Alianţă fără Ghimpu?

Am ascultat ultimele declaratii ale lui Mihai Ghimpu, presedintele PL, si am constatat nesiguranta afirmatiilor sale, inlocuind certitudinea si convingerea cu optimism si asteptari false.

Cind scriu acest articol, il ascult pe Ion Ungureanu care spune, in PMAN, de respectul demonstrat la Moscova Presedintelui Letoniei – tara ce nu le-a acordat neconditionat cetatenie rusilor, precum a facut Parlamentul R.Moldova, unde, la timpul potrivit, si-au “pus umarul” din plin la aceasta exact Ghimpu, Hadarca, prieteni, si actuali, ai lui Petru Lucinschi.

De aproape 20 de ani culegem roadele concesiei profund daunatoare, in urma careia nevoile ii alunga pe romanii din Basarabia peste hotare (dupa ce au luptat la Nistru si au ramas cu rani, inclusiv morale, nevindecate), iar alogenii romanofobi voteaza fortele antiromanesti, ce ne decid soarta, mai exact – ne tin pe loc, ca sa murim cu zile. De aceea, isi si vad toti salvarea peste hotare.

Ma uit si la cine a venit in Piata Marii Adunari Nationale. Acesti oameni sint fideli sperantei nationale, dar au tot fost inselati si s-au tot autoinselat, votind partide considerate „nationale”, dar care, de fapt, au fost mereu prorusesti. Oamenii acestia nu au puterea sa accepte realitatea evidenta si sa isi recunoasca vina, faptul ca au tot gresit. Pentru ca scenariile facute la Moscova, prin forte politice fariseice, reusesc sa le capteze votul si sa se instaleze la Putere doar pentru a fura ce a mai ramas din aceasta tarisoara si a ne tine in sfera de influenta a Moscovei.

Cind spun “forte prorusesti”, am in vedere acum si PD, si PLDM. Ca AMN a sucombat. Cit priveste PL-ul, acest partid nu e forta proruseasca, insa are persoane conectate cu Lucinschi si cu PD, devenind un satelit indirect al intereselor Moscovei, incercind sa isi pastreze demnitatea, dar raminind pe orbita a doua, de rezerva, a Kremlinului.

Primesc o informatie de peste hotare ca se fac mari presiuni din Occident sa se formeze o larga coalitie – in formatul PD-PLDM-PCRM. Adica fara PL. Adica, nu numai Rusia, dar si Occidentul – ca sa vedeti – au rezerve fata de PL, pentru ca e tratat drept “pericol romanesc”, pentru a nu spune “unionist”. Asta e realitatea. Si Rusia, succesoare a URSS, care vrea Uniune Vamala sovietica, si Vestul, care inca nu e deschis apropierii sau Unirii celor doua state romanesti, ne vad in continuare doar ca zona-tampon intre Est si Vest, pentru ca e foarte convenabil sa ne lase la cheremul rusilor, ca plata pentru ca acestia ii da gaze.

Si aici Ghimpu va vedea, inca o data, ca a gresit nu numai cind a promovat cetatenia zero in primul Parlament democrat, dar si acum, cind e tot mai nevoit sa devina “statalist”, “moldovenist”, pentru ca, in caz contrar, nu va incapea in formatul Puterii “moldovenesti”, adica proeuropene, adica prorusesti. Pentru ca Moscova, atunci cind sprijina – tot fariseic – orientarea proeuropeana a R.Moldova, o face constient, stiind perfect ca nici peste 20 de ani nu vom intra in UE, ceea ce ii si trebuie, ca sa nu avanseze NATO si UE spre Est.

Iar PL, care vorbeste tot mai putin de „Romania”, „romanism”, „romanime”, „limba romana”, care se apropie de PD, pornind de la frustrarile induse si provocate de PLDM, se va convinge, tot mai mult, de faptul ca fetisizarea AIE, doar pentru ca, in calitate de partid national, vrea sa ramina in Arcul Puterii, il va compromite in continuare, deoarece il va costa tot mai scump, prin cedarile privind pozitia nationala.

Bine, personal, nu am crezut niciodata in “Schimbarea pina la capat” promovata de PL, nici in pozitia sa privind interesul national, dar trebuie timp sa vada asta si ceilalti. Un exemplu a fost multtrimbitata „indisponibilitate de a coopera PL cu fostii comunisti si nomenclaturisti, spulberata imediat in Consiliul municipal Chisinau”. Acum, cind Ghimpu nu va mai fi sef de stat, isi va aminti, chiar si in Parlament, de valorile nationale sfinte pe care nu le-a aparat prea ferm in ultima vreme. O sa vedeti ca va redeveni si „unionist”.

Mi se pare ca ceea ce spuneam la o emisiune de la Publika TV – ce as face acum in locul lui Ghimpu in negocieri – legat de insistenta de condamnare a crimelor comunismului, de alte aspecte din istoria tragica a Basarabiei – s-a regasit in ce a mai zis si el, la aceeasi televiziune, unde, de obicei, “marii” lideri merg doar cite unul, din slabiciunea de a musca din oponent doar cind obiectul “de intepat” nu e alaturi.

Insa Ghimpu nu va mai putea promova aceste lucruri si – ori va trece in Opozitie, ca sa isi salveze partidul si viitorul, ori si-l va subtia, daca va mai trimite o data soldati la Moscova si se va conforma pozitiilor PD, PLDM si PCRM. Adica, mai curind, are conditii sa clacheze fundamental. Si aici Ghimpu abia va intelege ca miza colegilor sai din partid de a ramine fiecare pe pozitia sa meschina, respingind o larga coalitie sau formatiune nationala, in care sa atraga si alte partide, in speranta ca “si-asa vor vota unionistii, proromanii pentru noi”, a dat chix. Si-aici e raspunderea lui, care nu a demonstrat anvergura si responsabilitate la scara nationala.

Si PD, si PLDM sint intr-o situatie la fel de proasta. Daca va fi o alianta PD-PCRM, iar PL si PLDM vor fi in Opozitie, nu stiu cit de active vor fi aceste partide ca formatiuni, atacindu-si ex-partenerii democrati. Daca PLDM va merge cu PD si PCRM, va cistiga PD, nu si PLDM. Poate doar ca, prin politicile prorusesti promovate si de PLDM, va cistiga societatea, vazind, inca o data, ca a fost inselata de o forta proruseasca mascata.

In acest fel, “Schimbarea”, promovata de PL, nu se va realiza, pentru ca PLDM si PD sint intre PL, pe de o parte, si PCRM, pe de alta parte. Si nu stiu, daca PL va putea promova acum mai multe decit nu a promovat in Parlamentul deja plecat.

Asta, e de fapt, miza Rusiei – sa nu se poata nimic in plan national – si am impresia ca se va reusi. Lupta acum se duce in jurul orientarii strategice, asa cum am tot spus. Daca raminem pe orbita Rusiei, adio reforme si orientare proeuratlantica. Daca se face Alianta PL-PLDM-PD, democratii se tem ca vor scadea din pondere pe viitor si va cistiga PLDM. Pentru ca ar iesi ca toti trec pe pozitia PLDM, care nu e proromanesc, care e „pragmatizat”, alias mancurtizat, dar care ne tine pe orbita Rusiei cu momeala falsa proeuropeana. PL si PD vor fi, in continuare a cincea si a sasea roata la caruta verde. Nici PD, nici PL nu isi vor asta.

E foarte complicat. Pentru ca in R.Moldova reformele au intirziat lamentabil, oamenii pleaca din tara, in anul care a trecut toti s-au gindit la alegeri si nu au facut decit miscari populiste, nu reforme autentice. Si acum, cine le va face, va plati, dar nimeni nu vrea sa piarda.

Sint convinsa ca, in perspectiva eventualelor alegeri parlamentare anticipate, PL ar trebui sa opteze pentru o unificare a partidelor cu viziuni asemanatoare, sa incerce o unificare gen PL-PNL-AMN-PNR-MAE ori si cu alte partide, cu denumirea de PNL, ca in Romania, cu un Chirtoaca sau cu un alt tinar in frunte, care sa apere interesul national, pe care aceste forte “il stiu ceva mai bine” decit Filat si Lupu… Daca nu se va face aceasta si Ghimpu va tot asculta ba de Corina Fusu, ba de altii, ca “nu ne trebuie nimeni”, “noi sintem mari si tari”, vor mai regreta odata, poate ultima data si, poate, prea tirziu. Ca sa se perpetueze, PL trebuie sa paseasca pe o alta treapta a evolutiei politice, si sa nu repete soarta PPCD, care nu a facut nici o unificare.

Ramin sa cred ca, daca impreuna, PL-PD si PLDM, aveau astazi 61 de mandate, situatia era aceeasi. Voi – ce credeti?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

85 Comments

Add a Comment
 1. Pt Ţira.

  Şi ce vreţi să spuneţi, că boierul , deşi era boier era mai democrat decît actualii lideri democraţi din AIE, care nici măcar să se consulte cu poporul nu doreşte, considerîndu-l mai prost ca ţăranii din acea poveste?

  Îla mîcar i-a chemat pe ţărani să se consulte, dar ăştea se chinue timp de o lună şi nu pot naşte o alianţă, şi încă şi declară, că nu-i treba ţăranului să se amestece în treburile boierilor.

  Se vede că liderii AIE au citit de multe ori şi atent acea poveste.

 2. planuri si planuri .. vrei ca PNL-ul sa devina cel ce va uni mai multe partiduite proeuropene ?! Cu Chirtoaca in frunte ? Ma indoiesc ca esti sincera..ca nu vrei chiar dta sa te mentii in fruntea acestei formatiuni !Chirtoaca niciodata nu va face „dragoste” cu PNL-ul romanesc, caci ii va fi rusine sa stea alaturi de liderul acestui partid papagalul lui Patriciu , invatatorelul de istorie ceausista , omul ce uraste basarabenii si nu-i vrea sa-i vada cetateni romani , Crin Antonescu ! Chirtoaca va fi mai degraba alaturi de PDL-ul lui Basescu , pe care dta il urasi de moarte…
  Deaceea. in concluzie .. vorbe . vorbe goale ..din gura dtale ..

 3. Pt. Morteanu: Boierul(alias reprezentent al PLN) explica taranilor sensul Unirii.
  Pe mine ma pune pe ginduri raspunsul lui mos Ion Roata…
  Pe D-sra nu?

 4. Pentru VV şi nu numai

  Părerea mea că Dl Ghimpu cere ca şi PL să răspundă de un organ de drept a statului, pentru a putea influenţa la SCHIMBAREA SPRE BINE situaţiei legate de haosul în aceste organe de drept.
  Eşti mulţumit cum e rezolvat cazul legat de 7 aprilie de către Nagacevschii (PLDM) cu MAI (PLDM); dosarile familiei Voronin de către Procuratură (AMN), SIS cu CCCEC (PD); cum sunt rezolvate dosarile în justiţie (PLDM) ?
  Ghimpu cu Chirtoacă au arătat filme, documente, au înaintat dosare cu privire la 7 Aprilie şi familia Voronin – şi care este rezultatul? Filat nu are vreme să se uite „kinou” cum este ucis Valiriu Boboc, Lupu are „principii şi valori”, dar Voronin se luptă pentru binile cetăţenilor!!!
  Gîndeştete, de ce la frontieră Filat doreşte ca şi vameşii şi granicerii să depindă doar numai de un partid şi Ghimpu cere ca ele să se supuie diferitor partide – pentru ca să nu poată „conlucra ” vameşii cu granicerii!!!

  Sau doreşti ca Ghimpu fiind la guvernare să privească cum se prelungeşte haosul, cei care a fost la „prihvatizare” cu Lucinschii şi Voronin cu prietenii lui să activeze mai departe, dar Ghimbu să nu poată influenţa SCHIMBAREA SPRE BINE?

  Bătînd în Ghimpu şi Chirtoacă noi batem în noi!

  Nu-i idealizez, dar la moment ei au dovedit că sunt cu adevărat anticomunişti, proeuropeni şi necorupţi. Sunt de acord că au şi ei neajunsurile lor ca şi fiecare om, ca şi mine, ca şi noi fiecare. Mai ideali nu avem

 5. Mie imi pare ca Dvs. nu aţi inteles un adevar foarte clar.
  Populaţia RM in marea sa parte (chiar si acei care au votat PL) nu vor unirea cu Romania!!!!
  Mai mult ca atit populatia mai degraba ar accepta unirea cu Rusia, decit cu Romania.
  Si motivul este foarte evident. Romania este o tara saraca, putin civilizata. Ce folos vom avea noi moldovenii din aceasta unire?
  Vom pierde statut de capitala europeana si vom fi priviti ca cei romani – tigani, pe care le alunga toata lumea.
  Romania este refuzata acuma de toti, inclusiv de Germania, Franta.
  Mie imi pare ca in prezent RM are o reputatie si imagine mai avansata decit mult stimata tara vecina.
  Nu Va suparati, d-na Pavlicenco, cu tot respectul fata de idealurile Dvs., insa acel partid care va agita pentru unirea este rostit sa dispara de pe arena politica activa. Nu cred ca PL sau alt partid vor soarta PNL cu cei 0.6 % (asta e ponderea unionistilor din RM).
  Mai mult voi spune, anume PNL si alte persoane care vorbesc permanent de unire sunt baza puternica pentru PCRM, cum nu ar fi de straniu.
  Deoarece ei sperie cu voi copiii si toata tara, si respectiv oamenii le votează de frica, ca vor veni Romanii. Nu aţi inteles asta?????
  Imi pare rau.

 6. „Un adevar clar”. Oare seste un adevar „neclar”? Ar fi. Atunci acest adevar neclar se va numi minciuna.
  Si ceea ce scrii tu, Yurik, sunt minciuni si dezinformari ale unui zombie sovietic spalat la creieri care nu este capabil sa faca o simpla diferenta inre Rau si Bine.
  Vrei tu or nu dar noi romanii avem o istorie si un destin comun. Si sa numesti Romania `putin civilizata`si RM `mai bine vazuta`intri in topul aberatiilor anului 2010.
  Romania a fost supusa unui regim totalitar cel mai dur din Europa de Est. Gheorghiu-Dej a fost un ucenic exemplar a lui Stalin. Consecintele acestui sistem se resimt si astazi.
  Gestul Germaniei si Frantei nu este altceva decat o gest cinic facut la comanda prietenului Putin. Proaspat posesor a doua nave de razboi franceze Mistral. Acest Putin are trei lakei in Europa Berlusconi, Merkel, Sarkozy care fac interesele rusesti pentru o caldare de gaz siberian.
  In final, Iurie, nu te maguli ca esti mai bine vazut`in Europa si ca locuiesti intr-o ”capitala europeana”. Cu asa o mentalitate vei fi bine vazut doar de aceiasi homosovieticus alde tine din alte ”capitale europene” ca Minsk, Tiraspol, Phenian, Kremlin.

 7. Pt Ţîra.

  Pe mine mă pune pe gînduri altceva, de ce poporul din RM se consideră mai prost decît conducerea lui, vorbele lui Roată:
  ” Dumnezei v-a dăruit cu minte, ( adică pe boieri)pentru să ne povăţuiţi şi pe noi ,prostimea …”

 8. Pt Iurie.

  În 1966 G.Muruziuc de la Făleşti a arborat tricolorul pe coşul uzinei din Alexandreni şi s-a ţinut acolo de la 0rEle 4 pînă la orele 9.

  În explicaţiile de la procuratură el a menţionat:

  …moldoveni sunt discriminaţi, iar Basarabia a fost anexată în 1940 de către URSS. „Consider că Basarabia, în anul 1940, fără nici un temei a fost ruptă de la România şi incorporată în URSS în calitate de RSS Moldovenească. Prin acest act violent, a fost despărţit poporul moldovenesc, o parte a rămas în România, cealaltă – în URSS. Mai devreme sau mai târziu, RSS Moldovenească va ieşi din componenţa URSS şi fie se va constitui în calitate de stat suveran, fie se va uni cu România. Sunt convins de aceasta”, a spus el. Ca rezultat, a fost exclus din partid.

  Vedeţi Dle Iurie, în 1966 G.Muruziuc era unu care a spus, că RSSM va deveni un stat suveran.

  Şi a avut dreptate, deşi sunt sigur, că majoritatea basarbenilor de-alde D-stră erau împotrivă.

  În 1966 G.Muruziuc a spus, că Basarabia fie că se va uni cu România.

  La 28 noiembrie 2010 11000 de basarabeni au votat UNIREA.

  Va veni timpul cînd 1 mln. de basarabeni vor vota UNIREA.

 9. Doi factori importanti au determinat mersul lucrurilor in Moldova diferit de cel din tarile baltice. 1. Estonia si Letonia, care , la acel moment formau aceiasi cota aproximativa nationala de 55%i, le-au refuzat celor veniti nepoftiti, ca sa nu le zicem ocupanti, si urmasilor lor la acordarea cetateniei dintr-un rationament pragmatic si firesc. In caz de le oferea cetatenie din alte considerente decat cele de care s-au condus, ramaneau in minoritate, tinand cont si de mancurtii lor. Atunci nici nu se mai putea vorbi de formarea si functionarea buna a unui stat. Pe cand la lituanienii /Vilniusul/ acest procent usor trecea peste 90 ce le-a permis sa declare ca sunt GENEROSI sa accepte varianta zero la acordarea cetateniei si sa mai castige teren in fata Moscovei. La fel procedeaza ca si lituanienii, moldovenii de-atunci, mioritic, netinand cont de cel mai important lucru, care s-a dovedit fatal pt noi – proportia nationala care forma usor peste 60% moldoveni. Si 2. Din prima luna dupa declaratiile de independenta, la Riga si Tallinn, au fost deschise usile largi al KGB de-atunci pt toti vizitatorii care vroiau sa vada din ‘nauntrul aceasta institutie cu faima trista. Arhivele fusese deconspirate. KGBisti deconspirati, prin lege li s-au interzis ocuparea functiilor in institutii publice si de stat. Perioada de colaborare cu KGB, secretarii de partid de la diferite unitati /fabrici, uzine s.a/pana la primul in varful piramidei , CC PCUS din republica, nu li se va include in stagiul de munca si nu se va tine cont la calcularea a lor pensie…
  La noi n-a avut loc nici una nici alta si ca rezultat ne balacim si tot aratam cu degetul unul la altul si zicem ca ala-i kgbist, ca ala-i asa si nu mai intelegi nimic din toate astea.

 10. De la principii şi valora la echilibru şi balanţă.

  Acestea-s declaraţiile participanţilor la negocierile din ziua de astăzi.

  Prin alte cuvinte , „înghiţiţi găluşca şi tăceţi molcum” – vorba clasicului.

 11. Societatea civila vis-a-vis de guvernare din RM – un interviu despre Dreptatea si binele comun:

  http://cerulalbastru.com/dreptatea-sociala-2/

 12. Ghimpu joaca ultima carte. Procuratura.
  Cei de la PL sunt constienti daca n-o au, la alegerile viitoare nu au nicio sansa sa treaca pragul electoral.
  Or asa, cu cateva dosare-spectacol poate se vor mentine pe valuri.
  Nicio sansa, ghiaghia Misha. Mai degraba Plahotniuc merge cu familia Voronin dar PG nu da la nimeni. Voi credeti de ce el a bagat milioane in PD? Sa-i dea lui Ghimpu Procuratura?
  Ghimpu este in cea mai dificila situatia. O capcana care si-a facut-o de unul singur. Cum nu dai, e rau.
  In caz daca nu se va face AIE, vina va cadea pe Ghimpu.

 13. pt Luca
  Diacov declara azi la VB ca ieri Ghimpu pretindea Ministerul de Interne! Vrea sarmanul si el o bata, caci 5 treuci la 12 „purcelusi” sunt cam putine!

 14. Pt Luca.

  Fiţi serioşi. Cum nu vi-i ruşine să vorbiţi urît despre politicienii noştri.

  Sărmanii, şi-au abandonat afacerile de milioane de lei în favoarea unui slariu de 7000 lei, s-au implicat în politică pentru a -i scoate pe sărmanii ţărani din sărpcie şi a-i face şi pe ei milionari, da d-stră î-i criticaţi, că ei se luptă pentru organele de forţă.

  Fiţi serioşi.

  O să vedeţi mîne, cum liderii noştri democraţi o să vină cu propunerea, ca CCCeC să fie desfiinţat, Ministerul de interne î-l dau lui Voronin, PG să fie ales la propunerea poporului, iar Preşedinte al ţării să fie propus Roşca.

  Mai în scurt nici mie, nici ţie, principalul e să combatem sărăcia şi să prospere busnesul mic.

  Da D-stră ziceţi de careva jocuri în cărţi. Nici vorbă.

 15. Nu conteaza. Fara o institutie de forta lui Ghimpu nu-i convine AIE-2. In capul lui de jurist cu patru clase nkvdiste mai bine trece in opozitie s-o faca pe victima complotului fortelor raului. Sa-l faca pe eroul-anticomunistul-nationalistul-unionistul si sa scoata tot rahatul la suprafata de la “negocierile” din decembrie.
  Surprizele abia ne asteapta.

 16. Pt nina gonta

  Si, atunci, de ce Chirtoaca il tot cheama pe Romeo Stavarache, primarul Bacaului, la actiunile PL, ca si pe europarlamentarul Cristi Busoi, pe altii? Stim noi mai bine ca PD-L se duce la fund si PL-ul nu vrea sa sufere din cauza asta, tocmai de aceea isi cauta drum spre PNL din Romania…

 17. Ghimpu este imprevizibil! Daca va continua tot asa PL dispare ca si AMN! S-a milogit pe langa plohotniuc atata ca sa se formeze AIE, iar acum tot Ghimpu someaza pe acelasi plohis sa cedeze PG!

 18. Pt Iurie

  Ba noi intelegem corect, iar Dvs. – incorect.

  Populaţia RM a fost invatata de comunisti sa nu vrea Unirea cu Romania!!! Acum o vom invata sa vrea.

  Populatia vrea unirea cu Rusia, pentru ca se teme de viitor. Vrea trecutul, care nu va mai fi.

  Romania nu e tara saraca si e foarte civilizata. Romanii din RM au dreptul la Unitatea nationala si la o tara unica, in Europa unita. Revenind la adevarul istoric, romanii din RM isi vor regasi si viitorul european.

  Nu conteaza statutul de tara independenta, cind nu ai unde munci in ea si trebuie sa pleci, ca nu incapi in propriul stat de coruptia inimaginabila. Mare treaba cum romanii basarabeni spala funduri europene si duc dorul copiilor abandonati?

  Unindu-ne cu Romania, devenim liberi.

  Rromii din Romania isi au viata lor, insa ei sint mai integrati in Romania decit rusii nostri in R.Moldova.

  Romania nu e respinsa de nimeni, ea se zbate pentru romanii basarabeni, sa nu ramina izolati.

  Este o aiureala comunista si peledemista, probabil, sa crezi ca RM are o imagine mai buna decit Romania. Nu umblati cu ideologie si propaganda ruseasca.

  Idealul nu este al meu, ci al PNL si al romanilor adevarati. Romanii mancurtizati trebuie ajutati sa se demancurtizeze, sa isi capete constiinta de neam si identitatea romaneasca, dupa care vor deveni liberi si mindri de natiunea romaneasca din care fac parte.

  PL poate face ce vrea, noi avem viata noastra si e treaba noastra ce facem.

  Nu ne intereseaza deloc ce spune PCRM, noi nu vrem sa traim de frica lor. Ei i-au speriat mereu pe basarabeni cu Unirea, dar va veni timpul si astia se vor trezi. Noi deja am obtinut dreptul de a vorbi despre Unire. Inainte nu se putea. Si, treptat, oamenii vor intelege adevarul. Iar noi avem ambitia sa se stie ca exista un partid care nu se teme sa promoveze deschis viitorul incontestabil al romanilor care se doresc intr-o singura tara.

  Sa voteze de frica nu cumva vin Romanii basarabenii nostri pina vor saraci cu totul. Pacat ca atit de tirziu se vor trezi.

 19. Sunt curios sa vad ce spune dna Pavlicenco despre cele spuse de Sturza, care era de obicei sustinut de liderul PNL

  Ion Sturza: PL are o problemă de leadership. Toți au crezut că veriga slabă este PD, dar este de fapt PL

  „Doar observatorii politici fini şi cunoscătorii personali ai liderilor politici îşi puteau da seama că veriga slabă este Partidul Liberal, şi nu Partidul Democrat”. Declaraţia aparţine fostului premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, şi a fost lansată în seara zilei de ieri, 27 decembrie 2010, în cadrul emisiunii Moldova în direct de la postul public de televiziune M1. Acesta susţine că se aştepta ieri să fie anunţată formarea coaliţiei de centru-dreapta, dar acest lucru nu s-a întâmplat, potrivit ex-premierului, pentru că veriga slabă a deviat. Sturza consideră că această verigă este PL, care a surprins cu pretenţiile lansate în negocieri.

  „Ghimpu a adus în ultimul timp mult folclor în viaţa publică a RM. Aceasta se întâmplă din cauza oboselii, dar şi a schimbării de mentalitate. Una este să fii timp de 60 de ani în opoziţie şi alta este când ajungi să cunoşti simţul puterii”, a ţinut să menţioneze omul de afaceri.

  Fostul prim-ministru al RM consideră că pretenţiile Partidului Liberal sunt o pistă falsă pentru PL şi în mod personal pentru Mihai Ghimpu. „Dacă va continua aşa, există un risc mare să se automarginalizeze. Forma această de supărare poate fi nefastă pentru PL. Eu sper ca în această noapte, ei vor reflecta şi vor ceda”, a declarat Ion Sturza.

  „Când mă refer la PL, o fac în egală măsură şi pentru celelalte partide. În loc de Voronin 1, am primit Voronin 2, 3 şi chiar 4”, consideră ex-premierul Sturza. În acest context, el le-a sugerat liderilor partidelor din fosta Alianţă de guvernare să aibă încredere reciprocă şi să renunţe la sistemul de conducere specific liderului comunist, bazat pe intimidare şi impunere administrativă.

  Ion Sturza consideră că în RM este indispensabil să purceadă la depolitizarea şi demilitarizarea funcţiilor. „Trebuia din start să se facă reforma administraţiei centrale şi să fie delimitate funcţiile politice de cele administrative”, a spus ex-premierul. În ceea ce privește Procuratura Generală, acesta consideră că, deşi este o parte a Executivului, funcţia de Procuror General nu este una politică. Aceeaşi idee este valabilă şi pentru conducerea MAI, care trebuie să se ocupe de problemele interne şi să fie demilitarizată, potrivit lui Sturza.

  „Eu înţeleg că funcţiile în aceste structuri de forţă sunt o pârghie de ţinere în frâu a oponentului politic. Tocmai de aceea cred că trebuie să există mai multă încredere între liderii politici”, a explicat Sturza.

  Amintim că ieri, 27 decembrie 2010, după negocieri, Mihai Ghimpu a confirmat că PL își dorește una dintre cele trei structuri de drept: Procuratura Generală, CCCEC sau MAI. De cealaltă parte, Lupu și Filat au confirmat condiționările liberalilor. „Colegii de la PL au înaintat anumite condiții în procesul de partajări”, a declarat Lupu. „PLDM a făcut tot pentru crearea Alianței. Cei care vor împiedica acest lucru să-și asume eșecul”, a precizat Filat.

 20. pt nina gonta
  vad ca aveti idei fixe si nu vedeti ce se intampla cu adevarat cu pdl-ul lui base. vedeti ce spune si sturza despre pl, care risca sa se prabuseasca daca nu e schimbat liderul!

 21. Pt VV.

  Nu am ascultat ce a declarat Sturza.

  Sînt curios să aflu numai, dacă domnia sa nu s-a referit şi la faptul, cine stă în spatele lui Ghimpu ?

 22. Apropo, tot ieri în PROfinzime Lorena Bogza i-a întrebat pe participanţii emisiunii Doacov şi Tănase:

  „A cui e procuratura generală?”

  La ce reprezentanţii PD şi PLDM au răspuns că a lui AMN a fost.

  În aşa caz Lorena Bogza le-a sugerat o idee.

  „În aşa caz, dacă această structură a rămas vacantă, dati-i-o lui Ghimpu şi problema s-a rezolvat”

  La ce Diacov a răspuns ferm:

  „Lorena, mai ţineţi ideile acasă”

  Din ce rezulta că sau PG nu este a lui AMN, sau ei nu doresc rezolvarea problemei.

 23. Speranta Moare Ultima...

  Bun articol, n-ai ce reprosa, ca de obicei…
  Urmaresc si eu cu mare atentie ce se petrece la Chisinau, unicul lucru pe care l-am inteles pina acum este ca: dupa fiecare intilnire intre PD si celelalte partide, Lupu ne astupa ochii si urechile cu DISCUTII despre PRINCIPII si VALORI…, Eu am inteles demult ca el ii TIMPIT, da ma rog, tot ma uit ce va fi mai departe, si uite ca daca ii pune cineva intrebarea ce-i aeea valoare ori principiu, pai se ingloada sarmanul… ORI !!! mai trasneste un raspuns ca si cu Limbile care el le vorbeste… Omului ista pe zi ce trece ii pare ca tot mai destept se face, da el sarmanul Chiar CA URLA CA LUPU prin padure…. asta e… Principii si Valori, Discutie Rodnica etc… Ei sarmanii nu au idee ce-i aeea democratie, da incearca sa ne povesteasca despre principii si valori, Voi vreti in Europa cu Gasca asta ??? Sa tineti minte ca mai departe de Moscova nu ve-ti ajunge, Celor care nu le place Moscova vor avea ocazia sa stea prin Celulele KGB-iste, asa-i, vorba rusului, Ori cu noi ori fara noi….
  Filat, aici e intuneric tot, ba chiar mai tare, da macar asta nu vorbeste doua limbi si nu spune la tot coltul despre principii si valori, Principiile si Valorile lui sunt Cum sa mai vinda niste TIGARI prin EUROPA…
  Ghimpu, asta vorbeste numai o limba,asta-mi place, ii Moldovan din talpa cu singe Romanesc, o da in bara la tot coltul, el sarmanul s-o molipsit de la Lupu, vrea functii… Lui mai departe de Primarie nici nu trebuie de-i permis sa treaca, ca-poi de intra in Parlament, se scumpeste si Gazul, se strica si rosiile, se otateste si vinul nostru in paharele rusesti… asta de-ar avea putere, el ar sterge de pe fata pamintului Russia cu tot cu rusi, are el ceva cu Hitler, chiar sa se jure ca nu-l cred… 🙂
  Chirtoaca, iata-ici sa va catati de treaba si nu va faceti mari stiutori de buchiie !!!!!! Lasati copilul ista, sarmanul sa se joace si el dea SEFU, lui i-o placut jucarica numita de noi PRIMARIA CAPITALEI, dati-i pace, nu-l mai „Zavoditi” capoi cind incepe a vorbi, parca-i pus in ROZETKA, Cind incepe a doua propozitie, el deja uita ce-o spus in prima…. Drept Spun Rusii, PINOCHIO, el ii de lemn din cap pina-n picioare…

  Ei, si ce se primeste acum, Toti lideriinostri ori is Mafioti ori is Prosti., asta e, Pai noi de fiecare data ne plingem, ca ala-i Prost, alalalt ii timpit etc. da tot votam pentru ei…Mii mi se pare ca noi suntem mai prosti ca dinsii !!!!!!!!!!!!!!!! Stiti de ce?, pe dinsii macar ii ajunge capul sa ne povesteasca despre Principii, Valori… Da noi macar idee nu avem ce facem si cum procedam cind mergem la urnele de vot…

  Sa nu va dea prin cap sa spuneti ca-s PNL-ist !!!!!!!!!! Nu-s eu din Mafia asta 🙂 Desi o stimez pe D-na Pavlicenco, de n-ar pune ei accentul tare pe Unificare etc, i-as vota cu cea mai mare placere… Idee nu am cum lucreaza PNL-istii astia, si cu ce rasufa ei, da Au un lider Buna….

 24. Speranta Moare Ultima...

  Pentru: Perju spune:
  27 December 2010, la 17:05

  Parerea ta-i buna, da ramine sa fie numai a ta, si schimb-o pina ce nu-i intuneric… Ca daca mai capata Ghimpu o functie de valoare, apoi tu nu vei mai avea Internet, vei lasa casa si familia, tii lua sosetele in valiza si drumu la Italia sa faci bani macar pentru lemne de iarna si lumina, numai zic de Gaz si Internet… Ghimpu- Presedinte, Asta-i Sfirsitul Lumii 🙂 El ne-o demonstrat ce poate fiind interimar…

 25. Pt VV, legat de declaratiile ex-premierului Ion Sturza

  1. Eu nu cred ca PL inainteaza conditii de capul sau. Eu cred ca e coordonat cu PD, pentru a nu cadea toata vina pt greul izolarii lui Filat doar pe imaginea PD. Se spune despre cum a fost „ajutat moral” Ghimpu, cind Curtea Constutionala trebuia sa decida daca a fost ales speaker constitutional sau nu, devenind implicit sef interimar de stat. Insa, asta nu inseamna ca PL nu procedeaza corect. As fi facut la fel, pt ca el trebuie sa le demonstreze antiromanilor Filat si Lupu ca PL nu poate fi taxat ca partid unionist, in care nu trebuie apriopri sa ai incredere, ca nu e „statalist” si nu-i poti incredinta functii-cheie in stat.

  2. Nu ma mira ca Sturza e parca de partea PD – el acolo a fost, Diacov si partidul l-au promovat, el ramine recunoscator, este o personalitate si politica si de business, chiar daca nu accepta sa mai fie in politica. In timp ce Filat este un ingrat, plecind de la PD si incercind sa se considere buricul pamintului, cind, de fapt, e complexat in fata lui Sturza, care, de asemenea, l-a promovat. Plus ca Lucinschi cu Rosca l-au debarcat pe Sturza, in timp ce Filat a ramas lucinschist, prieten al lui Chiril si promovindu-l acum deschis.

  3. Sturza, la rindul sau, a jignit PPCD cind era premier si forma cabinetul de ministri, spunind ca PPCD-ului nu i se pot incredinta functii de raspundere din exact acelasi motiv – ca e un partid romanesc, antistatalist. Iata ca Rosca, PPCD i-au platit dur pt asta si nu trebuie Sturza sa calce el si sa ii incurajeze si pe altii sa calce pe aceeasi grebla periculoasa, pt ca asa cum au votat neevoluatii pt 42 mandate ale PCRM, la fel evoluatii au votat pt 12 mandate ale PL.

  4. Ghimpu, dincolo de frustrarea pe care i-o pot induce altii, trebuie sa insiste asupra faptului ca e partener egal si are dreptul sa ceara orice. Nu trebuie facuta alianta prin sacrificiul PL, insa eu cred ca poate fi la mijloc si un scenariu a la Tindala si Pacala al lui PL si PD si, poate ca Sturza nu il stie, pt ca il face Vlad Plahotniuc.

  5. Ceea ce spune Sturza cu mentalitatea si 60 de ani in Opozitie, este o jignire. Parca nu spune lumea ca experienta de putere a „statalistilor” e daunatoare si ca e nevoie de mentalitate care nu a avut nimic in comun cu trecutul nomenclaturist sovietic si de dupa Independenta? Este adevarat ca PL si Ghimpu s-au avintat sa nu „colaboreze cu fostii comunisti si nomenclaturisti”, insa au facut-o la Primarie si o fac si acum „cu succes”…

  6. PL lupta sa nu fie marginalizat. Si cu cit va insista mai mult, va cistiga teren de la PLDM.

  7. Si-apoi, cum sa nu fii de acord, totusi, cu afirmatia lui Sturza, potrivit careia “Când mă refer la PL, o fac în egală măsură şi pentru celelalte partide. În loc de Voronin 1, am primit Voronin 2, 3 şi chiar 4″?, sugerindu-le liderilor partidelor din fosta Alianţă de guvernare să aibă încredere reciprocă şi să renunţe la sistemul de conducere specific liderului comunist, bazat pe intimidare şi impunere administrativă?

  8. Nimeni nu explica – am privit si ieri o emisiune – ce inseamna „depolitizarea funcţiilor”. Explic eu – asta inseamna ca persoanele sub ministru si adjunctii de ministru trebuie sa fie angajate numai prin capacitati, in urma concursurilor, nu sa fie loc de plata pentru munca de partid sau electorala. Asa au facut comunistii, asa fac si astilalti.

  9. Sturza are perfecta dreptate si cind afirma ca „Eu înţeleg că funcţiile în aceste structuri de forţă sunt o pârghie de ţinere în frâu a oponentului politic. Tocmai de aceea cred că trebuie să există mai multă încredere între liderii politici”, a explicat Sturza.

  Asta cred eu despre ce a spus Sturza.

 26. pt dnaPavlicenco
  Mersi mult pt acest consistent comentariu. Si eu ma intrebam daca Ghimpu actioneaza singur sau coordonat cu Lupu in acest caz, mai ales ca inainte de a venicu, PL a avut o intalnire separata cu PD. Nu inteleg insa de ce atat de multe pretentii fata de PLDM in situatia cand mai multe structuri de forta au ramas la plohis! Oricum Ghimpu trebuie sa iasa cumva din situatie caci Filat am impresia nu va ceda, iar probabilitatea formarii unei coalitii comuniste e mare! Santajul merge atunci cand cel presat nu are alternativa, cum parea in 1999 Sturza si tot nu a cedat. Dar acum Ghimpu ii dezleaga mainile lui Lupu sa se alieze cu bolsevicii! Jocul e pe muchie de cutit!

 27. Iata ce declara Diacov, care arunca totul in carca lui Ghimpu si pare sa arate ca liberalul actioneaza de capul sau.

  „Aşteptăm un semnal de la Partidul Liberal, din cauza căruia s-a oprit toată treaba”, a spus pentru TIMPUL preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov.

  „Am vorbit la telefon şi i-am rugat să ne comunice dacă mai au dispoziţie să discute”, a adăugat Dumitru Diacov. Amintim că ieri, la finele ultimei runde de negocieri trilaterale privind formarea unei alianţe, Mihai Ghimpu a spus că vor continua discuţiile în ziua următoare fie la telefon, fie la o nouă întâlnire.

 28. Pt VV

  Raspunzind „de ce atitea pretentii fata de PLDM” – situatia e simpla – nimeni nu vrea ca acest partid sa aiba, cindva, 61 de mandate. Si e vina lui Filat, care a pornit parca bine, ce-i drept impotriva lui Chirtoaca, a carui aroganta imi repungna, numai ca Filat a pornit impotriva lui ca proiect rusesc, doar ca tanasii si altii asta nu au priceput. Deci – a pornbit-o binisor, dar i s-a urcat urina la cap si s-a comportat ca un infumurat, a adus regulile murdare de business in politica si asta l-a suparat pe Plahotniuc, cel cu care Filat, nu stiu de ce si de unde (aici eu deja nu cunosc nimic) nu se impaca de mai multa vreme. Si, Plahotniuc, avind nu mai putini bani decit Filat, nu vrea sa decida lucrurile in RM Filat, care nu e corect ca om, ca om de afaceri, ca politician. iata de unde acesta atitudine fata de Filat. Iar PL-ul nu vrea sa dispara ca partid in favoarea PLDM. Nu cred ca Ghimpu trebuie sa se sacrifice pt Filat, Lupu, alianta etc. Sa ii lase sa isi faca alianta si sa plateasca apoi. Lucrurile in RM vor fi tot mai interesante, e unicul lucru ce „ne bucura”.

 29. Negocierile continuă. Liderii PLDM, PD şi PL au anunţat că se vor întâlni şi astăzi înainte să înceapă prima şedinţă a Parlamentului. Deocamdată nu se cunoaşte, însă, ora la care va avea loc cea de-a 11-a rundă de negocieri. Asta deoarece Mihai Ghimpu nu răspunde la telefoanele liderului Partiului Liberal Democrat. Vlad Filat speră totuşi, că întâlnirea va avea loc la ora 10.00, aşa cum a fost stabilit anterior.

  Totodată, azi se întâlnesc negociatorii PCRM-PD, pentru a pune la punct ultimele detalii ale unei coaliţii de centru-stânga. Ei au refuzat să ne dea detalii despre negocierile de azi, dar şi despre ora şi locul unde se vor desfăşura acestea.

 30. Pt VV

  Toata problema rezida in incercarea de a nu face coalitie si a se negocia de fiece data pentru cineva, pt ceva, dupa care alte decizii sa fie ca o plata in cadrul trocului politic. Miza – 1. Evitarea PLDM. 2. Nelegarea miinilor intr-un joc democratic si european. DECI, PRONOSTICHEZ EU, INCEPIND DE AZI POATE FI UN TROC NON-STOP LIVE CONTINUU.

 31. Primul care va plati va fi insa Ghimpu totusi! Constat ca o parte din adepti deja il parasesc!

 32. Pt Speranta Moare Ultima
  Asa stand cu degetul in nas si cu ochii mijiti la soare, care, acum in sezon de iarna din cauza norilor, nu ne prea zambeste, ti-a venit nastrusnica idee sa ne IMPROSPETEZ amintirile intr-o maniera, cunoscuta noua, bolsevica despre liderii AIE, omitand liderul vostru drag si „atotputernic” Voronin/PCRM/.
  Aici, cand zici ca mergi ca prostul la urnele de vot , iti dau dreptate cu o singura conditie sa nu vorbesti din numele „noi”. Ai si tu ceva comun cu Bula cel Prost, crede-ma. Nu poti fi decat un simplu pres pt Chirtoaca si Ghimpu. De-alde tine sunt multi, din pacate si ei fac tot posibilul si imposibilul, ca lucrurile bune sa treneze in acest colt de pamant uitat de Dumnezeu, ca moldovenii sa emigreze peste hotare la munci grele si vanzandu-si rinichii pt ca sa-si dobandeasca o „bucata de paine”
  si sa achite studiile universitare pt al lor copii….

 33. http://blogulluicazacu.wordpress.com/2010/12/22/ultima-oraopozitia-va-avea-502-mandate-in-noul-guvern-sunt-prevazute-diferite-scenarii/

  Ultima oră!!!Opoziţia va avea 50+2 mandate în noul guvern, sunt prevăzute diferite scenarii!!!

  Citesc dis-de-dimineaţă pe paginile jurnal.md titlul unei ştiri: “PLDM este gata de opoziție” şi mai jos: “Deși speră în refacerea Alianței pentru Integrare Europeană, liderul PLDM, Vlad Filat, susține că partidul său are mandat din partea partenerilor externi pentru diferite scenarii”. Citat încheiat.

  Mai departe nu are sens să citesc şi să citez că, deja nu e prima oară după alegeri cînd D-nul Filat vine cu ugroza că trece în opoziţie. La noi, de la un timp, e la modă acest tip de şantaj politic. Înainte de alegeri: “Votaţi-ne pe noi, că dacă îl votaţi pe X sau pe Y… îi gata, de mîine rămâneţi fără casă, masă, pensii, zarabotci în Russia sau Europa (fiecare cu ce poate cu aceea şantajează)! Şi bietul moldovean, credul şi cu frica-n sîn (rămasă din timpurile URSS), votează! Îi votează pe toţi: “De-i frig, de plouă, de bate vântul…”, vorba lui Druţă, toţi de mînuţă am mers la votare! Sub sloganul “ Yeşi la vot pe 28,/ Dacă nu – o iei la bot!” (N.A.). Ei, şi…? Iak azi e 22!!! Iar ai noştri, ca brazii, negociază. De-am s-au terminat pacheţelele de ceai în Chişinău, restaurantele au trimis chelnerii la strîns măcieş şi romaşkă, că fără ceai… ţara intră-n criză politică şi-i jale!

  Cred că obiceiul şantajului e vechi, în Roma antică, dacă nu votai cum trebuie, riscai să fii şantajat cu un pacheţel de ceai expirat sau, în cel mai rău caz, nişte otravă pentru şoarceci în pirojok. Grecii antici îi şantajau pe cei care nu votau corect de pe o stâncă – drept în braţele democraţiei. Stalin era mai omenos, el te şantaja cu excursii -pentru orice tip de activitate care nu placea Partidului. Locaţii turistice sunt multe în Rusia, iar ca excursia să fie mai interesantă – începea cu locurile mai îndepărtate: Kazahstan, Siberia ş.m.a. (ş.a. – e prea puţin spus).

  Voron’in & Co şi-au adus şi ei aportul în dezvoltarea acestei capodopere politice – ei au introdus un nou departament – şantajul cu pensii, cărbuni şi alte unelte democratice pentru a menţine R.Moldova în făgaşul statalităţii şi al Partiei (A nu se confunda: Partia şi Patria sunt lucruri total diferite şi interesele lor rar când se întâmplă să coincidă). Au mai introdus ei un tip de şantaj, dar nu chiar şantaj, aşa – un boicot! Cică, nu participăm la şedinţele Parlamentului pînă nu ne daţi banana înapoi, cum zicea un cântec. Ei, dar din când în când, na vseakii sluceai, mai trimiteau câte un dod’on în razvedkă, să vadă dacă nu s-o aşezat nimeni pe scaunul Împăratului – cât el boicotează la Condriţa. Şi mare le-o fost mirarea când au aflat că chiar s-a aşezat! Şi nu oricine, dar cel mai iubit dintre ghimpii de moarte al comunismului şi a tot ceea ce începe cu vor şi sfârşeşte cu in. Aici o-nţeles ei că au dat-o cu boicotu-n gard şi de-atunci au mai fost de vreo două ori la şedinţe.

  Amu, de când au făcut-o de-a oaia, îs gata să facă alianţă şi cu Lupu (se spune că Voron’in chiar i-a dăruit o băsmăluţă şi o riglă, dar eu nu cred!). Dar Lupu nu vrea! El ştie că acum a venit timpul lui să şantajeze el pe cine şi cum vrea. El îi oleacă de stânga, oleacă de dreapta, oleacă democrat şi oleacă comunist (iertată fie-mi cacofonia!) şi de asta poate să-i şantajeze pe toţi. Pe Ghimpu nu trebuie să-l şantajeze, el singur vine (Îmi pare că de la o vreme, Ghimpu îi admirator secret al lui Lupu, nici pe Chirtoacă nu-l susţine aşa! Mă tem că nici o idilă în trei nu sfârşeşte cu bine.).

  Şi aici, apare şi eroul principal – pe-un cal verde ca partidul! Şi face o mişcare genială!!! Tot ca Lăpuşneanu, numai că invers: “Dacă voi nu mă vreţi, ap’ eu tot nu vă vreu!”. Eu îmi iau lopăţica, nisipul şi copăcelul şi trec în opoziţie!!! I-a şoptit cred că Tănase sau vreun consilier că în această situaţie… Noi avem doar o poziţie – în opoziţie!!!

  Dar eu zic altfel, domnilor, într-o ţară democratică, fiecare e liber să stea în ce poziţie vrea! Numai că dacă voi toţi treceţi în opoziţie, apoi eu, cetăţeanul treaz, o să mă-ntreb ca cetăţeanul beat al lui Caragiale “Eu pe cine votez?”… şi la ce naiba mai votez, dacă ei toţi trec în opoziţie! Îmi imaginez situaţia unui angajat simplu! Că ei toţi îs angajaţi de noi, în folosul nostru şi al ţării (aşa credem noi, că de fapt, …în folosul lor şi-a băncilor elveţiene!). Ziceam, imaginaţi-vă, D-voastră, angajat, veniţi la şef şi ziceţi: “Nu-mi place că nu se ţine cont doar de părerea mea când se vorbeşte despre strategiile de acţiune ale companiei noastre pentru următorii 100 ani (sic!); nu-mi place că Maricica Ivanovna, colega de oficiu, nu împărtăşeşte aceleaşi idei despre importanţa dragostei trupeşti într-o relaţie de-o seară; nu-mi plac multe chestii …şi de asta eu trec în opoziţie!!” Şefu’ m-ar privi şi-ar zice: “Cosa vuol dire opoziţie???!!!!” Tu ori lucrezi, ori nu lucrezi!!! Şi de asta, ori fii băiat de treabă cum te ştiu, ori eliberează fotoliul, că nouă ne trebuie o persoană care să aducă valoare adăugată firmei.

  Apoi şi eu, ca moş Ion Roată, vă întreb dragii mei: Cine ridică bolovanul, până la urmă? Voi ori lucraţi, ori nu lucraţi!!! Hai să facem 2 opoziţii, 3, 4…şi să vedem cine conduce ţara asta? Trecem la anarhie? Sau poate dacă nu suntem în stare să conlucrăm, nici nu ne creăm partide? Oile şi-or găsi un baci, dacă bacii nu se pot înţelege între ei…

  Al vostru A.C.

 34. Speranta Moare Ultima...

  Pentru: Liolic spune:
  28 December 2010, la 13:01

  Am subliniat ca nu sunt PNL-ist, ca sa nu sa se gaseasca vre-o unul asa destept ca tine, si sa zica ca fac de nimic Liderii nostri dragi si o slavesc pe dna Pavlicenco… Da uite, nici sa-mi treaca prin cap ca ma va face cineva comunist, Eu nici nu m-am oprit la personalitatea lui Voronin, pentru a-l comenta, asta e un ratat, si de asta stiu toti, nu mai e necesar sa mai punem puncte la acest compartiment… Da uite ca tu esti unicul care te-ai gasit mai destept si m-ai afiliat PCRM-ului… Nu ma indignez deloc, Se vede ca esti LIOLIC …:)
  Toata speranta noastra a fost in liderii AIE, si mai este pina ce, din pacate aceste sperante vom ramine iarasi numai cu sperantele… Da, PCRM-ul cu toti liderii sa-i si-au atins apogeul Politic deja, astia mai departe nu au trecere, si nici viitor, aceste javre sunt niste cadavre politice care s-au ratacit printre populatie, inca de prin anii 90.. Poate le-o veni si lor sarmanilor timpul odata…
  Tu, mai Liolic, si altii ca tine, puteti sa continuati sa-i slaviti pe Ghimpu si Chirtoaca.. numai ca slavitul vostru, ne coasta pe noi $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ si bataie de cap, de pe urma guvernarii acestora…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *