Principiile „lora” sint TREUCA ori Daca DEMNITATE nu e, nimic nu e

http://www.publika.md/emisiuni/publika-report_371.html#

Fac de la bun inceput o precizare. Nu cred ca a pretinde functii e rau. Ai voturi, poti pretinde. Nu e bine cind vrei prea mult, cind ti se urca ceva la cap, cind nu mai vezi pe nimeni, cind umbli cu minciuni si cind nu urmaresti decit fentarea potentialilor parteneri. Iata asta a facut Filat de la 28 noiembrie pina acum. Am spus repetat acest lucru la emisiunile la care am tot participat zilele astea. Noi, cei netrecuti in Parlament, sintem chemati sa comentam tergiversarile inexplicabile, mai exact spus, incercarile de fentare din partea lui Filat. De ce a doua zi dupa alegeri Filat nu si-a chemat partenerii posibili de dialog sa isi stringa miinile si sa porneasca o arhitectura a Puterii? Probabil, pentru ca s-a vazut deja pe virful virfurilor Puterii si deja, umflat in pene, se uita de sus in jos. Se vedea deja napoleon. A mai fost unul pe la noi, cautati-l…

Insa politica nu e matematica. Si iata rezultatele… Ma uit la Filat de vreo doua zile, dar mai ales la Moldova-1, azi seara, unde nimeni dupa 29 iulie nu a mai avut acces, ca si pe timpul comunistilor, si ma amuz. Ratusca putinista si-a pierdut gravitatea. Dupa ce era asa de grav si credea ca i-a fraierit deja pe toti cu 32 de mandate, obtinute cu pirghii administrative, cu orez si sapun, fara fringhie, cu aceasta dezgustatoare cumparare a voturilor de catre PLDM, cu fraudari morale si logistice, cu intimidari si chiar mai mult la adresa concurentilor electorali, iata ca Filat nu mai vrea “sa hie prezident, da’ numa’ premier”…

I-a mai trecut aroganta, a lasat-o mai moale, face, intr-un tirziu, “oferte”, care – ca sa vezi – “pot fi si negociate” etc. Trebuie sa avem curajul sa recunoastem: de aceasta tevatura creata in politica maldavineasca verde este vinovat Filat. Da, da, veti sari toti de pe scaune si imi veti sari in cap. Sariti, ca sa aveti de unde cadea.

PD nu e de pus la icoana. Insa a ramas un an in AIE. Daca deducem si din pozitia PL, vedem multa frustrare si la pelisti dupa anul de guvernare sub conducerea Stejarului cu umbre negre si cu multa contrabanda nestopata. De ce oare? Pai, de unde cite 50 de milioane de dolari per partid in campanie electorala?

Azi toate ziua am ris. Mai ales de dimineata, cind am vazut “oferta” lui Filat pentru Lupu si Ghimpu. Adica, Filat a facut o „mare-mare concesiune”, “renuntind la prezident si la speaker”. Adica ii da Filat lui Lupu cioara din gard, ca anul trecut. Da Lupu are nu cioara, ci Cioroi, adica il are pe Voronin, care ii da imediat Cioara in mina, nu pe cea din gard. Pare destept, smecherul Filat ot Petra Smekerilovicea, insa Lupu cu Voronin si “Malcis Plohish” il joaca pe degete.

Asta in gluma. La modul serios, Filat a vrut sa creeze o zizanie intre Lupu si Ghimpu. Sigur, am putea spune acum ca Ghimpu, “satul”, daca e sa-l credem, de atitea functii, incit s-au girbovit si el, si nepotu’ Chirtoaca, ar trebui sa faca un pas inapoi si sa-l puna deja pe Lupu in doua functii – de speaker, care poate fi votat “prezident”. Dupa carea abia si Ghimpu sa candideze la speaker. iar daca nu va fi ales Lupu Presedinte, sa treaca si el prin interimatul Ghimpos, pina la alegerile parlamentare anticipate viitoare.

Asta mai ramine de vazut. Deocamdata, insa, Filat e preocupat daca ramine cu Balitchi sa pazeazca ditamai frontiere vamale impotriva contrabandei de tigari. Daca nu ai grija de frontierele vamale, vine peste noi Uniunea vamala din est…

Am vazut clar ce “principii” si “valori” au liderii nostri neverticali – ele se cheama TREUCA. Insa si treuca trebuie sa o capeti cu demnitate. De ce Filat, care azi se bilbiie spunind cite ceva contra vizitei lui Nariskin, nu a iesit duminica sa se zburleasca impotriva trimisului rus? Pentru ca mizeaza pe prietenia cu Putin si Medvedev, nu? De Ghimpu, nu mai spun, a pierdut sansa sa fie “ptita visokovo poliota”. Dar si Filat a pierdut sansa. Acum, dupa ce pierde terenul, deoarece a intirziat lamentabil dupa 28 noiembrie, Filat apare in fata publicului, ca sa paseze altor partide raspunderea pentru tergiversarea neinchegarii majoritatii parlamentare.

Filat ne tot spunea, dupa 28 noiembrie, ca “discuta cu partenerii externi”. Pai de ce nu a spus imediat dupa alegeri ca acestia doresc o coalitie proeuropeana, dar s-a trezit abia azi, 7 decembrie, ca Vestul asta isi doreste? Pentru ca a crezut ca PL si PD nu au iesire din situatie si vor accepta necricnind ce le va oferi PLDM.

In general, nu cred ca va fi alianta PD-PCRM. Dar daca va fi, nu e bine, dar se explica prin a opri ascensiunea lui Filat, caracterizat negativ de multa lume. Numai azi am vorbit cu citeva persoane debarcate sau pe care le-a vrut debarcate Filat si oamenii lui, ce infuleca azi de zor saslici prin raioane, sarbatorind „victoria” PLDM. Cind avem un PL cu o pozitie clara, cind avem un PD, cu o pozitie clara, iata ca avem un PLDM, care e un partid struto-camila, care nu a fost alaturi de PL, ca si AMN si PD, cind s-a pus problema condamnarii comunismului si sprijinirii Decretului privind ocupatia sovietica. Iata si rezultatul – acum deja PLDM e debarcat, pentru ca nu a avut o pozitie ferma decit doar in ceea ce priveste neloialitatea fata de partenerii de coalitie. Daca nu am eu dreptate, ascultati PL-ul.

Si Ghimpu a nimerit intr-o situatie jenanta – deoarece nu si-a consolidat la timp pozitia inainte de alegeri, acum asteapta sa vada ce fac altii si la ce mal sa acosteze. Daca nu va avea o functie inalta in stat, s-ar putea sa piarda terenul, daca nu se va accepta o participare pe principii egale la guvernare.

Si partidele extraparlamentare au dat procente partidelor din Parlament. AMN a dat 2 procente, PNL – 0,5 procente, alte partide au dat si ele cit a iesit. Astfel, partidele democratice din Parlament trebuie sa aiba si raspunderea pentru aceste procente, pentru ca oamenii nostri nu ne-au votat pentru ca Filat si Lupu sa faca ce vor. Da de unde? Tuturor li se pare ca l-au apucat pe Dumnezeu de picioare si s-au apucat sa dezamageasca de zor electoratul.

Concluzia noastra: nu va iesi nimic din acest stat. Numai unirea clasei politice provestice in jurul ideii de Unire cu Romania ne va salva de marasmul prorusesc. Daca macar PL, PLDM, PNL, MAE, AMN vor spune acest lucru, Occidentul ne va privi astfel. Pentru ca Rusia stie “sa repare treburile” si sa orienteze lucrurile spre cum ii trebuie. Nu scapam de ursul rusesc decit prin DEMNITATE. Deocamdata nimeni nu o are – nici Filat, nici Lupu, nici Ghimpu. De ce? Mi se pare pentru ca liderii politici nu sint morali, dar sint santajabili. Chiar daca Vestul inca nu e gata sa infrunte Rusia pe trecerea R.Moldova in zona de influenta occidentala, numai de noi depinde sa nu raminem pe orbita Rusiei.

Imi scrie un cunoscut din Romania prin e-mail:

Sunt foarte sceptic legat de refacerea Aliantei. In acest context, nu inteleg deloc pozitia PL-ului… Sa nu uitam ca Ghimpu a avut doua functii inalte in stat, iar Lupu – niciuna. Acum, cand de PD depinde refacerea Aliantei, PL (a se citi Ghimpu) vine si cere, in continuare, o functie inalta in stat, cand ar putea foarte bine sa dea dovada de demnitate si sa dea inapoi in favoarea PD-ului. Astfel, PD-ului (Lupu) i-ar reveni functia de speaker al Parlamentului. Ulterior, acesta urmeaza sa fie propus de catre AIE la functia de presedinte. In cazul in care Lupu este votat in functia de Presedinte, PL-ului i-ar reveni sefia arlamentului. In caz contrar, Lupu, in calitate de Presedinte al Parlamentului exercita si interimatul functiei timp de un an (vezi cazul Ghimpu)… PLDM-ului, i-ar reveni, conform intelegerii, sefia Guvernului… Inca o data imi dau seama ca ranza moldoveneasca este cea care ne decide viitorul.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

68 Comments

Add a Comment
 1. Si de aceasta data impartasesc punctul de vedere expus mai sus de Constantin! Fara nici o suparare insa pt Constantin, corect se scrie: dati, discutati, puteti, vedeti…

 2. un vizionar iesean

  Lui DanRo! Sunt sigur ca nu esti roman. Probabil ca locuiesti in Iasi dar esti de extractie basarabeana. Pute a basarabean de la tine! In acest caz, chiar ca mi-i rusine cu tine. Vino in piata Nicolina sa-ti vezi confratii rusofoni de la Balti si alte targuri basarabene ce fel de comert practica! Si toti gavaresc pe limba basarabana, adica pe porceste! Mergi in Copou si in Tudor sa vezi betiile si bataile basarabanilor. Se bat si se cearta in ruseste. Nici macar „pa maldavski”. Si multi din ei au votat cu comunistii. Chiar si multi basarabeni, cetateni romani, care traiesc de decenii in Romania, au votat tot cu PCRM si sunt pe fata dusmani ai romanilor si Romaniei. Vrei sa-ti dau cazuri concrete? Sunt sigur ca nu doresti. Prin urmare, eu unul, si majoritatea romanilor ieseni, ne dezicem de tine si de toti rusofonii maldavani cu mentalitate retrograda comunistoida. Rusine! Basescu si comp. trebuie sa anuleze imediat toate avantajele de care se bucura acesti straini maldavani, dusmani ai Romaniei si poporului roman. Si cu cat mai putine contacte cu ei, cu atat mai dragut si mai bine va fi pentru romanii din Iasi si restul tarii. Dixit!

 3. eu nu am vazut in pozitia lui Ghimpu o impotrivire ca Lupu sa fie presedintele Parlamentului. Ghimpu ar putea fi prim-vicepresedinte ca S. Urecheanu anul trecut…

  si din pozitiile astea sa abordeze alegerile prezidentiale cu Lupu candidat…

  are cineva dovezi ca Ghimpu se opune?

 4. Dupa alegerile din 2010 madame PNL a obtinut zero mandate si a decedat. Luca face tot posibilul s-o reinvie dar inzadar pentru ca orbeste executa doctrina PNL. Critica, critica si iaras critica, va deceda si ea, sarmana, din punct de vedere politic.

 5. pt un vizionar iesean – ba, daca apreciezi o comunitate, ditamai un popor sau o parte de popor dupa niste borfasi, e clar cu tine. De eram in mintea ta priveam si eu pe romani reiesind din panarame ce bantuie prin gara voastra ieseana…iata acolo da panarame, nu borfasi din Balti!

 6. Un singur lucru nu-mi place ca chemati la unire cu Ro. In rest tot respectul! In acest articol ati pus punctul pe „i” ,foarte corect si bine argumentat.

 7. Felicitari doamna Pavlecenco!

  Atacurile D-stra la adresa lui Filat deja au fost plasate pe http://www.omega.md si http://www.ava.md. Deci a cui joc faceti? Se vede cine se bucura cel mai mult. Nu cred ca, prin asa metode, va creste numarul simpatizantilor PNL.

 8. Dna Pavlicenco tot respectul, bravo unika persoana care a indraznid sa-l descrie pe Filat asa cum este in realitate, toti il cunosc dar nu are nimeni curajul sa o zica, tinete-o tot asa, respect.

 9. Dna Pavlicenco tot respectul, bravo unika persoana care a indraznid sa-l descrie pe Filat asa cum este in realitate, toti il cunosc dar nu are nimeni curajul sa o zica, sau nu vor sa zica, tinete-o tot asa, respect.

 10. DanRo, greşesti, eu de pilda tot am solicitat cetatenia romana, o si am deja (nu intentionez sa plec din Moldova) dar am votat pentru PL.
  Am un vecin care e roman din talpa, nationalist, patriot…, uita ca si el a votat tot pentru PL.

 11. Angelina, ce vrei sa spui, ca mai bine Voronin decat Filat/ PCRM decat PLDM?!

  Acum nu mai am dubii de pericolul pe care il prezinta acest PNL!!!! Rusine voua! Tradatori de neam si de tara!

 12. Pt Constantin

  Va sfatuiesc sa nu va bateti capul de simpatizantii PNL, are cine sa isi bata capul de ei. Nu ne intereseaza ce fac azi comunistii. Ei nu sint la guvernare. Si nu traim, existam sau vorbim pornind de la niste risuri comuniste. Ne intereseaza ce fac cei care au pretentia ca nu sint „risuri” – cei verzi, vineti si roz.

 13. Pt doamna Pavlicenco

  Poate veti lua in analiza PNL si dv personal ceva din ceea ce indraznesc sa va supun atentiei:
  Transformare actualui PNL in PARTIDUL NATIONAL ROMAN(liberal) adica PNR(l)
  motive:
  -problema identitara capata o si mai mare si curajoasa vizibilitate in intreaga societate
  – obliga la delimitari fara putinta de escamotat din partea tuturor- partide, indivizi, intelectuali etc
  – este mult mai greu atacabila fara sa ai acoperire argumentativa de mare gabarit, chiar daca falsa
  -atrage puternic atentia opiniei publice din Romania,dar si a partidelor
  – pune in garda toti factorii externi implicati si interesati(sic!)
  -atrage mult mai multi aderenti , inclusiv de calitate intelectuala
  -momentul este foarte prielnic, da si accentueaza sentimentul de demnitate identitara romaneasca pe fondul general al deceptiilor ,deziluziilor si nemultumirilor
  -intareste factorul psihologic bazat pe speranta al oamenilor

  Dupa parerea mea initiativa ar face posibila si prevenirea altor derapaje grave, probabile in contextul politic extern si intern din prezent( deductibile din unele declaratii ale sefilor de partide de stanga PD si PCRM, Naraskin, Kalman Mizsei si poate (nu va vine sa credeti) si a altora de la case mai simandicoase si mai cu pretentii. In acelasi timp e posibila si facilitarea unei mai bune pozitonari a Romaniei in toate demersurile ei diplomatice la toate nivelele si care se circumscriu temei date.
  Cred ca infaptuirea acestui deziderat ar trebui sa nu intarzie. Urgenta ei , in perceptia mea, e clara.Si aici ma refer la zicala binestiuta:bate fierul pana-i cald!!

 14. Pt Marian Lupu « Comis V”

  Nu este adevarat ca Pavlicenco ar fi inteles abia acum ca Filat kidanester. Tocmai ca Pavlicenco si Tanase a inteles inca un an in urma.Si de chiar mai multa vreme. Citit toate materialele de pe blogul meu.

 15. TOV pavlicencova mare СКОТИНА mai esti. Am hotarit sa nti mai citesc aiurelile, dar cind team vazut pe ticNIT si cu borfasul de iurii ivanovici nam mai putut sa numi racoresc un pic sufletul. Va citeaza dihorii de la ticNIT alaturi de marii ideOLOGI comUISTI ca pe un salvator al pcrm. Cam cum socoti hoasca batrina si timpita unde vei vi scrisa in istoria Moldovei? Alaturi de tcaCIUCCII muntenestii si alte ligioae coMUSTE rusinea acestui pamint blestemat. La moment sa punem mina de la mina si sa scapam tara de urgie tu imbli ca BESINA CEIA IN POALE si nuti poti gasi locul. Cu asa demagoji ca dumneata grele timpuri il asteapta pe acest meliag. Si te rog frumos scimba foto si fii realista, cea mai multa lume intra pi sait numai din pricina foto. Ori vorbim una si facem alta exe cu foto, si cu asta am zis amin.

 16. Pt Fonica

  M-am tavalit de ris. Daca mai ai din astea, scrie, ca le voi citi si ma voi amuza.

 17. pentru vizionar iesean;

  esti un prost.

 18. Vulturul Brancovenesc

  As putea multe sa va reprosez cu privire la pozitia D-vs din prezentul material, m-as rezuma doar sa punctez pozitia ditirambica la adresa PL (ce coincidenta nu?) si infierarea proletara fata de ceilalti.
  Deci cum spuneam doar IORGA ( un mare moldovean din nefericire nu si un mare caracter)poate prin cateva cugetari sa definesca un mare caracter ca al D-vs si anume :
  Ce eşti te priveşte la urma urmei numai pe tine; ce vrei, priveşte şi pe alţii; ce faci, aceea poate privi pe toţi.
  Când oare ura va fi trimisă la sanatoriu şi invidia la casa de corecţie?
  Viteazul priveşte pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Faceţi întuneric în sufletele oamenilor, şi vor veni stafiile, care vă vor gâtui.
  #doar atat si nimic mai mult.
  PS : Daca am fost prea subtil pentru D-vs va rog sa ma scuzati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *