainte… Sa vedem ce ati inteles.

Ultimele evenimente din Montreal au impus atentiei noastre fenomene grave de export de agresivitate maldavenista in afara spatiului istoric Basarabean.

Este trist ce se intampla la Montreal (ca si in alte parti). Am avut, de curand, si din partea Consiliului Român-American din Los Angeles, confirmarea  – daca mai era nevoie – ca si acolo apar aceleasi fenomene de “de-Basarabenizare” [cauzate de ofensiva maldavenista = Ofensiva MAVAP (vedeti mai jos)]– slujbe bisericesti muscalesti frecventate de Basarabeni, si multe altele; dupa cum stiti chiar mai bine decat mine, pentru ca traiti in miezul evenimentelor, de vina nu-s cei “modelati” in scolile sovietizate din Basarabia, ci cei care practica manipularea, adica cei ce „i-au educat” pe tineri, adulti si varstnici in spirit maldavenist si care manipuleaza in continuare. La fel de vinovati sunt „colaborationistii cu anti-românii” – care se complac in aceasta cloaca spirituala – fiind, practic, inrolati activ sau pasiv, in trupele lui cioronin si aliatior sai de la est de Nistru (vedeti, mai jas, ofensiva MAVAP).

Un exemplu:  CT, urmasa octogenara a unuia din cei 86 deputati care au votat “pentru” la 27 martie 1918, este o apropiata a tovarasei Ala “Pugaciova”, cum ii spunem noi ne-romancei de aici care se afiseaza peste tot ca “maldavanca”, mai ales in trei ziare de limba româna – evident ca nu le putem numi românesti – (dar cand cauta bani românesti, flutura pasportul românesc). Tovarasa ala zburda in ziare, in agentiile de subventionare canadiene sau românesti, la consulate (dupa propria declaratie facuta la rampa consulara): totul, fara urma de jena, in numele comunitatii maldavanilor; gata, multi copii români sunt deja convertiti:  considera ca a fi maldavan este grozav!!!

Tova ala a umplut Montreal-ul de maldavenisme, de popi muscali (in urma unor sondaje pe care le-a organizat pe site-ul cmq cu propria-i mânuta, organ autentificat de o intreaga serie de practici similare, ca acerb promotor al moldovenismului) si de evenimente organizate de cmq (comunitatea maldavanilor din Quebec). Sarmana CT, educatoare, al carei tata si al sau frate au fost deportati in Siberia, ca si unchiul lui Valentin B., se induioseaza cand vorbeste de dragostea tovarasei pugaciova pt batrani. I-am spus: doamna CT, tova maldavanca vrea sa va converteasca, dar are pe maini, ca toti maldavanii inrolati, sangele rudelor noastre deportate, dar si ale martirilor Grigore Vieru, Gh. Ghimpu, Ion Aldea Teodorovici si Doina sa, calcati pe sosele de camioane kgb-iste pt singura vina de a se fi declarat români, si nu maldavani !

De unde si pana unde maldavani? Cat au trait parintii nostri (invatator si educatoare, respectiv politest regal si gospodina, in Basarabia), nici in Basarabia si nici dupa refugiul in Romania din dreapta Prutului, n-au spus vreodata ca suntem maldavani ! Noi am fost totdeauna Basarabeni !

Nu va mai spunem ca si multi romani de aici trateaza cu indiferenta asaltul mediatic al maldavanilor asupra comunitatii române din Mtl si din intregul Quebec. Cum sa luptam in situatii cand: tova maldavanca sefa iese la rampa, dandu-se romanca si laudandu-se ca are cetatenia româna (ne intrebam cum a primit-o, cunoscandu-se “meritele sale maldaveniste”) ca a infiintat cmq, ca . . . multe altele. Astfel, “tovarosa” a adus la Mtl preot care tine de Patriarhia Moscovei si care, fara rusine, a declarat ca va tine slujbe in moldoveneasca materna (vedeti ziarul Impact din Mtl).

Organizeaza intr-o veselie aniversari, „acordari de decoratii” participantilor activi (activi la ce: la propagarea moldovenismului desantat?), serbari maldavenesti (de unde atatea fonduri?) – ce mai incolo si incoace – ii prieste aici: parca am fi la Tiraspol.

Noi cu ce putem contracara moldovenismul cu care ne improasca  cmq?; cu mainile goale contra unor rafale de kalasnikov  muscalesc cu $ canadieni, sau  contra „parteneriatelor” cu cmq declarate public si intr-o voiosie zornaitoare (de comenzi publicitare) de catre ziare de limba romana din Mtl (MAE ar trebui sa vada daca astfel de ziare- parteneri, care-i promoveaza pe moldovenisti  si moldovenismul lor, sunt si pe liste de subventii cu bani românesti).

Programe subventionate de România (@dprp) la Mtl platesc anunturi din bani românesti unor ziare care fac publicitate moldovenismului, atragandu-i pe tinerii români neavizati la activitati moldoveniste; ziare in care apar “reflectii” precum “poporul moldovean este o parte a poporului român” – perla apartine “ziaristului” ardeleanu. Desi oficialitatile ar trebui sa cunoasca cine bate palma cu colaborationistii anti-romanilor, poate este greu sa metrizeze acest fenomen complex – al colaborationismului (personalul consular este redus, fondurile de asemenea); dar pe noi cine de opreste sa scriem catre www.dprp.gov.ro (“Departamentul pt Românii de Pretutindeni”) sau  www.mae.ro etc?

Oricum, ar trebui sa se instituie un boicot total al ziarelor colaborationiste.

Altfel, in loc sa-i recastigam pe basrabenii deja manipulati (adica aflati in “transa maldavenista” – vedeti cazul naivei doamne CT sau al copiilor români convertiti), riscam ca ai nostri tineri si ai lor parinti, cazuti in capcana numeroaselor activitati ale maldavanilor, sa se maldavenizeze !

Noroc cu blogurile de la UNIMEDIA !

Ofensiva MAVAP. Una peste alta, se constata o organizare precisa, subventionata si bine dirijata, realizata de catre MAVAP (Maldavanii de Pretutindeni), in randul  BasaP (Basarabenilor de Pretutindeni), care BasaP nu sunt sustinuti de NIMENI !! (mai ales financiarmente, in timp ce MAVAP au TRIPLA sustinere: din partea fortelor cioroniniste, din subventii  românesti “ratacite” catre MAVAP cu sau fara intentie si din partea colaborationistilor cu anti-românii).

Credem ca este momentul sa organizam, in august  2014 (sau cand  va decide CO), la Montreal, “Congresul BasaP” (Congresul Basarabenilor de Pretutindeni, care se va convoca, sa zicem, din trei in trei ani), pentru a contracara actiunea MAVAP. Dar nu “pe linie” oficiala, ci cu forte proprii, BASARABENESTI, NonG = Non-Guvernamentale  (s-a vazut cum treneaza problema organizarii Congresului Românilor de Pretutindeni, din cauza tendintelor divergente din Senatul României):

Association (Communauté) des Bessarabiens du Québec„, basarabeni.canada@gmail.com, ca gazda, impreuna cu alte organizatii ale BasaP (inclusiv din Basarabia), care nu sunt infiltrate de MAVAP. Le vom publica numele pe Internet si cei ce vor avea de spus, s-o faca !

In ordine alfabetica, invitam urmatoarelor organizatii sa accepte a face parte din CO (Comitetul de Organizare) al  “Congresului BasaP” (Congresul Basarabenilor de Pretutindeni):

Association (Communauté) des Bessarabiens du Québec„, Presedinte Valentin Boju, matematician, biomatematician si compozitor, basarabeni.canada@gmail.com

Partidul Liberal din Basarabia, Presedinte Mihai Ghimpu, fost Presedinte al Basarabiei si al Parlamentului Basarabiei

Partidul National Liberal din Basarabia, Presedinte Vitalia Pavlicenco, fost deputat

∎Postul de Radio „Vocea Basarabiei„- director Valeriu Saharneanu, deputat

ULIM – Univ. Libera  Internationala a Moldovei &  Poeta Ana Guţu – prof. univ. ULIM

∎”Viata Basarabiei„- revista a Uniunii Scriitorilor  din Basarabia, Presedinte Arcadie Suceveanu

La primul “Congres BasaP”, vor participa intre 25 si 50 Basarabeni – cate unul-trei din fiecare asociatie, fiecare participant avand dreptul la un vot. Taxa de congres va fi necesara numai pentru inchirierea unei  SALI de CONFERINTE, la un pret minimal (20-30 dolari de participant). Restul activitatilor se vor realiza prin benevolat ! Daca se vor gasi filantropi pentru a ajuta tineri (18-33 ani) din Basarabia, sau tinuturile instrainate de Basarabia, sa participle la “Congresul BasaP”, cu atat mai bine.

De ce la Montreal?

Deoarece aici este  singura  Piata a Românilor, situata in afara granitelor României, initiata si recunoscuta oficial de doua capitale: Bucuresti, capitala economica si politica a României, si Montreal, capitala economica a Quebec-ului.

La “Congresul BasaP” pot participa si organizatii ale RomP (Românilor de Pretutindeni), ca observatori (fara drept de vot, dar cu drept consultativ si, mai ales, cu dreptul de a elabora si depune proiecte, care  vor fi votate doar de congresistii BasP).

Incheiem aceasta parte de consideratii  intr-o nota optimista, revenind la inaintasi: dupa cum spuneam, avem aici o mare protectoare a BasaM (Basarabenilor din Mt)l – Doamna Elena ALISTAR  (in atentia DoamneiSmaranda CAZAN-LIVESCU, SUA: http://www.unifero.org ), care este prezentata in cartea noastra (Maria si Valentin)  “Dacii si ai lor Carpati”, in versiunea pe care i-am dat-o Dlui Ministru Baconschi, in vizita sa la Mtl, din 22 mars 2011.

Cartea D&C  constituie libretul Operei Muzicale omonime, prezentate pe blogul Doamnei Vitalia Pavlicenco, la data de 7 ianuar 2011, sub titlul “O informatie pt toti de la Valentin Boju”. Publicat la 7 ianuarie 2011; 675 afişări; tag-uri: izvorit din suflet. http://www.pavlicenco.md/2011/01/07/o-informatie-pentru-toti/.

Cantecul nostru “Hai ACASA, Basarabia !” este dedicate Doamna Elena ALISTAR dar si tuturor patriotilor Basarabeni !

Deoarece Ofensiva MAVAP trebuie stopata mai intai “la sursa”, adica in Basarabia, unde principalele forte de contracarare sunt PNL-B si PL din Basarabia, asa cum glasuieste “Memorandum-ul pentru REINTREGIRE”, adoptat pe 27 Martie 2011, vom proceda, in continuare,  la o abordare practica !

ACTIVITATE “de teren”. Sa obtinem adeziunile unor basarabeni la PNL-B (PNL din Basarabia), sau pentru PL. Trebuie spus mereu ca-i vorba de PNL din Basarabia, deoarece multi Români (ca si noi, M&V), cu suflet liberal, sunt suparati pe infratirea contra naturii PSD-PNL din România.

Dupa ce o sa apara materialul nostru ( “Versiune CORECTATA si COMPLETATA privind Ziua REINTREGIRII, serbata la Mtl pe 27 Martie, 2011”), unde se gaseste motivarea teoretica, va trebui inceputa o campanie sistematica de cooptare de noi membri din Diaspora in PNL-B sau in PL-ul dlui Ghimpu, in numele punctului  #9 din “Memorandum-ul pt REINTREGIRE”, al CMR, din 27 martie 2011 (campanie de cooptare propusa de noi, in “Versiune CORECTATA si COMPLETATA . . .”, la care lucram).

Ar trebui sa incepeti, dumneavoastra , PNL-B, impreuna cu PL, cu abordarea centrelor românesti  din Diaspora, unde aveti cunoscuti (zeci de astfel de centre), apoi de continuat cu altele, unde nu avem contacte, si pus accentul pe Romania, unde avem atatea organizatii Pro-Basarabia si atatea SUTE DE MII de refugiati Basarabeni, dar si cei noi, cu cetatenie Româna. Va asiguram ca se vor strange in cateva luni peste 100 membri PNL-B si PL; apoi, acel obiectiv de 700 noi membri ai PNL-B, din Diaspora, se va atinge in 2-3 ani. Ar fi stimulant daca in pagina PNL-B ati afisa cati membri din Diaspora aveti (dar aceasta numai dupa ce vom depasi 25-40 Diasporeni). Din punct de veder al numarului membrilor din Diaspora, PNL-B va fi primul din Basarabia, impreuna cu PL, iar cand vom avea cateva sute, vor fi si primele din România

Explicatie. Va rugam sa ne scuzati pentru incetineala: lucrul la “Versiune CORECTATA si COMPLETATA privind Ziua REINTREGIRII, serbata la Mtl pe 27 Martie, 2011” merge lent, deoarece Val B are niste urgente cu contracte de Matematici Aplicate si cu o carte de Biomatematica, cu colaboratori din Can si US, care trebuie publicata in 2011/2012.

Oricum, trebuie sa acceleram cooptarea câtor mai multi membri din Diaspora in PNL-B si in PL (de aceea, va trebui ca in maximum una-doua saptamani, sa va trimitem “Versiune CORECTATA si  COMPLETATA privind Ziua REINTREGIRII. . .”), deoarece se apropie noi alegeri decisive in Basarabia, pt care preconizata alianta/fuziune (din punctul  #9 al “Memorandum-ului pt REINTREGIRE”) dintre PNL-B si PL, ar fi hotaratoare pt intrarea in Parlament a ambelor partide (asa cum merg lucrurile acum, actiunea de fuzionare da impresia de taraganare; alianta ar prinde bine chiar si pt realegerea lui Dorin Chirtoaca).

Toate bune pentru Basarabia si Basarabeni,

Hai ACASA, Basarabia !

In conformitate cu REZOLUTIA REUNIUNII din 27 martie 2011 din “Place de la Roumanie à Montréal”,organizata (intre 15:00 – 18:30, pe un ger de minus 80 C) de

1.”Société Civile Diaspora pour l’Avenir de la Roumanie” (SCDAR)–  cu sediul in Montreal,

Presed. Maria Tarnavschi (Basarabeanca din Balti si membra AFDPR – Asociatia Fostilor Detinuti

Politici din România), societ.civ.diaspora.avenir.roum@gmail.com

2.”Association (Communauté) des Bessarabiens du Québec„, Presed. Valentin Boju (Basarabean din

Cahul), basarabeni.canada@gmail.com ,

si de inca doua asociatii din Montreal,

cu prilejul implinirii a 93 ani de la actul istoric de la 27 Martie 1918, prin care Sfatul Tarii de la Chisinau a votat pentru o Romanie Intregita

Post Scriptum. Exista o conexiune evidenta intre materialul de fata si articolul Domnului Mircea Popescu “Izolare si Secesiune”: aici expunem atat demascarea, cat si o modalitate de anihilare a intoxicarilor moldoveniste.

Loading Facebook Comments ...

76 Comments

Add a Comment
 1. Vad ca nu va sfiiti nici un puc ca atacati diaspora, mai ales cea din Canada.
  Voi incepe mai intai cu o simpla prezentare.
  Sunt absolvent al ASE Bucuresti, vorbitor de limba romana si ma consider roman. Frecventez regulat o biserica ruseasca din Montreal (si nu e treaba matale de scroafa nesimtita sa ma judeci). Frecventez aceasta biserica pentru ca imi e mai aproape de suflet decat oricare alta romanesca. Am fost si la biserici romanesti aici. Pe langa faptul ca au alt calendar (care pana la urma nu il socot potrivit pentru mine) ma mira tare atitudinile diferite ale enoriasilor romani si rusi. Credeti-ma ca atat parintele are mai mult har in cazul bisericii ruse car si enoriasii sunt mai cu sarg, pe cand in biserica romaneasca se vine pentru discutii si socializare. Bisericile se umplu exact inainte de crez si se impartasa copilul.
  In ceea ce priveste CMQ (Comunitatea Moldovenilor din Quebec) e un ONG necesar si chiar v-as spune ca ajuta mult diaspora cand e necesar (vezi cazul Snejanei Rusnac). Lasa un pic critica de doamna nesimtita si mai deschide ochii la realitati, ca in 3-4 generatii copiii romanilor, rusilor, romanilor basarabeni sau moldovenilor de aici vor fi toti canadieni (si asta pentru ca in Canada vor creste si se vor realiza, deoarece in Moldova sau Romania nu a fost posibil) si nu ii va interesa acest aspect de ura interetnica si de aparteneta etnica pe care il promovatati si il folositi in interes propriu sau bine dirijata de interese obscure. Atat am vrut sa va zic si asa ca nu va mai amestecati in treburile diasporelor ca ele si le vor aranja si singure. Nu avem nevoie de „bunavointa” dumneavoastra.
  Sper sa inchideti blogul, decat sa publicati atat gunoi nenecesar.
  Sergiu

 2. E vorba de o petitie cu numele „Memorandum-ul pt REINTREGIRE”care urmeaza sa fie revazuta si completata in scopul educarii electoratului de aici din teritoriu.

  de bătăiosu tags: Memorandum pentru Reintregire, petitie

  Parlamentele Romaniei si Moldovei

  MEMORANDUM PENTRU REINTREGIRE

  Ca membri ai societatii romanesti globale, semnatarii acestui Memorandum,

  Comemorand cu adanca piosenie si mandrie nationala actul istoric de la 27 Martie 1918, prin care Sfatul Tarii de la Chisinau a dat semnalul infaptuirii Romaniei Intregite;

  Fiind constienti ca starea de separare actuala a Romaniei in totala contradictie cu mostenirea pe care anul 1918 ne-a lasat-o trebuie sa fie indreptata prin actiunea concertata a tuturor fortelor romanesti atat ale statutului, ale clasei politice cat si ale societatii civile:

  1. Tinem sa aducem omagiul nostru celor 86 de romani basarabeni care prin semnaturile lor au devenit adevarati parinti fondatori ai Romaniei Intregite.
  2. Solicitam societatii civile romanesti ca impreuna cu mass-media de pe amandoua malurile Prutului sa inceapa o campanie sustinuta pentru educarea populatiei si constientizarea necesitatii reunificarii tarii.
  3. Prin activarea Congresului Romanilor de Pretutindeni, cerem viitorilor reprezentanti ai romanilor de pretutindeni sa aiba in agenda lor ca prioritate absoluta sustinerea eforturilor pentru readucerea Basarabiei in cadrul Romaniei Reintregite.
  4. Cerem Presedintiei, Parlamentului, Guvernului Romaniei, partidelor politice sa-si separe mesajul national de limbajul ideologic si sa adopte o pozitie comuna si unitara in problema nationala in concordanta cu idealurile unitatii nationale si ale statului unitar Roman a carui infaptuire este oficial recunoscuta prin declararea zilei de 1 Decembrie, ca Ziua Nationala a Romaniei.
  5. Cerem organismelor statului roman sa intreprinda masuri concrete politice si diplomatice pentru a sensibiliza opinia publica internationala, institutiile Uniunii Europene si celelalte state, asupra dorintei poporului roman pentru reunificare printr-un process asemanator celui prin care cele doua foste state germane au devenit un singur stat.
  6. Consideram ca cele doua guverne de la Bucuresti si Chisinau au datoria morala de a-si armoniza politica externa in directia reprezentarii comune a unei politici nationale care sa conduca la o tranzitie fara sincope spre integrarea Basarabiei in Romania si prin aceasta populatia Basarabiei sa obtina de drept cetatenia Uniunii Europene.
  7. Cerem Presedintelui si Parlamentului Romaniei sa adopte un act normative prin care ziua de 28 Iunie 1940, in care a inceput agresiunea armata impotriva Romaniei si catatenilor Romaniei, sa fie declarata zi a ocupatiei sovietice a teritoriul Romaniei asa cum a procedat si presedintele de la Chisinau domnul Mihai Ghimpu.
  8. Cerem ca autoritatile romane sa dea curs si sa se implice in ridicarea Memorialul Patimilor Romanesti care reprezinta omagiul adus martirilor romani ai ocupatiei sovietice, conformandu-se declaratiei politice din data de 9 Iunie 2009 prezentata in plenul Senatului de Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului care sustinea necesitatea construirii acestui Memorial la initiative romanilor si organizatiilor romanesti din intreaga lume. Declaratia nu a intampinat nicio obiectie din partea membrilor Senatului.
  9. Cerem ca PL- Basarabia si PNL-Basarabia ca forte politice pro-romanesti si pro-unioniste sa gaseasca modalitatea ca in cel mai scurt timp sa se uneasca pentru a constitui o forta credibila si reprezentativa a populatiei majoritare romanesti din Basarabia.

  Dumnezeu sa ajute natiunea romana sa-si implineasca idealul national al reintregirii.

  O formidabila initiativa.

 3. Pt sergiu

  Eu nu-i prea inteleg pe cei care nu vad niste lucruri evidente: articolul nu-mi apartine. Poftim, spuneti idei, dar fara reprosuri MIE.

  Si inca ceva: nu va obositi, nu ascult de opiniile nimanui, decit daca vreau – ce sa public, si ce – nu.

 4. Ala-Mandacala strikes again.
  Cand kremlinul controleaza teritoriul intre Nistru si Prut, cum credeti? va lasa de izbeliste diaspora?

 5. ptu Sergiu

  Ne ustala Alaaaaaaaaaa?
  De unde si cum dracu a ajuns sa fie infiltrata tocmai acolo ? Este un om „de nadejde” pentru dusmanii poporului nostru.
  A fost, este si va pleca „dincolo” mancurta si tradatoare de neam.
  Sergiu, mai bine zis Serghei, cine te-a educat ?

  „nu e treaba matale de scroafa nesimtita sa ma judeci ” –

  Da, ai dreptate, cred ca nu este treaba autoarei textului, este necazul mamei, care a nascut un Porc ca dumneata.

  Cum a ajuns un Porc sa profite de studii in Romania ca in continuare sa judece, sa faca cu ou si cu otet tara, care l-a „facut” cetatean al ei, care i-a dat studii, i-a deschis cale libera in lume, spre un viitor mai bun ?

  Porc !

 6. Limba moldovenească – instrument de genocid cultural al basarabenilor.Lenin: «Basarabia este pamant românesc»

  10 Apr 2011 .

  Text publicat in anul 2004:

  (…) Se stie si este unanim ca limba româna are 5 graiuri, numite subdialecte, si anume: moldovenesc, muntenesc, crisean, maramuresean si banatean, fiecare dintre ele caracterizandu-se prin anumite trasaturi specifice. Din aceste graiuri este constituita limba româna, unica pentru toata suflarea româneasca.

  Si asa cum presedintele Voronin este autorul Conceptiei politicii nationale a RM in care, in special, se prevede «neutralizarea juridica si politica a necontenitelor tentative de demoldovenizare, de negare a existentei natiunii moldovenesti si a statalitatii moldovenesti, de ignorare a etnonimului «moldovean» si glotonimului «limba moldoveneasca» » («Moldova suverana», 25.XII.2003), sa incercam, sa vedem, continuand lista inserata in «Literatura si Arta» din 1 ianuarie 2004 (nr.1 (3045)) de ziaristul Ion Sofronie, cine se mai face vinovat de «demoldovenizare».

  1. Karl Marx: «Administratia ruseasca din toate judetele Basarabiei a ordonat sa fie arse orasele si satele in momentul apropierii inamicului. Acest ordin este cu atat mai ridicol, cu cat, dupa cum rusii inteleg prea bine, românii basarabeni nu vor regreta plecarea lor mai mult decat românii din Valahia si Moldova…» (opere, ed. II, vol. 10, Moscova, 1958, p.495). «Taranul român din basarabia nutreste pentru «muscal» numai ura» (K. Marx: Insemnari despre români, Bucuresti, 1964, p.167).

  2. Friedrich Engels: «Finlanda este finlandeza si suedeza, Basarabia – româneasca, iar Polonia Congresului – poloneza (…). Aici nici nu poate fi vorba de unirea unor neamuri inrudite, care poarta numele de rus, aici avem de a face pur si simplu cu o cucerire prin forta a unor teritorii straine, pur si simplu cu un jaf». (Opere, ed. v.22, Moscova, 1962, p.30-31).

  3. F.A. Bronchaus, J.A. Efron: «Grupul romanic este reprezentat de români (cca. 9.000.000) in Gubernia Basarabia (judetele Balti, Soroca, Chisinau, Orhei) si in judetele nistrene (Herson); aceasta populatie isi apara cu insistenta limba si chiar a românizat o parte din populatia ucraineana» (Dictionar enciclopedic, Sankt Petersburg, 1899).

  4. L.S. Berg: «Moldovenii sunt românii care populeaza Moldova, Basarabia si o parte din guberniile Podolia si Herson; acestia populeaza in proportie nu prea mare si gubernia Ekaterinoslav» (Basarabia. Tara, populatia, economia. Petersburg, 1918).

  5. N. Durnovo: «… toate scolile organizate in Basarabia au scopul de a transforma românii basarabeni in velicorosi, ceea ce nu reuseste…» (Peterburgskie vedomosti, 27 mai (9 iunie) 1912).

  6. V. I. Lenin: «Basarabia este pamant românesc» (V. I. Lenin, lucrarea «dreptul natiilor la autodeterminare»).

  7. Alexei Mateevici: «Mai inainte de toate sa stiti ca (…) fara unire nu vom putea dobandi nimic. Deci sa avem un gand, o inima, un ideal! Al doilea sfat e acesta. Lucrul drept poate inflori numai daca se intemeiaza pe idei drepte. Cu mahinre am vazut astazi ca intre d-voastra nu toti sunt uniti asupra ideei drepte. Unii se socot moldoveni, altii – cei mai putini – români. Ei bine, daca ati luat asupra d-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel intreg invatamantul e fara rost. Da, suntem moldoveni, fii ai Vechii Moldove, insa facem parte din marele trup al românismului, asezat prin Romania, Bucovina si Transilvania (Aplauze). Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile unde traiesc, ci-si spun români. Asa trebuie sa facem si noi (Aplauze). Asta nu inseamna separatism, caci si cei din Transilvania, si cei din Bucovina, si cei din America se numesc tot români. Al treilea sfat pe care vi-l dau este: sa stati cu mare putere la straja intereselor nationale. Sa traim bine si cu strainii, dar sa nu tradam interesele noastre, caci altfel vom cadea pentru totdeauna…

  … N-avem doua limbi si doua literaturi, ci numai una, aceeasi cu cea de peste Prut. Aceasta se stie din capul locului, ca sa nu mai vorbim degeaba. (…) Noi trebuie sa ajungem de la limba noastra proasta de astazi numaidecat la limba literara româneasca» (Din cuvantarea rostita la primul Congres al invatatorilor moldoveni din Basarabia, care a avut loc la 25-28 mai 1917).

  8. Ruben Budagov: «Numai pentru faptul ca I.V. Stalin aminteste «limba moldoveneasca» a aparut problema limbii moldovenesti de sine statatoare, desi majoritatea lingvistilor considera pana acum ca românii si moldovenii vorbesc aceeasi limba» (Voprosi iazakoznania, 1957, Nr.2, p. 154).

  9. Rajmund Piotrowski: «… termenul de «limba moldoveneasca» are o istorie mai veche pe teritoriul Basarabiei. Acest termen a fost un instrument al politicii imperiale tariste, iar apoi al politicii imperiale staliniste-bolsevice. Menirea acestui instrument era de a izola Basarabia, iar mai tarziu – Republica Moldova de la arealul românesc» (Literatura si Arta, 31.08.1995).

  10. Nicolae Corlateanu: «Se impune a intelege cu totii, o data si pentru totdeauna, ca incercarile intreprinse in perioada sovietica de a crea o noua limba literara romanica pe teritoriul fostei RSSM, diferita de cea româna, n-a dat si, de fapt, nu puteau da nicicand rezultatele scontate. Dimpotriva, au dat nastere la discutii infructuoase, pentru ca in nici un chip nu se poate ascunde adevarul confirmat istoriceste prin unitatea de limba, literatura, creatii artistice. O data si odata trebuie sa ajungem cu totii la intelegerea ca limba noastra literara trebuie numita cu numele sau adevarat – româna. Acest lucru nu afecteaza in nici un fel nici ambitiile, nici orgoliul cuiva, cu atat mai mult independenta si suveranitatea statala a Republicii Moldova» (Limba Romana, nr. 4 (22), 1995, p.10-19).

  11. Eugen Coseriu: «A promova sub orice forma o limba moldoveneasca deosebita de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, e o absurditate si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, un act de genocind etno-cultural».

  12. Silviu Berejan: «limba exemplara nu poate fi numita moldoveneasca, pentru ca limba literara, «moldoveneasca», nu exista. Exista numai vorbire dialectala moldoveneasca» (Literatura si Arta, 24.08.1985).

  13. Ion Constantin Ciobanu: «(…) de cata intelepciune au dat dovada stramosii nostri ca au numit aceasta limba cu un cuvant neutru. Limba română! Doamne fereste daca aceasta limba s-ar fi nascut din uzurpare si s-ar fi numit dupa vreo regiune oarecare munteneasca, olteneasca, ardleneasca, banateana, bucovineana, moldoveneasca etc.! Atunci, s-ar fi vazut cum joaca dracul intr-un picior! Sintagma «limba româna» e unificatoare. Ea nu inalta, nu coboara, nu subapreciza pe nimeni, ea creeaza la toti condtii egale! Si taie o data si pentru totdeauna apa de la moara ratacitilor» (Moldova literara, 18.VI.1995)

  14. Declaratia Adunarii Generale anuale a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova: «Adunarea Generala anuala a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova confirma opinia stiintifica argumentata a specialistilor filologi din republica si de peste hotarele ei aprobata prin Hotararea prezidiului ASM din 9.IX.1994, potrivit careia denumirea corecta a limbii de stat (oficiale) a Republicii Moldova este limba româna. 29 februarie 1996».

  Aducem in continuare atat punctul de vedere al cronicarilor moldoveni, cat si al savantului-enciclopedist, mebru al Academiei din Berlin, Dimitrie Cantemir.

  1. Grigore Ureche: «Românii cati se afla locuitori in Tara Ungureasca si la Ardeal, si la Maramorasu de la un loc santu cu moldovenii si toti de la Ram se trag…».

  As vrea sa atentionez aici privirea si cugetul «carturarului» cu trei facultati (si diplome, fireste) V. Stepaniuc… Se zice ca e doctor in nu stim care stiinta. Mai degraba as zice ca e doctor in prostie… Tovarasul flutura, in timpul unui interviu acordat reporterului de la PRO TV Chisinau, volumul «Letopisetul Tarii Moldovei», afirmand ca noi, «moldovenii», avem «niste specific»… Nici cu trei facultati, ignorantul, nu este in stare sa citeasca un letopiset…

  2. Miron Costin: «Ca si noi, si muntenii se numesc români… Rumân este un nume schimbat in cugetarea anilor de la român…» (Cronica polona: Despre limba moldoveneasca sau rumaneasca). La 1675 Miron Costin nu facea nici o diferenta, considerand limba moldoveneasca identica cu cea româneasca, ea fiind una a intregii suflari românesti.

  3. Dimitrie Cantemir: «Inainte de toate, chiar daca acest (neam) a fost impartit in trei tinuturi de capetenie, totusi toti se cheama cu acelasi nume de români, dispretuind adica dand de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de catre popoarele barbare. Caci românii care traiesc si astazi in Transilvania, deasupra fluviului Olt, in tinutul numit Maramures, nu-si dau numele de valahi, ci de români (martori imi sunt toti locuitorii tuturor natiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate ii numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, ii numim munteni – caci au luat in stapanire mai multe locuri muntoase) isi dau si ei la fel numele de romani, iar tarii lor de Tara Româneasca, adica in latineste: Terra Romana.

  Noi, moldovenii, la fel ne spunem români, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci româneasca, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «Stii româneste?», adica (in latineste): «Scis Romanice»? Iar daca aceste neamuri n-ar fi la obarsia lor romani, cum, ma rog, ar fi putut sa-si ia, prin minciuna, si numele, si limba romanilor?…»

  In «Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor»: «neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor… toti cu un nume de obste români se cheama». Afirmatiile acestea nu lasa nici o umbra de indoiala ca moldoveanul Dimitrie Cantemir se considera român.

  Cunoscand aceste si multe alte argumente doveditoare ca noi, bastinasii dintre Prut si Nistru, suntem romani, ca avem o limba romana, o istorie romana, si auzindu-i pe acesti necarturari, ignoranti, farisei si tradatori de neam: Voronin, Tarlev, Stati, Beniuc, Stepaniuc, Ostapciuc, Duracov si multi alii, iti vine sa transformi argumentele intr-o ghioaga de-ale ostasilor lui Stefan cel Mare si sa-i otanjesti cate pe unul, pana cand va iesi din ei prostia, fareseismul, slugarnicia fata de seniorii lor de la Kremlin si va intra in loc dragostea de neamul din care fac parte, de limba, drgostea de istoria noastra straveche si plina de fapte de glorie… Prostia omeneasca o poti inlatura prin cuvantul intelept. Ignoranta, ambitia, minciuna, slugarnicia nu le poti lichida decat aruncandu-le peste bordul istoriei…

  Lista persoanelor vinovate de «necontenitele tentative de demoldovenizare» ar putea fi continuata. Parlamentul de la Chisinau, fara a intui cel putin cat de mare e prostia si ignoranta pe care o afiseaza in fata lumii, le-a declarat, prin legea nr. 546 din 19 decembrie 2003 privind aprobarea Conceptiei nationale, razboi cronicarilor Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, savantului-enciclopedist Dimitrie Cantemir, savantilor de renume mondial Eugen Coseriu, Nicolae Corlateanu, Silviu Berejan, Anatol Ciobanu, Ruben Budagov, Rajmund Piotrowski, cantaretului limbii materne Alexei Mateevici, regretatului scriitor Ion C. Ciobanu, savantilor rusi L.S. Berg, N. Durnovo, F.A. Bronchaus, I.A. Ffron; Valeriu Rusu (Franta), Klaus Heitman (Germania), Alf Lombard (Suedia); teoreticienilor comunsimului stiintific Karl Marx, Friedrich Engels, V.I. Lenin… Lege promulgata imediat de seful statului, in felul acesta atenuandu-si un pic greseala comisa in fata seniorului sau Vladimir Putin, prin nesemnarea Memorandumului rus de federalizare a Republicii Moldova, adica de oficializare a colonizarii statului nostru de catre Imperiul barbar de la rasarit…

  Impotriva acestui memorandum, dar si a Conceptiei politicii nationale s-au pronuntat cele mai de seama personalitati ale statului nostru, principalele institutii stiintifice ale statului nostru, peste 40 de organizatii nonguvernamentale. Conducerea actuala a Republicii Moldova a comis din nou o greseala fundamentala, sfidand in mod constient adevarul stiintific si istoric, referitor la populatia majoritara si titulara si aproband un document antinational, antiromanesc, un document ce se afla «in contradicte flagranta si insurmontabila cu realitatile istorice, lingvistice, demografice si politice constituite in Republica Moldova si releva mai degraba dorinta comunistilor de a imprima statului alti vectori de dezvoltare. In acest sens, documentul are un caracter profund antieuropean si prefigureaza plasarea Republicii Moldova pe coordonatele geopolitice rusesti».

  http://www.jurnal.md/ro/news/limba-moldoveneasca-instrument-de-genocid-cultural-al-basarabenilor-203713/

 7. MESAJ IMPORTANT:
  PROVOCATORI- KGB-KGB-KGB-KGB-KGB-KGB-KGB-KGB-KGB

  INTRUCAT MESAJUL RE-UNIRII CU ROMANIA DEVINE TOT MAI PREZENT IN VIATA POPULATIEI DIN RM SI TOT MAI MULTA LUME REALIZEAZA CA UNICA SALVARE DE CIUBOTA RUSEASCA IMPERIALA ESTE RE-VENIREA LA ACTUL UNIRII DE LA 1918,

  IN ULTIMUL TIMP PE BLOGURILE PRO-ROMANESTI APAR TOT MAI MULTI PROVOCATORI KGB GEN „SERGIU”, ” ROMAN DE LA IASI, PUTNA, BARLAD”, „PLAVETZ RUSSKI” ETC. SAU „STUDENTI” BASARABENI DIN ROMANIA CARE PONEGRESC SI DEZINFORMEAZA PUBLICUL PT. A DIMINUA SI A ANIHILA IMPACTUL MESAJULUI UNIRII. NOTATI NUMAI CE CUVINTE GROSOLANE FOLOSESC EI ! JARGON DE BANDITI SI TALHARI DE PESTE NISTRU !

  DECI, ATENTIE MARE LA TOATA LUMEA SI SA FITI CONSTIENTI DE ACESTI PROVOCATORI DE PE FORUMURI. IGNORATI-I PUR SI SIMPLU ! NU LE RASPUNDETI SI NU PIERDETI TIMPUL CU EI. SAU MAI BINE, SA FIE STERSE MESAJELE KGB-ISTE.

  ESTE UN ALT PLAN DIABOLIC KGB. CACI PRESEDINTELE PARTIDULUI LIBERAL MIHAI GHIMPU DECALARASE SAPTAMANA TRECUTA IN PRESA CA KGB / SIS / A RAMAS ACELASI SI ACUM, NESCHIMBAT, DE PE TIMPURILE LUI VORONIN SI RESHETNIKOFF, / LUCRU ACCEPTAT TACIT DE FILAT SI LUPU /.

  ACELASI KGB CARE A INSCENAT UN ALT „ACCIDENT” IN NOV. 2009 /DINTR-O LUNGA SERIE / OMORANDU-L PE STUDENTUL BASARABEAN DE LA BUCURESTI – ANDREI SAVCIUC, LIDER AL STUDENTILOR BASARABENI PRO-ROMANIA MARE.

 8. Pizda matii de Pavlicenco, sa sugi tu PULA, pidarazco! Noi sintem MOLDOVENI! Fute-o tu in Tiganiada(romania)!

 9. Ser-ghei, tu esti moldoBOU nu moldovan. Sa iti arda capu si sa te inaci in voma needucat borit!

 10. Dna Pavlicenco nu permiteti la asa risuri sa-si lase amprenta needucatie pe acest blog.

 11. Sergiu : Frecventez regulat o biserica ruseasca din Montreal >>
  ——————–
  ?????

  Un astfel de vocabular de la unul care scrie „Sunt absolvent al ASE Bucuresti, vorbitor de limba romana si ma consider roman”. Problema ta e in faptul ca esti pierdut si batut de vant ca frunza …

 12. Sergiulică, ce e cu vocabularul ăsta măi băiatule?

  Ai puțin bun simț măcar pentru vârsta acestei doamne, dacă pentru faptul că e femeie ca și mama ta nu ai.

  Să-ți fie rușine că după ce că ești prost și habar nu ai ce e cu tine, de unde te tragi și cine ești, mai adresezi și expresii suburbane unei doamne a cărei simplă vină este că are o altă părere decât a ta.

  Cât privește Țiganiada, asta nu arată decât că ești un zombat, care se ghidează de niște stereotipuri de secol XX.

  Măcar dacă ai fi citit tu epopeea „Țiganiada” a lui Ion Budai-Deleanu, tot ai fi fost mai câștigat decât urmând ca un *** propaganda sovietică.

  Amice, un sfat: Trezește-te, URSS nu mai există!

 13. Comentariul de mai jos este în afara topicului acestui articol, dar trebuie tratat ca un semnal de alarmă!

  ###

  Se întâmplă un fenomen interesant la Unimedia.

  Dacă de curând am observat că slugile FSB-iste de la patriotism.md îmi cenzurează comentariile, iată o nouă surpriză.

  Tocmai am sesizat că orice aș posta ca și comentariu pe unimedia nu mai este publicat automat. Să înțeleg că băieții m-au băgat în lista neagră?

  Îmi moderează comentariile?

  Da’ ce-am făcut așa de grav pentru cuibul FSB-ist care se întrevede acolo?

  Aaaa, că am spus câte ceva despre tovarășul Leancă? N-am spus nimic mai mult decât informațiile care sunt publice deja pe wikipedia și în alte surse online.

  Tovarășul Leancă în anul 1989 lucra ca și secretar 2 al Ambasadei URSS de la București și evident că era agent KGB. În țările blocului de la Varșovia (și nu numai) personalul ambasadei era format de fapt din agenți de informații protejați de imunitate diplomatică.

  Îi este rușine tovarășului Leancă de originea domniei sale?

  Mai bine i-ar fi rușine de răul pe care îl face RM când cere eliminarea posibilității ca RM să fie inclusă în blocul țărilor candidate la UE chemat al Balcanilor de Vest. De mai bine de 5 ani președintele Băsescu se zbate pentru a conferi RM acest statut.

  Tovarășul Leancă pare să fie încă foarte conștiincios angajamentului său față de FSB.

 14. http://www.impactonline.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=549:primul-preot-moldovean-in-canada&catid=81:quebec&Itemid=520

  PROVOCARE – FILAT:

  În cel mai apropiat timp, moldovenii din Canada vor avea propriul şi primul preot din Moldova, care va oficia slujba divină în lima maternă. Va fi o premieră, deoarece biserica moldovenească nu a avut, pînă în prezent un reprezentant în Canada.

  Este vorba de clericul Alexei Mironaş, care se va stabili, împreună cu familia, în oraşul Montreal, regiunea Quebec, unde locuiesc deja peste 3500 de familii din RM.

  “Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, eu voi pleca împreună cu Moldova pentru a fi alături de aceşti creştini. Cred că în timpul apropiat ei vor beneficia de un colţişor unde se vor putea aduna la o rugăciune comună care se va oficia în limba maternă”, a menţionat preotul în cadrul unei conferinţe de presă, în ajunul plecării.

  Întrebat dacă prin limba maternă are în vedere româna, acesta a răspuns că şi moldoveneasca.

  Potrivit mai multor moldoveni stabiliţi în Quebec, în regiune deja există, în jur de 7 biserici, unde serviciul divin este oficiat în limba română. Care ar fi motivul să apară încă una? Sunt alungaţi enoriaşii moldoveni din bisericile române? Puţin probabil.

  Preotul a adus mulţumiri prim-ministrului, Vlad Filat, care a susţinut, din proprile economii, acest proiect şi i-a mulţumit oficialului pentru faptul că poartă grijă atât cetăţenilor din ţară cât şi celor de peste hotare.

  “Suntem un popor creştin, cu o cultură şi o tradiţie care este cea mai mare bogăţie a noastră şi de aceea suntem datori să transmitem ceea ce este mai frumos urmaşilor şi copiilor noştri, aşa cum au făcut-o la rândul lor şi strămoşii noştri”, a remarcat clericul.

  Preotul s-a eschivat să numească valoarea ajutorului financiar, specificând că mult mai important este gestul, do-rinţa de a face un lucru frumos. „Aşa precum un creştin, mergând la biserică, aduce o jertfă din munca depusă de el, cumpărând o lumânare sau donând un bănuţ, la fel şi prim-ministrul, a oferit din toată inima o susţinere pentru ca mesajul nostru să ajungă la moldovenii care locuiesc acolo”, a adăugat acesta.

  El a spus totuşi că suma este suficientă pentru a ajunge la destinaţie şi a începe activitatea. Iniţiativa vine la cererea preşedintei comunităţii moldovenilor din Quebec, Ala Mîndîcanu, şi a mai multor creştini de acolo.

  “Pentru prima perioadă va fi închiriată o încăpere, apoi dacă ne vom uni puterile cu toţii, vom face ceva mai bun”, a anunţat Alexei Mironaş. Preotul nu a oferit informaţii nici despre timpul când va începe construcţia lăcaşului sfânt, nici despre sursele din care se va face aceasta. Speranţele exprimate de părinte le alimentează şi pe ale noastre, deoarece, la moment nu se ştie nimic mai mult de atât. Alexei Mironaş a mărturisit că nu cunoaşte le-gislaţia Canadei, nici procedura prin care au fost înfiinţate bisericile deja existente, şi nici nu a o obţinut acordul prealabil al autorităţilor de acolo. Totuşi el a spus că va stabili relaţiile necesare pe loc şi s-a arătat convins că şansele de izbândă sunt foarte mari, asta deoarece fiecare om are dreptul să-şi manifeste cultul. Proiectul, cum îl numeşte Alexei Mironaş, care a constat în obţinerea actelor pentru plecare, a durat circa 1,5 ani. El spune că a ales Canada, deoarece în această ţară nu e-xistă preot din Moldova. Argument forte, ce mai.

  De parcă moldovenii din Quebec ar fi mai fericiţi sau mai împliniţi că le citească predica un preot moldovean şi nu unul român.

  În aceiaşi zi, clericul s-a întâlnit şi cu premierul Vlad Filat, pentru a-i mulţumi pentru susţinerea financiară acordată.

  “Aveţi o inimă mare şi vă mulţumesc pentru gestul pe care l-aţi făcut. Sunt sigur că compatrioţii noştri din Canada vor aprecia acest lucru” a menţionat acesta.

  Nu ştim ce exact a avut în vedere preotul, dar substraturile mesajului transmis pot fi multiple. Vlad Filat i-a mulţumit, la rândul său acestuia pentru faptul că oferă cetăţenilor moldoveni din Canada, posibilitatea de a avea acces la serviciile divine în limba maternă. Prim-ministrul a spus că cetăţenii noştri, aflaţi peste hotare se află în atenţia permanentă a Guvernului. În context, oficialul l-a rugat pe părintele Mironaş să le transmită moldovenilor de acolo să nu uite de ţară, după cum nici cei din ţară nu uită de ei. Din nou un mesaj cu substrat electoral.

  În final, Vlad Filat i-a înmânat preotului Alexei Mironaş o icoană de lemn, care-l înfăţişează pe Sfântul Gheorghe Biruitorul.

  “Această icoană mi-a fost dăruită de un bun prieten, dar sunt sigur că el nu ar fi împotriva transmiterii ei concetăţenilor noştri din Canada”, a concluzionat premierul.

  Unii dintre cei care au comentat informaţiile oferite mai sus îl sfătuiesc pe Vlad Filat să fie şi primul care va deschide un consulat în Canada. Prim-mi-nistrul a spus că nu este exclus ca ideea să se materializeze în viitorul apropiat.

 15. Ministrul de Externe Iurocika Leanka s-a exprimat parerea de mai multe ori ca el nu accepta ideea Re-Unirii Moldovei de Est cu România.
  Alta fatzeta a lui Filat. De aceea si a fost eliminat Al. Tanase pe o linie moarta, caci descoperise prea multe secrete la Ministerul Justitiei si devenea periculos pentru agentii secreti ai Moskovei: Filat si Leanka, etc.

  Vive le Québec libre !

 16. 1. Dna Vitalia Pavlicenco a lămurit că materialul este trimis din Canada de basarabeni din diaspora de acolo, care nu sunt de acord că şi diaspora de acolo au nimerit sub influenţa propagandei Rusiei de ridicare în slăvi a moldovenismului, cu scopul de învrăjbirea contra României şi românizmului, în timp ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul RM
  2.Dna Pavlicenco – nu prea trageţi atenţie expresiilor lui Sergei, înţeleg că este dureroros să citiţi expresiile lui Serghei – dar orce persoană sănătoasă la minte, chiar dacă nu este de acord cu altă părere , nu îşi v-a permite aşa expresii
  3. P/u Serghei – dupa cum gîndeşti şi cu ce cuvinte te exprimi nu te deosebeşti ci nimica de tovar. Voronin. Inconştient sau din cauza banilor duci politica Rusiei.
  În timp ce familia lui Voronin-comunistul a devenit cel mai mare burjua şi banchir, se vorbeşte că are peste 2 miliarde de Euro, atunci Sergei şi alţii peste un milion de cetăţeni au plecat prin străimătăţi (inclusiv şi în Canada îndepărtată) să cîştige ceva bani pentru susţinerea materială a familiei
  4. p/u Dna Ala Mândâcanu – Vă rog, confirmaţi sau infirmaţi că duceţi politica Rusiei a moldovenismului primitiv. Cine este persoana CT?

 17. Rog sa nu fiu incurcat cu Sergiul care injura. Iar pentru green (care nu semneaza romaneste) vreau sa ii spun ca eu nu am tradat niciodata Romania si ma consider roman dar nu am cetatenia romaniei. Nu ma ataca. Pentru ca ar trebui sa recunosti ca textul publicat e delirant si total neadecvat la realitatile diasporei romane si de basarabeni din canada

 18. Pt Bogdan

  Pe mine ma amuza acesti „Serghei”, dar sa ii vada toata lumea, sa inteleaga si ca mai avem asemenea oameni, dar si sa se vada cine ii sprijina pe promotorii moldovenismului in diaspora. Acesti promotori au prietenit si, poate, mai prietenesc si azi cu Voronin, erau mindri sa le vina la ziua de nastere pe la ULIM-ul moldovenesc, s-au implicat in a face documente false pentru unii reprezentanti ai lor. Mai inainte am primit un material si mai si despre ce fac unii in Canada, poate il postez…

 19. Pentru Celine DION

  Noi, Sergiu si Vitalia Pavlicenco, la Hamburg, pentru slujbele cuvenite cu prilejul nasterii nepoticai noastre, am luat legatura cu Biserica romaneasca. Am avut de ales intre Biserica romaneasca si cea macedoneana si ginerele a preferat la cea romaneasca. Nu inteleg deloc de ce basarabenii nu merg la Biserica romaneasca… Dar, poate e de inteles, daca au „indrumatori” ca cei invocati.

 20. Pt toti

  Ce mai fac „moldovenii” lui Voronin, Ghimpu si Filat prin Canada

  Acest mesaj confidential l-am primit, nu l-am postat atunci, acum am scos referintele, am lasat doar fenomenul.

  Ceea ce va spun in continuare, la acest punct #2, este confidential. Fiind un pozitiv in tot ce ce fac, mi-am propus sa uit de masinatiunile revoltatoare ale Tovei (trairi similar, suportate si de dv acolo, sub dictatura v-v), dar am sa va spun cate ceva, deoarece trebuie sa cunoasteti cateva aspecte specifice, care i se pot reprosa acolo tovei, fara a se releva sursa. Mai intai, Tova a infiintat aici cmq = comunitatea moldovenilor din qc (Québec), desi noi aveam deja CBQ = „Comunitatea Basarabenilor din Québec”. Nu vreau sa incep un razboi; nu merita si nici n-am timp pt asa ceva. Tova este o campioana a oportunismului (de altfel, aici, declara, cu diferite ocazii, ca este cu toata lumea: si cu rusii, si cu ucrainenii…): extrem de zgomotoasa, acaparatoare, mânata de interese de vizibilitate (unde a fost invitata, a venit doar daca i se asigura microfon). Pana la caderea lui v-v (vld voronin), ii aducea mereu la Mtl pe consulii lui de la NY.

  Dupa cum stiti, a orchestrat aducerea la Mtl a popii de Moscova mironash (care, abia coborat din avion, a si declarat ca va tine slujbe pt „moldovenii” de aici „in limba materna”; aceasta, in conditiile in care existau deja peste 10 biserici românest la Mtl), care mironash i-a marturisit unui basarabean ca voronin l-ar fi intrebat daca are nevoie de bani, la plecarea spre Mtl. Daca i-a dat sau nu, asta nu mai stiu. De ce spun „orchestrat”: deoarece, un cunoscut de-al meu, curtat de cmq, mi=a dat detalii:

  Tova A a organizat (pe vremea lui voronin), pe web-ul CMQ, un sondaj cu intrebari de genul „Doriti un preot de Mitropolia Chisinaului si intregii Mo, sau de Mitropolia Basa ?” etc.Tova era singura ce avea acces la web-ul CMQ si a fabricat rezultatele dorite (pt a-i fi pe plac lui Voronin si consulilor sai de la NY). Apoi, cand facatura a rasuflat in presa (Mediafax), pe fondul caderii lui Voronin, Tova a negat-o cu vehementa. Tova controleaza TOTUL, in cadrul CMQ (Comunit Mold. din Qc), dar a organizat si actiuni cu partidul de guvernamant provincial din Qc. Este dornica de parvenire. Noi, cei de aici, am ramas stupefiati afland ca Presed Ghimpu a gratulat-o cu un ordin (in acelasi timp cu Filat), dupa jocul dublu facut de AM cu Voronin.

  In arondismnentul CDN (Côte-des-Neiges) de aici, cu cea mai numeroasa comunit ro din Mtl, consilierii municipali nici nu mai vorbesc de români, ci de moldoveni. Noi, basarabenii, suntem sufocati de atatea moldovenisme (Tova a umplut Mtl de moldovenisme: asociatia femeilor moldovene, a tinerilor moldovence etc). Spun „sufocati”, deoarece Tova vrea sa controleze totul, de la „politica” de aici a basarabenilor si chiar si a unei parti din comunitatea româneasca existenta pana la venirea sa la Mtl. De exemplu, in aug 2010, ne-a trimis trei emisari, facand presiuni asupra noastra, a CBQ, pt a renunta sa organizam ZLbRo in Qc (Ziua Lbii Ro). Mesajul a sunat cam asa: organizez eu ZLRo, de ce mai este nevoie sa faca si CBQ? I-am raspuns ca vremea partidului unic si a organizatiei unice de …, a trecut. Cmq a organizat ZLbRo pe 29 aug, noi pe 31 aug. A trimis in sala noastra de festivitati provocatori, care au creat bruiaje etc, continuate cu iesiri in cele 3 ziare de lb ro de aici, care s-au declarat repede partenere ale Tovei (nu au bani, deci traiesc din publicitate, iar Tova a platit anunturi). Manipulari abjecte (metodele lui Voronin sunt cunoscute). Anul viitor, nu-i vom primi in sala. Deci, momente cand atmosfera devine irespirabila, de unde si termenul „sufocare”. Daca n-as fi un luptator, as renunta sa mai organizam noi, CBQ, ZLR (ceea ce si doreste Tova).

 21. Un mesaj antic numit „Herto Valus”, care cuprinde invataturile preotilor zamolxieni catre norod. Textul este versificat:
  1.
  „Bucurosi cei ce-s cutezatori,
  Ca a lor este victoria
  In plaiurile cele sfinte
  2.
  Bucurosi cei ce plâng, ca aceia
  In dalbe ceruri s-or mângaia.
  Bucurosi cei blanzi, ca aceia
  Vor mosteni intreg pâmantul.
  3.
  Bucurosi cei care flamânzesc
  Si inseteaza dupa stiinta,
  Ca aceia se vor satura
  Si niciodata n-or mai rabda.
  4.
  Bucurosi aceia care muncesc,
  Pamântul facându-l gradina,
  Ca ei vor culege roadele
  In Gradinile Cerurilor
  5.
  Bucurosi vor fi si cei milostivi
  Ca aceia se vor mântui
  Bucurosi cei curati in suflet
  Ca s-or alimenta doar cu lumina
  6.
  Bucurosi facatorii de pace,
  Ca Fii cerului s-or chema
  bucurosi cei prigoniti pentru
  Dreptate, ca a lor este Raiul.

  (Herto Valus, Cartea Secreta; cf. Adrian Bucurescu, Dacia vrajita,
  Ed. Arhetip, 1999, p. 95 – 96)

 22. Este clar ca, atunci cind scriem de scopurile lui Voronin si Filat avem in vedere ca au o alianta intre ei. Asta se vede sin din inaintarea lui Bodiu, ca papusa, candidat la primar, care a inghitit „misiunea” data de Filat – sa se compromita procentual de dragul dorintei Mintuitorului neamului moldovenesc, Vladimir Filatul de a ne fi prezident. Acesta vrea sa invinga Dodon.

  Iata ce scrie C.Tanase.

  Bodiu, cel mai bun cadou făcut de Filat lui Voronin

  Surpriza nu s-a produs. Congresul PLDM l-a înaintat, în calitate de candidat la funcţia de primar general al Chişinăului, pe Victor Bodiu. Este cel mai de preţ cadou pe care Filat i l-a putut face lui Voronin: toţi ceilalţi contracandidaţi (Chirtoacă, Dodon, Buliga, Buşilă…) au şanse de câştig mai mari decât Bodiu. Pentru ca Bodiu să câştige, el trebuie re-creat; cu bani foarte mulţi, el poate fi re-creat electoral, dar va rămâne tot Bodiu – acel Bodiu pe care l-am văzut cum stătea docil în faţa lui Filat, cu ochii în pământ, ca un elev, dând aprobativ din cap…

  După nominalizarea candidaturii lui Bodiu este clar că Dodon trece foarte uşor în turul doi. În presă s-a speculat că există deja o înţelegere între Voronin şi Filat, potrivit căreia PLDM doar va mima lupta electorală şi va înainta drept concurent electoral un candidat slab, fără şanse de câştig, care-l va favoriza pe Dodon. Supoziţia s-a confirmat ieri: băgarea în cursa electorală a lui Bodiu – un anonim notoriu, personalitate vulnerabilă din toate punctele de vedere – s-a făcut pentru a-l demola pe Chirtoacă, a nu-i permite să treacă în turul doi şi a-l favoriza pe Dodon.

  Dacă, după 5 iunie, Chişinăul va avea un primar comunist, meritul de principiu va fi al lui Filat personal, dar nu al Congresului PLDM, care „l-a înaintat” pe Bodiu. Căci nu congresul l-a înaintat, ci Filat, dar acesta e deja un alt subiect.

 23. Sarmanul Emil Mândâcanu – fiul renumitului lingvist patriot Valentin Mândâcanu, de la Chisinau /cel care a scris faimosul articol „Vesmântul fiintei noastre” despre revenirea la grafia latina prin 1989 si care a declansat eliberarea Basarabiei de moskali /,

  deci sarmanul Emil M., si sotz al Alei Poli-truka de la Montréal,
  oare nu moare de RUSINE pentru sotzioara sa ” FOLIES-BERGERES ” ?

  Imi pare rau de Domnul Valentin Mândâcanu, intelectualul n 1 din Basarabia cotropita inca de ruso-comunisti mutantzi.

 24. Zile şi cărţi la Chişinău
  Grigore Cartianu – „Adevarul’ – Romania .

  10 apr 2011

  Timp de trei zile, Târgul de carte de la Chişinău mi-a dat ocazia să descopăr oameni admirabili într-o ţară tare necăjită.

  În orice caz, mult mai chinuită decât nefericita patrie-mamă, România. Deşi majoritatea sunt săraci şi striviţi de griji, moldovenii din stânga Prutului păstrează o atracţie aproape religioasă faţă de carte. Iar cultul acesta îl transmit prichindeilor pe care-i iau de mână şi îi poartă printre standurile editurilor, în căutarea cărţilor miraculoase ale copilăriei. Nicăieri n-am văzut atâţia copii la un târg de carte! Încolonaţi pe grupe şi pe clase, supravegheaţi de învăţători sau de diriginţi, seamănă cu nişte roiuri gălăgioase de albine. Prichindei de şcoală primară ori elevi de gimnaziu, ba chiar şi copilaşi de grădiniţă se „lipesc” de cărţi pe care dascălii sau părinţii nu pot să li le refuze. Totul pare pus sub lozinca „Lăsaţi copiii să vină spre cărţi!”. Un model care ar prinde tare bine şi în România.

  O altă idee deşteaptă a organizatorilor a fost atragerea cât mai multor ambasade şi a institutelor culturale străine. Au avut standuri Rusia şi Belarus, Turcia şi China, Polonia şi Suedia, Franţa şi Germania, Marea Britanie şi, desigur, România. Din păcate, standul României – gestionat de Institutul Cultural Român – a fost ca şi inexistent. O prezenţă modestă şi rece, cu o ofertă sărăcăcioasă şi lipsită de atractivitate. Mult mai animat era standul de alături, aparţinând Ambasadei chineze…

  La standul Editurii Adevărul mi-au fost alături, cu căldură frăţească, personalităţi marcante ale vieţii publice din Basarabia. Vineri, când am prezentat publicului de peste Prut volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor”, m-au onorat cu generozitatea lor scriitorul Vitalie Ciobanu şi istoricii Anatol Petrencu şi Sergiu Musteaţă. Sâmbătă, la „Crimele Revoluţiei”, au vorbit, în aceeaşi notî generoasă, scriitorii Ion Hadârcă (posesorul unei cariere politice impresionante) şi Vladimir Beşleagă (membru în Comisia de studiere a regimului totalitar comunist), precum şi istoricul Gheorghe Negru (preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova).

  La Chişinău am cunoscut mulţi oameni deosebiţi. Unii au vorbit elogios despre cele două cărţi, alţii şi-au aşteptat răbdători rândul la autografe ori mi-au livrat informaţii interesante. Nu-i pot uita pe cei care m-au provocat la discuţii palpitante, în cadrul unor emisiuni găzduite de Radio Europa Liberă şi de Publika TV.

  Nu credeam că există atâta apropiere sufletească între români şi basarabeni! Nişte oameni minunaţi mi-au deschis ochii: este relaţia firească dintre români şi români.

 25. Constantin Tănase îl critică dur pe premierul Vlad Filat în unul dintre recentele sale editoriale. Potrivit lui, vizitele liderului PLDM pe la ministere nu sunt altceva decât o acțiune de PR, iar Vlad Filat cel din 2007 nu mai există.

  „Filat a început vizitele de documentare la ministere”, fiindcă este „nemulţumit de activitatea subordonaţilor săi”. Fiţi atenţi la lexicul utilizat: nu mai e vorba de „subalterni”, ci de „subordonaţi”. Cât a mai rămas ca „subordonaţii” să fie numiţi „supuşii Măriei Sale”? Niciun ziarist nu l-a întrebat pe „haiducul de la Hânceşti”, de aceea o fac eu: în ce măsură simplii funcţionari din ministere şi departamente sunt „subordonaţii” săi? Eu ştiam că în statele democratice prim-ministrul este o figură politică, responsabilă de politicile promovate în cadrul executivului, dar nu un preşedinte de colhoz sau un brigadier care dă şuturi în fund holopilor săi.

  Apropo, prima victima a lui V. Filat a fost şefa Agenţiei medicamentului Maria Toma-Cojocari, care, de altfel, tot cu aprobarea acestuia a fost numita în funcţie abia cu patru luni în urmă”, scrie Tănase în textul său.

  Potrivit publicistului, Filat nu încearcă decât să-i copieze pe Voronin și Putin prin stilul său autoritar. „Nu trebuie multă minte ca să înţelegi că acţiunea lui Filat nu reprezintă nimic altceva decât o manipulare cinică a unui popor mutilat de zeci de ani de comunism. Nu poţi să nu fii de acord cu analistul Igor Boţan, care a stabilit cu exactitate „diagnosticul”: „ceea ce face Filat este o campanie de PR, care are ca scop să-şi impună autoritatea într-o societate patriarhală, societate care iubeşte conducători puternici, aşa ca Voronin. Filat vrea să fie ca Voronin”. Să se reţină, de asemenea, că tot mai insistent şi alţi analişti şi ziarişti pun astfel problema şi sunt alarmaţi de apucăturile dictatoriale ale lui Filat. Despre aceste apucături vorbeşte tot mai multă lume şi tot mai multă lume realizează, consternată, că toate „cutremurele” din Alianţă sunt „mânuţa lui Vlăduţ”…”, mai scrie Tănase.

  Directorul cotidianului TImpul de dimineață menționează că „expresia gravă a feţei şi gesturile tăioase ale lui V. Filat se doresc o imitare a lui Voronin (Putin)”. „În realitate ele amintesc mai mult de un alt personaj, pe care îl chema Vasile Tarlev. Vă mai amintiţi de gesturile consacrate ale lui Tarlev de a oferi demonstrativ „daruri” poporului iubit? Nu vă amintiţi cum „cadona” Tarlev ţăranilor tichete de motorină? Astăzi, succesorul lui Tarlev face exact acelaşi lucru, doar că „darurile” oferite sunt mult mai scumpe şi mai frecvente. Din acel Vlad Filat pe care eu l-am cunoscut în 2007, când şi-a lansat propriul partid, n-a mai rămas nimic, începând de la aspectul fizic exterior şi terminând cu gesturile şi reacţiile sale publice”, conchide Constantin Tănase în textul publicat pe timpul.md.

  Sursa: UNIMEDIA cu referire la timpul.md

 26. – De ce 20 ani am rămas sub influenţa Rusiei, cu teritoriul ocupat de Rusia, cu neokomunişti, komunişti şi „komsomoliştii” lui Lucinschii (Filat, Diacov) şi a lui Voronin (Lupu, Plohotniuc) milionari şi miliardari în Euro, cu peste un milion de cetăţeni plecaţi din cauza sărărciei peste hotare la muncă din cel mai sărac stat RM din Europa!?
  – Din cauza neunirii noastre!!! Vrăjmaşii noştri ştiu „Dezbină şi conduce”
  – L-am avut pe Iurii Roşca. I-a ponegrit, pînă i-a elimenat de pe scena politică, pe L.Lari, M.Druc, V.Matei, N.Dabija, Ion Aldea Teodorovici, Gr.Vieru, şi mulţi, mulţi alţi cu adevărat patrioţi basarabeni români. Acum ponegresc pe M.Ghimpu şi D.Chirtoacă
  – Avem unicul partid plarlamentar PL în frunte cu M.Ghimpu şi Primarul General al Chişinăului D.Chirtoacă. Deschis au spus că sunt români, luptă pentru românism. Au spus că Unirea depinde de cetăţeni. Propaganda Rusiei şi komuniştii ponegresc pe dnii Ghimpu şi Chirtoacă. Decretele Dlui Ghimpu cu privire la ocupaţie, retragerea Armatei Rusiei, neparticiparea la parada de la 9 mai la Moscova … au fost dur criticate de Rusia+PCRM+PLDM+PD.
  – Mă miră faptul că şi PNL este de aceiaş parte a baricadei lupte politice cu Rusia+PCRM+PLDM+PD. Cineva a preluat rolul de „patriotul adevărat” a lui Iu.Roşca sau nu doreşte să analizeze la ce aduce acestă poziţionarea în lupta politică?

 27. Sergiu este exemplul clar de maladavan grobian, adica moscal sub acoperire, platit de Statul Roman dar care uraste romanii si Romania.
  Trebuie sa avem mare grija ce organizatii si persoana finantam.

 28. trebuie să fiţi de acord cu afirmaţia că provocatorii au şcoală,nu glumă,au început să fie foarte prezenţi ceea ce mă face să cred că le-a intrat frica în oase;încearcă să se pună de-a curmezişul mersului firesc al istoriei,numai că sângele apă nu se face iar ei vor fi aruncaţi la lada de gunoi.Sunt ultimele zvâcniri,nu le daţi prea mare importanţă că nu merită,de fapt pe asta şi mizează,să fie luaţi în considerare,să mai otrăvească puţin sufletul şi aşa bulversat a românului basarabean.

 29. D-na Pavlicenco,

  Ati scormonit in viespar cu postarea asta. iar cei doi Sergiu sunt capetele de atac ale moldovenismului: unul brutal, agresiv , vulgar al doilea chipurile academic, sunt roman, dar merg la biserica rusa… ca are calendar eretic, dar nu uita sa injure…
  Mergem inainte, cum ne va fi soarta. Romania oricum merge.
  Cei care se considera romani sa lupte inainte, mai devreme sau mai tarziu adevarul va triumfa, in ciuda Sergiilor astora doi, a lui Ala Mandaciova etc etc.
  Evident, ca atunci cand romanii din Basarabia se exprima mai viguros, si propaganda moldovenisto-ruseasca se intensifica. Si cu cat atacurile lor sunt mai violenete in limbaj, fizic, intelectual cu atat sunt mai disperati.
  Re-unirea depinde in primul rand de basarabeni si de ocaziile favorabile. Cu cat dorinta basarabenilor de Re-Unire va fi mai mare, cu atat ocaziile favorabile vor fi mai multe.

 30. Afara din tara pavlicenKo, lasa moldovenii în pace. Esti tu rumânca asa cum eu îs popa.

 31. A mai aparut unul, Moldoveanul…

  D-na Pavlicenco, sunt suparati pt. ca prin aceasta postare ati dezvaluit un cuib anti romanesc…

 32. Pavlicenco pseudo -rpmanca cu familie de haholi ,sa va fie rusine si duceti niste aberatii ,si cariera voastra politica sa terminat la vindut la piata centrala cibureci.)

 33. Va mai rămas să mai lehăiţi puţin din gură şi s-a zis cu ideea voastră proromânească. Noi suntem o ţară aparte şi nimic nu ne va mai încurca să scăpăm de voi, aşa zişii români. Toate scornirile astea ale voastre duc numai la desbinare şi la punerea de beţi în roate dezvoltării unei ţări. Toată lumea merge înainte, iar voi plângeţi după aşa zişii martiri, deputaţi ai Sf. Ţării. Dar cum s-a votat unirea, cu votul a 86 de oameni cumpăraţi, pe când noi ştim că adevărata alegere a poporului se identifică prin scrutin naţional sau, mai bine zis, Referendum, unde voi pierdeţi „s trescom”, iar noi ştim cu toţii că mai mult de 90% din populaţia acestei ţări nu doreşte unire. Pentru a realiza acest ideal al vostru trebuie de demonstrat oamenilor că unirea va aduce un avantaj, dar până ce, noi vedem numai un amestec agresiv din partea României în treburile interne ale unei ţări suverane, ceea ce respinge lumea şi îndepărtează, în timp, unirea dorită de voi încă pe vreo 200 ani.
  Mulţumesc pentru atenţie şi să ne auzim de bine.

 34. un cetatean…. turmentat (asa cum sunt rusii)

 35. Sergiule, să ştii că eşti băiat „subţire” nu glumă! După cât de „inteligent” ştii să scrii pe un spaţiu pe care D-na Pavlicenco l-ar vrea civilizat, se cunoaşte că eşti crescut într-o cocină rusească de porci! Prea puţin mă interesează în care biserică te duci, poţi să te duci şi în bisericA MĂ-TI, ba, poţi să te duci şi în biserica lui Stalin sau a lui Voronin, important rămâne faptul că, după cum se vede treaba, eşti decis să rămâi UN PROST STATORNIC, mândru nevoie mare de imbecilitatea sa! Dacă ai terminat într-adevăr o facultate în România, asta înseamnă că cei care ţi-au dat o bursă MAI MARE decât a studenţilor români, au fost, sunt şi vor rămâne nişte idioţi! Eu, nu ţi-aş fi dat bani nici de-un chibrit! Eu am propus de mai multe ori un barem de acceptare a studenţilor „maldavani” la instituţiile de învăţământ superior din dreapta Prutului, dar nimeni nu m-a auzit, la fel cum am propus şi mai multă exigenţă la acordarea cetăţeniei române, pentru a nu primi-o toţi mancurţii şi pupincuriştii ruşilor: cunoaşterea ADEVĂRATEI ISTORII A POPORULUI ROMÂN, nicidecum aia învăţată din paginile hidoasei fiţuici comuniste Moldova Suverană! Aceleaşi elucubraţii despre „statalitate” şi „independenţă” repetate de milioane de ori de către gaşca rusească din conducerea pcrm, le mai văd postate şi de „cetăţeanul”, şi de „moldoveanul” şi de alţi câţiva proşti sadea, buni de pus la rânit baliga din coteţul lui Voronin, Dodon, Greceanâi, Tkaciuk, ş.a. Luaţi şi mai puneţi mâna pe carte, porci muscăleşti şi evitaţi a mai pupa moaştele lui Lenin şi abia după aceea vom mai putea discuta. P.S. În ceea ce priveşte „adevăratul calendar”, adică cel pe stil vechi, haida-de! Lumea evoluează, păcătoşilor, nu rămâne statică după ceasul bolşevic! Ştiţi de ce ruşii (şi pupincuriştii lor din Basarabia ROMÂNEASCĂ) încă au rămas repetenţi la ceasul istoriei Pământului? Din cauza fobiei pe care porcul-şef de la Patriarhia Rusiei o are faţă de catolici, uitând că (vrem, nu vrem) ne sunt fraţi de credinţă! Cujetaţi, tăntălăilor alde „Seghei”, „moldoveanul” şi „cetăţeanul” şi nu mai daţi cu râtul guiţător prin ograda românilor de pretutindeni…

 36. Am uitat ceva: MULTĂ SĂNĂTATE, STIMATĂ DOAMNĂ PAVLICENCO!

 37. Pablo,

  Ce rost are sa ii faci pe astia ca toate alea asa cum ai facut in post, cand astia nu sunt oameni cu mintea intreaga? vezi bine ca nici pt crime nu sunt condamnati cei considerati iresponsabili pt actiunile lor…

 38. Bun articol, viperele tradatoare si mancurte au inceput a scuipa venin. Nu e de ajuns deznationalizarea de acasa, vad ca mai are loc si peste hotare. Vai de capul nostru !

 39. NU raspund la prostii si aberatii. Voi sunteti obsedati de KGB. Nu sustin moldovenismul. Am dreptul sa aleg singur ce fac. Nu e treaba vostra sa judecati cine merita bursa in Romania. Si inainte de a judeca corectitudinea calendarului, uitati-va cand si la insistentele cui a acceptat Biserica Romana calendarul nou si de ce nu a schimbat si metoda de calcul a pastelui ortodox, care tot dupa calendarul vechi se face, desi nu e treba in calendar, e important ce e in sufletul omului (mai sus am expus doar o parere). Sa stiti ca voi in primul rand turnati apa la moara moldovenismului. Voi i-ati trezit (cu ideile voastre). Si acum ganditi-va bine cine e urmasa agentului KGB Rosca, care a devenit inutil pe segmentul promavarii romanismului (in acea masura ca sa justifice atitudinea reactionara a moldovenistilor si comunistilor). Si daca vreti sa stiti nu ezit sa ii spun si lui Dodon ca e prost. Lasati-ma in pace si cautati-va de treaba. Pe diaspora nu o intereseaza patriotismul vostru exagerat. Poate vreti unire si cu Canada? Si mesajele pe care le primeste doamna urmas fidel al lui Rosca (in provocare), sunt scrise de oameni care nu sunt ocupati, de acum in colo sunt prea ocupat sa va mai raspund asa ca nu va osteniti sa scrieti. si nu sunt adeptul nici unui partid nu imi place nici de Filat si nici de Ghimpu (in ultimul timp), nici de Pavlicenco (din motive expuse mai sus). Mai sus am spus o parere si am fost invinuit de paranoicii (care sunt marea majoritate aici) care vad KGB peste tot. Va las sa va laudati vojdiul (Pavlicenco) asa cu si altii il lauda pe vojdiul (Dodon). In ultima vreme nu mai ai voie sa fii impartial dac nu lauzi vojdiul (ca te alegi cu zoi in cap).

 40. Injuraturile de mahala nu au fost spuse de mine, banuiesc ca a facut-o cineva (cu acelasi nume sau pseudonim), care a comentat (ca sa aiba argumente sa imi spuna ca nu-s educat)

 41. Nici membru al CMQ sau CBQ nu sunt!!!

 42. Ca sa vedeti de ce am folosit cuvantul scroafa si nesimtita, uitati-va la limbajul asa zisului mesaj anonim, si spuneti daca autoarea mesajului nu merita asemenea calificative.

 43. Sergiu cu calendarul,

  Biserica bulgara, greceasca, finlandeza, Constantinopolul, Alexandria eu adoptat calendarul nou. Si rusii au vrut sa faca la fel, dar nu i-a lasat lenin, ca el a adoptaat civil calendarul nou, dar a zis ca biserica rusa sa ramana pe calendarul vechi, ca sa le cada crediciosilor Anul nou in postul Craciunului.
  Singura care nu poate schimba liber calendarul e Patriarhia Ierusalimului din motive de tratate… e vanata sa schimbe ceva, ca sa i se ia foarte multe…
  A tine calendarul vechi e sa pui mai presus ce a facut omul fata de ce a facut Dumnezeu, de acee este o erezie.
  Dupa cativa ani de la introducerea calendarului nou, s-a vazut ca crestinii ortodocsi sunt despartiti complet si atunci cei din tarile libere, pt ca rusii nu mai miscau in front au hotarat sa revina doar cu Pastele la calendarul vechi, care oricum nu e la o data fixa, ca sa ramana toti ortodocsi cu anumite sarbatori impreunA. Asta face un om liber, dar si cu cap si minte crestina.
  Biserica rusa de la Petru cel mare este doar o institutie a statului rus si nimic mai mult.
  Asa ca trezeste-te, Sergiule….

 44. pentru revelare: 🙂 Bine, lasa, nu ma mai convinge. Lenin nu a avut nimic comun cu biserica. El a vrut doar sa o distruga. Si nu biserica rusa a schimbat calendarul, dar ceilalati. Acum mai uita-te la minunile crestinesti cand se produc? Focul Haric (Pastele Ortodox cu data calculata dupa stil vechi, Retragerea apelor Iordanului, Boboteaza dupa stil vechi, si altele). Oricum am zis ca nu e important calendarul ci sufletul omului. Hai dar nu ma trezi ca acum sunt deja treaz.

 45. Iarasi pentru revelare:
  Desi sunt indatorat neamului romanesc, ma stradui sa ajut romanii cand am posibilitate in viata de i cu zi, ca sunt multi pe aici la Montreal, si nu strig sus si tare ceea ce simt, deoarece e treaba mea personala. Nu mai incercati sa imi gasiti metehne ca nu ve-ti reusi.

 46. Moldoveanul spune:
  11 aprilie 2011, la 12:12

  „Afara din tara pavlicenKo, lasa moldovenii în pace. Esti tu rumânca asa cum eu îs popa.”

  D-ta esti puţa batrîna, obosita , nu popa…..

 47. 🙂 Doar Domnul stie ce e erezie si ce e in sufletul omului. Nu gandesti mai bine decat catolicii care recent au canonizat sfinti pe care pe vremuri i-au acuzat de erezie si i-au ars pe rug (vezi Jeanne d’Arc). Si din spusele tale iese ca toti ortodocsii sunt eretici pentru ca sarbatoresc Pastele (cea mai mare sarbatoare) dupa data calculata pe stil vechi ,justificand (doar justificand) ca vor sa sarbatoreasca impreuna cu rusii ca sa nu divizeze ortodoxia, dar in realitate nu vor sa se departeze de la Minunea Focului Haric.

 48. Nu exclud ca pot fi facute greseli de oricine, cat si de Patriarhiile Ortodoxe care au luat Calendarul pe stil nou.

 49. Din pacate si religia este extrem de politizata. Suntem martori la o invazie a pokilor. Vedeti ce fac acestia in parcul de langa cinematograful Sipka. Alta biserica, care abuziv si-a luat pamantul public pe strada Voievodului(Aleshina) si efectiv este proprietatea unui cetatean care plateste bir kgb-istului Vladimir et. etc.
  SRL Biserica a devenit un business infloritor.
  Nu avem scoli, spitale in schimb satele si orasele sunt impanzite cu biserici srl si baruri care vand bautura contrafacuta. brrrrrrrr
  Exterminarea poporului fizic si spiritual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *