Un succes ori un deces?

Ma uit la ceea ce se intimpla in virful politicii noastre si ma intreb – avem de a face cu un succes ori cu un deces? Un deces al sperantelor noastre nationale si personale. Un deces al AIE-2 si al demnitatii clasei politice, cocotate la guvernare prin orez, sapun, patrunjel, un “stakan” de votca si 50 de lei votul…

Am privit ieri “interviul” acordat de premierul Filat pentru www.privesc.eu. Am citit comentariile pe dreapta, postate de vizitatori in timpul dialogului. Ma mir ce internauti destepti avem, care fac niste aprecieri extrem de pertinente, dar care nu-si pot convinge batrinii, rudele sa nu-i voteze pe comunisti, dar nici pe farisei. Da, toti vor intreba – dar pe cine sa voteze? Va intreb si eu – dar ceea ce ati votat va satisface?

Au mai fost politicieni increzuti, aroganti, plini de sine. Dar chiar si cei din nomenclatura sovietica, fosilele comuniste nu au incalcat atit de flagrant principiul crestin “iubeste-ti aproapele”. Pentru ca trufia, consemnata in preceptele biblice drept cel mai mare pacat, este considerata astfel tocmai deoarece, prin ea, iti negi/desconsideri/dispretuiesti semenul.

Grigore Vieru, intr-un manunchi de vorbe intelepte, la care a ajuns cu virsta si experienta de viata, spunea: “Cind vad un om arogant, imi vine sa-l chem in judecata”. Adica se simte umilit si jignit si vrea sa-l traga la raspundere pe cel care ii provoaca asemenea sentimente. Iata acesta este astazi Vlad Filat, conform zicalei “prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul”. Si nu doar Filat. Si ceilalti doi, trei, tot de sus, sint la fel, ca si adjunctii lor, fie ca e Godea, la unii, un alt Godea la altul sau un Ionita – cel mai logoreic si demagog tinar din societatea civila, venit in politica, dar deja invechit in iscusinta manipularilor verbale. I s-o fi tragind de la confesiune, ai carei purtatori ne considera pe noi, majoritatea, „pagini”.

Astfel, “noua clasa politica”, despre care scria Constantin Tanase ca a venit odata cu Filat/PLDM, e deja imbatrinita in atitudinea de dispret fata de „cetateni” si fata de ziaristi. Ce noroc pentru aceasta palma de pamint ca, iata, calca pe ea piciorul Mintuitorului Filat!

Am urmarit bilbiiala de ieri a premierului, ca si cele de mai inainte, la emisiuni televizate, unde “slabaciunile” noastre de lideri ai partidelor parlamentare merg doar cite unul, pentru ca nu suporta confruntarile cu alti doi-trei, pentru ca nu sint intelectuali, ci niste parveniti, vrind sa apara ca niste “mesia”, precum se cred.

Ramin tot mai convinsa ca ati pus la conducere niste farisei, niste “nimeni”, niste “neghina”, ajunsa sus prin saci cu bani. De aceea, nu mai asteptati reforme, schimbari pina la capat, integrare europeana. Ne omoara “normele legale” si “vizavi”-urile fostilor studenti romani, care azi vorbesc printre dinti cu “boborul” si se uita chioris, si chiar mai rau, la ziaristii curajosi (da nu di tat’).

Cineva scria ieri ca Eugeniu Luchianciuc se pierde in fata infatuatului Filat (cind apare, parca vad rațuska Putin). Eu cred ca Eugen a avut curajul sa faca un interviu dinamic, sa puna multe intrebari rasabordate si pe blogul meu, legat de modelul reformator georgian, de vamile moldovenesti corupte, la care raspunsurile lui Filat te lasa tablou. S-a bilbiit si nu am mai inteles – e rational sa urmezi exemplele bune sau nu e rational… Cred ca nu e bine sa le urmezi la MAI si la vami, controlate de PLDM. Dar sa spui ca ceea ce se face Romania cu vamile nu trebuie sa preia si Republica Moldova, de parca am vorbi de un magazin din centrul Chisinaului si unul din centrul Bucurestiului, si nu de vama, unde sint doua parti, chiar si peste Prutul care ne doare si ne desparte, e prea de tot. E lamentabil. Adica la romani in vama coruptie e, iar la noi – nu. (Unicul plus, prima oara, pentru Filat, mentionam intentia privind o sedinta comuna a Guvernelor celor doua state romanesti. Sa o vedem.)

Deci, asa se intimpla cind votezi orezul si sapunul lui Filat, ca si patrunjelul lui Lupu. Doar doua cuvinte despre buget si consiliile raionale. Cred ca Filat nu va ierta PD-ul si PL-ul pentru ca are multe mandate, dar care nu i-au folosit prea mult in negocierea Acordului AIE-2. Acum el se razbuna urit de tot, vrea, probabil, sa caute motiv sa se supere pe colegi si sa se alieze – ad-hoc sau pentru unele interese mai “durabile” – comunistilor. Vrea omul sa-si demonstreze ca poate fi “prezident” – probabil asa vrea si Petru Lucinschi. Ales ori in Parlament, ori “di tat poporu’ moldovenesc”, adica prin vot direct. Atunci sa vedeti monstruozitatea unui “Mesia infumurat”! Exact un Voronin-2 la patrat, cum spunea Ion Sturza.

Cit priveste aliantele din teritoriu dintre PLDM si PCRM, nu e nimic de mirare. V-am spus ca omul e din PD, construind nu un PLDM, ci un PD-2, un PDAM-2. In perioada 2001-2005, PD-ul era, in Consiliile teritoriale, in aliante cu PCRM, iar, la Chisinau, pentru a se strecura in Parlament, cind si Filat a si devenit deputat, PD-ul lui Diacov-Filat s-a cocotat in spinarea AMN, construita de liberali si social-democrati timp de patru ani. Si a ajuns Filat in Legislativ, unde i-a convins si pe colegi – ca asa l-a rugat Mark Evghenievici! – sa puna si PD-ul umarul la cocotarea lui  Voronin, a doua oara, ca “prezident”. Acum, dupa lozinca “Moldova fara Voronin”, desigur, Filat vrea sa ajunga el deja „prezident”, dupa si cu ajutorul lui Voronin.  Iata cum vrea Filat sa ii intoarca Voronin datoria pentru votul din 4 aprilie 2005. Chiar si daca AIE-2 ii ajungeau mandate pentru alegerea sefului statului in Parlament fara comunisti, Filat totuna ar fi facut jocuri. Chiar regretam ca nu le ajung voturi sa o fi vazut si pe asta..

Iata pentru aceasta lui Filat ii trebuie sa cistige alegerile locale si oamenii lui sa aiba pirghii de influenta, ca sa termine – odata si odata – cu aceste PL, PD „i procee”. Nu deplingem disparitia niciunui partid, ca toate cele neromanesti sint cu adevarat nocive si ne prelungesc agonia, inainte de a ajunge o epava in bratele Tarii-mama Romania. Dar spectacolul cu succes ori deces este de toata frumusetea.

Si doar un cuvint pentru Jurnal TV. Asa si nu am inteles – e un succes aceasta televiziune, deja “generalista”, sau e si acest fenomen un “deces”, ba chiar fortat? Dumnezeu sa odihneasca in pace aceasta televiziune si sa ii ierte pacatele, ca le-a avut destule.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

23 Comments

Add a Comment
 1. Rugaciune: „Doamne, oare de ce nu-i luminezi pe moldoveni sa inteleaga ca numai România Mare este unica lor Salvare?”

 2. RM a devenit o ţară mafiotizată, în care deja este imposibil să se facă ordine elementară
  10 Martie 2011.
  Faptul că fiecare al doilea tânăr din RM vrea să părăsească această ţară e un lucru demonstrabil. Faptul că RM a devenit o ţară mafiotizată, în care deja este imposibil să se facă ordine elementară, e un lucru în văzul tuturor.

  Faptul că şansele RM de a scăpa de sărăcie şi dezmăţ sunt minime îl constată în fiecare zi mii de oameni care au nenorocita ocazie de a contacta instituţiile acestui stat sau de a miza pe sprijinul lui.

  Faptul că şi fosta, şi actuala conducere de toate nivelurile îi consideră pe cetăţenii acestei ţări nişte idioţi îl vedem în fiecare seară la televizor.

  Faptul că cetăţenii RM au pus cruce pe ultima speranţă pe care au mizat în ultimele alegeri parlamentare şi cer tot mai insistent alegeri anticipate pentru a scăpa de toate cele patru partide care îi chinuiesc de doi ani şi nu le oferă nicio şansă de a se simţi oameni normali într-o ţară normală este un lucru care, cu fiece zi, devine o axiomă.

  Pentru că cetăţenii simpli simt mult mai multă responsabilitate pentru soarta RM decât clovnii de la guvernare. Dacă nu credeţi – întrebaţi-i pe aceşti cetăţeni.

  http://www.timpul.md/articol/un-stat-idiotizat-21308.html

 3. După părerea mea domnului Filat nu i se pot reproşa multe, de fapt domnia sa este rezultatul realităţii moldoveneşti. În jurul său nu prea găsim oameni de calitate, în afara de două, trei excepţii, fapt ce determină un anumit grad de infatuare. Îl judecaţi prea aspru, nu este român, nu este moldovean, nu este rus, nu este ucrainian…, el de fapt este pldm-ist. Ce înseamnă asta? Că e de toate, dar, de fapt, nu e nimic. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase!

 4. Circul de Stat continua! 😀

 5. Ne-am dezamagit şi nu mai avem incredere in „democratii” nostri. Cetăţenii simpli sunt mult mai responsabili. Poporul este constient despre necesitatea instaurarii adevaratei democratii(functionale).
  Poate acest Biden ii va convinge si pe politicienii nostri sa respecte legile democratiei?
  Ma tem ca aceasta turma de carieristi, impostori si mancurti va fi greu de convins. Interesul personal al fiecaruia prevaleaza asupra tuturor legilor.

 6. un singur scop i-a unit pe protagoniştii partidelor de la putere, integrarea europeană. După ultimul sondaj de opinie, cu toate limitele lui, majoritatea populaţiei crede că direcţia spre vest este greşită. Băştinaşii vor altceva, se simt în largul lor în marea familie rusă. Prin urmare, într-o ţară cu adevărat democratică, guvernul îşi dădea demisia lăsând pe alţii să formeze o altă majoritate. În cazul în speţă PCRM are tot dreptul, ca partid ciştigator de fapt al alegerilor, să ceară acest lucru şi să încerce construirea unui guvern conform doleanţelor majorităţii. Cu tot regretul, ca român din partea dreaptă a Prutului, asta e de fapt situaţia reală din RM. Ce-i de făcut în cazul ăsta?

 7. bun articol . n-am ce adauga ,, adevar curat”

 8. Dv. toti puteti crede ca la Bucuresti nu se cunoaste coruptia si coruptii din vamile „moldovenesti”? Si toate increngaturile lor mai mult sau mai putin periculoase? Chiar foarte periculoase unele pentru Romania? Ar fi sa dati dovada de cea mai crasa naivitate, ceea ce nu pot sa cred. Coruptia fantastica manifestata la vamile romanesti, absolut la toate, este inspaimantatoare si ameninta insasi siguranta statului. Mafiotizare? Da, mafiotizarea internationala a comunistilor de pretutindeni si a agentilor lor infiltrati direct sau ca mentalitati in toate structurile de putere. Comunistii de azi tipa din toti bojocii ca sunt si vor democratie, dar cand au avut puterea, au tras cu mitralierele!!! Fara mila!!! Haideti, combateti-ma ca nu e asa !!
  In Romania circula zvonuri nebunesti deja pe seama lui Basescu cum ca se doreste asasinarea lui !! Pe filera R. Moldova – Ucraina , cu asasini platiti. Asta e!! Pana acolo s-a ajuns!

 9. E un articol scris de un lider al unui partid extraparlamentar, de asta e atita critica… Ma mira faptul ca pe asa-zisa romanca dna Pavlicenco nu a deranjat-o votul comun al PCRM-PD legat de proiectul propus de PL referitor la actele de stare civila, ma mir ca nu o deranjeaza absolut PD cu Plahotniuc, care incearca sa-si subordoneze economia si restul faradelegilor comise de acest om… dar de fapt, nu trebuie sa ma mire, e clar ce interese promoveaza si cine-i plateste pu toata aceasta denigrare

 10. Pt Dumitru

  Ma mir ca cineva scrie si nu stie. Am criticat foarte dur nevotarea modificarea in actele de stare civila. Mai citeste, baiatu’, inainte de a scrie. Ciukcea pisateli, ciukcea ne citateli.

  http://www.pavlicenco.md/2011/02/25/alianta-nu-doreste-romani-in-r-moldova/

  Ruşine! Alianţa nu doreşte români in R.Moldova!!!

  Publicat la 25 februarie 2011; 661 afişări; tag-uri: lipsa de elementara demnitate nationala | Edit

  “Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”

  Am ajuns sa o vedem si pe asta. Initiativa legislativa a dnei Anei Gutu, deputat PL (subliniez pentru vicepresedintele PL Dorin Chirtoaca faptul ca eu mentionez apartenenta politica a dnei Gutu, spre deosebire de “domnia sa”, care nu vrea, cu incapatinare, sa mentioneze apartenenta politica a dlui Mihai Severovan, consilier municipal PNL…), de a prevedea dreptul parintilor de a-si trece liber copiii ca romani in actele de stare civila, in certificatul de nastere.

  E binevenita initiativa. E rau ca, PLDM-istii, conform spuselor Anei Gutu, insista a se renunta la nationalitate in actele de stare civila.

  Noi, PNL, ne ocupam continuu de aceasta problema si am facut citeva conferinte de presa, cerind respectarea dreptului de autoidentificare. Rog presa, cind discuta atare chestiuni, sa ma invite, ca sintem foarte bine informati despre subiect. Am facut toate demersurile respective si ca deputat, in Parlamentul 2005-2009. Numai ca atunci eram sub comunisti. Acum – parca nu. Oare?..

  Ultima conferinta de presa a PNL din anul 2010 a fost exact pe tema asta, la care a participat si cetateanul Mihai Ciubotaru, care a cistigat la CEDO dreptul de a te trece in acte roman, dar Ministerul Justitiei, coalitia de guvernamint si Parlamentul nu aplica decizia respectiva in legislatie. Tot atunci am scris ca la SIS-ul nostru exista, pentru fiecare cetatean al R.Moldova, parinti, bunici, din perioada interbelica, cite un certificat de nationalitate, unde e scris ca sint romani, insa SIS-ul inca le tine sub sapte lacati. Reluam pe blog un model. Daca lui Mihai Ghimpu si Pl-ului le-a revenit patronarea politica a SIS-ului, sa se ocupe de problema si sa deschida accesul cetatenilor la aceste certificate.

  Decizia de astazi a AIE, “aplaudata” de deputatii comunisti, – de a remite spre examinare in Comisie proiectul de lege privind dreptul parintilor de a-si autoidentifica etnic drept romani fiii si fiicele – este si nu prea este uluitoare. Pe mine, personal, nu ma mira ca si PLDM, si PD gindesc la fel ca si PCRM. Regret doar ca dl Diacov, care a pledat continuu, atitia ani, pentru dreptul de autoidentificare al cetateanului, acum nu o mai face. Oare “liberal-democratii” nostri, – adevarat, nenationali, – nu stiu cain dreptul rubricii “nationalitate” in pasapoartele bunicilor nostri sovieticii au pus “o linioara”, iar in dreptul rubricii “nationalitate” in pasapoartele parintilor au pus “moldoveni”? Acceptul cui l-au intrebat atunci autoritatile sovietice, cind au procedat la “moldovenizarea” in masa a romanilor?

  Fratilor, este o rusine ca va temeti sa aveti romani cu acte in regula in Republica Moldova! Este o rusine ca faceti jocul comunistilor prorusi! Sau sinteti si voi prorusi, fie ca va numiti PD sau PLDM? Eu, personal, am spus mereu – cu mici exceptii, cum ar fi PNL, PL si PNR, nu avem partide romanesti in R.Moldova. Toate celelalte partide, dar, in primul rind, PLDM si PD, ca partide parlamentare, sint partide prorusesti. In spatele unora stind Petru Lucinschi, cel care numai roman si european nu este. Asta e cauza instabilitatii in R.Moldova si nu veti reusi nimic sa construiti daca va temeti de Romania, de romanism, de romani si de reintregirea neamului romanesc. Rusine!!!

  Vitalia Pavlicenco

 11. Ok…alianta nu e buna,atunci solutia ar fi revenirea comunistilor?…ce preferati doamna Pavlicenco?…perfect ar fi ca PNL sa fie principalul partid din R.Moldova,ar fi ideal,realitatea insa bate filmul…deci in situatia actuala cum vedeti dumneavoastra solutia?,cum ar fi bine?…politicienii sa se opreasca pur si simplu din furat?sa nu mai faca contrabanda?,pai in Romania,tara UE,clasa politica fura la greu de 20 de ani si dumneavoastra credeti ca nu se va mai fura in R.Moldova,care e cu cel putin 15 ani in spatele Romaniei si sufera de aceleasi moravuri?…si mai e o problema,in R.Moldova,ca de altfel si in Romania,multi tineri pleaca afara,deci masa votanta va fi una tot mai imbatranita si mai ancorata in trecut,poate situatia e mai accentuata in spatiul basarabean,electoral cum credeti ca este posibila o schimbare atat timp cat cei care intotdeauna imping lucrurile inainte,tinerii,nu prea mai vin la vot,fie ca sunt scarbiti,fie din considerente obiective(placari in strainatate)?…mi-as dori ca la conducerea Basarabiei sa fie PNL insa dintre AIE 2,asa corupta cum e,si comunisti macar „democratii” lasa presa sa mai spuna cate ceva,comunistii nici macar asta nu faceau…dintre doua rele o alegem pe cea mai usoara sau nu mai alegem pe nimeni?,cam asta e situatia in tot spatiul asta estic…si in Romania e la fel…

 12. Pt mugur

  Voi aveti dreptul sa votati, eu am dreptul sa scriu ce cred. Nu vad o problema, dar nu e cazul de impacat cu ce se intimpla, articolul meu este mobilizator pentru a se lupta contra flagelelor.

 13. Deces, desigur. Un DECES POLITIC CARE s-a produs demult. Un deces al PNL si al liederului acestuia. E o scarbosenie sa vezyi ce scrie dna… Nui convine Urechean, Untila, Petrencu, Untila, Ghimu… In schim Plohotniuc e un bun roman… Cit va plateste acest plohotniuc?

 14. Toate neamurile ce se cuprind in vechiul continent au vicii, unele din ele mai putine, altele mai accentuate. Nu facem exceptie la acest capitol nici noi – basarabenii. Daca un popor se zbate intre viata si moarte cum basarabenii, a cui vina este? Polonezii au luptat si se confrunta si azi cu amenintarile la cel mai inalt rang, fiind omorita intreaga elita politica dar nu cedeaza, ceea ce este un exemplu de urmat si pentru romani. Germanii au fost ani la rind contaminati cu boala separatista, dar au rezistat, au lichidat zidul care-i dizintegra ca natiune. Noi romanii ce credem, cine o sa faca dreptatea pentru noi, cine o sa ne intoarca furtul de teritorii, Filat si Gimpu care-s dependenti ca narcomanii de drogul lor. Fiecare partid din basarabia ajuns la guvernare se imbata ca porcul si uita de interesul national al romanilor, deaceea, noi trebuie sa le amintim ca noi nu uitam si unirea este crezul nostru. Unirea este inceputul pentru unii, pentru altii – sfirsitul faradelegilor, de care noi romanii basarabeni suntem satui!

 15. Dna Pavlicenco nu va invirtiti in jurul cuvintelor, stiti fffff bine la ce m-am referit, iar dumneavoastra imi raspundeti pe ocolite…
  P.S. Aveti un nivel de cultura sub orice limita, absolut in toate comentariile mele nu v-am atacat ca persoana, puteam sa atac ideea, in schimb dumneavostra permanent m-ati numit cum „v-a venit la gura”… insa fiecare cu mintea lui… succes

 16. Pt victor

  Mai invata gramatica, nu de alta, dar ii servesti pe patroni ca un agramat. Te impiedica cineva sa iti iubesti idolii? Iubeste-i pina te dai de-a dura, eu spun ce cred. Si asa voi face mereu.

 17. Pt Dumitru

  Repostez ce ai postat

  „E un articol scris de un lider al unui partid extraparlamentar, de asta e atita critica… Ma mira faptul ca pe asa-zisa romanca dna Pavlicenco nu a deranjat-o votul comun al PCRM-PD legat de proiectul propus de PL referitor la actele de stare civila, ma mir ca nu o deranjeaza absolut PD cu Plahotniuc, care incearca sa-si subordoneze economia si restul faradelegilor comise de acest om… dar de fapt, nu trebuie sa ma mire, e clar ce interese promoveaza si cine-i plateste pu toata aceasta denigrare”

  si raspunsul meu, pentru ca sa ma convingeti unde – in aceasta postare – se justifica alineatul dumitale: „P.S. Aveti un nivel de cultura sub orice limita, absolut in toate comentariile mele nu v-am atacat ca persoana, puteam sa atac ideea, in schimb dumneavostra permanent m-ati numit cum “v-a venit la gura”… insa fiecare cu mintea lui…”

  „Pt Dumitru

  Ma mir ca cineva scrie si nu stie. Am criticat foarte dur nevotarea modificarea in actele de stare civila. Mai citeste, baiatu’, inainte de a scrie. Ciukcea pisateli, ciukcea ne citateli.

  http://www.pavlicenco.md/2011/02/25/alianta-nu-doreste-romani-in-r-moldova/

  Ruşine! Alianţa nu doreşte români in R.Moldova!!!

  Publicat la 25 februarie 2011; 661 afişări; tag-uri: lipsa de elementara demnitate nationala | Edit

  “Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”

  Am ajuns sa o vedem si pe asta. Initiativa legislativa a dnei Anei Gutu, deputat PL (subliniez pentru vicepresedintele PL Dorin Chirtoaca faptul ca eu mentionez apartenenta politica a dnei Gutu, spre deosebire de “domnia sa”, care nu vrea, cu incapatinare, sa mentioneze apartenenta politica a dlui Mihai Severovan, consilier municipal PNL…), de a prevedea dreptul parintilor de a-si trece liber copiii ca romani in actele de stare civila, in certificatul de nastere.

  E binevenita initiativa. E rau ca, PLDM-istii, conform spuselor Anei Gutu, insista a se renunta la nationalitate in actele de stare civila.

  Noi, PNL, ne ocupam continuu de aceasta problema si am facut citeva conferinte de presa, cerind respectarea dreptului de autoidentificare. Rog presa, cind discuta atare chestiuni, sa ma invite, ca sintem foarte bine informati despre subiect. Am facut toate demersurile respective si ca deputat, in Parlamentul 2005-2009. Numai ca atunci eram sub comunisti. Acum – parca nu. Oare?..

  Ultima conferinta de presa a PNL din anul 2010 a fost exact pe tema asta, la care a participat si cetateanul Mihai Ciubotaru, care a cistigat la CEDO dreptul de a te trece in acte roman, dar Ministerul Justitiei, coalitia de guvernamint si Parlamentul nu aplica decizia respectiva in legislatie. Tot atunci am scris ca la SIS-ul nostru exista, pentru fiecare cetatean al R.Moldova, parinti, bunici, din perioada interbelica, cite un certificat de nationalitate, unde e scris ca sint romani, insa SIS-ul inca le tine sub sapte lacati. Reluam pe blog un model. Daca lui Mihai Ghimpu si Pl-ului le-a revenit patronarea politica a SIS-ului, sa se ocupe de problema si sa deschida accesul cetatenilor la aceste certificate.

  Decizia de astazi a AIE, “aplaudata” de deputatii comunisti, – de a remite spre examinare in Comisie proiectul de lege privind dreptul parintilor de a-si autoidentifica etnic drept romani fiii si fiicele – este si nu prea este uluitoare. Pe mine, personal, nu ma mira ca si PLDM, si PD gindesc la fel ca si PCRM. Regret doar ca dl Diacov, care a pledat continuu, atitia ani, pentru dreptul de autoidentificare al cetateanului, acum nu o mai face. Oare “liberal-democratii” nostri, – adevarat, nenationali, – nu stiu cain dreptul rubricii “nationalitate” in pasapoartele bunicilor nostri sovieticii au pus “o linioara”, iar in dreptul rubricii “nationalitate” in pasapoartele parintilor au pus “moldoveni”? Acceptul cui l-au intrebat atunci autoritatile sovietice, cind au procedat la “moldovenizarea” in masa a romanilor?

  Fratilor, este o rusine ca va temeti sa aveti romani cu acte in regula in Republica Moldova! Este o rusine ca faceti jocul comunistilor prorusi! Sau sinteti si voi prorusi, fie ca va numiti PD sau PLDM? Eu, personal, am spus mereu – cu mici exceptii, cum ar fi PNL, PL si PNR, nu avem partide romanesti in R.Moldova. Toate celelalte partide, dar, in primul rind, PLDM si PD, ca partide parlamentare, sint partide prorusesti. In spatele unora stind Petru Lucinschi, cel care numai roman si european nu este. Asta e cauza instabilitatii in R.Moldova si nu veti reusi nimic sa construiti daca va temeti de Romania, de romanism, de romani si de reintregirea neamului romanesc. Rusine!!!

  Vitalia Pavlicenco”

  Absenta raspunsului o voi considera ca o frica, lasitate si impotenta de dialog, precum va sint si idolii politici.

 18. Ce pot sa raspunde acesti sclavi? Ca sunt mandri de 20 ani de acest surogat Republika Moldova?
  Stiti cum se numeste activitatea lor pe acest blog? SCUIPATUL DE PE BALCON.

 19. Pt luca

  Cine se mindreste cu un stat ca RM, care caliceste destine, este onorat in societate, cine indica cea mai scurta cale de salvare a oamenilor, prin reintregirea neamului romanesc, este considerat dusman. Va veni timpul cind aceasta se va intelege prea clar si lucruriloe se vor inversa, ma tem sa nu fie prea tirziu.

 20. Ma intreb daca astazi se va gasi barem o persoana care ar putea transmite un mesaj lui Biden despre situatia dezastruoasa in acest stat artificial si despre incalcarile cotidiene ale drepturilor omului.
  Acest lachei se umfla in pene si declara ca vizita lui Biden este o sustinere „pentru reformele si calea europeana aleasa de AIE”. Dar in realitate este un regim criminal, antinational pus la slujba imperiului rus.

 21. ca-ntotdeauna .. laturi aruncate in toti .. fara noima si fara nici un folos..

 22. Constantin Tanase: Rânza şi interesul naţional

  Practic în fiecare zi publicului i se servesc scene din zona grotescului. Trei bărbaţi în toată firea, pe care i-am crezut maturi, responsabili şi rezonabili, se atacă cu şi fără motiv, doar de dragul de a demonstra cine e mai tare în parcare. Ei nu pot comunica, se urăsc cu ură sfântă şi până la moarte. Şi nu ar fi de discutat nimic, dacă lucrurile nu ar evolua spre un deznodământ prost. Deznodământul poate fi de două feluri. Primul, alegeri anticipate. Şi al doilea – o nouă coaliţie, cu participarea comuniştilor. Ambele perspective sunt fatale pentru R. Moldova. Înţeleg oare acest lucru Lupu, Filat şi Ghimpu?

  E adevărat, toate coaliţiile „scârţâie” şi sunt marcate de neînţelegeri şi scandaluri. Omenirea încă nu a inventat alt antidot decât înţelepciunea de a discuta sincer şi responsabil toate problemele care apar. De acord, guvernul nu e un club de discuţii, dar fără discuţii tot nu se poate. Trei partide cu viziuni şi valori diferite, cu trei lideri la fel de diferiţi ca psihologie şi educaţie, nu au şansa de a guverna eficient dacă nu vor discuta. Şi nu la ecranele tv, ci la masa de negocieri. Încă nu e totul pierdut, lucrurile pot fi îndreptate, dar cu o condiţie: în toate să dicteze raţiunea, interesul naţional, nu rânza. Oare chiar nu am învăţat nimic din istoria noastră recentă, când rânza ne-a jucat festa de atâtea ori?

 23. Da…, nervoasa stare…, dar nu pre inteleg de ce asa de mare nervozitate. Alegatorul este rege atunci cind alege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *