La Jurnal TV (video), cu retrograzii intoleranti Tabara si Stepaniuc

Cu asemenea persoane intolerante, ca sa nu spun inculte, niste demagogi si retrograzi, cum sint Leonid Tabara si Viktor Stepaniuk, cei care au adus populatia noastra la o saracie lucie, fiind printre agrarieni si comunisti, grupari ce au furat 14 ani statul, prin guvernari antiromanesti, antieuropene, antipopulare, antireformatoare, cei care au pastrat, pentru cel del-al doilea stat romanesc, doar un statut de colonie, in plin secol al 21-lea, e consum si irosire de nervi la emisiuni, in care nici moderatorii nu pot opri obraznicaturile…

1. Odata si odata toate partidele politice din R.Moldova trebuie sa inceteze a mai vorbi de “Parteneriatul strategic azi si nicicind cu Rusia”. Nu poti avea cu Rusia parteneriat strategic si, totodata, o orientare strategica spre UE. De NATO nu spunem, ca e doar subiect de campanie pentru unele partide de dreapta fariseice.

2. Serghei Nariskin, general KGB, ca si Putin, ca si altii de pe la noi, ce au acces, probabil, in Parlament, nu sint oameni liberi, sint dependenti.

3. De ce in prima, a doua, a treia zi cei trei lideri nu au creat Alianta pentru Integrarea Europeana? In pofida presiunilor benefice din Vest si presiunilor malefice din Est, odata facuta, era alta mincare de peste…

4. Este clar, am spus-o in campanie si dupa campania electorala, ca Rusia nu va ramine impasibila dupa alegeri. Nu va mai dori o coalitie de centru-dreapta sau de centru, va dori una de centru-stinga, adica prorusa sau, in cel mai rau caz, una care sa ne tina pe loc – sa nu mergem spre UE.

5. De PD acum depinde coalitia majoritara in Parlament. Insa doi oameni de afaceri, doi lideri – chiar daca azi e unul in fata si vrea mai sus, iar altul abia iese la rampa si are si el posibilitatea sa se ridice sus – nu pot imparti care va fi mai influent. Am spus de citeva ori ca PLDM e solutia imorala in politica noastra si restul au devenit derivate. Filat a abandonat PD-ul cu cei de pe linga el si l-a vrut ingropat, nu i-a reusit, a distrus PNL-ul, e drept ca ne-am refacut, dar inca nu asa cum ne-am fi dezvoltat fara a ne distruge atit de dureros PLDM-ul. PLDM a distrus AMN-ul. PLDM a marginalizat, cu orezul si sapunul sau si PL-ul, si PD-ul, determinind un rezultat slab al acestora. Desigur, in consecinta, PLDM a trezit o mare rezistenta si suparare si, una peste alta, vine influenta rusa, care cade ca popindaul din copac – si e gata motivul de razbunare. Nu e bine, dar asta e.

6. Sint unele explicatii de ce a aparut situatia ca Filat cu PLDM, care credeau ca sint pe cal verde, insa, iata, ca s-ar putea sa nu fie nici pe unul alb.

7. Diacov a explicat – PD are grija de electoratul sau. Sigur, e o bataie de joc din partea liderilor politici sa se intilneasca, dusi de zgarda, cu Nariskin – cine este el? Cititi pe blogul meu, daca nu stiati.

8. Ghimpu – care nu a mers la forumul OSCE, pentru ca Rusia nu si-a retras trupele – de ce a mers sa se intilneasca el cu un KGB-ist? Pentru ca Mihai Ghimpu nu a devenit Mihai Saakasvili. Si, dus de orgoliu, ca Nariskin nu se intilneste cu Filat, “marele si tarele”, ci cu el, cu numai 12 mandate, taxat si rastaxat ca “roman” si “unionist”, si-a pierdut echilibrul, a ametit. Sireakul, in loc sa fie mindru, el a tot dat din miini in campanie ca e aproape nu e adevarat ca e roamn si unionist. Dar poate ca Filat se intilneste si mai des cu astia sau cu altii, numai ca ar vrea sa fie murdarit cu „parteneriatul strategic cu Rusia” si „curatelul” de Ghimpu? Nu ne mira nimic, doar Chirtoaca, dupa ce Filat l-a votat pe Voronin, ne explica si el, sarmanelul, cum trebuia votat Voronin… http://www.pavlicenco.md/2008/09/23/chirtoaca-filat-despre-4-aprilie-2005/

9. PLDM, ca solutie imorala, acum e cam suparat ca nu i se recunoaste “marele succes”. Dar el – de ce nu a dat mai mult in comunisti, ci a dat in partenerii de coalitie cu piedicile si anticiparile decizionale, cu compensatiile, cu nefair-play-ul sau, care a afectat rezultatele celorlalti fosti parteneri de Alianta? La ce i-a servit si Tratatul privind regimul de frontiera cu Romania, prin care credea ca a facut o borta in cer si l-a fentat pe Ghimpu? Si-acum, Plahotniuc, probabil, care nu crede ca Filat e mesia pentru cel de-al doilea stat romanesc, intra in politica mare si vrea sa-i dejoace interesele, care nu sint cele mai nevulnerabile.

10. Daca cei trei lideri, iar daca nu – macar doi – Filat si Ghimpu, nu sint santajabili, trebuiau sa declare imediat formata AIE. Eu spuneam vineri ca, daca liderii politici nu sint santajabili, trebuie sa formeze alianta majoritate si sa spuna ca accepta numai sa adere si ceilalti, chiar daca se va reajunge la alegeri anticipate.

11. Rusia, cred, este intristata de cazul Georgiei, cu iesirea din CSI, dar este incurajata de cazul Ucrainei, de aceea, vrea si aici sa obtina o majoritate de stinga, care sa opreasca reformele spre UE. Acum – va intreb – unde vor fi circulatia libera si alte promisiuni? Unde e demnitatea liderilor nostri?

12. PD-ul si Pl-ul au rabdat toate deciziile deschise si ascunse ale Guvernului, invocind repetat ca Filat si-a asumat cam impertinent rezultatele guvernarii comune si colective. PD-ul probabil, nu mai vrea asa ceva, dar cauta acum si cum sa diminueze influenta PLDM-ului.

13. PLDM-ul nu este dispus sa cedeze prea mult si, atunci, se cauta alte metode si pirghii. Vom vedea daca Filat va mai fi premier, cred ca nu, dar depinde ce marja de manevra are PLDM si daca e gata sa treaca in Opozitie.

14. Intrebarea mea: „unde e Basescu?” In locul sau, dupa ce am chemat sa fie votata AIE, adica si PD, as veni cu liderii PSD din Romania subtioara aici, la “negocieri asupra relatiilor strategice dintre cele doua state romanesti si asupra Unirii cu Romania, ca cea mai scurta cale de a se ajunge in NATO si UE” – adica azi, acum, nu peste 25 de ani -, ca sa scape Moldova de urgia ruseasca. Asa ar trebui facut, daca nu ar exista frica in fata ursului rusesc si santajabilitatea liderilor.

15. Iata asta e egoismul partidelor de dreapta firimitate si care, a treia oara, nu si-au unit eforturile nationale. De ce? Pentru ca nu sint partide cu adevarat nationale nici PL, nici PLDM. Nu era nici AMN.

16. Adica, ele nu pot fi considerate partide aparatoare ale interesului national doar pentru ca nu vrem sa revina comunistii. Ele trebuie sa fie nationale, indiferent de Bau-Baul comunist, in fata oricaror nariskini. De ce nu sint? Santajul gazelor sau santajabilitatea liderilor si interesul meschin, blejismul si blegia falsilor romani? Toate impreuna.

17. Nu cred ca va fi o coalitie PD-PCRM.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

122 Comments

Add a Comment
 1. Costache
  Acuma dute si le scoate ochii celora de la MAE care tot de la liberali au furat, apoi celora de la AMN care au furat tot de la liberali si de pe la PDM – si socoate Constantine acuma care mai mult a furat.
  Acuma Costache ia zi tu: te mai informezi nitel si de altundeva sau numai la matematica te duce capul, sa mai discutat si aici ca PL nu a dorit nici 1 bloc mai ales PL + PNL + MAE + AMN. Ca daca se crea asa 1 bloc eu cred ca avea mai mult de 12 mandate, undeva vreo 15, insa matematica ti-o las tie…
  P.S. Le recomand la toti „wunderkinzii” sa termine cu cine de la cine „a furat ” mandate ci trebuiau sa voteze p/u PNL sau p/u indragitul PL si nu p/u PDM, PCRM, de PLDM nu zic nimic :)) astia cred ca nu au furat de le nimeni nimic – ma refer la membri, voturi, mandate…. :))

 2. Sunt membru PL dar nu sunt de acord ca PNL nu trebuia sa participe in scrutin. Fiecare partid este in drept sa candideze sa-si prezinte programul viziunile politice si sa-si emita pretentiile pentru guvernare suntem itr-un stat pluripartiinic si va rog daca ne consideram democrati sa nu gîndim ca comuniştii. Şi eu aşi fi dorit sa luam mai multe voturi dar nu a fost sa fie din cauza comportamentului lui Ghimpu. Dar referitor la Tabara este mare jigodie lucrey cu el impreuna si asa moldovan aiurit care sa+si vinda poporul sa nu mai dea Dumnezeu.

 3. Dar analiza situaţiei este una bună,chiar mai bună decît Boţaniiţ Gurăii şi Ţîrdeii etc. Tare, ţine tare o să fie zile şi mai bune într-o zi

 4. Si inca 1-na d-le Contstantin de PUM & CO tot nu uitati, astia tot de la liberali au „furat” mandate?
  P.S. Alegerile sunt alegeri, dc lau debarcat pe Urecheanu? dc PL nu a facut bloc cu partidele, miscarile liberale. Mai bine adresezi intrebarile date d-lor lideri V.Filat, M.Ghimpu si lui „tovarsci” stapin pe stina M.Lupu.

  Si eu cred ca duetul (nici pe departe nu simpatizez dealde Mocanu cu mafia lui – numai galagie in cotet) M.Lupu & V.Plahotniuc a fost pus la cale de catre tatunea Voronin inca cu aprox. 2 ani in urma, la inceput, sau in toiul crizei – las’sa mai vina nitel astia liberali sa mai aduca niste fonduri, granduri de peste hotare si anume din west, sa-si ia niste obligatiuni pe care sa nu le poata sustine, apoi revenim noi sa le aratam ca lumea tot ne voteaza si suntem la nivelul anilor 2005, ma duce la asa gind un lucru si anume – nici pana astazi nimeni din conducerea PCRM nu e la duba insa au fost, sunt si vor fi in continuare stau sub imunitate.

 5. Tabara si Stepaniuc fac parte dintre intelectualii racolati de KGB. Ei sunt platiti pentru ce fac ,habar n-au ei de tara. Tabara este jalnic , nu stie istorie nici cat un elev de liceu

 6. D-na Pavlicenco, oricum merci de gazda p/u exprimarea opiniilor daca nu de raspuns:

  Vitalie spune:

  6 December 2010, la 10:10
  17. Nu cred ca va fi o coalitie PD-PCRM.
  Sa nu credeti ca nu citesc intii articolele, mai tare ma intereseaza de ce nu credeti in crearea unei asa aliane si opinia d-stra referitor la mediatizarea acestei informatii in presa rusa.

  Cu stima un simpatizant al PNL-ulu, seara buna. 🙂

 7. Si apropo ieri intre orele 13-14 la incercarea accesarii blogului d-tra (www.pavlicenco.md) persoanele care nu cunosc tastind „save” sau „open” la messajul aparut pe ecran (descktop) au „hapanit” un „virusneac” tare incomod, si tare ii compatimesc pe acei care nu au un antivirus competent.
  P.S. d-na Pavlicenco cineva are totusi „grija” de blogul d-stra de-l infecteaza. 🙁

 8. Pt Vitalie

  Nu pot sta chiar numai pe blog, am si eu probleme si nu pot raspunde imediat. Nu cred ca va fi o coalitie PD-PCRM. In al doilea rind, nu exclud ca poate fi o asemenea coalitie doar pt a amagi comunistii si a-l fenta pe Filat si pt a-l alege pe Lupu speaker si sef de stat, ca sa nu-l fenteze pe el Filat, asa cum a mai facut-o si cum PD-ul nu vrea sa i-o ierte lui Filat. Asa vad eu sitiatia. Dupa care PD-ul, cu un Lupu ales speaker, care poate fi, nu se stie cit, dupa exemplul lui Ghimpu, sef-interimar de stat mult si bine, sa le propuna apoi si PL si PLDM o noua coalitie. Guvernul poate fi obiect de negociere.

 9. Multumesc p/u raspuns.
  De guvern ati uitat? daca Lupu speaker in coalitie cu PCRM – aleg guvernul 57 de mandate ajung si pana la viitoarele alegeri komuneaghi i-si fac jocul, daca nu se vor gasi careva sa treaca independenti si sa voteze p/u presedinte de prin PLDM care e plin de fosti seceristi&molotonisiti.

 10. Alta e ca nu cred sa mearga PCRM la asa compromis – LUPU speaker si presedinte interimar, speaker da insa la presedentie tatuca nu o sa-i dea voie, iar daca ajunge tatuca speaker atunci s-a zis cu Lupusor, nu mai vede el stina degraba.

 11. Pt Vitalie

  Am completat raspunsul meu.

 12. Merci inca odata p/u raspuns – am inteles opinia d-stra si nu prea, atitea fente… – sa faca PDM alianta cu PCRM ca sa-l fenteze pe Filat si ce anume ar avea de cistigat de aici PCRM daca tot ar fi in fentarea lui Filat de catre Lupu? ceva nu se leaga deoarece Voronel nu se lasa el amagit iar de Lupu, insa reiese ce initial a-ti zis d-stra:
  17. Nu cred ca va fi o coalitie PD-PCRM.

 13. Constantin spune:
  6 December 2010, la 14:02

  „Doamna Pavlicenco,

  Aveti dreptate…..”

  Fa ceva mai util, Connstantine, nu pierde timpul.

  Ai sa imbatrinesti cu socoteala ta. Nu vezi ca nu mai este interesant ce spui tu ?
  Vezi ca nu PNL-ul nu trebuie educat, educate trebuiesc partidele cu oameni infumurati, care cred ca ei vor fi vesnic la putere si ca fara ei tara moare, lumea moare, lupii mor….De ce oare cu ei nu a murit BAU-BAU ?

 14. Am plasat acele date statistice nu pentru a ataca PNL, MAE sau AMN, si nici pentru a lauda PLDM sau PL. Si eu regret, ca nu s-a ajuns la o intelegere inainte de alegeri. Dar trebuie sa fim realisti, aceasta e soarta partidelor mai mici peste tot in lume.

  Regretabil este ca in ultimii 10-15 ani comunistii de fiecare data s-au ales cu multe mandate in plus pe seama partidelor de orientare democratica si nationala. O singura exceptie a fost doar la 29 iulie 2009. Si de data aceasta mai mult s-a pierdut pe dreapta decat pe stanga. Din fericire, alegatorii s-au invatat sa aleaga mai rational si opteaza pentru partidele cu sanse reale de a accede in Parlament. Exemplu cel mai graitor este cu Gabi Stati. Desi a investit 2 mln lei in campania electorala, nu a obtinut decat 0,48%.

  PS: Si eu sunt simpatizantul ideilor promovate de PNL, dar aceste idei vor putea fi dezbatute in societate, doar daca se pastreaza AIE. Daca vor reveni comunistii la putere, nu cred ca doamna Pavlicenco v-a mai avea acces la vreo televiziune, pentru a-si expune punctul de vedere. Si atunci de ce la-ti atacat sistematic pe Vlad Filat in campania electorala?

 15. Pt Constantin

  1. Nu am spus ca cineva a plasat anumite date pentru a ataca. Chiar dumneata ai spus ca afirmatiile din capul comentariilor sint discutabile, adica ipoteza de la care se porneste.

  2. PL si PLDM trebuie sa regrete ca nu au inca doua mandate. Insa – de vreme ce te convingi a cita oara ca pluralismul politic nu poate fi oprit, chiar daca nu da o majoritate pt alegerea Presedintelui – intreprinde ceva decit doar sa calci in picioare partidele extraparlamentare! De ce nu admiteti ca e si un blestem de la Dumnezeu pentru aroganta si orgoliu, trudia care e primul pacat scris in Biblie? Si-apoi – vreti sa punem pariu ca la cele de-a patrulea alegeri parlamentare din viitorul an PL si PLDM vor proceda la fel?

  3. Pe mine ma supara doar ca ne puneti in analiza rezultatelor si impartirea cotelor revenite alaturi de MAE si AMN, care au luat mult, mult peste noi. Intrebarea e de ce? Raspund – pentru ca vi-i ciuda exact pe curajul si mesajul PNL, daca eu gresesc, pentru ca spuneti ca sprijiniti asta, v-as crede, dar nu intru totul… Nu stiu de ce – asa simt eu, cel putin.

  4. Soarta partidelor mai mici nu e pecetluita. Si PL a fost partid al reformei micut si invizibil si a crescut, si AMN a fost alianta si partuidoi si a devenit mic. Si noi, PNL, vom deveni NEAPARAT MARE, credeti-ma. Eu am devenit sef de partid intr-o faza mai grea, dar am tinut cum am putut PNL-ul viu si demn, dupa care va veni si pe strada noastra succesul.

  5. Daca e asa cum spuneti despre comunisti – faceti presiuni sa se faca un front comun contra lor. Nu v-am auzit si cam pe nimeni nu am auzit. Insa noi nu ne intristam. Noi suntem siguri ca lucrurile merg spre Unire, chiar daca cineva nu vede asta. Gazele si piata rusa sunt demagogie pura si santaj, va trece si asta. Noi, PNL, suntem pretiosi pentru ca schimbam mentalitatea impietrita urmare a ingerintei de decenii a Rusiei.

  6. Si daca pe 29 iulie 2009 am sprijinit PL, PLDM si AMN – s-au purtat ei cu noi normal? Nu, dimpotriva. Foarte rau si agresiv, ne-au persecutat oamenii. Nu credem nici in Ghinpu, nici in Filat, nu-i respectam si nu-i sprijinim, pentru ca sunt marunti – ptiti nizkovo poliota.

  7. Nu credem ca ideile PNL pot fi promovate numai daca se pastreaza AIE. Am luptat si sub comunisti si vom lupta continuu. A venit Filat se se poarta mai rau decit Voronin, fiind un cinic si unul fara scrupule. De aceea l-am si atacat pe Vlad Filat in campania electorala, care si cu PNL s-a purtat ca un golan si un terorist politic, la fel cum a procedat cu partenerii de AIE si acum a ajuns sa plateasca.

 16. Are noroc acest „tabara” ca in momentul in care spunea ca Rusia ne-a dat la toti carte, nu eram eu in preajma. Aveam sa-i aduc eu aminte despre anul 49, cand bunica si bunicul cu 4 copii mici au fost dusi in Siberia tocmai pentru ca erau carturari. Apropo, l-ati mai dus acasa cu masina pe dobitoc? Daca ati dus inseamna ca aveti inima mare 🙂

 17. Ii dau dreptate lui Constantin suta la suta!

 18. Vitalia, nu …te capul, ca toata emisiunea ai …it numai tu! Asta tu nu dadeai voie oamenilor sa spuna o vorba! … peste Prut, …va romana!

 19. Partidele care au participat la scrutinul din 28 noiembrie vor analiza cu siguranţă şi vor da aprecierea corespunzătoare activităţii lor în această campanie electorală, fie că au înregistrat rezultate notabile, fie că rezultatele au fost mai modeste. Probabil, notele vor fi puse în funcţie de obiectivele ce şi le-a propus fiecare formaţiune.
  Noi ne-am implicat activ în această campanie, fiind convinşi că astfel vom pune umărul la victoria democraţiei în Republica Moldova. Toate acţiunile noastre au fost ghidate anume de acest obiectiv.

  Dacă vă mai amintiţi, Mişcarea „Acţiunea Europeană” a avut un şir de iniţiative cu privire la consolidarea forţelor democratice, atât în perioada preelectorală, cât şi în timpul campaniei electorale. Noi am făcut apel la unitate în cadrul Alianţei, dar nu am fost auziţi. MAE a chemat partidele extraparlamentare să se unească într-o singură echipă, pentru a obţine acele câteva mandate atât de necesare pentru depăşirea crizei politice, dar nu am fost înţeleşi corect. Probabil, partidele din Alianţă şi-au închipuit că vor acumula suficiente voturi pentru crearea unei majorităţi confortabile, iar partidele extraparlamentare au găsit de cuviinţă să meargă fiecare pe cont propriu. Rezultatul este ştiut deja. Singurul judecător în această competiţie a fost măria sa alegătorul. Anume alegătorii au decis. De data aceasta, ei au ales unele partide, data viitoare, ar putea să aleagă altele.
  Noi am mers masiv în teritoriu, am fost alături de oameni şi oamenii ne-au acordat votul lor de încredere. Cele peste 21 de mii de voturi obţinute de MAE constituie rezultatul muncii noastre, ele au fost date anume pentru MAE, dar nu pentru alte formaţiuni.
  În această campanie electorală am învăţat multe lucruri, rezultatul însă ne arată că mai avem încă de lucru. O asemenea perspectivă nu ne sperie, căci MAE este un partid tânăr, dornic de afirmare, cu un potenţial ce urmează a fi valorificat. Procesul de consolidare a MAE va continua, fiind aplicată, totodată, o nouă formulă de restructurare eficientă a partidului. Suntem conştienţi că se impun schimbări radicale în cadrul formaţiunii. Aprecierea va fi pe potriva rezultatului obţinut. Nu vom menaja pe nimeni, nici persoanele şi nici structurile partidului care nu au dat randamentul scontat.
  O analiză detaliată a activităţii MAE în această campanie electorală urmează a fi efectuată, eu însă vreau să mulţumesc tuturor cetăţenilor care au votat MAE şi să-i asigur că pot miza pe sprijinul şi susţinerea noastră. De asemenea, vreau să le mulţumesc membrilor de partid, care au muncit cu jertfire de sine în această campanie, aducându-şi astfel contribuţia la promovarea unui proiect ambiţios, a unui proiect de viitor.

 20. Ion Viscu total de acord.

  d-na pavlicenco sunteti bucuroasa acum ca are filat sau ghimpu cu 2 mandate mai putin? era din start clar ca nu veti trece pragul electoral – atunci trebuia sa va retrageti daca intr-adevar sunteti pentru UE insa d-stra ati mai facu tinca o data jocul comunistilor. Mare pacat de tineretul ce va urmeaza ei nici macar nu-si dau seama ca slujesc comunistii

 21. Pt tmmd

  Nu era din start clar ca nu trecem pragul. Nu pornim de la acaesta premiza. Am avut mare promisiune de sprijin.

  Niciodata nici un partid nu porneste doar cu o convingere de netrecere a pragului. Ca sa treci, se poate la inceput sa nu treci.

  Eu, pur si simplu, inebunesc de impresia proasta pe care o lasati: nu exista sa candideze numai unele partide. Candideaza toti, ca de aia s-au format ca partide.

  Noi, PNL, nu am trecut, dar ne-am promovat mesajul. Ceilalti nu au mesaj si se vor prabusi tot mai mult.

 22. Pt ANA

  Nu ar fi mai bine despre MAE sa scrieti pe blogurile MAE? Aici nu e publicitate pentru MAE, ai carei reprezentanti au avut un comportament descalificant fata de PNL in alegerile trecute.

 23. Tov Pavlicenco daca erai o gospodina si iti cautai de bucataria si nu facea un doctor habilitat bors, poate ca pe la tv apariai mai rar. Si ce fel de politician esti daca injuri ca si bosorogul de voronin. Scuip cu venin si in stinga si in dreapta cu ce te deosabesti de generalul paranoic? Iar meritile lasa sa tile aprecieze lumea, nu sati pui singura note cit de destiapta esti. Ai inceput cu doi comunisti rataciti, si tot la Filat ai ajuns. Aveti macar un pic de simt si respect fata de asa sot care aveti.

 24. PNL- MAE – AMN – PPCD … este de dorit sa se dizolve in urgenta pentru a fonda o Dreata Unita. Liderul cel inteligent trebuie sa dee exemplu ca interesul geopolitic este mai presus ca interesul de partid si cel personal. Este un milion de motive de-a spune NU, si totus aceasta o cere concurenta politica. Diferenta dintre un politicean si un politicean bun este urmatoarea. Politiceanul este persoana care ea puterea de la adversar. Politiceanul bun este persoana care niciodata nu mai da puterea adversarilor politici. Adversari pentru mine este stinga si dreapta (la noi dreapta este foarte fragila). PNL daca nu poate lua puterea este un partid slab.

 25. Pt Fonica

  Pt sotul meu am respect, pt Filat – zero, ca este un carierist si un mincinos. A cistigat cu orez si sapun luat de la sinistrati, ceea ce este condamnabil. Sotul meu gateste ca ii place. Mie deja nu-mi mai place. Si sintem fericiti, iar cei pe care ii calific in felul in care o fac este inca putin. Nu va place, nu cititi. Pa.

 26. Pt europa si pentru TOTI

  Toate partidele vor dispare din R.Moldova – mai devreme sau mai tirziu – si PL, si PLDM, si PD, si PCRM. Vor ramine doar PNL si PSD, care sint partide doctrinare si au echivalente in Romania. Tineti bine minte asta! Ca presedinte de PNL, eu imi fac datoria cit imi este mandatul. Si voi ajuta echipele sa participe la alegerile locale. Apoi vom mai vedea ce evolutii vor fi in R.Moldova. Pe Filat o sa-l pape opozitia, daca o sa fie prea hapsin. Si abia atunci va vedea cine va mai ramine linga el. Acum, cit e premier, i se pare ca l-a apucat pe Dumnezeu de picioare…

 27. PNL-RO care lupta cu Dreapta si care vrea sa aduca Extrema-stinga ro la putere este doctinara? Decit cu doctrina si fara putere, mai bine fara doctrina si cu putere politica … Cine nu poate lua putera de la adversarii (stinga) nu-i politicean. Dar daca se considera politicean atunci este un politicean slab. Sunteti naiva si departe de realitatea ce se face in politicica moderna.

 28. Lista partidelor politice din Romania(1866-1914)

  Anul constituirii Denumirea:
  1875 PNL Partidul National Liberal
  1880 PC Partidul Conservator
  1882 PȚ Partida Țărănească
  1893 PSDMR Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România
  1910 PND Partidul Naționalist Democrat

  Partide parlamentare
  Partidul Național Liberal (PNL)
  Partidul Social Democrat (PSD)
  Partidul Conservator (PC)
  Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
  Partidul Democrat Liberal (PD-L)
  Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR)

  Partide neparlamentare
  Partidul Revoluționar Dac (PRD)
  Noul Partid Comunist Roman (nPCR)
  Partidul Verde (PV)
  Partidul România Mare (PRM)
  Partidul Noua Generație – Creștin Democrat (PNG-CD)
  Acțiunea Populară (AP)
  Partidul Inițiativa Națională (PIN)
  Uniunea Populară Social Creștină (UPSC)
  Partidul Forța Civică (PFC)[1]
  Partidul „Pentru Patrie” (PPP)
  Partidul Național Democrat Creștin (PNDC)
  Partidul Republican (PR)
  Mișcarea Conservatoare (MC)
  Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD)
  Uniunea Civică Maghiară (UCM)
  Partidul Ecologist Român (PER)

 29. Pt europa

  PD-L in Romania e la fel „de Dreapta” ca si PLDM in R.Moldova. Partide-strutocamile pline de treucari, care nu au viitor.

 30. Mi-a placut D-l Traian Vasilcau .Ar fi bun in PNL.

 31. Sunt o persoana care in viata incerc sa nu jignesc, dar dl Victor Stepaniuc nu are nici-o legatura cu LIBERTATEA si DEMOCRATIA.

  dansul afirma
  – „crearea unei aliante inguste (sub 62 de mandate n.m.) nu este indeajuns pentru crearea unei stabilitati politice”

  dar este TOTAL FALS pentru ca stabilitatea politica nu se refera DOAR la alegerea presedintelui !!! Dar dansul ca orice comunist vede doar ca solutie majoritati de 60-80% asa cum era PCRM in vremurile lui bune !!
  Sunt multe guverne in lume care sunt parlamentar minoritare, si totusi guverneaza.

  – „crearea coalitii largi pentru a neutraliza opozitia”, „sa fie o opozitie slaba” „eventual dintr-un singur partid” !!

  aceleasi apucaturi PCRM care sa „neutralizeze” orice opozitie, sa aiba puterea in mod discretionar si control absolut.

  Acelasi sentiment ma incearca si fata de unii care au comentat aici, care jignesc cand nu mai au argumente, si sunt ingusti la minte.

  ––––-

  Am vazut in emisiune cum se spune ca este criza in UE.
  Domnilor, criza este PESTE TOT GLOBUL, este o criza … globala!
  Adica TOATA LUMEA stie, dar voi vedeti doar in UE.

  Stiti ce reactie au avut ziarele din Romania si mai ales cetatenii din Romania, cu privire la criza din Grecia ??

  Grecia a intrat in criza si nu va mai plati 14 salarii (au 12 salarii – 1 pe luna – plus inca 2 salarii de bonus) ci va plati doar 13 salarii.
  Oooooo…. . in Romania exista doar 12 salarii (vorbim de salariile din zona bugetara care trebuie adjustata pentru a reduce deficitul… bugetar!)….
  Pai si noi Romania am fi vrut sa fim „in criza” precum Grecia sa avem 14 salarii si sa se reduca la 13 salarii intr-un an :))))

  Sau faptul ca au redus salariile si pensiile in Grecia.
  Stiti domnilor si doamnelor ce pensie medie este in Grecia ??
  Oficial ar fi 750 euro pe luna, dar in toate stirile vremii era zis ca fiind de 1600 euro pe luna. Oricum minim este de 460 pe luna.

  Alte valori de pensii medii (estimative, cel putin inainte de criza)
  Spania 950 euro, Irlanda 1700 euro, Belgia 2800, Olanda 3200.

  Ca este criza in Romania, da… este criza, dar din nefericire nu am avut decat 1-2 ani dupa aderarea la UE in 2007 am avut 2 ani de crestere economica de 8% si apoi in criza un an de scadere si altul de o scadere mai mare de 8%, dar oricum suntem deja macar la acelasi nivel ca in 2007, cu prognoze destul de bune pe viitor, cel putin stabile.
  (cea mai recenta stire este cresterea productiei industriale, dupa ce de mai multe luni a fost anuntata cresterea exporturilor!)

  –––––
  Intradevar Romania este ultima tara din UE (bine de fapt este Bulgaria din alte puncte de vedere, dar sa zicem) si intradevar NU PREA LE VINE est-moldovenilor sa se laude cu ROmania.
  E mai dificil, cand vorbim de bani.

  Dar sa nu uite ca Romania este o tara saraca datorita ocupatiei naziste care ne-a consumat petrolul si ne-a impins intr-un razboi (CARE APROPO ROMANIA L-A ACCEPTAT DOAR PENTRU ELIBERAREA BASARABIEI !) din nefericire au pus un legionar ca maresalul Antonescu, si apoi dupa aceea am fost ocupati de sovietici si am avut mai multi conducatori comunisti pro-Moscova binentles, si in final dictatorul Ceausescu.

  Romania in schimb este o tara destul de bogata (se estimeaza ca numai extractiile de aur din Muntii Apuseni ar aduce economiei un plus de 19 miliarde de euro – de vreo 4 ori PIB-ul Rep.Moldova, plus singura tara europeana cu petrol continental, si avem si ceva petrol in Marea Neagra), dar mereu, suntem in postura de a NE REFACE dupa invadatori.

  Si acum cand am intrat in UE, a venit si criza globala. Dar macar avem cat de cat sansa unei vieti mai bune in viitor (daca se vor lua deciziile corecte).

  Dar hai sa lasam putin Romania pentru ca de fapt ceea ce vreau eu sa comentez este urmatorul lucru:

 32. Daca sunt un lider de partid de ce nu subordonati toata Dreapta pentru a lua puterea de la PCRM. Cand nu poti subordona Dreapta atunci te subordonezi altui lider care poate lua puterea in realitate.

 33. Pt europa

  Daca Ghimpu sau Filat sunt un lider de partid – de ce nu subordoneaza toata Dreapta, pentru a lua puterea de la PCRM? Cand nu poate fiecare dintre ei subordona Dreapta, atunci de ce nu se subordoneaza unul altui lider, care poate lua puterea in realitate?

 34. Pt mihai

  Imi pare rau, ai intrecut masura. Nu am timp sa mi-l pierd cu obraznicaturi.

 35. Pentru ca nu sunt asa de destepti ca d-na Palicenco, care prima va face.

 36. Numai cel ce nu doreste apoi nu vede practic acelasi scenariu de evenimente trait adineaori in Ucraina vecina ,pe cind Rada nu functiona,vesnicul conflict de interese intre guvern si legislator. Totul a fost sa fie pina la un moment cind s-a ales un presedinte pro Kremlin.Si lucruri intereante s-au intimplat in Ucraina… Rada si guvernul functioneaza,Ucraina a iesit din colapsul economic etc.
  Nu-i face fata UE si Romaniei sa nu sustina Moldova acum.Adica un mIkiduta din Kremlin poate veni sa-si bata capul de soarta Moldovei ,iar UE si Romania se tem s-o faca.De fapt stim noi de ce nu doreste Ue sa se certe cu Ucraina si Rusia.E jucata alta carte , cartea destramarii Republicii Moldova si impartirii ei intre Ucraina si Romania,de fapt in studiul Rusesc “Rusia in jurul frontierilor sale catre 2017″e desrisa aceasta prerogativa confortabila atit Rusiei,cit Ucrainei ,Trasnistriei si UE.LETOPYDETUL TARII MOLDOVENESTI E SCRIS DEJA DOMNILOR.cu parere noastra fara ea dar e srisa. iesirea din acest impas este …http://blogs.mail.ru/mail/romanivanovici/2B2029DFC383A73D.html

 37. Pt europa

  Nu, noi inca nu putem uni Dreapta. Sintem inca fara procente. Dar va veni o zi cind PNL va fi mai tare decit aceste partide, chiar daca azi e necredibil. Acum e perioada partidelor corupte. PNL e partid corect si onest, cu oameni cinstiti. Pe mine, chiar daca m-as considera mai desteapta decit Ghimpu si Filat, aceste lucruri nu ma magulesc. Deloc. Eu mi-am facut datoria cu PNL. Acum urmeaza sa vina altii mai buni si mai puternici decit mine sa faca mai mult, insa PNL nu se va mai dizova NICIODATA. Va veni si PL la noi, nu neaparat acum, cu Ghimpu. Ne vom uni sub denumirea PNL. Atita timp cit este PNL in Romania, aici va pilpii, pina la maxima dezvoltare, PNL. PLDM asa cum a aparut, ca un meteorit pompat de bani, asa va si disparea, ca PDAM-2. De indata ce Filat nu va fi premier, multi vor pleca de la el. Dezamagirile inca il asteapta.

 38. Ar trebui ca toti cetatenii sa invete sa se uite la FAPTE (sau CIFRE) si nu la VORBE.

  INTREBAREA NR. 1

  – Rep.Moldova incotro ? inspre Est ? inspre Vest ? singura cuc ?

  1A. Rep.Moldova o tara precum Elvetia (scuzati-ma dar ma umfla rasul… am sa incerc totusi cu tot respectul si aprecierea fata de statul Rep.Moldova care este totusi acum „casa voastra” sa ma abtin)

  PREFATA: – Acest vis promovat la alegeri de Gabriel Stati de exemplu, este o utopie. Un stat NEUTRU european este doar bazat pe un stat care
  – nu are trupe straine pe teritoriul sau
  – are o economie formidabila si performanta ceea ce ii permite sa sustina o securitate
  – nimeni nu le sufla in ciorba acasa la ei

  VORBE: – Declaratia din Constitutie ca Rep.Moldova este un „stat neutru”

  FAPTE: – Rep.Moldova NU A FOST NICIODATA asa ceva, si nici NU ESTE asa ceva. Ce este scris pe hartie in Constitutia Rep.Moldova in realitate nu valoreaza (din nou cu tot respectul – dar este realitatea pura) nici cat o CEAPA DEGERATA.

  1B. Rep.Moldova spre Est ?

  VORBE: – in Rusia este salvarea, sa ne refacem economia

  FAPTE: – pai PCRM a fost la putere cel putin DOUA MANDATE INTREGI COMPLET si cu TOATA PUTEREA IN MANA cu o opozitie „neutralizata” si cu ode Moscovei, si uite ca au ajuns sa transforme Rep.Moldova in cea mai saraca tara din intreaga Europa.

  1C. Rep.Moldova spre Vest ?

  VORBE: comunistii au tot spus ca vor UE, cu surle si trabite (vedeti chiar campania recenta !!!!) ca acum sa afirme (chiar azi) ca vor in Uniunea statala dintre Rusia si Belarus si Kazahstan.

  FAPTE: cat timp au fost PCRM la putere nu au facut NIMIC fapte sa ajunga Rep.Moldova spre UE. Cat timp AIE a fost la putere au fost facute diverse lucruri pozitive in orientarea Rep.Moldova ctre UE: diverse accorduri cu UE si Romania deja arhicunoscute (fapte repet, nu vorbe).

  Tot la nivelul de FAPTE sa comparam UE cu CSI.

  PIB (atenuat cu puterea de cumparare)
  U.E. 14,772,542 milioane $
  C.S.I. 2,906,944 milioane $

  pe cap locuitor
  U.E. 29,729 $
  C.S.I. 10,498 $

  PIB nominal (cel real)
  U.E. 16,414,697 milioane $
  C.S.I. 1,691,861 milioane $

  pe cap locuitor nominal (cel real)
  U.E. 33,052 $
  C.S.I. 6,110 $

  Sau hai sa comparam si din punct de vedere cultural:
  U.E. – tari latine – Spania, Portugalia, Italia, Romania, Franta.
  C.S.I. – tari latine – doar voi Rep.Moldova

  Hai sa comparam din punct de vedere militar:
  pentru UE particularitatea o reprezinta ca „umbrela militara” a UE este NATO
  U.E. / N.A.T.O. – daca o tara este invadata de cineva atunci toate tarile NATO declara automat razboi tarii invadatoare; in plus, nu exista tara NATO care sa atace alta tara NATO

  C.S.I. – O tara membra CSI Rusia ataca si ocupa o parte a Rep.Moldova alta membra CSI, o tara CSI Rusia ataca si ocupa o parte a Georgiei. Celelalte tari CSI nici macar nu s-au sinchisit sa condamne agresiunea.

  In concluzie IN CE DIRECTIE este mai bine ? Inspre Vest.
  Asta deja stie foarte multa lume. Ok.
  Dar apoi vine o altra intrebare..

  INTREBAREA NR. 2

  Care este solutia cea mai buna de a duce Rep.Moldova in U.E. ?

  si aici de fapt ne lovim de cu totul si cu totul alta problema.

  INTREBAREA NR. 3

  Cine este Rep.Moldova ?

  Stau si ma uit cu cata ardoare apara „statalitatea” Rep.Moldova acesti comunisti si acesti rusofoni. Dar cine este Rep.Moldova ??? Cine este statul Rep.Moldova ??? ce este „limba moldoveneasca” ? cine este „poporul (est)moldovean” ?

  Pe scurt cica ar fi Principatul Moldovei creat in anul 1359 (de la Carpati la Nistru si Marea Neagra, Dunare – stiti povestea),
  apoi in 1538 devine vasalul Imperiului Otoman (adica intern sunt independenti 100% doar politica externa cade in gestiunea Imperiului Otoman contra unor biruri – grele apropo – anuale)
  apoi in 1812 este cedata de catre Imperiul Otoman JUMATE din Moldova Imperiului Rus care transforma jumatea estica a Moldovei in Oblast
  apoi 1871 transforma jumatea estica a Moldovei (Basarabia) in gubernie (intesificand rusificarea)

  In 1859 partea estica a Moldovei care ramasese autonoma si independenta face unirea cu Tara Romaneasca formand Romania.

  In 1917 Basarabia isi declara independenta de Imperiul Rus (pe fondul slabirii puternice datorita revolutiei) si
  CE FACE PENTRU PRIMA DATA IN ISTORIE CAND BASARABIA ESTE INDEPENDENTA ?
  In 1918 declara Unirea cu Romania, cu 86 voturi pentru, 36 abtineri si doar 3 impotriva.

  In 1939 pactul dintre Germania Nazista si Rusia sovietica forteaza din nou ca Moldova intreaga (acum in cadrul Romaniei) sa fie cedata iar Rusiei.

  Apoi RSS Moldoveneasca devine republica sovietica. (ciopartita apoi de mai multe ori).

  Cat timp RSSM a fost in URSS nu se putea vorbi ca RSSM era stat independent, si nici ca era stat neutru.

  ––––––-

  Cu alte cuvinte de unde vine Rep.Moldova de astazi ? cand a fost Moldova de Est un stat asa independent ???
  NICIODATA.

  Rep.Moldova de astazi a fost in trecut ORI PARTE INTEGRANTA A MOLDOVEI ISTORICE (fie ca era Moldova istorica ca principatul Moldovei, fie ca era Moldova istorica din Romania = Unirea Principatelor)
  ORI ERA SUBJUGATA DE RUSIA.

  Doar ca exista o mare diferenta, Moldova de Est a fost INTOTDEANA DE BUNA VOIE impreuna cu Moldova de Vest / Romania.
  In timp ce cu Rusia a fost mereu DOAR prin FORTA.

  –––––

  Si atunci vine intrebarea, dar est-germanii care au daramat zidul Berlinului erau anti-statalisti ?? erau anti-nationali ??

  Germanii din est vorbeau „limba berlineza” ??? erau un popor aparte de germani ?

  NU. Nu erau.

  ––-
  Eu nu vreau acum sa conving pe nimeni de nimic. Ci doar sa dam minciuna deoparte, sa discutam aceasta himera, sa discutam orice subiect tabu, si sa VEDEM LUCRURILE FARA FRICA.

  Vor est-moldovenii sa nu faca Unirea cu ROmania ? BINE !
  Nu ii obliga nimeni ! Romania si Moldova de Vest nu a obligat NICIODATA Moldova de Est sa i se alature, si de fiecare data a fost un proces democratic SUPUS LA VOT !

  Romania nu este Rusia sa ocupe. Ocuparea este facuta de catre DUSMANI. Fratii se UNESC care este cu totul si cu totul altceva.

  Romania nu va invadat granita de Vest ! Romania nu a trimis trupe militare asa fara sa cereti. Romania nu a distrus niciodata nici-un grai, port, cultura a regiunilor din Romania, si nici a Moldovenilor din Romania !!!
  (uitati-va ca moldovenii din Romania vorbesc limba lor materna si graiul lor specific fara sa fie „asimilati”, exista un respect pentru specificul fiecarei zone a Romaniei)
  Romania nu a venit sa preseze formarea unei aliante, nu a venit dupa alegeri sa tulbure apele.

  Rusia va invadeaza granita de Est ! Rusia a trimisi trupe militare in URSS, fara sa cereti. Rusia va deportat MII si MII de oameni NEVINOVATI, Rusia va facut sa se vorbeasca mai mult limba rusa in Rep.Moldova si nu limba „de stat”, de zici ca Rep.Moldova este un apendice al Moscovei si nu un stat independent.
  Rusia a venit repede sa isi bage coada, si asta neinvitat.

  JUDECATI DUPA FAPTE DOMNILOR. Ca asa gargaragii de o nesimtire crasa precum acest Stepanciuc sunt o gramada in toata lumea.

  Cand vezi asemenea specimene care MINT IN ASA HAL de nu iti vine sa crezi, ca acest comunist Stepaniuc, nu se va putea face nici-un progres in Rep.Moldova.

  Vedeti si dvs cu cata ardoare LUPTA EI IMPOTRIVA ADEVARULUI !!!
  Comunistii nu au treaba cu Lupu care il joaca din doua-trei miscari ! Lupu este un catzelush care il intorc cum vor. A demonstrat-o Voronin ca la lasat pe Lupu sa zaca in PCRM cu promisiuni desarte, si acum tot asa incearca sa il pacaleasca (ramane de vazut daca Lupu chiar are ceva creier sau chiar este un papagal).
  Comunistii nu au treaba nici cu Filat, care acum il injura pentru ca are cel mai mare procent din AIE, dar sunt gata NUMAI PENTRU DORINTA DISPERATA DE INTRARE A COMUNISTILOR LA GUVERNARE ca sa ii ofere lui Filat orice, numai numai sa se poata.
  Comunistilor le este frica de PL (le era frica, acum chiar sunt indiferenti de PL, care usor usor a renuntat sa mai spuna adevarul – sa minta prin omisiune) si cel mai mult le este frica de PNL.

  De ce le este frica PCRM de PNL ? pentru ca PNL ataca la radacina mincinoasa a PCRM: ca ar exista un stat Rep.Moldova care inainte de URSS era nu stiu ca Lituania singur pe lume.

  Aceasta este minciuna de baza a PCRM. Ascunderea adevarului ca toti cei care sunt in Rep.Moldova si vorbesc limba materna „limba de stat” sunt LA FEL DE ROMANI ca ORICE ROMAN din Romania.

  Odata ce est-moldovenii ar intelege acest lucru, ceea ce in schimb este foarte greu, pentru ca marea majoritate a populatiei de azi s-a nascut in RSSM, atunci est-moldovenii si-ar da seama ca Rusia este dusmanul de facto a Rep.Moldova.

  Si nu ca am ceva cu Rusia, ci pentru ca ASTEA SUNT FAPTELE.

  Cum este viitorul ? cam sumbru… desi populatia Rep.Moldova cea mai in varsta este sovietizata, tinerii unii inteleg, altii nu inteleg…
  Din top 10 situri accesate din Rep.Moldova marea majoritate sunt in limba rusa.

  Si cum NU PUTETI OBTINE IN VIATA RESPECT DE LA CEILALTI, DACA NU VA RESPECTATI PE VOI INSIVA, la fel si Rep.Moldova nu va putea sa aiba respect din partea Rusiei pana cand nu isi respecta istoria, sau MACAR limba.

  Pana cand limba rusa o sa fie tratata ca orice limba de nivelul ei (o limba vorbita intr-o parte a lumii, fortat zisa ca fiind „limba de circulatie internationala”, iar in cadrul Rep.Moldova doar limba materna a unei minoritati de 10% din populatie)
  si limba „de stat” a Rep.Moldova sa fie tratata cu respectul cuvenit (televiziunile care emit din Rep.Moldova ar trebui sa emita NUMAI in limba de stat ! sau MINIM 70% in limba de stat – atat cat este si procentul de moldoveni)
  pana atunci NU O SA PUTETI PRETINDE nici-un respect din partea Rusiei sau a oricarui altcuiva.

  Pana cand nu o sa puteti vota LIBER si fara sa va fie frica ca vezi Doamne, daca nu era PNL, acum AIE avea 61 de mandate.

  Pai si daca PNL nu vorbeste despre Unire (exact ceea ce vor comunistii) atunci CINE ? CINE SA VORBEASCA ?
  PLDM ? PD ? AMN ? PL ?

  Uitati-va in oglida toti cei care criticati PNL ca „a ajutat comunistii” pentru ca comunistii au guvernat, guverneaza si pot guverna DOAR PRIN FRICA.

  PCRM a castigat nu in fata PNL, ci in fata tuturor celor care spun „uite ca din cauza PNL a castigat PCRM atatea mandate”.

  Am spus chiar si inainte de alegeri, ca daca PCRM castiga si AIE pierde, nu va fi in nici-un caz vina PNL sau a altui partid extra parlamentar !!!!
  Vina apartine IN TOTALITATE AIE.

  ––-

  Adica ca si cum exista doi oameni maturi care se bat intre ei, si unul dintre barbati mai pasnic (AIE) are un copil de mana (PNL) si daca AIE ia bataie de la violentul barbat (PCRM)
  si atunci o baba de pe strada (acesti indivizi care plang pe aici si tot numara procente si voturi in speranta ca au identificat vinovatul)
  incepe sa critice nu barbatul violent (PCRM) care merita arestat, ci incepe sa critice copilul (PNL) ca din cauza lui a luat barbatul pasnic (AIE) bataie.

  Si uite asa comunistii manipuleaza oamenii prin frica.
  Sa nu votam pe aia ! sa nu vorbim despre aia ! sa nu cumva sa lasam sa vorbeaca cutare despre aia ! hai sa facem o coalitie sa „neutralizam” opozitia (vorbea acest comunist de opozitie, parca vorbea un nazist despre evrei – asa multa democratie stiu comunistii) si colac peste pupaza o sumedenie de indivizi care clacheaza in fata fricii si se lasa manipulati de comunisti !!!

  AMN e de vina… pentru caderea AIE….
  Mda… AMN e de vina… pentru AIE.. . AMN nu a avut nici presdintele si nici premierul in guvernarea AIE, dar AMN este de vina.

  Voi chiar va uitati la ceea ce spuneti? astia care faceti afirmatiile astea total idioate?
  PNL este de vina!
  Nu serios… a fost la guvernare?

  Va spun eu cine sunt de vina: OAMENII CARE LE ESTE FRICA si CARE SE LASA MANIPULATI DE FRICA, oamenii care voteaza comunisti sau care voteaza anti-comunist ghidati tot de comunisti, OAMENII CARE DORESC SA NU SE VORBEASCA LIBER, OAMENII CARE DORESC SA NU SE VOTEZE LIBER, OAMENI CARE LE ESTE FRICA DE LIBERTATE.

  Astia sunt de vina. Si acestia sunt printre noi. Nu acolo la televizor. Cei de la televizor sunt doar EXPONENTUL populatiei.

  PS: scuze pentru comentariul foarte lung.
  PS: pentru dna Pavlicenco – am sa va raspund intr-un email referitor la intrebarea dvs, cu placere.

 39. Nu prea cunosc eu mersul politicii din Republica Moldova dar la emisiunea cu pricina de la Jurnal TV am putut urmari si eu spectacolul facut (de aici din Bucuresti, de altfel singurul post TV care poate fi urmarit despre Rep. Moldova in Bucuresti). Ce mi-a fost dat sa vad m-a stupefiat. Nu cunosc cine era personajul care era denumit de realizatori drept „istoric”, dar numai echidistant nu era. Parca ii spunea Tabara. Mod de gandire precum al acelui individ mai rar sa remarc in aceste vremuri, dupa 20 de ani dupa Revolutie. Ma rog noi ii spunem gresit revolutie, dar corect este caderea comunismului. Dar, se vede treaba ca nu peste tot a cazut comunismul.

  Nu departe de noi, la numai cativa zeci de km, milioane de oameni pot aduce prin vot democratic oameni cu adevarat de care iti este rusine sa fii contemporan. Am remarcat slaba prestatie si din partea moderatorului care numai moderator nu era. Sigur si la noi la mai toate posturile TV din Romania moderatorii sunt mai mult procurori decat moderatori, dar acest lucru vine in sprijinul cetateanului, moderatorii romani sunt acuzatori si incearca sa descoase pe toate partile invitatul. Noi ne-am obisnuit cu intrebarile la obiect, care desfac crudul adevar in fata telespectatorilor. Moderatorii din Rep. Moldova sunt niste mielusei care mai mult ii lingusesc pe invitatii politici din platou decat isi servesc telespectatorii. Cum l-a putut lasa moderatorul pe acel grobian (pe Tabara) sa strice un format de emisiune din moment ce se hlizea la permanentele intreruperi in stil infantil ale „istoricului”?

  Mai rar mi-a fost dat sa aud ca exista o „social democratie specifica moldoveneasca” si ca social democratia nu trebuie importata, ca ea a fost creata in stil propriu moldovenesc. In Romania asemenea ineptii ar fi date la sectiuna satirica, iar emitentul considerat plecat cu sorcova. Alalalt din partea cealalta a dumneavoastra, nu era nici el intreg la minte.

  O intrebare D-na Pavlicenco: L-ati dus acasa pe individ cu masina dumneavoastra?

 40. Bucuros ca discutia mea cu D-na Pavlicenco a trezit ceva spirite si in alti forumisti. Am sa incerc sa-mi apar teoria genelor, chit ca Iuca, a incercat sa-mi dea lectie de istorie si de bun simt.

  1. Cind spun „peste ocean” se vede altfel(nu ma laud cu asta, caci acum asta e deja cuvint de ocara)…subinteleg incapacitatea de a ma afla intre oamenii simpli, la piata centrala, ca sa-i ascult si sa-mi fac concluziile corespunzatoare. caci una e sa stai pe net, sa citesti mesajele forumistilor si alta e sa-l asculti pe un basarabean simplu, de la tara, care cu mare greu isi cistiga bucata de piine si cronic e mintit de politicienii nostri…
  2. Exemplul balticilor trece deja orce masura. Fiecare prezinta tarile baltice ca exemplu pentru noi, iarasi uitind ca sint lucruri de necomparat. Curs de istorie pentru Iuca:
  Tarile Baltice vs Moldova
  Origine
  fino-ugrici vs daci(si ei nu in totalitate)
  evul mediu: Levonia(ordin al cruciatilor!!!germani, sa nu uitam si de vikingi mai anterior)vs imperiul otoman-sper ca deja simtiti diferenta D-le Iuca
  mergem mai departe, religia: catolici vs ortodoxie(e bine stiut impactul negativ al ortodoxiei bizantine asupra dezvoltarii natiunilor ce au preluat aceasta religie).
  Dominatia Rusiei: in tarile Baltice-partiala, cu pastrarea limbei de stat, cu putin amestec in orinduirea sociala, astfel ca deja in sec 18 se formeaza fermieri etc)vs rusificarea basarabiei inceputa 5-10 ani de la razb.ruso-turc. Independenta: de la destramarea Rusiei, balticii au state independente, basarabia devine o provincie a Romaniei(deci nu are o structura statala independenta, capabila sa functioneze independent).
  Destramarea URSS: Balticii au interzis votul populatiei „venetice”(cit.rusilor), astfel ca acolo nu are cine vota comunistii. Noi insa am creat un rai multinational…care voteaza bolshevicii consecvent.
  Asa ca daca studiati programul scolar de istorie, si mai perfectati cunostintele in biologie, in migrarea genelor(transfer de alele de la o populatie la alta) etc, poate aveti chances sa mai intelegeti cite ceva. Eu ma maturizezi politic, D-stra probabil aveti nevoie de maturizare intelectuala….
  succese hort

 41. Pt George

  L-am dus, ca e vecin si schioapata de un picior. Dar am avut acasa scandal cu sotul, care a facut o criza d enervi, a spus c anu trebuia s ama zbat pentru dreptul de a vorbi, ci trebuia sa tac sa faca moderatorul ordine, apoi s ama ridic si sa plec. Sotul mi-a interzis sa mai merg cu asemenea personaje la televiziune, cind moderatorul nu ii poate opri. Am invatat lectia, mi-am striucat dispozitia, sanatatea, somnul si am degust fata de propria-mi persoana, de parca am intrat intr-o baltoaca de noroi. Asta, pe putin spus.

 42. Pt Hortenziu

  Ma, tu care scrii limbei in loc de limbii, indraznesti sa ma inveti ceva?

 43. Am privit emisiunea in integru. Dl Tabara este un demagog! Si foarte bine e ca D-voastra ati reusit sa-i combateti aberatiile lor.

  Dl Lupu cu partidul sau face un santaj! Cand 3 (partide) se declara clar i-ar al 4-a sta si alege de parca ar fi o fata mare la maritat – atunci nu este serios acest partid. Acest partid va fi unul de santaj si chiar el insusi santajat de altii si pe viitor. Cu parere de rau ca urmare va suferi o mare parte din populatia RM.

 44. Ptru Doamna Viatalia!

  O formula noua pentru PNL ar fi mai benefică or nu?

  Mesajul Unirii este un mesaj al adevarului istoric a neamului Romanesc.Dar totodata acest mesaj are si alt aspect latent vazut doar de cei meniti sa-l vada.Mesajul Unionist lansat acum intr-o societate cu 50% afectata de virisul urso-comunist, este in detrimentul acestui neam si va argumentez de ce.

  Numai cei orbiti nu vad in ce prapastie cadem noi acum, aceasta de fapt fiind o cursa binegindita a fortelor pro Kremlin,pro Kiev si pro Bucuresti.

  Moldova iarasi cade prada pe masa mare de impartirie a omenirii.

  Kremlinul avind viziunile sale de interes politic geostrategic nu va piermite extinderea frontierilor UE, NATO spre est.Lansarea mesajului unionist de fapt a dus in 1992 la ceia ca am pierdut Transnistria ,Rusia creind un bufer impunator de neextindere a granitelor acestora ma refer la Transnistria.Sustinerea de catre Rusia in continuare a clanurilor moldovenesti-voroniniste pro Kremlindin incet dar cu pasi fermi duce Moldova in prapastia saraciei,mizeriei si destramarii Republicii Moldova ca stat.

  Sustinerea in continuare a situatiei de conflict politic ,de catre Rusia va duce in continuare la cresterea nemultamirilor in mase si crearea situatiei de criza revolutionara.Ca apoi se va gasi acel care va aprinde focul si in urma”из искры возгорелось пламя” ne vom allege cu pierderea definitiva a Transnistriei cu recunoasterea ei de catre Federatia Rusa.

  Dupa ce vom pierde Transnistria la sigur Rusia nu se va mai impotrivi unei eventuale Mari Uniri cu Romania Mama,Kievul in situatia data se va multumi in continuare cu Bucovina si Bugeacul iar Romania cu Republica Moldova.
  IATA CA AM SI AJUNS LA PIERDEREA STATALITATII REPUBLICII MOLDOVA.

  Iata si raspunsul la multimea de intrebari de ce in actuala criza politica Romania si UE pastreaza distanta si sint rezervati la expresii in adresa Rusiei care se implica flagrant in politica RM,iata si raspunsul nesolutionarii conflictului Transnistrean la summitul din Astana.
  De curind s-a anuntat cresterea tarifelor la gaz,cresterea tarifelor la petrol si restul energeticalor eventual…Nu se stie ce va fi in continuare cu exportul de vinuri ,fructe si legume…Noi cadem in ambuscada ruso-comunista.

  DAR NU ESTE TOTUL ASA DE PIERDUT CUM SE PARE…

  Un eventual schimb de doctrina a PNL in vederea sustinerii statalitatii Republicii Moldova si reintegrarii teritoriale a acesteia va fi mult mai benefic pentru PNL si sustinatorii acestuia.
  PNL in caz ca ar opta pentru cedarea Transnistriei catre Ukraina si revenirea Republicii Moldova la Frontierile de pina la 1918 ar recupera un mar numar de votanti din diferite tabere politice fapt care ar garanta accedere parlamentara cu success in viitorul cel mai apropiat
  Daca PNL ar pleda in nenumarate rinduri si ar initia dialoguri in vederea recuperarii Bucovinei (partea de nord a Basarabiei)anexata abuziv Urss catre Ucraina cit si retrocedarea de catre aceasta si a Bugeacului (iesirea la Marea Neagra), toate acestea vor duce nemijlocit la fortificarea economica ,politica si geostrategica a Republicii Moldova si s- ar fi pusa baza crearii unui stat Puternic Moldova Mare in sud estul Europei.
  IATA ATUNCI POATE FI LANSAT MESAJUL UNIONIST SUB URMATOAREA FORMULA, MOLDOVA MARE+ROMANIA=ROMANIA MARE

  Iata pentru c ear trebui sa lupte PNL.Doar in jurul celor ce lupta se creaza mituri si legende aurite.
  Dumnezeu sa va binecuvinteze! Cu stima si respect PNLeul (stiti cine este el? …la sigur ca stiti)

  *ruso –de fapt n-are importanta e una si aceiasi

 45. Dumneavoatra, MAE, si cei ce sau desprind din AMN sunteti vinovati de situatia creata!!! Ati batut in alianta, ati imprastiat 2 voturi care urmau sa revina fortelor democratice….am facut 7 ore de drum pt a vota degeaba

 46. :)))M-a amuzat Horti-mericanu’
  Sunt un pasionat de istorie. Incerc sa absorb cat mai multa informatie. Dar nu de la un analfabet ca Hoti-mericanu’ care continue sa insiste cu GENE. Pentru analfabeti: Gena este parul deasupra pleoapelor. Inseamna ca nimic nu ai inteles din ceea ce ti-am scris mai sus.
  Go back to school, mericanule din canada.
  Este o dezinformare crasa ce ai scris. In primul rand ai luat si ai maturat trei popoare diferite sub o perie.
  1. Lituanienii si Letonii sunt popoare indo-europene. dar cu istorie si cultura diferita. Apropos, Lituanienii se trag din triburi tracice care treptat au migrat spre nord. Lituaniana este una din cele mai vechi limbi din Europa. Unele cuvinte se aseamana cu cele romanesti. Ex: In romana Doina, in llituaniana- Daina.
  2. Estonienii fac parte din grupul Ugro-Finic. Migrati din estul muntilor Ural. Popoarele inrudite cu estonienii si finlandezii Mari, Hanti, Manti s.a. care au fost cotropite de rusi azi sunt in cale de disparitie.
  3. Catolici sunt Lituanienii, In Letonia doar a treia parte din populatie este catolica din care fac parte aceiasi lituanieni, polonezi si in sfarsit letoni. Estonienii sunt Lutherani. cel putin asa se considera oficial or 3/4 din populatie nu sunt credinciosi.
  Inca odata. Am dat un exemplu de estonieni ca un popor care a fost sub dominatii straine inca din sec. 13. Cu iobagism cu tot. Si a supravetuit nu din cauza catolicismului care nici nu a ajuns peacolo. Ci gratie constiintei nationale, gratie frumoasei limbi estone, o limba uralica. O adevarata mandrie nationala. Eu nu am intalnit popor care sa fie atat de mandru si protectionist fata de limba sa materna.
  Or la noi problemele de azi, mai repet pentru cei grei la cap, este moldoveanul sovietic, un sclav modern iesit din laboratoarele propagandistice ai Gulagului sovietic. Exemplul proaspat si la tema blogului este: Tabara, Stepaniuc si inca sute si sute de mii de sclavi.

 47. Cred ca e un om intelept sotul D-stra. A spus exact ce ma gandeam si eu: nu are rost sa coborati la nivelul papagalilor ca Stepaniuk sau Tabara si sa mai incercati sa-i convingeti de ceva. E ca si cum a te supara pe niste caini care latra. Lasati prostii sa fie prosti in continuare daca asta vor, pana la urma este dreptul lor. Sarcina este sa trezim oamenii care sunt de trezit nu sa risipim fortele pe niste troli, platiti pentru dezinformare. Deci sunt de acord cu sotul D-stra: nu aveti ce cauta in compania unor ratati si demagogi.

 48. Si daca imi permiteti inca o idee: la fel cum pentru a se vindeca trebuie sa cultivam o viata sanatoasa, nu sa luptam cu simptomii bolii – pentru a invinge in lupta cu raul trebuie sa cultivam binele, nu sa luptam cu acel rau. Eu, de exemplu, am renuntat sa mai intru pe blog-uri stataliste si sa tot argumentez pe acolo. Provocatorilor asta le si trebuie: sa pierdem timpul, nervii si forta cu ei, in loc sa ne facem treaba.

 49. inca ceva: a aparut pe-aici un alt Sergiu, cu viziuni opuse, care mai si injura, va rog sa nu ne confundati, probabil va trebui sa-mi inventez ceva nick 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *