Filat si Marea Depresie

Incepe Marea Depresie la moldovenii romani. Acesta este cel mai “frumos” rezultat al guvernarii Aliantei pentru Integrarea Europeana. Acum citeva luni, cind intrevedeam deja alte interese ale noilor guvernanti, decit cele anuntate in declaratii publice, eram rasatacata pe blog, pe Internet, in diferite comentarii, fiind invinuita ca fac si eu jocul comunistilor. Acum, cind citim comentariile pe unele portaluri, senzatia care se degaja este ca lumea se descurajeaza enorm si ca lupta declansata intre PLDM si PD face jocul comunistilor. Sau inca mai gresesc?

In componentele AIE parca au intrat dracii odata cu mirosirea alegerilor prezidentiale si parlamentare anticipate. Practic, pina la Anul Nou – dar nu se stie ce va fi si dupa –, ne vom afla intr-un marasm antinational, pe care unii, brusc, l-au declansat ca lupta contra Mafiei. Am luptat si mai luptam si noi contra Mafiei, insa la noi si Mafia are apartenenta politica. Cine se crede azi mai mare, mai tare si cu pirghiile publice in mina, arata cu degetul la altul. De parca altcineva si-a facut milioanele din comoara gasita in vreo gradina la Lapusna-Hincesti, nu din tigari si prihvatizari datorita cocotarii la Putere in anii de odinioara.

Comunistii au ras republica. Nu stiu daca numele lor se reduc la numele lui Plahotniuc, o persoana prezentata azi ca “atotputernica”, doar pentru ca ar sprijini financiar PD-ul. Dar oare Vlad Filat si-a facut campanii cu milioanele proprii, pe care inca nu stim de unde le-a luat? Citeam comentariile pe portaluri si ma amuza starea de spirit care demonstreaza justetea proverbului “nu sapa groapa altuia, ca vei cadea primul in ea”. Adica, atunci cind ziaristii, membrii societatii ii intreaba pe politicieni de ce nu-i trag la raspundere pe comunisti, bravii nostri democrati spun ca legea e sfinta si – spre deosebire de fostii – actualii trebuie sa se deosebeasca, adica sa ramina in cadrul legii, fara excese si fara abuzuri. Si-aici vine intrebarea – legea e sfinta numai in cazul comunistilor sau si al democratilor?

Este clar ca in spatele scandalului contra lui Vlad Plahotniuc sta Vlad Filat, care se zbate in mod dezgustator de evident pentru a deveni Presedinte al RM si a ramine in virful piramidei. Pentru ca, daca va pierde alegerile prezidentiale, se teme ca nu va fi nici premier, nici speaker. Insa, daca devine Presedinte, ce va face – ne va duce pe 9 mai la Moscova si pe 22 iunie la Memorialul de la Serpeni?

Intrebarea insa, ca sa nu spunem “enigma cea mare”, este de ce sint scosi din calcul comunistii sau care sint si cine a facut cu ei pacte? Filat, se pare, este acum intre secera si nicovala, ca sa nu spunem “ciocan”: daca il invinge pe Lupu, va avea nevoie de comunisti sa construiasca vreo alianta, ceea ce nu a exclus nimeni, daca nu merge cu ei, totuna pierde, ca nu se va alia cu el nimeni din partenerii unei posibile aliante, contra carora a tot “uneltit”. Mi se pare ca drumul lui nu va fi chiar atit de luminos precum i-a prezis vizionara, transformind partidul intr-o structura ce se va prabusi la fel de repede precum s-a injghebat in una mai inalta decit pe care el se poate mentine.

Am spus si repet – PLDM este o solutie politica imorala, care destabilizeaza alianta fortelor democratice si care netezeste drumul pentru comunisti sau pentru o aliere cu ei. Din lupta clanurilor, care s-a declansat acum, rezulta un lucru evident – Filat, ca premier, dar si ca viitor – cum se vede si se doreste – Presedinte, a declansat razboiul pentru preluarea, ca sef de stat, a sistemelor corupte controlate de comunisti. Asta este, de fapt, scopul sau in lupta prezidentiala. Este o aviditate morbida de putere, despre care mai multi occidentali spun ca nu vad care ar fi directia urmarita. Pentru ca daca vorbea de NATO, de iesirea din CSI, asa cum vorbea Ion Sturza prin anul 1998/1999, mai intelegeam si eu de ce e atit de aprig in aspiratia sa. Dar el nu se deosebeste de Lupu in obiectivul sau pozitia sa. Nu mai spun ca Lupu, cu tot cu declaratiile lui mai inadecvate, a rabdat fara functii si nu a stricat Alianta pina acum. Ii e frumoasa rasplata verde! A ramas doar Mihai Ghimpu sa inteleaga cine e Filat, cu adevarat…

Nu stiu daca ii vor reusi lui Filat toate planurile dubioase. Daca au ajuns acum si ziaristii, care mai odinioara sustineau ca exista presa libera la noi, sa spuna ca nu mai exista, inseamna ca lucrurile degenereaza tot mai mult, in paguba societatii.

In acest marasm politic primitiv, le dau dreptate comentatorilor de pe unimedia.md, care spun ca numai NATO si Unirea cu Romania ne va scapa de aceasta Mare Depresie, de lupta anormala pentru acapararea sferelor de influenta in business si a sferelor controlate inca de Moscova. Chiar as mai dori sa ii aud pe cei care, pina mai odinioara, tot tipau pe blogul meu ca eu distrug AIE. Acum, sper, v-ati convins ca se sparge din interior, numai ca eu insist asupra ideii sapatului gropii.

Ar fi foarte indicat ca oamenii sa priceapa ca aceasta lupta e declansata pentru interese inguste si de imbogatire, iar atita timp cit vor invinge politicieni verzi, in toate sensurile, ca Filat – cosmopoliti si renegati – care vad in viitoarea functie de sef de stat un Cap al Mafiei Siciliene, nu vom avea nici tara, nici ordine, nici viitor, nici macar ce minca.

Si e poate mai bine asa, sa aiba loc o Revolutie si sa ne unim, odata si odata, cu Tara, decit sa ne zbatem, fara nici o sansa, in vesnica Depresie generala a celui de-al doilea stat romanesc.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

64 Comments

Add a Comment
 1. acuma in RM sunt trei clanuri-politice puternice

  Filat-PLDM

  Lupu-PDM

  Voronin-PCRM

  lupta va fi crancena si in rezultat va pierde populatia simpla-necajita-saraca din RM.

 2. mi-a placut poza…credca banana e M.Gimpu…asa d.Gimpu..sa fuga toate curvele din fata d-tra.!!!:)

 3. Cind aceasta lume va intelege ce se intimpla cu adevarat? Pt ca acum a crezut in Filat, care l-a votat pe Voronin – cum poate fi el antiVoronin cu adevarat? Nu poate.

 4. Opinie,

  Nu stiu ce mai avem de pierdut! {arca ne-au cam luat tot: pe unde apele, pe unde mafia….

 5. Da, poza e tare…. Dar unde-i fructul nr.4?

 6. dupa ce practic a desfintat amn-ul , un partid care era deja la sfirsit de drum politic , filat a lansat ofensiva totala asupra pd-ului , un partid cei drep schimonosit la fata in care vorbaria pro-europenista sta la masa cu gindirea cea mai reactionara si neo-stalinista , gen pcrm,psd,m.u. si altele … de altfel e vizibila cu ochiul liber alunecarea spre centru si centru-stinga a pld-ului in ultimele luni de zile . practic in pld au intrat la gramada fosti comunisti , psd-isti … este clar ca la ora asta pld atrage electorat si de la pd , un partid parca incremenit in proiect , care se misca bezmetic intre extrema-stinga si centrul-stinga . acum parca ne e greu sa plingem pe umarul amn si pd stiuta fiind pozitia total filo-ruseasca a acestor partide . principalul este in acest moment ca pl si pld sa obtina scoruri cit mai bune la alegeri , iar lupu sa nu cistige prezidentia statului . sa-i lasam sa-si macine fortele in batalii de uzura pe acesti filo-rusi mai fanatici sau mai ‘Pragmatici” … principalul obiectiv il constituie pentru noi , fortele nationale autentice , intarirea puternica a partidelor nationale – pl ,pnl,mae… vremea marii ciocniri cu filo-rusii si filo-csi-istii se apropie neindoios …

 7. „Si e poate mai bine asa, sa aiba loc o Revolutie si sa ne unim, odata si odata, cu Tara, decit sa ne zbatem, fara nici o sansa, in vesnica Depresie generala a celui de-al doilea stat romanesc”.

  Vitalia Pavlicenco

  UNIREA DINTRE CELE DOUA TARI NU VA FII ACCEPTATA DE CATRE UE CARE V-A IMPIEDICA ACEST PROCES.

  NU ESTE CAZUL SA NE MINTIM, CACI IN ACESTI ANI ROMANIA NU ARE UN CUVANT GREU DE SPUS IN UE CA SA POATA FACE ASA CEVA. IN PLUS MAI ESTE SI SUA (care ar fii singura doritoare de asa ceva) SI RUSIA CARE SE OPUNE.

  IN PLUS ROMANIA FIIND ASA DE SARACA IN CADRUL UNIUNII EUROPENE ESTE FOARTE GREU DE REALIZAT ASA CEVA.

  Iar eu si majoritatea cetateniilor din Romania nu ar dori deloc sa iasa din UE pentru A SE UNI CU R. MOLDOVA.

 8. PPCD este o mare sansa pentru R.Moldova!

 9. Tot mai clar cel putin p/u mine devine faptul ca d-ul Filat din ambitia proprie vrea sa devina presedintele R.M. (se uita in oglinda si spune – Maladet Vadut, maladet, acuma trebuie sa devii si presedinte numaidecit, cu comunistii deja te-ai pus la bine, le dai pace, nu ii ei pe sus cu procese s.a. si ei se dau la o parte in 2-lea tur, acuma il kk-am nitel pe Lupusor prin Mocanu sa stie el pe unde face pipi gaina, ca sa-l punem la punct pe Plahotniuc ca dealde Stati si inca vreo 2 din astia mai banosi deacu is patani de-ai nostri, Ghimpusor cu Chirtocel nu au ei portofel gros si crisha buna, asa ca – „flag v ruki” si sa ma vad presedinte).
  Nu exista la moment politician in R.M. care ar fi demn 100 % de aceasta functie – presedinte R.M. M.Ghimpu e bun p/u ca presedintele parlamentului, stie el cui sa inchida microfonul si cui nu, nu mai au komunistii apa la moara in parlament cu el, Chirtoaca mai mult de capitala nicidecum, e inca tinerel, tre sa mai creasca, sa-i mai vina gustul banului. Lupu aparent dupa parasirea PCRM parca ii sedea bine presedinte insa dupa 1 an e clar ca rasufla cu fumul mlastinilor aprinse de prin imprejurul Moscovei.
  Deci parca vad situatia politica anume primele functii in RM dupa alegerile prezidentiale:
  1. Vladut Filat – presedinte si respectiv „Drujba narodov” cum a scris si d-na Pavlicenco – cind trebuie cu Romania cu Romania, cind trebuie cu Russia cu Russia – politica „coiului intr-o caldare” sorry de expresie.
  2. Vre-un coita de Leanca prim-ministru care la vederea lui Vladut – sarut miina parinte, respectiv 80 % din ministri PLDM-isti din care 50 % recrutati din PCRM.
  3. M.Ghimpu – presedintele parlamentului.
  4. Lupusor mmmm, ei lui Lupusuor si tatucul lui Diacov impreuna cu batrinelul de Urecheanu cred ca vor fi vice & vice & vice la Ghimpu.
  Nu sunt Nostradamus nici pe departe, e numai si numai parerea mea. SUCCES R.M. in continuare ca o sa ai mare nevoie, adica poporul iar si ca deja de 19 ani o sa traiasca cu ziua de azi.

 10. PPCD – a fost, este si va fi o mare sansa numai si numai pentru Rosca !
  Cind il vad pe Rosca parca ar fi un martor de aia de la canalul CNL de baptisti, iehovisti sau ce mai sunt ei, sta pe scena si spune vrute si nevrute strigind, iar toti din sala dau din cap: ca uite ce bine spune… Numai ca scena lui Rosca e strada iar spectatorii din sala sunt membrii PPCD care il vad pe Rosca un mesia al R.M. si tarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrre se insala, deoarece el e mesia buzunarului sau.

 11. Dna Pavlicenco sunteti prost orientata. Clar ca pentru noi cei cu viziune romaneasca exista o optiune, cum este ea…, Ghimpu, dar pragmatic vorbind vom avea o finala zaLupu-Filat si daca batem in Filat alungam alegatorii in gura Lupului, nu ar fi mai bine sa analizati ceea ce spunea acum un an Lupu despre Plohotniuc si ce spune acum sau viziunea sa terorista asupra grupului Ilascu…Oricum la finala din toamna veti vota cu Filat! Sper ca Filat si Ghimpu sa obtina impreuna 52 de mandate…De ce sa nu promovati micsorarea numarului de parlamentari la 71 sau micsorarea numarului de minister, poate asa veti reusi sa treceti pragul si nu improscand cu noroi in candidatii dreptei noastre, ca nu veti obtine mare lucru….

 12. Asa dar, vin alegerile…. Am inteles, ca sunt toti cu pufusor pe botisor, pentru cine dar sa votam?

 13. Greu de facut prognoze, dar ce se intampla nu se intampla nimic bun …

 14. ATAT TIMP cat DOMNUL GHIMPU nu se va detacha de ceilalti membri DIN ALIANTA si nu va fi absolut independent in miscarile sale , a vota cu ALIANTA ::::: FILAOV, LUPOV, URECHEANOV si chiar cu DOMNUL GHIMPU, rezultatul pentru MOLDOVA va fi exact acelasi :::: DEPENDENTA de RUSIA cu binecuvantarea occidentului, imposibilitate absoluta de a face UNIREA .

  EXACT acelasi rezultat va fi daca se va vota cu VORONIN caci el are aceleasi idei ca ALIANTA numai ca le spune sus si tare. Cei din ALIANTA o fac pe SMECHERII ::: PREFERA FLUUL ARTISTIC. Prostimea cade mai usor in plasa.Nu trebue s

 15. Pentru prea NAIVUL JONY.

  Europa o va durea undeva daca moldova va fi ocupata de RUSIA. Va fi o mare distractie in mediile politice serioase si un mare dezastru “”ecologic “” vor zice EI, dar foarte rentabil pentru toate ziarele. Mare tambalau de suprafata, tranzactii “” a l’amiable “” cu marele popor rus, ii vom RUGA sa se retraga, petrolul, gazele, vor avea un cuvant de spus caci noi SUNTEM PRAGMATICI pe spinarea celor mici. Vreti un razboi ???? Pentru cine ???????

  Rusii se vor retrage ………………( in TRANSNISTRIA , deci nu prea departe ), vor avea mana SI MAI LIBERA in moldova, dar nu pentru ca europa le- ar fi permis ci pentru ca interesele rusiei O CER.

  Si totul va fi bine MADAME LA MARQUISE.

  UNIRE CU ROMANIA, VOUS RIGOLEZ ?????????

 16. pt. Razvan, mintea de pe urma:
  Numai Re-Unirea cu Romania ne este Salvarea !
  Romania este membra a UE si are si un cuvant greu de spus in politica !
  Cand se va realiza Unirea, nici ni trebuie de cerut incuviintarea UE.
  Aceasta este politica interna a Romaniei !
  Nu avem nevoie de acordul UE ! Aveti exemplul Re-Unificarii Germaniei de Est ! Asa ca cu totii vom fi in UE si vom scapa de rusi.
  Cine v=a bagat in cap ca daca infaptuim Romania Mare, Romania se desparte de UE ? Prostii si dezinformatii !
  Unde-s doi puterea creste !

 17. Pentru Raritza,
  „Romania este memebra a UE si are si un cuvant greude spus in politica.”
  Gresit! Corect este:
  Romania, desi este membra UE, nu are nici un cuvant de spus in politica internationala. Iar cand se va realiza unirea Parlamentul European va cere excluderea Romaniei din UE datorita scaderii bruste, sub limitele cominitare admise, a PIB. Si asa Romania este ultima in comunitatea europeana ca nivel de trai si s-a chinuit mult pana cand a fost admisa.

 18. De cate ori am atras atentia pe oricare blog ca Uniunea Europeana aluneca, incet dar sigur, spre extrema dreapta, am fost considerat probabil un exaltat iar postarile respective au fost sterse. Romania a fost printre putinele state europene care au aratat, fara prea mult succes este adevarat, ca problema rromilor, de exemplu, este o problema a intregii Europe iar atitudinea discriminatorie fata de rromi este nazism curat. Iata insa ca ONU a acuzat recent direct si fara echivoc administratia franceza condusa de catre Sarkozy ( alogen ungur printre altele ) de nazism si a propus chiar masuri punitive la adresa Frantei. Acelasi lucru s-a intamplat cu ceva timp in urma ( va aduceti aminte de cazul Mailat ) si cu guvernul italian al lui Berlusconi, care are in componenta sa doua partide neofasciste, unul din ele avand in conducerea sa chiar pe nepoata lui Mussolini. Partidele de dreapta radicale si cele de extrema dreapta, care au ajuns la conducerea mai multor state europene ( nici Kaczynski nu era mai breaz ), prin exacerbarea nationalismului ( fie el si nationalism velico-rus ), pun serios in pericol insasi existenta Uniunii Europene ( unele au si cerul oficial, inca de reuniunea de la Lisabona, abolirea simbolurilor UE ). S-a ajuns la deturnarea valorilor initiale promovate de parintii ideii europene si la reexacerbarea nationalismului militant, fenomen care fusese in trecut de doua ori cauza a conflgratiilor mondiale care marcasera puternic Europa.
  Din pacate constat o recrudescenta a extremismului de dreapta si la unele componente ale vietii publice basarabene. Ce altceva este moldovenismul, exacerbarea spiritului velico-rus si a pravoslavismului militant, propaganda anti romaneasca si ura indreptata impotriva rromilor?

 19. D-na Vitalia, dar d-voastra a cui joc il faceti acum? D-voastra tare mare „poilitc” si patriot sunteti ca deja sunteti gata sa-l pupati si pe Plohotniuc – nu sunteti mare deosebire de Nagacevschii. Lupu a rabdat – mare prostie! Dar judecata si centrul anticoruptie – cine dirijaza? De ce nu puneti intrebarea rezultatelor comisiei 7 aprilie, de ce nu vorbiti de procuror? Ce D-na Vitalia – as vrea sa va vad aici cu vorbe si comentari. Tare mai sunteti invidioasa… si nu mai sunteti asa de cinstita cum va doriti – se vede de departe. Sa stiti ca acum se scot la suprafata toate lepapdaturile…

 20. Dl Pavlicenco
  Nu credeti ca ar fi nevoie de argumente mai serioase pentru afirmatia ca cetatenii acestei palme de pamint au sanse de a trai intr/o tara normala doar in cazul Unirii? Nu pun in discutie cit de bine va fi in Romania unde daca vedeti este aceeasi lupta intre diferite clanuri ca si la noi. Pun in discutie doar faptul ca este cam cinic sa speculati pe dorinta oamenilor de a trai intr/o tara normala si sa promovati un mesaj unionist. Faptul ca Moldova poate fi un stat de drept si fara a se uni cu Romania este atit de evident incit nu are sens sa discutam. Respect idealul Dumneavoastra. Dar pretind un respect si al idealului meu de a trai intr/un stat independent. Poate ca sint o victima a propagandei comuniste sau de a o alta sorginte dar este un drept al meu si sper ca nu aveti nevoie de dovezi ca sinteti obligata sa/l respectati. Asta daca vorbim despre principii si valori democratice. Daca insa aceste principii si valori sint doar instrumente in lupta pentru unionism atunci sigur ca discutia nu mai are sens. Dar atunci sa nu va suparati daca voi afirma ca nu va deosebiti prin nimic nici de PCRM si nici de actuala guvernare. Si acestea folosesc lozincile frumoase despre stat de drept si integrare europeana pentru a promova interesele lor. Ma intreb si va intreb daca nu merita sa Va ginditi asupra faptului ca si PCRM si actualei guvernari tare le mai convine ca oamenii care cu adevarat vor ca in aceasta tara sa se inceeapa cu adevarat trecerea de la un stat totalitar la unul bazat pe drept sa/si aiba fiecare bisericuta sa (unionismul, antiunionismul, lupta pentru integrarea in NATO, lupta apropierea de Rusia, etc) astfel incit sa nu poata crea un front comun. Atita timp cit veti pune pe prim plan lozinca unionista veti face jocul puterii deoarece automat sinteti in opozitie cu toti cei care nu accepta unionismul dar care sint gata sa participe la lupta cu statul totalitar. Departe de mine gindul de a Va sugera sa renuntati la acest ideal. Mai mult chiar am salutat faptul ca partidul Dumneavoastra si/a asumat public acest ideal (daca nu ma credeti puteti sa verificati comentariile mele la tema respectiva). Propun doar sa Va decideti ce este pe primul plan – lupta pentru principiile si valorile statului de drept sau lupta pentru Unire. Am inteles ca ati ales a doua optiune dar in acest caz permiteti/mi sa ramin la convingerea ca faceti jocul guvernarii si a comunistilor

 21. avem nevoe de scriitori si poeti care sa ne insufleteasca aceste timpuri pe foaie ca pina si copii sa inteleaga cu ce luptam noi acum

 22. In situiaţia de azi numai Voronin cu harizma sa puternica, şi cu tărie de caracter poate să scoate ţara din haos în care sântem alungaţi de populişti din AIE. Vrem stabilitate-Am votat pentru PLDM, dar mam dezamajit şi o să votezi pentru forţele din stânga – PCRM!

 23. Pentru Cititor,
  Ca cetatean roman, nascut in Romania ( mai nou precizarea este obligatorie ), sunt perfect de acord cu dumneavoastra, mai ales ca pentru aceasta mult discutata unire, nu stiu de ce, factorul romanesc nu este de loc in calcul de catre cetatenii moldoveni. Chiar nu si-a pus nimeni intrebarea: Si daca marea majoritate a romanilor nu este de acord cu aceasta unire? Totusi romanii sunt 22 de milioane. Parerea lpr nu conteaza?
  Ma surprinde totusi o afirmatie a dumneavoastra. Citez: „… raman la convingerea ca faceti ( d-na Pavlicenco ) jocul guvernarii si al comunistilor…” Din pacate intre actuala guvernare, sau ce a mai ramas din ea si comunisti, care din toamna vor prelua sigur puterea, in Republica Moldova nu prea exista, la ora actuala, a treia cale. Asta este realitatea concreta moldoveneasca astuala si ea nu va suferi mutatii semnificative in perioada urmatoare. Deci despre ce vorbim?
  Iar afirmatia dumneavoastra potrivit careia dumneavoastra credeti intr-o Moldova independenta si democratica este o utopie. La marimea si la potentialul economic pe care il poseda, tinand cont si de zona geo-politica in care se afla, Moldova nu prea poate spera la o dezvoltare autentic independenta si neutra. Fara o umbrela protectoare, care sa-i permita existenta, Moldova nu prea poate supravietui. Alegerea umbrelei protectoare este o chestiune de optiune ( interna si din pacate nu numai ). Nu stiu de ce, dar am convingerea ca, pentru Republica Moldova, jocurile sunt deja facute. Grav este ca Fedratia Rusa considera deja partida jucata iar forurile de arbiraj au vandut deja meciul.
  In situatia data, la nivel individual, repet, la nivel individual, pentru romanii ( cei care se considera ) din Moldova, o salvare o poate constitui nu unirea ci obtinerea cetateniei romane si eventual chiar a rezidentei in Romania. Pentru ca, ce va urma in toamna, dupa revenirea in forta a stangii rusofone, dornica de vendeta, va fi pentru unii chiar imposibil de suportat. Si eu consider ca toate demrsurile trebuie facute inaite ca noua putere sa se instaleze. Pentru ca dupa, cu frontierele inchise… Repet, pentru a nu stiu cata oara: Dumnezeu sa va ierte!

 24. Pavlicenco o ia razna cu totu :)) in spatele oricarui om din moldova sta filat si ghimpu… in poza lipseste fructul care o caracterizeaza pe pavlicenco… :)) un mar „bihlit” de vreo 2-3 anisori :))

 25. Pentru xyz
  Spun ca face jocurile cuiva in sensul ca exclude din start consolidarea fortelor care nu accepta nici PCRM dar nici partidele aflate acum la guvernare. Sint de acord ca la moment nu exista alte forte dar asta nu inseamna ca acestea nu trebuiesc create. Mesajul prodemocratic dar excslisv unionist exclude din start consolidarea cu fortele democratice dar antiunioniste. Cit priveste utopia. Nu o pun in discutie doar mentionez faptul ca si Romania la moment pare sa porneasca de la ideea ca este obligatoriu sa se afle sub o umbrela. Deci din acest punct de vedere problema unionismului nu are sens si chiar daca acceptam ca este obligatoriu sa se afle sub o umbrela (dar in sensul in care inteleg eu datele problemei nu prea exista multe state care isi pot permite luxul de a ramine in afara umbrelelor sau de a construi una) nici in acest caz nu este obligatorie unirea deoreace Moldova ar putea sa se adaposteasca chiar sub umbrela sub care se afla Romania.
  Optiunile individuale nu le discut anume datorita faptului ca sint individuale. Si spre deosebire de Dumneavoastra eu nu vad lucrurile atit de apocaliptic chiar daca vor reveni PCRM singuri la guvernare. Dar sint de acord ca situatia va fi mai proasta comparativ cu precedenta lor guvernare. Si aici, repet, mare va fi meritul actualei guvernari. Ramin insa cu speranta ca PCRM nu vor reusi sa acumuleze mai mult de jumatate din mandate iar revenirea lor impreuna cu altii la guvernare cred ca nu va schimba prea multe lucruri in raport cu ce este acum.

 26. Pentru xyz
  Scuze ca am omis partea ce tine de acceptul Romaniei. Este o remarca foarte importanta si eu sint de asemenea sceptic in privinta faptului ca sintem tare asteptati acolo. Dar pentru discutia noastra acest lucru este irelevant deoarece noi discutam doar despre mesajul unionist si nu despre perspectivele Unirii.

 27. Urmaresc de ceva timp articolele scrise de dumneavoastra…si in fiecare articol ma blochez….incerc sa va inteleg dar nu pot…sunteti o specie rara…sper sa fie pe cale de disparitie,ca altt fel vom fi condamnati …sunteti probabil o femeie FRUSTRATA, SA STITI CA ACEASTA PROBLEMA SE POATE REZOLVA ..la un psiholog,mie mila de DUMNEAVOASTRA!

 28. Mai citesc si ABERATII ::::: ca ROMANII nu ar vrea UNIREA cu BASARABIA . NU uitati ca niciun roman nu va vota pentru a fi sub protectia OCUPANTULUI de ieri, care le-a EXTERMINAT parintii. Cum fac BASARAbenii.

  Romanii vor UNIREA cu BASARABIA 100%, dar nu putem conta pe unguri, bulgari, turci.

 29. stind si cintarind realitatile , cei care doresc continuarea sirului de reforme si o tenta mai nationala , se vor duce spre pld ,pl ,mae si pnl . amn e terminat si e bine ca este asa . pd dupa o perioada de avint , acum da incet inapoi . pld are nevoie de pl , asa cum si pl are nevoie de pld . probabil lupu daca nu prinde scaunul prezidential , va sari in barca comunistilor de ciuda… cum s-a mai intimplat cind era la pcrm si voronin il oprea din drumul sau prezidentiabil . deci vom avea doua mari blocuri in final dupa alegeri … pcrm+pd si pld+pl …cum alte partide au sanse reduse de a intra in parlament [ poate doar prin creearea de blocuri electorale] , cam asta se anunta a fi lupta …

 30. O SINGURA CHANSA PENTRU MOLDOVENI ::::: P N L.Nu-mi plac deloc aceste indemnuri PERFIDE adresate DOAMNEI VITALIA de a renunta la directia principala a PNL-ului adica UNIREA cu ROMANIA.

  O renuntare la aceasta iddee principala si CAPITALA pentru viitorul Moldovei nu face decat jocul celor care nu ezita sa defileze pe caldaramul Moscovei, a celor care sunt contra Romaniei, a celor care nu viseaza decat umbrela Moscovei, adica a partidelor care au aceleasi idei CONTRA fata de ROMANIA :::::: voronin, lupov, filatov, urechianov, cat despre GHIMPU este o voce TIMIDE pentru UNIRE fara nicio greutate in ALIANTA si care anunta peste tot ca UNIREA nu este de actualitate.

  Deci ce ne ramane :::::: absolut numai PNL-ul pentru a lupta pentru UNIREA CU ROMANIA cat mai repede si cat mai categoric.

  Celelalte partide ne demonstreaza ca MOLDOVA are nechansa de a avea polticieni de foarte slaba anvergura NATIONALA, rusificati, APATRIZI.

 31. INTER netul imi smulge mesajul inainte de a fi terminat si apoi mai si inverseaza frazele.

  Nu-mi plac deloc aceste indemnuri PERFIDE adresate DOAMNEI VITALIA de a renunta la directia principala a PNL-ului adica UNIREA cu ROMANIA.

  O renuntare la aceasta iddee principala si CAPITALA pentru viitorul Moldovei nu face decat jocul celor care nu ezita sa defileze pe caldaramul Moscovei, a celor care sunt contra Romaniei, a celor care nu viseaza decat umbrela Moscovei, adica a partidelor care au aceleasi idei CONTRA fata de ROMANIA :::::: voronin, lupov, filatov, urechianov, cat despre GHIMPU este o voce TIMIDE pentru UNIRE fara nicio greutate in ALIANTA si care anunta peste tot ca UNIREA nu este de actualitate.

  Deci ce ne ramane :::::: absolut numai PNL-ul pentru a lupta pentru UNIREA CU ROMANIA cat mai repede si cat mai categoric.

  Celelalte partide ne demonstreaza ca MOLDOVA are nechansa de a avea polticieni de foarte slaba anvergura NATIONALA, rusificati, APATRIZI.

  SINGURA chansa pentru MOLDOVENI :::: PNL , cu DOAMNA VITALIA impreuna pe frontul LIBERARII NATIONALE.

 32. Dan Dungaciu: „Unirea cu România, o cale de integrare a Moldovei în UE”.

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/UE-Moldovei-Romania-Unirea-Dan_0_104389604.html

 33. Dan Dungaciu: „Informaţiile din România vin din surse ruseşti şi ai impresia că lucrurile stau mai rău decât sunt în realitate”
  http://www.adevarul.ro/financiar/premier_pentru_o_zi/Dan_Dungaciu-consilier_al_presedintelui_Republicii_Moldovei-vine_marti_la_videochat-ul_Adevarul_0_313769153.html

 34. 35 de specialiști din domeniul agriculturii au aderat la PLDM
  Foto: UNIMEDIA

  Un grup de 35 de specialiști și manageri din domeniul agriculturii, industriei alimentare și reprezentanți ai științei agricole au aderat astăzi, 12 august, la Organizația extrateritorială a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

  ”Acest partid este capabil să gestioneze eficient treburile statului, a apărat consecvent valorile democratice și naționale, fără a face populism ieftin sau speculații științifice”, se spune în declarația oficială a grupului de agricultori, savanți, doctori habilitați din cadrul instituțiilor din domeniu.

  Proaspăt aderați, noi membri PLDM speră că vor putea participa la promovarea și implementarea unor reforme îndreptate spre modernizarea agriculturii, menționând că agricultura Republicii Moldovei se află într-o stare deplorabilă, iar savanții din domeniu au fost marginalizați.

  Acum câteva zile, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că se așteaptă la noi valuri de aderenți la partid, precizând că ”au mai rămas artiștii și agricultorii”.

  UNIMEDIA amintește că la 1 iulie nouă rectori ai instituţiilor superioare de învăţământ din Republica Moldova au aderat la PLDM.

  Pe 8 iulie au luat exemplul rectorilor şi un grup de sportivi de performanţă, antrenori, conducători ai federaţiilor de profil şi au aderat şi ei la Partidul Liberal Democrat din Moldova.

  Pe 12 iulie 2010, aproape 800 de membri ai Alianţei Moldova Noastră, în frunte cu preşedintele raionului Căuşeni, 13 primari, 12 consilieri raionali şi mai mulţi consilieri locali, au trecut în rândul membrilor PLDM.

  Pe 28 iulie curent, preşedintele raionului Făleşti, Nina Botezatu, a anunţat că, împreună cu alţi peste 800 de membri ai fostei organizaţii teritoriale din Făleşti a Partidului Social Democrat, aderă la formaţiunea politică a Partidului Liberal Democrat.

  Aceeaşi decizie a fost luată la 29 iulie curent şi de către 15 personalități notorii din domeniul ocrotirii sănătății.

  Sursa: UNIMEDIA

 35. Filat se tine de cuvint

 36. Pentru Tenor si altii.
  Inteleg ca Va referiti si la mine cind spuneti ca Vi se sugereaza sa renuntati la lupta pentru Unire. In ce ma priveste nimic mai fals. Este dreptul Dumneavoastra. Mesajul meu se referea la cu totul altceva. Nu trebuie de manipulat si de folosit mizeria actuala drept pretext pentru Unire. Caci in acest caz riscati sa fiti invinuiti ca nu Unirea de fapt Va intereseaza ci interesele materiale. Dupa cite inteleg eu veti milita pentru Unire chiar daca Moldova ar fi cea mai prospera tara? Deci trebuie sa separam lucrurile. Pe de o parte este continuarea luptei pentru Unire impreuna cu cei care va sustin. Pe de alta parte este lupta pentru construirea unui stat de drept si aici este normal sa se uneasca toti cei pentru care acest ideal nu este o simpla declaratie.

 37. Oameni buni, mi se pare ca devine clar motivul, din care Dna Pavlicenco apara atit de avid PD-ul si pe dl. Plahotniuc – este atacat finantatorul. Nu-i asa dna Pavlicenco? Nici un cuvint contra celui, contra caruia au iesit atitea oameni sa-si spuna durerea. Nici un cuvint contra justitiei, care in regim „fulger” a sechestrat averea dlui Mocanu fara a a vea confirmari de la Cadastru sau Registru despre proprietar.

 38. Dna Pavlicenco il prefera pe Lupu drept presedinte, cel care aiureste cu totul cand spunde ca Ilascu ar fi criminal

 39. RM este mult prea mica si prea „agriculturala” pentru a putea supravietui ca stat. Drept dovada are 500 de mii de cetateni sub ocupatia altei tari iar o proportie importanta a populatiei are cetatenia si a altui stat. Singura cale de supravietuire, de garantare a granitelor, de protectie a cetatenilor este „umbrelismul”/”unionismul” si aici nu poate fi legata decat de Romania. Nici o alta tara sau popor nu da doi lei pentru nici un moldovean roman si isi urmaresc (evident) doar propriile interese ale statului sau ale propriului popor (vezi transnistria).
  ce a castigat RM prin indepententa – statutul de cea mai saraca tara din europa? 500 de mii de cetateni sub ocupatia altei tari? continuare rusificarii(sic!)? 30% din economia tarii furata de smirnov? 100% din curentul electric taiat? gaze neplatite? un partid de guvernament care reprezinta intresele lui Putin?
  din 6 judete romanesti nu poti face o tara!

 40. Eu vreau ca valorile romanesti sa se pastreze in Republica Moldova.

  Si ele vor ramane.

 41. doru spune:
  12 August 2010, la 16:04

  Nu-i asa dna Pavlicenco? Nici un cuvint contra celui, contra caruia au iesit atitea oameni sa-si spuna durerea. Nici un cuvint contra justitiei, care in regim “fulger” a sechestrat averea dlui Mocanu fara a a vea confirmari de la Cadastru sau Registru despre proprietar.

  Fără supărare D.Doru, dar probabil nu de la Pavlicenco, Roşca, Cenuşă sau Ţaranu trebue să cereţi să spună ceva împotriva justiţiei că nu ei sunt la guvernare ci de la Filat, Urecheanu, Ghimpu, că doar ei sunt conducătorii acestui stat. Dar ei parcă au luat apă în gură.

  Apropo să critici justiţia , înseamnă să aduci critici în adresa Ministrului justiţiei, care defapt este de la PLDM.

  Şi D.stră ce cereţi, să fie criticat PLDM-ul, că sărmanii şi aşa sunt învinuiţi alături de comunişti că sunt implicaţi în acest conflict.

  Şi atunci de la cine să cerem explicaţie D-le Doru, că politicienii se strică la cap şi se luptă pentru treucă, dar pătimeşte sărmanul popor şi aşa naivi, care cred că învinuindu-ne unii pe alţii pe acest blog putem achimba situaţia în ţară.

  Cancerul nu se tratează D-le Doru ci se înătură.

 42. pentru xyz si asemenea tampiti ce o fac pe analistii politico-economici: un simplu calcul arata ca pibul rm e doar 0.3 din cel al ro. Despre ce scadere latri? Cum PE poate vota iesirea din ue cand fiecare tara are parlamentari acolo proportional? Crezi ca polonia va vota? Cehia? Crezi ca e mai usor sa dai afara pe cineva care are o mare contributie la bugetul european in timp ce nu utilizeaza la maxim banii europeni, decat sa inghiti 3 milioane? Tu crezi ca germania a dat inapoi dupa reintregire? Crezi ca europei ii trebuie o tara ostila n mijlocul continentului si cu iesire la marea neagra? Grecia in prag de faliment e data afara?
  Pentru natalia: daca esti din cahul, te rog sa ma contactezi. Mess, skype piton_sti

 43. Parerea mea este ca primejdia numarul unu este Lupu, nu Filat.
  Lupu va beneficia de sprijinul PCRM-ului care n-are candidat la presedintie, de fortele pro-ruse, de Moscova.
  Mentalitatea lui Lupu nu este foarte departata de cea a lui Voronin si este evident de natura, daca nu chiar anti-romaneasca, in orice caz ne-romaneasca.
  Lupu va insemna o intoarcere inapoi fata de ce este astazi in Basarabia, adica va insemna o intarire a influentei ruse in dauna romanismului cu o distantare de Bucuresti.
  In parlament, se va crea o majoritate probabila PD-PCRM.

  De aceea, socotesc ca este preferabila o alianta liberala, indiferent de animozitatile personale dintre lideri. Cel putin, partidele liberale au o alta viziune vis-a-vis de relatia cu Romania.
  In Basarabia nu s-a ajuns inca la o stabilitate politica care sa permita o adevarata competitie electorala. In momentul de fata este inca foarte fragila victoria „a la Pirrus” pe care fortele pro-romanesti au repurtat-o. Fara o intarire a acestora, nu este exclusa o revenire in forta a fortelor retrograde.
  PLDM, cu toate ezitarile, este totusi singura forta care poate coagula elementele societatii capabile sa determine o directie vestica pentru Basarabia.

  Logic, in aceasta scurta perioada preelectorala, atacurile bine documentate ale celor care doresc o apropiere sustinuta de Romania si de UE trebuie sa se indrepte spre PD si Lupu elemente identificate prin pozitiile deja exprimate ca fiind promotoare ale moldovenismului.

  Mircea Popescu
  California

 44. ESTE UN MARE ADEVAR ::::::

  Sa facem UNIREA cu ROMANIA IMEDIAT pentru a intra cat mai REPEDE in UNIUNEA EUROPEEANA.

  CACI a inversa lucrurile ::::: Adica sa cautam sa intram mai intai in EUROPA ( care va dura cel putin 10 ani de la data cand europa va da semnalul de pregatire si NUMAI daca RUSIA nu se va amuza sa puna bete in roate ) si apoi sa facem UNIREA, este o gresala capitala ::::::::: CAci UNIREA va deveni practic IMPOSIBILA.

 45. Pt alex

  Ma prefer presedinte pe mine, asa cum Filat se prefera pe el. Aveti ceva impotriva? Credeti ca Filat merita mai mult sa fie Presedinte? Ca sa faca ce? Sa faca uneltiri asa cum face acum si sta calare pe presa? Ati uitat ca l-a votat pe Voronin, ca sa nu se supere Mark Evghenievici? „A cito mi zkajem Marku Evghenieviciu” – spun democratii ca spunea cineva care tare a mai pledat apoi, manipulind oamenii, cu „Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti”. Nu este Filat cel care merita ceva, nu este om de afaceri sa fi reusit ceva intr-un domeniu de afaceri…

 46. Pt doru

  Al cui „finantator” este atacat? Nu aveti drum spre Plahotniuc, poate imi gaseste si mie un finantator?
  Cit priveste justitia, nu va cunosc si nu va pot reprosa de ce nu stiti. Sint deputatul care am cerut respectarea legii in privinta justiei sub comunisti, adica sa fie finantata conform legii, cit ii trebuie, insa ceea ce se intimpla azi, va lovi in toti democratii.

 47. MOLDOVAN DAR NU rumin

  Nu si de ce imi placetsi Dna Pavlicenco?

  1. pentru spirit!
  2. pentru consecventsa!
  3. pentru ca sunte-tsi luptator!
  4. pentru ca inca deocamdata nu Va-tsi vindut!!!!!!
  4. pentru PRINCIPIALITATE!

  p.s. am votat, votez si am sa votez pentru PCRM. dar pe Dmvs. am sa Va respect!

 48. Param pam pam :))
  Pavlicenco nu te mai inrosi pe fata…
  Presedinte nu ai fost nu vei fi niciodata… nu ai cumostinte destule sa fii presedinte 😛 asa ca stai in banka.
  Sunt oameni care intradevar pot conduce tara … si astia sunt acum la putere… doar ei ne vor putea scoate din toate in ce suntem bagati pina mai sus de cap acum….

 49. Asta Dumnevoastra va credeti messia nu cum spuneti despre filat… nu spuneati ca sunteti mai desteapta mai bun politician.

 50. Pentru Cititor,
  Recent a avut loc o consfatuire, sub patronajul celor doi presedinti, Traian Basescu si Mihai Ghimpu, dedicata relatiilor moldo-romane. Printre subiectele abordate a fost, bineinteles, si unirea celor doua tari romanesti. Concluzia a fost ca la momentul actual nu se pune de loc problema unirii pentru simplul motiv ca, in ambele tari, marea majoritate a populatiei nu doreste acest lucru. In Romania, conform ultimelor evaluari care au fost prezentate la acea consfatuire, circa 70% din populatie este impotriva unirii, din varii motive: diferente culturale si religioase, conceptii diferite de viata care s-au distantat din ce in ce mai mult odata cu trecerea timpului, problema gagauza si cea transnistreana, procentul prea mare de populatii de origine slava pe teritoriul Republicii Moldova, etc.
  Un alt subiect sensibil abordat a fost aderarea Republicii Moldova la UE. Sustinerea aderarii RM la UE de catre Romania a devenit, dupa opinia mea, un loc comun golit de continut, cu tenta de-a dreptul demagogica, de vreme ce autoritatile comunitare nu sunt de loc intuziaste atunci cand vine vorba despre acest subiect. Dupa revenirea comunistilor la putere, acest subiect va fi probabil pentru multa vreme inchis, foarte posibil chiar pentru totdeauna.
  Despre problema individuala sunt de acord ca ea ramane o problema individuala. S-a discutat mult despre acest subiect. Unele organisme comunitare au facut si scandal pe ceasta tema. Probabil nu neaparat dezinteresat. Eu raman la parerea ca mai mult s-a discutat, din motive politicianiste, decat s-a facut ceva palpabil in acest domeniu, de vreme ce exista persoane, chiar foarte multe, care asteapta cetatenia romana de mai bine de 9 ani. Subiectul a ajuns sa semene din ce in ce mai mult cu loteria vizelor pentru SUA.
  Din catr am inteles, nu va sperie prea mult venirea comunistilor la putere. Cum ramane atunci cu statul de drept pentru care pledati atat?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *