Harbuzul urecheat

Debarcarea si tradarea ramin principiile de baza ale convietuirii politice imorale in RM

Dupa ce PNL a lansat, cu succes, in spatiul public, simbolul Harbuzului moldovenesc (corect, literar: “pepene  verde”) pentru PLDM-ul, care tot intentioneaza sa faca o intelegere cu PCRM-Voronin privind alegerea sefului statului, iata ca luni, la o emisiune de la Jurnal TV, impreuna cu Serafim Urechean(u) si Veaceslav Untila, am mai lansat o denumire, deja pentru tandemul Filat-Urechean(u) – Harbuzul urecheat. Pentru ca ieri, liderul AMN, nervos, ca de obicei, cind se vede nevoit sa discute nu doar unu la unu cu ziaristul pe care il tot pune la punct, pleda pentru alegerea Presedintelui de o coalitie larga. Adica impreuna cu Voronin, “realizind” exact lozinca verzilor “Moldova fara Voronin”, “Moldova fara comunisti”.

In acest fel, se vrea consolidata ideea “mai bine impreuna si alaturide comunisti, decit de banditi”. Straniu lucru – dar de cind comunistii nu mai sint banditi? Nu cumva de cind Filat a ajuns in Parlament, dupa ce a utilizat lozinci anticomuniste?

In emisiunea de ieri, Urechean(u) tot vocifera ca AMN are aceleasi viziuni ca si PLDM. Urechean(u) a depus juramint de credinta Statutului Roman si Unitatii acestui stat… Desigur, avind cetatenie romana, Urechean(u) e tocmai bun sa apere statalitatea celui de-al doilea stat romanesc aici sau la Moscova, unde, poate, va fi trimis Ambasador, ca rasplata pentru inchinarea partidului sau, masacrat de Filat prin traseismul ridicat la apogeu la noi de catre Limaxul verde. Intr-adevar, aceeasi viziune a AMN si PLDM fata de 9 Mai, cu trimiterea soldatilor pe Piata Rosie de la Moscova, fata de 22 iunie, cind verzii si galbenii apusi nu stiu ca Antonescu a intrat in razboiul de reintregire a neamului romanesc, fata de 28 iunie si 23-24 august, cind s-au produs cele doua ocupatii rusesti ale teritoriului pruto-nistrean.

Ceea ce se produce pe piata politica legat de fuzionari este benefic, in principiu, insa modul in care se fac, prin corupere, capitulare, tradare si debarcare repugna. Unificari din care vor cistiga doar citiva lideri traseisti, oamenii din teritoriu raminind si mai derutati. Urechean(u) nu a avut caderea, puterea si toleranta sa mentina echipa AMN din 2003, a considerat, alaturi de Untila, ca in partid trebuiau sa ramina numai adeptii si favoritii lor, i-au eliminat pe national-liberali, au mai facut un clipulet, inainte de 5 aprilie, contra “partidutz”, dupa care au fost beneficiarii proverbului “nu sapa groapa altuia, pentru ca vei cadea, primul, in ea”. Despre cum s-a votat, in anul 2006, in Consiliu, eliminarea national-liberalilor si duminica trecuta, de asemenea, in Consiliu formarea Comisiei pentru negocieri cu PLDM mai bine sa tacem… Excluderea penelistilor a fost – amintim – pentru ca am aplicat Manifestul BMD din Campania electoral, ce prevedea iesirea din CSI, eliminarea neutralitatii militare, rezilierea unor acorduri semnate cu separatistii si Moscova, initiativele de introducere a limbii romane in Constitutie.

Este adevarat, partidele aflate partial sau integral la guvernare, cum e AMN si falia Untila de la MAE, nu pot sa “zaca” vreo citiva ani in Opozitie – “e greu si dezonorant”. La treuca e mai caldut, e mai sigur. Declaratia lui Urechean(u) ca AMN merge la PLDM pentru ca sa isi pastreze oamenii in functiile publice, l-a dezavuat total pe Filat, rezultind ca acesta ii plaseaza sau ii pastreaza in functi pe oameni numai daca sint membri ai partidoiului sau, in caz contrar, – ii concediaza. Adica nu pe principiul meritocratiei, selectati in baza de concurs. Si-atunci – care e diferenta de comunisti, care faceau exact asa?

Legat de PL, se spune ca intelegerea a fost, din cite stim, ca absorbtia MAE sa aibe drept corolar instalarea lui Dorin Chirtoaca in functia de lider de partid, insa, in ultimul moment, se pare ca Mihai Ghimpu a repus piciorul in prag. Chirtoaca nu a fost la sedinta Consiliului PL, unde au venit cei 35 de fosti membri ai MAE, deveniti supleanti in acest organism colectiv, cu putine alte perspective politice. Adica, rezultate concrete din dizolvarea MAE in PL vor avea doar Untila, Petrencu si Colesnic.

Efectele acestor capitulari de frica sa nu vina in partid o alta echipa, sa ii faca rebranding, ce l-a apucat pe Urechean(u), l-a facut sa isi schimbe pozitia peste noapte. Mai bine imi “nicitojesk” eu partidul, decit sa ajunga pe mina altcuiva, asta dupa ce citeva zile inainte spunea ca AMN a decis sa mearga separat in alegerile locale. Intortocheate mai sint interesele unora…

Deci, spuneam de modul disparitiei MAE si AMN, pentru ca, in esenta, daca nu si-au schimbat denumirea, aceste formatiuni, unele nascute moarte, altele nereformate, nu mai puteau ramine in starea in care erau. Dupa disparitia acestora, dar si exceptind PUM-ul lui Pasat, care se tot lamureste cu ai sai kilometri de bilborduri, PNL ramine, practic, al cincilea partid in top, primul dupa cele parlamentare. PNL pledeaza pentru omogenizarea spatiului politic romanesc, fiind sigur ca va veni o vreme cind fuzionarile se vor face pornind de la spectrul politic din Romania si cu obiective clare privind aflierea politica internationala. In acest sens, PNL se pregateste de locale si constata ca procesele ce se produc pe scena politica sint benefice formatiunii noastre.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

53 Comments

Add a Comment
 1. Dna Pavlicenco de ce nu fuzionati cu PL?

 2. Crezi ca are PL nevoie de Pavlicenco si PNL-ul ei??? Nu cred… Macar cu asta Ghimpu sa nu-si murdareasca manile si numele, caci in ultimul timp cam calca strimb cu Plahotniuc…

 3. Chiar asa, de acord cu Vitalie, doamna lasati orgoliile de-o parte si fuzionati cu PL.Chiar daca nu vreti ,in timp veti observa ca aceasta va va ajuta.La noi, in Romania deja se configureaza doua mari partide,stanga USL si dreapta PDL.In viziunea mea, in viitor PL va fuziona cu PLDM si va forma centru dreapta, iar PD va fuziona cu PCRM(reformat) si va forma centru stanga.In timp vor ramane doua mari partide care vor alterna la guvernare, la fel ca in SUA,democratii si republicanii.

 4. Este INDISPENSABILA prezenta PNL in orice formatiune parlamentara actuala,Aveti un mare credit de influenta,de ce nu l-ati pune pe roate acum,in ajunul localelor?Doamna Vitalia,sunteti cea mai credibila mai ales pentru miscarea emancipapii femeii si ati putea contribui la accesul femeilor in esaloanele puterii.asta cont tinand mai intai de faptul ca femeia constituie adevaratul stalp al natiunii,nu doar al casei. este parerea unei babe de la tara.Cum va pare?

 5. CERERE URGENTA
  pt. Domnii Ghimpu, Filat, Lupu
  in calitate de persoane oficiale si Patrioti:

  ESTE DE DATORIA DVS, sa initiati IMEDIAT ANCHETE DE CERCETARE la toate aceste ASASINATE si sa STOPATI NIMICIREA NOASTRA, a MOLDOVENILOR.

  UN ALT ASASINAT: a murit cântaretul de muzica populara Vlad Gheorghelas, cica de ” cancer la oase” / la comanda KGB/
  1.
  In ultimii 11 ani, acest cântaret a colaborat cu Grigore Vieru, care i-a scris versuri pt. cântecele sale.
  Vesnica tema : VECINII !
  Atentie: Grigore Vieru a scris si versurile la multe cântece pt. Doina si Ion Aldea Teodorovici, alti cântareti omorâti la comanda KGB in Oct. 1992
  Coincidenta ? Ca toti acesti patrioti /cei mai importanti mesageri prin cântec/ au murit cu totii atât de repede ? Doina, Ion, Grigore si Vlad ?
  2.
  Nu uitati ca si alt cântaret Nicolae Sulac cu „o suta de moldoveni ceceni” ” a plecat dicolo” la comanda, ca si patriotul sculptor Tudor Cataraga si sotia sa Dora intr-un „accident ghidat” din dec. 2010. /autorul monumentului Libertatii in memoria tinerilor torturati la 7 aprilie 2009/
  3.
  Ascultati atent versurile lui Grigore Vieru din cântecele lui Gheorghelas. Nu transmit ele un mesaj poetic de durere si pro-Re-UNire pt. poporul românesc ? Toate acestea in perioada ultimilor 8 ani de guvernare comunista dela Chisinau /2002-2009/.
  4.
  Dictionar medical:
  „Cancerul osos apare cel mai des la tineri si adolescenti mai ales dupa EXPUNEREA LA RADIATII SAU TRATAMENT PRIN CHIMIOTERAPIE”.
  Intrebare:
  – a fost cântaretul atât de tânar la 61 de ani ca sa moara ca un adolescent bolnav?
  5.
  Sarmanul cântaret a fost invitat la emisiuni TV din România,
  UNIND astfel MALURILE DE PRUT spre o viitoare Românie Mare.
  Intrebare:
  – credeti ca acest lucru ii place KGB-OMON de Tiraspol / dar si de Kishinau si Moskova/ ?
  6.
  Retineti data imprimarii acestei serii de emisiuni dela TV România: 27 Aprilie 2009. Deci imediat dupa revolta din 7 aprilie 2009 / atunci când frontiera de la Prut era inchisa/ si dupa Asasinarea prin accident simulat a lui Grigore Vieru din Ianuarie 2009. Gheorghelas mai avea si un apartament la Iasi / un motiv in plus ca sa fie „lichidat”/.
  Iata de ce a fost asasinat Vlad Gheorghelas.
  Intrebare:
  credeti ca KGB a lasat nepedepista o asemenea activitate patriotica de unire prin muzica ?
  Nu ! zilele acestea, 14 Martie 20011, cântaretul e mort de „Cancer la oase „/ la indicatia KGB/ . Ca si primarul Nicolae Costin din 1994 / prin radiatie KGB /.
  7.
  In secventa 7, cântaretul spune ca Grigore Vieru vroia ca acesta cântece sa fie cunoscute de INTREAGA TARA, dar el a „murit”, asa ca datoria ii revina lui Gheorghelas. Dar si el a „murit”.
  8.
  Cine e Urmatorul pe lista neagra – rosie de sânge ?

  http://www.youtube.com/watch?v=J7-RGIQkYpA&feature=related

 6. Speranta moare ultima. 🙂

 7. Fuziunile care au avut loc sunt firesti, AMN si PLDM sunt partide apropiate ca viziune politica. Prin aceasta alianta incepe lupta PLDM pentru electoratul PD (statalisti cu un nivel de educatie ridicat) si PCRM (cei care in urma absolvirii cu brio a Inaltei Scoli de Dresaj „URSS” se lasa sedusi mereu de conducator avand si o educatie precara). Dar creeaza si o oportunitatea pentru PL si PNL de a castiga votantii PLDM dezamagati de miscarea partidului spre centru. PD in aceste conditii ar trebui sa mearga spre stanga si sa-si schimbe numele in PSD. Partide de dreapta raman PL si PNL. Ele nu trebuie sa fuzioneze fiindca sunt mult mai mute beneficii si oportunitati daca vor actiona separat dar avand acelasi scop! De aceea trebuie sa semneze un protocol de colaborare, un pact de neagresiune si de ce nu lliste comune la alegerile locale. Cineva din spectrul politic trebuie sa faca referire la “mainele murdare” ale lui Filat, iar din postura de aliat nu o poti face! Acest rol il joaca si il poate juca mult mai bine PNL. De asemenea liderii de dreapta trebuie sa accentuieze clar ca prin fuziunea cu AMN, PLDM inceteaza a mai fi un partid de dreapta. Este un partid de centru, adica fara doctrina politica, unica doctrina a PLDM este „aflarea la putere”. PL si PNL trebuie sa-i faca o oferta lui A. Tanase pentru a fi canditatul comun la primaria capitalei, iar Dorin Chirtoaca sa devina presedintele PL. Prin aceste mutari el va avea timp sa-l dezvolte si sa-l pregateasca pentru urmatoarele alegeri parlamentare. Doar asa dreapta poate lua la urmatoarele alegeri 20-25%.

 8. Auzi dumneata, d-na Pavlicenco(va), spui de spectrul politic din România, de ce nu te-ai lansa de acolo şi ai lăsa în pace poporul acesta, că tare bine au făcut Lari, Dabija şi alţi „români”, lingători de f….

 9. din informaţiile care le am, AMN este de acord cu noţiunile de popor moldovenesc şi cu limba română ca limbă de stat. Până la urmă sunt adepţii confuziei,fiecare să înţeleagă ce vrea.Domnul Urechean şi-a luat cetăţenia română din considerente pragmatice,mesajul său în mediul politic moldovenesc neavând conotaţii de această natură. Faptul că se pretează la compromisuri, în politică e un fapt normal dacă le faci cu bună ştiinţă.Doamna Pavlicenco, Filat & co fac politică,ţin seama de electoratul pestriţ din dotare,nu aşteptaţi de la ei determinarea d-voastră naţională că n-au cum. Au intrat într-o horă,muzicantul cântă şi ei trebuie neapărat să joace.Cred că sunteţi de acord cu părerea că o conducere PCRM la ora actuală nu reprezenta o opţiune pentru d-voastră.

 10. …normal ar fi fost ca amn sa mearga cu pl si mae cu pld … in primul caz vorbim de liberali , sociali-liberali …in al doilea caz de populari , crestin -democrati … de ce nu s-a facut unirea pe considerente doctrinare asa cum era si normal ? pentru ca avem dovada clara inca odata ca ceea ce primeaza este cum te pozitionezi in problema nationala . pl+mae – moldovenii sunt romani si vorbesc limba romana …adica adevarul . pld+amn – moldovenii sunt parca si romani si moldoveni iar limba parca ar fi romana parca ar fi moldoveneasca … adica adevarul nu e spus pana la capat si cu mari ezitari .

 11. Un pas minuscul spre România Mare:

  citat:
  ——————————————————————-
  „Potrivit sursei, Moldova nu are misiuni diplomatice sau consulare pe teritoriul acestei ţări- Japonia, însă în caz de necesitate stringentă, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Chisinau recomandă cetăţenilor ţării noastre – RM, aflaţi în dificultate să se adreseze Ambasadei României în or. Tokyo. ”
  ——————————————————————

 12. să ne aducem aminte; la 15 Martie 1918, Sfatul Ţării a hotărât cu majoritate de voturi unirea Basarabiei cu România,act legiferat la 27 martie acelaşi an.Glorie eternă înaintaşilor noştri!

 13. Stiti, D-na, regruparile din partidutele basarabene in esenta vorbesc despre regrupari tip cartel ce au la baza protejarea biznesului si nimic mai mult. Daca sa fim sinceri, trebuie sa recunoastem, basarabia cade in jos cu viteza de cadere foarte mare neavind nici un fundal pe care s-ar sprigini. Sa luam drept exemplu – transnistria, e bazata pe platforma rusa si sta mai bine ca basarabia. Un kw/ora la ei costa 0.44 lei, la noi – 1,44 lei. Un m/cub gaze la ei 1 leu, la noi 5 lei. Scumpirile de carburanti de ultima ora inseamna defapt o injugare a populatiei, doar din mindria taranoilor ajunsi parlamentari care se vor la guvern dar nu pot guverna. Aduceti-va aminte, un subiect relevant la acest capitol, cind D-l Iisus a fost adus in fata lui Pilat – gubernatorul Ierusalimului de atunci, Pilat s-a spalat pe mini si L-a dat pe mina sinedrionului ca acela sa-L judece pe timp de noapte si apoi sa-L rastigneasca. Ce va face Filat al nostru cu poporul lui, tot va incerca sa se spele pe mini si sa zica ca nu poarta nici o vina, cind poporul lui zace in mizerie si datorii. Cit de mindru si incapatinat trebuie sa fii sa nu recunosti ca doar integrindu-ne intr-un stat national unitar roman putem recapata o platforma sigura care va impulsiona dezvoltarea noastra ca stat. Ziceam mai sus despre judecata facuta pe timp de noapte a lui Iisus, dar prezentul politicului moldovenesc este identic cu cel istoric, negocierile netransparente pe stinga si pe dreapta, intelegerile secrete dintre partide – o mina spala pe alta. Baiden pidaleaza regiunea incepind cu Moscova, un fel de joc de noroc, pentru acesti doi, Obama sau Medvedev, iar taranoii cred ca la cazinou cistiga fiecare.

 14. Pt Vitalie

  Am explicat de o mie de ori. Noi sintem pt Unirea cu Romania, iar PL nu este. Sau cind este, cind nu este. PL este prieten cu PD-L din Romania, noi – nu. PNL pledeaza pentru omogenizarea spatiului politic romanesc, nu stim ce vrea aici PL. PL nu spune clar ca RM trebuie sa paraseasca CSI, ca RM trebuie sa intre in NATO. PL vrea integrarea in Europa, care nu se vede nici peste 20 de ani la orizont. Dumneata – ce crezi? Intram sau nu?

 15. Pt Vasile

  Sa ma fereasca sfintul sa ne murdarim noi, PNL, de „valorile” impartasite de partidele care se mafiotizeaza. Sau de oportunismul si conjuncturismul PL. Unii spun ca PL este in buzunarul lui Lucinschi sau Plahotniuc, Dvs. – ce credeti?

 16. Pt. Antonescu,

  De atata amar de vreme de cand urmaresc scena politica a R. Moldova, mi-au devenit evidente cateva lucruri , care se decanteaza greu,chiar f. greu in mentalul colectiv al societatii basarabene.(Nu discutam acum cauzele si determinarile) Sunt trei directii unde se bate moneda politica:1) directia PCRM,pt care axa centrala este monolita si ireductibila-„stat comunist(neocomunist) moldovenesc „sub protectia Moscovei;2) directia PLDM-PD(cu nuante confuze, freudiste(da, freudiste!) de „stat moldovenesc independent”. Caracteristica acestei directii este este o neutralitate difuza, echivoca, la cheremul oricarei batai de vanturi de conjunctura.(NATO incert, CSI la fel,UE idem,idependenta fata de Romania cat mai profitabila,dar nu explicita si ferma etc,politica social economica asisderea)3) directia pro-romaneasca cu tot ce deriva de aici fundamental integrator(exista si aici nunate, dar ele sunt inerente ca insasi societatii romanesti in ansamblul ei) Acestea sunt coordonatele de evolutie principale in politica din R. Moldova. Restul de „partiduzte”(sunt o puzderie) sunt usor racordabile , fie la o directie , fie la alta.
  Avand in vedere istoria comuna, etnicul comun, cultura si limba noastra comuna,destinul si viitorul comun , de departe directia fundamentala se impune cea pro-romaneasca!!! Aducand in relatie conceptele, e clar ca, in fond, viata politica a R. Moldova are drept coordonate fundamentale PRO-ROMANISMUL si ANTI-ROMANISMUL. Seducatoare directia a „statalitatii moldovenesti independente „este funciar o himera , ba chiar o poarta a Iadului. Va puteti imagina, fie si pentru o clipa ,la ce consecinte poate avea?Adversitati, conflicte,rivalitati , ura , dusmanie si atatea altele? Si toate in numele unui „interes national” , altul decat unic romanesc, singurul indivizibil si inalienabil? Programul PNL(Basarabia) . cel stiut deja si pe care nu am incetat niciun moment sa-l evidentiez, iata , se dovedeste si de data aceasta cel mai limpede si mai ferm pus in lumina si in practica. In cuda miopiei cvasigenerale manifeste in socitatea basarabeana si in corolarul ei – viata politica. Articolul pe care tocmai l-am citit, d-le Antonescu, isi adjudeca astfel o idee si o directie explicita in plus:partidele declarat proromanesti din Basarabia sa isi gaseasca si sa isi muleze inca de pe acum corespondentul in partidele romanesti care au ceva de spus, de aparat si de dezvoltat in progresul ,modernizarea si pasul inainte al unei etnii unice si indestructibile. Personal ,este o idee care o asteptam sa apara si care este categoric benefica tuturor celor ce sunt animati de ideea in sine. EA A APARUT !Pe acest drum trebuie persevarat ca sa aiba sorti de izbanda. Si va avea. Peste cateva zile vom serba cu totii ziua de 27 Martie 1918 cand Basarabia a ales prin VOINTA suparamajoritara Unirea cea Mare. Mi se pare un bun prilej de avansare a acestei idei. Apa trece, pietrele raman!!!!!Mi se pare ca vizita lui Joe Biden la Chisinau a si degajat aceasta cale!

 17. PNL e sta in buzunarul lui Plohotniuc si se vorbeste ca e finantat de acesta. Nu ma mira aceste afirmatii. Tonalitatea agresiva a dnei Pavlicenco fata de Filat si PNL este o dovada. Dovada este si apa-n gura luata de distinsa doamna in rapor de Lupu, Plohotniuc si … Voronin.

 18. Eu cred in UNIRE ca unica sansa de integrare in UE intr-un viitor vizibil. A-si dori sa va sugerez inca un flas mob si ve-ti fi super daca ve-ti duce acest mesaj corect. In fata sediiului PLDM apar tinerii cu un pancard pe care este scris. Filat tu esti Pilat!!! Regruparile tip mafiot de ultima ora scot in evidenta ca guvenul se spala pe mini com o facea pe timpuri guvenatorul Irusalimului -Pilat dind mers procedurii de judecata a poporului din basarabia la crucificare, prin haosul economic necontrolat, prin scumpirile in lant la carburanti. Egoismul si goana dupa bani a carieristilor aduc prejudiciu poporului basarabean. Un mebru participant la flas mob aduce lui Filat o biblie care reflecteaza ca oglinda pacatele omenesti, iar politicianul Filat daca va dori poate sa rasfoiasca biblia si sa se convinga de acest adevar. Legea transmisa poporului Israilean de Dumnezeu prin biblie este ca o oglinda care arata la toate neajunsurile omenesti. Politicianul Filat se poate convinge facind studii biblice ca intra in postura lui Pilat cind supune la mizerie si foame poporul sau.

 19. Посмотрела видеоролик. Впечатление отталкивающее. Два сытых кота, отогнанных от горшков со сметаной, облизываясь, ждут, когда их снова допустят к ним. Вальяжно мурлычат : «на первом плане интересы общества…мы не для себя…Бла, бла, бла….».
  Мажут маслом бутерброд. Сразу мысль: А как народ?

 20. @Titirez aplaud aceasta intiativa, dar acum nu se prea poate. PL Moldova = PLDM Romania; PNL = PNL, deocamdata doar cu numele;
  PD poate fi echivalentul PSD; PLDM nu o sa aiba un echivalent, Filat este pe cont propriu (poate doar daca o sa-i faca americanii un semn, Joe Biden stie de ce :D).

 21. Sorry pentru prostia PLDM Romania :D, PDL 😉

 22. ce cistiga filat din preluarea amn ?… ca fuziune e prea mult spus . 1] inchide gura celor de la amn suparati pe toata lumea inclusiv pe filat ca nu mai sunt si ei la ciolan … 2] se apropie alegerile locale iar filat avea nevoie de structurile locale ale amn , un partid mai vechi care a avut timp sa se ramifice in teritoriu … 3] cu cele 2% ale amn , pld se apropie amenintator de cele 37-39% actuale ale comunistilor . astfel putem vorbi deja de 2 „mari” … partide de peste 30% … pcrm si pld . 4] pur si simplu scoate astfel un alt concurent politic din competie … 5]creste avantajul in favoarea sa fata de celelalte doua componente ale aie …

 23. … eu cred ca aceste alipiri mai mult a mae si amn la pl si pld lasa libera o nisa prezenta si cu atit mai mult viitoare pnl … e mult mai usor acum pentru pnl sa obtina 4% .

 24. PNL nu cedati! 27 martie 1918-2011 Basarabia Pamant Romanesc!

 25. Cat de penibil e acest Urechean…dupa ce se batea cu pumnul in piept ca nu a dat votul de aur comunistiilor acum vrea alianta cu ei…nu-si da seama cat e de penibil?…

 26. Titlul e invechit. Harbuzu a devenit SVETAFOR (semafor mai pe romaneste:))))

 27. Unirea este inevitabila chear daca pentru unii acuma e o absurditate.Daca mult rivnitele partide de guvernare, timp de partu ani nu vor misca carul din loc spre europa,ceea ce ma indoiesc mult,si asta numai in cazul daca va fi ales presedintele,atunci poporul va alege alta cale si anume UNIREA.Atunci cred,vom avea , o sustinere mai mare ,lumea se desteapta vede diferenta .Va amintiti acum un an cum a fost sutinut dl Basescu de romanii basarabeni,cred si sper ca la urmatoarele alegeri vom sutine partidul d. Pavlicenco.A mai zis cineva , ca ar fi de dorit o fuzionare a PNL cu PL n-ar fi rau daca PL a-r avea o pozitie ferma incotro merge.Declaratiile dl Gimpul la-sa de dori. Acuma ceva timp,inrtun interviu dat ziarului rus Komsomolscaia Pravda liderul PL spunea”ca Moldova nu se va uni cu Romania,e un bluf.Unirea cu Romania nu va avea loc nici o data!An timpul ultimei vizite a lui Basescu la Chisinau a devenit clar ca noi nici o data nu vom fi in componenta Romaniei. Moldova este un stat independent.Speculatia privind unirea cu Romania trebue pusa undeva mai departe , in sicriu.”Acest articol mi-a dat peste cap aproape toata increderea in acest partid,si nici chear pina acuma nu pot antelege pozitia dl Ghimpu si a paridului sau.,si aceasta nu e numai parerea mea.

 28. Greata de asa articole si asa autori. Imi este foarte interesant cine finanteaza PNL? Ati putea sa dati detalii din ce surse existati?

 29. Nua r fi rau ca PNL sa se intareasca, ajungand la 5%. Acest lucru insa nu se va intampla, daca nu se face o schimbare in acest partid, prin promovarea unui lider tanar carismatic!

 30. Pt Varial

  Toate datele privind finantarea PNL sint la CEC si la Ministerul Justitiei. Da mari activitati mai avem noi ca sa muriti de curiozitate pe ce bani cumparam hirtie pt cereri!…

 31. Curios lucru. Chiar ieri, pe portalul precedent „Oda prostilor” am scris despre acesti doi dinozauri, aparatchiks sovietici, „bravi barbati ai poporului moldovenesc si a Tarii” si despre „binele Neamului” pentru care ei se sacrifica. Si poftim. Azi Intr-o emisiune cu Doamna Vitalia.
  Voi reveni

 32. PNL nu trebuie sa se alipeasca cu PL, dupa mine el trebuie sa se autodesfiinteze. Membrii vor adera la acel partid, care este mai aproape de doctrina lor. Despre micele diferente in politica lor, ei pot exista ca o grupare intr-un partid parlamentar. Doctrina PNL are zero mandate in Parlament, consider ideea romanilor din Basarabia este super dar politica PNL este de dorit sa fie mai inteligenta. Timpul pe toate le va rezolva, chiar si pozitia PNL in problema Reunificarii.

 33. Ptr europa

  Mai bine nu p[ierdeti timpul cu supozitii. PNL nu se va uni cu PL decit pentru a face un PNL puternic. Punct. De variante intermediare in raport cu partidele din Romania noi ne-am saturat. Altii, daca vor – sa mai haladuiasca pe spectrul politic pt a se afla la putere si a face bani – din autorizari, drumuri etc. Stim multe, dar toate la timpul lor.

 34. Nu pot intelege un lucru in politica PNL. De ce condamnati PLDM care discuta cu stinga basarabeana, ma refer la o problema ori alta si nicicum nu condamnati PNL (ro), pentru aceeas politica. Cine-i mai destept PNL (ro), care face aliante ori PNL(md) , care face contrar.

 35. http://www.timpul.md/articol/fuziunile-amurgul-sau-reciclarea-zeilor–21514.html

  Constantin Tănase: „Fuziunile, amurgul sau reciclarea zeilor?”

  Discursul public naşte oameni frumoşi
  În acest început de martie s-au produs două fuziuni; pe creuzetul politic moldovean au fost topite fără milă MAE (V. Untilă) şi AMN (S. Urecheanu). Ieşiţi dintr-un sistem în care exista doar un singur partid, cel conducător, noi, proaspeţii convertiţi la democraţie, eram deranjaţi de numărul prea mare de partide şi sub nobilul pretext al „unirii forţelor naţionale” am cerut cu insistenţă dispariţia unora.
  Şi au dispărut. Dacă aruncăm o privire retrospectivă asupra evoluţiei eşichierului politic moldovean din aceşti 20 de ani, observăm că spectacolul fuziunilor şi răsfuziunilor e cu adevărat măreţ! Prin aceasta se explică faptul că, dacă te uiţi atent într-un partid de stânga, dai de foşti membri activi ai unui fost partid de dreapta. Şi invers. Recunosc, fiind şi eu copil al veacului meu, am ars şi eu pentru fuziuni. Acum parcă acest foc s-a mai stins. Ba mai mult, parcă chiar mă tem de ceea ce se întâmplă. Simt că mă trece un fior rece când aud şi văd că dispar partidele. Fenomenul e complex, nu-l pot explica aici, cere timp şi spaţiu. Atâta doar mai am loc să întreb: de ce s-au făcut aceste două fuziuni precum s-au făcut? Din nostalgia după timpurile unui singur partid, conducător? Sau din dorinţa de a consolida tânăra clasă politică prin reciclarea celei vechi?

 36. Concurenta politica o cere. PCRM nu poate fi singurul partid cu cei mai multi membrii. Este o rusine nationala si pentru Europa. Nu pot nicicum sa inteleg pozitia PNL, care sub niste motive neesentiale se opune fondarii unei Drepte Unite. Moldova are nevoie cel putin de trei partide. Stinga, dreapta si centru. RM este prea saraca pentru a hrani politicenii, care in esenta nimic nu produc dar avem nevoie de ei pentru a normalisa viata. Cea mai normalizare viata este simplificarea ei. Noi nu mai vrem democratii originale, nu mai vrem politiceni origioanali, nu mai vrem nimic ce se ascunde sub originalitate. Noi vrem sa traim simplu. Trei partide politice cum este in toata lumea libera. Daca PNL nu-i instare sa subordoneze toata dreapta, ori tot centru sub alta denumire ori stinga, atunci ea este sortita sa se subordoneze. (sau sa se autodesfiinteze)

 37. Doamna Vitalia,

  In primul rand Felicitari pentru emisiune. Si nu o spun doar eu ci zeci de spectatori care au trimis SMS si v-au sustinut. Este prima data cand ati avut o majoritate pozitiva. Intr-un ceas bun.
  Aveam impresia daca in locul lui Urekian fara u era Voronin, nu se facea nicio diferenta. Nici de continut. Nici de forma. Sunt doi bolsevici batrani. Ce vreti daca sunt produsi in aceleasi laboratoare de partid comunist sovietic.

  Cel mai impresionant a fost duelul Pavlicenco-Urekian apropo de cetatenia Romana a acestui dinozaur sovietic.
  Prima lovitura Urekian(u) a suportat-o extrem de greu. A zis ca pleaca de la emisiune. Ti se face mila. In schimb Cea dea doua lovitura era KO. Fatala. Nu l-am vazut atat de abatut. A si declarat. ” E o batjocura, nu mai vin la JurnalTV”. Era pur si simplu patetic.

  In concluzie. Cate un pic, cate un pic, populatia ratacita se va trezi. Lumea incepe sa inteleaga ca este mintita. Citez din memorie un mesaj aparut pe banda. “D. Urekian de cati ani tot promiteti ca moldovenii vor reveni acasa, or ei pleaca in continuu”.
  Declaratii gen “eu am sa mor pentru statul Moldova” suna din gura lui urekian ca o injuratura.
  P.S. Felicitari Moderatoarei emisiunii

 38. Pt Europa

  PNL nu se dizolva. Necesitatea existentei PNL e si ca PL sa nu se abata de la mesajul national, de la care deja se abate. Cind veti demonstra ca PL devine tot mai national, si nu invers, mai discutam despre cum unificam Dreapta, pina atunci lasam partidele parlamentare sa se mafiotizeze, ca o fac deja cu succes. Nu vom da nume, dar lumea deja stie, vede, stie si Ghimpu ce colegi are alaturi si la ce riscuri se expune. Vom veni cu documente.

  Nu votati PNL. Votati falsii proeuropeni si falsii democrati. O sa va prinda bine in continuare.

 39. Dr Veaceslav Stavila: Sarpele ascuns în casa noastră

  După postarea materialului de mai jos, simultan, mi-a fost blocat accesul spre cutiile poştale la care, de obicei, primesc email-uri (veac_stavila@yahoo.com, veacstavila@gmail.com)… De asemenea, a fost blocată coloana dreaptă a blogului… Şarpele dă semne de enervare…
  ——————————
  În Republica Moldova românofobia este întreţinută de mai multe mijloace mass-media de limbă rusă. Mai jos prezentăm titlurile, cu referinţă la România, publicate de portalul rusesc AVA.MD (http://ava.md/) în perioada 1 februarie-15 martie 2011.

  1 februarie 2011: Pentru fericire deplină românii au nevoie de echipament special pentru înăbuşirea rebeliunilor.

  7 februarie 2011: Autorităţile româneşti refuză expertiza psihiatrică.

  11 februarie 2011: România este campion european la contrabanda de ţigări.

  11 februarie 2011: În România la un loc de lucru pretind 100 şomeri.

  14 februarie 2011: Republica Moldova renunţă la serviciile de eurointegrare oferite de România.

  14 februarie 2011: Consilierul preşedintelui României propune legalizarea prostituării.

  15 februarie 2011: Cum deputatul roman Mazilu şi-a păcălit fraţii moldoveni.

  16 februarie 2011: Ce mănâncă românii ? (răspuns: românii trec la fasole).

  20 februarie 2011: ROMPETROL-ul iar a ridicat preţurile la benzină.

  23 februarie 2011: Mafia românească a ţigărilor.

  25 februarie 2011: Românii şi bulgarii sunt cei mai săraci europeni.

  26 februarie 2011: Ungurii din România au revenit la chestiunea autonomiei teritoriale.

  28 februarie 2011: Arestarea vameşilor români a lovit în moldoveni.

  5 martie 2011: În România tirajul ziarelor a scăzut cu 25 %.

  8 martie 2011: Piaţa neagră deţine 75 % din comerţul de peşte din delta românească a Dunării.

  15 martie 2011: România se va scinda ?

  Concluzie: În articolele sale din perioada 1 februarie-15 martie 2011 portalul rusesc AVA.MD a asociat România (de câteva ori pe săptămână) cu următoarele idei sau noţiuni:

  Rebeliune

  Boli psihice

  Contrabandă

  Sărăcie

  Republica Moldova este în contradicţie cu România

  Prostituare

  Românii îi păcălesc pe “moldoveni”

  Fasolele – mâncarea principală a românilor

  Preţurile cresc din cauza Rompetrol

  Mafia

  Sărăcie

  Separatism

  R.M. suferă din cauza României

  Scădere

  Piaţa neagră

  Separatism, instabilitate

  Notă: Intoxicarea românofobă a minoriţăţilor etnice are drept scop blocarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

  Întrebare: Cum putem opri propaganda românofobă (ŞARPELE ascuns în casa noastră) a mass mediilor ruseşti din Republica Moldova?

 40. For europa:

  europa spune:
  16 martie 2011, la 03:03
  Cea mai normalizare viata este simplificarea ei. Noi nu mai vrem democratii originale, nu mai vrem politiceni origioanali, nu mai vrem nimic ce se ascunde sub originalitate. Noi vrem sa traim simplu.

  Ваши потребности просты и незатейливы, как … грабли.
  Все это уже было в СССР. И все еще есть в Северной Корее.
  Вы о такой «простоте» мечтаете? К сожалению, Ваши мечты могут сбыться. Нужно только подождать, когда ПЛДМ сольется с ПКРМ.

  P. S. Да вы все молиться должны на Павличенко, которая открывает вам глаза на то, что происходит в стране. Но нет пророка в своем Отечестве…

 41. Timpul le va pune pe toate la locul lor.Puţină răbdare , domnilor.

 42. Doamna Pavlicenco!!!
  Cel mai mare succes al dv de pana acum!!!L-ati facut praf pe Urechila!!! Excelent !!! Ofensiva pe care ati inceput-o , incluziv cu comentariul de fata, va avea mare ecou si succes!! Constat ca sunteti chiar mai buna oratoric decat in scris!!! Pentru un politician este esential!!
  Apropo! Am citit si pe Toma necredinciosul ce spune in Timpul. Spune farte bine. Dar de ce se ascunde omul? Ce are de ascuns? Asta chiar ca nu inteleg!!!! Stiti cum se chema asa ceva, desigur: LASITATE!!!
  Toma necrediciosul nu e postac precum suntem noi . Un articol se semneaza si se asuma in deplina responsabilitate , mai ales ca omul nu vorbeste prostii !! Doua evenimente mi-a retinut atentia in ultimul timp la Chisinau. Aderenta publicului la conferintele lui Dan Puric si …ofensiva dv de primavara pe scena politica!! Exact asa se militeaza pentru Romania si nu cu ascunsul dupa deget, ceea ce practica din plin „societatea civila ” din Basarabia. Curaj direct si ofensiv, adevar si idei , perseverenta si inteligenta !!
  Va felicit, doamna Pavlicenco !Iata ce poate face o femeie ! Uneori mai mult decat trei barbati la un loc!!!!!!

 43. Iata ca ”mancurtii” Leanca si Filat au stabilit cu omologii lor de peste Prut ca vor convoca o sedinta de guvern comuna. Spuneti ca si asta e o farsa care nu are nici o valoare, dna Pavlicenco, si ca Filat oricum e inchinat rusilor, in speta lui putina.

 44. Apropo de Untila.
  Parca nici nu a fost prezent la aceasta emisiune. A facut cateva declaratii sterile si a disparut. Se vede ca avea chestii mult mai importante de facaut. Spre exemplu prepararea dinamitei pentru a salta in aer alt partid.
  Asa este personajul acesta „inofensiv”. Este asa un feli di om, cand pleaca de la o petrecere, nimeni nu va observa absenta sa.
  In schimb in fapte este foarte eficace. Se asociaza de unul singur in trei personaje hollywoodiene: Transformer, Terminator si Conan(Untila) the Destroyer. Pe unde trece, masacreaza partidele. Bineinteles ca nu din propria initiativa, ci prin intelegeri de gasca. Dezlegarea enigmei, prostimea va avea in curand. Cand il vom vedea alaturi de Filter

 45. Pt alex

  Imi pare rau ca sunteti subiectiv. Am mentionat deja de trei ori ca pozitiva intentia de a face o sedinta comuna a Guvernelor de la Bucuresti si Chisinau. Pacat ca nu vreti sa vedeti asta. Iata de ce va neglijez si in alte cazuri, nu sunteti pe faza si informat.

 46. Pt Rusoaica. Pentru mine orice politicean are trei interese. Interesul personal, apoi interesul de partid si in sfirsit cel universal (fie relatiile cu alte partide, nationale, internationale si a.m.d.) Ele la fiecare politicean variaza. Politiceanul care pune interesele universale mai sus decat cele nationale, cele nationale mai sus ca cele de partid, si cele de partid mai sus ca cele personale are cele mai multe mandate (la diferite niveluri). N-are niciun mandat acei care fac invers. Dupa mandate putem aprecia nivelul de gandire a politiceanului.

 47. Pt europa

  Corect este: politician, si nu politicean…

 48. http://www.timpul.md/articol/cum-pavlicenco-l-a-ciuruit-pe-urecheanu-21569.html

  Da-a-a-a-a…

  Cum Pavlicenco l-a „ciuruit” pe Urecheanu

  Ne vom convinge foarte curând că aşa-zisa fuziune dintre PLDM şi AMN are o cu totul altă motivaţie decât cea pretinsă de către liderii acestor formaţiuni. Există ceva care l-a făcut pe S. Urecheanu să se grăbească să „închine steagurile” şi să comită gafe pe care în condiţii normale acest politician cu experienţă nu le-ar fi comis.

  O dovadă că nu totul e curat cu această aşa-zisă fuziune e şi faptul că S. Urecheanu e foarte nervos, irascibil, nu admite niciun fel de critică, face declaraţii descalificante. Aseară, la o emisiune TV lidera PNL, Vitalia Pavlicenco, pur şi simplu l-a „ciuruit” pe Urecheanu, îţi era milă să vezi cum vulpea bătrână a liberalismului basarabean l-a făcut zob pe vulpoiul bătrân al anticomunismului moldovenesc. Pavlicenco l-a ţinut în şah pe Urecheanu pe tot parcursul emisiunii, el pur şi simplu se sufoca, Pavlicenco doar îl înţepa, nu-şi punea în valoare toate capacităţile şi rezervele… La un moment dat, Urecheanu a capitulat şi a trecut la „arma moldovenească” de apărare: „…Apu dacă să spun şi eu tăt ce ştiu despre tine…”. Avertismentul n-a avut însă efect şi Pavlicenco a continuat să-l desfiinţeze pe Urecheanu, care, nemaiavând alte argumente, a avertizat-o pe moderatoare că, dacă executarea lui continuă, el se ridică şi pleacă şi este pentru ultima oară când el vine la această televiziune care face asemenea emisiuni de batjocură…

  Lovitura de graţie lui Urecheanu, Pavlicenco i-a aplicat-o – cu măiestrie şi cruzime – la compartimentul dublei cetăţenii. Astfel, de mai multe ori pe parcursul emisiunii Urecheanu a declarat că e statalist, că-şi iubeşte Moldova, că fuziunea a făcut-o în numele poporului şi a integrării europene. Ca un vânător iscusit şi cu multă experienţă, V. Pavlicenco l-a menţinut pe Urecheanu în această „zonă”, până acesta „i-a picat” în plasă. Astfel, când Urecheanu a avut imprudenţa să declare că el e gata să moară pentru ţara sa, R. Moldova, Pavlicenco l-a decapitat pe Urecheanu, amintindu-i că nu poate face acest lucru pentru că mai are o Patrie, România, al cărui cetăţean este… Urecheanu n-a avut altă replică decât aceea că se ridică şi pleacă…

  Pe mine două lucruri m-au deranjat în hărţuiala de ieri. Primul – declaraţia lui Urecheanu că el este un politician de centru-dreapta. Să fim serioşi. În Moldova de fapt nici nu există asemenea politicieni. Chiar şi M. Ghimpu, care crede că e de „dreapta”, nu este cu totul de dreapta… Al doilea – declaraţia lui Urecheanu despre aceea că „în numele poporului moldovenesc sunt gata să comunic şi cu dracu’, nu doar cu comuniştii” şi că pentru alegerea şefului statului e nevoie de o „coaliţie largă”. Din câte ne amintim, ideea unei „coaliţii largi” aparţine lui Voronin… Adică, scopul (alegerea şefului statului) scuză mijloacele („o coaliţie largă cu comuniştii”)? Dar le scuză oare?

  Înţeleg, poate această frază i-a scăpat lui Urecheanu, a spus-o poate la ciudă şi la nervi, nu înţeleg, însă, de unde vin nervii şi ciuda? Dacă are conştiinţa că nu a greşit nicăieri, de unde acest dezechilibru sufletesc? Eu unul nu cred că S. Urecheanu e sincer şi că nu ascunde ceva. Nu cred. Pentru că nu a mai mers V. Filat „la fuziune” cu Urecheanu de flori de cuc statalist. Nu cred.

  Un articol de: Toma Necredinciosul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *