Membrii PNL sint alaturi de poporul polonez

Presedintele Poloniei

In numele tuturor membrilor PNL, conducerea partidului exprima profunde condoleante cetatenilor Poloniei, in legatura cu victimele tragicului accident aviatic, in care si-au pierdut viata, in spatiul aerian rusesc, mai multi conducatori ai statului, inclusiv Presedintele Lech Kaczynski. Sintem cutremurati de tragedia provocata de prabusirea avionului avind conducerea Poloniei la bord.

Traditional, romanii au La Varsoviaavut mereu si pastreaza, in continuare, o simpatie puternica fata de poporul polonez, care a fost si a ramas unul unit, curajos, principial si deschis prieteniei cu popoarele doritoare de libertate, inclusiv prieteniei si cooperarii cu populatia Republicii Moldova. Fata de poporul polonez care a spart – printre primele popoare – zidul comunist ce a distrus natiuni si popoare. In toti acesti ani grei ai statului nostru, de dupa proclamarea Independentei, stat confruntat cu mostenirea grea a trecutului, manifestata sub diferite forme, in toti acesti ani ai luptei pentru victoria democratiei, Polonia, ca membru al NATO si UE, a fost si a ramas un partener sincer si eficient al Republicii Moldova.

Este extrem de important sa fie elucidate cauzele accidentului aviatic, pentru a se lua masuri sporite de securitate pe viitor in fata oricaror erori umane sau metode de anihilare a conducerilor prooccidentale ale statelor ce au aderat sau aspira sa adere la NATO si UE, avind o pozitie intransigenta fata de conducerile unor state aflate inca pe calea de identificare a drumului spre valorile cu adevarat democratice.

Conducerea Partidului National Liberal

Chisinau, 10 aprilie 2010

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. Nu cred ca exista un singur roman adevarat care sa nu fie alaturi de poporul prieten polonez.

 2. Mare tragedie! Rusii afirma si este foarte posibil sa fie adevarat ca turnul de control le-ar fi cerut celor doi piloti ai avionului prezidential polonez sa renunte la procedura de aterizare din cauza cetei si sa caute alt aeroport. Pilotii au refuzat si au ratat pista cu 300 de metri. Sa-ti stea creierul in loc nu alta! Nici nu vreau sa-mi imaginez ce s-a intamplat in timpul asta la bordul avionului, ce discutii au avut loc acolo, de vreme ce, cu 88 de demnitari la bord, pilotii au luat aceasta hotarare naucitoare.

 3. Si se mai pune o intrebare: De ce, in conditiile tuturor evidentelor potrivnice, dupa ce au refuzat sa aterizeze pe alte aeroporturi mai mari si mai bine utilate ( Minsk, Moscova ) si dupa patru incercari nereusite, pilotii, inaintea celei de-a cincea tentative de aterizare, au golit rezervoarele de combustibil? Icredibil! Totusi vorbim despre actiunile stupefiante ale unor piloti de elita, desemnati sa piloteze avionul prezidential. Care este cauza obstinatiei lor de a ateriza, cu orice pret, la Smolensk?

 4. @ d-na Pavlicenco: Eu spun din start ca NU vreau sa acuz Rusia! Dar as fi un cretin daca as ignora aceasta posibilitate si va asigur ca nu sunt! 😉 Mai explicit, ma refer la posibilitatea unui act…terorist!

  Apropo, aceasta posibilitate este foarte probabila :)) daca imi permiteti un joc de cuvinte.

  De ce spun asta? Foarte putine lume stie, din pacate, ca Polonia a anuntat recent ca a descoperit pe teritoriul sau rezerve…haideti sa zicem, usor exagerat, enorme de gaz. Este vorba de o noua tehnologie americana de extractie a acelor asa-numite „sisturi de gaz metan” Unele surse neoficiale sustin ca aceste rezerve ar putea asigura independenta energetica a UE, nu numai a Poloniei, pentru aproximativ 80-100 de ani!

  Este, cred, inutil sa iti spun ca asta a ingrijorat enorm Gazprom-ul!
  Repet, asta este o speculatie de-a mea, dar bazata pe informatii absolut certe si verificate! Nu pot decat sa va rog sa ma credeti.

  Concluziile le trageti dvs. singura

 5. Oricum, este foarte ciudat ca aceste lucruri se „intampla” la foarte putin timp dupa ce Polonia a dat aviz negativ la North Stream.

 6. POPORUL POLONEZ ESTE UN POPOR MARTIR CA SI POPORUL ROMAN !!!

 7. CAT TIMP V-OM RABDA CRIMINALII RUSI ???
  Cate popoare sufera din cauza politicii OCUPANTE rusesti !!!

 8. Mentalitatea rusilor,acest om e broblema,a disparut omul a disparut si problema. NAIVILOR ascultati rusii minciunosi.
  Sa nu iutati ca presedintele Polonez era impotriva proectului Nord Stream. Dumnezeu s-al odihneasca in pace.

 9. Legofatul de Hertza

  Le 4 juillet 1943, le général Władysław Sikorski, sa fille et d’autres membres du gouvernement polonais sont tués dans ce qui semble être un accident d’avion, sans que l’on puisse cependant écarter la thèse d’un attentat. L’appareil, un Consolidated B-24 Liberator, décollait de Gibraltar, ramenant Sikorski d’une inspection des armées polonaises en Proche Orient. Le pilote raconta qu’il avait perdu le contrôle de l’avion. Les circonstances de sa mort sont loin d’être éclaircies, les archives de l’enquête britannique devant rester secrètes jusqu’à 2050. /l’encyclopedie Wikipedia/ ?????????????????????????????????????????

 10. Codoleante poporului POLONEZ, popor care a fost si va ramane prieten cu cel ROMAN …

 11. Legofatul de Hertza ,
  „Les circonstances de sa mort sont loin d’être éclaircies”-hier soir les russes on transmis qu’ils ne vont pas ouvrir la boite noire,ca veut dire la boite a discussions,sans les representants polonais!?Nous sommes impatients d’ecouter ces discussions.

 12. Pt Toka.

  Pînă cînd nu se va implica o comisie de experţi europeni la investigaţia cazului, riscăm să nu cunoaştem adevărul încă vreao 50-100 de ani.

  Să nu iutăm , că rusia oficial aşa şi nu a recunoscut masacrul din 1940.

  Iar evenimentul care avea să aibă loc în acea zi ar fi fost şi o pată pentru rusia, predecesoarea Uniunii sovietice, care se face vinovată de masacrul din 1940.

  Aşa că numai o comisie internaţională ar putea elucida cauza tragecului eveniment, dacă este o întîmplare sau mai e ceva la mijloc.

  Aşa că din momentul cînd acest caz î-l investighează ruşii cu polonejii, adevărul din 2010 poate fi înmormîntat încă pe vreao 70 de ani alături de adevărul din 1940

 13. Aveti perfecta dreptate d-le Morteanu, insa nu cred sa fie implicati rusii la asa inalt nivel si in asa situatie chiar si cu pretul „petei”, ce la impedicat pe pilot sa aterizeze pe alta pista, aeroport vizibilitatea era mica evident.
  Condoleante poporului polonez, e foarte greu p/u 1 popor, stat, tara, natiune sa ramana fara aproape intreaga conducere.

 14. „…romanii au avut mereu si pastreaza, in continuare, o simpatie puternica fata de poporul polonez…” – imi place cum ati scris.
  Toti suntem in doliu, in semn de solidaritate cu poporul polonez

 15. De pe http://www.timpul.md/articol/katynul-polonezilor-si-katynul-nostru-9034.html

  Constantin Tanase: Katynul polonezilor şi Katynul nostru

  În atmosfera sărbătorilor de Paști tragedia de la Smolensk nu poate să nu capete conotaţii simbolice. Ziariştii au şi început deja să vorbească despre această stupidă întâmplare ca despre una marcată de un simbolism cu accente macabre.

  Bineînţeles, subiectul va fi dezvoltat, se vor face multe speculaţii vizavi de cauzele catastrofei, dincolo de detaliile tehnice ale tragediei există însă altceva, infinit mai important. Acest „altceva” ţine de onoarea şi demnitatea unui neam, de memoria lui istorică. În condiţiile lumii noi, globalizate şi, mai recent, „digitalizate” chestiunile de memorie istorică sunt trecute la capitolul „romantism şi idealism” istoric. În această direcţie perseverează în deosebi stânga comunistă, pentru că anume ea are marele interes să se treacă cu buretul peste crimele comunismului. Europa „post-comunistă”, în particular românii de pe cele două maluri ale Prutului, nu s-a despărţit încă de comunism. Amintiţi-vă cum tropăiau deputaţii „democraţi şi proeuropeni” din parlamentul României când preşedintele Băsescu a prezentat raportul despre crimele comunismului. Mai recent, la Chişinău, comuniştii au avut accese de isterie în legătură cu decizia de a se forma o comisie ce ar investiga crimele comunismului.

  Polonia este una dintre cele mai anticomuniste ţări din Europa. Sfârtecată şi lichidată de atâtea ori de pa harta Europei, Polonia, ca pasărea din legendă, a renăscut. A renăscut pentru că a avut elite politice cu sentimentul onoarei şi demnităţii naţionale, iar acolo unde există onoare şi demnitate naţională există şi memoria istorică a neamului. La noi, voci nu numai din tabăra stângii comuniste, ci şi din cea a liberalilor anticomunişti ne îndeamnă să fim toleranţi, să nu „răscolim trecutul”, să „întoarcem foaia” şi să începem „o pagină nouă”. Uite că polonezii nu doresc să „întoarcă foaia” până nu-şi reabilitează trecutul. Pentru actuala elită politică poloneză a fost o chestiune de onoare şi demnitate să se deplaseze la Katyn, ca să comemoreze victimele masacrului de acum şaptezeci de ani, când sovieticii au executat peste douăzeci şi două de mii de polonezi, crema societăţii poloneze de atunci.

  Catastrofa de la Smolensk cu adevărat e marcată de un macabru simbolism. Dar şi de un martirism luminos. Nu doresc să fac în mod forţat nişte paralele, dar una, totuşi, mi-aşi permite-o. Acum câteva săptămâni, la Chişinău, s-a repus în circuitul public ideea despre predarea religiei în şcoală. Nu sunt adeptul teoriei conspiraţiilor, dar nu mi s-a părut deloc întâmplător faptul că această idee a reapărut după ce a fost constituită comisia prezidenţială de investigare a crimelor comunismului. Nu doresc să culpabilizez Biserica, ca instituţie, dar într-un studiu istoric onest numaidecât se va ajunge a se constata că o parte a clerului, la anumite etape, a lucrat mână în mână cu comuniştii. Până a fi lămurit definitiv, obiectiv şi onest, acest aspect, în locul religiei în şcoală trebuie introdus un curs de istorie a crimelor comunismului. Să lăsăm, deocamdată, educaţia religioasă pe seama Bisericii şi a Familiei. Un curs de istorie a crimelor comunismului e un imperativ moral al actualei societăţi. În viaţa „matură” a R. Moldova intră generaţii care nu ştiu adevărul adevărat despre comunism, dar care se află sub tirul propagandei comuniste şi care se poate infecta de această ideologie. Dacă nu vom fi atenţi faţă de trecutul şi viitorul acestei ţări şi nu le vom forma imunitate noilor generaţii faţă de virusul ideologiei comunismului, nici nu vom observa cum în „creuzetul” democratic al societăţii de azi se va plămădi germenii comunismului şi totalitarismului de mâine. Un poet basarabean, uitat pe nedrept, pre nume Ion Bolduma, are un vers: „Viaţa-i pasăre ce-şi creşte într-un cuib cu moartea puii”…

  Din naivitate, diletantism sau interes electoral, actualele noastre elite democratice, mi se pare, pun carul înaintea boilor. Comunismul nu e un cadavru, iar condamnarea lui nu trebuie să devină un ritual totemic. Pericolul totalitarismului comunist nu a dispărut în R. Moldova, mutra lui însângerată rânjeşte la orizont. Singurul antidot împotriva comunismului este memoria noastră istorică trează. Polonezii, ca nimeni alţii, au înţeles acest lucru. De aceea au şi mers la Katyn. Katynul lor însă este şi Katynul nostru. Pe care noi l-am uitat, polonezii nu.

 16. @Mihai Morteanu:

  Draga prietene, nu este nevoie de nicio comisie internationala pentru ca unii dintre noi sa cunoasca sau nu adevarul. Da, poate datele oficiale se vor face publice peste 50, 100 de ani sau poate niciodata! Orice explicatie mi-ar da autoritatile ruse, totul ramane cusut cu atza alba.

  Un lucru ramane cert: acest tragic eveniment s-a intamplat pe teritoriul rusiei si asa va ramane in istorie, restul sunt detalii.
  La fel de sigur este faptul ca Rusia a INCALCAT conventiile aviatice la care este semnatara si care stipuleaza in mod expres limba engleza ca limba de comunicare si sistemul de masurare anglo-saxon si nu cel metric.

  Va recomand sa cititi despre aceasta tragedie presa israeliana de limba ivrit, cineva mi-a atras atentia ca translatoarele online merg foarte prost, daca nu cunoasteti limba, dar merita efortul, veti fi socat!

 17. Paharnicul de Chilia

  Numai RE-UNIREA cu Romania Mare europeana ne va scapa de ocupatia, dictatura si marasmul ruso-comunist !
  Traiasca Polonia curajoasa si neinfranta !

 18. In aceste zile de doliu pt. Polonia si toata lumea, sa privim filmul „Katyn” de Andrzej Wajda /2007/
  Un alt masacru, Katyn-2, comis la 10 aprilie 2010
  de KGB-ul rusesc, care a decapitat elita poloneza.
  Este asa ceva posibil in 2010? Da !
  Priviti filmul si spuneti care-i diferenta intre
  10 aprilie 1940 si 10 Aprilie 2010 ?

  http://www.youtube.com/watch?v=mM1zyQ_zffM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *