DPN: PNL participa la alegeri


Simbata, 9 aprilie 2011, a avut loc sedinta Delegatiei Polit
ice Nationale a PNL, care a decis participarea formatiunii la alegerile locale din 5 iunie 2011. Membrii DPN au  examinat un numar mare de chestiuni, incluzind Raportul despre activitatea PNL în perioada 5 martie 2011-9 aprilie 2011, retragerea unor membri si cooptarea de noi membri in DPN, participarea PNL la alegerile locale, desemnarea trezorierului PNL pentru alegerile locale din 5 iunie 2011 si a reprezentantului PNL la CEC, Mesajul, Simbolul si Strategia PNL in alegerile locale, acțiunile Filialelor teritoriale pentru înaintarea candidaților la functia de primar și a listelor pentru consilieri, precum si alte decizii.

Membrii DPN au adoptat o Declaratie privind contextul alegerilor locale si reprimarea pluralismului politic si de opinii. (Declaratia se anexeaza.) DPN a decis ca BPC sa organizeze actiuni de protest in legatura cu anularea timpului gratis la posturile publice de presa.

La sedinta DPN au participat mai multi invitati, in special persoane ce au aderat recent la PNL si au creat organizatii locale, au convocat conferinte teritoriale si pregatesc listele de candidati pentru functia de consilier si primar. Printre invitati a fost si Gheorghe Vita, presedintele Uniunii romanilor din Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, care, impreuna cu membri ai conducerii PNL, a participat la conferintele de presa in problema redobindirii cetateniei romane de catre romanii din Basarabia, lipsiti abuzit de ea de catre autoritatile sovietice. In curind, reprezentantul acestei Uniuni si membri ai conducerii PNL vor mai aduce, in atentia publicului, aspecte interesante din calvarul romanilor basarabeni de a redeveni, si prin acte, romani.

Membrii DPN au vorbit despre greutatile campaniei electorale, au venit cu sugestii pentru staful central – care le-a remis toate materialele ajutatoare pentru luarea deciziilor in Filialele teritoriale si pentru inscrierea in cursa electorala , si au decis sa-munceasca in acest scrutin, pentru a identifica persoane de calitate, cu bun-simt, care sa reprezinte PNL in fata colectivitatilor.

SP al PNL

In continuare, sint postate Raportul BPC si Declaratia PNL.

Raportul Biroului Permanent Central in fata Delegatiei Politice Naționale a PNL pentru perioada 5 martie – 9 aprilie 2011, prezentat de Vitalia Pavlicenco, presedinte

Stimati colegi, stimati invitati,

Acum o luna, pe 5 martie, am desfasurat  sedinta Delegatiei Politice Nationale, in cadrul careia am discutat despre situatia din societate, activitatea si sarcinile partidului.

Stiam ca urma sa fie stabilita data alegerilor locale, totusi, stabilirea zilei de 5 iunie 2011 ne-a luat prin surpindere. De aceea, avem sarcini grele, carora trebuie sa le facem fata.

Pentru inceput, ma voi referi pe scurt la activitatea noastra din perioada mentionata.

Cunoasteti, pentru sedinta trecuta am pregatit si v-am remis mai multe materiale despre PNL, destinate difuzarii catre membrii PNL si cei ce ar putea fi atrasi in rindurile noastre, in ideea pregatirii candidatilor pentru functia de consilier si primar. V-am promis sa facem insigne – astazi le aveti, asa prevede si Legea privind partidele.

In aceasta perioada, am avut discutii in Clubul tinerilor liberali cu persoane importante – istoricul Veaceslav Stavila, primul presedinte al PNL, Andrei Iuri-Apostol s.a. Am reconditionat calculatoarele la sediu, ca sa vina tinerii ce participa la actiuni si care pregatesc astazi congresul al II-lea al TNL.

Am organizat, pentru prima oara in sase localitati din Republica Moldova, actiuni de 27 martie, de Ziua Unirii – la Chisinau, Balti, Cahul, Leova, Orhei si Telenesti. Am difuzat Sageti liberale cu Hora Unirii de Vasile Alecsandri si imagini cum a dansat PNL Hora Unirii pe 9 mai 2008, in plin regim comunist, in Scuarul Operei Nationale. Tinerii au participat la marcarea acestei date in Chisinau.

Am participat la emisiuni televizate, expunindu-ne pozitiile fata de unele decizii si realitati.

In aceeasi perioada am participat la conferintele Filialelor PNL – in Anenii Noi, chiar pe 27 martie, Rezina, Cantemir, Drochia. Urmeaza, in luna aceasta, mai multe conferinte teritoriale. S-a incercat la Ialoveni, insa a fost mutata ora si a esuat, a fost vina stafului central. Am avut o actiune de binefacere pentru artistul de circ traumatizat Tudor Cirlan de la Rusestii Noi, Ialoveni.

Am fost si mai sintem martorii fuzionarilor MAE-PL si AMN-PLDM. Cunoastem ca merge mai greu, desi oamenii isi gasesc, intr-un fel, locul si se integreaza in echipele altor partide. Am facut o oferta publica sa se vina la PNL, pentru a consolida impreuna partidul.

Este placut ca ne gasesc oameni din sate si raioane, unde structurile inca nu au reusit sa inchege o conferinta ori au fost distruse repetat prin traseism. Apar grupuri de sprijin, care formeaza echipe pentru Consilii locale, orasenesti, raionale.

Staful va face bilantul, in aceasta etapa, al numarului de candidati PNL pentru functia de primar si consilier. Sint sigura ca zilele urmatoare ne vor aduce o crestere. In raioane, situatia e total diferita. As spune, fara sa supar, ca, acolo unde se depune efort, se pot inregistra rezultate. Unde se considera ca activitatea in PNL se reduce la a veni pentru sedinte la Chisinau, rezultate nu vor fi.

Noi stim – nu atragem intens in PNL oameni de la partidele din alianta. Daca au decis sa fie ei, de buna voie, membri ai PNL, a fost din proprie initiativa si am salutat venirea, dar nu am defilat si nu ne-am laudat pe la televiziuni si conferinte de presa. Am apreciat gesturile unor fosti membri ai PD, mai ales aripa PSL, ale unor fosti membri ai PPCD, PL, PLDM, care au venit spre noi. In cea mai mare parte, insa, avem membri noi, atrasi in politica din sfera nepolitica, si stimulati sa aiba pozitie civica. Noi stim ca e mai greu sa lucrezi cu oameni noi, insa sintem cei care vrem sa facem ceva sincer, bun si ne sacrificam – atit in planul mesajului curajos, cit si in plan organizatoric. Partidele trebuie sa pregateasca si sa formeze cetateni activi pentru societate, care sa ii ajute in viata, sa ii serveasca pe cei mai putin informati.

In acest sens, PNL a avut o practica de participare la locale, in 2007, a fost una de inceput, insa lucrurile evolueaza si acum ne pregatim mai serios de scrutin. Însă, adeseori avem senzatia ca oscilam intre bine si prost, daca ma refer la consistenta umana a structurilor teritoriale. Adica, nu putem sa tot incercam sa va ajutam sa aveti cu ce lucra, dar sa ne spuneti ca, in tot raionul, aveti numai un candidat la primar si o lista de candidati pentru consilieri intr-un singur sat.

Am decis sa organziam repede sedinta DPN, pentru a lucra intens pina la 5 mai, ca sa inaintati liste de candidati pentru functia de consilier in cit mai multe sate, in oras si pentru Consiliul rational. Aveti colegi in staful PNL, e vorba de Ecaterina Blanovschi, de Nicolae Margarint si de Ion Calmic, sunati-i sa va lamureasca.

Avem, cum spuneam, cazuri frumoase si chiar spectaculoase de aderare la PNL. Asa a fost cu Durlesti, Cantemir si Drochia. In citeva zile sau saptamini, colegii nostri mai noi – Sergiu Afanasiu, Vasile Lupascu, Mihai Creanga si Vasile Bogatu – au adunat oameni de treaba, oameni dintr-o bucata, oameni de bun simt, care au format echipe si au convocat adunari de constituire a organizatiei locale sau de convocare a conferintei teritoriale. Le multumim pentru aceasta implicare si efort.

La Rezina si Orhei au venit colegi noi, care au activat in PD. Sint oameni cu foarte buna experienta si ne bucuram ca sint energici si au ce invata de la ei si colegii nostri. Ma bucura barbatii care vin sa ajute doamnele – e garantia succesului.

Noi, conducerea PNL, consideram ca, daca in fiecare raion, vor avea, minimum, 4-5 candidati la primar, unii cu sanse reale de a cistiga, va fi un succes. Incercati, stimati colegi, fara a presa sau ofensa, sa purtati un dialog cu fosti membri ai MAE si AMN, pentru a oferi cadrul partidului doritorilor de a candida. Pentru aceasta, trebuie initiat un dialog, sa ii cunoasteti pe liderii filialelor partidelor si sa indrazniti sa ii atrageti.

Da, sint de acord ca exista un pericol ca cei care au fost la putere si in raioane, acum se vor cu orice pret tot acolo si asta poate conduce la mafiotizarea partidului, asa cum se intimpla cu PLDM, PD si PL. Nu vorbesc de MAE, care nu au mai apucat, sarmanii, – exceptindu-I pe cei adusi la aceasta miscare de la AMN de catre Untila – sa participe la alegeri locale. Vorbesc de cei de la AMN-ul lui Urechean si de la partidele din arcul guvernamental. Sigur, noi nu dorim ca in PNL sa intre profitori si traseisti. Aveti, in acest sens, toata libertatea in teritoriu, cu o conditie – sa nu puneti mai presus interesul personal in raport cu necesitatea de a creste procentul partidului.

Va solicitam sa analizati bine lucrurile. In acelasi timp, trebuie sa fim preocupati de cresterea PNL in locale, ca sa iesim din criza procentuala.

Si se mai constata un fenomen curios si paradoxal. Pentru unii mesajul unionist al PNL este de speriat. Pentru altii – este un magnet. Nu putem aprecia univoc ce am pierdut si ce am cistigat in alegerile trecute, o pot spune cifrele si specialistii. Dar sint sigura ca mesajul ne-a adus identitatea, pe care multa lume o apreciaza ca sincera, precum este, si nu oportunista sau conjuncturala. Tocmai de aceea vine lume care ne spune ca nu se teme de mesaj, ci ca sintem un partid sincer si curat si vor sa mergem impreuna. Acesti oameni vor aduce crestere de procent PNL-ului, fapt ce le-ar inchide gura antiromanilor fatisi sau ascunsi, ai caror patroni ar putea avea o surpriza.

Astfel, orice efort al fiecaruia dintre Dvs. inseamna un plus adus unui obiectiv care trebuie sa fie al populatiei majoritare romanesti din R.Moldova.

In perioada ce urmeaza, vom elabora materiale pentru alegeri, in care ne vom axa pe necesitatea schimbarii modului de abordare a administrarii publice locale. In acest sens, vom discuta si azi despre Mesajul si mesajele noastre in alegeri, ce trebuie sa se deosebeasca de cele ale guvernantilor – cu sansa de a schimba situatia in bine, dar care nu o fac.

As mai avea de adaugat doua lucruri – in privinta congresului, pe care sper sa il convocam dupa 5 iunie, si despre cine va candida la oras. In privinta primei probleme, avem punctul de vedere al Ministerului Justitiei, in privinta celui de-al doilea aspect – purtam un dialog si, daca nu se va solda cu nimic, ma voi sacrifica, poate, eu. Insa, daca cineva doreste sa candideze, examinam orice candidatura.

Imi inchei aici raportul si va solicit sa va spuneti opiniile despre activitatea depusa, situatia din raioane, despre cum vedeti lucrurile in aceasta campanie.

Alege PNL, alege bunul-simț!

Votează PNL! Votează cu bun-simț!

Pentru primari și consilieri onești și cumsecade!

Declarația PNL privind contextul alegerilor locale din 5 iunie 2011

si reprimarea pluralismului politic si de opinie

Partidul Național Liberal va participa la alegerile locale generale din 5 iunie 2011. Este a doua oară cînd PNL își înaintează candidații pentru aleși locali, prima dată aceasta avînd loc în anul 2007, cînd, la numai trei luni după înregistrarea la Ministerul Justiției, formațiunea a luptat pentru Primăria Chișinău și consiliile locale, orășenești și municipale.

Alegerile din 2007 s-au desfășurat în plin regim comunist și, de atunci, prin sprijinul, acordat de majoritatea chișinăuenilor unui candidat liberal, capitala a evitat instalarea la putere a unui comunist în inima celui de-al doilea stat românesc. Situația de peste patru ani pare să se fi schimbat, însă pericolul revenirii comuniștilor nu a dispărut.

În acest condiții, PNL sprijină ideea liderilor de opinie care consideră extrem de periculos, pentru identitatea românească a Republicii Moldova și demersul său european, să revină un reprezentant al PCRM la putere în Chișinău. Acest pericol, însă, nu a mobilizat AIE-2 să formeze o listă comună pentru Consiliul Municipal Chișinău,  pentru alte Consilii, din partea unui bloc proeuropean. Mai mult – unele componente din Alianță discută cu PCRM, fără acceptul liderilor coaliției, realizîndu-se, se pare, “trocuri” de împărțire a sferelor de influență – Primăria și Președinția -, prima fiind amenințată de urcarea pe tronul Municipiului Chișinău a unui comunist moldovenist.

În aceste condiții, PNL participă în alegerile locale din 5 iunie 2011 cu oameni onești, cumsecade, cu bun-simț care, aleși primari și consilieri, vor gospodări corect și legal, spre binele comunității. PNL constată, cu mare regret, că actuala coaliție de guvernămînt preia întocmai sistemul demonic oligarhizat, creat de comuniști, spre a profita și a se perpetua la putere, în loc să-l schimbe din rădăcină și pînă la capăt. AIE-2 nici nu a început să dezrădăcineze demagogia, grupurile mafiote, corupția, cumătrismul, ci le-a împrumutat, cu succes, de la comuniști.

PNL pledează, în această campanie electorală, pentru excluderea posterelor electorale, ce împînzesc orașele, ce nu le țin oamenilor de pîine și căldură, dar sînt expresia banilor murdari ai grupărilor de presiune. PNL condamnă vehement cumpărarea voturilor, precum s-a întîmplat în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. PNL avertizează instituțiile internaționale că recentele modificări la Codul electoral, votate de AIE-2, la inițiativa PL și PLDM, anulează accesul egal al concurenților electorali la spațiul informațional public, discriminîndu-i și creînd, condiții de accedere în structurile administrative locale, orășenești și municipale doar partidelor oligarhizate.

PNL va pleda – și în această campanie electorală – pentru adoptarea de urgență a modificărilor la Legea privind finanțele publice locale, al căror proiect se murează de trei ani prin sertarele Puterii, dar care, devenind lege, ar institui principiul descentralizării și al autonomiei locale, ce prevede și autonomia financiară.

Prin aceste modificări, mijloacele financiare de la Bugetul public s-ar repartiza în baza competențelor delimitate, în funcție de servicii și de atribuțiile delegate autorităților publice locale, nu în funcție de umbrela pe care o are cineva în Parlament sau în Guvern. De asemenea, dacă actualii guvernanți ar avea o abordare europeană, ar repartiza finanțele unităților administrative în funcție de priorități și necesități, nu de culoarea aleșilor locali.

Repartizarea mijloacelor financiare nu ar mai fi o pîrghie pentru încurajarea migrațiunii și traseismului din partid în partid și pentru anihilarea pluralismului politic. Constatăm că partidele din AIE-2 operează cu argumentele comuniștilor care, timp de zece ani, i-au tot amenințat pe candidații la funcția de primar și consilier din Opoziție că, dacă vor fi aleși, nu vor avea acces la banii publici și la fondurile europene. Astfel, și comuniștii, și falsii democrați amenință cu discriminarea comunitățile care nu îi vor vota pe reprezentanții partidelor parlamentare.

PNL optează ferm pentru depolitizarea structurilor executive centrale și locale, pentru ca toți funcționarii să își suspende calitatea de membru în partid pe perioada angajării, ce se va face numai prin concurs, conform principiilor „în funcții publice  – cei mai buni și onești” și  “funcționarul este în serviciul contribuabilului”.

PNL va opta pentru abordări europene în administrarea publică locală, pentru promovarea proiectelor europene transfrontaliere bilaterale și trilaterale cu România, Bulgaria, Ucraina și Turcia, oferind un exemplu de prestație de bun-simț, care să solidarizeze comunitatea și să o apropie de standardele europene.

Chișinău, 6 aprilie 2011

 

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
  1. Ну очень некачественные фотографии! PNL заслуживает большего.

  2. Pt Rusoaica

    V nasem polku pribilo… Pina acum mai mult eu ma chinuiam cu Filat, acum a venit alaturi si Constantin Tanase… I s-au dezlegat miinile lui Constantin TANASE:
    Moto:
    A pornit Kotovski tânăr,
    Ca un şoim răzbunător.
    Toţi boierii si stăpânii,
    Tremurau în cuibul lor…
    (Andrei Lupan)

    A pornit Filat cel tânăr,
    Ca un şoim răzbunător.
    Tot miniştrii Alianţei
    Tremurau în cuibul lor…
    (Poet anonim)

    …Iniţial, ştirea despre intenţia premierului Filat de a „descinde” la ministere mi s-a părut o glumă răutăcioasă a oponenţilor premierului. Dar n-a fost o glumă! Presa a avut ocazia de a se exersa în formularea unor titluri care mai de care mai inflamabile: „Premierul a descins la Ministerul Sănătăţii”, „Au început să cadă primele capete”, „Filat s-a arătat nemulţumit şi de activitatea ministerului în domeniul sanitar”, „Filat merge cu Sorcova pe la ministere”, „Filat face PR”, „Filat vrea să fie ca Voronin”. Din păcate, presa s-a preocupat mai mult de latura „incendiară”, scandaloasă a acestei acţiuni, dar nu de esenţa ei.

    De la „subalterni” la „supuşii Măriei Sale”?

    Ce l-a apucat săptămâna trecută pe „şoimul răzbunător” de la Hânceşti de a decis să organizeze razii prin ministere? Explicaţia Serviciului de presă al Guvernului e de doi bani: chipurile, „Filat a început vizitele de documentare la ministere”, fiindcă este „nemulţumit de activitatea subordonaţilor săi”. Fiţi atenţi la lexicul utilizat: nu mai e vorba de „subalterni”, ci de „subordonaţi”. Cât a mai rămas ca „subordonaţii” să fie numiţi „supuşii Măriei Sale”? Niciun ziarist nu l-a întrebat pe „haiducul de la Hânceşti”, de aceea o fac eu: în ce măsură simplii funcţionari din ministere şi departamente sunt „subordonaţii” săi? Eu ştiam că în statele democratice prim-ministrul este o figură politică, responsabilă de politicile promovate în cadrul executivului, dar nu un preşedinte de colhoz sau un brigadier care dă şuturi în fund holopilor săi. Este ştiut că eficienţa unor asemenea „vizite de documentare” la ministere este nulă. Nu e treaba premierului să meargă „pe teren”, să concedieze „subordonaţii”. Apropo, prima victima a lui V. Filat a fost şefa Agenţiei medicamentului Maria Toma-Cojocari, care, de altfel, tot cu aprobarea acestuia a fost numita în funcţie abia cu patru luni în urmă. Modul în care a fost făcută această destituire nu-i altceva decât o încercare jalnică de a imita episodul destituirii de către Vladimir Voronin a fostului director de la SA „Franzeluţa” în cadrul şedinţei Consiliul Suprem de Securitate (CSS) şi înlocuirii acestuia cu un apropiat al familiei. Atunci ne întrebam: ce are Voronin şi CSS cu directorul unei fabrici de pâine? Acum ne întrebăm: ce are un premier atât de serios şi de grav ca Filat, omul care ia dejunul cu Joe Biden şi merge la cină cu însuşi José Manuel Durão Barroso, să o destituie pe o biată şefă de agenţie dintr-un minister oarecare? Probabil că cineva dintre luminaţii sfetnici ai premierului, care i-au organizat această acţiune stupidă, a uitat să-i amintească „haiducului” Filat că în democraţie nimeni nu condamnă pe cineva fără a fi judecat. Înainte de a porni „cruciada”, poate că era cazul ca „proamericanul” şi „proeuropeanul” premier să-l întrebe pe „prietenul” său Joe Biden când acesta a făcut ultima descindere prin Casa Albă şi pe ce funcţionari i-a destituit? Dar dacă cumva în SUA e noapte şi Joe Biden a mers la culcare, putea să-l întrebe pe José Manuel Durão Barroso – cum a decurs ultima lui „descindere” prin birourile Comisiei Europene?

    „Cutremurele” din Alianţă sunt „mânuţa lui Vlăduţ”

    Nu trebuie multă minte ca să înţelegi că acţiunea lui Filat nu reprezintă nimic altceva decât o manipulare cinică a unui popor mutilat de zeci de ani de comunism. Nu poţi să nu fii de acord cu analistul Igor Boţan, care a stabilit cu exactitate „diagnosticul”: „ceea ce face Filat este o campanie de PR, care are ca scop să-şi impună autoritatea într-o societate patriarhală, societate care iubeşte conducători puternici, aşa ca Voronin. Filat vrea să fie ca Voronin”. Acelaşi Igor Boţan îşi duce gândul pană la capăt, declarând că „toate acţiunile premierului Filat au un substrat de creare a imaginii personale şi că acţiunile sale ar putea pune în pericol viitorul Alianţei pentru Integrare Europeană”. Să se reţină: nu eu am stabilit acest „diagnostic”, ci un analist politic independent. Să se reţină, de asemenea, că tot mai insistent şi alţi analişti şi ziarişti pun astfel problema şi sunt alarmaţi de apucăturile dictatoriale ale lui Filat. Despre aceste apucături vorbeşte tot mai multă lume şi tot mai multă lume realizează, consternată, că toate „cutremurele” din Alianţă sunt „mânuţa lui Vlăduţ”…

    Complexul de inferioritate faţă de Voronin

    Se pare că Filat continuă să fie obsedat şi torturat de un complex al inferiorităţii faţă de V. Voronin. (Apropo, acesta şi-a bătut joc deschis de „vizitele premierului Vlad Filat”, declarând că „acestea seamănă cu vizitele în colhozuri, sovhozuri, brigăzi şi ferme ale secretarului comitetului raional de partid din perioada sovietică”.) În mai multe situaţii, „şoimul răzbunător” a fost surprins imitându-i pe Putin şi Voronin. În acelaşi context, ziariştii i-au mai adresat lui Voronin o întrebare: ce crede el vizavi de faptul că „analiştii politici îl compară pe Filat cu dumneavoastră…?”. Bătrânul general a răspuns în stilul sau inconfundabil: „Comparaţia e comparaţie, dar originalul întotdeauna e altul”. Adică, originalul întotdeauna e superior copiei… Cu toate eforturile sale disperate (şi ale sfetnicilor săi), Filat rămâne a fi o „copie” care nu poate depăşi „originalul” (Voronin, Putin).

    Deşi expresia gravă a feţei şi gesturile tăioase ale lui V. Filat se doresc o imitare a lui Voronin (Putin), în realitate ele amintesc mai mult de un alt personaj, pe care îl chema Vasile Tarlev. Vă mai amintiţi de gesturile consacrate ale lui Tarlev de a oferi demonstrativ „daruri” poporului iubit? Nu vă amintiţi cum „cadona” Tarlev ţăranilor tichete de motorină? Astăzi, succesorul lui Tarlev face exact acelaşi lucru, doar că „darurile” oferite sunt mult mai scumpe şi mai frecvente. Ultimele gesturi ale lui Filat – „luarea sub înaltul său patronaj” sau sub patronajul soţiei sale, a unor acţiuni, aşa cum făcea Voronin – sunt penibile şi ridicole.

    Filat: EU, EU, EU…

    Oricât de mult şi-ar dori acest lucru, Filat nu se poate compara cu Voronin. Dacă avem curaj şi nu suntem lipsiţi cu totul de spiritul dreptăţii, trebuie să recunoaştem un adevăr: în spatele lui Voronin stau sute de mii de oameni care au început să trăiască mai bine în primul său mandat. Filat conduce această ţară (el o conduce, nu Alianţa!) de doi ani şi, în afară de scumpiri şi majorări de tarife, nu se aude mai nimic. Şi structura electoratului lui V. Voronin este cu totul alta decât a lui Filat. Voronin are un electorat puternic ideologizat şi fidelizat. Filat nu are aşa ceva. Partidul său a început cu un mesaj anticomunist şi pro-românesc, dar în doi ani de guvernare a ajuns la un mesaj diluat semi-agrarian. În consecinţă, cei care l-au votat pe V. Filat trăiesc un puternic sentiment de confuzie şi o dezamăgire profundă, care vin din lipsa totală de progrese în majoritatea domeniilor guvernamentale. Confuzia vine de la metamorfoza produsă cu V. Filat în doar doi ani, de când este la conducerea ţării. Din acel Vlad Filat pe care eu l-am cunoscut în 2007, când şi-a lansat propriul partid, n-a mai rămas nimic, începând de la aspectul fizic exterior şi terminând cu gesturile şi reacţiile sale publice. Discuţiile directe au fost înlocuite cu mesaje într-o limbă moldovenească de lemn a la Tarlev, care parcă spune ceva, dar în realitate nu spune nimic. Şi relaţia lui V. Filat cu presa s-a schimbat. De o bună bucată de vreme, acesta răspunde la întrebările ziariştilor plin de sine şi într-o manieră tot mai arogantă. Tot mai des auzim de la „şoimul răzbunător” răspunsuri arogante şi iritate de genul: „EU nu sunt în situaţia în care să comentez declaraţiile subalternilor”, sau „Acum EU vorbesc”. „EU atâta am vrut sa spun”, „Şi EU acum ce să fac?” etc. EU, EU, EU! Atâta a rămas din deschiderea pentru dialogul cu societatea de acum doi ani care a fost substituită cu o privire plină de ură şi dispreţ, iar toleranţa la mesaje non-laudative a coborât sub cota zero.

    Circ, da, dar vrem şi pâine!

    De ce am scris aceste rânduri? Deoarece cred că lansarea „raziilor” prin ministere este o acţiune compusă în proporţie de 50% din ipocrizie, 50% cinism şi 0% eficienţă. Este cinic şi ipocrit să te maimuţăreşti în faţa camerelor de luat vederi cu mesaje reformatoare, pro-democratice, să apari alături de Joe Biden şi J. Barosso, dar în realitate să manipulezi o societate cu o mentalitate mutilată de zeci de ani de comunism, cu tehnici staliniste, în interes meschin.

    Ar fi bine ca Vlad Filat să vadă şi consecinţele acţiunilor sale. Moldova a avut premieri cu rating mai mare ca al său. Ex-premierul V. Tarlev avea un nivel de încredere de peste 50% din populaţie, cu mult mai mare decât Vladimir Filat. Să nu uitam ce s-a ales din imaginea predecesorului său după un an de zile.

    Deocamdată, Filat reuşeşte să menţină o iluzie a schimbării, în principal datorită frecventelor călătorii în diferite capitale europene. Dar oricât de „istorice” ar fi vizitele sale în străinătate, acestea nu au adus mai multă bunăstare, linişte, optimism şi speranţă în casele moldovenilor. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu descinderile premierului la ministere. Ce a dat vizita sa la Ministerul Sportului? Nimic. Ce a dat vizita sa la Ministerul Educaţiei? Tot nimic. Spectacolul este asigurat, dar nu şi pâinea, domnule Filat! Suntem extrem de curioşi să vedem care va fi următoarea „vizită de documentare” a „şoimului răzbunător” de la Hânceşti, deşi suntem convinşi că nici aceasta nu va da nimic.

  3. P/u rusoaica: pozele sunt micsorate pentru a fi puse pe web, de aceea isi pierd din calitate.

  4. In rest mie imi plac pozele.

  5. To BogDan:

    Молдова заняла 3-е место по скорости доступа пользователей в интернет, можете спокойно выставлять фотографии размером до 0.5-1 Мб. (тут они даже до 10 Кб не дотягивают)

  6. Rusoaica:
    Oare dece doriti sa va adresati doar cititorilor rusi? Nu doriti sa transmiteti niciun mesaj romanilor?
    Aceasta autoizolare la care va supuneti, credeti ca-i benefica populatiei rusofone? In felul acesta se ajunge la bantustanizarea Basarabiei.
    Desigur, daca romanii-basarabeni care inteleg rusa va raspund tot in ruseste inseamna ca va incurajeaza, indiferent care va sunt intentiile sau limitarile si nu va ajuta sa va integrati.

    Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *