Inceputul sfirsitului lui Vladimiruska

Privesc in ultimele zile emisiunile pe tema proiectului obscur/obscurantist Pasat si ma conving inca o data de adevarul “cum si-o face omul, nu i-o face nici Domnul”. Este vorba de zisul Mitropolit Vladimir, care mai tine Biserica celui de-al doilea stat romanesc sub obladuire ruseasca si care nu se satura cu asta. Vazind ca in RM orientarea provestica ar putea capata ireversibilitate, s-a angajat la carul prorusesc sau la carul ambitiei securistului Pasat si mamologului Mereuta, care fac un cuplu de toata frumusetea, ce mizeaza pe perceptiile de troglodit – cum cred ei in sinea lor – ale basarabenilor manipulati. In societatea noastra inca nu s-a ajuns sa se analizeze fenomenul malpraxului, ce include si interventii chirurgicale nenecesare, operate doar in scopul scurgerii de bani, inclusiv in mamologie. Nu insinuam nimic, doar opinam

Insa, tot raul spre bine. Este minunat ca se discuta la unele televiziuni despre acest lucru. Insa si mai minunat ar fi daca s-ar discuta la Moldova-1 si la Prime. Pentru ca lumea noastra trebuie scoasa din obscurantism, de sub talpa zisului “inaltpreasfintit”, uns cu alifii securitico-rusesti. Aud ca pe cineva Biserica ruseasca a lui Vladimiruska vreadeja sa-l excomunice din biserica in care nici nu intra, pentru ca l-a numit “popa”, de parca nu e popa, ci e deja mare om politic.

Am admirat curajul grupului din anii precedenti, din care facea parte si parintele Petru Buburuz, care nu s-a mai supus lui Vladimiruska, dar care a avut demnitate si in situatia destul de dubioasa, creata la Mitropolia Basarabiei. Stiau si cercurile decidente de la Bucuresti despre asta, dar taceau, ca sa nu cistige si mai mult teren Mitropolia ruseasca. Iar unii politicieni foarte crestini si inca democrati profitau. Imi aduc aminte ce a spus odata un asemenea personaj: “Voi oare nu intelegeti ca in Moldova detin si vor detine puterea cei care au bisericile in buzunar – si astia sintem noi, PPCD, si comunistii?”

Spuneam ca agreez discutiile la televiziuni in care preotii – si cei mai rasariti si mai curajosi din Mitropolia lui Vladimir, si cei ai Mitropoliei Basarabiei – ies la rampa. Este bine ca deja s-au ridicat unii si se opun politizarii Bisericii pe fata. Ca pe ascuns si pe dos era demult politizata. De aceea cred ca acum e inceputul sfirsitului dominatiei lui Vladimiruska, cel care, impreuna cu Smirnov de peste Nistru, au ramas intacti si imuabili, batindu-si joc de noi toti, propagind rusofilia si antieuropenismul, antiromanismul, mentinindu-i astfel pe comunisti la putere.

E bine ca se cere demisia lui Vladimir. Va fi si mai bine daca dupa aceasta, daca va reusi, se va trece, cel putin, la declansarea procedurilor de obtinere a statutului Bisericii din RM ca autocefala, pina se va ajunge la o schimbare a raportului de purtatori de mentalitate in societate, prin care sa se treaca la Biserica RM sub obladuirea Patriarhiei Romane. Iata acesta va fi un pas sigur spre Unirea celor doua state romanesti. Si consider ca lucrurile spre asta vor merge. Ar fi minunat sa se discute cit mai mult pe aceasta tema, fara frica si bariere.

PNL a adoptat in sedinta sa de BPC o declaratie, postata pe site-ul partidului www.pnl.md si pe blogul meu, difuzata si presei (care, ca de obicei, o trece cu vederea), in care se spune “PNL avertizeaza societatea in legatura cu pericolul propagarii si dezvoltarii zisului “proiect Pasat”, fost demnitar moldovean, devenit lider proaspat al unui mai vechi partid, care este un proiect prorusesc, menit sa mentina cel de-al doilea stat romanesc, Republica Moldova, pe orbita Kremlinului, prin metoda folosirii consecintelor obscurantismului sprijinit in societate de alianta dintre comunisti si Mitropolia Moldovei, subordonata Patriarhiei ruse. Daca, intr-adevar, clerul nostru nu considera ca e un proiect rusesc, trebuie sa opteze de urgenta pentru autocefalia Bisericii statului nostru, ca etapa spre trecerea sub obladuirea Patriarhiei Romane.”

Astfel, tot raul spre bine. Dorinta celor care au umplut strazile noastre cu pancarte de risul lumii se va incheia, din cite se vede, cu ridicarea credinciosilor impotriva gruparii lui Vladimiruska, inhamat la carul bataliei “care pe care”, avindu-se in vedere batalia de pe urma – mergem spre Romania, NATO si UE, sau ne cantonam, in mod fatal, in spatiul nefast rusesc, raminind sub obladuirea politica a Kremlinului, care inseamna saracie, izolare si faliment statal.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

28 Comments

Add a Comment
 1. … greu sa numesc proiectul vladimiristo-pasatian . poate clericalismo-fascismo- filo-rusism … din nou vorbim de un partid [umanist] , cu obiective dintre cele mai neclare . va dati seama ce penibil va fi cind vladimir va deschide lista electorala a p. umanist ? se pare ca moscova cade dintr-o extrema in alta in moldova … de la comunisti la clericalo-fascisti … de la extrema stinga la extrema dreapta . un proiect care incearca sa fragmenteze si mai mult viata politica si asa destul de fragmentata si sa zapaceasca total electoratul , in genere , mai putin informat , ca sa nu jignesc pe cineva folosind cuvintul nescolit … se pare ca moscova joaca pe toate fronturile , folosind ca niste jucarii , aproape intreaga clasa politica din moldova . se plictiseste de o jucarie ? o pune frumos in dulap , nu o arunca ca cine stie pe viitor … si isi face alta jucarie … cind se vor plictisi de pasat , il vor pune si pe el in dulap si tot asa …

 2. Dar in ierarhia lor bisericeasca totdeauna a exzistat politica(cine pe cine), asa ca nu e de mirare de nimic. Sau performat si ei. Popa in loc sa umble cu candela prin biserica, umbla cu agitatie pe la piata. Acolo unde stau cei, pe care e usor de manipulat.
  Banul – ochiul dracului.

 3. Ce pot sa spun, ca Pasat este in drept sa-si lanseze proiectul, ca si toti ceilalti, dar e mai urat, ca in societatea noastra se vor gasi tampiti, care i-si vor da votul pentru el.

 4. La Ministerul Justiţiei este depusă o cerere de înregistrare a celei de-a cincea mitropolii în RM.

  Ministrul Alexandru Tănase spune că este vorba de un demers de înregistrare a Bisericii Autocefale. Potrivit lui, pe lângă Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei, în RM mai sunt înregistrate alte două mitropolii – una care se supune Patriarhiei de la Kiev şi alta subordonată Patriarhiei Ruse în exil. INTERESANT CINE ESTE IN SPATELE BISERICII AUTOCEFALE …

 5. Ultimul pas facut de pasat, este o dare in bara nemaivazuta: sa aderi cu toata hoarda de popi la partidul umanist. Luati cel mai simplu manual de filosofie si o sa vedeti ca umanismul si crestinismul(mai ales ortodoxismul) sunt lucruri de neamestecat.
  Daca cea dintai plaseaza omul in centrul universului, ortodoxismul il plaseaza pe Dumnezeu, omul in acest caz fiind un rob neputiincios, si nu ambitia dar smerenia trebuie sa-l caracterizeze pe om. Asa ca din start avem o strutocamila politica care nu se poate aprecia si calca mereu in strakini

 6. Dreptate suta la suta, biserica a fost dupa venirea bolsevicilo un instrument politic, ni inzadar Stalin a permis renasterea Patriarhiei Ruse. Avea un singur scop spionarea. referitor la Mitropolia Basarabiei este controlata de agentul 007 Cubreacov nu este nimic de mirare. Asa ca Doamna nu pot ca sa nu va dau dreptate…

 7. Credeti, doamna, ca biserica romana e cu mult mai breaza decat cea rusa? Eu nu. Sunt tot pe capatuiala prin orice mijloc posibil. Singurul lucru bun ar fi pasul facut spre unire, cum spuneti.

 8. Se zvoneşte că proiectul „Pasat” aparţine lui Filat. Filat e un
  politician moldo-româno-rus cu viziuni proNato-PutinFunClub
  (пророссийская евроинтеграция с североатлантическим уклоном) cu ceas pe mîna stîngă, energic şi
  „pragmatic”.

 9. FILAT + PASAT = LUCINSCHI

 10. COSTIN spune:”INTERESANT CINE ESTE IN SPATELE BISERICII AUTOCEFALE …” – am auzit ca Bastovoi , calugarul izgonit de la manastire din Chitcani . bravo Pavlicenko , ai pui punctul pe i ! e unsa o ocazie unica sai lasam sa se bata pe alde Varonen cu alde la fel de kgb-ist Vologhia Kantarean !

 11. Dna Pavlicenco, sunt mandru ca traiesc in aceeasi tara cu Domnia Voastra! Jos palaria!

 12. Asa sa fie, dna Pavlicenco!

 13. Jos Prostia!!!

 14. Traiasca Tara Romaneasca!!!

 15. Dupa cate stim, Referedumul pentru colectarea semnaturilor nu este deocamdata aprobat. Campania electorala inca nu a inceput. Prin urmare Afisele celor doi clowni lipite in tot orasul sunt ilegale. Ma intreb de ce nu intervin autoritatile? Or pentru Primarie banul nu miroase.
  Si altceva, banuiesc ca in legea electorala ar exista niste indicatii referitoare la dimensiunile afiselor. Or nu?

 16. voronin si-a exprimat dezaprobarea fata de proiectul clericalo-pasatian … de fapt gelozia si nu din alte motive . cind statea vladimir umar linga umar cu voronin , totul era bine si frumos … acum insa …ii este teama bolsevicului ca a fost trecut pe linie moarta , cum se spune , de catre stapinii de la moscova . rusia se conduce dupa sloganul ” imparte-i si incurca-i drace , pina vor deveni cit mai slabi „… comunisti,mitropoliti,intelectuali rafinati ,gospodine , babe si mosnegi , cu totii sunt mobilizati in serviciul patriei …rusia , bineinteles .

 17. Pt luca

  FOARTE BUNA INTREBARE. DE CE SINT TOLERATE PESTE TOT IN R.MOLDOVA AFISELE STRUTOCAMILISTE ALE POPEI VLADIMIR SI ALE SECURISTLUI PASAT… CE NE SPUNE Pasat … pardon – Filat????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 18. Numai Romania Mare – ne e Salvarea !

 19. Bravo, Doamna Pavlicenco! Iarasi i-ati ciuruit!!!

 20. Ghenadie Dumanschi -PLD- a fost ales președinte al Consiliului Municipal Chișinău, dar fără voturile consilierilor PL … SE PARE CA FILAT VREA SA ACAPAREZE TOTUL . TRAGE SFORILE PE LA SPATE SI APOI FACE PE SFINTUL PETRU … DUPA RACOLAREA RECENTA A GRUPULUI AMN-IST , PLD A MAI BIFAT O REUSITA . PESTE CADAVRE , INAINTE …PARE A FI DIRECTIVA DATA DE FILAT PROPRIULUI PARTID . SE INVERZESTE PATRIA MOLDAVA , DE LA ZI LA ZI … „Democraţia a vorbit prin decizia consilierilor. Respect această decizie, dar regret că a fost luată cu concursul comuniştilor şi la iniţiativa PPCD”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă. FRUMOASA ALIANTA : PLD+PCRM+PPCD … O „ALIANTA TOVARASEASCO-FILORUSA ” , PUTEM SPUNE …

 21. SE PARE CA PLD-UL DERAIAZA TOT MAI MULT … TREBUIE SA FIE NEBUN FILAT DACA CREDE CA POATE GUVERNA TARA DE UNUL SINGUR … POATE ARE ALTE PLANURI DUPA ALEGERI …SECRETE … O ALIANTA SPRE BINELE PATRIEI SI A RUSIEI INALTARE . PLD+PCRM+PD . O MAJORITATE CONFORTABILA , PENTRU LINISTEA IMPERIALISMULUI RUSESC .

 22. Sunteti o doamna de fier a Basarabiei !

 23. După declaraţia de azi a D.Ghimpu privind Ocupaţia Basarabiei la 28 iunie 1940 probabil a pus punct pe alianţă.

 24. Faţa adevărată a alianţei s-a văzut astăţi la Chestiunea zilei de la Jurnal TV, componentele căreia sau bîlbîit la declaraţia radicală a lui M Ghimpu.

  Probabil M.Ghimpu a recunoscut gafa din 22 iunie.

 25. Oare gestul din 22 iunie se numeste gafa?
  Cand sa-l cred pe M.Ghimpu?
  Pe cel din 22 iunie? or Ghimpu din 28 iunie?
  Este oare credibil Ghimpu?
  Cine e Ghimpu?

 26. Cine stie, care e raportul de forte din CM Chisinau? Cati consilieri mai are pcrm? au votat oare toti comunistii? Desigur, PL va exploata acest moment, desi constat ca chiar l-a si dorit/provocat. Nu stiu nici ce preyinta acest Dumanschi. Pe de alta parte, de ce se izoleza si Chirtoaca, care e taxat astazi aproape de toti, fie ei comunisti sau anticomunisti.

 27. Ziua de 28 iunie este desemnată zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940

  Ziua de 28 iunie a fost desemnată astăzi, 24 iunie 2010, printr-un decret prezidenţial drept zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940, când trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei, contrar voinţei populației acestor ţinuturi, conform declaraţiei preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. „Trebuie să promovăm adevărul şi să educăm noua generaţie prin adevăr. Nu poate exista o societate sănătoasă atunci când politica adevărului este înlocuită cu o politică a minciunii şi a nedreptăţii”, a ţinut să menţioneze preşedintele interimar. UN MOMENT EXCEPTIONAL PENTRU CARE GHIMPU VA RAMINE IN ISTORIA INTREGULUI NOSTRU NEAM . PROBABIL CU ACEASTA DECLARATIE LE-A TRAS UN SUT IN FUND „PARADISTILOR” FILO-RUSI FILAT,LUPU SI URECHEAN … SA NE TRAIESTI BADIE !

 28. La inceputul anilor 90,intimlator l-an intilnit prin Chisinau pe starostele bisericii din satul natal,care era indignat de faptul ca Vladimir a refuzat sa-l faca popa in satul nostru.Acest starosre mea povestit ca din cei 1400 de popi mai mult de o mie sunt fosti militioneri,cgbisti,combaineri,soferi,tractoristi,presedinti de colhoz,secretari de partid si garmonisti.Ciar Vladimir,din spusele acestuia,a fos sofer la o manastire din Bucovina,totodata fiind si agent al CGBukui,dupa care a fost trimis la seminariul din Odessa,peurma la Academia din Zagorsc,iai la inceputul anilor 90 trimis de catre CGBul sovitic si biserica ruseasca la Chisinau ca sa potoliasca spiritele si cumva sa influenteze mersul lucrurilor in directia convenabila Moscovei.Acest staroste care avea si el nu mai mult de 6-7 clase socotea ca el nu af fi un pop mai rau decit cei o mie pusi in posturi de Vladimir.
  Vazind acum ce se intimpla meam amintit de acest staroste,care avea perfecta dreptate de ceea ce spune,petruca lucrurile acum merg anume asa cum el lea descris atuci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *