O zi naţională în memoria românilor ucişi sau deportaţi


Vom avea o Zi naţională în memoria românilor ucişi sau deportaţi de sovietici în Bucovina şi Basarabia

La 8 februarie 2011, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor a Parlamentului României a adoptat propunerea legislativă pentru instituirea Zilei naţionale în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi din alte zone, ale deportărilor şi ale Foametei organizate de regimul totalitar sovietic în nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie, iniţiată de deputatul Tudor Panţîru -transmite Romanian Global News.

Camera Deputatilor este Camera decizionala.

„Ca urmare a Pactului criminal Ribbentrop-Molotov, în noaptea de 26 iunie 1940, României i-a fost impusă cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei către URSS. Începând cu această dată, a fost dat startul prigoanei şi persecuţiei românilor din aceste provincii româneşti” – se arata in expunerea de motive facută de deputatul basarabean din Parlamentul României,Tudor Panţîru.

„Bolşevicii au pus în practică toate formele de represiune politică, principala cauză fiind tăria de caracter a băştinaşilor în lupta lor pentru Dumnezeu, pentru românism şi pentru România Mare. Dintre acestea, menţionăm: deportările din Basarabia şi nordul Bucovinei (28 iunie 1940 – 5 martie 1953), masacrul de la Fântâna-Albă, Bucovina (1 aprilie, 1941) şi Foametea organizată din Basarabia (1946-1947).

Nu se cunoaşte o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor, estimările ridicându-se la câteva sute de mii. Au avut loc trei valuri de deportări ale populaţiei din Basarabia şi Bucovina de Nord, în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953 acestea făcându-se cu vagoane de vite în Siberia, Kazahstan, iar uneori dincolo de Cercul Polar. Printre victime – intelectuali de frunte, ţărani înstăriţi, preoţi etc.

Masacrul de la Fântâna-Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, când aproximativ 3000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat să se refugieze din Bucovina răpită de URSS în România. În acea perioadă, NKVD-ul a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar permite trecerea graniţei în România. Pe 1 aprilie, un grup numeros de români din mai multe sate de pe valea Siretului au format o coloană paşnică de peste trei mii de persoane şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română. În localitatea Fântâna-Albă, la circa 3 km de graniţa română, grănicerii sovietici, care îi aşteptau ascunşi în pădure, au tras din plin cu mitraliere, în continuu, secerându-i. Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia.

În ceea ce priveşte Foametea organizată, datele din Arhiva de stat a fostei URSS spun că în anii 1946-1947 doar în RSSM (fără Basarabia de Sud, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţei) au murit de foame aproximativ două sute de mii de oameni. Realitatea însă pare să fi fost mult mai crudă. “Cadavrele stau împrăştiate pe drum…”, “nici nu mai este unde să-i înmormântezi”, “Oamenii mor ca muştele, pe zi ce trece mor tot mai mulţi”, “oamenii mănâncă oameni” etc. scriau chiar unii activişti de partid, în scrisorile lor adresate Comitetului Central al PCUS. Împuterniciţii stalinişti au curăţat, în toamna anului 1946, toate hambarele, podurile şi depozitele de alimente ale oamenilor. Cei care se împotriveau, erau împuşcaţi sau deportaţi.

Având în vedere succinta prezentare de mai sus, dar şi sutele de volume şi înregistrări, adevărate strigăte de durere, care ne stau drept mărturie,

Dată fiind uitarea, iar, câteodată, nepăsarea ce domină societatea românească, în contextul acestor pagini de tristă amintire, dar de învăţătură, din istoria românilor,

Având în vedere principiul istoric potrivit căruia cine îşi uită trecutul, riscă să îl repete,

Ţinând cont de datoria sacră a statului român faţă de românii rămaşi fără de Ţară, dar şi de faptul că românii din Republica Moldova şi Ucraina fac parte din obiectivele prioritare ale politicii externe româneşti, obligaţie statuată în art. 7 „Românii din străinătate” din Constituţia României, republicată, potrivit căruia „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor şi actionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.”,

În lumina Rezoluţiei nr. 1723 din 28 aprilie 2010 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, prin care aceasta califică foametea organizată de regimul stalinist şi soldată cu moartea a milioane de oameni nevinovaţi, inclusiv în Republica Moldova, ca fiind o crimă împotriva umanităţii,

Având în vedere dispozitiile Legii nr. 299/2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată,

Am elaborat prezentul proiect de lege pentru ca, prin aplicarea sa ulterioară, să fie făcut cunoscut adevărul istoric şi patimile acestor români”, se arată în finalul expunerii de motive.
Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. Este foarte interesant ca cei din Basarabia nu sufla o vorba despre o lege,care sa semene cu cea romaneasca.
  Noi romanii ne vom cinstii mortii si patriotii indiferent unde s-au sfarsit acestia,insa voi basarabenii va ve-ti cinstii mortii si eroii rapusi de catre rusi?
  Sau voi credeti ca va trageti din petru cel mare al rusiei si nu aveti nici un strop de sange roman in voi?
  Parca si vad reactia unora din AIE 2 ca legea romaneasca este o provocare la adresa relatiei strategice si pragmatice dintre rusia si basarabia…sa-ti vina sa mori de ras.
  hei filat,lupu pe cand o lege identica si la voi in tara?Aaa,am uitat, se apropie luna mai si iarasi trebuie sa trimiteti militari la defilare in moscova.Am inteles.Dar dupa luna mai ce va mai impiedica sa racunoasteti printr-o lege crimele comise de comunistii sovietici asupra populatiei din Basarabia.
  daca pentru ROMANI dusmanul nr.1 este rusia pentru basarabeni care este dusmanul nr.1?Presimt ca nu rusia…ci UE,Romania etc…

 2. Reactia la Chisinau va fi una de genul…”nu e momentul acum de adoptat astfel de legi”…

 3. Pentru mine era un mister povestea cu gazul rusesc consumat in Moldova la pretul dictat de rusi. Ei bine , chiar acum, cititnd cele spuse de ambasadorul vostru la Moscova pe situl UNIMEDIA, aflua ca Transnistria consuma gazul dar nu plateste de fapt niciun sfant. Totul intra pe cheltuielile bugeare ale R> Moldova!!! E o curata nebunie!! Cum se poate asa ceva? De cati ani e aceasta situatie? Contribuabilul basarabean pateste gazul si pentru cetateanul din Transnistria !!! E ceva cu totul incredibil!!! Cum puteti suporta asa ceva eu ma mir pana in panzele albe!!!!! Vor stat independent?sa-si plateasca gazele!!! Si tot ce consuma!!!Este curata nebunie sa practici asa ceva!! indiferent de care guvern !! Va saraceste chestia asta cu totul si va duce la sapa de lemn!!!

 4. Drama basarabenilor este ca au de ales intre mancurtii „pacticanti”, fanatizati, militanti, cu opinii ireconciliabile si mancurtii „nepracticanti”, deocamdata in minoritate, pasivi, comozi, formalisti ( asa au apucat… ), care atunci cand pronunta cuvantul roman o fac in soapta si cu mare teama si cu convingerea ca fac o mare concesie adevarului. Din astfel de componente sociale se naste statalitatea moldoveneasca, din cei care sunt convinsi si cei care n-au nimic impotriva. Sigur, atunci cand te afli sub umbrela NATO ( alta sursa de spaime pentru politicienii basarabeni ) si ai de partea ta solidaritatea UE ( macar a unei parti din ea, cea majoritara ) e mai comod sa prinzi curaj si te dai revolutionar. Dar sa respingi de iure si de facto orice incercare, oricat de timida, de a spune adevarul mi se pare o mare ticalosie. Va mai amintiti de episodul cand Hillary Clinton i-a propus lui Vlad Filat sprijin pentru integrarea euroatlantica ( deci NATO ) si toti membrii delegatiei moldovene au inghetat, translatoarea a evitat sa traduca iar presa moldoveneasca de a doua zi nu suflat o virgula despre eveniment. Domnilor demnitari, norocul nu-i ajuta decat pe temerari.

 5. Pt xyz si Cex11

  Din fericire, am prieteni si chiar oameni simpli, dispusi sa ma ajute cu viza de resedinta, insa nu ma grabesc, pt ca sotul meu abia saptamina ce vine depune actele pentru pensie in Moldova.

  In cazul meu, ca fost deputat, nu mi-am adunat actele pe unde am lucrat, pt ca legea nu ma obliga. Cred ca ceva s-ar putea sa nu „se loveasca bine” cu legea din Romania in cazul meu, ca fost demnitar public sau „ales al poporului”.

  In cazul sotului – e o alta problema, se pare ca el va avea o pensie mica, desi e doctor habilitat, ca si grad stiintific, precum si profesor, ca si grad didactic.

  Eu sint foarte mindra ca toata familia mea are cetatenie romana, redobindita in 1992, ca sintem cetateni europeni. Va dati seama, in 1992, nu stiam de UE, de NATO prea multe, deci am facut-o ca asa m-a educat mama, absolventa a unei scoli normale din Iasi, care m-a invatat alfabetul latin si prima cartulie „Sa citim, sa scriem cu litere latine”, semnata impreuna cu marele si foarte eruditul nostru publicist si filolog Vlad Pohila, a fost dedicata mamelor noastre. Cartulia a aparut cu doua zile inainte de adoptarea grafiei latine si a statutului de limba de stat pt limba „moldoveneasca”, in 1989.

  Fiica mea, care a invatat 3 ani la Liceul de muzica „Dinu Lipatti” din Bucuresti, are cetatenie romana si cu aceasta cetatenie si identitate locuieste in Germania, nu renunta la cetatenia romana in favoarea celei germane, dar este bine integrata in societatea germana, cunoaste excelent germana, si este mindra si ea ca e cetateanca europeana prin pasaportul romanesc. Este violonista si este o fata extraordinar de responsabila, gospodina, reusind singura cu studiile si in cariera profesionala. Si-a luat doctoratul dupa Conservatorul din Chisinau la Scoala superioara de muzica si teatru din Hamburg, unde a intrat cu examene, prin concurs.

  Noi suntem trei doctori in stiinta – sotul, fiica si cu mine. Ginerele meu isi face acum doctoratul.

  Legat de datoriile transnistrene la gaze. Intre 1998-2000 am fost, in calitatea mea de atunci de vicepresedinte al Comisiei pentru buget si finante, membru al Comisiei ad-hoc pentru reglementarea datoriei pentru gaze fata de Gazprom. Trei femei – Valentina Badrajan, Veronica Bacalu si Mariana Durlesteanu – au negociat atunci cu Rusia si au rezolvat problema cu demnitate. Sint femei de milioane, pacat ca Mariana Duyrlesteanu s-a compromis apoi, acceptind sa fie ambasador in Marea Britanie si, apoi, ministru al finantelor sub regim comunist. Ce sa va spun? Nu va mirati, pt ca PCRM, care a condus dupa aceea timp de yece ani, nu a avut niciodata alt interes decit sa fure si nu a urmarit niciodata interesul de a apara viata romanilor din R.Moldova, ca sa obtina ca Rusia sa nu livreze transnistrenilor gaze platite de pe spinarea taranilor basarabeni.

  Practic, Rusia isi bate joc de noi de 20 de ani. Cind e vorba de rezolvat problema unitatii teritoriale si statale a R.Moldova, Rusia se spala pe miini si spune ca cele doua parti – Chisinaul si Tiraspolul – trebuie sa negocieze de la egal la egal. Cind e vorba de datoriile, facute in mod constient, premeditat si neimpiedicat, de separatisti pentru gaze, Rusia spune ca nu exista asa stat RMN si datoriile le cere de la partea dreapta a Nistrului.

  NU AVEM PATRIOTI ROMANI, NU AVEM PATRIOTI MOLDOVENI, CA CETATENI AI R.MOLDOVEI. GUVERNANTII SINT NISTE VINZATORI DE INTERESE STATALE SI APARATORI AI PROPRIILOR AVERI. TOTI, FARA DEOSEBIRE, CA FAC CEVA CHIAR EI SAU CA ACCEPTA TACIND CE SE INTIMPLA SUB OCHII LOR.

  Legat de NATO, Hilary Clinton si Filat. Nici nu am ce comenta. Trubadurii lui Filat sunt tot mai jalnici, sunt respingatori. Nici nu mai au ce lauda si se tot screm sa laude si sa justifice cind Filat sta bot la bot cu Voronin. Asa cum l-a votat, asa si va coopera cu el mereu, pt ca are o ambitie diabolica, sa nu fie nimeni mai sus decit el. Nu stiu daca e sanatos la cap ori la suflet.

 6. Drama basarabenilor intr-adevar este complicata. De exemplu eu, niciodata nu ma rusinez sa spun ca sunt Roman. Dar pe parcursul ocupatiei sovietice a avut loc denationalizarea populatiei romane. S-a spus tot timpul ca dusmanul cel mai mare este Romania, inclusiv in timpul de fata de catre PCRM. Dar acum merge o deznationalizare fara precedent in istoria Moldovei. Mai ales plecarile masive peste hotare ale populatiei. In ultimul deceniu, a fost distrusa totalmente economia tarii, cu exceptia unui numar foarte restrins de intreprinderi. Si, inchipuiti-va, cum s-ar intoarce cetatenii innapoi din Europa, unde au de lucru garantat, salariu inalt, conditii bune de trai, la noi – unde nu este de lucru, unde minimumul de trai nu este asigurat. Bine, noi, cei maturi, dar copiii nostri cum sa-i crestem mai departe?

  Poate pe multi nu va preocupa lucrul acesta. Atunci chind erau deportarile, mindria de a fi om la acei oameni nu s-a schimbat, ei niciodata nu se rusinau de provenienta lor. Chiar si in siberii de gheata au avut putere sa supravietueasca, sa injghebe gospodarii, ca se mirau localnicii de sirguinta lor si de mindria lor de roman. Credinta in Dumnezeu era mare, sotiile lor nici in ghindul cel rau nu se ghindeau la divorturi, sa abandoneze copilasii lor, sa alerge dupa bunastare. Impreuna au infruntat greutatile, au nascut copii, i-au educat. Si au trait pina la batrinete, si-au educat si nepotii. Si, ma credeti, majoritatea descendentilor au devenit OAMENI. Dar napircile de urmasi ai NKVD-istilor si ai activistilor sovietici acuma seamana ura si dezmat.

 7. CATRE TORNA FRATE

  Am fost la lucru peste hotare cu 12 ani in urma. Dar ghindul de casa, de familie niciodata nu m-a parasit, deoarece-s descendent de-al treilea de oameni deportati si cred ca mi se trage de la bunic dragostea aceasta mare de tara, de tot ce-i romanesc. Si sunt multi alde mine. Dar va enumar dusmanii natiunii noastre:

  1. Mancurtii romani moldoveni, le-a mai spus domnul Veceslav Stavila „castratii politici”.

  2. Omenii fara constiinta, care nu stiu pe ce lume se afla si de unde provin. Ei nu stiu nici sa muncesca, nici sa educe copiii, sunt educati in spirit colhoznico-comunist. In scoala au trecut din clasa-n clasa fara sa faca si carte. Vorbesc o limba pocita, plina de rusisme, pe care o vorbeau activistii comsomolisti, chind se formau colhozurile.

  3. Fostii nomenclaturisti de partid, veniti din stepele Rusiei, asa-zisa coloana a cincea.

  4. Alolingvii nostri, in majoritate, sunt antiromani, deoarece, mai ales, de chind a fost la putere PCRM, cu postul lor de televiziune NIT tv, le-a dus si duc o politica antiromanesca fatisa, de tip fascist. Ei constituie 25% din populatie.

 8. Bucovinenilor, care au avut rude deportate la fatidica data de 13 iunie 1941, le recomand sa consulte listele publicate pe un site rusesc, poate astfel vor gasi informatii utile despre a-i lor. Eu am gasit acolo inregistrata toata familia bunicului meu, dintre care si trei membri ce au murit in Rusia, si alti doi ce s-au intors cu boli grave, care le-au si cauzat moartea prematura. Interesant este faptul ca in lista citata o parte din nume sunt redate alterat. Acest fapt vorbeste atat despre graba si incompetenta, cat si despre necunoasterea elementara a onomasticii romanesti de catre calaii sovietici, cei care au luat in miezul noptii, au manat, impins si urcat cu forta, sub amenintari, injurii si in batai crunte cu patul armei, mii de conationali de-ai nostri in trenurile de marfa. In fiecare vagon au fost ticsite pana la 70 de persoane, tratandu-le ca pe animalele salbatice, laolalta fiind aruncati batranii, copiii, bolnavii si mamele insarcinate. Satrapii urlau la ei ca fiarele, somandu-l pe fiecare biet captiv sa-si pronunte numele nativ. Ei nu s-au dovedit a fi insa macar in stare sa le retina si le scrie corect numele multora. S-a schimbat oare ceva in acest sens de atunci pana acum? Interesant este, ca se face trimitere la Arhiva Militara de Stat a Rusiei (RGVA). Iata adresa: http://forum.vgd.ru/622/24868/10.htm?a=stdforum_view&o=&IB2XPnewforum_=09e1c9b0cdc72176e073fba41a20e525

 9. Extraordinară inițiativă domnului deputat Tudor Panţîru.

  Cred că data cea mai potrivită ar fi 28 iunie 1940 (sau poate 26 iunie 1940, ca de la acel ultimatul a pornit totul).

  Memoria acestor oameni trebuie cinstită în primul rând în România. Dacă Molotovia vrea să cinstească memoria acestor oameni, atunci bine, dacă nu, treaba lor de vânzători de neam și țară.

  Din păcate conducerea Rezervației Molotov este mult prea preocupată de interesul personal, decât de interesul populației. Spre deosebire de guvernarea comunistă, acum oamenii și-au câștigat măcar dreptul la exprimare liberă.

 10. Ma bucura ca a trecut la vot propunerea legislativa dar nu inteleg de ce nu sa stabilit si o zi(o data) anume.Cel mai bine cred ca ar fi data de 28 iunie.

  Doamna Pavlicenco cred ca fica dvs va fi si mai mandra ca este cetateanca romana/europeana in momentul in care vom adera la spatiul Schengen. Atunci se va putea pleca de pe aeroporturi si vami in directia UE fara nici un fel de control vamal,iar din UE spre RO asemenea. In acel moment se va putea spune ca comunismul a murit in Romania(dar nu si comunistii).

 11. Familia noastră a fost deportată de regimul comunist, la fel ca zeci de mii de familii de aici din Basarabia.
  În Chişinău, a fost instalat Monument în memoria celor deportaţi şi Monument în memoria victemilor regimului comunist. Aceste Monumente au fost instalate prin efortul mai multor politicieni şi persoane neimplicate nemijlocit în politică. Iniţiativa şi efortul cel mai mare a fost a fraţilor Ghimpu – Gheorghe şi Mihai.
  Aduc aminte, că anul trecut la dezvelirea Monumentului în memoria victemilor regimului comunist de la guvernare era doar PL cu Dnii M. Ghimpu şi D. Chirtoacă – Primarul General, dar conducerea partidelor „anticomuniste” de la guvernare PLDM, PD şi AMN n-au fost.
  Să mă mire faptul că nici o persoană, aici pe forum, n-au scris nici un cuvânt despre efortul fraţilor Gheorghe şi Mihai Ghimpu întru comemorarea celor deportaţi, victemilor regimului comunist!?
  AUUUUUUUUUUUU!!! PATRIOŢILOR ROMÂNI !… (?)
  AUUUUUUUUUUUU!!! ANTICOMUNIŞTILOR !… (?)
  Oare chiar memoria vă este aşa de scurtă ca să nu spuneţi nici un cuvînt bun (de rău aici am auzit) de acei care prin fapte concrete, arată cine sunt români şi anticomunişti cu adevărat !?
  A fost Iurii Roşca care spunea că el este cel mai mare român şi anticomunist, acum alţii au luat estafeta de la dînsul?
  De ce nimeni, aici la tema comemorării deportaţilor, nici o persoană n-a spus nimica despre fraţii Ghimpu!?!?!?
  AUUUUUUUUUUUUUU !!!

 12. Pt dna Pavlicenco

  Daca va referiti la faptul ca sotul dumneavoastra ar primi o pensiemica in Romania, exista o explicatie. Legea pensiilor de pe vremea comunistilor prevedea urmatoarele varste de pensionare: miltari si politisti 50 de ani, femei 55 de ani, barbati 60 de ani, profesori universitari 65 de ani. O lege aparuta ulterior si inca in vigoare majoreaza treptat varsta de pensionare cu pana la 5 ani dar varsta de pensionare a cadrelor didactice din invatamantul superior ramane 65 de ani. Noua lege care prevedea pentru toata lumea varsta de pensionare 65 de ani, lege adoptata prin frauda, a fost modificata de Basescu pentru a nu risca suspendarea in eventualitatea promulgarii, astfel: 65 de ani barbatii,63 de ani femeile. In RM varsta de pensionare pentru cadrele didactice din invatamantul superior este, in mod inexplicabil, de 60 de ani. Cum sa-ti permiti sa arunci la cos asa repede asa un tezaur de cunostinte si o asa experienta didactica. Ori cum am da-o, in Romania, varsta de pensionare pentru cadrele universitare este de 65 de ani cu perioada integrala de lucru pentru o pensie conform legii. Orice derogare de la aceste conditii ( apropo de varsta de pensionare in RM ) presupune reduceri din coantumul pensiei. Insa, oricate reduceri s-ar efectua, pensia oricum ramane cu mult mai mare decat cea din Republica Moldova. O ruda a mea, care a lucrat in invatamantul prescolar ca educatoare, primeste in RM o pensie de 1000 de lei moldovenesti adica 250!!! de lei romanesti. In Romania legea prevede ca pensia minima, indiferent de situatie, nu poate fi sub 650 de lei romanesti ( pentru femei de serviciu, muncitori necalificati etc. ) adica 2600 de lei. Deci indiferent de situatie, sotul dumneavoastra ar primi o pensie de 3-4 ori mai mare dacat in RM. Si in continuare o infirmatie privitoare la statutul parlamentarilor: parlamentarii primesc o indemnizatie lunara, nu prea mare, de circa 3600 de lei romanesti, adica 14400 de lei moldovenesti la care se adauga diurne, sume forfetare, reduceri si gratuitati diverse. Pensia fostilor parlamentari se calculeaza dupa o lege speciala si ea se aplica si fostilor parlamentari moldoveni, deci povestea cu salariul minim pe economie de 750 de lei romanesti, adica 3000 de lei moldovenesti nu se aplica in acest caz.

 13. Pt Ionut din Germania

  Adevarat, eu fac ce pot sa intram in spatiul Schengen. Am spus mereu despre contrabanda de tigari de la vama noastra si, iata, s-a trezit si Constantin Tanase sa spuna, peste un an. Tanase acum are o mare problema: sa recunoasca precum „Proiectul Filat” a fost un Bluf.

  Acum, legat de viza si control. Fiica mea are document emis de autoritatile germane ca poate calatori oriunde un Europa fara vize, aproape ca cetateanca germana. Si nu are probleme. Este, insa, adevarat, ca politia maldaveneasca mi-a retinut ginerele in chiar ziua nuntii, el plecat pe o secunda sa aduca un cablu special sa puna muzica macedoniana si parasit intr-un loc dosit in Chisinau. Cind se pune problema sa vina la Chisinau, se ingrozeste – si eu am fost deputat pina mai adineaori! – dar in Romania ii place super. Am avut un caz extrem de curios – permisul de conducere, fiind oprit de politistii maladaveni, nu l-a pus, de emotie, la loc, apoi, a doua zi am plecat cu masina mea la Bucuresti si el nu luase permisul, insa nu a fost oprit niciodata nicaieri. Am ramas socata.

  In Macedonia, de unde sin parintii lui, unde am avut si acolo o nunta si unde am mers si vara trecuta la nunta surorii lui, am ramas placut surprinsa de schimbari, desi destinul macedonienilor se aseamana, cam pe invers, cu al moldovenilor si am discutat foarte mult acolo despre asta.

 14. Pt siberiacul

  As vrea foarte mult sa nu va suparati, dar despre fratii Ghimpu eu am mai scris si lucrurile nu sint chiar asa cum le prezinta Mihai si Dorin. Dar nu revin. Eu am fost membru al PD, condus de Gheorghe Ghimpu, cu care, cind era in viata, Mihai nu vorbea. Dar nu ma afund. Nu-l respect pe Roncea, care l-a sprijinit pe Tomac, sprijinit si de Dorin Chirtoaca, de basescu, dar el; a spus: in RM o ecgipa de securisti batrini a fost inlocuita de o echipa de securisti mai tineri. Reflectati la asta sio vedeti si cine sint si rudele lui Tomac, ce a facut Gheorghe Ghimpu la inchisoare si ce i-a spus liderul Frontului Popular ucrainean Ciornovil lui Mihai Ghimpu, cind l-a intrebat daca l-a cunoscut pe Gh.Ghimpu. Sint martori care au auzit replica lui Ciornovil la Consiliul Europei. Ce cauta Gh.Ghimpu sa lucreze in CC al Komsomolului sau al PCM? Eu nu am raspuns.

  Unchiul si nepotul exploateaza nemilos imaginea lui Gh.Ghimpu, dar nu merita sa fie sprijiniti pt asta. La Jurnal TV Ghimpu asa mai vorbea de iesirea din CSI, de NATO, de romani, etc. dar cind era sef interimar de stat a fost „statalist” si „neunionist”. Se schimba lumea dupa interese si m-a criticat pe mine in emisiune ca vorbeam de Unirea cu Romania si „i-am stricat socotelile”, nu a luat mai multe mandate. Politicieni care cer altora sa plece, sa danseze ei mai bine pe arena…

 15. Pt xyz

  Sinteti siguri ca legea ceea se aplica si in cazul parlamentarilor moldoveni? Asta m-ar interesa.

 16. Pentru doamna Pavlicenco,
  Eu, desi am aceeasi varsta cu sotul dumneavoastra, mai am inca 4 ani de tras si probabil voi continua si dupa, daca nu voi ajunge intre timp sa tarai un galos dupa mine. Adevarul este ca eu chiar nu astept cu nerabdare pensia. Din momentul in care esti scos din priza activitatilor cotidiene, priza care mentine organismul in actiune, daca nu exista o contraoferta care sa inlocuiasca aceste preocupari, degradarile survin repede si masiv. Nepotii constituie una din solutii, dar bine ar fi sa nu sa nu fie singura…

 17. P/u Dna V. Pavlicenco
  1. Mulţumesc că aveţi grijă ca să nu mă supăr. Mulţumesc. Nu mă supăr deloc. La rîndul meu tot aş dori să nu vă supăraţi dacă eu nu gândesc ca Dvoastră.
  2. Vă stimez ca om politic, pentru că vă susţineţi poziţia politică, indiferent de părerile, la moment, a majorităţii cetăţenilor. Adica nu încercaţi să vă „ridicaţi” la putere „jucînd sub muzica altora” – încercînd să vă placă mulţimea, perzîndu-vă individualitatea.
  3. Dnii M. Ghimpu şi D.Chirtoacă nu-i idealizez de loc. Observ şi eu unele neajunsuri a PL, Dlor Ghimpu şi Chirtoacă. Au şi ei neajunsurele lor, cum le au fiecare dintre noi, inclusiv şi eu.
  4. Informaţia cu G.Ghimpu la închisoare aici a mai fost postată. Aici a fost postată şi altă informaţia despre cei care pe timpul urss au lucrat (şi despre soţiile lor) în Cuba. Oare nu gîndiţi că poate în amîndouă cazuri să fie diversiune KGB-istă!? Pentru denigrarea persoanelor proromâne şi anticomuniste oare KGB nu special dezinformează că aceste persoane au fost (sunt) agenţi KGB-işti???
  5. Despre oameni eu îmi fac impresia ce au făcut, fac şi nu dupa cum se laudă. G.Ghimpu, M.Ghimpu şi D.Chirtoacă au lucruri concrete făcute în lupta pentru renaştere naţională şi lupta anticomunistă. Sunt şi lucruri care nu li s-au primit în totalitate. Şi eu, nefiind membru a nici uni partid, nu sunt mulţumit în unele momente de activitatea lor. Dar eu văd că ei se stăruie.
  6. Că îi ponegresc pe M.Ghimpu şi D.Chirtoacă Voronin cu CO nu mă miră şi lor nici nu le reproşez.
  Pe vremuri nu îndepărtate credeam în Frontul Popular, dar nu înţelegeam de ce I.Roşca cu „Fluxul” ponegreşte persoane politice de pe acelaş eşicher politic (N. Dabija, V.Matei, V.Pavlicenco, I.Ungureanu, Ion Aldea Teodorovici, Gr.Vieru şi mulţi alţi care aici nu ajunge loc să-i enumer). Dupa 2005 cînd practic Roşca nu se lupta cu ideologia comunistă antiromână am făcut concluziile.
  Acum nu înţeleg de ce se ponegreşte unicul partid parlamentar (după părerea mea şi a mai multora persoane) care este cu demnitate naţională îi anticomunist cu adevărat, este ponegrit de unii lideri altui partid care se proclamă proromânesc, de C.Tanase cu „Timpul” (pe vreme a lucrat la „Flux (!?)”), ş.a.
  7. Ponegrirea lui M.Ghimpu şi D.Chirtoacă oare nu este la indicaţia KGB? Nu din cauza această, şi se ponegresc politicienii (nu doar numai aceşti doi) care prin fapte au dovedit că sunt proromâni, şi noi suntem cei mai săraci din Europa???????

 18. Pt siberiacul

  Sigur, KGB-ul e prezent peste tot. De ce e criticat Ghimpu, eu am explicat – spune una, intra in Parlament si spune deja alta. Eu asata nu am facut niciodata. Am fost consecventa, am suferit pt asat, dar nu regret. Am fost cu Ghimpu intr-un partid, e mult d epovestit. Insa am participat si la fuzionari mici si mari, Ghimpu – nu. Si aici e greseala si iresponsabilitatea lui nationala.

  Cit privesc cei ce il critica – Tanase, negru, Bogatu – ei simpatizeaza cu PDLM.

 19. Pentru doamna Pavlicenco,
  Da! Sunt sigur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *