PNL se pregateste de noul ciclu electoral

Duminica, 25 iulie, a avut loc sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL, in care s-au discutat patru chestiuni: 1. Raportul Biroului Permanent Central privind activitatea desfăşurată între 17 aprilie 2010 şi 25 iulie 2010 si adoptarea Hotaririi pe marginea Raportului. 2. Cu privire la Poziţia PNL fata de referendumul constituţional de la 5 septembrie. 3. Cu privire la continuarea, în raioane, a acţiunii de colectare a semnăturilor pentru lichidarea consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop. 4. Cu privire la cooptarea de noi membri in DPN.

In raportul prezentat in numele BPC, Vitalia Pavlicenco a prezentat amanuntit activitatea desfasurata intre 17 aprilie si 25 iulie si au fost identificate prioritatile pentru perioada urmatoare. In cadrul dezbaterilor au luat cuvintul Mihai Severovan, Alexandra Can, Andrei Iuri-Apostol, Anatol Revenco, Dumitru Mahu, Larisa Biriuc, Iulia Deleu, Roman Cociu, Pancrate Gojan, Filipp Druta, Ion Dragutan, Ion Alexei.

Audiind Raportul si opiniile exprimate in dezbateri, Delegatia Politica Nationala a PNL a adoptat o hotarire, conform careia: 1. Pina la 5 august, Filialele teritoriale ale PNL vor prezenta stafului si consiliilor electorale cite 10 persoane de incredere, ce vor face agitatie pentru referendum in raion din partea PNL. 2. In perspectiva pregatirii PNL pentru ciclul electoral incluzind un referendum, alegeri prezidentiale, alegeri parlamentare anticipate si alegeri locale, Filialele teritoriale ale PNL vor crea componenta nominala a stafurilor electorale. 3. Conducerea PNL va continua negocierile pentru identificarea solutiei optime in vederea participarii PNL la alegerile parlamentare anticipate. 4. Structurile teritoriale vor continua actiunea, inceputa la Chisinau, de colectare a semnaturilor pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop. 5. Structurile teritoriale vor continua colectarea principalelor probleme ale localitatilor, in perspectiva alegerilor locale din primavara anului 2011.

DPN a aprobat Pozitia PNL privind Referendumul, aprobata anterior de Biroul Permanent Central.

Serviciul de presa al PNL


In continuare plasam Raportul BPC pentru şedinta din 25 iulie 2010 a
Delegaţiei Politice Naţionale, prezentat de presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, si Hotarirea adoptata.

RAPORT

Stimati colegi, membri ai Delegaţiei Politice Naţionale,
Stimati invitaţi la şedinţa DPN,

Şedinţa trecută a DPN a avut loc acum trei luni, pe 17 aprilie, în care ne-am propust să relansăm consolidarea PNL în teritoriu. Ştim că e un proces dificil, însă evenimentele politice au o asemenea viteză, încît abia de reuşim să participăm la ele.

Voi compartimenta raportul despre activitatea desfăşurată în perioada vizată. Trebuie să recunoaştem că am devenit mai vizibili începînd cu luna mai. Am avut ocazia să vorbim de mai multe ori la televiziuni, am reacţionat prin luări de atitudine la evenimente, am fost prezenti la evenimente in teritoriu. Cei care cunosc sondajele, nu toate publice, spun ca avem 1,8 in prezent. Pragul de trecere este de 4 la suta.

Am făcut cunoscută societăţii poziţia PNL privind mesajul de unificare a celor două state româneşti, inclusiv prin participarea la emisiuni şi la conferinţe de presă.

După 17 aprilie am avut sase şedinţe ale BPC, la care am relansat consolidarea filialelor PNL în perspectiva alegerilor locale şi, eventual, a alegerilor parlamentare anticipate. Această poziţie şi-a găsit expresia оn Declaraţia „Cu privire la situaţia politică şi la necesitatea unirii forţelor naţionale”.

La şedintele BPC au asistat şi presedinţi ai filialelor teritoriale, am dezbatut subiectele din viata politică şi probleme organizatorice. Am discutat despre situaţia din raioane, despre pregătirea conferinţelor şi problemele ce confruntă populaţia. Am decis să identificăm, în fiecare localitate din raion, cîte un grup de sprijin de cel puţin trei oameni, ce vor colecta problemele comunităţii, ca să facem o bancă de date în perspectiva localelor.

În această perioadă am discutat cu activul PNL de la Cahul, în frunte cu dna Nina Tampiza. Am analizat, împreună cu Mihai Creanga, dificultatile si am stabilit obiectivele curente si de perspectiva ale Filialei, care atrage tineri de calitate. In ultimul timp, au aderat la Filiala Cahul peste 100 de persoane.

Împreună cu vicepreşedintele Anatol Revenco am participat la conferinţa Filialei teritoriale municipale Bălţi. Concluzia delegaţilor a fost că, după 29 iulie, în capitala nordica nimic nu s-a schimbat. Vlad Postolache, preşedintele Filialei PNL-Bălţi, a consemnat că si baltenii cu viziuni democratice au contribuit la dărîmarea comuniştilor la nivel naţional, însă în Municipiu lucrurile rămîn pe vechi.

Am avut o întоlnire consistentă, împreună cu Anatol Revenco şi Valentina Pigovici, cu activul de la Edineţ. In discuţie, s-a evocat modul defectuos de admninistrare a raionului, unde democraţii se răfuiesc împotriva liberalilor cu ajutorul comuniştilor. Filiala PNL-Edineţ, care are potential, îşi propune să pregătească o echipă bună în raion pentru alegerile locale. După o retragere cauzată de guvernarea comunistă, dar şi de dezamăgirea provocată de democraţi, printre care s-au infiltrat mulţi comunişti, revin mai multe persoane, implicate anterior n politica locală.

Am avut discuţii bune şi n alte raioane, sarcina rămînind consolidarea structurilor teritoriale. Rămînem mai datori in privinta Chişinăului şi a împrejurimilor, unde mizăm pe informarea populaţiei prin pluralismul prezent, intr-o anume masura, la televiziuni.

Acum intervine un ciclu electoral intens, cu referendum, alegeri prezidenţiale, alegeri parlamentare anticipate şi alegeri locale, la care vom participa prin formule optime. Ne-am înregistrat ca participant la referendum şi va trebui, in decurs de o  săptămînă, să depunem, in fiecare raion, o listă de, cel puţin, zece persoane de încredere pentru explicarea necesităţii participarii la referendum.

TINERETUL NATIONAL LIBERAL

In perioada vizată a avut loc o activitate intensă a tinerilor naţional-liberali. Între 30 aprilie–2 mai 2010, la invitaţia TNL din România, 8 tineri din PNL au participat la Congresul Lymec (European Liberal Youth), la Sinaia, Romania, alaturi de tineri din 36 tari din Europa. Tenelistii au exprimat dorinta sa devina membri cu drepturi depline ai “Lymec”, fapt ce ar promova mai bine ideile si a programele liberal-europene in rindurile tineretului din R.Moldova.

Pe 1 mai, la Sinaia, tinerii nostri au participat la sedinta BPC a TNL Romania, care si-a exprimat disponibilitatea pentru schimb de vizite si actiuni menite sa conduca la o apropiere intre organizatiile de tineret. Luna trecută un grup de circa 50 de tineri naţional-liberali membri ai BPC al TNL din Romania, au participat, împreună, la o şedinţă comună a BPC-urilor tinerilor şi urmează să se semneze un acord de cooperare. Speram sa organizam in septembrie Congresul al doilea al TNL.

Tinerii National-Liberali au organizat pe 9 mai, in Scuarul Europei, un flash-mob de protest cu steagurile PNL in berna, impotriva participarii militarilor din R.Moldova la Parada Rosie de la Moscova. PNL considera ca a fost o concesiune inadecvata facuta de Guvern si de unii lideri ai Aliantei în favoarea pozitiei fortelor imperialiste d ela Moscova, care au dorit neaparat participarea soldatilor moldoveni pe 9 mai la defilare pe Piata Rosie. Adica Puterea de la Chisinau a manifestat o deviere condamnabila de la orientarea proeuropeana a politicii externe a statului si de la viziunea corecta asupra naturii razboiului al doilea mondial. Razboi care, pentru poporul roman, a fost o incercare de reintregire a teritoriilor istorice romanesti, dar care, in final, a fost o tragedie, soldata cu deportari, persecutii, bagare in gropi cu var, depopularea Basarabiei. AMN si PLDM trebuiau sa fie pe 9 mai, pe 22 iunie, pe 28 iunie alaturi de pozitia PL. Pacat ca partidele liberale amintite spun una in campania electorala si fac alta dupa venirea la Putere.

Tot pe 9 mai membrul BPC, Mihai Creanga, presedintele Filialei PNL-Cantemir, a adresat un mesaj din partea PNL veteranilor si vaduvelor de razboi la ceremonia din satul Gotesti, carora li s-a oferit cite o donatie baneasca.

Pe 23 mai tinerii naţional-liberali l-au gazduit la sediu pe Alexandru Iavorschi, consilier al lui Tudor Pantiru, deputat din partea R.Moldova in Parlamentul Romaniei. Alexandru le-a vorbit tinerilor despre studiile si cariera sa profesionala de la Soroca pînă la Bucuresti, unde Iavorschi predă si dreptul roman la Universitate.

Intre 25 iunie si 3 iulie, TNL, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Armata URSS, a instalat un cort pe Aleea Clasicilor, în Scuarul Europei, unde tinerii au repartizat materiale despre PNL si le-au explicat celor interesati esenţa tragediei produse Basarabiei pe 28 iunie 1940, urmare a ultimatumului înaintat Guvernului României prin Pactul Molotov-Ribbentrop. Tinerii au adunat semnături pentru lichidarea consecinţelor Pactului criminal Stalin-Hitler, ceea ce înseamnă reunirea Basarabiei cu România. Au fost citiva tineri foarte activi – Nicolae Margarint, Ion Calmic, Natalia Bahturchin, Denis Toma, Mariana Lucavetchi, Anatol Josan, Lucia Butnaru.

Între 25 mai – 1 iunie, tinerii au colectat haine şi jucării pentru şcolile-internat, orfelinate şi copiii din familiile defavorizate. Donaţiile au fost remise, cu ajutorul echipelor teritoriale ale PNL, unor instituţii educaţionale şi la familii, cum sînt Soroca şi Cahul. Prin sprijinul acordat de conducerea PNL din Ungheni, pe 10 iulie un grup de tineri au remis donatii în satul Măcăreşti.

Tineri au participat pe 13 iulie la protestul organizat de Hyde Parc împotriva anulării, de către Curtea Constituţională, a Decretului Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie ca Zi a ocupaţiei sovietice. PNL a caracterizat decizia CC drept o rusine nationala.

DECLARAŢII ALE PNL

PNL a lansat mai multe declaratii si pozitii. Pe 18 mai au oferit o conferinta de presa specialistii in drept ai PNL Druta Filipp si Deleu Iulia, sugerind remodificarea legislatiei, modificate de fosta guvernare comunista pentru a controla justitia. Au fost difuzate „Propunerile legislative ale PNL privind asigurarea independentei justitiei”.

Justitia este victima regimului comunist si era o necesitate stringenta crearea unei comisii parlamentare care urma sa elaboreze un proiect de modificare a celor mai importante articole din legislatia nationala, ca sa devina independenta.

Pe 3 iunie am facut, intr-o conferinta de presa, “Propuneri pentru imbunatatirea legislatiei privind dreptul cetateanului la autoidentificare”, pentru ca in RM nu e o problema sa te inscrii in acte ca rus sau ca ucrainean, dar nu te poti inscrie drept român.

PNL a condamnat participarea liderilor Aliantei la depunerea de flori pe 22 iunie, ca inceput al oficial al razboiului germano-sovietic, in care Romania a intrat de partea Germaniei naziste pentru a-si recupera teritoriile ocupate ilegal pe 28 iunie de URSS, urmare a aplicarii Protocolului secret si a ultimatumului sovietic de a parasi Basarabia, adresat Guvernului roman, deci pentru noi acel inceput e altul decit pentru URSS.

PNL a sprijinit, pe 28 iunie, intr-o conferinta de presa, Decretul prezidential privind 28 iunie ca Zi a comemorarii victimelor ocupatiei sovietice – Decret indreptat spre restabilirea adevarului istoric, spre afirmarea demnitatii nationale a majoritatii românesti a populatiei. Ca presedinte al PNL am facut, pe blogul meu, sugestii concrete Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, am retinut atentia mai multor persoane implicate asupra necesitatii de definire a drept perioada de ocupatie a intervalului de timp scurs dupa 28 iunie 1940 pina la proclamarea Independentei Republicii Moldova fata de URSS – cea care a ocupat teritorii istorice ale Romaniei. PNL considera ca Republica Moldova se afla in continuare sub ocupatie ruseasca prin faptul ca, in stinga Nistrului, stationeaza ilegal o armata ruseasca si este impiedicata patrunderea in acel teritoriu.

Tot pe 28 iunie, PNL a adresat o Scrisoare Cancelarului Federal al Germaniei, Angela Merkel, in care a solicitat acestui membru al Comitetului UE-Rusia, angajata sa reprezinte interesele R.Moldova in problema Transnistriei, sa insiste ca Presedintele rus Dmitri Medvedev sa nu se opuna reunificarii celor doua state romanesti. Tinerii national-liberali au remis Scrisoarea prin Ambasada Germaniei.

In aceeasi zi, PNL a coborit drapelele in berna in Piata Marii Adunari Nationale, la mitingul de comemorare a acestei zile dramatice din soarta Basarabiei. PNL a depus flori la piatra comemorativa pentru viitorul Monument al victimelor ocupatiei societice. Ca presedinte al PNL, am avut ocazia sa vorbesc de la microfonul central, spre care am obtinut mai greu accesul, controlat de Dorin Chirtoaca. Este adevarat ca Moldova-1 a aratat reportaj despre acel miting, in timp ce Vlad Filat se inchina altui pietroi. Se pare ca, de acolo, de la inchinatul la doua pietroaie, a inceput dezamagirea populatiei, o parte a careia nu a inteles de ce PLDM si AMN nu au fost alaturi de pozitia PL.

APARITII LA TELEVIZIUNI

Am avut, in aceasta perioada, mai multe participari la:

Publika TV – de 1 mai, cu ministrul tineretului Ion Ciobanu, Factor vlasti.
Pe 4 mai la Publika TV  legat de lustratie.
La Moldova 1 in problema Vardanean, Muruianu si UE.
La Publika TV cu Stepaniuc, Petrencu, Braghis si Vaculovaschi, despre sansele partidelor extraparlamentare.
La Cabinetul din umbra la Vitalie Calugareanu despre securitate.
La o emisiune despre economie-saracie la Jurnal TV.
La Publika TV, legat de intransparenta AIE.
La Publika TV cu tema necunoasterii sesizarii AIE la Curtea Constitutionala.
La Jurnal TV cu Nantoi, Ghiletchi si Munteanu de la PL, despre nefunctionalitatea AIE.
La Jurnal TV cu Josu si Mereuta despre proiectul Pasat.
La Vocea Basarabiei, Rostul Zilei, cu Saharneanu
La Publika cu Iurie Rosca si Anatol Petrencu
Pe 5 iulie la Tara lui Dogaru la Publika TV pe tema Mesajele Politice in campania electorala.
La Tara lui Dogaru despre activitatea de trei ani a lui Chirtoaca.
Pe 8 iulie In Triunghi cu Iurie Rosca la AltTV
Participare prin telefon la Jurnal TV legat de anularea Decretului lui Ghimpu
Declaratii pt Moldova-1 legat de deportati si 9 mai si legat de alte evenimente.

De vreo luna nu ne mai invita nici Jurnal TV, nici Publika TV. Recent a fost dna Alexandra Can. Nu e de mirare, se spune ca mai pun unii control politic pe libertatea de exprimare si pe independenta presei. Nu e intimplator ca la unele televiziuni, care se considera “libere”, conform informatiilor noastre, s-a propus ca, in perioada electorala, inainte de referendum, la care avem si noi dreptul sa participam ca partid inregistrat, sa nu fie prezente partidele extraparlamentare sau ele sa fie in dezbateri numai simbata si duminica. Probabil, ca sa nu deranjeze PLDM-ul, al carui lider a spus ca cea mai mare piedica in guvernarea sa o constituie partidele extraparlamentare. Se crucesc si ziaristii, nu doar politicienii nesantajabili.

O problema permanenta in activitatea noastra curenta sint solicitarile de tot felul de ajutor – fie ca e vorba de acte de la Oficiul Starii Civile, de probleme de sanatate, ajutor pentru handicapati, acte depuse in institutiile de expertiza de stat, ilegalitati la adresa membrilor PNL, persecutarea membrilor nostri, alte solicitari.

Am mai fost cu Anatol Revenco si cu alte persoane si am discutat cu echipele noastre la Singerei, Balti, Edinet, Briceni, Drochia, Riscani, Ocnita, Telenesti, Orhei, Anenii-Noi. Avem in vreo trei raioane situatii in care filiale ale unor partide, dezamagite, sint interesate sa treaca la PNL.

RELATII CU ROMANIA

La capitolul relatiile cu Romania, am onorat o invitatie din partea Casei Regale a Romaniei, prin care Regele Mihai m-a invitat la ziua de nastere a Principelui Radu al Romaniei. Acolo am avut o intilnire cu reprezentanti ai conducerii PNL din Romania, care opteaza pentru lansarea relatiilor cu PNL din R.Moldova. Am si elaborat si expediat un proiect de Acord cu PNL, care urmeaza sa fie aprobat si semnat in cadrul unei vizite a conducerii PNL din Romania la Chisinau si in unele raioane.

Cred ca relatiile pe care le-au inceput tinerii PNL vor fi continuate prin relatii oficializate intre PNL-Romania si PNL-Moldova.

ALTE ASPECTE

Am inceput perfectarea si remiterea carnetelor de partid, proces care depinde doar de banca de date cu pozele membrilor.

Am participat la Institutul Republican International la o audiere a rezultatelor unui sondaj efectuat de Gallup, cel care arata, in 2008, ca 29 la suta din cetateni intervievati opteaza pentru unirea cu Romania. Acum, desi cei ce au facut sondajul, nu au inclus numele presedintelui PNL in sondaj, PNL are 1%. Asta dupa ce am avut caderea si lipsa de imagine din cauza ca am mers impreuna cu MAE in alegeri in 2009. Desigur, si cind televiziunile isi arata mai mult patronii politici. Am adresat o scrisoare directorului IRI, in care mi-am exprimat nedumerirea legata de decizia de excludere din sondaj a presedintelui PNL.

Participam la mesele rotunde la care sintem invitati, cum a fost Expert grup, la care au fost deja dl Mihai Severovan, Filip Druta, Iulia Deleu, alte persoane, care au vorbt despre “Politici de creştere şi dezvoltare economică în viziunea partidelor politice”, “Drepturile omului, societate civilă şi democratizare în viziunea partidelor politice”. Din pacate, guvernarea nu este interesata de dialogul cu societatea civila si partidele extraparlamentare, care fac parte din aceasta, desi au promis.

Reprezentantii stafului participa la manifestarile si seminarele organizate de Comisia Electorala Centrala.

Protagonistii falsi ai “Heroinei” au adus o scrisoare de multumire, semnata de toti cei trei, pentru ca, in calitate de deputat, m-am implicat, acum un an, sa sensibilizez societatea asupra cazului lor, care, iata, am vazut ca a fost contrafacut.

Am condamnat actiunea de inverzire a rectorilor de catre PLDM, in conditiile cind, sarmanilor padurari premierul Filat le interzice. Din mai multe institutii de stat vin semnale ca schemele mafiote construite de comunisti sint preluate cu succes de actualii zisi democrati, care acum, se grabesc sa stringa “frisca spumoasa” a coruptiei. Ca e rosie, ca e verde, tot coruptie ramine, iar lumea este inecata de  stiri despre contrabanda de tigari. Probabil e un business in care unii “au excelat” mereu.

Dupa cum vedeti, m-am referit la actiunile stricte ale PNL. Nu am analizat activitatea Aliantei pentru Integrarea Europeana sau a comunistilor, pe care AIE nu-i trage la raspundere. Astazi, sper, vedeti mai bine cum stau lucrurile. Voi spune citeva cuvinte si eu.

PLDM creste si se consolideaza, insa Decretul prezidential al lui Ghimpu a despartit apele in cei cu demnitate nationala si cei cu demnitatea nationala adormita sau netrezita. Lupta acum se va da pentru Presedintie. Sigur ca era bine sa propuna AIE un singur candidat. Dar daca nu, fiecare isi va promova partidul. Asta vom face si noi, care avem brandul nostru. Asteptam sprijin politic si de imagine de la PNL din Romania.

PNL va participa activ la evenimentele politice si electorale ce incep in curind – la referendum, alegerile parlamentare anticipate, alegeri prezidentiale si alegeri locale.

Cunoasteti ca, in decembrie, am discutat aici franc daca dizolvam sau nu PNL. V-am cerut opinia deschis si v-am ascultat. Cu timpul multe din opiniile exprimate de membrii DPN s-au adeverit. Ceea ce am inteles clar e ca nu trebuie sa disperam. Eu cred ca momentul dificil, ca sa nu spunem “de criza” pentru PNL, a trecut. Pentru ca atunci cind s-a format AIE, multora li se parea ca celelalte partide trebuie imediat sa inceapa a trage sa moara. Unii dintre Dvs. au spus ca exista pericolul compromiterii liberalismului de catre unele partide aflate la guvernare. Poate nu toti au crezut. Cred ca in campaniile elctorale nu vom gresi daca vom spune ca, pentru demnitatea noastra nationala, care – daca nu e, nimic nu mai e – este necesar ca in Parlamentul viitor sa fie, alaturi de PL, si Partidul National Liberal. Pentru ca PLDM si AMN au tradat cauza nationala, interesul national major, raminind adepti ai unui fals “pragmatism” care frizeaza mancurtismul. Noi avem scopul nostru si il vom explica oamenilor. Sper, ca, impreuna, sa reusim.

Va multumesc pentru atentie si va invit la dezbateri.

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL
Chisinau, 25 iulie 2010

Hotarirea
Delegatiei Politice Nationale “Cu privire la prioritatile PNL”
25 iulie, 2010

Audiind Raportul prezentat de Biroul Permanent Central si opiniile exprimate in cadrul dezbaterilor, Delegatia Politica Nationala a PNL stabileste:

1.Pina la 5 august, conducerile Filialelor teritoriale ale PNL vor prezenta stafului si consiliilor electorale cite 10 persoane de incredere, ce vor face agitatie pentru referendum in raion din partea PNL.
2.In perspectiva pregatirii PNL pentru ciclul electoral incluzind un referendum, alegeri prezidentiale, alegeri parlamentare anticipate si alegeri locale, conducerile Filialelor teritoriale ale PNL vor crea componenta nominala a stafurilor electorale.
3.Conducerea PNL va continua negocierile pentru identificarea solutiei optime in vederea participarii PNL la alegerile parlamentare anticipate.
4.Structurile teritoriale vor continua actiunea, inceputa la Chisinau, de colectare a semnaturilor pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop.
5.Structurile teritoriale vor continua formarea echipelor in fiecare localitate si colectarea principalelor probleme ale localitatilor, in perspectiva alegerilor locale din primavara anului 2011.

Chisinau,
25 iulie 2010

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. Taci Voronin – haimana,căci tăcerea e de aur/O să stai la zdup,satană,vei mugi ca un balaur/Mama ta pe pat de moarte,te ruga să laşi puterea/În faţa ei(femeie bună),ai tăcut ca o muiere…Tu Vologhea-fătul mamei,te-ai urcat prea sus de tot/Dar ai devenit canalie,devenitu-ai despot/Ai călcat’n picioare oameni,le-ai făcut prea multe rele/Pentru asta măi băiete, ai să ai osânde grele…Eu în viaţă,măi Vologhea,n-o să fiu,dar ţine minte/Soarta îţi va fi amară,viaţa îţi va fi cumplită/Toţi acei pe care’n viaţă,i-ai călcat ca pe burete/O să-ţi bage’n talpe şipci,o s-te vâre la perete…Tatăl meu-Isidor Sârbu,înmormântat la Tărtăşeşti/a pus blam pe comuniştii,dintre care-primul eşti/Purtători de mari blestemuri,neiubiţi de DUMNEZEU/O să fiţi trântiţi de vremuri,ca feciorii celui Rău…După asta Pelagheia,lăcrimat-a în tăcere/Amintindu-şi iar de clipa,când născuse în durere/Amintindu-şi de Isidor, de Tatiana şi de fraţi/Care au plecat la Domnul,de păcat eliberaţi…Câte i-au trecut prin minte,în acele clipe grele/I-ar Vologhea Bujeniţă, era mut-surprins de ele/Ş-ia adus şi el aminte,de Isidor,bâtu-său/De Domnica-zis „rusoaica”,care mai trăia în greu…Şi-a adus aminte bine,de Brezoaia-Tărtăşeşti/Unde nu şi-a pus amprenta,ca să vină la Sârbeşti/Când a fost la Iliescu,de Domnica a „uitat”/Tare’l aştepta bătrâna,ca să-l scape de păcat…Peste sărbători de Paşti,vor veni acele zile/Care vor marca sârbeştii, de durere şi mâhnire/Se vor duce la morminte,vor cinsti memorii multe/Pe Vologhea Bujeniţă,n-o să-l aibă printre rude…Căci Voronin are silă, de rudenie săracă/Care n-are cum să-l treacă,printre corjoveni de treabă/Taci Voronin-haimana,căci tăcerea e de leac/ Pe Boboc l-aţi omorât voi,din porunca ta de drac…

 2. „Cred ca in campaniile elctorale nu vom gresi daca vom spune ca […] este necesar ca in Parlamentul viitor sa fie, alaturi de PL, si Partidul National Liberal.”

  Of, de cand va tot spun si va tot bat la cap cu ideea unificarii fortelor liberale in Moldova. Mai tineti minte cand va spuneam asta? Cand va spuneam ca locul PNL e alaturi de PL? Poate e loc si de MAE. Gresesc, sau la un moment dat erati in alianta si cu ei? Ei la fel promoveaza un mesaj puternic pro-romanesc.

  Sper sa se concretizeze ceva din toate intentiile astea nobile. Si sa nu lasam iar orgoliile sa prevaleze peste interesul neamului nostru.

 3. Maica Hildegarde von Bingen

  Numai Romania Mare ne e Salvarea !

 4. pt. Jay
  daca nu inteleg sa lupte uniti pentru Unire nici nu merita votati. Sunt simple unelte ale comunistilor si au dovedit asta in alegerile trecute. Vor sa mai fure voturile anticomunistilor cu mesajele lor imbietoare. In fapt, fac ce a facut Rosca atatia ani.
  Daca nu se unesc cu cei care sunt capabili sa treaca pragul electoral nici nu merita atentie.
  Pacat ca dna Pavlicenco inca nu intelege ceea ce inteleg si ii cer multi alegatori.
  Orgolii desarte… . Daca nu pot renunta la amaratele functii de lideri de partidute minuscule, cum vor fi in stare – in cazul absurd ca vor castiga majoritatea – sa renunte la functii prezidentiale, ori guvernamentale – pentru a ne uni cu Tara?

 5. Am vazut persoane cunoscute pe fotografiile publicate,nu i am mai vzut de vre-o zece ani… Acum m-am convins inca o data ca in P.N.L. se lucreaza cu inima. Sa ne-a jute Dumnezeu intrun ceas bun,

 6. Pt Jay

  1. Noi putem spune lucruri mult mai dure si impotriva PL si nu exclud ca o s-o si facem. Deocamdata PL e cu PD-l, care nu face prea multe penrtu Basarabia, numai vorbe si vorbe. Noi vom avea alt corespondent si pozitiile noastre se pot intersecta numai privind interesul general, dar nu cel de a depune Ghimpu flori pe 22 iunie la Memorialul rusesc al comunistilor. Atitudinea noastra de ingaduinta fata de PL e inca un bun, el poate fi, insa, abandonat… Ca sa nu spun ca PL nu doreste nici o cooperare, a spus ca PL si PNL sint oponenti, adversari, de aceea, noi respectam niste principii, valori, nu PL.

  2. Mai spun o data si pentru mult timp: PNL nu se va dizolva. Am discutat asta in sedinta speciala a DPN in decembrie, am stabilit si mergem mai departe. Pentru noi PL nu se asociaza cu luptator pentru unire – a spus-o si Ghimpu si, recent, Valeriu Munteanu, deputat PL. De aceea, noi avem drumul nostru si PL – drumul sau. Pina la urma va dispare, intr-un viitor, si PL, si PLDM, dispare, iata, AMN, dar PNL NU VA DISPARE NICIODATA, PENTRU CA ARE CORESPONDENT PERFECT IN ROMANIA. As vrea foarte mult sa va insusiti cu totii acest lucru. Nici AMN, nici MAE nu au doctrine, pot avea bani, dar nu au platforma, ideologie, scopuri si identitate clare si vor dispare. Stiu ca e greu sa fiti de acord, dar asta e.

  3. Daca vorbiti de „ideea unificarii fortelor liberale in Moldova”, lasati PNL-ul la mama dracului. De ce nu se unifica AMN, PL, PLDM? Raspundeti la aceasta intrebare, apoi mai discutam. Pentru ca eu stiu de ce.

  4. Nu ma intereseaza ce spune fiecare. De MAE se pare doar ca i-au debarcat cei care le-au promis cite ceva. Noua nimeni nu ne-a promis nimic si nu avem dezamagiri. Dar nici nu avem nevoie de promisiuni si dezamagiri.

  5. Nici PL, nici MAE nu promoveaza, cum spuneti, „un mesaj puternic pro-romanesc”. Asta e pozitia noastra.

  6. Nu se va concretiza nimic din „intentiile astea nobile”. Orgoliile sint ale celor de la putere. Nu sintem comparabili. „Interesul neamului nostru” „s-a vazut” pe 9 mai si pe 22 iunie.

  7. Noi avem drumul nostru. La PNL se poate veni doar. PNL nu se va dizolva pentru nici un idol, mai ales fals si de scurta durata.

 7. Valeriu Pasat: Am fost eliberat din închisoare după ce Putin s-a întâlnit cu Voronin

  Valeriu Pasat anunță într-un interviu că a fost eliberat din închisoare în 2007 a doua zi după ce Vladimir Voronin s-a întâlnit cu Vladimir Putin. „Deocamdată pot spune că am fost eliberat a doua zi după întâlnire. Mă consider moldovean și nu-mi voi schimba niciodată naționalitatea”, a mai precizat liderul Partidului Umanist în interviul publicat aici.

  Potrivit lui, în prezent nu există relații normale între Federația Rusă și R. Moldova. „Există doar imitații ale acestor relații”, a mai precizează Pasat.
  OMUL SE VEDE CA E CAM LIPSIT DE MINTE … RECUNOASTE PE FATA CA E SLUGA LUI PUTIN , CARE L-AR FI SCOS DIN PUSCARIA LUI VORONIN . RECUNOASTE SI CA VREA SA SUBORDONEZE TOTAL R.MOLDOVA IN FATA MOSCOVEI IMPERIALE … DACA ACUM NU EXISTA RELATII NORMALE CU RUSIA – SI DUPA SCANDALUL PARTICIPARII LA PARADA , CARE A AVUT LOC IN CELE DIN URMA – , CUM AR ARATA ELE CU PASAT IN FRUNTEA TARII ? INGENUNCHIERE TOTALA PERMANENTA IN FATA IMPERIALISMULUI RUSESC ? ACUM SE RELEVA IN TOATA AMPLOAREA SA , PROIECTUL PASAT – VLADIMIR …

 8. Cand sa cred si eu ca ati revenit la sentimente mai bune, constat ca de fapt a fost doar o parere.

  1. Va cred in stare, ati dovedit si cand v-ati apucat a denigra si a spune lucruri josnice despre d-l Ghimpu. Asa ca nu ma mira. Consider ca doua consulate noi deschise, acordarea cetateniei mult mai repede, acordul de mic trafic care deja produce rezultate, excluderea interviului la acordarea cetateniei (dovada si articolele din presa internationala care reproseaza Romaniei ca acorda prea multe cetatenii), discursurile din Parlamentul European ale europarlamentarilor PDL in care constant se face referire la Moldova – toate acestea nu sint nici pe departe simple „vorbe”. As vrea sa vad si eu ce face PNL si in speta Crin Antonescu pentru Moldova. Aud? Ati ramas cantonata in acelasi discurs si nu puteti disocia o tema de alta, trebuie de fiecare data sa puneti placa cu PDL. Deja devine obsesie.

  2. Ghimpu nu a spus niciodata asemenea lucru, ca PL nu se asociaza cu ideea de Unire. A spus ca scopul AIE nu e Unirea, ceea ce e cu totul altceva. Nu mai dezinformati. Va amagiti cu ideea ca celor din PNL Romania le pasa de dvs. Corespondenta cu vreun partid din Romania nu o sa va salveze de la izolarea pe care singuri v-o impuneti.

  3. AMN, PL si PLDM nu se unifica din cateva motive bune. AMN e contra aderarii NATO, PL e pro. AMN si PLDM nu considera stringenta denumirea limbii in Constiutie, PL dimpotriva, considera foarte important. PLDM racoleaza fosti comunisti, PL nu poate accepta asa ceva. Singura varianta era PL + PNL, dar orgoliul si incapatanarea de a tine cu dintii de PNL Romania, caruia ii pasa cat negru sub unghie de dvs, nu va lasa. Mergeti pe drumul asta, sa vedeti ce o sa va dea cei de la Bucuresti..

  Celelalte puncte nici macar nu merita comentate. Ma bucur insa ca in sfarsit am clarificat niste aspecte, daca mai aveam vreo urma de indoiala.

 9. Pentru Jay:
  „2. Ghimpu nu a spus niciodata asemenea lucru, ca PL nu se asociaza cu ideea de Unire. A spus ca scopul AIE nu e Unirea, ceea ce e cu totul altceva. Nu mai dezinformati. Va amagiti cu ideea ca celor din PNL Romania le pasa de dvs. Corespondenta cu vreun partid din Romania nu o sa va salveze de la izolarea pe care singuri v-o impuneti.”

  Draga Jay inteleg ca esti un PL-ist inrait si nu vezi mai mult dekit iti arata Ghimpu sau Kirtoaca.
  Comenteaza te rog ce a avut in vedere deputatul PL Munteanu Valeriu kind a spus intr-o emisiune ca ca foarte multi iubesc sa faca aceste trimiteri la PL ca vor unirea cu Romania,
  „Valeriul Muntean – dar eu vreu sa spun ca nu exista nici in statutul partidului, nici in programul politic sau programul electoral asa”.

  Este o minciuna ca VM a spus asa, sau poate intraevar fiind neexperimentat si provokindul la diskutii el a raspuns cum este si PL se joaka cu deklaratii proromanesti pentru a rupe voturi si nu sunt sinceri.

  Aici linkul emisiunii: http://jurnaltv.md/#decret-anulat-121342
  In coltul drept al ecranului este un ceas deasupra cuvintului DIRECT, da la ora 21:24.

 10. Pt Jay

  Eu nu am nimic in comun cu simpatiile tale politice.

  Nu renunt la nimic ce am spus pina acum.

  Respect si promovez principii, nu persoane. Noi am mers inaintea PL-ului mereu. Ei sint in Parlament si sint mai vizibili, dar nu atit de principiali. Cred ca e totul foarte clar, pt ca nici noi nu existam de o zi.

  Totul ce e facut pe linia relatiilor cu Romania, nu e meritul PL sau PLDM, ci al tuturor – si poate, al meu, mai mare – ca am contribuit la demolarea comunistilor. Filat l-a votat pe 4 ani pe Voronin, iar Chirtoaca ne invata cum sa-l votam. Eu am avut ocazia sa il votez de doua ori si nu am facut-o. Nimeni nu se compara cu mine in privinta prinicipailitatii. De aceea nu sint agreata, dar nici nu am nevoie sa ma agreeze neprincipialii, „pragmaticii”, mancurtii, de fapt.

  PNL si Crin Antonescu ce vor face, aceea vor avea. Eu am spus de mine. Cred ca Antonescu are viitor, mai mare decit Basescu. E treaba mea cu discursul meu, nu-l bag pe git nimanui, dar cred ca am dreptate in continuare. Asa cum am avut in toate dreptate, asa voi avea si in aceasta privinta.

  Repet – PDL e un partid de oligarhi, care sint prea bogati cind poporul e tot mai sarac. Asta nu e normal. Nu cred in viitorul PDL si al PL. Lasa-ma cu „obsesiile” mele. Nu vin pe blogul cuiva sa le bag.

  2. Nu stiu ce intelegi tu din ce spune Ghimpu. El a spus ca si basescu i-a spus ca nu va fi niciodata Unirea. Apoi si-a dat seama de prostie si a incercat sa se corecteze. Dar trenul a plecat. Iar Valeriu Munteanu a spus-o la Jurnal TV sau Publika TV – ca ei nu au in program Unirea. Noi, insa, pledam si nu credem in clasa politica actuala care nu include PNL, pentru ca sint cu frica de rusi. De aia nu ne plac.

  Dezinformezi puternic tu. Ghimpu a spus de PL si Munteanu – la fel, si nu de AIE.

  Lasa-ma cu ideile mele si cu problemele noastre. Stiu ca va deranjeaza intotdeauna cei care va dau cu sare in ochi. Inchideti ochii si uitat-va doar unde va place. Eu nu va invit sa va obositi cu obsesiile noastre. Eu nu frecventez bloguri straine, nu dau lectii, nu critic. Fac ce vreau pe blogul meu pentru cei corecti si tari d efire.

  Nu amgi – nici PL nu e pentru NATO. Nu a putut impune asta, s-a ferit de NATO, se fereste sa spuna ca trebuie sa iesim din CSI. Deci – tot „pragmatici”, adica, eu le spun mancurti – ca e de nevoie, de frica, de confort, de conjuncturism, oportunism, interes ingust – asta nici nu mai conteaza. Daca PL nu alerga dupa functii si spunea asta, unii mai cedau, pentru ca aveau nevoie de PL si nu aveau sa plece si ei cu (,) comunistii. Dar asa, PL s-a pliat pe programul lui Filat si Lupu, de AMN nici nu spun, astia au ramas cu fundul pe gheata. Deci, PL a vindut interesul national de dragul functiilor in stat.

  Nu uita prostiile pe care le scrii, pentru ca vom reveni la ele.

 11. Pt Jay

  Eu nu am nimic in comun cu simpatiile tale politice.

  Nu renunt la nimic ce am spus pina acum.

  Respect si promovez principii, nu persoane. Noi am mers inaintea PL-ului mereu. Ei sint in Parlament si sint mai vizibili, dar nu atit de principiali. Cred ca e totul foarte clar, pt ca nici noi nu existam de o zi.

  Totul ce e facut pe linia relatiilor cu Romania, nu e meritul PL sau PLDM, ci al tuturor – si poate, al meu, mai mare – ca am contribuit la demolarea comunistilor. Filat l-a votat pe 4 ani pe Voronin, iar Chirtoaca ne invata cum sa-l votam. Eu am avut ocazia sa il votez de doua ori si nu am facut-o. Nimeni nu se compara cu mine in privinta prinicipailitatii. De aceea nu sint agreata, dar nici nu am nevoie sa ma agreeze neprincipialii, „pragmaticii”, mancurtii, de fapt.

  PNL si Crin Antonescu ce vor face, aceea vor avea. Eu am spus de mine. Cred ca Antonescu are viitor, mai mare decit Basescu. E treaba mea cu discursul meu, nu-l bag pe git nimanui, dar cred ca am dreptate in continuare. Asa cum am avut in toate dreptate, asa voi avea si in aceasta privinta.

  Repet – PDL e un partid de oligarhi, care sint prea bogati cind poporul e tot mai sarac. Asta nu e normal. Nu cred in viitorul PDL si al PL. Lasa-ma cu „obsesiile” mele. Nu vin pe blogul cuiva sa le bag.

  2. Nu stiu ce intelegi tu din ce spune Ghimpu. El a spus ca si Basescu i-a zis ca nu va fi niciodata Unirea. Apoi si-a dat seama de prostie si a incercat sa se corecteze. Dar trenul a plecat. Iar Valeriu Munteanu a spus-o la Jurnal TV sau Publika TV – ca PL nu are in program Unirea. PL, nu AIE! Noi, insa, pledam si nu credem in clasa politica actuala, in care nu se vede si PNL, pentru ca sint cu frica de rusi. De aia nu ne plac.

  Dezinformezi puternic tu. Ghimpu a spus de PL si Munteanu – la fel, si nu de AIE, ca nu au in program Unirea.

  Lasa-ma cu ideile mele si cu problemele noastre. Stiu ca va deranjeaza intotdeauna cei care va dau cu sare in ochi. Inchideti ochii si uitat-va doar unde va place. Eu nu va invit sa va obositi cu obsesiile noastre. Eu nu frecventez bloguri straine, nu dau lectii, nu critic. Fac ce vreau pe blogul meu pentru cei corecti si tari de fire.

  Nu amagi – nici PL nu e pentru NATO. Nu a putut impune asta, s-a ferit de NATO, se fereste sa spuna ca trebuie sa iesim din CSI. Deci – tot „pragmatici”, adica, eu le spun mancurti – ca e de nevoie, de frica, de confort, de conjuncturism, oportunism, interes ingust – asta nici nu mai conteaza. Daca PL nu alerga dupa functii si spunea asta, unii mai cedau, pentru ca aveau nevoie de PL si nu aveau sa plece cu (,) comunistii. Dar, asa, PL s-a pliat pe programul lui Filat si Lupu, de AMN nici nu spun, astia au ramas cu fundul pe gheata. Deci, PL a vindut interesul national de dragul functiilor in stat.

  Nu uita prostiile pe care le scrii, pentru ca vom reveni la ele. In general, eu degeaba ma consum cu tine, pt ca tu esti incapatinat, dar o fac sa citeasca si altii…

 12. Eu nici nu am spus ca aveti ceva in comun cu simpatiile mele politice, si ma bucur ca nu este asa. Si nici nu v-am cerut sa renuntati la vreo afirmatie. Lumea deja s-a convins in ce ape va scaldati si ce drumuri urmati.

  Nu va opreste nimeni sa ajungeti si dvs cu „principiile” dvs in Parlament si sa promovati acolo proiectele pe care le aveti. Deunazi va suparati pe Jurnal TV, la fel si cand s-au lansat tot asa i-ati atacat, ca de ce nu va invita la emisiunile lor, de parca cineva ar avea vreo obligativitate sa invite un partid anume. Poate ca ar trebui sa va intrebati de ce va tot legati de ideea asta „eu impotriva tuturor”, cand spuneti ca toti ceilalti sint prosti, numai PNL e bun. Asta nu doar grandomanie e, asta e desconsiderarea oricarui alt partener de dialog.

  Da, cu totii punem umarul, fiecare in felul sau, mai mult sau mai putin vizibil, la ceea ce se face pe linia relatiilor Romania – Moldova. Noi aici vorbeam de PDL si rezultate concrete ale unor lideri ai sai. Nu inteleg ce aveti in vedere cand spuneti „Chirtoaca ne invata cum sa-l votam”. Stiu – „nimeni nu se compara cu dvs in privinta principialitatii”, sinteti unica si irepetabila. Toti din jur is prosti. Dvs ne iradiati pe toti ceilalti cu bunatatea si principialitatea dvs. Ar trebui sa fim recunoscatori, numai ca noi, in nimicnicia si ingratitudinea noastra, sintem nesimtiti ca nu o facem.

  Antonescu ar putea avea viitor in Romania, insa in Moldova interesul sau e zero. In afara de Busoi care mai vine din cand in cand, atunci cand vine vorba de alegeri, in rest interesul acestui partid pentru Moldova este ca si inexistent. Nu am avut a ne bucura macar de o singura vizita a lui Antonescu in Moldova, de cand il stiu, si nici nu am auzit vreodata pomenind de oamenii din Moldova in discursurile sale. Pur si simplu nu ii pasa.

  PDL – „partid de oligarhi” – asta tine de politica interna a Romaniei, nicidecum a Moldovei. Noi aici discutam de Moldova. Daca ma intrebati pe mine, nu-s in PDL nici mai multi, nici mai putini oligarhi decat in celalalte partide, care de 20 de ani de cand ne guverneaza, nu au fost in stare sa faca ceva viabil pentru Romania. Cu totii s-au rotit la putere si si-au urmarit interesul. Dar asta e o alta discutie si o deviere de la subiectul pe care il discutam.

  Ce putea sa spuna Ghimpu in fata jurnalistilor, ca a venit Basescu sa faca Unire? Pe Valeriu Munteanu nu il cunosc si nu-i nici declaratia. Daca a declarat asa ceva, padure fara uscaturi nu exista. Or fi si in PL unii care vorbesc fara sa gandeasca. Daca voi avea ocazia il voi intreba pe acest Munteanu daca a spus asa ceva, si de ce a spus. Asta nu inseamna ca reprezinta pozitia oficiala a PL sau a lui Ghimpu.

  Stim foarte bine ce a spus Ghimpu, si lumea stie cine dezinformeaza sau nu. Avand in vedere ca nu scapati nicio declaratie lansata de ziarele rusesti, care fac din manipulari un adevarat sport (sa ne amintim recent de asa-zisa declaratie a lui Dan Balan, infirmata de acesta), putem sa ne facem o concluzie.

  Puteti sa ne dati cu „sare in ochi” cat doriti. Stati linistita ca numai de asta nu putem dormi. Nu dati lectii, nu criticati? Dar ce faceti aici, scrieti poezii? Haideti, va rog.

  Majoritatea oamenilor din PL sint pentru NATO. Insusi Chirtoaca a declarat asta in mai multe randuri. Ca sa vedem cu adevarat cine amageste si dezinformeaza, sa luam niste pasaje din programul PL:

  „Activitatea principală a PL este promovarea valorilor liberale pentru democratizarea societăţii şi includerea noastră în familia europeană. PL consideră că doar realizarea cît mai rapidă a acestor valori poate oferi Republicii Moldova şansa de aderare la Uniunea Europeană şi NATO.”

  „Numai respectând aceste valori, Republica Moldova se va putea integra în structurile Uniunii Europene şi NATO. Numai prin deschidere politică, economică şi culturală, Republica Moldova va ajunge la acel nivel de prosperitate şi putere, care îi va permite să obţină un loc bun alături de lumea civilizată”

  „Pentru atingerea acestor deziderate PL va elabora şi adopta o nouă Constituţie […­] suplimentând şi:
  – excluderea neutralităţii prevăzută de art. 11 al Constituţiei, întrucît prevederea actuală împedică integrarea republicii în NATO.”

  Sursa: http://pl.md/pageview.php?l=ro&idc=13

  PL nu e singur la guvernare, ca daca erau numai ei, azi eram deja in Romania re-unificata. Daca dvs va imaginati ca poti impune la toti ceilalti sa joaca cum vrei tu, ne credeti naivi. E suficient sa ne uitam la ce au facut cu decretul d-lui Ghimpu. Asa ca va rog, nu ne mai dati lectii.

  Insulta si jignirea celor cu care dialogati a devenit deja proverbiala, asa ca va rog sa consemnati undeva bine „prostiile” mele si la timpul oportun sa vedem cine cui are ce sa aminteasca.

 13. @ Bogdan:

  Mai, eu am tot dreptul sa fiu PL-ist (imi pare rau ca nu pot fi si membru, ca nu am cetatenie) – cum si tu ai tot dreptul sa fii PNL-ist. Nu vad care e problema. „Inrait” sau nu, asta nu poate decat sa judece un om neutru. Iar tu nu poti pretinde asta.

  Muntean a spus o realitate – in statut si in program nu se vorbeste de Unire. Daca iti amintesti – Rosca era cel mai mare „adept” al Unirii, si ai vazut ce a facut netrebnicul. Degeaba ai in statut sau in program Unirea, daca toate actiunile tale converg in sens total opus. Ce folos daca scriem pe frunte Unire daca pe urma ne apucam si facem jocul comunistilor, lovind in toti oamenii care incearca sa faca ceva pentru tara asta (aluzie intentionata).

  Nu mai zic ca unii vor un surogat si propun „uniuni – interstatale”, un fel de federalizare a Romaniei.

  Am dat pe link la momentul indicat de tine, si nu am gasit acea declaratie. Voi lua de la capat toata emisiunea, posibil nu mi-ai dat momentul corect.

 14. Pt Jay

  Raspund numai la ce e strict necesar, ca nu prea am timp de vorbit in van.

  Aici Chirtoaca ne invata cum trebuia votat Voronin. Bine ca l-a votat Filat. http://www.pavlicenco.md/2008/09/23/chirtoaca-filat-despre-4-aprilie-2005/

  Problema Antonescu nu vreau sa o discut cu un Jay. Nu vreau.

  Este corect „a trage concluzie”, nu „a face o concluzie”.

  Pot fi multi pt NATO, ar fi bine sa si o spuna. Sa faca si o initiativa in Parlament in acest sens. Eu am adunat semnaturi si am facut Expunerea de motive.

 15. Am revazut articolul respectiv, unde de altfel am si postat, si am si criticat nazbatia spusa de Dorin. Revazand acel video, presupun ca ideea exprimata de el era ca nu era nevoie sa voteze in corpore toti deputatii, ca sa compromita total opozitia, ci daca tot au facut acel gest rusinos, se puteau limita la minimum necesar.

  Dar sa ne legam asa de orice detaliu, d-na Pavlicenco..dvs nu ati spus nicio prostie sau nu ati facut nicio gafa, in viata dvs? Haideti sa fim seriosi..mai era un moment cand l-ati acuzat pe Chirtoaca de faptul ca a dat mana cu Lupu, la nu stiu ce festival sau ceremonie. Vad ca pe-asta ati uitat-o.

  Multumesc de observatie, dar „a face o concluzie” se foloseste intens in Moldova, dupa cum se vede si aici, la utilizatorul Cram:

  http://www.opinii.md/intrebare/19230/windos/

  De atatia ani de cand merg pe acolo, s-au mai prins si de mine unele expresii (am deja obisnuinta de a spune „trebuie de mers” in loc de „trebuie sa mergem” etc) pe care le preiau involuntar. Nu ca ar fi o tragedie, intra la categoria regionalisme, pe care nu le consider gresite.

  Aceeasi expresie se foloseste si in Oltenia, de unde este mama mea. Nu vad o problema in asta.

 16. @ Bogdan: am gasit declaratia lui Muntean. Eu m-am ghidat dupa ceasul clip-ului, si nu cel de sus.

  Evident ca Muntean n-a dat cel mai bun raspuns. Era incoltit de domnul acela mai rotofei si de Corman, si atunci a batut in retragere. Nu-i gasesc scuze, il locul sau as fi spus clar: „Copilul la care faceti referire este Romania, asa cum a spus si inaintasul meu, Eminescu, sintem romani si punctum.” Dar in asemenea momente te mai si pierzi cu firea.

  Poate ca PL nu intotdeauna isi asuma public mesajul unionist. Poate ca nu intotdeauna pun punctul pe i. Dar faptic, acest partid actioneaza pentru re-intregirea tarii. Si nicio declaratie sau gest interpretat malitios nu o sa ma convinga de contrariu.

 17. Nu vreau sa spun ca PL nu era pentru reintregire atit timp kit a fost in opozitie, dar acum fiind la guvernare se intoarce roata si deseori bat in contrariul, dar mai este un moment, fiind asa sinceri atunci, cred ca acum avind posibilitate trebuie si mai mult de pus accentul pe acest lukru.

 18. Bogdan, perfect de acord cu tine. Numai ca vezi tu, sint un pic responsabili si de unitatea acestei aliante, fara de care comunistii ar fi inapoi in scurt timp. Dar in esenta, sint de aceeasi parere, ca trebuie asumat public mesajul unionist, nu mai e timp pentru ezitari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *