In MallDOVA, mai n-am primit-o “la bot” sau Neoficial, dar rusa e prima limba in RM

Observati culorile steagului rusesc al MallDova? Va pare intimplator?

La inceputul lunii august voi avea o ceremonie in familie si imi voi revedea, cu aceasta ocazie, fiica, dupa un an. Am mers si eu ca omul la magazin sa imi iau vreo haina pe potriva pentru nunta surorii ginerelui meu, deoarece nu mi-am improspatat garderoba de prin 2006, de la nunta fiicei. Aceasta problema ma intereseaza mai putin, desi le dau dreptate prietenilor care ma conving de contrariu.

Si, pentru prima oara, am fost la “MallDOVA”, cu toate ca ma pornisem intr-un alt centru comercial. Ce sa spun? Despre haine ca despre haine. Ca in Occident – o varietate extrema, dar nu ai ce cumpara. Si cum mie nu-mi place sa imi pierd timpul cu shop-ingul, ne-am oprit si noi, ca eram cu o nepoata, la niste hainute pe care am hotarit sa le cumparam. Ne apropiem de tejgheaua unde, la casa, era o tinara simpatica, dar – ca de obicei in RM – foarte rece. Nu, la noi, amabilitatea, care uneori te si irita in Occident, nu exista. Nici pe departe. Acolo vinzatorul stie ca de comportamentul sau depinde prosperitatea societatii comerciale. La noi – “sa-si bata capul patronul”. Deci, manifesta o atitudine de parca tu ii esti dator, nu el este interesat ca tu sa cumperi.

Prima intrebare a fost – in ce limba credeti? Corect – in rusa. “Vi beriote oba ati platia?” (Cumparati ambele rochii?) La care ii raspund – “Dar de ce ma intrebati in rusa?” Raspuns aiuristic: “Prediduscii pokupateli govoril na russkom i tak u menia ostalosi v golove” (Cumparatorul precedent vorbea ruseste si asa si mi-a ramas in cap).

I-am spus ca asta nu e argument. Mai intii te adresezi in limba de stat, fie “moldoveneasca”, daca nu-ti place sa ii zici “romana”, dupa care, daca acel cumparator nu pricepe sau nu vrea sa vorbeasca in romana, treci pe limba lui, daca o cunosti – rusa, engleza, franceza, spaniola, germana, italiana, turca etc. Si daca anteriorul cumparator vorbea turceste sau armeneste, trebuia si mie sa mi te adresezi la fel? I-am spus ca astept sa isi ceara scuze. Ca doar nu sintem la Moscova, unde nu am putea nici incerca sa vorbim cu vinzatorii in romaneste. Domnisoara mi-a declarat ostentativ ca “nu-si va cere scuze”.

Sigur, i-am spus ca atita timp cit rusolingvii nu vor respecta majoritatea bastinasa romaneasca si limba de stat, nu va fi liniste si prosperitate in RM. Si plecam amarita, ca mereu in asemenea situatii. Dupa cum vedeti, nu s-a schimbat deloc situatia la noi, in intreg acel magazin se vorbeste mai mult ruseste si mie, de la bun inceput, mi-a parut sfidatoare aceasta denumire de MallDOVA. Adica nu Moldova, ci Maldova. Repet, ca am mai spus-o, – in toate companiile straine, in misiunile diplomatice sint angajate preferabil persoane rusolingve, care e bine daca stiu si limba “aborigenilor” romani. Adica Vestul inca ne percepe ca stat rusesc si nu ne doreste romanesc, occidental. De ce oare?

Si paraseam sectiunea, insa la iesire ceva a zinganit la aparatajul antifurt. Imediat a venit paza si a luat marfa, a verificat si s-a convins ca acea domnisoara antiromanca, ce isi mai argumenta pozitia ca “nu as cunoaste ce reprezinta”, de parca, pentru a cumpara marfa, trebuie sa studiez CV-ul si sufletul vinzatorului, nu scosese cipurile ce probeaza ca marfa e achitata. Adica, de ura antiromaneasca, fata nici datoria profesionala nu si-a facut-o, supunindu-ma umilintei de a se crede ca eu ies din sectiune cu marfa neplatita.

Atunci chiar m-am suparat si am chemat responsabila. Care s-a dovedit a fi o ruda a unui fost deputat/ministru respectat de prin primul Parlament, “democratic”. Insa ea nu se deosebea cu o iota de subalterna ei.

Iata aici vreau sa ii spun lui Chirtoaca si directiei care supravegheaza respectarea Legii privind functionarea limbilor vorbite pe teritoriul RM ca prevederile ei nu se respecta. Si cu toate ca Interfrontul cu agrarienii au ridicat-o la nivel de lege organica, ea ar trebui modificata de urgenta, pentru ca NU SE POATE CA IN RM – despre care AIE nu crede ca e stat multinational si ca dovada era intentia de a anula Conceptia nationala (nu stiu daca a mai facut-o!) – LIMBA DE COMUNICARE INTERETNICA SA RAMINA RUSA. TOCMAI DE ACEEA, INSA, ISI PERMIT TOTI SA TI SE ADRESEZE IN LIMBA ALTUI STAT. Atunci, in 1989, legea adoptata era intr-o  formula maximum posibila, acum ea trebuie modificata, daca vrem sa edificam un stat national romanesc, nu sa raminem in unul rusesc.

Va amintesc ce spunea Constantin Tanase despre posibila confruntare electorala a comunistilor si AIE-istilor pe “tarimul statalismului si moldovenismului”… A ramas un pas sau poate e deja facut, ca acestia toti sa concureze pe “tarimul prorusismului”.

Am pierdut foarte mult timp ca sa o conving pe sefa, mai intii, apoi si pe vinzatoarea romanofoba de cum trebuie sa se comporte cu noi, clientii, potentialii cumparatori. Si-a cerut fata, pina la urma, niste scuze printre dinti. I-am spus – nu cred ca se va schimba usor, dar trebuie sa stie ca, daca nu vrea sa il „jigneasca” pe rus adresindu-i-se  in romana, nici romanii autohtoni nu pot fi toleranti la infinit  cu aceasta calcare continua in picioare. Pentru ca majoritatea alor nostri trec imediat la limba rusa cind vinzatorul ne sfideaza in limba ocupantului rus, ca nu cumva sa il supare si pe vinzator, si pe ocupant.

Dar a mai fost ceva inimaginabil intr-un oras si o tara neguvernate si neguvernabile – eu discutam cu responsabila si vinzatoarea, iar paza, un “jlob” moldovean, se tot baga in discutii cu aparatul radio in mina si mai ca vroia sa imi dea „la bot” mie si nepoatei, declarindu-mi ca “e gata pentru orice”. Iar responsabila tacea. L-a expediat de acolo doar la insistenta indelungata a mea. Acum, spuneti-mi, nu au dreptate cei care isi iau lumea in cap si pleaca de aici, pentru ca nu e loc pentru demnitatea nationala?

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

290 Comments

Add a Comment
  1. De ce Va mirati??? La piata, in magazine,in centrele mari comerciale…foarte rar se vorbeste in limba romana…Moldovenii se coc la soare pentru a vinde produsul lor, crescut cu sudoare…iar rusii stau la umbra si nu stiu o boaba romana. Cat stau la tejhea..sar putea folosi de moment…sa studieze limba romana…Ar fi un avantaj…Doamnelor si domnilor de le tejghea…folositi momentul…

  2. ESTE NEVOIE URGENT DE URMATOARELE LUCRURI :

    – NU MAI CUMPARATI PRODUSE SI SERVICII DE LA CEI CARE NU CUNOSC MACAR PUTIN LIMBA ROMANA ;

    – NU MAI CALATORITI IN UCRAINA SI RUSIA DEOARECE RUSOFONII NICI NU VOR SA TREACA GRANITA IN ROMANIA SAU IN UE;

    – NU VA MAI ANGAJATII ACOLO UNDE COLEGII NU POT COMUNICA CU NOI IN LIMBA DE STAT.

    NU CRED CA MAI ESTE NICI UN SECRET CA pcrm ESTE VOTAT DE MINORITATI CARE URASC TOT CE ESTE MOLDOVENESC SI ROMAN.

  3. Госпожа Павличенко, я надеюсь, Вы достаточно толерантны, чтобы прислушаться к точке зрения ненавистных Вам venitici, (то есть русскоязычных). Поэтому я изложу свое видения этой проблемы.

    Я полностью с Вами согласна, что закон о функционировани языков на территории РМ не соблюдается. И вот почему: многие мои русскоговорящие знакомые жалуются, что на все их обращения на русском языке в государственные органы чиновники отвечают им исключительно на „государственном языке”. Хотя закон четко предусматривает, что чиновник ОБЯЗАН отвечать на том языке, на котором подана петиция (имеется в виду два языка, румынский и русский). Это вызывает крайнее недовольство петиционеров. Сам чиновник не всегда понимает, что он пишет, учитывая профессионализм нашего чиновничества, а каково простому смертному?
    Далее. Вы абсолютно правы, что „nu sintem la Moscova, unde nu am putea nici icerca sa vorbim cu vinzatorii in romaneste”, Вы были бы также правы, если бы то же самое утверждали относительно Лондона, Берлина и т.д., но РМ имеет свою специфику. Когда в 1991 году образовалось „независимое” государство русскоязычные уже жили здесь, это не мигранты в чужое государство, они равноправные граждане этой страны. И если на протяжении 50 лет русский язык был доминирующим на этой территории, то неразумно требовать, чтобы все население в одночасье заговорило на румынском. Вопрос, зачем??? Чтобы уважать местное население? Но ведь русскоязычные тоже местные, учитывая, что с 1812 по 1917 эта территория была провинцией России. Почему Вы хотите лишить меня права говорить на родном языке? Только потому, что вас больше? Тогда это уже не демократия а охлократия. А из программы PNL я поняла, что вы хотите построить демократическое государство, которое войдет в Европейский Союз и NATO и в котором будет соблюдаться Конституция и Закон, а не прихоти тех или иных политиков, временно находящихся у власти.
    Далее. Индия освободилась от Великобритании, а английский язык остался, и он не мешает, а даже очень помогает Индии на мировом рынке. Скажите, на каком языке Вы собираетесь общаться с армянами, азербайджанцами, казахами, теми же прибалтами? На английском? Французском, немецком? Зачем? Если русским вы прекрасно владеете, а английский вам еще надо учить и учить? Я имею в виду не только лично Вас, а всех молдаван. Устроив гонение на русский язык, вы, политики, осознанно или неосознанно обкрадываете свою молодежь, сужая тем самым их культурное пространство.
    Далее. Я думаю, мы бы не потеряли Транснистрию, а о коммунистах бы давно забыли, если бы в республике проводилась более мудрая политика в отношении языков. Коммунисты имеют так много сторонников не потому, что русскоязычное население их очень любит, а потому, что русскоговорящие бояться лишиться права на родной язык. А Вы, вольно или невольно, коммунистам подыгрываете.
    Даже при существующем положении вещей в обществе не будет антагонизма, если будет соблюдаться единственное условие, а именно: хочешь быть функционером – владей двумя языками. Все! На каком языке разговаривать между собой, люди сами разберутся. Хочет русскоговорящий быть чиновником и получать взятки, пусть будет добр и выучит в совершенстве румынский. И наоборот, чиновник-молдаванин должен знать русский язык. Такова на сегодняшний день реальность, если мы хотим мира в этой маленькой стране. Есть более важные экономические проблемы, которые надо решать вместе. А насчет продавцов тут уже было сказано много, материальный интерес заставит выучить и китайский.
    И еще. Только при БЛАГОЖЕЛАТЕЛЬНОМ отношении молдаван русскоязычные ответят им тем же.
    Еще раз насчет уважения. Людей уважают не за то, на каком языке они говорит, а за их поступки. Мне было бы гораздо комфортнее на каком-нибудь русскоязычном блоге, но я уважаю Вас как личность, как непродажного целеустремленного политика, поэтому слежу за Вашей эволюцией, пытаюсь преодолеть языковый барьер и надеюсь, что не вызываю у Вас ответной враждебности от того, что я русскоязычная.

    P.S. Мне было приятно прочитать на этом блоге миролюбивые разумные комментарии iurac-а.

  4. D-na Pavlicenco, ma adresez catre Dvs in limba care Va place ca sa nu ne umiliti ca nu invatam limba moldoveneasca. Dar sa stiti Va rog frumos ca limba rusa are statut oficial in Republica Moldova – e limba de comunitate interetnica. Si daca preocupati de limba in care vorbeste personalul, mai mult jumatate de populatie se gandeste ce-ar pune pe limba, ca n-au ce manca. Presupun ca Dvs aveti, daca vizitati diferite Malluri!

  5. Cu mare parere de rau, realitatea e asta pe care o descrieti dvs, chiar daca dela pr oclamarea independentei au trecut 20 de ani.

  6. Rusoaica, nu inteleg, chear asa de greu a fost sa scrii ceea ce ai scris tu , dar in romana?

    „И еще. Только при БЛАГОЖЕЛАТЕЛЬНОМ отношении молдаван русскоязычные ответят им тем же.”

    Cat despre atitudinea respectuasa a russofonilor, pai, am vazut, timp de vreo 70 de i-am tot respectat si respectat, si care e rezultatul?

  7. Мой комментарий почему-то не появился. Вы не хотите знать точку зрения инакомыслящих?

  8. romanul american

    …ACUM,POATE INTELEGETI…JANDARMII CEI …RAI!!!!

  9. pt Rusoaica

    Am cititi comentariul dvs, care este unul echilibrat, dar ar trebui sa realizati ca si rusii de la noi e timpul sa ne cunoasca limba si istoria noastra adevarata. fara suparare

  10. romanul american

    ….BUTAFORI …VA LAMENTATI, DAR,..CENZURATI SPERIATI…. AM COMENTATIAT : POATE ACUM IL INTELEGETI PE JANDARMUL ROMAN DIN PERIOADA INTERBELICA …..

  11. MAE cei cu voi cei cu UNTILA nu vrea sa dea afacerea lui cu masinile si se opune legii de import; URIT DE TOT URIT DAR VIN ALEGERILE

  12. Pt roman

    Cui i-ati adresat mesajul despre Untila? noi nu avem nimic in comun – PNL nu e partid parlamentar si nu votam legi. Untila afost mereu un mare smecher, dar cred ca asta va tine pina la un moment. Pt toate se plateste – si pentru nevotarea desfiintarii tribunalelor economice, si pt importul de masini, despre care nu stiu bine ce se spune, probabil e vorba de inregistrarea celor care sint aduse de peste hotare si nu se inregistreaza, apoi pleaca, daca nu gresesc…

  13. P-u Rusoaica:

    In primul rind nimeni n-a scris in Constitutie ca noi avem doua limbi oficiale: L. Romana si a voastra. Si imi pare bine ca tot mai multi oameni nu cunosc l voastra de OCUPANTI . Eu vorbesc l.Rusa la 99% si din aceasta cauza nu-mi place de voi ,p-u ca EU PROSTUL CUNOSC LIMBA VOASTRA DE DOI BANI CARE MAI DEPARTE DE SIBERIA ,CAZAHSTAM ,TURKMENISTAN SI ALTE TARI BANANIRE nu SE FOLOSESTE dar voi domnilor OCUPANTI DE DESTEPTI CE SUNTETI NU STITI NICI O IOTA.
    Ai dat un exemplu foarte bun d-e India si L Engleza . Doamna nu compara Engleza cu limba rusa. Cred ca si un aborigen din Papua-Guineya stie ce e aceea Engleza
    Mi-a placut foarte mult exemplul cu Pribaltica, d-na Rusoaica da ei pe voi v-au numit OCUPANTI inca de prin 1994 – 1995 , si iata unde au ajuns, in Europa. Lituania de la 1 ianuarie intra in zona Euro,ostolinoe vseo lishnee zdesi )))
    dar unde am ajuns noi din cauza voastra A RUSILOR SI A RUSIEI….
    Rusia ,alias voi rusii sunteti, ati fost si veti fi cea mai inapoiata tara din lume ,daca sa coraportam bogatiile subterane si teritoriul tarii voastre.
    Republica Moldova nu va avea niciodata specificul ei, chiar ti-o spun eu Generatia 1980, ca daca nu da Doamne si ne vom tine dupa parerea rusilor ca Funtionarul trebuie sa cunoasca si l. Voastra apai doamna vom ramine cea mai inapoiata tara din lume ,numai Rusia ne va intrece cu citeva puncte

    PS: Rusia este o Federatie – aceast-i o prostie chiar si in tarile ocupate de ia se impune ca Funtionarul rus sa nu vorbeasca decit RUSA, adica doamna dute prin Caucaz, Tatarstan ,in Siberia si te vei convinge cum acolo se ia in consideratie interesele bastinasilor si intreaba-i pe ei de ce nu pot vorbi in limba lor materna cu funtionarii ,ne mai vorbind in Magazine .
    Ca sa fii respectat trebuie singur sa poti sa respecti

  14. Pt romanul american

    Nu inteleg ce inseamna cenzurati speriati. Nu am cenzurat nici un mesaj la acest articol.

  15. Pt Rusoaica

    Nu inteleg despre ce comentariu vorbiti. Toate comentariile sint ok-eizate… Eu astazi nu stau pe net, sint in provincie. Cit priveste raspunsul, sint de acord intru totul cu vizitatorul Vlad. Asta e raspunsul. Toleranta este prea multa din partea romanilor si aproape ca lipseste din partea alogenilor.

  16. Pt Rusul

    Limba rusa a capatat statutul de limba de comunicaRe interetnica intr-un context anume. Acum sint alte timpuri. Nu exista nici o tara in care limba oficiala/de stat sa nu fie si limba de comunicare intre diferite etnicii in acea tara. Tocmai din cauza acestei prevederi sint probleme si neintelegere in societatea noastra si rusii nu se simt confortabil, iar romanii rabda, dar e totul pina la un timp. Invatati limba roamana, ca sa pretindeti totul ce pretind romanii. Altfel, cu numai limba rusa, nu va veti integra nici in Moldova, nici in Romania, nici in Europa.

  17. Pt valentyn

    1. Blogul meu mi-l administrez numai eu.
    2. Agresivitatea e in capul dumitale si in idolii pe care ii ai.
    3. Nu te-ai exprimat omeneste, ci cu rautate.
    4. Apucati sint mancurtii pe care ii idolatrizezi.
    5. In afara de PL – toti restul sint mancurti mascati sub denumirea de „pragmatici”.
    6. Ce folos ca se declara romani, daca au aplicat sa renunte la cetatenia romana, ca sa puna mina pe mandatul de deputat?
    7. Ce folos ca se declara ca si ei cunosc romana, daca vorbesc toti cu greseli – si Chirtoaca, si Filat, si Ghimpu. Asta e pentru ca nu sint si doctori in filologie, asa ca mine. Plus ca Filat si Ghimpu nu stiu nici o limba straina – eu stiu patru.
    8. E jlob si paza ceea de la mall si toti cei care agreeaza asemenea comportament.

  18. Pt AlexCarbune

    Mai cititi o data articolul meu si veti gasi raspunsul.

  19. Asta este RM,o tara bananieraSa ne faca noua romanilor un bozgor in Harghita sau Covasna asta ,l-am pune colet si il trimitem la Budapesta.Dar asta sunteti voi maldavanii ,veriga slaba a romanismului.In 1812 ptr. un blit de laturi rusesti ati uitat si de mama si de tata si ati devenit rusi in toata regula.

  20. D-na Pavlicenco, chiar credeti ca nu inteleg/nu stiu ca corect se scrie comunicaRe ca subliniati greseala mea? Limba rusa a capatat statutul de comunicaRe interetnica in mod natural. Legea doar confirma situatia creata de multi ani inainte.
    Acum, ca potentialul alegator vreau sa Va dau niste intrebari si as astepta raspunsuri clare fara echilibristica oratorie:
    Nu Va pare ca mai actual in loc sa ne certam cine si in ce limba vorbeste sa facem treaba, dar nu supurari de doi bani cine si in ce limba v-a raspuns?
    Nu va pare ca aceasta dezbina societate?
    Nu va pare ca tema limbii in societatea noastra multiculturala si polietnica doar creeaza tensiuni?

  21. Romanule american,astia asa sunt de tampiti incat nu ii inteleg nici pe ce tin Waffen -SS,dar pe jandarmul roman.

  22. Doamna Vitalia,
    In primul rind tin sa va arat respectul pentru munca grea pe care o faceti ca sa destupati creierul unor basarabeni zombati de ocupantul slav. Demnitatea,mindria de a te simti acasa in tara ta nu poate fi negogiata pentru ca nu vrei sa fii nepoliticos cu niste nesimtiti cuceritori aroganti care au facut mult rau acestei natii. Este greu de inteles de ce trebuie sa maninci bataie in centrul Chisinaului pentru ca porti straie nationale si vorbesti romaneste(limba romana nu este numai limba Tarii Romanesti-e posibil ca de aici sa fie pentru unii basarabeni o neacceptare a denumirii ei-ci si a Dobrogei, Olteniei,Ardealului, Maramuresului , Moldovei, Basarabiei,Banatului,deci a poporului roman,).
    Rusii trebuie sa ne respecte ca sa-i respectam,dar ei au o mentalitate de nesimtiti.
    Totusi din cite i-mi dau seama , Basarabia s-a trezit. Sarut mana.

  23. @Rusoaica Am postat un text referitor la limbile oficiale prin lume dand exemplu si India ( cred ca m-ai citat dar ai facut-o dupa ureche ) . In india sunt 18 limbi oficiale ( plus alte zeci locale ), india a fost unita, organizata si civilizata de catre britanici ( organizarea Indiei si acum este federala dar la o scara mai mare,locul miilor de regate find luat de cateva zeci de state fiecare cu religia, limba si istoria specificul lui ). A fost o solutie de compromis sa se adopte o limba de circulatie internationala in locul unei limbi locale ( iar indienii profita de pe urma faptului ca invata ca a 2-a limba engleza, emigrantii indieni in lume se integreaza mai repede datorita englezei )

    La finalul textului spuneam ca nu se aplica exceptiile in legatura cu limba oficiala in R.M. Moldova a fost ocupata, nu unita din mii de faramite. Mai mult, a fost rupta dintr-o tara din care apartinea istoric,lingvistic si d.p.d.v al constiintei nationale. A fost supusa foametei, deportarilor si miscarilor ” strategice” de populatie, locul localnicilor fiind luat de colonisti (cati rusofoni au ajuns in R.M si cati englezi in india sau invers, indieni in marea britanie? ). in r.m limba populatiei locale era si inainte venirii rusilor aceeasi asa ca nu se punea problema ca nu se intelegeau intre ei. Limba de comunicare cu etniile in r.m ar trebui sa fie limba Romana, limba majoritatii nu cea a minoritatilor! Asa ca hai sa nu mai comparam merele cu perele si o istorie locala cu o alta cu un alt specific! Englezii pe unde au fost au civilizat si au ramas in relatii bune spre foarte bune cu fostele colonii ( unele inca mai apartin formal de regina ca o forma de respect : Canada, Australia ). Rusii au stiut doar sa macelareasca, sa deporteze si sa infometeze ! Sa mai amintesc si de transnistria, cecenia , georgia si altele?

  24. # Vitalia Pavlicenco spune:
    16 July 2010, la 19:07

    Pt AlexCarbune

    Mai cititi o data articolul meu si veti gasi raspunsul.

    am inteles ca ati intrat in magazin, ati ales niste haine iar vanzatoarea v-a intrebat si raspuns in rusa. in orice mall sunt mai multe magazine cu aceeasi marfa, nu era mai bine sa incercati in alta parte? chiar daca nu va place sa umblati prin magazine…

  25. Vitalia Pavlicenco spune:

    16 July 2010, la 19:07
    Pt valentyn

    „7. Ce folos ca se declara ca si ei cunosc romana, daca vorbesc toti cu greseli – si Chirtoaca, si Filat, si Ghimpu. Asta e pentru ca nu sint si doctori in filologie, asa ca mine. Plus ca Filat si Ghimpu nu stiu nici o limba straina – eu stiu patru.”
    Doamna Pavlicenco, Dumneavostra tot vorbiti cam anaposa in limba romana, adica vreau sa spun ca aveti un limbaj cam stalcit si o exprimare foarte foarte „moldoveneasca”, dar in sens critic

  26. Pt AlexCarbune

    Pacat ca cititi si nu intelegeti. Am ales, ceea ce necesita timp, eram la capatul umblatului, i-am dat, cit ea batea suma si ambala, vorbeam cu ea, am vazut ca nu ai cine vorbi si ieseam, dar cind la iesire s-a vazut ca ea nu desensibilizase cipurile antifurt, am fost nevoita sa astept sa imi verifice – altii – marfa si am ajuns la concluzia ca ea, nervoasa in interior ca ii ceream sa recunoasca si ca nu are dreptate, nu si-a facut datoria nici ca vinzatoare muta. De aceea, le-am luat pe toate de la capat si am revenit si la discriminarea lingvistica. Acum ati inteles? daca sta e atit de important?

  27. Dna Pavlicenco, vorbind din experienta mea, eu am dat inapoi marfa daca nu mi-au placut conditiile chiar si dupa ce o platisem ( e un drept al consumatorului ).

  28. Pt moldovalahul SI O INTREBARE PENTRU TOTI

    Acum sa va fac o marturisire si astept sa reactioneze si alti vizitatori. Cei pe care eu ii consider ANTIROMANI au inundat Chisinaul cu autotursime pe care au agatat de antena masinii panglia numita a Sfintului Gheorghe, orange-negru, ca o sfidare pentru tricolorul romanesc. Observati asta prin oras. Nu e numai o panglica ingusta prinsa de antena, ci niste desene cu panglici late de vreo 30-40 centimetri cu un ordin Pobedi – al „Biruintei” pe panglica, incleiata pe sticlele autoturismelor pe dinauntru.

    Eu mi-am pus pe masina mea in dreapta in spate un lipici 10 cm pe 10 cm cu „I love Romania”. Am in masina tricolor, panglica ingusta pe care tot vreau sa il rog pe nepot sa o agate de antena. Dar stau la indoiala. Stiti de ce? ma tem sa nu-mi strice masina. Ce spuneti? Rusii si alogenii, rusolingvii stiu foarte bine ca noi, romanii din RM, nu le vom ataca masinile cu Gheorghievskaia lenta. Dar tot noi sintem siguri ca ei sint capabili de asta.

    Cind i-am spus nepotului meu mai in virsta s apuna I love Romania, mi-a spus ca se teme sa nu faca cineva rau masinii. Eu asta am riscat s afac. dar in privinta panglicii – ma tem.

    Pai, iata, e aceeasi situatie ca si in cazul limbii romane. Rusii nu se tem ca ne jignesc sau ca le vom spune ceva neplacut daca ei ne vor desconsidera, calca in picioare, dispretui sau nedreptati, pentru ca ne considera „muli”, adica un fel de catiri, magari. Dar stiu bine ca pe rusii lor nu trebuie sa ii jigneasca prin a folosi romana „lora”, adica a „noastra”. Ce spuneti?

  29. Pt AlexCarbune

    Am facut de multe ori si eu asta, dar de data asta deja platisem si nu mai aveam chef sa mai fac o runda intr-un magazin obositor din toate punctele de vedere. Era la capatul umblatului. Dra pe viitor voi face cum am mai facut. Si-apoi, daca nu era cazul cu chipurile, asta ca sa vada cei agresivi de aici, o lasam si eu balta, dar cind ciuda si dispretul ei s-au rasfrint si asupra lucrului, aici mi-a sarit mustarul. Am inteles – daca mai aveam vreo indoiala – cit e de puternica ura lor.

  30. Mult curaj si inainte, stimata doamna!

  31. Pentru toti care dezbat acest argument.
    In primul rind, intr-adevar, numele „Malldova” provine de la cuvintul englez „Mall” si se pronunta ca „Mol”.
    In al doilea rind, pe mare parte sunt de acord cu Dna Pavlicenco, insa vreau sa spun ca cea mai mare problema a limbii „Romane” este anume faptul ca foarte FOARTE putini oameni in aceasta tara o vorbesc corect. Deci, suntem departe de ideal si asta inca va dura mult timp, incepind de la felul cum se preda limba la scoli. Cea mai potrivita analogie care-mi vine in gind este Limba Engleza Britanica cum ar fi Romana de peste Prut, si Engleza Americana ar fi echivalenta cu „romana” Moldoveneasca. Rusolingvii nu toti sunt vinovati ca asa-i firea, doar totul vine de la scoala si de la parinti. Eu am crescut la Balti si 90% din vorbitori acolo vorbesc rusa in public, incepind cu soferii de rutiere, vinzatorii si desigur primarul Panciuc. Mai mult ca atit, avem multe scoli ruse. De unde sa le vie dorinta sa faca efortul sa vorbeasca Romana? Si mai ales una corecta, care lipseste multor „pretenzatori” de a sti romana.
    Cea mai interesanta observatie care am facut-o eu pentru a clarifica cit de grava e situatia la noi, este cind am lucrat in ONG cu voluntari din Corpul Pacii american. Ei au optiunea de a insusi ambele limbi pentru ca sa con-lucreze cu noi pentru 2 ani. Deci, cei care invatau Romana avea dificultate de a o practica si comunica caci majoritatea timpului se vorbea doar in Rusa. Cei care au invatat Rusa se descurcau bine si le era mai usor in general.
    Rusine.

  32. Daca veti fi multi care va afisati simbolurile romanesti nu vor avea ce sa va faca. Aratati-le inca odata ca sunt minoritari!

  33. sa, e adevarat, suntem un popor de fricosi, din pacate…. ubeori cred ca e genetic si nu se mai lecuieste

  34. Oricum va iubim, castigati-ne respectul!

  35. Mereu m-au iritat astfel de povesti. Mi se pare o umilinta totala pentru un popor ca in propria tara sa fi nevoit sa vorbesti alta limba decat cea pe care o vorbesti din mosi stramosi. Moldoveni, cand vi se mai intampla astfel de lucruri, enervati-va, luati atitudine, nu lasati pe nimeni sa va impuna ce limba sa vorbiti. Sunteti un popor latin mandru care nu trebuie sa se lase calcat in picioare.

  36. Nu cunoaşte Ghimpu şi Filat nicio limbă străină?:)))
    Ar trebui să vă fie ruşine pentru minciunile pe care le spuneti. Si de două ori trebuie să vă fie ruşine. Odată că spuneţi minciuni la adresa primilor doi oameni din stat: Preşedintele şi Premierul. Trebuie să vă fie ruşine că sunteţi o prefăcută, deşi scrieţi astfel de articole precum acesta, totuşi consideraţi că limba rusă vă este limba maternă.

  37. Pt Valentyn

    1. Ce limbi straine cunosc Filat si Ghimpu? Ma faceti sa rid.
    2. Am spus ca eu cunosc patru limbi straine – rusa, engleza, franceza, spaniola. Materna mea e romana. Nu va e rusine sa mintiti cu atita rautate?
    3. Terminati cu manipularile.

  38. ei, lasati, nu e chiar asa important, cate limbi stiu ei, e destul sa stie una, si buna. Apropo, cei de la conducerea celor mai dezvoltate tari din lume tot nu prea cunosc limbile straine. principalul e sa ai creier cu minti , si in el ganduri bune. Ca traducatori s-or gasi

  39. Mda,
    D-na Pavlicenco ati inclus limba rusa ca limba straina in portfoliul sau. Considerind acest fapt, va contraziceti cind spuneti ca nici Filat nici Ghimpu nu stiu limbi straine. Cel putin una straina ei o stiu, rusa 🙂

  40. # Rusul spune:
    16 July 2010, la 18:06

    Si daca preocupati de limba in care vorbeste personalul, mai mult jumatate de populatie se gandeste ce-ar pune pe limba, ca n-au ce manca. Presupun ca Dvs aveti, daca vizitati diferite Malluri!
    Ce prostie! Oare parintii nu v-au spus nici odata, ca nu e bine sa numarati banii cuiva?

  41. foarte adevarat,
    am avut doua experiente care m-au speriat:
    1) am vrut sa inchiriez un spatiu industrial prin intermediul firmei Metru Patrat. Patroana a vrut sa vorbeasca limba de stat doar la sfarsit, atunci cand incheiam afacerea. Pana atunci doar in engleza.

    2) acum doua saptamani a vrut sa cumpar un ceas de la un magazin situat in dreapta Catedralei, aproape pe colt cu Stefan ce Mare. Avea un ceas de dama ok, redus de la 3800 la 1500. Vanzatoarea a inceput sa inteleaga limba de stat, nu sa o vorbeasca insa, doar cand avazut ca eu cumpar ceasul.

    eu vorbesc rusa la nivel minimal, nu sunt din RM, dar nu am probleme sa vb cu nimeni in rusa meam, dar sunt socat de oameni care te sfideaza, si in sinea lor te badjocoresc, si asa se simt superiori, cu ajutorul limbii ruse.
    aceste persoane nu sunt doar rusi, ci si ucrainieni si gagauzi.
    eu nu inteleg: de ce limba ucrainieana nu este in locul limbii r

  42. eu nu inteleg: de ce limba ucrainieana nu este in locul limbii ruse?

  43. Dna Vitalia Pavlicenco a abordat o problema foarte actuala: discriminarea lingvistica a romanilor din R.Moldova, discriminare care este o consecinta a ocupatiei sovietice. Avem situatia respectiva pentru ca pana acum n-a existat vreun partid care sa-si puna drept scop llichidarea acestei discriminari.

    SPERAM CA PARTIDUL NATIONAL LIBERAL VA CHEMA LA BOICOTAREA MAGAZINELOR IN CARE CLIENTII NU SUNT SERVITI, PRIMAR, IN LIMBA ROMANA! NUMAI IN ACEST FEL PROPRIETARII MAGAZINELOR ISI VOR SCHIMBA ATITUDINEA FATA DE LIMBA POPULATIEI MAJORITARE. ACEASTA METODA A FOST VERIFICATA DEJA IN TARILE BALTICE (LITUANIA, LETONIA SI ESTONIA)!

  44. Pt Csango

    Si ucrainenii au fost supusi rusificarii, numai ca Ucraina e. totusi, stat, mai greu de controlat de Moscova, iar Moldovioara noastra e o jucarie in mina rusilor si a reprezentantilor lor aici. Toti etnicii din fostele state sovietice au fost supusi rusificarii si acum au toti sarcina sa se renationalizeze, sa isi dobindeasca identitatea si constiinta nationala.

  45. Pt Departe

    Da, rusa e limba straina si asa trebuie inclusa in CV-uri. Insa halal de om politic din RM care cunoaste, ca limba straina, numai rusa. ma amuzati, ca s anu spun ca iarasi ma faceti sa rid.

  46. Dna Pavlicenco , faceti atata galagie in loc sa va ocupati cu treburile casei , deja nu mai stiti de ce sa va legati , si se incep denumirile centrelor comerciale , culorile interfetelor lor. Dupa cum a mai scris un vizitator , puteati pur si simplu sa vorbiti in romana dar nu sa o provocati intentionat. V-o spun cu certitudine ca sunteti deja dusa cu pluta, si din neavind ce mai face , mai aruncati niste postari timpite pe net. Sincer am citit , si am ras in hohote 🙂

  47. Doamna Pavliceco,fix cu aceliasi impresii am plecat si eu cu sotia din acest magazin MALLDOVA.Am ramas tablou ce am vazut acolo.Nimeni nu vorbeste limba romana,majoritatea marfurilor sunt secihand,spalate,calcate si puse bine la punct.In schimb preturile sunt total aberante.Daca ati observat ,in vitrine scriu ca ofera mari reduceri,de facto ele nu exista,este o adevarata picileala. In acest MALLDOVA(ginditi-va bine la denumire) am vazut foarte putini cumparatori,ma mira cum supravetuesc.
    Dar important s-a intimplat mai tirziu,cind dintr-o convorbire cu o cunostinta cu stupuoare am aflat CA ACEST MALLDOVA APARTINE UNUI ROMAN,adica din Romania,mai mult decit atit directorul acestui magazin este tot din Romania.
    Vorbele lui Nicolae Dabija:VAI DE CAPUL NOSTRU

  48. Pt Adrian

    Ma bucur ca v-am amuzat, insa postarile majoritare la acest articol va contrazic si nu va dau dreptate. va dau ca exemplu ultima postare dupa a dumitale:

    „Doamna Pavliceco,fix cu aceliasi impresii am plecat si eu cu sotia din acest magazin MALLDOVA.Am ramas tablou ce am vazut acolo.Nimeni nu vorbeste limba romana,majoritatea marfurilor sunt secihand,spalate,calcate si puse bine la punct.In schimb preturile sunt total aberante.Daca ati observat ,in vitrine scriu ca ofera mari reduceri,de facto ele nu exista,este o adevarata picileala. In acest MALLDOVA(ginditi-va bine la denumire) am vazut foarte putini cumparatori,ma mira cum supravetuesc.
    Dar important s-a intimplat mai tirziu,cind dintr-o convorbire cu o cunostinta cu stupuoare am aflat CA ACEST MALLDOVA APARTINE UNUI ROMAN,adica din Romania,mai mult decit atit directorul acestui magazin este tot din Romania.
    Vorbele lui Nicolae Dabija:VAI DE CAPUL NOSTRU”

  49. o sinfura remarca MallDova se citeste Moldova (mall „mol” in engleza semnifica de obicei un hipermarket)

    acest mall apartine unei companii din turcia lucratorii careia mai mult vorbesc romana decit rusa … aici problema e ca toate buticurile, magazinele, cafenelele de acolo arendeaza de la compania turca spatiu comercial … doar nu credeti ca turcii sunt responsabili pentru faptul ca angajatii patria de acolo nu vorbesc romana nu?

    ps. in mall inca e ok, dar in elat e prapad acolo vinzatorii sunt impusi sa vorbeasca cu clientii in rusa (elat doar apartine pcrm)

  50. Dacă vă este aşa de greu să gândiţi şi nici nu realizaţi ce inepţii spuneti, să încerc să vă explic pe înţelesul dvs. Filat si Ghimpu cunosc cel puţin o limbă străină: rusa. Cum nu consideraţi rusa limbă străină, ar trebui să nu va mai daţi în psectacol si sa ziceti ca rusii nu va vorbesc limba, ei doar vb in limba dvs materna: rusa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *