„Basescu schimba spatiul Schengen contra voturi in 2014?”

http://www.inpolitics.ro/mica-publicitate-cotrocenista-schimb-spatiu-schengen-contra-voturi-in-2014-art63515.aspx

Bogdan Tiberiu Iacob: Mica publicitate cotrocenista: schimb spatiu Schengen contra voturi in 2014

În ultimele săptămîni, problema admiterii României în spațiul Schengen a fost mai viu disputată ca oricînd, în UE apărînd reacții de la cel mai înalt nivel оmpotriva noastră. Cam în aceeași perioadă, însă, România a accelerat substanțial acordarea cetățeniei pentru moldovenii de peste Prut, ceea ce e straniu, dacă ne gîndim că exact ăsta e principalul motiv pentru care occidentalii au rezerve față de noi. Aproape îți vine să te întrebi dacă nu cumva calculele electorale ale lui Băsescu pun alegerile din 2014 mai presus de interesele românilor.

Într-un interviu acordat zilele trecute ”României libere”, Băsescu informează că procedura de acordare a cetățeniei moldovenilor a fost accelerată prin deschiderea a noi consulate. Astfel, că ritmul de 70.000 de dosare aprobate anul acesta, conform aceluiași Băsescu, va fi sensibil sporit în anii următori. Întrebat ce se va întîmpla în momentul în care jumătate din populaţia Republicii Moldova va avea cetăţenie română, șeful statului a răspuns, sec: ”Nu se va întâmpla nimic: vom fi mai mulţi români”.

Ce nu spune explicit, președintele, e faptul că vor fi mai mulți români cu drept de vot în alegerile viitoare și care vor purta o vie recunoștință celui care le-a pus în mînă cetățenia și dreptul de a umbla mai lejer prin Europa. Dacă ritmul actual va ajunge, să zicem, la peste 100.000 de moldoveni ”românizați” pe an, în 2012, la alegeri, va exista un electorat suplimentat cu cca.3-400.000 de moldoveni, iar în 2014 cu peste jumătate de milion, adică o sumă care poate tranșa lejer soarta alegerilor.

Tocmai acest lucru îngrijorează, însă, cancelariile occidentale. În noiembrie, secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Pierre Lellouche, a anunţat  în faţa Comisiei pentru afaceri europene a Adunării Naţionale, că Franţa se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen în martie 2011. În viziunea oficialului francez, această problemă nu este generată de lipsa infrastructurii tehnice de supraveghere a graniţei, ci de politica Bucureştiului privind acordarea cetăţeniei române moldovenilor, care primesc astfel şi paşaport UE. Nici Olanda nu vede altfel lucrurile și probabil, nici alte state cu un cuvînt greu de spus.

În România, autoritățile încearcă să arunce rezervele occidentale strict în cîrca țiganilor, vezi declarația din vară a lui Cristian Preda dată Liberation, ”Amânarea intrării României în spaţiul Schengen din cauza romilor ar fi o absurditate”. Numai că țiganii sunt deja în Europa și, de bine, de rău, efectul ”invaziei” lor a putut fi cuantificat, în timp ce moldovenii sunt amenințarea care va să vină.

Presa occidentală a acordat anul acesta –  ca de altfel și în ultimii trei ani – spații ample acestui potențial fenomen. Daily Telegraph titra că un milion de moldoveni cu paşapoarte româneşti pot ajunge în Marea Britanie, Der Spiegel spunea că generozitatea preşedintelui Traian Băsescu ajută sute de mii de moldoveni să intre „pe uşa din dos” în paradisul Economic al UE, Il Giornale relata că Băsescu „păcăleşte” UE oferind paşapoarte moldovenilor.

E mai mult ca sigur că opoziția tot mai sesizabilă la admiterea României în spațiul Schengen în martie 2011 – care va permite cetățenilor români să circule nestingheriți și necontrolați la frontiere prin toată Europa – este determinată în proporție zdrobitoare de fenomenul acordării pe bandă rulantă a cetățeniei pentru basarabeni. Pentru a îndulci această atitudine, ar fi de așteptat ca regimul de la București să o lase mai moale, măcar pînă trece pîrleazul Schengen, cu cetățeniile pentru moldoveni. În loc de asta, cum am arătat deja, Băsescu face tot posibilul să apese pe accelerator.

O dovadă că actualul președinte e mai interesat de felul cum își va promova în 2014 succesorul la președinție ori de alegerile din 2012 decоt de intrarea românilor cu drepturi depline în marea familie europeană. La urma-urmei, însă, dacă șeful statului român nu călătorește prin Europa, pentru că nu prea îl invită nimeni, de ce ar face-o românii de rînd?

Loading Facebook Comments ...

60 Comments

Add a Comment
  1. Lucifer, ma bucur ca nu chiar toti rusofonii au luat cetatenie romana 🙂 Dar e un lucru notoriu ca multi dintre cei care iau cetatenie romana nu vorbesc romaneste, si e de asemenea notoriu ca multi membri marcanti ai PCRM au cetatenie romana si fac afaceri in Romania. De asemenea, Roma e plina de prostituate rusoaice si ucrainience cu pasaport romanesc. Cetatenia romana trebuie acordata nu pe banda rulanta cum vrea Basescu, ci NUMAI celor care vorbesc la nivel nativ limba romana, care cunosc istoria romanilor si care sunt loiali statului roman. Daca exista si etnici rusi care indeplinesc aceste conditii, f bine, sa primeasca si ei cetatenie.

    Pt basarabenii care il sprijina pe Basescu si il considera „patriot” din naivitate si necunoastere, informati-va intai care e situatia in Romania si ce face alianta PDL-UDMR. Poate ar trebui sa va intereseze ca judetele cu majoritate UDMR, cele mai sarace si lenese din Romania, unde nu se produce nimic, primesc bani mai multi de la buget decat judetele controlate de opozitie. In judetele respective, aproape ca nu mai exista strazi cu nume romanesti (toate au nume gen Attila, Horthy etc). De asemenea, prin legea invatamantului formulata sub presiunea UDMR, se interzice limba romana in scolile maghiare, sunt desfiintate scolile romanesti din zonele cu majoritate maghiara si sunt oferite o serie de privilegii minoritarilor. Pai nici macar Voronin n-a incercat sa interzica limba romana sau sa desfiiinteze scolile romanesti, in schimb reuseste marele „patriot” Basescu.

  2. Eu unul sunt pentru amânarea intrării în Schengen, dacă prețul plătit pentru a intra în Schengen este lăsarea fraților mei basarabeni în afara liberei circulații în UE.

    Sunt conștient că pe lângă buni români, ar putea să fie și mulți maldavani (urmași ai ocupantului, sau metiși rezultați din români și ocupanți), a căror adversitate față de România este cunoscută.

    Totuși, sunt de părere că nu trebuie să lăsăm bunii români din Basarabia, iar metode de a filtra cine este bun român și cine nu, nu sunt.

    Închei spunând că îmi doresc ca România să nu facă prea mare tam-tam pe tema asta, dar să acorde nu 100.000 de cetățenii pe an, dar 1 milion, astfel ca în câțiva ani toată populația RM (evident, numai cei care doresc) să poată să primească cetățenia română.

    Pentru mine, confrații mei care au fost ocupați la 28 iunie 1940 și după 14 august 1944 au fost şi sunt români.

  3. Pt Amonit

    Nu am inteles ce e cu replica privind „ne consideri de prosti?” Nu inteleg cine e „pederast” si ce inseamna acest cuvint, in general.

  4. Pt Nicolae

    Noi putem posta orice articole, chiar si cele care socheaza. Vreti – cititi, nu vreti – nu cititi. Nu va plac – nu le puneti pe blogurile voastre. Aica va pierdeti timpul cu sugestii ce sa pun eu si ce sa nu pun. Ca doar e clar ca voi face ce consider eu util, nu fiecare dintre Dvs.

  5. Pt basarabean

    Mi se pare ca nu e tocmai asa. Sigur, toti moldovenii, de toate nationalitatile, in primul rind romaneasca, vor sa sa se poata misca spre unde doresc. Insa am auzit si am scris aici ca Vestul cere ca Romania sa emita doua tipuri de pasapoarte – unul pt Schengen si altul – pentru basarabeni, fara drept de a fi in zona Schengen.

    Cred ca Basescu va fi respectat daca nu va ceda basarabenii contra viza Schengen pt romanii din Romania. Mai ales ca Basescu a promis mai repede cetatenie, romana, dar nu se da asa cum ar trebui.

  6. Pt Mihai Românul

    Ati avut mereu o pozitie de adevarat frate si cu demnitate.

  7. Pt obraznicatura gonta

    Nu caut articole, mi le trimite lumea pe adresa de e-mail si bine ca lumea poate citi, spre deosebire de goantele care se spinzura de ciuda.

  8. Un anume „romans”, nu ca nu l-ar caracteriza numele ales chiar de el, isi da cu parerea asupra persoanei mele. Face judecati de valoare asupra apartenentei mele, ca as fi KGB-uist ori ba.

    Daca chiar si pentru aceasta categorie de „romanasi” care-si striga impertinent prostia, ar dauna Romaniei eu spun PAS: „Romania se termina la Prut”.

    Nimeni din Romania nu pricepe „interesul” acesta brusc pentru pasapoartele romanesti din moment ce pana acum 5-6 ani nimeni nu se inghesuia la ele. Acum toti si-au adus aminte BRUSC ca sunt romani si vor „o Romaniei dodoloata”.

    Nu romanii au ales comunistii in Rep. Moldova, ci romanasii mici la stat si la fel la sfat.

    Dezbinarea o gasiti in propria voastra curte. V-ati creat o curte (vitrina nefericita a CSI) iar acum defilati prosteste in bezna.

    Am intrebat : la ce serveste “acordarea cetateniei romane basarabenilor” Cu ce ajuta asta Romania?”
    si mi se raspunde in stil pur sovietic.

    In politica moldoveneasca isi au locul numai politicieni „pragmatici”, fara coloana vertebrala care „urmaresc interesele cetateanului”, dar sunt precum vedem noi romanii din Romania toti oamenii Moscovei Voronin, Lupu Filat. Si PLDM-ul tot in slujba Moscovei lucreaza.

  9. Pt George

    Total de acord. Eu am spus de mai demult acest lucru. Ne mai spune lumea buna si noua cite ceva.

  10. D-na Pavlicenco !!!!DAR NU MAI BAGATI TOATE SCURSURILE SOCIETATII IN SEAMA…nu merita va spun eu…am stat 2 ore sa le citesc comentariile toate parca sunt pro-coumniste si nefondat fara nicio acoperire….Deci nu va mai chinuiti sa le raspundeti ca ei tot nu inteleg…va spune un roman originar din Romania, romanii stiu ce aveti de facut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *