O veverita a pierit aparindu-si puiul…

Azi dimineata am venit la sediul PNL, ca de obicei. Am fost intimpinata de o angajata a fabricii “Artima”, care m-a rugat sa ajut cu ce pot intr-o situatie trista… Vorba e ca intr-un brad din fata intreprinderii vietuia o veverita, care acum avea un pui in cuibusor. Asa s-a intimplat, se vede, ca puiul a cazut din copac si a devenit tinta unor ciini ai nimanui. Veverita, cu puterile ei mici, a incercat sa-si apere puiul, insa ciinii au muscat-o si ea a pierit. A ramas puisorul, salvat de niste oameni si adus la “Artima”, unde cei cu inima buna i-au cumparat pipeta si lapte si l-au hranit, cautind o rezolvare.

Am aparut eu, am sunat-o pe dna aparatoare a animalelor Valentina Dudnic, care mi-a dat telefonul directorului Gradinii Zoologice, dl Alexei, de unde a si venit o masina si a ridicat puiul, dupa ce un dispozitiv special de la fabrica a inaltat un tinar sa vada daca a mai ramas in cuib vreun puisor al veveritei.  Mutat in cutie (poza din cusca avind gratii), alaturi de mama pierita, puiul s-a indreptat, sarmanul, sa se alapteze…

Le multumesc tuturor celor implicati in rezolvarea cazului, angajatilor “Artimei”, directorului si soferului de la Gradina zoologica, baietilor nostri, care au facut poze. La sugestia dnei Alexandra Can, directorul “Artimei”, scriu acest articolas, dorind impreuna sa subliniem un adevar extrem de trist – o veverita a pierit aparindu-si, intr-o lupta inegala, puisorul, iar unele femei isi abandoneaza atit de usor puii…

O alta problema eterna a orasului sint ciinii nimanui. Ei sint agresivi pentru ca sint flaminzi, iar noi, oamenii, mai ales responsabilii de gestionarea problemei, umblam cu bradutul si cu barele rosii, in loc sa transpiram in birouri facind proiecte si cooperind cu societatea civila si cu structurile internationale, ca sa apropiem rezolvarea acestei probleme – si dureroase, si periculoase…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

23 Comments

Add a Comment
  1. Felicitari pentru articol si atitudine

  2. cinii vagabonzi trebuie eliminati , iar cei cei apara amendati .

  3. madam Pavlicenco, aveti vreo idee cu ce ar trebui hraniti cainii, daca tot afirmati ca sunt rai pt ca-s flamanzi? sa am pardon, dar cainii astia devin mutanti deja! au niste shale cat godacul inainte de inceputul postului Craciunului! parca ii hraneste si mama la tara pe ai nostri, dar nu-s nici in jumatate cat „orasenii”! sa nu-mi spuneti ca s-au umflat de foame! si cand unul din astia isi infige dintii in cizma ta, rupe cu tot cu picior! dar pentru asta tre sa mergeti uneori si pe jos.
    in alta ordine de idei, ma bucur ca veverel a scapat cu bine.

  4. Dă, Doamne, grijile doamnei V. Pavlicenco la toată lumea!, Mai bine i-ar pregăti ceva gustos domnului S. Pavlicenco sau ar ajuta nişte copii ai nimănui, bătrîni neputincioşi…

  5. Dna Pavlicenco, asa un articol bun si „touching”, uman, insa ultimul alineat a anihilat tot frumosul de mai sus… Problema ciinilor vagabonzi nu ar trebui sa fie in sfera politicului, ci a socialului, a celor 7 ani de acasa, a atitudinii fiecaruia fata de natura. Aceasta „problema” reflecta modul in care omul isi percepe rolul in natura – ca Mare Rege, sau ca parte integranta a acesteia, egala, putin mai rationala decit alte constituente ale acesteia si de aceea mai responsabila, si nu cu mai multe drepturi. In primul rind Omul de rind trebuie sa ia atitudine, si nu Primarul. Oricum, va multumesc pentru receptivitatea Dvs si va rog sa mai postati asemenea istorioare (atit de putine, dar atit de necesare in ultima vreme).

  6. Dragalase animalutele astea..
    pacat de veverita…..

  7. pemtru toma spune:
    17 June 2010, la 14:02

    „cinii vagabonzi trebuie eliminati , iar cei cei apara amendati .”

    Nu este uman sa se procedeze cum spuneti.
    Asrazi – elminam chinii vagabonzi, problema va dispare.
    Despotismul din om se inradacineaza. In continuare, fara compatimire, vor fi tratati la fel, copii si oamenii vagabonzi .
    Atitudinea fata de chinii vagabonzi este un test de probitate a calitatilor umane ale omului.
    Nimic nu costa la fel de scump ca gindirea irationala si inumana a Omului.
    Lipsa mijloacelor financiare nu indreptateste Omul sa devina neOM.
    Anume aceasta se intimpla in societate mai multi ani la rind.
    Banul public se cheltuie irational cu gîlgîita. Pentru lux si actiuni ineficiente, fara care societatea poate ar fi pensiile mai mari sau ar putea fi acoperite financiar unele probleme, chear mai stringente decît cînii vagabonzi.
    Nu trebuie sa fie nimiciti cînii vagabonzi, trebuie sa nu fie tolerati cei, care au scapat de sub control aceasta situatie ca si multe altele.
    Vagabonzii sunt produsul societatii………………………………Schimbam societatea ? Trebuie!

  8. stiti cum mi-ati stricat ziua?? Pfuai…

  9. Indubitabil, Chirtoacă e de vină (că a căzut puiul din bradul cu care umblă Chirtoacă, că veveriţa a fost muşcată de câinii lui Chirtoacă, că nu era bara, care să oprească câinii şi că miroase rău de tot în oraş). Sunt prea multe capete de acuzare ca Chirtoacă să mai stea la libertate. De ce tace justiţia lui Tănase, de ce tace Timpul lui Tănase?

  10. ASTA NE MAI LIPSEA … A MURIT VEVERITA DE LA ARTIMA . TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA . BINE …INGHITIM SI ASTA SA N-O SUPARAM PE D-NA VITALIA . SCUZE … CAINII AIA NU ERAU MAI BINE DE EUTANASIAT , DECIT SA ZBURDE PE STRAZI ? VORBA AIA …AZI UN OU ,MAINE UN BOU . ACUM SE VEDE POPULISMUL UNORA CAND CU SCANDALUL MAIDANEZILOR . PACAT DE VEVERITA IN ORICE CAZ … SA FI FOST IN CAZ COLONELUL-VEVERITOI CANTAREAN , ACTUALMENTE MARE MITROPOLIT A TOATA JUMATATEA MOLDOVEI , VENEAM PERSONAL SA LE ADUC DE MANCARE LA BIETII MAIDANEZI .

  11. Pt limba soacrei

    Din cite stiu, soacra are mai multa limba decit ratiune, nu?

    Sa nu-mi spuneti „madam”, ca nu accept atitudinea ironica.

    Despre cum trebuie hraniti ciinii s-au scris tone pe acest blog. De aceea, nu va leneviti, cititi. Ciinii, daca devin mutanti, e din cauza omului, a celui care nu poate gestiona treburile publice.

    Pe mine nu ma musca nici un ciine, pentru ca ei simt cine le vrea binele. Am sterilizat si ajutat, hranit si hranesc mai multi ciini decit intreaga Primarie generala in frunte cu populistul primar.

    In fond, stati prost sub aspectul „aveti sau nu inima”… Ma indoiesc sa aveti.

  12. Pt Imbold

    Va intristez sau va bucur, dar in familia noastra gateste sotul, care e un om afirmat in societate, e un mare specialst in literatura comparata, e hispanist, dar e si un excelent bucatar – gateste si bucate de „vissii pilotaj” – maliguta, placinte, budinca, pasca si toate celelalte.

    Iar eu am cu ce ma ocupa peste urechi, numai ca diferenta dintre mine si altii e ca gasesc- e adevarat cu greu – timp si pentrru lucruri de suflet. Cazul de azi a fost unul foarte trist. Nu poti sta in birou cind stii ca alaturi sta un pui de veverita in conditii inadecvate. Mai ginditi-va putin inainte de apasa pe enter.

  13. Pt ciplism

    Inseamna ca aveti mai multa inima decit altii care s-au prostit la acest articolas pe blog…

  14. Pt oligarhoo

    Este foarte adevarat ca Dorin Chirtoaca nu e un bun primar si are multe pacate pe ghebul sau de om infumurat. Numai ca infumurarea nu tine de competenta.

  15. Pt COSTIN

    Nu, ciinii nu trebuiau si nu trebuie eutanasiati. Dar s-a scris prea mult pe blog sa repetam. Si stiti bine cum e corect.

  16. Straniu rationament pentru cei care se plang ca ‘tara arde, iar baba se piaptana’. Din cate stiu, V.P. nu are acum nicio functie publica astfel incat sa-si ‘tradeze electoratul’ scriind despre ce vrea ea. Chiar si despre veverite. Care oricum e o tema mai ok decat Filat care face box la Grincauti, sau pe unde a fost cu vizitatul 🙂 Ma rog, fiecare cu preferintele sale de lectura.

  17. Pt Corina

    Asa este, nu am obligatii decit in fata membrilor PNL si ei ma judeca in calitatea mea de presedinte al partidului. Ceilalti ma vor judeca in alegeri.

    Filat continua imitarea lui Putin, asta e povestea cu boxul, turnicul si mersul de ratusca.

  18. Sa stiti ca aveam o parere mai buna despre D-Voastra, dar pe zi ce trece ma dezamagiti tot mai mult. Cu ajutorul D-Voastra comunistii vor reveni la putere. Musuc si acela nu a fost atat de dur ca D-Voastra la adresa primarului in emisiunea de la pUBLIKA. Rusine, D-na Pavlicenco. Ori credeti ca ati fi reusit mai multe in locul lui?

  19. Pt Vic

    Cred ca da, as fi reusit mai multe. Intre altele, cind am discutat cu Mihai Ghimpu, i-am spus – haideti ca cooperam PL si PNL – mia- spus ca nu putem coopera, pentru ca sintem adversari, asa e „corect” intre partide. Pai – ce vreti? PNL credeti ca e ancorat la fundul populistului si incompetentului Chirtoaca, unica sa manifestare fiind infumurarea? Nu, asa nu poate fi. In general, voi scri in curind un articol, poate chiar azi, despre prestatia sa ca Primar. Care e una jalnica. Dar daca va place, nu aveti decit sa il iubiti asa cum este si pe mai departe.

  20. Vad ca va doare in cot, ca vor reveni comunistii. Acuma mi-e clar, care e cauza atacurilor virulente. Din pacate asa se intampla la noi, se mananca „democratii” intre ei, dar cind doi se bat…
    Si nu cred ca ati fi reusit mai multe. Unde mai pui, ca Chirtoaca e mai tinar si mai sincer ca D-Voastra si ca multi altii. Vedeti sa nu-l urmati pe Rosca, scriind articole defaimatoare la adresa tuturor.

  21. Pt Vic

    O sa gasiti toate raspunsurile in articolul meu care va fi postat in curind.

  22. Ce atac sublim la adresa lui Chirtoaca, mascat sub dragoste de veverite…

    „…iar noi, oamenii, mai ales responsabilii de gestionarea problemei, umblam cu bradutul si cu barele rosii, in loc sa transpiram in birouri facind proiecte si cooperind cu societatea civila si cu structurile internationale, ca sa apropiem rezolvarea acestei probleme – si dureroase, si periculoase…”

    Desteapta tanti, ce sa mai zicem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *