LA-MEN-TA-BIL!!!

LA-MEN-TA-BIL!!! Am urmarit emisiunile cu participarea liderilor politici la JurnalTV, la MU-1 si la Pro TV. Cuvintul lamentabil caracterizeaza ce am vazut, si nu doar eu cred asa.

Iarasi – de Lupu nu zic. Noi nu l-am votat, nu am chemat sa fie votat, personal am avut cu el probleme in Parlamentul trecut, in care mi-a tot inchis gura ca deputat. El spera sa adune cit mai multi comunisti in PD. Ca va fi bine, ca va fi rau, dupa ce ii va atrage – asta se va vedea dupa alegeri.

Sint ABSOLUT SIGURA, insa, ca si Lupu, si Filat, si Urechean stiu intreg adevarul istoric, dar sint trei motive ce nu le permit sa il spuna si umbla cu “forma si procedura”: 1. Nu vor sa-si educe electoratul, ca sa nu-l piarda, cautind sa il prosteasca in continuare.

2. Nu le dau voie finantatorii sau santajatorii rusi. 3. Se desfac de ciuda ca Mihai Ghimpu a avut sansa si a folosit-o, in numele demnitatii nationale, de a pune un pietroi – in sensul direct si indirect al cuvintului – la reasezarea istoriei nationale pe fagasul obiectivitatii.

Cind aud ca Ghimpu a “indraznit” sa ceara retragerea trupelor rusesti din R.Moldova, imi vine si sa rid, si sa pling. Amintesc – pentru Lupu, Filat si Urechean – de hotaririle adoptate de Parlament in 2005, in care erau prevazute termene concrete – sfirsitul anului 2005 si sfirsitul anului 2006 – pentru retragerea trupelor ruse si a trupelor zise de pace din R.Moldova.

Dar sa revenim la emisiuni. Nu stiu ce a inteles sarmanul electorat, dar stiu ca un lucru l-a priceput, totusi, – ca Lupu a exersat din plin in limba moldo-romana, iar Filat si Urechean au fost mai curind muti sau redusi la tacere, pentru ca Ghimpu le-a luat apele. Mesajele din titrajul mobil au fost categoric impotriva Troicii moldovenesti. Si aici mi-am adus aminte de un editorial al lui Constantin Tanase, care vorbea de pericolul daca liderii AIE vor concura in alegeri cu satrapii comunisti pe terenul moldovenismului. Pai, asta e pericolul sa revina comunistii, nu eforturile de a le spune adevarul despre istoria Basarabiei si crimele ocupatiei sovietice! Sovaiala si oportunismul falsilor democrati.

Fratilor, stau si ma gindesc – ce studii au facut unii tineri in Romania, daca vin si umbla cu fofirlica ruseasca pe aici? Pentru ce intra ei in politica? Ca sa promoveze politicile lui Motpan, Sangheli, Tarlev si Greceanii? Poate ca motivul este ca datoreaza sprijin financiar Moscovei si Tiraspolului? Si nu le spunem chiar din pod – zvonurile sint destul de palpabile si credibile.

Adica, ne propuneti sa ne temem de Bau-Bau-l comunist toata viata si sa nu indraznim sa manifestam demnitate? Pai nu e clar ca exact asta vrea Moscova si ride de se tavaleste cum reuseste sa ne sperie cu un tkaciutsel, un dodonel, un muntenel sau cite vreo alta “fufa” comuneaga?

Oare pentru asta au votat pro-verzii – sa ii vada pe Filat si Urechean in barca lui Lupu si a comunistilor? Eu am crezut ca Filat s-a mai framintat vreo doua nopti si vine cu alt mesaj. Pe naiba! Ce a putut el face mai bine – astea au fost grimasele de autosuficienta, nici macar sa zimbeasca mai deschis, ca sa se asemuiasca lui Berlusconi – si el cu transplantul…

Mie mi-a repugnant autosuficienta celor trei, generata de sentimentul “solidaritatii barbatesti proruse”. Ce inseamna “nu e momentul”? Si cind va fi? Dar poate ca nu vine pentru ca inca nu ridicam valul de pe adevarurile cumplite intimplate romanilor, supusi genocidului? Si nu va veni acel timp, deoarece, ca sa vina, trebuie sa il apropii – prin caracter, vointa nationala, curaj, nu cu idolul Putin in cap drept model politic sau cu aceasta convingere ca vom turna ceva in stomacul prostilor de basarabeni si ei vor tacea si nu vor mai ridica niciodata capul contra cercurilor imperialiste ruse, care isi fac si azi perfect treaba prin tipi zisi lideri politici precum troika de astazi. Nu, nu – nu Troika NKVD, ca de unde asa ceva intr-o „Moldova nemodernizata…”?

LA-MEN-TA-BIL!!!

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

109 Comments

Add a Comment
 1. Duma de stat a condamnat decretul lui Ghimpu… Asa si? Chiar nu aveti ochi sa vedeti ca acest popor, poporul rus, a fost tot timpul un popor complexat. De-a lungul istoriei ei, rusii, nu au vrut sa demonstreze lumii nimic. Nu s-au batut sa-si afirme propriul adevar. Ei au preferat enclavizarea. Au preferat sa-si creeze propria lor lume, propriul imperiu format din popoare mai mici si mai slabe decat ei, propria sfera de influienta, cea din perioada comunista, formata din popoarele lumii cele mai sarace, in jurul careia au tras o cortina de fier, pentru a aplica astfel principiul „un chior in tara orbilor este imparat”. S-au opus mereu oricarei forme de colaborare cu restul lumii, tocmai pentru ca acest fapt jenant sa nu se vada. Altfel cum se explica faptul ca masonii rusi sunt antimasoni, bolsevicii rusi sunt antieurocomunisti, adica cei care nu neaga pluripartidismul, pravoslavnicii rusi, de rit slav, sunt antiortodocsi fanatici, crestinii rusi sunt anticatolici si antiprotestanti irconciliabili, pana si neoprotestantii rusi sunt antiamericani. Tot pe ce pun mana rusii trebuie sa fie altfel decat in restul lumii. Chiar si faptul ca Patriarhia Rusa a pretins sa se numeasca al treilea Ierusalim sau al reilea Bizant este o dovada. Restul lumii, in special occidentul semidoct, nefiind in stare sa inteleaga aceasta costructie bizara bazata pe nonvalori si demagogie, ditr-un snobism lamentabil, a fost tot timpul complexata fata de fenomenul politic si cultural rus. Nimeni nu a fost si nu este in stare sa vada ca regele e gol pusca. Abia de curand occidentul, dupa ce a luat-o de destule ori peste ochi, a inceput sa se trezeasca. In cocluzie, nu-i mai scarpinati intre coarne pe rusi. Si ce daca s-au suparat? Moldova nu este Gruzia, tara care trebuie sa-si poarte singura de grija. Moldova are de partea ei, neconditionat, o tara de peste 20 de milioane de suflete, a saptea ca marime din Uniunea Europeana care vorbeste aceeasi limba cu ea si un conclav de state, tarile latine si tarile slave din UE, tarile ortodoxe din UE… Moldova nu este singura. Chiar daca americanii, englezii sau nemtii mai dau, din cand, cu oistea in gard, are cine sa le dea cu varguta peste degete si sa-i aduca pe drumul drept, pentru ca relatiile intre tarile occidentale se bazeaza pe alte valori si principii.

 2. stiti cum se spune, mai bine mai tarziu decat niciodata. Fata de altii care nu se mai trezesc din somnul ratiunii. Macar Ghimpu, cum are ocazia, face o reparatie morala. In orice caz, atacurile acelea la adresa dumnealui (legat de unchiul sau) nu va fac cinste. La asta ma refeream.

  Eu va inteleg ca vreti sa fiti in asa numita „opozitie constructiva”. Numai ca aveti grija ca din prea mult constructivism, sa nu loviti in oamenii care vor cu adevarat sa schimbe lucrurile in Moldova. Si ar fi pacat.

  P.S. In legatura cu Filat, tind sa va dau dreptate in ceea ce spuneati mai demult. Asta ca sa va arat ca nu-s nici incapatanat si pot sa imi dau seama cand ma insel in privinta cuiva.

 3. Pt Jay

  Si oare cine e acela care ne poate spune la sigur ca „cineva vrea sa schimbe lucrurile in Moldova?” daca Ghimpu a emis un decret sa spuna ca sintem ocupati d erusi, am sprijinit, pentru ca noi am spus asta mereu, chiar si atunci cind PL nu avea asemenea declaratii. Ei au repetat ce a facut PNL mereu, dar avind acum stampila si semnatura, au si facut-o si am sprijinit fara echivoc. Pe mine m-au sunat liderii nostri teritoriali si aau apreciat promptitudinea conducerii PNL.

  Cit priveste alta „dorinta de schimbare”, sa o luam mai pe incetisor. Agentii economici spun ca „e-he-he! Luau comunistii cind conduceau! Acestia iau de doua ori mai mult, de parca e sfirsitul lumii”. Sa ma fereasca sfintul ce aud eu cum se ia mita in invatamint, cum se ia mita oriunde statul trebuie sa rezolve ceva. Nu functioneaza institutiile statului, nici in centru, nici in provincie. In curind voi posta un material despre faradelgi si pasivitatea statului.

  Iar faptul ca PRO TV ne spune deja de doua zile ca au cistigat din nou tenderul cu refacerea/repararea drumurilor in Chisinau aceleasi firme, care par sa fie ale lui Tarna, ce nu suporta presa si are o masina aproape ca a lui Filat, desigur, din salariu, – si asta e vointa de schimbare sau impartire a dividendelor? Chirtoaca a recunoscut franc la PRO TV – nu poate pune capat coruptiei la Primarie.

 4. D.Pavlicenco,
  noi va sustinem in ideea:”In curind voi posta un material despre faradelgi si pasivitatea statului.”.Avem si noi de spus cite ceva in domeniul invatamintului si nu numai.

 5. Doamna Pavlicenco, nu exista siguranta de 100% in viata despre nimic in lumea asta (avem cazul Rosca in acest sens). Eu stiu asa: si PL si PNL, si MAE au sustinut aceleasi lucruri si initiative de cand urmaresc scena politica din Moldova. Restablirea lucrurilor pe fagase normale, lupta impotriva comunismului nu este (din fericire) apanajul unui singur partid. Important este ca odata ajunsi la putere, PL a putut face ceva. Si eu sint convins ca va mai face. Sa dea Dumnezeu, daca nu va mai fi PL, sa ajunga fie PNL sau MAE, si sa faca macar pe jumatate cat face PL. Si eu voi fi multumit.

  Cat priveste mita in domeniul economic si in invatamant, este fara indoiala o situatie care trebuie sa inceteze sau macar diminuat fenomenul. In Romania lucrurile s-au mai miscat in acest sens, desi coruptia nu a disparut definitiv, dar asta numai dupa ce Uniunea Europeana ne-a tot taxat si ne-a tras de urechi la capitolele de negociere. In invatamant si acum mai apar mici cazuri de mita, insa de obicei cu profesori din generatia veche. Nu cunosc configuratia ministerelor in Moldova, dar as fi curios cine conduce finantele (ministerul economiei) si educatia (ministerul invatamantului / educatiei). Din cate stiu ultimul apartine AMN. Partidul responsabil de asemenea situatie pe domeniul sau, va deconta asta electoral, si lumea nu va ezita sa taxeze.

  In ce priveste drumurile, si repararea lor, revin la analogia cu Romania (fara a aproba starea de lucruri): aceeasi situatie si aici. Indiferent de regimul aflat la putere, licitatiile erau castigate (si inca sint) de aceleasi firme ale clientelei politice. Nu stiu daca Moldova va reusi mai mult in acest domeniu. Macar daca s-ar repara cu materiale de calitate, sa nu trebuiasca reluarea reparatiilor de la an la an.

  Domnul primar il pot banui de orice, numai nu de lipsa de intentie. Sa nu uitam ca PL nu gestioneaza primaria de unul singur. Avem un CM care recent a fost „deturnat” de PLDM prin cumpararea consilierilor „care trebuiau” (asta va spun din surse sigure), mai avem niste viceprimari gen Furtuna de la AMN care isi fac de cap (stiu un caz concret pe aceasta tema – ridicarea pietei Tiraspol, unde se obtin venituri frumusele, fara a se tine cont de mizeria si discomfortul oamenilor din zona), si multe alte aspecte.

  In opinia mea, ar fi preferabil la ca urmatoarele alegeri sa avem un consiliu si viceprimari de la cele trei partide pe care eu le agreez in acest moment. Pacat insa ca nu se concretizeaza o alianta sau macar un protocol de colaborare intre ele.

 6. Pt Jay

  As avea mai multe reactii, dar nu voi face. De ce, totusi, cistiga aceleasi societati care fac prost, ca sa aiba d elucru si la anul? Fiind firme ale unuia care conduce un domeniu important al Primariei? Eu asta nu pot intelege. Consider ca nu poate Chirtoaca sa elimine coruptia. Pai, tocmai ca repara necalitativ, sa aiba d elucru si la anul, cu alt primar, clapaug, probabil, sau care va cistiga din asta pentru partidul sau clanul sau.

  De PLDM si AMN nu-mi mai spune, ca nu are rost.

 7. Stimată doamnă!
  Pentru a respecta Adevărul istoric, ataşaţi, vă rog şi această poză-explicaţie
  http://img15.nnm.ru/9/3/3/4/9/a324f0b4194cc6f4fdf6b2b2b9f.jpg
  cu următorul text – Armata Roşie a eliberat Germania de fascişti şi de ceasuri de mână (desigur şi de alte multe lucruri – tablouri şi alte opere de artă, porţelanuri, limuzine, cearşafuri, paltoane etc.) Apropo, iată de ce unii premieri poartă ceasul pe mâna dreaptă 🙂

 8. toti politicienii,inclusiv Dvs doamna vreau sa spun ca sinteti niste boriti si amariti,ati dus tara in noroi,la gunoi cu voi!!!!!

 9. Pt nikapg

  „Boriti si amriti” sint oamenii care voteaza pentru 50 de lei si pentru orez, sapun si patrunjel. Ce ati votat, aceea aveti. Mai ales sint „incintata” de cei zece ani de guvernare comunista, care v-au „borit” si „amarit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *