LA-MEN-TA-BIL!!!

LA-MEN-TA-BIL!!! Am urmarit emisiunile cu participarea liderilor politici la JurnalTV, la MU-1 si la Pro TV. Cuvintul lamentabil caracterizeaza ce am vazut, si nu doar eu cred asa.

Iarasi – de Lupu nu zic. Noi nu l-am votat, nu am chemat sa fie votat, personal am avut cu el probleme in Parlamentul trecut, in care mi-a tot inchis gura ca deputat. El spera sa adune cit mai multi comunisti in PD. Ca va fi bine, ca va fi rau, dupa ce ii va atrage – asta se va vedea dupa alegeri.

Sint ABSOLUT SIGURA, insa, ca si Lupu, si Filat, si Urechean stiu intreg adevarul istoric, dar sint trei motive ce nu le permit sa il spuna si umbla cu “forma si procedura”: 1. Nu vor sa-si educe electoratul, ca sa nu-l piarda, cautind sa il prosteasca in continuare.

2. Nu le dau voie finantatorii sau santajatorii rusi. 3. Se desfac de ciuda ca Mihai Ghimpu a avut sansa si a folosit-o, in numele demnitatii nationale, de a pune un pietroi – in sensul direct si indirect al cuvintului – la reasezarea istoriei nationale pe fagasul obiectivitatii.

Cind aud ca Ghimpu a “indraznit” sa ceara retragerea trupelor rusesti din R.Moldova, imi vine si sa rid, si sa pling. Amintesc – pentru Lupu, Filat si Urechean – de hotaririle adoptate de Parlament in 2005, in care erau prevazute termene concrete – sfirsitul anului 2005 si sfirsitul anului 2006 – pentru retragerea trupelor ruse si a trupelor zise de pace din R.Moldova.

Dar sa revenim la emisiuni. Nu stiu ce a inteles sarmanul electorat, dar stiu ca un lucru l-a priceput, totusi, – ca Lupu a exersat din plin in limba moldo-romana, iar Filat si Urechean au fost mai curind muti sau redusi la tacere, pentru ca Ghimpu le-a luat apele. Mesajele din titrajul mobil au fost categoric impotriva Troicii moldovenesti. Si aici mi-am adus aminte de un editorial al lui Constantin Tanase, care vorbea de pericolul daca liderii AIE vor concura in alegeri cu satrapii comunisti pe terenul moldovenismului. Pai, asta e pericolul sa revina comunistii, nu eforturile de a le spune adevarul despre istoria Basarabiei si crimele ocupatiei sovietice! Sovaiala si oportunismul falsilor democrati.

Fratilor, stau si ma gindesc – ce studii au facut unii tineri in Romania, daca vin si umbla cu fofirlica ruseasca pe aici? Pentru ce intra ei in politica? Ca sa promoveze politicile lui Motpan, Sangheli, Tarlev si Greceanii? Poate ca motivul este ca datoreaza sprijin financiar Moscovei si Tiraspolului? Si nu le spunem chiar din pod – zvonurile sint destul de palpabile si credibile.

Adica, ne propuneti sa ne temem de Bau-Bau-l comunist toata viata si sa nu indraznim sa manifestam demnitate? Pai nu e clar ca exact asta vrea Moscova si ride de se tavaleste cum reuseste sa ne sperie cu un tkaciutsel, un dodonel, un muntenel sau cite vreo alta “fufa” comuneaga?

Oare pentru asta au votat pro-verzii – sa ii vada pe Filat si Urechean in barca lui Lupu si a comunistilor? Eu am crezut ca Filat s-a mai framintat vreo doua nopti si vine cu alt mesaj. Pe naiba! Ce a putut el face mai bine – astea au fost grimasele de autosuficienta, nici macar sa zimbeasca mai deschis, ca sa se asemuiasca lui Berlusconi – si el cu transplantul…

Mie mi-a repugnant autosuficienta celor trei, generata de sentimentul “solidaritatii barbatesti proruse”. Ce inseamna “nu e momentul”? Si cind va fi? Dar poate ca nu vine pentru ca inca nu ridicam valul de pe adevarurile cumplite intimplate romanilor, supusi genocidului? Si nu va veni acel timp, deoarece, ca sa vina, trebuie sa il apropii – prin caracter, vointa nationala, curaj, nu cu idolul Putin in cap drept model politic sau cu aceasta convingere ca vom turna ceva in stomacul prostilor de basarabeni si ei vor tacea si nu vor mai ridica niciodata capul contra cercurilor imperialiste ruse, care isi fac si azi perfect treaba prin tipi zisi lideri politici precum troika de astazi. Nu, nu – nu Troika NKVD, ca de unde asa ceva intr-o „Moldova nemodernizata…”?

LA-MEN-TA-BIL!!!

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

109 Comments

Add a Comment
 1. to browser: Crezi ca Chirtoaca trebuia sa stea cu lopata in mina? Important sa creezi premize pentru transparenta in cadrul primariei si sa ai autonomie in decizii. Primaria nu e SA sau SRL. Primaria tre sa fie un organ care monitorizeaza si creaza conditii! Banii vin de la agenti privati!!! La noi societatea asteapta bani si lucru de la de la primarie! Uitati de comunism! Statu nu-i firma de constructii sau de transport!!!

 2. Boțan: Dacă vrei să rezolvi problema Transnistreană, trebuie să ai Rusia ca partner. Dacă o faci ocupant – ai stricat toată munca ministerului de externe! … BINE TOVARASE BOTAN . DE ACUM INAINTE VOM CONSIDERA TRUPELE DE OCUPATIE RUSESTI SIMPLI TURISTI NIMERITI PRIN VOIA SORTII IN TRANSNISTRIA. IAR REZULTATELE MINISTERULUI DE EXTERNE AU FOST Z-E-R-O SI CIND LA PUTERE ERAU COMUNISTII … ASA CA MAI USOR CU INTIMIDARILE. PUR SI SIMPLU SOBOLANII FILO-RUSI NU STIU CE SA MAI INVENTEZE SA TINA UN POPOR INTREG IN POZITIE DE DREPTI SI MUT DACA SE POATE … RUSINE, DERBEDEULE !

 3. Botan este cumparat. El stie, ca dupa 1940 si pana ieri Moldova le-a zis rusilor ca sunt eliberatori si moldovenii au stat cu capul plecat. Ca rasplata am ajuns niste cersetori, umiliti si batjocoriti, prostiti si huiduiti de Rusia. O tara civilizata, daca elibereaza pe cineva, se duce acasa, dar nu lasa in urma divizii de soldati cu baionete, ca ulterior sa-si bata joc de bastinasi.

 4. Acuma comunistul din scoala „Asachi” Marian Lupu s-a scos definitiv masca si vorbeste in numele ocupantilor sovietici. Rusine p/u Filat si Urechianu. De ieri multi PLDM-ti au sustinut pozitia D-lui Presedinte M.Ghimpu. PLDM va avea numai 9 deputati si AMN nu va trece pragul de 4 la suta. Trei crai de la Rasarit îmblau prin tara Românească…. Se numeau Lupu, Filat si Urechianu. Ultimii doi se apropie mult de proiectul comunist LUPU cu trei trandafiri roşii. Trandafirii albi ai lui Filat s-au cuplat cu cei roşii, însă mai tari au fost al lungului. Avem încredere încă în Al.Tănase, dacă îl stimează pe C.Tănase. Ce birou politic are Filat-SRL dacă aşa urît şi negîndit s-a comportat dlui pe 26 şi 28.06. curent. De tras la răspundere. Filat numai vede preşedinţia pe curînd. La preşedinţie este necesar de ales o persoană cinstită, înţeleaptă cu multă demnitate şi dragoste faţă de identitatea română. E vremea de votat omul potrivit, şi nu pe cei trei crai de la Răsărit.

 5. BOTAN : „Verticalitatea lui Mihai Ghimpu costă cetățenii R. Moldova… EI, NU MAI SPUNE … „TOATE MERG PROST SI AU MERS PROST PINA ACUM, DIN CAUZA „VERTICALITATII” LUI GHIMPU… GATA … AM GASIT MARELE VINOVAT. RAPID UN PLUTON KGB-IST DE EXECUTIE, SA TERMINAM ODATA PENTRU TOTDEAUNA CU GHIMPU, CARE A ADUS PAGUBE IMENSE BIETEI TARISOARE. SOBOLANIMEA ASTA AR TREBUI URCATA DE URGENTA IN VAGOANE SI TRIMISA LA MOSCOVA POCLON LUI PUTIN …

 6. Vai de capul nostru. Sunt de acord-lamentabil! Dacă se face politică de stat la un aşa nivel, atunci este clar de ce comuniştii revin la putere de fiecare dată. Adevărul este că Mihai Ghimpu a încurcat „coada vacii cu ştampila Primăriei”. Comuniştii vor reveni din nou la putere. Şi ce va cîştiga societatea noastră din „verticalitatea lui nea Mişu?

 7. Pt COSTIN

  Perfect adevarat. Imi amintesc, mereu colegii de la AMn spuneau sa ii criticam, pe comunisti, nu si cercurile imperiale rusesti. Adica era o redirectionare a Moscovei. In rest, despre Urechean este asa si nu stiu cum ar fi mai rau. Cred ca Urechean si-a batut ultimul cui pe sicriul politic si ia locul PNL-ului in rindul partiduts fara sansa. PNL il va depasi.

  Numai ca merge spre asta si Filatel, azi dimineata m-a sunat lumea si spunea ca nu a dormit noaptea de depresia provocata de „potentatii zilei”, spunind ca nu stim ce trebuie sa faca Filat ca sa se mentina pe poztii sau sa creasca.

 8. pentru a evita clisee de genul – stinga anti-nationala versus dreapta nationala , cred ca ar cam fi timpul ca tineri patrioti cu atragere spre doctrina social-democrata autentica , sa fondeze un partid national al stingii democratice . la ora asta stinga este confiscata total de elemente reactionare , pro-imperialiste , care sub aceasta masca , fac jocurile rusiei . ma tare mir ce cauta de exemplu pd-ul in internationala socialista ? la ora actuala asa-zisa stinga din moldova este ostateca trecutului sovietic totalitar , incapabila sa priveasca in viitor …cine cunoaste cit de cit istoria , stie ca stinga franceza s-a situat de partea poporului algerian in lupta pentru independenta , de exemplu . in moldova lucrurile stau pe dos … stinga sprijina colonialismul rus , impotriva poporului bastinas . de aici vedem ca de fapt aceasta stinga , nu e stinga adevarata …putina vopsea rosie pe gard , iar dupa gard sta leopardul reactionar pro-imperialist si pro-colonialist .

 9. Victor este deviat de la adevărul nostru! Citeşte istoria noastră a lui Nicolae Iorga!

 10. Sa mergeti la Putna sa cititi ce-a scris Mihai Ghimpu in cartea de onoare a manastirii. Este emotionant ce-a scris… cu mult bun simt si cu suflet. Si mai emotionant este insa cum a semnat el in calitate de presedinte al Republicii Moldova: Mihai Ghimpu, roman din Colonita…

 11. Pentru „credinta”,
  Sunt de acord cu cu dumneavoastra ca Iorga a fost cel mai mare istoric roman din toate timpurile. Stiati, totusi, ca, atunci cand regele aflat in fata somatiei sovietice privin cedarea Basarabiei, i-a chemat la el pe „luminatii natiei” ca sa-si spuna pasul, Nicolae Iorga a fost printre cei care au spus ca n-avem ce face si trebuie sa cedam Basarabia fara lupta. Pacat de tot trecutul sau de glorie, cladit cu multa truda, pana in clipa in care era cu mult mai bine daca tacea…

 12. Dna Pavlicenco, intrati in componenta PL. Partidul va deveni mai puternic impreuna cu dvs. Acelasi lucru ar trebui sa-l faca si MAE.

 13. d-na Pavlicenco, nu va mai recunosc..felicitari pentru postarile din ultima vreme. Am trecut si pe la cortul cu semnaturi, am dat si eu iscalitura la colegii dvs. Le-am zis sa va transmita ca am fost pe acolo 🙂

 14. Vlad Filat a plecat azi dimineață la Moscova într-o vizită privată… S-A DUS SA MAI IA LUMINA DE LA GHIDUL SAU SPIRITUAL , ALI KOMEINI – PUTIN ? MAI MULT CA SIGUR CA VA FI URMAT CIT DE CURIND DE LUPU SI URECHEAN … TOT IN VIZITE PRIVATE . SA NU RAMINA MAI PREJOS …OAMENII TREBUIE SA DEA SEAMA CE AU MAI FACUT IN ULTIMA PERIOADA , ORGANELOR IN DREPT ALE FEDERATIEI RUSE .

 15. pt xyz
  Nicolaie Iorga si basarabeanul nostru St Ciobanu s-au impotrivit cedarii Basarbiei fara lupta lui Stalin

 16. Aceste trei motive mi-au placut enorm de mult:

  1. Nu vor sa-si educe electoratul, ca sa nu-l piarda, cautind sa il prosteasca in continuare.

  2. Nu le dau voie finantatorii sau santajatorii rusi.

  3. Se desfac de ciuda ca Mihai Ghimpu a avut sansa si a folosit-o, in numele demnitatii nationale, de a pune un pietroi – in sensul direct si indirect al cuvintului – la reasezarea istoriei nationale pe fagasul obiectivitatii.

  Realitatea pura.Foarte frumos, D.Pavlicenco!Oricit nu s-ar stradui unii sa va injoseasca si toarne minciuni si dezinformare,nimeni nu e ca Dumneavoastra.Nimeni nu spune adevarul in ochi,asa cum o faceti,de aceea totul e lamentabil,suflete si creere pline cu minciuni.

 17. Pt corneliu

  Nu intram in nici o componenta, in nici un partid. PNL este un brand care va raminea si dupa disparitia PL. MAE – da, nu e nici partid, nici denumire, nu au mesaj si nu au locomotiva. Noi, PNL, avem mesaj – unirea -, avem locomotiva – Pavlicenco si echipa -, avem denumire si brand. PNL este unicul partid care are un corespondent PNL din Romania, care nu are de gind, din cite stiu, sa dispara de pe arena politica moldoveneasca. Iata PD-L din Romania, ticsit de oligarhi, va dispare, pt ca e o strutocamila. Iar PNL este azi cu Pavlicenco, miine va fi fara Pavlicenco, dar va ramine. Din R.Moldova nu se va alege nimic, doar unirea ne va salva.

  In plus, i-am propus lui Ghimpu o cooperare PL-PNL, dar nu a acceptat decit fuzionare neconditionata in PL. Membrii PNL nu accepta. Iar la PL se pare ca se opune Corina Fusu si mai sint acolo care s etem de concurenta. Ca PL ar fi mai puternic avindu-ne si pe noi este incontestabil, dar lucrurile stau cum e in primul alineat. O solutie de compromis ar fi Blocul PL-PNL, dar PL nu accepta. Va intelege mai tirziu, dar s anu fie prea tirziu.

 18. Pt Jay

  Ce inseamna nu ma recunosti? Eu respect niste valori, de cind sint. Si nu puteam spune de bine cind era rau. Acum se aleg apele si cind Decretul e un lucru de demnitate, nu putem sa nu sprijinim, altfel inseamna ca am fi farisei, dar nu sintem. In plus, asta PPCD si Rosca era asa ca daca nu inainteaza ei o initiativa, nu e buna. Eu, la viata mea de parlamentar, nu am facut niciodata asa si am semnat toate intiativele bune, indiferent de cine le inainteaza, exceptind comunistii si alti rusooerientati.

 19. Pt COSTIN

  Daca nu e o farsa ce spuneti, nu mai am ce adauga. Atunci cind eu va spuneam ca Filat e omul Moscovei, va suparati. Fratilor, surpizele proruseti abia incep.

 20. foarte bine spus doamna pavlicenco. Ce atita pragmatism…??? m-am c-am saturat de atita pragmatism si filatelism ingimfat!!! unicul lucru cu ce se poate lauda e deschiderea UE dar si aceasta e discutabil…in rest?! sa vedem ce reforme reale s-au facut! pai mai nimic!!! a trecut un an …sistemul judecatoresc cum a fost asa si a ramas, ba chiar mai rau, organele la control dau la bot ca si mai inainte, ministerul de interne a devenit si mai impotent, economia iminzita de monopoluri mai mult sau mai putin legale…si dl filat ne taie curechi ca are de guvernat o tara! huuuu rusine!!! mai lasa-ne domnule cu atita pragmatism!!! bravo dlui Ghimpu! nu sunt indestulata si nici nu voi fi niciodata din punct de vedere material dar vreau din tot sufletul sa fiu satula sentimental, cu ochii larg deschisi asupra istoriei noastre, stapina acasa la mine si mindra de radacinile neamului nostru!!! bravo dna Pavlicenco pentru articol!!!

 21. Apropo e buna gluma cu Berlusconi! si cit de mult ar fi criticat Berlusconi-Filat al nostru, nu se ridica nici la degetul mic al „eminentei” sale Silvio.

 22. Filat a plecat cu familia la Moscova

  Premierul Vlad Filat a zburat astazi dimineata impreuna cu familia la Moscova, Federatia Rusa.

  Seful Guvernului a folosit cursa Chisinau-Moscova pentru a ajunge in capitala Rusiei.

  Nu se stie scopul deplasarii sefului cabinetului de ministri la Moscova. Purtatorul sau de cuvant, Igor Volnitichi, a confirmat informatia, pentru StireaZilei.md, precizand ca „este o vizita privata”.

  Volnitchi a mai spus ca Vlad Filat va fi maine la serviciu. VORBA AIA … VENI, VIDI,VICI…ISI FACE OMUL SI CUMPARATURILE , DA RAPORTUL CUI TREBUIE , PRIMESTE INDICATIILE „LUMINOASE” SI MIINE DIMINEATA E „FRESH” LASERVICIU . IMPUSCA OMUL DOI IEPURI DINTR-O DATA …

 23. Cu exceptia „si el cu transplantul…”, care nu-si are locul aici, oricit de antipatic i-ar fi personajul dnei Pavlicenco, – nota 10.

 24. MU-1?
  Asha vb un politician?

 25. aveam in vedere unele articole din urma nu prea curtenitoare la adresa d-lui Ghimpu. Cred ca va mai amintiti. Una peste alta, e bine totusi ca ati inteles si dvs cine are demnitate si curaj in aceasta tara.

  Spor la treaba cu initiativa aceea cu efectele Pactului RM. Sa auzim de bine.

 26. MU1 este o abreviere,exact ca si UE,OSCE,LT,SUA.Ce nu-ti place?

 27. Sarut-mana d-na P.V. ,acum sunt in USA, si va trimit ce am postat, iar la toate lucrurile,chiar citite printre randuri,am argumente juridice , scrise,viabile si acceptate,de orice complet de judecata EUROPEAN ..:Salutare oameni buni,din R.M., dar si cei care ma cunosc : acum sunt in ATLANTA (USA),va pup pe toti,dar , azi,am facut si eu o treaba,ca sa ma tina minte,curvele,care , inca sunt,la conducere, dar nu e vorba de toti ! Iar cine vrea sa stie,cam ce am scris,catre AMBASADA R.M., cat si CONGRESULUI si CAMEREI SENATORIALE, ale USA, direct de aici,din USA ,deci problema care ma roade , si care nu imi da pace inimii mele de ROMAN, ARDELEAN, este,cum de iau cetatenie a ROMANIEI, cei care nu stiu nici sa zica : buna ziua !, in ROMANA, si de ce se taie internetul,in speta STAR NET, la persoanele din R.M., care sunt casatorite cu cetateni romani ! Sunteti extremisti ?Uite,ptr. cei care nu stiu,sa intrebe pe d-nul avocat FURTUNA VIOREL, cetatean R.M.,CARE ARE SA VA EXPLICE ! iN REST,NUMAI BINE,CELOR CARE MA CUNOSC, DAR UN ardelean, DACA L-AI CALCAT PE COADA,INCEPI SA URLII TU !… Cu respect, din USA , TUDOR.

 28. Pt Jay

  Nu am „inteles” eu cine are demnitate. Ci cel care nu a avut-o pe 9 mai si pe 22 iunie, a manifestat-o pe 28 iunie.

 29. Pt Helios

  Probabil ca nu sint eu politiciana, dar nici Mu-1 nu este publica, ci e controlata de gruparea Filat. Am auzit ca ieri, la Televiziunea inca nepublica s-a dat ceva ce s-a vorbit in fata Guvernului. Slava Domnului. Insa pt mine ramine MU-1 pina nu va fi timp de emisie si pt partidele extraparlamentare. Cind am fost invitata la o emisiune la MU-1, un personaj din PL a si sunat sa intrebe de ce m-a invitat? Iar stirea ca Filat a adunat colectivul Mu-1 si le-a dat tennie ukazania e chiar gratuita? Demonstrati ca sinteti televiziune publica si nu voi spune MU-1.

 30. Pt Gheorghe Rusu

  „Transplantul” are si conotatie politica. Unor lideri ai AIE trebuie sa li s efac transplant national, inlocuind cosmopolitismul si rusofilia.

 31. articol bun , dar cu mersul in alegeri ,SEPARAT.,. este , ca si in celelate cazuri o prostie ,n-o sa luati voturi de trecere in parlament si o sa pierdeti/imprastiati voturile aiurea..

 32. pnl-ul deja devine in Romania un „brand”urat ! De cand este „casatorit”, pe fata, cu psd-ul. Asa ca nu prea mai aveti cu ce va fali.DACA AR INVIA BRATENII V-AR ALUNGA PE TOTI DIN FRUNTEA ACESTUI PARTID , SI PE CRIN SI PE D-TA ! Nu va mai faliti cu brandurile ca si iliescu a spus ca el este”un brand” ,dar dupa acest „brand” plange demult puscaria !

 33. Pt COSTI

  Faceti-va un PNL ca sa va iubeasca Bratienii. Pe noi ne-au ales membrii de partid. Vom merge separat in alegeri, e dreptul nostru si nu pe noi trebuioe sa ne intereseze unde se vor duce voturile daca nu vom trece. Numai ca noi vom trece.

  In plus, PNL nu este casatorit cu PSD. A fost o tactica de moment, mai putin evidenta decit alierea la guvernare dintre strutocamila PD-L si PSD.

 34. vrabia malai viseaza ! boala moldovanului .: toti moldovenii vor la treuca si se imbulzesc , si se balacaresc .. si apoi strang roadele :sta rusul la treuica si mananca tot , dar moldoveanul se linge pe bot. Ca-i prost !

 35. Ce se inseamna AUR dna Pavlicenco, ca n-am inteles? In schimb, am inteles ca Filat controleaza absolut totul in statul nostru, mai dihai ca voronin pe timpuri.

 36. Si Totusi Iubirea – numai iubirea de Romania Mare ne va salva !

 37. Pt Vlad

  AUR ar insemna Alianta Unitatii Romanesti. Filat controleaza totul, pentru ca e prim-ministru. PL nu controleaza televiziuni – Filat – da, dar nu-i va ajuta, daca este oportunist.

 38. Draga cucoana eu sunt moldovanca vita mea de neam se trage de la Stefan cel Mare si tare mult te rog spunele acelor rahati romini sa ne dea bucata de Moldova inapoi ca saracul de Stefan se invirtie in secriu ca se afla sub asuprirea volahilor.De acea e ineaca pe ai nostri ca sunt blestemat de D CANREMIR,STEFAN

 39. Pt di

  Nici cucoana nu-ti pot spune, pentru ca te vad ca o moldovanca ratacita si cufundata in rahatul cu care ii numesti pe romani. Mai invata a scrie si a citi, dupa asta mai intra pe bloguri.

 40. Dna Pavlicenco insinueaza ca M1 este controlata de PLD, recte Filat. Cum interpreteaza insa ceea ce s-a produs astazi in parlament,legat de finantarea M1?

  Deputatul Corina Fusu a solicitat să fie alocate încă 18 mln. lei pentru Compania „Teleradio Moldova”. „Un buget de 33 de mln. este strictul necesar”, a spus Fusu. În replică, Ioniţă a spus că Compania trebuie să-şi schimbe managementul.

 41. Draga cucoana pai si mata ca si mine esti cufundata in rahat ca traim in capitala.Sunt de acord am greseli dar am dreptate si nu spun mincuni limba no scot pe umar ca sa ling romanii pe la locuri inteme si va rog citit istoria

 42. Stimată Doamnă, cînd citeşti astfel de răspunsuri, la unele „înţepături” răutăcioase, ai sentimentul că nu sunteţi prea departe de autoarea lor. Dacă acceptaţi faptul, că sunteţi o persoană publică, trebuie să acceptaţi şi alte păreri, ce nu coincid cu poziţia Domniei Voastre. Prin ce Vă deosebiţi de comunişti şi de Vladimir Voronin? Prin nimic. Reacţionaţi în acelaşi fel. Aveţi aceleaşi „adevăruri”, unul cu ruşii alţii cu romanii! Fiecare din voi operaţi cu „fabule istorice” pentru copiii de la grădiniţă, ţipînd care mai de care – adevărul!!! Poate totuşi şi cetăţenii, care au alte viziuni, alte perceperi sunt în drept să fie ascultaţi ! Şi nu etichetaţi în modul cel mai neruşinos. Păcat stimată Doamnă. Aveam altă părere despre Domnia Voastră. Nu uitaţi, că tot sunteţi o moldoveancă. Poate că nu „rătăcită”, dar precis cufundată în „rahatul” ideologic tîmpit! Cu scuzele de rigoare, sunteţi totuşi o „doamnă”?

 43. Asta declara analistul lui Rosca? Chiar nu intelegeti ca adevarul istoric trebuie spus si promovat? Parca si fluxul e romanesc si spune clar ca suntem sub ocupatie ruseasca

 44. Depre AUR: nu cred ca PL va acepta acest lucru si-i inteleg. O solutie optima ar fi fuziunea

 45. Pt Victor Gurău

  Ati trecut de la PPCD la vreun partid si ati inceput sa faceti sluj? Sa nu cititi răspunsurile mele, mai ales ca „nu sunt prea departe de autoarea lor”. Lasati-ma cu “persoană publică”. Eu accept pareri, dar nu spuse de genul: “Draga cucoana eu sunt moldovanca vita mea de neam se trage de la Stefan cel Mare si tare mult te rog spunele acelor rahati romini sa ne dea bucata de Moldova inapoi ca saracul de Stefan se invirtie in secriu ca se afla sub asuprirea volahilor.De acea e ineaca pe ai nostri ca sunt blestemat de D CANREMIR,STEFAN”.

  Va plac asemenea postari? Mie nu-mi plac. Sunt intrebata – raspund, dar la asemenea postari – ce poti raspunde? Ce e de raspuns la asa ceva? Faceti-va blog si adunati asemenea raspunsuri, daca va plac. Deci – nu va pierdeti timpul cu blogul lui Pavlicenco, cea care “nu se deosebeste de Voronin”. Insa, din cite stiu, PPCD a fost si ramine prieten cu Voronin, nu eu.

  Mizeria scrisa de “prietena” pe care o aveti, nu este “alta viziune, alta perceptie”, ci exact o mizerie. Acest raspuns al meu “Nici cucoana nu-ti pot spune, pentru ca te vad ca o moldovanca ratacita si cufundata in rahatul cu care ii numesti pe romani. Mai invata a scrie si a citi, dupa asta mai intra pe bloguri” – este unul pe merit si inca e putin.

  Pai cum nu sint ascultati, daca sint cititi si li se dau raspunsuri? Acum, in privinta raspunsurilor, ce pot si vreau, aia spun. Repet – deschideti-va blog si raspundeti la asemenea mesaje in mod delicat. Eu inca nu am intrat in casa nimanui sa arunc, asa ca altele, cu rahat.

  Si, in general, ia nu ma mai invatati ce sa fac. Aveti grija de familie.

  Vorba asta a dumitale cu “Nu uitaţi, că tot sunteţi o moldoveancă. Poate că nu “rătăcită”, dar precis cufundată în “rahatul” ideologic tîmpit!” – o fi un mesaj care va deosebeste de mesajul prietenei ratacite di? Sau de mesajele lui Basescu, si ala cu „tiganca imputita”, sau de Voronin, cu toate prostiile lui? Nu cred.

 46. Pt Vlad

  Despre AUR.

  Face fiecare ce vrea. Nimeni nu forteaza pe nimeni cu nimic. PNL nu fuzioneaza cu nimeni. Vor dispare PL, PLDM, AMN, iar PNL – nu. Nici cit e Pavlicenco, nici dupa.

 47. 28 iunie – Decretul care a răscolit Moldova
  Vitalie Ciobanu

  Decretul lui Mihai Ghimpu marchează un fel de Rubicon, o bornă ce desparte apele de uscat, care întrerupe lunga tradiţie a duplicităţii naţionale, păguboasa filozofie a supravieţuirii „cu orice preţ”.

  Decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, care proclamă ziua de 28 iunie drept „Zi a ocupaţiei sovietice” şi cere Rusiei, ca succesoare de drept a URSS, să-şi retragă trupele din Moldova a inflamat scena politică şi media de la Chişinău.

  Oficialităţile de la Moscova au calificat în termeni foarte duri decretul lui Mihai Ghimpu, poate mai degrabă din cauza că a fost lansat în contextul solicitării Berlinului privind retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, în schimbul negocierii unui nou acord de securitate. În consecinţă, presa rusă a răsturnat o avalanşă de calificative jignitoare la adresa Moldovei.

  La rândul său, PCRM a condamnat decretul într-o manieră tipică, isterică şi agresivă, cerând demisia lui Mihai Ghimpu. Mai mult, Voronin l-a acuzat de boli psihice pe preşedintele interimar al Moldovei şi de alcoolism pe preşedintele României, cel care i-ar fi inspirat lui Mihai Ghimpu buclucaşul decret, după care, în aceeaşi luare de atitudine, şeful PCRM a schiţat rapid un „curs scurt” al istoriei de acum 70 de ani, declarând, pentru cei ce încă nu aflaseră, că Basarabia a aparţinut „de drept” Uniunii Sovietice, care a eliberat-o de sub „ocupaţia României burghezo-moşiereşti”.

  Au venit reacţii nervoase şi din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană. Preşedintelui interimar i-a fost reproşat faptul că nu şi-a coordonat decizia în cadrul Coaliţiei. Argumentul îşi are valabilitatea lui, de vreme ce dl Ghimpu îşi datorează funcţiile de stat pe care le ocupă unor acorduri încheiate între partidele componente ale arcului guvernamental.

  Însă toată lumea înţelege că dacă nu ar fi purtat un caracter atât de tranşant, dacă nu ar fi conţinut sintagma „ocupaţie sovietică”, decretul nu ar fi stârnit atâtea pasiuni. În realitate, decretul lui Mihai Ghimpu marchează un fel de Rubicon, o bornă ce desparte apele de uscat, care întrerupe lunga tradiţie a duplicităţii naţionale, păguboasa filozofie a supravieţuirii „cu orice preţ”.

  Moldovenii au fost mereu campioni ai echivocului, creatori de metafore şi eufemisme, specialişti ai jumătăţilor de măsură. Unii au reuşit performanţa să manipuleze până şi condamnarea crimelor stalinismului, considerând că acestea nu pot să anuleze „slăvitele legături istorice moldo-ruso-ucrainene” – adică sloganurile bine cunoscute ale propagandei sovietice. Mai este apoi şi frica, frica ancestrală care le-a fost injectată basarabenilor de-a lungul celor 200 de ani de ocupaţie ruso-bolşevică. Această frică a devenit o zestre ereditară, aproape o componentă a identităţii naţionale între Prut şi Nistru.

  În istorie, aşa cum se ştie, au câştigat întotdeauna popoarele care au pus accent pe demnitate şi morală în politică. Un exemplu elocvent este Václav Havel pentru cehi. Dezbaterile în jurul datei de 28 iunie erau inevitabile, nu se putea sări peste această etapă de limpezire a trecutului, după 8 ani de tabuuri comuniste.

  Pe de altă parte, au dreptate şi cei care susţin că discuţiile, controversele pe teme ale istoriei recente nu trebuie să submineze unitatea actualei guvernări democratice de la Chişinău. Deoarece numai păstrarea trendului pro-european, continuarea lui şi după alegerile din toamnă ne va permite ca MÂINE să putem rosti şi alte adevăruri, incomode dar necesare pentru sănătatea conştiinţei publice din Moldova.

  Adevărurile istoriei trebuie nu numai rostite, ele mai au nevoie şi să fie administrate cu grijă prin campanii de educaţie şi informare a cetăţenilor, într-un climat de pace socială şi evoluţie stabilă a ţării. Oricât de patrioţi şi oricât de animaţi de spirit justiţiar ar fi, oamenii politici au datoria să nu uite acest lucru.

 48. pt dna Pavlicenco
  Va inteleg si pe dvs de ce nu acceptati fuziunea. Sa recunoastem ca partidul, fie el si mic, e si o afacere

 49. Pt Vlad

  „Desigur” – cu cit e mai mic partidul, e cu atit mai mare afacerea!, nu?” Ei cum sa nu va spun ca vorbiti prostii? Cind am spus ca PNL nu va disparea, am avut in vedere ceva extrem de simplu si clar:

  1. Colegii nu vor disparitia partidului, desi in decembrie am pus problema in discutii directe pe tapet.
  2. PNL e singurul partid cu mesaj clar, cu sigla si logou ca si PNL din Romania, si cele doua state romanesti vor inainta spre omogenizarea politica. Oricarui partid din Romania i-ar conveni sa aiba un partid identic in R.Moldova, va fi mai usor in alegerile viitoare, cind s-a vazut ca votul din RM conteaza. Si de ce sa-si faca cineva filiala, daca partidul, plin de romani si cu drept de vot, exista? E simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *