De ce nu am mers la sedinta festiva a Parlamentului sau Ce ati comemorat, AIE-istilor, pe 22 iunie?

Am primit, probabil ca fost deputat sau ca presedinte al PNL, o invitatie cu semnatura lui Mihai Ghimpu, la Sedinta festiva a Legislativului, consacrata aniversarii a XX-a a Declaratiei de Suveranitate a R.Moldova, adoptata la 23 iunie 1990 de catre primul Parlament democratic al republicii. Sedinta a avut loc la ora 10.00 in incinta Teatrului National de Opera si Balet.

Imi amintesc bine aceasta zi. Si eram foarte bucuroasa, fapt care, peste un an si ceva, s-a soldat cu proclamarea Independentei fata de URSS, fata de Rusia care ne-au ocupat si care ne tine si astazi sub ocupatie prin armata sa, dislocata ilegal intr-un teritoriu apartinind R.Moldova, dar necontrolat de aceasta.

Am avut o mica ezitare. Aproape ca decisesem sa merg. Mi-am schimbat, insa, total decizia, dupa ce i-am vazut pe 22 iunie pe liderii AIE la … Memorialul Gloriei Militare. Pentru ca am ramas stupefiata. Adica – ce a insemnat depunerea de flori la Memorial pe 22 iunie – zi in care a inceput jocul militar geostrategic germano-rus, care, pentru noi, a insemnat doar genocid si pierdere de vieti omenesti, ocuparea de catre armata sovietica etc.? Trebuie sa se faca o asemenea actiune pe 1 septembrie, cind a inceput masacrul celui de-al doilea razboi mondial, cind Germania a atacat Polonia, sau pe 17 septembrie, cind a atacat-o deja Armata Sovietica, urmare a intelegerii germano-sovietice, aceste mari puteri convenind sa distruga din doua parti Polonia, dupa care armatele germana si rusa au avut o fastuoasa parada militara de infringere in comun a Poloniei! Daca liderii AIE depun pe 22 iunie flori la Memorial sa insemne ca ei le depun in ziua cind a inceput „Marele Razboi pentru Apararea Patriei”? Care „Patrie”? Sovietica? Ce avem noi cu aceasta zi, adica de ce privim razboiul cu ochii Moscovei imperiale?

Adolf Hitler a pornit razboiul sa opreasca expansiunea panslavismului, Ion Antonescu s-a incadrat in razboi pentru a elibera teritoriile istorcie romanesti prin ultimatumul Pactului Molotov-Ribbentrop, iar Kremlinul si-a facut interesul de a ne reocupa pentru jumatate de secol, in care ne-a decimat prin deportari, foamete indusa, persecutare, bagare in gropi cu var sau in spitale de psihiatrie.

Inca atunci cind, in ajunul zilei de 9 Mai, se discuta in Parlament  despre “medalii ceseiste si mai nationale”, am remarcat ca ministrul apararii citise ceva gen “Marele Razboi pentru Apararea Patriei”, dupa care ceva s-a mai corectat, la lectura a doua, trecindu-se la “al doilea razboi mondial”. Nu am scris atunci un articol, desi am toate materialele examinate in Parlament. Am zis – s-au corectat baietii, au mai inteles istoria, au renuntat la notiunea de “Marele Razboi pentru Apararea Patriei”, asta e. E bine. Si, iata, actiunea rusinoasa de azi. Poate consilierul „foarte european” Nicu Popa al lui Filat sau consilierul helsinkist Stefan Uritu al lui Mihai Ghimpu i-au sfatuit pe potentatii zilei sa procederze electoral, dar fara demnitate?

Frumos, fratilor, mergeti cu succes pe urmele comunistilor care rid de voi, pentru ca nu aveti o elementara demnitate nationala. Dar stiti de ce? Pentru ca nu va stiti natiunea, pentru ca inca va temeti sa va considerati romani, desi aveti pasapoarte romanesti in sipetele sau safeuri. De fapt, sa am iertare. Ca doar ati renuntat la cetatenia romana, pentru a deveni deputati….

Si-acum sa reiau subiectul din titlu. Ce sa caut eu miine linga persoane publice, pe care le consideram necomunisti, dar care actioneaza cu populism comunist si, “ca sa shie ghini”, extind oportunismul la dimensiuni inadmisibile? Nu era mai bine sa va faceti ca ploua, mai ales ca a si plouat azi? Pai voi ramineti pe ideea ca Germania a atacat URSS, cind istoria inca nu si-a spus cuvintul, cind s-a spus ca Stalin a stiut de toate, cind filmul The Soviet Story – unul de demnitate, pe care o sa vi-l arate si JURNAL TV, – demonstreaza cum au colaborat NKVD si GHESTAPO? Pai, va spun, mi-i rusine sa stau alaturi de voi. De Filat nu ma mir, am mai zis – e solutia imorala in politica noastra, asta se cheama mai pe clar spus – activitatea celei cu prajina. Dar Ghimpu? Chiar sa fie atit de cuprins de frica sa nu fie Filat electoral mai in fata, incit sa abandoneze principiile si sa se tina de coada premierului in toate pornirile sale conjuncturiste? Pai ce putere sa vina in R.Moldova care sa puna lucrurile pe picioare – ca e vorba d elege, ca e vorba de istorie?! Fratilor, nu mai contruiti voi un stat cu asemenea abordari, de aceea e clar ca numai Unirea cu Romania ne poate salva de oportunismul antinational…

Dupa asemenea matrapazlicuri, oameni buni, mi se pare ca ne asteapta surprize rashaioase cu “iubitii nostril conducatori”…

Vitalia Pavlicenco

Ordinul Maresalului Ion Antonescu

OSTASI,

V-am fagaduit din prima zi a noii Domnii si a luptei mele nationale sa va duc la biruinta; sa sterg pata de dezonoare din cartea Neamului si umbra de umilire de pe fruntea si epoletii vostri.

Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor stramosesti si a bisericii, lupta pentru vetrele si altarele romanesti de totdeauna.

OSTASI,
Va ordon: treceti Prutul!

Zdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre.

OSTASI,
Plecati azi pe drumul biruintelor lui Stefan cel Mare ca sa cuprindeti cu jertfa voastra ceea ce au supus stramosii nostri cu lupta lor. Inainte. Fiti mandri ca veacurile ne-au lasat aci straja dreptatii si zid de cetate crestina. Fiti vrednici de trecutul romanesc.

OSTASI,
Inainte. Sa luptati pentru gloria Neamului. Sa muriti pentru vatra parintilor si a copiilor vostri. Sa cinstiti prin vitejia voastra amintirea lui Mihai Voda si a lui Stefan cel Mare, a martirilor si eroilor cazuti in pamantul vesniciei noastre cu gandul tinta la Dumnezeu. Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori. Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.

OSTASI,
Izbanda va fi a noastra. La lupta. Cu Dumnezeu inainte!

Loading Facebook Comments ...

68 Comments

Add a Comment
 1. Dna Pavlicenco, sa fi mers la sedinta aveati sansa sa accesati un auditoriu mai mare 🙂

 2. Stimata doamna, din orice faceti scandal .. POATE s-a „comemorat „,adica s-a depus flori in memoria ostasilor cazuti in cel de-al doilea razboi mondial caci in aceasta zi Germania a atacat Franta si ea a a capitulat. Atunci deschis a si inceput razboilul nedrept in care au cazut oameni . Noi , romanii basarabeni, am luptat si de-o parte si de alta a „baricadei „, deoarece am fost implicati intrun razboi care NU ERA AL NOSTRU ! Au cazut oameni. Si deaceea au mers AIE nu la Stefan cel Mare ci la memorialul militar . Pana ce se va face un memorial al durerii noastre, basarabene. Nu mai carcotiti atata! Iar la manifestarea de maine NU MERGETI , caci poimaine iarasi o sa mai scormoliti ceva ca sa mai aruncati cu pietre in firava AIE. EU SA FI FOST IN LOCUL LUI GHIMPU NICI NU VA TRIMITEAM INVITATIE .SARMANII MOLDOVENI , AU PE CAPUL LOR SI DE ASTEA CARE PANGARESC ORICE INCEPUT ! Sunteti in Contiu moldovenesc cu „eticheta” de romanca falsa. NU MERGETI LA MANIFESTATIE ,MERGETI SA VA PENSIONATI SI STATI ACASA. Spre binele tuturor!

 3. Pt browser

  Nu ma intereseaza.

 4. e usor sa vorbesti de Unire , sa strigi , SA DOGENESTI PE ALTII CA N-O FAC . Ia spuneti doamna , PE PUNCTE, cum s-o facem.. MAINE ! CA O FACEM !!

 5. SI INCA O INTREBARE ” DATI-MI MACAR UN „CITAT” DIN GHIMPU , CHRTOACA SAU FILAT, in care sa va fi numit cu vreun „epitet” urat , caci noi putem sa dam cu duiumul , spuse de dta despre cei trei. Eu chiar ma mir cum de v-au mai invitat , se vede ca au mai multa educatie decat mataluta.

 6. Pt COSTI

  Mi-i jale de cit trudesti… Macar esti apreciat?
  Si inca ceva. Nu ma deranjeaza nici o postare oportunista de serviciu, pentru ca deja nu ma mai mira nimic.
  Doar ma amuza dimensiunile extensibile ale oportunismului vostru.
  In rest – toate la timpul lor. Inclusiv etapele Unirii.
  Totul ce am avut de reprosat lui Ghimpu, i-am reprosat intr-o discutie linistita. Si i-am spus ca nu revin la aceste aspecte. Am pus punct.
  Filat si Ghimpu sint inalti demnitari publici, care trebuie sa suporte implicantele functiilor, dar care pe mine ma amuza prin comportamentul lor electoral fara scrupule. Si asta o voi spune in campania electorala, cind voi avea timpi de antena. Eu nu am functie publica, ci obsteasca. va rog, nu ma egalati cu inegalabili.

 7. Exact aceste gânduri le-am avut şi eu astăzi citind despre acţiunea liderilor noştri în care ei comemorau Marele Război de Apărare a Patriei. Apărare împotriva cui? Oare nu există atâtea mărturii despre bucuria basarabenilor la auzul veştii că trupele române trec Prutul? Oare nu s-a făcut public acum câteva zile un interviu din perioada războiului cu Isidor Sârbu, bunicul lui Vladimir Voronin, în care acesta descria atmosfera existentă între Prut şi Nistru în acea perioadă?

  Am fost foarte mâhnit să treacă această zi şi să nu observ această luare de poziţie decât din partea doamnei Pavlicenco. Chiar şi trusturile de presă aşa zis pro-române au preferat să nu se atingă de acest subiect tabu. De ce nu se poate înţelege faptul că este perfect normal ca un stat (în speţă Rusia) să considere o dată din istoria ei să aibă o anumită semnificaţie, iar pentru un alt stat să aibă o altă semnificaţie? Nu le poţi nega ruşilor dreptul de a-şi comemora victimele, aşa cum nu i-l poţi nega nici nemţilor, japonezilor sau evreilor. Războiul face victime în toate taberele.

  Ziua comemorării victimelor fascismului este necesară. Nu putem lăsa istoria să se repete. La fel de necesară este şi ziua comemorării victimelor comunismului sau a deportărilor. Însă haideţi să alegem o altă zi. 1 septembrie, 9 mai, 22 octombrie (masacrul de la Odessa), ziua „eliberării” vreunui lagăr transnistrean, oricare alta. Nu putem învinovăţi la nesfârşit România de faptul că în 1940 a cedat ultimatumului sovietic, dar în acelaşi timp ziua de 22 iunie să simbolizeze începutul agresiunii. Domnilor din AIE, nu putem condamna pactul Ribbentrop-Molotov şi în acelaşi timp să comemorăm începutul „războiului de cucerire purtat de fasciştii români împreună cu aliaţii lor nazişti”. Este aceeaşi inconsistenţă logică pe care o întâlnim şi în cazul trecerii Nistrului de către trupele române în vara aceluiaşi an: trecerea Nistrului alături de armatele germane a însemnat agresiune împotriva URSS, dar trecerea Tisei în 1944 ca aliaţi ai Armatei Roşii a reprezentat eliberarea Ungariei, Slovaciei şi Austriei. De ce nu vedem asemenea manifestări în aceste ţări ca cele de astăzi din Chişinău?

  Felicitări încă o dată pentru această atitudine.

  P.S: Deşi am folosit sintagmele de „liderii noştri” ţin să precizez că sunt român din Ardeal, student la Bucureşti şi nu am fost niciodată în Republica Moldova. Însă urmăresc situaţia de acolo în aceeaşi măsură în care o urmăresc şi pe cea din restul ţării. Sunt la fel de român, moldovean sau ardelean. Liderii unei părţi a românilor sunt şi liderii mei, cu bune şi cu rele, chiar dacă nu am dreptul să-i aleg, neavând cetăţenie. Din acest motiv îmi permit să-i laud (momentul 9 mai) sau să-i critic (momentul 22 iunie)…

 8. in Romania solutia imorala este Dan Voiculescu, care este in bloc cu Geoana/psd/ , care este in prientenie ce mai ,aproape casatorie din dragoste, cu Crin Antonescu /pnl /, CARE ESTE PRIETENUL DTALE, pe care tare MULT IL apreciati . Deci , spunem cine ti-e prietenul , ca sa-ti spun cine esti .. DEDUC, IN CONSECINTA TOTI SUNTETI O MARE SOLUTIUE IMORALA !
  VAI , VA ESTE>> RUSINE SA STATI LANGA GHIMPU SI FILAT ! Acum cred ca plang toti cu lacrimi de sange ca n-ati onorat sau n-o sa onorati invitattia . Cred ca o sa se suspende manifestatia, daca nu mergeti . DE RAS !!!@!

 9. La momentul dat eu cred ca destul de just au procedat. Au fost comemorati toti acei cazuti in acea zi. Si pe dnul Ghimpu al inteleg foarte bine. Nu este nevoie acum de inca un scandal cu parada de 9 mai.
  Dna Pavlicenco, cu tot respectul fata de Dvs, mai bine explicati oamenilor simpli care nu inteleg ceea ce Dvs vreti sa expuneti si nu mai criticati atata, daca nu vreti sa ajutati, nu incurcati.

 10. daca o sa continui tot asa , cu politica lui >> contiu , o sa ai si mai putine voturi decat in alegerile precedente cu tot sprijinul pnl-ului romanesc, caci PNL-ul romanesc este mai neocomunist ca cei , pe care dta in Moldova ii critici .In Romaniia pnl nu este deloc apreciat . Au transformat partidul istoric al Bratenilor in anexa criminalului iliescu si a talharilor Vantu si Patriciu .

 11. EU NU TRUDESC PENTRU NIMENI. STAU SI MA DAU CU PAREREA. ASA GANDESC , ASA SPUN. Dar , sa stiti, multi gandesc ca mine despre persoana dumitale .. Numai ca nu scriu pe aici.Eu, avand timp mai mult , v-o spun franc: Mergeti la pensie , nu va imbatati cu apa chioara ! Vremea matale a trecut ! Resemneaza-te ! Multa sanatate !

 12. Pt Eleonora

  Va inchid eu gura? Spuneti-va pe blogul meu opinia despre eveniment, subiect, dar aveti bunavointa sa nu ma invatati ce sa cred si sa scriu, ca nu tine. Eu nu vin sa scriu in casa dumitale, ci in casuta mea pe Internet, care are usa deschisa pentru oameni educati, nu needucati.

 13. Pt Sorin

  Bine ca le mai destupati mintea la zombificatii pelisto-peledemisti…

 14. Pt COSTI

  Vremea voastra, care, chiar daca sunteti tineri, a trecut, pentru ca ginditi pe vechi. Vremea pozitiilor noastre abia vine. Eu, ca persoana fizica, nu contey. Eu sint in virsta, dar am curaj, iar voi sinteti poate tineri, dar sinteti vechi in atitudine.

 15. INCA O SUGESTIE . IN CAMPANIA ELECTORALA , CAND VEI MERGE SA ATACI AIE/ ‘cand vei „avea timp de antena” , cum spui ,cred ca si la NIT iti vor da , si Comunistul te va publica cu mult zel…/ ai sa-ti reversi cu satisfactie veninul pe dusmanii dtale de moarte : GHIMPU , FILAT SI CHIRTOACA . NU UITA , I-AL DE MAINA PE VORONIN SI CONTIU , O SA AIBA MAI MARE IMPACT CELE SPUSE, O SA AI MAI MULT SUCCES !.. VAI DE CAPUL TAU , FEMEIE !

 16. Romania nu are de ce sa comemoreze 22 iunie 1941.. Pentru romani este ziua in care s-a inceput razboiul pentru eliberarea Basarabiei. Pentru sovietici este ziua in care aliatul din 1939 se intoarce impotriva lor… Este chiar aliatul cu care a sfasiat Polonia, aliatul cu care a urzit planuri pentru sfartecarea Romaniei… Ei pot sa comemoreze, noi nu avem de ce. Noi comemoram 28 iunie 1940 cand Basarabia ne-a fost rapita a doua oara…

 17. Sorine ! INTREABA-L PE GHIMPU CE-A „COMEMORAT „SI APOI DA-TE CU PAREREA , NOI AVEM ALTE „SARBATORI.” VEZI CA NICI DOAMNA N-A INTELES , DAR NU S-A CLARIFICAT , CI A GASIT NOD IN PAPURA SI ALT.. MOTIV DE ARUNCAT CU ZOI in dusmanii ei! S-A APUCAT DE SCANDAL , CE SA-I FACI , ASTA-I ESTE „MESERIA” !

 18. Vedeti , poate s-a comemorat ziua in care romanii ne-au eliberat de sovietici in 1941 , cand maresalul ION ANTONESCU A SPUS ostasilor romani sa treaca Prutul !!!!

 19. Ghimpu a spus clar de ce a venit la ceremonie. Citez „O zi in care omenirea a scapat de ciuma fascista !!??!! dar n-a avut puterea sa scape si de a doua…”
  RM a sarbatorit o data pe 9 mai victoria asupra fascistilor. Bine, poti sarbatori in fiecare zi, poti sarbatori si 1812 daca vrei dar nu te mai da roman daca nu esti

 20. Dna Vitalia va stimez si va respect. Parerea mea este sa moderati putin blogul pentru ca mai apar specimene de-alde Costi si nu e bine sa te pui la mintea lor… Astia au mintea odihnita.

 21. 22 iunie este ziua incercarii esuate de a restabili unitatea natiunii romane. Este o zi a amintirilor amare. Poate s-ar impune o comemorare in aceasta zi, dar nu linga monumentele „eliberatorilor sovietici”.

 22. Pe 22 iunie 1941 actiunile Armatei Romane au sensul de Eliberarea Basarabiei de controlul nelegitim al URSS care a anexat fortat Basarabia la URSS pe 28.06.1940.

  Actiunile Armatei Romane poarta un caracter eliberator al pamanturilor romanesti.

  Sa nu uitam ca Basarabia benevol si cu dorinta a savarsit Unirea cu Romania pe 1 decembrie 1918.

 23. roman din Iasi, ROMANIA

  Doamna Pavlicenco, eu cred ca nu are rost sa mai incercati sa le deschideti ochii unor oameni care au avut, au inca si vor avea pana la sfarsitul vietii lor mentalitate ruso-sovietica. De ce sa va mai luptati cu morile de vant? Oportunistii Filat, Ghimpu si Chirtoaca vor ramane pe veci ancorati in mentalitatea ruso-sovietica. Ei vor doar sa-si adauge la palmares ca ar fi si romani, dar de fapt sunt cu fundul in doua luntrii. Si asta din oportunism, din pragmatism pentru cariera lor politico-electorala.

 24. Am citit tot si ce vreau sa va spun este ca nu va dau dreptate nimanui. Este o problema contadictorie. Si am sa va dau un exemplu din viata mea in care sa-mi spuneti voi a cui a fost acel razboi? Tatal meu, baiat de 18 ani a fost inrolat in Armata Romana in toamna lui 1941. Din oarecare motive nu a fost trimis pe front, dar si-a facut serviciul in unitati din tara indeplinind diferite misiuni militare. In martie 1944 a fost lasat la vatra pentru un concediu scurt, timp in care nordul Basarabiei a ajuns sa fie ocupat de rusi. Astfel, peste cateva luni tatal meu deja este incorporat in Armata Sovietica si trimis pe front. Termina razboul pe 9 mai 1945 si nu este lasat la vatra, ci cu motiv ca nu si-ar fi satisfacut deplin serviciul militar, a luat-o de la inceput, ramanand in contingentul Armatei Sovietice din afara URSS (in Germania si Ungaria). S-a intors la vatra in …. 1947!!!! imbracand forma militara in 1941! A fost un roman cu litera mare, deoarece niciodata nu a suportat puterea sovietica. A fost ranit de nenumarate ori, s-a aflat prin spitale, dar a supravietuit. A fost ACEL razboi si razboiul lui sau nu? A fost. Sarbatorea o singura data in an – la 9 mai. Iar la 22 iunie plingea….
  Citesc comentariile voastre, a tuturora, inraite si ma gandesc – vedeti voi oare si cei pro-, si cei contra acesti oameni care au luptat intr-un razboi a lor sau nu a lor, in care si-au pierdut camarazii, in care s-au maturizat, au vazut urgie, moarte, au plins?
  Dna Vitalia, eu nu am sarabatorit 22 iunie, dar imi pare rau si mi-e rusine ca nu am aprins o luminare pentru sufletul tatalui meu care plingea intotdeauna pe 22 iunie….
  Regret agresivitatea Dvs….

 25. In primul rand pentru romanul din Iasi – trezeste-te, draga, era revolutiilor s-a terminat. Si eu sunt roman de la Chisinau, dar am mai primit un dus rece, nu odata, si capurile fierbinti cam s-au racit, vorba Cioroiului. Cat priveste tovarasa Pavlicenca, de, mai citesc si eu osanalele si atacurile dure, dar sa zic ca prezinta ceva interes, poate doar pentru ea si dumitale, romanule. Nu neg faptul, ca pe 22 iunie am sarbatorit nu stiu ce, dar epoca cu „treceti batalioane romane Prutul” s-a incheiat demult. Oare cat timp mai trebuie ca sa intelegem, ca, vorba lui Basescu, ne vom uni doar in UE? Oare chiar atat de zombati trebuie sa fim ca sa nu ne dam seama de ireversibilitatea acestui fapt? Nu e problema in noi, tovarasilor, problema e ca nimeni din UE, cu atat mai mult Russia, nu va permite aceasta unire. Atunci ce trebuie sa facem? Un Kirgizstan in Basarabia? Credeti ca cineva din puterile mari, inclusiv SUA, vor tolera un nou razboi de impartire a teritoriilor? Cred, ca gresiti amarnic, daca ganditi asa. Si inca, epitetele tovarasei Pavlicenca, oportunisti si altele, cred, sunt doar niste cuvinte, care nu au nici o baza reala. Am prins o gura de libertate, dati sa mai rabdam, caci am rabdat destul, hai sa fim mai inteligenti si sa mergem etapele spre unire cu sange rece…

 26. Aveţi perfectă dreptate!

  Am rămas siderat citind ieri pe Vocea Basarabiei un articol cu abordarea că la 22 iunie aniversaţi victimele fascismului.

  Mi se pare o ruşine şi un dispreţ la adresa sutelor de mii de ostaşi români care au luptat, mulţi dintre ei murind, rămânând infirmi sau căzând pradă duşmanului în lupta pentru ELIBERAREA FRAŢILOR NOŞTI ROMÂNI DIN BASARABIA ŞI BUCOVINA DE NORD.

  Din păcate românii mei din Basarabia mi-au tras o palmă ieri. Personal am rămas cu un gust tare amar!…

  RUŞINE!

 27. Valentina Cuşnir

  Sunt absolut de acord cu dna Pavlicenco.
  Sunt profitori cei din AIE.Sunt condusi de lupu.
  Ticalosi !

 28. Pai nu ai mers pentru ca nu te-a chemat nimeni…

 29. Pt Vlad, nu filat, dar ru… De ce nu ro………………….?

  Pai cum nu am fost invitata? Pai de unde am citat invitatia? Vad adresa de e-mail si va trimit scanarea. Imi puteti da linkul spre articolul lui Cubreacov?

 30. Pt Elena

  Straniu lucru. Pe d eo parte spuneti exact ce trebuie. Pe de alta parte, nu va place „agresivitatea”. Dar poate ca e durere amestecata cu ciuda pentru fariseism? Ramineti un om dedublat in sentimente si atita timp cit nu se vor gasi altii care sa spuna corect cum stau lucrurile, asa veti fi si voi, si altii.

 31. Pt Valentina

  Iti multumesc pt postare, pozitie si pozitie. Ce mai faci?

 32. D-nă Pavlicenco citind toate articolele matale văd o URĂ către AIEcare n-are capăt.V-aţi supărat dăunăzi pe Filat că nu va salutat,iar acuma cum să înţeleg,va invitat la festivitatea închinată zile suveranităţii R.Moldova şi nu v-aţi dus punând o cauză minoră de râsul găinilor.Oare nu suferiţi cumva de vre-o boală psihică pe care încă n-aţi depistat-o?
  Nu vii urât,sunteţi deacuma două şi fosta parlamentară V.Cuşnir,care tulbură apele cu meritele ei.

 33. Pt Nina

  Daca pentru dumneata tratarea razboiului al doilea mondial e de risul gainilor, nu cred ca ai demnitate si ca face sa iti adresez vreo opinie. Il aperi pe Filat – apara-l, eu nu interzic. dar nici mie nu-mi interzice nimeni ce sa fac. Atac pe cine vreau si scriu ce vreau. Si membrii PNL apreciaza asa cum vor. Deocamdata nu avem probleme, pt ca ei nu leasina pe spate de Filat si Chirtoaca.

 34. Pt Igor

  Fiecare e cu parerea sa. Da, pe 22 iunie, intr-adevar, nu stim ce am sarbatorit. dar vad ca treceti usor peste asta, ceea ce nu se aseamana cu demnitatea balticilor. Nu exista problema ca „nimeni din UE, cu atat mai mult Rusia, nu va permite Unirea cu Romania”. Important e sa intelegem ca este cea mai scurta cale spre UE si ca in nici 20 de ani altfel nu vom intra in Uniunea Europeana. daca dumneata crezi altfel, eu iti doresc sa traiesti mult si sa te convingi. Depinde ce vrem noi, nu UE, ca lor le place o centura de securitate si o zona tampon, dar noua oare ne place sa fim batuti si mereu in pericol? Nu cred. SI UE, si NATO, respecta vointa poporului.

 35. Pt Mihai Romanul

  Adica, Filat si Ghimpu nu cunosc istoria, avind o viziune sovietica si proruseasca asupra razboiului al doilea mondial. Adica – atunci cind romanii au intrat in Basarabia imporeuna cu nemtii, au comis prostii? nemtii, ca nemtii – ei aveau intelege cu rusii, dar romanii au intrat sa ne elibereze de sub rusi. Ce fel de 22 iunie prin prisma sovietica. Nu va este rusine, AIE-istilor?

 36. Trimite copia inviatatie pe adresa ppcd, eu am sa astept cu nerabdare, chiar vreau sa vad ca te-au invitat. Desi nu se exclude ca ai fi fost invitata din gresala sau pentru a fi la numar…

 37. Demnitatea mea nu se măsoară cu a matale.De râsul găinilor e ceia ce faceţi.În războiul II mondial am bunel care e îngropat în pământ străin şi aseastă întrebare mă doare mult mai tare ca pe mata.Nu-s în partidul lui Filat,sau Ghimpu,am fost in MAE şi ne-am întălnit tare des şi ştiu ce puteţi face.V-am mai sfătuit să lăsaţi POLITICA şi să intraţi în bucătărie,unde cred că veţi face treabă mult mai de folos.

 38. Dna Pavlicenco, cat timp o sa va trebuiasca ca sa ajungem macar in sondaje la juma de popor pentru unire? Eu cred, ca minim doua generatii, iar asta inseamna cam vre-o 40-50 ani. Cred ca varianta mea cu 20, dar poate chiar si 10 ani este mai credibila, nu credeti? Vointa poporului, Dna Pavlicenco, daca urmariti sondajele, este juma pentru UE, iar pentru unire Romanie, cam ce sondaje sunteti in stare sa imi puneti la dispozitie? Hai sa fim mai realisti, era roscovanului catarandu-se prin pomii capitalei a aratat cine suntem, nu?

 39. cu riscul de a participa la o discutie politica ce nu ma priveste direct intrucat nu ma doare tare-tare-n cot de AIE sau PNL tin totusi sa remarc un discurs de conciliere, laudabil, din partea lui Ghimpu and Co…ceea ce face bine la stomacul cam bolnav al RM…sigur ca in numele corectitudinii politice multe adevaruri sunt tacute (politicile de epurare ale regimului sovietic in 1940-41 si dupa 1944, dar si pogromurile operate de regimul Antonescu in anii celui de-al doilea razboi mondial), dar aceasta tacere face posibila iertarea si impacarea, mai ales ca, pastrand proportiile de rigoare (si totusi evitand caderea in capcana numararii mortilor, gen cine-i mai grozav si cine a ucis mai mult/putin), atat regimul fascist, cat si cel sovietic si cel antonescian au comis suficiente crime abdominabile incat sa-i aranjam univoc in distributia victime-agresori… personal sustin aceasta pozitie de impacare, de creare a unui spatiu al iertarii, e un pas util pentru toata lumea ca politicienii moldoveni sa propuna nu doar ziduri si garduri intre generatii, etnii si curente politice ci si planuri de reconciliere…
  e probabil o pozitie slaba retoric pentru ca chemarile la arme sunt mai atractive pentru o buna parte a stabilimentului, dar asta o fi cumva blestemul democratiei: sa fie prea „moale” pentru radicali…
  va urez impacare cu trecutul.

 40. Pt Igor

  Am mai spus ; cineva ridea acum 15 ani de partide „liberale”. Acum s einchesuie toti sa fie liberali. Azi sint sceptici privind unirea. Miine se vor inghesui acolo, deja au inceput. Cineva trebuie sa inceapa, noi o facem sincer.

  Si inca ceva: rusii si politica lor agresiva ne vor forta sa facem asta. Ei ne vor presa ca si pe Georgia si Ucraina pina vom taia poala si vom fugi. Vom trai si vom vedea. Toate duc intr-acolo.

 41. Pt Vlad

  Daca sinteti Vlad cu adresa pe care o vad si care este elocventa, am trimis invitatia prin posta electronica invitatia, o pot pune si pe blog. Insa, daca sinteti cine apare pe adresa, am o intrebare – ce ati cautat aseara la familia Cazacu? De ce erau atit de atrasi sa mearga sa se spele oamenii care nici nu stiu sinteti sau nu sinteti prietenul fiului lor? daca ceva gresesc, imi cer scuze, dar mi-au transmis acest lucru oameni vii.

 42. Pt Nina, cu mare regret ca imi pierd timpul

  Eu nu prea stau pe la bucatarie, pt ca nu imi fac nici un cult din mincare.

 43. Pt vitalie sprinceana

  Eu nu am nici o problema cu trecutul. Imi este la fel de clar ca si prezentul, ca si viitorul. Poate nu am avut intotdeauna curajul sa fiu mai in fata. Acum, am responsabilitate d epartid, s-au mai clarificat lucrurile cu politica la noi, asa ca ne pastram forta sa luptam, nu doar sa ne prefacem.

 44. Pt Igor

  Cred ca e durerea de cap care trebuie sa va deranjeze cel mai putin.

 45. Igore, tara ta fantoma o sa adere la UE cand o sa zboare porcul romanesc de Ignat,asta in traducere ar veni NEVER.Oare chiar asa de prosti sunteti si ascultati de vrajelile politicenilor vostri din AIE.

 46. bravo, Doamna Pavlicenco!

 47. mdea…. boala se agraveaza!

 48. Dna Pavlicenca, sunteti bravo!

 49. COSTI spune:
  22 June 2010, la 23:11

  EU NU TRUDESC PENTRU NIMENI. STAU SI MA DAU CU PAREREA. ASA GANDESC , ASA SPUN.

  Bravo D-le Costi.

  Staţi , vă gîndiţi, şi vă daţi cu părerea.
  Şi consideraţi că aveţi acest drept.

  Şi nu vă place cînd cineva încercă să vă judece pentru dreptul D-stră de a sta, a gîndi şi a vă spune părera .

  Atunci de ce D-stră judecaţi pe alţii care gîndesc altfel şi pentru părera lor, care nu coincide cu a D-stră.

  Cineva pe acest blog s-a exprimat că parcă a primit o palmă văzîndu-i pe liderii AIE comemorînd ziua de 22iunie.

  Românii din Basarabia sunt deja deprinşi să primească palme.

  Mai întîi la 4 aprilie 2005, cînd l-au votat pe voronin, apoi la 9 mai 2010 ,cînd caldarîmul din piaţa roşie de la Moscova a cutremurat sub bocancii armatei RM, acum şi la 22 iunie 2010.

  Apropo, prima dată 22 iunie în RM a fost comemorată de comunişti paremise după ce au venit la guvernare în 2001, iar membrii AIE , în afară de Lupu, nu prea sau evidenţiat pînă în prezent la acestă manifestare.

  Şi nu ma-şi mira , dacă la 28 iunie membrii AIE de dimineaţă vor condamna pactul Ribentrop-Molotov, iar după masă vor sărbători eliberarea Basarabiei de către armata înmemoria cărei au fost depuse flori la 22 iunie..

  Unii membri ai AIE au deja aşa experienţă să meargă de dimineaţă la biserică, apoi la monumentul lui Lenin pentru a lega cravate roşii pionerilor.

  Apropo D-le Costi, EU AŞA GÎNDESC. AŞA SPUN, nu vă supăraţi vă rog.

 50. Pt. Costi.

  Mihai Românul spune:
  23 June 2010, la 11:11

  Mi se pare o ruşine şi un dispreţ la adresa sutelor de mii de ostaşi români care au luptat, mulţi dintre ei murind, rămânând infirmi sau căzând pradă duşmanului în lupta pentru ELIBERAREA FRAŢILOR NOŞTI ROMÂNI DIN BASARABIA ŞI BUCOVINA DE NORD.

  Iată D-le Costi cum gîndesc şi alţii.

  Şi nu puteţi să nu fiţi deacord cu Mihai Românul, fiindcă spune un adevăr.

  Şi probabil în memoria celor ce au luptat pentru eliberarea fraţilor căzînd în lupte pe teritoriul eliberat era normal, ca cineva din demnitarii de stat să meagă la mormintele celor căzuţi luptînd în armata română, că pe teritoriul RM sunt deja cimitire a ostaşilor români.

  Puteau să o facă , aşa de exemplu cum au făcut-o mergînd la mormîntul lui V.Boboc în satul lui natal.

  Dar nu au făcut-o, şi nici un post de TV în ziua de 22 iunie nu a difuzat nici un material dedicat memoriei soldaţilor români căzuţi pentru eliberarea basarabiei, ocupate de către armata roşie la 28 iunie 1940.

  Şi noi ce trebue să facem , să tăcem , că sunt ai noştri ?

  Să tăcem la 4 aprilie 2005 cînd ai noştri i-au reinstalat pe comunişti la guvernare, să tăcem la 9 mai cînd ai noştri merg la moscova să defileze alături de armata de ocupaţie care pînă în prezent staţionează pe teritoriul RM, defapt fiind o armată de ocupaţie, să tăcem cînd eliberarea din 22 iunie se interpretează ca zi de ocupaţie dezi de dimineaţă pe la ora 8, pentru a le şterge nasul comuniştilor, care au venit mai tîrziu, vom tăcea şi la 28 iunie cînd alianţa va declara că la 28 iunie 1940 am fost eliberaţi de către armata roşie, că altceva nu te poţi aştepta după 9mai şi 22 iunie.

  Şi noi foarte bine înţelegem că aceste gesturi nu este altceva decît un populizm eften înainte de campania electorală, dar sunt deacord cu V.Pavlicenco, că de la Lupu şi Filat te puteai aştepta la aşa ceva, dar nu de la Ghimpu , care a fost bravo la 9 mai, dar a plecat capul în faţa membrilor AIE, că noi cunoaştem cine în AIE este prima vioară.

  Aşa că nu numai D-strp D. Mihai Românul aţi primit palma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *