LA-MEN-TA-BIL!!!

LA-MEN-TA-BIL!!! Am urmarit emisiunile cu participarea liderilor politici la JurnalTV, la MU-1 si la Pro TV. Cuvintul lamentabil caracterizeaza ce am vazut, si nu doar eu cred asa.

Iarasi – de Lupu nu zic. Noi nu l-am votat, nu am chemat sa fie votat, personal am avut cu el probleme in Parlamentul trecut, in care mi-a tot inchis gura ca deputat. El spera sa adune cit mai multi comunisti in PD. Ca va fi bine, ca va fi rau, dupa ce ii va atrage – asta se va vedea dupa alegeri.

Sint ABSOLUT SIGURA, insa, ca si Lupu, si Filat, si Urechean stiu intreg adevarul istoric, dar sint trei motive ce nu le permit sa il spuna si umbla cu “forma si procedura”: 1. Nu vor sa-si educe electoratul, ca sa nu-l piarda, cautind sa il prosteasca in continuare.

2. Nu le dau voie finantatorii sau santajatorii rusi. 3. Se desfac de ciuda ca Mihai Ghimpu a avut sansa si a folosit-o, in numele demnitatii nationale, de a pune un pietroi – in sensul direct si indirect al cuvintului – la reasezarea istoriei nationale pe fagasul obiectivitatii.

Cind aud ca Ghimpu a “indraznit” sa ceara retragerea trupelor rusesti din R.Moldova, imi vine si sa rid, si sa pling. Amintesc – pentru Lupu, Filat si Urechean – de hotaririle adoptate de Parlament in 2005, in care erau prevazute termene concrete – sfirsitul anului 2005 si sfirsitul anului 2006 – pentru retragerea trupelor ruse si a trupelor zise de pace din R.Moldova.

Dar sa revenim la emisiuni. Nu stiu ce a inteles sarmanul electorat, dar stiu ca un lucru l-a priceput, totusi, – ca Lupu a exersat din plin in limba moldo-romana, iar Filat si Urechean au fost mai curind muti sau redusi la tacere, pentru ca Ghimpu le-a luat apele. Mesajele din titrajul mobil au fost categoric impotriva Troicii moldovenesti. Si aici mi-am adus aminte de un editorial al lui Constantin Tanase, care vorbea de pericolul daca liderii AIE vor concura in alegeri cu satrapii comunisti pe terenul moldovenismului. Pai, asta e pericolul sa revina comunistii, nu eforturile de a le spune adevarul despre istoria Basarabiei si crimele ocupatiei sovietice! Sovaiala si oportunismul falsilor democrati.

Fratilor, stau si ma gindesc – ce studii au facut unii tineri in Romania, daca vin si umbla cu fofirlica ruseasca pe aici? Pentru ce intra ei in politica? Ca sa promoveze politicile lui Motpan, Sangheli, Tarlev si Greceanii? Poate ca motivul este ca datoreaza sprijin financiar Moscovei si Tiraspolului? Si nu le spunem chiar din pod – zvonurile sint destul de palpabile si credibile.

Adica, ne propuneti sa ne temem de Bau-Bau-l comunist toata viata si sa nu indraznim sa manifestam demnitate? Pai nu e clar ca exact asta vrea Moscova si ride de se tavaleste cum reuseste sa ne sperie cu un tkaciutsel, un dodonel, un muntenel sau cite vreo alta “fufa” comuneaga?

Oare pentru asta au votat pro-verzii – sa ii vada pe Filat si Urechean in barca lui Lupu si a comunistilor? Eu am crezut ca Filat s-a mai framintat vreo doua nopti si vine cu alt mesaj. Pe naiba! Ce a putut el face mai bine – astea au fost grimasele de autosuficienta, nici macar sa zimbeasca mai deschis, ca sa se asemuiasca lui Berlusconi – si el cu transplantul…

Mie mi-a repugnant autosuficienta celor trei, generata de sentimentul “solidaritatii barbatesti proruse”. Ce inseamna “nu e momentul”? Si cind va fi? Dar poate ca nu vine pentru ca inca nu ridicam valul de pe adevarurile cumplite intimplate romanilor, supusi genocidului? Si nu va veni acel timp, deoarece, ca sa vina, trebuie sa il apropii – prin caracter, vointa nationala, curaj, nu cu idolul Putin in cap drept model politic sau cu aceasta convingere ca vom turna ceva in stomacul prostilor de basarabeni si ei vor tacea si nu vor mai ridica niciodata capul contra cercurilor imperialiste ruse, care isi fac si azi perfect treaba prin tipi zisi lideri politici precum troika de astazi. Nu, nu – nu Troika NKVD, ca de unde asa ceva intr-o „Moldova nemodernizata…”?

LA-MEN-TA-BIL!!!

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

109 Comments

Add a Comment
 1. E timpul nu doar să-l condamnăm, dar să demontăm regimul comunist * Cel mai bine a fost când românii au plecat și rușii încă nu au venit. Declarațiile aparțin liderilor AIE, lansate în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la Pro TV Chișinău.

  Liderul PLDM, premierul Vlad Filat, a menționat că regimul comunist trebuie demontat, iar în acest sens sunt necesare acțiuni pentru atingerea obiectivelor propuse.

  Președintele PDM, Marian Lupu, a fost întrebat de jurnalista Lorena Bogza dacă ziua de 28 iunie a fost zi de eliberare sau de ocupație, la care politicianul a răspuns zâmbind: „Cel mai bine a fost când românii au plecat și rușii încă nu au venit!”

 2. De ce ii plasati pe Lupu, Filat si Urechean in aceeasi barca? Pozitia lui Filat e totusi e alta decat a lui Lupu. Inteleg ca va convine de a/i pune in aceeasi oala, la fel ca silui Ghimpu Prestatia lui Ghimpu la M1 a fost totusi una proasta, l-a atacat urat pe Filat, fara sa aiba dreptate

 3. Chiar sa fie Troica NKVD? Dna Pavlicenko va dati seama ce debitati?

 4. Adevarul sunal astfel: Ghimpu-Troika= 1-0! Cel putin 18% va avea ghimpu dupa ziua de astazi!

 5. Pt Vlad

  Eu cred altfel. Filat nu a avut pozitie de om serios,ci doar cu batjocura, cu hranitul si incaltatul si menajindu-l pe Urechean, lasindu-se magulit de menajarea din partea lui Lupu. Filat i-a cedat toata initiativa lui Lupu, in loc sa fie macar un intermediar, adica sa se situeze, intr-adevar, intre Lupu si Ghimpu. Nu a facut, statea de lehamite in studio la PRO TV. V-a placut – foarte bine, mie – nu. In planul libertatii de exprimare si al televiziunilor cumparate este o Troika repugnabila.

 6. Daca e sa fiu corect, prestatia lui Ghimpu de la PRO TV a fost cea mai buna, nu insa si la M1 unde a fost clar depasit de Filat

 7. Dna Vitalia, parca sunteti Klimenco, numai ca de cealalta parte a baricadei. Mai aveti sa divizati societatea cu asa tipuri de mesaje.

  Oameni au nevoie de viata decenta, si apoi celelalte.

 8. Pt Vlad, si nu numai

  Daca e sa fim corecti, Ghimpu o lasa mai moale, probail, sa obtina mentinerea Decretului, dar, de exemplu, a spus ce as fi spus si eu. Si apreciez asta, nefiind usor sa rezisti in fata Troicii antiromanesti „eliberatoare”…

 9. Umblati cu monumentele, flori, limba, istorie… Oamenii mor de foame, tineretul degradeaza deoarece nu are bani sa traiasca, iar voi, marii deputati umblati cu sentimente si nu mai stiu ce.

  Ce ati facut Dvs cat ati fost deputat ca un student sa aiba mai multi bani si sa poate permite o viata normala? Sau veneati cu diverse idei nastrusnice de monumente si sarbatori!!!

  Monumentele si sarbatorile nu dau mancare…

 10. Pt Daniel

  Nu am puterea sa divizez societatea. daca veti considera altfel, ma voi simti magilita. Viata decenta nu vine pentru ca nu acest popor, printr-o clasa politica lasa, isi refuza identitatea romaneasca.

 11. Cu asa politicieni ca dvs care eticeheteaza fara discernamant concurentii si vede antiromanism unde este totusi romanism, chiar avem sanse sa nimerim din nou pe mana lui Voronin. Slava domnului insa ca avem politicieni mai echilibrati/calculati, cum sunt de pilda Filat si Tanase. Fara suparare

 12. pt Dan iel
  Sunt absolut convins ca monumentele si sarbotorile sunt afoarte importante

 13. Comunistii si alde Klimenco, Onishenco radicali pe de o parte si Ghimpu si de alde Pavlicenco pe de alta parte. Cu asa politicieni nu e departe un razboi civil.

  Noroc ca mai sunt forte mai sanatoase la cap. Astea is rationali si calmi, dar nu umbla cu sarbatorile.

 14. Voronescu (v) zaLupu

  Sa ne facem concluzia, ca in noiembrie veti indemna electoratul sa voteze cu Ghimpu, va salut din timp pentru acest pas!!!
  Nu faceti bine ca il atacati pe Filat, pe Lupu trebuie sa-l atacati dur, e un comunist cu blana vopsita…
  Noi democratii avem nevoie de Filat…
  Ghimpu a luat electoratul PPCD, iar Urechean este un cadavru politic…
  Daca am ajunge sa avem o majoritate de 52 voturi, PL si PLDM ar fi extraordinar!

 15. Pt Voronescu (v) zaLupu

  Nu, noi, PNL, mergem separat in alegeri, daca nu vor fi alte negocieri.

  Fac foarte bine ca il atac pe Filat. Nu avem nevoie de falsi liberali verzi.

  Lupu nu mi-a facut in planul partidului cite mi-a facut Filat. Si – simplu – nu-l iert.

  O fi avind voi nevoie de Filat, dar nu de un oportunist si conjuncturist, cum este acum. Dar si slaba speranta sa se schimbe.

 16. Dna Pavlicenco,
  Acum fratele de ‘stukaciok’ e bun, da?
  Inteleg, interesul joaca fesul. Politician, ramane politician.

 17. Chiar sa fie Filat rusofil beton? Sa inteleg ca de aceea e sustinut atat de mult de europeni si americani. De ce nu e vazut oare la fel de bine de europeni si marele roman Ghimpu?

 18. … cei trei martafoi neo-stalinisti – lupu,filat si urechean – au dat un al doilea examen important dupa cel cu parada . daca atunci unii mai spuneau , ca de ce sa nu se mearga la parada ca nu e nimic de pierdut , ca participa si unele tari n.a.t.o. , astazi nu mai reusesc sa gaseasca nici macar scuze , pentru comportamentul penibil ce il au in cazul decretului lui ghimpu . atit am inteles ca nu e vremea sau nu e „contextul” … asta nu e scuza ci auto-acuza … fiti siguri ca multi alegatori ai celor trei partide , vor taxa aceasta sovaiala lasa . pentru ca electoratul s-a maturizat destul de mult si nu mai accepta pe cei cu fundul in doua luntrii . vor din ce in ce mai apasat o directie clara a ceea ce trebuie facut in viitor . ppcd aproape a disparut de pe scena politica … amn se pregateste sa-i urmeze … pd scade de la sondaj la sondaj , iar aparitia proiectului pasat loveste greu si in ei . pld a alunecat puternic spre centru-centru-stinga si prin racolarea a diverse grupuri stingiste si anti-nationale sau pur si simplu simpli alegatori din pcrm, psd,ucm,pd,amn…insa trebuie tinut cont ca acest electorat nu face parte din electoratul captiv al sau si cum au venit asa pot pleca oricind . sa nu uitam ca un guguman de la pld a aruncat pe piata [cu acordul sigur al conducerii de partid] a variantei fantasmagorice de unificare a functiilor de presedinte cu cea de premier … iar bineinteles filat sa-si vada implinit visul … micul putin al moldovei .

 19. Vad ca finalul articolului, unde ii comparati aiurit pe Filat, Lupu, Urechean cu Troica NKVD, l-ati modificat. Ma bucur ca puteti tempera totusi mesajele

 20. pt Vlad
  „Chiar sa fie Filat rusofil beton? Sa inteleg ca de aceea e sustinut atat de mult de europeni si americani.”

  Europeni si americani l-au sustinit cindva si pe Voronin. Aceasta „sustinere” nu poate fi concludenta.

 21. pt Costin
  Ce aiureala!!! Chiar sa fie Filat si Urechean neostalinisti? Asa judeca liberalii? Fratilor, voi sunteti gata sa declansati o cruciada impotriva celor care nu judeca identic ca voi!Opritiva!

 22. Ce mai vreti? S-a declarat transant regimul comunist trebuie demontat, iar voi il taxati pentru asta ca e stalinist!

 23. pt alt costi
  pana in 2009 spuneam ca guvernul Sturza a fost unicul proeuropean. Chiar nu vedeti ca Guvernul Filat face cat poate in directia miscarii noastree spre UE! Sarma de pe Prut, oare dna Pavlicenco a demontat-o? Pare-se ca Filat totusi

 24. Scopul Moscovei în R.M. este de a organiza dezbateri sterile pe Adevăruri care nu-i convine Moscovei. Aşa a fost şi cu denumirea limbei, şi cu tricolorul, ş.a.
  Filat, Lupu (Diacov) şi Urechianu conştient sau inconştient au îndeplinit „задания” Moscovei împreună cu pcrmîn legătură cu Decretul Dlui Ghimpu.
  FILAT, LUPU (DIACOV) şi URECHIANU – sau AU ÎNDEPLINIT INDICAŢIILE MOSCOVEI, sau SUNT SLABI POLITICIENI

 25. to:costin,
  1/2 din ‘Electoratul maturizat’ de care pomenesti voteaza comunistii.
  Ghimpu doreste sa-si mentina electoratul. E un lucru pe care se poate de intelese, desi a fost prost realizat. E ceva similar cu gestiunea Chisinaului.
  Dar cum se spune, politica e politica sau „à la guerre comme à la guerre”.
  Daca Pasat foloseste Biserica sa ajunga pe Olimp, de ce Ghimpu nu ar folosi adevarul istoric?
  Daca Lupu vorbeste moldoveneste, de ce Pavlicenco nu l-ar sustine azi pe Ghimpu pe care pana mai ieri i-i zicea ca e din familie de turnatori?

 26. Președintele PDM, Marian Lupu, a fost întrebat de jurnalista Lorena Bogza dacă ziua de 28 iunie a fost zi de eliberare sau de ocupație, la care politicianul a răspuns zâmbind: „Cel mai bine a fost când românii au plecat și rușii încă nu au venit!” …DECLARATIE A UNUI OM GRAV BOLNAV MINTAL … DECLARATIA UNEI CANALII DESFIGURATE DE STALINISM … CADAVRUL-VIU PD-IST , SE TINE DE GLUME PE SPINAREA A SUTE DE MII DE VICTIME ALE REGIMULUI SOVIETIC . PROBABIL ANALFABETUL SE REFEREA LA AUTORITATILE ROMANE DIN 1940 , CA NEAMUL NOSTRU ROMANESC TRAIESTE SI RESPIRA SI ACUM IN MOLDOVA …SE PARE CA LUPU SE APROPIE DE UN SFIRSIT TRAGIC ASEMANATOR CU A LUI MUSSOLINI .

 27. pt Costin
  Intrun stat patriarhal cum e RM acest Lupu porneste cu prima sansa de a deveni presedinte!

 28. Filat: E timpul nu doar să-l condamnăm, dar să demontăm regimul comunist! … IN RITMUL IN CARE CONDAMNA SI DEMONTEAZA REGIMUL COMUNIST FILAT , O SA VEDEM COLONII UMANE PE MARTE SI ALTE PLANETE MAI DEVREME … CIT DESPRE LUPU … NU INTRA IN TURUL 2. TOATE SONDAJELE DATE PUBLICITATII NU AU LEGATURA CU VIITOARELE ALEGERI . ELECTORATUL PCRM ISI VOTEAZA PROPIUL CANDIDAT SI IN NICI UN CAZ PE LUPU . DECI LOCUL 1 DUPA PRIMUL TUR ESTE LUAT DE COMUNISTI . LUPU ESTE IN SCADERE IN TOATE SONDAJELE , IAR PASAT II SUBTIAZA ELECTORATUL . SANSE ZERO …

 29. Inteleg ca Ghimpu castiga viitoarele alegeri? sa fim seriosi! Desi eu l-as vota

 30. Pai in urma actiunilor lor rezultatul se va vedea la alegeri,bucuria lui Filat ca a atras o parte din electoratul comunist se va estompa cand va afla ca o parte a electoratului pro-romanesc a PLDM-ului s-a mutat la PL si nu vor fi putini…mai ales daca se vor deschide in strainatate mai multe sectii de votare,la asta se adauga si tineretul…daca va continua in acelasi mod vad PL-ul la un scor de 15-20%…PLDM-ul la 15%,PD-ul la un 7-8%…AMN-ul la 2%…PCRM-ul undeva pe la 20-25%…deci tot ceea ce fac acum se va contabiliza la alegeri si in special Filat merge pe o pista falsa,de Lupu stiam ca e un mankurt,un roman rusificat,insa pozitia dlui Urechean e o surpriza neplacuta,in urma atitudinii si lasitatii aratate e clar ca se va duce si mai in jos…oricum,disputa asta n-are cum sa fie privita bine de catre toti romanii fiindca ea arata cat de grav au fost viciate romanismul si identitatea nationala in Basarabia…:(

 31. n-am rezistat sa ma uit la emisiuni, dar aici va dau perfecta dreptate…
  poate mai tare decat prostiile celor trei dor afirmatiile lui alexandru tanase. sunt curioasa daca c tanase va ramane pe pozitia din ultimul articol- care mi s-a parut sincer, corect si venit poate chiar ca o avertizare la adresa pldm-ului pe care l-a „protejat” oarecum, punand accentul pe lupu-urecheanu.

 32. Romanii au avut un 2 eroi:

  1. Mihai Viteazu

  2. Mihai Ghimpu

 33. pt Andrei
  In acest caz, dl Ghimpu ar mai trebui sa mai emita repede un decret, prin care i s-ar inalta lui un monument alaturi de Stefan cel Mare. Ce zici? Cred ca esti de acord

 34. Pt browser

  Nu, nu e bun nici un „stucaciok”. Si stiti bine, nu e cuvintul meu, ci al lui Ciornovil. Pina acum nu-i pot intelege pe basarabenii care au activat in structurile de partid si sovietice, pe nomenclaturisti. Nu am nici un interes si fes. Pozitia noastra fata de Decret si adevar nu are nimic in comun cu atitudinea mea fata de familia Ghimpu, inclusiv Chirtoaca. Nici fata de PL. Pozitia ramine aceeasi.

 35. Pt Vlad

  Iata aici apare o problema interesanta cu rusii, americanii si europenii. Din informatiile pe care o persoana mi le-a spus chiar ieri, rusii, Moscova mizeaza nu pe Voronin, ci pe Filat si pe Lupu. Si Tiraspolul a mai mizat si mai mizeaza. Anturajul lui Filat nu stie, poate ceva mai pricepe Leanca, dar el e cosmopolit. Se inchina strainilor, uitind de valorile nationale sau sacrificindu-le cu usurinta de dragul beneficiilor personale. Ceva mai inainte o persoana plecata de la noi la PLDM a spus – noi aici vedem lucruri pe care nu le intelegem. Aluzia a fost – putina colegialitate, putina transparenta, multa, foarte multa dictatura (chiar duminica in teritoriu iarasi mi-au confirmat-o peledemistii), ceea ce aduce cu un fel de PPCD, unde „tatucul” vine si spune „nado”. Cine intreba „de ce?” este luat la index. Deci – comenzile vin din alta parte, dintr-un anume centru, nu sint rodul discutiilor si cintaririi in echipa politica, cea care ramine o papusa.

  Deci, rusii mizeaza pe Filat si Lupu, de aceea ei seamana tot mai mult acum. Dar daca Lupu vine de unde vine spre stinga moderata, Filat a plecat de la centru-stinga, dar ramine sau se trage sa fie tot „levii”. Una ca el concureaza cu Lupu, alta e ca asa e „indicatia”. Si eu cred ca intr-o buna zi Sandu Tanase il va parasi. Daca Sandu Tanase e cel pe care noi il credem, si nu e o masca, si el.

  In privinta europenilor si a americanilor. Acestora le plac mereu cosmopolititii. „Lumea deschisa” etc. Ei vor sa patrunda peste tot, inclusiv in sfinta sfintelor, care nu le place. Adica adevarul national, mai ales in cazul RM. Nu le place Ghimpu, pentru ca el a aratat ca tine la sfinta sfintelor. Asta pe ei ii deranjeaza, pt ca le ingusteaza cimpul de influenta.

  Din pacate. RM, ca si alte state ocupate de sovietici, se confrunta si azi cu doua rele, numai ca Vestul este, totusi, un rau mai mic si cu mult. Cel putin pentru ca este acolo o librtate sau o iluzie mai mare de libertate. Dar cum este valorificat omul, ca sa nu spun „exploatata” munca lui, intrebati-i pe cei ce lucreaza peste hotare. Sau chiar pe cei angajati in RM la patroni straini. Asa ca nu mai sint lucrurile atit de simple.

  Intre altele, vizitatorul care se refera la sprijinul europenilor pt Voronin are mare dreptate. Eu consideram ca le va trebui un an sa se edifice, vad ca le-au trebuit vreo doi pina au inteles ca un satrap cu lenin in spate nu poate duce tara spre Europa, vrea doar fondurile europene in buzunarele fiului.

 36. Pt costin

  Da, sint de acord cu aceasta analiza. Consider ca cei trei nu au avut argumente ieri, s-au bilbiit si complacut in a plimba nuca prin gura dintr-o falca in alta. Si e foarte adevarat ca ei nu-si cunosc electoratul, nu cred ca oamenii s-au maturizat si cred ca a ramas ca anul trecut si vor sa il valorifice cu minciuni si falsuri. Cit priveste Putin, ca idol politic al lui Filat – ce sa mai spun. E spus totul. Iar faza lui Cimbriciuc de comasare a functiilor, la sigur coordonata cu Filat, este o dovada de cita putere vrea sa detina Filat, ca sa faca ce? Sa se bitiie intre Rusia si Transnistria? Pai sa mai vorbim, in cazul lui, de separatia puterilor in stat? A spus drept ieri Ghimpu – ca nu s eamesteca in deciziile de Guvern, de ce Filat trebuie sa dicteze Decretele prezidentiale?

 37. Deosebit de interesante sunt declaratiile facute de catre presedintele raionului Straseni, Nicolae Robu, privitoare la evenimentele din 28 iunie 1940. Omul spune lucrurilor pe nume si face o caracterizare la rece a societatii moldovene de astazi. Insa nu asta m-a impresionat cel mai mult ci faptul ca, atunci cand s-a referit prima oara la Romania, la inceput a incercat sa evite cuvantul, iar apoi l-a pronuntat oarecum cu teama si aproape in soapta. Am inteles atunci ce propaganda cumplita a facut statul sovietic in masele de oameni nevinovati de vreme ce si astazi exista oameni carora le este frica sa recunoasca faptul ca sunt romani iar unii ditre ei, cei mai slabi de inger, chiar sunt convinsi ca nu sunt romani. E o tragedie ce s-a petrecut si continua sa se petreaca in Moldova si Bucovina. In timpul puciului de la Moscova, din intamplare, ma aflam in excursie la Cernauti. Eram pentru prima data pe teritoriul Uniunii Sovietice ( exista inca URSS ). E mult de povestit… Era tare curios sa vezi URSS prin ochii unui strain. Ce n-am sa uit insa niciodata era faptul ca romanilor, pe strada, in Cernauti, le era frica sa vorbeasca romaneste, iar cand mi se adresau, o faceau pe furis si in soapta. Va dati seama, frati romani din Romania, pana unde se ajunsese cu teroarea. Sa nu ne mai mire deci nimic dim tot ce se intampla in Moldova. Totul are o explicatie. Toti, absolut toti, inclusiv cei aflati de partea cealalta a baricadei, sunt niste victime tragice ale regimului comunist sovietic. Noi, romanii din Romania n-ar trebui sa fim suparati pe ei, indiferent ce-ar spune, pentru ca n-am fost niciodata in pielea lor.

 38. Pt mugur

  Sint foarte multumita ca vede lumea, in sfirsit, adevarata fata a lui Urechean. Are el in comun cu politica ce am eu cu ferma de porci. A fost si ramine un instrument, ca sa nu spun mai romaneste o scula a intereselor estice. Ca de aia ne-au eliminat din AMN – pentru ca nu am retras initiativa legislativa de iesire din CSI, care era si in Platforma BMD, si in Planul d elucru al Fractiunii, aprobat la Fractiune si la Consiliul politic al AMN. Finanatatorii nu acceptau supararea rusilor.

 39. Pt Vlad

  Eu am demontat in toti anii precedenti, cu pozitia si cuvintul, mai multe sirme decit Filat. El a facut-o doar sa nu o faca Ghimpu. Filat l-a votat pe Voronin si cu asta e spus totul si asta nu se va uita si asta o vom aminti in campania electorala.

 40. dupa declaratiile lui Lupu ma gandesc cum ar fi reactionat un german care s-a vazut traind intr-o republica proclamata de rusi (fosta RDG) si care ar zice ca era mai bine fara restul germaniei si fara aceasta republica, adica pe nicaieri! Ce prostie debiteaza Lupu domnule! incredibil!!!

 41. Filea e un deschizator de drumuri. El merge la gara ca sa le dea un exemplu de urmat ocupantilor si colonistilor.

 42. LA-MEN-TA-BIL!!!” – aha , subscriu !

 43. un spectacol de prost gust . asa impresie ca noi toti suntem prosti , iar cei 4 + Varonen destepti .

 44. Din cauza fotbalului am urmarit partial dezbaterile aseara. P-u oameni care si-au mai pierdut timpul prin sali de lectura este clar ca din cei 4 – Ghimpu este cel de care Moldova are nevoie. Cum o fi el scolit sau nu – dar mult conteaza curajul si sinceritatea de care da dovada. Ma intristezi ca oameni destepti si „cititzi” cum se mai spune pe la noi – schimba demnitatea pe cariera. Dintre un destept cu intentii mancurte sau carieriste si un om sincer cu o scoala moderata – il prefer pe ultimul. Intr-o societate depinde cum e media „cartii” intregii populatii nu a celui din fruntea statului. Important sa dam voie oamenilor sa munceasca si sa-si construiasca viitorul si vor face-o fara sfatul liderilor din fruntea statului. Ei doar sa ne lase in pace si sa ne creeze doar premize pentru asta, dar daca mai reusesc sa redirectioneze ceva resurse p-u bolnavi si invalizi prin careva politici sa o faca, dar oamenilor de rand sa le dea pace sa lucreze si sa aduca impozite la stat ca oricum Guvernul nu ne va hrani pe nimeni si nicaeri in lume guvernul nu hraneste pe nimeni. Asta lumea tre sa stie.

 45. Cind te gindesti ca urechean era „liderul opozitiei anti-comuniste”, cind ii vezi astazi toate pozitiile importante identice cu ale comunistilor , parca te zgudui … in realitate urechean este un neocomunist sadea , un neo-stalinist veritabil . nu vad diferente importante la ora asta intre amn si pd … amn este clar un partid de stinga astazi . odata cu plecarea lui untila la mae , apele s-au despartit in amn . bine ca se duce la vale cu tot cu adunatura lui anti-nationala . de fapt el era in contradictie cu voronin pentru putere , nu – doamne fereste – din motive doctrinare , ideologice … nu toti cei care criticau regimul comunist voronin erau din oficiu si anti-comunisti si anti-stalinisti autentici .

 46. Lamentabil, gretos, respingator… Inca o data ma intreb: chiar ne considera atit de prosti??? LUME, oare semnarea unor asemenea decrete, luarea de atitudine pe marginea unor probleme dureroase incurca, cumva, rezolvarii problemelor economice, sociale, etc.? Poftim, rezolvati-le si pe acelea, sanatosi, ca nu incurca una alteia. Oameni, da de ce ma rog decretul prin care se condamna un regim ce a distrus mii de vieti scindeaza societatea??? Eu as zice, invers, solicitarile de anulare a acestuia o scindeaza, ma plaseaza pe mine, ca urmas al victimelor regimului in pozitie defavorabila, ma pune sa inchid gura, ca sa menajez sentimentele cuiva. Ale cui sentimente, ale celor care mi-au omorit bunicii? Aiureli. Fie-va rusine, AIE, bravo, dle Ghimpu!

 47. Petru Bogatu: Singuri în faţa urii.

  Permiţându-le ruşilor să-şi şteargă picioarele de preşedintele interimar al Republicii Moldova, să-l taxeze drept „psihopat” şi „analfabet”, partenerii săi din Alianţă îşi lasă, de fapt, toţi cetăţenii singuri în faţa unei mari pacoste ce se revarsă peste ei. Îi abandonează în faţa urii dezlănţuite a Moscovei.

  Caricaturizându-l pe Ghimpu, ruşii ne insultă pe noi toţi .

  Prin faptul că îl culpabilizează pe Mihai Ghimpu şi se disociază de decretul său, ceilalţi lideri ai AIE, cu voie sau fără voie, ţintesc nu în liderul PL, ci în fiecare dintre noi. Întorc spatele poporului, istoriei naţionale şi propriei lor condiţii politice.

  Le place ori nu, dar, dezicându-se de Ghimpu, evitând să riposteze ultrajului rusesc, colegii săi de coaliţie, vrând-nevrând, se solidarizează cu o putere străină care trage cu rea-voinţă în Republica Moldova, căutând s-o umilească cu tot dinadinsul. Pentru că executarea morală a şefului statului, oricum ai suci-o, este un act de agresiune politică.

  Jignindu-l pe Ghimpu, Kremlinul ne calcă în picioare pe noi toţi.

  http://www.jurnal.md/ro/news/petru-bogatu-singuri-in-fata-urii-189004/

  Nicolae Negru: Eliberarea din eliberare.

  Dependenţa de factorul rusesc i-a pus pe liderii Alianţei într-o situaţie jenantă, ridicolă: să atace, sub diverse forme, un decret prezidenţial care declară ziua de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice şi stabileşte acţiuni de comemorare a victimelor ocupaţiei. Dorinţa de a plăcea cu orice preţ Moscovei şi electoratului prorusesc îi determină pe Lupu, Urechean şi, într-o măsură mai mică, pe Filat să facă nişte grimase şi gesturi speriate, penibile, să descrie piruete riscante, să se distanţeze cât mai departe de preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

  Ca şi comuniştii, care lansează, ca de obicei, injuriii şi prezic apocalipsa, unii lideri ai Alianţei par oripilaţi de însuşi faptul asocierii cuvântului „ocupaţie” de cuvântul „URSS”, de parcă ar fi vorba despre un înger, un „hulubaş” al politicii mondiale. Nici vorbă să ia cineva apărarea preşedintelui RM, pentru a tempera reacţia Rusiei, de unde se aud înjurături şi ameninţări, „fascist” şi „nazist” fiind cele mai civilizate comparaţii pe care le folosesc politicienii de acolo la adresa lui Ghimpu.

  Asistăm la un grandios spectacol al făţărniciei şi al slugărniciei, al politicianismului. Politicienii AIE, că să nu mai vorbim despre ceilalţi, s-au comportat de parcă e pentru prima dată când, într-un document oficial se spune că Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, în 1940, ca urmare a înţelegerii secrete dintre Stalin şi Hitler. Faptul că guvernarea comunistă din ultimii opt ani a făcut jocul Moscovei, încercând să rescrie istoria după calapodul sovietic, nu anulează documentele constitutive ale RM, chiar dacă unora li s-a putut crea această impresie. Documentele pot să ardă, însă textele rămân. În ultimii ani, Putin încearcă să justifice pactul sovieto-nazist de împărţire a Europei, dar ce avem noi cu încercările de rescriere a istoriei la Kremlin?

  Dacă politicienii moldoveni se dezic de Declaraţia de independenţă, dacă URSS nu a ocupat Basarabia, atunci în baza cărui argument şi-a proclamat independenţa RM? Ne-am eliberat din eliberare? Dacă Basarabia a aparţinut de drept URSS, ea aparţine şi succesorului de drept a acesteia, şi eforturile Rusiei de a ne readuce în sfera ei de influenţă sunt legitime. Dacă ne dezicem de declaraţia de independenţă, ne dezicem de independenţă. Nu Ghimpu subminează „statalitatea” RM, ci comuniştii care nu recunosc Declaraţia de independenţă a RM.

  http://www.jurnal.md/ro/news/nicolae-negru-eliberarea-din-eliberare-189003/

 48. to:GRED,

  Chirtoaca pare si el sa fie sincer/curajos si scolit. L-a ajutat la ceva in Primarie? Ca si in fotbal, nu conteaza cat de frumos joaca echipa, conteaza cate goluri s-au marcat.

 49. Vad ca multi scriu ca ne trebuie mai intii „de mincare” si pe urma limba, istorie si altele…. Pai, parerea mea – nu poti avea un viitor atita timp cit nu-ti pasa si nu stii clar de unde vii… De ce sa calcam fara nepasare peste cadavrele bunicilor si strabunicilor nostri?! Ni se cere doar sa ne amintim si sa respectam trecutul si adevarul… Atita tot… Pentru asta nu ne trebuie „mincare”…

 50. Urechean e curva politica. Nu este exclus ca chemarile lui pe la Procuratura de catre Voronin sa fi fost scenariu comun VOR-URE. La 13 iunie a.c., spunea la miting ca a fost dus in Siberia tot neamul si jumatate din satul lui, dar ieri nu s-a dus sa puna macar o floare ln Piata Marii Adunari Nationale. Cineva a spus ca l-a vazut la Moldexpo, la Monimentul lui Lenin. Voi nu l-ati vazut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *