Am adaugat aici un cintec magic.
Ieri am privit un PPS despre mama lui Barack Obama, dar inca nu il gasesc pe youtube, ca sa il plasez aici. Insa acest filmulet, extrem de trist, despre Obama si mama sa, despre „familia-i cea mare”, filmulet ce m-a coplesit, este insotit de o melodie superba, ce poate fi descarcata aici:
http://www.youtube.com/watch?v=8JQJnnPQn84
L-am urmarit pe Mihai Ghimpu luni seara la Jurnal TV. Este, poate, pentru prima oara cind mi-a lasat o impresie buna. Imi pare rau ca, deocamdata, nu are vreo functie mai importanta in structura Puterii, dar am vazut ca a inteles – si, deja, ii “invata” si pe comentatori, pe analisti – ca “lucrurile nu sunt simple”. Pai, asta e – cind esti in afara Parlamentului, iti pare usa papusa, cind intri in arcul Puterii, te ciocnesti de interese si interese, mari si mici, care te remodeleaza – de cele mai multe ori in rau.
Ghimpu a avut dreptate “obrazindu-i” pe analistii politici si a explicat bine de ce a pretins un minister de drept, pentru ca, altfel, va trebui doar sa raspunda de ce Alianta nu face una sau alta, de ce nu e justitie si nici ordine, de ce oamenii nu mai cred ca in R.Moldova li se poate face dreptate. Nu li se poate face, deocamdata. Pentru a va convinge, chiar va invit sa urmariti zilnic emisiunea “Inamicul public”, moderata de Oleg Brega, un om ager si luptator vertical pentru drepturile cetateanului si informarea, activizarea acestuia. Sotul si cu mine, fiind la fiica in Germania o perioada, am urmarit seara de seara si de aici emisiunea, la fel ca si la Chisinau. Ar fi bine ca si politicienii sa asculte ce se intimpla prin RM, sa vada parerile disperate ale oamenilor.
Ghimpu a vorbit ca PL impartaseste, in continuare, ideea retragerii trupelor rusesti, adoptarea unei noi Legi fundamentale, a spus ca neutralitatea militara a statului este inoportuna. Si ca e “unionist” (drept ca aici eu nu prea il inteleg – ba e, ba nu mai e, ba apoi iarasi e – asta depinde, probabil, de functia publica, nu de convingeri … In campania electorala tare s-a mai chinuit sa convinga oamenii sa nu voteze … nu comunistii, ci PNL-ul unionist, de aceea a si ajuns cu numai 12 mandate de deputat, ca Dumnezeu e mare – dar, ma rog…).
Acum, la elaborarea Programului, daca tot nu i s-a dat o pirghie PL sa incerce sa demonstreze ca in R.Moldova poate incepe intronarea legii, punerea ei in capul mesei, ar fi trebuit sa fie mai insistent in privinta lucrurilor fundamentale – CSI, NATO, Istoria adevarata, adica reformarea invatamintului si acceptarea promovarii adevarului istoric, relatii si parteneriat strategic necesar cu Romania. Pentru ca de spus – spune bine, dar de obtinut de la aliati recunoasterea unor lucruri fundamentale inca nu poate. Si-atunci – cu „Schimbarea pina la capat” – cum ramine?
Este curioasa si treaba asta cu acceptarea comunistilor in coalitia de guvernamint. Asta e si greu de comentat – va fi mai mult moartea PCRM, PLDM sau PL? Asa cum spunea si Anatol Taranu intr-un comentariu, din aceasta poate cistiga doar PD. Insa in privinta PL – rezulta ca, dupa ce au intrat la Putere in Consiliul municipal Chisinau cu sloganul ca nu vor coopera niciodata nici cu fostii comunisti sovietici, nici cu nomenclaturisti, dar au incheiat acord, acum ar putea sa ajunga sa colaboreze si cu neocomunistii capitalisti? Asta va fi “Schimbarea pina la capat?”
Ghimpu le-a spus corect lui Anatol Taranu si lui Arcadie Barbarosie – ca au trimbitat, impreuna cu toti analistii, multe si marunte impotriva PL in ultimul timp si, iata, acum vor vedea patinarea reformelor. Chiar m-a mirat cum Anatol Taranu, Arcadie Barbarosie, care sunt atit de ferventi in alte discutii, aici au cedat total – si pe drept, pe buna dreptate – in fata lui Ghimpu. Stiti d ece? Pentru ca ceea ce a spus Ghimpu a fost, practic, adevarat.
Pai, iata, pentru ca sa nu fie cele mai rele scenarii, PL trebuie sa puna piciorul in prag si sa forteze „Schimbarea”, necesara implicit, dar si ca „recompensa” pentru concesiunile facute de dragul refacerii AIE. In caz contrar, PL va prelua masiv din esecul AIE-2.
Si, pentru ca mai multi ma intreaba sau imi reproseaza pe alte bloguri, incorect, ca “as lua apa in gura” cind vine vorba de unificarea fortelor cu adevarat liberale (pt mine PLDM nu e forta liberala, nu e clar, in general, ce e cu strutocamila asta “social-democrata—conservator-populara—“liberala”, un fel de PD-2 sau PDAM-2), spun clar: in opinia mea, PL, PNL, AMN, PNR, MAE (aici nu sunt sigura) ar trebui sa formeze o forta national-liberala, cu un presedinte asupra carora vor conveni cu totii, care va incheia un acord cu PNL din Romania si va consolida falia proromaneasca in R.Moldova. In caz contrar, nu va mai avea cine sa apere valorile nationale in cel de-al doilea stat romanesc. Iar aceasta forta trebuie sa devina una puternic unionista. Nu va faceti iluzii cu integrarea europeana, nu se apropie ea nici in 5, nici in 10, nici in 15 ani…
Vitalia Pavlicenco
Ma bucur ca incercati o apropiere de PL.Eu cred ca vor fi din nou alegeri anticipate(ceea ce cred ca e bine-poate PD-ul obtine mult mai putine voturi) si poate fortele de dreapta se vor coaliza intr-o uniune puternica,ceva de genul PNL,PL,AMN poate si cuPLDM.
Aţi punctat perfect:
” in opinia mea, PL, PNL, AMN, PNR, MAE (aici nu sunt sigura) ar trebui sa formeze o forta national-liberala, cu un presedinte asupra carora vor conveni cu totii, care va incheia un acord cu PNL din Romania si va consolida falia proromaneasca in R.Moldova. In caz contrar, nu va mai avea cine sa apere valorile nationale in cel de-al doilea stat romanesc. Iar aceasta forta trebuie sa devina una puternic unionista. Nu va faceti iluzii cu integrarea europeana, nu se apropie ea nici in 5, nici in 10, nici in 15 ani…”
Oare cînd şi liderii,ideologii formaţiunilor nominalizate de d-ră, vor înţelege că această soluţie este cea mai perfectă în situaţia concretă de acum şi vor face ce depinde de d-lor pentru a realiza în fapt acest deziderat.
Pt bogdan.ro
Noi nu incercam deocamdata nimic. Noi doar expunem ce credem, insa practica de incercari de cooperare cu PL a esuat pina acum. Nu stiu daca ati citit aceasta scrisoare adresata de mine membrilor PL inainte de alegeri. V-o repostez.
Stimati membri ai Partidului Liberal,
Marti, la o televiziune, tinarul deputat PL, Valeriu Munteanu, fiind intrebat de moderatoare ce crede el despre disponibilitatea/dorinta PNL de a face Bloc electoral cu PL, a incercat sa iasa cu stingacie din situatie, mergind pe platitudinea uzuala ca, cica, “cine vrea sa activeze in PL, se poate incadra si munci in partid”. In momentul cind moderatoarea a cerut un raspuns mai concret, a spus ca nu cunoaste, ca membru al conducerii PL, sa fi existat o scrisoare, o adresa din partea PNL cu solicitarea de a se merge intr-un bloc. L-am mai ascultat pe tinarul parlamentar in diferite emisiuni si chiar am avut ocazia sa ii spun cite ceva. Insa, aceste afirmatii ale sale mi-au indus ideea sa adresez o scrisoare membrilor Partidului Liberal, pentru a lamuri unele lucruri, ca sa nu fie interpretari inadecvate.
Eu, Vitalia Pavlicenco, am fost membru al Partidului Democrat condus de Gheorghe Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu. PD de atunci s-a unit cu un partid national crestin si Congresul Intelectualitatii, in 1994, formindu-se Congresul Democrat Unit, care, ulterior, a devenit Partidul Fortelor Democratice, pe ale carui liste am fost deputat, dar, mai intii, am fost redactor-sef al ziarului PFD “Mesagerul”, un ziar de mare succes, cu un tiraj de 23-24 mii abonati timp de trei ani din cei patru, citi l-am condus. In PFD, condus de Valeriu Matei, ne-am regasit, alaturi de Gheorghe Ghimpu, impreuna cu fratele sau, Mihai Ghimpu, eu avind, in 1998, in Parlament, chiar fostul birou al lui Mihai Ghimpu. Tot el a coborit de vreo trei ori de la masa Prezidiului congresului de unificare, in 1994, sa ma roage, in numele echipei noi a Congresului Democrat Unit, sa accept sa conduc “Mesagerul”, ca eu nu ma lasam induplecata, dupa niste dezamagiri dure, tot “de la ai nostri”, de la “Moldova-pres”.
Am fost, astfel, intr-un partid impreuna cu Gheorghe Ghimpu, cu Mihai Ghimpu si Ion Hadarca, dupa care fiecare a plecat. Eu am ramas in PFD. Ne-am reintilnit cu Mihai Ghimpu, politic, in anii 2002-2003, cind democratii luptau contra derapajelor antidemocratice ale PCRM. Atunci, noi, national-liberalii, eram in Partidul Liberal, condus de Veaceslav Untila, unde am fost vicepresedinte, partid care a participat la o unificare ampla, ce a condus la formarea AMN, in 2004, si a Blocului “Moldova Democrata”, in 2005. Putin inainte, in 2003, a existat Blocul Alianta social-liberala “Moldova Noastra” pentru alegerile locale, din care a facut parte si formatiunea condusa de Ghimpu.
Nu cunosc evolutiile dupa aceasta, decit cind ne-am reintilnit, la invitatia lui Mihai Ghimpu, dupa ce NDI initiase o masa rotunda a liberalilor, ce urma sa conduca la unificarea acestora. S-a aratat refractar acestei “mese”. A urmat eliminarea national-liberalilor din AMN, iar Mihai Ghimpu m-a invitat la o a doua discutie si m-a chemat in PL. Nu am mers, pentru ca aveam o echipa de national-liberali, ce ne-au urmat pe cei eliminati din AMN, si nu as fi acceptat o trecere la alt partid decit cu echipa. Unica mea trecere de la partid la partid a fost de la unul liberal, de centru-dreapta, la altul, tot liberal, de centru-dreapta – de la PFD la PNL -, desi insistasem mult ca PFD sa adere la Internationala Liberala si sa mearga democratii in 2001 impreuna intr-un bloc.
Stim ce s-a intimplat din 2001 pina in 2009. Ghimpu nu a dorit atunci sa accepte aderarea echipei national-liberale la PL si nu voi detaliza aspectul.
Echipa national-liberala a format PNL si a participat la alegerile locale din 2007. Dupa care Vlad Filat a dialogat in toate formatele cu PNL sa facem un proiect comun, insa, apoi, a disparut brusc si definitiv, pe la 20 octombrie, si nu a mai discutat cu noi, ci doar cu echipele atrase de la PNL pina la congresul PLDM de la 8 decembrie 2007. Nu a facut cu noi un proiect comun pentru ca, probabil, i s-a spus ca nu ar trebui sa aiba nevoie de “acesti nationalisti”.
In ajunul alegerilor din 5 aprilie, cu Anatol Petrencu si prin medierea Forului Democrat al Romanilor, s-a incercat o lista nationala, insa nici AMN, nici PL, nici PLDM nu au fost – nici fiecare in parte, nici toate impreuna – de acord. Oamenii au votat prudent si pe 5 aprilie, si pe 29 iulie 2009. Am avut intilnire cu A.Salaru, cind a propus functii in executiv, pentru a nu participa PNL la alegeri, am spus ca ne intereseaza mai mult politica generala. PNL s-a inscris in cursa, ca era pericolul prevazut de Legea privind partidele. Inainte de 29 iulie PNL a incercat un Acord politic pentru a sprijini PL, insa Mihai Ghimpu – pe putin spus – a respins nongalant acest lucru. Cumva voi publica proiectul de acord. PNL s-a retras din cursa in favoarea partidelor liberale cu sansa.
Dupa alegeri, PNL a incercat din nou sa propuna un acord politic PL. Am solicitat o intilnire si, impreuna cu Anatol Revenco, am avut-o cu deputatii Ion Hadarca (cu care am fost colegi in PFD) si cu Oleg Bodrug (cu care am fost colegi in AMN). Membrii conducerii PL au intrebat ce dorim. Am spus: “Noi nu dorim nimic. Noi trebuie sa dorim ceva cu totii impreuna. Adica sa constientizam pericolul pentru partida nationala si sa cooperam, pentru ca avem aproximativ aceleasi viziuni”. Am discutat, s-a spus ca PL nu accepta nici o fuzionare, desi nu asta si-a dorit PNL, ci o cooperare cu un partid aflat la guvernare pentru a putea influenta pozitiv actul guvernarii. Cu aceasta, contactele PNL-PL s-au incheiat, exceptind o intilnire intre Mihai Ghimpu, pe de o parte, Mihai Severovan si subsemnata, pe de alta parte, la propunerea lui Ghimpu, pe 16 aprilie 2010.
PNL a invitat cele trei partide liberale la dialog inainte de 5 aprilie si cele patru partide din AIE inainte de 29 iulie, cind le-a adresat un mesaj. Doar PD a reactionat. Dupa 29 iulie PNL a invitat constant reprezentanti ai componentelor AIE la sedintele Delegatiilor Politice Nationale ale PNL, dar numai Igor Klipii, de la PD, a fost in sedinta DPN din decembrie, cind a spus un cuvint de multumire PNL. De fapt, acest mesaj trebuia sa il spuna macar una dintre cele trei componente ale AIE, pentru ca PNL nu a sprijinit, totusi, pe 29 iulie, PD-ul.
Asta a fost preistoria pe care vreau sa o cunoasca PL-istii, deoarece m-am convins ca si despre intilnirea de la 16 aprilie 2010 Severovan-Pavlicenco/Ghimpu cele comunicate echipelor PL din teritoriu nu corespund realitatii. Pacat.
La intilnirea din 16 aprilie 2010 s-a discutat mai mult, am cautat sa consumam stereotipurile neplacute dintre PL-PNL, sa le punem definitiv la o parte. Am crezut ca am reusit, ca sa vad ca, acum ceva timp, Ghimpu ataca, iarasi urit, conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica-Moldova, asa cum a facut-o prin 2008, stimulat si ajutat de PPCD. Iarasi, pacat.
Am regretat enorm, ca partid, cind nici PL, nici PLDM nu l-au sprijinit pe Nicolae Dabija pentru Parlamentul Romaniei. Atunci PL l-a sprijinit pe Eugen Tomac, o persoana rece pentru R.Moldova, alaturi de PPCD, de fratii Roncea, de murdariile lor contra lui Dabija. Sigur, sintem suparati si pe Forul Romanilor ca atunci l-au blamat pe Filat si pe altii, care nu au fost alaturi de Dabija, linga care am fost noi, PNL, cu toate posibilitatile, dupa care conducerea FDRM, a sprijinit alte partide – niciodata PNL. De atunci, nu sprijinim actiunile Forului Democrat al Romanilor.
In incheierea intilnirii de la 16 aprilie 2010 cu Mihai Ghimpu, cind, la propunerea PNL de a incheia un acord politic, Ghimpu a spus ca sintem “oponenti politici”, invocind doar o fuzionare neconditionata, dar si pe asta PL putind sa o accepte “cu mare greu”, i-am spus “Dumneata detii astazi doua functii importante in stat. Ai o sansa mare sa unesti eforturile fortelor nationale, ca sa intri in istoria recenta si cu acest gest. Hai sa lasam usa deschisa pentru dialog”. I-am spus atunci, impreuna cu Mihai Severovan (caruia ii si apartine ideea mesajului nostru deschis si ferm al Unirii): “Daca PL nu accepta un dialog cu PNL, noi ne consideram miinile dezlegate si acum, cind nu mai sintem in regim comunist, vom lansa chiar miine, prin decizia DPN, mesajul politic si electoral al Unirii”. Mihai Ghimpu a spus ca visul Baditei sale, Gheorghe Ghimpu, a fost sa intre in Parlament un partid unionist. Acum, auzim din teritoriu ca PL le-a spus pelistilor ca nu coopereaza cu PNL, pentru ca noi am iesit cu mesajul Unirii. Iarasi minciuna. Pacat.
In curind vor fi noi alegeri parlamentare anticipate. Nimeni nu da garantia ca fortele necomuniste vor avea 61 de voturi sa aleaga Presedintele R.Moldova. Forul Democrat al Romanilor nu reuseste sa convinga partida nationala – sau partidele care par nationale – sa asigure un numar confortabil de mandate. Pacat ca aceste forte considera ca vor suci miinile tuturor, care vor fi nevoiti sa voteze doar PL, PLDM si PD. (De AMN nu spun, ca nu e clar – e “alianta”, “partidoi”, “partid” sau “partidut”…, care la 5 aprilie isi batea joc prin clipuri de … “partidute”.)
Avem un an de mare dezamagire, avem un referendum esuat. Sintem siguri ca cea mai scurta cale spre NATO si UE, spre libertate si prosperitate este Unirea cu Romania. Noi, PNL, mergem cu acest mesaj poate socant, poate riscant. Acest mesaj si aceasta pozitie vor fi, cu fiece an, tot mai credibile, plauzibile si realizabile, fiind singura cale de a ne salva neamul. Nu ne vor permite, cu una-cu doua, fortele proimperiale de la Kremlin sa iesim de sub calciiul Rusiei. Mihail Ghimpu a avut sansa pe 9 Mai, 22 iunie, 28 iunie, 23-24 august sa devina un Mihail Saakasvili. Dar nu a devenit. El a ramas cu iluzia “Aliantei”. Sa speram ca ce spunem noi, nu e corect…
PNL nu vrea nimic de la PL. PNL si eu, ca presedinte, care am vrut sa sprijinim si pe 29 iulie doar PL-ul, dar acest partid nu ne-a oferit nici un motiv, am sprijinit, totusi, deciziile si actiunile corecte promovate de Ghimpu, nu pentru a ni se spune mersi, ca asta nu o pot face liderii autosuficienti ai AIE. Ci pentru ca noi, mereu, am sprijinit ce e corect, indiferent de cine promoveaza. Noi, de fapt, nu numai am sprijinit, ci am si anticipat multe decizii, actiuni ale PL, ba chiar, credem, le-am si fortat, direct sau indirect, PL temindu-se sa nu piarda teren si electorat.
Si ca sa inchei, rezumez:
1. Ca avem tot mai multi oameni care sprijina mesajul unionist al PNL. Regretam ca PL nu a fost alaturi cu un mesaj de sprijin pentru PNL, cind PCRM si CEC ne-au atacat libertatea de exprimare si spotul electoral unionist. Noi, in 2008, am fost alaturi de PL cind a fost atacati de fortele proruse din R.Moldova.
2. Ca echipa noastra din oameni cu experienta, cum sint Anatolie Revenco, Alexandra Can, Mircea Rusu, Mihai Severovan, Andrei Iuri-Apostol, Anatol Vidrascu, Vitalia Pavlicenco si o serie de membri mai tineri ai PNL considera ca Republica Moldova are nevoie de demnitate nationala, care si-ar putea gasi expresia in Blocul PL-PNL.
3. Ca ar fi foarte benefic pentru societate si responsabil din partea PL sa stie ca un Bloc PL-PNL ar fi votat de cetatenii cu atasamente puternice nationale, pe care nu-i sperie romanismul si unionismul, Romnania si unirea. Asta ne-o spun cetatenii. Voua nu v-o spun?
4. Ca PNL este deschis dialogului, dar ca nu o scrisoare din partea PNL catre PL rezolva problema coagularii fortelor nationale pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate. PNL nu tine cu tot dinadinsul ca PL sa accepte un Bloc PL-PNL. Dar, dupa 28 noiembrie sau cind vor fi, de fapt, alegerile parlamentare anticipate, se va reveni la gindul “am gresit”. E una sa intri cu un numar de mandate sa iti dicteze “pragmaticii nationali” ce vor ei sau ce le sugereaza tandemul Putin-Medvedev, si e alta sa intri cu un numar de mandate ca sa dictezi si tu. O infuzie de curaj penelist ar face bine pentru exprimarea mai lesne a optiunii pronationale si prounioniste. PL e partid parlamentar si gestul initierii dialogului – dupa ce am expus mai sus travaliul tentativelor PNL – ar trebui sa vina de la PL.
5. Ca nu credem categoric in faptul ca nu exista acum un dialog PL-PNL doar pentru ca PNL nu a mai adresat o scrisoare PL si – cum a spus Munteanu – “se scrie doar cite ceva pe blog”.
6. Ca e o greseala daca si PL, ca si unele partide “pragmatice”, cosmopolite, din renegati si mancurti, se tem sa dialogheze cu un PNL avind un mesaj unionist. Timpul, sper, o va demonstra.
7. Ca evolutiile si situatia actuala din Romania nu trebuie sa reverbereze asupra politicii din al doilea stat romanesc. Toti sintem romani, iar aici, in R.Moldova, sintem si mai romani uneori decit romanii de peste Prut… Raspunderea si maturitatea unui lider politic, daca exista, trebuie sa se materializeze in a vedea ceva mai departe decit vede un coleg de alaturi, bintuit de interesul meschin de a nu i se afecta statutul de azi.
8. Raspunderea pentru subtierea partidei nationale in Parlamentul viitor va reveni liderului politic si soarta R.Moldova este astazi pe muchie de cutit. Sa dea Domnul sa ne inselam.
Stimati membri ai PL,
Imi cer scuze ca v-am scris atit de mult. Cititi cit puteti, dar sa nu spuneti ca nu stiti cum stau lucrurile. Va doresc succes in activitatea voastra politica!
Vitalia Pavlicenco,
presedintele PNL
Dna Pavlicenco
O persoana trebuie apreciata dupa fapte si nu dupa vorbe. Si daca lasam la o parte demagogia vom constata ca Dl Ghimpu este o persoana cu un nivel de instruire, inclusiv profesionala, modest (si asta daca sintem toleranti), care a ridiculizat institutia fundamentala a statului, Parlamentul, prin comportament si comentarii care ar putea trece drept ingenioase doar la circiuma sau alte localuri de acest gen, care este liderul unui partid in care deciziile se adopta exact ca in PCRM si PCUS cu unanimitate de voturi (doar intr/o tara bolnava poate fi considerat democratic partidul in care nu se respecta simple reguli democratice si in care exista doar o singura opinie), care accepta libertatea de exprimare doar atunci si in masura in care sint expuse opinii si informatii convenabile (vezi aici spre exemplu obstructionarea celor de la Publika doar pentru simplul motiv ca au furnizat o stire despre o petrecere organizata la Condrita (acum ramine sa vedem care ar fi reactia cind aceleasi media ar incerca sa/l critice) si trebuie sa ma opresc pentru ca nu am sanse sa ajung la finalul enumerarii „ispravilor” Dlui Ghimpu. Si atrag atentie „patriotilor” ca eu nu pun in discutie si nu contest faptul ca Dl Ghimpu este bine intentionat si urmareste scopuri nobile. Doar am constatat fapte (cu exceptia primei caracteristici care poate fi trecute la aprecieri subiective) si propun tuturor sa mediteze asupra faptului daca si in ce masura putem accepta ca scopurile nobile sa fie atinse prin mijloace murdare. Cit priveste anticomunismul domnului Ghimpu vreau sa reamintesc tuturor cuvintele unui celebru disident sovietic Dovlatov, care spre deosebire de eroii de astazi si/a aparat convingerile in perioada sovietica si a suferit pentru asta. Si cred ca toti ar trebui sa mai mediteze adinc asupra urmatoarei afirmatii a acestuia – Cel mai mult din lume urasc comunistii. Iar in al doilea rind anticomunistii. Sint ferm convins ca Dl Ghimpu se comporta exact ca si cei care l/au facut pe Dovlatov sa spuna aceste cuvinte.
Probabil şi D-ră,la fel ca mine,doriţi să vedeţi o persoană ce ar avea destule calităţi ca să realizeze o unificare,o conducere înţeleaptă a unei cualiţii a partidelor propuse de d-na Vitalia în ultimul alineat a art.sau(PL, PNL, AMN, PNR, MAE).Cum,la părerea d-ră am putea realiza aşa ceva?
Hai,oameni buni,să discutăm şi constructiv,nu numai critici ce în consecinţă mai că nu ar demonstra ca fiecare din noi doreşte să demonstreze cît e el mai deştept ca ceilalţi.Dacă nu realizăm aşa ceva,pe drept lumea poate să ne socoată pe toţi nişte proşti.
la părerea mea,totuşi e mai bine să fim fiecare în parte mai puţin deştept,la un loc însă să fim înţelepţi în vorbe şi fapte.
Doamna Pavlicenco,
Eu nu va recomand, in caz ca va fi vreo forta national-liberala in Republica Moldova, sa incheiati acord cu PNL-ul (in forma actuala) din Romania, care e acum in „Alianta de Centru-Dreapta” facuta cu Dan „Felix” Voiculescu (in ghilimele e numele de cod de pe vremea cand era securist), supranumit (pe buna dreptate) „sconcs” de membrul PNL Romania Ludovic Orban. Cum a tratat Crin Antonescu opozitia pe care a intalnit-o in propriul partid? I-a acuzat pe domnii Tariceanu, Vosganian si pe Adriana Saftoiu ca sunt propagandistii lui Basescu, in alte cuvinte „cine nu-i cu mine e impotriva mea”.
Eu va respect pe dumneavoastra, dar cred ca v-ar afecta imaginea sa va asociati cu Crin Antonescu si „bunul simt”, asa cum il intelege el.
Nu stiu ce ati vorbit dumneavoastra cu domnul Crin Antonescu, dar eu nu l-am auzit pe dumnealui sa spuna vreodata ceva de Basarabia.
P.S.Ultimul meu comentariu e adresat în primul rînd lui „Cititor”
ok, dar mai am o intrebare pt dumneavoastra, ce se intampla cu relatia Basescu-Lupu,pare mult mai rece ca Basescu-Ghimpu,Basescu nu a reactionat in nici un fel la numirea lui Lupu in functia de presedinte interimar, ca si cum pentru el Lupu nici nu ar exista.Va rog sa comentati opinia d-voastra.
D-le Liviu:
Chiar de o fi aşa ceva ce e atît de straşnic în afirmaţiile lui Crin Antonescu?Şi aici sunt destu-i care au fost în securitatea sovietică,da cînd le-a venit timpul au luptat pentru interese naţionale româneşti.Spre exemplu, am auzit şi că d-l Ilaşcu a fost în structuri imperiale de „ale lor”,asta însă nu l-a încurcat să lupte pentru interese naţionale româneşti.Nimeni nu poate spune cu siguranţă la moment ce este în capul şi sufletul fiecăru-i om indiferent pe care poziţii politice se află acum sau din ce structuri a făcut parte pe timpuri comuniste,mai ales că avem destule cazuri la noi de cetăţeni la noi ce au fost în timpuri comuniste unionişti,însă cînd comuniştii sau instaurat la putere la noi,au devenit chiar şi lideri comunişti.(I.Munteanu,spre exemplu)
dnă Pavlicenco, e ridicol să aduceți același argument pentru unificare ca și Pasat pentru uniunea cu Kazahstan. Și e oricum o mare greșeală să vedeți integrarea europeană ca pe un eveniment, când de fapt e vorba de un proces. Chiar dacă Moldova nu va fi membră a UE în 10 ori 15 ani, reformele interne ce vor fi promovate pentru apropierea de standardele UE vor fi fără îndoială benefice pentru Moldova.
Pt liviu
PNL din Romania nu trebuie sa fie doar Crin Anonescu.
Nu am vorbit niciodata cu el. Critic PNL din Romania pt ca e mut referitor la Bsarabia.
Pt Corneliu
Unora le pare ridicol, altora le pare normal. Fiecare cu a lui. Timpul va arata cine are dreptate.
si cand te gandesti ca in maxim 7 (SAPTE) zile republica denine europeana ! Ma refer la acordul de cumparare a regiunii de peste Nistru de catre Romania si apoi aplicarea actului de la 1918 ! E totul asa de simplu si de corect politic economic, identitar si administrativ !
Daca in R.Moldova se va crea, asa cum vedeti Dumneavoastra, o alianta de dreapa trebuie sa cantareasca mult cu cine sa colaboreze din Romania.
PNL din Romania, in frunce cu Antonescu, din nou pretinde alianta cu PSD din Romania (V.Ponta, Nastase, Iliescu, M. Vanghelie, M. Mitrea…)=PCRM.
Stiu bine ca Gioana(PSD) propunea acordarea cetateniei Romane pentru Basarabeni prin loteree, asa cum SUA acorda cetacenie doritorilor din toata lumea(carta verde).
O alta opinie:cu PNL Romania,PNL Moldova nu are aceeasi ideologie,mai degraba cu PDL.De ce nu incercati un acord de asociere cu PDL Romania,cred ca e cel mai deschis partid spre o relatie deschisa cu MOLDOVA?Sau este ceva ilegal?
Pentru domnul Patriciu(A.Marin):
Eu nu sunt convins si n-am niciun motiv sa cred ca domnul Crin Antonescu se lupta pentru interese nationale romanesti si n-am spus (nici nu spun) despre el ca ar fi fost securist (cum e Voiculescu), asa cum ii place lui Basescu sa arunce zvonuri pentru presa; deocamdata se lupta pentru putere. Sunt convins ca liderul actual PNL este superficial si ipocrit (politicianul tipic). Expresiile dansului „bunul simt” si „un nou tip de a face politica” nu au niciun fundament, din cate am vazut. Despre Voiculescu mi-este prea sila sa mai spun ceva.
Doamnei Pavlicenco ii recomand in concluzie sa nu se apropie prea mult de vreun partid anume din Romania pentru ca risca sa iasa sifonata; mai bine e sa pastreze relatii bune cu clasa politica/societatea civila romaneasca in general.
Pt bogdan.ro
PD-L este in relatie de sprijin cu PL. Acest sprijin – si nu am scris mai sus si d/e asta – este, cred, si o piedica de apropiere intre PL si PNL. Eu, personal, pe Basescu nu-l agreez, multr vorbeste, putin face. Ceea ce nu inseamna ca face Crin Antonescu ceva. Ala chiar nu afce nimic pt basarabeni, nu vorbesc de PNL.md.
N+ar fi rau, sa fie bine. Consolidarea fortelor libralie e absolut necesara in conditiile de astazi! Cel care ar trebui sa coaguleze aceste forte inteleg ca ar fi PL!
Pentru Bogdan,
E adevarat, PDL acorda cel mai mult atentie Republicii Moldova dintre toate partidele romanesti, dar vorbim de un partid care la momentul de fata are niste probleme de imagine in Romania destul de serioase, din cauza asumarii unei guvernari pe perioada de criza. Nu cred ca ar fi in interesul moldovenilor sa se asocieze cu PDL (sau oricare alt partid romanesc), pentru ca si-ar atrage oprobiul multor romani inversunati politic.
Privind şedinţa parlamentului RM pe http://www.privesc.eu,am observat că de pe stema agăţată de tribuna Parlamentului a dispărut culoarea galbenă,(e numai roşu şi albastru),oare ce o mai fi însemnînd şi asta?
pt. Patriciu
Sunt stelisti,ha,ha,ha!
E cam nitel „devreme”, 28 noiembrie a trecut deja, insa niciodata tirziu, referitor la blocul national liberalilor.
Apropo dna Vitalia in politica intotdeuna a fost minciuna pe 1-ul loc atit de intrebata decit un adevar, fapta concreta? Va intreb deoarece activati de ani bunisori in politica RM chiar de la inceputurile ei ca RM. 🙂
Pt Vitalie
Eu i-am aratat lui Vazilin ce am scris acum citeva luni, vreo jumate de an in urma, nu acum. Daca citea pe blog, il gasea la tiomp atunci sau acum. El scrie mereui si impunge. Eu il trataez ca pe om serios, nu stiu cine e, ce virsta are, dar el nu respecta asta. As putea sa il neglijez, dar o fac, in speranta, ca, la un moment dat, va abandona ironia.
ADAUG: asa va fi, pt ca sunt interesele Rusiei si interesul de a fura. Al tuturor, cu mici exceptii.
Pt VV
Da, PL sa le coaguleze, numai ca PNL NU SE VA DIZOLVA! Deci, un PNL cu un PL-ist, eventual in frunte. Altfel, nu merge.
Sunt de acord şi eu cu un PNL cu un PL-st în frunte,dar să fie un om ales pe criterii de competenţă,patroitism,moralitate.
Minciuni d-na Pavlicenco, Mihai Ghimpu nu a vorbit de nimic despre nevotarea PNL, dar despre votarea PL si nevotarea PCRM si chiar cum ati spus d-tra strutocamila PLDM. Cind a fost Cebanu la intilnire cu tinerii liberali, nu a vorbit nimic despre PNL, din contra a laudat principiile pro rominesti si a criticat PLDM, pentru greselile comise in campania electorala.
Pt Andrei SV
Asa cum stiti unele cazuri, noi stim altele. Ce a fost public nu poate fi ascuns. El a spus clar sa nu voteze lumea nr. 1 si 13. ci numarul 3 si nu continui aceasta discutie, pentru ca imi displace si nu accept sa mi se spuna ca vehiculez minciuni.
Acelasi ministru Cebanu sau cum il mai cheama a spus la Ocnita, Lencauti, ca protestatarii de la 7 aprilie nu au scandat lozinci proromanesti, ci numai anticomuniste. Ne-a spus chiar liderul nostru de acolo, asa ca nu va imaginati ca lumea se termina la plafonul de cunoastere al cuiva sau la misiunea cuiva.
Doamna Pavlicenco,la prima vedere pareti o doamna desteapta si asi incerca sa va intreb,cam de ce plingeti in basmaluta de jalea lui Ghimpu?Nu va sta bine.De ce nu spuneti,ca un an jumatate Ghimpu a avut sub tutela sa de detinator a doua functii, cele mai supreme in stat,toate structurile de drept si de forta, si nu numai.Ce a realizat?A gratiat o matusa ca sa nu moara in puscarie.Restul,valuri partiinice.E putin sa vrei,trebuie sa si mai poti.Imi veti spune,desigur,da Decretul?L-a tinut sa nu-i fure cineva ideea si la trintit la o parte din populatia nepregatita de a-l accepta.De ce nu a initiat o campanie de mediatizare a hotaririlor Coferintei internationale din 1991
despre condamnarea pactului Ribentrop-Molotov?La fel o discutie la tema anexei la Declaratia de independenta unde sunt punctate forte concret ce a adus acesta ocupatie da asa, fleosc un decret,care in afara de animozitati(CC si altele)nu ne-a adus nimic.Lui Ghimpu i-a adus,vre-o 2%in alegeri,de altfel ar fi iesit numai cu5%.Pentru prosti-un erou,pentru destepti un intrus.
E prea putin sa vrei,trebuie sa poti si sa mai stii si cum.
CE NU ATI ZICE VOI DE PL EU LAS FI VOTAT DACA NU VOTAM MAE.
DIN PACATE IDEILE PARTIDULUI MAE IMI SINT MAI APROAPE DE GHINDIREA MEA EUROPEANA.
SI II VOI SUSTINE IN CONTINUARE.
Pt kosti
Aveti dreptate in mare parte, multe nu a facut Ghimpu, eu spuneam ca are acum posibillitatea sa le promoveze, mai ales daca va rezista acest Parlament 4 ani.
Pt Ana
Dar oare MAE are idei? MAE nu are idei si nici lideri. Luati macar prestatia lui Petrencu in raport cu Viorel Ciubotaru in discutia din Cabinetul dimumbra despre datele religioase. Petrencu a fost lamentabil si nu asta e problema, dar de ce s-a bagat daca nu stapineste subiectul? El e de ministru cu asemenea prestatie? Poate numai in vreun guvern de nimic al lui Val Butnaru, unde aduna toti frustratii.
Corect este „Orice ati zice voi”, si nu „ce nu ati zice voi…”
Eu sper ca „JURNAL TV” sa isi poata mari audienta si sa intre la sate.
Pt. Valentin
OK!! dar sa vedem ce zici despre TVR1(Romania)?
Postul asta cu … acoperire nationala nu ti-ar conveni?
Pt KOSTI
1) Ce ai fi facut d-ta in locul lui Ghimpu?
2) Ai iesit cumva la momentul potrivit cu vreo pancarta in PIATA MAN din Chisinau pe care sa scrie „Vrem abolirea Tratatului Ribbentrop- Molotov” !!(Astfel de actiuni individuale au avut Jan Palach in Cehoslovacia la 1968, calugarii budisti la Saigon in 1972-74, soldate cu sacrificiul vietii, e-adevarat)
3) Acum cu vreo 3 zile in urma, in plin centrul Chisinaului a avut loc „sarbatorirea” a nu stiu cati ani a victoriei lui Stefan cel Mare impotriva turcilor la Vaslui-Podul Inalt organizate de nu stiu ce ONG „patriotice”, Ai organizat cumva vreo contra manifestatie, de unul singur sau cu „amicii ” de idei impotriva blasfemiei care o reprezinta? Scria cumva pe pancarta respectiva” Nu accept murdaria pe istoria Moldovei si a Romaniei”? ( Atentie: Vasluiul nu e este in R. Moldova si Nici podul Inalt!)
4) Ai trimis cumva vreo Scrisoare de protest catre vreun organ media care s-a aratat incantata de „maretul eveniment” si la mediatizat copios si cu lux de amanunte?(fotografii, fimulete. fragmente de discursuri rostite)?
Pt. Corneliu
Fara aportul consistent , ba chiar hotarator al Romaniei nu vor fi niciodata benefice!! Doar „pragmaticii” de la Chisinau se amagesc si va amagesc cu aceasta idee!! Restul nu e decat … Kazahstan si marea uniune cu el!!
Pt Andrei SV
Mai incet cu minciunile pe scari, stimabile!! Pianul nu numai ca se dezacordeaza, se poate face bucati!!
Pt LIVIU,
ASsa e, ai dreptate!! „Moldovenii” nu au nevoie sa se „uneasca ” cu nici un partid politic din Romania. Indiferent care!! dara vor sa se uneasca cu cine , nu vor putea sa se uneasca decat cu POPRUL ROMAN!!
Ar fi fatal altfel si iremediabil pierdut totul!! Iti amintesti cum a fost facuta Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918″?Prin „credentiale” semnate in adunarile cetatenesti din fiecare sat si comuna ardeleana!! Asa s-au adunat acolo cei 100.OOO de mi de oameni care au avut mandat sa strige intr-un singur glas „Vrem sa ne unim cu tara!
Nici pana astazi si nicodata aceasta lucrare (politica) plebiscitara nu a putu fi negata sau contestata. Nici politic. nici dupa legile internationale, pt ca reprezinta dreptul inalienabil la autodeterminare!!
corect
daca vor sa se uneasca cu cineva
Pentru Titirez, cu privire la raspunsul pentru Kosti:
Eu nu stiu cat inteleg unii cetateni moldoveni din ce-a fost Moldova medievala.
Eu le adresez acelor „patrioti” (anti-romani) intrebarea daca au vazut vreodata vreo biserica a lui Stefan cel Mare macar (in Iasi este una plus ultima sa ctitorie a sa de la Dobrovat, la cativa km de oras), daca au vazut mormantul marelui voievod de la Putna sau monumentul de la Podu Inalt. Exclusivismul moldovenist n-are niciun sens avand in vedere ca mama lui Stefan, Maria Oltea, era din Tara Romaneasca (posibil olteanca), iar el era var apropiat cu Vlad Tepes.
D.Pavlicenco referitor la d.Ghimpu am vizionat şi eu emisiunea de ieri seara la jurnal tv .Avea perfectă dreptate .dar PL nu dispune de tehnocraţi , care ar putea împinge reformele în direcţia corectă.Mia-mi pare că accentul la moment trebue pus pe atragerea alolingvilor în viaţa Republicii Moldova. Vrau să vă spun că ruşii de la noi ,în majoritate au un nivel de trai decent,spre deosebire de noi .Ei au în structurile de conducere a Moldovei reprezentanţi care le apără interesele cu succes.Ei fără să iasă la mitinguri îşi rezolvă problemele lor personale.Dar noi o parte din clasa politică abordează problema limbii şi statalităţii,altă parte îşi rezolvă problemele personale, aflîndu-se la putere.Cine din partidele noastre lucrează la sat ca forţe unificatoare a romînilor , marea majoritate a romanilor aflîndu-se la sat.A fost efectuată reforma agrară ,care este un dezastru pentru oamenii satului.Să vrei să porneşti o afacere , este foarte dificil , deoarece cadrul legal este imperfect şi ca rezultat nu se poate de făcut nimic .Numai cineva se porneşte cu succes ,imediat apare cineva care-i pune piedici. .Rezultatul este vizibil prin lipsa locurilor de muncă şi emigrarea masivă a romînilor peste hotare lăsînd copii părinţi bătrîni în voia soartei .La populaţia rusofonă nu se observă aceasta . familiile lor sunt întregi, copii fiind educaţi de părinţi.Şi drept rezultat nivelul educaţiei şi de studii este cu mult mai înnalt ,ca la romîni .
Legat de lupta de la Podul Inalt, ati vazut filmul „Stefan cel Mare”(1974)? Actiunea principala e acea lupta cu turcii.
http://cinemaromanesc.blogspot.com/2010/02/stefan-cel-mare-1974.html
Vizionare placuta!
Doamna Vitalia,
atata timp cat Ghimpu se afla la conducerea PL-ului, nu poate fi vorba de unitatea partidelor nationale.
Mihai Ghimpu este un fel de Filat pe dreapta. Un arogant. S-a ales cu 9.96% si-i priveste de sus pe ceilalti „mici”-AMN, PNL, MAE s.a.
Dupa acest an si jumatate cu doua functii, acest vacar din Colonita a deteriorat rau de tot. Vorbeste de el in continuu la persoana a treia. De da un jurist celebru trecut prin foc si para. Vorbeste de el ca un messiah dintre Nistru si Prut. Gratie lui azi mai respira suflarea romaneasca si multe alte prostii. Este pur si simplu ridicol. Se vede cu ochiul liber ca e un parvenit.
Ieri cand l-am vazut cum se umfla in pene, nici nu ma mai enerva. Ma amuza. Exact ca si Voronin. Doi clowni.
Nu cred in unionismul lui Ghimpu. Chiar D-voastra ati mentionat, ca unionismul lui Ghimpu depinde de functie. El singur a admis ca a cedat si continua sa cedeze. Ce inseamna a ceda mereu? Inseamna a se prostitua in politica.
Pentru Vitalia Pavlicenco
http://www.libertatea.ro/stire/video-basescu-subiect-de-parodie-in-sua-e-considerat-cel-mai-nesuferit-om-din-lume-317801.html
Orice comentariu este de prisos.
Un articol ce a incitat spiritele printre simpatizantii liberalilor, inseamna ca subiectul unirii fortelor liberale este inca foarte actual. De ce nu eu as fi de acord cu Dorin In fata iar in spate tot cu experienta care cunosc ce inseamna politica il va ordona in actiunile sale si poate reusim sa ne impunem
Unirea forţilor proromâneşti se va face cînd fiecare din partid ar dori cu adevărat acesta prin cedări reciproce. Dacă PL a propus pentru PNL în viitorul guvern o funcţie de ministru şi PNL a refuzat – de ce PL este vinovat? Trebuie să ne orientăm spre lucrurile care ne unesc. Chiar dacă nu s-a făcut unirea partidelor cu adevărat proromâneşti atunci nu înseamnă că dupa aceasta trebuie de ponegrit unul pe altul. PL nu ponegreşte PNL.
Şi Dl. Ghimpul, şi Dna V.Pavlicenco au calităţi pozitive şi negative – ca fiecare din noi.
Dar, pentru Kosti (sau poate Costi?), – cît a făcut Dl Ghimpu, Preşedinte-Interemar, timp de un an pentru demnitatea naţională, n-a făcut nici un alt Preşedinte de 4 sau 8 ani. Şi doar aliaţii din AIE, cu prietenia lor prorusă, nu i-a permis să facă mai mult
Pt Vasea23
Sint de acord in practic, toate lucrurile, insa, vedeti cit de departe a batut politica sovietica „daca vrei sa shii ministru, tre’ sa shii di pisti Nistru”? Nicvi acum nationalii nu au cadre, iar pragmaticii sunt antiromani.
Nu sunt de acord ca doar rusii au cadre de tehnocarti, nu si romanii. Trebuie sa ni-i formam, dar sa nu-i invatam sa fure ca si rusii si „pragmaticii”, alias mancurtii… Peste tot un roman in fata si un rus loial statului al doilea, al treilea, pe unde e nevoie. Cum au facut ei invers cu ai nostri si au blocat formarea cadrelor nationale.
Pt Liviu
Multumesc , Liviu!! Da, ai dreptate!! Nici eu nu cred ca vreunul din marii”patrihoti” (vorba lui Alecsanri) au vizitat acele locuri!! Poate stiu ei si de ce. Acolo exista a cea pleiada de calugari extraordinar de bine captusit cultural , si f buni oratori, pe care daca i-ar auzi , le-ar veni sa scoata … kalasnicoavele si sa traga ca bezmeticii!! Sa priveasca ei la un film romanesc cumva, mai ales cum e cel pe care l-ai recomnadat? ti-ai gasit!! Nu l-ar suporta pana la capat !
In alta ordine de idei: ai observat cumva cum fug … „patriotii” blogului de fata(si al altora!) cand le pui cate o intrebare direct si cu adresabilitate personala? Tac , malc sau ,si mai caracteristic, se fac n-aude , n-a vede!!
( Arunca ochii pe” Timpul ” de astazi si poti citi acolo un articol simplu, scurt si foarte exact in surprinderea starii generale a „politicului” pe care-l traiesc. Se cheama ” Buna dimineata , Chisinau”. Ff semnificativ)
Am inteles bine ca esti din Iasi?
Pt Osaf
Alta inventie!
PL nu a propus PNL nici o functie in Guvern, dar nimeni nu are nevoie de asa ceva. PNL nu vorbeste de unirea fortelor pentru funcgtii in Guvern, ci pentru a nu permite neromanilor sa isi faca mendrele. Nu umblam dupa functii. Dar e tot atit de evident ca altii le au si nu pot face nimic cu ele.
P/u Luca
Vorbeşti de Unitatea partidelor nationale, dar ponegreşti, în cazul dat spui vorbe rele despre Dl Ghimpu, care n-a colaborat nici cu Lucinschii şi nici cu Voronin, a depus efort să fie clarificat cazul de 7 aprilie, de condamnat regimul comunist, a emis decretul cu privire ocupaţiei sovietice şi de evacuarea Armatei Rusiei, cu privire la parada de 9 mai, etc.
Colegii din Alianţă sunt acei care au colaborat cu neocomuniştii şi comuniştii şi acum s-au declarat anticomunişti.Alţii nu avem în R.Moldova în afară încă de comunişti.
Pentru a schimba mentalitatea mulţimei trebuie o perioadă de timp ca cetăţenii să fie guvernată şi de „anticomunişti”
Ghimpu a făcut ce a putut. Dar a făcut multe timp de un an de interimat!
Dacă socoţi că Ghimpu vă încurcă la Unificarea forţilor naţionale – uniţi-vă fără dînsul. Dar pentru aceasta de ce bateţi în PL, Ghimpu şi Chirtoacă? Ce ei vă interzic să vă uniţi?
Oare voi nu sunteţi special puşi să bateţi în PL, Ghimpu, Chirtoacă pentru a nu se face Unificarea forţilor naţionale???
Dta te-ai uni cu persoana care te ponigreşte?