De ce basarabenii nu (se mandresc ca) sunt romani? (si video de la Jurnal TV)


Mai intii o precizare. Am fost si eu invitata la Receptia de Ziua Nationala a Romaniei, pe 1 Decembrie, la Ambasada si a Tarii mele, Romania, a carui cetateanca sunt, avind si un Ordin din partea Statului Roman, de care ma mindresc… Nu am mers. Chiar daca nu eram invitata la Publika TV, totuna nu mergeam, desi puteau fi onorate ambele invitatii. (In poza – o nepotica de a mea, ai carui parinti asteapta, deja, peste termen, cetatenia romana)

In primul rind, nu merg la nici un fel de receptii. Sub comunisti, partida democrata era mai unita si dorea sa ii rastoarne, era o cooperare, o bunavointa intre necomunisti. Sub regim democratic, „ai nostri”, care sint „unionisti” si „romani” numai in campaniile electorale, incercind sa capteze voturile „alegatorilor pragmatici/rationali”, isi ies la receptii din piele de aroganti ce sunt. Si nu am chef sa ii mai vad. E de ajuns ca ne suprasatureaza de la micile ecrane.

Un alt motiv ca nu am mers la receptie e ca, din pacate, inca nu avem Ambasadori ai tuturor romanilor aici, in Basarabia. Nu am nimic impotriva lui Marius Lazurca si a echipei sale, sa fie sanatosi, dar am cunoscut si alti Ambasadori… Pe acesta nu l-am cunoscut, ca pe el nu-l intereseaza sa mai discute si cu altii decit cu cei de la Putere. Mai ales ca am criticat Puterea PD-L de la Bucuresti si politica acestuia privind reacordarea cetateniei romane basarabenilor.

Si inca ceva. Deschid o paranteza. La Publika TV de 1 Decembrie nu prea avea cine sa vina sa discute despre Unire. „Romanii” erau la chefuit la Ambasada. Iata asta e – atita timp cit romanasii falsi din Basarabia vor avea nevoie de Romania si de romanism numai sa ajunga la Putere, unde uita de toate, atita timp cit un Basescu ii foloseste pe basarabeni numai ca sa mai cistige, o data, mandatul de sef de stat, dupa care uita de basarabeni si ii asteapta reunificati peste tocmai 25 de ani!, atita timp noi ne vom balaci in mizeria moldoveneasca. Sa stiti, insa, totul depinde de noi! Si ordine national-liberala trebuie facuta si aici, in RM-eaua noastra, si in Romania, dupa care ne vom uni ca doua state romanesti… „Pragmatismul” (citeste „antiromanismul” sau „romanismul limitat”), invocat de „romanasii jmecheri”, cocotati la Puterea de la Chisinau, se numeste foarte clar – „mancurtism” si „interese meschine prorusesti”.

Si – un articol de Constantin Tanase. Desi nu sint de acord intotdeauna cu ce scrie el, atunci, cind imi place si sint de acord, republic articolele sale pe blogul meu.

http://www.timpul.md/articol/de-ce-basarabenii-nu-%28se-mandresc-ca%29-sunt-romani-18270.html

CONSTANTIN TANASE: „(Meditatii cu ocazia Zilei Nationale a romanilor de pretutindeni)

De Ziua Nationala a Romaniei, orice roman sanatos, din tara sau „de pretutindeni”, indiferent daca are pasaport romanesc ori nu, manat de valurile necazurilor cotidiene, nu poate sa nu se gandeasca, macar o clipa-doua, in fuga, cu mandrie sau cu ciuda, la aceea ca este roman, ca exista o tara numita Romania, ca este si el direct sau „indirect” legat de ea. Probabil ca asa se intampla peste tot, si la alte popoare. Nu cunosc folclorul, inclusiv cel patriotic al altor popoare, dar presupun ca putine sunt natiunile care canta cu mandrie identitatea lor etnica. La romani, cantecele de genul „Nu uita ca esti roman” nu sunt o raritate. Nu am auzit cantece de acest fel, de exemplu, la rusi („Nu uita ca esti rus”). Incerc sa explic acest lucru prin faptul ca rusii, popor mare si razboinic, n-au avut timp sa se mandreasca ca-s rusi, fiind ocupati cu cucerirea altor popoare mai mici, astfel mandria de a fi cine sunt au cantat-o popoarele mici, pentru a rezista.

Cu totul deosebita e situatia noastra, a basarabenilor, a moldovenilor din stanga Prutului. Moldoveanul este o fiinta nationala (etnica) aparte, ciudata, chiar foarte ciudata. Exista mai multe tipuri de… moldovean-tip: moldoveanul-roman, adica cel care stie cine este si se considera (deschis) roman, moldoveanul-moldovean, adica cel care stie ca este roman, dar nu recunoaste (deschis) acest lucru, moldoveanul-antiroman, adica acel care stie ca este roman si-i uraste pe romani… Mai exista o specie de moldoveni care, intr-adevar, nu cred ca sunt romani, ii considera pe romani alta natiune, dar ii urasc pe romani cu aceeasi pasiune… Cand vorbesc de ura, nu exagerez, trebuie doar sa precizez ca ura aceasta a lor este amestecata cu un soi nelamurit de frica. „Frica de romani” – iata una din marile performante ideologice ale comunismului rusesc! Dupa aparitia, in anii ’90 ai secolului trecut a romanului lui Cinghiz Aitmatov, noi am preluat cuvantul „mankurt” si i-am numit cu el pe toti moldovenii care nu se considerau romani. Adevarul e ca nu toti acestia sunt mankurti. Si nu acestia sunt cei mai periculosi, ci acei care stiu cine sunt, dar, din diferite motive, nu-si recunosc identitatea si-i urasc pe romani cu pasiune leninista.

Portretul-robot al moldoveanului-mankurt e dureros de simplu. Acest moldovean s-a nascut dupa anul 1940 si a fost fabricat conform unei ideologii diabolice: in scoala a invatat „limba moldoveneasca” cu chirilita, istoria pe care a invatat-o a fost istoria URSS, limba rusa i se baga pe gat din clasele primare, cantecele pe care le invata erau rusesti, care slaveau „viata noua”, Armata Rosie, „prietenia popoarelor”, „comunismul luminos” si, bineinteles, „fratele rus, care lumina ne-a adus”, educatia s-a facut in baza mitologiei sovietice (pionieri-eroi, comsomolisti-eroi, Eroi ai Uniunii Sovietice, stahanovisti s.a.m.d.), romanii erau prezentati drept fascisti, ocupanti, care vorbeau alta limba, limba „mosierilor romani”. La facultate, acest moldovean invata ruseste, o buna parte a cursurilor erau discipline… educative: „istoria URSS”, „istoria PCUS”, „ateismul stiintific”, „comunismul stiintific”, in care romanii erau prezentati drept „ocupanti” si „fascisti”… Acest moldovean facea serviciul militar in „slavita Armata sovietica”, unde se „slujea”, evident, ruseste si era educat ruseste impotriva „ocupantilor romano-fascisti”. Astfel, fiecare tanar moldovean cu cateva clase, in doi-trei ani se intorcea „rus” in sat, „bine potcovit politic”. Existau doua posturi de televiziune – cel central, rusesc, si cel „national”, tot rusesc, comunist, antiroman. Ziarele, desi „moldovenesti”, erau toate rusesti si antiromanesti, ca spirit, si comuniste. Acest moldovean s-a nascut la sat, a trait la sat, n-a iesit mai departe de centrul raional sau Chisinau si a imbatranit la sat, intr-o profunda atmosfera antiromaneasca… Astfel, la noi nu vesnicia s-a nascut la sat, ci comunismul si antiromanismul.

Sa-l acuzi astazi pe acest moldovean de „mankurtism” si de lipsa de constiinta nationala romaneasca este, cel putin, necorect. Acesta e moldoveanul-victima. Spuneam mai sus ca cei mai periculosi sunt moldovenii care stiu cine sunt, dar nu recunosc acest lucru. Acesta e moldoveanul care a facut carte, a mai umblat prin biblioteci, a inteles cine este, dar, facand o cariera mai mare sau mai mica, beneficiind astfel de fostul regim, dar si facand unele… „servicii pretioase” fostului regim, are tot interesul sa ii ramana credincios pana la moarte. Anume acesti moldoveni formeaza „elitele” de dupa 1990, anume acestia ii exploateaza politic, in mod cinic, pe moldovenii-victime. Toata clasa politica de la ’90 incoace a continuat, de fapt, linia ideologica antiromaneasca sovietica, ruseasca si comunista. Anume acestia au impanzit administratia „tanarului stat independent” la toate nivelurile, din randurile acestora se recrutau (si se mai recruteaza) sefii de toate gradele, ambasadorii, laureatii s.a.m.d. Iata de ce, de la ’90 incoace, nu s-a produs acea „revolutie a mentalitatilor”, care trebuia sa se produca, moldovenii fiind tinuti in faza lor „prerevolutionara”, ca un „material electoral” sigur si garantat.

Nici actuala clasa politica, cea venita la putere anul trecut, nu a avut timp sa se ocupe de aceasta problema, fara sa realizeze ca numai emanciparea nationala a moldovenilor ii va deschide usa spre putere. „Lupii tineri” vor puterea, dar uita ca puterea e in mainile celor care voteaza, iar votul academicianului are aceeasi valoare cu votul unui cersetor. Coalitiile care se nasc in chinuri atat de grele sunt rodul acestei stari de lucruri. S-ar putea ca si viitoarea alianta, aflata azi in chinurile facerii, sa se nasca foarte… rosie, platind astfel tribut unei ideologii criminale. Mi se pare ca si aceasta Alianta nu realizeaza adevarul fundamental: un stat ai carui cetateni nu stiu cine sunt (sau stiu cine sunt, dar mint ca sunt altceva si altcineva) nu are cum deveni un stat liber, independent si prosper. Lupta cu saracia nu se va incununa cu succes, daca ii pui sa lupte impotriva ei pe niste oameni cu fiinta nationala contrafacuta. Acestia se simt mai bine cand sunt saraci… Americanii, nemtii, cehii s.a.m.d. sunt prosperi pentru ca stiu (si se mandresc!) ca sunt americani, nemti, cehi…

Ieri, de Ziua Nationala a Romaniei, cati politicieni de elita de la Chisinau s-au felicitat cu ocazia sarbatorii si s-au mandrit ca sunt… romani? Dar cati tarani, muncitori, profesori, scriitori s.a.m.d. au facut acest lucru? Cati si-au amintit ieri cine sunt, macar pe o clipa-doua, pentru ca n-ai cand te mandri toata ziua, ca viata e grea… Cu siguranta ca nici in Romania multi nu si-au amintit de Sarbatoarea lor Nationala, dar lor poate nici nu le mai trebuie atat de mult, ca noua…”

Loading Facebook Comments ...

78 Comments

Add a Comment
 1. Sa va traiasca nepotica si sa va bucurati de ea.

 2. Doamna Pavlicenco. Denumirea articolului care ai pus-o m-a facut sa nu-l citesc. Inteleg, daca ar vorbi asta un analist, insa asta vorbesti dumneata, persoana care se pretinde leader, si ceri ca lumea sa te aleaga, sa se increada in tine, pentru ca sa le fauresti destinul.
  Aduci electoratului basarabean de fapt o ofensa, cand le spui ca ei nu se mandresc cu faptul ca sunt romani. El a numit idioti pe alegatori, la intalnire cu ei.

 3. ups, am taiat o fraza:
  Procedezi ca voronin. El a numit idioti pe alegatori, la intalnire cu ei.

 4. Intrebare la subiect:
  d-na Vitalia, dupa parerea d-stra V. Stepaniuc chiar crede ceea ce spune despre „limba si nationalitatea moldoveneasca” sau este ipocrit ?

  P.S.
  am urmarit emisiunea de la PublicaTV cu d-stra si V. Matei, ati fost ca de obicei convingatori. Stepaniuc – ca de obicei ridicol, dar periculos pentru mintile slabe.

 5. Orezul cadonat in campanie de Filat
  il vom face noi pilaf
  amestecindul cu tomat
  rosu este si Filat!!!

  Ce spuneti de aceasta dna. Pavlicenco?

 6. ca tot timpul articole de 2 bani. de fapt voi totzi va ocupatzi cu aceea cu ce se ocupau si sovieticii, numai ca invers.nu numai eu, dar si altzii va mai spun ca avetzi metode de actziune ca comunistii.tanase vorbeste de romanizare cum rusii(soveticii)de rusificare, unde ne spuneau ca scopul comunizmului este ca sa dispara toate natziile din urss si limbile lor , pentru a fi o singura natzie-sovetica, cu limba rusa. asa si voi ,avetzi un scop foarte murdar, de a ne face sa uitam ca sintem de fapt MOLDOVENI, care a avut istoria sa , conducatori de stat s.a.la fel se deosebeste si portul natzional, chintecele, traditziile , bucataria sa.adica cel ce sa nascut ca moldovean si acuma zice cai roman nu e mancurt, dar cel care sustzine ca ii moldovean, ii mancurt, metoda pur comunista- tot kto ne s nami , tot protiv nas.jalnici sintetz.

 7. Pt marius

  E buna, e cu inspiratie…

 8. Lui robin! Baiate din evul mediu, comunist cu litera mare! Lasa cartile lui stati la o parte, lasa-l pe tatuca cioara cu ideologia lui perdanta si pune mina pe o carte de istorie a romanilor. Iti recomand carti cu trimitere la surse, ca sa nu crezi ca te timpesc istoricii adevarati! Moldovenii au stat la baza crearii statului roman si a natiunii romane, au fost cei mai insistenti si mai perseverinti in acest scop. Citeste si o sursa demna – Opera politica a marelui Eminescu. Poate iti vin in cap si alte prostii, decit sa fii mindru de moldovenismul tau primitiv! E una sa fii mindru de istoria medievala a Moldovei (dar si acolo ai sa gasesti in letopisete ca scriem pre romaneste, ca sa poata citi aceasta carte si in Moldova, si in Tara Romaneasca, si in Transilvania…). Sa lasam agresivitatea bolsevica si sa devenim mai culti, putina cultura o sa ne intoarca in leaganul romanesc!

 9. faza lui voronin cu idiotii e vesteda de tot cu atat mai mult ca in gagauzia pcrm a luat 60%.

 10. ilie, stai linistit si nu raufla tare , ca itzi tremure degetele cand scrii.auzi demagogule, ca scriem pe romaneste(lasa si sa vorbim pe romaneste), nu inseamna si nu arata ca ei se considerau romani din actuala romanie(sau chiar romani cum zici). dupa tine vezi ca si singur zici , la formarea statului actual roman au stat in marea parte ,moldovenii, care acuma se considera moldoveni romani. lasai sa se considere, nam nimica impotriva. vezi , numai ca partea noastra a fostei Moldove, na participat la asa formare, ma rog din motive care nu a depins de noi si de fapt de care nu regret(nu am in vedere ca ma bucur ca am fostocupatzi de rusi).agresivitate eu nam, in deosebi bolsevica, datzi-mi pace mie, si celorlaltzi sa fim ce dorim .vorbirea unei si aceeasilimbi nu inseamna ca esti ceia ce vorbesti, pilde multe sint, atit in europa , atit si in lume dar aceste popoare sau identificat asa cum se considera ei insusi.

 11. Pt. robin hud…
  Tu ai fost vreodata in Romania? Ai vazut vreo diferenta intre felul cum vorbim noi si cei de peste prut? Portul national si tot ce ai enumerat tu acolo?! Cum se face atunci ca Stefan cel Mare este considerat cel mai mare roman? Dar Eminescu? Dar Vieru?
  Tu ai ajuns singur la concluzia ca esti moldovean sau ti s-a spus la scoala?
  Eu am ajuns singura la concluzia ca sunt mai intii romanca si apoi moldoveanca. Dupa ce am citit si mi-am pus logica in functiune… Vorbim aceeasi limba si ne tragem toti de la daco-romani…
  Cit despre diferentele de bucatarie, chiar si aici in Basarabia sunt diferente intre nord, centru si sud… asa ca nu exagera…
  Nimeni nu poate sa faca unirea fara acordul marilor puteri, sa fim realisti… cu toate ca as vrea, enorm de mult as vrea… Am ajuns sa visez si noaptea ziua cind ne vom uni.
  Dar pentru moment cred ca ar fi suficient sa se spuna adevarul acestui popor ratacit.
  Eu tin minte cind eram mica, prin ’90, cum vorbeau vecinii… ca daca vin romanii o sa ne umple de paduchi, ca o sa ne bata la scoala s. a. Si ma intrebam atunci cine o fi fiind romanii astia???
  Pe urma am aflat… Si sunt fericita si mindra sa spun ca stiu! Stiu adevarul! Iar adevarul e putere.

 12. Pt John

  Nu eu am scris articolul, ci Constantin Tanase, holbeaza oleaca ochii, zapacitule.

 13. Nu mai merge, Dna Pavlicenco, Unirea! Au trecut circumstantele, si nu mai exista nici un motiv pentru a o infaptui. Chiar nici unul. Cred ca vom ramane doua state romanesti leit Germaniei si Austriei, avem cele mai mari perspective sa ajungem in ipostaza celor doua tari, care, apropo, vorbesc aceeasi limba, dar se denumesc ca etnii si natiuni diferite. Uniunea Europeana, Dna Pavlicenco, v-a spus clar ca nu are nicigand sa tolereze aceasta unire, si nu va va da nici o sansa sa o faceti. Chiar credeti, ca o veti infaptui fara acordul UE, SUA, Russiei? Aveti destula putere si sustinere din partea electoratului in aceasta privinta? Ca dorinta Dlui Basescu, Pavlicenco, mai putin in ultimul timp Ghimpu, este mult prea mizera pentru a incepe macar vorba despre asta. Asa si vom ramane, Dna Pavlicenco, doua state, vorbind aceeasi limba, culturi si identitate comuna, doar ca delimitati ca teritoriu, etnii si natiuni. Circumstantele gesostrategice si politice sunt in defavoarea acestui vis, devenit deja iluzoriu. O sa sarbatorim Marea Unire ca o recunoastere a identitatii noastre comune, si atat.

 14. „…Pt John

  Nu eu am scris articolul, ci Comnstantin Tanase, holbeaza oleaca ochii, zapacitule…”

  Ian, holbeaza mai bine si tu ochii si vezi ce cadouri faceai la komunari:

  „…Интересную статью о фальсификациях и подкупе избирателей Филатом написала В. Павличенко, та самая, которая открыто выступает за Унирю. ..”

  (http://ava.md/news/09642-chernei-bol-shinstvo-kishinevcev-progolosovalo-za-kommunistov-eto-votum-nedoveriya-mestnim-vlastyam.html)

 15. Uitativa ce era sa avem in parlament
  Voronin II
  „holbeaza oleaca ochii, zapacitule.”

 16. Doamna Pavlicenco e timpul sa deveniti mai inteligenta,basarabenii se mindresc ca sunt romani,dar asta nu inseamna ca trebuie sa strige pe strazi sa pe la micile ecrane asta trebuie sa intelegeti si eu sunt un pic mai rezervat la asta ,dar cind joaca nationala de fotbal Romaniei si cind se intoneaza imnul de stat totul imi este clar mi se face pielea gaina si am niste emotii de neexplicat!asta nu inseamna ca trebuie sa strig tare situatia acum este de o alta natura si e timpul sa intelegeti asta!

 17. DOMNILOR !!! SCUZE ACUM PUTEM GASI 1001 … ASA SUNTEM … ASTEPTAM SA FIM BATUTI , SI DUPA FACEM .. DACA INCA MAI FACEM … DA CE TARILE BALTICE NU TOT ASA AU FOST ? DA CAUCAZUL ? DA ALTE POPOARE DIN FOSTA URSS …. ? TRIST SI CHIAR FOARTE TRIST !!!

 18. pentru kate.dupa cum intzeleg ai o virsta de cam 20-25 ani si de atita itzi dau crezare.in rest, in romania am fost si nu o singura data, impresiile lasa de dorit, in deosebi garile auto sau de tren, taxsimetristii la fel eun pericol pentru cei ce vin , blocuri de culoare sura.is mai frumoase orasele din partea Moldovei, in deosebi Piatra -Neamtz.accent tziganesc pe strazi si manele din toate partzile, chiar si din automobile luxsoase si alte.si itzi mai zic ca am muncit in doua firme de constructzii in spania unde erau cate 40-50 romani, nivelul tzaranului moldovean e mai superior si la fel dupa comportare, nu mai vorbesc de imaginea romanilor in lume.dar daca ai ajuns sa vusezi, esti obsedata, ce arata si dereglari psihice. e timpul sa faci vizita la psihiatru, fiindca unii obsedatzi nu termina cu zilele bine.

 19. pentru John.-cum itzi place vocabularul liderului pafliucenco?te impresioneaza?!mai vreai unire.

 20. Pentru Sergiu

  Mie mi se face „pielea gaina” cand vad romani care gandesc si simt ca tine!! Explica-ti mai bine …emotiile,baiatule!! Iar cand auzi Imnul de stat al Tarii Mele, pune-ti vata in urechi si inchide ochii. Pentru tine astea nu o sa insemne nimic , NICIODATA!! Si nu mai indemna pe altii la …inteligenta. Daca nu ti-e destula cata o ai, nu o oferii altora, ramai cu ea!! Ce ziceai de „piele de gaina”?

 21. pt. celalalt Sergiu: d-na e suficient de inteligenta, poate chiar prea inteligenta comparativ cu clovnii din politica moldoveneasca

 22. pentru nicolae. eu demult am zis ca acest partid e ca a lui rosca, merge si face tot in favoarea comicilor.da vocabularul ei uitatziva, e ca la anka pulemiotcitza.asa si o vad pe pafliucenco cu mauzeru la briu si cu panglica rosie in piept.

 23. Pt sergiu

  Articolul nu-mi apartine. E al lui Constantin Tanase, dar cred si eu asa. Insa nu-mi apartine.

 24. KATE draga!!

  Daca tu astepti sa iti dea voie marile puteri sa te unesti cu Romania, asta nu se va intampla niciodata. Nu-ti vor face acest cadou si nici aceasta placere.Unirea se castiga si pentru ea se lupta!!Cade unul, vin altii 10 in locul lui. Daca nu gandesti asa, neam de neamul nostru nu va castiga nimic , decat dezonoare si sclavie. Aminteste-ti de 24 Ianuarie 1859!! Cine a vrut Unirea atunci? Cine a facut-o „cadou”? Sultanu? Tarul? Imparatul Germaniei sau Austriei? Nici macar marii boieri ai Tarii Moldovei sau Tarii Romanesti nu au dorit-o!! Au dorit-o la inceput un pumn de oameni luminati, intelectuali scoliti in Occident,care au convins milioane si milioane de oameni din cele doua Principate despre adevarul si dreptatea lor!!Cu oameni ca Sergiu la asa ceva nu ajungi!! Ei sunt romani de bucatarie si de meciuri de fotbal!!
  Sst!! ca ne-aude Putin ca sustinem ca suntem roamni si ne da la fund!!
  Ce zici Kate? Nu-i asa? Astea nu sunt basme , draga Kate. Sunt fapte,fapte facute de oameni.Nici de zei, nici de diavoli. De oameni, Kate.

 25. Pt Igor
  Si Igor Botan judeca precum judeci tu!! Ba inca si mai pervers!! Filozofia lui 30% care determina viata , gandirea si saracia /bunastarea a 70%!! Excelenta aceasta filozofie, Igore!! Si fooooooarte dreapta!

 26. Robinhud ai auzit de poetul moldovean Vasile Alecsandri nascut la Mircesti nu foarte departe de Iasi ? Atat de mult a dorit unirea cu Muntenia si formarea Romaniei incat a scris versurile unui f. frumos cantec denumit ,, Hora Unirii” cantat intotdeauna pe 24 ianuarie . Mentionez 2-3 versuri :
  Hai sa dam mana cu mana
  Cei cu inima romana
  Sa-nvartim hora fratiei
  Pe pamantul Romaniei
  ……………………..
  Era un moldovean adevarat ,scolit ,un poet mare la vremea lui. Asa a aparut Romania prin vrerea moldovenilor si muntenilor ,avand primul domnitor pe Alexandru Ioan Cuza.
  Basarabia nu a putut nici macar sa-ai spuna o parere pentru ca era o gubernie ruseasca. Cand a putut a facut-o.

 27. Cele mai frumoase Hori ale Unirii se fac la Iasi in Piata Unirii si la Focsani.Moldovenii fac aceasta sarbatoare cu bucurie .
  Toti romanii stiu ca in trecut au fost nenumarate razboaie intre moldoveni si munteni;intre moldoveni si ardeleni;intre munteni si ardeleni. Ideea unirii a aparut in timp si s-a dovedit buna pentru ca
  ,, Unde-i unu nu-i putere
  La nevoi si la durere
  Unde-s multi puterea creste
  Si dusmanu nu sporeste”
  Robinhud ai ramas cam la gandirea de pana la 1859 . Asa se gandea inainte de unire, cum gandesti matale.Nu-ti dai seama dar te incadrezi f. bine in una din categoriile f. bine precizate de d-l Tanase

 28. Mă lume,lume !Istoria scrisă a fost.De ce vă vîrcoleşte Naiba pe un loc?De sute şi milioane de ori aţi recunoscut că sunteţi români şi punctum.Nu-i să fie…Iarăşi vin debilii ca dupa punctum mai pun şi vergulae ca apoi iar de la început.Şi tot pe un loc.Dragostea noastră română este ca o dragoste în prezervativ,mişcări sunt-progres nimic.
  Naţiune Română,Etnie Moldovenească scoateţi prezervativele din minţile voastre şi faceţi în continuare lucruri bune şi frumoase ca apoi la bătrîneţe să va măndriţi de ce aţi făcut altădată.
  Naţiune Română scoateţi prezervativele şi faceţi copii frumoşi ai neamului român.
  Naţiune română luptă pentru dragoste,căci doar în jurul celora ce luptă se fac legende aurite ca apoi să fie citite cu măndreţe de nepoţii voştri.
  Naţiune Româna Fă DRAGOSTE CURATĂ!

  ANEXE.O tentativa de a face dragoste curată,dar vb ceia mişcări sînt progres IOK.

  Societatea civila contra federalizarii. Scrisoare deschisa ambasadorului William Hill.
  Excelentei Sale Domnului William Hill,

  Ambasador-sef al Misiunii OSCE

  Stimate Domnule Ambasador,

  Va suntem recunoscatori pentru faptul ca ati acceptat sa ne primiti in audienta, dandu-ne astfel posibilitatea de a ne exprima direct durerile si necazurile ce ne coplesesc in acest moment crucial pentru destinul nostru romanesc in legatura cu preconizata federalizare a republicii, inspirata de fortele imperiale rusesti, sustinuta de OSCE si de Statele Unite ale Americii.

  Iertata sa ne fie indrazneala, dar avem impresia, ca Misiunea OSCE de la Chisinau habar nu are de istoria Moldovei si a Principatelor Romane in genere, de aspiratiile bimilenare ale romanilor de a se vedea sub acelasi drapel si a trai (ca si celelalte popoare civilizate) in hotarele unui singur stat national, de eforturile depuse de ei in aceasta directie inca din antichitate, de pe timpul Regelui Daciei Burebista (aa.80-44 i.e.n.) si pana in prezent, ca Romanii Moldoveni si Munteni s-au autodeterminat inca in anul 1859, unindu-se in mod democratic si creand Statul Modern Roman, iar in 1918, in urma destramarii imperiilor tarist si austro-ungar, in baza acelorasi drepturi la autodeterminare, la Patria-mama Romania revin tot pe cale democratica si celelalte stravechi provincii romanesti Basarabia, Bucovina si Transilvania, desavarsindu-se astfel formarea Statului National Unitar Roman pe teritoriul national al Daciei strabune, ca aceasta unire a romanilor a fost aprobata de comunitatea internationala prin Congresul de Pace de la Paris din 28.10.1920, ca garantii acestei Mari Uniri a Romanilor au fost si sunt Marile Puteri ale Lumii: SUA, Anglia, Franta, Italia si Japonia (de ce nu ni se respecta acest drept legitim?); ca in baza pactului “Molotov-Ribbentrop” Germania hitlerista si Rusia stalinista, sfidand hotararile Congresului nominalizat de la Paris, au decis reimpartirea Europei in zonele sale de interese, una din consecintele careia a fost rapirea de catre Rusia a Basarabiei si a nordului Bucovinei la 28 iunie 1940; ca desi Rusia a condamnat acest Pact, socotindu-l nul din momentul semnarii, consecintele lui nici pana azi nu sunt lichidate si romanii sunt siliti sa traiasca in doua state romanesti separate, ca aceste nedreptati fata de poporul roman trebuie lichidate in mod neconditionat.

  Convinsi de faptul ca Misiunea OSCE nu cunoaste adevarul istoric despre romani, iar SUA si-au uitat angajamentele ce le revin fata de ei, conform deciziilor Congresului de Pace de la Paris din 28.10.1920, ne vedem nevoiti a ne opri succint asupra calvarului prin care le-a fost dat sa treaca romanilor basarabeni in timpul ocupatiei rusesti de la 1812 incoace.

  Este cunoscut faptul ca Rusia tarista, iar apoi si cea comunista pana in prezent, de 13 ori a invadat si a ocupat Moldova (anii 1711, 1736-1739, 1787, 1806-1812, 1828-1834, 1848, 1853, 1878, 1916-1920, 1920-1940, 1944, 1991-1992), transformand teritoriul ei in teatrul operatiunilor militare ale razboaielor sale de cotropire si dominatie in Balcani si-n Europa, arzandu-ne si pustiindu-ne satele si orasele, hacuindu-ne pamantul, luandu-ne parintii si fratii drept carne de tun in macelurile pentru interesele sale imperialiste, transformand populatia bastinasa in ostatici si-n sclavi pentru asigurarea materiala a spatelui frontului lor; punandu-ne sarma ghimpata la Prut si despartindu-ne de fratii si parintii nostri, de locurile sfinte si dragi sufletului nostru: Suceava, Baia, Iasi, Bucuresti, Alba Iulia, Putna, Voronet, unde-si au somnul de veci marii si luminatii nostri domnitori Alexandru cel Bun, Mircea cel Batran, Stefan cel Mare si Sfant, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, ilustrii nostri oameni de stiinta si cultura romaneasca Mitropolitii Varlaam si Dosoftei, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Octavian Goga, Onisifor Ghibu, Pan Halippa etc. Pentru a vizita aceste locuri istorice si a ne omagia inaintasii am fost si suntem nevoiti sa trecem vama rusinoasa si injositoare de la Prut – o nedreptate strigatoare la cer.

  Pe parcursul acestor ani Rusia a promovat si mai promoveaza inca in Basarabia o politica acerba de deznationalizare a populatiei bastinase prin deportari masive interminabile, exterminarea ei prin numeroase executii, foamete organizata, infectare cu tifos, holera si ciuma, intemnitari in puzderia de puscarii si gulaguri ale imperiului. Numai in primele doua decenii dupa rapirea si ocuparea Basarabiei in 1812 tarismul a impartit ciracilor sai 584 mii desetine de pamant in judetele Akkerman, Bender si Ismail si a fondat aici pentru acesti colonisti, adusi din toate colturile imperiului, 100 de sate, iar pentru fostii ei militari inca 10 stanite cazacesti, care au infiintat asa-numita “Oaste cazaceasca de pe Dunare” – batalioane tariste de intimidare, de pedepsire si de subjugare a bastinasilor. In 1861 de-acum 300 mii de colonisti rusi stapaneau 21% din intreaga suprafata de pamant din judetele nominalizate si 29,5% din cele ale judetului Tiraspol. Tarismul a colonizat Basarabia nu numai cu rusi, dar si cu colonisti adusi din tarile balcanice, Germania, Elvetia etc., inzestrand fiecare din aceste familii cu cate 60 desetine de pamant, scutindu-le de serviciul militar in armata pe 50 de ani, iar de impozite pe 10 ani. Deja in anul 1853 in judetele Bender, Akkerman, Ismail numai pentru colonistii gagauzi si bulgari au fost infiintate peste 73 de sate, carora li s-au dat in stapanire 527,6 mii desetine de pamant (Istoria RSS Moldovenesti in 2 vol., Chisinau, 1967, vol.I, pag. 405, 408, 410).

  Inzecit mai dura si mai barbara a fost si este politica ocupationista a Rusiei comuniste. Numai in anii 1940-1941 din Basarabia si nordul Bucovinei au fost deportati in Rusia peste 300 mii de oameni sau 12% din populatia Moldovei. Retragandu-se din Basarabia in vara anului 1941 ea a pradat si a jefuit acest teritoriu. Numai din Chisinau au fost demontate si transportate in regiunile rasaritene ale sale 190 de intreprinderi industriale. Din RSSM au fost incarcate si trimise in Rusia 4076 vagoane cu utilaje industriale, masini agricole, materie prima, grau, produse alimentare. Au fost expediate incolo mii de vagoane cu conserve, legume, fructe, rechizitionate in mare parte de la tarani, sute de mii de litri de vin, spirt si coniac de la depozitele fabricilor de vin din Straseni, Orhei, Balti, Nisporeni, Floresti, Cahul, Ismail, Cetatea Alba. Din fiecare judet al Basarabiei s-au transportat in Rusia cate 60 mii de oi, 20 mii cai, 6500 bovine. Parasind Basarabia, Rusia a aplicat aici tactica pamantului ars incendiind si distrugand prin dinamitare orasele nominalizate mai sus. Daca administratia romana in 1940 lasase in Basarabia 25019 firme industriale, apoi in vara anului 1941 rusii in retragere le-au devastat, incendiat pe toate (Anton Moraru. Istoria romanilor, Chisinau, 1995, p.364-365).

  Cu o furie salbatica si pustiitoare au revenit hoardele bolsevice in Basarabia in anul 1944. Ele au distrus prin bombardamente de artilerie si de aviatie 76% din spatiul locativ al Chisinaului, 85% din cel al Tighinei, 71% din cel al Orheiului, 50% din cladirile orasului Balti, 44% din cele ale Tiraspolului, iar dupa aceasta au dat republica pe mana diviziei 25 NKVD pentru a restabili aici puterea sovietica prin teroare si inchizitie comunista (A.Moraru, op. cit., p. 387). Pana in anul 1964 din republica au fost deportati in Rusia peste 1 milion de romani (Gheorghe Cioranescu. Basarabia pamant romanesc, Bucuresti, 2002, p. 295). Rusia comunista in complicitate cu Ucraina expansionista au amputat RSSM de judetele Hotin, Cetatea Alba, Ismail, de nordul Bucovinei (actuala regiune Cernauti), de Maramuresul istoric, anexand in mod criminal aceste teritorii la diferite regiuni ale Ucrainei, lipsind republica de iesire la Dunare, Marea Neagra si Muntii Carpati. Astfel, romanii din Basarabia, Nordul Bucovinei si Maramures, nu numai ca au fost instrainati cu forta de fratii din Romania, dar au fost si dispersati, anihilandu-se astfel rezistenta lor impotriva ocupantilor rusi si ucraineni. In locul celor deportati din Basarabia au fost aduse puhoaie neintrerupte de rusi, ucraineni si alte etnii din imperiul sovietic, oameni nu de cea mai buna calitate. Numai in 1944-1953 Basarabia a fost colonizata cu 500 mii de astfel de colonisti (Gh. Cioranescu, op. cit., p. 294-296). Prin Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Ucrainene din 14.11.1945 a fost schimbata denumirea a peste 90 de sate romanesti din judetele Ismail si Akkerman. Astfel, denumirea satului Amara a fost schimbata in Dolinscoe, Aprodul Purice in Peremoga, Balta in Plavni, Regina Maria in Marianovka etc. (A. Moraru, op. cit., p. 390). Similar s-a procedat si cu satele romanesti din nordul Bucovinei si judetul Hotin (Ion Dron. Localitati cu nume romanesti in regiunea Cernauti. Destin Romanesc, 1998, nr. 2, p. 39-56) si chiar din R. Moldova.

  Politica de epurare a bastinasilor din republica prin deportarea “benevola” a lor si colonizarea ei cu straini si, in primul rand cu slavi, continua si in prezent. Aceasta a luat amploare inspaimantatoare in timpul actualei guvernari comuniste. Acest fenomen este generat de acapararea industriei si comertului de catre rusi si ucraineni. In acest scop ei au creat Asociatia industriasilor si intreprinzatorilor, care si-a pus ca scop disponibilizarea din lucru a bastinasilor pe motivul reducerii de personal si angajarea in locul acestora a consangenilor ultimilor. In consecinta, peste 1 mil. de romani basarabeni au plecat peste hotare in cautare de lucru, unde muncesc la negru. In locul lor numai in 10 luni ale anului 2002 in republica au sosit peste 607 mii imigranti, in temei slavi. Din ei 3917 au savarsit aici crime si au fost arestati de politie, trasi la raspundere penala si administrativa pentru faptele savarsite (Nezavisimaia Moldova, 24.12.2002, p. 2). Anume Rusia ni l-a trimis in Transnistria pe Igor Smirnov, punandu-i drept sarcina uzurparea puterii de stat in aceasta regiune, tintuirea republicii Moldova de steaua Kremlinului, transformarea ei intr-un bastion rusesc impotriva statelor din sud-estul Europei. Anume Rusia a inarmat si a trimis in Transnistria zeci de mii de cazaci si gardisti in frunte cu faimosul Kostenko pentru a ingenunchea Republica Moldova si a o mentine in orbita Moscovei. Anume armata a 14-a rusa de ocupatie, condusa de odiosul general Lebed, a jucat rolul decisiv in capitularea Moldovei in razboiul de pe Nistru (Interviurile lui Ig. Smirnov si a deputatului Iu. Afanasiev din ziarul “Literaturnaia Gazeta” din 05.02.1990, precum si declaratiile umilitoare si agresive la adresa poporului nostru din cuvantarea tinuta in Parlamentul R. Moldova in anul 2002 de catre Selezniov, Presedintele Dumei de Stat din Federatia Rusa ).

  Inarmarea si parasutarea teroristilor impotriva Basarabiei si a Romaniei este practicata de Rusia de decenii si chiar de secole. Numai in anii 1918-1925 ea a organizat si a trimis in Basarabia 118 grupuri teroriste si bande inarmate, a caror misiune era sa atace si sa jefuiasca satele basarabene, semanand aici panica si incertitudine (Gh. Cioranescu, op. cit., p. 21). Iata de ce pe buna dreptate Lenin a numit Rusia “Inchisoare a popoarelor”, A. Soljenitin “Arhipelag Gulag”, Presedintele SUA R. Reagan “Imperiu al raului”.

  Si dupa acest potop de rele ce ni le-a facut Rusia pe parcursul istoriei, guvernele proruse de la Chisinau (cu binecuvantarea OSCE si SUA) tot pe aceasta tara agresiva si barbara, cu apucaturi tataro-mongole, ostila intereselor noastre nationale si pe sora ei mai mica Ucraina, contaminata si ea de aceleasi patimi expansioniste, ni le impun ca state mediatoare si garante in “aplanarea conflictului” dintre Chisinau si Tiraspol, regizat si realizat de Moscova si Kiev cu mainile renegatilor nationali locali. Este un nonsens, o aberatie regretabila, sustinuta si incurajata chiar de catre OSCE si SUA, in care ne pusesem toate sperantele si le-am asteptat ca pe Mesia atatia ani de instrainare de Patria-Mama Romania, de Europa, ca, in sfarsit, ne vor ajuta si ne vor face dreptate, doar America si Europa sunt garantii Marii Uniri a Romanilor din anul 1918.

  Si iata ca aceste organisme internationale respectabile si cu autoritate (OSCE si SUA) in activitatea lor la Chisinau ocrotesc nu victima (R. Moldova), ci sprijina calaul ei (Rusia si Ucraina), care ne-au impilat, ne-au exterminat si ne-au amputat teritoriile, izolandu-ne de fratii de peste Prut prin hotare nedrepte, lipsindu-ne de iesirea la Dunare si Marea Neagra, la Muntii Carpati – citadela noastra de supravietuire in anii de rastriste. Avem noi oare nevoie de astfel de servicii?!

  In zadar Va cazniti, Domnule Ambasador, sa stergeti din memoria noastra noianul de rele ce ni le-au facut Rusia si Ucraina pe parcursul istoriei – munca inutila si fara sansa de izbanda! Se vede de la o posta ca tot Raul cel Mare continua sa vina in Moldova anume de la aceste tari, de la diasporele lor parasutate aici cu ambitii imperiale si expansioniste. Chiar nu e clar?!

  In aceste conditii de ce n-ati proceda ca inteleptul Presedinte Francez Charle de Gaule cu diaspora franceza din Algeria, rechemandu-si-o acasa si de ce nu i-ati cere Rusiei si Ucrainei sa-si recheme diasporele sale agresive de la noi, lasandu-ne in pace, sau cum a procedat, de ce nu, chiar si Hitler cu diaspora germana din Basarabia si Nordul Bucovinei in 1940, repatriind-o? Istoria cunoaste destule exemple similare, inclusiv evacuarea ciocoilor rusi in vara anului 1941. Toate lucrurile ar reveni la normal pe cale democratica si justa. De ce n-ati cere Rusiei ca in termen de 3-4 zile sa se care cu armata sa de ocupatie din Transnistria – focarul agresiunilor rusesti impotriva Moldovei, asa cum ea (Rusia) a silit Romania in 1940 sa evacueze Basarabia in termen de 4 zile? Cu atat mai mult ca au trecut 12 ani de cand Moldova e stat “independent” si conform constitutiei sale nu se admite stationarea armatelor straine pe teritoriul ei. De ce o corcoliti atata ca pe o muiere naravasa, finantandu-i plecarea cu milioane de dolari si ea tot nu mai pleaca de aici? De ce admiteti ca ea sa-i fluture cu buzduganul Moldovei, amenintand-o ca va aplica forta militara pentru a-si apara consangenii “rataciti” prin partile noastre? De ce o invitati in NATO? Ca sa tranteasca si acolo in masa cu cizma, cum a facut N. Hrusciov cu papucul la ONU in anul 1961? Sunt inca multe оntrebari care cer raspunsuri clare si corecte de la Domnia Voastra.

  Nu mai vrem sa experimenteze cu noi nici Europa, nici America prin federalizarea Republicii Moldova! Destul cit au experimentat ele, lasandu-ne prada Rusiei imperialiste! Destul cit a experimentat cu noi “imperiul raului” timp de aproape 2 secole la rand, aducand pe capul nostru numeroase razboaie de cotropire, pustiiri, holera, ciuma, tifos, raie, SIDA, foamete, colhozuri, deportari, gulaguri, colonizari, otravirea pamantului si a apelor noastre cu tot felul de chimicale si pesticide pentru a ne sterge de pa fata pamantului! Federalizati, Domnule Ambasador, Ucraina, care s-a transformat si ea intr-un imperiu, anexand cu ajutorul Rusiei imense bucati de pamant romanesc si sute de mii de romani, pamant polonez, unguresc, cehoslovac etc., tatarii din Crimeea! Federalizati Franta, Anglia, Italia si daca vom vedea ca aceasta e bine, poate vom incerca si noi sa facem acest lucru. Dar pana atunci scutiti-ne de federalizare!

  Actualmente chiar din primul an de guvernare, Partidul Comunistilor din R. Moldova a reusit sa incalce in mod flagrant drepturile omului si cele nationale ale populatiei majoritare bastinase romanesti, sa rusifice permanent legislatia republicii, adoptata de parlamentele precedente, prin anularea ei sau prin introducerea modificarilor si completarilor proimperiale in ea si alte actiuni, care au trezit revolta legitima a elevilor liceelor si scolilor, studentilor, profesorilor si parintilor, care in iarna-primavara anului 2002 au protestat nonstop timp de 4 luni de zile in Piata Marii Adunari Nationale si in Oraselul Libertatii din fata Presedintiei si Parlamentului, iar Consiliul Europei, la cererea conducerii PPCD, a fost nevoit sa oblige Guvernul R. Moldova sa revada 13 proiecte de legi si decizii antisociale si antinationale, o parte din care nici pana in prezent nu sunt solutionate (suspendarea predarii istoriei romanilor si inlocuirea ei cu istoria falsificata si trunchiata a Moldovei, lichidarea dictatului comunist la Radioteleviziunea nationala si instituirea Radioteleviziunii publice, incetarea persecutarii clerului Mitropoliei Basarabiei etc.). Oare aceste actiuni reactionare ale actualei guvernari comuniste nu sunt dovezi incontestabile, ca actuala clasa politica (comunista) de la Chisinau este duplicitara si fatarnica, ca scopul urmarit de ea este rusificarea populatiei bastinase romanesti din Basarabia si transformarea acestei provincii in gubernie ruseasca?

  Oare n-ati inteles un lucru evident, ca guvernantii actuali ai R. Moldova zic una la Strasbourg si fac alta, intorcandu-se la Chisinau? Mai e nevoie de alte argumente pentru a intelege starea reala a lucrurilor din R. Moldova, pamant rapit de Stalin de la Romania cu acordul lui Hitler?

  Au dreptul la autodeterminare doar natiunile si nu teritoriile, cum insistati sa faceti, contrar vointei noastre, cu Transnistria. Diasporele nu sunt NATIUNI. Ele nu au dreptul la autodeterminare pe teritoriul statului gazda si nici de a-si impune limba sa natiunii statului primitor! R. Moldova nu este stat polietnic, cum afirma presedintele Voronin. Cunoscand prea bine acest lucru, America si OSCE rad de prostia lui, dar il aproba. Straniu lucru se intampla in Moldova.

  11 ani de targuiala rusinoasa si de cedari interminabile si nejustificate bandei imperiale smirnoviste de la Tiraspol, 11 ani de umilire insuportabila a R. Moldova, de irosire continua a banilor POPORULUI pentru finantarea activitatii Comisiei Unificate de Control, a fortelor militare “pacifiste” proruse, a diverselor Comisii de Stat de Conciliere dintre Chisinau si Tiraspol, a Ministerului Reintregirii si Integritatii Teritoriale a R. Moldova, a Misiunii OSCE in R. Moldova – toate aceste gauri de secatuire a Bugetului si Vistieriei Statului, sunt dovezi incontestabile a inutilitatii acestor imense cheltuieli, menite sa creeze iluzia legitimitatii existentei statului R. Moldova, lipsit de orice perspectiva politica, juridica, istorica si economica.

  Impunerea dictatului diasporelor slavone si gagauzo-bulgare poporului primitor si statului-gazda R. Moldova este o crima fara de precedent in istorie, pe care intentioneaza s-o realizeze generalul rus, presedintele Voronin prin mijloace fariseice, sustinut de catre OSCE si SUA; o tentativa de a invesnici consecintele Pactului criminal “Molotov-Ribbentrop” prin perpetuarea existentei acestui stat efemer, smuls din trupul Romaniei. Intelege sau nu Domnia Voastra acest lucru?

  In temeiul celor expuse si in baza dreptului natiunilor la autodeterminare, realizat de catre Sfatul Tarii la 27 martie 1918, Congresului de Pace de la Paris din 28.10.1920, recunoasterii de catre Federatia Rusa in tratatul cu Romania a raptului Basarabiei in 1940, Va rugam, Domnule Ambasador William Hill,

  Opriti terorizarea republicii cu federalizarea!

  Cerem decomunizarea republicii si decolonizarea ei de slavii veniti aici dupa anul 1940!

  Jos consecintele pactului “Molotov-Ribbentrop”!

  Hotarul dintre Moldova si Ucraina – pe Nistru, frontiera fortificata de natura dintre aceste state!

  Restabilirea Republicii Autonome Moldovenesti in componenta Ucrainei in hotarele ei din 1924, cu capitala in orasul Balta, precum hotarase atunci de comun acord Moscova si Kiev!

  Retrocedarea catre Republica Moldova a nordului Bucovinei, Tinutului Herta, Maramuresului istoric (Transcarpatia romaneasca), Insulei Serpilor si a stravechilor judete ale Basarabiei: Hotin, Cetatea Alba, Ismail.

  Un stat de drept se poate edifica doar pe adevar si dreptate si nu pe crima si minciuna, cum se incearca a se face acum la noi!

  Nu mai vrem sa fim poligon de lupta dintre Est si Vest! Vrem in Europa si NATO impreuna cu Patria-Mama Romania ca unitate statala integra!

  Jos hotarul de la Prut!

  Nu Va luati pacate pe suflet, federalizandu-ne republica, Domnule Ambasador-sef William Hill! Lasati-ne in pace! Ne va purta Dumnezeu de grija, daca D-voastra nu ne puteti ajuta.

  Iacob Golovca – presedintele A.C.L.C.P.M.R.

  Anatol Petrencu- presedintele asociatiei istoricilor.

  Vadim Pirogan – presedintele A.V.R.C.V.R.A.R.

  Dionisie Buburuz – Academia de stiinte ecologice.

  Valentina Sturza – Asociatia fostilor deportati si detinuti politici.

  Ion Balan – Societatea culturala a romanilor basarabeni.

  Mihai Cibotaru – Societatea culturala “Albina Romaneasca”.

  Anatol Corj – directorul Centrului Cultural “Memoria Neamului”.

  Olga Capatina – Asociatia mamelor ostasilor.

  Andrei Covrig – Alianta organizatiilor veteranilor de razboi.

  Alianta participantilor la luptele din anul 1991-1992 pentru independenta si integritatea republicii Moldova.

  Alianta participantilor la luptele pentru integritatea teritoriala a Republicii Moldova judetul Chisinau, inclusiv municipiul Chisinau.

  Miscarea veteranilor din Moldova.

  Asociatia veteranilor de razboi din R. Moldova pentru pace si intelegere in Europa.

  Petru Grozavu – Asociatia Culturala “Dunarea si Marea”.

  Oleg Brega – ONG Hyde Park

  M. Cimpoi – academician, scriitor;

  A. Suceveanu – scriitor;

  Gr. Vieru – academician, scriitor;

  V. Vasilache – scriitor;

  S. Saca – scriitor;

  A. Gromov – scriitor;

  S. Vangheli – scriitor;

  Gh. Voda – scriitor;

  V. Romnaciuc – scriitor;

  Iu. Colesnic – scriitor, editor;

  Vl. Zbоrciog – scriitor;

  Is. Doctoreanu – scriitor, teolog;

  A. Mosanu – istoric, profesor, doctor habilitat;

  I. Dediu – biolog, academician;

  P. Soltan – matematician, academician;

  S. Berejan – filolog, academician;

  I. Borsevici – istoric, filozof, academician;

  Ciobanu – filolog, academician;
  D. Dragnev – istoric, membru corespondent al A.S. a R.M.
  V. Dumitras – inginer-economist;

  Iesianu – istoric, academician;
  V. Marina – fiz.-mat., doctor habilitat;

  A. Spоnu – medic, profesor, doctor habilitat;

  A. Ursu – fiz.-mat., doctor conferentiar;

  Roscovan – geograf, doctor conferentiar;
  A. Codru – poet, regizor;

  D. Olarescu – doctor in arta;

  Vl. Druc – regizor;

  M. Chistruga – regizor;

  I. Bolboceanu – operator;

  P. Balan – operator;

  A. Plamadeala – doctor in arta;

  V. Popa – scenarist;

  A. Buruiana – regizor;

  B. Movila – jurnalist, editor;

  St. Saharneanu – jurnalist;

  Val. Butnaru – jurnalist;

  C. Tanase – jurnalist;

  P. Bogatu – jurnalist;

  C. Cheianu – jurnalist;

  N. Negru – jurnalist;

  V. Nastase – jurnalist;

  E. Josanu – jurnalist;

  C. Pirtac – jurnalist;

  N. Rusnac – pictor;

  A. Mudrea – pictor;

  S. Zamsa – pictor;

  V. Savca – pictor;

  A. Raileanu – pictor;

  Gh. Vrabie – pictor;

  I. Carmu – pictor;

  E. Romanescu – pictor;

  E. Bantea – pictor;

  V. Dohotaru – pictor;

  V. Vоrtosu – pictor;

  St. Jurja – cavaler al
  ordinului “Stefan cel Mare

  Oare nu-i chip de uniti încă o dată o singură dată în numele Domnului VĂ ROG,iar dacă nu atunci Zdohneşte Etnie Basarabeană cu sînge românesc,sub sabia Ţaristă ruso-komunistă.

 29. In octombrie 1956, Onisifor Ghibu (1883-1972), profesor roman de pedagogie, membru al Academiei Romane și politician, luptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918, i-a adresat lui Hrusciov un memoriu in care ii cerea sa repare crima lui Stalin si sa retrocedeze Basarabia Romaniei. A pretins, de asemenea, ca armata sovietica de ocupatie sa paraseasca tara. Reactia autoritatilor a fost prompta si dura. Onisifor Ghibu a fost arestat, judecat, condamnat si trimis la inchisoarea de la Fagaras.

  Redam in continuare memoriul integrat:

  Către Excelențele lor

  NICOLAE BULGANIN, Președinte al Consiliului de miniștri al URSS

  NICHITA HRUSCIOV, Secretar general al PC din URSS

  Felicitând întreg poporul rus pentru cele cuprinse în comunicatul dat de D-voastră privitor la apropiata retragere a trupelor sovietice din așa-zisele ”țări de democrație populară”, în numele poporului român de pe întreg teritoriul locuit de el, în numele dreptății imanente și în numele prieteniei adevărate care trebuie să se creeze de acum încolo între poporul român și poporul rus, vă rog, din adâncul sufletului meu, ca, în măsurile D-voastră referitoare la înlăturarea piedicilor ce stau în calea păcii dintre popoarele lumii întregi, să nu vă opriți la formula simplistă anunțată în comunicatul de astăzi, ci, ca adevărați marxiști-leniniști, să procedați, în teribilele clipe actuale cauzate de fostul dictator Iosif Vissarionovici Stalin, la lichidarea radicală a tuturor contrastelor și anomaliilor monstruase create de politica acestui temerar falsificator al marxism-leninismului și autor al imensei tragedii de astăzi a Rusiei și a omenirii.

  În acest sens, vă rog să procedați de urgență nu numai la retragerea trupelor sovietice din teritoriile în care ele au fost așezate de la 1944 încoace, ci și din toate acele teritorii în care ele au fost introduse, prin minciună, fraudă și teroare, între anii 1939, respectiv 1940-1944, respectiv 1945, acordând tuturor acelor teritorii, încorporate în ”mâna tare” a lui I. V. Stalin în URSS, deplina libertate de a-și hotărî singure soarta în conformitate cu enunciațiunile categorice și lapidare ale clasicilor marxismului, pe care socotesc necesar să vi le reamintesc aici, dat fiind că teroarea lui Stalin le-a acoperit cu un văl gros de uitare.

  În Declarația sa de la 26 octomvrie 1917, când Lenin a luat în mâinile sale cârma Rusiei revoluționare, el a spus printre altele: ”Prin anexiune sau acaparare a unor teritorii străine, guvernul înțelege, potrivit cu concepțiile despre drept ale democrației, în general, și a claselor celor ce muncesc, în special, orice alipire la un stat mare sau puternic a unei naționalități mici sau slabe, fără consimțământul și dorința acestei naționalități, dorință exprimată precis, limpede și cu bunăvoie, indiferent când a fost săvârșită această alipire, cu forța, sau ținută cu forța în cadrul hotarelor statului în chestiune. Indiferent, în sfârșit, dacă această națiune trăiește în Europa sau în depărtate țări transoceanice”. ”Dacă o națiune oarecare este ținută cu forța în cadrul hotarelor unui anumit stat, dacă în ciuda dorinței exprimate de ea, – indiferent dacă această dorință este exprimată prin presă, prin adunări populare, prin hotărâri ale partidelor sau prin revolte și răscoale împotriva asupririi naționale -, dacă, în ciuda acestei dorințe, nu i se acordă națiunii dreptul de a soluționa, prin vot liber, și numai după completa retragere a trupelor națiunii anexante sau, în general, ale națiunii mai puternice, de a soluționa fără cea mai mică constrângere problema formei existenței ei de stat, atunci alipirea ei constituie o anexiune, adică un act de cucerire și silnicie… Menținerea sau sporirea anexiunii Marilor-Ruși, este declarată de guvern ca anulată, imediat și fără rezervă.”

  Este mai clar ca lumina soarelui că această declarație programatică, principială și fundamentală, a primului guvern sovietic angajează cu sfințenie toate guvernele comuniste care stau pe baza ideologiei autentice a lui Lenin. Și este tot atât de clar că, în baza acestei declarații, Rusia lui Lenin a anulat, ”fără rezervă”, anexarea de către țarismul rus a Basarabiei și că ocuparea de către Stalin a Bucovinei de Nord și a 40 de localități din însuși trupul României, în Moldova de Nord, este un act de cucerire și silnicie strigătoare la cer.

  În legătură cu această declarație, îmi permit a vă reaminti și următoarele cuvinte ale aceluiași Lenin, adresate ca răspuns către socialiștii-democrați ai Elveției, în ziua de 17 martie 1917, când acesta se îndrepta, din lungul său exil, spre Rusia revoluționară. La întrebarea pusă de coreligionarii săi politici din Elveția: ”Ce ar face partidul nostru dacă ar ajunge chiar acum la putere?”, Lenin a răspuns: ”Am începe imediat și am duce la capăt eliberarea popoarelor asuprite de Velicoruși”.

  Spre marea nenorocire a umanității, politica lui Lenin a fost torpilată, pas de pas, de către I. V. Stalin, ajungându-se la complicațiile din ultimul timp, care au dus apoi, în mod inevitabil, la ceea ce s-a petrecut în ultimele zile la Varșovia și la Budapesta – prefață sigură la ce va urma pretutindeni, unde urgia acestuia a pustiit și a presat de-a lungul anilor și deceniilor.

  Dacă Lenin ar fi fost sănătos și ar mai fi trăit 10-15-20 de ani, evoluția Rusiei ar fi fost cu totul alta și lumea întreagă ar fi fost cruțată de imensele crize care o frământă de patru decenii încoace. Sarcina conducătorilor ei de astăzi ar fi mult mai ușoară și mai nobilă, de cum este de fapt.

  Această imensă sarcină – moștenirea lui Stalin – n-o veți putea lichida decât făcând tabula rasa din întreg stalinismul și revenind la ideile autentice ale lui Marx, Engels și Lenin cu privire la Rusia de totdeauna. D-voastră trebuie să vă întoarceți la evanghelia acestora, denaturată de Stalin. Eu rețin aci numai câteva rânduri din această evanghelie, pe care oamenii de astăzi ai țării D-voastră se pare că le-au uitat.

  În Manifestul constitutiv al Asociației internaționale a muncitorilor, scris de K. Marx la 1864, acesta stigmatizează în cuvinte de foc: ”aprobarea nerușinată, simpatia prefăcută sau nepăsarea idioată cu care clasele suprapuse din Europa au privit la cucerirea fortăreței muntoase a Caucazului și la mișeleasca sugrumare a eroicei Polonii de către Rusia; la abuzurile nesfârșite și suportate fără murmur ale acelei puteri barbare, al cărei cap este la Petersburg și ale cărei mâini sunt în fiecare cabinet din Europa” … ”Numai o Rusie liberă, care nu va avea nevoie nici să asuprească pe polonezi, finlandezi, nemți, armeni și alte popoare mai mici, nici să ațâțe permanent una contra alteia Franța și Germania, va oferi Europei contemporane posibilitatea de a respira în libertate, de a scăpa de mizeria războaielor”.

  Aduceți-vă aminte, vă rog, și de mesagiul pe care K. Marx l-a trimis Conferinței Internaționale de la Lausanne în anul 1867, prin emisarul său Borkmann, – mesagiu la care s-a referit și A. Hitler când a atacat Rusia, la 1941 -, în care zicea, printre altele, că: „CEL DINTÂI PAS SPRE PACEA EUROPEI ESTE RĂZBOIUL CONTRA RUSIEI„.

  Și mai gândiți-vă și la cuvintele lui Fr. Engels, invocate mai târziu și de Lenin: ”RUSIA ESTE POSESOAREA UNOR ENORME PROPRIETĂȚI FURATE (ADICĂ ASUPRITE), PE CARE ÎN ZIUA SOCOTELILOR EA VA TREBUIE SĂ LE RESTITUIE”.

  D-voastră nu mai puteți ieși, după cele petrecute în timpul din urmă, din dilema: Ori rămâneți marxist-leniniști, în sensul marxism-leninismului ortodox, expus mai sus și vă lepădați cu totul de denaturările acestuia de către Stalin, ori renunțați definitiv la acesta și vă întoarceți la propria D-voastră ”minte sănătoasă”, aruncând peste bord întreaga ”ideologie” și ”propagandă”, cu care v-ați amețit înșivă și ați amețit întreaga lume.

  În această ordine de idei, vi se impune ca cea mai urgentă datorie revizuirea radicală și obiectivă a concepției materialiste, pe care Stalin a redus-o la cadre penibil de vulgare și de dezonorante pentru sufletul rusesc atât de nobil. Și în acest punct trebuie să reveniți dacă nu la Hristos, cel puțin la K. Marx, care n-a fost tocmai atât de ”materialist”, cum îl prezintă propaganda sovietică politică. Îmi permit a vă reaminti impresionanta mărturisire de credință a lui, făcută în legătură cu războiul franco-german din 1870-1871: ”ȘI ASTFEL, ÎN CELE DIN URMĂ, IEȘI LA IVEALĂ CARACTERUL ADEVĂRAT AL RĂZBOIULUI, PE CARE PROVIDENȚA ÎL DECRETASE PENTRU PEDEPSIREA FRANȚEI NELEGIUITE ȘI DESTRĂBĂLATE„.

  Vedeți, Marx vorbește de Providență divină care pedepsește nelegiuirile. Ar fi oare absurd să credem că acea ”Providență” l-a pedepsit și pe Stalin al D-voastră și că ea poate aplica și Rusiei de astăzi sau de mâine pedeapsa de care a vorbit, la un moment dat, K. Marx?

  Și apoi, aduceți-vă aminte și de cuvintele spuse, în momente de extremă criză, cum mai pot fi și altele într-un viitor ce nu poate fi prevăzut și împiedicat de nimeni, de către însuși Lenin și care sunt o dovadă în plus despre șubrezenia ”materialismului” ce stă la baza ideologiei D-voastră de astăzi. Iată, în adevăr, ce spunea Lenin în raportul său către al VIII-lea congres al partidului, la 7 martie 1918: ”Mai întâi, în octombrie 1917, un continuu marș triumfal; apoi, deodată, revoluția rusă este zdrobită în câteva săptămâni de către tâlharul german… În acest caz, trebuie să știm să batem în retragere. Realitatea neînchipuit de amară, de tristă, nu poate fi ascunsă în dosul unor fraze goale. Trebuie să spunem: – Să dea Dumnezeu să nu ne retragem în prea mare dezordine -. Să ne retragem în ordine, nu suntem în stare: să dea Dumnezeu să nu ne retragem în prea mare dezordine”.

  Ce-ar fi oare, dacă D-voastră, conducătorii de astăzi ai Rusiei silite să se retragă din țările cotropite în mod barbar de falsul ucenic al lui Marx, Engels și Lenin, ați ancora, în aceste vremuri de cumplită criză, așa cum a ancorat, la 1918, V. I. Lenin, în Dumnezeu sau cum a ancorat, la 1871 K. Marx în Providența divină?

  Ar fi lucrul cel mai înțelept și mai binecuvântat. Ar însemna că v-ați întors la popor – poporul rus, care, în adâncul sufletului său, este un popor credincios și blând, care poate deveni o perlă a întregii umanități. Ar însemna că v-ați întors de la barbaria lui Stalin la umanitate.

  Veți izbuti să vă ridicați până la o astfel de culme, care să vă consacre ca pe niște eroi ai umanității, ca pe niște sfinți la care să se închine veacurile ce au să vină?

  Aceasta v-o dorește din adâncul sufletului său și în convingerea că exprimă totodată și dorința tuturor oamenilor de bine din lumea întreagă, scriitorul rândurilor prezente. –

  Onisifor Ghibu Profesor universitar onorar, fost deputat, fost senator, fost secretar de stat în guvernul revoluționar român din Transilvania în anii 1918-1920, fost membru în Comitetul național român din Transilvania și Basarabia, luptător în revoluția rusească din 1917-1918 pentru dreptul popoarelor la autodeterminare, președinte-delegat al Comitetului pentru apărarea Transilvaniei lovite de Dictatul de la Viena din 1940, membru în Comitetul național român al Alianței universale pentru înfrățirea popoarelor prin Biserică, delegat al guvernului român pe lângă Sfântul Scaun la Roma, etc., etc. Domiciliat în Sibiu (România), strada Dr. Ioan Rațiu nr. 3

  Sibiu, 31 octombrie 1956

 30. Doamna Pavlicenco,
  Interesanta strategie, de a numi zapaciti pe vizitatorii site-ului dvs.
  Ca sa nu intram bine in detalii cine e zapacit si cine nu.
  Atrage atentia,
  Sus cu litere mari de tot, pe fon albastru scrie VITALIA PAVLICENCO. Iar in partea dreapta sta fotografia dvs.

  Mai jos vine denumirea articolului:

  De ce basarabenii nu (se mandresc ca) sunt romani? (si video de la Jurnal TV)

  Iar apoi nu urmeaza nici o semnatura. Nici la inceputul si nici la sfarsitul articolului. Deci articolul a fost plasat de dvs, si reprezinta pe dvs sau opinia dvs. Iar faptul ca in a doua jumatate a articolului ati atasat inca un articol de la Constantin Tanase, nu schimba lucrurile. Constantin Tanase nu e autorul articolului dvs, ci e doar o persoana la articolul caruia faceti o referinta si un copy/paste.

 31. PTRU SERGIU>impunător video.am doar o întrebare plină de paradox.OARE
  CÎŢI PREZENŢI ACOLO AU VOTAT ADEVĂRATUL PROTAGONIST AL UNIRII adica PNL.ADEVĂRATUL SENS A VENIRII LA PUTERE a PSEUDOUNIONIŞTILOR ESTE PRETENŢIILE LOR LA UNA DIN CELE TREI PUTERI A STATULUI.NON STRESS NAŢIUNE …

 32. fapt declarat ieri de ghimpul unirii

 33. măcar o simplă aberaţie de grijă mare de naţiune şi valori promovate care te-au aşezat în pretinsul fotoliu

 34. NIMIK DOMNILOR,NIMIK

 35. FOTOLII, FUNCŢII,FUNCŢII şi FOTOLII
  SĂTURATE-ar NAIBĂ SĂ TE SATURE,IUDA NEAMULUI ROMÂN.
  mesaj adrestat tuturor celor care au venit la noi în straie de oi blînde dar în suflet fiind lupii haini.mare rahat am mai făcut pe 28. 11. 2010.

 36. In comparatie cu alte raioane, la Straseni cu PNL au votat multi. Problema cea mare, si am mai spus-o, este lipsa de informare, majoritatea nu stie ca exista asa partid. Trebuie mai multa prezenta pe internet, la TV etc…

 37. Cu o saptamana inaintea alegerilor deja nu mai era vizibil nici un afis PNL in tot Straseniul. In schimb afise rosii si verzi erau mai peste tot chiar si pe 28.

 38. ptru john .ZAPACIT E MOALE SPUS ,ZAPACI-UN OM LIPSIT DE ATENTIE;NEORDONAT ETC:Si – un articol de Constantin Tanase. Desi nu sint de acord intotdeauna cu ce scrie el, atunci, cind imi place si sint de acord, republic articolele sale pe blogul meu.

  http://www.timpul.md/articol/de-ce-basarabenii-nu-%28se-mandresc-ca%29-sunt-romani-18270.html

 39. JOHN LA COSTIUJENI

 40. Sergiu ai fi fost un PNLeu adevărat,de ce n-ai venit în echipa PNL?eroi dupa razboi?

 41. Pentru dna Pavlicenco
  Afirmati categoric ca PLDM a fraudat alegerile, cumparand votul moldovenilor.
  Va in intreb insa, cum a furat Filat votul moldovenilor din diaspora?

 42. Ce mai atita tura-vura, au votat PNL-ul persoanele care se simt romani si sunt informati de existenta acestui partid. Daca „baga” PNL-ul in campania electorala macar vreo 2-3 milioane de lei Va asigur ca trecea pragul. Oriunde banii „fac” politica mai ales la „bidlele – tot de pe timpul.md http://www.timpul.md/articol/scarpinati-va-domnilor-ca-totuna-nu-scapati-de-noi-18306.html” care i-si vind votul p/u 50 lei sau 1 kill de orez si 1 „kalup” de sapun.

 43. Pai kaghebista Павличенко nu este sincera cand vorbeste despre Romania si Unire. Se agata ca disperata de o idee , stiind ca e o nulitate ca om politic. Asta vor rusii. Ca UNIREA sa o distruga anonima, ratata(dpdv politic) si nu in ultimul rand kaghebista Павличенко.

 44. De ce sa obligi pe cineva sa fie cel care el nu se simte?

 45. pt. Vitalie: e adevarat, trebuiesc bani, si bani multi, asta-i realitatea, fara bani nu faci promovare…

  pt. antikgb: dovezi? surse? ce nu-s? atunci inaintea afirmatiilor despre KGB trebuie adaugat: „dupa parerea mea”.

 46. yoyo – te obliga cineva sa faci, sa fii ceva, stai si simtete ce? moldovean? basarabean? maldavan din tvetushka Maldavia? gastarbaiter… ?

 47. antikgb .nu esti tu cumva de cel cu legitinatia de kgbist in podul casei?ma desteptule ,commenteaza/ti portul drujilor din voronin @co pe doamna las/o n pace.si roagate domnului sa nu te intilnesti cumva cu mine vre/o data te rup ca tuzik grelka.apropo am candidat si eu pe liste PNL,nu cumva dorest sa ma nvinuiesti de vocabular neadecvat?atit timp cit n/au sa fie de/al de mine atit timp o sa ne calariti demnitatea romineasca.gata ma baiete.finita la comedia.a venit tata acasa.

 48. PNLeuL-e si o sa inghitim rahatul asta facut pe 28.11.2010 minim inca 8-10 ani daca nu iar 20-25.

 49. depinde, poate vor mai fi alegeri anticipate…. si FONDURI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *