Filat, filățeii și comuniștii „lora” sau Ce mai pun la cale “harbujeii”

Suntem martorii unei lupte acerbe dintre PLDM si PD, care nu stiu daca va duce la bine. Lupta din partea PLDM pare sa aiba lozinca – “Avem de ales intre comunisti si banditi”. Ca sa vezi – pentru PLDM, comunistii deja nu mai sint “banditi”, probabil au devenit doar “banditei”…

Am fost printre primele persoane, poate chiar unica, avind curajul sa spun ca PLDM este un PDAM-2, precursoul PCRM, si lupta actuala dintre peledemisti si pedisti pare sa urmareasca doar scopul eliminarii reciproce de pe arena politica. In calitate de reprezentant al unui partid extraparlamentar de opozitie, m-ar bucura sfisierea asta politica. Insa, in calitate de cetatean, spun cu fermitate ca m-am saturat de o asa guvernare de coalitie – fara transparenta, fara dialog, fara compromisurile necesare.

Este evident ca, in acest moment, Filat (nici nu mai spun „PLDM”, ca acolo mare democratie nu e) tinde sa acapareze tot mai multe sfere de influenta, pe care sa le controleze pentru a se mentine la putere si a-i defavoriza/slabi/elimina pe concurentii politici din AIE. Pentru aceasta el pare sa colaboreze cu PCRM. Nu vom reveni la diversiunea electorala cu orez si sapun, nici la cea cu patrunjel sau la cei 50 de lei pentru un vot, care mie imi lasa impresia ca avem un Parlament beat, alesi de oameni inselati si imbatati. Nici o diferenta, cum spune si Andrei Donica, intre democrati si comunisti.

Insa intrebarea e “de ce se poarta atit de arogant si dezgustator Filat?” Ce e in capul liderului PLDM, care respinge in mod oribil, prin infatuarea, pe care o afiseaza, infatuare preluata cu succes de filăței (Godea, Ionita, Negruta s.a.)?

Motivul pare sa fie intelegerea cu PCRM ca Filat sa nu poata fi demis din functia de premier si prin votul comunistilor, iar, nevotind PLDM, evident, Filat devine invulnerabil si aplica acum din plin santajul contra partenerilor de coalitie (daca mai sint parteneri!…), urmind exemplul lui Putin cu santajul gazelor contra R.Moldova.

In capul meu nu incape iresponsabilitatea Guvernului, cu premier liberal-democrat, de a nu dori sa discute cit e nevoie in organismele AIE, in Guvern, apoi in Parlament, pina a se ajunge la Comisia de buget si finante si in plenul Parlamentului. Intelegem ca interesul pentru contrabanda de tigari e mare, dar si aici trebuie o masura, macar liberal-democrata, daca nu liberala…

Nici amenintarea cu demisia Guvernului, facuta de Filat, nu e intimplatoare, mai mult – urmarindu-l pe papagalul peledemist Ionita, care l-a plictisit si enervat pina si pe calmul Igor Botan, am impresia ca PLDM ar jubila (inca nu spunem un alt cuvint) de bucurie ca nu trece Bugetul. Pentru ca o demisie de Guvern acum ar insemna un alt Guvern, posibil verde-rosu.

Ce se intimpla, de fapt? Avem impresia si chiar unele motive sa credem ca exista o intelegere intre Filat si comunisti de a elimina, impreuna, PL-ul si PD-ul din arena politica. Intelegerea transpare incepind cu numirea lui Ciocan (om simpatic, de altfel, numai sa vedem daca si cum va servi interesele de partid ale patronilor politici) si mentinerea lui Gafton la CEC,  apoi rasturnarea subita si spectaculoasa a situatiei prin avansarea lui Nicolae Timofte, cu dislocarea fortata a colegului si curatirea, se pare, a drumului, pentru Ion Muruianu la CSM. Alianta peledemisto-comunista se umfla si capata putere sub lozinca neafisata “o moldova cu/fara comunisti” (linia obliga se citeste obligatoriu).

Un alt plan (zis mai modern – “proiect”, izvorit din “proiectul Filat”) pare a proveni din fuzionarea fortata, subita (si ilegala, deocamdata) a AMN cu PLDM, fapt pentru care Urechean(u) i-a folosit pe membrii grupului restrins din anturajul sau municipal, nascuti treucari, ce pot respira aer cu tot pieptul numai pe linga Putere. Sarmanii amenisti  – nu zicem de cei plecati inainte de fuzionarea anuntata, despre care a spus si Urechean(u) public!  -, nici nu inteleg bine ca degeaba i-au fost fideli liderului-Soare pina in ultima clipa! Urechean(u), iata, nu a avut aceasta cadere/slabiciune sentimentala, ca sa tina cont de parerea unei echipe ce vroia sa se regenereze, dar nu cu harbujeii rosii-verzi. Insa ceea ce va urma, daca se va confirma ce scriem, va fi si mai interesant. Filat a distrus doi ani AMN, l-a atras intr-o cursa pe Urechean(u), il va inainta la Primar General si nu va lua mai mult de 5 procente, dupa care Filat ii va arata lui Serafim Alexandrovici locul si cit costa.

Liderul amenist apus a distrus, de dragul unui iluzoriu bine personal, un partid cu un rol esential in restabilirea democratiei in Moldova. Impreuna cu Untila, i-a cam eliminat din partid pe cei mai curajosi, ca sa ramina imparati in tara orbilor, insa cu ei in frunte partidul nu a evoluat. Caderea lui Urechean(u) a inceput de cind a pornit discutii cu PCRM, ceea ce face si Filat acum, uitind ca cine se lipeste de comunisti, arde si se stinge ca Soarele amenist sau ca PPCD-ul sucombat.

Astfel, pare ca Filat a pus la cale o intelegere cu satrapii rosii, prin care sa le curate drumul spre preluarea capitalei, pentru care, in schimb, comunistii sa il faca “prezident’.

Adica, Urechean(u) sa candideze pentru Primar general, prin aceasta obtinindu-se: 1. Anihilarea intentiei lui Sandu Tanase de a mai candida la aceasta functie – ca nu-i mai trebuie lui Filat un concurent redutabil in partid; 2. Filat ii satisface pofta lui Urecheanu, bagindu-l in foc, stiindu-se din start ca e perdant; 3. Urecheanu va capta niste voturi ce s-ar putea sa ii lipseasca lui Chirtoaca sa treaca in turul doi si sa recistige capitala; 4. In turul doi sa cistige candidatul comunist.

In felul acesta, prima parte a intelegerii va fi realizata si, apoi, vine a doua, care va insemna propulsarea, cu ajutorul comunistilor, a lui Filat megalomanul la functia de “prezident”.

Spuneam cit de periculoase sint asemenea jocuri. Pentru R.Moldova nu va fi buna revenirea comunistilor la capitala sau la guvernare, prin coalitia deschisa sau mascata cu harbujeii. PLDM va muri ca si AMN, se va molipsi si mai tare de morbul lipsei de identitate doctrinara si de orientare politica, gruparea raminind moldoveneasca, o caricatura statalista, si nu o formatiune nationala, macar proeuropeana. Dupa cum vedem, Filat deja indeplineste misiunea rusa a comunistilor, de a-i “nijtoji” pe români din actele oificiale. Aici chiar ma intereseaza rolul lui Sandu Tanase…

In R.Moldova  lupta identitara este vie si devine tot mai constientizata. Numai orbii nu vad, iar cine nu vede sa mearga pe 27 martie in centrul orasului. Cu ocazia rememorarii Actului de Unire cu Romania.PNL organizeaza actiuni si in citeva centre raionale.

Revenind, insa, la PLDM, amintim ca, daca aceste scenarii se vor adeveri, unele fiind deja realitate, societatea moldoveneasca se va mai convinge o data de inselatoriile politice ale antiromanilor mascati, cuibariti acum in PLDM – un partid imoral in politica noastra.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

44 Comments

Add a Comment
 1. Un artticol interesant, dar cu multe asertiuni nefondate! Ce inseamna, de pilda: 1.Filat a distrus doi ani AMN, l-a atras intr-o cursa pe Urechean(u), il va inainta la Primar General si nu va lua mai mult de 5 procente, dupa care Filat ii va arata lui Serafim Alexandrovici locul si cit costa. 2.Urecheanu va capta niste voturi ce s-ar putea sa ii lipseasca lui Chirtoaca sa treaca in turul doi si sa recistige capitala? Unde e logica aici?

 2. Citesc mai multe articole pe acest blog. Mi se creaza impresia ca sustineti PD pe ascuns atacind atat de des pe Filat, dar parerea mea ca PD este mai periculos decit PLDM-ul si PCRM-ul luati impreuna. Va rog sa ma corectati, dar care totusi este pozitia Dvs fata de PD.

 3. „Astfel, pare ca Filat a pus la cale o intelegere cu satrapii rosii, prin care sa le curate drumul spre preluarea capitalei, pentru care, in schimb, comunistii sa il faca “prezident’” – cam multe speculatii, doamna Pavlicenco.

 4. Probabil dna Pavlicenco inclina sa creada ca Urechean cu ”5%” va trece in turul doi, caci daca nu trece Dorin, cum se presupune in articol, atunci cine sa aiba sanse de pe dreapta? ”Opredelitiva” dna Pavlicenco, caci parca ganditi ”adanc si strategic”!

 5. Si ideea subliniata de Liviu e gandita ”adanc si strategic”!

 6. Si iarasi mocirla de pe Bâc !
  Pâna la realizarea României Mari !
  De ce nici un politician de la putere nu incepe deschis campania PRO-Re-Unire ?

 7. Un lucru e cert. Participarea lui Urechean in cursa pentru functia de primar general nu are sens, iar acest lucru convine comunistilor!

 8. Cu cit mai mult aceasta femeie neadecvata si platita de cei care vorbesc din punct de vedere politic o limba, dar stiintific alta, va bate in Filat, cu atit raitingul lui va creste. Cel mai strasnic e ca in tara asta vorbesc de morala oameni amorali, cu principii in dependenta de buzunarul angajatorului, gen Pavlicenco, Tanase… Poate era mai normal sa scriti un material despre Valeriu Guma si gasca… Personal am votat la alegerile din Romania pentru Crin Antonescu, pentru PNL-ul romanesc… La noi insa n-as vota niciodata un partid PNL marioneta a PD-ului…

 9. Ratarea dvs în politică v-a făcut şi mai rea şi invidia vă mănincă din interior.O analiză proastă şi tendenţioasă.Vă mai citesc ca sa mă amuz de „unele” analize.

 10. Eset suficientsa citesc comentaril DVS ca sa intelegi despre ce este vorba…. Lasati-o in pace pe aceasta doamna! Am retinuta in memorie, o fraza di Scriptura – … Iarta-i Doamne, nu stiu ce fac… .
  Ea stie si o face cu buna intelegere. Un preot Gapon contemporan la Chisinau! Doar fraza acesteia ca Plohotniuc e un bun roman vorbeste de multe…
  In lipsa unui sprigin electoral, in lipsa de finatare, in ipsa de idei PNL, dar de fapt, ce fel de partid? , Pavlicenco s-a transformat in unpurtator de cuvint a lui Plohotniuc si Lupu… La capitolul alternativa sta prost de tot, si ce ia mairamine? Acestea nu o pot spune asa cu venin, iar doamna o fac in locul acestora…
  gartis?

 11. ,,impreuna cu Untila, i-a cam eliminat pe cei mai curajosi,,-si clar lucru,in stilul Pavlicenco sa se mai laude,cit e de curajoasa.[si nimeni no baga in seama]
  Lauda-ma gura,ca ti voi da o….

 12. По мнению Юрия Рошки, МВФ хоть и готов предоставить Молдове новый кредит, все зависит от того, примет или не примет парламент окончательный вариант бюджета в согласованных параметрах. «Но в то же время – не эта задача является первостепенной для нынешних политических игроков, которые находятся у власти. Для них важнее, сколько они наберут для себя денег, а не, сколько денег получит страна через МВФ», – заметил политик.

  Директор независимого Института стратегических исследований Николай Киртоакэ обвинил парламентариев в непрофессионализме. По его словам, личные корыстные цели преобладают над общественными.

  «Люди не оперируют категориями, критериями. Уровень профессионализма крайне низок. Потому что личные, корыстные, узкие интересы всегда преобладают. О никакой стабилизации, выходе из кризиса, нормальных взаимоотношениях с европейскими институтами, стабилизации сферы экономики и речи быть не может. Опять те же игрища, опять те же расчеты циничные, и опять бесконечная стадия затяжного политического и экономического кризиса, в котором мы находимся», – отметил эксперт.

 13. Din punctul meu de vedere, Filat aplica tactica SUA si MB in cel de-al doilea razboi mondial.

  Adevarul este ca SUA, analizind pozitia URSS si pozitia Germaniei naziste, au ajuns la concluzia ca daca Germania castiga razboiul, apoi va deveni unica superputere mondiala, care va domina de la Ural la Atlantic. Totodata, tehnologic, Germania era net superioara si URSS si SUA, respectiv avind resursele necesare, avind populatia si teritoriul de la Ural la Atlantic, practic nu ar fi existat o alta putere care ar fi putut concura cu Germania nazista, aceasta urmind sa devina ceva de geniul Imperiului Roman de pe timpul lui Traianus, cind toate popoarele erau net inferioare latinilor, din toate punctele de vedere.

  Respectiv, s-a hotarat sa se sustina URSS, pentru ca prin mainele rusilor sa fie distrusa Germania, iar ulterior SUA si MB s-ar fi ocupat si de URSS, care nu putea sa devina superputere mondiala, pe termen lung, din cauza multor probleme de sistem – lipsa proprietatii private, lipsa multor drepturi, lipsa unei ideologii viabile (ateismul nu corespunde firii umane) etc.

  Revenind la Filat, acesta abordeaza aceasi tactica: vrea cu mainele PCRM sa distruga PL si PD, pentru ca ulterior sa ramana face-to-face cu comunistii, pe care, dupa cum considera el, ii va distruge si va ramane unicul jucator important pe arena politica.

  Specialistii lui Filat considera in felul urmator: sa presupunem ca este distrus PCRM. Unde vor pleca cei 40% de votanti ai comunistilor? Variante sunt doua:
  a. se va forma un nou partid, spre exemplu Partidul Socialistilor din RM (PSRM), si majoritatea vor pleca spre acel partid.
  b. Vor pleca in marea lor majoritate la PD si, poate, o parte la PLDM.

  Tocmai de aceea, analistii lui Filat au ajuns la concluzia ca din distrugerea PCRM vor avea de castigat cel mai mult PD si/sau un alt partid care sa va forma pe ruinele PCRM.
  In acest sens, PLDM nu este cointeresat de distrugerea PCRM, deoarece prin asta se intareste PD (sau Partidul X) si, respectiv, care este avantajul PLDM din distrugerea PCRM? Cum se spune, interesul poarta fesul.

  Astfel, din punctul meu de vedere, Filat mai intii va distruge PD si PL, cu ajutorul PCRM, preluind acestora electoratul, dupa care ramanand unul la unul cu PCRM, deja este altul jocul, deoarece oricind iti poti impune conditiile, mai ales in situatia cind Presedintele este ales cu 60%, procent pe care PCRM nu il va acumula niciodata.

  Deci, in conluzie, iata care este jocul PLDM: de dsitrus PL si PD, dupa care de erodat PCRM prin diferite diversiuni, exact asa cum SUA timp de 50 de ani au erodat URSS, si de a ramane unicul pe arena politica din Moldova.
  (Se prea poate ca Filat sa isi doreasca ca, ulterior, intr-un viitor indepartat, sa fie uns ca domnitor al Moldovei, exact asa cum Putin, spre exemplu, isi doreste in adincul sufletului revenirea la monarhie si la ungerea lui ca „tar” – fara glume).

  Personal, consider ca planurile lui Filat vor esua.
  In primul rind, analistii lui Filat, deseori ii canta in struna lui Filat, dar nu analizeaza serios situatia.
  In al doilea rind, atat Filat cat si analistii sufera de megalomanie si deseori isi supraestimeaza valoarea, resursele si capacitatile.
  In al treilea rand, in limba franceza este asa un proverb „nu sta cu diavolul la masa, deoarece are furculita prea lunga” – daca PLDM isi inchipuie ca la PCRM stau niste fraieri pe care cei de la PLDM ii vor juca pe degete – se inseala amarnic: de fapt, comunistii fac acelasi joc pe care il face PLDM – mai intai vor sa scoata de pe arena pe PD (nu si pe PL), prin intermediul PLDM, dupa care sa farimiteze PLDM, sa il erodeze si sa revina la situatia anilor 2000-2003, cind PCRM era hegemon pe arena politica, iar Rosca (pe viitor PL cu Ghimpu) era folosit ca „sperietoare” pentru ca „bidla” (de la Voronin cetire) sa voteze cu PCRM.
  In al patrulea rind, situatia economica se inrautateste pe zi ce trece, respectiv asteptarile lui Filat ca va fi votat masiv nu sunt decat niste fantezii frenetice ale polittehnogilor PLDM, care ii spun lui Filat ceea, ce acesta vrea sa auda.
  In al cincilea rind, cultura politica a cetatenilor RM este cu mult mai mare decit si-ar dori multi politicieni si, in special electoratul AIE – din punctul meu subiectiv de vedere – poseda o cultura politica mai inalta decat cel al PCRM. Asta inseamna ca orice manevra dubioasa a premierului, va fi taxata, macar si pentru ca oamenilor le place sa fie consecventi (spre deosebire de politicieni), deci cei care l-au taxat pe Rosca, pe Serebreanu si pe Diacov, precum si cei care si-au pus anumite sperante in AIE (in special votantii PLDM si PL) vor taxa dur „horele fratesti” cu PCRM.
  In al saselea rind, PLDM are serioase probleme conceptuale si de sistem: pina acuma „calul de tractiune” a fost „jos comunistii”, „democratie”, „moldova fara comunisti” etc. In momentul cooperarii cu PCRM isi dinamiteaza propriul concept, propria viziune a lucrurilor, propria ideologie. Or, daca e sa ne referim la aceeasi URSS, aceasta a cazut nu in ultimul rind pentru ca si-a tradat propria ideologie, propriile valori, propria viziune asupra vietii, acceptind valorile capitaliste si, prin asta, si-a lichidat legitimitatea (necesitatea) propriei existente.
  Si in ultimul rind, PLDM nu se uita la greselile PCRM: acesta a fost zdrobit, ANUME pentru ca a inceput sa se considere detinatorul adevarului absolut, anume pentru ca multora li s-a urcat puterea la cap, anume pentru ca deja se instaurase o semi-dictatura, care deraia din ce in ce mai mult spre una absoluta, asiatica.

  Deci, Filat trebuie sa inteleaga ca, daca va merge pe calea lui Voronin, va pati ca si Voronin, cu atat mai mult ca anume el, Filat, a introdus in societate experienta debarcarii de la putere a unui sistem mafiot, semidictatorial.

  Succes.

 14. Eu cred ca Filat i-a aratat deja si in vazul lumii lui Urechean locul si cat costa! Ar fi o minune ca Filat sa-l inainteze pe Urechean candidat din partea PLD!

 15. Aici chiar ma intereseaza rolul lui Sandu Tanase…

  Вы слишком высокого мнения об А. Танасе. Свои личные интересы он уже реализовал, а на большее он не способен. Он может быть только ведомым, но не ведущим.

 16. http://www.basarabia91.net/2011/03/de-ce-se-supara-rusia-de-27-martie-ziua.html

  Dar ce are în ea aşa de periculos această zi de 27 martie? Evenimentul a fost unul simplu: românii dintre Prut şi Nistru s-au unit cu restul românilor.

 17. 27 martie e reprezinta o data astrala in istoria acestui pamant!

 18. 27 martie reprezinta o data astrala in istoria acestui pamant!

 19. Dna. Pavlicenco, iar ati uitat sa luati pastilele? Treceti in camera si lasati diareea asta verbala, ca puuute hat in tara-muma 🙂

 20. Pare un articol scris de mana lui Plahotniuc… Sau poate dumneavoastra sunteti mana lui?

  Indiferent de ideile mele politice observ o vadita lipsa de echidistanta in ceea ce ati scris (nu il pot numi articol). Oare de ce?

 21. Aveti dreptate, Filat joaca pe 2 fronturi, si cu PCRM si cu AIE. Intre Filat si Voronin exista unele intelegeri, si se vede clar ca actioneaza deseori in comun si isi coordoneaza actiunile. Filat ar dori sa distruga AIE si sa faca o alianta cu comunistii, sa imparta astfel toate functiile in stat, sa devina chiar Presedinte al RM, dar se opune UE si SUA.
  In acest caz lui Filat ii ramine doar sa le ofere comunistilor Primaria Chisinau si sa astepte un timp mai favorabil pentru a face alianta cu ei. probabil ca se va merge si la alegeri anticipare parlamentare

 22. Cele 3 puncte ale lui Mihai Ghimpu

  Mihai Ghimpu, președinte PL
  Foto: UNIMEDIA

  Președintele liberal, Mihai Ghimpu, declară că sunt 3 lucruri care îl fac să nu voteze proiectul de lege cu privire la politica bugetar-fiscală. În pauza ședinței legislativului, acesta a menționat că liberalii sunt gata să voteze pachetul de legi, cu excepția a 3 puncte.

  „Noi am mai cedat niște lucruri, ca să mergem înainte. Votăm legea cu următoarele condiții: 1. excluderea centralizării fondului ecologic. Vorbim despre descentralizare, deci nu e nevoie de centralizare; 2. excluderea impozitelor indirecte. Noi nu putem impozita azi cetățenii care primesc bani de peste hotare. Aici trebuie să clarificăm unele lucruri. Sunt unii cetățeni moldoveni care sunt legalizați peste hotare, deci nu putem permite dubla impozitare;

  3. nu suntem de acord cu deciziile unde ei cu inchiziția financiară ca în ’37, ca Ministerul Finanțelor să ia locul instanțelor de judecată. Noi avem nevoie de stat democratic și nu de supraputeri ministerului finanțelor. În rest, noi votăm tot pachetul”, a declarat Mihai Ghimpu azi în pauza ședinței legislativului.

  „Am anunțat deja și în Alianță că PL nu va mai merge șantajat, dacă nu se discută cu noi pe probleme principiale, precum politica fiscală. Nu e bine când unele fracțiuni dictează altor fracțiuni”, a precizat acesta.

  De cealaltă parte, președintele fracțiunii PLDM, Mihai Godea îl acuză pe Mihai Ghimpu că s-a aliniat unor interese care vor să blocheze adoptarea proiectului cu privire la politica bugetar-fiscală. „Toate aceste artificii din Parlament au fost pentru a induce în eroare opinia publică. Regret declarațiile iresponsabile ale dlui Ghimpu în care se spune că se dorește impozitarea remitențelor. Ceea ce șochează e faptul că în loc să se alinieze efortului comun de estimare reală a veniturilor unor cercuri bogate și acesta să fie impozitat, el s-a aliniat unui grup care vrea să blocheze votarea bugetului”, a precizat acesta.

  În acest moment deputații fac declarații în Parlament.

  Verzisorii nu numai pe Urecheanu il asaza acolo unde vor ei,dar si pe Mihai Ghimpu.Eu ii dau dreptate lui Ghimpu cu cele 3 puncte.Chiar as mai adauga:nu numai banii de peste hotare sa nu fie impozitati,fiind deja odata impoztati,dar si premiile de 300 lei pe care-i primeste un profesor pentru un loc a elevului sau la olimpiada.
  Si despre centraizare are dreptate.Vara aceasta s-au organizat seminare cu membrii ONG,unde se discuta anume descentraizarea si se parea ca totul este clar,ca acum in documentele oficiale sa ia hotaririle care au fost si pina acum.Atunci ma intreb: pentru ce am perdut timpul la acele seminare si am tot vorbit despre descentralizare?De dragul pasaruici cuiva?Avea cineva nevoie sa bifeze ca s-a facut?Una se spune si alta se face.

  Aceti dreptate d.Pavlicenco ca spuneti lucrurilor pe nume.

 23. Catre Rusoaica,

  Draga mea, din moment ce tot stii romaneste, am rugamintea sa scrii pe mai departe in romana ca sa inteleg si eu , aici, in Romania cuvintele si opiniile tale. Nu iti fie teama. Nu injosesti limba si cultura rusa in fata noastra.Dar , din moment ce te adresezi romanilor pe un blog al romanilor si unde se dezbat probleme ale romanilor, ar fi normal in aceste conditii sa procedezi ca atare. Multumesc !

 24. Jos pd-ul, jos curva si mancurta Pavlicenco… S-a vindut pe banii mafiei…

 25. timpenii si aiureli ale unui om bolnav la cap.Sora-sa urla in Piata ,da asta numai stie ce sa mai scrie pe blogul ei.DVA SAPOGA PARA-LAGUTA -PAVLICENCO,una in mini fusta,alta in pantaloni

 26. Cetăţean RM, superbă analiză!!!!
  Scrie-mi o adresă la lupusdixit@gmail.com

 27. Nicolae Negru: Are Moscova un plan de înlăturare a guvernului Filat?
  Number of View: 660

  Un proverb rusesc spune că porcul, oricât l-ai păzi, va găsi niște glod să se tăvălească. Parafrazând, putem spune că jurnaliștii ruși au „flerul” de a descoperi mereu „pericolul românesc”. După ce și-au speriat cititorii cu venirea în RM a presei de peste Prut (era vorba despre un ziar și o televiziune care, de altfel, difuzează și în rusă), iată că s-a găsit o nouă sperietoare: ședința comună a guvernelor României și RM planificată pentru luna iunie.

  Despre o asemenea ședință s-a vorbit cu un an în urmă, la o întâlnire a premierilor Filat și Boc, dar atunci această idee nu a deranjat pe nimeni. Și e firesc: ședințele comune ale guvernelor fac parte din practica internațională și reflectă, de obicei, niște intenții de impulsionare a cooperării economice între vecini. Guvernul român a avut până acum vreo cinci ședințe comune cu guvernul ungar, una cu guvernul bulgar, și nimănui nu i-a trecut prin cap că, în felul acesta, Bucureștiul își manifestă intențiile expansioniste.

  În ședințe comune s-au întâlnit recent guvernul bulgar şi guvernul grec, guvernele polonez și german cu cel israelian, guvernul Serbiei cu cel al Republicii Srpska. Guvernul Rusiei, ca și guvernele ungar și polonez, se întâlnesc în ședințe periodice cu guvernul UE (Comisia Europeană), dar jurnaliștii ruși nu și-au speriat conaționalii cu pericolul pierderii suveranității.

  „Moldavia, vândută cu tot cu rădăcină”

  Impresia e că presa rusă acționează la comanda cuiva, tirajând cu îndârjire aceleași inepții: că ședința guvernelor român și moldovenesc marchează procesul unirii de facto între aceste două state. Și ca rușii să priceapă „gravitatea” situației, li se mai spune că actualul guvern moldovenesc are de gând să vândă României toate obiectivele strategice supuse privatizării: rețelele energetice CET-Nord și CET-Sud, Moldtelecom, Banca de Economii… și singurul teatru rus din RM – „A.P. Cehov”.

  „România are de gând să cumpere Moldavia cu tot cu rădăcină”, titrează onorabila cândva publicație „Nezavisimaia gazeta” de la Moscova. Cum să nu i se ridice cetățeanului rus patriot părul în cap? Dovezi? Nicio dovadă. „Nezavisimaia gazeta” îl ia ca „martor” în dezvăluirea intențiilor monstruoase ale guvernării românofile de la Chișinău pe dl Mihail Deleaghin, directorul Institutului în problemele globalizării din Moscova. Probabil ca cititorii ruși să nu-și facă impresia că dl Deleaghin este căzut din pod, „NG” scrie că el „este considerat la Chișinău expert în chestiunile Moldaviei”. Evident, dl Deleaghin nu numai că le dă dreptate românofobilor, el dezvoltă în mod creativ ideea cumpărării „cu tot cu rădăcină” a RM, adăugând că întreprinderile privatizate „vor fi închise, ca în Europa de Est, deoarece ele vor face concurență celor europene, în special celor românești”. Industria se va menține, în opinia expertului, doar pe malul stâng al Nistrului, în Transnistria. „Există și acolo probleme, pleacă și de acolo cetățenii în căutare de lucru peste hotare, dar acolo există totuși „o oarecare economie și, principalul, încercarea de a o dezvolta”, conchide Deleaghin. Volens-nolens, cititorul se întreabă: un guvern care nici măcar nu încearcă să dezvolte economia cum de este răbdat de moldoveni? Acum nu ne vom mira că, în preajma alegerilor, Deleaghin va fi citat copios și de presa comunistă de la noi.

  Frontul antiromânesc ruso-ucrainean

  Cui totuși servește acest exemplu de propagandă deșănțată, cu încălcarea deschisă a tuturor principiilor jurnalismului obiectiv? Ce se urmărește în acest caz?

  Răspunsul îl găsim pe site-ul agenției informaționale „Rosbalt” care publică chemarea „E timpul să creăm frontul antiromânesc”. „România, cu sprijinul Occidentului, purcede la înghițirea de facto a Moldovei. Chișinăul se pregătește să vândă românilor toate activele sale strategice. Iar în iunie guvernele ambelor state vor discuta fuziunea sistemelor energetice. FR și Ucraina nu mai pot rămâne impasibile la prăbușirea lumii lor. E timpul să se unească”, scrie „Rosbalt”. „E timpul să fie creat frontul antiromânesc ruso-ucrainean”, scrie autorul, Andrei Safonov, înșirând „informație” suptă din deget, niște „pribluiri”.

  Altă dată Andrei Safonov se remarca prin caracterul echilibrat, rațional, al articolelor sale. Să-i fi influențat atât de mult pe jurnaliștii ruși apropierea lunii de pământ, să fi căpiat concomitent atât de mulți dintre ei?

  Moldoveanul de paie

  Cu siguranță, dacă guvernul RM ar fi avut o ședință comună cu guvernul ucrainean, ceea ce nu se exclude, presa rusă avea să ignore evenimentul, după cum l-a ignorat nu chiar demult pe cel al întâlnirii guvernelor Osetiei de Nord și Osetiei de Sud, de exemplu. Tot mai geloasă după vechea „sferă de influență”, Moscova urmărește obsesiv relațiile dintre Chișinău și București.

  Orice mișcare de acest fel provoacă imediat „lătratul câinilor de pază”, din care face parte nu numai presa, dar și un șir de organizații plătite de Rusia. (De altfel, primul care a reacționat isteric la vestea unei ședințe comune a guvernelor român și moldovean a fost Valerian Tulgara, „moldovanul” de paie, președintele Uniunii moldovenilor din Transnistria.) Isteria în sine, crearea unei atmosfere de confruntare, intimidarea autorităților din RM este scopul lor. De data aceasta însă, românofobii par să se fi întrecut pe ei înșiși. Mobilizarea antiromânească e disproporționată în raport cu semnificația evenimentului. Nu mai putem vorbi despre o simplă gelozie.

  Să aibă Moscova un plan de răsturnare a guvernului Filat, plan a cărui desfășurare e abia la început? Pregătește ea opinia publică pentru o acțiune de „salvare” a suveranității și independenței RM, „amenințate” de acest guvern? Nu este exclus. Demonizarea liderilor a precedat implicarea în Ucraina, Georgia, Kîrgîzstan… Dar nu spunea Putin că situația din RM e asemănătoare celei din Kîrgîzstan?

  De ce te temi…

  Cât privește reunirea RM cu România, rușii ar trebui să știe că de ce te temi, nu scapi. Așa spune un proverb românesc, pe ambele maluri ale Prutului. Confirmare: 27 martie 1918.

  P.S. Riscul demisionării guvernului Filat, legat de refuzul deputaților PD de a sprijini politica fiscală a guvernului Filat, în special a impozitării indirecte, pare să fie mai curând o consecință a prezenței pe lista deputaților democrați a lui V. Plahotniuc și a oamenilor săi, care înclină partidul într-o direcție nefirească doctrinei social democrate: spre apărarea intereselor oligarhice (a monopoliștilor-importatori) și nu ale „oamenilor muncii”.

 28. Fii tare doamna Pavlicenco, pentru ca mai e nevoie de timp, pina venim noi – urmasii vostri.

  DUMNEZEU sa ma auda si sa ajute Republica MOLDOVA.

 29. Participarea la guvernare a’ MARELUI ROMĂN” Ghimpu alături de partide antiromîneşti este oCRIMĂ împotriva romînilor.GHIMPU SE ÎNGHESUIE în jurul treucii ţipînd că e mare romîn.De ce nu a condiţionat schimbarea art. 13 din constituţie, de ce promovează un antiromîn la preşedenţie, de ce s-a dezis de ŢARĂ?Dacă nu se unea cu necuraţii şi rămînea în opoziţie în doi ani nu rămînea nici urmă de comunişti, PDişti, iar partidulLIBERAL DEVENEA unul mare şi istoric.Promovînduşi rudele ăn posturi, trădînd idealurile unirii cu ce se deosebeşte el de Voronin. IUDA poporului romîn este Ghimpu. Ştiţi asta d-na Pavlicenco, atunci de ce nu spuneţi lucrurilor pe nume?Fariseii neau vîndut pentru un os făcînd chîrdăşie care se cheamă AIE. nU S-A SCHMBAT NIMIC.

 30. De obicei nu sunt deacord cu opinia d-vstra, dar acum sunt cu voi 100%. –––––––––––––––––––––––––––––––––– EU LA FEL SUNT INCREZUT CA COMUNISTII-SATANISTI VOR CISTIGA LA ALEGERILE LOCALE DIN CHISINAU, IMI INCHIPUIAM CA FILAT ISI VA BAGA COADA,adica sa puna un candidat de al lui, sa se manance cu Chirtoaca, SA URLE MINDRU – CAPITALA NU APARTINE UNOR PARTIDE (SE REFERA LA CHIRTOACA) CI LA TOT POPORUL ,si noi PLDM avem dreptul sa candidam. Desigur pierde (PLDM) ,automat si PL, si cistiga Comisii (40% la alegerile parlamentare precedente au avut -). Pe urma Filea o sa spuna – cu parere de rau noi am pierdut, ce sa facem , mergem mai departe.-=–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Dar la varianta voastra nu m-am gindit: foarte buna , ca o joaca de sah:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: COMUNISTII SINGURI PIERD IN FATA LUI CHIRTOACA, AU NEVOIE DE UN CONTRACANDIDAT DEMOCRAT (adica pldm), care il va anihila pe Chirtoaca –––––––––––––––-TOTUL SE LEAGA FOARTE FRUMOS, IN FINAL PLDM+PCRM= CISTIGA. Filea -Presedinte, comisii- Primar la Chisinau–––––––––––––––––––––-MLEA, DAR TOTII STIM CUM PLDM CU PCRM AU CONLUCRAT ACUM CITEVA LUNI LA PRIMARIA CHISINAU (L-AU ALES PE CINEVA important , si nimeni nu avea majoritatea, apropo cu ei au votat si PPCD (Partidul Poponar Cretin Degradat)) SI ACELASI LUCRU L-AU FACUT IN TERITORIU––––CE BAIETI MAI CREDETI CA PLDM NU ESTE IN CIRCA CU PCRM––OMG

 31. Pt lotus

  Cum adica nu spun eu lucrurilor pe nume? ba spun, numai ca le spun cum le vad. E bine ca PL a mers la guvernare. E mai rau ca se mafiotizeaza ca partid, asta va fi pierzania lui. Stiu foarte multe din ce face PL. Si le voi spune tot mai apasat, pentru ca mereu comportamentul PL fata de PNL a fost agresiv si incorect.

  Insa PLDM e partid imoral. Si asa voi spune pina va cadea de pe virful catarat prin metode imorale.

 32. Pt CINEVA

  Daca nu ati spus-o ironic, tocmai de aceea facem ce facem, ca sa vina alta generatie si s afaca mai mult decit noi.

 33. Pt axy

  Ma bucur nespus ca pot amuza pe cineva. Succes!

 34. Sa nu sa se intample, dna Pavlicenco, ca nu cele ”5 %” ale Urecheancele, dar 2-3% ale PNL sa-i incurce lui D. Chirtoaca sa acceada in turul 2! Caci parca candidati. Sau gresesc? Eu cred insa ca PNL ar trebui sa-l sustina pe Dorin din primul tur! Dvs ce spuneti?

 35. Pt alex

  Nu ne intereseaza ce cred PL, Chirtoaca si voi, cei care ii aveti ca patroni sau idoli. Cine vrea sprijin, sa il solicite. partidele nu sint structuri filantropice pentru concurentii electorali. Asa mi-a spus nu numai Sergiu Burca de la PPCD cu vreo zece ani in urma, dar si Ghimpu, in 2010. Deci, daca sintem concurenti, apoi sintem. Daca e sa cooperam – sintem gata pentru discutii. Nu se vor discutii, nu avem obiect de negociere.

  Da, PNL va candida, probabil eu voi fi sacrificata, pentru ca trebuie sa ne promovam echipa pentru Consiliul municipal, asa cum se stie foarte bine.

  Nu am avut in acesti ani nici cea mai mica motivatie sa ne sacrificam pt PL. Chiar si cind am vrut sa o facem, ei s-au dat cu spatele la gard, pt 29 iulie 2009.

  Numai ca pentru mine, femeie, sa nu trec la Primar, nu e o tragedie, noi, PNL, un partid extraparlamentar, avem nevoie de tribuna si o avem numai in alegeri si in referendum.

  Noi avem si un consilier municipal PNL Mihai Severovan, care face parte din coalitia democratica ddin CMC si care e o persoana respectata. In acest sens, la Municipiu, PNL e la guvernare.

  Insa pt Urecheanu sa ia 2-3-5 procente e o tragedie. Nu ma compar cu „marele gospodar”, dar voi contribui la informarea oamenilor cu ce e prost in Chisinau si in republica.

  In concluzie: cind aud ca cineva trebuie sa il sprijine pe Chirtoaca din primul tur imi vine sa rid in hohote. Pe Chirtoaca, cel care a spus ca nu permite PNL sa puna materiale proUnirea cu Romania pe troleibuze si microbuze, ca sa nu vrea si Filat sa-si puna agitatia verde si ca sa nu se enerveze lumea cu mesajul Unirii si sa se faca bucluc in oras? Asta va este Chirtoaca „unionistul” oscilant si mascat? Sprijiniti-l, care e problema, noi avem alte obiective si aspiratii.

 36. A bătut ora pentru PNL.a sosit momentul istoric.ACUM ORI NICIODATĂ UNIREA. Situaţia geopolitică şi internă poate propulsa , prin munca titanică a PNL UNIREA cu ŢARA. Europa a spuso clar că nu se v-a extinde, Ghimpu a trădat ,Rusia s-a instalat pe veci în Transnistria, MOLDOVIOARA este condusă de clanuri mafiote ,justiţia e la pămînt, economia la fel.Tinerilor le-a fost furată REVOLUŢIA de Ghimpu, Şalaru, Hadîrcă, Lupu, filat, Urechean.Ridicaţi flamura UNIRII ca partid, să distrujem gardul ţarcului ce ne desparte de Ţară.Ţarc în care sîntem trataţi ca animale.FĂRĂ ŢARĂ V-OM FI SACRIFICAŢI CA MIEII ÎN AJUNUL ÎNVIERII.

 37. Dna Pavlicenco, Mersi mult pt raspuns, care mi se pare ca e unul argumentat. Eu insa nu am nici idoli, nici patroni. Incerc sa judec echilibrat lucrurile si votez rational. Nu exclud ca daca voi sti ca PNL are sanse sa acceada in parlament sa votez si cu acest partid! Deocamdata avem realitatea pe care o avem!

 38. KGB-istul Antiufeev de la Tiraspol „braţ la braţ” cu Urechean prin ţară, declaraţie

  Foto: wordpress.com

  Şeful serviciilor speciale din Transnistria, colonelul KGB Vladimir Antiufeev, se plimbă prin Republica Moldova împreună cu Serafim Urechean. Cel puţin aşa susţine deputatul comunist, Vladimir Vitiuc, în cadrul şedinţei de astăzi, 26 martie, a Parlamentului.

  „De ce Antiufeev se plimbă prin Moldova împreună cu Urechean, iar cetăţenii noştri sunt arestaţi în stânga Nistrului? Un exemplu este chiar şi incidentul de astăzi de la Corjova, când au fost reţinuti doi tineri”, a întrebat Vitiuc menţionând că Urechean şi Antiufeev ar fi fost împreună la Orhei, unde s-ar fi întâlnit cu autorităţile locale.

  Deputatul PL, Gheorghe Brega, a subliniat că nu cunoaşte nimc despre vizita lui Antiufeev. „Eu nu l-am văzut, dar vreau să menţionez că Antiufeev de 8 ani bătătoreşte cărarea făcută de voi”, a declarat liberalul.

  UNIMEDIA aminteşte că doi locuitori din Corjova, Dubăsari, au fost arestaţi în această dimineaţă în timp ce efectuau împreună cu alţi consăteni lucrări de amenjare a terenului de joacă pentru copii din localitate.

 39. Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare !Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare !Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare ! Traiasca România Mare !

 40. Familia Gaddafi intenţiona să procure Portul şi Terminalul petrolier de la Giurgiuleşti?!

  Ce a căutat la Chișinău Saif al-Islam (primul din dreapta,la un vernisaj la Chișinău,în ianuarie 2011), fiul dictatorului libian Gaddafi? O explicaţie adecvată aşa şi nu a apărut. Să fi fost doar o vizită de curtoazie pentru a vedea o expoziţie a Nicoletei Stati, fiica controversatului miliardar Anatol Stati?
  Puţin probabil. Gurile rele spun că a fost mai mult decât atât. La mijloc au fost importante interese economice. În primul rând se ştie că familia Stati se află de vreo doi ani în dificultate, după ce iau fost confiscate activele de circa un miliard de dolari din Kazahstan şi un eventual parteneriat şi colaborare cu familia Gaddafi, iar fi putut deschide accesul la petrolul libian. Aceasta în condiţiile în care afacerile din Sudan şi nici cele din Irak ale familiei Stati nu merg bine.
  De altfel reprezentanţii grupului Ascom nici nu tăinuiesc că până la izbucnirea revoltelor s-au făcut încercări de a iniţia o colaborare cu Libia, sau mai bine zis cu familia Gaddafi, căci reprezentanţii acesteia controlau practic toate activităţile economice şi fluxurile de bani din această ţară.

  Cât despre active din Moldova ce ar fi interesat familia Gaddafi acestea sunt în primul rând terenurile agricole şi Terminalul Petrolier. Ultimul cu atât mai mult cu cât există şi un interes din partea actualilor proprietari (dacă mai sunt ei şi nu este deja vândut) de vinde afacerea.
  Cât despre pământ apoi Libia şi-a asigurat 250 de mii de hectare de teren agricol din Ucraina, iar autoritățile de la Kiev au inițiat o investigație asupra presupusei tranzacţii cu terenuri agricole, în schimbul unor afaceri cu petrol şi gaze.
  În ultimii ani şi alţi afacerişti arabi s-au arătat interesați de Terminal şi Portul Giurgiuleşti, dar şi de procurarea de terenuri agricole, pentru a cultiva culturi agricole şi a asigura populaţia din ţările lor cu alimente.

 41. presupuneri , vorbe goale , ce dau din coada , fara logica si sens.. barfe de muiere in menopauza…

 42. Pt.Nina Gonţa.

  Sîntem în postul Mare.

  Dacă sînteţi creştină, poate vă cereţi iertare pentru a vă mărturisi.

  Sau pentru Dstră şi cele 10 porunci sînt goale?

 43. O fi fiind birfe tot asa,precum ca Lujcov,ar fi avind ha de terenuri cumparate in raioanele tarii si care de fapt,s-au dovedit a fi adevarate.Neata, daca traiesti acolo unde traiesti, si habar nu ai ce se face pe aici,mai bine nu te-ai amesteca ca „fasolea prin bors”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *