Ma gasiti la acest numar de telefon

In curind voi pleca la fiica-mea, unde voi ramine ceva vreme. Spre tristetea unora si spre bucuria altora. Din acest motiv, mi-am suspendat abonamentul la celularul, al carui numar de cartela il am din 1998. Voi fi temporar la numarul 069119118. Ma gasiti deocamdata si la sediul PNL – 211818 sau 211677. Dupa Craciun, pentru urgente, ma gasiti la telefonul german +491605702646.

Ma puteti contacta si pe vpavlicenco@yahoo.com, vitalia@pavlicenco.eu, pe facebook si pe odnoklassniki.ru, prin SMS si, desigur, pe blog.

In urmatoarele doua-trei luni, care vor fi pentru mine importante in plan personal, sper ca, in R.Moldova, lucrurile sa se lamureasca in directia apropierii de Romania, de NATO si de UE (vezi Declaratia PNL de mai jos) – acolo unde este locul moldovenilor de toate nationalitatile din al doilea stat romanesc. Voi urmari evenimentele si imi voi scrie mereu opinia.

Urarea de Craciun si de Anul Nou vor urma la momentul potrivit…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
  1. e tare beton..

    ceva de genul adresarii lui eltin la revelionul 2000 🙂

    plecati fara griji, tara ramane pe maini bune!

    cu respect ai Dumneavoastra un milion de simpatizanti PNL.

  2. da buna gluma de sarbatori.

    Merci ca ati anuntat. Ati scutit lumea de la cautari in zadar a numarului Dvs. O tara intreaga avea nevoie de el.

    Hai odihna placuta.

  3. Va simtiti intr-un fel vinovata de situatia creata in tara si evadati pina se vor mai schimba vremurile!?

  4. Nu vo venit ideea sa plecati definitiv, noi un milion de sustinatori suntem deacort sa nu va reintoarceti, ramineti la munca unde plecati, sa faceti banuti!!

  5. Alex spune:
    14 December 2010, la 14:02

    Alex, sunteti ridicol.
    DVS nu puteti face ceva mai util pentru dvs, asa, ca sa nu pierdeti timpul cu solutii de prost gust pentru un om, daca omul este normal…..

  6. pentru forumisti: Anume asa procedeaza un politician veritabil. V-ati obisnuit sa vedeti si sa ascultati doar bufoni care mimeaza activitatea politica si de aceea nu puteti accepta oamenii normali. Nu aveti nevoie de ea, cautati-va de treaba si nu infectati blogurile. Informatia nici nu era pentru voi.

  7. Tira spune:
    14 December 2010, la 14:02

    De ce s-ar simti/intr-un fel/ vinovata ? Doamna a facut ce a avut dreptul. Nu pierdeti timpul, uitati-va in „cur…tea” dvs. Bine mai stiti sa criticati pe altii.

  8. Ma mir de persoanele, care se „baga” in sufletul altor oameni cu rautati de ale astea ale Tira, Alex si altii, care vor mai aparea.
    Ce fel de oameni sunteti ? Purtati mereu negativismul in voi, care, probabil, va macina si nu va permite sa va traiti viata cu demnitate. Va ascundeti josnic in spatele nickname-ului si varsati veninul din voi.
    Va ajuta la ceva?. Scriind porcarii pe bloguri straine, va face mai buni la suflet ?
    Mai bine mergeti la un spectacol, cititi o carte, aveti grija de familie…..

  9. Pt Tira

    Nu, nu evadez. Urmeaza sa devin in curind bunica.

  10. Felicitări doamnă Pavlicenco!

    Așteptăm fotografii cu nepoțelul sau nepoțica. Sau, cine știe? Poate chiar gemeni. 🙂

  11. nu cumva plecati in Germania sa va initlniti cu lupu sa coordonati actiunile d-stra de mai departe?

  12. Pt cîntar

    Chiar daca ati facut o postare ironica, va raspund cu demnitatea pe care nu o meritati d ela mine. Insa ma respect pe mine si pe cei care mai citesc.

    1. Plec in Germania, pentru ca acolo locuieste fiica mea din 2000, unde a mers la studii postuniversitarea, apoi s-a casatorit.
    2. Cu Lupu m-as putea intilni aici, nu prin Germania. Insa, dupa Parlamentul de pina la 5 aprilie 2009, nu m-am intilnit niciodata. Si nu am chef sa ma intilnesc dupa ce mi-a inchis permanent gura in acea legislatura.
    3. Nu-mi coordonez actiunile decit cu colegii de partid, asa cum am facut mereu. Chiar ieri am avut sedinta BPC, la care am adoptata declaratia postata pe site+ul http://www.pnl.md si http://www.pavlicenco.md
    4. Ne gindim – poate vor fi alegeri repetate, daca se vor gasi fraude, despre care spun si altii, nu doar comunistii. Pornind de la acest gind, ne apuca mila de Filat, ca trebuie sa reediteze sapunul si orezul. Ca si halatele, camasile, parfumul, votca si 50 de lei pina si 50 de lei dupa. Ca si MAE.

    Poate – de data asta – pune si o fringhie?

  13. Doamna Pavlicenco, v-o spun sincer si fara nici un interes personal…Felicitari pentru faptul ca veti deveni bunica!!!…dar…de ce la noi toti se straduie sa arunce cu pietre unul in altul? eu ma refer la raspunsul care l-ati dat lui „cintar”, in p.4…incercati si Dvs. sa obtineti un asemena rezultat si pe urma permiteti-va sa-i comentati pe altii…

  14. pentru eu spune SI PEENTRU tirA MAI OAMENI BUNI DE CE SUNTETI ASA IRONICI SI FARA SIMT OMENESC DNA VITALIA PLEACA PUTIN LA ODIHNA ALATURI DE PERSOANELE DRAGI DE FICA SA CARE IN CURIND VA NASTE UN DAR DUMNEZESC E SI NORMAL CA FIECARE DIN NOI D E SARBATORI SA FIE ALATURI D E CEI DRAGI DNA VITALIA NU MERITA SA RASPUNDETI LA OMENI CARE VA INVIDIEAZA SI CARE VA VOR IVIDIA MEREU VA DORIM ODIHNA CIT MAI PLACUTA ALATURI DE FICA D-VOASTRA SA VA ODIHNITI DIPLIN SI SA REVENITI CU NOI FORTE DE LUPTA MORALA SI CA TOTI OAMENI INTRO BUNA ZI SASI DEE SEAMA CIT EFORT DEPUNETI DUMNEVOASTRA PENTRU RM TOTI OAMENI CARE AU GHINDIRE NORMALA APRECIAZA TOT CE FACETI DUMNEVOASTRA VA DORESC UN CONCEDIU CIT MAI MINUNAT SI ASTEPTAM FOTOGRAFILE MICUTULUI INGERAS CU STIMA SI RESPECT N.DUMITRU

  15. 😀 m-ati facut sa rad sigur ca toti sunt niste rai si lasi si corupti si ung alegatorii cu sapun ca sa le mai cada si orez printre degete si PCRM si PLDM si PD si PL si AMN si MAE cel mai onest partid este PNL. ma uit prin toate postarile si raspunsurile d-stra si vad cu cita aroganta si grosolanie si lipsa de respect raspundeti, eu sunt bucuros ca nu ati ajuns (si sper ca nici nu o sa ajungeti) sa faceti parte din legislativ, as fi un cetatean sfidat sa stiu ca va comportati cu atita ura si dispret fata de toti cei ce nu v-au votat. aici se vede lipsa d-stra de diplomatie si respect fata de toti cei care posteaza comentarii pe pagina d-stra, „desigur, altii au voie sa ma injure si sa ma injoseasca si eu nu?” ve-ti zice, DA! prin faptele si vorbele d-stra o sa dati dovada ca faceti parte din clasa politica ca aveti capacitatea sa fiti un lider, altfel nu aveti ce face in politicul Moldovei (de ce nu a Basarabiei ci a MOLDOVEI din cauza ca imi displace o denumire de tara inventata si data de rusi p-u a ne face sa uitam ca facem parte din zona Moldovei din Romania Mare) in felul in care prestati acum nu aratati decit a un Jirinovskii din Moldova

  16. Cat despre faptul ca ve-ti deveni in curand bunica felicitari si desigur felicitari si cu sarbatoarea Sf. Craciun

  17. Pt Sergiu

    Cind voi vedea ca aceasta munca de deratizare a profitorilor o veti face voi, nu o voi face eu.

  18. Pt cintar

    De data asta din pledoaria blejita de-a binelea nu am inteles nimic. Abandobati ideea ca puteti transmite un mesaj. Nu-l puteti transmite.

  19. Pentru doamna Vitalia nu am decat urari de sanatate, multe bucurii alaturi de cei dragi si felicitari pentru ca va fi bunicuta! Politica, dupa cum o traim noi in Romania, este o lupta inegala, istovitoare si continua, din pacate si cu esecuri, intrucat in tarile noastre cei ce „fac” banul pot cumpara voturi nu numai cu sapun, orez, ulei, dar mai ales cu bautura !! Nu sunt implicata, tocmai de aceea, de la distanta, se vede foarte bine !!

    Daca imi permiteti, va sugerez sa nu raspundeti postacilor platiti si care, pentru bani, nu mai au nici un Dumnezeu !! La noi sunt atat de multi, mai ales in vreme de criza! Iar metoda aceasta se invata si este foarte molipsitoare !!

    Sarbatori fericite !!

  20. ceea ce trebuia de demonstrat mai usor de spus nu am inteles nimic decat sa devii o personalitate, un om cu putintica cultura, macar cat e negru sub unghie

  21. Si eu am plecat in Germania in anul 2000, pe timpul lui Chirilovici. Credeam ca in doi ani totul se va aranja in Moldova si voi reveni acasa. Apoi la putere a venit Voronin si 9 ani am urmarit evenimentele din Moldova doar de pe Internet. Asa ca nu se va schimba nimic in Moldova in cele 3 luni cat veti sta la nemti. O stiu dupa experienta mea de 10 ani de emigratie…

  22. VAI , CUM O SA TRAIM FARA MASCARELELE DIMITALE ASUPRA AIE ?!
    CINE NE VA DESCHIDE OCHII CINE SUNT :GHIMPU , FILAT SI CHIRTOACA!?
    UN SFAT : I-AL , TE ROG, SI PE VORONIN CU DTA .. Aaaa , DA, NU UITA SA-I EI SI PE ROSCA CU LUPU ..
    CE CRACIUN FERICIT SI AN NOU ,CU MARI BUCURII, AM MAI AVEA !!

  23. Foarte importanta stire :))
    Tre de pus pe prima pagina la toate ziarele :))

  24. alergic la moldoboi

    Pe cintar as vrea sa-l felicit ca nu este un cetatean sfidat cu Voronin, Filat, Lupu, Lucinski, Butmalai, Tkaciuk, Petrenco, Plohotniuc, etc, etc… in parlament, cred ca esti un cetatean fericit. Si din pacate (fericire pentru tine) majoritatea moldoboilor din MD sunt cetateni fericiti.

  25. alergic la moldoboi

    Ce tine de stire as mentiona ca astfel trebuie sa faca fiecare politician care se respecta ca politician si cetatenii, asta demonstreaza ca esti in legatura directa cu cetateanul de rind. O intrebare pentru toti: Cine cunoaste numerele celularelor altor lideri de partide si politicieni? Eu personal NICIODATA nu am vazut sa se faca public datele personale de contact a unui politician din MD.

  26. Felicitari din suflet cu evenimentul important de a deveni bunica. Sanatate si noroc celui (celei) care urmeaza sa vina pe lume, parintilor, Dumneavoastra si domnului Sergiu, care cu ceva ani in urma mi-a predat literatura universala si pentru care am un respect aparte.

  27. Priviţi aici şi vedeţi cine sunt cu adevărat ruşii cei iubiţi şi prodlăviţi de majoritatea maldavenilor!!!
    http://blogulluivalentyn.blogspot.com/2010/12/acestia-sunt-rusii-cei-iubiti-si.html

    Cer scuze pentru spam

  28. nu vindeti partidul cumva?

    nu obositi dna, mi se pare ca incurcati mai mult decat consolidati

  29. p-u alergit la moldoboi, sunt sfidat si de voronin, dodon, lupu, lucinski, butmalai, tkaciuk, petrenco, plohotniuc, muntean, greceanii, etc, etc dar macar stiu ca nu ai la ce sa te astepti de la niste „пту-snici” condusi de moscova, care mai mult nici nu pot decit sa injure si sa aiba un limbaj de puscarias, si nu de la cineva care este pro-roman si te sfideaza numai din cauza ca nu ai jucat sub muzicuta pusa de ea sau ai o alta parere la care ar trebui sa plece urechea si sa o asculte

  30. Partidul Comuniştilor din R. Moldova a scăzut la Bălţi cu un vot, potrivit rezultatelor renumărării buletinelor de vot, care s-a desfăşurat pe durata zilei de miercuri, 15 decembrie, transmite Agenţia DECA-press.

    Potrivit Consiliului Electoral de Circumscripţie Bălţi, în scădere cu 45 de voturi este Partidul Democrat şi Partidul Liberal – 22 de voturi.

    Pe de altă parte, Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a ales, în urma renumărării voturilor, cu plus 16 voturi, iar Partidul Naţional Liberal cu 66 de voturi.

    La Bălţi, voturile au fost renumărate la 59 de secţii de votare. Pentru renumărarea voturilor, cerută de PCRM, au fost cheltuite, la nivel naţional, peste 13 milioane de lei.

    Amintim că în Bălţi, la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie PCRM a însumat 56,9% (36335 voturi); Partidul Liberal Democrat – 18,33 din sufragii (11703 voturi), Partidul Democrat – 13,7 la sută (8747 voturi), Partidul Liberal – 4,93% (3147 voturi).

    La alegerile din 28 noiembrie au participat 63858 de bălţeni (în jur de 59%).

  31. Hm,doamna avea celular in ,98??Nici in Europa sau America oamenii de rind nu-si permiteau in timpul acela,de aici intrebarea,ce invirtea-ti doamna?Nu aveti trasaturi de romanca,nici pe departe numele.Mi-am dat seama de scopul dvs.in politica si anume acela de a diviza,submina puterea lui PL.
    Va spun asta fara a fi afiliatul unui partid,sint roman temporar in RM,deci mai pe scurt v-am ginit doamna!!Procentele va scad deci viitorul nu va apartine,am spus si repet,trebuiau facute aliante mari pt.un viitor European al tarii,dar dvs.divizati,aceste forte.
    Si sa nu-o luati prea personal Frohe Weihnachten!

  32. Pt sorin

    Am avut mai multe propuneri de cumparare a partidului. Insa nu e de vinzare. Nici nu am ajuns la sume, pentru ca nu examinam aceasta eventualitate.

  33. Pt cintar

    Mai puneti si cite vreun punct in gindire, ca aveti o casa in cap.

    Daca eu sint pro-romanca si dumneata la fel, nu vad de ce avem cite o „muzicuta” diferita. Asta e una. A doua e ca nu am invitat pe nimeni sub muzicuta noastra. Stati sub muzicuta ruseasca avind fata liberala – acolo e mai cald sub aripa lui Petru Lucinschi. Nu vedeti cum incap sub aripa sa protectoare si PL, si PLDM, si PD – Frontul nr.1, dupa ce ne-a restabilit comunistii in RM in 1993? Acum Lucinschi face Frontul nr.2 – din Rosca, Plesca si Plugaru. Poate va regasiti sub aceasta muzicuta, daca nu va place la un moment dat Frontul nr.1, din Parlament?

  34. Pt VV

    Nu am spus eu ca ni s-au furat voturi in aceste alegeri? Ne-au spus oamenii… Dar nu am pornit scandal, ca ne-au facut-o „ai nostri”…

  35. …ati progresat,ma refer la foto(ati schimbat camasa si ati schitat un zimbet),parca semanati a ,,woman”‘…se poate si mai mult,,,daca vrei poti”

  36. Pt giulian

    Da, coordonatorii teritoriali de la Partidul Fortelor Democratice au avut, in alegerile parlamentare din 1998, celulare, abia aparusera atunci. Au fost procurate de staful partidului. Nu inteleg ce intrebati cu „invirtitul”. Eram, in 1998, redactor-sef la „Mesagerul”, un ziar al PFD, de opozitie, care a avut trei ani, din patru, cit l-am condus, cel mai mare tiraj din Republica Moldova, recunoscuta de colegii din presa drept cel mai bun redactor-sef al anului.

    Am cetatenie romana din 1992. Am Ordinul National al Romaniei „Petru Merit” in Grad de Comandor, mi l-au oferit in 2003, nu eram deputat. L-am primit odata cu alte ordine, oferite Alexandrei Can, Anatol Vidrascu, Valeriu Matei, Nicolae Botgros si cu altii. Sint doctor in filologie, am sustinut in istoria limbii romane in 1987.

    Numele de familie este Vangheli, sunt din Grinauti-Balti. Mama mea a fost profesoara de romana, si-a facut studiile la Iasi si a revenit la bastina odata cu ocuparea Basarabiei. Avea 19 ani. E nascuta in 1921. Se numea Agafia Bordeniuc, din Alunis-Riscani si l-a invatat pe Spiridon Vangheli. Bunicul meu Gheorghe Vangheli era din Grinauti-Riscani, iar bunica, Elisaveta Bantos, e din Pelinia, in casa parintilor a fost „sovietul satesc”. Sora ei, nasa mamei mele si a tatalui, maria Ghoerghita si Ion Gheorghita au fost deportati cu vreo cinci copii, unul ramase in Romania, acolo invata.

    Bunicul Gheorghe a fost luat la 49 de ani de rusi la razboi, cu 16 zile inainte de incheierea lui, si a fost ucisi, el spunind ca „ne-a luat Antihristul”. S-a dus cu Biblia subtioara. Au spus alti 6 oameni din sat, care au fost cu el. Bunicul matern a fost invatator. Tata, Victor Vangheli, a fost invatator de istorie si matematici, dupa ce a fost mama directoare, in 1953 a fost desemnat el, insa, la Gara mica de la Balti l-au ucis niste banditi pusi de niste persoane care vroiau sa fie ele director. In actul de deces scrie „decapitare”, ruseste era scris „polnoe otdelenie golovi ot tuloviscea”. I-au cusut capul un var si un unchi.

    Mama nu s-a recasatorit. A predat romana si franceza timp de 33 de ani. Au vrut sovieticii sa o scoata din invatamint pentru ca avea studii in Romania si vorbea „prea corect” pentru acea perioada. Ea spunea „popor”, si nu „norod|, de exemplu. A murit din cauza medicinei sovietice la 66 de ani, in Chisinau. Un medic, pe care il consider ucigas din neglijenta si bautura, este acum deputat.

    Pavlicenco e numele de familie al sotului Sergiu, sef al Catedrei de literatura universala la USM, recunoscut in Romania, membru al US din RM si din Romania, fiind si autorul unui Manual foarte bun de literatura universala pentru clasele X-XII cu profil umanistic. A condus tezele a vreo 15 doctori in filologie, 8 doctoranzi fiind romani-romani, din Romania. Sotul meu e doctor habilitat, profesor, hispanist-comparatist. Tatal sau a murit cind Sergiu, cel mai mare copil, era in clasa a sasea. Au ramas cinci frati si surori, ultima in burta. E si cazul meu. Cind a fost ucis tatal meu, mama era gravida cu mine de cinci luni. Tatal meu a fost ucis pe 26 iunie 1953, eu m-am nascut pe 29 octombrie 1953. Sotul meu e din Puhaceni-Anenii Noi. Mama si tata lui au fost romani. Mama sa are 80 de ani si e romanaca, a avut o sora in Romania si o matusa, ambele au murit. Bunicul lui Sergiu a fost informator pentru romani, a fost ucis fiind impuscat traversind Nistrul, el facea naveta intre malurile Nistrului cind Basarabia facea parte din Romania. Tatal sotului meu a fost suparat pe statul roman pentru ca nu l-au luat, orfan ramas, la o scoala militara. A fost inginer cadastral. Mama sa a fost castelana la spitalul din sat. Toti fratii si surorile, exceptind una bolnava, au studii superioare, sint profesori, avocati.

    Dupa toate acestea, desi nu ati meritat, la cit m-ati ofensat, am scris mai mult pentru ceilalti. Vreau sa va spun ca, un om cu obraz, si-ar cere scuze. Vorbesc de national-liberalii cu bun simt, care fac asa. Ceilalti – asta e.

    Procentele PNL doar vor creste. Aliantele mari nu se fac din ambitie. Tocmai ca noi, national-liberalii, am facut acest lucru. Altii se mafiotizeaza si nu au nevoie de amestecul cu alte gasti – asa cred ei.

    Mai amanuntit despre familia mea cititi aici: http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/ Nu veti regreta daca veti citi.

  37. Pt CRISTIAN

    Am mii de foto, dar nu sint preocupata de ele. Nu ma intereseaza. Poza e din 2007.

  38. Felicitari! Desi nu sunt de acord cu metodele dumneavoastra, va urez sa petreceti niste clipe minunate alaturi de cei dragi!

  39. Dunducilor Tonti –

    care nu au ce face pe alte Forumuri, vin aici sa se descarce de negativismul lor – daca nu va place, ce cautati aici mereu si o insultati pe doamna Vitalia ?
    Dar ia sa spuneti sincer cu inima pe inima: nu este acest blog cel mai citit si mai popular din actuala Moldova de Est jumatatita ? Deci, da. De asta si sunteti aici, caci aici se simte adevarul, deschiderea politica si lucrurilor li se spune pe nume, nu cu limba de lemn gen LUpusor pe botisor.

    Asa ca luati-o mai moale, si nu mai inveninati atata o doamna care va taraie singura din greu spre libertate si Europa.

    Pace si minte tururor care pot intelege ce inseamna Marea… Romanie !

    E scaparea noastra din iadul rusesc bolsevic comunist actual.

  40. Sa imi cer scuze,pentru ce,pentru faptul ca eu asa gandesc despre dvs?!Glumiti.Si acum la subiect,CV-dvs.este beton poate prea perfect,bate cu unul a unui spion.Nimeni nu isi face reclama singur,trebuie laudat de cei din jur!Totul ce mi-ati spus,suna atat de suferind,de jeluit incit imi da mari suspiciuni!La ce era mai important,dvs.tot nu ati raspuns.O analiza simpla de clasa a 2-a,stia-ti ca nu veti trece pragul electoral,da?atunci intrebarea fireasca este de ce nu ati facut,alianta cu Ghimpu,este un pro-roman dovedit?,,Alti se mafiotizeaza si nu au nevoie de amestecul cu alte gasti-asa cred ei.I,m sorry but I can,t buy it!!Ghimpu nu are nici macar ,,banul orbetului,,asta se stie.Hai mai incerca-ti odata,cu explicatile,poate ve-ti reusi!!

  41. Pt giulian

    Nu am facut bloc PL-PNL pentru ca nu a vrut PL. Va respostez scrisoarea adresata membrilor PL, citit-o, nici dupa asta nu veti avea ce spune, dar nici curajul sa recunoasteti ca mereu gresiti si ofensati absolut fara motiv. Am eu in comun cu ceea ce e spion atit cit viata buna va va mai da Dumnezeu daca veti jigni si veti pacatui continuu din cele mai proaste si rautacioase sentimente.

    Stimati membri ai Partidului Liberal,

    Marti, la o televiziune, tinarul deputat PL, Valeriu Munteanu, fiind intrebat de moderatoare ce crede el despre disponibilitatea/dorinta PNL de a face Bloc electoral cu PL, a incercat sa iasa cu stingacie din situatie, mergind pe platitudinea uzuala ca, cica, “cine vrea sa activeze in PL, se poate incadra si munci in partid”. In momentul cind moderatoarea a cerut un raspuns mai concret, a spus ca nu cunoaste, ca membru al conducerii PL, sa fi existat o scrisoare, o adresa din partea PNL cu solicitarea de a se merge intr-un bloc. L-am mai ascultat pe tinarul parlamentar in diferite emisiuni si chiar am avut ocazia sa ii spun cite ceva. Insa, aceste afirmatii ale sale mi-au indus ideea sa adresez o scrisoare membrilor Partidului Liberal, pentru a lamuri unele lucruri, ca sa nu fie interpretari inadecvate.

    Eu, Vitalia Pavlicenco, am fost membru al Partidului Democrat condus de Gheorghe Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu. PD de atunci s-a unit cu un partid national crestin si Congresul Intelectualitatii, in 1994, formindu-se Congresul Democrat Unit, care, ulterior, a devenit Partidul Fortelor Democratice, pe ale carui liste am fost deputat, dar, mai intii, am fost redactor-sef al ziarului PFD “Mesagerul”, un ziar de mare succes, cu un tiraj de 23-24 mii abonati timp de trei ani din cei patru, citi l-am condus. In PFD, condus de Valeriu Matei, ne-am regasit, alaturi de Gheorghe Ghimpu, impreuna cu fratele sau, Mihai Ghimpu, eu avind, in 1998, in Parlament, chiar fostul birou al lui Mihai Ghimpu. Tot el a coborit de vreo trei ori de la masa Prezidiului congresului de unificare, in 1994, sa ma roage, in numele echipei noi a Congresului Democrat Unit, sa accept sa conduc “Mesagerul”, ca eu nu ma lasam induplecata, dupa niste dezamagiri dure, tot “de la ai nostri”, de la “Moldova-pres”.

    Am fost, astfel, intr-un partid impreuna cu Gheorghe Ghimpu, cu Mihai Ghimpu si Ion Hadarca, dupa care fiecare a plecat. Eu am ramas in PFD. Ne-am reintilnit cu Mihai Ghimpu, politic, in anii 2002-2003, cind democratii luptau contra derapajelor antidemocratice ale PCRM. Atunci, noi, national-liberalii, eram in Partidul Liberal, condus de Veaceslav Untila, unde am fost vicepresedinte, partid care a participat la o unificare ampla, ce a condus la formarea AMN, in 2004, si a Blocului “Moldova Democrata”, in 2005. Putin inainte, in 2003, a existat Blocul Alianta social-liberala “Moldova Noastra” pentru alegerile locale, din care a facut parte si formatiunea condusa de Ghimpu.

    Nu cunosc evolutiile dupa aceasta, decit cind ne-am reintilnit, la invitatia lui Mihai Ghimpu, dupa ce NDI initiase o masa rotunda a liberalilor, ce urma sa conduca la unificarea acestora. S-a aratat refractar acestei “mese”. A urmat eliminarea national-liberalilor din AMN, iar Mihai Ghimpu m-a invitat la o a doua discutie si m-a chemat in PL. Nu am mers, pentru ca aveam o echipa de national-liberali, ce ne-au urmat pe cei eliminati din AMN, si nu as fi acceptat o trecere la alt partid decit cu echipa. Unica mea trecere de la partid la partid a fost de la unul liberal, de centru-dreapta, la altul, tot liberal, de centru-dreapta – de la PFD la PNL -, desi insistasem mult ca PFD sa adere la Internationala Liberala si sa mearga democratii in 2001 impreuna intr-un bloc.

    Stim ce s-a intimplat din 2001 pina in 2009. Ghimpu nu a dorit atunci sa accepte aderarea echipei national-liberale la PL si nu voi detaliza aspectul.

    Echipa national-liberala a format PNL si a participat la alegerile locale din 2007. Dupa care Vlad Filat a dialogat in toate formatele cu PNL sa facem un proiect comun, insa, apoi, a disparut brusc si definitiv, pe la 20 octombrie, si nu a mai discutat cu noi, ci doar cu echipele atrase de la PNL pina la congresul PLDM de la 8 decembrie 2007. Nu a facut cu noi un proiect comun pentru ca, probabil, i s-a spus ca nu ar trebui sa aiba nevoie de “acesti nationalisti”.

    In ajunul alegerilor din 5 aprilie, cu Anatol Petrencu si prin medierea Forului Democrat al Romanilor, s-a incercat o lista nationala, insa nici AMN, nici PL, nici PLDM nu au fost – nici fiecare in parte, nici toate impreuna – de acord. Oamenii au votat prudent si pe 5 aprilie, si pe 29 iulie 2009. Am avut intilnire cu A.Salaru, cind a propus functii in executiv, pentru a nu participa PNL la alegeri, am spus ca ne intereseaza mai mult politica generala. PNL s-a inscris in cursa, ca era pericolul prevazut de Legea privind partidele. Inainte de 29 iulie PNL a incercat un Acord politic pentru a sprijini PL, insa Mihai Ghimpu – pe putin spus – a respins nongalant acest lucru. Cumva voi publica proiectul de acord. PNL s-a retras din cursa in favoarea partidelor liberale cu sansa.

    Dupa alegeri, PNL a incercat din nou sa propuna un acord politic PL. Am solicitat o intilnire si, impreuna cu Anatol Revenco, am avut-o cu deputatii Ion Hadarca (cu care am fost colegi in PFD) si cu Oleg Bodrug (cu care am fost colegi in AMN). Membrii conducerii PL au intrebat ce dorim. Am spus: “Noi nu dorim nimic. Noi trebuie sa dorim ceva cu totii impreuna. Adica sa constientizam pericolul pentru partida nationala si sa cooperam, pentru ca avem aproximativ aceleasi viziuni”. Am discutat, s-a spus ca PL nu accepta nici o fuzionare, desi nu asta si-a dorit PNL, ci o cooperare cu un partid aflat la guvernare pentru a putea influenta pozitiv actul guvernarii. Cu aceasta, contactele PNL-PL s-au incheiat, exceptind o intilnire intre Mihai Ghimpu, pe de o parte, Mihai Severovan si subsemnata, pe de alta parte, la propunerea lui Ghimpu, pe 16 aprilie 2010.

    PNL a invitat cele trei partide liberale la dialog inainte de 5 aprilie si cele patru partide din AIE inainte de 29 iulie, cind le-a adresat un mesaj. Doar PD a reactionat. Dupa 29 iulie PNL a invitat constant reprezentanti ai componentelor AIE la sedintele Delegatiilor Politice Nationale ale PNL, dar numai Igor Klipii, de la PD, a fost in sedinta DPN din decembrie, cind a spus un cuvint de multumire PNL. De fapt, acest mesaj trebuia sa il spuna macar una dintre cele trei componente ale AIE, pentru ca PNL nu a sprijinit, totusi, pe 29 iulie, PD-ul.

    Asta a fost preistoria pe care vreau sa o cunoasca PL-istii, deoarece m-am convins ca si despre intilnirea de la 16 aprilie 2010 Severovan-Pavlicenco/Ghimpu cele comunicate echipelor PL din teritoriu nu corespund realitatii. Pacat.

    La intilnirea din 16 aprilie 2010 s-a discutat mai mult, am cautat sa consumam stereotipurile neplacute dintre PL-PNL, sa le punem definitiv la o parte. Am crezut ca am reusit, ca sa vad ca, acum ceva timp, Ghimpu ataca, iarasi urit, conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica-Moldova, asa cum a facut-o prin 2008, stimulat si ajutat de PPCD. Iarasi, pacat.

    Am regretat enorm, ca partid, cind nici PL, nici PLDM nu l-au sprijinit pe Nicolae Dabija pentru Parlamentul Romaniei. Atunci PL l-a sprijinit pe Eugen Tomac, o persoana rece pentru R.Moldova, alaturi de PPCD, de fratii Roncea, de murdariile lor contra lui Dabija. Sigur, sintem suparati si pe Forul Romanilor ca atunci l-au blamat pe Filat si pe altii, care nu au fost alaturi de Dabija, linga care am fost noi, PNL, cu toate posibilitatile, dupa care conducerea FDRM, a sprijinit alte partide – niciodata PNL. De atunci, nu sprijinim actiunile Forului Democrat al Romanilor.

    In incheierea intilnirii de la 16 aprilie 2010 cu Mihai Ghimpu, cind, la propunerea PNL de a incheia un acord politic, Ghimpu a spus ca sintem “oponenti politici”, invocind doar o fuzionare neconditionata, dar si pe asta PL putind sa o accepte “cu mare greu”, i-am spus “Dumneata detii astazi doua functii importante in stat. Ai o sansa mare sa unesti eforturile fortelor nationale, ca sa intri in istoria recenta si cu acest gest. Hai sa lasam usa deschisa pentru dialog”. I-am spus atunci, impreuna cu Mihai Severovan (caruia ii si apartine ideea mesajului nostru deschis si ferm al Unirii): “Daca PL nu accepta un dialog cu PNL, noi ne consideram miinile dezlegate si acum, cind nu mai sintem in regim comunist, vom lansa chiar miine, prin decizia DPN, mesajul politic si electoral al Unirii”. Mihai Ghimpu a spus ca visul Baditei sale, Gheorghe Ghimpu, a fost sa intre in Parlament un partid unionist. Acum, auzim din teritoriu ca PL le-a spus pelistilor ca nu coopereaza cu PNL, pentru ca noi am iesit cu mesajul Unirii. Iarasi minciuna. Pacat.

    In curind vor fi noi alegeri parlamentare anticipate. Nimeni nu da garantia ca fortele necomuniste vor avea 61 de voturi sa aleaga Presedintele R.Moldova. Forul Democrat al Romanilor nu reuseste sa convinga partida nationala – sau partidele care par nationale – sa asigure un numar confortabil de mandate. Pacat ca aceste forte considera ca vor suci miinile tuturor, care vor fi nevoiti sa voteze doar PL, PLDM si PD. (De AMN nu spun, ca nu e clar – e “alianta”, “partidoi”, “partid” sau “partidut”…, care la 5 aprilie isi batea joc prin clipuri de … “partidute”.)

    Avem un an de mare dezamagire, avem un referendum esuat. Sintem siguri ca cea mai scurta cale spre NATO si UE, spre libertate si prosperitate este Unirea cu Romania. Noi, PNL, mergem cu acest mesaj poate socant, poate riscant. Acest mesaj si aceasta pozitie vor fi, cu fiece an, tot mai credibile, plauzibile si realizabile, fiind singura cale de a ne salva neamul. Nu ne vor permite, cu una-cu doua, fortele proimperiale de la Kremlin sa iesim de sub calciiul Rusiei. Mihail Ghimpu a avut sansa pe 9 Mai, 22 iunie, 28 iunie, 23-24 august sa devina un Mihail Saakasvili. Dar nu a devenit. El a ramas cu iluzia “Aliantei”. Sa speram ca ce spunem noi, nu e corect…

    PNL nu vrea nimic de la PL. PNL si eu, ca presedinte, care am vrut sa sprijinim si pe 29 iulie doar PL-ul, dar acest partid nu ne-a oferit nici un motiv, am sprijinit, totusi, deciziile si actiunile corecte promovate de Ghimpu, nu pentru a ni se spune mersi, ca asta nu o pot face liderii autosuficienti ai AIE. Ci pentru ca noi, mereu, am sprijinit ce e corect, indiferent de cine promoveaza. Noi, de fapt, nu numai am sprijinit, ci am si anticipat multe decizii, actiuni ale PL, ba chiar, credem, le-am si fortat, direct sau indirect, PL temindu-se sa nu piarda teren si electorat.

    Si ca sa inchei, rezumez:

    1. Ca avem tot mai multi oameni care sprijina mesajul unionist al PNL. Regretam ca PL nu a fost alaturi cu un mesaj de sprijin pentru PNL, cind PCRM si CEC ne-au atacat libertatea de exprimare si spotul electoral unionist. Noi, in 2008, am fost alaturi de PL cind a fost atacati de fortele proruse din R.Moldova.

    2. Ca echipa noastra din oameni cu experienta, cum sint Anatolie Revenco, Alexandra Can, Mircea Rusu, Mihai Severovan, Andrei Iuri-Apostol, Anatol Vidrascu, Vitalia Pavlicenco si o serie de membri mai tineri ai PNL considera ca Republica Moldova are nevoie de demnitate nationala, care si-ar putea gasi expresia in Blocul PL-PNL.

    3. Ca ar fi foarte benefic pentru societate si responsabil din partea PL sa stie ca un Bloc PL-PNL ar fi votat de cetatenii cu atasamente puternice nationale, pe care nu-i sperie romanismul si unionismul, Romnania si unirea. Asta ne-o spun cetatenii. Voua nu v-o spun?

    4. Ca PNL este deschis dialogului, dar ca nu o scrisoare din partea PNL catre PL rezolva problema coagularii fortelor nationale pentru viitoarele alegeri parlamentare anticipate. PNL nu tine cu tot dinadinsul ca PL sa accepte un Bloc PL-PNL. Dar, dupa 28 noiembrie sau cind vor fi, de fapt, alegerile parlamentare anticipate, se va reveni la gindul “am gresit”. E una sa intri cu un numar de mandate sa iti dicteze “pragmaticii nationali” ce vor ei sau ce le sugereaza tandemul Putin-Medvedev, si e alta sa intri cu un numar de mandate ca sa dictezi si tu. O infuzie de curaj penelist ar face bine pentru exprimarea mai lesne a optiunii pronationale si prounioniste. PL e partid parlamentar si gestul initierii dialogului – dupa ce am expus mai sus travaliul tentativelor PNL – ar trebui sa vina de la PL.

    5. Ca nu credem categoric in faptul ca nu exista acum un dialog PL-PNL doar pentru ca PNL nu a mai adresat o scrisoare PL si – cum a spus Munteanu – “se scrie doar cite ceva pe blog”.

    6. Ca e o greseala daca si PL, ca si unele partide “pragmatice”, cosmopolite, din renegati si mancurti, se tem sa dialogheze cu un PNL avind un mesaj unionist. Timpul, sper, o va demonstra.

    7. Ca evolutiile si situatia actuala din Romania nu trebuie sa reverbereze asupra politicii din al doilea stat romanesc. Toti sintem romani, iar aici, in R.Moldova, sintem si mai romani uneori decit romanii de peste Prut… Raspunderea si maturitatea unui lider politic, daca exista, trebuie sa se materializeze in a vedea ceva mai departe decit vede un coleg de alaturi, bintuit de interesul meschin de a nu i se afecta statutul de azi.

    8. Raspunderea pentru subtierea partidei nationale in Parlamentul viitor va reveni liderului politic si soarta R.Moldova este astazi pe muchie de cutit. Sa dea Domnul sa ne inselam.

    Stimati membri ai PL,

    Imi cer scuze ca v-am scris atit de mult. Cititi cit puteti, dar sa nu spuneti ca nu stiti cum stau lucrurile. Va doresc succes in activitatea voastra politica!

    Vitalia Pavlicenco,
    presedintele PNL

  42. ….dintre miile de foto pe care le aveti,aratati ca stiti sa o alegeti pe cea potrivita….se vor schimba multe dupa aceea….cu politica ar trebui sa o lasasti mai,,marar”….

  43. cui tu……ii trebuiesti?

  44. Pt assa

    Eu trebuiesc rudelor, colegilor de partid, precum si trebuie sa cunoasca telefonul meu presa, care ma suna si ma invita la emisiuni. Dar tu – cui trebuiesti, un troglodit iesit acum din pestera, cu bita in mina si cu intunericul incap? Daca si rudele, prietenii sint la fel, vai de capul vostru!

  45. pt cintar

    Sunt de acord cu tot ce spui Dumneata. Exact aceleasi lucruri le-am spus si eu, dar am primit-o in stil „a la Pavlicenco” doar fiindca nu gandesc ca Dumneaei. Toti trebuie sa gandim intr-un singur fel. Am mai trecut asta la sovietici – cand cei care gandeau altfel erau impuscati, ridicati, etc. Ca sa nu ma repet, vedeti dialogul meu cu Domnia Sa la comentariile de la http://www.pavlicenco.md/2010/12/15/chirtoaca-filat-despre-4-aprilie-2005/

    Necatand ca mereu m-a jugnit, ii doresc din tot sufletul sa aiba bucurie de la viitorul nepotel/nepotica si sa fie sanatosi impreuna cu mamica. In rest, totul ce face e chiar „marar”….

  46. Pt Ana.

    Nu vă supăraţi , d-na , sau domnişoara Ana, da aşi dori să văd şi dialogul D-stră cu D-ul Filat, cu D-ul Ghimpu.

    Ce , nu vă răspunde?

    Nu doreşte să doalogheze cu D.-stră?

    Eu de exemplu i.am adresat o întrebare pe blogul prsonal lui Filat pe la 27 februarie 2010 şi nici pînă în prezent nici un răspuns.

    Nu doreşte să dialogheze cu poporul D-ul Ministru.

    Probabil nici D-stră nu vă răspunde.

    Şi atunci d-stră găsiţi un blog mai deschis pentru popor, şi mai ales că D-ns Pavlicenco răspunde la toate întrebările şi vă descărcaţi tot gunoiul pe care l-aţi acumulat pe parcursul zilei.

    Răspundeţi vă rog, cum aţi reacţiona D-stră, dacă eu aşi întra la d-stră în casă, mi-aşi şterge picioarele de covor, aşi scuipa în farfuria cu mîncare şi la urmă şi vaţşi mai face şi observaţie, că nu ştiţi a face mîncare şi sunteţi şi mîrşavă , că covorul e murdar.

    Cred că nu v-ar plăcea aşa musafir.

    Da D-stră , cu ce drept întraţi la om în casă, î-i scuipaţi în suflet, şi încă şi-i mai faceţi şi observaţii.

    Nu vă place stăpîna, nu întraţi pe blog

    Doar în casa celui care nu vă place nu întraţi.

    Apropo, DIALOG, înseamnă convorbire între două persoane.

    Din momentul, ce D-stră cunoaşteţi cu cine vorbiţi, iar partea adversă nu vă cunoaşte, nu poate fi vorba despre dialog.

  47. Multumesc pentru un raspuns atat de frumos, dle Mihai Morteanu. Dar nu am intrat pe blogul Dvs ca sa-mi raspundeti in stilul stapanei blogului. Va „deosebesc” de reactiile Dumneaei doar greselile false, facute intentionat. In schimb nu se deosebeste ora postarii comentariului Dvs aici – 21.09 si al Doamnei pe http://www.pavlicenco.md/2010/12/15/chirtoaca-filat-despre-4-aprilie-2005/ – tot la 21.09.
    In rest, va multumesc mult pentru ora de educatie. Dar ma comport exact in „duhul” Doamnei. Tinerii repede copiaza comportamentul celor mari, asa ca ce am vazut, aia am invatat… Iar despre dialog mai bine sa nu vorbim, intr-adevar pe aceste pagini numai a dialog civilizat nu miroase.
    Si ce aveti voi cu Ghimpu si Filat si nu aveti cu Lupu, Diacov, Voronin si ceilalti, nu pot intelege.
    Nu va staruiti sa-mi raspundeti, va promit sa nu mai intru pe aici, sa nu va murdaresc cu prezenta mea idealurile Dvs roze…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *