Scurt: iata ce scrie un vizitator despre demnitari si Unire

IATA CE IMI SCRIE UN VIZITATOR PE E-MAIL:

“Stimata Vitalia Pavlicenco,

Alexandru Tanase a profesat in Romania si s-a intors. Vlad Filat a profesat in Romania si s-a intors. Dorin Chirtoaca a profesat in Romania si s-a intors. Mai nou, si Stela Popa s-a intors, dupa se s-a chinuit inutil, mai bine de trei ani, sa obtina cetatenia romana. Oricum, ceva a nemultumit-o. Poate are legatura cu obtinerea de catre Dan Dungaciu a cetateniei moldovenesti si numirea sa in postul de consilier al Presedintelui Ghimpu. Poate… Dintre colegii mei de breasla multi, chiar prea multi, au facut calea intoarsa. Cei care au reusit cu adevarat, au ramas. Ceilalti, au ales sa aplice proverbul romanesc “Decat codas la oras, mai bine in satul tau fruntas”. Sa fie competitia prea dura in Romania? Sa fie concurenta prea mare? Sa existe, culmea, motive financiare generatoare de insatisfactie? Cert este ca toti acestia multi, foarte multi, au ales sa se intoarca, desi multi dintre ei au cetatenia romana.

Se pune atunci intrebarea daca toti acestia, care au ales sa paraseasca Romania, care au facut acest gest cu o doza de repros interior, repros nemarturisit public, probabil, niciodata, mai pot fi in stare vreodata sa fie partizani convinsi ai Unirii cu Romania? Multi dintre cetatenii Republicii Moldova, atunci cand pleaca peste granita sa-si faca un rost, aleg din prima sa o faca in Federatia Rusa, pentru ca simt instinctiv ca acolo competitia e mai redusa, pretentiile comanditarului sunt mai reduse… etc. Chiar aceasta alegere a drumului minimei rezistente este un atavism sovietic. Si atunci ne mai miram de tot ce se intampla in Basarabia?

Este clar ca ramanerea in actuala stare de lucruri sau chiar reintoarcerea la comunism reprezinta paradisul mediocrilor, pentru care multi din cei in cauza sunt in stare sa foloseasca toate mijloacele ca sa-si pastreze privilegiile.

Daca va interesaza, puteti posta acest mesaj pe blogul dumneavoastra. Toate cele bune!”


Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
 1. foarte bine ca se intorc , nu vad de ce acestia ar fi dupa experienta romanesca antiunire .

 2. Eu cred ca e mai bine ca se intorc fiindca e nevoie de un suflu nou in socieatea basarabeana…daca ar ramane in Romania eficienta acestor oameni in ce priveste proiectul europenizarii Basarabiei ar fi mult mai mica…si e important ca marea majoritate a studentilor basarabeni care invata in Romania sa se intoarca acasa…numai stfel proiectul unionismului va prinde cu adevarat,numai cu ajutorul celor care au luat contact cu Romania si simt romaneste…

 3. Sau poate proverbul e de vina?
  „Fie painea cat de rea, tot mai buna in tara mea” 🙂

  Pentru autor(i) – Nu judeca si nu vei fi judecat.

 4. Ma rog, ma rog!! De fapt ce vrea sa spuna in acest panseu expandant ganditorul nostru din …Paradisul mediocrilor ? Daca intorc maximumul panseului de fata cu fundu-n sus ,nu-i dau de… „conotatie” pan la capat! Daca o pun la loc , tot asa!!! Joc de cuvinte? joc de glezne, joc de interese absconse? O fi!! Tocmai ma gandeam la dl C. Tanase, tatal d-lui Al Tanase, de ce si-o fi luand si dansul si distinsa lui sotie cetatenia romana, pe langa cea care o are? N-a reusit sa se impuna si el in …. Romania? Sau in R. Molodova? Sarade, sarade , sarade… Intortocheate mai sunt potecile in Paradisul mediocrilor,doamne Dumnezeul nostru!!!Si greu se gaseste un drum mai drept intre ele!! Oare Unirea tot asa poteci sa-si faca prin paradisul mediocrilor si pe mai departe?

 5. …Nu cei mai răi pleacă din ţară şi nu cei mai răi se întorc. Dacă suntem patrioţi, de ce credem că numai ,,cineva” poate iubi această ţară?
  Şi iarăşi, prea mult intrigantizm.

 6. Daca se intorc – e rau, daca nu se intorc – tot e rau…. Dar cum e bine? Nu am inteles sensul acestui articol.

 7. Sa vedem ce spun mai multi dintre cei trecuti prin asemenea situatii.

 8. Si eu cred ca e bine ca se intorc. Nu se pot muta cu totii in Romania. Insa este improtant ca dezamagirile traite in Romania – pt ca ele exista, trebuie sa fim obiectivi, chiar daca unele sint inutile si artificiale – sa nu fringa pe nimeni. Adica, dimpotriva, sa doreasca unirea cu Romania, pentru ca tot mai multi romani adevarati sa schimbe lucrurile aici si, apoi, prin unire, impreuna cu toti romanii, si in Romania.

 9. Foarte bine ca s-a intors, nu vad care este problema, este nevoie de acesti oameni in primul rand acolo, in Moldova, unde-s inca multi mancurti de adus la realitate. Autorul mesajului vad ca e chinuit tare de viata personala a Stelei Popa, sau daca a luat cetatenie sau nu. Era o vorba cu acel caine care moare de drum lung..imi vine in minte mania proletara a comunistilor care se refera la oamenii care merg peste hotare sa isi faca o viata mai buna, ca fiind „tradatori”. Daca vin inapoi, ceva „nu-i in regula”, nu le-a iesit pasenta. Vorba cuiva de mai sus, cum ai da, tot nu-i bine.

 10. Cunoscind mai multi antiunionisti, cu stupoare am aflat ca majoritatea au facut studiile in Romania. Nu este exclus ca protagotistii susnumiti sa fie din aceia din care-i cunosc eu… Unire vor de obicei romanticii…

  Poate si va fi vreodata, dar Romania intelege bine ca: Unirea Moldovei cu Romania, inseamna inceputul sfirsitului Romaniei!

 11. Da, desigur că este binevenită întoarcerea fiilor rătăciţi, iar dacă ceva nu sa legat acolo, nu-i nimic, vor bea aghiasmă şi le va trece. Oricum Basarabia are nevoie de ei, numai aşa vom ieşi de sub copita moscalului…

 12. XXL, SIS-ul si KGB-ul stie cum sa isi infiltreze ucenicii. Ar fi pacat insa sa bagi toti oamenii in aceeasi oala. Tine insa cont ca incepand cu Burebista, continuand cu Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si terminand cu regele Ferdinand, oamenii acestia au infaptuit Unirea, „necatand” la faptul ca erau „romantici”. Nu vad cum Unirea ar insemna vreun sfarsit pentru Romania. Nu are cum, dimpotriva vom fi mai puternici si vom avea de spus un cuvant important in lume.

 13. Jay, nu prea sint de acord cu spusele tale. Nu te supara, dar Ungurii dorm si viseaza Transilvania acasa la ei… In caz de unire, moldovenii … fac primii capitala istorica la Iasi ori Suceava…, uite-te cu 15-20 de ani mai innainte si vei vedea despre ce vorbesc eu… In cel mai rau caz, Romania devine stat federal…, care inevitabil va duce la destramare… Asa ca mai bine lasam lucrurile asa cum sint, daca-i dorim binele Romaniei…

 14. Da, e bine, si alta varianta nu poate fi, toti care fac studii performante in Romania si in alte tari ar trebui sa se intoarca in Moldova. Aici sa aplice cunstintele capatate pe parcursul anilor si de aici sa porneasca marea unire in familia popoarelor europene. Sa fim constienti si sa estimam lucrurile asa cum sunt – nu prea mare bucurie au cei din vechiul regat sa vada atita basarabeni asezati cu traiul pe la ei. Trecind si eu prin calvarul redobindirii cetataniei pe parcurs de mai bine de 10 ani si doar din motivul ca in Monitorul Oficial de la Bucuresti am fost publicat cu prenumele de Petr in loc de Petru si totul s-a stopat. Am inteles in acesti ani urmatoarele:

  1. Majoritatea romanilor, fie din Basarabie, Bucovina, Bulgaria< valea Timocului din Serbia, Voievodina, Transcarpatia si din alte parti tind spre valorile roamanesti si spera la o evantuala unire a intreg neamului roamanesc.
  2. Autoritatile roamne care mau mult au impedicat prin legi si mai ales la implementarea lor la integritatea romanilor de pretutindeni.
  3. Poporul roman care mai mult este indeferent de soarta celor ramasi in hotarele dupa marelui razboi, ba si mai mult, se mai pling ca o duc mai greu din cauza celor ce redobindesc cetatanie si o parte din ei mai binefeciaza de pensii si alte facilitati.

  Vom trai si vom vedea, una e clar ca Marea Unire ramine doar un vis…………

 15. XXL, nu ma supar..dar cum isi vor face ungurii „tara” lor, fiind inconjurati din toate partile de romani? 🙂 nici solutia de alipire a Ardealului la Ungaria nu ar merge, s-ar pomeni cu o „minoritate de vreo 7 milioane de romani 😉 sa fim realisti. Au si ei agitatorii lor. De 20 de ani tot incearca, fara succes.

  Mie imi este indiferent unde punem capitala. La mine in oras eu nu am nevoie de aglomeratie si mizerie. Putem pune la Iasi, Cluj, Timisoara, Bucuresti, nu conteaza.

  Stat federal nu e posibil, nu permite Constitutia. Eu cred ca sint mai multe avantaje decat dezavantaje in caz de Unire. O spun ca unul care vine de multi ani in Moldova, si cunoaste realitatile economice si politice din ambele parti. Cu vointa treci si marea.

 16. Petre, cei care spui tu ca-s indiferenti sau ca se plang din cauza acordarii de cetatenii, sint putini, doar ca fac galagia mai mare, si dau impresia ca-s multi. Uite eu mi-as da si camasa de pe mine pentru oamenii din Moldova.

 17. Este bine ca se intorc fiii si fiicele MOLDOVEI acasa. Dar de indata ce ajung acasa trebue sa declare ca „” DIRECTIA NOASTRA STRATEGICA ESTE ROMANIA „, si nu Rusia cum face maestrul FILAT.

 18. Celor care viseaza /deci doresc ceva si cred in ceva/
  le este destinat Viitorul „-
  asta a spus-o Elisabeth Roosevelt.
  Altfel spus: bate si ti se va dschide !
  Romania Mare – a noastra Scapare !
  pentru noi toti !

 19. Unirea va insemna construirea unei Romanii noi, Moderne, cu adevarat Europene. O Romanie interbelica, ba chiar si mai moderna !!! ORICUM VA FI ACEASTA !! TREBUIE ODATA SA DEMONSTRAM LUMII INTREGI CA SNUTEM UN POPOR UNIT, SANATOSI SPIRITUAL, ECONOMIC, SOCIAL SI CULTURAL …

 20. Mesajul are, consider eu, o problema de logica elementara si se bazeaza pe un fundament fals si pe o coincidenta usor de contrazis. Mai mult, se ignora cu desavarsire proverbul „omul potrivit la locul potrivit” si se inlocuieste cu altul, mult mai convenabil pentru ideea autorului. Poate ca elitele, persoanele publice si/sau fii acestora intr-adevar se intorc, poate ca asa e si normal sa fie, mai ales in cazul lor, la fel cum este absolut normal sa ramana, daca doresc, in Romania, pana la urma tot tara lor.

  Cu tot respectul pentru semnatarul acelor randuri, dar eu nu il cred, cand spune „multi, foarte multi, au ales sa se intoarca”. Din contra, sunt convins ca majoritatea celor ce ajung sa poata profesa in Romania, raman acolo. Le fel cum sunt convins ca despre Stela Popa nu se poate spune ca „ceva a nemultumit-o”. Dar, oricum ar fi, este o falsa problema legatura intre ramanerea sau intoarcerea din Romania si unionism.

  In fine, l-as intreba, retoric, pe stimabilul autor: unde este mai multa nevoie de acesti oameni, in RM sau RO?

 21. Eu cred ca nu ati inteles nimic din ce a vrut sa spuna autorul. Nimeni nu condamna pe nimeni. Cand alegi totusi sa ramai in Romania insemna ca totusi ti-ai facut niste planuri. Cand, apoi, renunti la tot si te intorci inseamna ca ceva s-a intamplat. Cauzele pot fi multiple: profesionale, pecuniare, interumane… etc. Iti faci lista de ganduri si iti spui: mai bine ma intorc. Ideea este ca existand aceasta Moldova independenta ai unde sa te intorci. Este mai mult o idee subliminala, care te face sa ai o reticenta la disparitia acestei entitati. Exista demnitari, diplomati, functionari publici ai statului moldovean care sunt chiar deranjati de unirea cu statul roman, pentru simplul motiv ca respectiva unire ar presupune disparitia unui intreg sir de institutii si respectivii vor fi siliti sa se reprofileze. Chiar statutul de locuitor al capitalei unui stat este pentru unii o stare de lucruri la care nu vor sa renunte. Si hai sa fim transanti: cate dintre actualele personalitati ale Moldovei independente si-ar pastra statutul in conditiile unirii cu Romania. Dac ar fi fost altfel ar fi ajuns la acest statut pe vremea cand locuiau in Romania. Nu s-a intamplat asa. In interiorul unui stat unde itelectualitatea autohtona a fost eradicata de catre autoritatile sovietice este realmente o foame de oameni bine pregatiti. De aici si oportunitatile de afirmare pentru multi din cei care se intorc. Oportunitati care ar disparea odata cu unirea. Autorul nici macar nu spune ca respectivii au devenit antiromani sau antiumionisti ci afirma ca actualul statut ii face sa fie mai putin intuziasti cand vine vorba despre unire. Asa cred ca asa a si aparut ideea intalnirii celor doua state romanesti in UE, ceea ce inseamna o amanare „sine die” a actului unirii efective.

 22. In ceea cii priveste pecei care prefera sa aleaga linia minimei rezistente si sa plece sa-si faca un rost in Federatia Rusa, este normal sa vrei sa ramai intr-o realitate care iti permite sa_ti gasesti de lucru mai usor si fara prea mare efort in a te perfectiona profesional. Cunoasterea limbii ruse chiar faciliteaza o asemenea stare de lucruri. Asta si explica de ce majoritatea populatiei din Moldova prefera mediocritatea chiar ca aspiratie, se complace in aceasta stare de lucruri si speriata de provocarile Occidentului este chiar antiromaneasca si atioccidentala. Iorga spunea ca romanul rade sau se manifesta violent fata de tot ce nu este in stare sa inteleaga…

 23. Cel care a scris articolul a facut-o la betie , cum o dai tot nu-i bine.
  E foarte bine ca vin inapoi in Basarabia si aplica ce au invatat in Romania!!!

 24. Mai baieti,
  Da,…sugubeti mai sunteti , voi, acolo!! Zau asa!! Federalizati Romania, o destramati, o reuniti, o blamati asa cum va trece voua prin cap ca ar fi mai bine!! Pai, noi , aici in Romania ce facem acum? Ne scobim in nas si cadem pe spate de desteptaciunile voastre DIN PARADISUL M EDIOCRITATII? Tot asa vreti sa o tineti , din trasnaie in trasnaie? Impartiti Romania, destramati Romania, federalizati Romania? Ei, uite ca nu am stiut eu unde sa caut pe marii vizionari ai politichiilor romanesti !!!

 25. M-am simtit frustrat atit de pornirile ratacite ale autorului, de legatura falsa dintre cei reveniti si unire, dar si de mediocritatea concluziilor trase de par! Va explic de ce:
  1. Nu cred ca ati fost plecati si sunteti reveniti, eu am facuto de 2 ori, ca pina la urma sa revin in Rusia!
  2. Nu pentru ca e usor aici, ci pentru ca aici e adevarata libertate! Eu aici ma simt roman liber!!! Aici nimeni nu-mi interzice sa ma simt si sa creez ceea cemi doresc (rog pe cei de nu si-au facut studiile in Rusia sa nu intre in discutii, e сeva aparte sati faci studiile aici. Apropo, eu am facut un an de studii si in Romania!). N-am fost codas nici la Bucuresti, dar nici la Chisinau! Am realizat multe si acolo, dar nu in deplina libertate!!!
  3. Vreau sa aduc aminte multstimatilor ca Unirea lui Cuza sa facut nu la Iasi, si nu la Bucuresti, ci in primul rind la Paris sub influenta si cu suportul multor romani adevarati, care-si faceau acolo si in Europa studiile!
  4. Daca doriti sa deveniti adevarati patrioti ai tarii, mergeti peste hotare, acolo deveniti patrioti si chiar nostalgici, dar la revenire incepi sa nuti intelegi patriotismul, caci realitatea moldoveneasca e mult prea dura si contraversata, in plus, prea prezenta si patrunsa de bolsevism si comunism salbatic…
  Nu judecati si nu faceti concluzii pripite, doar daca nu ati petrecut 20 de ani departe de tara. Cit tine de „minima rezistenta” din Rusia, nu va faceti iluzii, chiar va rog! Aici au creat nu doar fiica lui Stefan сel mare, Milescu-Spataru sau Cantemirestii, dar mai recent I.Druta, I.Ungureanu, E.Loteanu sau E.Doga… Vorbeati de mediocritati??? Imi pare rau pentru Dumneavoastra, ura va face orbi si nu puteti intelege ca la Moscova se regasesc zeci si poate sute de mii de romani basarabeni, mii dintre care personalitati si patrioti, demni urmasi ai cauzei lui A.I.Cuza!!! Asta e realitatea, dragii mei!

 26. E un punct de vedere valid, doar ca nu trebuie generalizat. Cu siguranta fenomenul asta exista, unii se intorc pentru ca nu reusesc, nu neaparat in Romania, ci in orice alta tara, e normal. Unii poate se intorc pentru ca nu au destule provocari, si unii poate chiar vor sa schimbe ceva, sau unii se intorc dintr-o combinatie de factori diversi. Indiferent de caz, nu asta defineste omul, ci principiile dupa care se ghideaza. Stela Popa, de exemplu, nu-mi pare a fi un om mediocru.

 27. Vesel…Vesel….:)))
  Am citit comenturile de mai sus….si imi vine si a ride si a plinge totodata…..
  Asa comenturi pot posta doar numai niste persone care n-au trait peste hotare..printre straini…Unde te afli doar tu…si Realitatea….care de obicei ii prea dura si Concurenta……
  Si cit de bine nu tiar fi peste Hotare….tot acasa vreai….la bastina……la Moldova !
  Pentru ca Moldoveanui legat de Glie…de Patrie…de Mama,Tata,Frate,Sora….si de tot neamul Moldovenesc !
  Asa ca nu mai vorbiti prostii…Acasa la Muma ii cel mai bine(Din Tot Universul)
  DDD :)))))

 28. Pt CS

  E bine ca se intorc, dar ar fi rau daca ar fi contra unirii cu Romania.

 29. Cea ce este cu adevarat suparator este faptul ca multi din cei care s-au intors au facut-o pe vreme lui Voronin si au si ocupat diverse functii de amploaiati in administratia Moldovei comuniste, iar acum se dau mari romani si mari anticomunisti. Pai daca Romania, in opinia lor, oferea conditii mai descurajante, oricare ar fi fost ele, decat Moldova lui Bujnita Voronin, ma tem ca orice comentariu este de prisos. M-a lasat bineinteles perplex comentariul lui Gheoghe din Rusia, care incearca sa ma convinga ce mare unionist este el. Si da si exemple de personalitati romanesti si moldovenesti care au trait la Moscova. Si cei cu asta? Diaspora romaneasca este prezenta peste tot in lume. Sa-i aduc oare aminte si ce declara despre romani I. Druta? Eu nu cred ca un etnic rus ar fi putut vreodata sa fie in stare sa afirme ce afirma Druta despre romani. Desi… daca aud ce declara diversi parlamentari din Duma de Stat si mi se blocheaza ceierul. Oamenii astia lasa impresia ca poarta ilegal buletin. Asta nu are bineiteles nici o legatura cu Rusia profunda. Dar noi nu despre asta vorbim acum.

 30. un roman impartial

  Servus, neprietenilor! Cateva vorbe as avea si eu pentru tovarasii pruto-nistreni. In primul rand, pruto-nistrenii, ca antiromani mai mult sau mai putin mascati, desfac si refac Romania dupa bunul lor plac. Unii vor Moldova cu capitala la Iasi sau Suceava, altii ar vrea Romania federalizata etc. Numai feude si iarasi feude din biata Romanie. Feude specifice Evului Mediu in care din pacate traiesc inca si vor mai trai mult timp populatiile dintre Prut si Nistru.

  Dar oare romanii doresc asa ceva? NU, NU si iarasi NU. Noi dorim ROMANIA noastra intre Tisa, Prut, Dunare si Marea Neagra. Si nu dorim ca strainii pruto-nistreni sa mai intre vreodata in componenta Romaniei. Asta va spune un ardelean din Covasna care a vizitat republica voastra rusofona si care ACUM este straina de neamul romanesc, de limba, cultura, istoria si traditiile romanesti.

  Mai tovarasi pruto-nistreni! Voi nici nu realizati ce stat consolidat este Romania. Noi suntem in ROMANIA in primul rand romani, iar dupa regiune putem sa ne consideram unii fata de altii ardeleni, moldoveni, munteni, maramureseni, bucovineni, harghiteni, covasneni etc. Dar la urma urmelor toti suntem romani si asa vom fi si vom ramane in vecii vecilor, chiar de-ar pieri tot amestecul acela barbar si indigest de populatii pruto-nistrene.

  Si inca un lucru. Voi, pruto-nistrenii, priviti Romania prin prisma realitatilor din republicuta voastra cu populatii lipsite de identitate nationala, fara istorie de care sa fiti mandri, fara cultura si civilizatie straveche. Noi in Romania nu avem nici Transnistria, nici Gagauzia, nici regiunea ruseasca Belty etc. Noi aici suntem ROMANI si suntem mandri de a fi ROMANI, locuitori ai ROMANIEI dintre Tisa, Dunare, Marea Neagra si Prut. Adica suntem multumiti cu ROMANIA de azi, asa cum este ea cu bune si rele. Voi uniti-va cu mama voastra Ucraina, Rusia, Turcmenistan si toata Asia voastra. No, servus acum si sa nu mai auzim prostiile voastre, prostii caracteristice unui amestec de populatii fara busola, dezorientate, fara identitate si istorie.

 31. In mod diferit se croieste soarta oamenilor. In mod diferit reusesc sa se afirme. Se intampla de toate si la Chisinaua, si al Bucuresti, si la Timisoara, pentru ca si oamenii sunt cu totii diferiti… Problema este ca pe ambele maluri ale Prutului nu stiu daca mai avem acei romani care au facut Marea Unire !!! Suntem noi ca ei ? Putem noi fi ca ei ? Putem noi gindi nobil si progresist pe termen lung. In gluma as spune ca Stefan cel Mare ne-ar impusca pe toti si ar avea dreptate … Stiu ca gluma e proasta. Dar nici noi inca nu ne-am desteptat. Nu intelegem ce inseamna Unitatea Nationala a neamului in sens bun, frumos, nobil si progresist pentru intreg neamul, si pentru intreg poporul !!! Nu pentru interesele anumitor grupari de interese , mafiotice, si de tot felul si neamul …
  Da in rest astea sunt fleacuri, sau intors, nu sau intors…. de ce sau intors …? !!! Si cum … Cei care au ramas, ar putea si mai mult contribui pa prosperarea si dezvoltarea Basarabiei, daca doresc, pentru ca de multe ori uita, sau cum se spune in Moldova, se romanizeaza. E bine ca se romanizeaza, dar avem nevoie de o romanizare dupa modelul lui Cuza si a altor patrioti ai neamului romanesc.

 32. Basarabia are personalitati in diferite domenii de cultura, arta si stiinta de care romanii nici nu au auzit. Si la rindul sau Romania are atatea valori culturale, spirituale si stiintifice de care Basarabenii nu au auzit, dar raman cu o parere nu cea mai buna despre Romania, in stil antirominesc, in stil Stalinist … asa cum o fac cei din PCRM. Trebuie sa ne cunoastem mai bine…. !!!! Rusine , dupa 20 de ani aud diferite intrebari banale referitor la Moldova, de parca Moldova ar fi in Taiga, nu pe malul Prutului … Si invers, la Chisinau poti auzi tot felul de derinderi antiromanesti, intru-un stil sovietic … Deci trebuie poduri de flori in toate domeniile pentru o integrare si o unitate Nationala pe veacuri….!!!!

 33. Situatia CONSTIINTEI NATIONALE in MOLDOVA este dezastruoasa iar explicatiile au fost date de atatea ori :::: deceniile de OCUPATIE „” prieteneasca „” si distrugerile umane care au insotit-o.

  In acest context sistemul de acordare a cetatenii romanesti trebue schimbat precum si admiterea la studii in ROMANIA. Nimeni nu poate fi de acord ca aceasta categorie de oameni sa duca in MOLDOVA o actiune antidemocratica, de subminare a ROMANITATII sau sa duca o actiune contra ROMANIEI sau contra UNIRII CU ROMANIA.

  In consecinta cei care cer nationalitatea romana trebue sa fie rcomandati de un numar de persoane ( 4 sau 5 ) verificate si de incredere si cu atasament CERT la NATIUNEA ROMANA. Acest lucru poate fi facut numai de partidele din ALIANTA sau si de alte partide care se declara ADEPTI AI UNIRII :::: Sa nu uitam PNL-ul, PL-ul si poate sunt si altele pe care le ignorez.

  Acest sistem se pracica in occident si eu insu-mi am fost obiectul unui astfel de sistem.

  In ce priveste studiile trebue acelasi sistem caci a studia in ROMANIA si a veni in MOLDOVA sa te declari mare comunist sau mare democrat dar contra UNIRII cu ROMANIA este EVIDENT o CRIMA.

  COMENTARIILE DVS. sunt foarte utile referitor la acest punct de vedere.

 34. nu am citit comentariile nustiu ce dezbateti mai sus, dar numai am vazut pomenit si numele de stela popa care cu adevarat nu merita majuscule, mi sa facut greata sa citesc, oare tirfa asta care mai eri licarea la EuTv slavindu-l pe rosca si voronin, pe cind jurnalistii cu demnitate erau tiriiti prin instante,amenitati si chiar luau cu ranga in cap ea foarte comfortabil prin patu lui dungaciu sa trezit peste noapte in presa proeuropeana,nationala si romaneasca, rusine voua celor ce sunteti dezinformati.
  am un respect deosebit fata de d-na V.Pavlicenco si nu pot sa inteleg cum si-a spurcat siteul cu numele de stle popa – flacara de la EuTv

 35. Situatia CONSTIINTEI NATIONALE in MOLDOVA este dezastruoasa iar explicatiile au fost date de atatea ori :::: deceniile de OCUPATIE “” prieteneasca “” si distrugerile umane care au insotit-o.

  In acest context sistemul de acordare a cetatenii romanesti trebue schimbat precum si admiterea la studii in ROMANIA. Nimeni nu poate fi de acord ca aceasta categorie de oameni sa duca in MOLDOVA o actiune antidemocratica, de subminare a ROMANITATII sau sa duca o actiune contra ROMANIEI sau contra UNIRII CU ROMANIA.

  In consecinta cei care cer nationalitatea romana trebue sa fie rcomandati de un numar de persoane ( 4 sau 5 )din MOLDOVA si din ROMANIA verificate si de incredere si cu atasament CERT la NATIUNEA ROMANA. Acest lucru poate fi facut numai de partidele din ALIANTA sau si de alte partide si Organizatii care se declara ADEPTI AI UNIRII :::: Sa nu uitam PNL-ul, PL-ul si poate sunt si altele pe care le ignorez.

  Acest sistem se pracica in occident si eu insu-mi am fost obiectul unui astfel de sistem.

  In ce priveste studiile trebue acelasi sistem caci a studia in ROMANIA si a veni in MOLDOVA sa te declari mare comunist sau mare democrat dar contra UNIRII cu ROMANIA este EVIDENT o CRIMA.

  COMENTARIILE DVS. sunt foarte utile referitor la acest punct de vedere.

 36. PASHOLNATURBINKA

  Unui „roman” impartrial din Covasna:
  –––––––––––––––
  Domnul meu, esti sigur ca esti roman adevarat din Covasna sau esti un pseudonim al hunilor, attililor si a altor navalitori de peste Ural ?
  Nu semeni a un roman adevarat. Si imi pare rau de Unguri, ca au un asemenea specimen printre ei. Caci ungurii sunt destepti, nu au renegati de-al de tine ! Caci un roman sau un ungur adevart n-ar scrie asemenea prostii ! Viszantlatasro !

 37. Domnilor !!! Da cind bunicilor nostri li sau luat drepturile de a fi roman si au fost dusi dupa razboi direct din Romania ca ostasi romani la minele din Donbas, si in Taiga la taiat lemne, si familiile lor nici nu stiuau unde sunt ei, mai sunt in viata sau nu sunt … au fost prizonieri romani basarabeni fara a avea corespondenta cu familia din 1945 pana in 1949- 1950 altii probabil ca si mai mult care in 1953, care si mai tarziu….. Auzi mai „un roman impartial” tu esti pierdut si fara identitate… esti un nimeni si inca spui ca esti roman. Noi Basarabenii stim ce vrem, AI INTELES ???? !!! Jocurile sunt mari tu esti un tigan de unde te are … un needucat si un ratat… sa-ti fie rusine …. Noi am luptat din 1988 incoace pentru limba, pentru identitate nationala, si pentru neamul Romanesc !!! De astea am mai vazut … cozi de topor ca si paduri fara uscaturi sunt peste tot. Sa nu atragem atentie dragii mei. Inainte !!!

 38. Un comentariu complet inofensiv pentru “Maria Bieşu şi integrarea noastră europeană” pe care domnul profesor il considera prea „subversiv” si neconform cu ceea ce considera domnia sa ca reprezinta integrarea europeana ( apropo si de titulatura formatiunii sale politice „Miscarea pentru Integrare Europeana” ) si refuza sa-l posteze. Cam multa impostura peste Prut…

  Iata continutul postarii:
  ” Desi nu sunt istoric ( prin natura meseriei sunt mai curand un avizat in domeniul istoriei civilizatiei ), sunt un pasionat al istoriei Uniunii Europene, fiind un activ sustinator al ideeii europene. Legat de acest subiect, mi-am adus aminte, fara voie, de afirmatiile facute de un cunoscut politician roman, fost ministru de externe, fost leader OSCE, actualmente europarlamentar si eurodemnitar, referitor la prezentul politic al UE. El spunea ca daca, printr-o minune, parintii ideii europene ar invia si ar vedea ce s-a ales de ideile lor, ar muri subit la loc. Apropo de afirmatia dumneavoastra ca idealul parintilor ideii europene ar fi fost crearea unui continent al patriilor, cu toata modestia, as indrazni sa va contrazic. Idealul lor a fost un continent al popoarelor. Abia recent, prin alunecarea dreptei europene spre extrema dreapta, a reaparut conceptul de continent al patriilor, concept care, aparent, suna bine dar subtil si insidios torpileaza incet dar sigur ideea de Uniune Europeana si readuce Europa inapoi la anii 40. Este oare intamplator ca odata cu intoarcerea la ideile de dinainte de anii 40 au reaparut contestarea tratatelor politice anterioare, redesenarea hartii politice europene si exacerbarea conceptului de natiune si de patrie? Este oare intamplator ca astazi in Europa, peste tot, functia de sef al statului a devenit mai importanta decat cea de demnitar comunitar, unde sunt numiti in general “elefanti” politici in retragere pusi sa presteze un fel de activitate obsteasca? Integrarea Europeana a devenit, ea insasi, o notiune golita de continut de vreme ce s-au gasit destui membri ai Uniunii Europene care sa conteste insasi existeta simbolurilor europene si a cetateniei Europene. Libertatea este tot mai mult confundata cu libertinajul politic. O voce singulara, in tot acest haos politic inconstient care bantuie prin organismele europene, este cea a lui Jose Manuel Barroso, un adept al Europei politice de centru, care conduce cu mana forte Comisia Europeana si care intrebat cum ar defini Uniunea Europeana a raspuns: “Un imperiu neimperial”. Avand o populatie de 500 000 de locuitori, fiind prima putere economica a lumii si a doua putere militara, donatorul numarul unu in lume pentru lumea a treia, utilizatorul numarul unu in privinta energiilor neconventionale si creatoarea a peste 90% din brand-urile de prestigiu, din toate domeniile posibile, Uniunea Europeana, acesta entitate politica suisgeneris a lumii contemporane, unic exemplu de aplicare concreta a pincipiilor democratiei in lumea relatiilor interetnice si inteculturale, in general a vietii politice internationale contemporane, are, din pacate, multi, foarte multi dusmani, atat in interior cat si in exterior si are neaparat nevoie de sustinere loiala si neconditionata din partea tuturor acelora care chiar sunt aderenti sinceri ai ideii europene.
  In rest numai de bine pentru Maria Biesu.”

 39. Postarea de mai sus se refera la domnul profesor Anatol Petrencu

 40. Partidul domnului Anatol Petrencu de numeste de fapt „Miiscarea Actiunea Europeana” sau mai pe scurt MAE. Imi cer scuze pentru inexactitatea postata mai sus.

 41. p/u – un roman impartial sau un roman bolnav psihic impartial
  Vezi numaidecit de consulta un psihiatru, insa nu cred ca te va ajuta asa ca direct ia si te interneaza la sectia – boli mintale.
  Deacord cu Balti si multe altele insa trebuie ca fiind UN ROMAN sa ne indrumi sa luptam sa scapam de mancurtie, comunism… nu sa „zbieri” ca o oaie capiata.
  P.S. cred ca esti din aia ce se bate cu umbra sa de agresiv ce esti, si mai uite in oglinda – precis esti negru la cerul gurii ca un ciine rau – pazea pe blogul d-nei VP si-a gasit „cusca” un roman impartial ce musca pe toti si toate !!!

 42. Celor care mai aveti dubii ,interpretari false sau de-a dreptul deplasate in legatura cu „revenirea” d-nei Stela Popa la Chisinau vi s-a dat raspunsul clar si fara echivoc in postarea ei – Nu VREAU SA CAD VICTIMA a sindromului Stockholm!!! O onoreaza si o detaseaza de voi de toti!!! Nu trebuie sa faceti nimic altceva decat sa meditati putin la … miezul problemei.
  Iar cei care acum v-ati apucat sa maltratati o opinie corecta cum este aceea a lui UN ROMAN IMPARTIAL va recomand sa va potoliti fierbintelile mintii cu niste bai in apa rece!!! E prea cald afara si vi se aprind creierii de deformarile romanismului din voi!!! Apa rece a luciditatii face foarte bine la aducerea omului cu picioarele pe pamant. E cu totul regretabil si daunator ce faceti si cum ganditi. Dixit!

 43. Romanul poate si trebuie sa aiba loc de profesat si de afirmare peste tot in tara lui!!! Asta inseamna ca TARA LUI este de la Nistru pan la Tisa!!! Cum are si trebuie sa aiba aceasta posibilitate oriunde in Europa ca cetatean al ei!!! Cu totul altele sunt ratiunile succesului adevarat si peren de cat il vreti voi sa fie.Cine se simte roman in spatiul romanesc al fiintei, se simte parte a celor circa 26-28 de milioane de romani, cu toata diversitatea lor regionala cu tot. Solidaritate de destin , de cultura si de limba e ceea ce face UNITATATEA indesctructibila si fecunda, mai baietii!!!Impliniti aceasta trinitate de credinta in voi insiva si vom fi un popor intre popoare.Restul sunt baliverne si gogosi.

 44. p/u Titirez
  si aici te invirti ? Mai oprestete de invirtit atata. Ba „ametitule” de atita invirtit, cine a zis ca opinia e incorecta, exista si Balti, si Transnistrie si Gagauzie si PCRM… e metoda „timpita” prin care el i-si posteaza opiniile, insa vad ca si tu esti un „cocalar” cu timpenii de tipul Romania „federatie”, ca basarabenii destrama, impart Romania s.a. paremi-se aveti aceeasi cutie postala (e-mail) si ca atare esti – un Titirez comunist ce se da drept un roman impartial.

 45. tot p/u Titirez
  cum poti sa sustii opinia lui „un roman impartial” cind el vede ca TARA LUI e de la Tisa pana la Prut insa d-ta parca o vezi de la Tisa pana la Nistru. „impartialul” face parte din lasii care se dezic de teritoriile stramosesti de buna voie ca si exemplu cit se poate de recent Insula Serpilor o intorc ca apoi sa o vanda. Asa ca vezi Titirezule ca parca uneori esti rezonabil in postari, alteori nu, parca ai fi temporar sub influenta caruiva preparat artificial sau natural, vezi nu mai umbla atat – „ca un coi intr-o caldare” fii ferm si fara idei de tipul de a face din teritoriul dintre Prut si Nistru a 2-a comunitate romana din Canada sau USA s.a. Adica ma simt roman insa nu sunt roman conform documentelor care ma indentifica, iar dupa regiune moldovean din bunei si strabunei si trebuie sa „inghit” aberatiile aluia cu Romania mare de la Tisa pana la Prut?

 46. un roman impartial

  Pruto-nistrenilor, sunteti jalnici! Eu sunt roman din mosi-stramosi. Dar voi ati ramas inca la mentalitatea feudala de pe timpul tarului vostru Petru I. Sau poate chiar la mentalitatea de pe timpul tatarilor in care va si aveti originea. Oricum, Stalin si poporul rus sunt prezenti in fiecare din voi, in mentalitatea voastra, in comportamentul vostru si in obiceiurile pe care le practicati. Prutul este o frontiera intre doua mentalitati care se exclud una pe alta, o granita intre poporul roman si un amestec barbar de populatii rusofone fara istorie si identitate.

  Daca nu credeti ceea ce am spus despre amalgamul indigest de populatii pruto-nistrene, uitati rusa, ucraineana si turca gagauza timp de o zi, puneti-va in pielea unui roman si vizitati-va republicuta. Conversati cu locuitorii, observati ce limba se vorbeste in magazine, mijloacele de transport in comun, mass media, institutiile de stat si altele. Si doar dupa aceea mai vorbiti.

  Noi romanii avem datoria sacra de a salva Romania de prezenta strainilor slavi, fie ei slavi pruto-nistreni sau de orice alta origine etnica. Acum pe rusi si ucraineni ii cunoastem ca ne sunt dusmani. Dar voi pruto-nistrenii sunteti perversi, cu doaua fetze, antiromani ascunsi care dupa ce va vedeti sacii in caruta, scuipati in tara si poporul care v-au ajutat. Am devenit si voi ramane opozant al lumii slave si, mai ales, un antipruto-nistrean convins.

  Si acum incepeti sa grohaiti cat puteti. doar de grohait mai sunteti in stare! Dasfidaniia, tovarisci!!!Vivat Stalin si poporul rus!!!

 47. Grohaieste porcul din tine care ai devenit si ve ramane un o-poza-nt al ratiunii omenesti de care nu dispui, se vede de ce esti in stare, ramai in continuare o-poza-ntul cui esti numai sa te ma schimbi uneori din o-poza-rea in care stai de te „au” sefii rosii ai tai. Succes in continuare „romanule impartial” in satisfacerea placerilor de tip o-poza-ant al comunistilor, care se vede ca sunt multi si in dreapta Prutului ca in stinga pana la Nistru mai sunt inca vreo 28-30%.

 48. p/u „timpitul” impartial
  pana in 1812 al cui a fost teritoriul dintre Prut si Nistru ? Sunt natiuni care lupta veacuri p/u asi reintregi poporul si teritoriul ciine ce esti. Si vad ca intelegi bine ce scriu eu, de ce nu-l intelegi ce scrie si ce spune pe gagauzul din Comrat sau rusul de la Balti si chiar ungurul din judetul Harghita ?

 49. bai „romane impartial”, daca chiar locuiesti in Romania, mi-i rusine cu asemenea specimen. Habar nu ai despre ce vorbesti. Ai fost vreodata in Moldova, sa vezi cu ochii tai realitatea de acolo? Te-ai nascut bine-mersi in Ardeal (unde se nasc unii debili gen Sabin Gherman) in pufulet, si vii sa dai lectii.

  Baga bine la capatana: in Moldova exista multi oameni mai patrioti decat multi care se bat cu pumnul in piept in Romania, iar tu nu ai dreptul sa te numesti „roman”. Un roman adevarat nu ar vorbi cu atata ura pentru niste oameni care au incaput in ghearele rusilor nu din vina lor, ci din vina unor lepre ca tine.

  A, si daca ma faci si pe mine pruto-nistrean, iti stau la dispozitie oricand sa ne intalnim. Asta ca sa nu ma banuiesti ca scriu din partea celalalta a unui hotar vremelnic.

  @ important! – fuck off, baiete..esti distrus.

 50. un roman impartial

  Bai Vitalie, vad ca esti foarte aprig in a-ti apara compatriotii pruto-nistreni, vorbitori de limba rusa, ucraineana si turco-gagauza. Eu cred ca civilizat si eficient din partea ta ar fi sa nu fii vulgar, ci sa stai stramb si sa judeci drept, cum spunea un mare scriitor roman, Ion creanga. Ai auzit tu vreodata de un asemenea scriitor roman? Sau tu ii cunosti doar pe Tolstoi, Lermontov si Puskin?

  Da, pana in 1812, teritoriul pruto-nistrean a fost al romanilor moldoveni. Dar acum unde mai sunt romani pe acolo pe la voi, pentru ca eu unul nu i-am intalnit? Si la fel spun si altii care au vizitat republica voastra. Daca mai sunt si romani moldoveni adevarati pe acolo, apoi trebuie ca sunt foarte, foarte putini. Eu am intalnit studenti pruto-nistreni la Babes-Bolyai in Cluj, si toti vorbeau ruseste si ucraineste intre ei. Vino pe la universitatile din Romania si observa-i discret pe concetatenii tai. Te asigur ca vei avea o surpriza si-mi vei da dreptate. Si atunci sunt sigur ca nu vei mai fi grosolan ca tot pruto-nistreanul.

  Datoria ta e sa-ti aperi republica ta si populatia ei slavona! Datoria mea, ca a oricarui roman, este sa-mi apar tara si neaml meu romanesc. E clar, tovarase? Dar apropo, tu unde si cum de-ai reusit sa inveti romaneste? Ai facut tu un asemenea efort sa inveti limba inamicilor tai? Eu unul as refuza cu incapatanare sa invat una din multimea de limbi din republica ta polietnica. Servus, inamicule antiroman! Si nu te mai preocupa de tarile straine! Vezi-ti de republicuta ta si saracia lucie a populatiilor polietnice de la voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *