Ziua Independentei va fi urmata, cindva, Ziua Mare a Reunirii

Mesaj de sarbatoare

Anul 2010 este primul an cind vom sarbatori Independenta Republicii Moldova nemaifiind sub un regim comunist. Am rabdat zece ani de guvernare abuziva sub PCRM, care ne-a deturnat parcursul national european.

PNL regreta ca ingerintele externe din Rasarit au condus la o stagnare de 14 ani, din cei 20 de dupa proclamarea Suveranitatii, si din cei 19 de dupa proclamarea Independentei, stagnare ce a indepartat perspectiva euratlantica pentru al doilea stat romanesc.

Dupa rasturnarea comunistilor, prin efortul general al democratilor, societatea a asteptat o consolidare politica si certitudinea ireversibilitatii orientarii europene. Constatam ca noua guvernare liberala si democrata, sprijinita electoral si de PNL, s-a cufundat in competitia ambitiilor personale ale presedintilor componentelor AIE, care induce disperarea intr-o societate istovita de asteptarea tranzitionala dezolanta a unor orizonturi europene. Atitudinile fata de valorile sacre, fata de adevarul istoric dezbina, in continuare, clasa politica, in loc sa constatam unirea fortelor necomuniste pe o platforma nationala – singura care, orientata spre redobindirea identitatii si constiintei romanesti, – ne-ar putea desprinde din sfera de influenta rusa, ne-ar putea reda Libertatea, ne-ar putea ajuta sa scapam de armata rusa de ocupatie si sa ii transformam pe partenerii occidentali in sprijinul principal pe drumul nostru spre spatiul euratlantic, prin  reintregirea Natiunii Romane.

Optiunea PNL pentru unirea cu Romania, drept cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE, este si rezultatul dezamagirii in care se afla populatia, dar este si expresia curajului unui partid de a deschide spatiul public pentru discutii pluraliste in cautarea unei solutii optime pentru depasirea conditiei statului sarac, a unei societati din membri avind unicul scop de a se salva prin a parasi propria tara.

Este curajul de a-i face pe cetateni sa depaseasca stereotipurile create prin presiunea comunista antiromaneasca, este obiectivul major de Libertate, dar si al statului de drept european al romanilor si alogenilor prooccidentali, care se doresc mai repede in spatiul civilizat al UE, unde fiecare om e respectat, indiferent de conditia sociala si de nationalitate.

PNL este sigur ca discutiile, initiate astazi de membrii sai, privind Unirea cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare a celui de-al doilea stat romanesc in NATO si UE, vor fi tot mai frecvente in societate, spre binele oamenilor, si vor fi agreate de un numar tot mai mare de romani si alogeni, cu dreptul de a-si decide soarta asa cum vor, doar ca pe cale legala, constitutionala, fara orice fel de constringeri sau restrictii.

Proclamarea – in anul 1991  – a Independentei Republicii Moldova a fost un act de mare curaj al membrilor societatii. Actul de echitate istorica va fi decizia – luata legal de romani si de prietenii lor – de a se regasi impreuna in Europa prin calea germana – de reunificare a doua state romanesti. Sa fim tari si curajosi si Dumnezeu ne va fi alaturi!

PNL e mereu alaturi de oameni!

Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal

II. Nici Ghimpu, nici Filat, nu invita un partid cu mesaj unionist la sarbatoarea Independentei

Vorbeam la telefon cu un coleg de partid dimineata, deputat in primul Parlament democratic si, intre altele, ma intreaba daca sint invitata la receptia pe care are de gind sa o ofere Ghimpu pe 27 august, ora 18.00.

FAC O REMARCA AICI CU MAJUSCULE: NU VA TEMETI, NU UMBLU PE LA RECEPTII SI, CHIAR DACA AVEATI SA TRIMITETI O INVITATIE, NU VENEAM. Dar nu in aceasta consta problema.

Ne mai suna lumea si ne spune ca si Filat face o receptie sau concert, ce mai e pe acolo, azi. Adica, de vreme ce Declaratia de Independenta a disparut sub spickeria lui Marian Lupu si el, neavind functie publica mare, nu poate oferi receptii, le ofera Filat si Ghimpu, in concurenta, fiecare cu deputatii sai din Parlamentul care a proclamat Independenta, cu organizatiile sale „extrateritoriale”…

Nici PNL, ca partid cu mesaj unionist, dar am auzit ca nici alte partide extrparlamentare – pina acum „dusmani” ai lui Filat, iar de o haba, probabil, si „dusmani” ai lui Ghimpu, nu sint invitate. Nu ne mira si nu ne pare rau. Ne amuzam.

Noi, PNL, interpretam aceasta ca o slabiciune, ca o imaturitate, ca o polarizare a societatii, ca o intrecere socialista rau mirositoare pentru voturi prorusesti. Ce sa ne mire daca Filat merge pe 24 august la Memorialul respectiv, iar apoi merge la Tiraspol, vrind sa demonstreze ca e cel care poate calca peste niste lucruri importante si foarte importante, de dragul ambitiei de a fi Presedinte – poate si al tuturor, dar cu ce pret? Al demnitatii nationale?

Intelegeam ca, pina acum, noi, PNL, il deranjam pe Filat. Acum – si pe Ghimpu. Frumoasa democratie! Frumoase partide nationale, care vor sa uneasca societatea, dar dezagreeaza un partid cu mesaj unionist ca PNL. Partide ce mai studiaza sintagma „mentalitate de pestera”/”mentalitate de troglodit”.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

23 Comments

Add a Comment
 1. Doamna Vitalia,

  ca un specialist in imagine va recomand sa nu va lamentati ca nu sunteti invitata la televiziuni sau la receptiii oficiale. Daca vreti sa construiti un partid serios, incercati sa produceti evenimente care sa capteze atentia electorilor. Asa, insa, solicitati mila. Mila insa n-o puneti in urnele de vot

 2. Nu ne-am cucerit independenţa, ci ne-au făcut independenţi
  26.08.2010

  Mâine, în RM va fi celebrată, poate cu fast, Ziua Independenţei (sau a Republicii, cum au botezat-o mai nou comuniştii). Îmi şi imaginez cum mulţi din deputaţii primului Parlament îşi vor aminti cu nostalgie de anul de glorie 1991. Dar nu se vor mulţumi cu atât. Că doar nu-s fraieri! Dimpotrivă, îşi vor asuma merite cu carul şi ne vor interpreta cântece de sirenă despre cum au făurit ei independenţa.
  Eu am mari rezerve vizavi de interpretările lor, care sunt concepute să le estetizeze imaginea, să-i transforme în eroi sau să le menţină statutul cu care s-au împăunat deja. În realitate, RM a fost ultima republică sovietică din spaţiul european al URSS care şi-a declarat independenţa. Georgia şi ţările Baltice s-au proclamat independente până la puciul eşuat de la Moscova, care a şi declanşat procesul. Ucraina şi-a serbat deja cu două zile în urmă independenţa (nu e jenant?), Belarus – pe 25 august, iar noi mai aşteptăm un pic (cine ştie ce mai poate interveni) – tocmai pe 27 August. De fapt, se crease impresia că conducerea eroică a RSSM se buimăcise cu totul şi nu-i venea să creadă că URSS nu mai este şi că acum suntem pe propriile picioare. Aşteptau plini de speranţă, ca şi republicile din Asia Mijlocie, să se restabilească imperiul. Dar n-a fost să fie. RSSM a primit un şut în fund şi a fost nevoită să-şi proclame independenţa.

  Apropo, în acest context îmi amintesc şi de fapta ieşită din comun a radicalului Mircea Druc. Nemulţumit de denumirea republicii, a cerut schimbarea numelui ei, în calitate de prim-ministru, se pare. Şi cum credeţi că a botezat-o? În loc de Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a preferat să-şi dezmierde ţara Republica Sovietică Socialistă Moldova! Exact ca în bancul cu Ion care, nemulţumit de numele ce-l purta, a decis să şi-l schimbe. Deci merge Ion la primar şi acesta îl întreabă după câteva clipe de meditaţie:

  – Hmmm, Ion Căcat. Şi ce nume îţi alegi, Ioane?
  – Vasile Căcat, dle primar, i-a răspuns Ion uşurat.

  Uite aşa luptau şi îşi reformau ţara pe acele vremuri parlamentarii moldoveni. În perioada când Lituania suporta de ceva timp embargoul pe combustibili impus de imperiu, ca plată pentru îndrăzneala de care a dat dovadă, când a evadat de una singură din Imperiu…

  Deci, după cum vă spuneam, nu sunt deloc impresionat de discursurile fanfaroane ale deputaţilor din primul legislativ şi sunt chiar foarte sceptic vizavi de meritele pe care şi le arogă. Dacă aş fi fost în locul lor, mi-ar fi fost ruşine să defilez în public cu performanţa ruşinoasă de a fi părăsit imperiul în urma Ucrainei şi Belarus-ului!

  Pe de altă parte, sper să realizaţi că, cu un astfel de popor (peste Prut, românii sunt exact la fel), unirea n-ar fi fost posibilă în niciun context, oricât de favorabil ar fi fost el. Cu o singură excepţie. Poate doar dacă ne-ar fi obligat Rusia, ne-ar fi şutat în fund şi pe basarabeni, şi pe românii de peste Prut cu Iliescu în frunte…
  Autor: Blogul Alternativ
  Sursa: alternativ.weblog.r . USTURATOR MAI ESTE ADEVARUL !

 3. Ne suparam daca nu ne cheama. Dar daca ne cheama apoi nu mergem caci suntem suparati.

  PNL are nevoie de un barbat in fruntea partidului. Logica asta de femeie provoaca zambet 🙂

 4. Pai democratia asta si inseamna, ca nici Filat nici Ghimpu nu sunt obligati sa va invite, doamna Pavlicenco. Mesajul unionist este periculos pentru intreaga Moldova. Filat e cel mai diplomat, si de asta are cele mai mari sanse de a fi presedinte. Strigatul in gura mare deja i-a facut lui Ghimpu probleme. Moldova, fiind o tara pitica si fara resurse naturale nu va ajunge departe daca se va certa cu toti vecinii. O blocada economica de la Rusia poate veni intr-o noapte, si atunci ce faci cu demnitatea, d-na Pavlicenco? Nu sunt pro-rus, dar nici nu cred ca un mesaj unionist va „uni” Moldova peste noapte. N-ati citit „Printul” de Machiavelli? O carte foarte de folos!

 5. SONDAJ: În Parlament ar accede cinci partide politice: PCRM 41,9%, PLDM 22,8%, PDM 13,9%, PL 10,5%, AMN 5,8%… BINE … PROBABIL ULTIMUL SONDAJ NU E EXACT , DAR TOTUSI DUPA 20 DE ANI UN PARTID COMUNIST SA DEFILEZE IN FRUNTEA TOPURILOR , ADUCE A FILM DE GROAZA … RSSM S-A FACUT CA MOARE LA ANANGHIE , IN 1991 , DAR E BINE- SANATOASA SI ASTAZI IN REALITATE . DACA DAI JOS POLEIALA SUBTIRE DE PE R.MOLDOVA DE ASTAZI , VEZI RUGINA RSS MOLDOVENESTI . VORBA AIA … RSSM A MURIT , TRAIASCA RSSM !

 6. IN AFARA UNOR PRIVATIZARI SI A LIBERTATII DE EXPRESIE DE ASTAZI , TOTUL A RAMAS LA FEL … DE LA FOLOSIREA EXCESIVA A LIMBII RUSE PINA LA PASTRAREA SIMBOLISTICII SOVIETICE . IN REALITATE PASII FACUTI SUNT PUTINI SI FACUTI CU MARI EFORTURI , IN SPECIAL LA PRESIUNEA OCCIDENTULUI . SA NU MAI VORBIM DE EXISTENTA TRUPELOR RUSESTI DE OCUPATIE … DE FAPT DOAMNA PAVLICENCONICI NU ARE DE CE SA SE IMBULZEASCA LA FESTIVITATILE „INDEPENDENTEI ” … PENTRU CA VORBIM DE O INDEPENDENTA DE FATADA , CU VADIT CARACTER ANTI-ROMANESC SI ANTI-MOLDOVENESC AUTENTIC . ADEVARATA ZI A INDEPENDENTEI PENTRU FRAGMENTUL CEL MAI ESTIC AL LATINITATII , DINTRE PRUT SI NISTRU , O CONSTITUIE ZIUA DE 27 MARTIE 1918 … CA AU FOST GRESELI IN PERIOADA 1918-1940 NIMENI NU LE NEAGA , DAR PRIVIND RECENT LA SCANDALUL DE ASA-ZIS SPIONAJ ROMANESC LA MOSCOVA , VEDEM CA POSIBILITATILE DE RASPUNS ALE RUSIEI AU FOST SI SUNT FOARTE LIMITATE LA ADRESA ROMANIEI . ODATA MOLDOVA REALIPITA LA TRUPUL PATRIEI , JOCUL DE-A SOARECELE SI PISICA DINTRE MOSCOVA SI CHISINAU VA LUA SFIRSIT PENTRU TOTDEAUNA . PENTRU CA VINUL SI MERELE MOLDOVENESTI VOR FI PRODUSE CU SIGLA MADE IN ROMANIA , MADE IN E.U. …

 7. Stimata doamna Presedinte Vitalia Pavlicenco,
  daca mesajul unionist al domniei voastre era unul agreat de Bucuresti (daca era considerat corect si cinstit) nu credeti ca dumneavoastra trebuia sa fiti sprijinita si promovata de autoritatile de la Bucuresti?
  Este mai mult decat interesant ca nimeni din autoritatile OFICIALE (altul decat PNL din RO)nu va sprijina, sustine sau agreaza.

 8. imi fac studiile de licenta in romania unde am facut si un curs de politologie, la acel curs am observat atitudinea romanilor fata de basarabeni.. NIMENI NU VREA UNIRE !!!!! basarabia mereu a fost o piedica economica pentru statul roman, daca ei nu ne vor, de ce doamna Pavlicenco ii impune sa ne uneasca cu ei? cum va efectua dansa unirea fara consimtamantul statului roman?
  din cauza dansei ca face declaratii prea patriotice la momentul neadecvat, minoritatea rusa va boicota referndumul, lor le este fric de unire, desi sunt multi penrtu MAE. dans-a n-are pic de gandire politeca, doar emotii, ea trebuie sa atraga toate minoritatile doar astfel scapam de comunisti !!!

 9. Pt ovidiu

  Nu ma lamentezx, ma distrez cu mentalitatea de troglodit a celor care vor sa ne conduca inapoi spre nedemocratie, spre o dictatura verde in plin regim democratic.

 10. Pt browser

  Imi pare bine ca v-am distrat.

 11. Deutsche Welle: Țigările moldovenești de contrabandă merg, plutesc și zboară în țările Uniunii Europene

  În Moldova s-au intețit cazuri de contrabandă cu ţigări. Deseori, marfa ilicită nu este reținută la vama Republicii Moldova.

  Nu trece o săptămână fără ca în presă să nu apară o știre despre o altă trecere ilegală a ţigărilor prin vama moldovenească. La sfârşitul lunii august, ofiţerii vamali români au oprit un camion cu ţigări de contrabandă în valoare de 1 milion de dolari.

  Serviciul Vamal moldovenesc până astăzi nu a dat explicaţii clare de ce mașina nu a fost oprită la frontiera Republicii Moldova, cu toate că de la începutul anului 2010, toate vehicule sunt verificate cu scanere mobile.

  Contrabanda cu țigări bate toate recordurile. În rezultatul cercetărilor efectuate de compania de marketing Novel Research, doar în primele două luni ale anului curent cota țigărilor de contrabandă din Republica Moldova a constituit 32%. Majorarea contrabandei este cauzată de creșterea accizelor și respectiv a prețurilor la țigări în România. Astăzi un pachet de țigări în Iași costă de trei sau cinci ori mai mult.

  Experții moldoveni consideră că din toată cantitatea de contrabandă se reușește reținerea a nu mai mult de 10%. Persoanele care se ocupă cu această afacere ilegală într-un an se îmbogățesc cu 2 miliarde de lei, iar banii din vânzarea a unui tir plin de țigări de contrabandă se poate de construit o vilă.

 12. partea cea mai imposibila in sondaje este ca Lupu este cotat la 51% incredere iar Filat doar 46% , ceea ce ma uimeste cata prostie este in popor ca mananca acest sondaj!!! Pai cum sa ai incredere intr-unul ca Lupu care nu a facut nimic un an de zile si sa nu ai incredere in altii ca fac ceva concret???

 13. D-a Pavlicenco c a politiocian sunteţi o ratată nu faceţi bulbuci retrgeţivă şi ocupaţivă de lucruri utile societăţii. Sau aderaţi la PL unicul patid viabil. Sau aderaţi la PL unicul patid viabil care poate salva ţara. Cu părere de rău rînza DVS e mai mare ca creierul. Nu sunteţi un lider care ar avea priză la electorat. Nu aveţi o echipă de profsionişti care ar putea prelua guvrnarea. Vorbe goale despre unire cu Patria mamă a mai lansat şi IUDA de ROŞCA. Fuzionaţi necondiţionat la PL dacă sunteţi patriot. Doamne ajuto să fie înţeleaptă. Dacă veţi fuziona cu PL veţi demonstra prin fapte că sunteţi ROMÎNCĂ şi doriţi reîntregirea ţării. D-a Pavliceco nu faceţi jocul comuniştilor.

 14. pentru cel ce scrie „din Romania” si cica mai e si viitor politolog, pe deasupra.

  stimabile nu stiu ce cursuri faci si in ce locuri anume astfel incat pana acum nu ai fost in stare decat sa constati ca in Romania „NIMENI NU VREA UNIRE”. Dupa cum ai reusit sa-ti faci imaginea nici nu ma mira ca nu te-a agreat sau nu te agreaza nimeni…
  Eu am studiat in Romania si acest „nimeni” categoric al tau nu valoreaza cat o ceapa degerata. Am vazut si vad in Romania multi unionisti convinsi. A… e adevarat, sunt si animale (sa aiba papica la timp, sa-i curete cineva baliga de sub picioare, eventual vreo partenera pt distractii si cam la asta se rezuma interesul lor). Or, stimate viitor politolog, nu astea sunt modelele si subiectii dupa care poti trage concluzii, asta-i masa de manevra. Altfel spus „turma” – sper ca nu faci parte din ea.
  In plus, basarabenii in 1940 si cetatenii ramasi in Romania nu au fost intrebati daca vor ca Basarabia sa fie rupta si alipita la URSS, prin urmare – in virtutea precedentului istoric – nici acum populatia nu trebuie intrebata daca vrea sau nu revenirea la situatia consfintita de tratatele internationale de dinainte de 1940.

 15. Pt bagiu ovidiu

  Oamenii sint manipulati in continuare. Radioteleviziunea publica este in serviciul puterii verzi, in toate sensurile. Cea mai mare parte din angajatii Radioteleviziunii nu pot daca nu servesc pe cineva, ei nu servesc interesul public si nu respecta legea.

 16. Pt bazil, cel patriot cu mail.ru

  Daca sint o ratata, nu e nevoie de mine nicaieri si nu trebuie sa va pierdeti timnpul cu mine, cu echipa si cu PNL in ansamblu.

  Nu va insirati cu obiectiile, sa o faceti la mama pe cuptor acasa.

  Nu vom adera la PL niciodata, pt ca exista un PNL in Romania. PL trebuie sa adere la PNL,l nu neaparat cind sint eu presedinte, poate cind le va placea lor. Ei sint cu Basescu, cel cu un partid strutocamila, care, ca si la noi PL si PLDM, vor disparea asa cum au aparut.

  PL nu va salva tara. A trimis pe 9 mai soldati la rusi si a depus Ghimpu flori pe 22 iunie, cind romanii au intrat aici cu ghermanii sa elibereze teritoriile istorice. Ghimpu a fost cu viziunea rusa asupra razboiului. Nu a avut curajul necesar.

  Nu am rinza deloc. Conduc un partid care are un program si care nu s eteme de Moscova, asa cum au rezistat si nu s-au temut balticii. Moldova sta in mizerie pentru ca nu avem oameni politici de caracter, toti sint oportunisti si conjuncturisti.

  Avem echipa de profesionisti, avem fosti ministri democrati. Intrati pe http://www.pnl.md si vedeti echipa. Pur si simplu partidele extraparlamentare nu au atit de usopr acces la spatiul public si Filat face sa fie asa, spunind ca aceste partide il „incurca”. De la o haba se pare ca si Ghimpu gindeste asa, dupa mesajul nostru unionist. Este o mentalitate de troglodit, de pestera, o intoleranta sovietica si primitiva.

  Ba sint un om cu priza, dar nu avem banii din contrabanda de tigari. Insa cel care neonest accede undeva, tot asa e pedepsit de Dumnezeu.

  Nu sint vorbe goale despre Unire, ci o sensibilizare a societatii ca nu se vede si nu s eva vedea altfel capatul. Peste 5-10 ani toata societatea va intelege asta. Totuna va fi unirea, insa noi avem curajul sa vorbim. Altii, inclusiv PL, nu il are. De aceea sint deranjati de noi. Daca nu sintem importanti – lasati-ne in pace. Daca sintem prin ceva importanti, putem discuta si coopera. Nu ne legam de capul nimanui, mergem pe drumul nostru.

  Nici nu poate fi vorba de a fuziona cu PL. PL nu are viitor. PL nu are claritate acum de doctrina. Rep[rezentantii sai vor sa raminem in CSI, ca asa ii place lui Filat, Urecheanu si Lupu. PL este contra NATO, la fel, din aceleasi motive. PL nu mai vrea unire, ca asata supara Moscova. Trebuie sa fie un partid care nu are frica. Nu am avut sub comunbisti si am dosar contra lui Voronin pe ultima suta de metri la CEDO, nu ma tem nici de fricosii democrati. Pragmatici, care, de fapt, sint mancurti.

  Spre deosebire de Ghimpu, eu am cetatenie romana din 1992. Deci, sint romanca, el doar spune. Nu cred ca are document de la Ministerul Dezvoltarii Informationale ca e roman. Eu – am. Deci sint trecuta si in actele moldovenesti drept romanca. Si toata fam,ilia mea la fel. Si nu am frate care a lucrat in CC al PCM. Altii – au. Inclusiv idolii vostri. Si am spus sus si tare ca nu renunt la cetatenia romana de dragul fotoliului. Chirtoaca a renuntat. Nu conteaza ca a spus minciuni, dar a renuntat si a spus minciuni. Si colegii nostri din PNL care au candidat au spus ca nu renunta la cetatenia romana. Nu le-as fi facut pe placul comunistilor., asa cum au facut altii, de dragul functiilor si mandatelor de deputat.

  Invatati a scrie cuvintul romanaca. Oare are PL sustinatori care nu stiu cum se scrie acest cuvint? Curios…

  Jocul comunistilor il fac cei care se tem de unire, de NATO, de iesire din CSI, de adevar, care merg la Memorial, cum au facut Ghimpu si Filat pe 22 iunie si Filat si pe 24 august. Eu am luptat contra comunistilor cind Voronin era pe cal rosu, nu cind acum e cazut si da „puternic” Chirtoaca si el cu piciorul in mirtoaga…

  Asa ca v-am raspuns la toate intrebarile si „sugestiile”, chiar daca nu ati meritat prin tonul urit si lipsa de educatie pe care ati afisat-o. Am facut-o pentru oamenii care vor citi, ca sint multi oameni intelepti, nu ahtiati si apucati. Veneiti la 10.15 la depunere de flori la Monumentul Stefan cel Mare, unde merge astazi PNL. Succes si lecuiti-va la psiholog rautatea si minia, sentimente care fac mult rau omului.

 17. Pentru cea care s-a semnat „din Romania” si nu si-a luat licenta inca, sa nu mai minta ca romanii din Romania nu doresc unire cu fratii lor Basarabeni. Sa puna mana pe carte si sa-si vada de treburile ei in Romania , daca o face asemena studii…

 18. Pe ruinele postbelice a Germaniei a fost trasat hotarul, care, după cum considerau ideologii sovietici de atunci: -va trece timpul şi din această naţiune vom face două naţiuni. Fiind sub ocupaţie, mă închipui ce spălare de creeri avea loc. Dar la prima ocazie zidul a fost dărâmat şi au devenit din nou o naţiune! A fost şi la noi această ocazie, dar am ratat-o şi continuăm a o rata, din cauza, că suntem mai slabi de caracter si după o spălare de creeri îndelungată judecăm altfel!!!

 19. va iubesc frati moldoveni

  DIN ISTORIA COMUNISMULUI ÎN ROMÂNIA

  1921? 1924? 1944? 1948? 1989?

  Un sfert, o jumătate, trei sferturi de secol?

  Indiferent de epoca de referinţă, de la fondare şi pînă în recentu-i de­ces, există în istoria acestui partid un fir negru care i-a pecetluit geneza, doctrina, evoluţia şi acţiunea politică: trădarea autenticelor năzuinţe ale po­porului român.

  Debutînd pe scena politică a Româ­niei (1921) prin afilierea, fără condiţii, la nefastele „21 de puncte” impuse de Lenin „Internaţionalei Comuniste” (Komintern); ilegalizat pentru plat­forma sa antinaţională faţă de inte­gritatea şi unitatea statului român (1924); propulsat spre putere de tra­gica circumstanţă în care. România s-a alăturat coaliţiei antihitleriste (august 1944); cucerind guvernarea ţării prin violenţă şi abuz, cu sprijinul armatei şi consilierilor sovietici (6 martie 1945); adjudecindu-şi silnic sufragiul po­porului român, prin pseudo-alegeri (nov. 1946) şi lovituri de stat (30 dec. 1947); instăpînind dictatura partidului şi conducătorului „unic” după mode­lul stalinist, în persoana lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, apoi a lui Nicolae Ceauşescu; …partidul comunist din România apare, în lumina traiectoriei sale consumate, ca o formaţiune po­litică antinaţională, distructivă şi fără legitimitate istorică în solul acestei ţări.

  În perioadă interbelică, a fost or­ganizat şi a activat ca o grupare ex­tremistă conspirativă, subversivă, de­dublat perfid ca mitologicul Ianus. La suprafaţă, cu platforme şi lozinci de­magogice menite să atragă aderenţi creduli din rîndul muncitorilor, ţăra­nilor, intelectualilor, minoritarilor et­nici, pentru nemulţumirile lor reale şi năzuinţele de mai-bine („Pace, pămînt, Iibertate!”; „Stat muncitoresc!”; „Jos dictatura!”).

  În adîncurile conspirative, în culi­sele manipulate de Komintern, cu plat­forme şi lozinci antinaţionale, menite deliberat să distrugă fiinţa şi statul naţional al României Mari: atăcîndu-i toate structurile (economice, sociale, politice, culturale, militare, religioase, diplomatice); promovind pretexte de „martiraj” politic (false procese „anti­fasciste”, cu scenarii dictate de Ko­mintern) ; înscenînd conflicte „etnice” care atrăgeau represiunea firească a organelor de ordine („Tatar Bunar” şi „Ghimeş” organizate ca „revolte” ale minorităţilor); atrăgind „solidarităţi internaţionale” concertate de Moscova, sprijinite pe partidele comuniste din alte ţări, pentru deformarea imaginii României în lume.

  Este sigur că Revoluţia din decem­brie ’89 a deschis şi poarta libertăţii adevărului istoric şi că, într-un timp scurt, imperios cerut de generaţia care a înfăptuit-o, va trebui să apară mult amînata „Istorie a P.C.R.”! Conside­răm că, şi pentru aceasta, este nevoie de competenţă profesională, probitate ştiinţifică şi scrupul moral, pentru a nu genera alte variante pseudo-istorice, din diletantism (fie el şi de bune intenţii!) sau conservatorism comunist deghizat.

  Dintre multiplele unghiuri de abordare posibile, ne-am propus să schiţăm „scenariul” după care s-a ghidat partidul comunist din România în aşa-numita „problemă naţională” (spunem „aşa-numita” pentru a face o preci­zare conceptuală : „problema naţiona­lă” în România nu putea fi decît cea a naţiunii române ; problemele mino­rităţilor etnice din România puteau fi „naţionale” în statele-matcă de care ele se simţeau legale istoriceşte (Un­garia, Ucraina, Bulgaria etc. etc.) ; nimic peiorativ sau diminuant nu rezidă din termenul de „minoritate”, decît exacta delimitare faţă de termenul de „majoritar” condută care i-a atras şi scoaterea în afara legii (1924—1944).

  Cu structuri organizatorice conduse de „revoluţionari de profesie”, subven­ţionaţi de forurile Kominternului, printre alte „surse” fiind şi tezaurul României, confiscat de puterea sovie­tică după primul război mondial; cu activişti-conducători, în majoritate, străini nu numai de origine româneas­că, ci chiar cetăţeni ai altor state; cu „congrese” şi „plenare” organizate, cel mai adesea, peste hotare ; cu „re­zoluţii” şi „platforme” elaborate de forurile exterioare, adesea într-o limbă românească stîlcită ; cu presă şi mani­feste propagandistice avînd acelaşi mentor, aceleaşi „directive” transmise ierarhic; …principala cauză a neaderenţei la P.C.R., în interbelic, a fost poziţia sa trădătoare faţă de suvera­nitatea, integritatea şi independenţa României.

  Această poziţie era în flagrantă con­tradicţie cu năzuinţele poporului ro­mân, cu Constituţia şi legile ţării, cu răspunderea cetăţenească a exercitării drepturilor şi libertăţilor individuale, cu conştiinţa moral-politică din care, istoriceşte, ele s-au zămislit şi instituţionalizat ca norme de drept…Prin 1931, secretarul-general al P.C.R. de atunci, polonezul Alexandru Ştefanski-Gorn, constata în „Raportul” expus la „Congresul V” (desfăşurat în U.R.S.S., lîngă Moscova): „Partidul este puţin numeros; nucleul proletar este foarte slab ; partidul este foarte slab legat cu o serie de detaşamente proletare hotărîtoare (minerii, pelroliştii, industria militară); partidul nu este aproape deloc legat cu cea mai numeroasă pă­tură /…/ mişcarea ţărănească şi miş­carea naţional-revoluţionară care se desfăşoară în mare măsură în afara partidului”.

  (Rog să fiu crezută ! Parantezele cu trei puncte, /…/, care, pînă acum, au fost folosite pentru ascunderea ade­vărului istoric, sînt folosite exclusiv pentru necesităţile impuse de spaţiu).

  „Neaderenţa” de care se plîngea Ştefanski-Gorn, accentuată în anii ur­mători, explică faptul că, în august 1944, la legalizare, numărul membri­lor P.C.R. nu depăşeau cifra de 1000.

  Toate rezoluţiile, hotărârile, manifes­tele, lozincile lansate de P.C.R. în pe­rioada celor 20 de ani de ilegalitate (1924—1944) au avut ca leit-motiv lozinca centrifugală a dezmembrării statului naţional unitar român, prin falsificarea principiului dreptului de autodeterminare al unor „popoare asu­prite” de „imperialismul român”. In momentele de tensiune internaţională, cu prilejul perfectării unor alianţe de­fensive la care România a aderat sau le-a iniţiat (Liga Naţiunilor, Mica În­ţelegere, Pactul Briand-Kellog, Antan­ta Balcanică etc. etc.), în conjuncturile tragice în care României i s-a ampu­tat teritoriul naţional (vara anului 1940), P.C.R. şi-a exprimat aprobarea, sprijinul, satisfacţia faţă de adversarii şi inamicii care atentau lâ drepturile poporului român.

  Să dăm spaţiu (nu glas!) „documen­telor” şi nu frazei istoriografice inter­pretative, deoarece credibilitatea ei a fost profund deteriorată, de minciună şi falsificare.

  Prezentăm extrase din documentele de „linie”, adoptate de P.C.R. în anii ilegalităţii.

  • CONGRESUL III (Viena, 1924. Secretar general, maghiarul Elek Kobloş)

  Rezoluţia în „problema na­ţională” : „România capitalis­tă, prin rezultatele războiului imperialist, mondial, prin «unirea tuturor românilor» şi-a supus însemnate părţi din naţiuni dezvoltate politi­ceşte, economiceşte şi culturaliceşte, şi, in felul acesta, din stat naţional a devenit stat de naţionalităţi. Consti­tuirea României Mari datori­tă tratatelor de pace de la Versailles, Trianon şi Neuilly a fost cumpărată cu preţul renunţării din partea clicii stăpînitoare şi la ultimul rest de independenţă naţională a ţării. România a devenit unul din vasali; cei mai supuşi ai imperialismului vest-european în Europa Centrală şi în Bal­cani”.

  /…/ Dată fiind aceste miş­cări separatiste ale naţionali­tăţilor din ţară (Basarabia, Bucovina, Transilvania, Do­brogea aveau paragrafe spe­ciale indicînd aceste tendinţe — n.n.). Partidul Comunist din România are următoarea sarcini :

  1. Să înfiereze prin propa­gandă şi agitaţia sa de zi cu zi caracterul antinaţional al burgheziei domnitoare româneşti şi să combată toate tra­tatele imperialiste de pace;

  2. Să ia atitudine in nu­mele tuturor asupriţilor şi exploataţilor împotriva tutu­ror asupririlor naţionale şi împotriva principiului naţiu­nii şi limbii dominante. /../

  3. /../ eliberarea naţionali­tăţilor este cu neputinţă fără crearea şi întărirea unui front comun revolu­ţionar împotriva bnrgheziei asupritoare româneşti şi a puterii ei de stat, şi pentru cucerirea Guvernu­lui Muncitoresc-Ţărănesc, şi a Federaţiei Repu­blicilor Muncitoreşti-Ţărăneşti din Balcani, liber create, in­dependente şi egal îndreptă­ţite, Partidul Comunist tre­buie să lupte cu hotărîre îm­potriva anexării violente a Basarabiei, Bucovinei, Tran­silvaniei şi Dobrogei si să sprijine în chip practic lupta pentru eliberarea şi indepen­denţa lor naţională”.

  • CONGRESUL IV (Harcov, 1928. Secretar general, ucraineanul Vitali Halostence)

  Din „Rezoluţia privind pe­ricolul de război”:

  /../ Imperialiştii au creat «România Mare» cu peste 8.000.000 populaţie minorita­ră, ca să poată aduce Româ­nia într-o completă dependen­ţă şi stare de vasalitate faţă de ei. …/ Imperialiştii înar­mează România, ca s-o poată utiliza în război contra Uniu­nii Sovietice. /…/ Propaganda sistematică contra războiului popularizarea parolei «înfră­ţire pe front» şi «transforma­rea războiului imperialist în război civil» trebuie să în­ceapă imediat. /…/

  6. Mult mai puternic decît pinâ acum trebuie să desfă­şoare partidul leninist parola de «autodeterminare pînă la dezlipire». Numai această pa­rolă /…/ adevărata dezlegare a problemei naţionale in Ro­mânia, in Balcani şi in Eu­ropa Centrală /…/

  8. /…/ Social-democratii şi, ca ei, conducătorii naţional-ţarănişti, cu frazele lor paci­fiste, ajută Ia înşelarea poporului. Partidul Comunist trebuie să demaşte această politică criminală. /…/”.

  Rezoluţia în „problema na­ţională” de la acelaşi con­gres a detaliat şi trasat ex­plicit, pe provincii istorice, felul cum P.C.R. trebuia să lupte pentru cele două etape ale aplicării lozincii de „auto­determinare” : pe de o parte, dezlipirea de statul român; pe de altă parte, alipirea spre care trebuia să tindă.

  Pentru Basarabia:

  „3. /…/ Această luptă a ma­selor muncitoare din Basara­bia este concretizată prin străduinţa lor de a se uni cu Republica Autonomă Sovie­tică Socialistă a Moldovei. („Republică” constituită, după 1918, în stînga Nistrului, pen­tru a exista acest embrion de stat „moldovenesc” — n.n.).

  Pentru Bucovina:

  „4. Sarcina Partidului Co­munist în Bucovina consta în demascarea energică a social-democraţilor ucrainieni care, în alianţă cu burghezia lor naţională /…/ duc o aţîtare în­verşunată împotriva Ucrainei Sovietice, în timp ce masele muncitoare din Galiţia (Polo­nia) năzuiesc spre unirea cu Ucrainn Sovietică.

  P.C.R. trebuie neapărat să sprijine în tot felul, în agita­ţia si în munca sa zilnică în rîndurile maselor muncitoare din Bucovina, tendinţele lor de unire cu Uniunea Sovie­tică”.

  Pentru Dobrogea :

  „5. Burghezia română şi boierii români duc o politică de jefuire şi robire naţională a maselor muncitoare din noua şi vechea Dobroge. /…/ Organizaţia naţional-revoluţionară din Dobrogea ridică în această luptă lozinca «Do­brogea independentă» /…/ o sarcină deosebită a comunişti­lor din Dobrogea constă în a lămuri masele muncitoare bulgare că agitaţia burgheziei bulgare din Dobrogea /…/ pentru alipirea Dobrogei Ia Bulgaria se bazează pe dorin­ţa căpătării dreptului exclu­siv la subjugarea maselor muncitoare ale acestei pro­vincii /…/”

  Neexistînd o „Republică Sovietică Bulgărească”, în acea fază trebuia realizată doar dezlipirea de statul român, prin formula Dobrogei „inde­pendente”. Tendinţele ce tre­buiau sprijinite în faza a doua… a „alipirii”, erau lă­sate în suspensie. Care erau ele, s-a văzut mai tîrziu, in­clusiv în incriminările recen­te (1990) care dezvăluie sar­cinile Partidului Comunist Bulgar privind R. Sovietică Bulgară.

  Pentru Transilvania şi Banat:

  „6. Burghezia română duce o politică de deznaţionalizare şi sărăcire a maselor munci­toreşti şi ţărăneşti din Tran­silvania şi Banat. Masele muncitoare ungare din Tran­silvania, cele sîrbeşti şi ger­mane din Banat duc în spi­nare jugul naţional al boieri­lor şi capitaliştilor români. /…/ Autodeterminarea pînă la despărţire şi deplina neatîrnare de statul român, este lozinca pe care Partidul Co­munist o ridica în aceste ţi­nuturi.”

  Ca şi în cazul Dobrogei, inexistenţa unui stat „sovie­tic” în zonă, lăsa în suspen­sie realizarea etapei a doua — alioirea de alt stat. Se pre­ciza, însă :

  „8. P.C.R., în agitaţia lui, trebuie să explice muncitori­lor şi ţăranilor de toate na­ţionalităţile din România de astăzi că lupta lor pentru eli­berarea naţională şi social-economică trebuie să fie strîns legată cu lupta asemă­nătoare a tuturor popoarelor din Balcani /…/ şi organiza­rea Federaţiei Balcanice a Republicilor Muncitoreşti-Tărăneşti va aduce deplina dez­robire naţională, economică şi socială”.

  In perioada ulterioară, for­mulele şi parolele pentru Transilvania au cunoscut di­verse variante, fondul lor păstrîndu-şi însă viziunea de „perspectivă”.

  • CONGRESUL V (lîngă Moscova, 1931)

  Secretar-general, polonezul Ştefanski-Gorn, despre care am mai referit. Deoarece, şi în perioada dictaturii ceauşiste, acest congres a fost „me­najat” şi „atenuat” în ce pri­veşte caracterul lui antinaţio­nal (coincidea cu intrarea în mişcarea comunistă a tînărului „revoluţionar” de profe­sie !) iată extrase din Rezolu­ţia în „chestia naţională” adoptată atunci:

  „1. România contemporană nu reprezintă prin sine o uni­re «a tuturor românilor», ci un stat tipic cu multe naţiuni, creat pe baza sistemului pră­dalnic de la Versailles, pe baza ocupării unor teritorii streine şi pe baza înrobirii unor popoare străine”.

  /…/ „3. Politica claselor stăpinitoare române în provin­ciile ocupate, a avut şi are un caracter vădit imperialist, colonial”.

  , /…/ „4. Politica de exploa­tare colonială a provinciilor ocupate şi politica de pregă­tire a războiului antisovietic este întovărăşită de represiuni turbate /…/ împotriva condu­cătorului acestor mişcări — împotriva partidului comunist din România”.

  Erau detaliate, şi cu acest prilej, acţiunile de „desnaţio-nalizare”, de „colonizare”, din provinciile româneşti u-nite, cu exemple şi exage­rări, ca minciuni şi calomnii luate din arsenalul propagan­distic atît de bine pus la punct în mişcarea comunistă interbelică, dirijată de Komintern.

  În conformitate cu „scena­riul” pe care l-am explicat, nu erau cruţate nici statele revizioniste cu pretenţii la teritorii româneşti — exceptînd, bineînţeles, U.R.S.S. şi „drepturile” sale asupra Ba­sarabiei şi Bucovinei —, nici partidele „burgheze” ale mi­norităţilor naţionale din Ro­mânia (maghiari, germani, ucrainieni, bulgari, evrei sionişti ş.a.) care urmăreau, fie­care In parte, scopuri la fel de „imperialiste” şi „şoviniste”.

  În acest scop, printre cele­lalte lozinci care îşi păstrau „actualitatea” (autodetermina­rea — despărţirea — alipirea), se insista asupra uneia, în mod special:

  „18. Trebuie demascată în mod energic şi sistematic în faţa maselor largi ale popoa­relor asuprite, politica bur­gheziei lor proprii, înţelegerea ci cu imperialismul roman /…/ pregătirea comună a răz­boiului imperialist contra U.R.S.S. de către burghezia de toate naţionalităţile /…/ îm­potriva maselor populare din Basarabia, Bucovina, Transil­vania, Dobrogea şi Banat”.

  „21. În lupta lui pentru eli­berarea naţională a popoare­lor asuprite din România, P.C din România trebuie să popularizeze neîncetat succe­sele construirii socialismului în U.R.S.S. şi în special în Uniunea Sovietică şi în Re­publica Moldovenească, arătînd că rezolvarea sovietică a problemei naţionale este singura pildă a rezolvării jus­te a problemei naţionale /…/”

  Ideologia comunistă (şi is­toriografia izvorîtă din ea) a ignorat în mod deliberat abordarea acestei „linii” de conduită a P.C.R., pentru a-şi aroga meritul de a fi fost singurul partid consecvent, în rezolvarea acestei complexe şi delicate probleme.

  Chiar şi în anii dictaturii ceauşiste — cînd s-a produs acea «autocritică» şi debara­sare de documente «nefaste» transmise de Komintern, care vizau dezmembrarea ţării, etc. etc. — vechii militanţi ai re­voluţionari de profesie au dat vina, exclusiv, pe „directivele” de la Moscova, pe „străinii” care impuneau acele teze, pe faptul că ei, comuniştii „au­tohtoni”, nu o împărtăşeau, nesocotind-o. Este posibil. Există cazuri şi episoade care probează această realitate. Din acest punct de vedere, cazul primului secretar al P.C.R. ales la Congresul I (1921), cazul lui Gheorghe Cristescu, este elocvent. El s-a rupt de P.C.R., iar după august 1944 a cunoscut „ra­iul” puşcăriilor comuniste.

  Intr-o abordare obiectiv-istorică nu se poate porni, în­să, de la excepţii sau cazuri singularizate. Şi, sub acest aspect, iată ce spunea Stefanski-Gorn la acel congres al V-lea (1931):

  „/…/ am căutat explicaţii pentru faptul că P.C.R. este deosebit de slab în Vechiul Regat /…/ unul din tovarăşii români s-a pornit să-mi do­vedească că masele munci­toare româneşti, şi în special ţăranii /…/ n-ar avea nimic împotrivă dacă Transilvania, Basarabia ş.a. s-ar desprinde imediat de România Mare”.

  Poate, într-un viitor apro­piat, arhivele Komintemului, păstrate la Moscova, vor aduce mai multe lămuriri în această chestiune. Cu atît mai mult cu cit convulsiile poli­tice interne, provocate de Sta-lin în P.C.U.S.(b), au avut consecinţe şi pentru partidele comuniste subordonate.

  Cum însă nu pentru atitu­dini în „problema naţională” au fost ele declanşate, cheia pentru justa abordare a aces­teia trebuie căutată, mai ales, în conduita sinuoasă a diplo­maţiei sovietice în interbelic, dovedind alinierea integrală a P.C.R. la „linia” susţinută de Internaţionala Comunistă şi partidele afiliate ei.

  Aşa se explică (şi poate fi exemplificat pas cu pas) ati­tudini aparent contradictorii de susţinere :

  — contra sistemului trata­telor de pace de la Versailles / apărînd tratatele (deci „revizionism” — „antirevizionism”);

  — contra Lgii Naţiunilor/ apărînd Liga Naţiunilor;

  — contra statelor „imperia­liste” ale democraţiilor apu­sene / pentru strîngerea legă­turilor cu ele ;

  — împotriva fascismului şi hitlerismului / tolerînd şi justificînd politica Germaniei, a lui Hitler.

  — împotriva tendinţelor de război / justificînd anexiunile prin război, cerînd pace resemnată, declanşînd război de apărare.

  În funcţie de segmentul cronologic sau episodul a-bordat, P.C.R. poate apărea şi în lumini favorabile, din acest punct de vedere. Aşa s-a şi procedat, în funcţie de teza ce s-a dorit susţinută, în prezentarea atitudinii P.C.R. în interbelic.

  Cel mai elocvent este anul 1939 (primăvara-vara) In tim­pul căruia, efectiv, P.C.R. sus­ţine, pentru scurt timp, teze mai puţin nocive.

  Odată cu semnarea „Pactu­lui de neagresiune” germano-sovietic din 23 august 1939, şi cu linia politică decurgînd din acţiunile U.R.S.S., P.C.R. adopta un ton din ce în ce mai agresiv, relansînd şi susţinînd trădătoarea lozincă a dezmem­brării României. Cum congre­se nu se mai ţin, cităm din presa comunistă.

  • „SCÎNTEIA”, 8 septembrie 1939 (secretar general, al P.C.R., bulgarul Boris Ştefanov)

  „Încheierea pactului de nea­gresiune sovieto-german este o confirmare în plus a juste­ţei celor expuse de tov. Stalin şi Manuilski /…/ Pactul este o consecinţă a politicii hotă­rî te de pace a statului sovie­tic”.

  „Lupta de clasă”, decem­brie 1939:

  „Prin pactul de neagresiu­ne /…/ Uniunea Sovietică a salvat ţările Baltice şi sud-estul Europei de măcelul im­perialist”.

  Dar, să admitem eazul că, în epocă, nu s-a cunoscut „protocolul adiţional secret” prin care U.R.S.S.-ului i s-au recunoscut de către Germa­nia tendinţele anexioniste la adresa Poloniei, României şi a ţărilor baltice.

  O altă mişcare extremistă din România, cea de „dreap­ta”, a pretins că nu a cunos­cut respectivul tîrg, cînd îşi exprima admiraţia faţă de marele succes diplomatic al Germaniei! In orice caz, cît de tare s-au apropiat, atunci, „extremele” vieţii politice de la noi, în aprecierea acelui moment, fiecare adulînd ge­nialitatea „idolului” protec­tor : Stalin, respectiv Hitler.

  În schimb, după ce ele au început să prindă „viaţă”, în ceea ce privea România, lu­crurile nu mai erau „secrete” şi s-au consumat sub ochii şi în plin impact cu conştiinţa naţională a poporului. Care a fost atunci „poziţia” P.C.R. ? Iat-o, exprimată în documente oficiale.

  • MANIFEST (iulie 1940) al Comitetului regional din Moldova al P.C.R.

  Se relatează „eliberarea” Basarabiei şi Bucovinei de către armata roşie: „Armata Roşie a muncitorilor şi ţăra­nilor, care ajută proletariatul din toată lumea, de a se eli­bera de sub jugul imperialis­mului, a intrat in acţiune. Ea a păşit în Basarabia şi Bu­covina de unde izgoneşte ciocoii şi moşierii care au supt singele poporului şi va ajuta muncitorii şi ţăranii să-şi scuture jugul capitalist /…/ în 1918/ după un război de lungă durată, muncitorii şi ţăranii din Rusia ţaristă s-au răsculat contra ţarului /…/ Imperialiştii români care au dus întotdeauna o politică de acaparare şi subjugare a altor popoare, nu au pierdut nici atunci momentul. În frunte cu regele Ferdinand, călăul republicii socialiste ungare, s-au aruncat ca nişte hiene asupra Basarabiei şi au smuls-o de la tînăra Repu­blică Sovietică /…/ şi cu aju­torul baionetelor au subjugat Basarabia. Au fost 22 de ani de teroare sălbatică. Dar au fost şi 22 ani de luptă eroică a poporului basarabean şi bucovinean împotriva călăilor care l-au subjugat”.

  • MANIFEST (iulie 1948) al Comitetului Regional Dobrogea al P.C.R.

  „Sub impresia isprăvilor războinice germane, prăbuşi­rea imperialismului francez şi eliberarea Basarabiei şi Bu­covinei de nord de către Ar­mata Roşie Sovietică, vîrfurile reacţionare capitalisto-moşiereştl, sub conducerea regelui, au trecut făţiş de partea fascismului germano-italian /…/. Eliberarea noastră nu va veni de la fascismul român, de la iredentiştii bul­gari din Sofia sau de la HitIer şi Mussolini, ci numai de Ia lupta noastră unită sub conducerea P.C.R. /…/ Pentru dreptul de autodeterminare pînă la despărţirea de statul român /…/

  Trăiască Armata Roşie So­vietică, care a eliberat popo­rul basarabean şi bucovi­nean !”

  Şi iată, un punct de vedere oficial, în numele CC. al P.C.R. la 8 august 1940, în care, pe lingă satisfacţia pen­tru „eliberarea” Basarabiei şi Bucovinei de nord, se enunţau şi „speranţele” privind rezolvarea problemei „naţio­nale” în Transilvania şi Dobrogea.

  • MANIFEST al CC. al P.C.R.

  „Către muncitorii şi ţăranii români!

  Către popoarele asuprite ale Ardealului şi Dobrogeiî!”:

  „«România Mare» a deve­nit o temniţă a popoarelor /…/ în măreaţa familie a popoarelor sovietice — egale în drepturi — integrate în mod liber după voinţa şi dorinţa lor în U.R.S.S., Basarabia (în R.S.S. Moldovenească) şi Bu­covina de Nord (în R.S.S. Ucraineană) se transformă din ţinuturi ruinate şi însîngerate, în ţinuturi înfloritoa­re şi înstărite”. Şi, se averti­za, fără echivoc:

  «Nu trebuie uitat o singură clipă că mai continuă să dom­nească sîngeroasa asuprire imperialistă asupra popoare­lor Ardealului şi Dobrogei. /…/ Voi, muncitori şi ţărani români, sînteţi datori să sus­ţineţi lupta popoarelor asu­prite pentru eliberarea lor de sub jugul imperialismului ro­mân /…/ popoarele Ardealu­lui şi Dobrogei vor avea şi dreptul de a decide cu cine vor în mod liber să se uneas­că”.

  După ce se sublinia, din nou, că aceste „popoare” nu voiau nici exploatarea „im­perialiştilor” români, nici a „iredentiştilor” maghiari sau bulgari, se arăta : :

  «Noi, Partidul Comuniştilor vă chemăm la luptă revolu­ţionară sub drapelul roşu al internaţionalismului proletar — steagul lui Marx-Engels-Lenin-Stalin — sub faldurile căruia 193 de milioane de oa­meni au cucerit victoria $o-cialismului în tT.R.S.S. /…/ Sub acest steag, în colaborare cu Eroica Armată Roşie, au fost eliberate popoarele Ba­sarabiei, Bucovinei de Nord şi popoarele Statelor Baltice. Sub acest steag vom învinge şi noi”.

  Mai trebuie, oare, adăugată vreo altă explicaţie ? Mai poate cineva susţine că exis­tă alte posibilităţi de inter­pretare ? Mai poate exista vreo rezervă privind justeţea scoaterii în afara legii a P.C.R., în interbelic? Iată, de altfel, o autoapreciere a în­săşi P.C.R. privind ilegalizarea sa, făcută însă cu mîndrie nedisimulată :

  „Partidul comuniştilor a suferit el însuşi cele mai grele lovituri din partea im­perialismului şi a fost dizol­vat încă în 1924 /…/ pentru că în programul său a înscris lupta pentru dreptul la audeterminare a naţionalităţilor asuprite, pînă la despărţirea de stat. /…/ Partidul Comu­nist din România declară sus şi tare: /…/ trebuie împiedi­cat ca imperialismul român să calce în picioare drepturile ce aparţin popoarelor Ardea­lului şi Dobrogei”.

  Ne oprim cu exemplificările şi co­mentariile. Asigur cititorii că atari do­cumente nu sînt nici puţine, nici sin­gulare, nici selectate tendenţios.

  In parte, aceste documente, taxate ca avînd -„teze eronate», -neconforme eu realităţile», etc. etc., au fost deza­vuate in documentele „de linie” ale P.C.R., după 1965, iar istoricii au folo­sit portiţele deschise de conjuncturismul ceauşist.

  Numai că… judecarea atitudinii unui partid politic, într-o anumită epocă, nu se face după regrete intîrziate cu decenii, ci după efectiva sa acţiune şi ecoul în conştiinţa contemporaneităţii. Şi aşa cum oamenilor nu li se poate schimba biografia, nici partidele nu-şi pot construi alt trecut, decît cel pe care l-au avut. Cine o face, adaugă la un trecut clădit pe minciună şi tră­dare, o nouă minciună, o nouă tră­dare: a adevărului istoric. Este cazul «documentelor P.C.R.», a «concepţiei preşedintelui», a «precizărilor tovară­şului Nicolae Ceauşescu» (şi a tot ce s-a scris in întunericul născut din ele) — cum se spunea, pînă la 22 decem­brie 1989 — în materie de legitimitate istorică a P.C.R., in perioada ilegali­tăţii sale. Cu atit mai grav cu cît ele au servit la creşterea monstruoasă a cultului „eroului de la Scorniceşti”, din „fragedă copilărie”, dînd gir pseudo-istoric celei mai scelerate dictaturi. Maşinăria de minciuni şi-a pus în funcţiune toate resursele şi metodele experienţei ilegaliste, cu chiar concursul „foştilor” militanţi, dispuşi la mărturii cointeresate, nu pentru vreun examen de conştiinţă, fie el şi tardiv, ci pentru „spălarea pe mîini” — mîini care nu mai voiau să părăsească pute­rea spre care au fost propulsate de un tragic accident al istoriei.

 20. REPUBLICA MULDUFUFA.

  Domnule PETRENCU,

  Este dificil sa avem o pozitie JUSTA , fie ea critica sa nu , la adresa DVS? Mesajul Domniei VOASTRE nu este clar , precis, pe aceste timpuri TULBURI? Vorbesc despre linia dvs politica, personala :::::::::

  Sunteti roman sau rus sau de alta etnie ???????

  Sunteti pentru UNIREA cu ROMANIA sau contra sau aveti o linie originala???????? CARE ??????????

  Din cauza aceasta vad pe cei care VI se adresau ieri cu „” DOMNIA VOASTRA, sunteti un mare roman „”, sa va ia astazi cu „” tovarici, mare comunist, perfid tradator, si cate si mai cate .

 21. JUDET ( NU RAION ).

  Cat de SLABANOGI suntem !!!!!!!!!!!!!

  PCRM arboreaza DISCRET drapelul “” fascist roman “” la sediul partidului !!!!!!!!!!

  Domnul GHIMPU arboreaza DISCRET la el acasa ( presupun in bucatarie ) drapelul MOLDOVEI sau al ROMANIEI nu stim care !!!!!!!!!!!!!!

  FILATOV,LUPOV,URECHIANOV , silence, nu stim ce au facut, cred ca au arborat drapelul rusesc, caci pragmatismul presupune LASITATE !!!!!!!!!!!!

  UN grup de politicieni americani sustin , “” in particular “” ( adica zis incetisor , sub plapuma, nevestelor lor )nu OFICIAL, lupta Moldovei pentru a se debarasa de
  presiunile rusiei :::::::::

  Stai si sa nu crezi !!!!!!!!! RUSIA a ajuns teroarea lumii prin aroganta si IRESPONSABILITATE :::::::::: TOTI tremura ( cei MICI ) sau se prefac ca tremura ( CEI MARI ) .

  Un jurnalist rus insulta PRESEDINTELE MOLDOVEI declarandu- l “” smintit “” !!!!!!!!!! Nimeni nu reactioneaza cu violenta maximala. Ati auzit un presedinte al unei tari din lume ::::::::::: AMERICA, UE, ASIA, sau un stat minuscul de undeva SA PROTESTEZE la o astfel de insulta inimaginabila ?????????

  PRAGMATISMUL SI LASITATEA, merg perfect impreuna .

 22. Pentru JUDET ( nu raion ).

  Am inteles dece nimeni nu protesteaza la insulta rusului ::::::: SMINTIT.

  Pentruca , din motive de delicatete, toata lumea asteapta ca aceasta punere la punct urmata de SCUZE sa vina , mai intai dela DOMNUL PRESEDINTE MEDVEDEV si apoi dela DOMNUL PRIM MINISTRU PUTIN.

  SI aceste scuze vor veni, VA ASIGUR.

 23. JUDET ( NU RAION ).

  DEPLORABILE si DEBILE aceste discursuri fara cap fara coada,ale politicienilor de la CHISINAU, cu ocazia asa zisei INDEPENDENTE SUB CONTROL RUS, discursuri ANTIROMANESTI, ANTI-UNIONISTE care degaja SERVILISMUL OBSCEN fata de stapanii de ieri.

  ALINIEREA ALIANTE la conceptiile PCRM-ului este ,in fine, TOTALA.

  Ce ne ramane ????????? DOAMNA VITALIA PNL cu conditia sa ne explice felul cum intelege DOMNIA SA UNIREA cu ROMANIA, caci svonurile care circula privind PNL-ul nu sunt incurajatoare pentru adevaratii UNIONISTI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *