Filat spune de Europa, dar se gindeste tot la Putin

Duma de stat a Rusiei a condamnat Decretul lui Mihai Ghimpu, prin care ziua de 28 iunie 1940 este decretata Zi a ocupatiei sovietice. Kremlinul are ca durere de cap conducerea R.Moldova, visind “destabilizare regionala”. Aceasta afirmatie privind “imprevizibilitatea in politica”, de care vorbesc sovinii rusi, arata ca ei au avut si au nevoie mereu aici de forte “previzibile” – sa plece capul in fata lor, sa nu vorbeasca de trecut (nu ca sa il mai si “defineasca” drept „ocupatie sovietica” si „ruseasca”), sa nu permita populatiei sa se considere romani, sa nu condamne crimele comunismului, sprijinit de Moscova (la noi e bun, la ei – mai putin), sa nu vrea retragerea trupelor ruse, sa plateasca fara a cricni gazele furate de comunisti si de separatisti, necontrolate la contorul – ce sta si azi – in Ucraina.

De fapt, Duma rusa, ca sa nu spunem rusii, ca ii “supara” pe unii de pe la noi, ne vrea fricosi, robi, fara economie adevarata, insaraciti din cauza ca nimeni nu investeste intr-un stat cu un URS in spate si o armata rusa peste Nistru.

Rusia, de fapt, prin pozitia antiNATO, nu doreste „pericolul” ca R.Moldova sa intre sub scut euratlantic prin unirea cu Romania, nu vrea sa aiba frontiera cu o tara NATO, ci o zona-tampon, care sa ii fie ei teritoriu cenusiu, in care sa se lafaiasca militar si sa intimideze Europa prin „garantia” armatei sale care, in 15 minute, poate distruge orice obiectiv din Chisinau. Poate si mai repede.

Decretul prezidential, care spune un lucru elementar – ca Armata Rosie a ocupat Basarabia si nu a mai plecat de aici – este doar un motiv pentru a-si arata dintii Putin si Medvedev. Nu stim ce “parteneriat moldo-rus” au in vedere imperialistii de la Kremlin, pentru ca, in inchipuirea lor,  el inseamna “va dorim supusi si obedienti in continuare”, sa nu cricniti in fata noastra, ca nu va cumparam vinul si nu va dam sau va scumpim gazele. Ca sa stiti cum sa ginditi, ce sa spuneti si ce decrete sa mai emiteti…

Stau si ma intreb – oare supararea zisilor nostri presedinti de partide nu cumva e generata de frica in fata Moscovei? Pentru ca, altfel, nu inteleg de ce unora, ca Filat, le este model Putin, si nu Saakasvili. Si am impresia ca, pe moment, urmarind si sedinta de miercuri a Parlamentului, mi se pare ca devine un fel de Saakasvili acum Ghimpu, chiar daca a simtit un pic gustul sprijinului nationalistilor si sare deja peste cal.

Ma intreb si “la ce a mai plecat Filat la Moscova, daca nu a reusit sa stopeze decizia Dumei privind Decretul lui Ghimpu?” A incercat el sa ii „consulte” pe partenerii “strategici” rusi si in alte subiecte, sa le sugereze ca nu e frumos ca o conducere a unui stat sa isi bata joc de un inalt oficial al altui stat, chiar daca l-a considerat mereu ca pe unul pus pe veci in buzunar.

Nu stiu ce credeti voi, insa eu vad miza stirii cu plecarea lui Filat la Moscova (cu familia, “dlia otvoda glaz”) in a da un mesaj alegatorilor de stinga sau comunistilor pe care i-a primit cu hurta in partid. Ca dreapta il voteaza pe Filat din disperare si din inertie primitiva…

E ceva putred aici. La fel ca si cu vizitele lui Filat la Voronin in perioada votarii-nevotarii lui Lupu. Cel mai groaznic este ca liderii AIE nu sint uniti intr-o pozitie privind retragerea neconditionata si imediata a trupelor ruse, asta fiind ceea ce i-a suparat pe dum-isti in Decret. Si daca nu se cere asta, inseamna ca trei lideri politici, care isi zic necomunisti, nu doresc iesirea celui de-al doilea stat romanesc din zona de influenta rusa, nu doresc parasirea orbitei rusesti, adica, ei nu vor decit in vorbe aderarea la UE. Cit de unirea cu Romania – care ar insemna obtinerea automata a unui scut de securitate ce ar aduce investitii straine, increderea in securitatea afacerilor pe acest pamint si imbunatarirea vietii fiecaruia, – nici nu mai spunem.

Zilele trecute imi spunea cineva care a vorbit cu persoane influente din cercurile Puterii de la Moscova ca aceasta mizeaza in viitoarele alegeri pe Lupu, Turcan si Filat. Zisa “Moldova Unita” deja baga bani nebuni in teritoriu. Am auzit ca si Lupu se extinde si se pune la modul propriu “pe roate”. De Filat – nu mai spun – stiti si voi cum e cu friptura de la Guvern. Misuna, misuna, misuna toti… De mai multa vreme, la noi s-a incetatenit o realitate – sa luptam impotriva comunistilor, dar sa nu-i atingem pe decidentii rusi de la Kremlin. Ce ar insemna asta? Ar insemna ca altii de aici, inclusiv de pe dreapta, sa le ia locul comunistilor in inima imperialista a cercurilor antiromanesti de la Moscova.

Inca dupa nealegerea lui Lupu peledemistii in teritoriu isi sunau membrii si nemembrii (de unde stim si noi) ca Filat se pregateste sa devina sef de stat. Nu degeaba a scris presa ca e un prezidentiabil pe care mizeaza Moscova. Totul se leaga. Ceea ce nu se leaga este speranta alegatorilor care au votat un partid fals liberal-democrat, care spune de Europa, dar se gindeste tot la Putin.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

69 Comments

Add a Comment
 1. Cand isi va schimba Vladimir Filat numele si in buletinul de identitate, atunci poate ca il voi crede… Dar asa, prea imi aminteste de Vladimir Lenin, Vladimir Vladimirovici Putin, Vladimir Socor. Numele Vlad („asumat” doar pentru publicitate) ar putea aminti de Vlad Tepes, dar , dupa cum vedem, miroase a dezamagire . Daca vreti sa aflati numele oficial al d-lui deschideti pagina gov.md la sectiunea cabinetul de ministri. In Lituania chiar si cei de alte nationalitati isi lituanizeaza numele in acte, nu doar la televizor.

 2. pacat ca ce 9 (8) rectori au aderat la un partid politic. Consider ca rectorii ar trebuie sa fie apolitici. Ma intreb insa, care avea sa fie reactie dn. Pavlicenco daca ei aderau la PNL?

 3. Dar ce spui, madamme Vitalia, despre atribuirea unui sediu pentru muzeul unde se vor comemora nenorocirile de a lungul timpului moldovenilor? Si asta pe 30 iunie… Mai nuanteaza-le, madamme, mai nuanteaza-le…

 4. Ce politica vulgara, murdara si primitiva!
  Rectorii au aderat la PLDM!
  Mare eveniment!? Dar cine sunt ei, aceşti rectori, care au transformat Universităţile noastre în nişte tarabe comerciale! Tot ei au colaborat „activ”şi cu PCRM-ul ,distrugînd tradiţiile pline de demnitate şi patriotism ale timpului Testemitanu,Radautanu…
  „Unde esti tu,Tepes ,doamne…”

 5. MA METEOR de unde ai aterezat aici ?daca de la ROMANIA uita de Moldova ca noi nu ne dorim unire slava domnului ca rusii ne-au eliberat de sub jugul vostru.Dar daca esti tu tradator moldovean atunci valiza si un car de tradator ca si tine in dar si fii sluga valahilor.

 6. Pt basile

  Nu adera rectorii la partide nationale, ci la cosmopolite si pragmatice, care stau la treuca. daca derau, nu faceam tam-tam, mie imi este rusine pentru girbovirea lor.

 7. Pt andi ioan

  Nuantam: consideram ca trebuie facut un MUZEU al HOLOCAUSTURILOR – romanesc si apoi celelalte – evreiesc, rusesc, rom, ucrainesc, leton, lituanbian, estonian, armenesc, cecen, azer, georgian. Va plac aceste nuante? Mie nu-mi place plierea romanilor in fata Holocaustului unei singure nationuni. Toti am avut holocaust si sint natiuni care au adus cvomunismul aici pe baionete sau ai carei reprezentanti i-au intimpinat cu piine si sare si cu flori, precum si cu drapele rosii. Dupa care isi mai fac holocausturi. Cine a adus comunismul in Rusia? Cine a fost in Sovnarcomul lui Lenin? Deci – toti, indfiferent de nationalitate – au participat la holocaustul impotriva romanilor si unii contribuie din plin si azi. De aceea nu separam holocausturile pe natiuni.

 8. Eu nu cred ca Filat trebuie criticat. Cine poate face mai bine decat el, sa incerce. Parridul lui a aparut dupa PNL, dar rezultatele au fost altele. Cine e de vina ca a fost apreciat PLD si nu PNL ? Filat ? Doamna Pavlicenco, un pic de spirit autocritic nu strica nimanui. Apreciez pozitiile dvoastra politice, dar nu si felul in care actionati uneori. Sper ca cel putin la viitoarele alegeri veti face un pas corect si veti sustine neconditionat unul dintre partidele nationale – PL sau PLD. Neconditionat in sens de lista, nu in sens politic. Puteti pune cerinte pentru agenda politica electorala a partidului pe care PNL il va sustine. Chiar daca va fi vorba de 1%, anume acel mandat poate fi decisiv. Si contez nu numai eu, dar si multa lume care va admira curajul, perseverenta si pozitia civica, ca veti da dovada si de aceasta data de aceste calitati. De la MAE nu am aceste asteptari. Imi dau seama ca unii de acolo indeplinesc alte comenzi decat cele ale romanilor din Basarabia ori de aiurea.

 9. Pt Agata

  II rog pe toti sa nu mai scrie rinduri in care cer PNL sa ii sprijinim pe altii. Asta nu va mai fi, nu va bateti degetele degeaba. Am sprijinit, am vazut, ne este suficient. Nu ami credem.

 10. Sa inteleg ca PNL va participa desinestator la alegerile din toamna acestui an? Cred ca ar fibine sa mergeti intr-un blog cu PL, aveti, in principiu, acelasi mesaj.Daca nu, atunci, ar fi bine sa sprijiniti PL, deoarece nu aveti sanse sa acumulati cel putin 4% din voturi.

 11. Pacat, doamna Pavlicenco. Va veti convinge ca am avut dreptate. O sa va para rau si veti dezamagi mult. Capitalul de imagine pe care-l acumulati se va risipi ca-n nisip.

 12. PLDM nu e doar domul Filat, echipa lui si centrala si locala va face sa avem demnitate si sa fim cu adevarat prooccidentali! Multi nu credeau in Filat in momentul cind a luat in primire guvernul, dar acum se conving cu totii ca e un manager si politician excelent, prudent in vorbe dar eficient in fapte. Nu uitati – Filat a scos sirma GHIMPATA de pe Prut!

 13. Pt Valter

  A scos-o, sa nu o scoata Ghimpu, prima initiativa a fost a unui deputat PL din Ungheni.

 14. Tocmai aceasta e marea noastra problema, e sindromul ” Oului lui Columb „, multi stiau despre paminturile din apus, dar numai Columb a descoperit America.

  In ce priveste ca dl. Ghimpu ar fi dorit sa faca acelasi lucru… Ma gindesc ca pentru muritorii de rind conteaza fapta reala, efectul, schimbarea dar nu intentia cuiva sau concurenta politica PL-PLDM.

 15. SE OBSERVA CU OCHIUL LIBER O TENDINTA SUBTERANA DE RIDICARE A LUI FILAT IN RATING , DE CATRE MEDIA APROPIATA PLD … CIND IN BARCA , CIND PE BLINDAT , CIND IN COPAC , CIND IN CER ,CUM ERA IN COPILARIE … SE COPIAZA MODELUL PUTIN , CARE SI EL E ARATAT BA CALARIND , BA LUPTIND CU TIGRII , BA BATIND CU PUMNUL IN MASA IN FATA UNORA SI ALTORA … DACA INCEARCA SA COPIEZE MODELUL PSEUDO-DEMOCRATIEI PUTINISTE DIN RUSIA , FILAT A CAM GRESIT TRENUL SI DIRECTIA …SPRE U.E. . BILETUL LUI E PE DIRECTIA CHISINAU – MOSCOVA …

 16. DIN RASPUNSUL LUI DIACOV LA DISCURSUL DOAMNEI FUSU DIN PARLAMENT … „STEFAN CEL MARE A PROMOVAT …REPUBLICA MOLDOVA !!!!!!!!!!!” …HAHAHAHA… CEA MAI BUNA GLUMA A ANULUI 2010 , PROBABIL . LA CLASA A INTIA TOVARASE ANALFABET DIACOV .

 17. MAI MULT CA SIGUR CA MARELE STEFAN I-AR FI „PROMOVAT” UN TOIAG MARE SI GREU PE SPINAREA SLUGII MUSCALILOR … NU EXCLUD SI SCURTAREA DE CAP A DERBEDEULUI .

 18. Diacov si Lupu prind pesti in baziunul PCRM, daca le va reusi – ar fi bine, chiar fantastic daca in loc de PCRM in parlament sa fie PD, cel putin imaginea externa ar fi alta. Dar ma tem ca, din pacate, sunt cam naivi, cu adevarat beton e electoratul PCRM ( coloana 5 a Fed. Ruse ).Iar cochetarile lor ( PD ) proruse nu inspira incredere pentru restul electoratului. Iesire – aprobarea fara frica la 6 iulie a amendamentelor la legea despre partidele politice – interzicerea simbolicii totalitare ( fasciste si comuniste ), se va garanta participarea PCRM la alegeri, cu conditia reformarii urgente, insistarea lor pe simbolica totalitara – aduce prejudicii colosale statului.

 19. Priveam acum ştirile la RTR Planeta, la 19.30,în care rusia în stilul lor încearcă să dezbine forţele democratice din RM, inclusiv şi pentru a mai turna benzină în conflictul transnistrean.

  Dar m-a şocat altceva.

  Comentatorul, prezentînd acest material despre situaţia politică din RM, s-a referit şi la războiul din 1992, comentînd în felul următor:

  ” Voina 1992 goda v RM bîla samaia corotcaia voina na postsovetscom pronstranstve. Samîmi teajolîmi posledstviiami cotorîmi bîli rasstrelinî detschii avtobus so şcolinicami, rasstrelinîmi moldavschimi poliţeischimi”

  ” Războiul din 1992 din RM a fost cel mai scurt război de pe teritoriul postsovietic în care cea mai mare jertvă a fost împuşcarea unui autobus cu copii de către poliţia moldoveniască”

  Aşi dori să aud cum comentează dealde Lupu, Diacov aceste învinuiri grave aduse de Rusia statului moldovenesc, şi cît timp vom fi puşi în genunchi şi vom linge bocancii ocupanţilor?

  Şi defapt îmi pare că este o palmă lovită RM, care consited că ar trebui să ia o atitudine faţă de orişice dezinformare adusă în adresa RM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *