Stratfor: Moldova – o ţară fără naţiune


Agenţia americană STRATFOR a publicat, la sfârşitul săptămânii trecute, o amplă analiză dedicatăRepublicii Moldova, semnată de directorul agenţiei, George Friedman. Venită înaintea alegerilor generale, analiza lui George Friedman remarcă faptul că la Chişinău ruşii vor face tot posibilul pentru a controla statul sau a-l menţine cât mai slab.

CE FEL DE ŢARĂ ESTE REPUBLICA MOLDOVA? George Friedman îşi începe analiza asupra R. Moldova cu două întrebări: Ce fel de ţară este Moldova? şi De ce ar fi cineva interesat de această ţară? Analistul american încearcă să răspundă, mai întâi, la prima întrebare – din prisma securităţii Rusiei: Moscova are nevoie de două ţări tampon – Belarus şi Ucraina. Iar din punctul de vedere al Moscovei este de preferat ca aceste ţări să nu fie dominate de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. Rusia nu poate fi apărată fără Ucraina, iar Ucraina nu poate fi apărată fără Republica Moldova.

Friedman reia istoria regiunii afirmînd că intrarea Basarabiei subdominaţia sovietică s-a produs înurma acordului Hitler-Stalin, prin care Uniunea Sovietică a încercat să obţină o serie de avantaje strategice: îndepărtarea graniţei de Odesa, schimbarea Nistrului cu Prutul ca obstacole de depăşit în eventualitatea unei invazii, reducerea parţială a ameninţării asupra Kievului, puterea de a bloca cursul Dunării şi de a afecta astfel comerţul german. „Stalin dorea să crească securitatea Ucrainei şi vulnerabilitatea României şi  a bazinului dunărean” – aceasta este explicaţia oferită de analistul american pentru ocuparea Basarabiei de către sovietici. Prezentarea istorică se încheie cu evenimentele de la începutul anilor ’90: secesiunea transnistreană şi mutările din 2010 când „Moldova a început să nu mai fie un teritoriu între două râuri, ci un element strategic atât pentru Rusia, cât şi pentru orice entitate occidentală, care şi-ar dori să poată ameninţa Ucraina şi astfel Rusia”.

IDENTITATEA MOLDOVENEASCĂ:„Este greşit să credem că Republica Moldova este, pur şi simplu, o parte din România luată de sovietici. După şaptezeci de ani de la despărţirea de România, Moldova a devenit mai mult decât o provincie românească, departe de a fi o provincie rusă şi nu îndeajuns de a se considera o naţiune. Este cazul când geopolitica şi realitatea socială se ciocnesc cap în cap”, scrie Friedman. „Sovieticii au brutalizat Moldova. Am avut o conversaţie cu un jurnalist care a povestit cum a fost deportat împreună cu toată familia în Tomsk în 1948. Stalin era îngrijorat că moldovenii ar putea să vrea să se reunească cu România şi deşi România era un satelit sovietic, Stalin nu dorea să îşi asume riscuri. Soluţia sa, repetată în multe locuri de multe ori în Uniunea Sovietică, a fost deportarea populaţiei româneşti, importul de ruşi, o mică foamete şi o teroare aţintită la zdrobirea spiritului moldovenesc”, mai afirmă analistul american.

În urma călătoriei la Chişinău, George Friedman a observat micile diferenţe dintre limba română vorbită pe cele două maluri ale Prutului. Însă dincolo de chestiunile lingvistice, Friedman a observat că lupta se dă între cei care îi sprijină pe comunişti şi cei care îşi doresc o Moldovă independentă orientată către Uniunea Europeană şi NATO. Guvernul alcătuit după ce demonstranţii i-au alungat pe comunişti este format de o coaliţie fragmentată, fragilizată de interesele, personalităţile şi ambiţiile complexe.

Concluzia lui George Friedman cu privire la identitatea moldovenească este una cât se poate de dură: „Există naţiuni lipsite de stat, cum ar fi kurzii. Moldova este un stat căruia îi lipseşte naţiunea”.

O ŢARĂ EXPORTATOARE DE FEMEI

Friedman subliniază că Moldova este una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, dacă nu cea mai săracă. Aproape 12 procente din produsul intern brut este alcătuit din banii trimişi de emigranţi. Chestiunea paşapoartelor româneşti este văzută de Friedman ca „un colac de salvare”, deoarece dă posibilitatea ca cetăţenii Republicii Moldova să poată munci legal în Uniunea Europeană. Fragmentul cel mai şocant este cel în care se arată că „cel mai important produs de export al Moldovei sunt femeile, care fie sunt păcălite, fie se alătură de bună voie diasporei, pentru a munci ca prostituate. Unii spun că moldovencele sunt cele mai numeroase femei din bordelurile occidentale. Aceasta este o discuţie pentru care există puţine statistici şi multe păreri. Acesta oricum este un semn al unei ţări disperate”.

INTERESUL RUS

Chestiunea transnistreană este văzută de George Friedman în următoarea formă: „Germanii, care încearcă să se apropie de ruşi, par să încerce să faciliteze negocierile cu privire la Transnistria. S-ar putea ca ruşii să le facă pe plac germanilor. Însă chiar dacă o fac, mă îndoiesc că rezultatul va lipsi ruşii de controlul asupra malului estic al Nistrului. Din punctul de vedere rus, forţe ostile la est de Nistru pot ameninţa Odesa şi nu au niciun motiv să părăsească acest teritoriu, indiferent cât de benignă ar putea părea situaţia în prezent. Din punctul de vedere al ruşilor, luând în considerare istoria, o situaţie benignă poate deveni foarte rapid una malignă. (…) Pe hartă, Moldova este cu adevărat valoroasă. Este o regiune care în mâinile NATO sau ale oricărei alte puteri occidentale ar putea asigura un avantaj faţă de puterea rusă şi probabil ar putea întări dorinţa Ucrainei de a rezista în faţa Rusiei. Problema este că ruşii înţeleg acest lucru şi fac tot ce le stă în putinţă pentru a crea un stat pro-rus în Moldova, sau cel puţin un stat suficient de instabil, pe care nimeni să nu îl poată folosi împotriva Rusiei”.

SOLUŢIA?

„Moldova este prinsă între rădăcinile sale româneşti şi trecutul său sovietic. Nu şi-a dezvoltat o identitate naţională independentă faţă de aceşti doi poli. Moldova este o ţară de graniţă în cadrul altei graniţe. Este un loc al influenţelor străine, venite din toate părţile. Este un loc fără un centru clar. Pe de o parte, există o nostalgie faţă de zilele din vremea Uniunii Sovietice. Pe de altă parte, există speranţa că Uniunea Europeană şi NATO vor crea şi vor apăra o naţiune care nu există”.
Concluzia analistului american vine surprinzător în ultimul paragraf: „Moldova a fost o dată parte a României. A mai fost parte a Uniunii Sovietice. Moldova are sens atunci când face parte din ceva. Uniunea Sovietică a dispărut. Europa are mai multe probleme decât poate rezolva şi nu caută altele noi. România este încă acolo. Nu este o soluţie perfectă şi cu siguranţă nu foarte mulţi moldoveni ar fi mulţumiţi, însă este o soluţie, oricât de imperfectă ar fi”.

Iata si articolul integral, de pe

EXCLUSIV: George Friedman vorbește despre Moldova și România

George Friedman: Deși nu este soluția perfectă așteptată de mulți dintre moldoveni, integrarea Republicii Moldova în Romania reprezintă totuși soluția lor.

George Friedman, fondatorul și directorul renumitului centru de analize geopolitice Strafor, lider mondial în domeniu, afirmă că având în vedere situația actuală precum și istoricul regiunii, integrarea Republicii Moldova în Romania chiar dacă nu este soluția perfectă nefiind pe placul multor moldoveni, acest lucru reprezintă totuși o soluție viabilă, “în ciuda imperfecțiunilor”. Chestiuni precum identitatea națională, “pașaportizarea Moldovei” de către România, tendințele Rusiei în regiune sau chestiunea transnistreană sunt toate puse în discuție de către analistul American într-o analiză cuprinzătoare și plină de substrat. George Friedman a efectuat recent o vizită în Republica Moldova în cadrul unei serii de vizite a mai multor țări din regiune (Turcia, Moldova, România, Ucraina).

Moldova este o țară aflată în cautarea unei explicații, chiar două de fapt. În primul rând avem intrebarea ce fel de țară este Moldova ? Apoi, avem întrebarea: de ce i-ar păsa cuiva de Moldova ? În mod bizar, am plecat în Moldova gândindu-mă că știu răspunsul la cea de-a doua întrebare dar nu și la prima. În final nu am mai fost sigur de răspunsul la niciuna. Să începem cu cea de-a doua întrebare: de ce conteaza Republica Moldova?

Al doilea articol din această serie, „Teritorii de frontieră”, descrie relansarea Rusiei ca putere regională după colapsul Uniunii Sovietice din 1991. Siguranța națională a Rusiei depinde de două țări care au devenit independente după prăbușire: Belarus care este tamponul dintre Rusia și Europa in regiunea platoului nord-european și Ucraina care este tamponul dintre Rusia si regiunea munților Carpați. Din perspectiva rusească, nu este atât de importantă dominația acestor țări pe cât de important este ca ele să nu fie sub influența Europei sau Statelor Unite. Rușii au atins acest obiectiv și poate chiar mai mult.

Ucraina este pentru Rusia ancora europeană din sud-vest (n. trad.) dar și călcâiul lui Ahile. Este dificil pentru Rusia să fie în siguranță fără Ucraina, atât din punct de vedere economic cât și politic. Rusia ar fi greu de apărat dacă Ucraina s-ar afla sub controlul unei forțe ostile. Ceea ce este Ucraina pentru Rusia, este Moldova pentru Ucraina. Este evident ce ar putea face Ucraina dificil de apărat iar dacă Ucraina nu ar mai putea fi apărată atunci nici Rusia nu mai poate fi apărată. Cel putin așa gândeam la începutul vizitei mele în Moldova.

POZIȚIA STRATEGICĂ A REPUBLICII MOLDOVA

Aveam argumente foarte solide in sprijinul acestei viziuni. Modul meu de a raționa era la fel ca al lui Stalin. În 1939 sovieticii semnau un pact de neagresiune cu Germania nazistă. Într-una din secțiunile înțelegerii, Polonia era împărțită în secret între Germania și Uniunea Sovietică. În altă secțiune a tratatului, în aceeași manieră secretă, Basarabia era cedată sovieticilor, deși aceasta era pe atunci parte a României. Sovieticii au luat Basarabia în 1940, redenumind-o ca Republica Sovietică Socialistă Moldovenească și schimbându-i frontierele. Astfel, Basarabia poate fi gândită ca predecesorul Republicii Moldova.

Existau multe lucruri pe care sovieticii le-ar fi putut cere germanilor dar nu au cerut decât cedarea Basarabiei și partea estică a Poloniei. Motivele erau de ordin strategic:

1. Frontiera estică a Basarabiei, deci a României, era la mai putin de 80 de kilometri de portul sovietic Odesa, cea mai importantă ieșire la Marea Neagră și Marea Mediterană a Uniunii Sovietice.
2. România era bine așezată în est pe râul Nistru. Dacă sovieticii ar fi decis vreodată să atace în vest atunci Nistrul ar fi constituit o formidabilă linie defensivă.
3. Luând Basarabia, sovieticii ar fi eliminat avanpostul ce putea amenința Kievul.
4. Sovieticii au împins frontiera către vest, pe Prut.
5. Sovieticii puteau bloca Dunărea din Basarabia. Blocarea comerțului dunărean și implicit european – în acest caz german – ar fi avut costuri economice semnificative.

Stalin dorea să sporească securitatea Ucrainei sporind vulnerabilitatea României și bazinului danubian. Obscură așa cum era pentru restul lumii, Basarabia devenise de fapt o piesă cheie pe tabla de șah dintre Hitler și Stalin, exact așa cum fusese mai înainte pentru Imperiul Țarist și cel Otoman. Regiuni lipsite de importanță pentru restul lumii pot avea o importanță majoră pentru marile puteri.

După cum știm, înțelegerea nu a funcționat cum credea Stalin, din moment ce Hitler i-a atacat pe sovietici și le-au luat toate regiunile pe care le cedaseră anterior. Însă ceea ce Stalin a pierdut în 1941, a recâștigat în 1944. Nu a avut niciodată intenția de a returna Basarabia României. Ceea ce a făcut însă a fost să transfere o parte a teritoriului moldovenesc Ucrainei iar Moldovei să-i alipească teritorii ucrainiene aflate la est de râul Nistru. Din moment ce totul se afla sub control sovietic, aceste schimbări mai degrabă administrative păreau lipsite de importanță atunci.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, acest teritoriu a devenit Republica Moldova. Regiunea de la est de Nistru, s-a revoltat sprijinită de Rusia iar Moldova a pierdut controlul a ceea ce este numit astăzi Transnistria. Vreme de 18 ani, Moldova a păstrat controlul teritoriului dintre râurile Prut și Nistru, o regiune relativ lipsită de importanță. Într-adevăr, dintr-o perspectivă globalistă, până în 2010, Moldova era un simplu loc pe harta lumii. Alegerile din Ucraina din 2010 au adus la putere ceea ce pare a fi un guvern pro rusesc, anulând efectele Revoluției Portocalii. Așa cum argumentam și în „Teritorii de frontieră”, acesta a fost un pas cheie pentru resurecția Rusiei ca putere strategică. În consecință, statutul Moldovei s-a schimbat de la acela de simplă bucată de pământ între două râuri la acela de obiectiv strategic atât pentru ruși cât și pentru un Occident care dorește fie să integreze, fie să amenințe Ucraina si astfel Rusia.

Vreau să subliniez ideea că acest statut al Moldovei „abia a început să se schimbe”, nu că Moldova ar fi în prezent un obiectiv strategic. Acesta este un proces în curs de desfășurare a cărui evoluție depinde de trei lucruri:
– puterea Rusiei
– puterea Rusiei asupra Ucrainei
– o posibilă replică venită din Occident

Toate acestea componente sunt schimbătoare și nici una nu este definitivă. De aceea Moldova este o regiune de o importanță crescândă. Oricât de încet ar fi acest proces, această țară mai degrabă obscură devine tot mai importantă pe măsură ce marile puteri încep să se ciocnească în această parte a lumii.
Din acest motiv am dorit sa vizitez Moldova, pentru că pare să evolueze ca un teren din ce în ce mai strategic pe care doream să-l înțeleg.

IDENTITATEA MOLDOVENEASCĂ

Moldova, bineînțeles, nu are doar o fațetă strategică. Este un loc unde oamenii traiesc prinși între moștenirea românească si trecutul sovietic. Este o greșeală să consideri în mod simplist Moldova doar ca pe o parte a României care a fost răpită de către sovietici și care odată eliberată pur și simplu s-ar reuni cu România. La șaptezeci de ani după separare, departe de a fi o provincie rusească, Moldova a devenit mai mult decât o provincie românească dar ceva mai puțin decât o națiune. Acesta este locul în care geopolitica și realitatea socială încep să se ciocnească.

Sovieticii au tratat Moldova brutal. Am avut o conversație cu un jurnalist moldovean în care acesta a povestit cum el și familia sa au fost deportați în 1948 la Tomsk în Siberia. Vorbea aproape firesc despre această experiență. Aceasta este moștenirea comună a moldovenilor. Stalin era îngrijorat că moldovenii ar dori sa se alăture din nou României și, deși România era un satelit sovietic, Stalin nu a vrut să ofere nici o șansă acestui posibil curs al lucrurilor. Soluția sa, folosită deja de multe ori în multe regiuni ale Uniunii Sovietice, a fost deportarea populației românești, importul de ruși, foametea și teroarea, toate menite să distrugă spiritul moldovenesc.

Diferența dintre Europa de est și fostele republici sovietice mi-a devenit foarte clară abia în Moldova. În țările Europei de est, era comunistă este privită ca un coșmar iar teama și neîncrederea față de ruși persistă la fel de vii și astăzi. În Moldova există însă o nostalgie sinceră pentru perioada sovietică așa cum aceasta există și în alte părți ale Uniunii Sovietice. Într-adevăr, în Moldova regimul comunist nu s-a sfârșit în 1992. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), moștenitorul Partidului Comunist care fusese inițial interzis, a continuat să conducă Moldova până în 2009. Din punct de vedere ideologic, PCRM nu a fost un partid comunist, de fapt nici nu avea vreo ideologie cu adevărat însă ceea ce oferea era continuarea legăturilor cu Rusia (Uniunea Sovietica n. trad.) și un simț a continuității pentru o țară nostalgică după ceva familiar.

Basarabia a fost provincie a României și cei mai mulți basarabeni vorbeau românește. În Moldova de astăzi, limba română nu mai este singura limbă vorbită. La fel ca și în celelalte foste republici sovietice, limba rusă este extrem de răspândită și nu doar de rușii care trăiesc acolo. Pentru o bună parte a populației moldovenești rusa este limba preferată. Generațiile mai vechi au învățat în rusă la școală și s-au deprins să o foloseasca în viața de zi cu zi. Generațiile mai tinere vorbesc de asemenea rusa iar indicatoarele pe străzi sunt în română și în rusă. Mai mult, mi s-a spus că în prezent româna vorbită in Moldova nu este chiar la fel cu româna vorbită în România (precizez că nu vorbesc românește deloc). Că româna din Moldova nu a evoluat in același fel și are un fond mai arhaic. Poți distinge cu ușurință între un român și un moldovean vorbind românește.

Aceasta generează uneori tensiuni autentice. Un membru al staff-ului nostru care trăiește în România ne-a însoțit în Moldova. Ne-a povestit cum a intrat într-un magazin de ciocolată (faimos pentru ciocolatele sale) și când a vorbit în româna sa, care se deosebea în mod clar față de varietatea sa moldovenească, nu a mai fost servită, a fost ignorată pentru o vreme și apoi pasată de la un rând la altul. După cum ne-a explicat, moldovenii consideră că românii îi privesc de sus, de aici reacția de respingere. Firește aceasta este o singură anecdotă însă oamenii vorbesc despre tensiunile dintre români, vorbitorii moldoveni de română și vorbitorii de rusă.

Această împărțire merge în paralel cu direcțiile din politică. În vreme ce acei care doresc o uniune cu România sunt departe de a fi grupul dominant, lupta reală are loc între susținătorii comuniștilor și cei ce susțin o Moldovă independentă orientată spre Uniunea Europeană și NATO. În mare, puterea comuniștilor le vine din mediul rural, de la săraci și bătrâni. Partidele pro europene au un handicap major în diviziunea de care suferă, împărțire ce variază în funcție de personalitatea liderilor mai mult decât în funcție de ideologie.

Aceasta înseamna că guvernul creat după ce demonstranții i-au alungat de la putere pe comuniști în 2009
este un guvern aparținând unei coaliții extrem de fragmentate care este chiar mai fragilă din pricina intereselor complexe, a personalității și ambițiilor lor. Poate că PCRM nu va obține o majoritate însă ei nici nu ar avea nevoie de mulți parteneri de coaliție așa cum se întâmplă în cazul partidelor pro europene.

Pe 28 Noiembrie iarăși vor fi alegeri iar în țară vezi peste tot afișe electorale cu diferiți candidați și agitație electorală pretutindeni. Organizațiile non-guvernamentale occidentale (ONG) sunt de asemenea prezente. Ni se spune că unele sunt finanțate de către American National Endowment for Democracy, altele susținute de NATO și tot așa. Dar și rușii au învățat lecția ONG-urilor de la Occident analizând diferitele revoluții colorate. Așa că ONG-urile susținute de către Rusia sunt și ele prezente, servind tinerii cu brânză și vin după cum mi-a spus un jurnalist. Se pare că așa au impact.

Problema fundamentală din spatele complexității politice este aceasta: ce este Moldova ? Exista un consens asupra a ceea ce nu este: că nu va fi o provincie a României. Dar Moldova a fost o provincie a României și o republică socialistă sovietică. Dar ce este ea acum ? Ce înseamnă să fii „moldovean” ? Asupra acestei chestiuni nu pot vedea nici un fel de consens. Există națiuni care nu au un stat al lor, cum sunt kurzii. Moldova însă este un stat căruia îi lipsește o națiune. Clădirea unei națiuni în Moldova nu are atât de mult de-a face cu instituțiile cât are a face cu crearea unui consens la nivel de țară despre națiune.

După cum în România, facțiunile pro europene au o soluție clară la această problemă: calitatea de membru NATO și UE. Dacă acest lucru este obținut atunci românii cred că vor avea o definiție solidă a națiunii – ca țară europeană – precum și protecție în fața rușilor sau a altora care îi pot amenința. România a dorit mult să devină membrul acestor organizații ca o modalitate de a-și depăși trecutul. Moldova vede aceasta ca pe o soluție de definire a sa. În timp ce a fi european este un scop in România, acest lucru este aprig disputat in Moldova, deși ceea ce doresc comuniștii în afară de putere este destul de neclar.

Aceasta este principala problema in Republica Moldova. Intenția facțiunilor pro europene este de integrare în Uniunea Europeana și NATO și a face din această integrare o definiție a țării. Acestea nu iau în considerare puternicul Partid Comunist cu legaturile sale rusești și nici acea parte consistentă a societății care mai degrabă se identifică cu Rusia decât cu Occidentul. Unele partide pro europene, sensibile la această chestiune, mențin legăturile și cu rușii, în mod direct prin vizitele la Moscova sau indirect. Fideli opțiunii occidentale, ei încearcă să îmblînzească sentimentul pro-rus. Însă acest joc nu este deloc ușor iar diviziunile sociale obișnuite rămân neschimbate. În acest sens țara persistă în încremenire (socială și politica – n. trad.). Oricine învinge la următoarele alegeri va guverna o țară extrem de divizată și cu idei foarte diferite despre cum țara ar trebui să arate sau cine ar trebui să o guverneze.

O ECONOMIE A APARENȚELOR

Acest lucru devine și mai dificil când se ia în considerare situația economică a Moldovei. Se spune că este una din cele mai sărace țari ale Europei daca nu cumva chiar cea mai săracă. Aproximativ 12 procente din produsul intern brut provine din remitențele trimise de emigranții ce muncesc în țătile europene, unii ilegal. Acest procent a scazut de la 19%, nu datorita creșterii economice, ci din cauza recesiunii mondiale care au afectat remitențele. România a început un program de acordare a pașapoartelor românești cetățenilor moldoveni. Acesta va permite moldovenilor să călătorească și să lucreze oriunde în Uniunea Europeană. Ei deja făceau aceste lucruri însă ilegal. Acum, procesul de emigrare cât și remitențele au devenit formale. Unii în Moldova acuză ca prin acest program România încearcă să submineze Moldova prin încurajarea emigrării însă având în vedere situația remitențelor, este probabil un colac de salvare.

Oameni din Moldova si din Romania mi-au spus că cel mai mare export al Moldovei constă în femei care fie sunt momite (amăgite – n. trad.) fie merg de bunăvoie (depinde pe cine întrebi) în străinătate să lucreze ca prostituate. Unii afirmă (și nu pot verifica) faptul că moldovencele sunt cele mai numeroase prostituate care lucreaza in bordelurile legale ale Europei. Aceasta este o discuție în care există foarte puține date statistice reale și foarte multe opinii. Totuși, vorbind cu oamenii, afirmația nu pare controversată. Acesta este simptomul unei țări disperate.

Iată o anecdotă dintr-o seară de sâmbătă petrecută la plimbare pe străzile Chișinăului. Trotuarele bulevardului sunt pline de tineri între 15 și 25 de ani. Mi s-a spus că nu există cluburi în care aceștia pot petrece așa că se adună pe străzi. Acest lucru însă nu e cel mai ciudat: îmi amintește de Queens Boulevard din New York din timpul anilor mei de liceu. Ceea ce este ciudat este că se adună în grupuri de la 5 la la 15 inși. În centrul fiecărui grup era un mic număr de fete, între unu și trei, toate îmbrăcate uluitor de dichisit în comparație cu băieții care arătau extrem de modest, aproape ca niște nătărăi. Ciudățenia consta în lipsa de proporționalitate a numărului de băieți față de cel al fetelor, covârșitor mai mare. Nu am reușit să aflu dacă celelalte fete erau acasă cu părinții lor sau pur și simplu este vorba de o lipsă de fete. Cu toate acestea, soția mea mi-a confirmat că fetele nu purtau haine ieftine; ea a estimat că numai încălțările costau câteva sute de dolari.

Nu prea știu cum să interpretez acest lucru însă il voi corela cu numărul neobișnuit de mare de bănci care se găseau peste tot de-a lungul bulevardului. Când am vizitat un orășel din nord, acesta avea de asemenea un mare număr de bănci ce mărgineau strada. Construcția și întreținerea filialelor băncilor este scumpă și acestea au nevoie de deponenți pentru a-și menține activitatea iar atunci când vezi șapte bănci concurente într-un orășel, înseamnă că acolo există și bani. Cu siguranță nu arătau sărăcăcios.

Așadar, avem un paradox. Cifrele ne spun că Moldova este extrem de săracă însă există o grămadă de bănci precum și tinere îmbrăcate foarte bine, cu haine scumpe. Băieții, în majoritatea lor păreau să-mi împărtășească gusturile în materie de haine, care pot proveni fie din sărăcie fie din indiferență, așa că ei nu prea se potrivesc analizei mele însă sunt destul de sigur atunci când spun că statisticile oficiale ale Republicii Moldova și realitatea economică nu sunt sincronizate.

Există trei explicații posibile. Prima este că remitențele inundă țara, de la femei sau alți expatriați și că băncile sunt acolo pentru a-și oferi serviciile pentru banii ce sosesc din străinătate. A doua este că exista o masivă economie subterană, care se sustrage reglementării, taxării și analizelor statistice. A treia explicație este că orașul capitală și câteva alte orașe sunt destul de prospereîn timp ce zonele rurale sunt extrem de sărace. (Am văzut unele apartamente din epoca sovietică ce-mi pot confirma acest lucru.) Intuiesc că răspunsul bun ar fi că toate trei explicații sunt corecte, explicând și politica divizată din țară.

Republica Moldova traversează o profundă criză identitară, are un sistem politic extrem de divizat și o economie care nu are, cum se spune, o transparență deplină. De aceea este dificil să o tratezi în termeni geopolitici.

MOLDOVA ȘI STRATEGIA

Din punctul de vedere moldovenesc, cel puțin cel al facțiunilor pro-europene, problemele strategice ale Moldovei încep cu Transnistria. Ele doresc să recâștige malul estic al râului. Regiunea ar aduce beneficii reale Moldovei, putând fi inima sa industrială, cel puțin discutând în termeni relativi. La fel ca în cazul altor teritorii disputate din fosta Uniune Sovietică, este vorba mai degrabă de disputa în sine decât de valoarea strategică a teritoriului. Acest lucru este important. Este un punct de plecare sau, cel puțin o tentativă de a găsi unul. Este de asemenea o bază pentru grupurile pro occidentale de unde pot ataca grupurile pro ruse din moment ce rușii protejeaza regiunea separatistă.

Germanii, care se apropie tot mai mult de ruși, par să încerce a facilita negocierile cu privire la chestiunea transnistreană. Rușii însă se pot înțelege cu germanii dar dacă se întâmplă asta atunci mă îndoiesc că rezultatul va fi unul prin care rușii vor pierde controlul malului stâng al Nistrului. Din punctul de vedere al rușilor, forțe ostile de pe malul stâng al Nistrului ar putea amenința Odesa și de aceea ei nu văd nici un motiv să plece de pe Nistru indiferent cât de favorabil pare acum contextul negocierilor. Perspectiva rusească, formată în decursul istoriei, este că orice conjunctură, oricât de favorabilă ar părea poate lua o turnură negativă extrem de rapid.

Avem de-a face cu o ciudățenie aici, bineînțeles. Vorbesc despre trupele ruse din Transnistria însă acesta este un teritoriu înconjurat de Ucraina, nu de Rusia. Rușii sprijină Republica Nistreană în vreme ce ucrainienii nu o fac. Din 1992, ucrainienii nu au adresat Rusiei nici o cerere expresă pentru a nu mai interveni în Transnistria ceea ce este un aspect esențial al relațiilor dintre Ucraina și Moldova. Aceasta ar putea fi din cauză că ucrainienii nu-și doresc ca celelalte teritorii luate în trecut de la Moldova și oferite Ucrainei să devină cumva monedă de schimb. Totuși, suspectez că motivul este chiar mai simplu de atât: chiar dacă Uniunea Sovietică s-a prăbușit, rușii sunt cei preocupați de chestiuni precum o poziție defensivă pe râu, în timp de ucrainienii privesc problema cu mai multă detașare.

O SCURTĂ EVALUARE

Pe hartă, Moldova este un teritoriu de valoare. Este o regiune care în mâinile NATO sau ale oricărei alte puteri occidentale ar putea oferi un real sprijin contra puterii ruse și poate ar întări dorința Ucrainei de a rezista Rusiei. Plasarea de trupe NATO aproape de Odesa, important port ucrainian de care rușii depind, i-ar putea face pe aceștia extrem de prudenți. Problema este aceea că rușii înțeleg foarte limpede acest lucru și fac tot ce pot pentru a crea un stat pro-rus în Moldova sau, cel puțin, un stat suficient de instabil pe care nimeni nu-l să nu-l poată folosi pentru a amenința interesele rusești.

Moldova este prinsă între rădăcinile sale românești și trecutul său sovietic. Nu a dezvoltat o identitate națională proprie, independentă de acești doi poli. Moldova este un teritoriu de frontieră înăuntrul unui teritoriu de frontieră. Este un loc supus influențelor străine din toate părțile și este un loc fără un centru clar. Pe de o parte există nostalgia față de zilele bune de odinioară de pe vreme Uniunii Sovietice (care-ți dă o idee cam cât de rău stau lucrurile astăzi pentru mulți moldoveni) iar pe de altă parte există speranța că Uniunea Europeană și NATO vor creea și vor apăra o națiune care nu există.

Dacă geopolitica ar fi un joc pur teoretic, atunci mutarea logică ar fi ca Moldova să se integreze imediat în NATO și să devină un membru al Uniunii Europene. Există și alte națiuni la fel de bizare care sunt membre ale ambelor organizatii. Dar geopolitica ne învață că fundamentarea unei strategii naționale este de fapt existența națiunii. Deși acest lucru este evident ar mai fi ceva ce trebuie spus: am venit în Moldova privind ca spre frontiera unei națiuni ce s-ar putea opune revigorării Rusiei. Am crezut că am găsit o națiune pe hartă dar s-a dovedit că deși trăiesc oameni acolo, ei nu sunt o națiune. Ceea ce părea promițător pe hartă s-a dovedit a fi foarte diferit de realitate.

Aceasta nu înseamnă că Moldova nu ar putea dezvolta un simț al naționalității și identității însă astfel de lucruri necesită timp îndelungat și arareori apar în mod pașnic. Între timp, forțe foarte puternice din toate părțile pot face dificilă apariția unei națiuni moldovenești dacă nu chiar imposibilă. Acesta ar putea fi cazul unui stat care ar putea forma o națiune numai dacă ar fi membru al Uniunii Europene și NATO însă acum Uniunea Europeană este ocupată cu problema Irlandei iar NATO nu are nici un fel de apetit pentru o confruntare cu Rusia. Apartenența la aceste organizații depinde numai de voința moldovenilor deși nu-mi dau seama cât de lung le va fi răgazul oferit de istorie pentru a atinge un consens în acest sens.

Din moment ce nu le împărtășesc destinul, cu siguranță că nu mi se potrivește rolul de sfătuitor al moldovenilor însă având în vedere că oricum nu voi fi ascultat voi face totuși o observație: Moldova a fost cândva parte a României. De asemenea a fost parte și a Uniunii Sovietice. Moldova capătă un sens numai ca parte a ceva mai mare. Uniunea Sovietică a dispărut iar Europa are deja mai multe probleme decât le poate face față nefiind în căutarea altora noi. România însă este tot acolo. Nu este soluția perfectă și cu siguranță nu cea așteptată de mulți dintre moldoveni dar, deși imperfectă, este o soluție.

Acum plec într-un loc despre care nu există nici o îndoială că este o națiune însă este angajat într-o dezbatere despre ce fel de națiune ar trebui să fie: Turcia.

Traducerea: Vasile Gheorghiu, pentru www.basarabia91.net

Loading Facebook Comments ...

37 Comments

Add a Comment
  1. Cetatenia Republicii Moldova este amprenta comunista ramasa si pe timp de libertate. Este adevarat ca nu mai sunt azi cetateni moldoveni sovietici, dar ei continua sa fie romani si cetateni romani cu cusma sovietica ramasa pe cap proclamati independenti ! E timpul sa schimbam aceasta cusma cu palaria traditionala romanesca cea adevarata !

  2. Doamnă Pavlicenco, în primul rînd sărbători frumoase. În al doilea rînd, ce parcă trebuia să vină Friedman, de peste ocean, să ne spună ceea ce noi elita intelectuală a acestui năpăstuit pămînt purtăm în inimi şi-n cuget de atîta vreme ? Altceva e însă că nimeni nu ne vede şi nu ne aude, nimeni nu ne consideră serioşi, nici clasa politică locală, nici cea occidentală. Concluzia lui Friedman ar putea fi utilă doar în cazul în care va reuşi să ancoreze acest acest punct de vedere în conştiinţa marilor puteri.În genere, eşti bravo!

  3. Ziarul Timpul, spre rusinea sa, este mult in urma cu noutatile. Friedman a publicat respectivul studiu pe la mijlocul lui noiembrie 2010 si nu saptamana trecuta.

    O traducere integrala (din 23 noiembrie) am gasit-o aici:

    http://www.basarabia91.net/2010/11/exclusiv-george-friedman-vorbeste.html

  4. Pt Gebeleizis

    Si Timpul a publicat acest articol integral, ca si blogul meu, dar il repetam pentru cei grei de cap si cei corupti fara de masura. Sa citeasca lumea pina a intelege.

    A se vedea aici, pe 20 noiembrie:

    http://www.pavlicenco.md/2010/11/20/george-friedman-integrarea-republicii-moldova-in-romania-e-o-solutie-desi-nu-e-pe-placul-multor-moldoveni/

  5. Facand abstractie de nobilele intentii imi pare rau dar nici Timpul nici dumneavoastra nu ati publicat textul lui Friedman integral ci aveti anumite sumarizari ale lui. In spatiul media romanesc nu am gasit acest text de la cap la coada decat numai pe site-ul lui Dragos Galbur.

  6. Craciun Fericit in primul rind!!!

    Pentru Ion:

    Pai de unde ai vrut sa ne auda cineva daca nu a fost o pozitie concreta pe anumite directii a politicii externe timp de ultimii 10 ani.
    Nu poti sa fii in acelasi timp si fata mare si nu fata mare. Nu te ia nimeni in serios. Cu alte cuvinte te foloseste.

    Recent mesajul UE a fost foarte clar…daca formati AIE 2 – primiti support in orice forma si totul va fi bine.

    Din partea Rusiei nu a fost nimic…in principiu Rusia nici nu prea are ce sa ne ofere, gazul oricum il platim la preturi de piata, vinuri putem vinde si in alta parte, lucratorii moldoveni nu cred ca ii vor alunga din Rusia deoarece trebuie sa lucreze cineva si acolo…ca rusii is cam lenosi la lucruri fizice. Plus daca va uitati la balanta de plati din ultimii ani o sa vedeti ca ni importam mai multe produse si servicii rusesti decit Rusia de la noi asha ca mari avantaje nu prea se vad.

  7. Pt Gebeleizis

    Chiar va multumesc pt ca m-ati informat si ati insistat. L-am postat integral.

  8. Buna interpretarea americanului. Mai multa lume ar trebui sa citeasca si sa bage la cap. Tot adevarat cum ne freaca rusii si ce vor de la noi. Moldova trezeste-te !

  9. @Vitalia Pavlicenco: E bine ca v-ati sesizat cu promptitudine.

  10. Un individ ca George Friedman nu poate arunca o vorba in vant inutil. Este totusi conducatorul unui institut care „construieste” politica interna si externa americana, costructie dupa care se conduce administratia americana. Mesajul lui este unul foarte transant: Daca America vrea, teritoriul dintre Prut si Nistru se va uni uni cu Romania, indiferent de coteriile si zbaterile interne prutonistrene si daca acest fapt se va produce, el se va face fara a cuprinde Transnistria, indiferente de coteriile si zbaterile interne pruto-nistrene. Si v-aspune o intrebare: Care eveniment politic important cu consecinte cardinale pentru geografia politica a mapamondului s-a produs in ultimele decenii fara ca America sa vrea. Americanii, chiar daca din necunoasteremai dau si rateuri ( vezi fosta Iugoslavie ), cand hotarasc ceva chiar se intampla. Daca americanii au hotarat ca teritoriul dintre Prut si Nistru trebuie sa revina Romaniei, nu vor tine cont nici de parerea tatei Floarea din Nisporesti dat nici de parerea lui Sarkozy sau Merkel. Ce spune Friedman nu sunt pareri sau sfaturi ci sentinte. Va aduceti aminte ce a declarat Friedman la Chisinau? „Singurul stat din lume care nu are a da socoteala pentru actiunile sale este America. Deci mizati pe America.” Nu degeaba l-au trimis americanii in misiune de informare in Romania si Republica Moldova. Amintiti-va cuvintele pe care Hilary Clinton i le-a spus lui Filat, cand acesta a fost in vizita in America, cuvinte pe cere translatoarea moldoveanca nici nu a inrdaznit sa le traduca si despre care presa moldoveneasca de a doua zi nu a suflat o virgula: „Vom sprijini integrarea dumneavoastra euratlantica”…

  11. Nu am pomenit nici un cuvant despre Rusia este pentru ca cine isi pune sperante in Rusia este ca si cum spanzuratul ar spera ca, in utima clipa, sa se produca o minune si franghia sa se rupa. Pana la urma cand au putut si rusii au procedat la fel ca americanii. Deci…

  12. Sunt doua lucruri aici care pot fii spuse :

    1. Bunastarea economica si sociala
    2. Situatia cu Transnistria, care va trebui rezolvata, mai ales ca tara este NEUTRA.

    TERITORIUL INTRE NISTRU – MUNTII CARPATII – TISA – DUNARE SI MAREA NEAGRA DE ACUM 2500 DE ANI IN URMA A FOST LOCUIT CU POPULATIA CARE SE NUMEA „DACII” SI „TRACI”
    SI DE MULTE ORI AM FORMAT O SINGURA TARA ………………..UNIRILE AU FOST FACUTE DE BUREBISTA, DECEBAL, MIHAI VITEAZUL, CAROL .

    EU IMI DORESC SA FIE RIDICATE VIZELE.

  13. A spus ceva ce ar putea spune orice basarabean, si ce vorbesc de 20 de ani politicenii de Dreapta. Dar cine ii asculta pe ei ???

  14. Daca spunea Dna Pavlicenco erau sa-i sara in cap , si inca s-o injure asa po Komunisticeski … macar sa asculte ce ne spun deja strainii…

  15. La multe din afirmatiile D-i Friedman precise si foarte convingatoare , cu una nu sint deacord.D-lui spune ca „Moldova are sens atunci cind face parte din ceva.” Ca cetatean al RM am sensul total de a ma defini impreuna cu toti concetatenii mei , locuitori ai acestui teritoriu al RM , impreuna cu toti oamenii politici din parlament , guvern si presedintie , ca o realitate ,care exista indiferent daca face parte ori nu „face parte din ceva”, cum spune D-l Friedman.Daca cei care au ocazia azi , prin increderea bastinasilor acestui teritoriu oferita prin vot liber, de a guverna , atunci s-o faca ca fiecare cetacean de rind sa se bucure de toate drepturile sale.Aceste drepturi pot fi garantate doar printr-o politica economica justa la moment , fiind luate in considerare toate subtilitatile geopolitice despre care vorbeste D-l Friedman.Daca guvernantii de azi nu cunosc politica economica , atunci sa coboare de pe cal strain in mijlocul drumului.Asa cum spune un proverb ucrainean.” S ciujogo conea sered doroghi -geti!”

  16. ….BAI GHENADIE…TU AI MINTEA …FOARTE…ODIHNITA!!!!!

  17. Ghenadie, tu eşti cea mai bună dovadă că George Friedman are dreptate.

    Tu poţi să de defineşti cum vrei, împreună cu cei din satul tău, raportându-te la cei din satele vecine. Dar la Bruxelles, la Paris sau la Berlin, nu poţi trimite o delegaţie din satul tău, că n-o ia nimeni în seamă.

    Politica Agricolă Comună a UE are o anumită formă pentru că Franţa, de exemplu, are interesul ca ea să aibă acea formă. Dar pe Slovenia nu o întreabă nimeni cum vrea să fie Politica Agricolă Comună.

    Slovenia are însă bun-simţ şi merge cu Austria, un fel de frate mai mare, care o susţine reciproc, atunci când e cazul. Acest frate mai mare, Austria, la rândul lui e susţinut de unul şi mai mare – Germania.

    Asta trebuie să înţeleagă şi Moldova: ca să conteze pe plan internaţional, are nevoie de un frate mai mare (România) care la rândul lui e susţinut de unul şi mai mare – Statele Unite. Din păcate, la momentul actual, Franţa şi Germania sunt mai degrabă pro-Rusia, ceea ce complică situaţia României. Dar Moldova nu reprezintă nimic fără România, iar Rusia nu este şi nu va fi în structurile euroatlantice.

    De aceea, pe termen lung (20-30-50 de ani) ar fi mai profitabil pentru satul tău să nu trimită o delegaţie la Bruxelles în nume propriu. Cine are urechi de auzit, să audă.

  18. Pt Ghenadie,

    Exact asa: R. Moldova trebuie sa se decida dimpreuna cu toti cetatenii ei ” sa faca parte din ceva”. Adica, ori Rusia , ori Romania(UE). Daca alege Rusia o asteapta asimilarea totala in viitorii 30-50 de ani. Daca alege Romania o asteapta asimilarea romaneasca, limba +cultura romana+integrarea economica in Romania si UE. Calea de mijloc, calea independentei fata de Rusia sau fata de Romania, adica cea care de 20 de ani se incearca a fi aplicata, „statalitate moldoveneasca”, nu exista. Nu rezista , nici intr-un fel!! ASTA E TOATA PROBLEMA! Asadar, alegi tu si nimeni in locul tau!! Cu tot ce deriva din alegerea ta. Si, ca sa-ti fie mai usor la socoteala,procedeaza asa – pui avantajele si dezavantajele la fiecare situatie in parte , te gandesti la ele si… decizi. Stiu. Nu e simplu pt multi, foarte multi dintre cosangenii romani aflati intre ciocan si nicovala.Nu are rost sa ne ascundem dupa deget. E dur, foarte dur. dar iar repet, alta cale nu exista. Absolut , nu exista.Intoarce-o tu pe toata fetele si vei ajunge la aceaasi concluzie. Nu degeaba se intreaba si Petre Bogatu intr-un recent articol:” Rezista R. Moldova pana in 1912?”
    Mai ceva as vrea sa spun. Franta +Germania crezi ca nu stiu ceea ce spune Friedman? Stiu ff bine!! de aceea si reactioneaza acum in f. ,mare graba. Pt ca ei considera ca acum e momentul dat fiind ca sub Obhama , SUA are multe probleme interne si externe ale ei si trebuie actionat cat mai repde ca sa puna SUA in fata faptului implinit!! Ai vazut tu cum acest petec de pamant , numit Basarabia, a ajuns sa fie pe tacute , pe sest , marea disputa intre RUSIA+FRANTA + GERMANIA pe de o parte si SUA+ ROMANIA + alte tari foste socialiste din UE pe de alta? (Aici ar fi mai multe de discutta m dar pt moment e suficient atat!)

  19. Corect, D-le Titirez! Si doar de cind tot scrie si vorbeste D-na Pavlicenco!

  20. Titirez, pari a fi român! Şi dacă eşti român, ce dracul să facem noi cu mârţoaga numită Basarabia? Chiar ţi s-a urăt cu binele? O asemenea belea de două stâni şi trei bordeie ar trebui să ne facă să ne îngrozim numai când auzim de prezenţa ei în România, nu să se mai şi unească cu noi! Ducă-se pe pustii cu rasa lor de corcituri rusificate!

  21. PS

    Doamna Pavlicenco a spus undeva nu demult in cadrul acestor dezbateri ,ca dansa si PNL(Basarabia) considera COMUNISTI pe toti cei care nu sunt PRO-ROMANI. Nu exista niciun adevar politic mai limpede si cu mai mare tarie spus!! Niciunul !! L-a spus CLAR, FOARTE DUR ,FOARTE SINCER SI FOARTE BATAIOS. Restul sunt povesti de adormit …copiii!!!!!! Nu e aici nici un motiv de a inspaimanta si de a ameninta pe cineva. Problema nationala in R. Moldova nu este problema nationalista. Este problema de suparavietuiere a celor care vor si se simt romani in tara lor. Atat. Dumnezeu sa-i ajute , pentru ca are un curaj extraordinar. Ea nu mai declara ” sa ne tinem de neamuri”. Ea spune direct si fara ocolisuri: suntem aceeasi si ne aparam drepturie impreuna. Daca politica „pasilor marunti ” de 20 de ani nu a dat rezultate pentru ei in Basarabia, alta cale nu mai exista. Iar lucrul acesta va iesi tot mai mult la suprafata.

  22. Nu se pune problema excursiei satului basarabean la Bruxelles , dar cei care au azi guvernalrea in Basarabia sa spuna lucrurilor pe nume, cum o face PNL .Si nu e problema doar de autodefinire in general, ci anume a cercurilor politicane care afuma lumea cum vor ,asigurindusi afacerile de import , lasind satul sa piara fara piata de realizare a productiei proprii.Acest aspect se refera in egala masura si la Romania, unde e aceias stare de lucruri cu diferenta ca in Bsarabia rusii inca sint la ei acasa , dar in Romania inca n-au plecat din ospetie.

  23. Scarbele de nemti si francezi or sa ne mai vanda odata cum a facut-o mereu. Este vremea unor decizii de forta. Credeti ca rusii nu stiu ca daca mai asteapta generatiile se vor schimba si la putere in RM vor veni cei care au facut facultatea in Romania care simt si traiesc romaneste. Stiu bine porcii..si sigur ne pregatesc ceva. Blestemati sa fie..

  24. Pt Vasluianul: Daca tie ti-ar muri fratii de foame le-ai zice mirtoage?daca tu ai rabda si nu ai avea nicio o optiune unde ai cauta ajutor? la straini sau la cei din familia ta? Sunt de loc din Ungheni de Romania..iar scarbele de rusi au impartit localitatea , fratii bunicului meu au ramas in URSS. Drama asta s-a extrapolat la intreaga Moldova ..pacat ca gandesti asa. Pe cei din RM ii consider romani si i-as ajuta cu orice as fi in stare.

  25. Vasluianule!!
    Sunt roman din mosi stramosi, neamule!! N-ai cam fost pe blogul asta, unde am spus demult ca sunt BANATEAN in toalele mele!! Nu ma bucur ca judeci asa cum judeci. Nu te supara , eu am participat direct la „tulburarile din Timisoara si intreg Banatul ” cum se zice mai nou. Cu prunci cu tot. Si stiu prin ce-am trecut si de ce am trecut. Si stiu ce riscuri a trebuit sa ma decid daca sa mi le asum sau nu!! Eu am vazut cu ochii mei pe frontiera cu sarbii vasluieni de-ai tai impuscati !! nu mint nicio boaba. Si la mine in Banat sunt „corcituri” . De toate felurile: romano-unguresti, nemtesti, sarbesti slovace… SI? Si!! to roamnii primeaza si in fata lor insasi in in ochii corciturilor!! Nu crezi? Vino la … fata locului, ca nu e in alta tara!! Dar voi ati facut „revolutia ” la televizor, baiatule!! Nu degeaba primul film romaneasc mare de dupa revolutie apartine unui vasluian de-al tau. Se cheama „A fost sau n-a fost?”. Intreaba-ti fostii tai dascali sa te convingi!! Nu trebuie eu sa te conving ca nu judeci bine!! In fond, de la tine de-acasa e o zvarlitura de bat pana peste Prut. Daca strigi un barcagiu de dincolo sa vina sa te duca sa-ti vezi neamurile, poate ca si vine!! Nu-ti vor lua basarabenii pita de la gura daca se unesc cu noi, fii sigur!! Daca n-ar fi criza asta venita peste noi datorita PSD-ului pe care il votezi de 21 de ani, as fi vorbit altfel cu tine. Asa insa incerc sa te inteleg. Vasluiul e cel mai sarac judet din Ro la ora actuala. Nu-s eu vinovat pentru asta!

  26. Titirez, eu şi toată familia mea nu am votat niciodată PSD-ul. Am votat cu PNL-ul, dar pe viitor vom vota cu acel partid şi acel preledinte care-i scoate din ţară pe rusofonii din Pruto-Nistria. Tu nu-i cunoşti frate de ce sunt aştia în stare şi ce comportament porcos au. Eu am fost la ei si stiu ce spun. Pe aici la noi între Carpaţi şi Prut, foarte mulţi români moldoveni îi urăsc pe pruto-nistreni. Oho, şi cu prima ocazie îi învăţăm noi cum să se poarte cu noi. Ne-am săturat de înjurăturile lor, de grohăiala lor rusească şi de curvia lor cu 10 feţe. Iar la Timişoara am fost de mai multe ori pentru că am rude acolo. Ascultă! Nici nu ştii ce boanghine de duşmani antiromâni zace în străinii de la est de Prut! Hai să trăieşti şi să-i păzească Dumnezeu pe toţi românii.

  27. Pentru Ghenadie,

    „… dar din Romania rusii inca n-au plecat din ospetie.”

    In Romania rusii au plecat din ospetie inca din 1964, data la care Romania a incetat sa mai exporte petrol in Rusia, sa plateasca datorii de razboi, sa foloseasca limba rusa ca obiect de predare obligatoriu in scoli si sa mai aiba trupe sovietice in interiorul tarii. Sigur pot sa existe destui detractori care, din diferite motive imunde, inclusiv politice, pot sa declare vrute si nevrute. Dar chiar faptul ca Romania are acum probleme in integrarea in spatiul Schengen cu Franta si Germania, tari care, mai nou, duc o politica jenanta proruseasca, demonstreaza ca din Romania rusii au plecat de mult, cu mult mai devreme decat din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si republicile baltice si nu se vor intoarece niciodata. Sigur in istoria postdecembrista au fost si ezitari in politica externa romaneasca, datorate unor „elemente pertubatoare” ezitante, dar prorusi veritabili in Romania, asa cum exista desesperant de multi in Republica Moldova, te asigur ca nu exista. Chiar si cei care se dau mari antibasarabeni nu au nici o treaba cu rusii. Eu inteleg foarte bine ca din cauza politicii cumplite duse de sovietici in Basarabia ati ajuns sa vedeti spioni rusi si in stilpii de la gard. Europa chiar ar trebui sa stie despre aceasta tragedie romaneasca… din stanga Prutului.

  28. Pentru Ghenadie,
    Te asigur ca dupa ce romanii si americanii au aflat in anii 70, din surse Chineze ( am relatat in alta postare, cu lux de amanunte, episodul ), soarta cumplita a deportatilor romani din Siberia, proveniti din Basarabia si Romania, relatiile cu Rusia s-au racit si mai mult si asa au ramas. Nici macar Gorbaciv nu a putut face mare lucru in acest domeniu, mai ales ca cei care l-au urmat la conducere au revenit la limbajul din prioada razboiului rece.

  29. As vrea sa fiu deacord cu xyz, dar ma intreb de ce Sevadnadze, fostul ministru de externe din fosta URSS la una din Plenarele PC , afirma ca a cunoscut foarte bine cum au derulat lucrurile la „revolutia „din Romania.De ce D-l Iliescu (colegul de facultate a lui M.Gorbachev), D-l Roman si alti guvernanti „revolutionari” n-au venit la podul de flori de la 6 mai 1990 sa primesca Basarabia in Tara printr-un act de Unire al acestui neam ? De ce PPCD din RM a fost sponsorizat in asa fel , ca activitatea lui a dus la confruntari si repulsie a tot ce este romin? Toti sintem manipulati si amagiti pe ambele maluri de Prut, cum recunoaste chiar D-l din Vaslui prin spusele lui. Martirul nostru romin Grigore Vieru ne-a lasat” Basarabie , Cu Jale-in mine a lovit strainul! De Pasti sau Denii.Dar incoltitu-m-au bezmetici si moldovenii.Ca nu suntem romani strainul pe-a lui o tine.Si-ai mei mai tare-l cred pe dinsul Decit pe mine.Basarabie cu jale, Basarabie. De pe deal si de pe vale Basarabie!” Nu e vorba de spioni , D-le xyz, e geopolitica si politica economica.

  30. VASLUIANULE – ESTI UN LAS.

    🙂 D-na Vitalia nu mai bine Romania sponsoriza PL-ul si PNL-ul din RM cu cite 25 mln EUR anual timp de 4 ani din acei 100 mln EUR acordati in rate guvernului RM al carui prim-ministru scolarizat si crescut ca om politic in Romania serbeaza craciunul pe 07 in loc de 25 ?:)

  31. Mai Vasluiene, rau esti pornit!! Dar vezi ce zice vecinul tau din Ungheni de Romania?Moldovean 34?
    Hai spune drept ca e prea negru dracu!! Experienta ta cu basarabenii o fi cum o fi,dar nici chiar asa…Exact de la tine din oras e baietul ala de a fost in ospetie la nenea Voronin-escu, de i-a cerut sa-l priemasca de moldovan si nu de roman, de care se leapada!! sa nu zici ca nu-l stii, ca-l stie tot Vasluiul , plus Romaniaca noastra toata!! Vezi? Voi aveti deja 2 oamni celebri” Pe C. Porumboiu , cel cara a facut fimul de care iti vorbesc , si baietul asta , de s-a dat sluga la Voronin-escu!!
    Si mai aveti unul grozav, dar mai de demult. Ti-l amintesti? Cel care a zis la Bucresti : rau a fost cu der die das/ da-imai rau cu davai ceas… Si a zis-o in tetrul lui, facut pe banii lui pe minmtea ce-o avea!
    Spune daca nu-i asa? Stii cand a zis-o? Pecand regele nostru nu era alungat din tara… Ca dupa aia a murit in puscarie!!

  32. Sunt moldovian din talpa. Mie i-mi pare, ca am tot dreptul sa confirm:
    – sunt moldovian
    – patria mi-a este Moldova
    – locuesc in tara independenta
    – am cetateniea RM
    categoric sunt impotriva celor, care i-mi inpun grai, nationalitate si cetatenie straina.

  33. …De haosuri eterne cu astri murmurind
    Nostaljic se loveste frintura mea de gind
    De unde-n Eminescu atitea Universuri…
    Atita Vesnicie… De unde-n Eminescu…

    De unde …dulce mama si grelele scrisori
    Si codrii de arama cu albastrii de flori
    De unde Catalina,de unde Catalin
    Scaldat in foc de soare Lucafarul divin

    De unde si Cezarul si plopii fara sot
    Si greco-bulgarimea, Fanarul cu iloti
    De unde lac cu nuferi, mijloc de codru des
    Si vreme ce tot vine si valuri ce tot trec.?!

    Suntem romini si punctum…zic astrii impletind
    In mreaja de vapae frinturile-mi de gind
    Din noi nascu Poetul atitea Universuri
    Atita Vesnicie…Atita Eminescu…

    11.01.2011.
    Iurie Osoianu.

  34. Pentru consul – iartä-l Doamne , cä nu stie ce spune! Doctorul nu se supärä pe cel bolnav!

    dar am uitat cel mai important – “Dumnezeu sä ne fereascä de judecata mägäreascä!”
    dar am uitat cel mai important- “Dumnezeu sä nefereascä de judecata mägäreascä” tot p-u alde consul, cä din päcate avem cam multi

  35. Doamna , idolul dtale cu care vrei sa faci UNIREA, Porumbacu/nume de turnator la secu al lui Crin Antonescu /ieri , s-a aliat cu fosila comunisto-stalinista si cu toata scursura criminala din Romania , ce-i sta in spate:Vantu, Voiculescu si Patriciu , Nastase si gasca….
    S-au „casatorit ” cu acte , formand USL/Uniunea social-liberala ../ De facto: uniunea sovietico-libertina/crin-ponta../
    Sunt curioasa cum vei face UNIREA CU CEI MENTIONATI MAI SUS , CA EI SUNT PENTRU DTA CEI MAI DE VALOARE OAMENI AI ROMANIEI ?
    Moldovenii nu sunt prosti si stiu ca Iliescu N-A VRUT in anii 90 Unirea !!

  36. Frate roman banatean,lasa-l pe fratele nostru vasluianul sa-si expuna parerile,stie el ce stie mai bine decat noi cei din provinciile de vest.Un frate de-al vostru din sudul Banatului.

    Oricum ne-am numi noi :ardeleni,moldoveni,munteni ,dobrogeni,olteni,maramureseni ,oseni ,banateni sai facem pe corcitii astia sa inteleaga ca suntem ROMANI SI PUNCTUMiar natiunea lor maldaveneasca nu exista ,e doar o creatie a ivanilor sa poata face jonctiunea cu slavii de sud din Balcani. Ce mai suntem o insula de latinitate intr-un ocean slav.

  37. For the first time I managed to pick all ten quelrfiais so am delighted. Pity Swededn after Ireland but I think Jedward’s performance will stand out more than Eric’s. Is looking good for the UK now (depends on the performance though) Still think Iceland is in a prime spot and could do very well. Was a great semi final last night, so much better than Tuesday. Hoping for a fabulous final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *