De ce nu am mers la sedinta festiva a Parlamentului sau Ce ati comemorat, AIE-istilor, pe 22 iunie?

Am primit, probabil ca fost deputat sau ca presedinte al PNL, o invitatie cu semnatura lui Mihai Ghimpu, la Sedinta festiva a Legislativului, consacrata aniversarii a XX-a a Declaratiei de Suveranitate a R.Moldova, adoptata la 23 iunie 1990 de catre primul Parlament democratic al republicii. Sedinta a avut loc la ora 10.00 in incinta Teatrului National de Opera si Balet.

Imi amintesc bine aceasta zi. Si eram foarte bucuroasa, fapt care, peste un an si ceva, s-a soldat cu proclamarea Independentei fata de URSS, fata de Rusia care ne-au ocupat si care ne tine si astazi sub ocupatie prin armata sa, dislocata ilegal intr-un teritoriu apartinind R.Moldova, dar necontrolat de aceasta.

Am avut o mica ezitare. Aproape ca decisesem sa merg. Mi-am schimbat, insa, total decizia, dupa ce i-am vazut pe 22 iunie pe liderii AIE la … Memorialul Gloriei Militare. Pentru ca am ramas stupefiata. Adica – ce a insemnat depunerea de flori la Memorial pe 22 iunie – zi in care a inceput jocul militar geostrategic germano-rus, care, pentru noi, a insemnat doar genocid si pierdere de vieti omenesti, ocuparea de catre armata sovietica etc.? Trebuie sa se faca o asemenea actiune pe 1 septembrie, cind a inceput masacrul celui de-al doilea razboi mondial, cind Germania a atacat Polonia, sau pe 17 septembrie, cind a atacat-o deja Armata Sovietica, urmare a intelegerii germano-sovietice, aceste mari puteri convenind sa distruga din doua parti Polonia, dupa care armatele germana si rusa au avut o fastuoasa parada militara de infringere in comun a Poloniei! Daca liderii AIE depun pe 22 iunie flori la Memorial sa insemne ca ei le depun in ziua cind a inceput „Marele Razboi pentru Apararea Patriei”? Care „Patrie”? Sovietica? Ce avem noi cu aceasta zi, adica de ce privim razboiul cu ochii Moscovei imperiale?

Adolf Hitler a pornit razboiul sa opreasca expansiunea panslavismului, Ion Antonescu s-a incadrat in razboi pentru a elibera teritoriile istorcie romanesti prin ultimatumul Pactului Molotov-Ribbentrop, iar Kremlinul si-a facut interesul de a ne reocupa pentru jumatate de secol, in care ne-a decimat prin deportari, foamete indusa, persecutare, bagare in gropi cu var sau in spitale de psihiatrie.

Inca atunci cind, in ajunul zilei de 9 Mai, se discuta in Parlament  despre “medalii ceseiste si mai nationale”, am remarcat ca ministrul apararii citise ceva gen “Marele Razboi pentru Apararea Patriei”, dupa care ceva s-a mai corectat, la lectura a doua, trecindu-se la “al doilea razboi mondial”. Nu am scris atunci un articol, desi am toate materialele examinate in Parlament. Am zis – s-au corectat baietii, au mai inteles istoria, au renuntat la notiunea de “Marele Razboi pentru Apararea Patriei”, asta e. E bine. Si, iata, actiunea rusinoasa de azi. Poate consilierul „foarte european” Nicu Popa al lui Filat sau consilierul helsinkist Stefan Uritu al lui Mihai Ghimpu i-au sfatuit pe potentatii zilei sa procederze electoral, dar fara demnitate?

Frumos, fratilor, mergeti cu succes pe urmele comunistilor care rid de voi, pentru ca nu aveti o elementara demnitate nationala. Dar stiti de ce? Pentru ca nu va stiti natiunea, pentru ca inca va temeti sa va considerati romani, desi aveti pasapoarte romanesti in sipetele sau safeuri. De fapt, sa am iertare. Ca doar ati renuntat la cetatenia romana, pentru a deveni deputati….

Si-acum sa reiau subiectul din titlu. Ce sa caut eu miine linga persoane publice, pe care le consideram necomunisti, dar care actioneaza cu populism comunist si, “ca sa shie ghini”, extind oportunismul la dimensiuni inadmisibile? Nu era mai bine sa va faceti ca ploua, mai ales ca a si plouat azi? Pai voi ramineti pe ideea ca Germania a atacat URSS, cind istoria inca nu si-a spus cuvintul, cind s-a spus ca Stalin a stiut de toate, cind filmul The Soviet Story – unul de demnitate, pe care o sa vi-l arate si JURNAL TV, – demonstreaza cum au colaborat NKVD si GHESTAPO? Pai, va spun, mi-i rusine sa stau alaturi de voi. De Filat nu ma mir, am mai zis – e solutia imorala in politica noastra, asta se cheama mai pe clar spus – activitatea celei cu prajina. Dar Ghimpu? Chiar sa fie atit de cuprins de frica sa nu fie Filat electoral mai in fata, incit sa abandoneze principiile si sa se tina de coada premierului in toate pornirile sale conjuncturiste? Pai ce putere sa vina in R.Moldova care sa puna lucrurile pe picioare – ca e vorba d elege, ca e vorba de istorie?! Fratilor, nu mai contruiti voi un stat cu asemenea abordari, de aceea e clar ca numai Unirea cu Romania ne poate salva de oportunismul antinational…

Dupa asemenea matrapazlicuri, oameni buni, mi se pare ca ne asteapta surprize rashaioase cu “iubitii nostril conducatori”…

Vitalia Pavlicenco

Ordinul Maresalului Ion Antonescu

OSTASI,

V-am fagaduit din prima zi a noii Domnii si a luptei mele nationale sa va duc la biruinta; sa sterg pata de dezonoare din cartea Neamului si umbra de umilire de pe fruntea si epoletii vostri.

Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor stramosesti si a bisericii, lupta pentru vetrele si altarele romanesti de totdeauna.

OSTASI,
Va ordon: treceti Prutul!

Zdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre.

OSTASI,
Plecati azi pe drumul biruintelor lui Stefan cel Mare ca sa cuprindeti cu jertfa voastra ceea ce au supus stramosii nostri cu lupta lor. Inainte. Fiti mandri ca veacurile ne-au lasat aci straja dreptatii si zid de cetate crestina. Fiti vrednici de trecutul romanesc.

OSTASI,
Inainte. Sa luptati pentru gloria Neamului. Sa muriti pentru vatra parintilor si a copiilor vostri. Sa cinstiti prin vitejia voastra amintirea lui Mihai Voda si a lui Stefan cel Mare, a martirilor si eroilor cazuti in pamantul vesniciei noastre cu gandul tinta la Dumnezeu. Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori. Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.

OSTASI,
Izbanda va fi a noastra. La lupta. Cu Dumnezeu inainte!

Loading Facebook Comments ...

68 Comments

Add a Comment
 1. Domnilor e o rusine si un sacrilegiu sa comemoram 22 iunie si sa uitam d ejertfa miilor d eostasi romani care au murit in numele libertatii noaste Acestea-s aore roani alde Ghimpu si Chirtoaca care se tem de numele Antonescu cel mai mare roman si patriot pe care l-a avut neamul romanes Sa fie acest Costi o umbra a lui Chirtoaca sau aliat de al sau Rusine Halal de asa AIE

 2. Cert e ca si Filat si Ghimpu si micutul Dorinel sunt tot de acolo… Nua u curajul sa comemoreze eroii neamului dar trambiteaza can e vorba de bani sau petreceri al Cotroceni ca sunt romani Sunt niste ratati si profitori

 3. Doamne vin alegerile pe cine sa votam sau c cine sa votam Cu niste trogloditi Si ne mai miram ca balticii au ajuns unde au ajuns … Eminescu are dreptate si peste secole Niste rai si niste fameni bulgaroi cu cefe groase … depravati si tontalai

 4. Dna Pavlicenco de c eva mira ca Voxcea Basarabie a dat reportaj de al memorialul sovietic Sireacul saharnenaul secretard e partid turnator si secur si ciocan

 5. Cum se face oare ca liderii AIE aprind lumanari in zilele de doliu la bisreica kaghebistului Vladimir Si la Paste si al Craciun Ce fel de roman e Ghimpu sau Chirtoaca Nu mai zic de Lupu sau Diacov Cu cine si cine sunt ei

 6. Pt Elena

  Ceva incurcati. Eu nu am scris nimic despre Vocea Basarabiei.

 7. Pt Costica

  Desigur ca unii din AIE, care se dau in mod oportunist de mari romani, sint niste profitori. Cum poti sa comemorezi, in loc sa te bucuri ca romanii cu Ion Antonescu au avut curajul sa treaca Prutul si si incerce sa ne elibereze de bolsevicii sovietici de toate nationalitatile? Fariseism!!!

 8. roman din Iasi, ROMANIA

  Pentru romani si basarabeni:

  Urmarind de catva timp tot ce se intampla in Basarabia, am tras o concluzie: basarabenii nu mai sunt romani, iar putinii cetateni basarabeni care se declara romani fac acest lucru din oportunism. Duplicitatea lui Filat si Ghimpu este notorie si arhicunoscuta in Romania. Ei se declara romani, dar se inchina in biserica rusa, tin sarbatorile rusesti si traiesc conform felului rusesc de viata. Cu alte cuvinte sunt cu fundul in doua luntrii, caracteristica generalizata la scara intregii populatii basarabene. Deci populatiile basarabene (pentru ca sunt mai multe) nu mai au nimic in comun cu mentalitatea romaneasca si felul de a fi al romanilor. Am vizitat de cateva ori republica voastra pentru a ma convinge la fata locului si afirm cu toata raspunderea ca populatii mai dubioase si mai duplicitare nu exista, cel putin in Europa daca nu la nivelul intregului glob. In ceea ce ma priveste, sunt convins ca Romania si toti romanii ar trebui sa fie extrem de circumspecti in relatiile cu acest stat si amalgamul de populatii care traiesc acolo. Asta-i pohta ce pohtesc eu si foarte multi romani (indraznesc sa cred ca majoritatea) din aceasta parte de Romanie!

 9. Pt roman din Iasi, ROMANIA

  Eu nu sint romanca din oportunism. Mama mea a invatat la Iasi. A fost invatatoare, ca si tatal meu, ucis bestial pe 26 iunie 1953, de banditi sovietici. Era director de scoala. Mama a predat romana si franceza, tata – matematicile si istoria. Cind a fost ucis tatal meu, nu eram inca nascuta. M-am nascut pe 29 octombrie 1953. Mama m-a invatat carcaterele latine si cartulia scrisa cu ziaristul Vlad Pohila si aparuta cu numai doua zile inainte de aprobarea limbii de stat si grafiei latine „Sa citim, sa scriem cu litere latine” a aparut in 1989, am primit onorariu 200 de carti, din care o suta am dus-o in satul meu de nastina Grinauti-Balti si alta suta – Pelinia-Balti. La Pelinia cind am intrat, ei tocmai studiau aceasta cartulie deja.

  Mi-am luat cetatenia romana in 1992, mai devreme nu s-a putut. Am ordinul national al Romaniei „Pentru merit|, in grad de Comandor. Si sotul, si fiica, violonista, care a ainvatat la Liceul de muzica „Dinu Lipatti” din Bucuresti, au cetatenia romana. Aici eram cu sotul „nationalisti”, acolo romanii o faceau rusoaica. Ce vina avea ea? A rezistat, a invatat foarte bine, acum e la Hamburg, Germania.

  Am condus Moldova-pres, din 1990 pina in 1992. Am adus in doua luni Rompresul, acum Agerpres. Au fost vreo 50 d erompresiti sa ne invete a lucra. Am condus Mesagerul, am scris mai sus.

  Sint doctor in filologia romana, sotul – doctor habilitat in filologia spaniola, este hispanist-comparatist. Fiica – doctor in muzica.

  Am document de la Ministerul Dezvoltarii Informationale, emis in 2006, ca sint romanca, asa sint trecuta si aici, in actele oficiale. V-am spus toate astea ca sa nu mai spuneti ca toti sint romani doar din oportunism.

  Pentru cetatenia romana am fost data afara din serviciu, de oamenii lui Mircea Snegur. Pt ca i-am indemnat si pe altii sa faca, iar ei m-au turnat la cei de sus. Stiu numele, dar nu ma mai intereseaza.

 10. Iată Ghimpu iar e ghimpu.

  Nu am zis eu că cel vrîncean şi cu cel ungurean vor să mil omoare???????

 11. Consider oportun ca domnii Filat şi Ghimpu să-şi ceară scuze public românilor basarabeni şi întregului popor român ca la data de 22 iunie, probabil orbiţi de posibilitatea de a mai puncta la atragerea electoratului comunist (lucru în principiu bine-venit), au adus un afront memoriei Armatei Române.

 12. Priviţi cum se bîlbîe aliaţii la Jurnal TV

 13. D,Mihai Romînul , astăzi Ghimpu a declarat ziua de 28 iunie zi de ocupaţie, Bravo lui.

  S-a reabilitat, Probabil şi-a dat seama de gafa din 22 iunie

 14. Aşa este!

  Mihai Ghimpu graţie activităţii sale de peste 20 de ani încoace şi a fratelui său rămâne pentru mine un prieten, un frate.

  Totuşi, se impuse să-şi ceară scuze propriului popor pentru gafa din 22 iunie.

  Am avut contacte cu prizonieri de război căzuţi pradă ambelor tabere şi în memoria celor căzuţi pradă diavolului roşu nu pot să trec peste gestul lipsit de demnitate de la 22 iunie a.c.

  Consilierul care a omis acel eveniment trebuie sancţionat sever, dacă nu chiar eliberat din funcţie.

 15. Corect spuneţi D.M.Românul.

  Priviţi evenimentele pe canalele TV Moldova care probabil deabea încep.

 16. Am să telefonez furnizorului de semnal TV când intră Publika TV în grila de programe.

 17. Apropo declaraţia cu privire la ocupaţia din 28 iunie probabil este scuzele pentru gafa din 22 iunie.

 18. Nu este acelaşi lucru!

  Consider gestul de la 22 iunie ca o sfidare a memoriei şi rolului Armatei Române şi a umilinţei pe care au suferit-o românii basarabeni în perioada 28 iunie 1940 – 22 iunie 1941 între care şi primul val de deportări.

  Cât priveşte acţiunea pe care tocmai a lansat-o Mihai Ghimpu vis-a-vis de data de 28 iunie, evident este un semn pozitiv pentru care trebuie felicitat.

  Ar fi fost culmea să închidă ochii şi referitor la această dată care a deschis drumul umilinţelor românilor basarabeni.

  Aştept încă scuze pentru 22 iunie!

  La anul cine are demnitate să facă bine şi să cinstească memoria ostaşilor români care au luptat pentru dezrobirea Basarabiei şi Bucovinei de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *