Tinerii national-liberali sint contra plecarii militarilor nostri la Moscova

CIMG8851Astazi, tineri din OTNL au discutat la sediul PNL despre situatia politica, in special despre participarea militarilor la parada rosie de la Moscova si atitudinea conducerii statului fata de aceasta problema.

Tinerii si-au expus opinia mentionind ca fiecare isi cunoaste istoria familiei, are bunici care le-au povestit despre participarea la razboi si cele suferite dupa intrarea Armatei Rosii si ocuparea acestui pamint de catre trupele rusesti. Mai multi tineri si-au exprimat nedumerirea fata de decizia unor conducatori ai Aliantei pentru Integrarea Europeana de a trimite militari la Moscova pe 9 mai si considera ca e nevoie sa se faca aici, in societatea noastra, o conciliere, mai ales dupa rasturnarea, pe cale democratica, a comunistilor de la guvernare, cind au aparut premize favorabile in acest sens. S-au creat conditii prielnice pentru o adevarata conciliere in R.Moldova inclusiv prin tinerii neimpovarati de tarele trecutului. Insa orice conciliere trebuie facuta pe baza adevarului istoric si al demnitatii nationale.

Tinerii au decis sa se incadreze intens in procesul de pregatire a congresului al doilea al Organizatiei Tineretului National-Liberal. Conducerea actuala a tinerilor national-liberali va elabora un plan de actiuni, printre care va figura participarea la sarbatoarea Tricolorului, anuntata pentru desfasurare in centrul Chisinaului, un flash-mob de 9 mai cu steagurile PNL in berna, alte actiuni menite sa exprime punctul de vedere al OTNL.

CIMG8850CIMG8853CIMG8852CIMG8855CIMG8857Un grup de 8 tineri national-liberali vor participa, in viitorul apropiat, la Congresul tinerilor liberali europeni de la Sinaia, la invitatia Tineretului National-Liberal din Romania.

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

59 Comments

Add a Comment
 1. Bravo tineretului PNL ! mergeti mai bine la parada pe 2 mai

 2. Pt DAN

  La care parada pe 2 mai?

 3. dane, pleaca tu daca iti arde inmia dupa parada.
  lasa in pace tineretul PNL sa-si faca meseria, ca o fac bine

 4. Mai multe despre parada de pe 2 mai vedeţi pe curaj.net la art.”Hai la parada heterosexsualilor” de Gicu Lupuşor,adică Gheorg Wolfofitz.Mai vizitaţi şi articolul d-lui Moşanu referitor la participarea la manifestaţia de protest din 27 aprilie orele 17.00.

 5. Dane, esti frate cu Muşuc?

  Numai acela îi trimite pe toţi la parada din 2mai.

 6. bumbu, pai am spus bravo.

 7. eu ii trimit fiindca voi va rusinati sa-i invitati))

 8. dan si bumbu pot sa comemoreze 18 Decembrie, ziua lu’ mama stalin.

 9. pardon! doar dan, scz bumbu!

 10. Tinar national-liberal

  Dan vei participa la parada? Ma tem ca nu vei putea iesi din autobus cum nu ai putut iesi nici anul trecut.
  Oricum merci p/u sustinere. Imi pare rau ca aveti si voi o sarbatoare a voastra si atunci nu va permit sa o „sarbatoriti”.

 11. Rusia s-a cerut scuze de la polonezi dar a urmat o fapta foarte murdara. PCRM (Voronin) , Urecheanu si Lupu vor fi responsabili direct daca va fi asasinat, otravit, radiat ori … Presedintele RM in Rusia. Ei trebuie sa se iscaleacsa ca poarta toata raspunderea penala (in caz de asasinare la viata PRM) pentru ca ei insista fortat de-a trimite PRM in Moscova. Nici intr-un caz nu este de dorit de-a pleca in Moscova nici a militarilor si nici a PRM. Motivul este clar Rusia nu poate asigura viata oponentilor politici externi. Exemplu este Polonia. NU! NU! NU! Nu fi-ti naivi, fratilor!!! Tradatori au fost, mai sunt si vor mai fi !!! Vointa poporului este de-a nega sarbatoarea de 9 mai 2010 la Moscova.

 12. Imi pare foarte rau ca Stela Popa a introdus cenzura pe blogul ei. Este dreptul ei de-a face ce doreste dar concurenta ideelor este necesara cititorilor blogului. Sambata in Paris a fost o intalnire intre diaspora RM cu unele persoane care au fost torturate in beciurile extremei-comuniste in aprilie 2009. Pe viu am auzit strigatul copiilor nostri, care au suferit de pe urma clanul comunist a lui Voronin.

 13. Din cauza, ca PCRM poate provoca parada gomosex pentru a agrava criza politica, nu este de dorit in acest timp de-a autoriza acest eveniment. Criza din 7.04.2010 ne-a demonstrat ca persoanele din politie care au fost angajate de procomunisti se pierd in situatii de criza. Justitia procomunista i-a restabilit in functii din considerente politice. Manifestatiile violente din 7.04.2010 au aratat ca victimele pot fi fatale la manifestatii. Aceste victime pot fi si din urma politistilor procomunisti cu scopul de-a agrava criza politica.

 14. Pt europa

  In primul rind, ce inseamna cenzura pe blogul Stelei Popa? A strers mesajele?

  Este extrem de elocvent in plan tragic si cazul elitei poloneze. Rusia nu iarta nimanui daca nu se conformeaza cerintelor ei. Te distruge, te trece in lista neagra. Intr-adevar, asta e pericolul lui Ghimpu si acum chiar nu poate da inapoi si trebuie sa se pazeasca foarte tare.

  Intre altele – ceea ce am crezut, asa si cred – „cooperarea” PNL cu Filat nu a iesit, sint sigura, pentru ca cei care stau in spatele lui, filorusi, fie ca e Lucinschi sau altii, vor fi spus ca „nu va trebuie noua asa nationalisti”. Acest fapt a fost si a ramas hirtia d eturnesol pentru esenta si orientarea PLDM. Rusia nu iarta nimanui nimic. Si e pacat ca acum, PLDM si AMN (in stare de predeces), in loc sa fie linga Ghimpu, au trecut cu Lupu. Mai credeti-i!!!

 15. Dna Pavlicenco ce le costa pe PLDM , AMN si PD sa-l scoata pe Ghimpu de la putere? Oricind ei pot iesi din guvern si criza politica de mari proportii este pe loc. Poporul are acea conducere pe care o merita. Este bine sa fie ideal in viata, cei mai buni politicieni din buni, dar realismul ne pune in conditii diferite. Uneori cand vrem prea multe, apoi pierdem totul. Ce-i coasta pe securistii din Rusia sa-i faca infarct lui Ghimpu? Cum a murit Sobciac? Dar altii ? Trebuie sa fim foarte vigilenti! Comisia de la Venetia ce relatii are cu Rusia, stiti? PCRM are in spate un clan care controleaza aproape toata energia Europei. PNL, PL si in general AIE ce are in spate? Nu trebuie de uitat ca NATO nu va lupta cu Rusia, pentru Moldova, Georgia, Ucraina si a.m.d.

 16. pentru europa

  Trebuie „dezlegat calul de la gard”. Va fi oarecare „invalmaseala” , dar va trece. Ori a suporta permanenta asuprire si umilinta nu este admisibil. Ce a facut bun vreo data rusia pentru Moldova ca sa merite respect ? Ce a abtinut clasa politica de la putere in cooperare „strategica” ?

  Falimentul intreprinderilor vinicole, majorarea continua a preturilor la resursele energetice, sustinerea deschisa a separatistilor din Transnistria/ si in alte regiuni/ ,….,…., ?????

 17. patriciu: Mai vizitaţi şi articolul d-lui Moşanu referitor la participarea la manifestaţia de protest din 27 aprilie orele 17.00.

  La ce articol te referi?

 18. Mesajul meu Ax. Can nu l-ati inteles corect. Vreau ca PNL sa fie mai realist in politica interna. Prea mult luptind cu AIE este o gresala politica, care foarte scump ne va costa. Puteti sa-mi prezentati vre-o proba, ca decand criticati AIE, ati prelucrat macar 1% din electoratul PCRM sa voteze PNL? Contrar electoratul comunist creste prin faptul ca voi il respingeti pe acei care au sanctionat PCRM. Trebuie sa luati in consideratie ca interesul national trebuie sa predomine decat cel de partid. Cea mai corecta politica dupa mine este unificarea partidelor de Dreapta intr-un singur partid. AIE nu trebuie separata dar contrar UNITA intr-un singur partid.

 19. pentru europa

  Daca va referiti la mine personal, nu puteti prezenta probe de critica a AIE sau a liderilor partidelor componente ale AIE. Nici PNL nu lupta cu AIE. Diversitatea opiniilor asupra unor probleme principiale este o realitate. Opiniile pot fi la fel de „colorate” ca si spectrul politic din RM. Electorat al PCRM, PL, PLDM, PNL……nu exista, el este liber si mereu migreaza ca si membrii de partid, in functie de incredere sau dezamagiri, sperante sau poate si naivitate. Acel „1%”, care a votat PNL, a fost electoratul PNL. „%”-le, care au votat pentru alte partide, sunt ale acelor partide. Eu personal si membrii PNL, ca si majoritatea electoratului, la fel am sanctionat PCRM. Cum ii putem respinge pe cei ca si noi, care au votat ca si noi, care au adus, impreuna cu noi, AIE la putere.
  A avea opinii diferite nu inseamna a respinge. PCRM e fost sanctionat de electorat, adunat in jurul partidelor, unind fortele.

  „Trebuie sa luati in consideratie ca interesul national trebuie sa predomine decat cel de partid. ”

  Da! Aici aveti perfecta dreptate! Insa, nu va suparati, in ce consta interesul national in viziunea DVS ? Participarea la parada de la moscova este „interes” national ? Poate ! Insa noi nu stim ce interese nationale vom obtine „topaind’ in fata rusului ? A topait Moldova in fata rusului toti anii pina in prezent.
  Daca pentru „topait” rusia ar retrage armata 14 din transnistria, daca il pune la respect pe smirnov si inceteaza sa mai sustina separatismul, daca cere scuze pentru precedentii, care ne-au deportat bunicii, daca nu mai santajeaza Moldova cu „gazîli”, daca …., daca…., poate ca si ne convingeti de acest interes national. In caz contrar, care este interesul national ? Mai degraba este antinational !
  Cu atare „interes national” nu cred ca mi-ar placea unificarea fortelor politice, care considera decizia respectiva a AIE in cazul dat, eu o consider antinationala si umilitoare.
  Am dreptul sa cred astfel, daca nu am argumente sa consider altfel ?
  Daca urmariti postarile mele pe acest si alte bloguri, eu anume expun speranta ca AIE va rezista, ca va reface cît mai curînd activitatea sa in una de interes „mai national”. Nici PNL nu doreste distramarea AIE, insa nu poate fi de acord cu atare abordare a „interesului national” !

 20. Filat tu ii critici pe toti,si pe politisti si pe procurori si pe comunisti si ai cele mai puternice ministere din RM dar nu faci nici un rahatel !!! Vai de capul tau… Ghimpu are verticalitate si e un om cinstit care se gandeste la popor… Filat ai macar respect fata de poporul tau si sa ai respect de Ghimpu caci fratele sau Gheorghe Ghimpu a pus bazele distrugerii comunismului in RM !!! Poti sa spui ca tot te-ai folosit de asta !!! Rusine sa iti fie Filat !!! Oameni buni trebuie referendum !!!! Numai asa putem condamna in 2 ani de zile comunismul si crimele sale…. Dumnezeu sa ne ajute.. Vrem si noi o viata mai buna si o societate cu o cultura mai ridicata !!! PL the best !!! PL se gandeste la viitorul tarii !!! Domnu Ghimpu suntem cu Dvs. pana la capat !!! Oameni buni voi nu ati observat cand filat calca prin strachini a 2 zi iese in presa si incearca sa se „apravduiasca” de cele facute si arunca in fundul AIE ???!!!!

 21. Ieri, în Palatul Republicii, în cadrul unei şedinţe solemne au fost… reconfirmate semnăturile deputaţilor primului parlament sub Declaraţia de Independenţă a R. Moldova.

  De pe http://www.timpul.md/articol/marii-singuratici-9862.html

  Constantin Tanase: Marii singuratici

  Când, cu câteva minute înainte de începerea şedinţei, am urcat la etajul întâi, mi-a atras atenţia o densitate uriaşă de reporteri la metrul pătrat în jurul unei persoane. Curios, m-am apropiat şi am văzut că persoana asaltată era… Petru Lucinschi, care în august 1991, în calitatea sa de membru al biroului politic al PCUS, fiind ocupat la Moscova cu rezolvarea afacerilor financiare ale acestui partid, nu a participat la şedinţa istorică din 27 august (1991) şi nu a votat Declaraţia de Independenţă a R. Moldova. Am observat mai apoi, în sală, sta singuratic, nederanjat de presă, ex-premierul Mircea Druc. În altă parte, încă un alt mare singuratic, neasaltat de presă, ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu. Astfel, cei care cu adevărat au făurit Independenţa nu prezintă interes pentru patronii reporterilor de la televiziunile cu „k”… Mulţumim profesorului Moşanu care i-a reabilitat pe marii singuratici, fiindcă, vorba clasicului, unde i-a scuipat boierul, i-a sărutat Vodă.

 22. Nu-i prea iteleg pe unii forumisti. Ba Lupu e bun, si ceilalti rai, ba Filat face corect si Ghimpu nu prea, ba deacum Ghimpu face bine si ceilalti nu prea. Cine e ideal? Pentru cine sa-mi dau votul?

 23. Victoria AIE a fost posibila gratie ca fiecare an cate un procent din electorat particepa mai activ in formarea concurentei politice. Unii din considerente politice, altii economice. Sunt deacord ca unii politicieni sar dintr-un partid in altul, pentru a fi permanent la putere. Prin aceasta istorie au trecut aproape toate tarile moderne din punct devedere politic si economic. Concurenta politica care a inceput sa functioneze este stopata de criza politica si cea constitutionala. Acum ca niciodata Dreapta RM are nevoie de unificare dar in realitate niciun lider nu poate subordona toata Dreapta. Si niciun lider nu are curajul de-a se subordona altui partid de Dreapta printr-o simpla alipire ori autodesfiintare. Sunt o mie de motive pentru a nu se unifica dar in realitate nu-i o simpla voina politica in acest sens. Interesul de partid este mai sus ca cel national si profesional.

 24. Tinar national-liberal

  Natalia voteaza PNL si te asigur ca nu te vei dezamagi!

  PNL E MEREU ALATURI DE TINE!

 25. pentru natalia

  Idealismul aproape ca nu este o realitate.
  In tara noasta tinara politicieni si electoratul sunt si ei „tineri si nelinistiti”. Gasesti o comparatie intre realitatea de la noi si drama, care tine pe multi zeci de ani in fata televizorului ?
  Pentru a intelege mai bine cred ca poti sa te informezi mai bine.
  Poti sa mergi la activitatile oricarui partid politic fara a deveni membru, ca si om, care vrea sa se informeze mai bine. Intre timp vei vedea in realitate in care partid „ce paste se serbeaza”. Vei putea intreba si primi raspunsuri. In sfirsit vei alege ce crezi ca e mai potrivit pentru tine. Daca doresti incepe cu PNL. Pina la alegerile viitoare vei reusi sa afli mai bine situatia reala, modul de abordare a problemelor…..
  .Politicienii sunt si ei oameni. Nu exista oameni ideali, dar nici uniform numai rai sau uniform numai buni. toti suntem asa. Asa este viata lumeasca.
  Pina si arhanghelii Mihail si Gavriil sunt absolut diferiti, dar ambii sunt mereu alaturi de Dumnezeu : unul cu rea vestire si altul cu buna vestire.

  Oamenii se unesc in partide politice in functie de interesele lor.
  Aici trebuie sa ne desmetecim si sa alegem ce credem ca este mai aproape de interesele noastre.

 26. Pozitia lui Ghimpu, argumentata lamentabil, cum doar el poate, ne poate costa alegerile viitoare. Stiti prea bine ca acum comunistii jubileaza. Dna Pavlicenco il arunca premeditat pe Filat in tabara celor vanduti rusilor, ceea ce este nedrept. Patrioti mari am mai avut, care au radicalizat societatea, taxandu-i pe mai toti politicienii din ADR mafioti si tradatori. Ce s-a intamplat in 2001, stim cu totii. Chiar nu realizati ca Voronin are sanse enorme sa revina la putere? Vai de capul nostru!

 27. Cititi articolul de mai jos, publicat pe sate-ul lui Dodon
  si comentati…

  No Responses to “Despre camuflarea sărăciei prin statistică şi „guvernul narcoman””

  1.
  opinie says:
  Your comment is awaiting moderation.
  April 28, 2010 at 1:15 pm

  “creşterea TVA la import cu 251 milioane lei sau cu 23% (condiţionată de devalorizarea cu 20% a leului,”

  In schimb devalorizarea leului a facut investotorii si partenerii straini sa schmbe deciziile lor si sa nu paraseasca Moldova. Acum exportatorii mai pot prelungi activitatea lor si spera in caderea in continuare a leului pina la paritatea reala a leului moldovenesc cu valutele straine de referinta fara a lua in cont remitentele de peste hotare, care au servit comunistilor ca si aer pentru existenta si mentinerea cursului leului, dar a aruncat in bezdna exportatorii, volumul exporturilor a scazut cu circa 67% in anii de guvernare comunista.
  D.Dodon, considerati cumva ca gubernarea comunista a facut poporul fericit in 8 ani ? Va este rusine sa raspundeti?
  Credeti ca intr-un an de zile a oricare alta guvernare putea aduce “raiul” pe pamint ? Comunistii mai degraba au adus iadul pe pamint ! De aceea a si suferit si va suferi infringere pina la disparitia totala ale cuvintelor “comunist” si “comunism” de pe arena politica a Moldovei.
  Sunteti cumva comunisti cu adevarat?
  Eu cred ca nu ! Pentru multi membri din partidul comunistilor cuvintul “comunist” este o porecla, pe care au acceptat-o multi dintre ei ! De ce ? Pentru ca cu aceasta porecla unii pot fi inca sugaci de la stat.
  Nu uitati ca odata si odata si vacile intarca “copii” lor…..

 28. Voronin, PCRM ori clanul „TIRANUL” din spatele lor, care controleaza aproape toata energia din Europa si Asia are adepti in toate partidele din RM. PNL are si el adepti al clanului ” TIRANUL” sub acoperire. Fiecare din noi a fost un adept ori membru dintr-un partid ori altul. Fiecare partid a fost exact ca PNL dar in timp toate nimeresc intr-o capcana a raufacatorilor. Dna Pavlicenco a confirmat o fraza a unei persoane care a zis politicienii trebuiesc schimbati cat mai des. Romanii spun contrar „Schimbarea regilor … ”
  Occidentul functioneaza in politica prin notiuni -partid de Dreapta ori de Stinga si reciproc se schimba atunci,cand apar crize ori probleme care Puterea nu doreste sa reactioneze. Moldova are prea multe partide de Dreapta si de Stinga. Dar Stinga este mai unita . Cate procente din electorat voteaza PCRM? Un motiv real este ca noi avem un procentaj din electorat populist. Voronin nu inzadar face demersuri populiste si usor chistiga alegerile. Moldova are foarte buni actori, poate ei sa fondeze PCM (partidul comunist din moldova) si sa faca demersuri populiste pentru acest electorat de-a bloca PCRM. Cat poate fi extrema stinga populista situata pe primul loc? Clanul „TIRANUL” va fi pus la punct de lumea libera.

 29. Participarea R.M. cu militari , la parada de la MOSCOVA , va fii o rusine , care va pata obrazul R.M., mult timp !

 30. Iata ce spune la Europa Libera si scriitorul Vitalie Ciobanu

  Pragmatismul fără memorie istorică şi demnitate naţională ne-a oferit în ultimii 20 ani priveliştea unui cinism politic dizgraţios.

  O chestiune punctuală, cvasi-calendaristică, a ajuns să pună la grea încercare unitatea alianţei de guvernământ. Dacă nu ar avea consecinţe politice de lungă durată, disensiunile prilejuite de participarea sau neparticiparea ostaşilor moldoveni la parada militară de la Moscova le-am putea considera de ordinul amuzamentului. Însă cearta politicienilor aduce a grimasă.

  Alianţa nu şi-a instituit până acum un purtător de cuvânt, nu are un centru de coordonare, un Departament de Imagine şi Relaţii cu Publicul, despre care am mai vorbit de la acest microfon, care să transmită către populaţie un mesaj coerent, evitând interminabila coliziune a replicilor şi comentariile la comentarii – o „boală” care macină din interior actuala putere.

  „A pleca sau a nu pleca la parada de 9 mai?” Presa, televiziunile au consacrat un spaţiu uriaş acestei dezbateri, am spune chiar în detrimentul unor chestiuni legate de calitatea actului de guvernare, exercitat de Alianţă, şi de calitatea actului de opoziţie, mimat de PCRM. Preşedintele Ghimpu invocă nevoia de demnitate şi apelează la memoria istorică. Premierul Filat vorbeşte de nevoia de pragmatism şi „parteneriate strategice”. Marian Lupu nu vede nimic rău în faptul că ostaşii moldoveni vor zdruncina cu pasul lor vitejesc caldarâmul moscovit. Serafim Urecheanu zâmbeşte enigmatic şi ne asigură că o discuţiile pe acest subiect vor continua. Cine are dreptate?

  Privite îndeaproape, cele două poziţii au destule puncte vulnerabile. Pragmatismul fără memorie istorică şi demnitate naţională ne-a oferit în ultimii 20 ani priveliştea unui cinism politic dizgraţios. „Lumea începe cu noi!” au decretat mai toţi guvernanţii post-sovietici ai Moldovei şi acest stat a rămas feuda unor clanuri care s-au îmbogăţit prin traficarea intereselor naţionale. De aceea, am să tresar ori de câte ori voi auzi din gura politicienilor de pe malul Bâcului cuvinte gen „pragmatism” sau „relaţii pragmatice”.

  Dar cât de bine sunt servite acest interese de declaraţiile de mândrie naţională rănită ale celeilalte părţi? Din păcate, prea puţin. Luările de poziţie curajoase, contondente, sfidătoare la adresa unei puteri străine, care are la dispoziţie multiple pârghii de şantaj şi presiune politică şi economică la adresa Moldovei, şi le pot asuma mai degrabă intelectualii, studenţii, filozofii – în general, cetăţenii neangajaţi – şi aceste voci nu pot fi îngrădite, dacă trăim într-o societate democratică.

  Oamenii politici au responsabilităţi. Societatea moldoveană este profund divizată – pentru mulţi moldoveni, nu Bucureştiul şi nu Bruxelles-ul reprezintă „metropola”, sursa de legitimare istorică, ci Moscova – acolo unde lucrează câteva sute de mii de compatrioţi de-ai noştri. Pentru a scăpa de sub vraja acestei iluzii e nevoie de un lung proces de educaţie şi „deparazitare” a conştiinţelor.

  Când e vorba de resuscitarea demnităţii naţionale, sunt date drept exemplu ţările baltice – un model mereu valabil pentru Moldova. Doar că spre deosebire de noi, ideea libertăţii şi independenţei a fost cultivată cu insistenţă la aceste popoare în toată perioada ocupaţiei sovietice. Sigur, se va spune că şi în Basarabia ar trebui să începem de undeva şi că mesajele conducătorilor sunt foarte importante. Însă aceste mesaje s-ar cuveni să fie lansate cu mai puţine costuri politice pentru ţară şi ar fi înţelept să ia în calcul posibilităţile, soluţiile alternative. Or, la capitolul „soluţii alternative”, Moldova e abia la început de drum şi are nevoie de timp ca să le pună pe picioare.

  Gâlceavă în jurul participării moldoveneşti la parada de la Moscova are, în fapt, un vizibil substrat electoral. E mare tentaţia să faci din ochi propriei galerii, să-i smulgi aplauzele, numai că aşa rişti să ţi-i ostilizezi pe cei care nu îţi împărtăşesc opiniile. Când vorbim de supravieţuirea Alianţei, de posibilitatea de a avea şi după alegerile anticipate o guvernare democratică în Moldova, ar fi util ca, alături de modelul baltic, să nu scăpăm din ochi exemplul ucrainean. După ce, la putere fiind, s-au sabotat reciproc cu o insistenţă demnă de o cauză mai nobilă, azi, adepţii lui Victor Iuşcenko şi ai Iuliei Timoşenko privesc neputincioşi cum Ianukovici concesionează suveranitatea Ucrainei în schimbul gazului rusesc.

  Vor liderii Alianţei pentru Integrare Europeană să ajungem ca ucrainenii? Cred ei că vor reuşi să împiedice o restauraţie comunistă, lansând petarde şi aruncând cu ouă în Parlament, în cazul în care ar pierde alegerile anticipate? De la ridicol la tragic, adesea, pasul e prea mic. Şi viceversa.

 31. europa spune:
  28 April 2010, la 15:03

  „Moldova are foarte buni actori, poate ei sa fondeze PCM (partidul comunist din moldova) si sa faca demersuri populiste pentru acest electorat de-a bloca PCRM. Cat poate fi extrema stinga populista situata pe primul loc? Clanul “TIRANUL” va fi pus la punct de lumea libera.”

  Uite, frate, ce idee buna. Pe esichierul de centru si centru-dreapta mereu au fost „plodite” partide pentru a imparti electoratul si prin redistribuie, de la 30-40%, obtinute de catre PCRM, sa ajunga la 50-60% din parlament.
  Intrebarea este : cine ar dori sa „pateze propria imagine” si sa „nasca” un atare partid pentru acest anumit scop ca mai apoi sa-l lichideze ? Ce va ghindi oamenii de buna credinta despre acei lideri ? Va fi cineva pregatit moral pentru a deveni atare „jertfa” pe viata ?

 32. Pt europa

  Eu resping categoric mereu aceast afirmatie demagogica privind interesul de partid si national. Orice pozitie promovata de un partid este pozitia unor citeva mii de oameni care fac parte din acest partid. Ei sint parte a societatii. Iar coalitiile adopta programe in care se regasesc pozitiile partidelor componente, desigur, partial. Fiecare dintre ei sint parte a poporului. Daca o gasca de la conducerea unui partid se substituie pozitiei si programului partidului, aceasta formatiune ori va dispare, ori ii va fi schimbata conducerea.

 33. P-u A. Can

  Poti sa mergi la activitatile oricarui partid politic fara a deveni membru.
  Nu pot, pentru ca nu am timp sa merg la activitatile oricarui partid, si nici membru ai orcarui partid nu voi deveni nici odata. Eu pot doar sa sustin un partid (cu excluderea PCRM), si as vrea, ca acest partid sa nu fie radical, dar sa gaseasca solutii de felul „zolotaia seredinca” pentru ca cetatenii in RM sa fie mai uniti, dar nu atat de dezbinati in pareri si idealuri.

 34. Pt Vlad

  Pai iata de asta si republic articole ale altora, asa cum faci si dumneata, pentru a vedea cine „il arunca pe Filat in tabara celor vinduti rusilor” – pavlicenco, ori Tanase, ori Negru, ori Bogatu, ori Saharneanu, ori Mosanu, ori cine mai e din cei pe care i-am auzit dezaprobind participarea militarilor RM la parada rosie de la Moscova.

  Tocmai de asta intreaga societate civila cu demnitate s-a ridicat – ca sa revina comunistii la putere, spunind oamenii – pai care e diferenta dintre acestia si fostii? Niciuna, de aceea, mai bine revenim la trecut, ca era mai liniste si mai „caldut”… Nu inversati lucrurile, de fapt, nu inversati cauza si efectul.

 35. Interesant, care partid ar putea lichida invaziunea fiscala totala in RM? Cred, ca numai in cazul dat putem sa speram la stabilitate in RM, dar nu la donatii si imprumuturi din exterior.

 36. St VP, in privinta prezentei ostasilor din RM pe Piata Rosie nu vreau sa critic parerile tuturor, pentru ca fiecare are dreptate in felul sau, doar pot sa-mi expun si eu parerea mea. Nu cred, ca d. Ghimpu trebuia sa fie atat de radical, era posibilitatea de evitat aceasta prezenta nedorita, dar in acelas timp si pricina neprezentarii putea fi formulata mai domol, fara a jigni si pe unii cetateni din RM, cat si RU. Cel putin, in loc de ostasi trimiteau veteranii, care au mai ramas si le faceau o placere, pentru ca aceasta zi pentru ei este sfanta. Mi se pare, ca cateva tari n-o sa participe la parada (probabil, ca tot nu prea vor), dar au gasit pricini convingatoare si au lasat un loc macar pentru „buna ziua”, aceasta e doar parerea mea.

 37. Băsescu: Luna trecută au fost oferite 5300 de cetățenii române. Până la sfârșitul anului vom prelucra câte 10 mii de cetățenii pe lună…ce mai are de spus acum stimabila doamna …? ce va transamiteam mai demult ?

 38. pentru costin

  Cred ca stimata doamna va spune ce trebuie sa spuna: „Slava Domnului ca s-a dezghetat situatia”.

 39. Vitalia, dar care este pozitia matale, referitor la miscarile pedirastilor din MD? Ca, dupa cum stim cu totii, permanent Va tot dati cu parerea la multe chestii, dar in cazul asta, cam ati tacut. Astept

 40. Pentru toti !

  Igor Dodon sterge mesajele si blocheaza vizitatorii cu mesajele, care nu-i convin d-lui.
  Dovada: Priviti mai jos mesajul blocat, ca si replica la cel,care a fost sters de pe blogul d-lui dupa ce a fost postat ! Textele le postezi mai jos:

  mesajul al doilea :

  „Nu aveti CURAJ si nici DEMNITATE !!!! De ce stergeti mesajele ? Va plac numai cei, care va pupa in fund ? ! ”

  Repostezi acest mesaj sters. Ori il lasati aici, ori va fi postat acesta si altele peste tot unde este posibil !
  Mesajul nu contine injurii sau cuvinte, care pot jigni ! ”

  Primul mesaj:

  # opinie spune:
  28 April 2010, la 14:02

  Cititi articolul de mai jos, publicat pe blogul lui Dodon
  si comentati…

  No Responses to “Despre camuflarea sărăciei prin statistică şi „guvernul narcoman””

  1.
  opinie says:
  Your comment is awaiting moderation.
  April 28, 2010 at 1:15 pm

  “creşterea TVA la import cu 251 milioane lei sau cu 23% (condiţionată de devalorizarea cu 20% a leului,”

  In schimb devalorizarea leului a facut investotorii si partenerii straini sa schmbe deciziile lor si sa nu paraseasca Moldova. Acum exportatorii mai pot prelungi activitatea lor si spera in caderea in continuare a leului pina la paritatea reala a leului moldovenesc cu valutele straine de referinta fara a lua in cont remitentele de peste hotare, care au servit comunistilor ca si aer pentru existenta si mentinerea cursului leului, dar a aruncat in bezdna exportatorii, volumul exporturilor a scazut cu circa 67% in anii de guvernare comunista.
  D.Dodon, considerati cumva ca gubernarea comunista a facut poporul fericit in 8 ani ? Va este rusine sa raspundeti?
  Credeti ca intr-un an de zile a oricare alta guvernare putea aduce “raiul” pe pamint ? Comunistii mai degraba au adus iadul pe pamint ! De aceea a si suferit si va suferi infringere pina la disparitia totala ale cuvintelor “comunist” si “comunism” de pe arena politica a Moldovei.
  Sunteti cumva comunisti cu adevarat?
  Eu cred ca nu ! Pentru multi membri din partidul comunistilor cuvintul “comunist” este o porecla, pe care au acceptat-o multi dintre ei ! De ce ? Pentru ca cu aceasta porecla unii pot fi inca sugaci de la stat.
  Nu uitati ca odata si odata si vacile intarca “copii” lor…..

 41. pt dna Pavlicenco
  Nimeni din cei pe care i-ati enumerat nu sunt totusi oameni politici.
  Politicienii nostri insa, fara exceptie, se gandesc la interele personale si de partid. Oare Ghimpu s-a gandit la consecintele pentru RM, exprimand ceea ce a exprimat, sau la castigul politic pe care il poate avea personal si partidul?
  Ciobanu doar scrie: Luările de poziţie curajoase, contondente, sfidătoare la adresa unei puteri străine, care are la dispoziţie multiple pârghii de şantaj şi presiune politică şi economică la adresa Moldovei, şi le pot asuma mai degrabă intelectualii, studenţii, filozofii – în general, cetăţenii neangajaţi – şi aceste voci nu pot fi îngrădite, dacă trăim într-o societate democratică.

 42. Demult eu sunt blocat pe blogul lui Dodon. Este un populis comunist care pune banii mai presus ca totul.
  Cu parere de rau dar populistii au condus 60 de ani Moldova iar dupa un an de zile, daca vor fi anticipate, tot populistii vor invinge. Timpul va confirma spusele mele. Voronin stie foarte bine arta politicului, legile si regulile din sfera politica deaceea a si condus 8 ani RM. Fiecare electorat isi cauta politica dorita. Cu parere de rau dar cel mai mare electorat din RM vor la putere Partidul Comunist. Nu inzadar el este pe primul loc. Legile din politica n-are nimic cu conceptia Ax. CAN despre „pateze propria imagine” daca cand ei puterea esti corect. Politicean profesionist eu il consider pe acel care stie arta de-a invinge la alegeri. Toti ceilalti sunt amatori ori incompetenti in politica.

 43. p-tu europa

  De acord ca „Politicean profesionist eu il consider pe acel care stie arta de-a invinge la alegeri. „.
  Daca stie sa invinga la alegeri, poate si sa se mentina la putere.
  Spre regret printre politicienii, care vin si se tin la putere destul de mult, sunt si farisei, care promit multe, dar fac ce vor in interesul lor.
  Electoratul tot prostit ramine. RM este un bun exemplu la acest capitol. 20 de ani de independenta…..Cea mai saraca tara din Europa….Ce fel de politicieni si Organ????/executiv/ am avut ?
  Halal !

 44. Cea mai saraca tara din Europa? Nu e prea corect, mai corect va fi:
  cea mai corupta tara din Europa.

 45. Eu ii consider mari vinovati pe acei politiceni care nu pot lua puterea dar fac politica incompetenta . Dupa mine eu trebuie sa porta si raspundere pentru esecul de 20 de ani.

 46. Eu ii consider mari vinovati pe acei politiceni care nu pot lua puterea dar fac politica incompetenta . Dupa mine ei trebuie sa porta si raspundere pentru esecul de 20 de ani.

 47. De facto criza politica din RM ne dovedeste ca Voronin stie si sa se mentina la putere si azi. Eu va propun sa va alipiti mai rapid la acei care deja au luat temporar puterea. Ea poate fi salvata.

 48. Приднестровский политолог Роман Коноплев комментирует отказ Гимпу от участия в параде Победы в Москве:

  Таки он не поедет. Временный президент Молдавии обиделся пошел на принцип. Одна ремарка.

  Разумеется, это конец карьеры. У Молдовы за всю её прошлую и будущую историю не было, и скорее всего, больше не будет такого президента. Да, он в Молдове – как не местный. Случайный. Он не молдаванин (не в этническом, разумеется, – тут все ж кровь у них большей частью общая) – в духовном смысле. В некотором роде он в своей стране иностранец, румын. Не из большинства. И 9 мая – действительно, не его День Победы. И в том ни вина, ни достижение. Констатация. Не его.

  Он, было, собирался поехать. Но чтоб не поехала армия – дескать россияне прислали приглашение для солдат не ему, а в минобороны – „как при Молдавской ССР”. И он сказал – „Молдова будет представлена там – на парад поеду я”. Нелепо. Но без солдат. В Москве юмора и принципа не оценили. Вломили по всем каналам. Воронинские вертухаи раздули истерию в СМИ. Альянс зашевелился, все нагнулись и дружно решили не мутить воду, дескать „к чему проблемы?”. Приняли групповое решение – армия едет. „А я не поеду” – упёрся Случайный. „Я – не победитель”.

  Судить его за это? Румыны – не победители в войне. Их, как и немцев, на параде никто представлять не будет. И не звали. Так что Гимпу пошел на принцип вполне резонно. А что ему, собственно, терять? Любви российской к нему не было, и не будет. Бизнеса своего у него нет. Так что пусть шебуршатся другие. Пошел на принцип. И что ни говори, а ведь Поступок.

  А вот кто бы ещё ПОСМЕЛ? Суетливый Филат – персоналия третьей касты? Серафим Урекян с манерами и взглядом обкомовского бонзы? Лупу, сопровождавший трусцой в группе челяди своего коммунистического вождя, когда тому в монастыре пели „Боже, Царя Храни”?… Никто не посмел. На Поступок способен не каждый.

  Да. Он враг русским. Хотя у Случайного было всё, чтобы стать русским другом. Для этого нужно было всего лишь дать им говорить в своей стране, которая такая же ИХ страна, как и всех прочих на языке матери – а он не дал. Гагаузы просили русский. На всё это Гимпу лишь глупо пожимал плечами. На вопросительные взгляды тех русских, кому либералы были надеждой на спасение от восьмилетнего концлагеря, от воронинских вертухаев, всевозможных детишек, прочих выкормышей и лицемерной прислуги. Да мало ли в Европе стран с двумя языками… Он враг и глупец. Но хотя бы не трус, враг вполне достойный. Враг из тех, кому отдают честь, если мертвец.

  Что ждёт Молдову в скором времени? Возвращение тех же самых, породистых партбилетчиков, унылых рож, совковых ментов, которых не хватило силёнок сковырнуть даже казалось бы энергичному Филату? Гэбэшников, которые восемь лет пестовали и размножали всевозможную шваль типа „Noua Dreapta” и боевых комсомольских отрядов, зэков, затесавшихся в ряды демонстрантов 7 апреля чтобы устроить заварушку на которую потом комми попытались списать всю свою импотенцию? Не успеют они с люстрацией, и освобождением Молдовы от коммунизма. Потому что всё, что случайно упало им в руки 7 апреля – этим малохольным ботанированным болванам не удержать. Всё это утечет сквозь пальцы.

  Утраченный шанс Молдовы – это Unirea. Последний её потерянный шанс на избавление от вертухаев, от лагерной психологии, от рабства и убожества с потретами вождей в тиши кабинетов и бархатных дорожек. Этот шанс навсегда уходит. Шанс стать Европой. Кто знает, быть может столбики Евросоюза на реке Днестр и вокруг Бендер спустя четверть века показались бы лишними для следующего поколения приднестровцев. Может быть, если б следующее поколение тех, кто пришел бы после Гимпу, отнеслось бы с уважением к русским, к их языку, к их собственной национальной гордости, и не стало бы душить и оскорблять русских своими аллегориями „Великой Румынии”, „румынского государства” и прочим средневековым бредом. Может быть, эти столбики показались бы когда-нибудь лишними. Может быть…

  Но никогда не станут лишними они между совковым концлагерем от кутюрье Воронина и приднестровской вольницей, пусть со всеми её издержками, но вольницы. От концлагеря они не будут лишними никогда. Даже если на обоих берегах Днестра вдруг некая искусственно созданная в пробирке персонажей Николая Васильевича Гоголя сила решит объединить Молдову с ПМР обратно в клонированную каким-нибудь горе-политтехнологом Марком Ткачуком совдепию, жалкую и беспомощную, убогую и хвастливую, с вертухаями на вышках…

  Нет. Я надеюсь, что этот номер у них не пройдет. Конечно, это не то, чего хотелось бы – вместо флагов Евросоюза лицезреть на западной границе ПМР вышки с вертухаями, ещё бесконечное количество лет охраняющими бессарабцев от несанкционированного побега к Свободе. Но раз уж так случится – не в моей власти что-либо в бессарабской жизни исправлять. Мне останется только смеяться над вами, над теми, кто идеалам Эминеску предпочёл бредовые и циничные лозунги партаппаратчиков и вашу рабскую радость от торговли дешевым пойлом, которое потечет туда, куда велит Её Высочество Санэпидстанция.

  А ваш случайный президент… Ну, что ж, его Поступок сохранит История. Во всяком случае, как Поступок политика, у которого была честь, но не было ума. Подозреваю, что следующие ваши политики будут ему полной противоположностью – с умом, но без чести. Как говорится, не-ком-плект.

 49. Pt simplu

  Noi nu sarim chiar in fiece problema. V-as putea intreba – dar care e pozitia PLDM-ului in aceasta problema sau a PD-ului, a AMN-ului? Parerea noastra este ca trebuie facut un referendum in Chisinau referitor la deschiderea publica a soicietatii fata de manifestarile gay-lor, ca sa nu cada victima un Chirtoaca sau altcineva. Dupa care sa incerce minoritatile sexuale „sa convinga” pe alte cai populatia sa ii accepte in manifestari publice.

  Parerea mea e ca se face abuz, intr-o societate foarte religioasa, cum e a noastra, de argumentul democratiei.

 50. Pt natalia

  Problema lui Ghimpu nu e ca a fost radical, ci ca nu a avut o pozitie stabila de la bun inceput. Insa el a explicat – a fost invitat el, probabil ca Presedinte-interimar, dupa care abia a venit „directiva” pe adresa Ministerului Apararii. Eu cred ca Moscova a facut aceste miscari special si pe Ghimpu l-a suparat. Politic, noua, ca partid, ne convenea sa plece la Moscova impreuna cu toti rusofilii intr-un ceaun – Filat, Lupu, Urechean si Voronin. Dar in interesul natiunii romane – Ghimpu a procedat corect si noi apreciem asta.

  Acum legat de PLDM. De ce a mai plecat Filat de la PD, daca procedeaza la fel ca si ei si ca PCRM? In gereneral, nu era mai bine ca PLDM sa se uneasca impreuna cu AMN, PD si comunistii si sa faca o coalitie de rasuflare „nationala”, si sa nu mai incerce sa ne convinga atita despre Moldopva fara Voronin, Moldova fara comunisti? PLDM ramine solutia imorala a politicii maladavinesti si asta o voi spune continuu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *