Simbata, 19 martie 2011, am avut bucuria slujbei de botez oficiate pentru nepotica noastra Christiana Beatrice, noi zicindu-i si “ghiocica”, fiind nascuta pe la aproximativ iesirea din iarna acestui an, 11.02.11, la Hamburg, in Germania.
Slujba de botez a avut loc la Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Hamburg, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord (http://www.parohia-hamburg.de/) de catre ieromonahul, părintele Constantin Calinic Vintilă. Copiii nostri, Beatriz si Aleksander, s-au inscris in aceasta parohie, solicitind si beneficiind de toate slujbele cuvenite, inclusiv odata cu nasterea copilului (slujba apei, slujba numelui, slujba pentru lehuza), ieri sfintindu-si si casa, in care locuiesc.
Christiana Beatrice s-a nascut intr-o zi foarte insorita. La fel a fost si simbata, cind a avut loc botezul, pe care „ghiocica” l-a primit cu mult calm si cu multa responsabilitate, in bratele nasului de botez, un crestin de provenienta macedoneana, care i-a cununat, in Macedonia, in anul 2007, pe romanca, cetateanca R.Moldova si a Romaniei, Beatriz Pavlicenco, si pe macedoneanul, cetatean al Germaniei, Aleksander.
La slujba de botez au fost prezenti parintii lui Aleks, sora sa cu sotul si parintii acestuia, precum si, evident, nasii, veniti special pentru Taina Sfintului Botez din sudul Germaniei.
(„Avem probleme” cu pozele, pentru ca ai nostri copii nu prea accepta sa fie postate public…)
P.S. Iata ce scrie vizitatorul xyz, ginduri ce consuna cu trairile noastre moldo-romano-macedonene, de cind copiii au decis sa isi impleteasca, atit de frumos, destinele…:
„(…) Sa stiti ca m-am gandit adesea la copii dumneavoastra. Ce destin interesant: fiica dumnevoastra, nascuta in Basarabia, si ginerele dumneavoastra, nascut in Macedonia, – aceasta Basarabie a Bulgariei. Eu sunt de-a dreptul indragostit de Macedonia, aceasta splendida tara de munte, cu zona lacului Ohrid (marea armeneasca), zona arhontilor bizantini, zona ce dadea tarii si patriarhii Bulgariei, zona cu o mare concentrare de aromani (sau macedoromani), a caror limba am invatat-o din dragoste pentru istoria romanilor, dar si din dragoste pentru istoria Macedoniei. Macedonia e tara pe unde au trecut, in pergrinarile lor, Chiril si Metodiu, calugarii aromani care au creat alfabetul chirilic si au tradus in slavona Biblia, patronii Europei, este tara unde isi are originile patriarhul aroman al Constantinopolului, Athenagoras, cel care a anulat, impreuna cu papa Paul al VI-lea, la Ierusalem, in anul 1964, anatema data la 1054 la Constantinopol, in urma careia s-a instituit marea schisma, este tara unde s-a nascut, la Skopje, in 1910, aromanca Agnes Gonxha Boianxhiu (a se citi Gongea Boiangiu), viitoarea Maica Tereza de Calcuta, este tara de unde se trage marele dirijor, aromanul nobil austriac Herbert Ritter von Karajan, urmasul lui Gheorghe Ion Karaion, macedoneanul care a emigrat la Viena in anul 1767, este tara unde oamenii de rand afirma ca istoria si cultura macedoneana la Sofia si Bucuresti s-au facut si se fac…(…)
Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, aromanul Athenagoras I, a fost declarat eretic de catre Patriarhia Rusa pentru “crima” de a se fi impacat cu catolicii si a fi anulat anatema aruncata la 1054, in altarul catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol, anatema ce a taiat Europa crestina in doua, cu consecinte dramatice asupra evolutiei religioase, politice si sociale a continentului european, consecinte de care a profitat din plin ortodoxia rusa si statul rus.
Macedonia e singura tara din Balcani, in care numele creatorului ei aroman, Pitu Guli, este pomenit in Imnul national, iar aromanii ( sau macedoromanii ), aflati in minoritate, participa, alaturi de populatia majoritara, la conducerea tarii (presedintele Parlamentului macedonean, Liubisha Georgievski este aroman ) si au toate drepturile de a se dezvolta liber, avand institutii culturale (teatre, radiouri si televiziuni) in limba aromana, iar in zonele unde aromanii sunt in numar semnificativ (Bitola, Ohrid), limba aromana (dialectul aroman), este oficiala si se utilizeaza in administratie. In timp ce minoritatea albaneza, mai numeroasa, este in conflict cu autoritatile macedonene si creeaza o atmosfera tensionata.”
Sa fie sanatoasa,si Multi Ani inainte.Si d-voastra mult succes.
Felicitări cu taina Sfîntului botez şi Dumnezeu să o aibă în pază pe Cristi , părinţii şi buneii ei. Îngerul păzitor să fie alături de ea.
La MULTI ANI NEPOTICAI, sa aiba parte in viata doar de bucurii si noroc! Dumnezeu sa o pazeasca si sa o indrepte pe drumul cel norocos.
La multi ani intregii familii, si sa va dea Dumnezeu multa sanatate, mai ales celor mici, nepotilor si nepoatelor.
Felicitari D-na Vitalia sa aiba mult norok Christi Betrice, Ca copilasul acesta drag sa aiba parte doar de clipe de bucurie ,ca domnu so ocrotesca de toate relele,si ingerul pazitor mereu sai , fie alaturii!!!!! la multi anii , si felicitari parintelor si buneirilor!!!!!
Să vă fie sănătoţi nepoţeii şi să crească bun creştini şi români!
Sunt pärintii catolici de i-ati douä prenume sau asa e moda?!Aici se strädue sä dea prenume cit mai mici, moldovenii de ce sä nu preia moda din west?! Douä prenume sunt o povarä p-ru un om, dar ce sä facem, ce e sträin e modern si de sä nu fim ca cei din west?!Oricum. felicitäri
O viitoare floricica a României Mari !
Felicitari din toata inima !
sa va traiasca !
Felicitari !
Felicitari! Sustin apelul PNLro in problema Libiei!
La multi ani , sa fie sanatoasa si sa va bucurati de ea!!!
http://moiseevalexandrin.wordpress.com/
Blogul dumneavoastra nu poate fi deschis decat de pe anumite calculatoare ( probabil conteaza sursa de Internet ). Nu stiu de ce. Mult noroc pentru „Ghiocica”, sanatate, fericire, implinirea aspitatiilor si toate cele bune!
Postul “Radio Romania Actualitati”, apropo de “fratia” romano-moldoveana, a transmis o informatie interesanta: Un politician din Romania declara ca toata mascarada pivitoare la contrabanda din vamile romanesti, facuta doar ca sa arunce praf in ochi celor de la Bruxelles, nu poate fi dusa pana la capat daca aceste cercetari nu-l implica si pe Vlad Filat, “il capo di tutti capi” in contrabanda cu tigari. Ori Bucurestiul nu este de loc interesat in dezvaluirea intregului adevar, avand in vedere ca PLDM-ul lui Vlad Filat, la alegerile prezidentiale din Romania, care s-au tinut si pe teritoriul RM, a tot carat cu autobuzul, contra unui pachet cu mancare si a 50 de lei moldovenesti oferiti doritorilor, cetatenii romani din Basarabia, pe la toate centrele de votare deschise in stanga Prutului, ca sa voteze ( si de mai multe ori ) cu actualul sef al statului roman, care a pierdut alegerile in Romania dar a castigat cu ajutorul vutului “dezinteresat” al moldovenilor. Sa se mai spuna ca “fratia” romano-moldoveana nu functioneaza…
Pentru doamna Pavlicenco,
Sa stiti ca m-am gandit adesea la copii dumneavoastra. Ce destin interesant: fiica dumnevoastra nascuta in Basarabia si ginerele dumneavoastra nascut in Macedonia, aceasta Basarabie a Bulgariei. Eu sunt de-a dreptul indragostit de Macedonia, aceasta splendida tara de munte, cu zona lacului Ohrid ( marea armaneasca ), zona arhontilor bizantini, zona care dadea tarii si patriarhii Bulgariei, zona cu o mare concentrare de aromani ( sau macedoromani ), a caror limba am invatat-o din dragoste pentru istoria romanilor dar si din dragoste pentru istoria Macedoniei. Macedonia este tara pe unde au trecut in pergrinarile lor Ciril si Metodiu, calugarii aromani care au creat alfabetul chirilic si au tradus in slavona Biblia, patronii Europei, este tara unde isi are originile patriarhul aroman al Constantinopolelui, Athenagoras, cel care a anulat impreuna cu papa Paul al VI-lea, la Ierusalem, in anul 1964, anatema data la 1054 la Constantinopol in urma careia s-a instituit marea schisma, este tara unde s-a nascut la Skopje, in 1910, aromanca Agnes Gonxha Boianxhiu ( a se citi Gongea Boiangiu ),viitoarea Maica Tereza de Calcuta, este tara de unde se trage marele dirijor, aromanul nobil austriac Herbert Ritter von Karajan, urmasul lui Gheorghe Ion Karaion, macedoneanul care a emigrat la Viena in anul 1767, este tara unde oamenii de rand afirma ca istoria si cultura macedoneana la Sofia si Bucuresti s-a facut si se face… Sa dea dea Dumnezeu ca cei copii ai dumneavoastra si nepotica dumneavoastra „Ghiocica” sa va aduca numai Bucurii.
Pe 27 martie 2011, in studioul de concerte al Societatii Romane de Radiodifuziune din Bucuresti, pentru prima oara in istorie, orchestrele simfonice reunite ale Societatii Romane de Radiodifuziune si Companiei Teleradio Moldova, sub conducerea dirijorului George Mustea, vor sustine un concert omagial dedicat celei de-a 93 aniversari a unirii Basarabiei cu Regatul Romaniei.
Pentru prima data pe aceeasi scena: Orchestra Simfonica Nationala a Companiei Publice
„Teleradio-Moldova” si Orchestra Nationala Radio, intr-un concert extraordinar,
la Sala Radio
– 27 martie 2011 –
La 20 de ani de la prima prezenta la Bucuresti, in data de 27 martie 2011, Orchestra Simfonica Nationala a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” va concerta alaturi de Orchestra Nationala Radio, incepand cu ora 19.00, pe scena Salii Radio.
Cele doua ansambluri vor oferi tuturor romanilor un concert extraordinar care se adreseaza romanilor de pretutindeni, concert care va fi transmis, in direct, pe posturile Radio Romania, preluat de catre TVR Cultural si Teleradio Moldova si va intra in circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio si Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lui catre radiourile publice din Europa.
Concertul este organizat de Radio Romania in colaborare cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, Compania Publica „Teleradio Moldova”, coproducatorul evenimentului fiind TVR Cultural.
Dirijata de GHEORGHE MUSTEA, Orchestra Simfonica Nationala a Companiei „Teleradio Moldova” va interpreta un program reprezentativ, care va incepe cu Dacofonia nr. 1 de Tudor Chiriac, va continua cu Rapsodia I de Enescu, Concertul nr. 2 pentru orchestra de Gheroghe Mustea dedicat lui George Enescu si se va incheia in acordurile luminoase ale Simfoniei a VII-a in La major de Beethoven.
Elementul de unicitate, care garanteaza succesul acestui eveniment, este dat de premiera absoluta a prezentei celor doua formatii muzicale simultan pe aceeasi scena, cand vor interpreta impreuna Rapsodia romana nr. 1 in la major, op. 1, de George Enescu.
In 27 martie se implinesc 93 de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei.
Orchestra Simfonica Nationala a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” a luat fiinta in decembrie 1989, sub bagheta dirijorului Gheorghe Mustea si a obtinut succese considerabile in promovarea artei moldovenesti in diferite colturi ale lumii, in prezentarea unor cicluri de concerte simfonice si camerale, in cele mai prestigioase sali din Chisinau si din Moldova si, in familiarizarea, prin intermediul audiovizualului, a unui cerc foarte larg de ascultatori cu valorile nestemate ale muzicii universale.
De la infiintare, ansamblul si-a format deja un repertoriu bogat, care se caracterizeaza printr-o varietate de stiluri si genuri muzicale si, include atat creatii din patrimoniul national, cat si capodopere ale muzicii universale. In mare masura, acest repertoriu a fost determinat de viziunea maestrului Gh. Mustea, care considera ca „…o orchestra de valoare, si mai ales o orchestra radio, trebuie sa fie capabila sa interpreteze adecvat muzica, apartinand oricarei scoli nationale”.
Textul de mai sus este anuntul oficial al evenimentului cultural asa cum este el prezentat de catre Societatea Romana de Radiodifuziune. Concertul este anuntat si de catre „Teleradio-Moldova” insa nu se sufla un cuvant despre faptul ca in 27 martie se implinesc 93 de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei si nici faptul ca evenimentul cultural va intra in circuitul muzical al Uniunii Europene de Radio si Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lui catre toate radiourile si televiziunile publice din Europa.
Pt xyz
Va multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase despre MACEDONIA. Am fost vara trecuta la nunta surorii ginerelui si am avut multe discutii cu rudele lui despre soarta lor care are similitudini cu soarta noastra.
De ce basarabenii nu sufla o vorba despre implinirea a 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei? Pentru ca nu e voie d ela Guvern, de la Filat, cel cu studii romanesti la Iasi…
Pentru doamna Vitalia Pavlicenco,
Poate nu stiti dar Patriarhul Ecumenic al Constantinopolelui, aromanul Athenagoras I, a fost declarat eretic de catre Patriarhia Rusa pentru „crima” de a se fi impacat cu catolicii si a fi anulat anatema aruncata la 1054, in altarul catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol, anatema care a taiat europa crestina in doua, cu consecinte dramatice asupra evolutiei religioase, politice si sociale a continentului european, consecinte de care a profitat din plin ortodoxia rusa si statul rus.
Si iarasi poate nu stiti dar Macedonia este singura tara din Balcani in care numele creatorului ei aroman, Pitu Guli, este pomenit in imnul national iar aromanii ( sau macedoromanii ), aflati in minoritate, participa alaturi de populatia majoritara la conducerea tarii ( presedintele parlamentului macedonean, Liubisha Georgievski este aroman ) si au toate drepturile de a se dezvolta liber avand institutii culturale ( teatre, radiouri si televiziuni ) in limba aromana iar in zonele unde aromanii sunt in numar semnificativ ( Bitola, Ohrid ), limba aromana ( dialectul aroman ) este oficiala si se utilizeaza in administratie. In timp ce minoritatea albaneza, mai numeroasa, este in conflict cu autoritatile macedonene si creaza o atmosfera tensionata.