Harbuzul urecheat

Debarcarea si tradarea ramin principiile de baza ale convietuirii politice imorale in RM

Dupa ce PNL a lansat, cu succes, in spatiul public, simbolul Harbuzului moldovenesc (corect, literar: “pepene  verde”) pentru PLDM-ul, care tot intentioneaza sa faca o intelegere cu PCRM-Voronin privind alegerea sefului statului, iata ca luni, la o emisiune de la Jurnal TV, impreuna cu Serafim Urechean(u) si Veaceslav Untila, am mai lansat o denumire, deja pentru tandemul Filat-Urechean(u) – Harbuzul urecheat. Pentru ca ieri, liderul AMN, nervos, ca de obicei, cind se vede nevoit sa discute nu doar unu la unu cu ziaristul pe care il tot pune la punct, pleda pentru alegerea Presedintelui de o coalitie larga. Adica impreuna cu Voronin, “realizind” exact lozinca verzilor “Moldova fara Voronin”, “Moldova fara comunisti”.

In acest fel, se vrea consolidata ideea “mai bine impreuna si alaturide comunisti, decit de banditi”. Straniu lucru – dar de cind comunistii nu mai sint banditi? Nu cumva de cind Filat a ajuns in Parlament, dupa ce a utilizat lozinci anticomuniste?

In emisiunea de ieri, Urechean(u) tot vocifera ca AMN are aceleasi viziuni ca si PLDM. Urechean(u) a depus juramint de credinta Statutului Roman si Unitatii acestui stat… Desigur, avind cetatenie romana, Urechean(u) e tocmai bun sa apere statalitatea celui de-al doilea stat romanesc aici sau la Moscova, unde, poate, va fi trimis Ambasador, ca rasplata pentru inchinarea partidului sau, masacrat de Filat prin traseismul ridicat la apogeu la noi de catre Limaxul verde. Intr-adevar, aceeasi viziune a AMN si PLDM fata de 9 Mai, cu trimiterea soldatilor pe Piata Rosie de la Moscova, fata de 22 iunie, cind verzii si galbenii apusi nu stiu ca Antonescu a intrat in razboiul de reintregire a neamului romanesc, fata de 28 iunie si 23-24 august, cind s-au produs cele doua ocupatii rusesti ale teritoriului pruto-nistrean.

Ceea ce se produce pe piata politica legat de fuzionari este benefic, in principiu, insa modul in care se fac, prin corupere, capitulare, tradare si debarcare repugna. Unificari din care vor cistiga doar citiva lideri traseisti, oamenii din teritoriu raminind si mai derutati. Urechean(u) nu a avut caderea, puterea si toleranta sa mentina echipa AMN din 2003, a considerat, alaturi de Untila, ca in partid trebuiau sa ramina numai adeptii si favoritii lor, i-au eliminat pe national-liberali, au mai facut un clipulet, inainte de 5 aprilie, contra “partidutz”, dupa care au fost beneficiarii proverbului “nu sapa groapa altuia, pentru ca vei cadea, primul, in ea”. Despre cum s-a votat, in anul 2006, in Consiliu, eliminarea national-liberalilor si duminica trecuta, de asemenea, in Consiliu formarea Comisiei pentru negocieri cu PLDM mai bine sa tacem… Excluderea penelistilor a fost – amintim – pentru ca am aplicat Manifestul BMD din Campania electoral, ce prevedea iesirea din CSI, eliminarea neutralitatii militare, rezilierea unor acorduri semnate cu separatistii si Moscova, initiativele de introducere a limbii romane in Constitutie.

Este adevarat, partidele aflate partial sau integral la guvernare, cum e AMN si falia Untila de la MAE, nu pot sa “zaca” vreo citiva ani in Opozitie – “e greu si dezonorant”. La treuca e mai caldut, e mai sigur. Declaratia lui Urechean(u) ca AMN merge la PLDM pentru ca sa isi pastreze oamenii in functiile publice, l-a dezavuat total pe Filat, rezultind ca acesta ii plaseaza sau ii pastreaza in functi pe oameni numai daca sint membri ai partidoiului sau, in caz contrar, – ii concediaza. Adica nu pe principiul meritocratiei, selectati in baza de concurs. Si-atunci – care e diferenta de comunisti, care faceau exact asa?

Legat de PL, se spune ca intelegerea a fost, din cite stim, ca absorbtia MAE sa aibe drept corolar instalarea lui Dorin Chirtoaca in functia de lider de partid, insa, in ultimul moment, se pare ca Mihai Ghimpu a repus piciorul in prag. Chirtoaca nu a fost la sedinta Consiliului PL, unde au venit cei 35 de fosti membri ai MAE, deveniti supleanti in acest organism colectiv, cu putine alte perspective politice. Adica, rezultate concrete din dizolvarea MAE in PL vor avea doar Untila, Petrencu si Colesnic.

Efectele acestor capitulari de frica sa nu vina in partid o alta echipa, sa ii faca rebranding, ce l-a apucat pe Urechean(u), l-a facut sa isi schimbe pozitia peste noapte. Mai bine imi “nicitojesk” eu partidul, decit sa ajunga pe mina altcuiva, asta dupa ce citeva zile inainte spunea ca AMN a decis sa mearga separat in alegerile locale. Intortocheate mai sint interesele unora…

Deci, spuneam de modul disparitiei MAE si AMN, pentru ca, in esenta, daca nu si-au schimbat denumirea, aceste formatiuni, unele nascute moarte, altele nereformate, nu mai puteau ramine in starea in care erau. Dupa disparitia acestora, dar si exceptind PUM-ul lui Pasat, care se tot lamureste cu ai sai kilometri de bilborduri, PNL ramine, practic, al cincilea partid in top, primul dupa cele parlamentare. PNL pledeaza pentru omogenizarea spatiului politic romanesc, fiind sigur ca va veni o vreme cind fuzionarile se vor face pornind de la spectrul politic din Romania si cu obiective clare privind aflierea politica internationala. In acest sens, PNL se pregateste de locale si constata ca procesele ce se produc pe scena politica sint benefice formatiunii noastre.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

53 Comments

Add a Comment
 1. VP Eu cred ca cine pe cine il ciuruieste vom putea spune dupa mandatele obtinute la alegeri. Restul este o politica de duminica pentru amatori.

 2. Spanzurarea” lui Avram Iancu de catre Unguri la Miercurea Ciuc
  Frati Romani:
  De 20 de ani Maghiarii din Ardeal isi fac stat in stat, ne persecuta
  conationalii si se pregatesc sa se declare autonomi si ulterior sa adere la
  Ungaria.
  De 20 de ani autoritatile Romane isi ascund capul in nisip si se fac ca nu
  observa cum pierdem si Transilvania.
  De 20 de ani conducerea tarii se crede “Europeana” si refuza sa vada ca pentru
  unii sub masca Europenismului se ascunde irendentismul Maghiar.
  De 20 de ani Romania este jefuita, tinuta in saracie, sub tensiuni continue si
  intr-o stare de semiparalizie in care Ungurii isi face de cap.
  “Ieri” l-au judecat si spanzurat public pe marele nostru erou Avram Iancu.
  “Maine” Romanii din central tarii vor fi dati afara din propriile lor case iar
  noi vom avea nevoie de pasapoarte sa vizitam Transilvania… PANA CAND?
  Frati Romani, treziti-va la realitate pana nu e prea tarziu!
  Votati pentru interesele nationale ale tarii! Impreuna vom invinge!
  Comitetul Romano-American pentru Basarabia
  Consiliul Roman American
  Consiliul Mondial Roman
  Fundatia Iuliu Maniu
  Fundatia Grigore Vieru
  Revista Clipa, Los Angeles
  Revista New York Magazin
  Revista Alternativaonline.ca
  FDRM – Filiala Canada
  Paul Goma si cei din jurul sau

 3. Ce lasa este natiunea romana. Dupa ce ca a sacrificat Basarabia pentru a salva Ardealul, acum nici de asta nu-i pasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *