Tricolorul unor alogeni este „bicolorul”

tricolor.jpgObserv prin oras, in aceste zile, mai multe masini avind panglica negru-oranj – Gheorghievskaia lenta – agatata de antena. Sau purtata de unii georg_lenta.jpgchiar in piept, ca simbol al victoriei asupra fascismului in al doilea razboi mondial (pentru unii – „Marele Razboi pentru Apararea Patriei”) . Iata noi, romanii, parca ne sfiim sa purtam tricolorul in piept sau sa ni-l agatam pe masina in zilele de sarbatori nationale sau chiar in zilele unor sarbatori care inca reprezinta un tribut platit  trecutului „neinteles” si neasumat… Tocmai de aceea inca nu avem un simbol dedicat victoriei asupra comunismului, egal cu nazismul, asa cum rusii si l-au facut din aceasta panglica, drept simbol de invingere a nazismului. Totusi, pentru noi acest simbol pare sa fie Tricolorul albastru-galben rosu. Nu spunem cu ce ni se asociaza culorile panglicii rusesti – orange (va mai amintiti de PPCD?) si negru (inca nu am uitat de PCRM?).

Alogenii au aceste sentimente – ca sa le spunem – de curaj, tupeu, sfidare sau de „mindrie nationala” in statul al carui steag de stat are trei culori, si nu doua, ca sa defileze, sa circule si sa se afiseze ostentativ. Tricolorul nostru nu este inca si tricolorul lor, al celor care sint, totusi, cetateni ai R.Moldova. Ei sarbatoresc faptul ca ne-au ocupat in 1944, noi, insa, nu marcam statutul de pamint invins si ocupat. Ei au bicolorul orange-negru (pe linga tricolorul din Rusia alb-albastru-rosu). Printre cei care si-au agatat bicolorul rusesc sint si romani… Si e vina noastra, a tuturor, ca tricolorul nostru nu e si tricolorul lor, ci bicolorul lor este si un fel de bicolor al nostru…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

42 Comments

Add a Comment
 1. Asa cum RUSIA traieste intr-o lume IREALA , asa si MULTI ALOGENI TRAIESC IN LUMEA LOR (facuta de media de limba rusa, care prezinta ceea ce le convine lor.

  TREBUIE IGNORATI.

 2. tudor_petrosani

  Cetatenii R.M. , sunt sfidati in propia lor tara , de o minoritate,si sincer,nu stiu de ce !!!Daca aceste lucruri,se intamplau in ROMANIA, mai ales in zona TRANSILVANIEI, altfel se afisau lucrurile ! Dar , asta e.

 3. Dna Pavlicenco,

  Motivul pentru „rusii” de la noi de a purta lenta lui Gheorghe consta in incercarea de a se asocia pe nedrept cu eroismul poporului rus in WWII.

  Cat priveste mamaligarii nostri care o poarta fara sa-si dea seama ca ea se trage inca de pe timpurile Rusiei Imperiale e un lucru obisnuit si nu trebuie sa ne mire.

 4. asa este in ardeal exista mult respect din partea ambelor natiuni. in harghita si covasna, unde ungurii sunt 90%, in magazine esti salutat in ambele limbi la intrare! cand or sa faca asa si minoritatile in rep.mold…..cand?

 5. Doamna Vitalia,
  eu nu as numi aceste sentimente, curaj, tupeu, sfidare. Si voi incerca sa explic de ce.
  Fenomenul acesta nu este doar in RM, chiar daca are o amploare mai mare. Rusii la fel se comporta in ex rep. sovietice si chiar in Europa Occidentala si America de Nord. Ei sunt foarte vulnerabili. Ajungand odata in strainatate simt pe propria piele ca in lume se vorbeste si alte limbi si se supune altor legi si reguli de joc. Eu am auzit turisti rusi in occident care se adresau la piata in limba rusa, fiind educati ca l.rusa este limba internationala.
  Crescuti intr-un spirit imperial si sovin, ajunsi odata in Germania or New York, ei incearca sa se refugieze intr-un mod de viata virtual, sa zicem un Brighton Beach. Unde se vorbeste ruseste, se munceste ruseste si modul de viata e mai mult sovietic de cat cel autohton.
  Comportamentul rusilor la noi e mai mult un sentiment de disperare pornit de la vulnerabilitatea individului vis-a-vis de o cultura straina. Si va ramane straina fiindca nu depun niciun efort sa se integreze. Or toata energia lor o consuma in protejarea acestei lumi virtuale care nu are nimic cu realitatea in care ei incearca sa supravetuiasca.
  P.S. Despre homo-moldavo-sovieticus? este un fenomen cu totul separat. Extrem de special.

 6. "3 Culori"-cantec

  Dar cine ne impiedica pe noi sa purtam tricolorul zilnic la piept, in fiecare casa? la balcon, la fereastra ? in birou ? Suntem oare lenesi, fricosi ?

 7. devine clar ca deja in moldova exista o prapastie , care se largeste de la zi la zi , intre un nucleu dur tinar pro-european si pro-romanesc , aflat in crestere si o minoritate imbatrinita imperiala de limba rusa , aflata in descrestere …inca de pe acum , minti mai luminate de la moscova isi dau seama care e trendul lucrurilor in moldova . practic ideea integrarii in ue e folosita de slugi ale moscovei din moldova , ca paravan al luptei contra miscarii unioniste … bineinteles ca aceste slugi , nu doresc cu adevarat nicio aderare europeana , dar incearca sa traga de timp . si pcrm-ul flutura aceasta arma propagandistica , sa nu uitam …si filat , lupu si urechean o flutura astazi …iar anii vor trece cum au trecut si pina acum , iar moldova nu va pupa ue nicicind … o adevarata perversitate kgb-ista , fara indoiala . singura sansa adevarata de integrare europeana a moldovei – si rapida – , o constituie reunificarea nationala cu romania , intr-un stat puternic din toate punctele de vedere , care sa asigure un viitor mai bun macar generatiilor urmatoare . in concluzie , urmarind cu atentie lucrurile , putem spune astazi , ca fortele reactionare ,retrograde ,anti-nationale si anti-progresiste din moldova , contrapun astazi o varianta fantasmagorica si mincinoasa a unei iminente aderari la ue , variantei realiste si juste a unirii cu romania . ideile pro-europene sunt astazi folosite la fel cum este folosita ideea „moldevenismului” de carton , doar,doar , moldova va ramine pe vecie in sfera de influenta a moscovei .

 8. Ordinul a fost înfiinţat în 1807 în Imperiul Rus, fiind destinat subofiţerilor, soldaţilor şi marinarilor petru eroismul dovedit în luptă. În anul 1856, Ordinul a fost împărţit în patru clase, persoana decorată primind la început Crucea Sf. Gheorghe clasa a IV-a, urmând să fie promovat la clase superioare pentru noi acte de eroism. Cel care primea toate cele patru clase ale ordinului era denumit Cavaler întreg al Sfântului Gheorghe Полний Георгиевский кавалер… UN SIMBOL AL IMPERIALISMULUI RUSESC …FARA NICIO LEGATURA CU LUPTA IMPOTRIVA FASCISMULUI . PROPAGANDA DESANTATA PRO-IMPERIALISTA …

 9. @COSTIN spune:
  8 May 2010, la 08:08

  bravo!

 10. Genocidul comunist
  7 Mai 2010

  de GHEORGHE BOLDUR-LATESCU

  Tragicul accident
  aerian de la Smolensk – lângă Katyn, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa şi alte aproape o sută de oameni politici şi înalţi funcţionari polonezi, a provocat imensă emoţie şi compasiune în lumea întreagă.

  Momentele de doliu vor trece, viaţa va in­tra în nor­mal în Polonia, Rusia şi alte ţări, dar o tulburătoare în­trebare va fi generată de tra­gedia poloneză: de ce, până astăzi, abominabila crimă comisă de sovietici la Katyn în 1940, n-a făcut obiectul unei condamnări internaţio­na­le? Ca de altfel şi alte ne­numărate crime comise de re­gimurile comuniste din URSS, din Chi­na, din ţările foste co­mu­niste din Estul Europei, Viet­nam, Cambo­d­gia, Laos, Cuba pre­cum şi din ţările comuniste din Africa? După unele esti­mări, numă­rul victimelor din toate ţările comuniste s-ar ridica la peste 100 de milioane de oameni ucişi mişeleşte. Genocidul comunist la scară internaţională, căci despre aşa ceva e vorba, a fost şi este ocultat de instituţiile interna­ţionale ce se pretind apărătoa­re ale drep­turilor omului, de gu­vernele ţărilor demo­cra­ti­ce, de opinia publică din lume.

  Începuturile Genocidului: revoluţia bolşevică rusă

  Revoluţia din 1917 a produs un haos de nedescris în Rusia. Au fost ani de foamete, de teroare, cu sute de mii de asasinate, toate ordonate de Lenin şi complicii săi. Justificarea acestor evenimente
  cumplite era războiul civil pe care, până la urmă, l-au câşti­gat comuniştii, cu imense sacri­ficii pentru populaţia Rusiei. Războiul civil s-a încheiat şi, prin anii 1925-1926, a început o perioadă de relativă relaxare politică şi economică numită „NEP” (Noua
  politică economică) în care se părea că lucrurile se îndreaptă spre normalitate. Anul 1929 a adus însă Rusiei una din cele mai crâncene represiuni din istoria modernă. Din ordinul lui Stalin, 5 milioane de ţărani mijlocaşi şi înstăriţi din zona agricolă a ţării (aşa numiţii „culaci”) au fost deportaţi în Siberia, unde majoritatea din ei au murit.

  „Anul marii cotituri” (aşa îl denumea Stalin) a reprezentat începutul celui mai cumplit şi de lungă durată genocid cunoscut în Europa. Poliţia politică (denumită la început „CEKA”, apoi „NKVD” apoi „KGB”) a întreprins sute de mii de arestări, mii de procese sumare, toate având motive politice reale sau imaginare, terminate cu execuţia „învinuiţilor”. Alte milioane de victime s-au adăugat în anii ’30 celor ale anului „marii cotituri”.

  Primele premoniţii critice

  În anul 1927, românul Panait Istrati, cunoscut scriitor de limbă română şi franceză, activist comunist în Franţa, face o vizită de un an în Rusia postrevoluţionară. La întoarcere, scrie în româneşte cartea intitulată „Spovedania unui învins” – o tragică relatare a unui fost mare admirator al revoluţiei ruse, care, văzând la faţa locului grozăviile comunismului, spune adevărul. Panait Istrati este primul mare critic al comunismului dinăuntrul sistemului, încă insuficient cunoscut de opinia publică din România şi din Europa.

  A urmat un englez, Artur Köesler, care, în anii ’30, scrie o necruţătoare critică împotriva sistemului comunist intitulată „Le zero et l’infini”. Un alt englez, George Orwell, publică în 1947 celebrul său roman „1984″, în care înfăţişează, cu extraordinar talent, cum urma să arate o lume imaginară, integral comunizată, în anul 1984.

  Genocidul se propagă în lume

  Victorioasă în cel de-al doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică ocupă ţările Europei de Est şi îşi extinde influenţa comunistă în întreaga lume. Rând pe rând, China (cu un miliard de locuitori), Cuba şi alte ţări din Asia şi Africa devin comuniste sau alia­te URSS. La sfârşitul deceniului 5, victoria comunismului în lume părea aproape sigură. Providenţa a vrut însă altfel. După moartea lui Stalin (1953), relaţiile dintre cei doi giganţi ai comunismului mondial – URSS şi China – se deteriorează ajungând la un divorţ ideologic şi politic total. Profitând de această situaţie, Lumea Liberă şi-a organizat apărarea prin înfiinţarea NATO. Au urmat încă 30 de ani de „război rece”, pe care l-a câştigat Occidentul, gra­ţie în mare măsură preşedintelui SUA, Ronald Reagan.

  Întreaga perioadă a războiului rece a însemnat extinderea genocidului comunist. După moartea lui Stalin, crimele politice s-au diminuat numeric în ­URSS, dar, în China lui Mao, aşa-zisa „revoluţie culturală” a făcut zeci de milioane de victime. Milioane de oameni au fost, în continuare, privaţi de libertate, mulţi dintre ei pierzându-şi viaţa în detenţie în ţările comunizate din Europa de Est, în Coreea de Nord, Vietnam, Cuba, Laos etc. În Cambodgia, liderul dement al comuniştilor autohtoni a exterminat o treime din populaţia ţării. Sărăcia, subdezvoltarea, teroarea, propaganda terifiantă, cultul per­sonalităţii au reprezentat componentele acestei tragedii.

  „Cronicari” ai genocidului

  Alexandr Soljeniţîn este incontestabil primul mare „cronicar”. „Arhipelagul Gulag”, „Primul cerc”, „Pa­vi­lionul canceroşilor”, „O zi din viaţa lui Ivan Deniso­vi­ci”, capodopere ale marelui scriitor rus (Premiul Nobel pentru literatură – 1974), înfierează, fără drept de apel, ororile din URSS. Cărţile sale, în special „Arhipelagul” au avut un ex­cepţional rol, în special în Occident, pregătind opinia publică pentru desprinderea de influenţa propagandei comuniste.

  După căderea zidului Berlinului şi stoparea războiului rece, au apărut şi alte lucrări care dezvăluie imensul rău pe care l-a făcut comunismul în lume. Astfel, cartea lui Stephane Courtois „Le livrè noir du communisme”, apărută la Paris în anul 1997, reprezintă o amplă analiză a crimelor comunismului în lume. Autorul arată că în întreaga perioadă de după revoluţia bolşevică au fost ucişi din motive politice, în lume, cel puţin 100 de milioane de oameni iar mulţi alţii au murit din cauza foamei, proastei îngrijiri medicale sau construcţiei unor lucrări faraonice, în ţările guvernate de comunişti. În anul 2006 apare la Bucureşti lucrarea „Analiza dictaturii comuniste în România” sub redacţia lui Vladimir Tismăneanu. Printre numeroasele elemente de genocid care sunt evidenţiate aici aflăm că numărul celor arestaţi din motive politice, în România anilor 1945-1989, este de aproximativ 2 milioane de oameni.

  Definiţia dată de ONU

  Iată cum defineşte Adunarea Generală ONU din 6 decembrie 1948 conceptul de genocid: …„Genocidul se referă la oricare din actele de mai jos, comis cu intenţia de a distruge în totalitate sau numai în parte un grup naţional, etnic, social sau religios, cum ar fi: a) omorârea membrilor unui grup; b) atingerea gravă a integrităţii fizice sau mentale a membrilor unui grup; c) supunerea unui grup la condiţii de existenţă care antrenează distrugerea fizică sau parţială.”

  Poate exista vreo îndoială că ceea ce a făcut Stalin cu „culacii” în anul 1929, cu ofiţerii polonezi la Katyn, sau crimele descrise în „Gulagul” lui Soljeniţîn, sau abominabilele orori din China „revoluţiei culturale, din Vietnam, Laos şi din Cambodgia, la fel cu nenorocirile din perioada comunistă din ţara noastră şi din multe alte ţări foste comuniste se încadrează în conceptul de genocid? A sosit momentul ca instituţiile internaţionale, guvernele democratice, întreaga opinie publică să pună capăt veritabilei conspiraţii a tăcerii care a acţionat în lume timp de aproape un secol şi să condamne ferm şi explicit genocidul comunist în timpurile moderne.

  Pentru a nu deveni complici toţi în faţa istoriei, a conştiinţelor noastre şi a Justiţiei Divine.

 11. M.Lupu a plecat la Moscova pentru a participa la o lansare de carte
  Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a plecat astăzi la Moscova pentru a participa la o lansare de carte dedicată aniversării a 65-a de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Cartea, intitulată „Ei au luptat pentru patrie”, este scrisă de fostul deputat din Partidul Comuniştilor, Nicolae Guţul… SPRE UNDE IMPINGE LUPU MOLDOVA ? SPRE UE ? HAHAHAHA … ACESTI MAIMUTOI CU AERE DEMOCRATICE SI PRO-EUROPENE SE FOLOSESC DOAR DE IDEILE NOBILE ALE INTEGRARII IN EUROPA . PENTRU A CITA OARA SE AFLA LUPU LA MOSCOVA IN ULTIMUL AN DE ZILE ? NICI NU MAI STIM …CHIAR MAI CREDE CINEVA CA FILAT,LUPU SI URECHEAN DORESC CU ADEVARAT ADERAREA LA UE ? O DORESC IN ACEEASI MASURA CA SI VORONIN … INTRE TIMP LUMEA E PROSTITA CU NOI SI NOI SUCCESE PE CALEA ADERARII „EUROPENISTE” … URMEAZA IN CURIND INTREVEDEREA PUTIN-FILAT … UN NOU PAS INAINTE SPRE EUROPA , CA SI PARTICIPAREA LA PARADA DE LA MOSCOVA ,NU-I ASA ?

 12. UN ARTICOL CE NE DEZVALUIE INCA ODATA NEBUNIA TOTALITARISTA COMUNISTA CE DAINUIE INCA SI IN ZILELE NOASTRE …Ce nu vrea Kim să ştim. Şşşt…

  Kim Jong-Il este venerat în Coreea de Nord .

  Kim Jong-il nu ar vrea să ştim că s-a dus cu trenul blindat în China, a stat la hotelul Furama şi a văzut Marele Zid Chinezesc.

  „Iubitul conducător” al Coreei de Nord, dictatorul comunist Kim Jong-il (68 de ani) şi-a vizitat săptămâna aceasta cel mai mare aliat: comunista Chină, vorbind cu preşedintele Hu Jintao despre dezarmarea nucleară şi economie.

  Cui îi este frică să zboare, are şase trenuri de lux şi fuge de fotografi?

  „Dragul Kim” este cunoscut pentru obsesia lui legată de securitatea personală, astfel că vizita lui de cinci zile în China, de luni până vineri, a fost mascată cu succes de presă şi autorităţi. Liderul nord-coreean nu mai făcuse o vizită în afara ţării din 2006, cel puţin una despre care să se ştie.

  Kim a plecat duminică din Coreea de Nord, ţară în care aproximativ 20 de milioane de locuitori mor fie de foame, fie de epuizare în zecile de lagăre muncă, nu au voie să deţină valută străină, telefon mobil şi se supun altor sute de interdicţii care fac din Coreea de Nord poate cea mai izolată, dictatorială şi militarizată ţară din lume.

  Kim a ajuns cu un tren blindat, de lux, în Beijing. În faţa şi în spatele lui au mers alte două trenuri. Trenul său armat este dotat cu săli de conferinţă, cameră de audienţă, telefon cu conexiune prin satelit şi ecrane TV plate. Kim ar avea 4 miliarde de dolari în diferite bănci din Europa. La gară accesul a fost interzis, pe Kim nu a putut să îl vadă nimeni în afara celor care s-au ocupat de vizita sa şi tot ce s-a putut vedea au fost agenţi de securitate îmbărcaţi în negru, cu ochelari la ochi şi handsfree.

  De la gară, Kim a mers cu limuzina la Hotelul Furama din capitala chineză, înţesat cu agenţi care purtau pe piept insigne cu poza tatălui lui Kim, fondatorul Coreei de Nord, „Marele Conducător” Kim Ir-Sen.

  Kim Jong-Il conduce a cincea armată ca mărime din lume şi vrea să construiască bomba nucleară. SUA sunt văzute drept cel mai mare duşman al nord-coreenilor.

  Presă aservită

  Mijlloacele de informare din Coreea de Sud, China şi Japonia au fost singurele cărora li s-a permis să facă poze de la depărtare cu trenul lui Kim trecând podul la graniţa cu China sau când a intrat în hotel. Chiar şi aşa, s-au făcut foarte puţine poze şi acelea neclare.

  Doar după ce Kim s-a întors vineri în Coreea de Nord, au început să relateze agenţiile despre vizita sa. La fel, televiziunea centrală de stat chineză a anunţat vizita lui Kim abia după plecarea acestuia. Printre singurele imagini transmise de televiziunea chineză de stat a fost cea cu Hu Jintao şi Kim în timpul unui toast.

  Kim a vizitat centrele de reformă economică ale Chinei, uzine, porturi, companii informatice şi le-a cerut oamenilor cu care a venit să studieze metodele Chinei de dezvoltare industrială şi a lăudat socialismul chinez.

  Înainte să plece, Kim a fost să vadă Marele Zid Chinezesc.

  Onor diplomatic

  China i-a oferit lui Kim cel mai înalt gest diplomatic de curtoazie: toţi cei nouă membri ai Biroului Politic al Partidului Comunist l-au vizitat pe parcursul celor cinci zile pe liderul nord-coreean, un gest rar în istoria diplomatică a Chinei.

  Ce au stabilit Kim şi Jintao:

  – Vizita lui Kim vine la un an după ce Coreea de Nord s-a retras de la negocierile în şase ( SUA – China – Coreea de Nord – Coreea de Sud – Japonia – Rusia) despre dezarmarea nucleară. Kim i-a spus lui Hu Jintao că acum susţine din nou discuţiile despre dezarmarea nucleară şi că va lucra alături de China să creeze condiţiile necesare revenirii la negocieri
  – Cele două ţări comuniste au căzut de acord că există un mare potenţial de dezvoltare economică şi cooperare comercială între ele
  – S-a stabilit grăbirea construirii de infrastructură la graniţă
  – Un nou pod va fi construit la graniţa dintre China şi Coreea de Nord, peste râul Yalu

 13. 9 mai şi dodoniada antiromânească de pe Bâc

  Ziua de 9 mai arată clar că şi după 65 de ani de la capitularea Germaniei fasciste istoria este înţeleasă şi (re)trăită în mod diferit. În aceste zile, presa comunistă de la Chişinău este plină cu materiale antiromâneşti de o violenţă fără precedent şi de un cinism şi o neruşinare cu adevărat remarcabile. Astfel, miercuri, „Nezavisimaia Moldova” publică un… „articol ştiinţific” semnat de un oarecare Dodon, probabil, fostul ministru comunist în timpul lui Voronin. A doua zi, joi, acelaşi articol apare în traducere în „Moldova Suverană”.

  Inepţiile pe care le conţine „articolul” sunt atât de evidente, încât s-ar părea că nici nu trebuie luate în seamă. Există un dar însă… Tot în „Nezavisimaia Moldova” de miercuri apare un articol semnat de un oarecare Petro Rojenko, reluat din publicaţia „Ceas pik” din Ucraina. Ambele articole ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe istoricii din România şi istoricii normali de la Chişinău, dar şi pe politicienii din aceste ţări. Da, după terminarea războaielor, istoria o scriu învingătorii. Din acest punct de vedere, e „normal” ca Rusia şi Ucraina să-şi scrie istoria lor. Dar şi învinşii au dreptul la replică.

  În „articolul” său, Dodon, cu mină serioasă, scrie, de exemplu, că pe 22 iunie 1941 „Romania şi-a însuşit teritoriile Basarabiei şi Bucovinei”, că în 1943 au fost legalizate pedepsele corporale ale muncitorilor din Basarabia şi, până la sfârşitul războiului, torturilor a fost supus fiecare al zecelea cetăţean al republicii moldoveneşti. Circa 200 mii de oameni au murit de foame în primii doi ani de guvernare română. Iar în lagărele de concentrare au murit alte 270 de mii”, că „fasciştii români, împreună cu hitleriştii” au transformat în ruine satele şi oraşele Basarabiei, Bucovinei, Ucrainei, jefuind cetăţenii până la ultima bucată de pâine, omorând copii, femei, bătrâni…”. Şi niciun cuvânt despre crimele odioase ale regimului comunist instalat în Basarabia de tancurile sovietice după 28 iunie 1940! Niciun cuvânt despre foametea organizată de sovietici în 1946-47 în RSSM. Să întoarcă astfel lucrurile cu fundul în sus poate doar un individ bolnav sau un infractor politic plătit. Asemenea „interpretări” ale istoriei sunt grave şi nu trebuie lăsate fără răspuns. Apropo, în acest context, tot miercuri, când la Chişinău apar aceste halucinaţii antiromâneşti dodoniene, la Bucureşti, deputatul de Basarabia Tudor Panţâru face o declaraţie politică în plenul Parlamentului despre Exemplul polonez vs exemplul românesc. Citez un fragment în care se vede adevărul istoric adevărat, spus cu curaj şi demnitate de un român basarabean în Parlamentul României:

  Domnilor parlamentari!

  Moartea Preşedintelui Poloniei Lech Kaczynski, împreună cu cea a vârfurilor politico-militare ale ţării sale, în catastrofa de la Smolensk, produsă pe 10 aprilie, a readus în discuţiile publice deja cunoscutul masacru de la Katyn. Despre Katyn s-a vorbit în aceste săptămâni mai mult decât despre cei care se aflau în avionul prăbuşit la Smolensk. Preşedintele Kaczynski a murit pentru că a vrut să dea comemorării masacrului importanţa pe care considera el că o merită evenimentul.

  Dar în acelaşi aprilie, de data aceasta al anului 1941, 3000 de români bucovineni au fost seceraţi criminal de mitralierele bolşevicilor în localitatea Fântâna-Albă din nordul Bucovinei, în încercarea de a trece în ţara lor peste o graniţă instaurată pe nedrept în urma ocupaţiei sovietice. Din iunie 1940 până în martie 1953, au fost deportaţi în Siberia sute de mii de români basarabeni, iar destinele altor câteva milioane, rămase sub ocupaţie, au fost distruse prin alte metode inumane. Documentele istorice de arhivă ne dezvăluie şi numărul victimelor care au decedat ca urmare a Foametei organizate în Basarabia în 1947 – trei sute de mii. Prin Rezoluţia nr. 1723 din 28 aprilie 2010, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei califică Foametea organizată de regimul stalinist şi soldată cu moartea a milioane de oameni nevinovaţi, inclusiv în R. Moldova, ca fiind o crimă împotriva umanităţii.

  Astfel: masacrul românilor bucovineni de la Fântâna-Albă, foametea din ’47 şi martiriul basarabenilor deportaţi în gulaguri, acestora adăugându-li-se torturile din beciurile NKVD-iştilor şi gropile cu var din preajmă, gropi în care erau aruncaţi de vii românii noştri basarabeni. Este greu să ştergi din memorie asemenea crime. Pentru aceste crime încă nu şi-a cerut nimeni iertare!”.

  În celălalt articol, din publicaţia ucraineana „Ceas pik”, autorul încearcă să se menţină în limitele bunei cuviinţe ştiinţifice, dar nu reuşeşte, amestecând brutal adevărul cu minciuna. Preocupat de situaţia geopolitică a R. Moldova şi de „pericolul” înghiţirii acesteia de către România, el declară că „Moldova este punctul fierbinte al diplomaţiilor ruse şi ucrainene”, deoarece, „activizarea eforturilor Bucureştiului de a-şi întoarce Moldova va avea ca urmare serioase schimbări geopolitice la frontierele noastre”. Autorul îşi permite îndemnuri directe pentru a opri … românizarea moldovenilor: „Kievul va fi obligat să intervină pentru a păstra identitatea naţională moldovenească nu numai a moldovenilor din Ucraina, dar şi a moldovenilor din însăşi Moldova”. Potrivit lui „şi pentru Rusia, şi pentru Ucraina ideea României Mari prezintă un pericol imens pentru securitatea naţională”, deoarece, citez: „pierderea Moldovei va deschide calea amestecului străinilor din direcţia occidentului”, a ţărilor de dincolo de Carpaţi.

  Cred că acest articol trebuie să fie citit cu multă atenţie în ministerele de Externe de la Bucureşti şi Chişinău, pentru că punctul de vedere al Kievului se sincronizează perfect cu punctele de vedere ale Moscovei şi ale comuniştilor de la Chişinău. Acest fapt demonstrează dacă mai era nevoie de spus că comuniştii de la Chişinău sunt coloana a cincea a Rusiei, sunt duşmanii înveteraţi ai independenţei şi suveranităţii R. Moldova şi există deci motive suficiente ca să fie puşi în afara legii. Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, sunt cu totul periculoase încercările Alianţei de la guvernare de a cocheta cu comuniştii şi moldovenismul, pentru că moartea R. Moldova nu vine de peste Prut – moartea R. Moldova este comunismul (şi moldovenismul). Adică dodoniada antiromânească de pe Bâc, dirijată de la Kiev şi Moscova.
  P.S. Când am zis „cochetarea” cu comuniştii, m-am referit nu doar la cazurile de… colaborare discretă în plan ideologic dintre unii din actuala Alianţă şi comunişti. Eliberarea celor 24 de poliţişti vorbeşte şi despre un alt gen de colaborare. În 2004, pentru a purifica sistemul de interne, preşedintele Georgiei, Saakaşvili, a eliberat din funcţii, într-o singură zi, 14 mii de ofiţeri de poliţie. Asta-i diferenţa între moldoveni şi georgieni. Nu vă jucaţi cu focul, băieţi, ca să nu se întâmple ca, mâine, cei 24 de poliţişti să se ocupe de voi…

 14. …dupa ce a fost periat si “umflat” o buna perioada de timp , de chiar media democratica , sa spunem asa , igor dodon isi da arama pe fata … articolul postat si pe unimedia , ar face sa plinga de gelozie si pe “istoricii” propagandisti sovietici din vremea lui stalin . un atac asa de brutal la adresa adevarului istoric nu sa mai intilnit de mult in moldova . la ora aceasta pe unimedia [!!!} , stau postate lucruri extrem de grave … ma refer la afirmatiile aberante ale acestui tovaras , ca actuala conducere a r.moldova ar avea …simpatii naziste !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! afirmatii iresponsabile care pot dauna grav imaginii r.moldova in lume . la ora aceasta , unimedia pateaza si ea – in mod indirect – imaginea republicii moldova in lume . aici vorbim de fapte extraordinar de grave , cu care conducerea unimedia se complace . rusine unimedia !

 15. excelent articol dle Luca !

  nu sunt oamenii vinovati de ceea ce li se intampla. Ca Stalin si alti dictatori criminali au trimis sa rusifice Rep. Moldova nu inseamna ca acei cetatei ai Rep. Moldova de nationalitate rusa trebuie sa fie reprimati sau acuzati !

  Sunt de accord cu dvs ca ei sufera un soc cultural, si au parte de desumflarea bulei mincinoase cu „limba internationala” rusa.

  Dar dealtfel trebuie protejati de stat, si statul Rep.Moldova trebuie sa le ofere un cadru in care sa se simta demni.

  DOAR CA si ei la randul lor trebuie sa inteleaga ca daca vor limba rusa 100% atunci pot sa se duca la Moscova sau in Rusia care si asa e destul de mare si ca totusi daca raman in Rep. Moldova trebuie sa inteleaga ca intr-o zi se va ajunge ca limba oficiala (limba romana) sa fie respectata
  precum este in orice tara europeana civilizata.

  Si practic din acest motiv trebuie ca populatia non-rusa sa incerce sa vorbeasca doar in limba romana, nu pentru a avea o ciuda pe acei cetateni de nationalitate rusa ci pentru ai ajuta sa se forteze sa invete limba romana.

  Pana si maghiarii din Covasna au spus clar guvernului Romaniei ca se descurca greu si au nevoie de profesori de limba romana !!!! si nu profesori de limba romana standard ci unii care sa ii poata invata romana ca pe o limba straina, pentru ca nu poti trai in 1-2 judete fara sa iesi din acele judete pentru ca nu stii limba romana !

  Totusi sunt intr-o tara in care trebuie sa circule, sa traiasca, iar ura nu a fost niciodata o solutie.

  DAR NICI sa cadem intr-o extrema de a FORTA sa invete 80% din est-moldoveni mereu limba rusa doar pentru ca exista o minoritate de 10% de rusi

  Adica nu e normal, doar nu cred ca vest-moldovenii sa invete si ungureste si germana, si tatareasca doar ca ungurul cand vine in Constanta sa se simta bine !!! E ABERANT !

  Nici in Franta nu invata toti francezii araba, ca cetatenii francezi de nationalitate algeriana sa se simta bine in Franta,
  nici in Germania nu invata toti germanii turca, ca cetatenii germani de nationalitate germana sa se simta bine in Germania.

  Anumite lucruri anormale trebuie reparate, atat pentru interesul cetatenilor est-moldoveni de nationalitate romana cat si pentru interesul cetatenilor est-moldoveni de nationalitate rusa.

  Si fara sa incepem incet incet cu fiecare pas sa avansam nu vom ajunge niciodata in varful muntelui. Lucrurile nu cer doar rabdare ci si ACTIUNE dar de mica intensitate, dar sa existe.

 16. …iata dovada ..”Totodată, prin acest gest, liberalii şi-au demonstrat simpatia mascată faţă de nazism” … nu putem decit cere autosesizarea organelor de stat competente , care sa-i traga la raspundere si pe dodon [ pentru aceste afirmatii extrem de grave ] cit si unimedia [ pentru gazduirea acestor afirmatii iresponsabile ] .

 17. tudor_petrosani

  Ptr. RADU : Si vreau sa completez postarea ta : chiar romanii, din bun simt,in regiunile Harghita si Covasna, intreaba , uneori,in functie de interlocutor, anumite probleme,in limba celui intervievat ! Aceasta , deoarece , bunului-simt, tot cu bun-simt se raspunde ! Sincer, si este o pata pentru cetatenii Romaniei, nu acelasi lucru se intampla in alte zone ca : Ilfov,Oltenia,Gorj, s.a.m.d. Si stiu ce afirm.

 18. BRAVO COSTIN , AI DREPTATE!!!

  DAR PARTIDELE DEMOCRATE DE LA NOI NU VOR SA INTELEAGA CA REPUBLICA MOLDOVA TREBUIE SA RENUNTE LA TRANSNISTRIA (pentru a scapa de JUGUL RUS) SI VOR MAI TRECE CEVA ANI.

 19. tudor_petrosani

  Un sincer BRAVO , pentru postarea nyk-ului COSTIN, ED_,LUCA si RADU.

 20. „RADU” UNGURI SUNT SUSTINUTI DE UNGARIA CARE ESTE MULT MAI SLABA DECAT RUSIA , CARE SUSTINE MINOITATILE RUSE DIN REPUBLICA MOLDOVA.

  RUSIA INCA SE CREDE O SUPERPUTERE IAR NOI TREBUIE SA LE SPUNEM CA RUSIA NU ESTE SI NU TREBUIE SA MAI FIE CEEA CE A FOST IN VECII VECILOR.

  RUSIA ESTE PE LOCUL 8-9 IN LUME PE TOATE PLANURILE………..nu mai este pe locul 2.

 21. 1 SUA 12.438.873
  2 Japonia 4,910,692
  3 Republica Populară Chineză 4,327,448b
  4 Germania 3,673,105
  5 Marea Britanie 2.295.039
  6 Franţa 2.216.273a
  7 Italia 1.836.407
  8 Spania 1.120.312
  9 Canada 1.098.446
  10 Rusia 755.437 …DUPA PIB

 22. miine,poimiine ,daca acest descreierat bolsevic , acest dezaxat mintal de dodon va spune ca actuala conducere a moldovei , construieste bomba atomica , ce va face unimedia ? posteaza si asa ceva ? ce a devenit unimedia ? loc de refulare ideologica pentru fel de fel de fanatici nebuni ? cerem incetarea postarii blogului lui igor dodon pe unimedia … cu cit mai repede ,cu atit mai bine .

 23. apropo de dodon, are un articol pe blog lui despre „ocupatia” romaneasca si despre sutele de mii de moldoveni ucisi de aceasta. am postat un rasp in care l am corectat in mai multe privinte dar se pare ca pt dl dodon singurul adevar este cel al lui lenin, pardon voronin. postarea mea a fost stearsa

 24. DA!!! Ati uitat sa spuneti ca „Георгиевская ленточка” e facuta dintrun material special, inventat de KGB, care elimina unde speciale pentru tulburarea mintilor tinerilor pro-europeni ca ei sa se intoarca in comunism!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 25. MOTTO ::: DOAMNA VITALIA = VITALITATE NATIONALA.

  Cei care ne dau ca exemplu marea prietenie intre unguri si romani, ii sfatuesc sa se duca la Cluj, sa intre intr’un magazin sa ceara vanzatoarei sau patroanei ceva. Nici nu-ti raspunde, iti intoarce spatele, pleaca intr’o parte, vine, pleaca, nu intelegi nimic. Am iesit afara, vad pe cineva care mi s-a parut a fi roman si-l intreb. Persoana imi acorda cateva secunde ::: „” Daca nu-i vorbesti ungureste nu-ti raspunde.””
  Ce se intampla la Covasna unde 90% sunt unguri ???

  Pentru acuzatii grave si nefondate la adresa unei tari exista tribunale internationale. Sa-l trimitem pe DL MURUIANU, magistrat reinstalat in post sa ne apere.

  Cat priveste banda galbena…….. etc Nu pot spune compatriotilor mei decat aceste cuvinte ::::MOLDOVENI, TREZITI-VA DIN SOMNUL CEL DE MOARTE. AVETI UN TRICOLOR, RESPECTATI-L SI PURTATI-L CU MANDRIE .””

 26. AM UITAT CEVA.

  CUM de catva timp TOV. DODON este la mare moda, cu articole fulminante pe care dupa ce le citesti ramai perplex, sper sa atraga atentia marilor jurnalisti, ale ALIANTEI si ale Societatii Civile si sa ne przinte comentariile lor.
  TOV. VORONIN si anturajul sau aproba articolele lui TOV. DODON ???

 27. mie scirba de multimea de „lentochika sf, Jorika” , care a impinzit respublica …. acest simbol colonial rusesc este purtat cu mindrie de mii de moldoveni , rusibicarea bat-o vina !

 28. Pt luca

  Partial as putea fi de acord. Consider ca si orgoliul exagerat, si sfidarea altora vin dintr-un complex de inferioritate neasumat. Acestia sint rusii, care tot incearca sa ne fie parinti, de care noi nu avem nevoie. Noi ii putem avea doar ca parteneri, insa ei nu accepta acedst statut.

 29. Pt radu

  Asa este, intrebarea se impune. Cind? Un motiv este faptul ca 14 ani din totalul de 18 au fost guvernari antiromanesti la putere la Chisinau. In acesti ani antiromanii s-au simtit ca si coltunasii in unt i nu le-au trebuit valori nationale, „tricolioruri” si alte atribute ce exprima esenta noastra simbolica. Acum, noi trebuie sa o luam de la un capat. De aceea, Cind? este si o obligare, dar are si o explicatie ca intirziere. Abia de acum inainte trebuie sa cream conditiile necesare pentru ca ei sa-si asume esenta romaneasca a statului nostru. Dar – oare toti basarabenii sint constienti de ea? Se pare ca trebuie inceput de la basarabenii deznationalizati in perioada sovietica si in perioada comunista de dupa 1991…

 30. Pt browser

  Inteleg eu foarte bine totul, dar simt sfidarea si consider ca un cetatean al RM trebuie sa agate mai intii tricolorul, apoi altele. Insa cei ce pun aceasta panglica nu vor pune – cel putin prea in curind – si/sau tricolorul.

 31. de accord cu tine TIC – TAC

  DOAMNA VITALIA = VITALITATE NATIONALA

  si este pe deplin meritat, nu numai ca este ca o gura de oxigen dna Pavlicenco impreuna cu tinerii, cu ceilalti membri MAE, cu toti oamenii simpli si toti cei care muncesc pentru o viata normala, democrata si demna in Rep. Moldova; ci mai ales ca ei sunt un exemplu pentru intelepciune si perseverenta a binelui.

  tot respectul pentru acest lucru.

 32. „Velikiy Ruskiy Narod” .. Stalin a spus-o, fiind de origine georgiana. Suprematia poporului rus nu sa pus la indoiala in perioada sovietica, ba dimpotriva, bastinasii o faceau pe risu sa placa risului. Acuma ce mai discutii, ramasite de conceptii si ideologii, rusu vrea sa spuna in continuare cine e roman, cine e turc, cine e dracu si cine Domnu (sa am iertare). … si inca ceva, sa spuna cine si cit a costat in razboiul 2 mondial pentru ca cine nu gindeste ca rusu e dusmanul rusului. „Trebuie sa fim gata de razboiul 3 mondial.” D. Medveviev
  De ce sa faci profilaxie daca este medicament eficient.

 33. Doamna Vitalia, cand ati scris ca..”rusii incearca sa ne fie parinti..”. mi-am adus aminte ca A.Brailovski a numit Rusia o baba autoriatara (vlasthaya baba).
  aici e un fragment din articol in original:
  …Отношение русских к некогда подмятым под себя народам тоже иллюстрирует теорию о «женственности» русской натуры. Россия, действительно, более всего напоминает властную бабу, ненавидящую своего мужа, которого когда-то силой или хитростью на себе женила, но которого готова скорее задушить, чем дать ему уйти, потому что ей нестерпима мысль о том, что он может быть где-то счастлив без нее: «Пусть лучше сдохнет, но при мне… ».
  Daca doriti pot sa va trimit articolul complet.

 34. APROPO.

  Cati din Moldoveni si din cei care va citesc stiu ce inseamna „” alogen „” ???
  un tip de lampa electrica ??? o etnie barbara ??? bineinteles sunt dictionare insa nimeni nu le deschide si mesajul ramane fara efect. O mica paranteza pentru explicarea cuvintelor rare este bine venita totdeauna.

 35. ROMAN basarabean

  Urasc rusii din tot sufletul ! credete-ma !!!

 36. Pt luca

  Astept articolul complet. Mersi.

 37. Pt ADEVAR

  La noi, mai frecvent, le spunea „rusofoni”, care capata o nuanta sau conotatie peiorativa, eu asta nu am vrut sa fac. Le spunem, cred, alolingvi, alogeni, rusolingvi, neromani s.a.

 38. Iata ca azi eram cu masina si m-am oprit la semafor. In acelas timp, un individ si-a facut vant spre masina mea si a legat o lenta bicolora de antena.

  Э-э-э….. перебор, товарищи.

 39. Doamna Vitalia,
  care e adresa?

 40. am trimis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *