M.Popescu: Interesul national, subminat de interesele partidelor

De peste 22 de ani, romanii de pe cele doua maluri ale Prutului traiesc si se complac in minciuna existentei si viitorului indisputabil al doua state romanesti complet independente si suverane.

Propaganda autoritatilor de la Chisinau si de la Bucuresti mentine in mod deliberat o stare de spirit separatista la care un mare aport, mai mult sau mai putin involuntar, isi aduce si mass media, mai ales cea din Romania, care se complace intr-o pasivitate greu de inteles in tratarea si promovarea unionismului si a perspectivelor unei Romanii reintregite.

Pentru a-si proteja interesele si pentru a se simti „fruntasi la ei in sat decat la oras (Romania) codasi”, politicienii basarabeni mentin vie minciuna necesitatii statalitatii moldovenesti, fluturand permanent stafia „intelepciunii politice” de a nu-i supara pe rusi, de a nu provoca minoritatile slave sau de a proteja sensibilitatile separatistilor transnistrieni.

Partidele declarate pro-romanesti devin inversunate sustinatoare ale statalitatii si suveranitatii Republicii Moldova jucand in hora ale carei acorduri sunt date de Voronin.

In prezent, pentru a schimba tonalitatile moldoveniste anti-unioniste, propaganda separatista a celor doua administratii de pe Bac si de pe Dambovita le insufla basarabenilor speranta, deloc realista, a integrarii „statului independent si suveran” de peste Prut in Uniunea Europeana, pentru ca, acolo, cele doua tari romanesti sa se reuneasca intr-o singura familie europeana.

Intrand in hora antiunionista, politicienii Bucurestiului se spala pe maini de problema nationala a reunificarii, promitand suportul si laudand electoral eforturile partidelor pe care le reprezinta in sustinerea integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana, lichidand, din mesajul lor, orice referire la un eventual viitor comun romanesc.

O dovada graitoare in acest sens ne-o pune la dispozitie chiar diplomatia romaneasca, care s-a grabit sa satisfaca dorinta de emancipare si separare definitiva a Chisinaului, consfiintiind urmarile tratatului dintre Stalin si Hitler prin incheierea mult doritului pact de frontiera.

Mai mult, prin recenta respingere a comemorarii oficiale a deportarilor si crimelor sovietice impotriva cetatenilor romani din teritoriile romanesti instrainate ca urmare a ocuparii lor de catre URSS, actualul Guvern roman si o parte a Parlamentului si-au afirmat cu tarie politica de negare a oricaror indatoriri morale pe care le-ar avea Romania pentru fostii sai cetateni, invocand ca e vorba de teritorii ce nu apartin Romaniei, ci unor state straine.

Acest mod de abordare este incalificabil, reprezentand o dezertare de la datoria sfanta a oricarui Guvern romanesc si a oricarui politician roman – fie ca activeaza la Chisinau sau la Bucuresti -, de a face tot ce-i posibil politic, diplomatic, economic, propagandistic, pentru a realiza integrarea Basarabiei nu in Uniunea Europeana, unde este improbabil sa ajunga de una singura, ci acolo unde-i este locul natural, in Romania.

Atomizarea interna a societatii romanesti, accentuata de politizarea excesiva, se extinde si in exterior, prin actiunea iresponsabila a clasei politice si are efecte nocive atat in comunitatile romanilor de pretutindeni cat si, extrem de grav, la nivelul populatiei din Basarabia.

Folosind pervers Legea Electorala prin care romanii de pretutindeni au cucerit dreptul natural de a-si avea reprezentanti in Parlamentul Romaniei, partidele de la Bucuresti folosesc aceasta lege pentru inlocuirea de facto a reprezentantilor autentici ai romanilor din afara granitelor cu reprezentanti pentru partide.

Din aceasta pozitie, „reprezentantii politici ai romanilor” exporta, inclusiv in Basarabia, lupta politica dintre partide.

Care sunt semnalele pe care Romania politica le trimite basarabenilor?

Cea mai favorabila perceptie la nivelul basarabeanului de rand este ca romanii basarabeni, numiti „moldoveni” in toate luarile de pozitii si declaratiile politice, prezinta pentru Romania un interes mai scazut chiar decat romanii din comunitati dispersate, cum ar fi cele din Italia sau Spania. Si asta, desigur, in masura in care pot fi folositi ca masa de manevra electorala, manuita si cu ajutorul partidelor partenere din Basarabia.

Ce s-ar putea face? Probabil, societatea civila, actionand prin organizatiile sale, prin personalitati, cu sprijinul mass mediei nealiniate, sa incerce corectarea acestor devieri nepatriotice ale conducatorilor, mai ales de la Bucuresti. Poate ar fi de sugerat cateva actiuni imediate:

– semnarea unui „pact politic national”, prin care sa fie instituit un moratoriu asupra luptelor politice si propagandei partinice dincolo de granitele actuale ale Romaniei si desfiintarea filialelor partidelor din strainatate

– politicienii romani sa-si separe mesajul national de cel ideologic, si sa prezinte o pozitia comuna si unitara in problema nationala

– partidele autointitulate romanesti din Basarabia sa-si defineasca politica si strategia fata de relatia Basarabia-Romania, Independenta sau Unire, constituind, eventual, o uniune politica proromaneasca si prounionista

– personalitatile vietii publice basarabene, aflate candva in fruntea miscarii proromanesti si prounioniste, sa revina in prim-planul unei noi miscari de renastere nationala romaneasca din Basarabia, renuntand, eventual, la pozitiile caldute, primite in cadrul institutiilor oficiale ale Romaniei

– activarea Congresului Romanilor de Pretutindeni, a carui functionare pe langa Parlamentul Romaniei este deja legiferata

– modificarea prevederilor din Legea Electorala referitoare la Circumscriptia 43 „Diaspora”, pentru a elimina politizarea comunitatilor romanesti de pretutindeni

– inceperea unei campanii sustinute in mass media, pentru educarea populatiei si constientizarea necesitatii reunificarii tarii.

Desigur, acest portofoliu este minim si perfectibil, dar poate fi un inceput de dialog si actiune.

Dar oare exista parlamentari care – pentru a nu subordona interesul national unor interese meschine personale si de partid – se pot detasa de vederile politicianiste inguste, coborand la nivelul societatii civile, cu care sa poarte dialoguri constructive?

Sau spectacolele propagandistice televizate ori mediatizate populist, gen „X s-a intalnit cu un grup al intelectualilor, diasporei, taranilor etc., pentru a discuta (hic!) problemele lor si a le expune intentiile partidului”, sunt singurele forme considerate de ei intalniri cu poporul?

Parlamentari ai diasporei, va asteptam in diaspora, ori de cate ori sunteti solicitati, pentru a lucra impreuna cu cei pe care pretindeti ca-i reprezentati.

Parlamentari romani, va asteptam „sa coborati” printre cei ce v-au ales si datorita carora va castigati beneficii si salarii de neatins, pentru a le promova initiativele in Parlamentul Romaniei.

Politicieni romani ai Basarabiei, nu va mai ascundeti in spatele pretextului protejarii sensibilitatilor minoritatilor, atata timp cat majoritatea romaneasca este discriminata si supusa presiunilor pentru renuntarea la identitate si istorie.

Mircea Popescu

4 Martie 2011

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
  1. In orice tara democratica partidele actioneaza in functie de ceea ce cred alegatorii lor…si faptul ca multi romani din Romania nu sunt interesati de Basarabia se reflecta si in politica unor partide…de ce sunt romanii din Romania atat de reticenti?,nu pentru ca nu tin la spatiul dintre Prut si Nistru ci fiindca nu inteleg cum populatia din acest spatiu continua sa imbratiseze comunismul,modul cum continua sa-si doreasca sa fie mai degraba alaturi de Rusia decat alaturi de Romania si UE,modul cum aceasta populatie a imbratisat rusismele,faptul ca in Constitutie inca troneaza stupizenia cu limba moldoveneasca si se pare ca nimeni nu se oboseste sa schimbe aberatia aia si atunci cine e de vina?…tot Romania?,tot presa romana?…de ce basarabenii nu demonstreaza ca vor cu adevarat sa fie cu Romania?,ca vor cu adevarat sa fie europeni? si ajutorul va veni imediat,nu ca acum nu ar exista un ajutor din partea Romaniei…nu,basarabenii sunt smecheri,zic ei…domne,dati-ne acum ajutorul si vedem noi ce facem,vedem noi ce si cum cu limba si cu identitatea si cu istoria,imi pare rau dar astea nu-s lucruri pe care sa le scoti la taraba in piata…atitudinea asta in care Romania e aratata cu degetul e una profund gresita…

  2. Eu m-am nascut Moldovean si Moldovean voi muri, chiar daca va trebui sa-mi apar Patria – Republica Moldova de catre asa curve romane cum este Pavlicenco&Co cu arma in mina! Jos curvele romane! traiasca Republica Moldova!

  3. Si mori odata.

  4. D-na Pavlicenco, 0,5% suport popular pentru unire,nu credeţi că-i cam puţin? Ar fi o greşeală politică pentru România să se conducă după îndemnul; dacă tu nu mă vrei, eu te vreau. Ştiţi foarte bine , că iubirea cu de-a sila nu-i o cale de urmat când vrei să clădeşti ceva.

  5. sergiulica bunelule, asa si spune mie unde sa te gasesc sa iti fac dorinta. La cimitir ai facut borta?

  6. Pt mircea.ro

    Cred ca intrebarea urmeaza a fi adresata dlui Mircea Popescu. Insa…

    Totul depinde de politica statului, pe care o formuleaza oamenii de la conducere. Miine daca Ghimpu, Filat si Lupu vor spune ca trebuie sa mergem spre Unirea cu Romania, daca nu sint servilii si slugoii Moscovei, ceea ce pare, cu exceptia PL, miine situatia cu 0,5 (care nu e corecta) – ultimul sondaj al lui Jigau, carora nu le dau crezare, totusi, arata 5 la suta. In 2008, conform sondajului Gallup, comandat de IRI, conform doleantei PNL, a dat 28 la suta proUnire (in plin regim comunist) si 10 – ezitanti.

  7. Pt mugur

    Ca deputat, presedinte al PNL, am colectat, in anul 2008, 26 de semnaturi ale parlamentarilor pentru modificarea Constitutiei. Nu ne-au ajuns vreo 7 – ale deputatilor PPCD sau ai lui Braghis -, ca sa depunem la Curtea Constitutionala. Acum – de ce, cu o majoritate deja democratica, nimeni nu aduna semnaturi? Ce fel de guvernare avem?

  8. Sunt constient de totul ce spun participantii la discutii pe marginea acestui articol, asa cum, de altfel, se si poate observa citind atent cele scrise.

    Pe scurt, am incercat zgaltairea societatii civile, a mass mediei indolente de pe amandoua malurile Prutului, cand vine vorba de problema reintregirii si a partidelor politice asa-zise romanesti din Basarabia, care au preluat, cu surle si trambite, tema statalitatii si a independentei; de tragerea de maneca a „moldovenilor”, care sunt mandri ca traiesc intr-o tara suverana, dar tanjesc dupa pasaport romanesc, ca sa se piarda prin Europa si, desigur, de corupta clasa politica romaneasca de la Chisinau si Bucuresti, care tradeaza, la unison, idealul national.

    Daca se poate face cate ceva in fiecare din aceste directii, tot sunt niste pasi. Nu se poate arata cu degetul doar spre Chisinau sau doar spre Bucuresti. Se poate vorbi de o vina colectiva a intregii societati romanesti, exceptiile fiind picaturi intr-un ocean.

    Eu am renuntat demultisor sa il mai fac pe Don Quijote-luptatorul si ma complac doar sa apar din cand in cand cu un clopotel in mana, ca un lepros, pentru a mai suna desteptarea. Se pare insa ca somnul natiunii este prea adanc, asa ca nu-mi ramane decat sa ma retrag din fata monstrilor care se nasc.

    Dar poate ca totusi mai exista o speranta sa se trezeasca unii conationali romani si din Basarabia-fiica si din Romania-mama. Ce credeti?

    Mircea Popescu
    m.popescu@sbcglobal.net

  9. Pt Mircea Popescu

    Stii bine Mircea ca sunt de acord nu 100, ci o mie procente cu tine. Gindesc exact la fel.

  10. Tebue un restart pentru toată naţiunea.Punctul iniţial este 0.

  11. Solutia pentru unirea Basarabiei cu Romania este una singura si anume: Avand in vedere ca toti cetatenii de pe ambele maluri ale Prutului se considera moldoveni insa numai o parte dintre ei se considera romani ,
    Trebuie initiat un referendum pe teritoriul liber al Moldovei lui Stefan cel Mare in mod concomitent atat in judetele moldovenesti ale Romaniei cat si in raioanele dintre Prut si Nistru.
    Cetatenii trebuie sa raspunda la urmatoarea intrebare:

    „Carui stat va doriti sa apartina localitatea dvs ?

    1.ROMANIA votat

    2.REPUBLICA MOLDOVA (MOLDOVSKAYA RESPUBLIKA)
    Unirea va trece astfel cu 60 % din voturi.
    Nu mai pierdeti timpul si adoptati aceasta initiativa ,singura viabila pentru a realiza Unirea in timpul vietii noastre.

  12. Pt. Paulescu
    Amandoua malurile Prutului inseamna Basarabia si Romania, iar populatia Romaniei este de peste 22 milioane din care cel putin 90% (19,8 milioane)este populatie romaneasca. In acelasi timp, populatia Basarabiei este de cca. 4 milioane, din care maximum 30% (1,2 milioane) sunt nationalitati conlocuitoare.
    Raportul este total defavorabil celor care ar dori Moldova Mare.
    Intr-o Romanie reintregita, minoritatile slave din Basarabia ar atinge maximum 5,5% din populatia tarii, nu 30% cat reprezinta acum din „tara” RM.

    Pe de alta parte, afirmatia „singura solutie” nu-i cam tare si cam pretentioasa? Oare sa nu fie si altele?
    Apoi, un refendum fara o pregatire a populatiei care sa inteleaga toate implicatiile, avantajele si dezavantajele nu-i cumva o actiune prea putin semnificativa?
    Pentru a avea loc un referendum, acesta trebuie initiat de parlamentarii de la Bucuresti si Chisinau de comun acord, dar pot fi acestia determinati sa intreprinda un gest cat de mic in favoarea actului unirii fara o presiune din partea societatii civile, inclusiv a mass-mediei?

    Cu respect,
    Mircea Popescu

  13. Pt Mircea Popescu
    Nu ati inteles exact mesajul meu :referendumul preconizat de mine ar putea avea loc exclusiv pe teritoriul Moldovei istorice a lui Stefan cel Mare !
    Deci fara Tara Romaneasca,Ardeal sau Transnistria..

    Acest referendum va fi castigat cu un scor foarte strans, e adevarat, dar va avea in termen scurt inclusiv recunoasterea Rusiei si a tuturor tarilor lumii,ceeace va conferi trainicie Unirii.

    In sfarsit, un referendum poate fi initiat atat de parlament cat si de un anumit numar de cetateni.

  14. Naivitati, naivitati, naivitati… Va faceti a nu cunoaste ca Basarabia a fost provincie ruseasca 100 de ani, apoi inca aproape 80 ani tot sub influienta rusilor.In sinul citorva generatii de oameni s-a format o mentalitate specifica si acest fapt nu trebuie ignorat.
    O mare parte a intelectualitatii basarabene nu sunt constienti ca sunt romani si vorbesc limba romana, nemaivorbind de oamenii simpli. Unirea poate deveni o realitate fireasca numai cind se va schimba mentalitatea. Cum o vom face? Aceasta este intrebare!

  15. e foarte clar ca atat minoritatile slave si cea maghiara nu ar mai avea 5 % sa intre ca formatine in parlamentul unificat Bucuresti+Chisinau !
    Vedeti unirea este benefica 100% in favoarea poporului nostru !

  16. Rapuns lui Tira : Si romanii din Roma au stat in o parte de Dacie 165 de ani si nu din aceasta cauza romanii din Ardeal se cred mai putin ardeleni si totodata romani ! Asa ca este o falsa problema cu rusificarea !

  17. „Unirea este unica stare politica ce poate / ce putea /
    sa asigure viitorul nostru si sa ne permita
    a da tarii organizarea ce o asteapta de atât de mult timp”
    ––––––––––––––––––––––––
    România Mare !

  18. Un Foarte Bun MANIFEST
    MMMMAAANNNNIIIIFFFFEEEESSSSTTTT !!!!!!!!!!
    al domnului Popescu !
    Bravo Domniei Dvs, !
    Cu toate necazurile si deceptiile si lenea noastra
    /oare nu ne trimite Moscova
    unde electromagnetice negative psihice asupra RM ?/
    sa fim optimisti si sa ajutam
    populatia româna est-moldoveana si reintregita !
    a fost la fel cu Alfabetul Latin prin 1988, la inceputuri.
    Dar s-au strâns sute de mii de sematuri si am reusit !
    Asa sa fie si acum ! Cu semnaturi !
    dar cel mai important este

    INFORMATUIA POPULATIEI DESPRE RE-UNIRE !
    AVANTAJLE EI, SCOPUL SI VIITORUL COPIILOR NOSTRI !

    Si moldovenii vor intelege, cel putin o mare parte !
    Si ABIA apoi vom putea merge la referendum !

    TOTUL SA FIE ORIENTAT SPRE ACEST PUNCT:
    Citat din articolul DVS.
    „- inceperea unei campanii sustinute in mass media,
    pentru educarea populatiei
    si constientizarea necesitatii reunificarii tarii.”

    IN Fiecare ziar, radio, TV, institutie, scoala, cadrele didactice,
    biserica, petrecere, ospat, etc.
    RE-UNIREA cu ROMANIA MARE,
    ZILNIC sa fie TEMA ZILEI de discutii !
    Asa cum au facut BALTICII in 1989 !
    Si vom reusi !

    N.B.
    Caci si fostul presedinte Snegur facuse un fel de referendum prin anii 90, fara sa informeze populatia ce si cum, iar apoi el si acolitii lui trâmbitau in toata lumea ca majoritatea moldovenilor, peste 90 % doreau un Stat „independent”.
    Tot el, ne-a bagat in CSI, fara nici un referendum.
    Si tot el prin 1990 cu agenti KGB ar fi rugat pe Iliescu sa accepte Re-Unirea RM cu Romania,
    IN SCHIMBUL UNUI POST IN PARLAMENTUL ROMAN pt. el.
    LA refuz, s-a mai târguit un pic, si apoi i-a ales pe rusi !
    caci si Iliescu isi are originile din tagma lui Lenin=Stalin+ Hitler
    /radacinile lor: mai multe pe blogul lui Stavila/

    Iata realitatea !
    Interesul Personal ! Ca si acum !
    Aceste lucruri le-am citit in presa de la Chisinau prin Sept. 2009
    dupa ce Alianta a venit la putere.

  19. ATENTIE la tipii gen Sergiu de mai sus:
    Ei sunt PROVOCATORI
    platiti de KGB OMON de Kishinau si Tiraspol.
    tot ei au omorât patriotii moldoveni militanti pt.
    Re-Intregirea Patriei, cum ar fi:
    asasinarea prin accidente:
    – a lui Andrei Savciuc / Nov.2009/ student basarabean dela Bucuresti
    – ca sa nu mai vorbim de Gr. Vieru,
    cantaretii Doina si Ion Aldea Teodorovici si N. Sulac, etc.

    CERERE doamnei Vitalia:
    Intru-cât tipul SERGIU proclama deschis amenintarea cu MOARTEA,
    de cerut PROCURATURII investigarea lui si deschiderea unui proces.

    Va mai amintitii ca anul trecut Procuratura
    cerea numarul de ID ai unor tineri forumisti de pe Unimedia ?
    De ce acum nu ?

  20. Domnule Paulescu,
    Fiti sigur ca am inteles si tocmai de aceea am punctat „Moldova Mare”, sugestia transparenta a lui Voronin care a incercat sa sprijine „comunitatea moldoveneasca” din Romania.
    Divagatia respectiva a vrut sa demonstreze tocmai diminuarea influentei minoritatilor in cadrul statului romanesc reintregit.
    Revenind la problema referendumului numai a unei parti din Romania pentru a se uni cu o fosta alta parte a Romaniei, asta duce foarte mult a miscare secesionista. Este ca si cum populatia maghiara din Transilvania ar initia un referendum pentru unirea cu Ungaria. Ce facem, acceptam?
    Ei bine, parlamentul Romaniei nu ar initia un asemenea referendum, presedintele Romaniei nu ar face-o, iar initierea de catre populatia Romaniei este imposibila din cauza ca aceasta ar insemna modificarea Art. 1 (1) din Constitutia Romaniei: „Romania este stat NATIONAL, suveran si independent, unitar si INDIVIZIBIL” si a Art. 3(1): ”

    Iar Art. 151 „Procedura de Revizuire” a Constitutiei specifica clar conditiile; 500.000 de cetateni din jumatatea din judetele tari inclusiv Municipiul Bucuresti dar nu mai putin de 20.000 de semnaturi din fiecare judet/municipiu Bucuresti SI a DOUA TREIMI din numarul fiecarei Camere.

    /2care care cere ca o initiativa legislativa sa aiba loc la cererea unui numar minim de 100.000 cetaeni din, ATENTIE, toate regiunile tarii.

  21. Mesajul a aparut trunchiat si amestecat.
    De exemplu, n-a aparut: Art. 3 (1): „Teritoriul Romaniei este INALIENABIL.”
    De asemeni ultimul paragraf face parte dintr-un alt material pe care-l pregatesc si care s-a amestecat aici.

    Ca sa concluzionez, in opinia mea un astfel de referendum adresat numai pentru o parte a populatiei Romaniei este imposibil de realizat si este chiar foarte primejdios deoarece poate constitui un precedent care ar putea fi urmat si de maghiarimea deja foarte agitata in privinta autonomiei pe criterii etnice. Sa nu uitam ca demersurile maghiarilor sunt sustinute prin declaratiile favorabile ale presedintelui Basescu si ale partenerilor acestora in actul de guvernare al tarii, PDL-ul.

  22. romanul american

    ..ATITA VREME CIT NU EXISTA O …MASA CRITICA…UNIREA NU VA AVEA LOC…RESTUL…” VORBIM DISCUTII „…DAR POATE CA-I…BINE SI ASTA… IN LIPSA DE …ROMANI… cit priveste „paulescu ce spune” prin „referendul ” preconozat de el?..<> .. DECI CU BUNA STIINTA… ” ROMINII”…SA ACCEPTE…O CLAUZA, CARE SE POATE TERMINA CU O CAUZA… –DECI UNI SINT PROSTI…IAR ALTII SINT…FOARTE PROSTI!–

  23. Nu cred ca PNL ori alt partid de dreapta este in stare de-a uni Tara. Niciun lider politic azi nu-i instare sa uneasca toate partidele intr-un singur partid. Orice lider pune coditii artificiale, asa va fi si cu Reunirea neamului. Cerinte nefondate le vad la toti liderii, chiar si cu denumirea partidului si a.m.d.

  24. Este usor a decreta:”Unirea nu se poate face pentruca …”
    Iata ca articolul ofera vreo 7 puncte ca tema de dialog, nu ca solutii absolute. Cei care considera ca unirea nu se poate face, ar putea sa desfiinteze, bine documentat, rand pe rand toate cele 7 puncte .
    Abia atunci se poate vorbi de un dialog constructiv.
    Va multumesc,
    Mircea Popescu

  25. D-na Pavlicenco nu credeti ca limba romana merita un pic de respect? Gandesc exact la fel?!?!

  26. Doamna Vitalia,
    Uitându-ma la ceas, vad ca un comentariu oricum IMPORTANT
    de-al meu de mai sus, intre Bagiu si Vitoria Lipan a disparut.
    Il puteti gasi cumva pe undeva ?
    Va multumesc anticipat !

    un cetatean nascut in fosta Românie Mare,
    nu cea interbelica, dar ceea ce a fost ea cândva.

  27. Si iarasi doamna Vitalia,
    de ce ati sters SI primul mesaj al Vitoriei Lipan ?
    va rog sa-mi raspundeti la intrebare, caci altfel,
    incep sa-mi pun niste intrebari stranii /?/

    N.B.
    Era scris anterior ca „Comentariul DVS, asteapta moderare”.
    aceasta inseamna ca l-ati citit si l-ati blocat apoi.
    DE CE ?

  28. ce fel de unire se poate face cu o populaţie care consideră în majoritatea ei că este altceva decât români?Se autodefinesc ca moldoveni,sporind confuzia între cele două maluri ale Prutului. Conştiinţa de neam este arondată doar la acest spaţiu Pruto-Nistrean, orice altă abordare fiind suprimată din faşă.Nu cumva, de fapt, majoritatea populaţiei este chiar altceva decât români,un amestec geto-dac cu elemente slave, cu o conştiinţă şi o mentalitate proprie?

  29. Pentru toti

    Continua, de aseara, o problema de sanatate cu un membru al familiei si nu am intrat de ieri, de la ora 23.00, pina acum, ora 12.06, pe blog. In plus, am fost astazi la Radio-Moldova-1, la o emisiune de la ora 9.00, ceea ce m-a facut sa plec la 8.30 din casa, adica nu am deschis blogul dimineata. Nu am sters nici un mesaj, le-am autorizat imediat, ca intotdeauna, chiar inainte de a le citi.

  30. Pt mircea.ro

    Populatia a fost deznationalizata metodic, romanii de frunte ai societatii au fost deportati ori s-au refugiat. Refacerea starii normale, prin redobindirea constiintei nationale romanesti, dureaza si, dumneata, care, cred, esti un om cult si intelegi mai multe decit matusa Ileana speriata si manipulata de comunisti, ar trebui sa te implici in aceasta.

  31. Pt Vitoria Lipan

    Am dat un raspuns comun mai sus. Si inca ceva. Sa stiti – daca nu aveti blog – si v-o poate confirma cine are, ca, daca stergi un mesaj de pe blog, nu-l mai recuperezi. Eu nu am sters nici un mesaj si va rog sa confirmati faptul.

  32. Pt Haiducul 7Cai

    Nu am sters nici un mesaj, am scris si explicat mai sus. Nimic nu a disparut.

  33. Pt MihaiIasi

    Mama mea m-a invatat grafia latina, ea a predat romana si franceza, a invatat la Iasi si a fost persecutata pentru aceasta. Tatal meu a predat istoria si matematicile, a fost ucis la 24 de ani, la cinci luni inainte de nasterea mea. In actul de deces scrie scurt: „Decapitat”. Bunicul meu matern a fost invatator la clasele primare.

    Fiica mea a invatat la Liceul d emuzica Dinu Lipatii din Bucuresti, este violonista. Sotul meu, eu si fiica am fost medaliati.

    Eu sint doctor in filologia romana si, cu asta, cred ca e spus totul. Am facut o initiativa legislativa pentru introducerea limbii romane in Constitutie, am colectat 26 de semnaturi. Astazi, cu majoritate de voturi ale democratilor, asa ceva nu se intimpla. Sotul meu este doctor in filogie. El este hispanist-comparatist, seful Catedrei de literatura universala la Universitatea de stat. A facut un manual de literatura universala, angrenat in spatiul romanesc, unii spun ca e chiar mai bun decit al lui O.Densusianu, dar a fost taiat, „ca prea romanesc” si de comunisti, si – straniu, dar nu prea! – de comunisti.

    Au fost persoane care au cautat purici in teza mea de doctor. Nu au gasit, pentru ca nu am fost proregimul sovietic, atunci cind mi-am sustinut-o. De ce ati intrebat, nu stiu, dar v-am raspuns sincer si exhaustiv, in opinia mea, ca intotdeauna.

  34. Pt europa

    PNL nici nu crede ca este partidul care ar putea, de unul singur, sa faca reintregirea neamului romanesc. Insa PNL este convins ca, daca Ghimpu, Filat, Urecheanu si Lupu ar spune: „Oameni buni, romani, alogeni, nu se intrevede nici peste 10-15-20-25 perspectiva de integrare in NATO si UE. Haideti s amergem spre acest obiectiv – al Unirii celor doua maluri de Prut si de Nistru”, atunci lumea ii va urma pe politicieni. Are si Filat, se pare, cetatenie romana (dar ascunde, probabil, faptul sa nu afle Putin si Medvedev), are Urecheanu, care a luat-o recent, si Lupu are nasi romani si si-a facut stagierea in Romania – ce i-ar face sa nu se gindeasca la fotoliul lor, dar sa asigure salvarea populatiei?

    Dumneata, care intelegi aceste lucruri, implica-te sa promovezi pozitia.

    PNL o face, cu toate riscurile generate de perceptia unei populatii deznationalizate metodic.

  35. Pt Mircea Popescu

    Nu am inteles ce fel de trunchiere s-a produs a mesajului si daca e vorba de articolul postat pe blog, pentru ca l-am preluat de pe adresa electronica, trimis cu semnatura ta sau eu ceva nu inteleg?

    Nu am inteles aceasta: „Mesajul a aparut trunchiat si amestecat.
    De exemplu, n-a aparut: Art. 3 (1): “Teritoriul Romaniei este INALIENABIL.”
    De asemeni ultimul paragraf face parte dintr-un alt material pe care-l pregatesc si care s-a amestecat aici.”

  36. Pt Vitoria Lipan

    Sub guvernare liberal-democrata eu am avut amenintati directe la viata mea si mi s-a distrus de citeva ori blogul. Am sesizat Procuratura, MAI si SIS-ul. Desigur, oamenii au facut ce au putut, dar nici cei ce ameninta nu sint simpli si stiu cum sa isi asigure securitatea si anonimatul…

  37. Pt Al.Ioan Cuza

    Aceasta apreciere este cam ce am spus noi in declaratia noastra:

    1. “Unirea este unica stare politica ce poate /ce putea/ sa asigure viitorul nostru si sa ne permita a da tarii organizarea ce o asteapta de atât de mult timp”

    2. PNL constata ca mesajul Unirii cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE, ramine unicul valabil pentru a inscrie Republica Moldova pe drumul spre Europa

  38. George Damian: Alianţa pârâie din toate încheieturile?

    Anularea şedinţei Guvernului de sâmbătă, în care trebuia votat bugetul pentru anul 2011, constituie cel mai clar semnal că nu mai există dialog în interiorul AIE-2.

    Premierul Filat a anunţat sec că anularea şedinţei s-a produs „din cauze care stau departe de discuţii bugetare şi actul de guvernare” – o formă voalată de a spune că nu mai există dialog între structurile AIE-2 aşa cum au fost descrise în documentul publicat nu cu multă vreme în urmă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Igor Volniţchi, a venit cu ceva detalii suplimentare: „Şedinţa de astăzi a Guvernului a fost amânată, deoarece, cu jumătate de oră înainte de începerea ei, reprezentanţii PD şi PL au declarat că nu au mandat pentru a susţine bugetul de stat”.

    În Acordul pentru constituirea şi funcţionarea AIE se spune clar cum se pregătesc şedinţele de Guvern. Cu două zile înainte de aceste şedinţe se reuneşte Prezidiul Guvernului, care analizează ordinea de zi şi identifică situaţiile conflictuale. În cazul în care nu se ajunge la un consens aici, chestiunea este retrasă de pe ordinea de zi a Guvernului şi este supusă Consiliului Alianţei (format din câte trei reprezentanţi de la fiecare partid din coaliţie). Dacă nici în acest Consiliu nu se ajunge la o concluzie, problema e încredinţată unei comisii ce are misiunea de a identifica problemele şi căile de rezolvare, după care decizia urmează să fie luată de Consiliu. Aşa scrie în Acordul AIE-2, cum a fost el publicat pe internet.

    Pentru mine este clar că acest mecanism nu a fost respectat în problematica şedinţă a Guvernului anulată de premierul Vlad Filat. Dacă mecanismul expus mai sus ar fi fost respectat, atunci chestiunea Bugetului nu ar mai fi ajuns pe ordinea de zi – logic, reprezentanţii PD şi PL ar fi anunţat cu două zile înainte că nu sunt de acord. Nu am văzut pe nicăieri nicio ştire despre aceste consultări preliminare. Ştim din mass-media doar că Bugetul a fost prezentat pe 1 martie şi trântit inexplicabil patru zile mai târziu. Ce s-a întâmplat între timp nu este clar. A avut loc o reuniune a Prezidiului Guvernului care să analizeze chestiunea Bugetului? Iarăşi nu e clar…

    Din această situaţie fiecare membru al AIE va încerca să tragă spuză pe turta proprie. Liberalul Mihai Moldovanu spune că s-a ajuns la anularea şedinţei pentru că proiectul de Buget nu a fost analizat în cadrul AIE, dar nu ne spune dacă s-au îndeplinit toţi paşii prevăzuţi în Acordul AIE-2. Liberalul Vlad Lupan mută cumva centrul de atenţie spre altă chestiune şi îi acuză pe liberal-democraţi că au început să facă alianţe cu comuniştii în consiliile raionale. Deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă, răspunde cu o acuzaţie dură: „Acum cineva se joacă de-a ţara. PLDM nu face acest lucru. Nu vreau să spun despre cine e vorba – să spună ei de ce nu au vrut să voteze Bugetul”. Între timp au apărut şi analiştii care mai mult perturbă discuţia. Întrebarea-cheie e dacă mai sunt respectate prevederile din Acordul AIE-2. Sau dacă mai intenţionează cineva cu adevărat să le respecte. Restul sunt discuţii.

  39. Domnule Mircea Popescu,
    Este adevarat ca,prin Constitutie, teritoriul Romaniei este inalienabil ,insemnand ca prin lege, nu se poate ceda nicio palma de pamant unui alt stat.
    Mai exista insa un principiu unanim acceptat pe plan international: cel al autodeterminarii popoarelor.
    In Ardeal, nu poate fi vorba de o amenintare ungureasca intrucat acolo traiesc cei mai sinceri patrioti ai Romaniei; ardelenii se considera cu totii, romani. Dincolo de orgoliile lor regionale, ardelenii au fost mereu un exemplu de patriotism romanesc.
    In ce priveste Moldova lui Stefan cel Mare in ansamblul ei, abia un pic peste 50% din moldoveni se considera si romani; in general, moldovenii sunt celebri in spatiul romanesc pentru spiritul profund retrograd,gregar si nemasurata trufie; de acolo au pornit miscarile fasciste si comuniste care au tulburat viata intregii tari. De aceea, moldovenii trebuie sa se adune si sa se hotarasca ce sunt: romani sau un alt popor ? Si daca se considera romani, vor sa contribuie la progresul Romaniei sau ca pana acum,sa se alieze cu toti dusmanii Romaniei pentru a distruge orice efort spre mai bine?

  40. Pentru Paulescu,

    Nu ti se pare ca arunci cu prea multe insulte asupra romanilor din Moldova romaneasca? Sunt din Iasi. Poate nu stii ce rol au avut moldovenii in constituirea Romaniei si a culturii romanesti, in general, si spun asta fara „spirit profund retrograd,gregar si nemasurata trufie”.

  41. Pt toti

    Nu inteleg de ce pe uniedia.md nu apar blogurile pe partea dreapta… Am solicitat raspuns si nu am primit inca…

  42. Excelent articol Domnule Popescu.

    Daca societatea civila nu se sesizeaza si nu se uneste cum a facut-o pentru formarea AIE-2 atunci poutem constata ca nu avem aceasta societate civila. Cat pe Bac atat si pe Dambovita. Avem doar o societate aliata partidelor si intereselor meschine.

    In final toti sint in slujba patronilor din Kremlin.

  43. Pt luca

    Ceea ce ati spus este exact chintesenta viziunii PNL.

  44. Mihail Sadoveanu

    Va multumeste !
    Dupa o pauza indelungata, mesajele „ratacite” au aparut pe blog !

    Operatia România Mare continua ! chiar si de Ziua doamnelor de 8 Martie primavaratec ! „Primavara in Carpatii nostri ” falnici !

  45. Propunere:
    de creat o mare miscare, front, conventie, alianta, etc.
    APOLITICA in toata Moldova de Est:

    COALITIA „ROMANIA MARE”: CRM – CRM- CRM – CRM – CRM
    sau UNIREA cu Romania Mare : URM- URM-URM – URM – URM
    /sau o alta denumire mai sclipitoare si mai inaltatoare/

    in vederea strângerii semnaturilor, informarii populatriei si alte actiuni
    PRACTICE pt. Marea Re-Intregire. Nu avem timp de pierdut.
    Momentul IASTORIC si Conjunctura regionala si mondiala se pot schimba intr-o zi si o noapte.
    Deci sa profitam de aceasta si sa pregatim MAREA Rotunjime !

    „Coalitia ROMANIA MARE”:

    CRM

  46. Domnule Paulescu,
    Autodeterminarea popoarelor este doar un principiu, dar nu unanim acceptat. In cazul de care discutam de care popoare este vorba? Considerati ca exista poporul moldovenesc, sau poporul oltean, etc?
    Daca-i asa, atunci faceti o mare confuzie … periculoasa deoarece aceasta este o atomizare suplimentara (vedeti in articol ca fac deja afirmatia unei atomizari politice cauzata de populismul mesajelor partidelor in lupta pentru putere).
    Orice incercare de referendum separatist constituie fitilul unei explozii in lant pentru diverse categorii frustrate care pot invoca „autodeterminarea”.
    Faptul ca puneti un grup regional romanesc deasupra altui grup regional romanesc este deja o incercare subtila de separatism.
    As vrea sa va intreb cum veti mai separa cultura romaneasca, nucleu al coeziunii natiunii, in cultura ardeleneasca, olteneasca, moldoveneasca?
    O sa-mi vorbiti de Scoala Ardeleana pe care o veti considera miscarea de rezistenta romaneasca intr-o Transilvanie inclusa in Imperiul Austro-Ungar.
    Da, dar Scoala Ardeleneasca este doar o particica din cultura romaneasca. Pentru a va convinge incercati sa vedeti cati romani nascuti in Moldova constituie mandria romanimii.
    Iata numai cativa dintre cei mai cunoscuti „moldoveni retrograzi” Eminescu, Iorga, Enescu, Sadoveanu, Stefan Luchian, Octav Onicescu, Grigore Antipa, Octav Bancila, Ciprian Porumbescu, Creanga.
    Cat despre constituirea Romaniei Unite, procesul a inceput la Chisinau (27 Martie), urmat de Cernauti si incununat, in cele din urma cu Alba Iulia (1 Decembrie).
    In opinia mea, pentru a ne simti un singur popor si o singura natiune, cred ca-i important sa nu ne mai aratam cu degetul, ci sa ne intindem mainile pentru unire.
    Mircea Popescu

  47. Pt Mihail Sadoveanu

    Considerati ca de la ora 23.30 pina a doua zi la 13.00 e o perioada foarte mare? Eu, de exemplu, ma bucur ca in aceasta perioada, au aparut 7 noi vizitatori, care au postat pentru prima oara.

  48. Poate pentru a nu speria populatia: „Miscarea pentru Reintregire” cu scopurile enuntate. Ulterior, o ramura poate fi folosita si pentru reintregirea cu Transnistria.
    Pentru moment trebuie sa fie pornita si dezvoltata strict din interior pentru a nu fi atacata ca o miscare initiata si sponsorizata de „elemente dusmanoase” din afara „republicii”.
    Ca o sugestie, v-ar trebui un „manifest” cum spunea cineva mai sus (daca credeti preluati tot ce puteti din articol), o descriere a scopurilor si mijloacelor de atingere a scopurilor (pasnica, semnaturi, informari, presiuni asupra parlamentarilor si altor politicieni/partide, atragerea altor organizatii ale societatii civile, personalitati, etc) si nu in cele din urma, definirea principiilor miscarii.

    Cu multa simpatie,

    Mircea Popescu

  49. Domnule Mircea Popescu, basarabenii trebuie sa lupte pentru a schimba Transnistria pe nordul si sudul Basarabiei care sunt acum la ucraineni. Cu alte cuvinte, trebuie sa existe un partid bararabean, o miscare care sa aiba in program realizarea Basarabiei istorice de la Hotin la Marea Neagra. Restul e apa de ploaie. Eu am fost la ei si va pot spune ca nici 5% din ei nu doresc unirea cu Romania. Mai mult inca, sunt romanofobi congenitali. Guvernantii romani ar trebui sa trateze Basarabia ca pe orice stat strain, iar pe basarabeni ca pe orice populatie straina de neamul moldavo-roman. Da, domnule Mircea Popescu, basarabenii nu mai sunt moldoveni de mult timp iar dumneavoastra nici macar nu stiti acest lucru. Daca ar fi moldoveni, ar fi romani. Stiti cati rusi get-beget isi spun moldoveni? Denumirea de „moldovan” a ajuns o bataie de joc in Basarabia si Transnistria, un obiect oferit gratuit la taraba in bazarul din Chisinau. Guvernantii romani ar fi bine sa ignore Basarabia si sa se preocupe de bunastarea Romaniei si romanilor in general, deci si a moldovnilor adevarati care sunt romani. Sa nu se preocupe guvernantii romani sa prinda cai morti basarabeni pentru a le lua potcoavele! Cam 8-9.000 de voturi care ar putea veni din Basarabia nu sunt chiar atat de importante in comparatie cu milioanele de voturi ale romanilor moldoveni adevarati. In rest, problema basarabeana e apa de ploaie, bani aruncati in vant pe ajutoare, burse, cetatenii si alte treburi date de-a moaca unor populatii straine de spiritul romanesc, ba chiar dusmanoase romanilor, populatii alogene impostoare care si-au insusit cu nonsalanta si nerusinare un etnonim care nu le apartine. Sa stiti ca partidele care vorbesc de „unire” si introducerea strainilor din Basarabia in hotarele Romaniei vor pierde extrem de multe voturi romanesti. Si asta in special aici, in Moldova romaneasca, care este Moldova adevarata locuita de romani. Sanatate si multa inteligenta, ca de inteligenta au nevoie guvernantii romani, domnule Mircea Popescu!

  50. Pt ieseanul

    Cind privesti dintr-o parte, parca e asa. dar, din alta parte, pina nu incepi sa le spui oamenilor adevarul si ce gindesti, nu-i obisnuiesti sa fie si ei fara frica. Prea au fost speriati, maltratati, distrusi de hoardele slave. Si trebuie ajutati.

    Nu sint de acord ca arunca in vint Guvernul banii pt burse. Totusi, cei c einvata in Romania, gindesc altfel, desigur, depinde si de familie, de origine, de saminta omului.

    Aveti, insa dreptate cind ma gindesc la un Filat, la un Tanase Sandu, la altii care au invatat in Romania si care se tem sa vorbeasca de unire, crezind ca le fac bine basarabenilor, temindu-se de rusi, acest argument devenind deja unul care enerveaza. Oare balticii nu i-au avut si nu-i au pe rusi sub coaste? Oare georgienii nu-i au? Deci, eu cred ca, pina la urma, ce are sa se produca se va produce, dar clasa politica de la Bucuresti e prea preocupata de interesele sale meschine, ca si la Chisinau, decit de prosperitatea romanilor si readucerea lor intr-un spatiu comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *