PNL solicita cetatenie romana si alogenilor, si transnistrenilor

Motto: PNL este constient de faptul ca Unirea cu Romania constituie – urmare a propagandei sovietice si rusesti – o sperietoare pentru alogeni si transnistreni. Tocmai de aceea, PNL solicita Presedintelui Traian Basescu, dar si Cancelarului German Angela Merkel, altor lideri europeni sa agreeze o decizie politica prin care Romania ar acorda – in mod automat – tuturor cetatenilor din R.Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului, cetatenia romana, fara ani grei de asteptare.

De Ziua Limbii Romane, pe 31 August 2010, Partidul National Liberal o oferit o conferinta de presa, in care au fost prezentate

„Propunerile PNL privind reintregirea Republicii Moldova”

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a mentionat, intr-o afirmatie recenta, ca „Declarația de Independenta din 27 august 1991 marcheaza un moment istoric pentru locuitorii Republicii Moldova, carora, alaturi de libertatea multasteptata, le-a fost recunoscut dreptul de a-si declara apartenenta la poporul roman, de a vorbi limba romana si de a cunoaste adevarata istorie a neamului caruia ii apartin.”

PNL aminteste ca, anterior, Traian Basescu, a declarat ca Romania ar putea oferi cetatenia romana si alogenilor din R.Moldova, adica nu doar romanilor cu parinti/bunici nascuti pe aceasta palma de pamint romanesc.

Apreciem aceasta deschidere a Statului Roman spre populatia celui de-al doilea stat romanesc. Este adevarat, procesul de redobindire a cetateniei Romaniei este, deocamdata, anevoios, probabil si in contextul intrarii Romaniei in Zona Schengen. PNL este singurul partid care a sensibilizat societatea romaneasca asupra dificultatilor redobindirii cetateniei romane de catre cei privati de ea abuziv si a formulat propuneri concrete pentru accelerarea procesului. Nu detinem date despre citi alogeni din Republica Moldova si-au redobindit cetatenia romana, dar stim ca exista si un numar de asemenea cazuri.

Partidul National Liberal este unicul partid care a lansat si promoveaza insistent necesitatea Unirii Republicii Moldova cu Romania – drept cea mai scurta cale de salvare a acestei parti a natiunii romane de saracie si de influentele nefaste din partea cercurilor imperiale rusesti, ce impiedica avansarea noastra spre NATO si UE.

Constatam ca, in fiece zi, creste numarul adeptilor declarati ai Unirii, dezamagiti de mesajele proeuropene sterile, ce nu devin si proromanesti. PNL nu crede ca societatea va mai suporta 20 de ani de tranzitie fara finalitate si fara rezultate palpabile pe drumul spre iesirea Republicii Moldova din CSI, spre NATO si UE, prin Romania. Chiar daca guvernarile democratice incearca sa schimbe situatia, perspectiva europeana a Republicii Moldova fara Unirea cu Romania este aproape irealizabila din cauza situatiei economice dezastruoase a statului. Salvarea Republicii Moldova este doar Unirea cu Romania.

Pornind de la aceasta stare de lucruri dezolanta, PNL a solicitat Cancelarului federal al Germaniei, Angela Merkel, sa sensibilizeze conducerea politica a Rusiei asupra necesitatii vitale de a accepta lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop pentru Basarabia, ocupata pe 28 iunie 1940 si pe 24 august 1944, de a accepta reunificarea celor doua state romanesti. De asemenea, PNL a solicitat ca Germania sa urmeze – si in fata basarabenilor – exemplul servit Estoniei, cind fostul Cancelar Federal Helmut Kohl a prezentat scuzele poporului german in fata poporului estonian pentru Pactul Molotov-Ribbentrop.

PNL este constient de faptul ca Unirea cu Romania constituie – urmare a propagandei sovietice si rusesti – o sperietoare pentru alogeni si transnistreni. Tocmai de aceea, PNL solicita Presedintelui Traian Basescu, dar si Cancelarului German Angela Merkel, altor lideri europeni sa agreeze o decizie politica prin care Romania ar acorda – in mod automat – tuturor cetatenilor din R.Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului, cetatenia romana, fara ani grei de asteptare.

O asemenea decizie ar avea un impact extrem de pozitiv pentru reintegrarea societatii moldovenesti. Toti cetatenii de pe ambele maluri ale Nistrului ar obtine dreptul de a circula liber in Europa si, treptat, vor deveni mindri ca sint cetateni romani europeni. Ei vor pleca si vor reveni, stiind ca nu au restrictii si ca nu trebuie sa riste prin metode ilegale, cheltuind sume enorme si imbogatind criminalii, pentru a ajunge in spatiul Schengen.

Romania ar putea, cu sprijinul si intelegerea partenerilor europeni, sa obtina increderea euroscepticilor din R.Moldova, mai ales cind Rusia ofera usor cetatenia si pensii pentru cetatenii rusi din stinga Nistrului. De ce nu ar putea beneficia de acelasi tratament cetatenii si, respectiv, pensionarii din R.Moldova, fapt ce ar amortiza reformele dureroase si ar reintegra cele doua state romanesti in unul european puternic?

Angela Merkel, care s-a oferit sa fie avocatul R.Moldova in problema transnistreana, in cadrul Comitetului UE-Rusia, a propus Kremlinului sa isi retraga trupele din R.Moldova in schimbul circulatiei libere pentru cetatenii rusi in Europa. Moscova nu se grabeste sa accepte oferta atragatoare pentru locuitorii tarii sale, solutie acceptata, se pare, deja si de alti lideri europeni.

Daca Romania, Europa sint sincere in suportul pentru redobindirea libertatii de catre al doilea stat romanesc, caile propuse de PNL – Unirea cu Romania, acordarea cetateniei romane tuturor cetatenilor R.Moldova, ajunsi pe aceste meleaguri prin politici imperiale, – ar favoriza o reintregire mai putin bolnavicioasa a societatii moldovenesti, fapt care ar conduce la reforme, la cresterea economica, datorita libertatii circulatiei de catre majoritatea populatiei fara loc de munca acasa.

Aceasta solutie ar fi si una sigura de apropiere a populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului, de reglementare transnistreana, prin oferirea orizonturilor europene oamenilor tinuti sub calciiul regimului Smirnov-Antiufeev, ce ii pot manipula numai tinindu-i departe de lumea civilizata.

In felul acesta, si populatia de pe malul drept al Nistrului va inceta sa fie ostaticul diferendului transnistrean, in speranta sa de aderare la UE.

PNL considera ca societatea moldoveneasca, clasa politica romaneasca, decidentii europeni ar putea analiza amanuntit aceste propuneri, pentru a vedea rationalitatea, caracterul lor util si realizabil, ca solutie pentru statul-problema Republica Moldova, o durere de cap atit a Vestului, cit si a Estului.

PNL isi asuma raspunderea de a chema populatia sa sprijine pozitia PNL si de a o convinge ca salvarea noastra depinde doar de noi insine.

Chisinau, 31 august 2010

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

48 Comments

Add a Comment
 1. Putin le promite “o bâtă-n cap” demonstranţilor ilegali…

  „Manifestanţii care ies în stradă fără autorizaţie, vor primi o bâtă în cap.” Este promisiunea pe care premierul rus, Vladimir Putin o face poporului său, într-un interviu acordat cotidianului Kommersant… SE STRINGE SURUBUL IN RUSIA … ESTE EVIDENTA TRECEREA LA DICTATURA PE FATA . UNDE-I TOVARASUL FILAT , MARELE ADMIRATOR AL SATRAPULUI DE LA MOSCOVA ?

 2. VA ascult. Nu exista limba moldoveneasca.

  Ba exista. Eu sunt basarabean si vorbesc limba moldoveneasca, care de fapt este o frumoasa limba romaneasca dar cu accente specific moldovenesti, locale.

  ASA se intampla in MUNTENIA, OLTENIA, la MARSILIA in FRANTA, peste tot in lume.

  NU faceti confuzii DOMNILOR !!!!!!!!!

  Nu confundati JARGONUL moldo-rus vorbit de rusi si instaurat ca limba moldoveneasca de catre de partidul COCO-munist cu ajutorul expertilor dela moscova, cu adevarata limba moldoveneasca.

  Acest JARGON se cheama limba MULDU-FUFU-leasca si asa terbue sa figureze in documentele MOLDOVEI, ROMANIEI,BRUXEL, etc.

  INVATATI copii DOMNILOR INVATATORI sa stie sa separe graul de neghina.

 3. Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European (INTA) a aprobat luni, 30 august un raport al eurodeputatului Iuliu Winkler (PPE/UDMR) ce prevede acordarea unui grant de 90 de milioane de euro pentru Republica Moldova, ţară afectată grav de criza financiară, transmite Info-Prim Neo … PE UNDE MAI ESTE OARE IMPRUMUTUL DE 1 MILIARD DE DOLARI CERSIT DE VORONIN DE LA RUSIA ? CE VEDEM ASTAZI ? AJUTOARE DINSPRE ROMANIA SI U.E. VERSUS ACTIUNI PROVOCATOARE DE SABOTARE A PRODUSELOR MOLDOVENESTI IN RUSIA … DUPA VIN SI MERE , URMEAZA LA RIND TRANSPORTATORII DIN MOLDOVA . ACESTA ESTE „PARTENERIATUL STRATEGIC” CU RUSIA , SA INTELEGEM ? LA FEL PENTRU VICTIMELE INUNDATIILOR , NU S-A GASIT O RUBLA … DAR COMUNISTII SI „PRAGMATICII” VORBESC DE … „PARTENERIAT STRATEGIC” . CE SA MAI VORBIM DE TRUPELE RUSE DE OCUPATIE DIN ESTUL TARII ? RUSINE !

 4. DACA PUTIN II AMENINTA PE RUSII DIN OPOZITIE CU O BITA-N CAP , MIINE POATE O SA AMENINTE LA FEL SI MOLDOVA , TOT CU O BITA-N CAP …SATRAPUL A LUAT-O RAZNA DE TOT . ARE ACELEASI TENDINTE SPRE DICTATURA SI VIOLENTA CU CELE ALE LUI ADOLF HITLER … REPEDE SPRE NATO CU MOLDOVA , CA CINE STIE CEI TRECE PRIN CAP NEBUNULUI DE LA MOSCOVA …

 5. Pentru Costin

  Imi pare rau dar acic nu prea ai dreptate cu Putin, in orice tara din Vest oamenii care manifesta fara autorizatie ar pati la fel. Intai ar fi somati sa plece, apoi s-ar trece la arestari. Daca se opune rezistenta atunici s-ar autoriza interventia in forta ceea ce ar presupune si bastoane de cauzic date in cap, pe spinare etc.

  Problema se pune daca se acorda autorizatii intr-un mod facil in Rusia..

 6. DOamna VITALIA-PNL va ADMIR.

  DECE nu cereti SUS si TARE ca cetatenia moldoveneasca sa fie acordata in mod automat si in masa moldovenilor ROMANi din ROMANIA si din alte tari refugiati din Basarabia in ROMANIA si in alte tari in 1940 precum si urmasilor lor ????????

 7. Pt STEJAR

  Este o idee ce spuneti. Nu ne-am gindit, vom discuta si vom face publica pozitia. Desigur, sint foarte multe de facut inca pentru reomogenizarea spatiului romanesc.

 8. Stejar, nu confunda notiunea de LIMBA cu cea de DIALECT.

 9. desi daca ar fi fost dialect ar fi fos o diferenta si mai mare dar asa vorbim ROMANA cu un numar redus de REGIONALISME si atit.

 10. APROPO, despre PUTIN:
  Проф. Хомяков: «Началась антипутинская перестройка»

  Политэмигрант в Киеве, московский профессор Хомяков рассказал о ходе «Перестройки-2» («России без Путина»), при сохранении преступной чекистско-демократической власти и «целостности» кровавой сатанинской страны России. Он в частности пишет:

  «В течение этой весны и начала лета последовала целая цепочка событий. Началась она с того, что Медведев стал вдруг резко и грубо критиковать Путина и заявлять о совершенно отличных от Путина приоритетах. Потом был визит Медведева в США, где тот был совершенно непонятно радостен. Он получил поддержку в Америке.

  Потом стали лесные пожары, бегство всех властей из Москвы и перспективы реального голода. Урожай не превысит 50 миллионов тонн. Реально он будет 45 миллионов. А надо как минимум 75–80. Не получится 75 даже с учетом 24 миллионов резерва (кроме путинской пропаганды, реально этот «резерв» никто не видел и не считал — КЦ). Доходов от продажи хлеба не будет. Зерно надо будет покупать по высоким ценам.

  Массы ассоциируют власть не с Медведевым, а с «нацлидером», с Путиным. Нужна была демонстрация, знак. Этим знаком стала эпопея Химкинского леса. Где путинские подельники ради получения сверхприбылей пошли на очевидное экологическое преступление.

  Народное противостояние путинскому произволу. Штурм химкинской администрации. Потом антипутинский митинг-концерт, который состоялся вопреки противодействию властей. Градус антипутинского противостояния поднялся до вполне реального уровня, который уже можно конвертировать в реальные политические проекты.

  США начинают действовать без особого риска и затрат для себя, действовать определенно антипутински.

  Начинается кампания преследования членов путинской клики. Сначала арестовывают (что было раньше), но теперь добиваются экстрадиции лубянского торговца оружием Бута, от которого нитки тянутся к одному из вернейших путинцев Сечину, а через него и к самому Путину.

  Русские СМИ скандал не замалчивают. Потеряли страх. Дальше ситуация разворачивается еще стремительнее. Происходит обвальная «потеря страха». Его ручная партия «Единая Россия» вдруг через его голову обращается к Медведеву с просьбой остановить вырубку Химкинского леса и строительство дороги. Они уже знают, что с Путиным пора расставаться, если хочешь выжить. Далее Медведев это строительство своим распоряжением останавливает.

  К процессу подключается Лужков, заявляя, что трассу надо строить в другом месте. Лужков знает, что «уже можно».

  Два дня назад все лоббистские группировки в Москве были взбудоражены приватным заявлением Рогозина, где он сказал, что режим (путинский режим) обречен и Россия неизбежно развалится (если не сместить Путина — КЦ). Соответствующие товарищи, узнав о таком мнении такого человека, засуетились не на шутку. Многие из них до сих пор откровенно боялись «нацлидера» и так до конца и не верили в то, что он будет смещен.

  У Путина есть свой «путинюгенд» в лице сброда типа «Наших». «Наших» фактически расформировывают. Причем не только их, но и аналогичных им, типа «МГЕР». Оставшиеся жалкие ошметки вычищают от верных путинцев под кампанию о смене поколений (вычищают всех старше 28, то есть тех, на кого ставил Сурков).

  Более того, разгорается скандал с главарем путинюгенда, Якименко. Его поймали на педофилии. Грамотно. Он начал карьеру с поставки в администрацию Путина мальчиков и девочек. За данные заслуги и был повышен в должности.

  Все идет к краху Путина».

 11. si inca:

  Россия под властью ФСБ. США помогут устранить Путина
  Время публикации: 27 августа 2010 г.

  Венесуэльская газета «Analitica» опубликовала статью о преступной деятельности русской тербанды ФСБ, в которой, в частности, а это самое главное, говорится, видимо, в связи со слухами о предстоящей отставке Путина по указанию «просвещенных», о грядущей помощи США в установлении демократии в Росси:

  «Румынский генерал Ион Михай Пасепа, бежавший от коммунизма, в своей книге «Красные горизонты» предупреждал о последующей мутации примитивного «Центра КГБ» в настоящий теневой полюс власти, прикрывающий нынешнюю русскую псевдодемократию:

  После распада Советского Союза у русских появился уникальный шанс покончить с отжившим свой век полицейским государством. Однако стали постепенно скатываться к своей исторической форме правления: авторитаризму, уходящему корнями во времена Ивана Грозного, который управлял страной с помощью опричников. Непросто сломать 500-летнюю традицию.

  Однако это отнюдь не означает, что в России не могут произойти изменения. Но, чтобы это произошло, на помощь должны прийти США. Надо перестать заявлять, что в России демократичная власть.

  Следует назвать вещи своими именами: это банда, состоящая из 6000 бывших сотрудников КГБ, одной из самых преступных организаций за всю историю человечества, захвативших большинство крупных постов в органах власти на федеральном и местном уровне.

  Они не отказались от старой практики убийства своих противников. Но убийство всегда имело свою цену, и русским правителям придётся заплатить её до того, как они откажутся от этой практики.

  До своей кровавой бойни в Беслане (известной также как S-3) российские спецслужбы считались каким-то элементом закончившейся холодной войны. Однако в недрах ФСБ Путин и его окружение, известное как «камарилья КГБ», разрабатывали планы по смене курса, нашедшего своё воплощение в захвате и кровавой бойне в бесланской школе, совершённой, как утверждает ФСБ, группой чеченцев и ингушей. Таким образом, «борьба с чеченским терроризмом» стала лейтмотивом деятельности нового главы России Путина. А знаковыми фигурами этой новой политики «ликвидаций» нового КГБ стали Шамиль Басаев и Магомедали Вагабов.

  Правящий класс олигархов ельцинской эпохи Путин заменил их на лично преданных ему людей, единственным желанием которых является быстрое обогащение.

  А затем путём нагнетания страха были удушены независимые средства массовой информации. Путин добился исчезновения оппозиции и утверждения кремлёвской политической доктрины. В этой доктрине просматриваются переплетение экспансионистских устремлений, подпитываемых русским национализмом, всяческую поддержку всемогущей «Русской православной церкви», усиление ФСБ, финансовая ликвидность, режим единоличной власти.

  Обострение кризиса, девальвация рубля и опустошительные лесные пожары могут отрицательно сказаться на популярности Путина. В нелёгкие для него времена Путину придётся преодолевать последствия небывалой засухи.

  Не исключается необходимость массовой закупки зерновых, чтобы избежать голода зимой, что повлечёт за собой рост цен на основные продукты питания. Широкие слои населения окажутся за чертой бедности. Нельзя также исключать возникновения беспорядков».

 12. Si eu sunt de acord ca Romania trebuie sa dam in mod automat cetatenia romaneasca la 100-150.000 de rusi, ucrainieni si gagauzi.

  Doar asa populatia alogena din tara va scadea.

  In Romania 100.000-150.000 de rusi si ucrainieni nu prea conteaza dar pentru Republica Moldova sunt destul de multi.

 13. Mie-mi pare , că fără careva decizii suplimentare alogenii, mai eles transnistrenii ne.au luat-o pe dinainte.

  Cîţiva ani în urmă deplasîndu-mă peste hotare cu un autocar de tranzit din transnistria spre România am rămas şocat ajungînd în vama românească, cînd colaboratorul vamal Ro. a urcat în autocar solicitînd prezentarea paşapoartelor.

  Toţi pasagerii au prezentat paşapoarte de culoare vişinie, adică româneşti, numai eu unul paşaport albastru.

  Colegul de scaun, tot tiraspolean mă întreabă:

  „A cito u tebea net rumânscogo pasporta? ”
  ” Ce tu nu ai paşaport romînesc ?”

  ” U nas v Tiraspole pociti vse biznesmenî imeiut rumânscogo grajdanstvo”

  ” La noi în Tiraspol aproape toţi oamenii de afaceri au cetăţenie Română”

  Şi mai mare mi-a fost mirarea cînd colaboratorul vamal l-a întrebat:

  ” Unde mergeţi?””

  Colegul dînd din umeri că nu înţelege întrebarea.

  Atunci eu î-l întreb, ce nu înţelegi ce te-a întrebat, unde el îmi răspunde, că nu înţelege ni-ci un cuvînt în limba română.

  Se pune întrebarea, cum au obţinut aceşti cetăşeni . care nu cunosc nici un cuvînt în L.romînă paşaport românesc, iar mulţi romîni basarabeni ani de zile nu-şi pot redobîndi cetăţenia.

  Ar fi curios de aflat , dacă există vre-o informaţie undeva, cîti transnistreni la ziua de azi au cetăţenie română, şi pentru ce ei au căpătat-o?

 14. Pt Razvan

  Ma bucura faptul ca sprijiniti aceasta pozitie a noastra.

 15. Eu susţin ideia, numai că ar trebue să fie şi o condiţie,

  CUNOAŞTEREA LIMBII STATULUI A CĂREI CETĂŢENII O SOLICITI, ca de-al de Climenco şi de-al de Crîlov să nu o înveţe pe Pavlicenco şi pe Matei cum se numeşte limba moşilor şi a strămoşilor celora , care sute de ani sunt stăpîni pe acest meleag.

 16. Doamna Pavlicenco, va inteleg rationamentul dar nu sunt deloc de acord cu initiativa dumneavoastra din urmtoarele motive:

  – Din ratiuni etice: romanii au facut multe sacrificii pt a ajunge in UE, si in continuare fac sacrificii si contribuie la bugetul UE. Nu mi se pare normal ca rusofonii, care ne-au deportat bunicii, ne-au jefuit tara, si de zeci de ani ii paraziteaza pe bietii romani basarabeni, sa profite si de pe urma sacrificiilor Romaniei. Nu le ajunge cat au profitat in istorie de pe urma noastra?

  – Din ratiuni pragmatice: imaginea Romaniei in UE e si asa destul de proasta, partial si din cauza comportamentului tiganilor din Italia, Franta etc. Asta ne-ar mai trebui, sa dam drumul unui puhoi de sute de mii de rusofoni, care s-ar purta mai ceva ca tiganii. Si asa in Roma de ex sunt o gramada de prostituate cu pasapoarte romanesti, dar vorbitoare de rusa. Si asa romanii obisnuiti au de suferit si sunt discriminati din cauza paranoiei anti-tiganesti din Europa de Vest, nu vreau sa sufere si din cauza rusofonilor.

  – Din ratiuni de siguranta publica: Transnistria este o gaura neagra a mafiei rusesti. Chiar trebuie sa le dam traficantilor de droguri, arme sau persoane, sau prostituatelor din Transnistria, pasapoarte romanesti?

  Trebuie de asemenea sa aveti in vedere ca acordarea cetateniei nu duce automat la loialitate fata de statul roman. Sunt o gramada de etnici ROMANI 100% din Basarabia, care au primit burse, cetatenie, ajutoare etc dar in continuare urasc tot ce este romanesc si ii iubesc pe rusi (de altfel, mai toti mai-marii din PCRM au pasapoarte romanesti si afaceri in Romania). Deci nu am castiga loialitatea alogenilor, doar le-am acorda un mare ajutor nemeritat.

  Eu as fi total impotriva acordarii automate a cetateniei pt alogeni chiar in cazul unei uniri. Nu avem nevoie de cateva sute de mii de cetateni care sa urasca Romania. Trebuie sa luam exemplul estonilor si letonilor, care au dat cetatenie alogenilor numai in urma unui proces de naturalizare (care include cunoasterea solida a limbii si istoriei bastinasilor)

 17. Şi D.Pavlicenco şi D.Andrei aveţi dreptate.

  D.Pavlicenco a lansat o idee.

  Orişice idee are dreptul la viaţă.

  D Andrei propune căile de realizare a ideii în viaţi, deaceia tot aveţi dreptate.

  Deaceia pentru a realiza ceva este nevoie de idee şi dialog, şi numai pe cale democratică şi constituţională de mers spre realizarea ideilor.

  Spre exemplu spotul unionist al PNL.

  Cîteva luni în urmă, cînd PNL şi-a lansat spotul unionist, nimeni nu discuta la tema unionistă.

  Acum uitaţivă, că după ce PNL a lansat deschis ideia unionistă, toate canalele de TV tema unionista a luat o amploare tot mai mare , provocînd discuţii între politicieni.

  Chiar şi politicienii alolingvi recunosc, că la ziua de azi sunt cam vreo 20 procente de unionişti în RM, deşi eu cred că sunt cu mult mai mulţi.

  În orişice caz 10-20 procente dacă s-ar uni în jurul ideii unioniste, dar nu a treucii, după cum a remarcat D.Druc , lucrurile ar lua o altă întorsătură în RM şi toţi Crîlovii şi Climencii, care coborîndu-se în gară cu un geamantan , sărind direct în fotoliu de conducător, după cum se exprimă Matei,nu ne vor da lecţii privind identitatea naţională a băştinaşilor RM, cine suntem, ce limbă vorbim şi din ce neam provenim.

 18. tmmd, nici macar dialect nu se poate numi. Dialecte sint cel istro-roman, aroman si megleno-roman. Oltenesc, ardelenesc, moldovenesc – acestea poarta denumirea de graiuri (acelasi vocabular si sintaxa, cu mici diferente de accent si cu regionalisemele de rigoare).

 19. nu sunt de acord cu ideia lui Pavlicenko .

 20. cei din pmr sunt romanofobi

 21. Pt Stejarel,
  Trebuia sa te opresti dupa rpimele 2 propozitii.

  NU EXISTA LIMBA MOLDOVENESCA!!!
  PUNE MANA PE CARTE SI AFLA CE-I AIA O LIMBA UN DIALECT SAU UN GRAI.
  mOLDOVENESCA NU ESTE NICI MACAR DIALECT SI DOAR UN GRAI.

 22. Rusia, la rândul său, este de partea Tiraspolului. În ajunul aniversării a 20 de ani de independenţă, nerecunoscută de nimeni, ministrul rus de Externe, Lavrov a adresat liderului separatist o scrisoare de felicitare, în care spune că cei 20 de ani de existenţă demonstrează dorinţa poporului transnistrean de a trăi independent… CE SPUN COMUNISTII SI „PRAGMATICII” CA EXISTA INTRE R.MOLDOVA SI FEDERATIA RUSA ? „PARTENERIAT STRATEGIC „? MARI DERBEDEI SI UNII SI ALTII …CEREM RENUNTAREA OFICIALA LA ACEST ASA-ZIS „PARTENERIAT STRATEGIC ” , IN REALITATE O BATJOCORIRE FARA SEAMAN A MOLDOVEI . JOS „PARTENERIATUL STRATEGIC” CU RUSIA , JOS CU MINCIUNA !

 23. PENTRU CS si alti

  revoltati de afirmatia mea ca exista limba moldoveneasca si ca eu ca basarabean o vorbesc in fiecare zi, iar aceasta LIMBA moldoveneasca este de fapt o frumoasa limba romaneasca cu acente specifice locale .

  Domniile voastre sustineti ca este vorba nu de o LIMBA ci de un GRAI.

  Aveti toti dreptate din punct de vedere riguros stiintific insa afirmatia mea este nu stiintifica ci DOMESTICA, asa cum se vorbeste acasa sau in sat la hora.

  NU pot decat sa va multumesc pentru aceasta precizare si sa admir FORTA cu care aparati LIMBA ROMANA.

  Constatai deci ca suntem cu totii de aceeasi parte a baricadei.

  PS. Stiti de unde vine cuvantul „” HORA „” ???????????
  DIn latineste si inseamna timp, horologiu. Acest cerc care se invarteste este timpul care se scurge, este semnificatia vietii in miscare perpetuelle.

  Bine inteles ceeace ce va spun este o afirmatie tot DOMESTICA, nu sunt specialist in limba LATINA.

 24. Dopamna Vitalia,faceti o isprava buna intru sustinerea aspirantilor la redobandirea cetateniei romane,mai ales ca prin oficiile de documentare a populatiei ,ma refer la Criuleni,accesul este anevoios pentru cei care doresc sa-si perfecteze documentele.Daca ai bani si faci documentul pentru o zi-ai tot accesul si binevointa,dar daca nu ai bani si totusi doresti sa fii in rand cu lumea-trebuie sa astepti pana trec toti cei cu bani si privilegii,pana cand ti se face lehamite de atata asteptat.este oare corect asa ceva?

 25. ACTE CLARE DE TERORISM SI FASCISM LA CORJOVA …Peste 50 de persoane înarmate, reprezentanţi ai miliţiei din or. Dubăsari au invadat astăzi teritoriul gimnaziului din s. Corjova, raionul Dubăsari. Miliţienii au descins între orele 5.00 – 6.00 dimineaţa, motivând precum că ar fi fost informaţi că teritoriul este minat.

  Primarul localităţii, Valeriu Miţu, a declarat pentru Jurnal.md că miliţienii nu aveau anumite mijloace tehnice şi nici nu au început să efectueze vreun control al incintei şcolii. Aceştia au supravegheat profesorii, elevii şi părinţii copiilor pe durata careului de început de an şcolar. Totodată, reprezentanţii structurilor sepratiste s-au opus deciziei conducerii gimnaziului de a arbora tricolorul.

  „Sunt mai mulţi oameni înarmaţi decât elevi pe teritoriul gimnaziului. Directorul gimnaziului a fost bruscat şi ameninţat că în caz că va arbora tricolorul va avea probleme”, a declarat primarul s. Corjova, Valeriu Miţu.

 26. la 31 august 1990 a fost semnat tratatul privind unitatea Germaniei (unirea Germaniei).
  Germania marchează 20 de ani de la unire. Pe 31 august 1990 a fost semnat Tratatul, care a pus capăt împărţirii ţării după încheierea celui de al Doilea Război Mondial.Căderea Zidului Berlinului şi unirea ţării este numită în Germania „sărbătoarea tuturor germanilor”.

 27. Pentru Vanatorul de KGB-isti.

  Poate fi surprinzator dar admir FUGA cu care ma infruntati pentru ca o faceti in numele unei cauze NOBILE :::::::: LIMBA ROMANA.

  Aprecierile la adresa mea le consider nesemnificative caci ele pleaca dela o neintelegere reciproca. Acest razboi de „” limba „” si „” grai „” sau „” vorbire „” si „” zicere „” poate dura pana la UNIREA cu ROMANIA ( deci foarte scurt timp sau foarte lung timp, depinde NUMAI de POLITICIENI NU de POPOR ).

  Nu trebue sa ne legam prea mult de cuvinte ci sa invatam copiii nostri din scolile primare care este ESENTA lucrurilor ::::::: ca suntem cu totii ROMANI, atat in stanga cat si in dreapta Prutului, dar si peste tot in lume unde exista MOLDOVENI.

  DACA va deranjeaza renunt fara dificultate la termenul de „” limba moldoveneasca „” si-i voi spune cum vreti ;;;;;;; de exemplu, „” VORBIRE „”,cuvant latin prin excelenta. Vorbirea moldoveneasca din Basarabia este aceeasi cu vorbirea moldovenilor din Romania si a moldovenilor existenti in alte regiuni ale lumii precum si cu a Romanilor de pretutindeni.

  Cred ca cu aceasta am ingropat securea de razboi. Dar trebue sa cerem si acordul unei ACADEMII care sa legifereze acest termen nou de „” VORBIRE „”.

 28. Spuneti si la cunoscuti ca incepand de azi JURNAL TV se poate vedea si in Romania.

  Bravo acestei televiziuni ca a reusit sa fie prima (dar nu singura) din tara care sa emita si in Romania , pentru romanii care vor cunoaste o realitate mai dura decat o stiu ei……..

 29. У моих богатых соседей огромный красивый дом. Я много раз предлагала им открыть у себя приют для бездомных. Никакой ответной реакции. Более того, они смеются и крутят пальцем у виска. А ведь какое гуманное предложение! Какое великодушие с моей стороны!
  Госпожа Павличенко, спасибо за „заботу” об alogeni. Только PNL думает о нас!
  Если Молдова воссоединится с Румынией (что не исключено), я думаю, alogeni не будут выселены за пределы республики дабы сохранить чистоту нации (да и выселять-то некуда, кончилась сибирская лафа). Мы автоматически войдем в состав нового объединения. Не надо делить население республики на румын и alogeni, МЫ ВСЕ равноправные граждане республики Молдова. Поэтому Ваша ” PNL solicita cetatenie romana si alogenilor”, на мой взгляд, носит несколько лицемерный предвыборный мессаж политика-русофоба.
  Буду рада оказаться неправой.

 30. Clasamentul posturilor TV în mediul urban, după media pe zi, în decembrie 2009 in Romania :

  DECEMBRIE Media pe zi

  Mii telespectatori Rtg%

  1 Pro TV 405 3.5
  2 Antena 1 308 2.7
  3 Realitatea TV 206
  4 Antena 3 155 1.3
  5 TVR 1 143 1.2
  6 Prima TV 120 1.0
  7 Acasa 116 1.0
  8 Kanal D 105 0.9
  9 National TV 86 0.7
  10 B1TV 66 0.6
  11 OTV 64 0.6

  IN AFARA DE ACESTEA MAI SUNT SI ALTELE CU AUDIENTA MAI SCAZUTA.

 31. OBSERVATI CU MARE ATENTIE , LINISTEA CE S-A LASAT PESTE O SERIE DE PARTIDE „STINGISTE” FILO-RUSE , IN PROBLEMA „SARBATORIRII” A 20 DE ANI DE „INDEPENDENTA” A TRANSNISTRIEI SI IN PLUS A PARTICIPARII IN PREMIERA A UNOR OFICIALITATI RUSE SI UCRAINIENE LA FESTIVITATI … ACESTI MARI „PATRIOTI” , CE SE BAT CU PUMNII IN PIEPT ZI SI NOAPTE CA APARA MOLDOVA DE INTERVENTII EXTERNE , TAC CA PESTELE-N LAC . DE FAPT EI SUNT MINA-N MINA CU REGIMUL-MARIONETA DE LA TIRASPOL . SI MAI GRAV ESTE CA PINA SI FILAT FACE PE INTERESANTUL SI ARE INTILNIRI PROTOCOLARE CU TERORISTII DE LA TIRASPOL SUB MASCA PARTICIPARII LA UN MECI DE FOTBAL . SI ASA OPOZITIA FILO-RUSA TACE , PARTIDELE „PRAGMATICE” SAU CHIAR FILO-RUSE DE LA PUTERE TAC SI ELE … SI ATUNCI CINE MAI APARA CU ADEVARAT INDEPENDENTA ,SUVERANITATEA SI INTEGRITATEA MOLDOVEI ? PROBABIL SIMTIND GRAVITATEA EXCEPTIONALA A PARTICIPARII OFICIALE A UNOR REPREZENTI AI RUSIEI SI UCRAINEI , MAE A SINCHISIT PE ULTIMA SUTA DE METRI SA MIAUNE UN COMUNICAT PENIBIL , MAI MULT PENTRU A SE SPALA PE MIINI IN FATA OPINIEI PUBLICE … E CA SI CUM MOLDOVA SI-AR TRIMITE OFICIALI LA INTILNIRI CU LIDERII CECENI DIN REZISTENTA IAR MOSCOVA AR INCHIDE OCHII … RUSINE OPOZITIEI , RUSINE PUTERII !

 32. STEJAR, am inteles ideea 🙂 In orice caz, parca suna mai bine „limba romana din Moldova”, decat grai, vorbire etc. Pur si simplu „limba romana” 😉

  Razvan, da-ne mai multe detalii. Cum putem urmari Jurnal TV in Romania, unde, la ce companie de cablu? E important de stiut.

 33. Pentru cei ce nu cunosc limba rusa am tradus un rezumat din articolului lui Dm. Sokolov :
  „Camerele de gazare au fost inventate de cekistul Isai Davidovici Berg”

  După război, propaganda sionistă discuta foarte mult despre “atrocităţile naziste” si ca o ilustrare vizuala descriau amanunte despre “distrugerea oamenilor in furgonetele mobile cu gaze.
  De fapt, inca înainte de victoria la alegeri a lui Adolf Hitler în Germania în 1933, gazele otravitoare au fost utilizate “cu succes” de Sionistii- bolşevici din Rusia, în timpul revoltei ţăranilor din provincia Tambov în 1921.

  Este cunoscut Ordinul secret nr. 0116 din data de 6.12.1921, emis sub semnătura comandantului provinciei Tambov, Mihail Tuhacevski, şeful Statului Major si a Generalului Nikolai Kakurin care cerea curatirea rapida a padurii de rebeli, prin folosirea gazelor otrăvitoare…

  Există, de asemenea, rapoartele care descriu executarea acestui ordin. Într-un raport datat 23 august 1921, comandantul Belgorod Nechaev a raportat că, în timpul bombardarii insulei, unde se afla una din bazele de gherilă, batalionul lui a folosit explozive chimice.

  Renumitul istoric Boris Tambov Sennikov în lucrarea sa “Răscoala din Tambov (1918 – 1921), ca “martor ocular al acestor evenimente., descria urmarile utilizării gazelor otravitoare de către bolşevici: “…noi, copiii, am decis să mergem în pădure şi sa adunam fructe, mere salbatice…, pentru că în satul nostru nu ajungeau alimente.

  Era interzis să mergem în pădure, dar noi, copiii au decis să plecam. Au fost aproximativ 12 copii de 10 – 12 ani. Mergând în pădure, am văzut că frunzele şi iarba avea o culoare roşietică. Inainte asa ceva nu am văzut. Apoi… ceea ce am văzut acolo a fost groaznic – o poiana era plina de jur imprejur cu cadavre de oameni, cai şi vaci în poziţii teribile, unele s-au catarat pe tufişuri, în timp ce altele erau întinse pe iarbă, aveau gura umplute cu pământ şi toate în poziţii foarte ciudate. Nici un cadavru nu avea vreo rana ca ar fi fost injunghiate sau impuscate.

  Un om stătea chircit cuprinzind un copac. Printre cei morţi erau si copii. Ne-am uitat cu groază la cadavrele umflate, in descompunere. Apoi, noi, am fugit înapoi.

  Astfel, Rusia Sovietică a devenit primul stat care a folosit armele chimice, si anume împotriva propriului popor.
  Bolşevicii ruşi distrugeau pe potenţialii duşmani prin utilizarea gazelor asfixiante.
  La 07.31.1937 Biroul Politic prin Ordinul numărul 00447 semnat de NKVD-istul Nikolai Ezhov a aprobat “operaţiunea de represiune a culacilor şi altor elemente anti-sovietice.” …

  Pentru fiecare zonă, teritoriu şi republica au fost definite “cifre limite” pentru ambele categorii reprimate. In total a fost dat ordinul să fie arestate 259450 persoane, dintre care 72,950 sa fie împuşcate iar 194800 – sa fie expediate în lagăre. Cu toate acestea, aceste cifre nu erau suficiente caci numarul celor care se impotriveau regimului era mai amre. Astfel liderii locali cereau dreptul de a solicita Moscovei „cifre limite” suplimentare… Stalin raspundea la aceste cereri, iar în unele cazuri dadea consimţământul în scris.
  Până în decembrie 1937, Biroul Politic a majorat cifrele „limita” pentru prima categorie – impuscare cu 22500, iar cea de-a doua cu de 16800 de oameni. La sfârşitul lunii ianuarie 1938, Stalin a emis un decret potrivit căruia până la jumătatea lunii martie a urmat arestarea a cel puţin 57200 “duşmani ai poporului, din care 48 mii au fost arestati pentru a fi împuşcati.
  Pedeapsa cu moartea era efectuata de echipele speciale, conduse de ofiţeri de securitate de supraveghere. În toate regiunile ţării se ofereau facilităţi speciale pentru distrugere în masă a “duşmanilor” şi cesionarea lor ulterioară. Sunt cunoscute câteva locuri: Levashovskaya, din apropierea oraşului Sankt-Petersburg, Bykivnia lângă Kiev, Kurapaty lângă Minsk, moloz şi Kommunarka în jurul Moscova …

  Au fost acolo, în suburbii, cu scopul de a realiza o mai mare “productivitate” a execuţiilor, ofiţeri de securitate care au testat cu succes metoda de a ucidere a oamenilor prin asfixiere cu gaze otravitoare, inventate Cekistul Berg.

  Astfel este demonstrat ca autorul acestei inventii este şeful Departamentului de administraţie (ACS) a NKVD-ului din regiunea Moscovei Isai Davidovici Berg – Locotenent al Securităţii Statului, membru al PCUS (b) din anul 1930, el executa deciziile troicii NKVD-ului din regiunea Moscova, unde zilnic erau impuscate circa 300 de persoane.

  Berg a oferit propria solutie pentru a extermina mai rapid „dusmanii poporului”. El a sugerat crearea unei camionete cu gaze. Ei au camuflat camioneta, ca ar transporta pâine… Acolo erau urcati pina la 50 de persoane, care unainte de a urca, erau impuse sa se dezbrace. Astfel, urcati in camioneta cu gaze, in drum spre locul de executie, acesti oameni mureau si plutonului de execuţie trebuia doar să descarce cadavrele pentru îngropare în gropi special pregătite.

  Cu toate acestea, Berg, ca ca multi colaboratori din poliţia secretă, nu a fost destinat să trăiască până la bătrâneţe.
  La 04 august 1938 el a fost arestat pentru fapte imorale, apoi a fost acuzat ca ar fi un duşman al poporului, un anti-sovietic, infiltrat in KGB si condamnat la moarte.

 34. JURNAL TV in Romania se poate vedea prin cablu la UPC .

 35. Pentru Vladimir,…
  chiar apreciez FOARTE MULT ultimele tale mesaje, si ca nu esti un oarecare de la pcrm.
  M-ai bucurat, inseamna ca ceva se misca in capul vostru, a rusilor care convietuiti cu noi aici in Moldova.

  Chiar sper intr-o zi multi dintre voi sa se LEPEDE DE SATANA COMUNISTA DEFINITIV.

  CUM TI-AM SPUS, RESPECT FOARTE MULT POPORUL RUS, INTELECTUALITATEA, OAMENII SIMPLI SI BUNI DIN RUSIA! Sincer iti spun.

  Dar faptul ca Rusia ne mai tine IN TENSIUNE cu armata a 14-cea… hartuirea economica…si ceea ce fac bandele teroriste din structurile FSB-ului in intreaga lume, nu numai la noi, ne face sa avem o atitudine – putin spus – mai rezervata.
  Suntem in sec. XXI, ar trebui INTELECTUALITATEA RUSA sa intelega ca asa nu mai merge, ca trebuie sa se vindece de comunism, stalinism, dorinta de dominatie, de expansiune imperialista; de sovinism velicorus; de ura contra popoarelor pasnice invecinate.

  Am putea sa TRAIM IN PACE! Noi asta DORIM. De ce sa continuam o lupta inversunata INUTILA, ba chiar daunatoare ambelor parti.

  Schimbati CEVA in TARA VOASTRA, in mintea voastra. Mai cititi si ALTA literatura decit cea care v-a fost impusa ca sa va indoctrineze GRESIT!

  Atita Va rugam: FITI OAMENI! Lasati-ne in pace sa ne tamaduim RANILE care ne mai dor dupa represiile staliniste…
  Lasati-ne sa ne refacem viata, aratati-va DRAGOSTEA fata de poporul care v-a primit sa locuiti aici. Aveti CONSIDERARE fata de aspiratiile noastre, de istoria si cultura noastra…
  Da, suntem ROMANI si vorbim LIMBA ROMANA!
  Oare un intelectual RUS nu poate intelege INCA asta??

 36. Pentru Vladimir
  Un mic raspuns, caci am unele obiectii, de exemplu, RETRAGETI-VA ARMATA!

  SI nu ne mai comandati ce sa facem si cum sa traim IN TARA NOASTRA, ma refer la CETATENIA si limba ROMANA.

  Ca moldovenii in Rusia nu vin cu Armata dupa ei si nu DICTEAZA poporului rus, NU DESCONSIDERA liMBA RUSA, CULTURA, ISTORIA RUSIEI.
  V ciujoi monastiri svoimi pravilami ne hodeat!

  Adica, respectati POPORUL care v-a primit. Respectati CULTURA, ISTORIA, LIMBA… UNITATEA TERITORIALA A NOASTRA.
  NU MAI ACTIONATI IN NICI UN FEL IMPOTRIVA NOASTRA!

  DESI NU-MI PLACE Jirinovski, totusi apreceiz curajul lui de a critica mafia ruseasca – deschide
  http://www.youtube.com/watch?v=_lkk1bPL2J0&NR=1

 37. Pentru BALTAG le NAIF ( ou le perfide ).

  Integrarea Moldovei in UE nu se poate face la Cisinau de catre Chisinau atat timp cat UE sprijina DE FACTO toate actiunile CONTRARII ale RUSIEI si nu cele pro europene ale ROMANIEI si MOLDOVEI.

 38. Ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a felicitat, astazi, locuitorii Transnistriei cu ocazia aniversarii a 20-a de la autoproclamarea republicii nerecunoscute, din numele ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov… PROBABIL IN ORICARE STAT CIVILIZAT , DEJA LUI KUZMIN I S-AR FI ARATAT USA . AR FI FOST DECLARAT PERSOANA NON-GRATA DUPA FELICITARILE CALDUROASE ADRESATE MAIMUTOILOR STALINISTI DE LA TIRASPOL . E TIMPUL SA PLECI ACASA … VALERI KUZMIN !

 39. da, sa plece acasa Valeri Kuzmin.

 40. Pt Rusoaica: nu inteleg ruseste, asa ca am folosit google translate pt a intelege mesajul dvs., si poate ca am inteles gresit. Nu am inteles supararea dvs. Daca refuzati in mod ostentativ sa vorbiti romana (din moment ce comentati pe un blog in lb.romana, banuiesc ca intelegeti limba) si va repugna „nationalismul romanesc”, de ce mai vreti cetatenie romana?

 41. Sunteti convins ca cererile de nationalitate se fac cu scopul excluzif al circulatiei in UE.

  De aceea repropun propunerea mea recenta ca NATIONALITATEA ROMANA sa fie data pe baza a 4 sau 5 recomandari cum se face in occident ::::::::: ca persoana respectiva nu duce si nu va duce actiuni daunatoare ROMANIEI, ca este pentru UNIREA MOLDOVEI cu ROMANIA in cel mai scurt timp posibil, ca este pentru intrarea in UE, si alte cateva conditii pe care avocatii le stiu foarte bine.

  Aceste recomandari vor primi si GARANTIA partidelor PRO-ROMANESTI ::::::: de exemplu, PNL, PL si altele daca mai exista.

  Astfel vom separa repede pe cei care cauta sa pescuiasca in apele tulburi ale PRUTULUI.

  Transmiteti aceste propuneri si DOMNULUI BASESCU.

 42. Ptr Andrei :

  Eu sunt contra oricarui nationalism, rusesc, romansec, unguresc, etc…

  Eu nu solicit cetatetie romana. Eu sunt indignata de faptul ca d-na Pavlicenco, care este rusofoba, face un gest de „binefacere” pentru „sarmanii alogeni”.

  Cand va avea loc Unirea, in mod automat noi totzi, cetatzeni MD (si romani si neromani) vom deveni cetateni a Romaniei, daca nu vom renuntza expres.

  Nu trebuie sa ne divizati in „romani” si „neromani”, in Republica Moldova si asa exista confruntare nesanatoasa, si nu trebuie de „infierbantat spiritele”.

 43. Pentru Domnul BUDEANU ( ziarul TIMPUL ).

  EU nu cunosc pe Domnul BUdeanu,

  nu pot sa-mi dau seama daca este jurnalist de profesie, intelectual cu inalte studii academice sau KOLHOZNIC.

  Dupa ce face o admirabila introducere in articolul sau de mai sus tranteste o fraza pe care n’am mai auzit-o din timpul asa zisului comunism “” glorios “”. CUM ca occidentul ar “”avea FRICA de rusia sa nu impanzeasca transnistria cu parasutisti, etc, etc.””

  Dar decand America, Occidentul are sau a avut frica de RUSIA ?????????? Sunteti cumva coleg cu maestrul voronin sau dodon ??????? Rusia a fost si ramane un executor ale ordinelor occidentului. Nu a facut niciodata in istoria ei decat acte care au avut acordul occidentului. Marii istorici va vor demonstra acest lucru, si chiar Domnul STAVILA , pe care nu-l cunosc dar am auzit pe NET ca este un mare specialist in ISTORIE.

 44. Pentru Vladimir si alti rusofoni,

  spune, tu esti o persoana particulara sau reprezinti un OFICIU? Oricum am sa-ti spun direct, oricit ne-am purta noi bine, voi, totuna continuati sa fiti OBRAZNICI.

  Mai, rusule, de ce ne trimiti pe noi, romanii basarabeni, sa plecam peste PRUT? –
  In 1940, 1945 – … ne-ati dus cu forta in Siberia, gulaguri, ne-ati impuscat preotimea, intelectualiatea…
  Cine v-a chemat sa ne “eliberati” in asa mod? In general, cine v-a chemat?

  Dar daca ati venit, de ce ne deportati? DE ce inca mai credeti si azi ca ati facut mare BINe venit si deportindu-ne?

  De ce mai cred parintii tai – profesori si medici – ca au facut mare bine VENIND ? – cine v-a invitat, daca nu structurile NKVD-iste – cu scopul rusificarii fortate a populatiei autohtone?

  Acum, daca deja sunteti aici, de ce nu aveti MACAR BUNUL SIMT OMENESC sa fiti recunoscatori ca va respectam drepturile – nimeni nu cere ca sa plecati, asa cum tu ne spui sa plecam peste Prut…

  De ce Rusia nu-si respecta PROPRIA promisiune – de a retrage inca cu 10 ani in urma – armata a 14-ea?

  Or, asta demonstreaza ca voi sunteti NU VA RESPECTATI nici cuvintele voastre, sunteti niste OBRAZNICI, ca sa nu folosesc alte cuvinte.

  Deci, spune, rusule, CINE si CUI INCALCA DREPTURILE?

  Romanii Moldoveni care pleca in Rusia nu va DEPORTEAZA, nu va trimit la POLUL NORD, sau in China si nu cer LIMBA ROMANA sa fie DE STAT etc…

  Ei vin in Rusia sa lucreze, nu sa FACA POLITICA…. si NU INCURCA RUSILOR sa traiasca BINE.

  Vedeti diferenta? Deci, cine se poarta OMENESTE-CRESTINESTE si cine, mai, rusule, ASUPRESTE?

  Inca va mai suparati ca sunteti numiti cotropitori si asupritori?

  Scoateti armata de ocupatie si o sa incetam sa va numim OCUPANTI imperialisti rusi.

  Rusine sa=ti fie sa te comporti urit in mijlocul POPORULUI care te-a oplosit.
  Ca daca iti era aici rau, demult plecai in Rusia…

  Sincer, iti spun, nu am vrut sa ajung sa scriu in termeni drastici, dar comportamentul tau obraznic, m-a determinat.

 45. D-na Pavlicenco !Sunt roman si cunoscator al realitatilor din Basarabia si pot trage doar doua concluzii in privinta activitatii dumneavoastre:
  1.Or sunteti o proasta poiliticiana.
  2.Or faceti jocul serviciilor secrete rusesti.

 46. Pt costel

  Puteti trage concluzii de care doriti. Nu e nici prima, nici a doua. Adica de sint desteapta sau nu, nu e frumos sa judec eu despre propria persoana. insa lumea, din cite stiu, nu ma considera nici lenesa, nici proasta.

  Cu nici un fel de servicii niciodata in viata nu am avut nici o legatura. Sint la capatul carierei politice si nu mi-am patat-o niciodata. Insa, daca va referiti la mesajul de Unire cu Romania, nu este decizia mea, ci e colectiva, a Consiliului politic al PNL si a nucleului PNL. Daca e sa va cred ca ati cunoaste realitatile de la noi, atunci ar trebui sa imi cunoasteti colegii din PNL – Mircea Rusu, Andrei Iuri-Apostol, Alexandra Can, Mihai Severovan, Anatol Revenco, Anatol Vidrascu. Sint personalitati, fara de care nu promovez nici un mesaj de capul meu. Ei nu sint manipulabili. Vi-i caracterizez putin – Rusu este ex-presedinte PNL, deputatul care a votat independenta, este un foarte bun om de afaceri si presedintele Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor. Apostol a fost deputat si primul presedinte al PNL. Can este ex-ministru al industriei si comertului in Guvernul Sturza, are Ordinul National al Romaniei „Serviciu Credincios” in Grad de Comandor, director al Intrepridnerii Artima. Severovan este fost ministru de citeva ori si e consilier municipal Chisinau, om foarte respectat, intrebati-l pe Dorin Chirtoaca, Revenco este medic, nu mai spun ca e dentistul celui mai important astazi om in statul nostru. Anatol Vidrascu este unul dintre cei mai buni editori din intreg spatiul romanesc, are acelasi ordin ca si Can. Toti au cetatenie romana. Eu o am din 1992, sint doctor in filologia romana si am Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit”, in Grad de Comandor. Nu mai spun de oamenii din teritoriu, care sint oameni ai principiilor, nu mai spun de tinerii nostri, fideli si ne-treucari, adica nefripturisti.

  Daca aveti oleaca de simt, va veti cere scuze, daca nu, va voi considera ca faceti jocul serviciilor rusesti si nu vreti ca cineva sa inceapa promovarea ideii de Unire. Nu cred ca un roman adevarat este contra Unirii.

 47. Pentru COSTEL.

  Pe acest „” glob „” nu sunt permise persoane care au un nivel de inteligenta prea scazut cum este cazul ……….. nu stiu cum sa ma adresez :::::: BA, TU, MA, POTAIE.

  Daca in loc de DOAMNA PAVLICENCU ai fi scris ::::::::: COSTEL, mesajul de mai sus it vine ca o manusa, POTAIE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *