Ce fel de acord „am semnat” eu, Pavlicenco, impreuna cu Rosca

Pornind de la unele reactii primitive de pe blog, legat de participarea mea, ca presedinte al PNL, la o masa rotunda a partidelor politice privind caile de depasire a impasului constitutional de dupa alegerile anticipate din 28 noiembrie, plasez aici comunicatul de presa si Acordul. Cititi, inainte de a critica. In general, PNL nu a fost niciodata un partid egoist si a sprijinit toate initiativele considerate de noi bune, inaintate de orice partide, exceptind PCRM. Tensiunile actuale din interiorul AIE sint cauzate de egoismul partidelor zise democratice, care trag fiecare jaratec la turta lor electorala si uita de oameni si de stat. Daca fiecare ar proceda ca PNL, in R.Moldova ar fi intelegere. Dar daca intelegere nu va fi, numai Unirea ne va salva. Asa ca cititi si meditati, nu folositi numai gura, accesati si la minte, pentru ca s-ar putea sa oboseasca daca nu v-o puneti in miscare. VP


Declaratie de presa
a participantilor la „masa rotunda” a partidelor politice

Partidele participante la masa rotunda s-au angajat, de comun acord, sa participe in mod solidar la perfectionarea normelor constitutionale in perspectiva activitatii viitorului Parlament, astfel incat competentele Presedintelui, Parlamentului si ale Guvernului sa fie reechilibrate si sa asigure o interactiune eficienta intre aceste institutii.

Semnatarii acordului regreta neparticiparea actualelor partide parlamentare la dialogul initiat in vederea stoparii razboiului politic, a evitarii unei noi crize constitutionale pe motivul nealegerii sefului statului si a altor alegeri parlamentare anticipate in viitorul apropiat.

Subliniem ca Republica Moldova are nevoie de oameni de stat responsabili, cu viziune strategica asupra dezvoltarii tarii noastre, care au abordari mai largi decat cele strict partizane si decat obiective electorale imediate.

Participantii la masa rotunda indeamna atat partidele din arcul guvernamental, cat si opozitia comunista sa renunte la atitudini exclusiviste si sa se priveasca in calitate de oponenti, de parteneri sociali, si nu ca dusmani ireconciliabili. Societatea are nevoie de progres economic, justitie, echitate sociala si un de viitor previzibil.

„Masa rotunda” reprezinta un pas important spre extinderea dialogului politic si spre evitarea unor noi confruntari majore deosebit de grave pentru societate.

29 septembrie 2010

ACORD  PENTRU  DEPASIREA  CRIZEI  CONSTITUTIONALE

Analizand cauzele crizei politice si constitutionale, care afecteaza grav functionarea institutiilor puterii de stat si are consecinte economice deosebit de grave,

Constientizand faptul ca interesele nationale ale tarii trebuie sa prevaleze asupra egoismului de partid sau a intereselor de grup,

Constatand esecul referendumului din 5 septembrie, care nu a permis depasirea actualei crize,

Fiind ghidati de dorinta de a evita o noua situatie de blocaj in viitorul legislativ pe motivul nealegerii Presedintelui republicii, urmate de o noua dizolvare a Parlamentului si o alta campanie electorala,

Intelegand faptul ca  perfectionarea normelor constitutionale trebuie sa reprezinte un rezultat al cooperarii intre toate partidele, astfel incat Legea Fundamentala sa fie recunoscuta si respectata in egala masura de toti politicienii, dar si de toti cetatenii tarii,

Tinand cont de necesitatea asigurarii unui cadru constitutional stabil, care sa nu fie contestat sau modificat in functie de schimbarea majoritatilor parlamentare,

Subsemnatii, reprezentanti ai partidelor politice participante la „masa rotunda”, am hotarat sa semnam un angajament de onoare, prin care sa ne obligam sa actionam in mod consensual in viitorul Parlament pentru a garanta succesul reformei constitutionale, acest document fiind intitulat Acord pentru Depasirea Crizei Constitutionale.

Partidele semnatare isi pastreaza integral independenta decizionala, deosebirile de ordin doctrinar, precum si libertatea de a se prezenta in cadrul urmatoarelor alegeri parlamentare drept concurenti electorali, care vor candida pe liste diferite si vor avea mesaje distincte.

Diferentele dintre partide, polemicile si dezacordurile dintre acestea nu trebuie sa se constituie intr-un razboi politic ireconciliabil in detrimentul binelui comun si al  intereselor tarii.

Prezentul Acord nu epuizeaza alte eventuale propuneri de modificare a Constitutiei, ci vizeaza doar articolele care tin de alegerea sefului statului, competentele acestuia si de formarea Guvernului.

Semnatarii Acordului fac apel catre toate partidele sa adere la principiile de mai jos, elaborate in mod consensual si declara ca acest document ramane deschis pentru semnarea de catre alte partide.

Participantii la „masa rotunda” au convenit sa se intruneasca periodic, sedintele urmand a fi moderate de catre dl Igor Botan, director excutiv al ADEPT.

Angajamentul comun  vizeaza urmatoarele aspecte:

1. Indiferent de configuratia politica a viitorului Parlament, indiferent de faptul care partide vor obtine majoritatea si care vor ramane in opozitie, ne angajam sa elaboram de comun acord un proiect de lege de modificare a Constitutiei si sa il adoptam prin consens.

2. Proiectul de modificare a Constitutiei urmeaza sa vizeze simplificarea procedurii de alegere a Presedintelui republicii, reducerea atributiilor acestuia si consolidarea capacitatii institutionale a Parlamentului si  Guvernului.

3. Articolul 78 „Alegerea Presedinelui” va prevedea trei tururi de alegere a sefului statului si alegeri repetate. Persoanele care au candidat initial nu pot candida la alegerile repetate. Prevederea privind dizolvarea Parlamentului va fi omisa din acest articol.

La articolul  85, „Dizolvarea Parlamentului”,  se adauga un nou alineat (3), care va prevedea urmatoarele: „(3)Daca timp de doua luni de la validarea mandatelor de deputat nu se reuseste constituirea unei majoritati parlamentare sau majoritatea  parlamentara isi inceteaza existenta, iar o alta majoritate nu se poate constitui timp de doua luni, Presedintele dizolva Parlamentul timp de 10 zile dupa expirarea acesui termen. ”. Alineatele (3) si (4) devin (4) si, respectiv, (5).

5. Articolul 89, „Demiterea”, care prevede posibilitatea de demitere a Presedintelui republicii de catre Parlament cu votul a doua treimi al deputatilor,  va fi omis.  Seful statului isi poate pierde mandatul doar daca isi da demisia, este in incapacitate fizica de a si-l exercita, este condamnat penal printr-o decizie judecatoreasca definitiva sau in caz de deces.

6. Articolul 98, „Investitura”,  alineat (1) va fi completat, iar noua redactie va avea urmatorul continut:  „Presedintele Republicii Moldova desemneaza un candidat pentru functia de Prim-ministru, propus de catre majoritatea parlamentara, constituita din cel putin 52 de deputati”. Astfel, seful statului nu va mai consulta formal fractiunile parlamentare, ci va tine cont de vointa politica a majoritatii de guvernamant din Parlament. Majoritatea parlamentara de guvernamant isi va asuma raspunderea pentru exercitarea actului guvernarii si isi va exprima votul de incredere fata de Guvernul tarii, acordandu-i acestuia sustinerea politica necesara.

7. Articolul 98(6), care astazi le ofera Presedintelui republicii si Prim-ministrului dreptul de a efectua remanieri guvernamentale,  va fi modificat si va avea urmatoarea redactie: “In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a functiei, Parlamentul Republicii Moldova, la propunerea Prim-ministrului, ii revoca si ii numeste pe unii membri ai Guvernului cu majoritatea de voturi ale deputatilor alesi.” Astfel, va disparea contradictia existenta cand seful statului si premierul dispun de dreptul arbitrar de a modifica componenta nominala a Guvernului, iar Parlamentul, care acorda votul de incredere intregului Cabinet de ministri, este eliminat din acest proces.

8. Prevederea din articolul 73 privind dreptul Presedintelui la initiativa legislativa va fi omisa.

9. Pana la modificarea Constitutiei in spiritul propunerilor de mai sus, deputatii din viitoarea legislatura vor agrea sa aleaga prin consens sau printr-o larga majoritate de voturi in functia de Presedinte al Republicii Moldova o persoana neafiliata politic, neutra, care sa reprezinte un simbol al coeziunii nationale si al stabilitatii.

10. Candidatul la functia de Presedinte al tarii va accepta atributiile reduse conform propunerilor de mai sus  si se va angaja sa il desemneze in calitate de candidat la functia de Prim-ministru pe exponentul majoritatii parlamentare de guvernamant.

11. In scopul unei echilibrari fundamentale a relatiilor dintre puteri in stat, semnatarii acordului recomanda examinarea acestor propuneri concomitent cu modificarea Capitolului IX al Constitutiei in ceea ce priveste determinarea locului si rolului Procuraturii in sistemul autoritatii judecatoresti.

29 septembrie 2010

Semnatarii:

Iurie Rosca, Partidul Popular Crestin Democrat
Valeriu Plesca, Miscarea Social-Politica „Forta Noua”
Vitalia Pavlicenco, Partidul National Liberal
Nicolae Andronic, Partidul Popular Republican din Republica Moldova
Gheorghe Sima, Partidul Muncii

Loading Facebook Comments ...

49 Comments

Add a Comment
  1. DECE partidul PNL nu a fost invitat la aceasta ceremonie a INSTITUTULUI CULTURAL ROMAN dela CHISINAU ???????????
    Nu cumva sa scoata o vorba despre UNIREA MODOVEI CU ROMANIA ?????????? SUBIECT TABU, INTERZIS inca din tmpul TZARILOR democrati si comunisti ?????????

  2. Pt ETERN

    Nu va intrebati de PNL, pt ca deranjeaza cu mesajul Unrii si pt ca este „dusmanul poporului”, declarat de AIE.

  3. În fiecare din noi este cuvîntul „unire”,dar nu sună aşa scîrbos ca la mata,dnă Pavlicenco,fiecare cuvînt are melodia sa,dacă vrei să convingi.Cu pumnul în masă unirea cu fraţii romîni n-o să faci

  4. VRETI SA TRAITI C AIN RUSIA??

    KYIV POST: В России царит террор банды ФСБ России

    Киевская газета на английском языке Kyiv Post рассказала о тотальном чекистском терроре, развязанном Медведевым и Путиным:

    «Люди в России боятся, — говорила 27-летняя Наталья. (Чтобы по возвращении на родину у них не было неприятностей, я не привожу здесь фамилии Наташи и Ростика). — Они живут в повседневном страхе. Ничто не надёжно, ни работа, ни жильё, ни сама жизнь. Люди молчат, потому что бояться потерять свою работу, потерять дом. Милиция недобросовестна; милиционеры вымогают взятки и не помогают. У нас нет будущего в России. Мы живём в полицейском государстве».

    В значительной мере страх обусловлен тем, что Путин, Медведев и русский энергетический гигант «Газпром» со своим главарем Миллером полностью контролируют страну.

    «Вы не знали, что Миллер только что построил себе виллу? — спрашивает Наталья. — По всей России можно видеть слоган «Газпром — мечты сбываются». Я знаю, чьи мечты сбываются: Путина, Медведева, Миллера. Отлично, я за них рада, но где же моя доля?».

    Она говорит, что западные аналитики, полагающие, что Медведев более либерально ориентирован, чем Путин, и хочет создать демократическое общество, ошибаются. Отношения между двумя российскими лидерами строятся по принципу «хороший полицейский, плохой полицейский».

    «Между ними нет никакой разницы. Все они коррумпированы, — говорит Наталья. После долгой паузы она поднимает бокал. — Мы знаем прошлое Путина. Тот, кто работал в КГБ, не имеет морального права руководить страной».

    «Мы слышим только то, что нам позволяет слышать правительство, — говорит она. — Я знаю, то происходит в мире, лишь потому, что имею возможность ездить в Европу. Читаю здешние газеты».

    Ростик и Наталья впервые были в Венеции; в начале следующего месяца они собирались отправиться во Флоренцию. Они смогли попасть в Италию, потому что получили годовую шенгенскую визу в финском посольстве.

    «У финнов своя визовая политика, — говорит Ростик; сам он родом с восточной Украины. — Они позволяют путешествовать по всей Европе при условии, что половину времени мы проведём в Финляндии».

    Эта политика экономически оправдана, продолжает он. Цены в Санкт-Петербурге (так русские оккупанты называют ингрийский город Ниеншанц — КЦ) настолько выросли, что многие жители ездят на выходные в Финляндию запасаться предметами первой необходимости. «Здесь всё дешевле», — добавляет Наталья.

    Наташа говорит, что хотела бы иметь ребенка, но экономическая ситуация в России настолько тяжелая, что она боится и пробовать.

    Многие русские приветствуют более тесные связи с Украиной. Но прежде чем начать копировать своего восточного соседа, украинцы должны задать себе вопрос: как они представляют себе своё будущее.

    «Вы действительно хотите жить так, как мы?» — спрашивает Наталья.

  5. Dupa mine, documentul este unul bun. Problema e ca a fost elaborat de un om rau, care s-a compromis iremediabil. E de neinteles totusi ca dna Pavlicenco s-a legat cumva de acest individ, iar pe de alta parte tinteste si ataca furibund pe un membru al AIE, care inteleg e cu pacate, dar a si facut ceva bun in acest an.

  6. Pt Maşa

    O sa facem unirea cu palma proprie peste frunte. Dupa ce ve vom da seama ca am umblat prin strachini.

  7. Documentul e bun si va felicit cu acceasta ,dar nu ma bucura faptul ca a fost semnat si de Iuda ,stiti bine ca e un las si un tradator.Va aduc citeva argumente in accceste invinuiri ,sa ne aducem aminte ca era un aprig inaintas in alipirea Basarabiei la Rominia ,si se catara prin copaci ,tinea discursuri ,multi oameni de buna credinta si intelectuali au crezut in el au luptat pentru aceeasta idee si pina la urma cel ce a promis lupta cu PCRM devine vasalul lor .Documentul era sa fie salutat de toti da acest imbecil strica toata imaginea !

  8. Prin tăcerea d-voastră la nedumeririle mele fireşti nu pot decât să trag concluzia că sunteţi de acord ca românii din dreapta Prutului să fie consideraţi străini pentru basarabeni.Doamnă,unirea se face prin fapte,nu prin declaraţii de bune intenţii.Vă mulţumesc pentru înţelegere.

  9. visdkmahuybvs dkl@2gyuvfhdk.mdl

    Ratatii si depasitii din toate tarile, Uniti-Va

  10. ce conteaza vorbele , faptele vorbesc , iar Pavlicenko loveste bine in neocomunisti dar pe Valoghia nu-l atinge !

  11. Postez un articol foarte bun scris de Alex Cozer

    A început campania electorală, oficial. Pentru că, neoficial, Moldova e într-o campanie electorală continuă. Și a început într-un fel care-mi provoacă groază.

    Nu sunt îngrozit de măcelurile dintre politicieni. Nici de acțiunile populiste la care se aceștia se pretează. Și măcelul politic, și populismul, și loviturile sub centură sunt caracteristice oricărei campanii electorale, indiferent că ea e pentru Prezidențialele din SUA sau pentru localele din satul Hilișoaia. Doar că aceste dispute apar, aproape întotdeauna, între concurenți electorali care au obiective și programe diferite, nu și între niște aliați, care au guvernat țara timp de un an de zile împreună și care vor să guverneze în continuare.

    Alianța pentru Integrare Europeană a ajuns la Putere, în 2009, în primul rând datorită mesajului lor comun anticomunist. Atunci, votanții partidelor așa-numite democratice, nu au votat neapărat pentru ca au crezut vreo clipă în pensiile de 500 de euro ale lui Urecheanu sau în Integrarea Europeană, până în 2015, a lui Filat. S-a votat pentru aceste partide, deoarece poporul nu-și mai vedea viitorul într-o țară comunistă, pentru a vedea la Putere oameni noi, cu viziuni noi. Și succesul partidelor care au format Alianța s-a datorat, în mare parte, percepției de unitate pe care au creat-o. Unitate dovedită atunci când nu a fost acordat ”Votul de Aur”, dar și în timpul campaniilor electorale, când PLDM, PL și AMN nu s-au atacat reciproc.

    La un an de zile după succesul din 29 iulie 2009, partidele componente ale Alianței acționează total diferit. Nu știu ce-i determină pe Filat, Ghimpu, Lupu și Urecheanu să se ”ciomăgească” în ultimul hal. Probabil, unii dintre ei, de la înălțimea fotoliilor pe care le ocupă, au niște amețeli care-i fac să creadă că dacă le vor pune strâmbe celorlalte partide din Alianță, vor cădea cu tronc electoratului și vor obține vreo 40-50% din voturi cât ai pocni din degete. Ori poate suferă de sindromul comuniștilor, cei ce se vedeau cu vreo 80% la alegerile din 29 iulie 2009.

    Felul în care acționează liderii partidelor componente ale AIE mă fac să cred că aceștia sunt iresponsabili și că nu le pasă absolut deloc de popor. De acel popor care i-a votat la 29 iulie 2009 și care și-au pus toate speranțele în ei. Îmi amintesc cum, foarte multă lume își pregătise bagajele la 29 iulie și erau gata să părăsească Moldova dacă scrutinul era câștigat din nou de comuniști. Nu mi-e rușine să spun că și eu eram unul dintre acei oameni care se pregătea să-și ia lumea-n cap și să nu se mai întoarcă prea degrabă în țară. Eram gata să plec pentru a doua oară, după ce mă reîntorsesem în 2008 de dragul ”luptei pentu viitorul Moldovei”. Doar că, de această dată, plecarea mea era una definitivă.

    Din fericire, rezultatele alegerilor m-au făcut să reînvii. Îmi amintesc cum, la anunțarea rezultatelor exit-poll-ului, am simțit emoții unice în viața mea. Sentimente asemănătoare mai trăiam doar pe vremea marilor succese ale naționalei României de fotbal. Doar că, atunci, pe lângă mândrie, am mai simțit că viața mi-a dat o nouă șansă, de care trebuie să profit la maximum.

    Văzând cum acționează liderii AIE astăzi, mă conving că ei nici o clipă nu s-au bucurat la fel de mult de rezultatele acelui scrutin. Rezultate care i-a făcut Președinți de țară sau Prim-miniștri și care le-a acordat o șansă unică. Șansa de a intra in istorie precum guvernarea care a schimbat destine și care a făcut din Republica Moldova o țară de care să fii mândru. Nu, ei au văzut victoria în alegeri precum un chilipir din care să-și scoată însutit milioanele cheltuite în campanie. Ei au uitat de speranțele care și le-au creat oamenii în seara zilei de 29 iulie 2009.

    Până la alegeri mai sunt două luni de zile. Nu e o perioadă foarte lungă, dar e destul pentru ca ei să-și reamintească de ce au ajuns la guvernare. Să nu se mai gândească la interesele personale, ci la sufletele acelor oameni care se află din nou în dilemă. Să conștientizeze ca dacă nu vor acționa în campanie uniți, cu un mesaj comun și încurajator, atunci vor pierde lamentabil alegerile. Iar înfrângerea lor nu va cântări doar precum un eșec politic. Înfrângerea lor va însemna revenirea comuniștilor la Putere. Iar odată cu acest eșec, sute de mii de oameni își vor face din nou bagajele și vor pleca, dar de această dată definitiv.

    Dragi lideri ai Alianței, mai acordați-vă o șansă! Acordați Moldovei o șansă!

  12. ppcd-ul impreuna cu Rosca trebuia ignorat in orice forma dupa toate belele ce le-a facut ..VP, daca ai facut pact cu iuda .. nu a mai ai credibilitate .. celelate partidute oricum erau de nimic , dar PNL-ul se pretindea a fi CEL MAI NATIONAL , UNIONIST , cel mai DREPT , cel mai CORECT , CEL MAI ..CEL MAI .. Acuma te-ai facut de cacao !!

  13. Gheorgje Sima cu partidul sau al muncii nu-i tot un fel de PC/partid comunist /?.. ca asta e comunist de cand s-a nascut.. vai , doamna Pavlicenco , ati dat cu oistea-n gard sau asta era .. finalul luptei pentru UNIRE ? CU CINE V-ATI INHAMAT PENTRU A FACE UNIIREA , CACI COMPROMITETI NU NUMAI MISCAREA , DAR SI CUVANTUL..DEACEAA DUSMANUL DE MOARTE VA ESTE AIE Acuma aveti si aliati in aceastra lupta ?!!

  14. Roşca nu face înţelegeri,el v-a folosit atât şi nimic mai mult.De ce credeţi că s-a grăbit cu aşa zisa masă rotundă,vulpoiu ştia foarte bine că are sens după alegeri când se cunosc rezultatele voturilor.Vă spun eu de ce,trebuie să fie vizibil şi-n compania d-voastră de luptătoare pentru unitatea românilor,personajul crede că-şi mai spală păcatele fată de românii basarabeni.Calcul politic greşit din partea sa,dar sincer îmi pare rău că aţi picat în plasa întinsă de el.Învăţăminte pentru viitor doamnă.

  15. cu risurile astea vrei D-ta sa faci unirea?

    Semnatarii:

    Iurie Rosca, Partidul Popular Crestin Democrat din Republica Moldova
    Valeriu Plesca, Miscarea Social-Politica „Forta Noua” din Republica Moldova
    Nicolae Andronic, Partidul Popular Republican din Republica Moldova
    Gheorghe Sima, Partidul Muncii din Republica Moldova

    Respectabila D-na, rupe documentul si mergi simbata la biserica.

  16. aceste partidute sunt niste gunoaie, care bulverseaza si dezbina alegatorii , imprastie aiurea voturile si , in final , aduc apa la moara comunistilor.. Acuma sunt cu Rosca in frunte .Nu stiu de ce l-au uitat pe Selin.Daca era si Selin , poate va onora cu prezenta si Ponta , caci are acord de” parteneriat” cu el / psd-ul RO cu psd-ul MO/ Avea sa fie toata floarea KGB-imii din cele 2 tari romanesti!! AVEA SA VA .. LAUDE .. MOSCOVA !!

  17. Pt Nina Gonţa.

    Nu cunosc despre care pact a PNL cu PPCD vorbiţi D-na Gonţa, în schimb ţin minte foarte bine cum Diacov, Filat, Buliga de la PD, după ce ampreună cu alţi lideri ai BMD în 2005 au semnat un acord de faţa noastră , în prezenţa la sute de membri ai BMD, de NEVOTARE A UNUI PREŞEDINTE COMUNOST.

    Şi ţin minte foarte bine, cum la 4 aprilie 2005 V Pavlicenco a plecat în România, iar Filat, Diacov, Buliga, Serebrean, Clipii şi Holban, au ignorat acordul, ne-au scuipat în faţă, şi FĂCÎND PACT CU ROŞCA, SECĂREANU ŞI CUBREACOV l-au votat pe Voronin la funcţia de preşedinte aducîndu-i pe comunişti încă pe 4 ani la guvernare.

    Cine în acest caz a fost iuda D-nă Gonţa..

    Apropo, aseară Urecheanu la Publica TV , după ce Filat i-a chidanit a treia oară, ignorînd colegii din alianţă să se prezinte la dezbateri publice , a menţionat, că cel ce trădează odată , o poate face şi a doua oară, şi nu e exclusă după 28 noiembrie o alianţă PLDM +PCRM.

    Şi eu nu am înţeles aici, cu ce este devină PNL , că Filat nu vrea să prezinte raportul în faţa colegilor în Parlament, şi nici nu vrea să vină la dezbateri publice împreună cu colegii din AIE, care au fost chidaniţi de 2 ori, dînd de înţeles, că betonul din AIE s.a spart?.
    Sper că aţi privit Fabrica de la Publica TV la data de 28 şi 29 septembrie.

    După cîte am înţeles, că în România aceste 2 posturi de TV se translează. Publiva TV şi Jurnal TV.

  18. un act civic de mare importanta!

  19. NU PRIVESC PUBLIKA .TV .. MAI CITESC PE NET PUBLIKA.MD,caci PUBLIKA si I-REALITATEA.TV SUNT ALE INFRACTORUL VANTU care ,stie o lume ,este omul Moscovei ..E regrtabil faptul ca acest infractor a venit si in Moldova cu o televiziune de DIVERSIUNE SI ANTIROMANEASCA CUM ESTE SI REALITATEA.TV in Romania , „sora mai mare a PUBLIKA.TV.

  20. Pt.Nina Gonţa.

    În privinţa la PSD MO vreau să vă informez , că majoritate liderilor din teritorii inclusiv aleşii locali din parte PSD, au aderat deja la PLDM, ca şi o mare parte a comuniştilor, care nu au dorit să-şi piardă locurile de muncă.

    Aţşa că cînd vorbiţi despre PSD sau PCRM, concretizaţi vă rog, despre care PSD-işti şi PCRM-işti vorbiţi, cei CARE peste noapte au devenit PLDM-işti, sau cei care mai stau pe gînduri să treacă la PLDM sau mai aşteaptă puţin.

    Apropo chiar acum mi-a venit o idee, foarte reală, cum să scăpăm de comunişti.

    Trebue întradevăr de-i dat posobilitate PLDM-ui să vină la guvernare de unu singur, şi atunci vă asugur , că peste noapte Voronin şi Şelin,rămîne fără armată şi aceste partide în mod automat se vor autolichida şi noi Ne vom debărăsa de PCRM.

    ACCENTUEZ: DE PCRM -POATE DA , DA NU ŞI DE COMUNIŞTI, CARE DECLARÎNDU-SE MARI LUPTĂTORI PENTRU VALORILE NAŢIONALE, ÎNTR-O NOAPTE DIN COMUNIŞTI DEVIN DEMOCRAŢI, PREFERÎND TOTUŞI SĂ MEARGĂ LA DEMONSTRAŢII LA MOSCOVA, SĂ SĂRBĂTOREASCĂ ELIBERAREA BASARABIEI LA 24 AUGUST 1940 DE CĂTRE TRUPELE RUSEŞTI, SĂ CĂNTE DE ZIUA COMSOMOLULUI ” NE RASTANUSI S COMSOMOLOM” Ş.A.M.D.

  21. Pt borea

    Semnatarii acestui document nu au nimic in comun cu obiectivul nostru de Unire cu Romania. Cititi documentul si nu scrieti prostii.

  22. Pt.Nina Gonţa.

    Nu are importanţă a cui e Publica TV.

    Important este, că trei lideri ai AIE, Urecheanu, Ghimpu, şi Lupu s-au prezentat la dezbateri publice, iar Filat a ignorat să se prezinte pe 28 iunie, declarînd, că el se va prezenta pe 29 iunie.

    Atunci acei trei lideri ai AIE au declarat că şi ei vin la data de 29 pentru a participa toţi 4 la dezbateri. Doar alianţa e formată din 4 partide.

    Trei sau prezentat în mod repetat, dar Filat iarăşi i.a chidanit şi nu a dorit să se întîlnească cu colegii pentru a apărea în faţa poporului.

    Dacă consideraţi , că Filat nu s-a prezentat la Publica TV, din motivul că Publica TV este a lui Vîntu, iar Vîntu este omul Moscovei, şi Filat a dorit să demonstreze că el este mai patriot ca ceilalţi, atunci reese că ceilalţi trei sunt trădători ai valorolor naţionale , dacă sau prezentat la postul promoscovit.

  23. Pt toma

    Pavlicenco nu l-a votat pe Voronin ca si Filat. Pavlicenco a luptat unica si cel mai dur contra comunistilor cind erau la putere. Acum la putere sint altii si acestia nu-i trag la raspundere pe comunisti pentru ca ei cocheteaza cu Vorojca, Olejka si PCRM-ejka.

  24. ex primarul interimar Ursu a aderat la PLDM şi probabil va candida la funcţia de primar de Chişinău din partea PLDM.

    Nu prea ţin minte, cu cine a făcut el cîrdăşie în anii 2005-2007, după ce la abandonat pe urecheanu?

  25. Pu :Mihai Morteanu

    „Nu prea ţin minte, cu cine a făcut el cîrdăşie în anii 2005-2007, după ce la abandonat pe urecheanu?”

    Bravo !

  26. Pt dna Pavlicenco
    Vedeti ce spune Pasat despre Filat, care dupa dvs ar sta in spatele fostlui sef al SIS-ului

    „Vladimir Voronin mi-a distrus familia. Nu am de gând să mă răzbun, dar nu am iertat și nu voi uita.” Acestea sunt doar câteva din declarațiile făcute de fostul director al SIS, Valeriu Pasat, în cadrul emisiunii Fabrika de PublikaTV.

    Acesta a mai spus că în plan politic, Vladimir Voronin este dușmanul său, și că ar forma o alianță de guvernare cu Partidul Comuniștilor, doar fără Voronin.

    De asemenea, Pasat a declarat că Vlad Filat l-a dezamăgit prin subminarea ideii sale de a introduce „Bazele Ortodoxiei” ca obiect de studiu obligatoriu în școli. Mai mult, fostul director al SIS a afirmat că „dacă Doamne ferește, Filat ajunge să fie președinte, ne vom aminte de Voronin, ca de cel mai mare democrat. Filat a subminat securitatea economică a țării și a fost în atenția SIS-ului”, a mai aduăugat acesta.

    Liderul umaniștilor s-a arătat ferm convins că partidul său va accede în Parlament.

    Valeriu Pasat nu a ezitat să vorbească și despre implicarea bisericii în politică. „Biserica este parte componentă a societății, ea nu poate să nu se implice în problemele societății”, a specificat acesta.

  27. pu:VladV spune:
    1 October 2010, la 00:12

    Pasat a mai lasat sa se inteleaga direct ca daca ar fi sa raspunda toti pentru subminarile care le-au facut, Moldova ar ramine fara elita economica si nu numai……
    Care este elita economica din Moldova ?
    „Si nu numai”, trebuie sa intelegem ca Moldova poate ramine si fara elita politica.
    Aici este misterul vizibil si simtit de toata lumea.
    Vizibil: Bogatanii, care toata viata au supt numai din bugetul tarii si nu au dezvoltat nimic niciodata, dar sunt in lista elitelor.
    Acum este timpul sa alegem griul de neghina.
    Mai intii sa vedem cine se baga din nou in liste di elitele visnice bugetare, care prin trafic de influienta au primit cote parti in SRL-uri si acum declara ca au venituri grandioase din micile investitii de doi lei facute cu „cap”.

  28. Bravo C.Tănase,care a spus: Ţara are nevoie de bărbaţi ce calcă pe lamă de cuţit,nu de maimuţe parfumate” ,dar apare întrebarea- care politician se va considera maimuţă parfumată şi care nu,deci,aceasta e treaba poporului să observe,nu trebuie,dnă Pavlicenco,să te superi pe noi,dar să tragi concluzii

  29. Noi,o parte din popor,cică,călcăm prin străchini,ce vină purtăm noi,dnă Pavlicenco,că nu ai darul de a convinge

  30. Totuşi,aseară v-am acultat la televizor şi mi-a plăcut cum aţi analizat unele subiecte .Aici aveţi un „Bravo” din partea mea

  31. Maşa,
    „Noi,o parte din popor,cică,călcăm prin străchini,ce vină purtăm noi,dnă Pavlicenco,că nu ai darul de a convinge”
    Dar ce vina poarta ce din jur,atunci cind sunt si persoane incapable sa inteleaga,cit nu te-ai opinti sa-l convingi?

  32. Nu va mai ciondaniti atita.Lasa-ti lucrurile sa marga de la sine-poporul nostru e foarte destept,foarte,-asa ca 28 noiembrie va arata cine si cit costa in TARA SUVERANA MOLDOVA.

  33. BusinessNewEurope: Moldova nu se poate debarasa de trecutul comunist

    Moldova a devenit favorita comunității internaţionale a investitorilor din momentul când Alianţa pentru Integrare Europeană a preluat conducerea țării și i-a înlăturat pe comuniştii de la guvernare, relatează Businessneweurope.

    „AIE a lansat o serie de reforme ambițioase şi chiar a reuşit să obțină împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, în comparație cu PCRM, care în mod constant s-au dovedit a fi nimic altceva decât o forţă cheltuitoare”, menționează publicația. Înainte de a-i neglija pe comuniști, partidele pro-europene trebuie să-și găsească calea politică proprie. Potrivit analistului politic Iulian Chifu de la Centrul de Prevenire a Conflictelor din România, principala problemă a Alianței sunt agendele diferite ale celor patru partide. „Ei au politici diferite, care acoperă tot spectrul de probleme posibile. Singurul lucru care-i unește este lupta împotriva comunismului şi dorința de integrare a Moldovei în UE. Nimic mai mult”, a precizat acesta pentru BusinessNewEurope.

    „În politica moldovenească orice este posibil, dar e puţin probabil că unul dintre partidele pro-europene va face o coaliție cu Partidul Comuniștilor pentru a forma un guvern în viitorul parlament. S-a speculat că Partidul Democrat ar putea să o facă, mai ales după ce a semnat un acord de colaborare cu partidul Rusia Unită. Cu toate acestea, conflictele personale dintre Lupu şi Voronin, care-l consideră trădător, face acest lucru aproape imposibil”, scrie autorul din publicația străină.
    BusinessNewEurope: Moldova nu se poate debarasa de trecutul comunist

    ”Este puțin probabil că partidele pro-europene vor obține o majoritate constituțională în viitorul parlament, deoarece popularitatea comuniștilor este încă mare. Ei au un electorat stabil pe care pot miza,” a conchis Chifu.

    „Lupta, probabil, va continua și la alegerea președintelui. Dacă Alianța va câștiga mai puțin de 61 de locuri în Legislativ, vor trebui să negocieze cu PCRM pentru un preşedinte neutru”, a precizat și analistul politic de la Chișinău, Arcadie Barbăroșie.

  34. DOMNULE MIHAES,

    Victoria ALIANTEI depinde in primul rand de INTELIGENTA SA de asi asigura sprijinul partidelor extraparlamentare si in primul rand al PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL. IN caz de esec ALIANTA sa nu acuze PNL-ul ca a dat apa la moara comunistilor caci DOMNIILE LOR fac totul ca COCO-munistii sa castige prin ignorarea UNIONISTILOR considerati de ALIANTA si COCO ca dusmani ai poporului si fascisti romani.

    Mai exista un al doilea “” primul rand “” si anume fortele pe care le va pune in mars RUSIA pentru a sabota victoria ALIANTEI si a asigura victoria COCO-munistilor. Cum UNIUNEA EUROPEEANA si SUA au dat mana libera rusilor in Moldova , MOSCOVA are si BASTONUL si MORCOVUL pentru a-si bate joc de politicienii moldovei cum vrea.

    INTAI vor incepe cu cadouri UMANITARE apoi cu acceptare catorva sticle de vin si apoi cu preziceri catastrofale daca fascistii dela putere castiga alegerile.

  35. Sa nu uitam milioanele de euro pe care moscova ii pompeaza in moldova cu destinatia COCO- munistilor si a coruperii celor din ALIANTA pentru a-si asigura suprematia in detrimentul ROMANIEI.

  36. mama mia ce dusa e Vitalia Pavlicenco, nebuna dupa putere , nu are idee de societatea de la tara, ea vreau unire, sap ea mai vrea si colaborare cu pppcd, timpenie

  37. Sa facem cumva ca la alegeri sa participe in cursa cat mai putine partide pentru ca pcrm sa i-a mai putine mandate caci doar asa ne va fii bine!!

  38. Este binevenit ceea ce ati semnat,dna V.Palicenco! Eu ii inteleg pe prosti,care tipa „la Luna” si „ghicesc in stele”. Pentru ei politica este un domeniu tabu,dar ce sa le faci? Au si ei dreptul la exprimare…Nu fara „ajutorul” lor,datorita lor PCRM si AIE au adus tara in pragul unei catastrofe umane de neinchipuit!

  39. D-na Pavlicenco, ceia ce faci dumneata nu serveste la educarea celora care inteleg importanta momentului istoric actual ci dumneata ai grija sa te auda acei la care efectul este invers. Indraznela D-ta ar fi de folos undeva in transee , dar acolo la asa persoane nu le ajunje vointa.

  40. PENTRU DOMNUL JONNY.

    IMI permit sa va sugerez de a nu mai intrebuinta forma vulgara „” dumneata „” fata de persoane marcante cum este cazul DOAmnei VITALIA dar si fata de persoane obisnuite :::::::: maturatori de strada , eu de exemplu precum si altii.

    Forma corecta este DUMNEAVOASTRA.

    M’am revoltat totdeauna cand oameni foarte cultivati , mult mai cultivati decat NOI DOI depe NET, se adreseaza unor batrani dela tara cu „”MOSULE „”, „” MATUSA „”, „” UNCHIULE „”, in loc sa le spuna DOMNULE si DOAMNA.

    POPORUL se simte respins, diminuat, desconsiderat de aceasta asa zisa „” aristocratie „pe puncte, care nu-i zice DOMNULE sau DOAMNA.

    In FRANTA aceasta forma de respect pentru persoanele de orice categorie sociala, acum dar si in timpul regalitatii, este si era de rigoare :::::::MONSIEUR si MADAME.

  41. Pt Razvi

    S-a modificat legislatia. Acum nu vor lua comunistii, ci, in mod egal, fiecine trece in Parlament.

  42. Pt adrian-soroca

    Esti dus dumneata. Nu alerg deloc dupa putere. Daca am fi nebuni dupa putere, am ascunde mesajul unionist, ca, asa cum ma convingi, doar nu aduce voturi. Sau, totusi, va aduce? Pt noi, cel mai important e sa ii trezim pe adormiti. Nu azi, dar peste un an, doi, trei, patru, totuna te vei trezi. Noapte buna!

  43. Doamna Pavlicenco,cautati salvare,dar n-o sa reusiti,sunteti un cadavru politic,apropo ca si iuda Rosca.Daca duneata ai hotatit sa prietenesti cu dracu,care a vindut Basarabia si basarabenii atunci totul e clar .DELA SFAH!

  44. Pt ion

    Asa va place sa vorbiti cai verzi de pe pereti? De unde ati luat ca eu „prietenesc” cu Rosca? Nu „prietenesc” cu nimeni, insa rautatea dumitale – primitiva ca si partidul din care faci parte – imi repugna.

  45. PENTRU DOMNUL JONNY.

    IMI permit sa va sugerez de a nu mai intrebuinta forma vulgara “” dumneata “” fata de persoane marcante cum este cazul DOAmnei VITALIA dar si fata de persoane obisnuite :::::::: maturatori de strada , eu de exemplu precum si altii.

    Forma corecta este DUMNEAVOASTRA.

    M’am revoltat totdeauna cand oameni foarte cultivati , mult mai cultivati decat NOI DOI depe NET, se adreseaza unor batrani dela tara cu “”MOSULE “”, “” MATUSA “”, “” UNCHIULE “”, in loc sa le spuna DOMNULE si DOAMNA.

    POPORUL se simte respins, diminuat, desconsiderat de aceasta asa zisa “” aristocratie “pe puncte, care nu-i zice DOMNULE sau DOAMNA.

    In FRANTA aceasta forma de respect pentru persoanele de orice categorie sociala, acum dar si in timpul regalitatii, este si era de rigoare :::::::MONSIEUR si MADAME.

  46. Pentru IVAN de mai sus.

    Trebue sa mai luati lectii de limba romana NU dela rusi ci dela romani.

    Nu se spune „” Eu prietenesc „”poate rusii spun asa sau dictionarul limbii „” MULDUFUFULEASCA „” va recomanda aceasta expresie . In mod corect se spune „” EU sunt prieten cu CUTARE „”.

  47. frumoasa companie…
    lista semnatarilor e foarte sugestiva.

  48. Doamna Pavlicenco,

    Dispuneti de o forta distructiva extraordinara,ciar nu intalegeti ce si cum faceti?
    Me-a placut cea-ti spus,CANU PRIETENITI CU NIMENI.
    Bravo-ASA ESTE.

  49. Pt ion

    Pai, daca „nu am forta constructiva”, mai ales ca nu am adunat o echipa la partid, care, de fapt, exista, macar sa am forta distructiva.

    Nu prietenesc deloc si nu sint interesata de politicienii corupti. Altii sint foarte putini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *