Mocanu (sau Filat) contra lui Plahotniuc? De ce?

Joi seara am fost invitata la emisiunea Chestiunea Zilei, cu Mariana Rata. M-a uluit sa aflu ca membrii AIE refuza de mai multe ori sa vina la Jurnal TV. Eu asta, pur si simplu, nu inteleg. Inseamna una din mai multe – se tem sa spuna ce cred, nu stiu ce sa spuna, li se interzice sa spuna ceva sau le e totuna. Cred ca varianta a treia e cea plauzibila.

Emisiunea a fost despre afirmatiile lui Sergiu Mocanu expuse intr-un articol, in special, contra omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Sint recunoscatoare Jurnal TV ca m-a invitat macar la o  asemenea emisiune, mai grea. Pentru ca putini au curajul sa dezbata teme sensibile, care stau la limita perceptiei si a adevarului, la limita vinovatiei si a prezumtiei nevinovatiei.

Ce cred eu despre articol, despre situatia politica si motivele subterane ale cazului? Am cooperat in ultimul timp cu Sergiu Mocanu in probleme importante si utile, una fiind sprijinul moral al celor din Comisia Cojocaru, care optau pentru definirea perioadei sovietice ca ocupatie si pentru condamnarea univoca a regimului comunist. Indraznesc sa afirm ca am avut senzatia unei anume stari de spirit a lui Sergiu Mocanu, care nu agrea nici AIE, nici pe fiecare in parte, spunind lucruri adevarate, in opinia mea, despre ce se intimpla. Insa articolul vizat a aparut prea brusc, denotind o redirectionare a perceptiilor sale si ma intreb ce s-a intimplat.

Sergiu Mocanu isi asuma totul ce spune fara documente si nu cred ca ar face asta, daca nu ar avea pe cineva care sa ii asigure o protectie in cazul in care se avinta. Cine o fi acela?

Eu cred ca este implicat si aici Vlad Filat. El aduna multa lume, dar imaginea sa in partea nationala a electoratului este in scadere in favoarea PL si, poate, a altor partide, nu spun de PNL, desi ar fi corect. Insa Filat are si “durerea” concurentei cu Marian Lupu, pe care nu-l doreste Presedinte. El are acest drept, insa ma uit cine cistiga – noi, societatea, AIE sau comunistii? Mi se pare ca, in context electoral – si e stranie aparitia tocmai acum a articolului lui Mocanu –, membrii AIE vor sa gaseasca fiecare pe altcineva drept tap ispasitor pentru esecuri, de aceea si Filat lanseaza aceasta campanie orchestrata contra lui Lupu, via Plahotniuc. Nu-l cunosc pe acest om, insa imi displace pozitia. Eu, cind scriu ceva contra lui Filat si AIE, este rau, „nu ar trebui sa se poata”, ca “vin comunistii”, dar cind scrie Mocanu si da in unii din AIE, putem pretinde ca e normal, ca deja “nu mai vin comunistii sau cum sa intelegem?”

Coincidenta face, insa, ca, in exact aceste zile, presa a difuzat informatii despre campania „Unde le este casa?”, lansata de PRIME și „Edelweiss”, in scopul acordarii asistenței sinistratilor din zonele inundate. Aflam ca Fundaţia pentru Dezvoltarea Republicii Moldova „Edelweiss”, ca organizaţie nonguvernamentala, nonprofit si apolitica, a decis alocare de fonduri pentru achiziţionare de locuinţe destinate celor mai vulnerabile familii de sinistrati, iar fondatorul Fundatiei este omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Familiile au fost selectate de catre Consiliul Fundaţiei si, pe parcursul saptaminilor urmatoare, alte familii de beneficiari vor intra în posesia noilor gospodarii. Intre altele, a fost ajutat de Fundatie si un oarecare Brinza, un frate al liderului PLDM de la Sarateni-Hincesti, adica este ajutat cel care are nevoie, indiferent de apartenenta politica. Mai stim ca Plahotniuc a acordat si 100 de burse cu asigurarea locurilor de munca studentilor, ceea ce este bine.

In acest context, este straniu ca noua trebuie sa ne placa atunci cind Filat da bani unei tinere lovite de o bara cazuta de pe Palatul Republicii, cind trimite pe cineva la tratament peste hotare, cind renunta la salariu, dar e rau cind un om de adaceri face lucruri bune. Adica, Filat, care are la indemina banul public si mai gaseste ceva prin propriile milioane, poate face donatii, dar altii – nu? E clar si nu e clar. Deci, ce e la mijloc?

Guvernul nu are bani sa construiasca 1000 de case pentru sinistrati. Insa Filat a promis. Poate va ajuta Romania. Comunistii, in 2008, abuzau de oamenii de afaceri, cerindu-le si presindu-i sa le cumpere case sinistratilor, este adevarat – pentru imaginea PCRM si cistigarea alegerilor. Astazi, Guvernul, in loc sa mobilizeze in mod civilizat oamenii de afaceri sa ajute, manifesta nervozitate si invidie, gelozie nesanatoasa ca altii ajuta. Pai de aia se prabusesc partidele – liderii lor “sting” orice personalitate care pare mai rasarita decit liderul.

Faptul ca Filat nu vrea un staf comun pentru referendum demonstreaza orgoliul sau exagerat, care se vrea cu orice pret Presedinte, de aceea inverzeste oameni si distruge concurentii. In contextul discutiilor din presa despre ce combinatii pot fi in Parlamentul viitor, lasa impresia ca PLDM distruge concurentii din AIE pentru a se combina cu lupii neocomunisti.

Prin articolul sau, Mocanu crede ca indreapta toate esecurile AIE spre PD, Lupu si Plahotniuc, dar, de fapt, loveste in toata Alianta. Atunci – e bine sau nu e bine daca denigram in acest hal AIE si e oare bine cum se paruiesc „liberalii” si „democratii”, iar comunistii le rid in nas?

Cind Mocanu spune ca Plahotniuc a fost arhitectul AIE – asta e bine sau e rau? Sa deplingem acum formarea AIE? Era mai bine sa nu fie si sa nu devina nici Filat premier? Nu e de apreciat ca Lupu sta binisor ca un simplu deputat si nu iese din AIE? Cind, la replica mea conform careia, “in spatele PL si PLDM sta Lucinschi”, avindu-i in vedere si vesnicele atasamente fata de Moscova, un Ambasador imi spunea precum ca “sa vina si dracul, numai sa plece comunistii”, iar acum Lucinschi lauda PLDM ca “partid puternic” si trece cu vederea ca niste social-democrati de la Falesti trec lesne la PLDM – care, de fapt, merg la treuca cea mare – asta e bine sau e urit? Eu cred ca e urit. Si-atunci – ce facem? Au dreptate cei care spun sa mentinem AIE sau cei care vor alta? Si ea – care va fi, incotro va merge, pe cine va include?

Prin urmare, a inceput o lupta murdara din partea PLDM contra altor partide din AIE. PLDM distruge AMN-ul, vrea sa diminueze PL-ul si PD-ul, ca sa se extinda la infinit. Incotro? Spre o cooperare cu comunistii? Sa o vedem si pe asta.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

53 Comments

Add a Comment
 1. Ne asteapta ADR-2. Rezultatul va fi curind.

 2. Bravo, Vitalia! Ca de obicei ai o minte analitica si lucida. Cu respect. Eu

 3. Doamnă Pavlicenco, nu încercaţi sa analizaţi politicul moldovean prin grila moral „bine” şi „rău”, că nu veţi ajunge nicăieri. Mocanu este un tip obscur, fără principii, nu-şi face jocul propriu, ci este scula cuiva. A cui? Cred că a comuniştilor, lor le convine cel mai mult să fie atacat Plahotniuc. Apoi îi convine şi lui Filat. Se vede că „curajul” lui „are dezlegare” şi de la Voronin, şi de la Filat. Într-un cuvânt, încep să iasă la suprafaţă contururile marilor curvării politice care se vor produce la toamnă.

 4. Imi pare rau, dar dna Pavlicenco o ia razna rau de tot. Chiar sa fie Filat vinovat de toate relele ce se intampla in RM?

 5. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Ziua Buna tuturor…
  Da, ca de obicei va impartasesc analiza pe care o expuneti in vizor… Si pe zi ce trece tot mai rau mi se face cind ma gindesc ca AIE calca pe urmele fostului BMD,… Finalul a fost clar de la bun inceput, dar totusi am stat toti cu „sufletul la gura” in speranta unei noi strategii, din pacate avem ceea ce avem…
  Tot mai des fac referinta la raposatul Martin Luther King, Jr. si renumita sa fraza „I Have a Dream” , din fericire pentru Martin Luther, visul a devenit realitate, pentru noi insa cel mai mare vis este ca sa avem parte macar de o guvernare decenta, ceea ce nu se prevede a se transforma intr-o realitate in curind… Oare vom vedea vreodata un lider capabil sa ne transforme acest vis in realitate ??? Noi ne transformam in „robi” ai statului, unica ce ne ofera acest stat este doar POPULISMUL POLITIC promovat de bravii nostri lideri… In afara de populism, din pacate, ei nu sunt capabili de nimic altceva…….

 6. navigatormoldova

  Foarte bun articol. Dar sa recunoastem ca „partenerii de colalitie” – Lupu si Urecheanu merita pe deplin aceasta atitudine. Filat face aceste „fokusuri” inca din octombrie 2009. Si Lupu si Urecheanu au tolerat „naezdurile” lui Filat, ca shie ghini si sa mai „rulim oleaka”. Daca Filat o primea chiar din primele tentative, nu risca sa mearga mai departe, sau mergea singur la vale. Dar asa, daca sunt niste looseri, cam de ce nu i-ar papa? Iata Ghimpu de ex i-a intors-o de fiecare data. La orice incercare- trosk- si Filat repede dadea inapoi. Ghimpu merita tot respectul pentru calitatile de luptator politic. Derbedeii ceilalti isi merita soarta politica. Chiar daca am absolut alte viziuni politice decit PL si PNL, cred ca aceste partide sunt printre putinii luptatori reali cu caracatita verde. In acest sens le uram mult succes si trebuie sa recunoastem ca ne place sau nu, dar dna Pavlicenco coerent a continuat o activitate clara si coerenta, fara zigzaguri liberal-democratice- sinonim al tradarii si mahinatiilor politice.

 7. Nu va mai staruiti atata sa dezlegati „nodul”.Soarta R.Moldova,cred eu,este deja hotarata pe o durata de timp nedefinita.Impartirea a avut loc,iar „papusarii politici”de la noi isi vor juca rolul cum li se va scrie scenariul de regizori. Cei care au uitat (e normal ca omul sa uite) le amintesc ca exista un film „Moldova Mafia 1/5 – 5/5 pe care n-ar fi rau sa-l priviti.Nu comentez nimic,pentru ca ve-ti fi in stare singuri s-o faceti,inclusiv si dna Pavlicenco.O zi buna si sarut mainile,dna Pavlicenco!

 8. Nu am crezut ca-o sa spun aceasta dar Bravoooooooooooo.Daca dumneata nu ai dori unirea cu Romania asi vota pentru partidul dumnevoastra

 9. to Vlad doamna pavlicenco demult o ia razna… numai a venit filar la putere nu trecuse nici 1 saptamina si deja era vinovat de tot ce se intimpla… inundatii el e vinovat… nu suntem in europa tot el e vinovat (doar in europa se intra cind vrea…europa dupa parerea doamnei e ca usa la viceu … cind vrei intri cind vrei iesi), profesorii au salarii mici Filat de vina…. nu mas mira daca doamna ar spune ca filat e de vina ca suntem ocupati de rusi si ca si daca Doamne fereste AIE va ramine la putere sa vedeti ca filat va fi vinovat de tot raul de pe globul pamintesc

 10. Articolul abordeaza multe teme. Nu spun nu poate foarte importante. Dar nu abordeaza cea mai importanta daca nu chiar unica intrebare – cit adevar este in ceea ce a fost scris. Nu obosesc sa spun – trebuie sa scapam de pornirile bolsevice de a discuta autorul articolului si nu textul acestuia. Nu ma mira ca se procedeaza asa. Doar ma intreb pina cind?

 11. Ca de obicei „a la” politica RM – „Cite olecuta si cu piine, cind seaca cind unsa cu unt” 🙂 . Felicitari d-na Pavlicenco din postarea „democratului” – di – „aveti partidul d-stra personal” 😉 .

 12. Dna Pavlicenco,

  Sarind in apararea lui Lupu (a cata oara deja?) doar confirmati ‘calitatea’ de politician.
  Nu doriti sa intelegeti ca simpatiile (Lupu) /antipatiile (Filat) personale nu sunt calitatile unui lider politic.

 13. BRAVO, dle Plahotniuc! Un adevarat om de afaceri care a reusit sa realizeze multe si sa demonstreze tuturor ca se poate! Iar cei care vorbesc mult si fara nici o logica ar fi bine sa invete ceva din asta si sa mai daca nu detin informatie si dovezi!

 14. Mocanu nu stie ce scie si ce spune, daca tot este platit de Filat, cineva sta deasupra lui si ii dicteaza si el scie acolo toate prostiile care nu-i fac fata de loc…si asa lumea avea pareri nu din cele mai bune de Mocanu, acuma chiar a coborit din nou la nivelul de Consilie a lui Voronin. Orice n-ar face nu reuseste sa se spele de rusul comunist!Pina la urma cred ca il idolizeza pe Voronin!Mocanu=coministii!

 15. Doamna,Pavlicenco, da de ce stergeti comentariile incomode de pe blog, imediat ce apar?sa nu va sifoneze imaginea?

 16. Stiti prea bine ca nu veti acumula nici un procent la alegeri, tocmai de asta va aflati in treaba cu bomba lansata de Mocanu, ca sa va mai bagati in seama si s-o faceti pe politicianul onest

 17. PROBLEMA NOASTRA (A CETATENILOR SIMPLI) ESTE URMATOAREA: DE CE PROCURATURA NU FACE TREABA? SUTE DE TINERI AU FOST BATUTI IN 2009 SI NICI PANA ASTAZI NU S-AU IDENTIFICAT VINOVATII.

  PUTEM PRESUPUNE CA CINEVA PUNE PIEDICI… COMUNISTII? SIGUR CA NU. EI NU DETIN PARGHIILE STATUTLUI. PUN PIEDICI ACEI CARE PANA IN 2009 AU DETINUT PUTEREA, ACUM FAC PARTE DIN ALIANTA SI INCEARCA SA-SI MENTINA PUTEREA MAFIOTIZATA…

  RAZBOIUL IMPOTRIVA MAFIEI INCEPUT DE DL SERGIU MOCANU TREBUIE SUSTINUT SI DE PARTIDELE POLITICE… MA MIRA FAPTUL CA ELE TAC. SUNT CU PUFUSOR PE BOTISOR ?

 18. Dece MIORITA a devenit un subiect injositor pentru ROMANI ????

  Un cioban cu suflet de POET, trist si pesimist a facut o balada asa cum a simtit-o EL. Eu si niciun ROMAN nu se identifica cu aceasta balada caci nici un Roman nu este pesimist prin definitie si nici FATALIST.

  Nu stiu care individ NEROMAN din ROMANIA sau din strainatate ne-a declarat PE TOTI identici cu acest poet agrariano-PASTORAL, pesimisti si fatalisti.

  Istoria noastra, jertfele noastre in zeci si sute de razboaie cu asupritorii arata ca nu avem nici in clin nici in maneca cu pesismul si fatalismul poetului.

  Intreaba pe un strain al dracului ce balada ii place la Romani si-ti va spune imdiat :::: MIORITA si va adauga INOCENT ::: Dar nu inteleg cum un popor sepoate identifica cu un FATALIST ????

  Dar cand poporul Roman s’a identificat cu MIORITA si cand a fost el pesimist de natura si FATALIST ????

  Daca mai exista imbecili trebue pusi la PUNCT.

 19. Cateva ziare din OCCIDENT ( sa nu mentionam decat pe germani ) anunta cu mult cinism intrarea Moldovenilor in UE prin “” USA DIN DOS “”, si declara sus si tare ca aceasta reprezinta un mare pericol nu stiu pentru cine.

  Germania de EST nu a intrat in UE prin aceeasi usa din dos, inca si mai bine mascata, caci nimeni nu a suflat o vorba ca ar reprezenta un pericol, mai ales ca ei erau 20 de miloane si nu 3-4 miloane ca moldovenii ?????
  Lasă un comentariu

 20. Sunteti un om pierdut, doamna!!!!

 21. Da, asa e, Germania de Est a intrat in UE pe usa din Dos.
  Diferenta e ca Germania de Vest avea ceva PaRaLe si a facut repejor targul cu Rusii.
  Romanica nu are PaRaLe ca sa faca acelasi targ, asa ca merge pe ideea pasapoartelor.
  Nici RM nu prea are PaRaLe ca sa le dea mai mult transnistrenilor de cat le da Ru$$ia, care ar fi treaba cea mai jmechera, asa ca singura sansa a ei e hotarul pe Nistru si do svidania.

 22. trebuie sa mentionati ca din cauza lui filat nu ati mai ajuns in parlament. (ceea ce si explica critica pe care o faceti acum). si daca sincer consider ca filat a facut corect.

  eu ca cetatean nu va vreau in nici o institutie a statului pentru aveti tendinta de a o da in extreme si va lipseste analiza logica, rationala si pragmatica.

  dvs stiti doar sa exploatati la maxim dihotomia rusia-romania, si nostalgia fata de unire a unei parti nesemnificative a populatiei.

 23. Buna ziua, d-na Vitalia şi tuturor cititorilor…!
  Bravo vă zic pentru curajul Dvs. de a vorbi în public adevărul despre personalitatile, care supun incercarilor destinele omenesti. Citind articolul in cauza, sa fiu sincera, rosesc pentru unii. In societate, despre acestea, prea putini sint care iubesc sa-i numeasca pe nume. Daca ar fi sa fie o adevarata democratie in Moldova, toti asa numitii „patrioti”, ar trebui sa stea in locuri izolate de societate şi nicidecum in fotoliile statului. Pentru fotoliile statului, de prea multa demnitate trebuie sa dispuna acele personalitati şi cu mari valori omenesti. Dar, cu regret, la noi se intimpla altfel…Au sustras bunurile statului, s-au imbogatit si au devenit personalitati, care dirijeaza cu poporul.
  I-i compatimesc pe unii, care, cind se vor schimba timpurile, nu vor avea argumente pentru a declara in fata poporului de unde au provenit bogatiile lor. Anume ca acestea si au frica ca presedintele tarii sa fie ales de popor, ceea ce ar insemna, ca acestea incalca principiile democratiei.
  Cu respect, adept al adevarului si dreptatii.

 24. Cu asa o atitudine Balonul simplu se va sparge. Cineva a urcat sus si a ametit de atata putere …. Pacat ca sufera de fiecare data poporul …

 25. VITALIA PAVLICENVO A AVUT INTOTDEAUNA VERTICALITATE SI CURAJ, SI NU ESTE DE O ZI IN POLITICA MOLDOVENEASCA, CEIA CE FACE FACE BINE, BA CHIAR FOARTE BINE !!!! BINEINTELES CA UNEORI MAI GRESESTE SI O MAI IA SI RAZNA … DAR PROBABIL CA ARE SI TEMEI SI DISPUNE SI DE ANUMITE INFORMATII. IN ASA FEL SE VA AJUNGE LA UN ECHILIBRU SI LA MAI MULTA DREPTATE SI ADEVAR …. DAR NU SE GANDESC CEI DIN ALIANTA LA URMARI … SAU POATE SE GANDESC PREA BINE SI STIU CE VOR. NUMAI CA DOMNILOR DEMNITARI TIMPUL TRECE, AVEM DEJA 20 DE ANI, SI INCA AVEM ATATEA DE CORECTAT SI DE FACUT … PENTRU INCA 20 DE ANI … GANDITI MAI PRAGMATIC, MAI ECONOMIC, SI MAI SOCIAL. LASATI AMBITIILE SI INTERESELE PERSONALE CA NU LE LUATI PE CEALALTA LUME CU DVS.

 26. PUTEM NOI OARE ASTAZI SPUNE CA COSTRUIM O SOCIETATE BAZATA PE CUNOSTINTE SI O ECONOMIE A CUNOASTERII ???
  AM IESIT NOI OARE DIN FEUDALIZMUL COMUNIST AL LUI VORONIN ?
  DORIM NOI OAMENII SA SE DEZVOLTE SI SA AVEM O SOCIETATE PROSPERA CU ADEVARAT ???
  CE INTELEGEM PRIN INTEGRARE EUROPEANA SI EUROATLATICA ???
  CUM AJUNGEM ACOLE ? CE FACEM ACOLO ? CE LE VINDEM???
  TINP DE 20 DE ANI NU AM RESTRUCURAT NIMIC, NU AVEM NICI O RAMURA PRODUCATOARE DE TEHNOLOGII INALTE, BIOTEHNOLOGII SI PRODUCEREA PRODUSELOR ECOLOGICE.
  DACA NE TAIE VINUL … AM MURIT … SI NE LAUDAM CU VINUL …
  FRATILOR ! HAI SA NE TREZIM SI SA INVATAM SI ZI SI NOAPTE PENTRU A PRODUCE CEVA COMPETITIV …
  TREBUIE CONSTIINTA NATIONALA , NU POLITICA DE-A DRAGUL POLITICII, SI DE A AJUNGE LA PUTERE SI DE A U FACE NIMIC CONSTRUCTIV … DIN ACEASTA CAUZA AU SI VENIT COMUNISTII IN 2001. SUNT CONVINS CA NU AI VIN …. DAR SE POT INTOARCE NEOCOMUNISTII CARE POT SI MAI RAI, SI MAI ANTIROMANI.
  DE UNDE ATATA COMOMUNISM IN ” COPIII DODON, MUSUC SI ALTI DODONI ….??? EI HABAR NU AU CE VOR SI CONTRO SE INDREAPTA … IAU INJECTAT SI SAU RATACIT … MULTE PROBLEME. PREA MULTE PE ACEST PLAI MIORITIC … CU ASA O CULTURA FRUMOASA, DAR DIN CAUZA DECADERII CULTURII, AL UITARII CULTURII AVEM CE ACEM … NE ADUCEM AMINTE DE SCRIITORII SI POETII NOSTRI MARI, DE ACTORI SI CANTARETI ATUNCI CAND PLEACA LA DOMNUL, LE ASIGURAM UN LOC LA ARMENESC, O SALA DE LUX … IN ULTIMUL DRUM., SI UITE FRATE CAT DE MULT TINEM LA VALORILE NOASTRE CULTURALE … VEDETI … SA NE VOTATI … SA NE VOTATI CA AM TINUT LA GIERU, LA GRIGORIU SI SIMION GIMPU, LA EMIL LOTEANU SI NICOLAE SULAC….
  ATATA TIMP CAT NU V-OM AVEA VERTICALITATE, SI NU VOM LUCRA CU CALITATE SUNTEM RATATI … BA SI MAI URAT ASI SPUNE … LA TREABA FRATILOR !!! UNIRE !!! NUMAI PRIN UNIREA NEAMULUI ROMANESC VOM REALIZA CEVA SI VOM REUSI CEVA SA DEMONSTRAM OMENIRII CA SUNTEM SI NOI CINEVA PE ACEST PAMANT !!!

 27. AVEM NEVOIE DE UN CONGRES AL INTELECTUALILOR SI AL OAMENILOR DE CULTURA SI ARTA !!!! AVEM NEVOIE DE UN PARTID CUM A FOST PARTIDUL FORTELOR DEMOCRATICE, SI CARE NU-L MAI VAD SA SE CREEZE UNUL ALTUL CU ASA OAMENI ONESTI, CINSTITI, CULTIVATI , PREGATITI PROFESIONAL DAR SI PATRIOTI ADEVARATI …
  CARE DIN ACTUALELE PARTIDE ESTE ASA ? CARE DIN ACTUALII LIDERI ESTE CA ALEXANDRU MOSANU ??? MAI ESTE INTREBAT OARE ASTAZI DOMNIA SA CE TREBUIE SA FACEM DOMNULE PROFESOR …??? CA SA DEPASIM SITUATIA …

 28. POATE MIHAI GIMPU O MAI FACE, CA ARE OMUL VERTICALITATE SI O POZITIE CIVICA SI ROMANEASCA, DAR NU A FOST SUSTINUT. DE CE NU ESTE SUSTINUT DESCHIS DE INTELECTUALI …???
  DE FAPT CARE ESTE DIFERENTA DOCTRINARA INTRE PL , PLDM, PNL …??? TEORETIC NU AR TREBUI SA FIE, DAR PRACTIC … SE VEDE CU OCHIUL LIBER CE SE INTAMPLA …

 29. Am mai citit o data articolul, chiar dna pavlicenco exagereaza cu acuzatiile, la fel ca si Mocanu, cel putin cate un graunte de adevar gasim in ambele articole

 30. Doar o mica paralela vroiam sa adaug aici. Imi displace S.Mocanu, din momentul cind, avind probleme cu fiii sai a zis ca va face orice, iar orice inseamna orice, pentru a-si proteja copiii, indiferent, o fi ei vinovati, ori nu?! O fi normal ca parinte, dar chiar el a spus-o, ca in primul rind a pus mina pe telefon si a sunat la toti, presedinte de parlament (Lupu), procuror general, fosti consilieri presidential, ministri si viceministri de interne etc.etc.
  Daca o fi si acum asa… Mi-a placut cum Nicolae Negru i-l cam supara mai daunazi la Jurnal Tv pe Mocanu…

 31. …Intrigi, intrigi şi iar intrigi. În această ţară intrigile în toate sferele, dar mai ales în politic, sunt prezente totdeauna.
  Cu părere de şi în acest articol, este de ajuns intriganizm. Nu am nimic contra d-nei, ba chiar eram un adept al inercărilor ei de a se face auzită în parlamentul comunist, însă toate au trecut.
  Problema e una:
  Incapacitatea, (sau nedorinţa?) liderilor politici cu viziuni democratice de a se consolida într-o adevărată forţă, în una singură.
  De aici se încep toate; cine e mai cineva, că poate v-a fi votat. Iar poporul? Despre aceasta, nici un cuvânt…

 32. Паразиты молдавского болота.

  Около года назад, 29 июля в Молдове прошли парламентские выборы

  Чуть позже «родился» Альянс за евроинтеграцию. Многим казалось, что этот новорожденный политический Змей Горыныч обязательно что-то изменит в молдавском болоте.

  Но все осталось по-прежнему – попытки отдельных политиков изменить жизнь к лучшему сегодня похожи на беспомощное барахтанье ребенка в трясине, а к политическим телам партий продолжают прилипать все новые паразиты.

  ***
  Год спустя после выборов политическая трясина Молдовы настолько помутнела, что теперь в этом омуте простым гражданам жить стало еще сложнее. Либерализация визового режима с Европой остается миражем. Отношения с Россией ухудшаются день ото дня. Ситуация с поставкой вин может быть хуже, чем после 2005 года.

  Конечно, по телевизору показывают, что в стране власть изменилась: в министерских креслах сидят суровые дяди, администрацией президента рулит новый глава государства. Но в районах Молдовы все осталось как прежде: здесь работу можно получить только по блату; отсюда, как и раньше, молодежь продолжает сбегать в столицу и за рубеж. В селах, в основном, остаются пенсионеры. Их единственным развлечением, в конце каждого монотонного трудового дня, становится обсуждение тем присоединения Молдовы к Румынии и указа Гимпу. И спорят до хрипоты сосед с соседом о том, теряет ли страна государственность, ругаются, расстаются врагами. А в это время в проклятой сотнями тысяч отечественных гастарбайтеров молдавской трясине спокойно множатся всевозможные паразиты.

  Как и водится в любом болоте, в районах Молдовы становится все больше всяких политических пиявок и червей. Все они, прекрасно ориентируясь в мутной воде, присасываются к новым партиям, за что получают новые должности, остаются на старых местах работы, отхватывают более жирные куски и безнаказанно продолжают совершать свои махинации.

  Один бизнесмен, у которого небольшой магазинчик на окраине райцентра, через несколько месяцев после смены руководства в стране пожаловался мне, что на самом деле власть изменилась только в министерских кабинетах. А в провинции все осталось по-прежнему: те же инспекторы вымогают взятки по старым схемам, те же чиновники руководят предприятиями, те же полицейские дербанят торговцев.

  Одно лишь отличие от правления Партии коммунистов в том, что всевозможные аферисты-чинуши меняют серпастые-молоткастые партбилеты на партийные удостоверения с дубами, розами и прочей политической символикой тех, кто у власти.

  Новое правительство, конечно, гневно требует от подчиненных уничтожать картели, монополии, сковавшие национальную экономику. Но у паразитов все схвачено, все проплачено, а потому им не страшны бултыхания политиков. Болото – оно и в Молдове болото, и посему страна живет по законам омута.

  Еще год назад во время моих поездок по некоторым районам страны я видел, что многие с нетерпением ждали ухода коммунистов. Ментовская крыша, сменившая бандитскую, достала всех нормальных предпринимателей. Безработица надоела всем трудоспособным гражданам. Люди надеялись, что после смены власти их родители или дети вернутся из-за границы и заживут в европейской стране, как того и обещал Змей Горыныч.

  И никому тогда даже в голову не могло прийти, что через несколько месяцев после смены власти начальник предприятия, который восемь последних лет в этом болоте плавал как рыба в воде только из-за того, что у него был красный партбилет, вдруг сменит красную повязку на зеленую или розовую.

  До 29 июля прошлого года никто не думал, что комиссар полиции, гонявший на двух прошлых избирательных кампаниях оппозицию, вдруг уйдет со своего поста, но возглавит один из районных филиалов партии власти.

  Сложно было представить себе, что бизнесмен или районный советник, который за крышевание своих афер финансировал избирательные кампании всего райкома, или даже несколько райкомов ПКРМ, вдруг вступит в другую партию и будет голосовать за снятие с должности «красного» председателя района.

  В голове не укладывается, как на место отправленного в отставку главы района могли избрать еще вчерашнего коммуниста, нафталинового члена КПСС, который после 29 июля просто спрятал партбилет ПКРМ и вступил в одну из партий новой власти.

  Болото – оно и есть болото. И, кроме всевозможных паразитов, вряд ли кто другой сможет жить в нем нормально.

  Впереди референдум, затем выборы парламента и президента. Но люди уже мало кому верят. Они понимают, что паразиты неистребимы. Старики продолжают ругаться из-за политиков, а те, кто помоложе, все больше осознают необходимость уезжать из этой страны. Куда-нибудь, но только не оставаться в молдавской трясине, с пиявками и червяками которой все уже отчаялись бороться.

  Владимир Тхорик
  vladimir@pan.md

 33. Inca, discursul UNIONIST, este considerat ca SUBVERSIV. Nimeni nu indrazneste sa puna pe “” TAPET “” problema UNIRII ca factor capital pentru progresul RADICAL al MOLDOVEI.

  JURNALISTI :::: PUNETI problema UNIRII fiecarui politician, cu curaj si de fiecare data , cu fermitate. EI vor trebui sa va raspunda ce gandesc. SPIRITUL TARIST dainue inca in MOLDOVA ::: NU cumva sa se vorbeasca de UNIRE caci va veni in mod inevitabil, o pedeapsa, o sanctiune de undeva.

  Politicienii ALIANTEI, caci la ei ma refer,trebue sa demonstreze de fiecare data, cu convingere, populatiei, cre sunt justificarile istorice si avantajele economice al unui astfel de act ca UNIREA.Luati exemplul germanilor.

  La noi problema UNIRII face inca parte din domeniul ILEGALITATII IN EXPRIMARE.

  Sa va dau un exemplu ???? DOAMNA VITALIA – PNL care cu curaj si inteligenta cere UNIREA cu ROMANIA.

 34. Pt Rusoaica

  Pai, am scris repetat despre faptul ca nu s-a schimbat situatia in raioane. Si sa va spun de ce: din cauza invidiei si geloziei reciproce dintre liderii AIE. Fiecare dintre ei lasa mai bine comunistul in functie in raioane decit sa accepte inlocuirea unui comunist cu unul de la vreun partid din AIE. Asta este o CRIMA! Toti trebuie sa stie a face cite un pas inapoi si sa puna alti oameni, care SA FIE DIFERITI DE COMUNISTI !!! Prin comportament, competenta, scopuri, biografie, mutra etc.

 35. Pt JUDET

  In zadar va adresati jurnalistilor – nu au voie „de sus” sa abordeze aceasta problema a Unirii celor doua state romanesti. Pentru ca patronii lor politici nu vor Unirea, nimeni nu poate discuta despre asta in presa. Dar cit d ebine ar fi sa discutam de dimineata pina seara – pentru ca Rusia totuna nu ne ia vinul, nu-si retrage trupele, nu ne da voie sa ne dezvoltam, blocindu-ne cu o Transnistrie care paraziteaz ape bugetul rus si moldovenesc? Numai UNIREA ne va scoate din marasmul maldavo-rusesc.

 36. IATA CE IMI SCRIE UN VIZITATOR PE E-MAIL:

  „Stimata Vitalia Pavlicenco,
  Alexandru Tanase a profesat in Romania si s-a intors. Vlad Filat a profesat in Romania si s-a intors. Dorin Chirtoaca a profesat in Romaniasi s-a intors. Mai nou si Stela Popa s-a intors dupa se s-a chinuit inutil, mai bine de trei ani,sa obtina cetatenia romana. Oricum ceva a nemultumit-o. Poate are legatura cu obtinerea de catre Dan Dungaciu a cetateniei moldovenesti si numirea sa in postul de consilier al presedintelui Ghimpu. Poate… Dintre colegii mei de breasla multi, chiar prea multi, au facut calea intoarsa. Cei care au reusit cu adevarat au ramas. Ceilalti au ales sa aplice proverbul romanesc „Decat codas la oras mai bine in satul tau fruntas”. Sa fie competitia prea dura in Romania? Sa fie concurenta prea mare? Sa existe, culmea, motive financiare generatoare de insatisfactie? Cert este ca toti acestia multi, foarte multi, au ales sa se intoarca, desi multi dintre ei au cetatenia romana. Se pune atunci intrebarea daca toti acestia, care au ales sa paraseasca Romania, care au facut acest gest cu o doza de repros interior, repros nemarturisit public probabil niciodata, mai pot fi in stare vreodata sa fie partizani convinsi ai unirii cu Romania? Multi dintre cetatenii Republicii Moldova, atunci cand pleaca peste granita sa-si faca un rost, aleg din prima sa o faca in Federatia Rusa, pentru ca simt instinctiv ca acolo competitia e mai redusa, pretentiile comanditarului sunt mai reduse… etc. Chiar aceasta alegere a drumului minimei rezistente este un atavism sovietic. Si atunci ne mai miram de tot ce se intampla in Basarabia? Este clar ca ramanerea in actuala stare de lucruri sau chiar reintoarcerea la comunism reprezinta paradisul mediocrilor, pentru care multi din cei incauza sunt in stare sa foloseasca toate mijloacele pentru a-si pastra privilegiile. Daca va interesaza, puteti posta acest mesaj pe blogul dumneavoastra. Toate cele bune!”

 37. Este bine ca se intorc fiii si fiicele MOLDOVEI acasa. Dar de indata ce ajung acasa trebue sa declare ca “” DIRECTIA NOASTRA STRATEGICA ESTE ROMANIA “” si nu rusia cum face maestrul FILAT.

 38. Stimată Doamnă,

  Nu-mi vine să cred ochilor, d-ta deplângi AMN-ul, te bucuri de milostenia lui Plahotniuc şi îl elogiezi pe Mocanu… Bravo, Doamnă Vitalia. A rămas să mai faci un singur lucru…

 39. Pt valeriu ciobanu

  1. Nu depling AMN-ul, dar critic atitudinea PLDM de a atrage oameni la treuca si a proceda neloial cu partenerii de AIE.
  2. Ma bucur de milostenia oricui, mai ales cind nu e vorba de bugetul public. Daca fiecare ar face cite putin, ar fi mai usor in asemenea cazuri.
  3. Nu-l elogiez pe Mocanu, decit legat de lucrurile bune pe care le-am facut.
  4. Eu am inca multe lucruri de facut, nu va grabiti sa ma ingropati, eu nu am de gind sa dispar, ca s anu va amintesc de aprecierile pe care mereu mi le-ati dat cit am luptat contra comunistilor.

 40. IATA CE OPINIE ARE EX-PERESEDINTELE PETRU LUCINSCHI INTR-UN INTERVIU REALIZAT DE ANGELINA OLARU :
  Angelina Olaru: V-aţi exprimat public părerea că comuniştii nu se mai întorc, dar sistemul autoritar se poate întoarce. Ce aţi avut în vedere?
  Petru LUCINSCHI : Precum spunea un savant polonez, să ţinem cont de faptul că mentalitatea veche se reproduce în generaţia tânără. Doritori de a fi un fel de voronini, când numai îşi aruncă privirile şi toţi tremură, sunt o mulţime în RM. Pericolul ca asemenea oameni să ajungă la putere e foarte mare. Teamă mi-i că vin băieţi tineri, care au tendinţe totalitare.

  E o chestiune de cultură şi de tradiţie politică, pe care nu le avem şi nici nu vrem să le învăţăm. Sistemul politic european, precum ştim, e bazat pe tradiţii. La noi toate partidele s-au obişnuit să procedeze exact aşa cum le dictează liderii lor de partid. Aceştia, de obicei, se înconjoară de găşti de câte patru-cinci oameni loiali, care le dedică ditirambi.

 41. E NEVOI DE UN NOU MANAGEMENT POLITIC, DE O NOUA GANDIRE , DE O NOUA CULTURA SI DE O PREGATIRE BUNA ATAT A POLITICIENILOR CAT SI A ZIARISTILOR IN FORMAREA ELITELOR NOI SI IN FORMAREA UNEI CULTURI SI GANDIRI MODERNE IN POLITICA SI IN MANAGEMENTUL ADMINISTRARII PUBLICE.

 42. Cu siguranta nu va voi vota vreodata. Detest „grachinile” care lanseaza barfe si zvonuri si pe alte „grachini” care le cred din prima si incep a le dezvolta. Ah, ce va doare „buba” dvs. – Filat. De-ati putea, i-ati pune si o piuneza pe scaun.

 43. Stimata dna Pavlicenco, chiar m-ati uimit cu fraza „…este straniu ca noua trebuie sa ne placa atunci cind Filat da bani unei tinere lovite de o bara cazuta de pe Palatul Republicii, cind trimite pe cineva la tratament peste hotare…”.Am tot respectul pentru dl Filat, intrucit dumnealui a fost UNICUL care a sustinut (mentionez, in adevaratul sens al cuvintului) acea tinara care a avut de infruntat atitea chinuri.Atunci cind vinovatii s-au ascuns lasind-o pe biata fata de izbeliste. Si, Dumneavoastra, stimata doamna tineti carecumva sa judecati fapta Dlui Filat? Chiar sa stiti ca e o rusine.

 44. vesnic ii criticati pe toti da pe dumnevoastra

 45. NU MAI STIU CE SA SPUN .. :INTRIGI … ZAZANIE, TOTI SE DAU CU PRESUPUSUL … RASTURNARI DE SITUATIE .. AM UITAT TOTI DE COMUNISTI , AM INCEPUT SA NE RAZBOIM INTRE NOI ?
  Nu uitati ca asa a fost si in anii 1998-2000.. in rezultat a venit voronin .. poate mai prindeti la minte si va uniti .. vin alegerile !!

 46. Situatia CONSTIINTEI NATIONALE in MOLDOVA este dezastruoasa iar explicatiile au fost date de atatea ori :::: deceniile de OCUPATIE “” prieteneasca “” si distrugerile umane care au insotit-o.

  In acest context sistemul de acordare a cetatenii romanesti trebue schimbat precum si admiterea la studii in ROMANIA. Nimeni nu poate fi de acord ca aceasta categorie de oameni sa duca in MOLDOVA o actiune antidemocratica, de subminare a ROMANITATII sau sa duca o actiune contra ROMANIEI sau contra UNIRII CU ROMANIA.

  In consecinta cei care cer nationalitatea romana trebue sa fie rcomandati de un numar de persoane ( 4 sau 5 )din MOLDOVA si din ROMANIA verificate si de incredere si cu atasament CERT la NATIUNEA ROMANA. Acest lucru poate fi facut numai de partidele din ALIANTA sau si de alte partide si Organizatii care se declara ADEPTI AI UNIRII :::: Sa nu uitam PNL-ul, PL-ul si poate sunt si altele pe care le ignorez.

  Acest sistem se pracica in occident si eu insu-mi am fost obiectul unui astfel de sistem.

  In ce priveste studiile trebue acelasi sistem caci a studia in ROMANIA si a veni in MOLDOVA sa te declari mare comunist sau mare democrat dar contra UNIRII cu ROMANIA este EVIDENT o CRIMA.

  COMENTARIILE DVS. sunt foarte utile referitor la acest punct de vedere.

 47. Pentru Nina Gonta:

  DA, VINE FILAT PESTE NOI CUM A VENIT VORONIN IN 2000.

  JOS FILAT SI MAFIA FILATISTA!

 48. Este adevarat, FILAT se manifesta ca un filo-RUS. Daca nu este adevarat dece nu DEZMINTE aceasta impresie UNANIMA pe care o lasa ??????

 49. FILAT nu poate dezminti un ADEVAR, scopul vietii lui :::: PRESEDINTE cu sprijinul lui PUTIN-MEDVEDEV.

 50. FILAT NU ESTE FILO-RUS !!!!!!! EL ESTE FILATO – RUSS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *