Din nou, despre deportati…

Spuneam, intr-o emisiune recenta la Jurnal TV, despre doua categorii de oameni extrem de obijduiti, 7uitati si nedreptatiti: deportatii si participantii la razboiul de la Nistru. Este clar ca, in 14 ani de guvernari antinationale, din totalul de aproape 19, aceste doua categorii de romani basarabeni au ramas unde au fost, pentru ca satrapii bolsevici i-au privit mereu ca pe dusmani ai rusilor, a caror coloana a cincea au fost si ramin comunistii. In Parlamentul de legislatura a XVI-a am fost unicul deputat care am luat cuvintul in lectura intii la examinarea amendamentelor pentru legea ce prevede despagubiri deportatilor, insa comunistii au golit legea de continut – au pus povara despagubirilor pe bugetele locale, dupa ce, in 2007, ei nu mai detineau puterea in 2/3 din raioane, insaracite si furate de ei cu buna stiinta. Lucrurile stau pe loc si, poate, doar AIE sa faca ceva si sa caute bani pentru aceasta, caci deportatii si urmasii lor pleaca suparati din viata. Ar trebui sa existe si vointa Comisiei de condamnare a crimelor comunismului, care sa propuna a se cere reparatii materiale din partea Rusiei, ca succesor de drept al URSS, in care oamenii au fost dusi in fundul Siberiei, vorbind de deportati. PNL are in programul sau principiul restitutio in integrum al averilor confiscate de regimurile totalitare.

De pe http://www.timpul.md/articol/am-fost-aruncati-in-borcanul-cu-scorpioni-8284.html

Am fost aruncati in borcanul cu scorpioni…

In alte tari ex-sovietice, problemele deportatilor au fost solutionate omeneste. Noi insa de la bun inceput am fost aruncati in borcanul cu scorpioni. Sarmanii patimiti in urma represiunilor politice! Si astazi, cu ochii in lacrimi, privesc la ogoarele lor de odinioara, la casele lor, construite ca randunica, bot cu bot, mai mult flamanzi decat satui, in care s-au aciuat altii. In aceasta situatie sunt mii de moldoveni.

Ion Turcanu, originar din com. Bozieni, Hancesti, umbla de 15 ani prin instantele judecatoresti si organele administratiei de stat cu rugamintea de a i se restitui bunurile confiscate de regimul comunist totalitar de ocupatie. Stie pe de rost continutul Legii nr. 1225 din 8 decembrie 1992, cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice.

De altfel, aceasta lege a fost modificata de comunisti in repetate randuri. In cele din urma a fost determinat modul de restituire a averii, dar nu si restituirea propriu-zisa. Persoana reabilitata sau mostenitorul ei trebuie sa depuna cel putin opt tipuri de acte catre comisiile speciale de pe langa organele administratiei publice locale. Sa vedeti lucru curios, desi impreuna cu Ion au fost deportati in Siberia tatal lui, Simion Turcanu, mama Anastasia si bunelul Grigore, el, avand la mana actele de confiscare a averii parintilor si buneilor, nicidecum nu reuseste sa-si obtina dreptatea.

Casa s-a pastrat si, conform prevederilor legii, trebuia sa fie restituita, insa instanta de judecata a refuzat. La 21 mai 2009, Consiliul raional Hancesti adopta decizia „Cu privire la plata compensatiilor valorilor materiale persoanelor supuse represiunilor politice si ulterior reabilitate pe raionul Hancesti”. Acelasi consiliu mai scosese o decizie de a compensa costul averii confiscate in anii 1941-1950 si a daunei prin plata recompensei in proportii strict determinate din contul gospodariilor in care figureaza si Simion Turcanu, dar nu si bunelul. Cu toate ca li se cuveneau cate 100 de mii de ruble, pana una-alta, acestea se prefacusera in 100 de lei. Va inchipuiti? Pentru cele doua case, doua saraiuri, un beci, 12 butoaie, o cada de mustuit poama, un teasc, mult inventar agricol, vaca, vitel, purcel, oi, pasari, faina, fasole, haine si alte bunuri luate cu forta omul urma sa primeasca de la gospodaria agricola „Bozieni”… 100 de lei! Numai cheltuielile de judecata l-au costat inzecit!

De aceeasi soarta au avut parte si Constantin Carpineanu din s. Cotul Morii, Gheorghe Cojocaru din s. Bujor, Filip Briceag, Tudor Stafi, Irina Avram, Gavril si Vasile Placinta din s. Buteni etc. Mii de oameni disperati, purtati aiurea pe drumuri. Un paradox e si faptul ca organele abilitate solicita certificatul de mostenire lasat de parintii si buneii decedati, iar birourile notariale nu elibereaza asemenea documente si propun solutionarea problemei in organele judecatoresti care, la randul lor, remit cererile ca fiind neintemeiate. In aceste cazuri, mostenitorul nu-si poate revendica mostenirea. De exemplu, cetateanul Ion Bucsa din Hancesti a trecut prin toate instantele de judecata, ca in final acestea sa constate ca… cererea lui nu-i intemeiata.

Asemenea cazuri sunt cu miile. Reprezentand in judecata persoane reabilitate, am intalnit un judecator cu suflet mare care, dupa proces, si-a cerut scuze pentru refuz, explicand ca „prabusirea” acestui tip de dosare este impusa de catre Curtea Suprema de Justitie. Si atunci mi-am spus: halal de asemenea justitie.

E regretabil faptul ca pana in prezent nu s-a recalculat costul real al averii celor care au suferit cosmarul sovietic al deportarilor, iar cei care au reusit sa primeasca cei 100 de lei… cu atat s-au si ales. Ultimilor li se refuza inaintarea actelor catre comisiile speciale, motivandu-se ca, in conformitate cu art. II al Legii nr. 186-XVI din 29 iunie 2006, sub incidenta prezentei legi nu cad persoanele supuse represiunilor politice si ulterior reabilitate, care au fost despagubite.

Dupa datele noastre, in perioada 1989-2010 au raposat peste 4000 de victime ale regimului totalitar-comunist, multi dintre ei din lipsa banilor pentru medicamente si intretinere. Cine poarta raspundere pentru acest genocid? Dupa parerea mea, ar trebui sa fie adusi in fata legii Voronin cu tovarasii sai, iar partidul comunistilor sa fie condamnat prin lichidare si interzis, pentru fraude, crime si varsari de sange comise de-a lungul istoriei. Sa schimbam panglica de pe ochii zeitei Themis si, prin dreapta judecata, statul sa nationalizeze averea ilicita a familiei Voronin si a altora de teapa lui.

In opt ani de „guvernare”, comunistii au distrus definitiv Legea 1225 din 8 decembrie 1992. De aceea, ne adresam catre conducerea de varf – Parlament, Guvern si Justitie – cu rugamintea de a anula modificarile Legii 1225 din 8 decembrie 1992. Intelegand starea economica a Moldovei mostenita de la comunisti, am putea accepta compensarea in rate evaluata la momentul compensarii la preturile reale. Important este ca fiecare patimit sa aiba inima impacata ca, cel putin, va avea ce sa lase urmasilor care, de buna seama, merita atentia si sustinerea societatii.  Constantin Mihalache

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *