De la Casa Regala

Am fost in Romania, mai exact la Bucuresti, onorind o Invitatie din partea Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I – de a participa, pe 26-27 mai, la evenimentele publice organizate de Casa Regala. Este vorba de o data aniversara frumoasa din viata Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.

L-am cunoscut pe Principele Radu Duda acum citiva ani in cadrul unei conferinte internationale in capitala Romaniei, desfasurate putin inainte de summit-ul NATO de la Bucuresti. Am si o poza cu el de atunci, dar nu am reusit sa o caut pe calculator, deoarece invitatia mi-a parvenit simbata, iar in noaptea spre 26 mai am si plecat, impreuna cu alte doua persoane, din Chisinau spre Bucuresti. Casa MS Regelui ne-a oferit cazare la un hotel situat aproape de Palatul Elisabeta. Principele Radu al Romaniei s-a exprimat frumos ca tine “foarte mult ca Basarabia sa fie reprezentata la Jubileu”. Nu pot spune exact daca am meritat aceasta invitatie, dar am auzit de la unele persoane ca Principele imi citeste blogul mai frecvent decit imi puteam eu imagina.

Noi i-am daruit Principelui si o Enciclopedie Concisa Britannica, editata la „Litera”, care este cea mai mare carte color aparuta in Romania, avind 2504 pagini, tiparita in Italia, ce include adaugator 200 de pagini cu personalitati romanesti si cintareste 4 kilograme. De asemenea, i-am daruit Principelui Radu al Romaniei un Manual de Literatura Universala, al carui autor este sotul meu, Sergiu Pavlicenco.

Pe 26 mai am asistat la Teatrul National de Opereta “Ion Dacian” la un spectacol Royal Fashion, iar joi, la Palatul Elisabeta, a fostun Garden Party, cu prilejul aniversarii.

Spectacolul a fost o interpretare a evenimentelor  secolului trecut, cind monarhiei – fortate prin violenta sa se retraga in Rusia, Romania, – i-au luat locul teroarea rosie si dictatura comunista. Si un comunicat de presa oficial (http://www.princeradublog.ro):

„Palatul Elisabeta, 26 mai  2010
Secretariatul Majestatii Sale Regelui

Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai este autorizat sa transmita urmatorul comunicat:

In zilele de 26 și 27 mai 2010 vor avea loc la București evenimente organizate de Casa Regala, consacrate implinirii varstei de 50 de ani ai Alteței Sale Regale Principele Radu.

Evenimentele se vor inscrie in cea de-a șasea ediție a proiectului „Romania. O calatorie regala”, inițiat de Familia Regala a Romaniei in anul 2004, dupa modelul creat de Regele Carol I, acum 140 de ani.

La Calatoria Regala 2010 sunt invitați membri ai Familiilor Regale din Europa și personalitați din Franța, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Ungaria, Elveția, Suedia, Spania și SUA.

In seara de 26 mai 2010, la ora 19, va avea loc un spectacol de gala la Teatrul Național de Opereta din București. Spectacolul a fost creat de Dan Puric și se intituleaza „Royal Fashion”.

In dimineața de 27 mai 2010, la ora 11, va avea loc la British School din București o demonstrație de Karate Tradițional, susținuta de toate categoriile de varsta ale sportivilor de la Federația Romana de Karate Tradițional, conduși de Sensei Dan Stuparu, președintele Federației. FRKT se afla sub Inaltul Patronaj al Principelui Radu.

In ziua de 27 mai 2010, la ora 18, Majestațile Lor Regele Mihai și Regina Ana vor gazdui un Garden Party la Palatul Elisabeta, unde vor fi invitați reprezentanți de frunte ai comunitaților locale din Romania. Vor lua parte personalitați din mediul politic, economic, academic și militar, reprezentanți de frunte ai culturii romane, ai presei și membri ai Corpului Diplomatic acreditați la București.

Director de Protocol”

Loading Facebook Comments ...

94 Comments

Add a Comment
  1. Pt luca

    Si daca ar fi ca Regele a abdicat pt el si urmasii, de ce atita lume manifesta interes si respect? Sper sa nu se creada ca sentimentele multor romani pentru Rege nu depind de Pavlicenco. De la PNL eu personal am vorbit la Palatul Elisabeta cu Relu Finichiu si Calin Popescu Tariceanu, cu ultimul am facut si o foto. Ne-a fotografiat sotia sa. Principele Radu Duda i-a vorbit de mine Regelui in fata presei, spunind ca m-am batut foarte tare contra comunistilor. Probabil – cum mi-au spus cei care mi-au transmis invitatia – citeste si manifesta interes fata de blogul meu LIBER. Eu cu cei de la Casa Regala nu corespondez, nu am relatii, dar ma bucura, ca si pe orice om, cind imi este apreciat efortul de avea un blog liber si deschis ideilor. De aceea il vizitati, desigur, pe linga ciuda subiectiva ce va bintuie. Asa mica si neimportanta cum sint eu si blogul meu…

  2. Pt mxg

    Eu nu prea inteleg atitudinile rautacioase. Ori, poate, invidioase? Pe ce? Cine a fost invitat se vede din poze, e vorba de doua ziariste din Chisinau, in afara de mine, si l-am mai vazut la spectacol pe Nicolae Dabija. La aniversare nu l-am vazut, dar nu spun ca daca nu l-am vazut eu, nu a si fost. Nastase si Tariceanu cu sotiile au fost la spectacol. La ziua de nastere am vazut multa lume, cum ar fi Neagu Djiuvara, alte persoane. Dar nu am facut un nomenclator. Si-apoi spun si aici si altora – a onora o invitatie, a oricarui om, nu inseamna ca esti neaparat pe pozitia sa. Este un mare primitivism sa gindesti asa – ca se pot intilni numai oamenii de o viziune. Ce pacat ca au trecut 19 ani dupa proclamarea Independentei, dar lumea ramine primitiva si nu evolueaza spre toleranta si convietuireea celor cu opinii divergente…

  3. Pentru mxg

    Stimate domn, lasa-te te rog de meseria asta de postac, din moment ce informatia ta istorica despre liberalii Romaniei este nula!! Da, liberalii au fost monarhisti !! Marea Famile liberala a Bratienilor a adus in tara si a sustinut monarhia!! Carol I, primul rege al Romaniei a fost impus ca monarh de Bratieni!! Si inca ceva ce o sa pici in fund acum cand afli. Cu largul si decisivul concurs al marelui roman Mihail Kogalniceanu!! Asa ca, dragul meu mxg, pune-te pe citit istoria romanilor, daca vrei sa vorbesti despre ei!!

  4. Pt Nicolai, si nu doar…

    Slab, slab de inger…

    Lupta politica abia incepe, mai lasati-o cu crucitul. Ca in lupta cea mare din anticipate sa se dea un raspuns bun la intrebarea daca ramin comunistii la putere sau nu, trebuie sa isi puna in miscare creierii toti, nu doar unele partide. Faptul ca astazi comunistii sunt in ministere, conduc raioanele, este decizia componentelor AIE, prin care, intr-adevar, se toarna apa la moara comunistilor. Si nu prin pozitia noastra, prin care spunem ca ceea ce mentionati e prost si e periculos. Ii pastreaza cel mai mult PLDM si PD. Iar PNL va participa la alegerile anticipate, sa fie clar. Procente se vor aduce celor care vor capta voturi. Nu exista mai mult ca cineva sa nu participe la alegeri, pentru ca – vezi bine – ii este ingusta cuiva arena de dans. Nu exista mai mult, s-a terminat. I-am vazut si am ce spune o gramada de lucruri despre actualii, nu doar despre comunisti. Si chiar am sa-i pun pe acelasi cintar, ca sa se trezeasca si sa plateasca pentru ca au pastrat comunistii in functii, ca ne persecuta membrii, ca incearca s aii corupa prin oferirea de functii si pentru ca au primit comunisti cu tot cu functii in partid. Daca nu vor sa cistige comunistii, sa se gindeasca ce fac.

    Nu discutam mai mult pe participare/neparticipare. Nu ne-am creat ca partid sa aducem voturi obraznicaturilor si infumuratilor. S-a intimplat o data, le-am vazut fata, ajunge. Pentru noi, actualii sint mai rai ca si comunistii, pentru ca pe aceia ii stiam deja, pe astia i-am vazut acum in toata splendoarea – si cu cu 9 mai, si cu CSI, si cu Putin, si cu NATO, si cu justitia, si cu libertatea presei, si cu comunisti revopsiti din rosii in verzi.

    Nu mi-a placut niciodata Chirtoaca, nu doar acum. Mie nu-mi plac arogantii. Consider ca arogantilor le lipseste o doaga. Acum devine arogant si Filat, ma tem ca o sa ii ia virtejurile Puterii mintile si va arde prea repede. Dar e dreptul lui.

    Eu nu am varsat venin pe AIE, daca aveti ceva de replicat lui Tanase pentru articol, va rog, nu gresiti adresa, mai ales ca se poate sa ii postati ce vreti pe site-ul ziarului. Eu am pus articolul pt discutii normale, firesti, ca sa ii mai treaca lui Chirtoaca din infumurare, populism si demagogie – ca doar de asta e capabil.

    Nu ma intereseaza variantele lui Untila. El nu are mesaj si nu e locomotiva. Noi avem mesajul Unirii cu Romania si cred ca avem si ceva mai multa claritate si mesaj decit Untila. El are, poate, bani – sa il duca si pe el capul sa ii foloseasca.

    Nu reprezint elita basarabeana. Lasati-ma in pace cu elitismul. Eu sint om care munceste, elita azi e Filat si Chirtoaca, cei care se intrec in populism, aroganta si demagogie.

  5. Pt nicu

    Si cine si-a facut idoli din regi sau politicieni?Si-apoi, Principele Radu are blog, site – mergeti si dati-i sfaturi ce sa faca. Eu nu practic aceasta meserie.

  6. Pt naty

    O fi avind eu niste pozitii diferite cu Tanase, dar nu aveti dreptate sa spuneti ca Tanase nu a scris contra comunistilor. El are pacatele sale ca l-a considerat Mesia pe Filat, poate in ultimul timp – mai putin -, dar si pentru ca l-a menajat pe Filat ca l-a votat pe Voronin. Dar sa il intrebati cu repros ce a facut el contra comunistilor, nu e corect. A facut foarte mult.

  7. Pt xyz

    Eu nu am stat la taclale cu Regele Mihai. Acolo toti au vorbit fugitiv. El are 88 de ani. Se misca mai incetisor. Dar vorbeste, am dat mina cu el si a spus ca el credea ca demult au disparut vizele intre romani…

    Si-apoi, daca e sa vorbim de clasa politica, nu cred ca Regele e mai neinsemnat decit aceasta clasa corupta din ambele state romanesti.

    La intrebari „Care familie regala?” chiar nu sint in masura sa va dau eu raspunsuri. Eu am citat din Invitatie. Daca va supara, nu cititi sau intrati pe site-ul respectiv si comentati-le protagonistilor cit vreti. Botezul din partea Presedintelui Basescu, daca e asa cum spuneti – „pentru a se razbuna asa cum stie el cel mai bine pe Casa Regala” – mie nu mi se pare inspirat. Nu sint specialist pe monarhii si in monarhism si sper ca le ajunge suficienta minte la toti sa se edifice cine sint Regi si cine sint intrusi. Nu va pot ajuta.

  8. Doamna Vitalia,
    nici nu am pus in discutie invitatia si participarea D-voastre la acest eveniment. Doar mi-am expus o pozitie personala vis-a-vis de Casa Regala. Atat.
    Am vrut sa mentionez ca si in acest segment al istoriei noastre nu am scapat de intrigi si reglari de conturi.
    Cineva mai sus mentiona ca Paul-Philippe Hohenzollern este un bastard. Si cum acest bastard a castigat doua procese in Portugalia si Franta si azi erediteaza 1/3 din tot ce revine Casei Regale. Cum sa fie bastard, dintr-o casatorie legala intre Carol si Ioana Valentina Lambrino soldata cu cununie la Odessa recunoscuta de Sinodul bisericii Ortodoxe Ruse. Si niciun tribinal nu avea dreptul sa anuleze aceasta casatorie. Carol niciodata nu s-a dezis de acest copil.

  9. P.S Nu Nicolae Dabija a publicat in 2006 in LA informatia ca Regele Mihai si-a vandut Ordenul Pobeda(200,000 marci) lui Brezhnev?

  10. Felicitări pentru acest eveniment doamnă Pavlicenco!

    Cei care aruncă cu mizerie în MS Regele Mihai I habar nu au despre contribuţia ESENŢIALĂ a familiei regale la făurirea şi dezvoltarea statului naţional român.

    A-l condamna pe Rege pentru abdicare este o prostie fără margini, care nu demonstrează decât fie necunoaştere a evenimentelor, fie rea voinţă.

    Vă recomand să studiaţi materialul de la:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_generale_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia,_1946

    Acolo veţi afla mai multe detalii despre guvernul impus de sovietici, despre „greva regală”, despre fraudarea alegerilor din 1946 şi despre faptul că Regele a fost forţat să abdice.

    Ştiţi cum a fost forţat?

    Ei bine, autorităţile arestaseră circa 1,000 de studenţi care protestau. Guvernul comunist l-au ameninţat pe Rege că dacă nu abdică studenţii vor fi executaţi.

    De menţionat că o demonstraţie în sprijinul Regelui fusese deja reprimată brutal de comunişti la data de 8 noiembrie 1945 (de Sfânţii Arhangheli Mihail li Gavril). Ştiţi cum a fost reprimată? Ei bine, au deschis focul asupra mulţimii adunate în faţa Palatului Regal, eveniment în care au fost ucişi circa 10 protestatari.

    Probabil că multora dintre cei care aruncă cu vorbe urâte în Regele Mihai nu le-ar fi păsat de soarta celor 1,000 de studenţi!…

    Doamne Ajută să facem reUnirea!

  11. Poti sa nu te lauzi cu poza langa Regele Mihai.

    A fost si a ramas un tradator.

    Acum mai e si batran…

    Lasati-l in pace. Nu face sa-i mai dam atentie.

  12. Stick spune:
    30 May 2010, la 01:01

    Sunteti ridicol!

    Un Stick anonim.

    Regele Mihai este parte din istoria romanilor.

  13. Da, Doamna Alexandra, si nu din cea mai glorioasa parte a istoriei noastre.
    Ma intreb daca a fost vreun rege care l-a facut pe Satana Stalin cetatean de onoare a tarii sale?

  14. luca spune:
    30 May 2010, la 03:03

    La capitolul „istorie” nu mai stiu ce sa spun. Am invatat la scoala una falsa. Nu stiu istoria adevarata. Cred ca nu prea multa lume o stie pe cea adevarata. Si istoricii intre ei au divergente la acest capitol. Istoria este scrisa de oameni cu perceptiile lor despre evenimemte.

    Intrebarea este: Romania si Moldova/sa nu amestecam mai multe tari/ au avut de atunci incoace o istorie mai glorioasa?

  15. Va admir pentru ceea ce faceti pentru aceasta tarisoara.Poate e putin,dar daca macar fiecare al miilea cetatean ar face poate de zece ori mai putin ca D-stra am fi la capitolui patriotism mul mai inaintati!

  16. Pt Stick

    Dar pot sa ma si laud. Stiati cita lume s-a fotografiat cu Regele Mihai, Principesa Margareta si Principele Radu? Foarte multi, era imposibil sa ajungi la ei. Oare de ce? Sint toti prosti, neevoluati ori ce?

    Iata ce scrie Titirez: „Stimate domn, lasa-te te rog de meseria asta de postac, din moment ce informatia ta istorica despre liberalii Romaniei este nula!! Da, liberalii au fost monarhisti !! Marea Famile liberala a Bratienilor a adus in tara si a sustinut monarhia!! Carol I, primul rege al Romaniei a fost impus ca monarh de Bratieni!! Si inca ceva ce o sa pici in fund acum cand afli. Cu largul si decisivul concurs al marelui roman Mihail Kogalniceanu!! Asa ca, dragul meu mxg, pune-te pe citit istoria romanilor, daca vrei sa vorbesti despre ei!!!”

    Iata ce scrie si Mihai Romanul: „Cei care aruncă cu mizerie în MS Regele Mihai I habar nu au despre contribuţia ESENŢIALĂ a familiei regale la făurirea şi dezvoltarea statului naţional român.

    A-l condamna pe Rege pentru abdicare este o prostie fără margini, care nu demonstrează decât fie necunoaştere a evenimentelor, fie rea voinţă.

    Vă recomand să studiaţi materialul de la:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_generale_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia,_1946

    Acolo veţi afla mai multe detalii despre guvernul impus de sovietici, despre “greva regală”, despre fraudarea alegerilor din 1946 şi despre faptul că Regele a fost forţat să abdice.

    Ştiţi cum a fost forţat?

    Ei bine, autorităţile arestaseră circa 1,000 de studenţi care protestau. Guvernul comunist l-au ameninţat pe Rege că dacă nu abdică studenţii vor fi executaţi.

    De menţionat că o demonstraţie în sprijinul Regelui fusese deja reprimată brutal de comunişti la data de 8 noiembrie 1945 (de Sfânţii Arhangheli Mihail li Gavril). Ştiţi cum a fost reprimată? Ei bine, au deschis focul asupra mulţimii adunate în faţa Palatului Regal, eveniment în care au fost ucişi circa 10 protestatari.

    Probabil că multora dintre cei care aruncă cu vorbe urâte în Regele Mihai nu le-ar fi păsat de soarta celor 1,000 de studenţi!…”

    Doamne Ajută să facem reUnirea!

  17. „Pentru noi, actualii sint mai rai ca si comunistii, pentru ca pe aceia ii stiam deja, pe astia i-am vazut acum in toata splendoarea – si cu cu 9 mai, si cu CSI, si cu Putin, si cu NATO, si cu justitia, si cu libertatea presei, si cu comunisti revopsiti din rosii in verzi”. Afirmatia e grava de tot si, dupa mine, il descalifica pe politicanul care debiteaza asemenea enormitati.

  18. luca spune:
    30 May 2010, la 03:03 ”

    V.Pavlicenco
    „Rrobabil că multora dintre cei care aruncă cu vorbe urâte în Regele Mihai nu le-ar fi păsat de soarta celor 1,000 de studenţi!…”

    Sa ne aducem aminte de seara de 7 aprilie 2008 si de dimineata de 8 aprilie 2008, daca de 8 noiembrie 1945 nu am stiut. Puneti capul in miscare.
    Nu scriu opinia mea aici pe blog.
    Opinia mea am spus-o multor din cei apropiai, toti au fost de acorg.

    Va trebui chindva poate s-o spun si public, daca va fi cazul.
    Deocandata „sta la pinda” Bau-Bau……

  19. pt dna Pavlicenco
    Pentru a fi mai explicita, poate ar fi tebuit sa scrieti: „Pentru noi, actualii sint mai rai decat comunistii”. Chiar daca liderii AIE mai schioapata, unii mulgand tantari, iar altora ridicandu/se ratingul la cap, totusi ei nu pot fi considerati in nici un caz mai rai ca bolsevicii.

  20. Vlad spune:
    30 May 2010, la 10:10

    Nici mie nu mi-a placut forma in care a foet expusa opinia…

    Insa este de inteles, intr-o masura. Comunistii sunt bine cunoscuti cu tot palmarezul activitatii lor. Scopul este clar, nu trebuie sa mai fie admisi la putere.
    Alesii nostri nu indreptatesc sperantele noastre si promisiunile lor…..
    Regretul este mare si indoielile in privinta lor sunt si mai mari.
    „Capul” sus ridicat al comunistilor in orasele si raioanele tarii ne da mult de ghindit. Spre ce mergem ? Oare nu putea fi altfel ?
    Eu cred ca nu merge cum trebuie.
    Cu siguranta nu vom mai putea sustin neconditionat /cum am sustinut la 29 iulie/ partidele din actuala AIE. Avem cumva altii, care pot fi sustinuti neconditionat ?
    Daca in perioada postelectorala aceste partide nu au nevoie de cei, care i-au sustinut, de ce i-am sustine in continuare? Ar fi fost logic sa-i sustinem, daca lucrurile mergeau bine, pe o cale dreapta. Dar vedeti ca nu este asa. Argumente sunt /din pacate/ multe, spre regretul tututror. Mai bine nu erau aceste argumente. Doream sa mearga treburile in bine si sa nu ma doara capul cum trebaluiesc cei de „sus”.

  21. pt dna Can
    In comparatie cu multe tari din regiune, situatia RM nu e chiar atat de rea, mai ales cand avem o asemenea opozitie si o criza politica continua. Evident, asteptarile noastre de la AIE erau mai mari, dar avem oare altii mai buni. Totodata, inteleg pana la un punct si pozitia PNL, care urmeaya sa negocieze la viitoarele alegeri pentru a fuziona sau a forma un bloc cu unul din partidele AIE, mai curand cu PL, pentru a nu pierde nici un vot al oamenilor de buna credinta. Pentru mine e clar ca alegerile vor avea loc la toamna, in pofida a ceea ce spun Ghimpu si Urechean,caci altfel situatia va fi deststabilizata rau de comunisti

  22. Vlad spune:
    30 May 2010, la 11:11

    „In comparatie cu multe tari din regiune, situatia RM nu e chiar atat de rea,…”

    Nu pot sa compar situatia di Moldoca cu situatia altor tari, unde este si mai rau.
    Asta ar insemna sa fim multumiti cu ce avem, sa punem punct ghindirii pretentioase de a avea o viata mai buna si sa stopam teoretic cerintele fata de performanta ca si conditie pentru dezvoltare.
    Se intimpla ca fac comparatie cu alte persoane/oameni/.
    Spre exemplu: daca nu am pe ce sa-mi procur o pereche de pantofi buni, care costa scump, ma compar cu un om, care nu are picioare si se bucura ca este o zi frumoasa.
    Asta ma face sa fiu multumita cu pantofii, pe care-i am…….

    „Evident, asteptarile noastre de la AIE erau mai mari, dar avem oare altii mai buni.”
    Si rezultatele puteau fi mult mai bune. Din pacate, liderii din diferite timpuri aleg echipele ca nu cumva sa-i depaseasca pe ei la capitolul „nivel de pregatire, harnicie si curaj”. Se tem sa nu ramina cumva pe locul „doi”, sa nu fie umbriti. Asta face rau pentru toata lumea si pentru ei, liderii.
    Da, avem multi si mult mai buni, dar acestea nu sunt intruniti in partide politice. Ei muncesc muncile lor. Daca ar fi solicitati sa contribuie, sa puna umarul la dezvoltarea tarii, cred ca s-ar implica.
    Altfel, cu mediocritati in marea majoritate, cu personaje „indoielnice” treaba mare nu poti face. Fapt demonstrat de atitea ori.
    In organele publice trebuie sa fie angajati cei mai buni, nu dupa principiul algoritmului poltic si servilismul persoanei.
    Nu avem de ce ne bucura. Suntem tisti ca nu merge bine.

  23. recentele mitinguri ale comunistilor , dar si cele anuntate pentru iunie , reflecta disperarea pcrm in fata schimbarilor de zi cu zi , care ii imping incet,incet , intr-un con de umbra …dupa sondajele din ultima vreme si parerea mea personala , pld+pl sunt in crestere luate la un loc . amn un partid”centrist” cu tente de stinga ,chiar neo-staliniste pe alocuri e terminat politic . pd un partid in care valorile social-democrate se amesteca cu cele socialiste si neo-staliniste , se afla si el pe un trend descrescator clar , de neoprit … ce ne spune acest lucru ? faptul ca daca viitoarele alegeri nu vor aduce mari schimbari , noua aie , va fi mult mai la dreapta , actualei aie … principalul lucru este ca electoratul democrat sa blocheze la mantinela pcrm-ul si pd-ul . adica cele doua partide sa aiba prea putine mandate , pentru ca o alianta intre ele sa preia conducerea tarii … degeaba pcrm ramine principala forta politica , daca nu poate singura sau cu pd sa obtina puterea . deci prin ricoseu , indirect , scaderea pd afecteaza si pcrm-ul … daca se va produce si o rocada intre pl si pd , ultimii vor trebui sa se multumeasca cu si mai putin intr-o viitoare aie . cum pcrm nu cred ca are potential sa creasca , lucru reflectat si de sondaje , pld-ul pare a fi cistigatorul descresterii pd-lui … probabil o parte a electoratului urban al pd , migreaza spre un pld mult impins spre centru de filat in ultimele luni de zile .

  24. COSTIN spune:
    30 May 2010, la 13:01

    Si MU, care sprera la electoratul PCRM si, probabi,l ca va atrage o bunicica parte ? Din probabila proportie de 35% pcrm, vre-o 5% cred ca ar putea sa migreze tot pe stinga/de la pcrm la MU/. Cu cine se vor aliaacestea ?

  25. Chiar daca MU a achizitionat mai multi activisti ai PCRM, nu are sanse la viitoarele alegeri, dacat aliindu/se cu Lupu. Oricum, pentru voronin e o mare pierdere plecarea lui Turcan si Stepaniuc.
    Vad ca si Costin si-a modificat putin mesajul, in raport cu pld. Dupa mine, deocamdata Filat si echipa lui joaca destul de bine, deplasandu/se spre centru, caci e important de a capta electoraul cu vederi de stanga. PNL insa tot dreptul sa/l critice pe Filat pentru unele actiuni ale acestuia si se pare ca acest mesaj i-a adus niste puncte. Oricum, PNL si MAE, chiar uniti, nu au sanse in viitoarele alegeri. Sper sa inteleaga liderii acestor partide, dar si Ghimpu si Filat, pentru a nu risipi voturile

  26. Vlad spune:
    30 May 2010, la 15:03

    „Oricum, PNL si MAE, chiar uniti, nu au sanse in viitoarele alegeri. Sper sa inteleaga liderii acestor partide, dar si Ghimpu si Filat, pentru a nu risipi voturile”

    PNL nu este partidul, care ar fi dezamagit vreodata electoratul. Alte partide de guvernare sunt bune „de lauda” la acest capitol. Notiunea de vot util inca mai predomina. Nu-i nimic, timpul trece. Sa inteleaga si partidele de guvernamint ca nu este cazul sa neglijeze oamenii intruniti in partide libelal-democrate si atunci nu se vor risipi voturi. Teoria lipsei de orice sansa a PNL de a trece pragul, s-ar putea sa ne ambitioneze cu adevarat si sa nu risipim voturile, sa le inmultim.

  27. Eu am un foarte mare respect pentru Principele Radu, a facut foarte multe pentru tara, insa Maria Sa Mihai nu mai exista din momentul in care a abdicat, punct. Nu sunt impotriva Monarhiei, sunt chiar foarte deschis la acest gen de conducere a unei tari insa Domnul Mihai nu mai are treaba cu titulatura respectiva.

  28. Pt Vlad

    Sa ramina descalificat politicianul. Pentru ca, daca nu e important – ce valoare au afirmatiile lui? Nici una, puteti sta linistit. Numai ca noi vom spune asta public in campania electorala.

    Si inca ceva. Dezamagirile de la comunisti nu se compara cu dezamagirile lasate de zisii democrati. De la aceia nu ai ce astepta. De la astia dezamgirile sint direct proportionale cu asteptarile. Judecati si singuri. Astia, mai exact PLDM, sint ca si comunistii sau mai rai. Ce sa cred eu daca oamneii nostri au fost persecutati de comunisti, iar acum sint persecutati de liberal-democrati? Sa ii iubesc? Oare nu cereti prea mult?

    Mai mult – eu sint sigura ca PLDM, in planul fortarii alegerilor pt roamna, negociaza cu PCRM presiunile contra PL si AMN, ultimul nemaicontind, de fapt…

  29. Dramatic adevar al istoriei noastre spune ca cei care au servit ocupantii bolsevicii erau lasati in viata, chiar escortati pana-n Elvetia cu vagoane pline de bunuri, opere de arta, aur si bani.
    Cei care nu s-au supus sunt morti. Sunt eroii neamului.
    Si nu doar eroii. Chiar comunistul Ceausescu, a fost executat de bolsevici. Nu la-u lasat sa traiasca barem pana la 88 ani.

  30. P.S. Ceea ce am scris mai sus e valabil si azi. Cei care servesc junta kgbista de la Kremlin, sunt mai aproape de treuca, cei care nu, mai departe or de loc.

  31. luca spune:
    30 May 2010, la 16:04

    Fiind servil Cremlinului poti fi la troaca, dar trebuie sa uiti de demnitate si neam, ori in loc de troaca ti-l arata pe dracu. Chind o sa inteleaga oare unii ca rusul nu te va lasa sa rasufli liber NICIODATA.
    Nici poporul rus nu este lasat sa rasufle ca limea de catre propria conducere. Sunt prigoniti si pusi la dubala, daca cricneste ca nu-i place ceva…
    Rusii se ingrijesc de imaginea rusiei si au grija de marele orase, sa fie bine ingrijite, sa se vada pe exterior viata luxoasa, dar in rest – betie si saracie.

  32. pt dna Pavlicenco
    Despre niste presupuse negocieri ale lui Filat cu voronin a scris un oarecare efremov. interesant la comanda cui, caci le convine asemenea scriituri atat pd cat si pl. desi am inteles de ceva vreme ca in politica totul e posibil, nu cred in asemenea planuri. Filat se dovedeste are ceva minte in cap, mai ales cazul rosca fiind un caz emblematic in acest sens.
    Cat priveste alegerile, lumea cu capul in regula intelege ca ele nu pot fi taraganate atat de mult cum isi doreste Urechean. Lupu declara la toate intalnirile din raioane ca alegerile vor avea loc cel tarziu in noiembrie 2010. Cred ca stiti despre acest lucru. De ce atunci aduceti acuze doar lui Filat?

  33. Doamna Alexandra,
    NU „poporul rus nu este lasat sa rasufle” ci o parte minuscula a acestui popor. Acea parte care simte si gandeste liber nu este o majoritate in Rusia ci o particica micuta a societatii. Aproape invizibila. Acel care se face vizibil este pur si simplu ucis.Cazul A.Politkovskaya.
    Stiti ca exista din luna martie un site unde se aduna semnaturi pentru demiterea lui Pukin. Ghiciti cate semnaturi s-au acumulat pana-n ziua de astazi? 46.000. Este un popor fara viitor. De ce? Fiindca nu si-au condamnat trecutul. Din contra, il glorifica si continua sa traiasca in minciuna. Un popor sovietic cu mentalitate de Imperiu-Gulag. Un popor de sclavi. Dar pana la urma nu ma mai intereseaza. Sa traiasca in Gulagul lor. Problema este ca impun acest mod de viata, acest mod de a gandi altor popoare. Azi. Chiar cu ajutorul tancurilor si bombardamentelor.
    Si pana populatia din acest teritoriu nu va intelege acest lucru si nu ne se va rupe de acest Imperiu al Raului , vom trai si noi ca sclavii.

  34. luca spune:
    30 May 2010, la 18:06

    Exact aceasta am dorit sa scriu.
    Stiu foarte bine acest lucru.
    Sa verific cum am scris, probabil graba mi-a jucat festa.

    Nu trebuie sa credem ninic din tot ce spun rusii de la puterea rusiei. Nu trebuia sa credem niciodata nici in viitor.

  35. Aici puteti vedea un fotoreportaj despre libertatea si independenta Abhasiei adusa pe tankurile rusesti:
    http://www.darbazi.info/index.php?option=com_content&view=article&id=3427:-2010––&catid=9:2008-12-30-12-31-12&Itemid=14

  36. L-am admirat pe Principele Radu şi pe Principesa Margareta anul trecut pe aeroportul Otopeni.

    Doi oameni extraordinari cu o ţinută exemplară.

    Pe lângă ei cocoşaţii de pe un mal sau celălalt al Prutului pălesc.

  37. luca spune:
    30 May 2010, la 21:0

    ….cu acceptul separatistilor…..

  38. Pt Vlad

    Sa le luam pe rind.

    De la Lupu, ca si de la Voronin, nu astept nimic. Fara el nu era nici Filat premier, nici Ghimpu sef de stat, nici Urechean prim-vicespeaker.

    Cu Lupu in Parlament am avut eu mereu altercatii, si nu Filat – el era in termeni buni, nu spun ce mi-a zis odata…

    Filat a negociat cu Turcanu nevotarea lui Lupu. Nu e doar o presupunere. Apoi se spune ca Garlingul-ui, „monitorizat” de Turcanu-Ignatenco, i s-a dat dreptul de monopol la exportul coniacului, ca plata pt a nu-l vota pe Lupu, chiar daca Turcanu putea vota si parasi comunistii in semn de protest ca nu l-au votat si ei pe Lupu. Turcanu e satelitul de stinga al lui Filat.

    Eu nu am citit ce a scris efremov. Eu fac paralela cu ce am spus mai sus si cred ca Filat are pirghii si relatii in sfera comunistilor pt ca are un scop la fel ca si PCRM – diminuarea lui Ghimpu, nevotarea lui Lupu, ca principal concurent al lui Filat si al lui Voronin la sefia statului.

    Da, Filat e foarte smecher, dar mereu, pe toti, in fiecare zi nu-i vei amagi. Si el nu e sincer, este fatarnic si cinic. Mie asa lideri nu-mi plac. Simplu.

    Nu stiu ce aveti in vedere cind spuneti de Rosca.

    Da, alegerile, nu pot fi taraganate, dar niste alegeri antiicipate in primavara sau in toamna 2011 nu e taraganare. Asta induc si comunistii, si, desigur, Filat. De Lupu – ce sa spun – el nu are functie si vrea alegeri. Dar de ce le vrea Filat? Pt ca vrea sa fie sef de stat. E bine, e rau – sa discute oamenii.

    De Urechean – hm.hm. Ce a semanat, aceea a cules. Dezbinare si imprastiere a oamenilor.

    Filat si comunistii trag sforile, mai exact asa lor li se pare.

  39. Pt dna Pavlicenco
    Va multumesc pentru comentariu. Vedeti mai jos totusi ce publica Mold Ved. despre niste presupuse negocieri Fil/Vor, articol preluat rapid de fluxul lui Rosca, politicianul care va ramane in mintea tutora: cum si de ce a capotat.
    Dupa mine, Filat nu e smecher, ci un politician calculat, care urmareste metodic sa-si largeasca bazinul electoral. E de condamnat pentru asta, mai ales in aceste conditii? Cei care doresc sa subtieze electoratul comunist cred ca sustin acest lucru.
    Legat de alegeri, ele nu pot fi amanate un an; europenii s-au pronuntat transant. Primavara viitoare insa avem alegeri locale si stiti bine ca tarifle de la 1.01. 20011 vor creste vertiginos In plus, e posibil ca al doilea val al crizei sa ne loveasca tot atunci, asa ca nu vad de ce ar trebui sa le dam prilej comunistilor sa/si faca de cap cum vor si sa revina in forta.

    „Гимпу обвинил Филата в тайных переговорах с Ворониным и Ткачуком
    26.05.2010 (Опубликованно в 56 (1264)

    Стали известны подробности инцидента, произошедшего неделю назад, в среду, 19 мая, между и.о. президента, председателем молдавского парламента Михаем Гимпу и премьер-министром РМ Владом Филатом. Г-н Гимпу обвинил своего партнера по АЕИ ни много ни мало в предательстве и в нарастающих диктаторских замашках.

    Тяжкие обвинения Михая Гимпу в адрес господина Филата были озвучены в одном из залов государственной резиденции по улице Николае Йорга, что в самом центре Кишинева. Кто не помнит: это красивое двухэтажное здание, расположенное чуть выше Аллеи классиков, с правой стороны. В том самом зале, где утром 19 мая собралась четверка лидеров правящего в Молдове Альянса, нет дверей. Так что вся словесная «жесть» главного трибуна отечественных либералов Михая Гимпу в адрес первого лица молдавских либерал-демократов была более чем хорошо слышна и многочисленным телохранителям вышеназванных джентльменов, и обслуживающему персоналу госрезиденции. И после всего этого меня станут убеждать в том, что в нашем государстве можно сохранить что-то в тайне? Особенно секреты политические или подробности крупного скандала?

    Михай Гимпу, единый в четырех ипостасях (вы только задумайтесь: и председатель парламента, и врио президента, и Верховный Главнокомандующий Вооруженными силами Молдовы, и председатель Либеральной партии), в то утро был настоящей фурией. Так утверждают те, кто слышал ВСЕ ТО, что он бросал в лицо молдавскому премьеру. Кто-то даже вспоминает, что в ход пошла и ненормативная лексика. А что? Говорят, сильным мира сего ничто человеческое не чуждо. Интересно другое: на каком языке озвучивал свои мысли, облекаемые в ненормативную лексику, г-н Гимпу: на румынском, молдавском или русском?

    Итак, Михай Гимпу кинул Владу Филату перчатку, обвинив его в тайных переговорах с Владимиром Ворониным и Марком Ткачуком. «У меня есть множество фактов по этому делу. Я предам их широкой огласке тогда, когда наступит время», – в ярости кричал Гимпу. И слова эти эхом разносились по государственной резиденции, что в самом центре Кишинева. Из зала, где нет дверей.

    И еще: «Ты предал Альянс! Ты стал диктатором!». Это тоже слова Гимпу и тоже в адрес Филата. Интересно, если обвинения подтвердятся, как на это отреагируют «группы поддержки» Влада Филата в Бухаресте, Брюсселе, Страсбурге и Вашингтоне? Как на это посмотрит друг и, насколько я понимаю, близкий партнер нашего премьера румынский миллиардер Дину Патричиу, который так любезно помогал Владу Филату, уже в премьерском статусе, перелетать из точки «А» в точку «В» на своих комфортабельных и роскошных самолетах бизнес-класса? Как на факт тайных переговоров своего патрона с бонзами ПКРМ посмотрят члены Либерально-демократической партии, которые ПОКА еще верят своему лидеру? И, наконец, что на это скажут те экстравагантные личности, которые дарят господину Филату на его день рождения гусей и фаллоимитаторы?

    Совсем забыл: в то самое утро, когда грянул скандал, никто ничего не слышал из уст самого Филата в ответ на обвинения Михая Гимпу. Ничего вразумительного, ясного, убедительного. Филат бледнел и как-то очень вяло оправдывался. Знал, что Гимпу прав и ему, Филату, нечем крыть?

    Возник один непростой вопрос: кто «слил» факты встреч Влада Филата с Владимиром Ворониным и Марком Ткачуком? Откуда об этом стало известно Михаю Гимпу? Это сделали сами коммунисты – «чур меня от таких друзей, как Филат!»? Это сделала одна из группировок в ПКРМ, которая опасается потенциального альянса между Партией коммунистов и либерал-демократами? Или это дело рук людей из окружения самого Филата, которые совсем не хотят, чтобы последний стал «молдавским Путиным»? Вопросы, на которые пока нет ответов. Пока…

    А широко разрекламированная в подконтрольных г-ну Филату молдавских СМИ его встреча с председателем российского правительства Владимиром Путиным (оба они, кстати, носят часы на правой руке, но Филат начал раньше, чем Путин – прим. авт.), закончилась не совсем в пользу нашего премьера. В минувшую пятницу в Санкт-Петербурге ему дали понять, что в Москве настроены дождаться окончания конституционного и политического кризиса в Молдове и выборов нового президента, председателя парламента и премьер-министра.

    Может, очень хорошо информированный господин Путин перед встречей с молдавским премьером уже знал то, что несколькими днями ранее было озвучено Михаем Гимпу?..

    Вместо постскриптума. Политическая ситуация в Молдове не стабильна и напоминает киргизскую.

    Такое мнение, как сообщил в понедельник, 24 мая, телеканал Russia Today, высказал председатель правительства Российской Федерации Владимир Путин на встрече с премьер-министром Молдовы Владом Филатом.
    «В том, что касается Республики Молдова, мы полагаем, что политическая ситуация все еще не стабильна. Она не может быть связана с такой же в Кыргызстане, но мы увидели, что она близка к киргизской», — сказал Владимир Путин.

    «Мы бы хотели иметь спокойные границы вокруг России, но и позитивную политическую и экономическую ситуацию в соседних странах, поскольку это все оказывает давление на нас. Поэтому мы будем делать все от нас зависящее, чтобы помочь соседям, в том числе и Республике Молдова», — добавил глава российского правительства.

    Артур Ефремов”

  40. Pt Vlad

    Vedeti? Am citit si eu articolul. Acum ma intreb – daca e asa, de ce sa nu fie adevarat ce mi s-a spus si mie de multa vreme – ca Filat pregateste o alianta la guvernare cu comunistii reformati, de unde rezulta clar ca il impiedica Ghimpu si Lupu – interese comune ale sale cu ale comunistilor, in sensul ca nu se doreste cresterea si reascensiunea lor spre putere in continuare. Si Ghimpu, stiind asta, cum vad aici si daca e adevarat, si-a luat acest argument si … „s-a suparat”, adica va semna cind va dori Decretul, spunind „Decretul il semnez eu!”.

    Acum sa judece lumea. Haideti sa ne intrebam – semnele de dezamagire si suparare ale lui Constantin Tanase sint din tavan? Nu admiteti ca el stie ceva mai mult decit eu si dumneata ori e suparat fiul sau ca nu stie totul ce ar trebui sa stie ca prim-vicepresedinte, de a carui imagine Filat s-a folosit din plin in ascensiunea sa rapida. Si-apoi – infumurarea merge mina de mina cu apucaturile dictatoriale, deci cine spune ca Filat e mai dihai ca Voronin prin cinism si comportament fara scrupule – are sau nu are dreptate? Ca de unde atita rivna si zel de a obtine si mai multa putere de catre Filat? Vrea sa fi un alt, dar cam tot asa, PCRM?

    Si-apoi si aceasta slabiciune pentru Putin – cum o explicati, cind el spune in presa ca Putin e idealul sau? De ce nu Angela Merkel?

  41. pt dna Pavlicenco
    Dupa mine, cele afirmate de dvs. si sunt exagerari, desi lucrurile se vor limpezi cat de curand.

  42. Vedeti cum il taxeaza Omega lui Tkaciuk pe Filat ( drept legionar) dupa cazul de la Calarasi.

  43. 70% de moldoveni il admira pe Putin. Filat foarte bine stie de simpatiile conationalilor. Daca era Angela Merkel in topul preferintelor, Filat putea chiar s-o ceara de nevasta.

  44. Pt luca

    Pai uitat-va cum e situatia. Putin si-a parasit nevasta pentru o fata tinara. Logic, daca pt Filat e Putin un idol, nu vad de ce ar pleda pt Merkel, care nu e la prima prospetime. Deci – ar pleda pt una tinara, careia sa ii mai cumpere si un apartament, apoi sa mearga sotia sa se intereseze cum e cu amanta… Dupa care premierul sa stea la cheremul sotiei, cu frica respectiva. Ma rog, totul e posibil prin Chisinau si Filat ar trebui sa stie ca lumea e tare rea de gura – cu motiv sau fara…

    Doamne fereste sa afle si colegii de partid de eventualele traznai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *