Am mai scris pe aceasta tema, dupa ce comunistii nu au mai avut majoritatea pentru alegerea sefului statului si, iata, probabil, in mod “firesc”, revin cu acelasi subiect.
Sa incercam sa analizam ce discuta Filat cu Voronin acum, dupa ce s-au chinuit adeptii PLDM sa obtina o alianta de centru-dreapta. Adica, s-a facut o coalitie cu un acord semnat si nu stiu daca acolo sint prevazute negocieri seaparate dintre o componenta a AIE si PCRM.
I-am privit pe niste analisti – azi – proPLDM, cum ar fi Negru si Bogatu, si mi-au trezit un sentiment de compasiune – se straduiau, sarmanii de ei, in fel si chip, sa il justifice pe Filat, ajungind sa spuna pina si ca el nu discuta cu Voronin despre alegerea Presedintelui RM. Interesant – dar ce discuta?
Filat nu va ierta, probabil, niciodata umilinta, la care el considera ca a fost supus prin negocierile purtate de PD si cu Stinga, si cu Dreapta (desi eu nu-l consider pe Filat de dreapta sau de centru-dreapta, el fiind un PD-2 sau un PDAM-2, putin mai spoit). Daca PLDM e de dreapta, ar trebui sa sprijine condamnarea crimelor comunismului, dar cunoastem comportamentul PLDM, AMN, PD si PCRM pe 9 Mai, 22 si 28 iunie, 23-24 august, fara nici o diferenta intre ele, de aceea, ramine cum am spus despre strutocamila PLDM. Apropo, Ghimpu poate nu stie, insa deputati AMN, inclusiv persoana mea, am depus, in Parlamentul 2005/2009, exact respectind recomandarile forurilor internationale, o asemenea initiativa legislativa, inca in februarie 2006. Si nu prea inteleg diferenta dintre PCRM si pretinsii democrati, care “uita”, si ei, de proiectele de legi depuse de predecesori. De ce? De aia – de dragul populismului practicat de propriul partid…
Sa revenim, insa, la Filat si Voronin. Desigur, PD a cistigat, poate, prea mult din ipostaza sa, de partid cu numai 15 mandate, dar asa s-a intimplat cu PD mereu – acestia sint alegatorii si doar de ei depinde cit asta va mai dura.
O spun din capul locului. In Programul PNL e prevazuta alegerea sefului statului prin vot direct, insa, grupul de redactare al materialelor pentru Congresul al III-lea va propune anularea functiei de sef de stat, foarte periculoasa pentru R.Moldova, care de 20 de ani are un parlamentarism defectuos, pentru ca institutia Presedintiei l-a compromis, fiind controlata pagubos de Moscova in politica sa interna si externa. Si bine ca Lupu renunta la aceasta functie, ca nu se va putea dispensa de influenta ruseasca.
Filat a facut tot posibilul sa nu fie ales Lupu sef de stat dupa 29 iulie, o stie toata lumea. Nu spunem ca e bine sau ca e rau, spunem doar de jocurile duble ale unor componente ale AIE.
Pretinsii analisti si lideri de opinie spun ca se stie ca anturajul – fiti atenti – nu Filat!, ci anturajul, cineva ca eminenta cenusie, – baga strimbe in interiorul AIE, adicatelea Filat “raminind un filatel curatel”, de parca nu se stie ca PLDM numai partid cu democratie interna nu este.
Deci, Filat, care l-a votat pe Voronin pe 4 aprilie 2005, nu se poate dispensa de aceasta apucatura si e gata, probabil, sa se reprostitueze politic, votind un sef de stat controlat de PLDM si PCRM. Sigur, pe Ghimpu nu-l ia nimeni in calcul, iar pe Lupu vor sa il “pedepseasca” – asta placind cui? – corect – rusilor. Si Filat stie asta, nu?
Sigur, Filat va argumenta ca asta e “de dragul stabilitatii” (mai corect – a mlastinii, cum a fost dupa 4 aprilie 2005). “Stabilitatea” de dupa 4 aprilie 2005 a afundat statul in probleme grave, care “buhnesc” in toata frumusetea acum. Daca, insa, cavalcada de alegeri parlamentare anticipate incepea in 2005, cred ca acum eram in alta etapa, poate mai buna, cu mai putini comunisti.
Sigur, Filat are un fix: nimeni sa nu fie mai presus de el in acest stat. Vad ce scrie acum Constantin Tanase despre “proiectul Filat”, la fel ca si alti ziaristi/analisti/experti, care au decis sa deschida ecluzele si sa nu se faca de ris cu totul in atitudinea lor fata de idoli.
Ca o dovada ca PLDM este un PDAM-2, un PD-2 si chiar mai rau, e si propunerea privind seful CEC, fiind vorba de Iurie Ciocan, pentru care am respectul ca om activ si cunoscator, dar cred ca aici este, iarasi, o fina “cooperare” si un rezultat al intilnirilor secrete Filat-Voronin. Apropo, Vasile Gafton, al doilea membru actual al CEC, fost coleg de facultate si, se pare, unicul „bun prieten” al lui Filat, propus de PD in prima componenta si repropus acum de Filat, a demonstrat exact ce banuiam – se pare ca el a primit comanda de la Filat sa incerce a anula spotul unionistal PNL in campania de referendum. El a fost cel care a tot prezentat proiectele de decizie privind PNL…
In general, nu sint de acord cu cei care se pling de alegeri anticipate si care justifica orice prin “stabilitate”. Ba chiar consider ca e foarte bine. Abia mai ai posibilitatea sa ridici valul de pe niste lucruri reprimate si rasreprimate sub regim comunist. Daca au guvernantii tarie si caracter, principialitate si interes national – macar sa vorbeasca, daca, insa, nu o pot, inca, face – oamenii ar avea macar sentimentul ca pretinsii democrati sint altii, stiu ce e cu ei, incotro vor, nu se fac nici ca ploua cind Hilary Clinton propune sprijin pentru aderarea la structurile euratlantice, vor sa iesim din CSI, ca Georgia, si vor sa inceapa macar si unde se poate, pe moment, reformele facute de omul de caracter Mihail Saakasvili.
Desigur, Filat actioneaza fariseic si duplicitar – daca nu el – nici altul sa nu fie urcat pe piscul Presedintiei, din care exact politicienii nedemocrati, din toate partidele, au facut un Corleone supus Moscovei. Ei nu pot actiona in cadrul si sub imperiul legiii, ci sub imperiul traficului de influenta, pe care fiecare vrea sa il practice cit “mai reusit”.
E chiar bine ca sunt alegeri dese, poate asa vom scapa de comunisti, poate se vor developa mai repede si falsii democrati, care lupta pentru ciolan, nu pentru a face bine oamenilor.
Acum, problema care se mai pune este de ce Voronin a facut cunoscut faptul intilnirilor secrete cu Filat? In ce masura el crede ca poate face o majoritate ad-hoc pentru alegerea cuiva sef de stat fara PD si PL si ce impact va avea asta asupra PLDM? Voronin isi bate joc de naivi si bine face, ca sa le fie la toti de invatatura.
Pe mine nu m-ar mira cooperarea PLDM-PCRM – banuiam dintotdeauna o coalitie posibila intre PCRM si PD-2/PDAM-2, alias PLDM. Iata ca a iesit si la suprafata, in vazul tuturor, si Filat a inceput sa se bilbiie. Clar ca si Voronin, si Filat vor sa se razbune pe PD, il urasc pe Lupu, dar nu stiu daca asta ar fi bine pentru adeptii AIE-2. Da foarte mult de gindit ce spune Voronin: ca locul lui Filat nu este in Alianta pentru Integrarea Europeana, deoarece, prietenia cu celelalte doua partide de dreapta le aduc liberal-democraților doar prejudicii”. Interesant, nu? Numai ca trubadurii jalnici ai lui Filat asta nu analizeaza…
Sa il considere Filat pe Voronin sfetnic pentru buget, relațiile cu Rusia, vizita la Bruxelles? Atunci ma intreb ce fel de anturaj are Filat – gen Carpov, Leanca, Fruntasu, nu mai spun de Godea si de altii, care vor sa infrateasca PLDM cu dracul, ca sa treaca puntea? Puntea incotro? Spre Est sau spre Vest? Eu cred ca spre Est. Si, in general, Filat trebuie sa aiba consultari cu Voronin sau in Consiliul AIE-2, despre care auzim ca nu s-a convocat inca? Vedeti ce democratie e in partidele si coalitiile pretins democratice?
Toate aceste lucruri ma amuza copios. Problemele sint extrem de serioase in Republica Moldova care nu poate deveni stat si nu inzadar stiu “Iluminatii” foarte bine ca drumul nostru e spre Unirea cu Romania. Si toti falsii democrati, nu mai spun de comunisti, vor sau nu vor, “sapa tunel” in aceasta directie. Noi le dorim succes.
Vitalia Pavlicenco
asa si nam intzeles ce a discutat filat cu cioroiu.articol de tip – da sa sunam la ghicitoare ca sa ne ghiceasca pe ramasitzele de cafea.
si apoi, daca sintetz asa de intelegenta, de ce folositzi cuvintele de tip-aia?e ceve tziganesc, dar nu romanesc.urit suna de tot.
Zice lumea ca in curind vom avea un nou Presedinte al tarii, Vladimir Filat, care va fi ales cu voturile PCRM si PLDM, iar in consecinta va cadea guvernul Filat si vom avea si un nou prim ministru – Dodon.
pregatiti-va de decolare, ne asteapta guvernarea PLDM + PCRM!
Iata si un articol mai ca lumea al trubadurului Nicolae Negru
http://www.jurnal.md/ro/news/nicolae-negru-rusia-preocupata-de-reunificarea-rm-cu-romania-200075/
Nicolae Negru: Rusia, preocupată de reunificarea RM cu România
Comentând, la „Eho Moskvî”, rezultatele alegerilor recente din RM, un jurnalist rus spunea că problema unirii RM cu România este la fel de populară la Chişinău ca eventuala unire a Rusiei cu… Noua Zeelandă. El a tras această concluzie din rezultatele electorale ale PNL care a mers în alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 cu lozinca unirii. Împreună cu un alt coleg de-al său, ambii jurnalişti întorşi de la Chişinău au încercat să asigure publicul că tema unirii nu merită atenţia care i se acordă.
Dar „Eho Moskvî” nu este un post de radio tipic.
În general, în Rusia nu se glumeşte la această temă. Dimpotrivă, acolo se observă o preocupare obsesivă mult peste simplul interes al unui stat vecin faţă de posibilitatea reunificării RM cu România. E ciudat că, pe de o parte, ruşii subapreciază numărul de unionişti, se încearcă prezentarea unionismului ca pe o tendinţă marginală în societatea moldovenească, iar pe de altă parte, ei urmăresc cu atenţie maniacală orice pas, orice mişcare în relaţiile dintre RM şi România.
Crize de gelozie
Am putea spune chiar că la gravele probleme cu care se confruntă azi Rusia, unele ameninţându-i existenţa, pare să se fi adăugat în ultima vreme încă una: „pericolul” reunificării RM cu România. Orice semn de apropiere, orice relaţie se leagă între Chişinău şi Bucureşti, între românii de pe ambele maluri ale Prutului, sunt privite din acest unghi de vedere, provocând crize de gelozie.
De aici şi preocuparea pentru tratatul de bază şi tratatul de frontieră dintre RM şi România, pentru neutralitatea RM, pentru menţinerea RM în spaţiul canonic al Patriarhiei Ruse etc. În această stare, nu e de mirare că în ziua de 7 aprilie 2009 ambasadorul Rusiei la Bruxelles a arătat cu degetul spre România, înainte chiar decât Voronin. Bucureştiul era de blamat, din punctul de vedere al ruşilor, pentru ieşirea a mii de tineri să protesteze în acea zi. Obsedată de această idee, Moscova încearcă în ultima vreme să ne descurajeze în intenţiile de integrare europeană. Recent, ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin le recomanda politicienilor noştri să nu-i prostească pe moldoveni cu posibilitatea intrării în UE.
Diversiune mediatică
Şi venirea la Chişinău a unor mass-media de peste Prut este văzută de la Moscova nu drept ceea ce este – investiţii ale unor oameni de afaceri, ci o diversiune mediatică în scopul reunificării. Bucureştiul le-a trimis, crede Moscova, să influenţeze audienţa din punct de vedere politic. Sponsorii români controlează conţinutul ştirilor TV şi ale publicaţiilor pentru a promova „reunificarea cu ţara” – o asemenea idee a lansat zilele trecute portalul Russia Today într-un reportaj intitulat „Moldovan TV broadcasts more than just entertainment” (TV moldoveană, mai mult decât doar divertisment”), speriind audienţa că mass-media române ameninţă suveranitatea RM. Deputatul comunist Iurie Muntean este citat pentru a semnala acest pericol.
RT nu aduce vreun argument care ar demonstra că ştirile noilor televiziuni – e vorba probabil de Jurnal TV şi Publika – sunt controlate de Bucureşti şi că propagă ideea reunificării. Singura „dovadă” este declaraţia lui Vitali Andrievski, proprietarul unui site care spune că ar fi fost contactat de „nişte persoane din România” care i-au propus asistenţă financiară în schimbul „sprijinirii ideii de reunificare dintre RM şi România”. Evident, dl Andrievski trece sub tăcere faptul că preferă să fie finanţat de Moscova.
„Limba română, în loc de moldovenească”
Întru demascarea planurilor „expansioniste” ale României, RT relatează despre apariţia cotidianului „Adevărul” care „este tipărit în limbă română, în loc de moldovenească”. Trebuie, probabil să ai tupeu imperial ca să te alarmezi de apariţia unei versiuni locale a unui ziar bucureştean şi să nu spui niciun cuvânt despre câte ziare din Chişinău poartă aceeaşi denumire ca şi ziarele de la Moscova. Iar despre „limba moldovenească” ce să mai vorbim?
RT este un portal finanţat de statul rus, destinat străinilor, iar materialul în cauză are toate datele unei lucrări propagandistice, de spălare a creierilor, sub aparenţa unui reportaj de la „faţa locului”. „Cireaşa de pe tort” poate fi considerată opinia „expertului” Bogdan Ţârdea care vorbeşte despre „perfidia” reunificatorilor: „Operatorii moldoveni ai reţelelor de cablu care difuzează televiziunile ruseşti inserează programe româneşti în timpul de emisie a canalelor ruseşti. Programe care propagă dorinţa Bucureştiului de a-şi întoarce Moldova. Ei folosesc posturile ruseşti pentru a difuza idei pe care Moscova nu le-ar accepta niciodată”. Evident, „expertul” nu se oboseşte să dea detalii. Şi, la fel de evident, reporterul nu precizează că Bogdan Ţârdea este coordonatorul fundaţiei ruse „Priznanie”, finanţată din bugetul Federaţiei Ruse.
Adevărul este că majoritatea operatorilor de cablu transmit multe posturi ruseşti şi câteva posturi româneşti. RT foloseşte această situaţie nenormală în scopul său antiromânesc.
Şi ca să fie mai convingător, reporterul RT ne „informează” că, conform sondajelor (ce fel de sondaje?), pe parcursul anului trecut, numărul doritorilor de a se reuni cu România s-a triplat, de la 5 la 15%.
Unirea inevitabilă
Am fi însă şi noi nesinceri dacă am spune că venirea unor mass-media de peste Prut este lipsită de orice semnificaţie politică. Nu este şi nu trebuie să fie în condiţiile dominaţiei informaţionale ruseşti din RM, aşa încât majoritatea moldovenilor tratează evenimentele internaţionale prin prisma Kremlinului care ţine sub control toate televiziunile cu acoperire naţională din Rusia.
Asta, de fapt, deranjează Moscova, faptul că monopolul ei mediatic este subminat de oamenii de afaceri din România. Cât priveşte reunificarea, nu vom încerca să-i convingem pe ruşi de contrariul, că nu ar exista acest „pericol”.
Există, chiar din momentul când s-a prăbuşit URSS. E şi firesc să existe mişcarea de reunificare, şi fiindcă este firească unirea, se face şi fără propagandă. Orice zi de libertate este un pas spre unire. Chiar dacă unii nu văd semnele ei, se va produce. După o iarnă lungă, secetoasă, este greu să-ţi imaginezi vegetaţia abundentă a verii.
Pt robin hud
Poate mai inveti putina gramatica, ce zici?
Sigur, nu toti pot intelege unele articole, sint si oameni grei de cap…
Dupa mine interesele intre Filat si Voronin sunt o etapa de tranzitie spre o dominatie totala. Vorba lui O. Henry” Bolivar cannot carry double”. Filat pana la urma il va pacali pe batranul bolsevic.
Dar eu ma intreb care este relatia Filat- Plahotniuk? Oare mamaliga moldoveneasca a fost deja impartita intre acesti doi or suntem abia la inceputul razboiului pentru dominatia SRL RM?
Sper sa se realizeze si vom scapa si de lupi si de ulianici.
RM(republica mafiei)
Comuniştii sunt imprevizibili în continuare.După „ eşecul” cu PD-ul ,posibil ca PCRM-ul vrea să joace mai spre dreapta , spre PLDM. În cazul dat PD-ul , chiar fiind în Alianţa-2, va fi constrâs şi din dreapta, şi din stânga, astfel pomenindu-se la locul fix la care pretinde, la centru, fără prea multe manevre. Atunci ne putem întreba : cu cine va fi în continuare PLDM? La sigur ăştea din urmă prevăd unele viitoare mişcări-surprize, din care motiv se arată atât de„ amabili” în a oferi funcţii în Guvern şi celor din PCRM. La rândul său,nici PL-ul nu va „mocni” pe loc. M.Ghimpu a spus clar că nu doreşte să guverneze alături cu comuniştii. Şi aici, iarăşi,surprizele nu se vor lăsa prea mult aşteptate, căci nimic nu este bătut în cuie, mai ales în politică, unde coaliţiile, alianţele nu sunt de lungă durată. Urmează întrebările cu multă bătaie de cap: – cât va rezista AIE-2 în această componenţă?
Va fi AIE-2 o marionetă rusească sau nu, va fi cu adevărat pentru integrare europeană,va funcţiona 4 ani sau fiecare componentă în parte îşi va perfecţiona strategiile preelectorale?…
In aceasta dupa-amiaza soseste la Chisinau o delegatie a Parlamentului Romaniei condusa de Titus Corlatean.Continua lupta UE(Romania)-Rusia pentru politica din RM.Oricum, sper ca delegatia sa vina cu lectiile facute, sa se semneze niste acorduri bilaterale,ceva,sper sa nu vina doar in Vizita cum a venit acum doua saptamani Geoana.
Foarte bun articol. Rezonanta mare pe valea Bicului. Stimata doamna, daca aderati la PLDM tot avea sa spuneti ca e PDAM 2? Cuba moya! Cha-cha-cha!
Un articol de nota +10.
Nu de uitat că Filat cînd a venit din România a plecat la Lucinschii şi Diacov, peurmă a format PLiberalDM cu doctrină conservătoare. De ce …Liberal… cu doctrină conservătoare? Doar deacuma erau Liberalii cu Ghimpu şi Chirtoacă şi Naţionali Liberalii cu Dna V.Pavlicenco cu doctrine liberale! Pentru Filat Putin îi este „fan”.
Pe mine nu ma mira faptul, dacă se va forma coaliţia PLDM-PCRM
De acord cu multe ce scrieti in acest articol,dna V.Pavlicenco.Este adevarat sloganul ca numai unirea cu Romania mai este sansa oamenilor si a teritoriului dintre Nistru si Prut. Dar parerea mea este,ca nu trebuie sa repetati ca un papagal lozinca unirii,astfel aducand mari prejudicii acestui obiectiv. Exact ca femeea cu poalele ridicate…Sfatul meu este sa nu mai speculati cu aceasta idee,pentru ca oamenii stiu si fara adunatura din PNL ce au de facut. Sunt de acord cu unirea,dar aceasta se face cu majoritatea,nu cu 1-2% de electorat,fie si cu 12-17%. Daca la o adica majoritatea PLDM-PCRM ar vota unirea cu tara,ati fi impotriva? Nu stiu de ce,dar banuiesc ca si atunci ve-ti … gasi ce sa spuneti contra. Va rog nu va suparati,este doar o parere.
Pt robin hud şi alţii de teapa lui
Coborâţi oameni buni din copaci…!!!???
pentru pavlicenco, marea noastra profesoara.sint de acord ca unii sau unele persoane is grei la cap si nu pot intzelege ca e imposibil sa le impui majoritatzii imaginea ca ei sant romani.clar ca numai un fanat si psihic bolnav, doreste ca cu fortza sa-i faca pe totzi intr-o culoare. cu ce va deosebitzi de bolsevicii-comunisti, care proclamau ca vor fi sterge diferentzele dintre popoarele fostei urss si unica limba va fi cea -rusa.ori asai de dulce puterea de stat ca orisice metoda de a ajunge la ea ii buna? apoi, de gramatica, nucred ca majoritatea care-s in parlament , fac biznes sau is mari specialisti in domeniile sale, au o gramatica ideala si scriu pe nota 10.si invers, poate si scrii fara greseli, dar cum zic rusii,esti:dub dubom:.salutari din spania si o zi buna in continuare.sper ca la batrinetze va veni si mintea in cap, ca o persoana care pretinde la o postura de stat si mai , un lider de partid care tinde sa acapere simpatizantzi, nui sta sa vorbeasca in stil a-lea voronin,sstil de colhoznic-sovetic.
Pt luca
Eu cred ca mamaliga si cascavalul moldovenesti nu au fost impartite intre Filat si Plahotniuc si aici va fi mereu o mare problema, pt ca fiecare dintre ei se gindesc sa ii foloseasca pe comunisti si nu stiu cit e asta de bine… Dar m-a mirat ce a spus Ghimpu la Jurnal TV – ca, la sigur, presedintele va fi ales.
Pt CIPI
Parerea mea este ca AIE-2 va fi o marioneta ruseasca ori nu va fi deloc. Si asta e trist, pe de o parte, dar asta va demonstra – daca mai e cazul – ca acest al doi8lea stat romanesc nu poate fi stat. Ceea ce ati scris in postare este foarte corect, dupa mine.
Pt Varial
Mersi pt apreciere. Sint foarte fericita ca nu avem nimic in comun cu PLDM. Lasati Cuba in pace, eu am plecat la 20 de ani, din anul 5, ca sotie, 9 luni am purtat graviditatea si de 10 luni am adus fiica la Chisinau si mi-am continuat studiile. Am fost ca sotie si gospodina, am crescut copilul singurica (fiica mea, care a nascut aici vineri, vede ce inseamna primele zile dupa nastere, insa eu nu am avut nici un ajutor), iar sotul si-a satisfacut serviciul militar ca traducator, ca el a invatat la Universitatea Lomonosov, unde a cunoscut multi romani, cu care si azi tine relatii. Acolo erau trimisi cei care invatatu bine si s-a specializat in literatura. Ambii am crescut fara tati si ne-am format prin greutati, dar am ramas oameni respectati, fara pete, asta fiind exact ce ii enerveaza pe cei pe care ii critic.
Nu faceti nici un fel de aluzii, ca nu avem, nimeni dintre noi, nici o cooperare cu nici un serviciu ocult. Mai mult, de la Facultate si rectorat nici ca sotie nu-mi dadeau voie sa plec, spunind ca voi pleca peste doua zile in SUA, dar, pina la urma, au semnat „harakteristika”, asa cum era atunci, fara „rekomendatie”. Iar din Cuba mai nu ne-au expediat acasa in 24 de ore, fara drept de a mai parasi URSS, pentru ca noi eram tineri casatoriti, sotul avea deplasari frecvente si m-a luat, fara sa stie ca trebuie cerut voie, cu el. Ne-a salvat doar tineretea, le-a fost mila de noi decidentilor. Asa ca nu spuneti aiureli din lipsa de argumente, dupa principiul ridicatului fustei ca matusa Ileana, cind nu mai are ce zice…
Pt Elena
Mersi e sfat, dar nu-l putem urma. Noi avem partid democratic, unde nu Pavl;icenco si Elena decid. Dati-i sfaturi lui Filat, poate va asculta.
Nimeni nu va sti si nu va face ceva, daca cineva nu va incepe acel „ceva”. Va angajati sa ne spuneti momentul, ca noi poate nu-l pricepem, mai ales ca si Snegur ne-a promis sa ne spuna cind trebuie facuta Unirea si a uitat. Acum Filat, care i-a strins pe copiii lui Snegur si Lucinschi, vrea, probabil, sa o puna pe Natalia Gherman presedinte, Snegur, caruia i-a platit editarea memoriilor, sa il asculte si, astfel, sa scape de Lupu. Cred ca si asta discuta cu Voronin.
Cit priveste Lucinschi, el sta in spatele lui Filat, Ghimpu si, poate, Diacov. Asa ca nu mai scapam noi de nomenclaturisti, au venit deja bravii lor copii. Asta e politica ruseasca – la timpuri noi … tot noi.
Pt robin guda
Pt cei grei de cap explic: nu pretind la functii in stat si, pina la 9 mai plec din functia de presedinte al PNL.
Comparatia cu ai nostri sau cu mai vechii comunisti va vizeaza. Cine nu are constiinta adevaratei identitati, e pierdut. In RM au ramas, dupa deportari, risurile si nomenclaturistii, cu ai lor copii, de aceea sintem unde sintem. Daca mai schimonositi odata numele meu, va dau la spam.
doamna Pavlicenco
chiar nu inteleg, de unde ati luat-o ca in spatele lui Ghimpu e Lucinski?
e lipsa de logica, caci Ghimpu e in relatii de ostilitate cu Filat, care chiar il are in spate pe Lucinski si in relatii bune cu Lupu, blamat de cel din urma
cineva din noi doi ii chior, asta in privintza numelui.ori numele meu fa face sa chioritzi.in ce priveste deportarile.e jale , dac ganditzi asa. da in marea masura avetzi si dreptate, dar mii interesant din ce patura atzi provenit si singura?cine vau fost parintzii , ce studii aveausi cu ce se ocupau?apoi nu cred ca nu atzi fost sau in comsomol dar cred ca si in partid atzi fost. vad ca ghimpu tare ascunde in biografia sa aceste momente.drept ca am intzeles ca nu stiu cine din bunica lui chirtoaca avea sarmana numai 1 sau 2 clase absolvite, aici atzi nimerit. adica ca la rusi,kto bil ne kem tot stanet fsem.dar de provenentza mea statzi linistit ce buneii mei din ambele partzi aveau studii, ce drept cas primite pe timpul romanilor, asa si am un bunel , care a fost condamnat pe 25 de ani, de catre regimul comunist, eliberat in 1956 si ulterior reabilitat dupa decesul sau. asa ca sa nu incercatzi sa-mi aratatzi cine pot safiu eu.apropo si copii mei is peste hotare si fac studiile aici in UE la ce si copii imi sint recunascatori adr si ei se identifica ca moldoveni si cu mare mandrie.dar de spam- ce sa va spun, iarasi in rusa-vi barin vi hoziain.cu regret cultura schiopateaza.adios.
robin duck
ai pretentii ca ai studii, dar esti prost ca noaptea (apropo, asta nu e motiv sa nu te consideri mandru si trufas moldovan, uite staris, misin, tkaciuk ei tot moldoveni sunt)
si daca tot ai pretentii ca esti baiat cu studii (sic!), ia aminte ca se scrie
kto bil ne kem tot stanet vsem
si nu
kto bil ne kem tot stanet fsem
ce desteptzi mai sintetzi, bre fulture- eu nu pretind la corectitudine eu pretin la ceia ca deja ai intzeles ce sa scris.ma bucur ca esti destept, apoi dupa mine e mai bine sa fiu prost moldovean ,decat rasul europei ca tine.nu ma supar, doar esti roman.cu aceasta zici totul.nu ma pune la rusii aceia, singur ca ei esti un mancurt. tziai vindut neasmul .
Uitati ce discuta…
Europarlamentar: „Filat e tentat să aducă comuniști în Guvern”
Europarlamentarul britanic, Graham Watson, a menționat în cadrul unui articol, detalii despre întâlnirea avută Miercuri cu primul ministrul al R. Moldova, Vlad Filat.
Ei au discutat despre progresele menite să apropie R. Moldova de Uniunea Europeană și despre AIE 2 căreia îi lipsesc două voturi pentru a instala un Președinte. Graham Watson: ”Îmi este frică că el (Vlad Filat – n.n.) este tentat să aducă comuniști în Guvern, aceste intenții nu sunt privite cu ochi buni la Bruxelles.”
Graham Watson, reprezintă în parlamentul European cetățenii britanici din Anglia de Sud-Vest și Gibraltar, este membru al partidului Liberal Democrat.
Ar fi o mare greseala ceea ce vrea sa faca Filat,comunistii nu au ce cauta in guvern…nu poti sa bagi mortu-n casa pentru ca o sa inceapa sa puta,asta ar trebui sa stie si Filat…
way sularim prasada
daca tot esti moldovan sadea, ce scrii in romana, scrie biciule in moldoveneasca, cum face smirnov in republica lui moldoveneasca?
Pt mugur
Il cunosc personal pe Graham Watson. Iata, vedeti, ce pune la cale Filat prin Evropa?
Pt vultoor
Asta acum Lucinschi s-a cam dezamagit in PL – P.L. – Petru Lucinschi. Insa Ghimpu, Hadarca au fost mereu oamenii lui Lucinschi, apoi si Salaru, care a lucrat la Asto, AL CARUI SEF, Stati, este devotat lui papa, Lucinschi. Dincolo – la PLDM, sint Leanca, care a fost vice la ASITO, plus altii, nu mai spun de Kiril Lucinschi. S-au impartit bine. De aceea, nu va iesi nimic.
ei doamna, daca PL=P.L.=Petru Lucinski, apoi avem loc de interpretari si fata de alte partide 🙂
asadar putem sa-l suspectam si pe domnul Untila, care a fost si presedintele tot unui partid liberal, ca ar fi condus de Lucinski (si pe dumneavoastra, ca tot ziceti ca ati candidat la functia de presedinte aceluiasi partid liberal)
ps. totusi ce s-a intamplat in ’93 cand conducerea parlamentului si-a dat demisia si Lucinski a ajuns presedinte de parlament? s-au ceva gresesc, ca inca eram in scoala si nu eram cu toate la curent
Pt vultoor
Ma mir cu cita usurinta scrieti aiureli.
Nu am candidat pt functia de presedinte al PL. Au candidat Sergiu Mocanu, Veaceslav Untila si Vladimir Braga.
Nu cunosc nimic despre 1993, eu atunci ma judecam cu conducerea Agentiei Moldova-pres, care m-a dat afara de doua ori ilegal si am cistigat dosarele, dar nu am revenit la serviciu. Din 1994 am devenit redactor-sef la ziarul Mesagerul, al PFD.
Dar noi oare asta dicutam sau ce negociaza Filat cu Voronin?
si pe mine ma mira cu cata usurinta atacati, poate ca si am gresit cand am spus ca ati candidat la functia de presedinte, dar nu asta era esentialul
Pt vultoor
Este o metoda mai simpla, daca ceva ti se pare, intrebi, nu spui afirmativ, dupa care vezi ca ai gresit.
http://romanmihaes.wordpress.com/2011/02/13/voronin-graham-watson-si-vlad-filat-alianta-pcrmpldm/
Roman Mihaes: Voronin, Graham Watson si Vlad Filat: Alianta PCRM+PLDM?
Graham Watson:
On Wednesday I met Moldova’s prime minister Vlad Filat to discuss progress in bringing his country closer to the EU. He has reformed his democratic ‘Alliance for European Integration’ coalition but lacks enough votes to install a President. I fear he is tempted to bring the Communists into government, which would not go down at all well in Brussels.
http://www.peoplesrepublicofsouthdevon.co.uk/2011/02/12/common-policy-on-economy-pushed-in-euro-zone-but-few-commitments-to-single-market-in-energy/
Europarlamentar: “Filat e tentat sa aduca comunisti in Guvern”
Europarlamentarul britanic, Graham Watson, a menționat în cadrul unui articol, detalii despre întâlnirea avută Miercuri cu primul ministrul al R. Moldova, Vlad Filat.
Ei au discutat despre progresele menite să apropie R. Moldova de Uniunea Europeană și despre AIE 2 căreia îi lipsesc două voturi pentru a instala un Președinte. Graham Watson: ”Îmi este frică că el (Vlad Filat – n.n.) este tentat să aducă comuniști în Guvern, aceste intenții nu sunt privite cu ochi buni la Bruxelles.”
Graham Watson, reprezintă în parlamentul European cetățenii britanici din Anglia de Sud-Vest și Gibraltar, este membru al partidului Liberal Democrat.
Sursa: peoplesrepublicofsouthdevon.co.uk/
http://www.timpul.md/articol/europarlamentar-filat-e-tentat-sa-aduca-comuniti-in-guvern-20474.html
Au ajuns si la mine pe surse, informatii, ca intre Filat si Voronin au avut loc citeva intilniri cordiale, si ca cei doi s-au apropiat foarte mult, dar nu le-am dat mare importanta, pina nu au aparut si doua declaratii importante care nu au cum sa fie trecute cu vederea.
Avem doua scurgeri de informati foarte importante, prin prizma guvernarii RM si a posibilei reconfigurari a coalitiei de guvernare. Una vine de la Voronin care a declarat ca a avut citeva intilniri si discuta cu Premierul Filat despre depasirea crizei politice, acesta a mai declarat ca isi doreste o alianta intre PCRM si PLDM, fara PL si PD, care avind 32 +42 de mandate, ar putea rezolva toate problemele.
Intrebare pentru elevii de clasa a noua: de ce Voronin a aruncat pe piata informatia despre intilnirile cu Filat, caruia ii dauneaza la imagine?
Alta scuregere vine de la Graham Watson, parlamentar european, care intr-un comentariu de-al sau, descrind unele detalii din convorbirea cu Premierul Filat, declara ca acesta este tentat sa aduca comunistii in guvernul RM, si ca aceste intentii nu sunt privite cu ochi buni la Bruxelles.
Aceste informatii le numes scurgeri pentru ca nu au fost livrate oficial, ci oferite publicului postfactum pentru a produce un anumit efect sau pentru a preintimpina unele consecinte nedorite.
Pe internet au aparut deja tot felul de speclatii, ca intre Filat si Voronin s-au impartit deja si functiile si ca lui Filat i-ar reveni functia de Presedinte al tarii , astfel cazind guvernul Filat automat se considera desfacuta si AIE-2 si Dodon devine prim-ministru iar Lupu poate fi lasat spicher daca va dori si PD sa se ralieze, daca nu, Lupu va fi demis si in locul sau va fi instalat Voronin.
In alt scenariu, Natalia Gherman va deveni prima femeie Presedinte a R.Moldova , Filat ramine premier, cu guvern de uniune nationala, iar Lupu demis si Voronin ales Presedinte al Parlamentului, in acest mod PLDM ar obtine doua functii inalte din cele trei rivnite. Imi par si mie fanteziste aceste scenarii dar vorba populara nu iese fum fara foc.
Cine se apropie de Voronin moare politic
Se stie ca liderii care au incercat o apropiere de Voronin s-au sinucis politic cu tot cu proiectele lor politice, de exemplu Rosca si PPCD, Serebrian si PSL, Diacov si PD-modelul 5 aprilie 2009 cind nu au trecut in Parlament, Urechean si AMN cu incercarea de a face colitie cu PCRM dupa 5 aprilie 2009 si altii.
Care ar fi consecintele pentru R.Moldova al unei astfel de combinatii PLDM+PCRM?
1. Pentru tara consecintele ar fi dezastruoase, scurgerea venita de la Graham Watson si sugestia lui este clara –
UE nu va sustine o asemenea guvernare, nu va mai oferi asistenta generoasa promisa si in consecinta din liderii de moment in Parteneriatul Estic, o sa devenim si noi o bataie de cap a Europei, cum am mai fost pe timpul guvernarii comuniste. Exista pericolul repetarii scenariului perioadei 1998-2001, atunci cind UE prima data a incercat sa ajute RM sa adere dar in rezultatul venirii comunistilor s-au inghetat relatiile pina in 2009.
2. Fara indoiala ca coalitia PLDM cu PCRM nu va putea sa conduca la reformele dureroase dar atit de necesare tarii, ci va fi o banala imparteala a sferelor de influenta in justitie, afaceri, mass-media, etc. inre rechinii tineri, adica gruparea politico-economica unita in jurul Premierului Filat si rechinii batrini uniti in jurul lui Voronin, iar gruparea Plahotniuc va fi scoasa pe tusa, sau obligata sa ralizeze la una din cele doua.
3. PLDM va avea de pierdut enorm in plan electoral si de imagine, caci din cele aproximativ 30% de votanti a PLDM, peste 3/4 sunt cu vederi de centru-dreapta si dreapta, in special tineri de la 18 la 45 de ani. Cu siguranta ca PLDM va repeta soarta PPCD si va trece in istorie, chiar daca e posibil sa-si pastreze un nucleu de vreo 5%, va fi un partid marginal si nefrecventabil.
4. Vlad Filat cu mare greu a depasit handicapul de a fi venit de pe segmentul de centru-stinga, mai ales dupa votul pentru Voronin din 4 aprilie 2005, din PD-ul de stinga, spre segmentul patriotic si proromanesc de centru-dreapta, aceasta schimbare radicala fiind facilitata si fiind posibila doar eforturilor extraordinare a trioului mediatic – Val Butnaru(Jurnal de Chisinau) – Constantin Tanase(Timpul) si Veaceslav Tibuleac (Vocea Basarabiei), care au girat pentru Filat in fata tineretului si intelectualitatii nationale, si au facut posibil fenomenul politic Filat – politician proeuropean si proromanesc.
In cazul in care Filat duce PLDM spre o alianta cu PCRM-ul nereformat , capitalul politic al acestuia in scurt timp il va egala pe cel al lui Iurie Rosca, si vor avea ocazia ambii sa se intrebe reciproc de ce au avut nevoie de Voronin din cauza caruia s-au sinucis politic. Capitalul politic de incredere a electoratului este o chestiune foarte fragila, astazi este, miine daca ai gresit il pierzi foarte repede.
Cum se poate depasi criza politica intr-un mod onest?
Am mai declarat, in cazul cind PCRM nu doreste sa ofere voturi pentru candidatul AIE la Presedintie exista unica solutie corecta si legitima – aminarea alegerilor Presedintelui si petrecerea repetata a unui referendum pe art.78 din Constitutie impreuna cu alegerile locale anticipate.
Trebuie odata si odata sa scoatem chestunea alegerii Presedintelui tarii de la negocierile tenebre dintre liderii partidelor parlamentare si sa decriminalizam acest proces.
Iar pentru a spulbera temerile de a nu avea un presedinte autoritar sau chiar dictatorilal, exista solutia conform careia candidatura primului ministru sa fie propusa de majoritatea parlamentara formata in Parlament, ceea ce se intimpla in mai multe state.
P.S. Sper ca liderii PLDM, Filat si Tanase, sa inteleaga responsabilitatea imensa care o au fata de electoratul de centru si centru-dreapta, care i-a mandatat pentru integrarea europeana si pentru reforme democratice.
Stimati colegi, mergeti inainte cu PL si PD spre UE!, consolidati AIE-2, si va rog mult sa nu va prostituati politic cu comunistii. Nu meritati sa deveniti paria, personaje odioase, sa va fie rusine sa mergeti pe strada, sunteti din alta stofa, aveti Universitatea AL.I.Cuza din Iasi in arsenal.
Doar daca nu cumva sunteti santajati cu ceva. Dar nu vreau sa cred in asta. Bafta
pt Vitalia Pavlicenco
bine, o sa am in vedere
si o ultima intrebare, astia de la Unimedia ca mai blocheaza blogul? ce nu treceti pe o alta platforma, dar stati pe Unimedia, care se supune lui Filat?
Pt vultoor
Asta e o alta problema, la care va veni vremea si ma voi referi. In seara alegerilor, am postat un articol cu o ora inainte de inchiderea birourilor de votare si Unimedia nu i-a dat voie sa apara, argumentind ca au crutat serverul??? Era contra lui Filat. Dupa care au mutat blogurile pe alt server. Mai vedem, acum nu pot spune mai mult.
Dna V.Pavlicenco!Corecte remarca cu „odraslele” fostilor nomenclaturisti sovietici,dar si dv.tot de acolo veniti,nu-i asa? Analizati-va va rog lista membrilor „partidului cu principii democratice”,a carui lider sunteti si ve-ti „descoperi cine sunt marii promotori ai unirii… Repet… va dau dreptate in multe din ceea ce scrieti,dar,credeti-ma nu este aceasta calea pe care o propuneti.Obiectivul – da,nu insa si oamenii si „instrumentele” pe care le utilizati. Sper sa citeasca si „coteii”lui Voronin, a lui Filat,a lui Ghimpu si „dulaii” lui Lupu-Plahotniuc-Diacov, nu numai adeptii unirii… In rest sa ne auzim doar numai de bine! Doamne ajuta sa facem unirea!
CETATENIA ROMANA !!!!!
1. Pregatirea actelor pentru depunere la cetatenie
2. Caziere judiciare
3. Transcrieri acte in romania
4. Transcrieri acte straine in R. Moldova.
5. Clarificarea cetateniei romane.
Relatii de contact:
+373 79210890 MD
+373 22 860445 acasa
+40 740 539 507 RO
Pentru „vultoor”. Iti spun eu de unde P.Ch.Lucinschi este in spatele PL…. Ion Gadarca a fost consilier przidential al lui Lucinschi. Iti mai trebuie dovezi? Poftim inca una: Ion Gadarca paraseste Presedintia Frontului Popular din Moldova,la indicatia sefului de PCUS P.Lucinschi.
Pt Elena
Nu, eu nu am lucrat in organele sovietice si de partid, nu am fost nomenclaturista. Nu am detinut functii de conducere in perioada sovietica. Am lucrat la editura. Fiica mea este violonista, a plecat si a sustinut examene peste hotare, nu am depins niciodata din cauza ei de cineva.
futlere, remarc ca esti atre destept, nu cumva esti neam cu ghimpu?semeni tare.si inca o remarca. ce se observa ca totzi cei ce se considera romi, perdon- romani, is foarte agresivi si lipsitzi de o cultura de a discuta . fiind slabi in a convinge in dialog constructiv, varsatzi numai venin. si cum zic rusii, samaia luchsaia zaschita -ato napadenie.stii, in comparatzie cu tine, fiind eu aici peste hotare , nu mea fost rusine nimanui sa zic cas din R.Moldova.si unde nu am lucrat, de romanii tai, adica de tine, nus prea impresionatzi.cred ca si presa nu prea va jaluie.salutari de la un moldovean.buenos dias.
pt Elena
mersi de informare, se vede ca cunosti multe 🙂
pt robind duck
LOL
Doamna Pavlicenco,
Cum comentati declaratiile recente ale lui Iurie Leanca:
„Republica Moldova nu mai are nevoie să fie inclusă în pachetul balcanic”
„suntem în Parteneriatul Estic şi trebuie să beneficiem de şansele şi oportunităţile pe care le avem în cadrul acestei iniţiative”?
http://unimedia.md/?mod=news&id=29920
Politica este arta … posibilului !
Nu mai doreste Filatul să plătească din buzunarul propriu toate chiolhanurile de la alegeri !
Prea multă cheltuielă pentru aceşti plebei
curvari, beţivi şi fără obraz !
Filatul ştie că moldoveanul doreşte un „ţar” cu biciul în mână şi cu punga plină ! Vă va da şi ţar şi bani şi Preşedinte şi unire şi tot ceea ce vreti ! La fiecare ce nu îi aunge ! La multi -falosuri europene ! Că le merită !
Pt Liviu
Este o vinzare de interes national. UE, care ne vrea zona-tampon pe vecie, cersetori la poarta UE, are nevoie de asemenea slugoi, ca Leanca.
Среди русских старообрядцев существовал любопытный обычай. Перед смертью человек принимал еще одно крещение. Его окунали
в воду и меняли ему имя. Предположим, он был Иван, стал Петром, была Марья – стала Акулиной и т.д. Это делалось для того, чтобы умерший предстал перед Богом чистым, безгрешным. Ведь в земной жизни грешили Иван и Марья, а Петр и Акулина еще не успели согрешить, как тут же отправились к Богу. В случае, если вновь крещенные не умирали, они должны были уйти в отшельники, дабы больше не общаться с грешным миром.
Вряд ли лидеры молдавской «демократии» знают об этом старинном обычае. Но они один к одному повторяют технологию обмана, практикуемой в этой секте. Старообрядцы этой секты пытались обмануть самого Бога. Молодые коммунисты Молдовы решили обмануть свой народ, назвав себя демократами, либерал-демократами и т.д. Народ еще помнит кровавый большевистский режим, унесший в могилы миллионы человеческих жизней. Народ боится повторения Гулага. Так давайте обманем народ! Назовем себя чистым именем ЛИБЕРАЛЫ, от слова СВОБОДА и … придем во власть. Но делать будем то же самое, что делали наши отцы деды: грабить и уничтожать свой народ.
Да, после диктатуры пролетариата, после Воронинского режима народ все еще живет в страхе. Но люди хорошо осознают, что господа филаты, лупы, плахотнюки и прочие «либералы» – это необольшевики и ничего хорошего ждать от них не нужно. С ними нужно бороться! Я за повторные выборы. Может быть у Филата закончился рис и фонарики, которыми он подкупал нищих избирателей, может быть, эти выборы будут более объективными, без мошенничества
Госпожа Павличенко, Вы боитесь, чтобы коммунисты не вернулись во власть. Поздно! Они уже во власти. И имя им неокоммунисты.
Неужели молдавская земля не может родить сотню порядочных граждан, которые бы работали на благо своего народа?! Неужели молдавская земля может рожать лишь филатов и не способна родить Саакашвили?!
http://romanmihaes.wordpress.com/2011/02/13/valeriu-manea-intalnirea-cu-filat-de-la-bruxelles/
Valeriu Manea: Intalnirea cu Filat de la Bruxelles
Asa si nu am inteles cine a organizat intalnirea care a avut loc joi, 10 februarie, a cui a fost initiativa, a diasporei, a ambasadei sau a lui Filat. Daca a lui Filat, atunci e semn ca incep alegeri anticipate. Sala din ambasada Moldovei in Belgia este una mica , dar tot nu am inteles principiul pe care au fost invitati cei din diaspora, pe linie de partid, sau de loialitate fata partide sau partide. Erau nu mai mult de 30 de conationali, aranjati in trei randuri pe scaune intr-o sala a amabasadei. In spatele lor in picioare toti angajatii ambasadei si misiunii RM pe langa UE. Toti din ambasada cu mutrele acre si incremenite, de-o importanta galactica, ii priveau dispretuitor pe cei din sala.
Paza personala, de la UE, caci a fost vizita oficiala, si Filat avea escorta, era tipica europeana, zambitoare, raspundeau la intrebari, in comparatie cu cei din ambasada si misiune. Totdeauna spuneam ca cei care au fost membri de partid, in special comunist, sunt rancai (masculi cu un testicul, special operati pentru a fi mai agresivi). La Ministerul de externe trebuie sa aiba o clinica speciala ca cei care sa lucreze in misiuni si ambasade sa fie vaccinati si operati impotriva comportamentului civilizat, sa nu zambeasca, sa fie nemultumit, sa fie ultraseriosi etc. Un fel de separare in clase, plebea, cei din sala, si patricienii, cei din ambasada.
Monologul lui Filat, cum si era de asteptat, a fost unul foarte si foarte optimist, dar comparativ cu un an in urma, mai putina incredere in cele spuse, asa mai mult propaganda (precum casele din lunca Prutului, promisiune ca pana la alegeri, apoi ca pana la Revelion, acum promisiuni ca pana la Paste, probabil pastele calului), un fel de bum-bum-bum-bum. Era si normal, functionarul care va spune adevarul va pleca rapid din functie. Doar ni s-a promis si comunism, si program alimentar, si apartamente si in general viitor luminos. Dupa o ora de monolog s-a ajuns si la discutie premier-cetateni (alegatori-dupa Filat, plebei-dupa ambasada). Multi s-au asteptat la o discutie serioasa, despre noi, despre R.Moldova, cine suntem noi, unde mergem, cum mergem, dar multi au si probleme personale nerezolvate de zeci de ani, probleme simple, care se rezolva rapid si eficient (la dorinta guvernarii).
Fiecare cu problema lui. Unii au spus despre problemele pe care le au cu banii pe care i-au investit in constructia apartamentelot in Chisinau si astazi nu au nici apartamente nici bani. Altii ca avocatii costa nu mai putin de 500 de euro. De parca asta-i problema premierului. Au fost intrebari de la cei care sunt in functii-cheie la institutiile europene, la companii transnationale, un tanar care s-a prezentat Ciubuc (asa si n-am inteles daca este ruda cu ex-premierul Ciubuc) are o functie inalta in operatorul national de comunicatii “Belgacom” din Belgia, a propus premierului sa angajeze la companiile de stat din Moldova pe cei care au o experienta in Occident.
Aici si s-a produs confuzia. Filat spune ca problema majora sunt cadrele, nu sunt in Moldova specialisti buni (iata Molojen la “Registru” este un exemplu de specialist clasic din Moldova, nu vorbeste romana, engleza o vorbeste, pe site-ul oficial al IS “Registru” limba vorbita este cea moldoveneasca, bani platiti cu miile pentru perfectarea pasapoartelor, cozi interminabile la sectiile de pasapoarte, coruptie etc).
Filat l-a prezentat pe Fruntasu, vanatorul de creieri pentru functiile in guvern.
Propunerea a fost explicita, dar refuzata diplomatic, ceva de felul ca se poate , dar nu se poate fiindca nu putem sa va oferim acelasi salariu. Asa-i politica la Moldova.
La intrebarea despre pretul la gaz, putin c-am enervat, Filat a spus clar ca cu Rusia putem discuta orice, despre colonizarea planetei Marte, despre neproliferarea armelor nucleare pe Luna, dar nu pretul la gaz, asta este tabu pentru Moldova la tratative. Pretul este unul, stabilit de Gazprom si basta. Asta nu se discuta si Doamne fereste sa se negocieze. Joi seara la bursa de la Rotterdam gazul se vindea pentru UE cu 120 $ mia de metri cubi, iar pentru august 2013 erau semnate contracte cu pretul de 150 $ mia de metri cubi.
Filat nu credea ca Europa plateste atat, dar Leanca a confirmat faptul. Calculati cat plateste acum consumatorul in R.Moldova si cat va costa gazul. Halal de asa Guvern sa nu poata negocia. S-a spus si ca MoldTelecom-ul va fi privatizat, (in Belgia “Belgacom” este intreprindere de stat si are active de cateva miliarde), dar nu s-a spus la ce pret se va vinde, anterior o firma off-shore propunea tocmai 10 mln. $, ia alta din Moscova 16 mln.$. Buna afacere.
S-a vorbit despre Ministerul de Interne, despre reforma de acolo ca o conditie a UE pentru eliminarea vizelor. Ce fel de reforma la MAI, cu care program de reforma, nimeni nu cunoaste nimic.
S-a spus ca putini sunt care cunosc despre existenta R.Moldova chiar si in institutiile europene, s-au propus, din partea diasporei, actiuni concrete de promovare a R.Moldova, atat in Eropa, cat si in toata lumea.
Intrebarile de baza ramaneau totusi cele legate de politica de cadre a noii conduceri, cine vor fi cei care vor conduce, alegerea Presedintelui interesa putin, se va ajunge la instutionalizarea clientelismului si a licheismului, sau totusi va fi o conducere democrata, pentru popor.
La intrebarea despre misiunea Moldovei la UE ( intrebare iarasi despre cadre), putin personal, fara experienta, Leanca a raspuns ca bugetul a fost micsorat cu 17% comparativ cu 2010 si ca totul va ramane pe vechi, pe alocuri si mai rau. Daca ambasada din Moscova are zeci de angajat platiti, iar misiunea 5 sau 6 , automat apare sensatia ca strategica pentru Moldova este directia Moscova si nicidecum Europa. Plus cine sunt sefii misiunii, azi este Daniela Cujba, o necunoscuta , majoritatea tarilor sunt reprezentate de fosti ministri de externe, de specialisti in tratative, in diplomatie. A avut si Moldova un asa “specialist” la conducerea misiunii, generalul KGB Tudor Botnaru. Iata “real politik” in actiune.
Despre Transnistria s-a spus clar, Guvernul nu poate face nimic pentru Vardanian si Cazacu, nici diplomatia “de fotbal” nu poate ajuta, pur si simplu neputinciosi si impotenti.
Despre justitie s-a spus clar ca prin schimbarea unor judecatori ramane sistemul corupt, bazat pe niste principii de tip mafiot.
Filat spunea si despre schimbarea mentalitatii, sala dadea din cap ca este corect si peste cateva minute sala se revolta cand apareau intrebari “nedorite” sau “provocatoare”. Majoritatea nu pot intelege ca Guvernul, personal Filat, este in serviciul poporului, si nu invers. Frica fata de “nacialnik” ii facea sa fie smeriti si linistiti, ei erau ca ministri la sedinta de Guvern, normal trebuia sa fie cu totul altceva.
Impresia generala a fost una, va fi si mai rau si mai urat, schimbari nu vor fi, cumatrii si nanasii raman in functii, cei destepti sa-si caute de treaba in strainatate, lichelile raman indiferent de culoare politica. Gazul va fi mai scump, viata mai ieftina, regimul de vize se va liberaliza in “viitorul apropiat”, drumuri vor fi putine, castele mai multe.
Multumesc personal celor care au organizat intalnirea si in special,
Multumiri ambasadorului R.Moldova in Regatul Belgiei, Mihai Gribincea, unul dintre putinii functionari din strainatate cu comportament si inteligenta europeana.
Valeriu Manea, cetatean al R.Moldova si al Regatului Belgiei
P.S.
Am acceptat sa postez relatarea lui Valeriu Manea, fost reporter la ziarul Accente, care astazi este stabilit cu traiul in Regatul Belgiei, despre intilnirea originarilor din R.Moldova cu Premierul Filat si alti oficiali moldoveni, in speranta ca este interesanta pentru oficiali si pentru cetateni
Cat este de simplu doar un fapt concret, care demonstreaza Marea Minciuna a acestor parveniti: raportul personaluilui din Ambasada Belgiei si a misiunii UE cu cea din Moscova si ne dam seama care „strategie” este mai importanta pentru actuala guvernare Vest or Rusia.
MINCIUNILE actualilor farisei trebuiesc scoase la suprafata. Sa inteleaga cetatenii ce scopuri urmaresc cei care ajung la putere. Aceste slugi ale ocupantilor rusi.
http://conspirolog.wordpress.com/2010/12/31/top-10-pcrm-experts/
1. Pregatirea actelor pentru depunere la cetatenie
2. Caziere judiciare
3. Transcrieri acte in romania
4. Transcrieri acte straine in R. Moldova.
5. Clarificarea cetateniei romane.
Relatii de contact:
+373 79210890 MD
+373 22 860445 acasa
+40 740 539 507 RO
Filat se gandeste numai la interesul PERSONAL !
Este nesatzios de PUTERE !
Se va infrati si cu cel… daca va fi in interesul sau hapsan.
Nici vorba la el de interesul National al nostru- Romania Mare !
http://www.timpul.md/articol/obama-vs-filat-sau-jocuri-iresponsabile-la-varf-20507.html
Constantin Tanase: Obama vs Filat sau jocuri iresponsabile la vârf
Motto: „Eu cred că putem. Şi eu cred că trebuie să putem. Asta e ceea ce aşteaptă de la noi oamenii care ne-au trimis aici. Cu voturile lor, ei au decis că guvernarea va fi acum o responsabilitate partajată între partide. Noile legi vor trece doar cu sprijinul din partea democraţilor şi republicanilor. Ne vom mişca înainte împreună, sau vom sta pe loc cu toţii – deoarece provocările cu care ne confruntăm sunt mai mari decât partidele, şi mai mari decât politica.” Barak Obama, preşedintele SUA (din discursul său despre starea naţiunii)
…din păcate, ne convingem că alta, cu totul alta, este logica „făinii politice” care se macină pe malurile Bâcului. Nici nu se sfârşise încă luna de miere a AIE-2 că a şi fost fluierat startul unui nou sezon de mardeală politică moldovenească. Cred că ne mai amintim acele seri penibile când Lupu, Ghimpu şi Filat la trei televiziuni diferite, în acelaşi timp, îşi transmiteau subtil „mesaje” unul altuia şi se înghimpau (la fel de subtil) reciproc. Să remarcăm că în trei, ca lideri ai noii Alianţe, aceştia aşa şi nu s-au mai întâlnit şi n-au apărut în faţa publicului.
Intriga (mocnindă) a săptămânii trecute a constituit-o şuşoteala despre o posibilă nouă alianţă dintre PCRM şi PLDM. (Au apărut primele speculaţii, îngrijorări şi, cum se practică la noi, „îndemnuri” ca să salvăm sufletele rătăcite ale politicienilor. Pe un blog ni se sugerează chiar să „intervenim” în virtutea faptului că venirea la putere a lui Filat (PLDM) a fost „posibilă doar eforturilor extraordinare ale trioului mediatic Val Butnaru („Jurnal de Chişinău”), Constantin Tănase (TIMPUL) şi Veaceslav Tâbuleac („Vocea Basarabiei”), care au girat pentru Filat în fata tineretului şi intelectualităţii naţionale şi au făcut posibil fenomenul politic „Filat – politician proeuropean şi proromânesc”. Dar să trecem la factologie.) Şi V. Voronin, şi V. Filat au recunoscut că au avut mai multe întâlniri în cadrul cărora s-au discutat „probleme de politică internă şi externă”. Apropo, despre faptul că V. Filat se întâlneşte regulat cu V. Voronin s-a vorbit (tot în şoaptă) şi în perioada negocierilor privind constituirea AIE-1. De data aceasta însă s-a mers prea departe, fapt ce l-a determinat pe raportorul pentru Acordul de Asociere RM-UE din partea Parlamentului European, Graham Watson, să declare pentru publicaţia britanică „People’s Republic of South Devon” următoarele: „Mă tem că Vlad Filat este tentat să-i readucă pe comunişti la guvernare, gest ce nu va putea fi înţeles la Bruxelles”. Surprinzător, dar această declaraţie, care e o adevărată „bombă”, a trecut oarecum neobservată şi necomentată la nivel oficial. Ba mai mult, nu a deranjat pe nimeni, cu mici excepţii, la nivelul societăţii civile. Motivul este simplu: în ultimii doi ani, opinia publică s-a obişnuit cu faptul că de la politicienii noştri te poţi aştepta, ierte-mi-se expresia, la orice porcării. Şi apoi, de ce, mă rog, ne-ar şoca o alianţă dintre PLDM-PCRM? Nu avem parcă precedente la acest capitol al „monstruoaselor coaliţii”?
N-am să dau curs îndemnului bloggerului citat ca să-l îndemn pe V. Filat la „rezonabilitate” politică. Nu-l întreb pe premierul V. Filat nici despre aceea de ce nu discută problemele de „politică internă şi externa” cu colegii de coaliţie care l-au numit premier (Lupu, Ghimpu), dar anume cu cel fără de care a vrut să construiască o Moldovă proeuropeană când s-a lansat în politică. (Vă amintiţi lozinca „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”?) Nu-l voi întreba, deoarece am motive foarte întemeiate să cred că V. Filat trişează şi nu are de gând să facă coaliţie cu comuniştii. Şi apoi, nimic nu indică asupra faptului că o asemenea coaliţie ar fi posibilă. Cel mai probabil, V. Filat încearcă să facă uz de aceeaşi strategie pe care a folosit-o PD în procesul de creare a AIE-2, când negocia la două capete de masă, cu ambele părţi. V. Filat (împreună cu Voronin) încearcă să creeze (pentru Lupu şi Ghimpu) iluzia alternativei unei guvernări cu comuniştii. Pentru ca această impresie să fie una realistă, PCRM a renunţat la acuzaţiile dure din presa sa împotriva lui Filat, iar PLDM a devenit destul de duios în relaţia sa cu comuniştii. Pentru mai multă credibilitate, presa comunistă l-a transformat pe V. Filat dintr-un odios „rege al contrabandiştilor” într-un agreabil „politician matur şi serios”.
Dacă nu ne lăsăm furaţi de jocul acestor doi, nu putem să nu observăm că de fapt – repet! – asistăm la o „şedinţă” de manipulare ordinară care are ca scop crearea iluziei că PLDM ar putea crea o coaliţie cu PCRM. De altfel, acesta de fapt este şi motivul pentru care presa a aflat despre „relaţia PLDM-PCRM”. Prin urmare şi presa este manipulată deoarece, dacă Filat ar fi vrut ca întâlnirea sa cu Voronin să rămână secretă, presa niciodată nu ar fi aflat despre ea. Cu siguranţă că nici Voronin şi nici Filat n-ar fi recunoscut existenţa unor contacte între ei. În acest context, este legitimă întrebarea: care este scopul acestei manipulări, de ce mai are nevoie Filat din moment ce deţine funcţia de premier, iar partidul său este cel mai important partid din arcul guvernamental?
La această întrebare există câteva posibile răspunsuri:
1. Odată cu alegerea preşedintelui ţării, poziţia lui V. Fialt devine una foarte vulnerabilă. Cunoscând bine moravurile politicienilor noştri, Filat nu poate exclude riscul (pentru el personal) unei înţelegeri separate între PD, PL şi PCRM în scopul demiterii sale din funcţia de premier. Anume împotriva unei asemene evoluţii Filat încearcă să se protejeze, făcând un soi de pact tacit cu (diavolul) comuniştii în vederea promovării unui candidat neafiliat politic, agreat (şi) de comunişti.
2. Nu trebuie să excludem nici ipoteza că Filat îşi doreşte în continuare funcţia de şef al statului. Să ne amintim în acest context de declaraţia premierului Filat făcută pe 13 aprilie 2010 în cadrul emisiunii „Fabrika” la „Publika TV” când, fiind întrebat pentru cine va vota la alegerile prezidenţiale, el a răspuns: „Eu voi vota pentru Vlad Filat, pentru că am cea mai mare încredere în acest politician”. Asemenea declaraţii le face doar un om cu ambiţii serioase la preşedinţie.
În situaţia dată, indiferent de jocurile pe care le fac Filat, Voronin, Lupu şi Ghimpu, sunt convins că există soluţii pentru alegerea şefului statului. Unitatea internă a AIE-2 este cel mai convingător argument pentru PCRM de a vota pentru candidatul acesteia la preşedinţia statului. Dacă comuniştii ar fi convinşi că toţi liderii AIE-2 sunt „beton” şi doresc cu adevărat votarea sefului, ei l-ar fi votat pe M. Lupu cu toate animozităţile şi ura pe care le nutresc faţă de el. Să facem o paralelă cu anul 2005: dacă atunci, PPCD, PD şi PSL ar fi aflat că însuşi PCRM nu-l doreşte preşedinte pe Voronin, în mod sigur că nu l-ar fi votat. Aşadar, comuniştii se ţin atât de tare pe poziţii şi declară că nu-l vor vota nici morţi pe Lupu deoarece cunosc foarte bine slăbiciunile AIE-2, ştiu cât de adânci sunt contradicţiile interne dintre liderii alianţei şi cât de mari şi de divergente sunt interesele, ambiţiile şi orgoliile acestora. Lup bătrân, Voronin cunoaşte mai bine decât alţii cât de mare este rânza politicienilor moldoveni din ultimul val, el a înţeles foarte clar acest lucru în 1999 când democraţii din ADR s-au măcelărit până la ultimul şi întreaga putere a căzut pară mălăiaţă la picioarele lui Nătăfleaţă (bătrânului general). Cam asta doreşte Voronin să obţină şi acum.
Liderii AIE-2 trebuie să realizeze clar şi univoc un lucru: mardeala politică din interiorul AIE-2 riscă să spulbere definitiv încrederea societăţii în partidele necomuniste, la fel cum s-a întâmplat la finele anilor ’90. Există deja semnale alarmante în acest sens. Au trecut doi ani de hărţuieli urâte între partidele care au promis schimbarea, dar schimbarea nu se produce şi nimic nu se mişca din loc! În mod normal, presa independentă nu mai poate fi aliatul necondiţionat al AIE-2, ba mai mult, ar fi o eroare fatală din partea ei dacă ar încerca să „apere Alianţa de comunişti”. Ce trebuie să se mai întâmple, a câta oară trebuie să mai călcăm pe greblă pentru a înţelege că „tactica” de a-i folosi pe comunişti împotriva oponenţilor interni (de data aceasta din AIE-2) nu-i consolidează decât pe comunişti şi subţiază rândurile electoratului democrat?
Oare chiar am uitat cu ce s-a terminat această „tactică” pe 25 februarie 2001?